ΑΣΚΗΣΗ 6 Η ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΘΡΕΨΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΣΚΗΣΗ 6 Η ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΘΡΕΨΗΣ"

Transcript

1 ΑΣΚΗΣΗ 6 Η ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΘΡΕΨΗΣ Σκοπός: Να εξοικειωθούν και να εκπαιδευτούν οι σπουδαστές στο να συνδυάζουν τις γνώσεις τους από διαφορετικά αντικείμενα ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες σχετικές με τη διάγνωση προβλημάτων θρέψης στα φυτά. Τρία βασικά εργαλεία είναι διαθέσιμα για την διάγνωση των προβλημάτων θρέψης των φυτών αλλά και γονιμότητας του εδάφους: α) παρατήρηση στον αγρό β) ανάλυση φυτικών ιστών γ) εδαφολογική ανάλυση. Και οι τρεις πρσεγγίσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά τόσο για την αποτελεσματική συμπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων όσο και για την διάγνωση των προβλημάτων που εντοπίζονται στον αγρό. Δεν υπάρχει υποκατάστατο της προσεκτικής παρατήρησης και της λεπτομερειακής καταγραφής των ενδείξεων και των συμπτωμάτων που παρατηρούνται στο χωράφι. Η αποτελεσματική παρατήρηση και ερμηνεία προκύπτει από το συνδυασμό ικανότητας, γνώσης, εμπειρίας αλλά και από την ανοιχτή σκέψη και αντίληψη. Δεν είναι σπάνιο προβλήματα γονιμότητας να συνδέονται και να προκαλούνται από συμπίεση του εδάφους, καιρικές συνθήκες, προσβολή από παράσιτα ή ασθένειες, ή από ανθρώπινα σφάλματα. Στόχος αυτού που πρόκειται να κάνει τη διάγνωση είναι πρώτα απ όλα να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να προσδιορίσει και να ταυτοποιήσει τον παράγοντα που ευθύνεται για την αναστολή ή τη μείωση της ανάπτυξης των φυτών και στη συνέχεια να ορίσει ένα πρόγραμμα δράσης ώστε να εξουδετερώσει τον περιοριστικό παράγοντα. Συμπτώματα στα φυτά και παρατηρήσεις στον αγρό Η εργασία του «εξερευνητή-ντετεκτιβ» συμπτωμάτων στον αγρό μπορεί να είναι από τις πιο συναρπαστικές και να αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τη διαχείριση των θρεπτικών στοιχείων. Για να είναι κανείς αποτελεσματικός στη διάγνωση προβλημάτων γονιμότητας εδάφους αλλά και θρέψης φυτών θα πρέπει: 1. Να αναπτύξει ένα τρόπο οργάνωσης για την καταγραφή των παρατηρήσεων στον αγρό. Οι πληροφορίες που συλλέγονται με αυτό τον τρόπο μπορεί να χρειαστούν για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν αργότερα από την ανάλυση του εδάφους ή/και των φυτικών ιστών.

2 2. Να μιλήσει με το πρόσωπο το οποίο είναι υπεύθυνο για την καλλιέργεια και τη διαχείρισή της. Να ρωτήσει πότε το πρόβλημα παρατηρήθηκε αρχικά και αν τυχόν εμφανείς διαφοροποιήσεις παρατηρήθηκαν τον τελευταίο καιρό. Να παρατηρήσει στα αρχεία ή να ρωτήσει για την ανάπτυξη και την απόδοση της καλλιέργειας τα προηγούμενα έτη και να καταγράψει με όσο το δυνατό περισσότερες λεπτομέρειες και για όσο το δυνατό περισσότερα έτη το ιστορικό της διαχείρισης του αγρού. Πολλές φορές είναι χρήσιμο να σχεδιαστεί ένα σκαρίφημα ή ένας τοπογραφικός χάρτης του χωραφιού στο οποίο θα σημειωθεί η χωροταξική κατανομή των συμπτωμάτων που παρατηρήθηκαν. 3. Να παρατηρήσει τον τρόπο με τον οποίο το πρόβλημα κατανέμεται στον αγρό και στα φυτά. Για παράδειγμα εμφάνιση των ίδιων συμπτωμάτων κατά μήκος μιας γραμμής μπορεί να είναι ενδεικτικό ενός προβλήματος που σχετίζεται με την καλλιεργητική πρακτική, τους στραγγιστικούς αγωγούς, ή την ανορθόδοξη εφαρμογή ασβεστίου ή κάποιου λιπάσματος. Παρατηρούμενη καχεκτική ανάπτυξη των φυτών στα χαμηλότερα σημεία του χωραφιού μπορεί να σχετίζονται με τις επιδράσεις κακού αερισμού των ριζών και κακής στράγγισης του εδάφους, ενώ καχεκτική ανάπτυξη των φυτών στα υψηλότερα σημεία του ανάγλυφου του χωραφιού μπορεί να σχετίζεται με την επίδραση φαινομένων διάβρωσης και ανάπτυξης των φυτών πάνω στο μητρικό υλικό με ακατάλληλο ph για την φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών. 4. Να εξετάσει και να παρατηρήσει όχι μόνο την συνολική εμφάνιση των φυτών αλλά και να δει από κοντά και πολύ προσεκτικά τα συμπτώματα σε μεμονωμένα φύλλα της κόμης των φυτών. Οι τροφοπενίες συνήθως εμφανίζονται και εκδηλώνουν χαρακτηριστικά συμπτώματα στα φύλλα αλλά και σε άλλα μέρη των φυτών. Ελέγξτε και σημειώστε αν τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σε νεαρά φύλλα (όπως συμβαίνει με τα συμπτώματα για τις τροφοπενίες των περισσοτέρων μικροθρεπτικών) ή σε παλαιότερα φύλλα (χαρακτηριστικό των ελλείψεων μακροθρεπτικών Ν, Ca, Mg). Μερικά από τα συμπτώματα των τροφοπενιών είναι αρκετά χαρακτηριστικά στο φύλλωμα των φυτών και εύκολα μπορεί κανείς να αποφανθεί με μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας και να πιστοποιήσει την ανεπαρκή θρέψη. Ωστόσο κάποια άλλα στοιχεία δίνουν συμπτώματα που εύκολα συγχέονται με ζημιές από εφαρμογή ζιζανιοκτόνων, προσβολές εντόμων ή ανεπαρκούς αερισμού του εδάφους.

3 5. Τέλος να παρατηρήσει και να υπολογίσει ή να σημειώσει τις διαφορές στην ανάπτυξη των φυτών και την τελική τους απόδοση. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να αντανακλούν τα διαφορετικά επίπεδα γονιμότητας μέσα στον ίδιο αγρό, ακόμη και αν δεν παρατηρούνται εμφανή συμπτώματα που να προκαλούν την υποψία για προβλήματα γονιμότητας ή ανεπαρκούς θρέψης. Ελέγξτε όχι μόνο την ανάπτυξη του υπέργειου τμήματος των φυτών, αλλά και αυτή του υπόγειου ριζικού τους συστήματος, όπου αυτό είναι εφικτό. Παρατηρείστε αν υπάρχουν μυκόρριζες που συνδέονται με τις ρίζες ή αρκετός αριθμός φυματίων στο ριζικό σύστημα των ψυχανθών ή αν η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος παρεμποδίζεται από κάποιο παράγοντα (αδιαπέρατη στρώση, αργιλικός ορίζοντας, αυξημένη περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο κ.ά.) ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΑ & ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Σε φυσικές συνθήκες η τέλεια έλλειψη ενός στοιχείου από το έδαφος, δεν είναι συνηθισμένη. Η πρόσληψη όμως από τα φυτά των απαραιτήτων ποσοτήτων ανόργανων θρεπτικών στοιχείων, προϋποθέτει την παρουσία τους στο έδαφος σε αφομοιώσιμη μορφή και επιπλέον σε ορισμένες αναλογίες, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φυτών. Επίσης τα φυτά χρειάζεται να έχουν στη διάθεσή τους τα διάφορα θρεπτικά στοιχεία σε ορισμένα φυσιολογικά στάδια, κατά τα οποία και οι εξωτερικοί παράγοντες (θερμοκρασία, φωτισμός) επιτρέπουν το μεταβολισμό και τη χρησιμοποίησή τους για την ανάπτυξη της νέας βλάστησης και καρποφορίας. Οι διαταραχές της ανόργανης θρέψης προκύπτουν όχι μόνο όταν ο εφοδιασμός του φυτού με ένα θρεπτικό στοιχείο είναι σε ανεπάρκεια ή σε περίσσεια, αλλά και όταν δεν υπάρχει κανονική σχέση μεταξύ των θρεπτικών στοιχείων μέσα στα φυτικά κύτταρα. Γενικά οι ασθένειες των φυτών που οφείλονται σε προβλήματα θρέψης αποδίδονται με τον όρο φυσιολογικές ασθένειες. Ειδικότερα εκείνες που οφείλονται σε ανεπαρκή εφοδιασμό των φυτών σε κάποιο θρεπτικό ονομάζονται τροφοπενίες, ενώ εκείνες που προκαλούνται από περίσσεια θρεπτικών στο εδαφικό περιβάλλον ονομάζονται τοξικότητες. Οι τροφοπενίες είναι πιο συνηθισμένες και ανάλογα με την έντασή τους, μπορεί να εκδηλώνονται με ορατά συμπτώματα ή και χωρίς αυτά. Στην τελευταία περίπτωση γίνεται

4 αναφορά για αφανείς ή κρυμμένες τροφοπενίες. Η διάγνωση των αφανών τροφοπενιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τέτοιου είδους προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε όλες τις περιπτώσεις μειωμένης απόδοσης ή κακής ποιότητας καρπών, σε συνδυασμό βέβαια πάντοτε με τις υπόλοιπες φροντίδες που απαιτεί η παραγωγική διαδικασία. Οι τροφοπενίες έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί μειώνουν την απόδοση των φυτών σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα, επίσης μειώνουν και την αντοχή των φυτών σε προσβολές από εχθρούς και ασθένειες και σε αντίξοες συνθήκες περιβάλλοντος και τα καθιστούν ευπαθή και ευάλωτα σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες (π.χ. παγετό, υδατική καταπόνηση). Επιπλέον είναι δύσκολο να διαγνωστούν εγκαίρως και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης πριν την απώλεια μικρού ή μεγαλύτερου μέρους της αναμενόμενης σοδειάς. Υπάρχουν απλές και σύνθετες τροφοπενίες ανάλογα με το αν οφείλονται στην έλλειψη ενός ή περισσοτέρων θρεπτικών στοιχείων. Για να γίνει δυνατή η ορθολογική αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων, θα πρέπει να είναι γνωστές οι ανάγκες των καλλιεργούμενων φυτών στα διάφορα θρεπτικά στοιχεία, αλλά και οι συνθήκες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα και αφομοιωσιμότητά τους. Θα πρέπει δηλαδή κάθε φορά να διαγνωστεί, με τις δεδομένες συνθήκες καλλιέργειας, αν ένα ή περισσότερα θρεπτικά στοιχεία αποτελούν περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη και παραγωγή των φυτών. Και αν συμβαίνει αυτό ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος δράσης, ώστε να αρθούν αυτοί οι περιοριστικοί παράγοντες και να επιτευχθεί η αναμενόμενη παραγωγή και ποιότητα. Οι διαταραχές της ανόργανης θρέψης (τροφοπενίες τοξικότητες) προκύπτουν από διάφορες αιτίες, που έχουν σχέση με τις φυσικοχημικές και βιολογικές ιδιότητες του εδάφους, τις κλιματικές και καλλιεργητικές συνθήκες. Η εξακρίβωση και διάγνωση του κατά πόσο οι εδαφικές συνθήκες αποτελούν περιοριστικό παράγοντα για την κανονική ανάπτυξη και απόδοση των φυτών επιτυγχάνεται με την εφαρμογή ορισμένων μεθόδων, που ανάλογα με το ιδιαίτερο αντικείμενό τους κατατάσσονται σε: Εξέταση των μακροσκοπικών συμπτωμάτων Έλεγχος της αντίδρασης στη χορήγηση θρεπτικών στοιχείων Χημική ανάλυση του εδάφους (εδαφολογική ανάλυση) Χημική ανάλυση φυτικών ιστών (φυλλοδιαγνωστική) Είναι αυτονόητο πως κατά την διάγνωση, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να αποκλείονται τυχόν παρασιτικά ή μη αίτια που προκαλούν συμπτώματα τροφοπενιών στα φυτά (π.χ.

5 προσβολές του λαιμού των φυτών από Phytophthora sp., σηψιρριζίες, νηματώδεις, ιώσεις, φυτοτοξικότητες φαρμάκων, ασφυξία των ριζών, θερμοπληξία, υδατική καταπόνηση, επίδραση αλάτων κ.α.) ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τα φυτά εκείνα που πάσχουν από κάποια τροφοπενία παρουσιάζουν στα διάφορα όργανά τους ορατά συμπτώματα, όταν η τροφοπενία είναι έντονη. Τα συμπτώματα αυτά στα διάφορα φυτά και για ορισμένα θρεπτικά είναι χαρακτηριστικά, ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν από το έμπειρο μάτι του εξεταστή και να διαγνωστεί το θρεπτικό στοιχείο το οποίο λείπει. Η εξέταση των μακροσκοπικών αυτών συμπτωμάτων αποτελεί τη λεγόμενη μακροσκοπική μέθοδο διάγνωσης. Αυτή βασίζεται σε λεπτομερείς περιγραφές και εικόνες με αλλοιώσεις των φυσιολογικών χαρακτηριστικών των φυτικών οργάνων, που παρατηρήθηκαν στο χωράφι ή σε θρεπτικά διαλύματα λόγω της έλλειψης θρεπτικών στοιχείων. Κατά κύριο λόγο οι ανωμαλίες στη θρέψη εκδηλώνονται με μεταχρωματισμούς (χλωρώσεις) των φύλλων. Η μορφή των χλωρώσεων αυτών και η ηλικία των οργάνων συνήθως φύλλων στα οποία παρατηρούνται είναι ιδιαίτερης διαγνωστικής αξίας. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν τα συμπτώματα αυτά δεν είναι αρκετά σαφή και έκδηλα ώστε να μπορεί κανείς με βεβαιότητα να αποφανθεί για μια συγκεκριμένη τροφοπενία, τότε η μακροσκοπική διάγνωση (η οποία μας υποψιάζει για το πρόβλημα θρέψης), θα πρέπει να επιβεβαιώνεται μόνο από τη χημική ανάλυση των φυτικών ιστών και του εδάφους. Επιπλέον η συμπτωματολογία για αρκετά θρεπτικά στοιχεία είναι τόσο παρόμοια, που πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να πει με απόλυτη σιγουριά για ποια τροφοπενία ή τοξικότητα πρόκειται. Στον Πίνακα 1 δίνονται συνοπτικά η φυσιολογική δράση και τα συμπτώματα τροφοπενίας και τοξικότητας των 17 απαραιτήτων θρεπτικών για τα φυτά στοιχείων ενώ στον Πίνακα 2 δίνονται ορισμένα εδαφικά χαρακτηριστικά τα οποία συνδέονται με την εμφάνιση τροφοπενιών στα φυτά. Πίνακας 1. Φυσιολογική δράση και συμπτώματα τροφοπενιών και τοξικοτήτων των 17 απαραιτήτων θρεπτικών για τα φυτά στοιχείων. Α. ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ή ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ ή ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

6 ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΡΑΣΗ ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΑ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ Άζωτο (Ν) Προσλαμβάνετα Μειωμένη Έντονη Ο άριστος ι ως ΝΟ 3 - ή ΝΗ 4 + βλαστική ανάπτυξη βλαστική λόγος για Υπεύθυνο για τη Εμφανής τάση για ανάπτυξη εξασφάλιση των γρήγορη ανάπτυξη κιτρίνισμα Φύλλα με αναγκών σε της βλάστησης (χλώρωση) σκούρο πράσινο άζωτο είναι Υπεύθυνο για Ερυθρωπές & χρωματισμό, ΝΗ 4 + / ΝΟ 3 - = τον ιώδεις κηλίδες σε χονδρά και 1/1 σκουροπράσινο ορισμένα φυτικά εύθρυπτα Υψηλή χρωματισμό των είδη Μειωμένη συγκέντρωση φύλλων Μείωμένη καρπόδεση ΝΗ 4 + σε Εκπλένεται έκπτυξη πλάγιων Περίσσεια συνδυασμό με εύκολα από το βλαστών αμμωνίας μπορεί χαμηλή ένταση έδαφος, ιδιαίτερα Τα συμπτώματα να οδηγήσει σε φωτός μπορεί όταν υπάρχεί με τη εμφανίζονται τροφοπενία Ca να προκαλέσει μορφή ΝΟ 3 - ιόντων πρώτα στα καρούλιασμα Ευκίνητο παλαιότερα φύλλα των φύλλων στοιχείο στο φυτό, Η πρόσληψη μετακινείται του Ν κυρίως στη νέα αναστέλλεται βλάστηση από υψηλή περιεκτικότητα P στο φυτό Σε καλλιέργειες υπό κάλυψη η καλύτερη αναλογία Ν/Κ είναι 1/1, εκτός αν η ένταση φωτισμού είναι

7 υψηλή Σε εδάφη με υψηλή σχέση C/N πρέπει να προστίθεται περισσότερο Ν Φώσφορο Προσλαμβάνεται Μειωμένη Εμφανίζεται Δεσμεύεται ς (P) ως ΗΡΟ 4 2- ή Η 2 ΡΟ 4 - ανάπτυξη προκαλώντας την εύκολα και Προάγει τη Σκουροπράσινος εκδήλωση γρήγορα στα δημιουργία και την χρωματισμός στα τροφοπενιών Zn, εδαφικά ανάπτυξη φύλλα Fe ή Ca σύμπλοκα πλούσιου ριζικού Μεταχρωματισμό Σε όξινα συστήματος ς των παλαιότερων εδάφη Επηρεάζει την φύλλων με σχηματίζει ποιότητα των κοκκινωπή ή και δυσδιάλυτες σπερμάτων και την ιώδη απόχρωση, ενώσεις με το Fe παραγωγή καρπών ιδιαίτερα στο κάτω το Mn και το Al, και ανθέων μέρος τους και κατά ενώ σε Αυξάνει την μήκος των νεύρων αλκαλικής αντίσταση σε Συχνά ατελής αντίδρασης ασθένειες διαμόρφωση του εδάφη με το Ca Δεν εκπλένεται σχήματος των Υψηλή Είναι ευκίνητο φύλλων περιεκτικότητα στοιχείο και Λεπτοί βλαστοί P επηρεάζει τη μετακινείται προς Περιορισμένο και διαθεσιμότητα τη νέα βλάστηση φτωχό ριζικό των σύστημα μικροθρεπτικών και του Ν Η διαθεσιμότητά

8 του μειώνεται σε ψυχρά εδάφη. Κάλιο (Κ) Προσλαμβάνεται Μειωμένη Προκαλεί Υψηλό ως Κ + ανάπτυξη τροφοπενία Ν στο Ν/χαμηλό Κ Βοηθά τα φυτά Κοντά φυτό προκαλεί έντονη να αντιμετωπίζουν μεσογονάτια Μπορεί να βλαστική καταστάσεις διαστήματα επηρεάσει και την ανάπτυξη υδατικής Η περιφέρεια των πρόσληψη άλλων Χαμηλό καταπόνησης παλαιότερων κατιόντων, όπως Ν/υψηλό Κ Αυξάνει την φύλλων γίνεται των Mg και Ca προκαλεί αντοχή στο κρύο χλωρωτική επιτάχυνση της Αυξάνει την (κιτρινίζει) και αναπαραγωγική αντοχή σε νεκρώνεται ς διαδικασίας ασθένειες συνοδευόμενη από (άνθιση, Εμποδίζει το συστροφή προς τα καρπόδεση) πλάγιασμα των πάνω Περίσσεια Ca στάχεων Νεκρωτικές μπορεί να Υπόκειται σε κηλίδες στα εμποδίζει την έκπλυση από τα παλαιότερα φύλλα πρόσληψη Κ εδάφη Μειωμένη Είναι ευκίνητο ανάπτυξη πλάγιων στο φυτό βλάστων και τάση για μάρανση ακόμη και με την παραμικρή έλλειψη υγρασίας Φτωχή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος Αδύναμα ατάχυα

9 Μαγνήσιο Προσλαμβάνεται Μειωμένη Αλληλεπιδρά με Η έλλειψη Mg (Mg) ως Mg 2+ βλάστηση την πρόσληψη Ca εμφανίζεται Εκπλένεται από Κίτρινη ως καφέ ή Μικρές συχνά σε φυτά αμμώδη εδάφη κοκκινωπή νεκρωτικές που Ευκίνητο στο απόχρωση στα κηλίδες στα καλλιεργούνται φυτό παλαιότερα φύλλα παλαιότερα για το φύλλωμά Οι νευρώσεις φύλλα τους ή σε διατηρούν το Οι καλλωπιστικά πράσινο χρώμα δευτερεύουσες γιατί εκπλένεται τους νευρώσεις των χωρίς να Περιφερειακό παλαιότερων αντικαθίσταται καρούλιασμα των φύλλων μπορεί να Το Mg μπορεί φύλλων προς τα μεταχρωματιστού να απορροφηθεί κάτω ή και ν καφέ από τα φύλλα ανώμαλα προς τα Σε αν εφαρμοστεί πάνω προχωρημένο ως αραιό στάδιο τα νεαρά διάλυμα φύλλα μπορεί να Ο δολομίτης εμφανίζουν μπορεί να είναι κηλίδες πηγή Mg και χρησιμοποιείται ως λίπασμα στις περιπτώσεις που χρειάζεται αύξηση Mg στο έδαφος. Ασβέστιο Προσλαμβάνεται Αναστολή της Αλληλεπιδρά με Η έλλειψη Ca (Ca) ως Ca 2+ δημιουργίας την πρόσληψη είναι σπάνια, αν Υπόκειται σε οφθαλμών του Mg λαμβάνεται μετρίου βαθμού (ανθοφόρων- Υψηλό Ca μέριμνα για έκπλυση από τα βλαστοφόρων) συνήθως σωστές τιμές ph

10 εδάφη Οι ρίζες προκαλεί αύξηση στο έδαφος Περιορισμένη η μεταχρωματίζονται του ph στο Η περίσσεια ή κινητικότητά του μαύρες και εδαφικό η έλλειψη στο φυτό σαπίζουν περιβάλλον, που υγρασίας Απαραίτητο για Τα νεαρά φύλλα συντελεί στο να επηρεάζουν και την ανάπτυξη του εμφανίζονται με κατακρημνίζεται μπορεί να υπέργειου ανωμαλίες στην το Ca και να προκαλέσουν τμήματος και του περιφέρειά τους και καθιστά πολλά έλλειψη Ca στο ακροριζίου του στο πράσινο χρώμα ιχνοστοιχεία μη φυτό της οποίας φυτού τους διαθέσιμα για τα τα συμπτώματα Μειώνει την Οι κορυφές των φυτά εμφανίζονται ένταση της φύλλων μπορεί να στα μέρη του τοξικότητας Al και κολλούν μεταξύ φυτού όπου το Mn τους Ca ήταν Τα ώριμα φύλλα απαραίτητο κυρτώνουν προς τα κατά την πάνω διάρκεια του Τα μπουμπούκια στρες. και τα άνθη πολλών φυτών σαπίζουν Μαύρες κηλίδες στις ρίζες των βολβωδών φυτών Η δομή και η στήριξη των βλαστών ασθενική Πρώιμη ωρίμανση των ανθέων και των σπερμάτων στα φρούτα

11 Θείο (S) Προσλαμβάνεται Σπάνια Η περίσσεια S Η περίσσεια S ως SO 4 2- ιόντα. εμφανίζεται ευθύνεται δύσκολα Εκπλένεται έλλειψη συνήθως η αντιμετωπίζεται, εύκολα Γενικό κιτρίνισμα ατμοσφαιρική αλλά σπάνια Μη ευκίνητο των νεαρών ρύπανση αποτελεί στοιχείο στο φυτό φύλλων και τελικά πρόβλημα Συμβάλλει στην ολόκληρου του βελτίωση του φυτού αρώματος και της Οι νευρώσεις γεύσης μερικών εμφανίζονται πιο λαχανικών ανοιχτόχρωμες από το υπόλοιπο έλασμα Οι ρίζες και οι βλαστοί μικροί, σκληροί και ξυλώδεις Β. ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ή ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΑ ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ/ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Σίδηρος (Fe) Προσλαμβάνεται ως Μεσονεύρια χλώρωση Η περίσσεια Fe Fe 2+ ή Fe 3+ κυρίως στους νεαρούς είναι σπάνια Συσσωρεύεται στα ιστούς, οι οποίοι μπορεί και Μπορεί να παλαιότερα φύλλα να αποχρωματίζονται σε παρουσιαστεί σε Σχετικά δυσκίνητο στο λευκούς πλημμυρισμένα φλοίωμα Η έλλειψη Fe μπορεί να εδάφη. Απαραίτητο για την εμφανιστεί και όταν σύνθεση και τη υπάρχει Fe στα εδάφη αλλά διατήρηση της δεν είναι διαθέσιμος λόγω: χλωροφύλλης o υψηλής

12 περιεκτικότητας σε Ca, o κακής στράγγισης, o υψηλής περιεκτικότητας σε Mn, o υψηλή τιμή ph, o υψηλής περιεκτικότητας σε P, o υψηλή περιεκτικότητα σε βαριά μέταλλα (Cu, Zn), o κακού αερισμού στο έδαφος, o προσβολών από νηματώδεις. Για τη διόρθωση της έλλειψης o Fe πρέπει να προστίθεται σε χηλική μορφή και ανάλογα με το ph του εδάφους να επιλέγεται ο χηλικός τύπος Η διαφυλλική λίπανση με Fe προσωρινά ανακουφίζει την τρέχουσα καλλιέργεια Βόριο (Β) Προσλαμβάνεται ως Αποτυχία σποροποίησης Οι κορυφές και η BO 3 3- Δημιουργία εσωτερικών περιφέρεια των Παίζει σημαντικό ρόλο κενών κοιλοτήτων στα φύλλων εμφανίζει στην φωτοσύνθεση φρούτα και τα λαχανικά νεκρωτικές κηλίδες οι Πολύ δυσκίνητο Νέκρωση των ακραίων οποίες καταλήγουν σε στοιχείο στο φυτό οφθαλμών περιφερειακό κάψιμο Εμφάνιση συμτωμάτων (όπως και στην της «σκούπας της μάγισσας» περίπτωση της υψηλής Αποτυχία επιμήκυνσης του περιεκτικότητας του

13 ακρορίζιου εδάφους σε άλατα). Τα νεαρά φύλλα γίνονται Τα παλαιότερα χονδρά, δερματώδη και φύλλα εμφανίζουν χλωρωτικά πρώτα τα συμπτώματα Σχηματισμός ρωγμών και Τα φυτά εύκολα φελλοποιημένων ιστών βλάπτονται από μεταλλικού χρώματος στους εφαρμογή νεαρούς βλαστούς, τους μεγαλύτερων μίσχους και τις ταξιανθίες ποσοτήτων Β από τις και κατάρευση στη βάση των απαραίτητες. νεαρότερων βλαστών Ψευδάργυρος (Zn) Προσλαμβάνεται ως Μικροφυλλία των Ακρωτηριασμός Zn 2+ νεαρών φύλλων και της ανάπτυξης Συμμετέχει σε μερικές φορές δεν νανισμός πολλές ενζυματικές αναπτύσσεται πλήρως το Ερυθρωπός διεργασίες έλασμα μεταχρωματισμός (μεταβολισμός Κοντά μεσογονάτια Φτωχό φύτρωμα υδατανθράκων, διαστήματα Τα παλαιότερα σχηματισμό Μεσονεύρια χλώρωση φύλλα εμφανίζουν χλωροφύλλης και Ανωμαλίες και συμπτώματα αυξινών) ασυνέχειες στην μάρανσης περιφέρεια των φύλλων Τα φύλλα εμφανίζονται χλωρωτικά, ενώ οι κύριες νευρώσεις διατηρούν το χρώμα τους Χαλκός (Cu) Προσλαμβάνεται ως Η νέα βλάστηση είναι Πιθανή η εμφάνισή Cu 2+ μικρή, κακοσχηματισμένη τους σε εδαφικό Αποτελεί συστατικό και με σημάδια μάρανσης περιβάλλον χαμηλού πολλών ενζύμων Πιθανή εκδήλωση σε ph

14 Παίρνει μέρος στη τυρφώδη εδάφη Μοιάζει στη φωτοσύνθεση και στη Σε μερικά είδη τα νεαρά συμπτωματολογία με σύνθεση της φύλλα εμφανίζουν αυτή της έλλειψης Fe. χλωροφύλλης μεσονεύρια χλώρωση, ενώ οι κορυφές των παλαιότερων φύλλων παραμένουν πράσινες Μαγγάνιο (Mn) Προσλαμβάνεται ως Μεσονεύρια χλώρωση με Αναστολή της Mn 2+ τα μικρότερα σε ηλικία ανάπτυξης Ενεργοποιός φύλλα να διατηρούν το Καφετιά στίγματα ενζυματικών δράσεων πράσινο χρώμα τους στα φύλλα που σχετίζονται με το Η χλώρωση Μοιάζει πολύ με τα σχηματισμό πρωτεϊνών, μεταχρωματίζεται γκρίζα ή συμπτώματα της το μεταβολισμό του Ρ, καφέ και τελικά τα νεκρά έλλειψης Fe της αναγωγής των NO 3 - τμήματα των φύλλων Εμφανίζεται θπό σε ΝΗ 4 + μέσα στο φυτό αποκόπτονται έντονα όξινες συνθήκες Μικρά άνθη με άτονα εδάφους χρώματα Εμφανίζεται συνήθως σε συνθήκες υψηλού ph στο εδαφικό περιβάλλον Μολυβδαίνιο (Μο) Προσλαμβάνεται ως ΜοΟ 4 2- Σχετίζεται με την αναγωγή των ΝΟ - 3 σε ΝΗ + 4 μέσα στο φυτό Σχετίζεται με τη δέσμευση του ατμοσφαιρικού Ν από τα ψυχανθή Μεσονεύρια χλώρωση των παλαιότερων και μέσης ηλικίας φύλλων Περιφερειακό καρούλιασμα και συστροφή των φύλλων προς τα πάνω Συνήθως εμφανίζονται ταυτόχρονα και συμπτώματα έλλειψης Ν Έντονο κίτρινο ή μωβ χρώμα στα φύλλα Παρατηρείται σπάνια Χλώριο (Cl) Προσλαμβάνεται ως Cl - Μάρανση των φύλλων Προκαλείται όταν

15 Αποκτούν αρχικά το υπάρχει περίσσεια χρώμα του χαλκού, αλάτων στο εδαφικό μεταχρωματίζονται σε περιβάλλον κίτρινα και τελικά Τα φύλλα νεκρώνονται εμφανίζονται σαν Ροπαλοειδείς ρίζες καμμένα στην περιφέρεια και συστρέφονται Κοβάλτιο (Co) Προσλαμβάνεται ως Πολύ λίγα είναι γνωστά Πολύ λίγα είναι Co 2+ για τη συμπτωματολογία της γνωστά για τη Πρόσφατα συμπτωματολογία της συμπεριελήφθη μεταξύ των απαραίτητων μικροθρεπτικών Νικέλιο (Ni) Προσλαμβάνεται ως Πολύ λίγα είναι γνωστά Πολύ λίγα είναι Ni + για τη συμπτωματολογία της γνωστά για τη Απαραίτητο για την συμπτωματολογία της σποροποίηση Πίνακας 2. Ορισμένα εδαφικά χαρακτηριστικά τα οποία συνδέονται με την εμφάνιση τροφοπενιών στα φυτά. ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΔΑΦΟΥΣ Αζώτου (Ν) Ελαφρά, αμμώδη εδάφη φτωχά σε οργανική ουσία, εδάφη που υπόκεινται σε έκπλυση λόγω έντονων βροχοπτώσεων, εδάφη στα οποία καίγονται τα υπολλείμματα των καλλιεργειών ή εδάφη στα οποία ενισχύεται η απονιτροποίηση (απώλεια Ν ως Ν 2 ή Ν 2 Ο στην ατμόσφαιρα) Φωσφόρου (Ρ) Εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε ολικό Ρ, ή εκείνα που δεσμεύουν Ρ

16 (πολύ όξινα με υψηλή περιεκτικότητα σε Al ή αλκαλικά), οργανικά εδάφη, εκπλυμένα εδάφη ή εδάφη που έχουν υποστεί ασβέστωση σε έντονο βαθμό Καλίου (Κ) Ασβεστίου (Ca) Μαγνησίου ( Mg) Θείου (S) Σιδήρου (Fe) Μαγγανίου (Mn) Χαλκού (Cu) Ψευδαργύρου (Zn) Βορίου (Β) Μολυβδαινίου (Μο) Όξινα, ελαφρά, διαβρωμένα και εκπλυμένα εδάφη. Βαριά αργιλώδη εδάφη που δεσμεύουν Κ. Τυρφώδη εδάφη και εδάφη που καλλιεργούνται εντατικά. Όξινα με κορεσμό σε Ca μικρότερο από 30%. Αμμώδη εδάφη που δέχονται μεγάλες βροχοπτώσεις. Σερπεντινικά εδάφη ή τυρφώδη με υψηλό ποσοστό ανταλλαξίμου Na Όξινα ή ελαφρής σύστασης εδάφη (αμμώδη) με μικρή περιεκτικότητα σε άργιλο, που δέχονται μέτρια ή υψηλή βροχόπτωση. Αλκαλικά, αλλουβιακά και κακώς στραγγιζόμενα εδάφη. Εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε Κ Εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, εδάφη που έχουν δεχτεί μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων Ν και Ρ χωρίς S, εδάφη στα οποία καίγονται τα υπολείμματα των καλλιεργειών Ασβεστούχα και κακώς στραγγιζόμενα εδάφη. Όξινα εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα βαρέων μετάλλων στο εδαφικό διάλυμα (Cu, Mn, Ni, κ.α.) και υψηλή περιεκτικότητα σε Ρ, εδάφη που έχουν υποστεί έντονη ή πρόσφατη ασβέστωση. Ασβεστούχα ή πολύ ελαφρά εδάφη καθώς και σε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία Εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία, αλκαλικά και ασβεστούχα εκπλυθέντα εδάφη, αμμώδη εδάφη και εδάφη που δέχονται ισχυρή αζωτούχο λίπανση Εκπλυθέντα, όξινα, αμμώδη εδάφη. Ασβεστούχα, αλκαλικά και οργανικά εδάφη. Εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε Ca, Mg και P. Αμμώδη, τυρφώδη και ασβεστούχα εδάφη Όξινα εδάφη (ph<6) λόγω δέσμευσης του Μο και αλκαλικά ή ουδέτερα εδάφη λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων τους σε Μο. Εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα θειικών αλάτων ή μαγγανίου. Πολύ καλά στραγγιζόμενα,

17 ασβεστούχα εδάφη. Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει τα σημεία που εμφανίζονται τα συμπτώματα των τροφοπενιών ανάλογα με την ηλικία των φυτικών οργάνων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ασφαλέστερη διάγνωση των τροφοπενιών μέσω της μακροσκοπικής παρατήρησης. Παλαιά Νεαρά Παλαιά & Νεαρά Οφθαλμοί Φύλλα Φύλλα Φύλλα N, P, K, Mg, Mo S, Fe, Mn, Cu Zn Ca, B Νεκρές Όχι νεκρές Πράσινες Κίτρινες κηλίδες κηλίδες νευρώσεις νευρώσεις Κ, Μο Ν, Ρ, Mg Fe, Mn S, Cu Πράσινες νευρώσεις Κίτρινες νευρώσεις Mg N

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΤΟΜΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Δολαπτσόγλου Χριστίνα ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ ΔΡΑΜΑ 2019 Chr. Dolaptsoglou Γονιμότητα Εδάφους Θρεπτικά στοιχεία για

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Διάλεξης: Ο ρόλος του ανταγωνισμού των θρεπτικών στοιχείωνστηνανάπτυξηκαιτην. Χ. Λύκας

Τίτλος Διάλεξης: Ο ρόλος του ανταγωνισμού των θρεπτικών στοιχείωνστηνανάπτυξηκαιτην. Χ. Λύκας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» Μάθημα: «Επίδραση του αβιοτικού και βιοτικού περιβάλλοντος στην παραγωγή των φυτών» Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

Η θρέψη και η λίπανση της βιομηχανικής τομάτας

Η θρέψη και η λίπανση της βιομηχανικής τομάτας Η θρέψη και η λίπανση της βιομηχανικής τομάτας Αθανάσιος Κουκουνάρας Λέκτορας Εργαστήριο Λαχανοκομίας Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ thankou@agro.auth.gr 9 Μαρτίου 2015, Λάρισα Κύρια σημεία Η ανάγκη για λίπανση Οργανική

Διαβάστε περισσότερα

Έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα co2 και ελλείψεις θρεπτικών micro macro στοιχείων.

Έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα co2 και ελλείψεις θρεπτικών micro macro στοιχείων. Άρθρο του Νίκου Παπανικόλα (nicpapa) Είναι δύσκολη η διάγνωση των ελλείψεων, μιας και παίζουν παρά πολλοί παράγοντες ρόλο σε ένα ενυδρείο. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε φυτά σε ένα ενυδρείο, θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

9/5/2015. Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά

9/5/2015. Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Θρεπτικά στοιχεία» Θρεπτικές ουσίες Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την αύξηση των φυτών: Μακροστοιχεία: C, H, O, N, P, S, K,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ Web: http://www.ismc.gr/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ: 1. Οι εδαφικές ιδιότητες μεταβάλλονται: Α. Κατά μήκος των τριών αξόνων (x, y, z) Β. Με το πέρασμα του

Διαβάστε περισσότερα

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Θρεπτικά στοιχεία» Ορεστιάδα 2017 Απαραίτητο θεωρείται ένα στοιχείο όταν: 1. Η έλλειψη του εµποδίζει την ολοκλήρωση του φυτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ 17/4/2018. «Θρεπτικά στοιχεία» Θρεπτικές ουσίες. Καλή θρέψη. Απόδοση Ποιότητα. Τιμή/ Εισόδημα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ 17/4/2018. «Θρεπτικά στοιχεία» Θρεπτικές ουσίες. Καλή θρέψη. Απόδοση Ποιότητα. Τιμή/ Εισόδημα ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Θρεπτικά στοιχεία» Η απόδοση των γεωργικών φυτών και η ποιότητα της παραγωγής σχετίζονται στενά µε την θρεπτική τους κατάσταση* Καλή θρέψη Απόδοση Ποιότητα Τιμή/ Εισόδημα 2018 Απαραίτητο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

ΑΡΧΕΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ Ταχ. /νση: T.Θ: 2222 Τηλέφωνο: 2810.331290 Καστοριάς και Θερµοπυλών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Εργαστήριο Εδαφολογίας. Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Εργαστήριο Εδαφολογίας. Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα. Τα μακροστοιχεία είναι: C,H, O,N, P, K, Ca, Mg, S Ιχνοστοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΛΗΨΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ

ΠΡΟΣΛΗΨΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ Κίνηση στα αγγεία του ξύλου Κίνηση μέσω του φλοιού Τρόποι μετακίνησης των θρεπτικών στοιχείων στο εσωτερικό της ρίζας: Κίνηση με διάχυση

Διαβάστε περισσότερα

Soil Fertility & Plant Nutrition

Soil Fertility & Plant Nutrition Soil Fertility & Plant Nutrition E. Katsalirou Spring 2015 Γονιμότητα Εδάφους & Θρέψη Φυτών Kάλιο (Κ) Κάλιο(Κ) ΑπορροφάταιαπόταφυτάωςιόνΚ + Μοναδικό θρεπτικό δεν αποτελεί μέρος κανενός συστατικού των φυτών

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Ε.Φ. Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ο.Ε.Φ. Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 Ο.Ε.Φ. Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 2 ο έτος υλοποίησης Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ Θρεπτικό διάλυμα Είναι ένα αραιό υδατικό διάλυμα όλων των θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τα φυτά, τα οποία βρίσκονται διαλυμένα

Διαβάστε περισσότερα

Για Ροδάκινα- Δαμάσκηνα - Βερίκοκα

Για Ροδάκινα- Δαμάσκηνα - Βερίκοκα Οι γενικές αρχές λίπανσης...... αξιοποιούνται μαζί με τις Εδαφολογικές και Φυλλοδιαγνωστικές Αναλύσεις και τα στοιχεία από τα Ερωτηματολόγια Λίπανσης για την έκδοση των Οδηγιών Λίπανσης στο κάθε αγροτεμάχιο.

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιέργειες Εκτός Εδάφους

Καλλιέργειες Εκτός Εδάφους Θρεπτικά Διαλύματα Για Διδάσκοντες: Καλλιέργειες Εκτός Εδάφους Δ. ΣΑΒΒΑΣ, Χ. ΠΑΣΣΑΜ Είναι ένα αραιό υδατικό διάλυμα όλων των θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τα φυτά, τα οποία βρίσκονται διαλυμένα

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφολογικές και καλλιεργητικές ανάγκες της Κάνναβης (L. Cannabis Sativa, Cannabaceae)

Εδαφολογικές και καλλιεργητικές ανάγκες της Κάνναβης (L. Cannabis Sativa, Cannabaceae) Εδαφολογικές και καλλιεργητικές ανάγκες της Κάνναβης (L. Cannabis Sativa, Cannabaceae) Σταυρινός Ελευθέριος Δρ Γεωπόνος - Εδαφολόγος Μέλος του ΔΣ Εδαφολογικής Εταιρείας www.edafologiki.gr Περιεχόμενα Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα.

Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα. Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα. Φαινόμενο θρέψης πολύπλοκο και

Διαβάστε περισσότερα

Η ανόργανη θρέψη των φυτών

Η ανόργανη θρέψη των φυτών Η ανόργανη θρέψη των φυτών Φυσιολογία Φυτών 3 ου Εξαμήνου Δ. Μπουράνης, Σ. Χωριανοπούλου 1 Η μελέτη της πρόσληψης και αξιοποίησης των ανόργανων θρεπτικών από τα φυτά H αξιοποίηση περιλαμβάνει τη: διακίνηση

Διαβάστε περισσότερα

H ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ Η ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ

H ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ Η ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ H ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ Η ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου

Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου Τα οφέλη του καλίου, γενικά Προάγει την φωτοσύνθεση Επιταχύνει την μεταφορά των προϊόντων μεταβολισμού Ενισχύει την

Διαβάστε περισσότερα

Δενδροκομικές τεχνικές

Δενδροκομικές τεχνικές Δενδροκομικές τεχνικές Θρέψη-λίπανση Η θρέψη ενός καρποφόρου δέντρου αφορά τις λειτουργίες απορρόφησης, διακίνησης και χρησιμοποίησης θρεπτικών στοιχείων (π.χ. N, P, K, Ca κλπ) Τα καρποφόρα δέντρα έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Χημικές ιδιότητες του εδάφους

Δασική Εδαφολογία. Χημικές ιδιότητες του εδάφους Δασική Εδαφολογία Χημικές ιδιότητες του εδάφους Χημικές ιδιότητες εδάφους Εδαφικά κολλοειδή Ηλεκτρικά φορτία των ανόργανων κολλοειδών Εναλλακτική ικανότητα του εδάφους Βαθμός κορεσμού με βάσεις Ανταλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Soil Fertility & Plant Nutrition

Soil Fertility & Plant Nutrition Soil Fertility & Plant Nutrition E. Katsalirou Spring 2015 Γονιμότητα Εδάφους & Θρέψη Φυτών Πηγές& Πρόσληψη Θρεπτικών Στοιχείων Φωτοσύνθεση Φως 6 CO 2 +12 H 2 O C 6 H 12 O 6 +6O 2 +6H 2 O Χλωροφύλλη Ο

Διαβάστε περισσότερα

Soil Fertility & Plant Nutrition

Soil Fertility & Plant Nutrition Soil Fertility & Plant Nutrition E. Katsalirou Spring 2015 Γονιμότητα Εδάφους & Θρέψη Φυτών Εισαγωγή Στόχοι Πως βασικές εδαφικές ιδιότητες& λειτουργίες επηρεάζουν την διαθεσιμότητα των απαραίτητων θρεπτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικός οδηγός Με τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων στα κηπευτικά

Ενημερωτικός οδηγός Με τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων στα κηπευτικά Τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων N P K Mg S Mn B Zn Ενημερωτικός οδηγός Με τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων στα κηπευτικά Η Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο 2 Περιεχόμενα: 1. Κεφάλαιο: Εισαγωγή 3 2. Κεφάλαιο:

Διαβάστε περισσότερα

Η προσθήκη των θρεπτικών στοιχείων στο διάλυµα, επιβάλει την εφαρµογή απλών υδατοδιαλυτών λιπασµάτων και οξέων, ενώ για την κάλυψη των αναγκών σε

Η προσθήκη των θρεπτικών στοιχείων στο διάλυµα, επιβάλει την εφαρµογή απλών υδατοδιαλυτών λιπασµάτων και οξέων, ενώ για την κάλυψη των αναγκών σε ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Υ ΡΟΠΟΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Χρησιµοποιούµενα λιπάσµατα Η προσθήκη των θρεπτικών στοιχείων στο διάλυµα, επιβάλει την εφαρµογή απλών υδατοδιαλυτών λιπασµάτων και οξέων, ενώ για την κάλυψη των αναγκών

Διαβάστε περισσότερα

Θρέψη Φυτών. Ενότητα 18 η Μαγγάνιο, Μολυβδαίνιο, Χλώριο

Θρέψη Φυτών. Ενότητα 18 η Μαγγάνιο, Μολυβδαίνιο, Χλώριο Θρέψη Φυτών Ενότητα 18 η Μαγγάνιο, Μολυβδαίνιο, Χλώριο Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Στόχοι ενότητας 1. Η φυσιολογία μαγγανίου, μολυβδαινίου

Διαβάστε περισσότερα

Τρόπος Δράσης. Ιδιότητες. Κυριότερα Πλεονεκτήματα

Τρόπος Δράσης. Ιδιότητες. Κυριότερα Πλεονεκτήματα Η αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών και η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων εξαρτάται από την αρμονική και προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των φυτών θρέψη. Για την εξασφάλιση της ιδανικής θρεπτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ. Εργαστήριο. Ενότητα 10 η : Θρεπτικά Διαλύματα Για Καλλιέργειες Εκτός Εδάφους ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ. ΣΑΒΒΑΣ, Χ.

ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ. Εργαστήριο. Ενότητα 10 η : Θρεπτικά Διαλύματα Για Καλλιέργειες Εκτός Εδάφους ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ. ΣΑΒΒΑΣ, Χ. ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ Εργαστήριο Τμήμα: Διδάσκοντες: Ενότητα 10 η : Θρεπτικά Διαλύματα Για Καλλιέργειες Εκτός Εδάφους ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ. ΣΑΒΒΑΣ, Χ. ΠΑΣΣΑΜ Θρεπτικό διάλυμα Είναι ένα αραιό υδατικό

Διαβάστε περισσότερα

Θρέψη Φυτών. Ενότητα 1 η Εισαγωγή (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής

Θρέψη Φυτών. Ενότητα 1 η Εισαγωγή (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Θρέψη Φυτών Ενότητα 1 η Εισαγωγή (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Στόχοι ενότητας 1. Περιγραφή της ύλης του μαθήματος. 2. Κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΕΨΗ ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ

ΘΡΕΨΗ ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΘΡΕΨΗ ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ Για την ανάπτυξη και καρποφορία των καρποφόρων δένδρων πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες αυτών σε θρεπτικά στοιχεία. Τα θρεπτικά στοιχεία προσλαμβάνονται από το έδαφος και από το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ. Με την κλασσική έννοια, ως λίπασμα ορίζεται κάθε ουσία

Διαβάστε περισσότερα

Διαφυλλική εφαρμογή. για σιτηρά. Διαφυλλική λίπανση για τα σιτηρά

Διαφυλλική εφαρμογή. για σιτηρά. Διαφυλλική λίπανση για τα σιτηρά Διαφυλλική εφαρμογή για σιτηρά. Διαφυλλική λίπανση για τα σιτηρά Μαγνήσιο & θείο Δύο σημαντικά θρεπτικά στοιχεία 2 Έλλειψη μαγνησίου στο σιτάρι Έλλειψη Θείου στο σιτάρι. Μαγνήσιο: Είναι βασικό συστατικό

Διαβάστε περισσότερα

Σύμπτωμα Διάγνωση Αιτία Λύση

Σύμπτωμα Διάγνωση Αιτία Λύση Σύμπτωμα Διάγνωση Αιτία Λύση Τα φυτά παραμένουν μικρά και αναπτύσσονται αργά σε σχέση με αυτά που λιπαίνονται με CO2. Αποσταθεροποίηση του ph, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άνοδό του. Εμφανή ιζήματα ασβεστίου

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικός οδηγός Με τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων στα κηπευτικά

Ενημερωτικός οδηγός Με τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων στα κηπευτικά Τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων N P K Mg S Mn B Zn Ενημερωτικός οδηγός Με τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων στα κηπευτικά Η Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο 2 Περιεχόμενα: 1. Κεφάλαιο: Εισαγωγή 3 2. Κεφάλαιο:

Διαβάστε περισσότερα

Θρεπτικά συστατικά. Κατηγορίες θρεπτικών συστατικών

Θρεπτικά συστατικά. Κατηγορίες θρεπτικών συστατικών ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Από: Κατερινόπουλο, Α. & Σταματάκη, Μ. 1995. Εφαρμοσμένη Ορυκτολογία Πετρολογία. Τα Βιομηχανικά Ορυκτά και Πετρώματα και οι Χρήσεις τους. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Γεωλογίας,

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Δολαπτσόγλου Χριστίνα ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ ΔΡΑΜΑ 2019 Chr. Dolaptsoglou Οργανική ουσία είναι όλα τα οργανικά υπολείμματα

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Αρωματικά Φυτά Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Η προσθήκη του κατάλληλου βοτάνου μπορεί να κάνει πιο γευστικό και πιο ελκυστικό κάποιο φαγητό. Η γεύση, όμως, είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης και υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΝΡ. Humus Vita Stallatico Super

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΝΡ. Humus Vita Stallatico Super ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΝΡ Humus Vita Stallatico Super ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΝΡ O χούμος προέρχεται αποκλειστικά από την ανάμειξη εκλεκτής κοπριάς (βοοειδών και πουλερικών) αφού υποστεί μία διαδικασία ζύμωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ

ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ Εδαφικά κολλοειδή Ανόργανα ορυκτά (άργιλος) ή οργανική ουσία (χούμος) με διάμετρο μικρότερη από 0,001 mm ή 1μ ανήκουν στα κολλοειδή. Ηάργιλος(

Διαβάστε περισσότερα

1995).

1995). Συνηθέστερες τροφοπενίες http://www.teilar.gr/schools/steg/agriculture/lessons/lessons_online/int... 1 από 3 30/4/2007 10:58 πµ Συνηθέστερες τροφοπενίες Τροφοπενία φωσφόρου Συµπτώµατα: Εµφάνιση µιας ακανόνιστης

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγική Ανθοκομία. Ορτανσία. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγική Ανθοκομία. Ορτανσία. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου TEI Πελοποννήσου Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία Θέμα Παραγωγική Ανθοκομία Ποικιλίες Καλλιέργεια Απαιτήσεις Ορτανσία Προβλήματα Ασθένειες Εχθροί Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

Η θρέψη με το όνομα της

Η θρέψη με το όνομα της Η θρέψη με το όνομα της Εισαγωγή Σύγκριση Nutri-Leaf με άλλα Υδατοδιαλυτά Λιπάσματα Για πάνω από 60 χρόνια η εταιρεία Miller (Η.Π.Α) πρωτοπορεί στην παραγωγή υδατοδιαλυτών λιπασμάτων με τη σειρά Nutri-Leaf.

Διαβάστε περισσότερα

Πιο ενεργά συστατικά κολλοειδή κλασματα Διάμετρο μικρότερη από 0,001 mm ή 1μ ανήκουν στα κολλοειδή.

Πιο ενεργά συστατικά κολλοειδή κλασματα Διάμετρο μικρότερη από 0,001 mm ή 1μ ανήκουν στα κολλοειδή. Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Πιο ενεργά συστατικά κολλοειδή κλασματα Διάμετρο μικρότερη από 0,001 mm ή 1μ ανήκουν στα κολλοειδή. Ανόργανα ορυκτά (άργιλος) οργανική ουσία (χούμος) Η άργιλος (< 2μ) των εδαφών, διαμέτρου

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΛΩΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΛΩΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΧΛΩΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΟΛΒΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Η δυναμική της κίνησης του Καλίου στο έδαφος

Η δυναμική της κίνησης του Καλίου στο έδαφος Η δυναμική της του στο κίνησης Καλίου έδαφος 1. Δείκτες διαθέσιμου καλίου στο έδαφος Πρόσληψη Κ από τα φυτά (kg/ha) Πρόσληψη Κ από τα φυτά (kg/ha) Εναλλάξιμο Κ (mg/100g εδάφους) Συγκέντρωση Κ (me/l εδαφ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΔΑΦΟΣ Φυσικές ιδιότητες Δομή και σύσταση Χρώμα Βάθος Διαπερατότητα Διαθέσιμη υγρασία Θερμοκρασία Χημικές ιδιότητες ph Αλατότητα Γονιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ

ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟKIOY ΓΕΝΙΚΆ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑ To καλαμπόκι ευδοκιμεί σε εδάφη μέσης σύστασης, βαθιά, καλώς αποστραγγιζόμενα, με υψηλ περιεκτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό Έτος Τάξη Γ1. Μάθημα: Τεχνολογία. «Ο ρόλος των ανόργανων θρεπτικών στοιχείων στην αύξηση και ανάπτυξη των φυτών»

Σχολικό Έτος Τάξη Γ1. Μάθημα: Τεχνολογία. «Ο ρόλος των ανόργανων θρεπτικών στοιχείων στην αύξηση και ανάπτυξη των φυτών» 4 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σχολικό Έτος 2015-16 Τάξη Γ1 Μάθημα: Τεχνολογία «Ο ρόλος των ανόργανων θρεπτικών στοιχείων στην αύξηση και ανάπτυξη των φυτών» Πειραματική εργασία Αλσιμπάνι-Λαγοπόδης

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση θρεπτικού διαλύματος. Υπολογισμός μακροστοιχείων

Σύνθεση θρεπτικού διαλύματος. Υπολογισμός μακροστοιχείων Σύνθεση θρεπτικού διαλύματος Υπολογισμός μακροστοιχείων Βασική σύνθεση μακροστοιχείων για διάφορες καλλιέργειες Είδος ΝΟ 3 Η 2 PO 4 SO 4 NH 4 K + Ca ++ Mg ++ EC mmol/l mmol/l mmol/l mmol/l mmol/l mmol/l

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ Οργανική ουσία Αποτελείται από πολύπλοκες ενώσεις οι οποίες παράγονται από τα υπολείμματα των φυτικών και ζωικών οργανισμών, με την επίδραση βιολογικών, χημικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ο ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ 1. Κυριότερες ιδιότητες της αργίλου 2. Ποια είναι τα ποιο κοινά ορυκτά της αργίλου. Ποιο θεωρείτε σημαντικότερο. 3. Κατατάξτε τα

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολίπανση λαχανικών

Υδρολίπανση λαχανικών Υδρολίπανση λαχανικών Σκοπιμότητα υδρολίπανσης Αφορά την παροχή θρεπτικών στοιχείων στα φυτά σε δόσεις μετά την εγκατάστασή τους στον χώρο καλλιέργειας. Αποσκοπεί στην αναπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 12 1. Παράδειγµα κριτηρίου κλειστού τύπου - ανοικτού τύπου - κρίσης (µάθηµα ηµέρας) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΕΠΩΝΥΜΟ. ΟΝΟΜΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑ Σκοπός εξέτασης: Η διαπίστωση

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Δολαπτσόγλου Χριστίνα ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ ΔΡΑΜΑ 2019 Chr. Dolaptsoglou Γονιμότητα Εδάφους Γονιµότητα εδάφους ονοµάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΔΑΦΩΝ/ΘΡΕΨΗ ΦΥΤΩΝ ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΣ ΥΛΗΣ

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΔΑΦΩΝ/ΘΡΕΨΗ ΦΥΤΩΝ ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΔΑΦΩΝ/ΘΡΕΨΗ ΦΥΤΩΝ ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΣ ΥΛΗΣ 1. Ποιές πληροφορίες σχετικά µε τη θρέψη των φυτών βρίσκουµε στους

Διαβάστε περισσότερα

1η Διάλεξη ΚΟΛΛΟΕΙΔΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΟ ΕΔΑΦΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΙΟΝΤΩΝ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

1η Διάλεξη ΚΟΛΛΟΕΙΔΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΟ ΕΔΑΦΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΙΟΝΤΩΝ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1η Διάλεξη ΚΟΛΛΟΕΙΔΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΟ ΕΔΑΦΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΙΟΝΤΩΝ Τροφοδότηση του εδαφικού διαλύματος Απορρόφηση Ρίζας Οργανική ουσία Ανταλλαγή κατιόντων Εδαφικό διάλυμα Μικροοργανισμοί εδάφους Προσρόφηση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για την. λίπανση της πατάτας. Πληροφορίες για την λίπανση της πατάτας. Η καλλιέργεια της Πατάτας. H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο

Πληροφορίες για την. λίπανση της πατάτας. Πληροφορίες για την λίπανση της πατάτας. Η καλλιέργεια της Πατάτας. H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Πληροφορίες για την λίπανση της πατάτας Πληροφορίες για την λίπανση της πατάτας Η καλλιέργεια της Πατάτας H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Παραγωγή και Ποιότητα: Παράμετροι που εξαρτώνται από τα

Διαβάστε περισσότερα

Η λίπανση της ελιάς μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ανόργανα λιπάσματα, είτε με οργανικά υλικά (ζωική κοπριά, κομπόστα ή χλωρή λίπανση).

Η λίπανση της ελιάς μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ανόργανα λιπάσματα, είτε με οργανικά υλικά (ζωική κοπριά, κομπόστα ή χλωρή λίπανση). Λίπανση της Ελιάς Η ελιά γενικά δεν θεωρείται απαιτητικό είδος και μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφικών τύπων. Η λίπανση αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης του ελαιώνα και στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΙΖΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

All from a Single Source

All from a Single Source All from a Single Source Το PeKacid TM είναι μια νέα, καινοτόμος λύση για τον φώσφορο σε ασβεστούχα εδάφη και νερά με μεγάλη σκληρότητα. Στερεό φωσφορικό οξύ σε σάκους Μονοκρυσταλλικό, με χαμηλό ph (2.2)

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικό κρασί. Ποιοτικό κρασί. Συμβουλές για την λίπανση με Κάλιο, Μαγνήσιο, Θείο και ιχνοστοιχεία. H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο

Ποιοτικό κρασί. Ποιοτικό κρασί. Συμβουλές για την λίπανση με Κάλιο, Μαγνήσιο, Θείο και ιχνοστοιχεία. H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Ποιοτικό κρασί Ποιοτικό κρασί Συμβουλές για την λίπανση με Κάλιο, Μαγνήσιο, Θείο και ιχνοστοιχεία H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Βασικές αρχές 3 Σαν βασική αρχή, όλα τα φυτά απορροφούν τα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα 117. Συµπτώµατα έλλειψης αζώτου σε φύλλα ροδακινιάς. (Θεοδοσιάδου και Πιστόλης, 1994). Εικόνα 118. Συµπτώµατα έλλειψης καλίου σε

Εικόνα 117. Συµπτώµατα έλλειψης αζώτου σε φύλλα ροδακινιάς. (Θεοδοσιάδου και Πιστόλης, 1994). Εικόνα 118. Συµπτώµατα έλλειψης καλίου σε Συνηθέστερες τροφοπενίες http://www.teilar.gr/schools/steg/agriculture/lessons/lessons_online/int... 1 από 3 30/4/2007 11:03 πµ Συνηθέστερες τροφοπενίες Τροφοπενία αζώτου Συµπτώµατα: Αρχικά τα φύλλα της

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο λίπασμα θα ρίξουμε;

Πόσο λίπασμα θα ρίξουμε; Θρέψη φυτού Θρέψη αζώτου: τον Χειμώνα όχι πρόσληψη Ν, Άνοιξη έως και άνθιση έδαφος ψυχρό και απαιτήσεις μηδαμινές άρα ελάχιστη πρόσληψη Ν, με εκβλάστηση μεγάλες απαιτήσεις από αποθηκευμένο Ν και από το

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Η πατάτα είναι καλλιέργεια πολύ απαιτητική ως προς τις εδαφικές συνθήκες ανάπτυξης. Ευδοκιμεί σε εδάφη βαθιά,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ Θρεπτικό διάλυμα Είναι ένα αραιό υδατικό διάλυμα όλων των θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τα φυτά, τα οποία βρίσκονται διαλυμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 1.1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 1.1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 1.1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική

Διαβάστε περισσότερα

Η λίπανση των φυτών στα θερμοκήπια

Η λίπανση των φυτών στα θερμοκήπια Η λίπανση των φυτών στα θερμοκήπια Χημικές ιδιότητες εδάφους Περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία Ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων Οξύτητα εδάφους (ph) Περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία Ολική περιεκτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Εργ. Περιβαλλοντικών Αναλύσεων, Σίνδος Σελ. 1/5 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Πελάτης: ΗΜΗΤΡΙΑ ΗΣ ΣΥΜΕΩΝ ιεύθυνση Πελάτη: ΠΑΡΝΗΘΟΣ 22,ΑΘΗΝΑ Περιγραφή ειγµάτων: έδαφος ειγµατοληψία: από πελάτη Ηµεροµηνία

Διαβάστε περισσότερα

4. ΕΔΑΦΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ. Α /Β Διαχείριση Φυσικών Πόρων

4. ΕΔΑΦΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ. Α /Β Διαχείριση Φυσικών Πόρων 4. ΕΔΑΦΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ Α /Β Διαχείριση Φυσικών Πόρων 4.1 Ορισμός του εδάφους Χερσαία ζωή Οικονομία (;) Διάφοροι ορισμοί Μεταλλειολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Γεωπόνοι κτλ. ΔΦΠ: αλληλεπίδραση με περιβάλλον& άλλους

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Ανάπτυξη και ανόργανη θρέψη

Κεφάλαιο 3. Ανάπτυξη και ανόργανη θρέψη Κεφάλαιο 3. Ανάπτυξη και ανόργανη θρέψη Σύνοψη Η άσκηση έχει ως σκοπό να μελετήσει ο φοιτητής την ανάπτυξη του φυτού. Χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα φυτά σύντομου κύκλου ζωής (fast plants, Brassica rapa),

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΑΣΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΑΣΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΡΑΣΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΟΛΒΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 5. Rhizoctonia spp. Sclerotium spp. Sclerotinia spp.

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 5. Rhizoctonia spp. Sclerotium spp. Sclerotinia spp. ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 5. Rhizoctonia spp. Sclerotium spp. Sclerotinia spp. Rhizoctonia spp. R. solani τέλεια μορφή Βασιδιομύκητας Thanatephorus cucumeris ασθένεια

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Δολαπτσόγλου Χριστίνα ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ ΔΡΑΜΑ 2019 Chr. Dolaptsoglou Εδαφικά Κολλοειδή Τα κολλοειδή του εδάφους

Διαβάστε περισσότερα

ουσίες, ανόργανα στοιχεία, νερό. ουσιών: την οργανισμοί. Είναι ονομάζονται

ουσίες, ανόργανα στοιχεία, νερό. ουσιών: την οργανισμοί. Είναι ονομάζονται ΛIΠANΣH Όλοι οι ζώντες οργανισμοί έχουν ανάγκη από τρία είδη θρεπτικών ουσιών: οργανικές ουσίες, ανόργανα στοιχεία, νερό. Tα φυτά έχουν την ικανότητα να συνθέτουν τις οργανικές ενώσεις μέσω της φωτοσύνθεσης,

Διαβάστε περισσότερα

Λαχανικά ποιότητας. Συμβουλές όσον αφορά στην λίπανση Καλίου, Μαγνησίου και Θείου

Λαχανικά ποιότητας. Συμβουλές όσον αφορά στην λίπανση Καλίου, Μαγνησίου και Θείου Λαχανικά ποιότητας Λαχανικά ποιότητας Συμβουλές όσον αφορά στην λίπανση Καλίου, Μαγνησίου και Θείου Η λίπανση στα κηπευτικά 2 Τα ποιοτικά λαχανικά πρέπει να ανταποκρίνονται σε πλήθος απαιτήσεων όπως: Η

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία και διαχείριση στερεών αποβλήτων

Επεξεργασία και διαχείριση στερεών αποβλήτων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επεξεργασία και διαχείριση στερεών αποβλήτων Ενότητα 10: Τελική διάθεση Ταφή. Μουσιόπουλος Νικόλαος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η διεργασία της αποσύνθεσης γίνεται με την βοήθεια των οργανισμών που ζουν στο έδαφος και σχηματίζεται ουσία με βαθύ φαιό χρώμα Οργανική ουσία

Η διεργασία της αποσύνθεσης γίνεται με την βοήθεια των οργανισμών που ζουν στο έδαφος και σχηματίζεται ουσία με βαθύ φαιό χρώμα Οργανική ουσία Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Αποτελείται από πολύπλοκες ενώσεις οι οποίες παράγονται από τα υπολείμματα των φυτικών και ζωικών οργανισμών, με την επίδραση βιολογικών, χημικών και φυσικών παραγόντων. Η οργανική

Διαβάστε περισσότερα

Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών

Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών Βασική λίπανση Η βασική λίπανση διενεργείται κατά το στάδιο της προετοιµασίας του εδάφους και πριν την εγκατάσταση των φυτών σε αυτό. Οι ποσότητες των λιπασµάτων καθορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Λήψης Αποφάσεων Για την Ασφαλή Επαναχρησιμοποίηση Υγρών Αστικών Αποβλήτων και Βιοστερεών στην Γεωργία

Σύστημα Λήψης Αποφάσεων Για την Ασφαλή Επαναχρησιμοποίηση Υγρών Αστικών Αποβλήτων και Βιοστερεών στην Γεωργία Για την Ασφαλή Επαναχρησιμοποίηση Υγρών Αστικών Αποβλήτων και Βιοστερεών στην Γεωργία Οδηγίες Χρήσης 2019 Εργαστήριο Τεχνολογιών Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων Για την Ασφαλή Επαναχρησιμοποίηση Υγρών

Διαβάστε περισσότερα

Έδαφος. Οι ιδιότητες και η σημασία του

Έδαφος. Οι ιδιότητες και η σημασία του Έδαφος Οι ιδιότητες και η σημασία του ΕΔΑΦΟΣ : Είναι το χαλαρό επιφανειακό στρώμα του στερεού φλοιού της γης. ΕΔΑΦΟΓΕΝΕΣΗ: Το έδαφος σχηματίζεται από την αποσάθρωση των μητρικών πετρωμάτων με την επίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση:

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: ΚΑΣΤΑΝΙΑ Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: Οικ.: Faqgaceae Castanea mollissima (κινέζικη Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. crenata (Ιαπωνική Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. sativa (Ευρωπαϊκή Καστανιά)

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΑΠΑΝΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΑΠΑΝΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΡΑΠΑΝΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΙΖΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 10 η Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών

Ενότητα 10 η Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών Ενότητα 10 η Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών Τμήμα: ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Διδάσκων: Δ. ΣΑΒΒΑΣ Γονιμότητα εδάφους Ένα γόνιμο έδαφος χαρακτηρίζεται από: Υψηλή διαθεσιμότητα νερού Ικανοποιητική αεροπερατότητα

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΑΔΙΚΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΑΔΙΚΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΡΑΔΙΚΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΦΥΛΛΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Γονιμότητα εδάφους. Ένα γόνιμο έδαφος χαρακτηρίζεται από:

Γονιμότητα εδάφους. Ένα γόνιμο έδαφος χαρακτηρίζεται από: Λίπανση λαχανικών Γονιμότητα εδάφους Ένα γόνιμο έδαφος χαρακτηρίζεται από: Υψηλή διαθεσιμότητα νερού Ικανοποιητική αεροπερατότητα Υψηλή ανταλλακτική ικανότητα Κατάλληλο ph Υψηλή βιολογική δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Η ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Η ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ (Δεδομένα για την καλλιέργεια στο Δήμο Τεμπών, Σύντομη περιγραφή καλλιέργειας,

Διαβάστε περισσότερα

Αίτια: Κλιματικοί παράγοντες Εδαφικοί παράγοντες (δυσμενείς συνθήκες υγρασίας, έλλειψη ή περίσσεια θρεπτικών στοιχείων)

Αίτια: Κλιματικοί παράγοντες Εδαφικοί παράγοντες (δυσμενείς συνθήκες υγρασίας, έλλειψη ή περίσσεια θρεπτικών στοιχείων) ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Αίτια: Κλιματικοί παράγοντες Εδαφικοί παράγοντες (δυσμενείς συνθήκες υγρασίας, έλλειψη ή περίσσεια θρεπτικών στοιχείων) Ατμοσφαιρικοί ρυπαντές Ασθένειες που προκαλούνται από κλιματικούς

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχομενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Περιεχομενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Περιεχομενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1...1 1.1 Βασικά εδαφικά συστατικά...1 1.2 Στερεή εδαφική φάση:...2 1.3 Υγρή εδαφική φάση...2 1.4 Αέρια εδαφική φάση:...3 1.5 Σχηματική απεικόνιση των τριών φάσεων εδάφους...3 1.6

Διαβάστε περισσότερα

Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή ή τη λέξη Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη(23 ΜΟΝΑΔΕΣ)

Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή ή τη λέξη Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη(23 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΑΝΘΟΚΗΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21-02-2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΜΠΑΣΤΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΜΑ Α Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΡΑΜΒΟΕΙΔΩΝ - ΣΤΑΥΡΑΝΘΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογικό περιβάλλον της ελιάς Γεωγραφικό πλάτος

Οικολογικό περιβάλλον της ελιάς Γεωγραφικό πλάτος Οικολογικό περιβάλλον της ελιάς Κλίμα Γεωγραφικό πλάτος μεταξύ 30 ο και 45 ο, τροπικές περιοχές (ισημερινός) αναπτύσσεται αλλά δεν καρποφορεί λόγω έλλειψης ψύχους για διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών ή

Διαβάστε περισσότερα

Χημική σύσταση του φλοιού της γης

Χημική σύσταση του φλοιού της γης ΜΕΡΟΣ Α Έδαφος Τι Είναι το Έδαφος Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο Πολυζόπουλος (1976), έδαφος είναι το από χαλαρά υλικά ανώτερο στρώμα του φλοιού της γης το οποίο προήλθε από την αποσάθρωση πετρωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

προσλαμβάνουν από το έδαφος

προσλαμβάνουν από το έδαφος Τα φυτά με αρχική πηγή τους υδατάνθρακες που παράγουν κατά τη φωτοσύνθεση είναι ικανά να συνθέσουν όλες τις απαραίτητες οργανικές ενώσεις, χρησιμοποιώντας και άλλα ανόργανα θρεπτικά στοιχεία τα οποία μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί Η ζωή στον πλανήτη μας στηρίζεται στην ενέργεια του ήλιου. Η ενέργεια αυτή εκπέμπεται με τη μορφή ακτινοβολίας. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα