ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ & ΥΠΟΔΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ & ΥΠΟΔΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ"

Transcript

1 1 ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ & ΥΠΟΔΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ

2 2 ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Ο Ειδικός Ενδυματολογίας και Σχεδίασης Μόδας έχει ως αντικείμενό του το σχεδιασμό ενδυμάτων και είναι στην πραγματικότητα ο εμπνευστής της προτεινόμενης συλλογής. - Απαραίτητα κριτήρια για την υλοποίηση του σκοπού αυτού είναι: καλλιτεχνικές, τεχνικές και εμπορικές γνώσεις, γνώσεις αισθητικής και παιδείας πάνω στο αντικείμενο. - Οφείλει επίσης να γνωρίζει το συντονισμό και την παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και τον τρόπο παρουσίασης της συλλογής του για την τελική εικόνα της πρότασής του. - Είναι ικανός να κάνει επιλογές που θα στηρίζονται στις γνώσεις του και στον τρόπο που θα αντλεί τις πληροφορίες σε σχέση με τις διεθνείς τάσεις της μόδας, το κόστος συσχετιζόμενο με το επίπεδο αγοράς, το profil του αγοραστή, τις διεθνείς τεχνολογίες και τις αρχές της αισθητικής. - Εργάζεται είτε μόνος του (ιδιοαπασχολείται) είτε ως υπεύθυνος δημιουργίας, οργάνωσης και εκτέλεσης των συλλογικών εταιριών (βιοτεχνικών και βιομηχανικών ετοίμων ενδυμάτων). ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ 1. Σχεδιασμός προ των Προτύπων 1.1 Δημιουργία προσχεδίων και επιλογή παραγωγής 1.2 Επιλογή υφασμάτων και υλικών για τη Συλλογή Παραγωγής. 2. Κατασκευή Προτύπων 2.1 Κατασκευή Προτύπων Πατρόν από τα σχέδια που επιλέχθηκαν. 2.2 Κατασκευή ραφή των Προτύπων Πατρόν στο προτεινόμενο υλικό (ύφασμα δέρμα) 2.3 Μεγέθυνση προτύπων πατρόν σύμφωνα με το διεθνές μεγεθολόγιο και το συγκεκριμένο πελατολόγιο. 3. Επίβλεψη Συντονισμός 3.1 Οδηγίες ραφής συντονισμός παραγωγής 3.2 Επιλογή των συμπληρωματικών στοιχείων (αξεσουάρ) που θα συμπληρώσουν την τελική εικόνα της συλλογής. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΩΝ 1. Εξοικείωση με τη διαδικασία της έρευνας του ρούχου: ανάλυση και σύνθεση. 2. Γνώσεις της θεωρίας των χρωμάτων. 3. Γνώσεις νημάτων και υφασματολογίας. 4. Εξοικείωση με το μηχανισμό των τάσεων της μόδας και γνώσεις επεξεργασίας των δεδομένων τους. 5. Βασικές γνώσεις κοστολόγησης και προϋπολογισμού. 6. Βασικές γνώσεις marketing και προσδιορισμού της αγοράς στόχου. 7. Γνώσεις σχεδίου μόδας (το ανθρώπινο σώμα, η κίνηση, οι ισορροπίες, οι συμμετρίες η απεικόνιση του ενδύματος, το τεχνικό σκίτσο, γυναικείο ανδρικό παιδικό ρούχο). 8. Γνώσεις ελεύθερου σχεδίου (εξοικείωση με το σχέδιο, τη χρήση του χρώματος, διαφορετικά υλικά, συνθέσεις μέσα στο χώρο). 9. Το δημιουργικό σχέδιο εξοικείωση με τη διαδικασία της δημιουργίας προσωπικών ιδεών μέσα από την ανάλυση και την επεξεργασία δεδομένων που προκύπτουν από έρευνα. 10. Γνώσεις κοπτικής κατασκευής πατρόν (χρήση μεθόδων ικανών για την ταχύτατη και ακριβή κατασκευή πατρόν και εφαρμογή σε διάφορα περίπλοκα σχέδια ενδυμάτων).

3 3 11. Γνώσεις ραπτικής: χρήση ραπτομηχανών, τεχνική ραφής των διαφόρων τμημάτων του ρούχου, γνώσεις της ποιοτικής ραφής. Γνώσεις τεχνικών της υψηλής ραπτικής αντιπαράθεσή τους με το prêt à-porter. 12. Γνώσεις styling: σωστή επιλογή υφασμάτων ανάλογα με τη χρήση και το σχέδιο, εναλλακτικά υλικά, πειραματισμός στη γραμμή και το στυλ. 13. Τεχνολογία μεγεθύνσεων: χρήση μεθόδου ευρεσιτεχνίας για την ταχύτατη μεγέθυνση πατρόν από το ένα βασικό μέγεθος σε πολλαπλά μεγέθη σύμφωνα με το διεθνές μεγεθολόγιο ενώ παράλληλα διατηρείται η ακρίβεια και η πιστότητα ως προς το αρχικό σχέδιο και μέγεθος. 14. Γνώσεις σχεδίου υφάσματος: διαδικασία τύπωσης υφασμάτων, στάμπες και τυπώματα, επαναλήψεις, συνδυασμοί, χρωματικές παραλλαγές. 15. Γνώσεις πληροφορικής: σχεδιασμός CAD με Η/Υ για μοτίβα και υφάσματα αποχρωματισμοί. 16. Γνώσεις Ιστορίας της Τέχνης και Ενδυμασίας για την καλύτερη επεξεργασία και αξιολόγηση ανάλυση και σύνθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας και των τάσεων μόδας κατά το δημιουργικό στάδιο. 17. Γνώσεις Αγγλικών τουλάχιστο σε επίπεδο κατανόησης τεχνικών κειμένων και ορολογίας. 18. Γνώσεις οργάνωσης και παρουσίασης συλλογής: σύνθεση της ολοκληρωμένης τελικής εικόνας της συλλογής με τα απαραίτητα αξεσουάρ και τη συντονισμένη παρασκηνιακή οργάνωση, όταν πρόκειται για δημόσια παρουσίαση.

4 4 ΤΟΜΕΑΣ : ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗΣ (15) ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ : ΕΝΔΥΣΗΣ (1501) ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ : ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ : ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟ Α Β Γ Δ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Θ Ε Σ Θ Ε Σ Θ Ε Σ Θ Ε Σ 1. ΑΓΓΛΙΚΑ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΔΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΡΩΜΑ ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ - ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΚΟΠΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΡΑΠΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΕΩΝ ΥΦΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΜΟΔΑΣ ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ 2 2 ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ - MARKETING 16. ΣΧΕΔΙΟ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ - ΧΡΩΜΑ STYLING ΠΡΟΣΩΜΕΙΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ 19. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 2 2 ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ Θ = ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ Ε = ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ Σ = ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

5 5 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΞΑΜΗΝΟ Δ ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Θεωρία ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Θεωρία ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Θεωρία ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Θεωρία ΣΤΟΧΟΣ: Να γνωρίζει τα στοιχεία εκείνα της Ιστορίας της Τέχνης που επέδρασαν στη διαμόρφωση και εξέλιξη της ενδυμασίας μέχρι σήμερα. - Παλαιολιθική εποχή - Νεολιθική εποχή - Μεσοποταμία - Αίγυπτος - Μινωϊκή Μυκηναϊκή τέχνη - Γεωμετρική περίοδος - Αρχαϊκή περίοδος - Κλασική περίοδος - Ελληνιστική περίοδος - Ρωμαϊκή περίοδος - Πρωτοχριστιανική περίοδος - Αναγέννηση - Μανιερισμός - Μπαρόκ - Ροκοκό - Νεοκλασικισμός - Ρομαντισμός - Ρεαλισμός - Ιμπρεσιονισμός - Μεταϊμπρεσιονισμός - Εξπρεσιονισμός - Φωβισμός - Κυβισμός - Φουτουρισμός - Μπάου Χάουζ - Περίοδος μεσοπολέμου - Σύγχρονη εποχή - Ελληνική λαϊκή τέχνη ΕΞΑΜΗΝΟ Δ - Σύγχρονη ζωγραφική, γλυπτική και αρχιτεκτονική. Φωτογραφία και design.

6 6 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Θεωρία ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Θεωρία ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Θεωρία - Στο Α εξάμηνο θα μελετηθούν τα ενδύματα της Αιγύπτου, της Κρητομυκηναϊκής εποχής, της Ελλάδας, της Ρώμης, του Βυζαντίου και του Μεσαίωνα. - Αναγέννηση: Ιταλική γραμμή, Γερμανική γραμμή, Ισπανική γραμμή - 17 ος αιώνας Μπαρόκ - 18 ος αιώνας Ροκοκό - 19 ος αιώνας Νεοκλασικισμός Ρομαντισμός - Προβολή σλάιτς και βίντεο πάνω στα προαναφερθέντα θέματα. - Από το 19 ο αιώνα μέχρι σήμερα. Υψηλή ραπτική από τους μεγάλους μετρ της ραπτικής ως τους σύγχρονους σχεδιαστές. Το pret à porter. ΜΑΘΗΜΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΔΑΣ ΩΡΕΣ 3 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο ΩΡΕΣ 3 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο Στο Α εξάμηνο θα μελετηθούν: Αναλογίες του ανθρωπίνου σώματος. Το ανθρώπινο σώμα όρθιο, καθιστό μέσα στο χώρο. Χέρια, πόδια, κεφάλι, χτενίσματα. Σχεδιασμός ενδυμάτων εκ του φυσικού. Προοπτική. Σχεδιασμός αξεσουάρ με ρεαλιστικό τρόπο. - Ελεύθερο σκιτσάρισμα. Ανδρικό σκίτσο, κεφάλι, παιδικό σκίτσο. - Αναθέσεις εργασίας και εφαρμογές σε άλλες συλλογές βασισμένες στην έρευνα, μεταμόρφωση, παραλλαγή ενός στοιχείου. - Σχεδιαστική εργασία πάνω σε ένα θέμα από προσχέδιο έως χρώμα, βασισμένη πάνω στις γνώσεις του ελεύθερου σχεδίου, του χρώματος και της αισθητικής που διδάχθηκαν μέχρι τώρα. - Ανάπτυξη προσωπικής τεχνικής και στυλ.

7 7 ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο - Παρατήρηση και αναγνώριση των φυσικών σχημάτων, άξονες, αναλογίες, φωτοσκίαση, τόνος, σχεδιαστικές μελέτες με άλλα σχήματα στο χώρο. - Σχεδίαση γλυπτών της αρχαιότητας. Άξονες, τομείς, κλίσεις. - Υλικά: μολύβι, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι. ΜΑΘΗΜΑ: ΧΡΩΜΑ ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο - Ο κύκλος του ΙΤΤΕΝ, αρμονικά χρώματα, βασικά συμπληρωματικά χρώματα, θερμά ψυχρά ουδέτερα χρώματα. Φωτεινότητα των χρωμάτων, ασκήσεις πάνω στα χρώματα. - Με μοντέλο ένα κομμάτι ύφασμα χρωματιστό, γίνονται προσπάθειες για την πιστή αντιγραφή του πάνω στο χαρτί με τέμπερες. -Ο καταρτιζόμενος πρέπει να γνωρίζει, με αυτές τις ασκήσεις, να κατασκευάζει τέμπερες οποιοδήποτε χρώμα δει. - Μετατρέπει υφάσματα από θερμά σε ψυχρά και από βασικά σε συμπληρωματικά. ΜΑΘΗΜΑ: ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ - ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο - Βασικό σχέδιο Αισθητική - Ελκυστικές ισορροπίες. Σύνθεση, γνώση πάνω στα σημεία, τις γραμμές, τα σχήματα. Αναλογίες, χρυσή τομή. Προσαρμογή του μαθήματος πάνω στην ενδυματολογία. Παραδείγματα από σλάιτς, βιβλία, περιοδικά για την κατανόηση του βασικού σχεδίου και των αρχών της αισθητικής.

8 8 - Αφηρημένες συνθέσεις πάνω στην αρμονία, στην αρμονία και ένταση και τέλος - στην ένταση. - Σειρά ασκήσεων σύνθεσης με θέμα προτεινόμενο από τον καθηγητή πάνω στο ένδυμα ή στο ύφασμα. ΜΑΘΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΚΟΠΤΙΚΗ ΩΡΕΣ 5 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / 2 ΩΡΕΣ Θεωρία + 3 ΩΡΕΣ Εργαστήριο ΩΡΕΣ 5 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / 2 ΩΡΕΣ Θεωρία + 3 ΩΡΕΣ Εργαστήριο ΩΡΕΣ 5 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / 2 ΩΡΕΣ Θεωρία + 3 ΩΡΕΣ Εργαστήριο ΕΞΑΜΗΝΟ Δ ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο Στόχος του μαθήματος είναι να μάθει ο καταρτιζόμενος, χρησιμοποιώντας απλές μεθόδους διεθνούς ευρεσιτεχνίας και όχι πολύπλοκη γεωμετρία, να βγάζει το «πατρόν» οποιουδήποτε είδους ενδύματος, σε οποιοδήποτε σχέδιο. Καταρχήν μαθαίνει να βγάζει κάποιες βάσεις για κάθε τμήμα του ρούχου και κατόπιν μαθαίνει να τις μετατρέπει σε διαφορετικά σχέδια. Μέχρι το τέλος της κατάρτισής του θα είναι σε θέση να βγάζει πατρόν από οποιαδήποτε φωτογραφία ή σκίτσο στην κατάλληλη μορφή για να περάσει στη μαζική παραγωγή, καθώς και από σχέδια δικής του επινόησης, τόσο στα βιοτεχνικά μέτρα όσο και σε οποιαδήποτε ατομικά μέτρα ή σωματικές ατέλειες. Η επίπεδη βάση (στο κορσάζ, στο μανίκι, στο παντελόνι) και η μέθοδος λήψης των μέτρων για την επίπεδη βάση. Η μέθοδος κατασκευής πατρόν για την επίπεδη βάση και οι περιπτώσεις που χρησιμοποιείται. Εφαρμογές και παραλλαγές σε φορέματα, φούστες, ζακέτες, παντελόνια, γυναικεία ανδρικά, πάνω στην επίπεδη βάση. - Το απλό βασικό πατρόν και η μέθοδος λήψης των μέτρων γι αυτό. Η μέθοδος κατασκευής του απλού βασικού και οι περιπτώσεις που χρησιμοποιείται. - Η βάση του μανικιού και πώς παρασκευάζεται. - Το κυρίως βασικό πατρόν, η μέθοδος λήψης των μέτρων γι αυτό, η μέθοδος κατασκευής του κυρίως βασικού και οι περιπτώσεις που χρησιμοποιείται. - Οι τέσσερις περιπτώσεις προτύπου σώματος (συμμετρικό, ανάλογο και οι περιπτώσεις ασυμμετρίας). Εφαρμογές: - Μπλούζες, γιακάδες, ωμίτες, νυχτικιές. - Φούστες κλασικές, εβαζέ, κλος κ.λ.π. - Φορέματα με μορφή πρίνσες, σταυρωτά, αμπίρ, ριχτά, πλισέ, με μανίκι ανδρικό, ρεγκλάν, ζαπονέ. - Εφαρμογές σε διάφορα νούμερα μεγέθη και σε ελεύθερη επιλογή τύπου ενδύματος. - Παλτό και ζακέτες κλασικά, ριχτά, σταυρωτά, ρεντιγκότες, με μανίκι ανδρικό, με ραφή, ζαπονέ, κ.λ.π.

9 9 - Ανδρικά πουκάμισα, μπουφάν, παντελόνι, φαρδύ, τζιν, φόρμα, ζυπ-κυλότ. Παιδικά, φορεματάκια, παντελόνι, μπλούζα, πουκάμισα, φόρμα μπεμπέ. - Εφαρμογές σε διάφορα νούμερα μεγέθη και σε ελεύθερη επιλογή τύπου ενδύματος. - Εξειδικεύσεις σε όλα τα είδη των τμημάτων του ρούχου: πένσες, ωμίτες, λαιμοκόψεις, γιακάδες, μανίκια, φούστες, ντραπέ, κιμονό, ρεγκλάν, παντελόνια, φορέματα, ζακέτες, σακάκια, παλτό κ.λ.π. - Τεχνικό σκίτσο ανάλυση των λεπτομερειών και τρόπος καθορισμού των οδηγιών ραφής. ΕΞΑΜΗΝΟ Δ - Εφαρμογές κοπή πατρόν από σχέδια ελεύθερης επιλογής, όχι από προκαθορισμένη ύλη, σε διάφορα μέτρα: βιοτεχνικά και ατομικά με σωματικές ιδιομορφίες. ΜΑΘΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΡΑΠΤΙΚΗ ΩΡΕΣ 3 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο ΩΡΕΣ 3 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο ΕΞΑΜΗΝΟ Δ ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο - Στόχος του μαθήματος αυτού είναι η εξοικείωση του καταρτιζόμενου με τη ραπτομηχανή και τη χρήση της, καθώς και η εκμάθηση και η κατασκευή των διάφορων ειδών ραφής που υπάρχουν. Οι καταρτιζόμενοι μαθαίνουν τον επαγγελματικό τρόπο ραφής των διάφορων τμημάτων του ενδύματος καθώς και τη συναρμολόγησή του σε ένα ολόκληρο ρούχο. - Μαθαίνουν τη σωστή τοποθέτηση του πατρόν στο ίσιο ή το λοξό του υφάσματος, την καλύτερη οικονομία του υφάσματος καθώς και τον υπολογισμό του σχεδίου ή τυπώματος του υφάσματος (καρό, ριγέ, εμπριμέ κ.λ.π.) - Μέχρι το τέλος των σπουδών έχουν μάθει πώς να κατασκευάζουν οποιοδήποτε είδος ρούχου, πώς να χειρίζονται διαφορετικά υλικά και διαφορετικά είδη μηχανών, πώς να ελέγχουν τη δουλειά τους για την ποιότητά τους. - Βελονιές του χεριού και η χρήση τους. - Χρήση της μηχανής, εξάσκηση σε διάφορες βελονιές. - Το κόψιμο και το στρώσιμο του πατρόν σε ύφασμα, οι ιδιαιτερότητες των διάφορων υφασμάτων. Τσέπες, καθαρίσματα, μόστρες, φερμουάρ, πατιλέτες, μανσέτες, ζωναράκια, κουμπότρυπες, μανικοκολλήσεις κ.λ.π. - Ο κοπτοράπτης και η χρήση του - Εφαρμογές στα πατρόν της κοπτικής σε βασικά και προσωπικά νούμερα. - Υλοποίηση των εφαρμογών της κοπτικής σε βλιζελίν, σε βασικά νούμερα για πειραματισμό, μελέτη και κατασκευή σε ύφασμα κάποιων σχεδίων σε συνδυασμό με το σχέδιο μόδας.

10 10 - Υλοποίηση των εφαρμογών της κοπτικής σε διάφορα είδη υφασμάτων και συνδυασμός της κοπτικής, του σχεδίου μόδας και του styling στην υλοποίηση κάποιων προσωπικών σχεδίων ενδυμάτων με τη μορφή ανάθεσης εργασίας για πειραματισμό και μελέτη. ΕΞΑΜΗΝΟ Δ - Εξοικονόμηση υφάσματος στο στρώσιμο του πατρόν για κοπή. - Υλοποίηση εφαρμογών της κοπτικής με επαγγελματικό φινίρισμα. - Υλοποίηση των εφαρμογών της κοπτικής και της τεχνολογίας μεγεθύνσεων για πειραματισμό και επαλήθευση στην ελεύθερη επιλογή σχεδίου και στα μεγεθυσμένα νούμερα. Πραγματοποίηση σε συνδυασμό με την προσομοίωση της επαγγελματικής διαδικασίας και του styling, προσωπικής συλλογής σε επιλεγμένη τάση μόδας. ΜΑΘΗΜΑ: ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Θεωρία - Προδιαγραφές, εργαλεία, μηχανήματα (1 ώρα) - Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση των καταρτιζομένων με το χώρο και τη διαδικασία παραγωγής του ενδύματος, πράγμα που θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της μαζικής παραγωγής σε εργοστάσιο, έτσι ώστε να ξέρουν τις τεχνικές δυνατότητες επεξεργασίας του ρούχου και τις σχεδιαστικές απαιτήσεις της μαζικής παραγωγής, που θα είναι και ο χώρος μεγαλύτερης απορρόφησης. - Ο χώρος της βιομηχανίας βιοτεχνίας του ρούχου. - Ο εξοπλισμός στις διάφορες φάσεις παραγωγής. - Η ραπτομηχανή: είδη, χειρισμός, τεχνικές βλάβες, συντήρηση. - Ο κοπτοράπτης και η χρήση του. - Είδη αυτόματων μηχανών. - Το κοπτήριο το φινίρισμα σιδερωτήριο πρέσα. - Πρακτική ποιοτικού έλέγχου, συσκευασία. - Άλλοι χώροι: βαφείο, κλωστοϋφαντουργείο, επισκέψεις σε διάφορα είδη εργοστασίων. ΜΑΘΗΜΑ: ΥΦΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΩΡΕΣ 1 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Θεωρία ΕΞΑΜΗΝΟ Δ ΩΡΕΣ 1 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Θεωρία - Στόχος του μαθήματος είναι η τεχνική κατάρτιση των καταρτιζομένων σε ό,τι αφορά τις ίνες και τα υφάσματα, καθώς τα υφάσματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική εφαρμογή μιας σχεδιαστικής δημιουργίας.

11 11 - Το μάθημα είναι θεωρητικό και εξετάζει τις διάφορες ίνες, την κατασκευή τους, τις διάφορες υφάνσεις και πλέξεις καθώς και τις τεχνικές βαφής και αποτύπωσης, με σκοπό να έχει ο καταρτιζόμενος όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορεί να κάνει τις κατάλληλες κάθε φορά επιλογές υφάσματος και συνδυασμούς υφασμάτων ανάλογα με το βάρος, το πέσιμο, τη γυαλάδα και τα άλλα χαρακτηριστικά του κάθε είδους. - Ίνες: φυσικές, τεχνητές. - Φυσικές ίνες: ζωικές, - φυτικές. Τα χαρακτηριστικά τους. - Τεχνητές ίνες: από φυσικές πρώτες ύλες από τεχνητές πρώτες ύλες. Κατασκευή. - Μέτρηση ινών απορρόφηση υγρασίας ελαστικότητα ειδικό βάρος. - Νήματα στρίψεις ποιοτικός έλεγχος. ΕΞΑΜΗΝΟ Δ - Υφάνσεις αργαλειός: υφάδι στημόνι. - Διάφορα είδη υφασμάτων και σχηματική αναγνώριση της ύφανσής τους. - Βάρη υφασμάτων τύποι εφαρμογές. - Φινίρισμα έλεγχος. - Χρήσεις κάθε τύπου δυνατότητες ποιοτικού ελέγχου. ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΜΟΔΑΣ ΩΡΕΣ 1 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Θεωρία ΕΞΑΜΗΝΟ Δ ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Θεωρία - Στόχος του μαθήματος είναι να κατανοήσει ο καταρτιζόμενος τους μηχανισμούς που λειτουργούν στη διεθνή σκηνή της μόδας, τους τρόπους που αυτοί αλληλεπιδρούν στους διαφορετικούς τύπους επαγγελμάτων στο χώρο της μόδας καθώς και τη σημασία της προσεγμένης επιλογής των προγνωστικών στοιχείων σε κάθε σεζόν. - Οι διεθνείς γραμματείες: χρώματος, μαλλιού κ.λ.π. - Τι είναι τάσεις της μόδας και πώς καθορίζονται. - Χρονοδιάγραμμα Ποια είδη βιομηχανίας επηρεάζουν και πότε. - Πώς χρησιμοποιούνται από τα διάφορα επαγγέλματα στη βιομηχανία της μόδας. - Το ρίσκο της πρόγνωσης επιλογές, δυνατότητες, περιορισμοί. - Πώς χρησιμοποιούνται οι τάσεις στη δημιουργία εμπορικών συλλογών ενδυμάτων. - Οι τάσεις της μόδας για τις επόμενες δύο σεζόν. ΕΞΑΜΗΝΟ Δ - Οι τάσεις της μόδας που εξετάστηκαν στο Β εξάμηνο επαληθεύονται ή απορρίπτονται στην εμπορική πραγματικότητα κατά τη χρονική περίοδο του Δ εξαμήνου. Μελετάται: επαληθεύτηκαν ή όχι; - Αίτια εμπορικού αποτελέσματος, τρόπος ερμηνείας στις προηγούμενες εργασίες των καταρτιζομένων, τρόπος ερμηνείας στις συλλογές μαζικής παραγωγής και στις συλλογές των μεγάλων σχεδιαστών στα διεθνή κέντρα μόδας και Υψηλής Ραπτικής. - Προβολές από σύγχρονες επιδείξεις μόδας. - Ποια είδη τάσεων μόδας απευθύνονται στα διαφορετικά επίπεδα πελατών στόχων και γιατί; - Οι τάσεις της μόδας για τις επόμενες δύο σεζόν.

12 12 - Πώς εκτιμάται ότι θα ερμηνευθούν αυτές ανάλογα με το επίπεδο των πελατών στόχων; - Από τι είδους ερεθίσματα δημιουργούνται και καθορίζονται οι τάσεις της μόδας. - Πόσο διαρκούν σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα ακμής παρακμής της μόδας. Το μάθημα αυτό αξιολογείται βάσει της κατανόησης και απόδοσης των καταρτιζομένων κατά τη διάρκεια του εξαμήνου σε συνδυασμό με το μάθημα του Σχεδίου μόδας και της Προσομοίωσης. ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ - MARKETING ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Θεωρία Στόχος του μαθήματος είναι να δημιουργήσει προβληματισμούς στους καταρτιζόμενους ως προς τους ευρύτερους έμμεσους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της μόδας όσον αφορά αφενός μεν τον καταναλωτή, τις επιθυμίες και τις δυνατότητές του, αφετέρου δε τον κατασκευαστή και τους άλλους επαγγελματίες που απασχολούνται έμμεσα ή άμεσα στο χώρο της μόδας, με τις δικές τους δυνατότητες και περιορισμούς. - Κοινωνία Πολιτισμός Μόδα - Δημογραφία Κοινωνικά πρότυπα - Μορφές κατανάλωσης - Κατηγορίες δημιουργών Κατηγορίες παραγωγών - Μοχλοί της βιομηχανίας της μόδας - Το χρονοδιάγραμμα της μόδας - Κοινωνικά νοήματα και ντύσιμο - Αγοραστικό κοινό. Ο πελάτης στόχος - Οικονομικά επίπεδα αγοράς - Κοστολόγηση συλλογών παραγωγής - Διαχείριση προκαθορισμένου κοστολογίου budget - Marketing Προσέγγιση του αγοραστικού κοινού - Έρευνα αγοράς για εύρεση αγοραστικής ανάγκης επιθυμίας και εκπλήρωση αυτής γρηγορότερα από τους ανταγωνιστές - Προώθηση προϊόντος και πρόσβαση στο κατάλληλο αγοραστικό κοινό - Ετοιμότητα αντιμετώπισης της ζήτησης. ΜΑΘΗΜΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ - ΧΡΩΜΑ ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο ΕΞΑΜΗΝΟ Δ ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο Στόχος του μαθήματος αυτού είναι να γνωρίσει ο καταρτιζόμενος τις διαφορετικές τεχνικές του σχεδίου υφάσματος καθώς και τη σημασία του σχεδίου του υφάσματος για το ένδυμα. Επίσης του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει μια απαραίτητη δεξιοτεχνία, αφού πολλές κατασκευαστικές εταιρίες δημιουργούν τα δικά τους υφάσματα, καθώς και μια εναλλακτική ειδίκευση στον επαγγελματικό χώρο της μόδας.

13 13 - Μαθαίνει να πειραματίζεται και να γνωρίζει τη δημιουργία του ρούχου από της βάση της. - Μελέτη του σχεδίου για ύφασμα. - Μοτίβα από διάφορες εποχές, λαϊκές παραδόσεις, καλλιτεχνικά κινήματα. - Τεχνικές σχεδιασμού μοτίβων και χρωματική θεωρία για τα είδη των μοτίβων και την απόδοση σε διαφορετικές ποιότητες υφασμάτων. - Είδη διαδικασίες τυπώματος. - Τυπώματα σε στάμπες. - Τυπώματα σε συνεχόμενο ύφασμα σε επανάληψη χρωματικές παραλλαγές. - Εφαρμογές μικρές συλλογές συνδυαζόμενων υφασμάτων με παραλλαγές (υφάσματα κομποζέ) ΕΞΑΜΗΝΟ Δ - Τεχνική σχεδιασμού διαφόρων υφάνσεων, υφασμάτων και άλλων εναλλακτικών υλικών. - Τεχνική επανάληψης Είδη επανάληψης. - Προετοιμασία σχεδίων βασισμένων στις τάσεις από την πρόγνωση της μόδας. - Προετοιμασία σχεδίων σε ολόκληρο και στάμπα για το Project προσομοίωσης. Συλλογή μακό. Το μάθημα αυτό αξιολογείται βάσει των εργασιών των καταρτιζομένων και μιας δίωρης εξέτασης στο τέλος του εξαμήνου, ίσης βαρύτητας μεταξύ τους. ΜΑΘΗΜΑ: STYLING ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Θεωρία ΕΞΑΜΗΝΟ Δ ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Θεωρία Το μάθημα αυτό σκοπό έχει, αφού πλέον ο καταρτιζόμενος έχει μελετήσει τις βασικές αρχές σχεδίου, κοπής και ραφής, να του δώσει την ελευθερία να προβληματιστεί και να πειραματιστεί σε διάφορες φόρμες και όγκους συγκριτικά και συνδυαστικά. - Τι είναι styling χρώμα, ύφασμα, σιλουέτα. - Η επίδραση των διαφόρων υφασμάτων στην επιλογή των χρωματικών συνδυασμών και της γραμμής του ρούχου. - Κοινωνικές περιστάσεις σε σχέση με την επιλογή χρωμάτων, υφασμάτων, γραμμής. - Τεχνικές υψηλής ραπτικής. - Ο συνδυασμός διαφορετικών στοιχείων στην κατασκευή. Η δημιουργία νέων γραμμών. - Το παιχνίδι των εντυπώσεων και των διαφόρων τεχνικών στο τελικό αποτέλεσμα. - Χρήση των τάσεων της μόδας στο styling. ΕΞΑΜΗΝΟ Δ - Η πρόβα και η τεχνική της. - Μετατροπές παλαιών στυλ στα σύγχρονα πρότυπα εκμοντερνισμός γραμμών. - Υλικά και τεχνικές που βοηθούν στην επιτυχημένη τελική εικόνα. Το μάθημα αυτό αξιολογείται βάσει της απόδοσης των καταρτιζομένων και μιας ωριαίας εξέτασης στο τέλος του εξαμήνου.

14 14 ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΩΡΕΣ 4 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο ΕΞΑΜΗΝΟ Δ ΩΡΕΣ 4 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Εργαστήριο Το μάθημα αυτό χρησιμοποιεί όσα αποκομίζουν οι καταρτιζόμενοι από το σχέδιο μόδας, την κοπτική, το σχέδιο υφάσματος, το styling, τη διαχείριση, κοστολόγηση, προώθηση αλλά και τα άλλα μαθήματα για να τους μυήσει στις απαιτήσεις της επαγγελματικής πραγματικότητας. Αυτό το επιτυγχάνει μέσα από αναθέσεις εργασιών project που έχουν επιλεγεί με παιδαγωγικά και επαγγελματικά κριτήρια, ώστε να προσομοιώσουν πραγματικές περιπτώσεις που οι καταρτιζόμενοι θα συναντήσουν μελλοντικά. Σημαντικό ρόλο παίζει η έννοια της ευθύνης και του ανταγωνισμού που στην επαγγελματική πραγματικότητα συνεπάγεται οικονομική επιτυχία ή αποτυχία. Επίσης, σημαντικά είναι τα ομαδικά project που με κατανομή των εργασιών εξοικειώνουν τους καταρτιζόμενους με τη σωστή διαχείριση του χρόνου και των δεξιοτήτων των μελών της ομάδας. Τα πρώτα project εισάγουν τον καταρτιζόμενο στην έννοια της έρευνας, από την οποία κατόπιν απαιτείται η κριτική επεξεργασία για ταξινόμηση και εξαγωγή συμπερασμάτων. Project έρευνας: Αγοράς, υφάσματος, χρώματος. ΕΞΑΜΗΝΟ Δ Τα project σ αυτό το εξάμηνο ζητούν τη δημιουργία συλλογών, περιορίζοντας κάθε φορά έναν ή περισσότερους παράγοντες σε σχέση με τον πελάτη στόχο: ηλικία, κόστος, τάση μόδας, είδος ρουχισμού, είδος υφασμάτων, εποχή κ.λ.π. Άλλα project αφορούν αποκλειστικά το σχεδιασμό, άλλα το σχεδιασμό και την κοπή και άλλα αφορούν το σχεδιασμό, την κοπή και τη ραφή. Επιλέγονται ανάλογα με τις τάσεις και τα ρεύματα της εποχής. Το μάθημα αυτό αξιολογείται βάσει των project που παραδίδουν οι καταρτιζόμενοι κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΕΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ Δ ΩΡΕΣ 3 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / 2 ΩΡΕΣ Θεωρία + 1 ΩΡΑ Εργαστήριο Στόχος του μαθήματος αυτού είναι να γνωρίσουν οι καταρτιζόμενοι τη βιομηχανική διαδικασία για την εξαγωγή πέντε πανομοιότυπων στην εφαρμογή πατρόν (ένα για κάθε αυξανόμενο μέγεθος) που θα προέρχονται από ένα βασικό πατρόν ενός βασικού μεγέθους. Η διαδικασία αυτή τυποποιεί και απλουστεύει για τον καταρτιζόμενο την πολύπλοκη και χρονοβόρα παραδοσιακή διαδικασία που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα οι βιοτεχνίες και οι βιομηχανίες η οποία, εξαιτίας της δυσκολίας που παρουσίαζε, αποτελούσε τροχοπέδη στην ταχεία ανταπόκριση και την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών μας στη διεθνή αγορά. - Το βιοτεχνικό πατρόν και οι μεγεθύνσεις από ένα βασικό πατρόν. - Εφαρμογή μεθόδου διεθνούς ευρεσιτεχνίας για τις μεγεθύνσεις από ένα βασικό νούμερο με ταχύτητα και ακρίβεια. Η διαδικασία της μαζικής παραγωγής.

15 15 - Η διεθνής συστηματοποίηση των μεγεθών. Η επιλογή των μεγεθών για εγχώρια παραγωγή και για εξαγωγές. - Δισδιάστατη και τρισδιάστατη μεγέθυνση. ΜΑΘΗΜΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ Δ ΩΡΕΣ 2 / ΕΒΔΟΜΑΔΑ / Θεωρία Το μάθημα αυτό έχει σκοπό να εξοικειώσει τον καταρτιζόμενο με την τελική φάση της δουλειάς του Δημιουργού Συλλογών Ενδυμάτων, που είναι η οργανωμένη και επαγγελματική παρουσίαση των δημιουργιών του. Αυτή απαιτεί σύζευξη πολλών διαφορετικών λειτουργιών και δεξιοτεχνιών για την οργάνωση και την παρουσίαση ενός επιτυχημένου και επαγγελματικού θεάματος. Το μάθημα αυτό αξιολογείται βάσει του επιπέδου της δουλειάς που θα παρουσιάσουν οι καταρτιζόμενοι. Τα θέματα είναι: - Θεωρία οργάνωσης Συλλογής. - Οργάνωση Επιλογή Προσωπικής Συλλογής Πορτφόλιο. - Επιλογή αξεσουάρ. - Επιλογή μανεκέν. - Σκηνικά Θέμα παρουσίασης. - Μουσική. - Φωτισμός. - Χορογραφία. - Οργάνωση παρασκηνίων. - Σκηνοθεσία παρουσίασης.

16 16 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ 1. Αγγλικά: Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας 2. Ιστορία Τέχνης: Ιστορικός Τέχνης, Διακοσμητής, Πτυχιούχος ΑΕΙ ΤΕΙ 3. Ιστορία Ενδύματος: Ιστορικός Τέχνης, Πτυχιούχος ΑΕΙ ΤΕΙ 4. Ελεύθερο Σχέδιο: Ζωγράφος, Διακοσμητής 5. Χρώμα: Ζωγράφος, Διακοσμητής 6. Βασικό Σχέδιο: Ζωγράφος 7. Πληροφορική CAD: Πτυχιούχος Σχεδιασμού Η/Υ 8. Σχέδιο Μόδας: Ζωγράφος ή Σχεδιαστής 9. Κοινωνιολογία Μόδας Κοστολόγηση Marketing: Σχεδιαστής Μόδας από Ίδρυμα Ελλάδας ή Εξωτερικού 10. Πρόγνωση Μόδας: Σχεδιαστής Μόδας από Ίδρυμα Ελλάδας ή Εξωτερικού 11. STYLING: Σχεδιαστής Μόδας από Ίδρυμα Ελλάδας ή Εξωτερικού 12. Σχέδιο Υφάσματος: Σχεδιαστής Μόδας από Ίδρυμα Ελλάδας ή Εξωτερικού 13. Προσομοίωση Επαγγελματικής Διαδικασίας: Σχεδιαστής Μόδας από Ίδρυμα Ελλάδας ή Εξωτερικού 14. Οργάνωση Παρουσίαση Συλλογών: Σκηνογράφος ή Ζωγράφος ή Σχεδιαστής Μόδας ΑΕΙ 15. Υφασματολογία: Κλωστοϋφαντουργός Χημικός 16. Εφαρμοσμένη Κοπτική: Επαγγελματίας κοπής βαφής ενδυμάτων 17. Εφαρμοσμένη Ραπτική: Εμπειροτέχνης κοπής βαφής ενδυμάτων (και οι δύο με πενταετή πείρα και γνώσεις μεθόδων κοπής πατρόν και ραφής ενδυμάτων και εμπειρία στην επαγγελματική διαδικασία, στη βιομηχανία και βιοτεχνία) 18. Τεχνολογία Μεγεθύνσεων: Πτυχιούχος της ειδικότητας με διετή πείρα και γνώσεις μεθόδων κοπής πατρόν και ραφής ενδυμάτων και εμπειρία στην επαγγελματική διαδικασία, στη βιομηχανία και βιοτεχνία

17 17 ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ «ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ» 1. Εργαστήριο Ελεύθερου Σχεδίου Σχεδίου Μόδας Σχεδίου Υφάσματος Ελάχιστο εμβαδόν εργαστηρίου: 30τ.μ. Ελάχιστη επιφάνεια ανά καταρτιζόμενο: 1,5τ.μ. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Έπιπλα Σχεδιαστήρια (1,20Χ0,60) Σκαμπό Φωτοτράπεζες (0,50Χ0,40) 1/ μαθητή 1/ μαθητή 1/ 2 μαθητές 2. Εργαστήριο Πληροφορικής CAD Ελάχιστο εμβαδόν εργαστηρίου 30τ.μ. Ελάχιστη επιφάνεια ανά καταρτιζόμενο: 1,5τ.μ. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Apple Macintosh LC ή ανώτερος 1/ 5 μαθητές Λογισμικό 7.01 ή μεταγενέστερο Προγράμματα Adobe Photoshop 2.0, Typestyler, canvas, Adobe Illustrator Scanner έγχρωμο μεγέθους Α3 1/ εργαστήριο Εκτυπωτής έγχρωμος inkjet μεγέθους Α4 1/ εργαστήριο Σκαμπό 1/ μαθητή 3. Εργαστήριο Κοπτικής Ραπτικής Ελάχιστο εμβαδόν εργαστηρίου: 32τ.μ. Ελάχιστη επιφάνεια ανά καταρτιζόμενο: 1,6τ.μ. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Ραπτομηχανές για τη ραφή των εφαρμογών του μαθήματος 1/ 4 μαθητές Κοπτοράπτης για εξοικείωση στη ραφή πλεκτών ελαστικών 1/ εργαστήριο Πλεκτομηχανή για εθελοντική εξάσκηση στην πλέξη 1/ εργαστήριο Πάγκος κοπής για το στρώσιμο των υφασμάτων και την κοπή των πατρόν 2/ εργαστ. Κούκλες πρόβας για τη δοκιμή των πατρόν και των ρούχων 1/ 4 μαθητές Σιδερωτήριο για το σιδέρωμα των ρούχων που ράβονται 3/ εργαστήριο Σκαμπό 1/ μαθητή 4. Εποπτικός εξοπλισμός για τα θεωρητικά μαθήματα Τηλεόραση και Video (1) για την προβολή επιδείξεων μόδας, ντοκυμαντέρ τέχνης, λειτουργίας εργοστασίων κ.λ.π. Προβολέας διαφανειών (1) ως βοήθημα για τα θεωρητικά μαθήματα Προβολέας Slides (2) για την προβολή slides για την ιστορία της τέχνης Επιδιασκόπιο (1) ως βοήθημα για τα θεωρητικά μαθήματα Αρχείο δειγμάτων υφασμάτων (100 διαφορετικά) από όλα τα είδη των υφασμάτων Αρχείο slides Ιστορίας της Τέχνης (5.000 slides) από τις διάφορες ιστορικές εποχές

18 18 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. Έρευνα στις τάσεις τη μόδας που προβλέπεται ότι κυριαρχούν στη σεζόν που ενδιαφέρει. Ερμηνεία και προσαρμογή των τάσεων σύμφωνα με το προφίλ και το οικονομικό επίπεδο του αγοραστή στόχου. Δημιουργία προσχεδίων, επιλογή. Έρευνα στα χρώματα, στα νήματα, τα υφάσματα και τις υφές που κυκλοφορούν κατά τη σεζόν που ενδιαφέρει, σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις της μόδας, σε σχέση με τις ποσότητες που απαιτούνται και τον προϋπολογισμό της επιχείρησης. 2. Μελέτη των σχεδίων που επιλέχτηκαν για τη συλλογή κατασκευή του πατρόν σε χαρτί για κάθε σχέδιο που θα παραχθεί σε συγκεκριμένο μέγεθος. Δοκιμή του πατρόν σε μανεκέν, επαλήθευση και αναπροσαρμογή. Ραφή των προτύπων πατρόν σε ύφασμα. Προσθήκη υφασμάτων για την ολική εντύπωση προ της παραγωγής. Μεγέθυνση των προτύπων πατρόν από το βασικό συγκεκριμένο μέγεθος σε πέντε μεγέθη σύμφωνα με το διεθνές μεγεθολόγιο και ανάλογα με το είδος του πελατολογίου. Κατασκευή του κάθε μεγέθους για κάθε σχέδιο και κάθε τμήμα σε χαρτόνι με την κωδικοποίηση που απαιτείται για το κοπτήριο. 3. Οδηγίες στο κοπτήριο ως προς την αντιστοιχία σχεδίων και υφασμάτων και ως προς την τοποθέτηση των υφασμάτων σε σχέση με τη σωστή κατεύθυνση των υφάνσεων και των τυπωμάτων κατά την κοπή. Οδηγίες ραφής σε ό,τι αφορά λεπτομέρειες διακοσμητικών στοιχείων και κυρίως για την εξασφάλιση της ποιότητας ραφής. Οδηγίες τοποθέτησης τυχόν υποστηρικτικών υλικών για υλοποίηση του στυλ.

19 19 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ - Στο Δ εξάμηνο ο καταρτιζόμενος έχει την εναλλακτική δυνατότητα, αντί των αντίστοιχων μαθημάτων, να κάνει πρακτική άσκηση σε οίκους μόδας, εργαστήρια ραπτικής ή βιοτεχνίες ενδυμάτων, η οποία θα αποδεικνύεται με βεβαίωση των αρμοδίων χώρων και παρουσίαση της εργασίας του καταρτιζόμενου στο τέλος του εξαμήνου. - Το αντικείμενο με το οποίο θα ασχολείται απαραίτητα στην Πρακτική του εξάσκηση θα είναι: - Εφαρμοσμένη κοπτική, ραπτική, τεχνολογία μεγεθύνσεων και προσομοίωση Επαγγελματικής διαδικασίας. - Τα θεωρητικά μαθήματα Αγγλικά, Ιστορία της Τέχνης, Υφασματολογία, Πρόγνωση μόδας, Styling, Οργάνωση παρουσίασης συλλογών και Σχέδιο υφάσματος χρώμα είναι υποχρεωμένος να τα παρακολουθεί στη Σχολή.

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ Γενικά. Το επίπεδο των διπλωματούχων είναι μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι απολυτήριοι τίτλοι

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Β Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 5 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Τεχνολογίας Προτύπων Κοπής (Πατρόν) Ι». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Β Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 6 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 ΜΑΘΗΜΑ: «Τεχνολογία Παραγωγής Ενδυµάτων» Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος A Τάξη 2 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 5 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Σχεδιασµός Ετοίµων Ενδυµάτων ΙI». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Β Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 5 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Μάθηµα: «Σχεδιασµός Ετοίµων Ενδυµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤ ΠΑΤΡΟΝΙΣΤ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤ ΠΑΤΡΟΝΙΣΤ Επαγγελματικό προφίλ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤ ΠΑΤΡΟΝΙΣΤ Ο Μοντελίστ Πατρονίστ είναι ο επαγγελματίας ο οποίος είναι ο συνεργάτης βοηθός του Σχεδιαστή/ρια Μόδας Ενδυματολόγου Στιλίστ. Είναι το άτομο που

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 Μάθημα: ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΔΑΣ (358) Ημερομηνία: Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 Ώρα εξέτασης: 11.00

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πνευµατικά ικαιώµατα

Πνευµατικά ικαιώµατα Πνευµατικά ικαιώµατα Το παρόν είναι πνευµατική ιδιοκτησία της ACTA Α.Ε. και προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοµοθεσία που αφορά τα πνευµατικά δικαιώµατα. Απαγορεύεται ρητώς η δηµιουργία αντιγράφου,

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Β Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Σχέδιο Υφάσµατος Χρώµα Ι». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Γ' Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ( Εικαστική και Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης)

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΣΧΕΔΙΟ (Ελεύθερο και Προοπτικό) και που ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 2 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Σελίδα 1 από 11 Μάθηµα: «Τεχνολογία Ραφής Υφάσµατος» Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΟΔΑΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - STYLING

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΟΔΑΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - STYLING ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΟΔΑΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - STYLING Επαγγελματικό προφίλ Ο όρος Σχεδιαστής/ρια Μόδας Ενδυματολόγος - Στιλίστ περιγράφει τον επαγγελματία ο οποίος έχει ως αντικείμενο του το σχεδιασμό,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΛΥΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΛΥΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΛΥΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 2 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Τεχνική Ανάλυση Οργάνωση Συλλογής». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001 Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Σελίδα 1 από 8 Μάθηµα: «Ιστορία Ενδυµασίας Ι». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Το µάθηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ"

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ" 2 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 1. Συνοπτική περιγραφή επαγγέλματος (Job Profile)...4 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ" 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Α.Τ.Ε.Ι.) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΙΛΚΙΣ - ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΕ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 2 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Σελίδα 1 από 6 Σελίδα 2 από 6 Μάθηµα: «Εφαρµογές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ: ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ - ΕΝ ΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 2017 ΟΑΕ / ΙΕΥΘΥΝΣΗ Α4 ΕΠΑ.Σ.

ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ: ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ - ΕΝ ΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 2017 ΟΑΕ / ΙΕΥΘΥΝΣΗ Α4 ΕΠΑ.Σ. ΣΧΕ ΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2017 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο σχέδιο προδιαγραφών που ακολουθεί στις επόµενες σελίδες καταγράφεται το σύνολο των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, οι οποίες

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001 Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: «Τεχνολογία Υφάσµατος Υφασµατολογία» Η διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Υ Υ ,5. Σύνολο

Υ Υ ,5. Σύνολο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΙΛΚΙΣ ΤΜΗΜΑ: Σχεδιασμού & Παραγωγής Ενδυμάτων A/A Πρώτο εξάμηνο σπουδών 1. Ιστορία της Τέχνης Υ 3 1 4 10 6 2. 3. 4. 5. 6. Βασικές αρχές σχεδίου / χρωματολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Β Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Εφαρµογές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΙΙ Ηλεκτρονική Σχεδίαση».

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Σπουδών. Ειδικότητα : Τεχνικός Τεχνολογίας Ενδύματος & Υποδήματος Σχεδιαστής Μόδας. Κωδικός:

Οδηγός Σπουδών. Ειδικότητα : Τεχνικός Τεχνολογίας Ενδύματος & Υποδήματος Σχεδιαστής Μόδας. Κωδικός: Οδηγός Σπουδών Ειδικότητα : Τεχνικός Τεχνολογίας Ενδύματος & Υποδήματος Σχεδιαστής Μόδας Κωδικός: 21-03-01-1 Έκδοση: Α, Ιούλιος 2017 Περιεχόμενα 1. Γενικές Πληροφορίες... 3 1.1. Ονομασία Ειδικότητας...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Γνωριμία, συζήτηση Περιγραφή του μαθήματος, στόχοι Παρουσίαση σχεδίων διαφόρων μορφών φωτογραφίες -3 Διαγνωστικό

Διαβάστε περισσότερα

Τοµέας: Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης

Τοµέας: Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ Τ.Ε.Ε. Τοµέας: Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναγκαιότητα Η κλωστοϋφαντουργία και η βιοµηχανία ένδυσης είναι ένας από τους σηµαντικότερους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: «ΙΕΡΟΡΑΠΤΗΣ» ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: «ΙΕΡΟΡΑΠΤΗΣ» ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΙΕΡΟΡΑΠΤΗΣ 1 Γενικά Το επίπεδο των διπλωματούχων είναι μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης Οι απολυτήριοι τίτλοι εισαγωγής είναι ΓΕΛ, ΤΕΛ, ΕΠΛ, ΤΕΕ Β κύκλου και

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 2 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Σελίδα 1 από 7 Μάθηµα: «Κοστολόγηση Παραγωγής». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

703 Σχεδ. και Παραγ. Ενδυμάτων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Κιλκίς)

703 Σχεδ. και Παραγ. Ενδυμάτων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Κιλκίς) 703 Σχεδ. και Παραγ. Ενδυμάτων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Κιλκίς) Επαγγελματικά Δικαιώματα ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΙ Πόρισμα

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορικά Στοιχεία 500.000 450.000 400.000 350.000 300.000 250.000 200.000 150.000 100.000 50.000. Ετος Παραγωγή (τμχ.)

Ιστορικά Στοιχεία 500.000 450.000 400.000 350.000 300.000 250.000 200.000 150.000 100.000 50.000. Ετος Παραγωγή (τμχ.) Company Profile Ιστορικά Στοιχεία Η εταιρεία Arini Fashion ιδρύθηκε το 2000 από τους Ευθύμιο & Γιώργο Βασιλόπουλο και βρίσκεται στην πόλη Πρίλεπ της γειτονικής χώρας FYROM σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001 Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μάθηµα: «Τεχνικό Σχέδιο». Η διδασκαλία του µαθήµατος του Τεχνικού

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος A Τάξη 2 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα (Θεωρία) Αθήνα, Απρίλιος 2001 ΜΑΘΗΜΑ: «Ποιοτικός Έλεγχος Υφάσµατος» Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το εξεταστικό δοκίµιο αποτελείται από 2 µέρη (Α και Β), 5 σελίδες Α4

Το εξεταστικό δοκίµιο αποτελείται από 2 µέρη (Α και Β), 5 σελίδες Α4 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΣΧΕ ΙΟ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΧΕ ΙΟ ΜΟ ΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΤΕΤΑΡΤΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η Δέσμη Καλών Τεχνών προσφέρεται ως επιλογή στους μαθητές της Β' και Γ' λυκείου. Για την 6η Δέσμη δεν υπάρχει στην Α' λυκείου αντίστοιχη ΟΜΠ (Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού), έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΔΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΔΥΣΗΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΔΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΔΥΣΗΣ ΚΙΛΚΙΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 Πρόγραμμα Σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

Τελικός τίτλος σπουδών:

Τελικός τίτλος σπουδών: Επωνυμία προγράμματος: Τελικός τίτλος σπουδών: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (ΠΤΥΧΙΟ) Πτυχίο Ο γραφίστας ασχολείται με τη μελέτη, τη διαμόρφωση και γενικότερα την αισθητική επιμέλεια κάθε είδους εκτυπωτικής εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθητές μετά την φοίτησή τους μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες όπως επίση

Οι μαθητές μετά την φοίτησή τους μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες όπως επίση Η αισθητική αντίληψη είναι το μεγαλύτερο προσόν για την ειδικότητα του τομέα καλλιτεχνικών εφα Οι μαθητές μετά την φοίτησή τους μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες όπως επίση - Ιδιωτικές Επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων

185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων 185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων Το Τμήμα Επιστημών της Τέχνης αποτελεί ανεξάρτητο Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2000-01. Το Τμήμα ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Καθηγήτρια ΦΕΡΦΥΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Τμήμα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Η σχεδίαση με τον παραδοσιακό τρόπο απαιτεί αυξημένο χρόνο, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 Μάθημα : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΙ ΩΝ ΕΝ ΥΣΗΣ (261) Ημερομηνία και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ in-design SEMINARS ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΟ - ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2013/14

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ in-design SEMINARS ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΟ - ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2013/14 ΤΑ ΤΟΥ in-design SEMINARS ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΟ - ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2013/14 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Interior Styling Αρχές Χρωματολογίας & Εργονομίας χώρου Ένας Γάλλος θεωρητικός είχε χαρακτηρίσει τον Interior Stylist (Στυλίστα Εσωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ. Εγνατίας 122

ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ.  Εγνατίας 122 ΑΡΙΣΤΟΤEΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ http://www.thea.auth.gr/ Εγνατίας 122 Η εισαγωγή των αποφοίτων λυκείου στο Τμήμα Θεάτρου γίνεται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος A Τάξη 2 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 ΜΑΘΗΜΑ: «Ποιοτικός Έλεγχος Υφάσµατος» Εργαστήριο Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (355) Μάθημα: ΣXEΔΙΟ ΕΠΙΠΛOY ΚΑΙ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Β. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Β. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Σελίδα.. από 36 0 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η εκπαίδευση και οι διαβαθμίσεις της αλλάζουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια μέσα από μία προσπάθεια να λειτουργήσει επιμορφωτικά, όσο το δυνατόν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ in-design SEMINARS ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ in-design SEMINARS ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ in-design SEMINARS ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Visual Merchandising, η τέχνη του displaying και της δημιουργίας μιας βιτρίνας 26 Ιαν Τεχνικές προβολής προϊόντων και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΩΡΟΛΟΓΙΟ & ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ειδικότητα : ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ - ΕΝΔΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΜΕΣΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Α4 Αθήνα 2007 ΟΑΕΔ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α4 ΕΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ CAD ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ CAD ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ CAD ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δρ. Αριστομένης Αντωνιάδης Δρ. Νικόλαος Μπιλάλης Δρ. Παύλος Κουλουριδάκης ΚΑΝΙΑΔΑΚΗ ΑΙΜΙΛΙΑ Τρισδιάστατη μοντελοποίηση Είδη

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινα χειροποίητα κουτιά Περίληψη: Χάρτινα κουτιά

Χάρτινα χειροποίητα κουτιά Περίληψη: Χάρτινα κουτιά Χάρτινα χειροποίητα κουτιά Περίληψη: Στη δραστηριότητα αυτή οι μαθητές διερευνούν τη χωρητικότητα κουτιών σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου που προκύπτουν από ένα χαρτόνι συγκεκριμένων διαστάσεων. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ Η/Υ (CAD) Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις ,5

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ Η/Υ (CAD) Διαλέξεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις ,5 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2702002 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 o ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ Η/Υ

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. A Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. A Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001 Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος A Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Εργασιακό Περιβάλλον». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Η διδασκαλία του µαθήµατος,

Διαβάστε περισσότερα

Λογισµικό: Εικαστικά Α - Στ Δηµοτικού (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ελλάδας)

Λογισµικό: Εικαστικά Α - Στ Δηµοτικού (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ελλάδας) Λογισµικό: Εικαστικά Α - Στ Δηµοτικού (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ελλάδας) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Εικόνα 1 Πατώντας Έναρξη βρισκόµαστε στο κεντρικό µενού του λογισµικού (εικ. 2) Εικόνα 2 1 1. Χώροι 1.1. Παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 5 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 5 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001 Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Α Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 5 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 01 Μάθηµα: «Τεχνολογία Κλωστοϋφαντουργικών Υλών Υφαντικές Ύλες». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Ο καλλιτέχνης μπορεί να συμπεριλάβει ή να αγνοήσει τη διάσταση του χώρου στην απεικόνιση που εκτελεί. Όταν περιγράφει το βάθος του οπτικού πεδίου με διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

2007 : (3) 1. ( . 2. « » , 3. (

2007 : (3) 1. (  .  2.   «  »        ,    3. ( ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΛΥΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΟΚΙΜΙΟΥ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα : ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός

Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΥΚΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : Τρασανίδης Γεώργιος, διπλ. Ηλεκ/γος Μηχανικός Μsc ΠΕ12 05 Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός Στόχος της Τεχνολογίας στην Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

«Λογισμικές εφαρμογές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το παράδειγμα του Τομέα Οχημάτων»

«Λογισμικές εφαρμογές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το παράδειγμα του Τομέα Οχημάτων» «Λογισμικές εφαρμογές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Το παράδειγμα του Τομέα Οχημάτων» Ευστράτιος Ντουμανάκης Τεχνολόγος Οχημάτων, Εκπαιδευτικός, 12 ο Επαγγελματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης entoum@sch.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής 565-1815 Διδακτική προσέγγιση με τη χρήση των ΤΠΕ στο μάθημα της Ιστορίας Β Λυκείου» Μαυρογιάννη Άρια (Αριστέα) Φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου. (μάθημα ενδιαφέροντος)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου. (μάθημα ενδιαφέροντος) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου (μάθημα ενδιαφέροντος) 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Με τη διδασκαλία του μαθήματος επιδιώκεται η μύηση των μαθητών στον κόσμο της φωτογραφίας ώστε να: 1. Αντιλαμβάνονται οι

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (676)

Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (676) Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (676) Το Τμήμα Το Τμήμα με το νόμο 4521/2018 εντάχτηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μετά την κατάργηση του ΤΕΙ Αθήνας. Το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ Δρ. Γεώργιος Πρινιωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Κλωστοϋφαντουργίας Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 1 Περίληψη. Η βιομηχανία του ενδύματος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΗ0103 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών

Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών 5 ο Σ.Ε.Κ. Γ Αθήνας Χατζηγιαννάκη Β., εκπαιδευτικός ΠΕ1801 Ρόκου Χ., εκπαιδευτικός ΠΕ1801 Εφαρμοσμένες Τέχνες Το σύνολο των δραστηριοτήτων όπου συναντώνται

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα: «Από τη βιοποικιλότητα στην πολιτισμική ποικιλότητα: ο κύκλος του μαλλιού και η τέχνη της υφαντικής»

Σχεδιάζοντας Εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα: «Από τη βιοποικιλότητα στην πολιτισμική ποικιλότητα: ο κύκλος του μαλλιού και η τέχνη της υφαντικής» Σχεδιάζοντας Εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα: «Από τη βιοποικιλότητα στην πολιτισμική ποικιλότητα: ο κύκλος του μαλλιού και η τέχνη της υφαντικής» Φιλιππάκη Αμαλία Εκπαιδευτικός, MSc Επιστήμες Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο!

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο! DTP Designer Εκπαιδευτικός & Εξεταστικός όμιλος FACEtoFACE Authorized Training & Certification Centers E.O.P.P.E.P Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό & Εξεταστικό Κέντρο Αθήνας Από το Υπουργείο Παιδείας Authorized

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Κατασκευών Ενότητα 2: Βασικές Έννοιες Τεχνικών Συστημάτων & Οργάνωση Ανάπτυξης ενός Προϊόντος

Σχεδιασμός Κατασκευών Ενότητα 2: Βασικές Έννοιες Τεχνικών Συστημάτων & Οργάνωση Ανάπτυξης ενός Προϊόντος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Σχεδιασμός Κατασκευών Ενότητα 2: Βασικές Έννοιες Τεχνικών Συστημάτων & Οργάνωση Ανάπτυξης ενός Προϊόντος Δρ Κ. Στεργίου Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

GLOBAL COLLEGE. Γλώσσα Διδασκαλίας

GLOBAL COLLEGE. Γλώσσα Διδασκαλίας GLOBAL COLLEGE 9. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων (2 Έτη, Δίπλωμα) Εγγεγραμμένος Διάρκεια Σπουδών: 2 Έτη Τίτλος Σπουδών: Δίπλωμα Τεχνικού Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων Στόχοι του κλάδου Σκοπός του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Ώρες διδασκαλίας. 6 ώρες/ ανά εβδομάδα Υπεύθυνος/η μαθήματος Β.Πετρίδου Διδάσκοντες

Ώρες διδασκαλίας. 6 ώρες/ ανά εβδομάδα Υπεύθυνος/η μαθήματος Β.Πετρίδου Διδάσκοντες Τίτλος μαθήματος ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ 1 Κωδικός μαθήματος: 21311 Ακαδημαϊκό έτος: 2013 2014 Εξάμηνο διδασκαλίας: 1 ο (χειμερινό) Τύπος μαθήματος: υποχρεωτικό Επίπεδο μαθήματος: προπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C. www.c3.teiwm.gr. Βιομηχ χανικός σχεδι 14/12/20112011

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C. www.c3.teiwm.gr. Βιομηχ χανικός σχεδι 14/12/20112011 Βιομηχανικός σχεδιασμός συσκευασίας και ετικέτας παραδοσιακών προϊόντων ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C 3 www.c3.teiwm.gr C 3 LAB www.c3.teiwm.gr 1 Περιεχόμενα Παραδοσιακά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΒΟΥ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Ή ΖΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΑΛΥΕΤΡΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΒΟΥ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Ή ΖΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΑΛΥΕΤΡΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΒΟΥ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Ή ΖΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕΓΑΛΥΕΤΡΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ & ΥΛΙΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ (Γ ΕΞΑΜ.) ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Ν. ΣΑΛΑΜΟΥΡΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μέθοδος του κανάβου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Η διαφήμιση με μία μόνο λέξη χαρακτηρίζεται και ως «υπόσχεση», καθώς δίνει μια υπόσχεση στον υποψήφιο αγοραστή, για το προϊόν που διαφημίζει και αναφέρεται στην επίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΦΑΝΣΗ ΚΑΙ ΓΝΕΣΙΜΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

ΥΦΑΝΣΗ ΚΑΙ ΓΝΕΣΙΜΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ Ομάδα 5 Μαρία Στεφανία - Ευάγγελος Σχολικό έτος 2013 2014 1 Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ. Tμήμα Δ2 Ερωτήσεις 1. Τί υλικά χρησιμοποιούσαν για την ύφανση και από ποιες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ. Προς το ιοικητικό Συµβούλιο του Συνδέσµου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίµου Ενδύµατος & Συναφών Κλάδων Ελλάδος. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΩΝΥΜΙΑ :

ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ. Προς το ιοικητικό Συµβούλιο του Συνδέσµου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίµου Ενδύµατος & Συναφών Κλάδων Ελλάδος. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΩΝΥΜΙΑ : Α Ι Τ Η Σ Η Ε Γ Γ Ρ Α Φ Η Σ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝ ΕΣΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝ ΥΜΑΤΟΣ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΚΛΑ ΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (ΣΕΠΕΕ) Προς το ιοικητικό Συµβούλιο του Συνδέσµου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίµου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ι 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ FGA310 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 3 ο ΤΙΤΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η Αναβάθμιση της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Η Αναβάθμιση αφορά τους πιο κάτω άξονες Άξονας 1: Αναθεώρηση και Περιορισμός των Μαθημάτων Εξέτασης για Πρόσβαση των Μαθητών/τριών Μέσης Τεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η/Υ ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και κατασκευή κήπων e-school by agronomist.gr

Σχεδιασμός και κατασκευή κήπων e-school by agronomist.gr Σχεδιασμός και κατασκευή κήπων e-school by agronomist.gr 20/1/2013 Η διαμόρφωση πράσινων τοπίων στο αστικό περιβάλλον είναι μια δραστηριότητα ελκυστική για μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων. Όσο αυξάνεται η πίεση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Ενότητα: Ανεικονική Σύνθεση (Ασκήσεις Εξεταστικών Δοκιμίων 2006-2009)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Ενότητα: Ανεικονική Σύνθεση (Ασκήσεις Εξεταστικών Δοκιμίων 2006-2009) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Ενότητα: Ανεικονική Σύνθεση (Ασκήσεις Εξεταστικών Δοκιμίων 2006-2009) Αρ. μαθήματος: 1 ο (1 από 5π). Ανεικονική / Μη Ρεαλιστική Σύνθεση με χρώμα Εκπαιδευτικός:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μυκηναϊκός Πολιτισμός ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΛΛΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: «Η καθημερινή ζωή στον Μυκηναϊκό Κόσμο» Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Η Αναβάθμιση της Mέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Η Αναβάθμιση της Mέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Η Αναβάθμιση της Mέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης 2018 1 ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 2017-2018 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομία - Επιχειρήσεις Μάρκετινγκ 1

Οικονομία - Επιχειρήσεις Μάρκετινγκ 1 Οικονομία - Επιχειρήσεις Μάρκετινγκ 1 Επιμέλεια: Γεώργιος Λελεδάκης (Λέκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) Συγγραφή: Ευθύμιος Ζιγκιρίδης ΠΡΟΛΟΓΟΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Άρης Κουμπαρέλης Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων Εκπαιδευτικές Μουσειοσκευές Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες που ταξιδεύουν από σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών

Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών 5 ο Σ.Ε.Κ. Γ Αθήνας Εφαρμοσμένες Τέχνες Το σύνολο των δραστηριοτήτων όπου συναντώνται οι τομείς: των καλών τεχνών (εικαστικός), του σχεδιασμού, της

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΑΝΟΙΞΗ 2014. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ in-design SEMINARS ΧΕΙΜΩΝΑΣ-ΑΝΟΙΞΗ 2014

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΑΝΟΙΞΗ 2014. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ in-design SEMINARS ΧΕΙΜΩΝΑΣ-ΑΝΟΙΞΗ 2014 ΤΑ ΤΟΥ in-design SEMINARS ΧΕΙΜΩΝΑΣ-ΑΝΟΙΞΗ 2014 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Interior Styling Αρχές Χρωματολογίας & Εργονομίας χώρου Ένας Γάλλος θεωρητικός είχε χαρακτηρίσει τον Interior Stylist (Στυλίστα Εσωτερικών χώρων)

Διαβάστε περισσότερα

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο!

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο! DTP Designer Εκπαιδευτικός & Εξεταστικός όμιλος FACEtoFACE Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό & Εξεταστικό Κέντρο Αθήνας Από το Υπουργείο Παιδείας Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό & Εξεταστικό Κέντρο Δάφνης Από το Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή Τσικολάτας Αλέξανδρος Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου, tsikoman@hotmail.com Περίληψη Στην παρούσα εργασία γίνεται διαπραγμάτευση του ρόλου των

Διαβάστε περισσότερα

2. Έρευνα και πειραματισμός. Εκπαιδευτικός: Ρετσινάς Σωτήριος

2. Έρευνα και πειραματισμός. Εκπαιδευτικός: Ρετσινάς Σωτήριος 2. Έρευνα και πειραματισμός Εκπαιδευτικός: Ρετσινάς Σωτήριος Με τον όρο έρευνα εννοούμε το σύνολο των οργανωμένων ενεργειών που γίνονται με σκοπό να ανακαλυφθεί κάτι νέο ή να ερμηνευθεί κάτι που μας ενδιαφέρει.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Γνωστικό περιεχόμενο Περιεχόμενο Τμήματος Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καταλαμβάνει σημαντική θέση στο χώρο των

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ " ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ"

Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ  ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ " " 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ (JOB PROFILE)...4 2. ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (TASK ANALYSIS)...6 3. Εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η Αναβάθμιση της Mέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Η Αναβάθμιση της Mέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Η Αναβάθμιση της Mέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης 1 ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 2016-2017 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Διδακτική της Πληροφορικής. Περιγραφή μαθήματος. Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Παρασκευή 17:00-20:00

Μάθημα: Διδακτική της Πληροφορικής. Περιγραφή μαθήματος. Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Παρασκευή 17:00-20:00 Μάθημα: Διδακτική της Πληροφορικής Διδάσκων: Παλαιγεωργίου Γ. Διαλέξεις: Παρασκευή 17:00-20:00 email: gpalegeo@gmail.com Περιγραφή μαθήματος Με τον όρο "Διδακτική της Πληροφορικής" εννοούμε τη μελέτη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6 πρώτο δεύτερο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I ΓΑΛ 170 e-french ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής ΓΑΛ 104 Γραπτός λόγος II ΓΑΛ 111 Φωνητική ΓΑΛ 1 Από

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α, Β και Γ τάξεων Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και των Α, Β και Γ τάξεων Γενικού Καλλιτεχνικού Λυκείου»

ΘΕΜΑ: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α, Β και Γ τάξεων Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και των Α, Β και Γ τάξεων Γενικού Καλλιτεχνικού Λυκείου» ΦΕΚ Β 58/7-06-09 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ Ε.Α.Δ.Σ.Α. Μάθημα: ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Δ2

Τ.Ε.Ι. ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ Ε.Α.Δ.Σ.Α. Μάθημα: ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Δ2 Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ _ ΤΜΗΜΑ Ε.Α.Δ.Σ.Α. _ Μάθημα: ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Δ2 ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Θεωρητικό + Εργαστηριακό ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο!

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο! DTP Designer Εκπαιδευτικός & Εξεταστικός όμιλος FACEtoFACE Authorized Training & Certification Centers E.O.P.P.E.P Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό & Εξεταστικό Κέντρο Αθήνας Από το Υπουργείο Παιδείας Authorized

Διαβάστε περισσότερα