Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ «ΕΜΜΕΣΩΝ» ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΙΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ*

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ «ΕΜΜΕΣΩΝ» ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΙΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ*"

Transcript

1 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ «ΕΜΜΕΣΩΝ» ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΙΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ* Ιωάννης Παπαδόπουλος 1, Ιωάννης Ισπικούδης 2, Αναστάσιος Νάστης 3, Ελένη Αβραάμ 4, Αικατερίνη Βασιλάκη 5, Μαρία Κωδωνά 5,Ειρήνη Μπονάνου 5 1. Περίληψη Στην παρούσα έρευνα εξετάζονται τα «έμμεσα» προϊόντα που παράγονται από τα κτηνοτροφικά συστήματα βόσκησης στην περιοχή της κοιλάδας του Πορταϊκού ποταμού και του Περτουλίου, η οποία αποτελεί μια χαρακτηριστική και αντιπροσωπευτική περιοχή που παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανάπτυξης στην Ελλάδα Γίνεται ακόμη, διερεύνηση του βαθμού ικανοποίησης των προσδοκιών των παραγωγών (αγρότες, κτηνοτρόφοι κλπ), των χρηστών (εστιατόρια, bar, ξενοδοχεία κλπ), των καταναλωτών (επισκεπτών, ντόπιων κατοίκων κλπ), καθώς και των δυνατοτήτων αγοράς προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον με τοπικά χαρακτηριστικά, με σκοπό τη λήψη αποφάσεων γύρω από τη διαχείριση, το μάρκετινγκ των «εμμέσων» αυτών προϊόντων και την ανάπτυξη όλης της περιοχής έρευνας. Το τοπίο της περιοχής το οποίο είναι ξεχωριστής ομορφιάς, με ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα πρέπει να προστατευτεί, καθώς αυτό αποτελεί τη βούληση όλων των εμπλεκομένων φορέων, σε ποσοστό 97% και μάλιστα με συμβολής τους στη συντήρηση του τοπίου τόσο οικονομικά, όσο και με προσωπική εργασία. Στην περιοχή αυτή δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στην ποιότητα της παραγωγής των πρωτογενών προϊόντων (γάλα, κρέας κλπ), όσο και στα «έμμεσα» προϊόντα των κτηνοτροφικών συστημάτων βόσκησης όπως: αναψυχή, νερό, τοπίο κλπ. ώστε να είναι απαραίτητη η μακροπρόθεσμη στήριξή τους από την πολιτεία. Στο τέλος γίνονται προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη όλης της περιοχής με την εφαρμογή τους από τους τοπικούς φορείς (Νομ. Αυτοδιοίκηση, Δήμοι, Αναπτυξιακές Εταιρίες κλπ). 2. Εισαγωγή Η περιοχή έρευνας έχει ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα τόσο σε φυσικό, όσο και σε πολιτισμικό και ανθρώπινο περιβάλλον. Παράλληλα όμως η διαπίστωση της δημογραφικής κατάρρευσης του ορεινού χώρου είναι μία πραγματικότητα και καθίσταται πλέον απαραίτητη η ανάγκη στήριξης της βιώσιμης οικονομίας αυτής. Η εφαρμογή άλλωστε της ολοκληρωμένης πολιτικής ανασυγκρότησης της υπαίθρου έχει αναγνωριστεί παγκόσμια και έχει αποτελέσει σαφή και διαρκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μειονεκτικές περιοχές, ορεινοί όγκοι, νέα αγροτική πολιτική). Η έντονη απόκλιση στα οικονομικά και κοινωνικά δημογραφικά δεδομένα ευρύτερα στο Νομό Τρικάλων έχει προσδιοριστεί σήμερα: μεταξύ του πεδινού αγροτικού και του αστικού χώρου, *Η παρούσα εργασία προέκυψε από τα Tasks 4.2, 4.3 & 4.4 του ερευνητικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την επωνυμία EQULFA για την έρευνα των περιβαλλοντικών αγορών. 1 Δρ. Δασολόγος Αγρονόμος. Τοπογράφος Μηχανικός Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου 2 Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ 3 Καθηγητής Α.Π.Θ 4 Υποψήφια διδάκτορας, Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Α.Π.Θ. 5 Φοιτήτρια Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Α.Π.Θ.

2 μεταξύ του πεδινού και του ορεινού χώρου στον νομό Τρικάλων, σε συνδυασμό με τον εξαιρετικής ποιότητας και αξίας φυσικό και πολιτισμικό πλούτο στον ορεινό χώρο αυτού και την ύπαρξη παραδοσιακών φιλοπεριβαλλοντικών και οικολογικών μεθόδων παραγωγής προϊόντων εξαιρετικής διατροφικής ποιότητας. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες καθιστούν επιβεβλημένη την αναζήτηση προτάσεων και μέτρων που θα αναστρέψουν τις αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις στην ορεινή περιοχή Πύλης Αιθήκων και θα ισχυροποιήσουν τους παράγοντες των θετικών εξελίξεων. Ορισμένα από τα ιδιαίτερα αυτά πλεονεκτήματα ερευνήθηκαν από το πρόγραμμα EQULFA, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα «έμμεσα» προϊόντα των κτηνοτροφικών συστημάτων βόσκησης της περιοχής. 3. Μέθοδος έρευνας Για την ικανοποίηση των στόχων της έρευνας, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων με προσωπική συνέντευξη από ειδικούς δασολόγους επιστήμονες. Το ερωτηματολόγιο αυτό (Παράρτημα 1) αποτελούνταν από δέκα (10) γενικές ερωτήσεις, δέκα εννέα (19) «κλειστές» ερωτήσεις και μία (1) ανοικτή ερώτηση. Απευθύνθηκε δε, σε τρεις (3) διαφορετικές κατηγορίες προσώπων: στους καταναλωτές, στους χρήστες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έρευνας και στους παραγωγούς της περιοχής, ενώ η συλλογή τους άρχισε τον Οκτώβριο του 1998 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του Η παραπάνω μέθοδος των ερωτηματολογίων χρησιμοποιήθηκε, παρά τα μειονεκτήματα του μεγαλύτερου κόστους και της προσωπικής απασχόλησης των ερευνητών, για λόγους μεγαλύτερης αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων, τα οποία αναλύθηκαν στη συνέχεια με το κοινωνικοοικονομικό στατιστικό πακέτο SPSSWIN ver 6.0. Για τον έλεγχο της σημαντικότητας των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων μεταβλητών χρησιμοποιήθηκαν τα στατιστικά των συχνοτήτων (frequencies) και διασταυρώσεων (crosstabs) (Norusis 1992, Παπαδόπουλος, 1997, Papadopoulos et al, 1999). 4.Αποτελέσματα Το πρώτο μέρος του ερωτηματολογίου περιελάμβανε ερωτήσεις γενικής φύσεως με σκοπό την αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των καταναλωτών, των χρηστών και των παραγωγών. Ένα μικρό ποσοστό των ερωτηματολογίων που συγκεντρώθηκαν (7,5%) από όλες τις κατηγορίες ή- ταν ανώνυμα. Αυτό σημαίνει ότι οι ερωτώμενοι δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να απαντήσουν στο σύνολο των ερωτήσεων, αλλά ακόμη ότι ένιωθαν ικανοποίηση που συμμετείχαν στην παρούσα έρευνα. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 92 ερωτηματολόγια και συγκεκριμένα: 44 από καταναλωτές, 31 από χρήστες και 17 από παραγωγούς αντιπροσωπεύοντας προσεγγιστικά ως δείγμα το 10%, το 80% και το 60% του συνολικού πληθυσμού των παραπάνω ομάδων. Οι περισσότεροι καταναλωτές ήταν γυναίκες (60%), ενώ οι χρήστες και ιδιαίτερα οι παραγωγοί ήταν σχεδόν αποκλειστικά άνδρες (Πίνακας 1, ερώτηση Α6). Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας (>60 ετών) ήταν περισσότεροι παραγωγοί ή χρήστες απ ότι οι καταναλωτές (Πίνακας 1, ερώτηση Α7) και οι περισσότεροι κάτοικοι αστικών περιοχών παρά της υπαίθρου (Πίνακας 1, ερώτηση Α10).

3 Το επίπεδο της εκπαίδευσης των καταναλωτών ήταν υψηλό (παν/κής εκπαίδευσης) σε ποσοστό 47%, ενώ των χρηστών και ειδικότερα των παραγωγών ήταν χαμηλότερο (Πίνακας 1, ερώτηση Α9), ήτοι ποσοστό παρόμοιο με αυτό που προέκυψε από προηγούμενη έρευνα (Ispikoudis και άλλοι, 1999). Ο συνολικός αριθμός των επαγγελμάτων που καταγράφηκαν ήταν 35 με μεγαλύτερη συχνότητα αυτά των: ιδιοκτητών ταβερνών (14%), ιδιωτικών υπαλλήλων (7%), συνταξιούχων (5%), ιδιωτών (5%) δημοσίων υπαλλήλων (4%) και ηλεκτρολόγων μηχανολόγων (4%). Πίνακας 1. Η δομή της έρευνας των καταναλωτών, των χρηστών και των παραγωγών των «εμμέσων» προϊόντων στην περιοχή των Δήμων Αιθήκων και Πύλης του Νομού Τρικάλων Αριθμός ερωτήσεως Χαρακτηριστικά Μέσος όρος όλου του πληθυσμού Μόνο καταναλωτές Μόνο χρήστες Μόνο παραγωγοί Ερ. Α2 Αριθμός ερωτηματολογίων Ερ. Α6 Γυναίκες 37% 60% 16% 12% Άνδρες 63% 40% 84% 88% <25 ετών 5% 7% 0% 7% Ερ. Α7 25 έως 40 ετών 45% 54% 41% 26% 40 έως 60 ετών 39% 29% 45% 47% Ερ. Α10 Ερ. Α9 >60 ετών 11% 10% 14% 20% Κάτοικοι αστικών περιοχών 66% 32% 97% 100% Κάτοικοι της υπαίθρου 34% 68% 3% 0% Παν/κής εκπαίδευσης 28% 47% 14% 6% Απόφοιτοι Λυκείου 41% 37% 54% 31% Απόφοιτοι Δημοτικού 31% 17% 32% 63% Το δεύτερο και βασικό μέρος του ερωτηματολογίου αποτελούνταν από ερωτήσεις αποκλειστικά γύρω από τα "έμμεσα" προϊόντα των κτηνοτροφικών συστημάτων βόσκησης. Σύμφωνα με την Εικόνα 1 το σημαντικότερο «έμμεσο» προϊόν που «παράγεται» στην περιοχή είναι το τοπίο (σε ποσοστό 69%). Τα άλλα σημαντικότερα «έμμεσα» προϊόντα ήταν με φθίνουσα σειρά: Αναψυχή > διατήρηση του δασικού περιβάλλοντος > τουριστικές υπηρεσίες > προστασία των φυσικών προϊόντων > ανοιχτός χώρος > καθαρός αέρας > προστασία από φωτιά > τοπικά πολιτισμικά στοιχεία > παιχνίδια του βουνού > ποιότητα νερού > σπάνιες ράτσες ζώων > άλλα. (Σημειώνεται ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν στη συγκεκριμένη ερώτηση ήταν περισσότερες από μία και έτσι το άθροισμα των ποσοστών είναι μεγαλύτερο από 100%). Οι περισσότεροι από τους καταναλωτές, τους χρήστες και τους παραγωγούς (πίνακας 2, ερωτήσεις Β2, Β3) πιστεύουν ότι τα κτηνοτροφικά συστήματα βόσκησης έχουν μια πολύ σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση και διατήρηση του τοπίου (90%) και ποσοστό 97% αυτών θεωρούν ότι το τοπίο αυτό θα πρέπει να προστατευτεί. Ένα πολύ υψηλό ποσοστό αυτών (το 81%) έχουν τη θέληση να συνεισφέρουν στη διατήρηση του τοπίου, οικονομικά οι περισσότεροι από τους καταναλωτές σε ποσοστό 47% και με προσωπική εργασία οι περισσότεροι από τους χρήστες και παραγωγούς (Πίνακας 2, ερωτήσεις Β5, Β6). Οι περισσότεροι από αυτούς (84%) αναγνωρίζουν ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει για το σκοπό αυτό (Πίνακας 2, ερώτηση Β7).

4 70% 60% 50% 69% 66% 62% 59% 57% 54% 51% 49% 49% 47% Τοπίο Αναψυχή Διατήρηση δασικού περιβάλλοντος Τουριστικές υπηρεσίες Προστασία φυσικών πόρων 40% 41% Ανοιχτός χώρος Καθαρός αέρας 30% Μείωση κινδύνου πυρκαγιών 20% 10% 13% 7% Αγροτική πολιτισμική κληρονομιά Παιχνίδια βουνού Ποιότητα νερού Σπάνιες ράτσες ζώων 0% Έμμεσα προιόντα Άλλα Εικόνα 1. Έμμεσα προϊόντα των κτηνοτροφικών συστημάτων βόσκησης που παράγονται στην περιοχή των Δήμων Αιθήκων και Πύλης Αριθμός Ερωτήσεως Ερ. Β2 Πίνακας 2. Διατήρηση και προστασία του τοπίου Ερωτήσεις Σύνολο πληθυσμού Κατάναλωτές Χρήστες Παραγωγοί Θεωρείτε ότι η κτηνοτροφία παίζει σημαντικό 90% 95% 84% 88% ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου Ερ. Β3 Θα έπρεπε το τοπίο αυτό να προστατεύεται 97% 96% 100% 100% Ερ, Β5, Β6 Πως θα μπορούσατε να συμβάλετε στη συντήρηση του τοπίου Οικονομικά Με προσωπική εργασία Και οικονομικά και με προσωπική εργασία 27% 43% 30% 47% 34% 19% 14% 48% 38% 7% 57% 36% Ερ. Β7 Αυτά τα έμμεσα προϊόντα πληρώνονται από κάποιους 84% 85% 83% 81% Σημαντικός αριθμός απαντήσεων δόθηκαν στην "ανοικτή" ερώτηση σχετικά με τους τρόπους που αυτοί θεωρούν ότι μπορεί να προστατευτεί το τοπίο. Πολλοί και διάφοροι τρόποι προτάθηκαν (πίνακας 3) με σημαντικότερες αυτές της αυστηρής επίβλεψης (22%), της αναδάσωσης (9%), της καθαριότητας των χώρων (8%), της οικονομικής ενίσχυσης από την πολιτεία (8%) και το κλείσιμο των δασικών δρόμων με προστατευτικές μπάρες (8%).

5 Πίνακας 3. Πως νομίζετε ότι το τοπίο αυτό θα μπορούσε να προστατευτεί; Μ.Ο. όλου του πληθυσμού Προτάσεις διατήρησης του τοπίου Με αυστηρή επίβλεψη και προστασία 22% Αναδάσωση 9% Καθαριότητα 8% Οικονομική ενίσχυση 8% Κλείσιμο δασικών δρόμων 8% Μη επέμβαση του ανθρώπου 5% Σωστή κατανομή των ζώων κατά τις θερινές βοσκές 5% Δημιουργία εθνικού πάρκου 4% Με φροντίδα των υπευθύνων 3% Απομάκρυνση των ξένων 3% Με περισσότερο συστηματική κτηνοτροφία 3% Σωστές υλοτομίες 3% Με την παραδοσιακή κτηνοτροφία 3% Με καλή θέληση 2% Ισορροπία μεταξύ δένδρων και φυτών 2% Με προσωπική προσπάθεια 2% Με την ανανέωση των δασών 2% Να παραμείνει όσο πιο φυσικό γίνεται 2% Με κατάλληλη εκπαίδευση 2% Με σωστή προβολή διαφήμιση 2% Με σεβασμό στο τοπίο 2% Με περιορισμό των ζώων σε καθορισμένες περιοχές 2% Προστασία από την κτηνοτροφία 2% Όχι άλλα κτίρια 2% Από την Εικόνα 2 γίνεται φανερό ότι δεν είναι ιδιαίτερα σαφές για το ποιος πληρώνει αυτά τα «έμμεσα» προϊόντα, έχοντας όμως μεγαλύτερο προβάδισμα η Πολιτεία σε ποσοστό 29%. Άλλοι 11% Kυβέρνηση 29% Τουρίστες 19% Ξενοδοχεία, μπαρ κλπ 20% Δήμος 21% Εικόνα 3. Ποιος πληρώνει για τα έμμεσα προϊόντα των κτηνοτροφικών συστημάτων βόσκησης που παράγονται στην περιοχή των Δήμων Αιθήκων και Πύλης Από την Εικόνα 3 συμπεραίνεται με πιο σαφή πλέον τρόπο ότι η κυβέρνηση (πολιτεία) θα πρέπει να πληρώσει για αυτά τα «έμμεσα» προϊόντα που παράγονται (35%).

6 Τουρίστες 12% Περιβαλλοντολόγοι 9% Άλλοι 4% Κυβέρνηση 35% Ξενοδοχεία, μπαρ κλπ 18% Δήμος 22% Εικόνα 3. Ποιος θα έπρεπε να πληρώνει για αυτά τα «έμμεσα» προιόντα Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (ποσοστό >64%) έχουν τη θέληση να πληρώσουν κάποιο ποσόν (τουλάχιστον δρχ) για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, με τους καταναλωτές να είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν οικονομικά κατά μέσο όρο δρχ/έτος (Εικόνα 4) Όλος ο πληθυσμός Καταναλωτές Χρήστες Παραγωγοί Εικόνα 4. Πόσα χρήματα κατά μέσο όρο (σε δρχ/έτος) θα μπορούσατε να πληρώσετε για να διατηρήσετε το τοπίο αυτό; Το σύνολο των ερωτηθέντων πιστεύουν (Πίνακας 4) ότι το τέλος αυτό θα μπορούσε να διαχειριστεί από την κυβέρνηση σε ποσοστό 88%, 37% από τον οικείο Δήμο, αλλά και 41% από περιβαλλοντικές ομάδες. (Σημειώνεται ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν στη συγκεκριμένη ερώτηση ήταν περισσότερες από μία και έτσι το άθροισμα των ποσοστών είναι μεγαλύτερο από 100%). Πίνακας 4. Ποιος θα μπορούσε να διαχειριστεί τα χρήματα από αυτόν τον φόρο; Σύνολο Καταναλωτές Χρήστες Παραγωγοί πληθυσμού % % % % Κυβέρνηση 88% 75% 3% 18% Δήμος 37% 32% 42% 41% Περιβαλλοντολόγοι 41% 43% 42% 35% Άλλοι 26% 14% 42% 30%

7 Τέλος το τρίτο μέρος του ερωτηματολογίου περιελάμβανε ειδικές ερωτήσεις προς κάθε μια ομάδα (παραγωγοί, χρήστες και καταναλωτές). Το σύνολο των επιχειρήσεων των παραγωγών (γεωργών, κτηνοτρόφων) εξαρτώνται άμεσα από το τοπίο της περιοχής (100%) και όλοι τους επιθυμούν την προσέλευση και άλλων τουριστών, καθώς αυτοί συνεισφέρουν άμεσα ή έμμεσα στη βελτίωση του εισοδήματός τους. Συμπληρωματικά, και οι χρήστες επιθυμούν, στο σύνολό τους, την προσέλευση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών και μπορούν να τους εξυπηρετήσουν με μοναδική προϋπόθεση την ισόρροπη κατανομή αυτών σε όλες τις χρονικές περιόδους, ενώ το 67% αυτών θεωρούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην επιχείρησή τους (διατήρηση ζώων, αγρών κλπ) αν σταματήσουν οι διάφορες επιδοτήσεις. Τέλος όσον αφορά τους καταναλωτές οι κυριότεροι λόγοι επίσκεψης της περιοχής ήταν: για αναψυχή (32%), για το τοπίο (30%), για φυσιολατρικούς σκοπούς (22%) και για επίσκεψη στον τόπο τους (4%) και για τους σκοπούς αυτούς δαπανούν καθημερινά κατά μέσο όρο δρχ. 5. Συμπεράσματα Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών έχουν εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου και η πλειονότητα αυτών προτιμούν να μένουν σε ξενοδοχεία. Απ αυτό συμπεραίνεται ότι η διαχείριση και η ανάπτυξη της περιοχής πρέπει να γίνει με πρότυπα υψηλής ποιότητας. Σχεδόν όλοι οι καταναλωτές είναι Έλληνες (99%) που σημαίνει ότι η ζήτηση των ανθρώπων της πόλης να αγγίξουν τη φύση είναι δυνατή και η τάση αυτή αναπτύσσεται στην Ελλάδα ραγδαία. Όλα τα «έμμεσα» προϊόντα που αναφέρθηκαν στην Εικόνα 1 θεωρούνται ως τέτοια πάνω από το 40% των ερωτηθέντων. Οι καταναλωτές θεωρούν ότι τα κτηνοτροφικά συστήματα βόσκησης έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο τοπίο απ ότι οι χρήστες και οι παραγωγοί, ίσως λόγω του υψηλότερου επιπέδου μόρφωσης σε μια ιδιαίτερα δύσκολη ερώτηση. Είναι ενδιαφέρουσες οι λύσεις που προτείνονται για την προστασία και διατήρηση του τοπίου στην «ανοικτή» ερώτηση του Πίνακα 3. Οι χρήστες επιθυμούν να συνεισφέρουν περισσότερο στη διατήρηση του τοπίου, απ ότι οι καταναλωτές και οι παραγωγοί διότι η επιχείρησή τους (ξενοδοχεία, ταβέρνες, μπαρ κλπ) εξαρτάται άμεσα από το τοπίο. Ένα μικρό ποσοστό (7%) από τους παραγωγούς επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά, αλλά το 57% αυτών επιθυμούν να συνεισφέρουν με προσωπική εργασία για τη διατήρηση του τοπίου. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (πάνω από 90%) έχουν τη θέληση να πληρώσουν ένα τέλος για τη διατήρηση του τοπίου. Ευκαιρίες για μάρκετινγκ υπάρχουν. Ένα πολύ θετικό σημείο είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός των καταναλωτών, των χρηστών και λιγότερο των παραγωγών έχουν τη θέληση να πληρώσουν ένα σημαντικό επιμίσθιο για τοπικά προϊόντα. Υπάρχουν ευκαιρίες στους παραγωγούς και τους χρήστες να βελτιώσουν το μάρκετινγκ με τη βελτίωση της ποιότητας των «προϊόντων» τους. Οι χρήστες, σε ποσοστό 70%, δεν εμπιστεύονται τους Δήμους για τη διαχείριση του προαναφερθέντος φόρου, αλλά σχεδόν όλοι εμπιστεύονται τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η ζήτηση για τα τοπικά προϊόντα (άμεσα και έμμεσα) αναμένεται να αυξηθεί.

8 Μια εξαιρετική αύξηση του αριθμού των τουριστών στην περιοχή είναι δυνατόν να συμβεί αν πρώτα το τοπίο μπορέσει να διατηρηθεί και δεύτερον βελτιωθεί η ήδη υπάρχουσα υποδομή με την κατασκευή κάποιων έργων. Αυτή άλλωστε φαίνεται να είναι μια γενική τάση που παρουσιάζεται στην περιοχή με την αύξηση της κατασκευής του αριθμού των κτιριακών εγκαταστάσεων που εξασφαλίζουν τροφή και στέγη στους τουρίστες. Αυτό θεωρείται ως ένα κανάλι για την αύξηση της ζήτησης των τοπικών προϊόντων εξουσιοδοτώντας μια υψηλότερη τοπική κατανάλωση των PSE προϊόντων (αμέσων και εμμέσων). Για την επίτευξη των δυνατοτήτων της αγοράς οι χρήστες και οι παραγωγοί έχουν την υποχρέωση να προωθήσουν τα στοιχεία του παραγωγικού συστήματος που αυτοί χρησιμοποιούν. Για να το κάνουν αυτό, χρειάζονται να προωθήσουν τα πραγματικά-αναγνωρισμένα χαρακτηριστικά του συστήματος παραγωγής τους απέναντι στο στοιχείο της εύκολης αναγνώρισης της ποιότητας αυτών από τους καταναλωτές. Το μάρκετινγκ αυτό αποτελεί τη βάση για την προώθηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ποιότητας των προϊόντων που έχουν αυτές οι επιχειρήσεις των αγροτών και μικρών επιχειρηματιών σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές (G. Rahmann et al, 1999). Αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά για την μελλοντική ανάπτυξη του τοπίου της περιοχής Πορταικού-Περτουλίου, την ικανοποίηση των προσδοκιών των καταναλωτών, οι οποίες θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους τοπικούς οργανισμούς τουριστών και για τα τοπικά κρεοπωλεία, εστιατόρια και τα άλλα καταστήματα στην περιοχή Πορταικού Περτουλίου (Papadopoulos et al, 1999). 6. Προτάσεις για εφαρμογή Άμεση σχέση με την παρούσα εργασία έχουν οι παρακάτω προτάσεις για τη βελτίωση του εισοδήματος τόσο των παραγωγών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, των χρηστών (εμπόρων, ξενοδοχείων, ταβερνών κλπ), για την ικανοποίηση των προσδοκιών των καταναλωτών, αλλά και για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. 1. Αξιοποίηση από πλευράς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της βούλησης τόσο των καταναλωτών για πληρωμή ενός τιμήματος, ως έμμεσο φόρο, για τη διατήρηση και προστασία του τοπίου της περιοχής, αλλά και της διάθεσης από πλευράς χρηστών και παραγωγών της περιοχής στη συμβολή τους τόσο με προσωπική εργασία τους αλλά και οικονομικά για τον παραπάνω σκοπό. 2. Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλων των αρμόδιων φορέων (Ν.Α., ΟΤΑ, Δασαρχεία, κλπ) οι απόψεις που καταγράφονται στον πίνακα 3 για την προστασία του τοπίου της περιοχής και ιδιαίτερα η αυστηρή προστασία, η αναδάσωση, η καθαριότητα, και το κλείσιμο των δασικών δρόμων από ε- λεύθερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε αυτούς. 3. Ο προσδιορισμός των "εμμέσων" προϊόντων που προέρχονται από τα κτηνοτροφικά συστήματα βόσκησης μπορεί να ξεκαθαρίσει και να προωθήσει αυτά ώστε να προβληθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. 4. Ο καθορισμός, η στήριξη και η πιστοποίηση προϊόντων ονομασίας προέλευσης (πχ "κατσικάκι Κοτρωνίου" αρωματικά φυτά, βότανα, γλυκά κλπ ), οικολογικής γεωργίας (πχ φασόλια κλπ) και οικολογικής κτηνοτροφίας (πχ "μοσχαρίσιο Περτουλίου") της περιοχής θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας υγιούς παραγωγικής βάσης του γεωργικού τομέα σε συγκεκριμένα προϊόντα ποιότητας (ιδιαίτερα ανταγωνιστικά), τα οποία θα προωθήσουν την ανάπτυξη της υπαίθρου, θα στηρίξουν μία βιώσιμη οικονομία στην ύπαιθρο και θα δημιουργήσουν νέα εισοδήματα για τους 5000 κατοίκους του (και όχι μόνο), τους κτηνοτρόφους και αγρότες των περιοχών, τις επιχειρήσεις εμπορίας και

9 μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, καθώς για τους κατόχους ξενοδοχειακών μονάδων και ενοικιαζομένων δωματίων και των επισκεπτών των δημοτικών αυτών διαμερισμάτων. 5. Η ανάπτυξη των ορεινών λιβαδικών πόρων όπως των πασίγνωστων Περτουλιώτικων λιβαδίων, αλλά και των άλλων λιβαδικών εκτάσεων της περιοχής επιβάλλουν την οργάνωση αυτών. Η ανάπτυξη αυτή μπορεί να γίνει με την καταγραφή, ανάλυση και αξιολόγηση του πόρου αυτού με κριτήρια τις λειτουργίες τις οποίες αυτά ασκούν, τη σημασία τους για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής και την καταλληλότητα και τις προοπτικές αξιοποίησής τους για αειφορική και βιώσιμη ανάπτυξη. 7. Προτάσεις για περαιτέρω έρευνα Προτάσεις για περαιτέρω έρευνα δημιουργίας έργων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής και που συνδέονται άμεσα με το τοπίο της περιοχής, αλλά και με τους βασικούς σκοπούς του παρόντος προγράμματος είναι οι παρακάτω (Παπαδόπουλος 1998, Στάμου και Παπαδόπουλος 1999). 1. Η ένταξη της περιοχής στο πρόγραμμα Natura 2000 Ένας τρόπος προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής θα είναι μέσω της ένταξης της ευρύτερης περιοχής στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Natura 2000». Ήδη η ευρύτερη περιοχή του «Κόζιακα» έχει ενταχθεί ως μία από τις τέσσερις (4) συνολικά προστατευόμενες φυσικές περιοχές «Φύση 2000» του Νομού, με τον αντίστοιχο κωδικό GR , έκτασης στρεμμάτων στην περιοχή Κερκέτιο όρος (Κόζιακας), με ειδικό Καθεστώς Προστασίας σε εθνικό / περιφερειακό επίπεδο, ενώ σε διεθνές επίπεδο αποτελεί σημαντική περιοχή για την προστασία των πουλιών (μεγάλοι πληθυσμοί αρπακτικών), την ποικιλότητα των οικοτόπων και των απειλούμενων και σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Η υλοποίηση των μέτρων κάτω από το πρόγραμμα αυτό, θα μπορέσει να αποτελέσει παράγοντα αειφορικής και βιώσιμης ανάπτυξης για τον ορεινό και ημιορεινό χώρο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και αυτοχρηματοδότησης της αποτελεσματικής προστασίας και της πλήρους έκφρασης των λειτουργιών της περιοχής αυτής του δικτύου «Φύση 2000». Ιδιαίτερα δε, μπορεί να συμβάλει σε σημαντική αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα της περιοχής, αλλά και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, των επισκεπτών, και ιδιαίτερα των μαθητών και σπουδαστών σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και σε ειδικούς επιστήμονες, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση της περιοχής και αναβαθμίζοντας σημαντικά την οικονομία της περιοχής. 2. Η ανάπτυξη της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής του Κόζιακα Ως σημαντικό «έμμεσο» προιόν των κτηνοτροφικών συστημάτων βόσκησης της περιοχής προέκυψε από την έρευνα και ο θηραματικός πόρος της περιοχής, που εντάσσεται στην ήδη λειτουργούσα ευρύτερη Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή (ΕΚΠ) του Κόζιακα. Η ανάπτυξη των θηραματικών πόρων της περιοχής Περτουλίου, όπως αυτοί εκδηλώνονται στα δάση και τις δασικές εκτάσεις του, εστιάζεται κυρίως στην καταγραφή, ανάλυση και αξιολόγηση των πόρων αυτών στο επίπεδο της περιοχής, με κριτήρια τις λειτουργίες τις οποίες αυτοί ασκούν, τη σημασία τους για την τοπική και περιφερειακή οικονομία και ανάπτυξη και ιδιαίτερα τη σημασία τους για την οικονομία και ανάπτυξη του ορεινού χώρου. Κρίνεται

10 επομένως απαραίτητη η αξιολόγηση της καταλληλότητας των πόρων αυτών, καθώς και οι προοπτικές και οι προϋποθέσεις αξιοποίησής τους για αειφορική και βιώσιμη ανάπτυξη, για την αναβάθμιση των βιοτόπων των θηραμάτων, τη μεγιστοποίηση της συμβολής της θηραματικής οικονομίας στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, των κυνηγών - χρηστών των θηραματικών πόρων, αλλά και οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις και δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα, πρωτογενώς ή δευτερογενώς με τις δραστηριότητες της θηραματικής οικονομίας. 3. Η δημιουργία Κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Καθ όλη τη διάρκεια του έτους η ευρύτερη περιοχή του Περτουλίου γίνεται πόλος έλξης εκπαιδευτικών εκδρομών από σχολικά συγκροτήματα από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Οι παραπάνω λόγοι καθιστούν την αναγκαιότητα λειτουργίας στην περιοχή ενός σύγχρονου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ήδη υπάρχει σήμερα έντονη η ζήτηση για τριτοβάθμια και όχι μόνο περιβαλλοντική εκπαίδευση στο φυσικό περιβάλλον και στα φυσικά οικοσυστήματα, η οποία δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω ακριβώς της ανυπαρξίας ενός κατάλληλου για τον σκοπό αυτό Κέντρου. Η υπάρχουσα υποδομή των υπό αποπεράτωση κτιριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Δασολογίας & ΦΠ μπορεί να καλύψει και το βασικό σκοπό τους δηλ. την εκπαίδευση των φοιτητών του, αλλά και τη διαρκή και πλήρη αξιοποίηση της εκπαίδευσης των μαθητών και σπουδαστών και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε εναλλασσόμενες εποχές του έτους και έτσι να μετεξελιχθεί το εν λόγω Κέντρο σε ένα άριστο Ελεύθερο Ανοιχτό Περιβαλλοντικό Πανεπιστήμιο, προς όφελος ολόκληρης της Χώρας. 4. Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του χιονοδρομικού κέντρου της περιοχής Περτουλίου Κύριο πόλο ανάπτυξης όλης της περιοχής και ιδιαίτερα του άξονα Ελάτη Περτούλι Νεραιδοχώρι αποτελεί το ήδη υπάρχον Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Η κατασκευή συγκεκριμένων συμπληρωματικών έργων αναμένεται να βελτιώσει τη ζήτηση στη χρήση του υφιστάμενου Χιονοδρομικού Κέντρου, η οποία σήμερα δεν μπορεί πλέον να ικανοποιηθεί με τις υφιστάμενες υποτυπώδεις εγκαταστάσεις. Η κατακευή έργων αναβάθμισης της δυναμικότητάς του κρίνεται ως απολύτως αναγκαία, με την προυπόθεση να μην σημειωθούν δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Από το έργο αυτό θα εξυπηρετηθούν πέραν από τους μέχρι σήμερα επισκέπτες, και οι κάτοικοι της περιοχής, και οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι επιχειρήσεις εστιατορίου των οικισμών Ελάτης, Περτουλίου, Νεραϊδοχωρίου, αλλά επίσης και ο τομέας της ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών των σχολείων της ευρύτερης περιοχής, και των σπουδαστών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 5. Η πολυλειτουργική ανάλυση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής Η καταγραφή, ανάλυση, χαρτογράφηση, η παραγωγή των σχετικών χαρτών σε ψηφιακή μορφή (που έχει προκύψει ήδη από το παρόν πρόγραμμα), αλλά και η αξιολόγηση κάθε μιας από τις λειτουργίες τις οποίες ασκούν τα δάση της περιοχής και η ανάλυση των περιβαλλοντικών οικονομικών κοινωνικών λειτουργιών των δασών αυτών, η διαβάθμισή τους από άποψη σημασίας και εμβέλειας στο χώρο και στο χρόνο θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός πλέγματος προτάσεων και έργων για την αξιοποίηση των εν λόγω λειτουργιών με σκοπό την στήριξη της ορεινής οικονομίας της περιοχής, στα πλαίσια της αειφορικής πολυλειτουργικής διαχείρισης όπως πχ η έκδοση πιστοποιητικών αειφορικής προέλευσης δασικών προϊόντων και υπηρεσιών.

11 6. Η δημιουργία δίκτυου περιηγητικών μονοπατιών Τα ήδη υπάρχοντα μονοπάτια των ζώων (νομαδική κτηνοτροφία), καθώς και οι σύρτες μετατόπισης της ξυλείας μέσα στο δάσος μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός δικτύου περιηγητικών μονοπατιών τα οποία θα προσφέρουν ιδιαίτερη ικανοποίηση των απαιτήσεων μιας σημαντικής ομάδας περιηγητών της περιοχής. Το δίκτυο των μονοπατιών αυτών, αλλά και οι εγκαταστάσεις μεταφοράς των επισκεπτών και η τοποθέτηση ειδικής σήμανσης θα συμβάλουν στην επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών στην περιοχή, στη μεγιστοποίηση της συμβολής του ορεινού τουρισμού, στη βελτίωση της απασχόλησης και του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής και στη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας. THE IMPORTANCE OF «INDIRECT» PRODUCTS FROM ANIMAL GRAZ- ING SYSTEMS IN THE DEVELOPMENT OF MUNICIMALITIES OF PILI AND AETHIKON PREFECTURE OF TRIKALA Ioannis Papadopoulos 1, Ioannis Ispikoudis 2, Anastasios Nastis 3, Eleni Avraam 4, Aikaterini Vasilaki 5,Maria Kodona 5,Irene Bonanou 5 8. Abstract In this paper are investigated the indirect products from animal grazing systems, in Portaikos river valley and Pertouli region, which is a characteristic and representative area with particular development characteristics in Greece. Moreover, an investigation is made of the satisfaction degree of producer expectations (farmers, stock breeders, etc), users (restaurants, bars, hotels, etc) and consumers (visitors, natives, etc) as well as of the market potentials of environment-friendly products with local characteristics, aiming at making decisions about the management, the marketing of these indirect products and the development of the entire under research region. The landscape of the area, which is of special beauty with particular comparative advantages, should be protected since it is the will of all involved bodies (percentage 97%) which contribute to the conservation of the landscape as much as economically as well as with individual work. Special importance is given to the quality of primary products (milk, meat, etc.) as well as to the indirect products of animal grazing systems such as recreation, water, landscape, etc., so that a longrange support by the government is necessary. 1 Dr.Forester Surveyor Engineer in University Forest of Pertouli 2 Assistant Professor, Aristotelian University of Thessaloniki 3 Professor, Aristotelian University of Thessaloniki 4 Doctor ant, Department Forest & N.E- Aristotelian University of Thessaloniki 5 Student of Department Forest & N.E.- Aristotelian University of Thessaloniki

12 Finally, proposals which can contribute to the balance development of the entire region with their application by the local bodies (Prefecture Self-Administration, Municipalities, Development Companies, etc.), are made. 9. Βιβλιογραφία Ispikoudis I., P. Alexandridis, I. Papadopoulos, M. Karatasiou, H. Abraham, G. Koiou, M. Papadopoulou, C. Konstadinidis, and Nastis, A. (1999) The landscapes of the Portaikos-Pertouli area, Greece: a research for their social role. In Landscapes, Livestock and Livelihoods. Proceedings of the mid-term review of EQULFA, SAC Auchincruive, Norusis (1992) Statistical Package for Social Science SPSS ver 6.00 for Windows Papadopoulos I., (1997) The estimation and projection of forest products in University Forest of Pertouli with combine in wood market research. Phd, Tessaloniki Παπαδόπουλος. Ι. (1998) Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου. Παρουσίαση στην ημερίδα του ΚΕΝΑΚΑΠ με θέμα "Η Ανάπτυξη του ορεινού ό- γκου Κόζιακα" Περτούλι, Ιούλιος Papadopoulos, I., Alexandrisis, F. and Nastis, A. (1999) Consumer expectation for lamb and kid meat in the less favoured areas of Portaikos-Pertouli, Greece. In Landscapes, Livestock and Livelihoods. Proceedings of the mid-term review of EQULFA, SAC Auchincruive, Rahhman J., S.W.Ashworth, J-P. Boutonnet, G. Brunori, I. Papadopoulos, (1999) Niche marketing of lamb to sustain farm income and manage the rural environment in European LFA s a case study (by publication). Στάμου, Ν. Παπαδόπουλος. Ι. (1999) Νομός Τρικάλων: περιοχή με ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα και προοπτικές. Παρουσίαση στο συνέδριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων με θέμα "Η Ανάπτυξη του Νομού Τρικάλων, Προοπτικές μετά το 2000" Τρίκαλα 16-17/19/1999.

13 A. Γενικές ερωτήσεις ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΜΕΣΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ A1. Χώρα. A2. Αριθμός ερωτηματολογίου.. A3. Τοποθεσία συνέντευξης A4. Ημερομηνία A5. Ονοματεπώνυμο.. 1. Yes 2. No A6. Φύλο 1. Γυναίκα 2. Άνδρας A7. Ηλικία A8. Επάγγελμα Α9. Επίπεδο εκπαίδευσης. ΠΕ ΔΕ ΥΕ A10. Τόπος καταγωγής 1. Τοπικός 2. Εθνικός 3. Αλλοδαπός A11. Είσαι 1. Παραγωγός 2. Χρήστης 3. Καταναλωτής «έμμέσων» προϊόντων B. Θέσεις των παραγωγών, χρηστών, καταναλωτών για τα «έμμεσα» προϊόντα B1. Ποια «έμμεσα» προϊόντα των κτηνοτροφικών συστημάτων βόσκησης παράγονται σ αυτή την περιοχή; 1. Προστασία των φυσικών πόρων 2. Τοπίο 3. Αναψυχή 4. Νερό (ποιότητα) 5. Διατήρηση του δασικού περιβάλλοντος 6. Μείωση κινδύνου πυρκαγιών 7. Θηραματικά ζώα 8. Τουριστικές υπηρεσίες 9. Αγροτική πολιτισμική κληρονομιά 10. Σπάνιες ράτσες 11. Καθαρός αέρας 12. Ανοιχτός χώρος 13. Άλλα B2. Θεωρείτε ότι η κτηνοτροφία παίζει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση (μορφοποίηση) του τοπίου; B3. Θα έπρεπε το τοπίο αυτό να προστατεύεται; B4. Πως νομίζετε ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί αυτό το τοπίο; B5. Επιθυμείτε να συμβάλετε στη συντήρηση του τοπίου; B6. Αν ΝΑΙ πως; 1. Οικονομικά 2. Με προσωπική εργασία B7. Αυτά τα «έμμεσα» προϊόντα πληρώνονται από κάποιους; 3. Δεν γνωρίζω

14 B8. Αν ΝΑΙ, ποιος πληρώνει για αυτά τα «έμμεσα» προϊόντα; 1. Κυβέρνηση 2. Δήμος 3. Ξενοδοχεία, μπαρ, μαγαζιά κλπ 4. Τουρίστες 5. Άλλοι. B9. Αν ΟΧΙ, ποιος θα έπρεπε να πληρώνει για αυτά τα «έμμεσα» προϊόντα; 1. Κυβέρνηση 2. Δήμος 3. Ξενοδοχεία, μπαρ, μαγαζιά κλπ 4. Τουρίστες 5. Περιβαλλοντολόγοι 6. Άλλοι. B10. Θα θέλατε να πληρώσετε κάτι για να διατηρήσετε το τοπίο; B11. Αν «ΝΑΙ» πόσα θα μπορούσατε να πληρώσετε για το σκοπό αυτό ανά έτος; δρχ/έτος B12. Ποιος θα μπορούσε να ήταν ο διαχειριστής αυτών των χρημάτων (εσόδων); 1. Κυβέρνηση 2. Δήμος 3. Περιβαλλοντικές ομάδες 4. Άλλοι. Γ. Απόψεις μόνο των παραγωγών για τα «έμμεσα» προϊόντα Γ1. Η επιχείρησή (εργασία) σας εξαρτάται από το φυσικό τοπίο; Γ2. Θέλετε περισσότερους τουρίστες; Γ3. Τι θα συμβεί στην κτηνοτροφική - γεωργική σας μονάδα όταν δεν επιδοτείστε πια; 1. Θα υπάρχει πρόβλημα 2. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα 3. Άλλα Γ4. Αριθμοί ζώων που έχετε; 1. βοοειδή, 2 πρόβατα, 3. γίδια Δ. Απόψεις μόνο των χρηστών για τα «έμμεσα» προϊόντα Δ1. Η επιχείρησή σας εξαρτάται από το φυσικό τοπίο; Δ2. Θέλετε περισσότερους τουρίστες; Δ3. Μπορείτε να εξυπηρετήσετε περισσότερους τουρίστες; E. Απόψεις μόνο των καταναλωτών για τα «έμμεσα» προϊόντα E1. Γιατί ήρθατε εδώ;

15 1. Για το τοπίο 2. Για αναψυχή 3. Για επίσκεψη στον τόπο σας 4. Για φυσιολατρικούς σκοπούς 5. Άλλα E2. Πόσα χρήματα ξοδεύετε στην περιοχή. σε δρχ/ημέρα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 2015-2019 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Τι είναι το Ε.Π. του Δήμου και ποιος είναι ο σκοπός του Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 Δήμος Σοφάδων ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 79 ΕΝΤΥΠΟ ΕΠ_08: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2.1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ Ο Δήμος Σοφάδων, όπως διαμορφώθηκε μετά

Διαβάστε περισσότερα

Το περιβάλλον και ο άνθρωπος, πέρα από τη Δασολογία, στο έργο του αείμνηστου Καθηγητή Νίκου Στάμου

Το περιβάλλον και ο άνθρωπος, πέρα από τη Δασολογία, στο έργο του αείμνηστου Καθηγητή Νίκου Στάμου Το περιβάλλον και ο άνθρωπος, πέρα από τη Δασολογία, στο έργο του αείμνηστου Καθηγητή Νίκου Στάμου Ημερίδα στη μνήμη του Νικόλαου Στάμου Περτούλι Τρικάλων, 5 Ιούνη 2012 Ημερίδα στη μνήμη του Ν. Στάμου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ στα πλαίσια του Έργου NEST Ανάπτυξη Δικτύου Αειφόρου Τουρισμού 1. Πόσο καιρό ζείτε στην περιοχή των Πρεσπών: Χρόνια Μήνες 2. Ποια είναι η κύρια πηγή εισοδήματός

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης Δράσεις Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου - Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στην ανάδειξη και προβολή της περιοχής Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Ορισμός: Μια χερσαία και/ή θαλάσσια έκταση με ιδιαίτερα οικολογικά και τοπικά χαρακτηριστικά, αφιερωμένη στην

Διαβάστε περισσότερα

Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ. Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ. Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ 3.1.3. Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ Άρθρα 52 (α) (iii) και 55 του Κανονισμού (EΚ) 1698/2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει Σημείο

Διαβάστε περισσότερα

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ:

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΠΟΥ ΡΩΤΕΙΤΑΙ: -ΦΥΛΟ: ΑΡΣΕΝΙΚΟq, ΘΗΛΥΚΟ q -

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000

Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 Αρβανίτης Παντελής Δασολόγος, PhD Δ/νση Δασών Ηρακλείου τηλ 2810264962. email: p.arvanitis@apdkritis.gov.gr NATURA 2000

Διαβάστε περισσότερα

European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί. «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ

European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί. «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ European Destinations of Excellence EDEN Άριστοι Ευρωπαϊκοί Προορισμοί «Τουρισμός και Προστατευόμενες Περιοχές» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ Η αίτηση θα πρέπει απαραίτητα να υποβληθεί σε τυπωμένη (χειρόγραφες αιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση της βόσκησης αγροτικών ζώων στις προστατευόμενες περιοχές

Διαχείριση της βόσκησης αγροτικών ζώων στις προστατευόμενες περιοχές ΗΜΕΡΙΔΑ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ-ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ-ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ «Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» 20 Νοεμβρίου 2015, Κομοτηνή Διαχείριση της βόσκησης αγροτικών ζώων στις προστατευόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. με τη διατύπωση συγκεκριμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου, με την στήριξη του Σχεδίου από μια ισχυρή και βιώσιμη εταιρική σχέση και

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. με τη διατύπωση συγκεκριμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου, με την στήριξη του Σχεδίου από μια ισχυρή και βιώσιμη εταιρική σχέση και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Π 1. SWOT ΑΝΑΛΥΣΗ Στα πλαίσια του παρόντος επιχειρησιακού προγράμματος πρωτοβουλίας LEADER+ θα ενταχθούν περιοχές που θέλουν και μπορούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη, βιώσιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πτυχιακή Εργασία ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Γκιπάλη Δώρα, A.M. 7795 Καρρά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ στα πλαίσια του Έργου NEST Ανάπτυξη Δικτύου Αειφόρου Τουρισμού 1. Πόσες φορές έχετε επισκεφθεί την περιοχή την τελευταία 2ετία; 1 φορά 2-3 φορές 3-5 φορές

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( )

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( ) Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» (2000-2006) Το τοπικό πρόγραμμα Leader+ της Αναπτυξιακής Κιλκίς δομήθηκε γύρω από την έννοια της υπεροχής συγκεράζοντας σε αυτή έννοιες όπως αυτή της ολικής ποιότητας, της αειφορείας,

Διαβάστε περισσότερα

«Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού : Επιχειρηµατική Καθοδήγηση για την Βιωσιµότητα των Αγροτικών Επιχειρήσεων & Προοπτικές

«Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού : Επιχειρηµατική Καθοδήγηση για την Βιωσιµότητα των Αγροτικών Επιχειρήσεων & Προοπτικές «Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού : Επιχειρηµατική Καθοδήγηση για την Βιωσιµότητα των Αγροτικών Επιχειρήσεων & Προοπτικές Αρωµατικών-Φαρµακευτικών και Ενεργειακών φυτών» Εναλλακτικές δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικά Στοιχεία (προαιρετικά) Ονοματεπώνυμο: Διεύθυνση:.. Τηλέφωνο:... Email:...

Προσωπικά Στοιχεία (προαιρετικά) Ονοματεπώνυμο: Διεύθυνση:.. Τηλέφωνο:... Email:... ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 2015-2019 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Ενεργός πολίτης Δήμου Λευκάδας Στοιχεία ερωτηθέντος: Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-45 45-65 65- και πάνω Περιοχή Κατοικίας:

Διαβάστε περισσότερα

Georgios Tsimtsiridis

Georgios Tsimtsiridis Sustainable Touristic Development in the Municipality of Almopia Georgios Tsimtsiridis Vice Mayor of Almopia Δήμος Αλμωπίας Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη Η τουριστική ανάπτυξη σε οποιαδήποτε μορφή της προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ Η Γνώμη σου Μετράει

ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ Η Γνώμη σου Μετράει ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ 2012 2014 Η Γνώμη σου Μετράει Οκτώβριος 2011 Α. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1 Ονοματεπώνυμο (προαιρετικό). Δημοτική Τοπική Κοινότητα.. Δημότης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 15 1 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 17 1.1 Διαστάσεις και παράμετροι διαμόρφωσης των χαρακτηριστικών της τουριστικής ανάπτυξης 17 1.1.1 Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΟΛΟΣ 9-11 Δεκεμβρίου 2002 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ KAI ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Πολυλειτουργική αξιοποίηση δασικών πόρων και τοπική οικονομία. Η περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του εναλλακτικού τουρισμού ως μοχλός ανάπτυξης των ορεινών αγροτικών περιοχών Αναφορά στο Δήμο Ζαρού δυτικής Μεσαράς Κρήτης.

Ο ρόλος του εναλλακτικού τουρισμού ως μοχλός ανάπτυξης των ορεινών αγροτικών περιοχών Αναφορά στο Δήμο Ζαρού δυτικής Μεσαράς Κρήτης. Ο ρόλος του εναλλακτικού τουρισμού ως μοχλός ανάπτυξης των ορεινών αγροτικών περιοχών Αναφορά στο Δήμο Ζαρού δυτικής Μεσαράς Κρήτης. Αντικείμενο. Το αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι να διερευνήσει

Διαβάστε περισσότερα

ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων

ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΕΜΠ ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων Διδακτορική έρευνα με τίτλο: «Εναλλακτικές μορφές τουρισμού και

Διαβάστε περισσότερα

3/20/2011 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

3/20/2011 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Ι. Οι εργασίες θα ακολουθούν τη διδασκόμενη ύλη. ΙΙ. Θα γίνεται εκτενής χρήση του Διαδικτύου & άλλων ελληνικών και διεθνών ββλ βιβλιογραφικών πηγών. ΙΙΙ. Η παράδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ KAI ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

«Η επιχειρηματικότητα στις ορεινές περιοχές του Δήμου Πύλης»

«Η επιχειρηματικότητα στις ορεινές περιοχές του Δήμου Πύλης» «Η επιχειρηματικότητα στις ορεινές περιοχές του Δήμου Πύλης» ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Ορεινές Περιοχές» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ»

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ» ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τοπική ανάπτυξη & κοινωνική επιχειρηματικότητα

Τοπική ανάπτυξη & κοινωνική επιχειρηματικότητα Τοπική ανάπτυξη & κοινωνική επιχειρηματικότητα Βάϊος Κουτής Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΚ/CLLD) Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις Αγροτικές περιοχές ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020) ΜΕΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηνίκος Ευάγγελος M.Sc. Δασολόγος Βιοοικολόγος Αλεξίου Βασίλειος M.Sc. Δασολόγος Βιοοικολόγος

Χατζηνίκος Ευάγγελος M.Sc. Δασολόγος Βιοοικολόγος Αλεξίου Βασίλειος M.Sc. Δασολόγος Βιοοικολόγος Χατζηνίκος Ευάγγελος M.Sc. Δασολόγος Βιοοικολόγος Αλεξίου Βασίλειος M.Sc. Δασολόγος Βιοοικολόγος Διερεύνηση των απόψεων των κυνηγών της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας σχετικά με την οργάνωση και

Διαβάστε περισσότερα

«Παράγοντες επηρεασμού της αποτελεσματικότητας ενεργειών δειγματισμού για καταναλωτικά προϊόντα»

«Παράγοντες επηρεασμού της αποτελεσματικότητας ενεργειών δειγματισμού για καταναλωτικά προϊόντα» «Παράγοντες επηρεασμού της αποτελεσματικότητας ενεργειών δειγματισμού για καταναλωτικά προϊόντα» Ονοματεπώνυμο: Ευαγγελία Στούμπου Σειρά: 10 Επιβλέπων Καθηγητής: Παρασκευάς Χ. Αργουσλίδης Δεκέμβριος 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ Έρευνα μάρκετινγκ Τιμολόγηση Ανάπτυξη νέων προϊόντων ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Τμηματοποίηση της αγοράς Κανάλια

Διαβάστε περισσότερα

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις 8. Συµπεράσµατα Προτάσεις Όπως φάνηκε από όλα τα παραπάνω ο οικότοπος των Μεσογειακών Εποχικών Λιµνίων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα των περιοχών µελέτης και η διατήρηση του µπορεί να συνδυαστεί άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

LEADER. καινοτόμα προσέγγιση στην τοπική ανάπτυξη

LEADER. καινοτόμα προσέγγιση στην τοπική ανάπτυξη LEADER καινοτόμα προσέγγιση στην τοπική ανάπτυξη LEADER από το 1991 έως σήμερα LEADER I 25 ΟΤΔ Η αρχή μίας νέας προσέγγισης - ολοκληρωμένη και πολυτομεακή ανάπτυξη- Πειραματική εφαρμογή LEADER II 52 ΟΤΔ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΟ ΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΗΜΕΡΙ Α ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ AGROQUALITY FESTIVAL. Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΟ ΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΗΜΕΡΙ Α ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ AGROQUALITY FESTIVAL. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΟ ΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΗΜΕΡΙ Α ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ AGROQUALITY FESTIVAL Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως η κρίση που βιώνει η χώρα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Εσείς Γιατί επιλέξατε το μάθημα Τι περιμένετε από τις ώρες που θα περάσετε διδασκόμενοι μαζί μας; Προτάσεις ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Ι. Οι εργασίες θα ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΜΙΝ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ανάθεση: ΕLΜΙΝ Hellenic Mining Enterprises S.A. Τύπος έρευνας: Ποσοτική έρευνα με Computer Assisted τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Διαβάστε περισσότερα

1 2 3 = = % 71,96% 28,04% 55,55% 44,45% 100%

1 2 3 = = % 71,96% 28,04% 55,55% 44,45% 100% 5.3.3.1.3. Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ Άρθρα 52 (α) (iii) και 55 του Κανονισµού (EΚ) 1698/2005 Σηµείο 5.3.3.1.3 Παράρτηµα II του

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους»

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Παρουσίαση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στον Βοτανικό Κήπο «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Πρόγραμμα 1 ο Βλάβες και Αποκατάσταση Φυσικού περιβάλλοντος Στόχοι του προγράμματος:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΘΕΤΩΝ-ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ KAVALAEXPO 2016

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΘΕΤΩΝ-ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ KAVALAEXPO 2016 ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΘΕΤΩΝ-ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ KAVALAEXPO 2016 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΓΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΚΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ (Μηχανικός Πληροφορικής) Κ.Τ.Ε. Α.Μ.Θ. 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 1. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ...

Διαβάστε περισσότερα

Η προβολή πολυτελών υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η προβολή πολυτελών υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Η προβολή πολυτελών υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Δομή έρευνας Εισαγωγή Βασικές Έννοιες και Εργαλεία Έρευνας Σχεδιασμός Έρευνας Σκοπός Έρευνας Στρατηγική Έρευνας και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-65 65-και πάνω Περιοχή Κατοικίας: Προσωπικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα με θέμα: «Η SWOT ανάλυση ως βασική λειτουργία του προγραμματισμού του τουριστικού μάρκετινγκ. Μελέτη περίπτωσης: Σκιάθος».

Έρευνα με θέμα: «Η SWOT ανάλυση ως βασική λειτουργία του προγραμματισμού του τουριστικού μάρκετινγκ. Μελέτη περίπτωσης: Σκιάθος». Έρευνα με θέμα: «Η SWOT ανάλυση ως βασική λειτουργία του προγραμματισμού του τουριστικού μάρκετινγκ. Μελέτη περίπτωσης: Σκιάθος». Το ερωτηματολόγιο έχει συνταχθεί στα πλαίσια πτυχιακής εργασίας του τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγµατοποιήθηκε από την. για λογαριασµό του ΕΟΤ. Χρόνος διεξαγωγής...η συλλογή των στοιχείων έγινε στις 22-31/01/07. Περιοχή... Λεκανοπέδιο Αττικής Πληθυσµός... Άνδρες,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΘΕΤΩΝ-ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ KAVALAEXPO 2015

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΘΕΤΩΝ-ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ KAVALAEXPO 2015 ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΘΕΤΩΝ-ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ KAVALAEXPO 2015 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑ Α: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΓΑΡΙ ΗΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΚΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ (Μηχανικός Πληροφορικής) ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 1.ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ... 4 2. ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήτρια : Αναστασία Καραγιαννοπούλου - Msc, Μελετήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

Εισηγήτρια : Αναστασία Καραγιαννοπούλου - Msc, Μελετήτρια Πανεπιστημίου Πατρών ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Έρευνα Αγοράς και Εκπόνηση Σχεδίου Μάρκετινγκ για την Ανάπτυξη και Εμπορία των βιολογικών προϊόντων στο νομό Αχαΐας Εισηγήτρια : Αναστασία Καραγιαννοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «ΣΥΝΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Ηράκλειο 27-28/11/2014

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «ΣΥΝΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Ηράκλειο 27-28/11/2014 «ΣΥΝΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ» Ηράκλειο 27-28/11/2014 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ http://phoenix-crete.org/ Ο ρόλος της Γεωργίας και Κτηνοτροφίας

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά και Οικονομικά οφέλη των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA Γεωργία Πιλιγκότση MSc Οικονομολόγος Περιβάλλοντος

Κοινωνικά και Οικονομικά οφέλη των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA Γεωργία Πιλιγκότση MSc Οικονομολόγος Περιβάλλοντος Κοινωνικά και Οικονομικά οφέλη των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 Γεωργία Πιλιγκότση MSc Οικονομολόγος Περιβάλλοντος GR4320005 OROS THRYPTIS KAI GYRO PERIOHI GR4320014 NOTIODYTIKH THRYPTI

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ Α, Β και Γ Γυμνασίου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ σχολικό έτος 2016-17 Κ Ε Ρ Α Μ Ω Τ Η Το επιχειρηματικό σχέδιο παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη επενδυτική πρόταση μιας επιχείρησης, με

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04 ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Μαρία Κιτριλάκη Διαχείριση φυσικών περιοχών Η σύγχρονη αντίληψη για τη διαχείριση των φυσικών περιοχών δεν κυριαρχείται από την παλαιότερη τακτική της εξάντλησης αλλά από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΥΝΗΓΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΥΝΗΓΟΥ περιοδικό ΚΥΝΗΓΟΣ & ΦΥΣΗ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΥΝΗΓΟΥ Η έρευνα παρουσιάστηκε στο 25 Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΗΡΑΜΑΤΟΒΙΟΛΟΓΩΝ (IUGB) ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ 9 Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΕΡΔΙΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 3-7 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Χτίσιμο της Εταιρικής Εικόνας μέσω Ολοκληρωμένων Επικοινωνιών Μάρκετινγκ στο Διαδίκτυο

Χτίσιμο της Εταιρικής Εικόνας μέσω Ολοκληρωμένων Επικοινωνιών Μάρκετινγκ στο Διαδίκτυο Χτίσιμο της Εταιρικής Εικόνας μέσω Ολοκληρωμένων Επικοινωνιών Μάρκετινγκ στο Διαδίκτυο Ονοματεπώνυμο: Ευελπίδου Μαριάννα-Γεωργία Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Βρεχόπουλος Αδάμ ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Το διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Παναχαϊκό Όρος Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αειφορική διαχείριση της περιοχής

Παναχαϊκό Όρος Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αειφορική διαχείριση της περιοχής Παναχαϊκό Όρος Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αειφορική διαχείριση της περιοχής Κωνσταντίνος Γ. Κωνσταντακόπουλος Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα / Αποτίμηση / Σχολιασμός έρευνας τουριστικού προφίλ αλλοδαπού επισκέπτη στη Δυτ. Κρήτη. Συνάντηση 9 Δεκεμβρίου 2014

Αποτελέσματα / Αποτίμηση / Σχολιασμός έρευνας τουριστικού προφίλ αλλοδαπού επισκέπτη στη Δυτ. Κρήτη. Συνάντηση 9 Δεκεμβρίου 2014 Αποτελέσματα / Αποτίμηση / Σχολιασμός έρευνας τουριστικού προφίλ αλλοδαπού επισκέπτη στη Δυτ. Κρήτη Συνάντηση 9 Δεκεμβρίου 2014 Αερολιμένας Χανίων Ι. Δασκαλογιάννης Η έρευνα και ανάλυση συντονίστηκε από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Δασολόγος M.Sc. Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΦΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΦΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΦΗΣ Τάξη: Α & Β Λυκείου Σχολικό έτος: 2016-2017 Θέμα Ερευνητικής Εργασίας: «Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού στην Ανάφη» Παρουσίαση Ερωτηματολογίου πάνω στις Εναλλακτικές Μορφές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» (ΠΑΑ) Άξονας 3 3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

LIFE Natura2000Value Crete

LIFE Natura2000Value Crete Έρευνα καταγραφής πεποιθήσεων, στάσεων και συμπεριφορών ως προς το Δίκτυο NATURA 2000 της Κρήτης, τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων και την ανάπτυξη πράσινης οικονομίας. «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Έρευνα μάρκετινγκ Τιμολόγηση Ανάπτυξη νέων προϊόντων ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Προώθηση πωλήσεων Τμηματοποίηση της αγοράς Διαφήμιση ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού ΜΑΖΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 19ος αιώνας: Κλειδί: Ανάπτυξη σιδηροδρόμου, Ατμόπλοιο Οργανωμένος τουρισμός Αύξηση μεσαίας τάξης και εισοδημάτων Συρρίκνωση αγροτικού τομέα Μετακίνηση πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φύση και την ύπαιθρο

Γνωριμία με τη φύση και την ύπαιθρο Γνωριμία με τη φύση και την ύπαιθρο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Οι διάφορες µορφές εναλλακτικού τουρισµού στην ύπαιθρο, µεταξύ των οποίων ο αγροτουρισµός, προέκυψαν από µια διπλή αναγκαιότητα. Η πρώτη αφορά στην ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικός Τουρισμός. Ενότητα 3 η : Ο Αγροτικός Τουρισμός. Όλγα Ιακωβίδου Τμήμα Γεωπονίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αγροτικός Τουρισμός. Ενότητα 3 η : Ο Αγροτικός Τουρισμός. Όλγα Ιακωβίδου Τμήμα Γεωπονίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αγροτικός Τουρισμός Ενότητα 3 η : Ο Αγροτικός Τουρισμός Όλγα Ιακωβίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τα τελευταία χρόνια η ενδογενής ανάπτυξη, η αξιοποίηση δηλαδή του ενδογενούς φυσικού και πολιτιστικού πλούτου καθώς και του ανθρώπινου δυναµικού του κάθε τόπου,

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά και Οικονομικά οφέλη των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA Γεωργία Πιλιγκότση MSc Οικονομολόγος Περιβάλλοντος

Κοινωνικά και Οικονομικά οφέλη των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA Γεωργία Πιλιγκότση MSc Οικονομολόγος Περιβάλλοντος Κοινωνικά και Οικονομικά οφέλη των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 Γεωργία Πιλιγκότση MSc Οικονομολόγος Περιβάλλοντος Διαχειρίζομαι μια προστατευόμενη περιοχή Προστατεύω τη βιοποικιλότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε. 1. Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε. 1. Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΑ 2007 2013 LEADER ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

COSTA NAVARINO, Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Π.Ο.Τ.Α.) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Πετράκος Κώστας

COSTA NAVARINO, Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Π.Ο.Τ.Α.) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Πετράκος Κώστας COSTA NAVARINO, Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Π.Ο.Τ.Α.) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Πετράκος Κώστας ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αντικείμενο αυτής της εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. Έρευνα που έγινε από το. για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. Έρευνα που έγινε από το. για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Έρευνα που έγινε από το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΠΟ 1/1/ ,00 40% , ,00

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΠΟ 1/1/ ,00 40% , ,00 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 1ης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (Ο.Τ.Δ.) ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Επίδραση και οι Επιπτώσεις της Απουσίας Χωρικού Σχεδίου για την Αγροτική Γή

Η Επίδραση και οι Επιπτώσεις της Απουσίας Χωρικού Σχεδίου για την Αγροτική Γή Η Επίδραση και οι Επιπτώσεις της Απουσίας Χωρικού Σχεδίου για την Αγροτική Γή ΜΕΛΙΔΟΝΙ 12/11/18 Δρ Αλέξανδρος Ε. Στεφανάκης Κτηνίατρος Προεδρος ΓΕΩΤΕΕ- ΠΚ Φυσικό Περιβάλλον Ορίζεται το σύνολο των βιοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Διαγενεακή Προσέγγιση και Ανάπτυξη

Διαγενεακή Προσέγγιση και Ανάπτυξη CROSSING GENERATIONS, CROSSING MOUNTAINS Διαγενεακή Προσέγγιση και Ανάπτυξη Γλυκερία Θυμιάκου Στέλεχος Αναπτυξιακής Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ 27 Ιουνίου 2013 1 Περιεχόµενο και χρηµατοδότηση του έργου

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματική ευφυΐα και τουρισμός

Επιχειρηματική ευφυΐα και τουρισμός Σεμινάρια Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Επιχειρηματική ευφυΐα και τουρισμός Σπύρος Αβδημιώτης Αθανάσιος Δερμετζόπουλος Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 Σε μια Ευρώπη/ Ελλάδα που επαναπροσδιορίζει

Διαβάστε περισσότερα

«Καθοριστικοί παράγοντες της αποτελεσματικότητας της από στόμα-σε-στόμα επικοινωνίας στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης»

«Καθοριστικοί παράγοντες της αποτελεσματικότητας της από στόμα-σε-στόμα επικοινωνίας στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης» «Καθοριστικοί παράγοντες της αποτελεσματικότητας της από στόμα-σε-στόμα επικοινωνίας στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης» Ονοματεπώνυμο: Ταχταρά Κατερίνα Σειρά: 8 η Επιβλέπων Καθηγητής: Βρεχόπουλος Αδάμ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μετά την ολοκλήρωση και την επιτυχημένη υποβολή της Α Φάσης του Τοπικού Προγράμματος Κοζάνης Γρεβενών CLLD/ του ΠΑΑ και του ΕΠΑλΘ στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Καταρχήν, σε παγκόσμιο επίπεδο έχει εκπονηθεί το Στρατηγικό Σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Δάση το οποίο θέτει έξι βασικούς στόχους:

Καταρχήν, σε παγκόσμιο επίπεδο έχει εκπονηθεί το Στρατηγικό Σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Δάση το οποίο θέτει έξι βασικούς στόχους: Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε, Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και κύριοι βουλευτές. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος σήμερα, γιατί επιτέλους ξεκινάει μια θεσμικά οργανωμένη στο ανώτατο επίπεδο της ελληνικής πολιτείας συζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακό Περιεχόμενο και Συμπεριφορά Καταναλωτή στον Τομέα της Ψυχαγωγίας

Ψηφιακό Περιεχόμενο και Συμπεριφορά Καταναλωτή στον Τομέα της Ψυχαγωγίας Ψηφιακό Περιεχόμενο και Συμπεριφορά Καταναλωτή στον Τομέα της Ψυχαγωγίας Ονοματεπώνυμο: Μαγδαληνή Βασιλάκη Σειρά: MSM 8 Επιβλέπων Καθηγητής: Α. Βρεχόπουλος Δεκέμβριος 2011 Σκοπός Έρευνας και Ερευνητικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ 1 2 ΕΙΝΑΙ: ένας ουσιαστικός τρόπος να συμπληρώνει η οικογένεια το εισόδημά της όλο το χρόνο ένας τρόπος να βρουν απασχόληση οι νέοι, οι αγρότισσες, οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα

συνοχής του ΕΠΑΛΘ », εγκρίθηκε με την υπ αριθ. 3206/ απόφαση του

συνοχής του ΕΠΑΛΘ », εγκρίθηκε με την υπ αριθ. 3206/ απόφαση του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις Αγροτικές περιοχές ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. ΑΝΦΛΩ για την υποβολή

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματικότητα στο διαδίκτυο

Η επιχειρηματικότητα στο διαδίκτυο Η επιχειρηματικότητα στο διαδίκτυο Υπηρεσίες διαδικτύου και προγραμματισμού. Πληροφορίες στο τηλέφωνο : 2271 0 81694 Website : www.webpromotion.com.gr Η δική σας ιστοσελίδα πουλάει; Παρουσίαση και ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

2η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ 3 ΤΟΥ ΠΑΑ ΕΛΛΑ Α 2007-2013 ΜΕΤΡΑ 311, 312, 313

2η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ 3 ΤΟΥ ΠΑΑ ΕΛΛΑ Α 2007-2013 ΜΕΤΡΑ 311, 312, 313 2η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ 3 ΤΟΥ ΠΑΑ ΕΛΛΑ Α 2007-2013 ΜΕΤΡΑ 311, 312, 313 Περιγραφή προγράµµατος Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων δηµοσίευσε την 2η πρόσκληση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΚΟΣΙΗ-ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΣ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΚΟΣΙΗ-ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) - ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ . ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ «ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστούμε θερμά τον Επίκουρο Καθηγητή του ΤΕΙ Καβάλας Δρ. Δημητριάδη Ευστάθιο για την πολύτιμη βοήθεια του στην εκπόνηση της παρούσας έρευνας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Επίκουρο Καθηγητή του ΤΕΙ Καβάλας Δρ. Δημητριάδη Ευστάθιο για την πολύτιμη βοήθεια του στην εκπόνηση της παρούσας έρευνας. Ευχαριστούμε θερμά τον Επίκουρο Καθηγητή του ΤΕΙ Καβάλας Δρ. Δημητριάδη Ευστάθιο για την πολύτιμη βοήθεια του στην εκπόνηση της παρούσας έρευνας. Κ.Τ.Ε. Α.Μ.Θ. 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ..4 1. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 1 1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 1.1 Αναφερθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Η συμπεριφορά του Έλληνα καταναλωτή επίπλου (2ο μέρος)

Η συμπεριφορά του Έλληνα καταναλωτή επίπλου (2ο μέρος) Η συμπεριφορά του Έλληνα καταναλωτή επίπλου (2ο μέρος) Συνεχίζοντας στο 2ο μέρος της έρευνας του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένου Μάρκετινγκ Διοίκησης & Οικονομίας του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου &

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αξιοποίηση του πολιτισμικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου Στο πλαίσιο του έργου CRESCENT που υλοποιεί η αναπτυξιακή σύμπραξη «Καλειδοσκόπιο» στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" «Στήριξη και Ανάδειξη Πολυνησιωτικών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία;

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Διεπιστημονική προσέγγιση στα ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ :Τεχνολογία, Περιβάλλον, Πολιτισμός Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Κλειώ Αξαρλή,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΧΡΗΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ» ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2005 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Σελ Η "ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ" 3 ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ

Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ Στέλλα Χρυσαλίδου, Βιολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Διαμαντή Μαρία Σειρά: 10 Επιβλέπων Καθηγητής: Παντουβάκης Άγγελος

Ονοματεπώνυμο: Διαμαντή Μαρία Σειρά: 10 Επιβλέπων Καθηγητής: Παντουβάκης Άγγελος Ονοματεπώνυμο: Διαμαντή Μαρία Σειρά: 10 Επιβλέπων Καθηγητής: Παντουβάκης Άγγελος Ιανουάριος 2014 Κίνητρο για την επιλογή του θέματος: Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα A: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Τμήμα A: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Ημερομηνία... Nº έρευνας... Το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ διερευνά μέσω σχετικής μελέτης τη διασύνδεση μεταξύ της φύσης και του ανθρώπου. Εξετάζουμε τα οφέλη που παρέχει η φύση στον άνθρωπο. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να γνωρίζαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΑΣ. January 1. Ανάλυση έτους 2012

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΑΣ. January 1. Ανάλυση έτους 2012 ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΑΣ January 1 2012 Σύγκριση έτους 2012 με έτος 2011 Ανάλυση έτους 2012 Περιγραφή του Δείγματος της Έρευνας Στον Πίνακα 1 και στο Σχήμα 1 που ακολουθούν παρουσιάζεται η κατανομή του δείγματος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία με θέμα: Χρήση φαρμακευτικών φυτών και αποδοχή τους από τους κατοίκους της περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

H σημασία της ένταξης της Νοτιο- Ανατολικής Πελοποννήσου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας

H σημασία της ένταξης της Νοτιο- Ανατολικής Πελοποννήσου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας Summer University Integrated Approaches for Sustainable Development Management, Tourism and Local Products in Biosphere Reserves (BRs) 8-15 July 2018, Parnon, Greece H σημασία της ένταξης της Νοτιο- Ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγικά συστήματα προβάτων και αιγών: Βιοποικιλότητα, τοπικές φυλές και προϊόντα τους

Παραγωγικά συστήματα προβάτων και αιγών: Βιοποικιλότητα, τοπικές φυλές και προϊόντα τους Παραγωγικά συστήματα προβάτων και αιγών: Βιοποικιλότητα, τοπικές φυλές και προϊόντα τους Αξίες και προκλήσεις στον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας. Ποιες είναι οι προοπτικές για την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας;

Διαβάστε περισσότερα

Καβάλα, Αριθ. Πρωτ: 701. Προς: Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Καβάλα, Αριθ. Πρωτ: 701. Προς: Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 55, 65403 ΚΑΒΑΛΑ ΤΗΛ.: 2510 222942, FAX: 2510 231505 E-mail:geoteeam@otenet.gr Web site: www.geotee-anmak.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ Σ. 1, και ΤΡΙΚΑ Μ. 1 1 2 ο Ενιαίο Λύκειο Τρικάλων και Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Τρικάλων e-mail: skokkalis1@in.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια,

Διαβάστε περισσότερα

«Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός»

«Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός» «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Επαγγελματίες Τουρισμού «Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός» Ομαλός

Διαβάστε περισσότερα