ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ/ΔΡΑΣΕΩΝ Τ4Ε

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ/ΔΡΑΣΕΩΝ Τ4Ε"

Transcript

1 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ/ΔΡΑΣΕΩΝ Τ4Ε ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ΔΡΑΣΗΣ για τη σχολική χρονιά Οι μαθητές του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Κω γνωρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και δημιουργούν μια συνολική παρουσίαση προκειμένου να ενημερώσουν και άλλους σχετικά με τα όσα διάβασαν, έμαθαν ή τους έκαναν εντύπωση σχετικά με την Ε.Ε. Ονόμασαν το πρόγραμμα αυτό Meeting Europe! Στοιχεία σχολείου: 2 ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Κω Διεύθυνση: Κανάρη 56, T.K , Kως Τηλέφωνο & fax (ώρες και μέρες λειτουργίας του σχολείου): Διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας: mail@2dim-ko.dod.sch.gr Πλήθος Μαθητών Τάξη Γ: Τμήμα Γ1 (21 μαθητές), Τμήμα Γ2 (13 μαθητές), Τμήμα Γ3 (21 μαθητές) Τάξη Δ: Τμήμα Δ1 (24 μαθητές), Τμήμα Δ2 (23 μαθητές)

2 Τάξη Ε: Τμήμα Ε1 (23 μαθητές), Τμήμα Ε2 (25 μαθητές) Τάξη ΣΤ Τμήμα ΣΤ1 (18 μαθητές), Τμήμα ΣΤ2 (20 μαθητές) Εκπαιδευτικός: Ταστεμίρογλου Ελένη, Αναπληρώτρια Εκπαιδευτικός Πληροφορικής (ΠΕ19) 2. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ABSTRACT) Με αφορμή την εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe, τα παιδιά της Γ, Δ, Ε και Στ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα νοητό ταξίδι στην Ευρώπη και να γνωρίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλες οι τάξεις εκδήλωσαν αμέσως ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα και δημιούργησαν μια παρουσίαση στην οποία καλούν ως συνταξιδιώτες όσους θέλουν να γνωρίσουν κι αυτοί με τη σειρά τους την Ε.Ε. Η Γ Τάξη δε συμμετείχε στην παρουσίαση αυτή αλλά δημιούργησε μια εικονογραφημένη αφήγηση μιας δικής τους απόδοσης του μύθου της αρπαγής της Ευρώπης με βοήθεια των παιδιών της ΣΤ Τάξης (όσον αφορά το τεχνικό μέρος μόνο). 3. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ/ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ 3.1. Μέσα από ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες, προσεγγίσαμε γνωστικά και εμπειρικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, νιώθοντας ενεργά μέλη της πολύμορφης ευρωπαϊκής οικογένειας. Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα θέλησαν να δημιουργήσουν μια παρουσίαση για να βοηθήσουν και άλλους μαθητές (αλλά και μεγαλύτερους) να γνωρίσουν την Ε.Ε. μέσα από τα δικά τους μάτια Με ποιους τρόπους το πρόγραμμα (ή επιμέρους δράσεις που έχετε υλοποιήσει)

3 συμβαδίζει με τις αρχές και τους σκοπούς του T4E; Γιατί κρίθηκε ότι ήταν σημαντικό για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας; (1/2 σελίδα max) Στο πρόγραμμα Meeting Europe που υλοποιήθηκε χρησιμοποιήθηκαν καινοτόμες βιωματικές μέθοδοι διδασκαλίας με αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση «συναντώντας» τους στόχους εκπαιδευτικής δράσης Teachers 4 Europe που δεν είναι άλλος από να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς στο να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους εφαρμόζοντας τα παραπάνω στην τάξη. Τα παιδιά περιηγήθηκαν σε ιστοσελίδες, συνέλεξαν πληροφορίες, έπαιξαν ηλεκτρονικά διαδικτυακά παιχνίδια, έπαιξαν επιτραπέζια παιχνίδια, παρουσίασαν το έργο τους στους συμμαθητές τους, έκριναν, επιχειρηματολόγησαν, χρησιμοποίησαν τον Η/Υ ως μέσο παρουσίασης του προγράμματος και συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες δημιουργίας ψηφιακού πολυμεσικού υλικού Διδακτικές προσεγγίσεις / μέθοδοι που υιοθετήθηκαν Μέθοδος Project (συνεργατικές και διαθεματικές δραστηριότητες) Στην εκπαίδευση οι επικρατέστεροι όροι είναι «σχέδιο δράσης» (Βαϊνά,1996). και «σχέδιο εργασίας» (Ματσαγγούρας, 2003) και ορίζεται ως: κάθε οργανωμένη μαθησιακή δραστηριότητα, συλλογικής συνήθως μορφής, που αναπτύσσεται σε πλαίσιο ελεύθερης επιλογής με βάση προκαθορισμένο σχέδιο και αποβλέπει στη διερεύνηση, οργάνωση και διαχείριση γνώσεων, υλικών, αξιών και δράσεων οι οποίες αφορούν ολιστικές καταστάσεις της πραγματικότητας και ενδιαφέρουν άμεσα τους εμπλεκόμενους ως άτομα ή ως μέλη κοινωνικών ομάδων. Η μάθηση που στηρίζεται σε ένα σχέδιο δράσης είναι ένα μοντέλο που απέχει από τις μέχρι τώρα πρακτικές της μετωπικής διδασκαλίας και σε αντίθεση με αυτές δίνει προτεραιότητα σε συνεργατικές και διαθεματικές δραστηριότητες, μέσα από θέματα που σχετίζονται με την καθημερινή πραγματικότητα και έχει στόχο την απόδοσης ευρωπαϊκής διάστασης στη μάθηση και εκπαίδευση των υποψήφιων ανθρώπων. Σκοπός ήταν να νιώσουν τα παιδιά μέλη της οικογένειας που λέγεται Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ένωση.

4 Διαθεματική προσέγγιση Βασικές διαθεματικές δεξιότητες είναι (σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ) οι: 1. Η Κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου που αναφέρεται στο ΑΠΣ της Γλώσσας ως οριζόντιος στόχος για όλα τα γνωστικά αντικείμενα του ΔΕΠΠΣ. («Εγγραμματισμός», literacy) (Παπούλια-Τζελέπη, 2001). (Τα παιδιά διάβασαν και άκουσαν κείμενα με λέξεις δυσνόητες, έμαθαν καινούριες, εξέφρασαν τη γνώμη τους, προσπάθησαν να αποδώσουν το νόημα με δικές τους λέξεις, διόρθωσαν τα κείμενα των συμμαθητών τους κ.α.) 2. Αποτελεσματική χρήση των αριθμών στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και στην καθημερινή ζωή (numeracy, γραμματισμός στα Μαθηματικά). (Τα παιδιά συνέκριναν τον πληθυσμό και την έκταση των χωρών της Ε.Ε., βρήκαν ισοτιμίες) 3. Η συνεργασία με άλλα άτομα για την εκτέλεση ενός έργου (γραμματισμός στις κοινωνικές δεξιότητες). (Ακολουθήθηκε ομαδοσυνεργατική μέθοδος, επιχειρηματολόγησαν, ακολούθησαν δημοκρατικές διαδικασίες). 4. Η χρήση επιστημονικών εννοιών και η εφαρμογή της επιστημονικής μεθόδου έρευνας (επιστημονικός γραμματισμός). 5. Επικοινωνία με την υποστήριξη της σύγχρονης Τεχνολογίας (ηλεκτρονικός γραμματισμός). Ο υπολογιστής αποτέλεσε το βασικό εργαλείο σε αρκετές από τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαν τα παιδιά. Και αν όχι τότε σίγουρα η τεχνολογία υπήρξε αρωγός στην όλη προσπάθεια. Φιλτράρισμα της πληροφορίας και όχι άκριτη αποδοχή αυτής. Τα μαθαίνουν ότι στο διαδίκτυο μπορεί ο καθένας να αναρτήσει ό,τι θέλει για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν πιο έγκυρες/αξιόπιστες πηγές. 6. Η επιλογή των κατάλληλων στρατηγικών για την επίλυση προβλημάτων και η αυτοδιόρθωση (βλ. και Κωσταρίδου-Ευκλείδη, 1997: 26) (γραμματισμός στις μεταγνωστικές δεξιότητες).

5 (Τα παιδιά παρουσίασαν το έργο τους στην τάξη, επιχειρηματολόγησαν υπέρ ή κατά, κλήθηκαν να το διορθώσουν όπου χρειάστηκε ή η διόρθωση έγινε από συμμαθητές τους). Ομαδοσυνεργατική προσέγγιση «Η ομαδοσυνεργατική προσέγγιση υλοποιείται μέσα από την κινητοποίηση μαθητικών μικρο-ομάδων για τη διεξαγωγή μέρους ή όλων των διδακτικών και των μαθησιακών δραστηριοτήτων μέσα σε πλαίσια συνεργατικών σχέσεων» (Ματσαγγούρας 2000: 16). Πολλοί ερευνητές (λ.χ. Slavin 1981, Cochran 1989) έχουν δείξει ότι είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα μάθησης για όλους τους μαθητές, τόσο τους προχωρημένους όσο και τους πιο αδύνατους. Τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες όπως και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς (όπως δηλαδή είχαν χωριστεί για το μάθημα της Πληροφορικής στο εργαστήριο). Ο αριθμός των μελών όμως της ομάδας δεν παρέμενε σταθερός καθώς όταν μια ομάδα δυσκολευόταν να ολοκληρώσει το «έργο» της τότε αναλάμβανε να βοηθήσει η πρώτη διαθέσιμη ομάδα που μπορούσε να βοηθήσει. Μάθηση μέσα από το παιχνίδι - Ηλεκτρονικό ή Παραδοσιακό (Επιτραπέζιο ή με ερωτήσεις σαν κουίζ) Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο χρήσιμες πηγές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας, αλλά είναι σημαντικό τα νέα παιδιά να χρησιμοποιούν αυτές τις online πηγές κατάλληλα και με υπευθυνότητα, ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους όσο σερφάρουν στο διαδίκτυο και παίζουν οnline παιχνίδια. Τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια, ατομικά ή ομαδικά. Μάλιστα, στο επιτραπέζιο παιχνίδι «Η Ιστορία δυο πόλεων» (ΣΤ Τάξη) συμμετείχε όλη η τάξη. Τα ομαδικά παιχνίδια αποτελούν βασικό παράγοντας ανάπτυξης, συνεργασίας και έκφρασης του παιδιού.

6 (1/2 σελίδα max) 4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ 4.1. Αναλυτική περιγραφή των δραστηριοτήτων Μέσα από ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες, προσεγγίσαμε γνωστικά και εμπειρικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, νιώθοντας ενεργά μέλη της πολύμορφης ευρωπαϊκής οικογένειας. Πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας ενθουσιώδη γνωριμία με την Ευρώπη μέσω των βιβλίων για παιδιά από τις εκδόσεις της Ε.Ε., όπως το «Πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη!» το «Ενότητα στην πολυμορφία» και το «Μαθαίνοντας για την Ευρώπη στο σχολείο Ανακαλύψτε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της με τρόπο έξυπνο και δημιουργικό». Συνεχίσαμε την ευρωπαϊκή περιπλάνησή μας διαδικτυακά στην ηλεκτρονική σελίδα της Ε.Ε. σε συνδυασμό με τη «γωνιά του παιδιού» (Kids Corner). Τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια κατάλληλα με την ηλικία τους. Επισκεφτήκαμε και παίξαμε μια σειρά παιχνίδια ατομικά αλλά και ομαδικά προκειμένου να ενισχυθεί το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας μας. Στο χρησιμοποιώντας το λογισμικό Google Earth και το Google Maps και «επισκεφτήκαμε» ηλεκτρονικά ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις πρωτεύουσες των χωρών μελών της Ε.Ε. Εναλλακτικά χρησιμοποιήθηκαν οι χάρτες των διαφόρων εκδόσεων που βρήκαμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε. αλλά και χάρτες του σχολείου. Με αυτό τον τρόπο προσεγγίσαμε γνωστικά την ιστορία, τη γεωγραφία, καθώς επίσης και το θεωρητικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της Ε.Ε. Τάξεις: Δ, Ε, ΣΤ : Δραστηριότητα 1: Meeting Europe - Γνωριμία με την Ε.Ε. (Δημιουργία Παρουσίασης στο Powerpoint) Σκοπός

7 Να γνωρίσουν την Ευρώπη και δημιουργήσουν μια παρουσίαση που θα περιλαμβάνει όσα θα πρέπει να ξέρει κάποιος για την Ε.Ε. χωρίς να τη γνωρίζει Στόχοι Να δουλέψουν ομαδικά και να συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους αλλά και με άλλα τμήματα Να χρησιμοποιήσουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνουν οι ΤΠΕ. Περιγραφή: Οι μαθητές της Δ, Ε και Στ Τάξης «γνωρίζουν» και «ταξιδεύουν» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δημιουργούν μια συνολική παρουσίαση προκειμένου να ενημερώσουν και άλλους σχετικά με τα όσα διάβασαν, έμαθαν ή τους έκαναν εντύπωση σχετικά με την Ε.Ε.! Ονόμασαν το πρόγραμμα αυτό Meeting Europe! Η Παρουσίαση που δημιουργήθηκε περιλαμβάνει πληροφορίες για τα παρακάτω: Τι είναι Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί δημιουργήθηκε η Ε.Ε.; Σύμβολα της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Σημαία, Ενιαίο Νόμισμα, Ευρωπαϊκός Ύμνος, Σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) Δικαιώματα στην Ε.Ε. Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση Ευρωζώνη Οι αρμοδιότητες της ΕΕ και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Προεδρία της Ε.Ε. Πως από τα 5 ιδρυτικά μέλη φτάσαμε στα 28; Κριτήρια εισαγωγής των κρατών στην ΕΕ και υποψήφιες χώρες Τι είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Η Ευρωπαϊκή κρίση Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί τις σημαίες των κρατών μελών Οι επίσημες γλώσσες στην Ε.Ε.

8 Για να μην είναι κουραστική η παρουσίαση τα παιδιά έβαλαν υπερσυνδέσμους ώστε να επιλέγει ο αναγνώστης τι θέλει να δει από τα περιεχόμενα και να μπορεί να επιστρέφει στα περιεχόμενα με το κουμπί συντόμευσής αν ολοκληρώσει την επιλεγμένη ενότητα (εναλλακτικά μπορεί να περιηγηθεί σειριακά όπως προβλέπεται από την ίδια την εφαρμογή). (1 σελίδα max) ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ): Παρακαλούμε δηλώστε επιπλέον τα ονόματα των συμμετεχόντων της ομάδας σας και τους τίτλους εργασιών τους 4.2. Παραδείγματα καλής πρακτικής στο πλαίσιο προώθησης της ευρωπαϊκής ιδέας όπως προέκυψαν από την υλοποίηση του προγράμματος/δράσεων. (1/2 σελίδα max) Τα παιδιά λειτούργησαν ως ευρωπαίοι πολίτες, Το σχολείο αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας (όχι απαραίτητα της ελληνικής μόνο αλλά και της ευρωπαϊκής) Στο μας βρίσκονται παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν ελληνική καταγωγή, που η μητρική τους μπορεί να μην είναι η ελληνική, που έχουν διαφορετικές θρησκείες, άλλοι πιο καλοί μαθητές (μαθησιακά) και άλλοι πιο αδύνατοι. Λειτουργούν όμως στο πνεύμα του «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» και συνειδητοποιούν τη θέση τους μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Μαθαίνουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και γνωρίζουν ότι μπορεί να συμμετάσχουν αργότερα ενεργά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής Τελικά παραδοτέα από την υλοποίηση του προγράμματος/δράσεων σύμφωνα με τις οδηγίες (UPLOAD ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ) 1.Πρόσφατη φωτογραφία T4E ή πρεσβευτή για δημοσίευση στο 2.Εργασία (προτεινόμενη μορφή αρχείου.pdf) 3.Φωτογραφίες της δράσης εφόσον υπάρχουν (σύμφωνα με τις οδηγίες 10 max) 4. Video εφόσον υπάρχει (σύμφωνα με τις οδηγίες 1 max ) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

9 Περιήγηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε. Τα παιδιά παρουσιάζουν τις εργασίες τους στην τάξη Τα παιδιά παίζουν παιχνίδι με την αρπαγή της Ευρώπης στον υπολογιστή

10 4.4. Περιγράψτε εάν υπάρχουν επιπλέον παραδοτέα ή άλλες δράσεις που υλοποιήσατε στα πλαίσια του Τ4Ε ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑ ΤΑΞΗ Τάξη Γ : Τάξη Γ (Τμήματα Γ1, Γ2, Γ3): Δραστηριότητα 2: Η αρπαγή της Ευρώπης Εικονογραφημένη αφήγηση μιας διασκευής του μύθου (που συνέγραψαν τα παιδιά της Γ Τάξης) Επικουρικά λειτούργησε η ΣΤ Τάξη. Σκοπός Να διευρύνουν τα παιδιά τις γνώσεις τους για την ελληνική μυθολογία και να δουν πως ο συγκεκριμένος μύθος έγινε σύμβολο. Στόχοι Να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την Ευρώπη ως ήπειρο, τις χώρες και τους λαούς της και ειδικότερα αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να γνωρίσουν έργα που απεικονίζουν την αρπαγή της Ευρώπης Να έρθουν σε επαφή με λέξεις και όρους που αφορούν το θέμα της Ευρώπης. Να αναπτύξουν την ερευνητική τους ικανότητα. Να καλλιεργήσουν πνεύμα συνεργασίας. Να εκφραστούν δημιουργικά ζωγραφίζοντας.

11 Περιγραφή: Η Γ τάξη συμμετείχε στη δημιουργία ψηφιακής αφήγηση μιας παραλλαγής του μύθου της αρπαγής της Ευρώπης από τον ταύρο Δία στην οποία όχι μόνο έγραψαν την ιστορία αλλά έκαναν και την εικονογράφηση. Η αφήγηση έγινε από μαθητή της Γ τάξης ενώ η κίνηση, τα εφέ και ο χρονισμός έγιναν από μαθητές της ΣΤ τάξης. Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης ήταν ήδη γνωστός στα παιδιά γιατί τον είχαν διδαχθεί στο μάθημα της Ιστορίας τη τρέχουσα σχολική χρονιά. Έγινε διαθεματική προσέγγιση του θέματος: Δημιουργία και Έκφραση Συζητήσαμε για το πώς ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης έδωσε το όνομα και χάραξε τα όρια μιας ηπείρου. Ιστορία Ανατρέξαμε στο βιβλίο της ιστορίας της Γ Τάξης και διαβάσαμε το μύθος της αρπαγής της Ευρώπης αλλά και για τον Τάλω. Συζητήσαμε για το πώς ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης έδωσε το όνομα και χάραξε τα όρια μιας ηπείρου. Αναζητήσαμε φωτογραφικό υλικό από ιστορικά μνημεία που αναπαριστούν την αρπαγή της Ευρώπης Γλώσσα Τα παιδιά συνέγραψαν τη δική τους παραλλαγή του μύθου. Το ξεκίνησε ένα τμήμα, συνέχισε το επόμενο και το ολοκλήρωσε το τρίτο. Έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές και διορθώσεις ώστε το αποτέλεσμα να ικανοποιεί όλους τους μαθητές της Γ τάξης (3 Τμήματα). Θρησκευτικά Γνωρίσαμε το θεό Δία και το Δωδεκάθεο στην αρχαία Ελλάδα. Μιλήσαμε για τη θρησκεία μας σήμερα και τις θρησκείες των Ευρωπαϊκών λαών.

12 Εικαστικά Τα παιδιά ζωγράφισαν το μύθο της Ευρώπης Είδαμε εικόνες του μύθου όπως αυτός παρουσιάσθηκε στις διάφορες μορφές τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική, τοιχογραφία, αγγειογραφία). ΤΠΕ Επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα της Ε.Ε. ( ) Φτιάξαμε τη σημαία της Ε.Ε. χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα αντιγραφής επικόλλησης καθώς και σύρσιμο και επανατοποθέτηση ενός αστεριού για το σχηματισμό του κύκλου με τα 12 αστέρια. Γεωγραφία Γνώρισαν τα γεωγραφικά όρια της Ευρώπης. Βρήκαμε που βρίσκεται η πατρίδα της Ευρώπης η Φοινίκη. Εντοπίσαμε την στο χάρτη Κρήτη. Γνωρίσαμε τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. Μουσική Ακούσαμε τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά όταν τους προτάθηκε να δημιουργήσουν τη δική τους ψηφιακή αφήγηση του μύθου. Σε πρώτη φάση έγινε η συγγραφή του μύθου. Στη συνέχεια χώρισαν το μύθο σε σκηνές και ζωγράφισαν σε κάθε ένα από τα τρία τμήματα όλες τις σκηνές του μύθου. Έπειτα, έγινε ψηφιακή σάρωση όλων των έργων των παιδιών. Έγινε επιλογή των ομορφότερων και πιο αντιπροσωπευτικών με δημοκρατικές διαδικασίες. Δημιουργήθηκε μια εικονογράφηση του μύθου στο Powerpoint με τη βοήθεια των παιδιών της ΣΤ Τάξης. Τμήμα Δ1, ΣΤ: Δραστηριότητα 3 - «Επίσκεψη» στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. (Δημιουργία Παρουσίασης) (ΗΜΙΤΕΛΗΣ) Σκοπός

13 Η αναβάθμιση της ευρωπαϊκής παιδείας των μαθητών Στόχοι Να μπορούν να παρουσιάσουν μέσα σε 4-5 διαφάνειες τους Powerpoint πληροφορίες για κάθε μια χώρα της Ε.Ε. καθώς και τα σημαντικότερα αξιοθέατα αυτής. Να εξοικειωθούν με τη χρήση του Powerpoint ως εργαλείο παρουσίασης πληροφοριών (Δ Τάξη) Περιγραφή: Κάθε παιδί ανέλαβε να βρει βασικές πληροφορίες για κάποια-ες χώρα ες της Ε.Ε. ενώ άλλα έκαναν αναζήτηση για αξιοθέατα. Τα παιδιά πραγματοποιούν ένα φανταστικό «Ταξίδι» στις διάφορες χώρες με χρήση Google Maps για τον εντοπισμό Πρωτεύουσας αλλά και των πόλεων στις οποίες εντόπισαν αξιοθέατα που τους έκαναν εντύπωση. Συλλογή των για κάθε χώρα και αξιοθέατα αυτών. Δημιούργησαν μια παρουσίαση σχετική με τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. Για κάθε χώρα έγινε παρουσίαση της πρωτεύουσας, του πληθυσμού, του νομίσματος και άλλων βασικών πληροφοριών. Επίσης, παρουσίασαν κάποια αξιοθέατα. Τάξη Ε : Τμήμα Ε1: Δραστηριότητα 4 (Οι επίσημες γλώσσες στην Ε.Ε. Οι λέξεις «Ναι» και «Γεια» σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. (Δημιουργία Παρουσίασης στο Powerpoint) Σκοπός Να μάθουν τα παιδιά ότι η γλωσσική πολυμορφία είναι θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας ταυτότητας και η ικανότητα να μιλά κανείς πολλές γλώσσες αποτελεί διαβατήριο για έναν κόσμο ευκαιριών. Στόχοι Να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα παιδιά τα οφέλη της εκμάθησης ξένων γλωσσών. Περιγραφή: Οι μαθητές έκαναν χρήση του google translate για να βρούμε τις διαφορετικές γλώσσες. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν το Microsoft Office Excel για να

14 γίνει η αρχειοθέτηση των λέξεων που βρέθηκαν για κάθε μια από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια έκαναν «σχεδιασμό» της παρουσίασης. Όταν κατέληξαν στην επιθυμητή μορφή (δομή) την έφτιαξαν στο Powerpoint. Τμήματα Ε1, Ε2: Δραστηριότητα 5 - Ηλεκτρονικό παιχνίδι με τίτλο Meeting Europe (28 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, μια για κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε.) Σκοπός Η αναβάθμιση της ευρωπαϊκής παιδείας των μαθητών και η δημιουργία «εκπαιδευτικού υλικού», με μορφή ηλεκτρονικού παιχνιδιού έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί μαθησιακά από συνομηλίκους. Στόχοι Εμπλοκή στη μαθησιακή διαδικασία, μαθητών και μαθητριών με μειωμένη συμμετοχή. Απόκτηση δεξιοτήτων ψηφιακού εγγραματισμού. Ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών και μαθητριών Περιγραφή: Τα παιδιά δε διασκέδασαν απλά, αλλά έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες παίζοντας τα παιχνίδια που βρήκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, όταν η εκπαιδευτικός της Πληροφορικής συζήτησε μαζί τους την προοπτική δημιουργίας ενός δικού τους εκπαιδευτικού ηλεκτρονικού παιχνιδιού, οι μαθητές ανταποκρίθηκαν θετικά και εθελοντικά δήλωσαν συμμετοχή στις ομάδες σεναρίου, ερωτήσεων και υλοποίησης. Δημιούργησαν μια παρουσίαση με 28 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, μια για κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. Κάθε φορά που επιλέγεις τη σωστή απάντηση μεταφέρεσαι σε μια διαφάνεια όπου υπάρχει επιβράβευση ενώ υπάρχει αποδοκιμασία όταν γίνει επιλογή της λάθος απάντησης (χωρίς όμως να αποθαρρύνεται ο χρήστης). Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο εργαστήριο Πληροφορικής από τα ίδια τα παιδιά.

15 ΣΤ Τάξη: Συμμετοχή στη Δραστηριότητα 2 - H αρπαγής της Ευρώπης Περιγραφή: Χρήση του κατάλληλου χρονισμού για την εναλλαγή των διαφανειών και των εφέ μετάβασης. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ αρχικά είχαν χρησιμοποιήσει διαφορετικά εφέ για την εναλλαγή των εικόνων και την εμφάνιση του κειμένου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ομοιομορφία ώστε να μη γίνεται κουραστικό για τον αναγνώστη. Αυτή η παρατήρηση και διαπίστωση από τα ίδια τα παιδιά αποτέλεσε γνώμονα και για τις άλλες δραστηριότητες και παραδοτέα που ετοίμασαν τα παιδιά. Συνεργασία με το Δ1 στη Δραστηριότητα 3 - «Επίσκεψη» στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Τμήμα ΣΤ1, ΣΤ2: Δραστηριότητα 6 - Αξιοθέατα της Ε.Ε. - Κάθε χώρα κι ένα αξιοθέατο (Δημιουργία δυο παρουσιάσεων) Σκοπός Να ενημερωθούν για τα συγκεκριμένα αξιοθέατα της Ε.Ε. και αποκωδικοποιήσουν ταυτόχρονα το συμβολικό/κρυμμένο μήνυμα του κάθε μνημείου και να το συνδέσουν με τις αξίες και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δημιουργήσουν παρουσίαση για αξιοθέατα της Ε.Ε. στο Powerpoint Στόχοι Να αναγνωρίσουν σε ποια χώρα βρίσκεται το κάθε αξιοθέατο. Να μπορούν να εντοπίσουν στο χάρτη τη χώρα αλλά και την πόλη στην οποία βρίσκεται το αξιοθέατο Να χρησιμοποιούν εφαρμογή (Google Earth, Google Maps) για να εντοπίσουν μια πόλη στο χάρτη Να αναζητήσουν φωτογραφίες/ εικόνες στο Διαδίκτυο για διάφορα αξιοθέατα

16 Να ακολουθήσουν τους κανόνες καλή οργάνωσης, καλής αισθητικής και ευχρηστίας (λειτουργικότητας) σε μια παρουσίαση Περιγραφή: Στη «γωνιά του παιδιού» στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε. ( ) υπήρχε ένα παιχνίδι με αξιοθέατα για κάθε μια χώρα μέλος της Ε.Ε. Εδώ κάθε τμήμα της ΣΤ Τάξης, ακολούθησε δικό του τρόπο παρουσίασης για τα ίδια αξιοθέατα έχοντας σαν οδηγό το υλικό που βρήκαν από αυτό το παιχνίδι. Έτσι, δημιουργήθηκαν δυο παρουσιάσεις στο Powerpoint για τα ίδια αυτά αξιοθέατα με ομοιότητες και διαφορές: Κοινός τόπος Και τα δυο τμήματα χρησιμοποίησαν υλικό από την ιστοσελίδα της Ε.Ε. Συνεπώς παρουσιάστηκε ένα αξιοθέατο για κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. Διαφοροποίηση σε κάθε τμήμα Κάθε τμήμα της ΣΤ (ΣΤ1 και ΣΤ2) αποφάσισε να χρησιμοποιήσει δικό του «μοτίβο» παρουσίασης χρησιμοποιώντας διαφορετική διάταξη διαφανειών αλλά το ίδιο υλικό Μια επιπλέον διαφοροποίηση αποτέλεσαν οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν. Στο ένα τμήμα χρησιμοποίησαν εικόνες από την ιστοσελίδα ενώ στο άλλο έκαναν αναζήτηση εικόνων στο για το κάθε ένα αξιοθέατο ξεχωριστά. Τέλος, στο ένα τμήμα τοποθετήθηκαν κουμπιά μετάβασής (επιστροφή στην αρχική διαφάνεια με τους υπερσυνδέσμους για τις 28 χώρες, επόμενο και προηγούμενο δίνοντας πλήρη ελευθερία στο χρήστη να περιηγηθεί και να «επισκεφτεί» τις χώρες με τη σειρά που επιθυμεί. Τμήμα ΣΤ1, ΣΤ2 : Δραστηριότητα 7 European Flags - Τα εθνικά σύμβολα (σημαίες) των χωρών μελών της Ε.Ε. (Δημιουργία video με τίτλο European Flags που παρουσιάζει τις σημαίες των χωρών μελών της Ε.Ε. σύμφωνα με το έτος ένταξής σε αυτή καθώς και το λεκτικό και οπτικό λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο του 2014) Σκοπός:

17 Η αναβάθμιση της ευρωπαϊκής παιδείας των μαθητών αλλά και η επαφή τους με την τέχνη του κινηματογράφου. Δημιουργία video στο Windows Movie Maker με εικόνες Στόχοι: Να γνωρίσουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την χρονολογία ένταξής τους σε αυτή Να ξέρουν ποια είναι η σημαία της Ε.Ε. και τι συμβολίζει Να γνωρίζουν το συμβολικό φόντο και το λογότυπο για την ελληνική προεδρία Να αποκτήσουν μια επαφή με την τεχνική της παραγωγής ταινίας (να αλλάξουν τη σειρά προβολής, να αυξήσουν ή να μικρύνουν τη διάρκεια της προβολής κάθε ταινίας, να χρησιμοποιήσουν διάφορα εφέ, να εισάγουν ήχο) Περιγραφή: Η τελική δραστηριότητα με την οποία ολοκληρώθηκε το ταξίδι μας ήταν η κατασκευή του δικού μας βίντεο που παρουσιάζει τις σημαίες των χωρών μελών της Ε.Ε. με τίτλο «EuropeanFlags». Μιλώντας για τις σημαίες στα ευρωπαϊκά κτήρια, τα παιδιά προβληματίστηκαν σχετικά με το ποια είναι η θέση της ευρωπαϊκής σημαίας όταν εμφανίζεται με σημαίες άλλων χωρών. Επίσης, τα παιδιά περιηγήθηκαν στη σελίδα που αφορά την προεδρία της ευρωπαϊκής επιτροπής από τη χώρα μας ( ) και θέλησαν να συμπεριλάβουν και αυτό στο video που θα δημιουργούσαν! Με τη δραστηριότητα αυτή τα παιδιά ήθελαν με απλό τρόπο αλλά μέσα σε επιστημονικά και καλλιτεχνικά πλαίσια οι μαθητές θα μάθουν την πορεία παραγωγής και δημιουργίας ενός βίντεο στο σχολείο τους για την Ε.Ε., να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Teachers for Europe αλλά και να προβάλουν το έργο αυτό στο σχολείο τους. Στάδια του προγράμματος (θεωρία και εργαστήριο) Στάδιο 1ο

18 Διασαφήνιση της βασικής ορολογίας του κινηματογράφου (ντεκουπάζ, το πλάνο, τα είδη και οι χρήσεις του, το σενάριο, η συγγραφή και η δομή του). - Ενδεικτικά παραδείγματα Εξοικείωση με το εργαλείο Windows Live Movie Maker. Στάδιο 2ο Επιλογή του θέματος και χωρισμός σε ενότητες. Αναζήτηση υλικού, πηγών και βιβλιογραφίας. Σχεδιασμός και δομή της ταινίας. Στάδιο 3ο Επιλογή των τρόπων κάλυψης του θέματος, π.χ. εισαγωγή των φωτογραφιών των σημαιών με συγκεκριμένη σειρά με ταυτόχρονη εισαγωγή υποτίτλων, επιλογή της μουσικής επένδυση της ταινίας. Ενδεικτικά παραδείγματα Συγκέντρωση του υλικού που έχει παραχθεί. Μοντάζ-Ολοκλήρωση του τεχνικού μέρους Στάδιο 4ο Τρόπος παρουσίασης του ιστορικού αφιερώματος-διδακτική αξιοποίησή του στο σχολείο. Εξαγωγή του βίντεο. Συζήτηση για το που θα αναρτηθεί το βίντεο (ιστολόγιο ή/και ιστοσελίδα του σχολείου, κανάλια προβολής κλπ) Τάξη ΣΤ (ΣΤ1): Δραστηριότητα 8 - Ιστορία δυο πόλεων 1 Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες της μιας ομάδας ζουν στην Ισόπολη (Equaland) και οι παίκτες της άλλης ομάδας ζουν στην Εγώπολη (Egoland). 1 Η πλήρης περιγραφή του παιχνιδιού βρίσκεται στο Κεφάλαιο 2 ( του μεταφρασμένου εγχειριδίου COMPASS (σελ. 73) που είναι αναρτημένο εδώ:

19 Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δίνεται η ευκαιρία στους παίκτες να αλλάξουν πόλη και κατά συνέπεια να επιλέξουν σε τι είδους πόλη θα ήθελαν να ζουν και ποιες κοινωνικές αξίες θα ήθελαν να απολαμβάνουν. Μεταξύ των ζητημάτων που πραγματεύεται το παιχνίδι είναι: H κοινωνική ευαισθητοποίηση και αλληλεγγύη Το νόημα της φορολογίας Η αξία της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο Η κοινωνική ασφάλιση Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία Το δικαίωμα σε ένα υγιεινό περιβάλλον Σκοπός Να μάθουν τι είναι η φορολογία, η κοινωνική πρόνοια και η αλληλεγγύη Να προαχθούν οι αξίες της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης Στόχοι: Να μπορούν να φερθούν με υπευθυνότητα στα πλαίσια της κοινότητας Να κατανοήσουν τη σημασία της κοινωνικής πρόνοιας για την κοινοτική ζωή Να κατανοήσουν τη χρησιμότητα της φορολόγησης Περιγραφή: Έγινε καταγραφή των «κινήσεων» (με φωτογραφική απεικόνιση αρχικά και έπειτα σε κείμενο) και προτιμήσεων των παιδιών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μετά το πέρας του παιχνιδιού τα παιδιά εκφράζουν τις εντυπώσεις τους και «διαλέγουν» την πόλη που θα ήθελαν να μένουν αιτιολογώντας την απάντησή τους. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Τ4Ε ): Παρακαλούμε δηλώστε όποια επιπλέον δράση στο πλαίσιο του Τeachers4Εurope πραγματοποιήθηκε το και ΔΕΝ λάβαμε γνώση 4.5. Σε περίπτωση που ΔΕΝ πραγματοποιήσατε κάποια δράση στα πλαίσια του

20 προγράμματος Τ4Ε, για το σχολικό έτος , εξηγήστε σας παρακαλούμε το λόγο 4.6. Γονική συναίνεση-υπεύθυνη δήλωση (σύμφωνα με τις οδηγίες) UPLOAD ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ

"Μια σημαία μια ιδέα"

Μια σημαία μια ιδέα Τελική Εργασία "Μια σημαία μια ιδέα" Καρακώτσογλου Αντώνης 19ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Στ` Υπεύθυνη ομάδας εργασίας: Δούβλη Γεωργία ΜΑΙΟΣ 2014 Abstract - Περίληψη Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε 2016-2017 Ονοματεπώνυμο: ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΣΙΑ Τίτλος Εργασίας Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Σχολείο του πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ «οι μύθοι του Αισώπου»

ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ «οι μύθοι του Αισώπου» ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ «οι μύθοι του Αισώπου» 6/Θ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΤΡΟΥΣ ΠΙΕΡΙΑΣ Μαρία Υφαντή (ΠΕ 11) Δαμιανός Τσιλφόγλου (ΠΕ 20) Θέμα: Μύθοι Αισώπου και διδαχές του Τάξη

Διαβάστε περισσότερα

Πώς η διαμάχη για τις Εικόνες κατέληξε σε μάχη για τη γνώση. Αναστάσιος Παπάς Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Mth, Επιμορφωτής Β Επιπέδου ΤΠΕ

Πώς η διαμάχη για τις Εικόνες κατέληξε σε μάχη για τη γνώση. Αναστάσιος Παπάς Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Mth, Επιμορφωτής Β Επιπέδου ΤΠΕ Πώς η διαμάχη για τις Εικόνες κατέληξε σε μάχη για τη γνώση Αναστάσιος Παπάς Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Mth, Επιμορφωτής Β Επιπέδου ΤΠΕ Εισαγωγικά «Η ιστορία είναι η συστηματική μελέτη των ανθρώπων στο παρελθόν»

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα

Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα Ενότητα: Σχολείο 1. Σχολεία του κόσμου 2. Σχολική ζωή στο παρελθόν 3. Το σχολείο μου στο παρελθόν και σήμερα Άντρη Σάββα Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού Σχ. χρονιά: 2012-2013 Γενική περιγραφή Περιφερειακό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:<<ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΞΕΚΙΝΩ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ>>. ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:ΜΑΓΓΑΝΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:<<ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΞΕΚΙΝΩ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ>>. ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:ΜΑΓΓΑΝΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ Τ4Ε 2013-2014 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:. ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:ΜΑΓΓΑΝΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ ΤΑΞΗ : Δ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ :2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» «Ταξίδι γεύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2016 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια»

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ανακύκλωση: «Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Κρύστα Ρακαλλίδου Π.Ε. 60 rakallidou@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014 ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ TEACHERS4EUROPE 1o 12/Θ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.ΣΧ. Π.Α. (ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ) Υπεύθυνη εκπ/κος: Σοφία Σιμιτζόγλου Αθήνα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Τίτλος εργασίας 3 2. Τάξη, Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

A Day in Euroland. Directorium. Η Περιπέτεια μιας Απόφασης. Μιχαηλίδης Πέτρος. Δάσκαλος

A Day in Euroland. Directorium. Η Περιπέτεια μιας Απόφασης. Μιχαηλίδης Πέτρος. Δάσκαλος A Day in Euroland Directorium Η Περιπέτεια μιας Απόφασης Μιχαηλίδης Πέτρος Δάσκαλος 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ H εργασία είναι τμήμα του γενικότερου σχεδιασμού της ανάπτυξης προγραμμάτων σχετικών με την Ε.Ε, στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά.

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. Τάξη/εις στις οποίες απευθύνεται: Το

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζουμε την Ευρώπη Ένα διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων

Γνωρίζουμε την Ευρώπη Ένα διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων Ένα διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων Μαθητές - Μαθήτριες ΣΤ 1 Τάξης Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Η εργασία μας αφορά στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού διαδραστικού παιχνιδιού γνώσεων που έχει ως σκοπό να

Διαβάστε περισσότερα

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» «Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2017 Εισαγωγή Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

TEACHERS4EUROPE: Δημιουργία διαδραστικού χάρτη στο Google Maps με τουριστικά αξιοθέατα χωρών της ΕΕ

TEACHERS4EUROPE: Δημιουργία διαδραστικού χάρτη στο Google Maps με τουριστικά αξιοθέατα χωρών της ΕΕ TEACHERS4EUROPE: Δημιουργία διαδραστικού χάρτη στο Google Maps με τουριστικά αξιοθέατα χωρών της ΕΕ Γενικά Στοιχεία Όνομα εκπαιδευτικού: Αγοραστός Αθανάσιος (ΠΕ19 Πληροφορικής) Δημοτικό Σχολείο Σίφνου

Διαβάστε περισσότερα

Δημ. Σχ. Μεγάλης Παναγίας Σχολικό έτος: ΤΑΞΗ: Ε1 Δημοτικού. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Κίκας Ιωάννης

Δημ. Σχ. Μεγάλης Παναγίας Σχολικό έτος: ΤΑΞΗ: Ε1 Δημοτικού. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Κίκας Ιωάννης Δημ. Σχ. Μεγάλης Παναγίας Σχολικό έτος: 2013-2014 ΤΑΞΗ: Ε1 Δημοτικού Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Κίκας Ιωάννης ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Γλώσσα, Τ.Π.Ε. Αισθητική Αγωγή ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ & ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και στόχοι. Να ανακαλύψουν τη σπουδαιότητα ύπαρξης κοινών στοιχείων στο Κώδικα Οδικής Συμπεριφοράς των κρατών μελών της Ευρώπης.

Σκοπός και στόχοι. Να ανακαλύψουν τη σπουδαιότητα ύπαρξης κοινών στοιχείων στο Κώδικα Οδικής Συμπεριφοράς των κρατών μελών της Ευρώπης. Περίληψη (abstract) Η δράση > που υλοποιήθηκε στα πλαίσια της δράσης των Teachers4Europe για το σχολικό έτος 2015-2016, πραγματοποιήθηκε στο Γ(2) τμήμα του 1 ο Δημοτικού Σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΖΟΡ ΕΥΡΩΤΟΥΡΙΣΤΑΣ

Ο ΑΖΟΡ ΕΥΡΩΤΟΥΡΙΣΤΑΣ Ο ΑΖΟΡ ΕΥΡΩΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ: ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑΣ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ 2 ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΑΧΑΡΝΩΝ ΤΑΞΗ Ε ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 Τ4Ε ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Με αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

«Αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η περίπτωση του Μουσείου Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα».

«Αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η περίπτωση του Μουσείου Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα». Τίτλος Εργασίας: «Αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η περίπτωση του Μουσείου Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα». Εκπαιδευτικός: Γεωργία Πάνου Ambassadors: Ευδοξία Σακελλαροπούλου - Γεωργία

Διαβάστε περισσότερα

Ας γνωρίσουμε την Ενωμένη Ευρώπη

Ας γνωρίσουμε την Ενωμένη Ευρώπη TEACHERS4EUROPE 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Ας γνωρίσουμε την Ενωμένη Ευρώπη ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΝΑ ΤΑΞΗ Β Γυμνασίου 1 Α. ΘΕΜΑ : Σενάριο - Σχέδιο Διδασκαλίας Α1. Ταυτότητα Σεναρίου Σχεδίου Διδασκαλίας Διαπολιτισμική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 1 η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ (ΑΛΛΗΛΟ-)ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012-2013. Διοργάνωση: Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Β. Καλοκύρη Παρασκευή 14 - Σάββατο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µικρές τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ο καιρός» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης. ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας-Άξονας Προτεραιότητας 2», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Πράξη «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας-Άξονας Προτεραιότητας 2», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 4.1 Τίτλος 4ης Επιμέρους Δράσης: Αξιοποίηση του Stop Motion Animation (χειροποίητη κινούμενη εικόνα ) στην αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων ΤΑΞΗ ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΑΞΗΣ : : Δ 39 ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.»

«Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.» Εκπαιδευτική Δράση Teachers 4 Europe «Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.» ΖΕΡΒΟY ΚΥΡΙΑΚH ΠΕ 70 ΔΑΣΚAΛΑ/ΠΕ 13 ΝΟΜΙΚOΣ 6 Ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚO Δ.Σ. ΕΛΕΥΘΕΡIΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟY ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ Οι μαθητές μας αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα. «Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο» Σχ. έτος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Μπακόπουλος Νικόλαος ΠΕ19

Πολιτιστικό Πρόγραμμα. «Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο» Σχ. έτος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Μπακόπουλος Νικόλαος ΠΕ19 Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Μπακόπουλος Νικόλαος ΠΕ19 Συνεργάτες: Ευάγγελος Κομποχόλης, Βασιλική Καλαντζή και Ελένη Παντελή Τάξεις:

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις και πρότερες ιδέες ή γνώσεις των μαθητών : Γνωρίζουν τα ονόματα των πλανητών,ότι κινούνται γύρω από τον Ήλιο και ότι φωτίζονται από αυτόν.

Γνώσεις και πρότερες ιδέες ή γνώσεις των μαθητών : Γνωρίζουν τα ονόματα των πλανητών,ότι κινούνται γύρω από τον Ήλιο και ότι φωτίζονται από αυτόν. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Το ηλιακό μας σύστημα Συγγραφέας: Παναγιώτα Παπαγρηγορίου Τάξη: ΣΤ Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές: Γεωγραφία, Ιστορία, Γλώσσα, Αισθητική Αγωγή Συμβατότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ "TEACHERS 4 EUROPE" Θέμα Σχεδίου Εργασίας: (Euro) Coin Story Δημιουργία ψηφιακού παραμυθιού

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ TEACHERS 4 EUROPE Θέμα Σχεδίου Εργασίας: (Euro) Coin Story Δημιουργία ψηφιακού παραμυθιού ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ "TEACHERS 4 EUROPE" Θέμα Σχεδίου Εργασίας: (Euro) Coin Story Δημιουργία ψηφιακού παραμυθιού Δημοτικό Σχολείο Υλοποίησης: Ιδ. Εκπαιδευτήρια ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ Εκπαιδευτικός: Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΣΕΝΑΡΙΟ: ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΤΙΤΛΟΣ: H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΤΑΞΗ: Γ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΧΡΟΝΟΣ: 3 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ - Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ (ενδεικτικά)

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ - Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ (ενδεικτικά) ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Διεξαγωγή μικρής έρευνας στο Γυμνάσιο Β' Γυμνασίου Διδάσκουσα: Ασπράκη Γαβριέλλα Νεοελληνική Γλώσσα email: gabby.aspraki@gmail.com ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ - Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε 2017-2018 Ονοματεπώνυμο: Μαρία Τρύφων Τίτλος Εργασίας: Το ευρώ, ένα νόμισμα, πολλές ιστορίες Σχολείο του πραγματοποιήθηκε η εργασία: 9 ο Νηπιαγωγείο Π.Φαλήρου Σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ 556 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Ματούλας Γεώργιος Δάσκαλος ΔΣ Ευξινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ/ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Αφήστε το γόνο να γίνει γονιός» ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Γνωστικό/- ά αντικείμενο/- α της Διδακτικής Πρακτικής: 1. Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς;

Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς; Ζωγραφιά: Β. Χατζηβαρσάνης 2014, ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς; 95 Οδηγίες για τις δραστηριότητες της Γ φάσης Έχοντας συζητήσει για την κατάσταση της γειτονιάς μας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe

Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe Εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe 2015-16 Δικαίωμα στο όνειρο Εκπαιδευτικός: Φωτοπούλου Ιωάννα Σχολείο: 33ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Τμήμα: Α2 Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης Teachers4Europe 2015-16

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση Ομάδα: Αριστερίδου Δανάη Ελένη (08) Ευαγγελόπουλος Νίκος (670)

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα

Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Προσχολική Παιδαγωγική Δημιουργός: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε 2017-2018 Ονοματεπώνυμο: Μπαξεβανίδου Αρετή Τίτλος Εργασίας: «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» Σχολείο του πραγματοποιήθηκε η εργασία: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΕΑΣ ΧΗΛΗΣ Σύνολο μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου ΙΓ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β ) Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου Δρ. Παύλος Ρήγας Χριστιάνα Λιασίδου Εισαγωγή Πώς προέκυψε η ιδέα ενότητα Κατοικία / Γλώσσα ενότητα Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους

Διαβάστε περισσότερα

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίδιοι»

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίδιοι» Π.3.1.4 Ολοκληρωμένα παραδείγματα εκπαιδευτικών σεναρίων ανά γνωστικό αντικείμενο με εφαρμογή των αρχών σχεδίασης Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίδιοι»

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ταξίδι από την γειτονιά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ένα ταξίδι από την γειτονιά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Ένα ταξίδι από την γειτονιά μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Υποψήφια Teacher4Europe: Τσεπαπαδάκη Ευαγγελία Υπεύθυνη Πρεσβευτής: Κασσωτάκη Πόπη 4 ο Νηπιαγωγείο Κισάμου 2017-2018 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ABSTRACT Την

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Δράση Teachers 4 Europe

Εκπαιδευτική Δράση Teachers 4 Europe Εκπαιδευτική Δράση Teachers 4 Europe «Κάνε τη Διαφορά! Δράσεις κατά του ρατσισμού και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο περιβάλλον της Ε.Ε.» Ζερβού Κυριακή ΠΕ 70 Δασκάλα/ΠΕ 13 Νομικός 6 ο Διαπολιτισμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΣΤΥΛΟΒΑΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ. Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές E και ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου

ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ. Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές E και ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ 1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1.1 ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Ελάτε να γνωρίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση» 1.2 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Το σενάριο αφορά το γνωστικό αντικείμενο της

Διαβάστε περισσότερα

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Νεοελληνική Γλώσσα Ε Δημοτικού Τίτλος: «Μουσική» Συγγραφή:

Διαβάστε περισσότερα

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σμαράγδα Τσιραντωνάκη, ΠΕ70 ΣΧΟΛΕΙΟ Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου Χανιά Μάϊος 2015 Σελίδα 1 από 10 1. Συνοπτική περιγραφή της καλής πρακτικής Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης Τη σχολική χρονιά 2016-2017 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο 101 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, σε δύο τμήματα της Β τάξης, μια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Παίζουμε, διερευνούμε, δοκιμάζουμε ιδέες» χρηματοδοτούμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 1 η ενότητα:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 1 η ενότητα: 1 η ενότητα: Από τον τόπο μου σ όλη την Ελλάδα Ταξίδια, περιηγήσεις, γνωριμία με ανθρώπους, έθιμα πολιτισμό Περίοδοι διδασκαλίας: 7 1 η περίοδος: Μέρος Α Εισαγωγικά κείμενα Μέσα από κείμενα οι μαθητές:

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικό Σενάριο: «Αναζήτηση Εικόνων στο Διαδίκτυο»

Διδακτικό Σενάριο: «Αναζήτηση Εικόνων στο Διαδίκτυο» Διδακτικό Σενάριο: «Αναζήτηση Εικόνων στο Διαδίκτυο» Σχολείο: Τάξη: Εκπαιδευτικός: Άξονας Μαθησιακών Στόχων: Ενότητα: Διάρκεια Διδακτικού Σεναρίου: Δημοτικό Σχολείο Ε Δημοτικού Μαρκέλλου Πηνελόπη, ΠΕ19

Διαβάστε περισσότερα

Επιμόρφωση νέων Teachers4Europe στο νομό Πρέβεζας. Θεόδωρος Νασοθύμιος

Επιμόρφωση νέων Teachers4Europe στο νομό Πρέβεζας. Θεόδωρος Νασοθύμιος Επιμόρφωση νέων Teachers4Europe στο νομό Πρέβεζας Θεόδωρος Νασοθύμιος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας. «Ο στόχος της εκπαιδευτικής δράσης Teachers 4 Europe

Διαβάστε περισσότερα

Με ποιούς τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη ως μέσο διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ιστορίας

Με ποιούς τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη ως μέσο διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ιστορίας Με ποιούς τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη ως μέσο διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ιστορίας Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS) Δράσης KA1 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jean Monnet

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΟΝΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο ΓΟΝΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο ΓΟΝΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΧΕΡΟΥΒΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Επιμορφωτής: ΠΕΛΛΑ ΠΑΠΑ 1/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΥΛΟΣΥΡΤΗ ΙΚΑΡΙΑ 2013-2014 ΠΕΡΙΛΗΨΗ «Αφήνω το γόνο να γίνει γονιός», μια φράση που οδήγησε τους μικρούς μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ομαλή Μετάβαση Νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο.»

ΘΕΜΑ: «Ομαλή Μετάβαση Νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο.» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 47 ης ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ταχ. Δ/νση : Οινοπίωνος

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού.

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. 1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Συγγραφέας: Μποζονέλου Κωνσταντίνα 1.1.Τίτλος διδακτικού σεναρίου Οι τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ-ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 205 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ (Ένα παραμύθι από μεγάλα παιδιά) Παπαλουκά Κων/να Εκπαιδευτικός Β θμιας Εκπαίδευσης Νηπιοβρεφοκόμος Τσαγκουρνού Ελισάβετ Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του

Γνωριμία με το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του Γνωριμία με το Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παπαντώνη Μαρία, ΠΕ19 ΣΧΟΛΕΙΟ 9 ο Γυμνάσιο Καλλιθέας «Μάνος Χατζιδάκις» Αθήνα, Μάιος 2015 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Τ4Ε 2015-2016 Ονοματεπώνυμο: Βασιλική Μιχαλέτου Τίτλος Εργασίας: Όταν οι μαθητές γίνονται Τeachers4Εurope! Σχολείο του πραγματοποιήθηκε η εργασία: Δημ. Σχολείο Νεάπολης

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικό πρόγραμμα μεικτής μάθησης διάρκειας 42 ωρών. ΠΕΚ Καβάλας. Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος 2017

Επιμορφωτικό πρόγραμμα μεικτής μάθησης διάρκειας 42 ωρών. ΠΕΚ Καβάλας. Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος 2017 «Ψηφιακή Αφήγηση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων παραγωγής λόγου και συνεργατικών δεξιοτήτων» Επιμορφωτικό πρόγραμμα μεικτής μάθησης διάρκειας 42 ωρών ΠΕΚ Καβάλας Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος 2017 Το επιμορφωτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου»

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ 2011 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΙΟΥ» ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η παρούσα εργασία αποτελεί το θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Βλέπουμε; ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Βασιλική Κανελλοπούλου, ΠΕ 70

Πώς Βλέπουμε; ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Βασιλική Κανελλοπούλου, ΠΕ 70 Πώς Βλέπουμε; ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Βασιλική Κανελλοπούλου, ΠΕ 70 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019 1. Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής Το θέματα της πρακτικής αφορούσε την ενότητα «Φως» από το βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

Μουσεία: Γνωριμία-στάσεις-συμπεριφορές

Μουσεία: Γνωριμία-στάσεις-συμπεριφορές ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1. 1 ΤΙΤΛΟΣ Μουσεία: Γνωριμία-στάσεις-συμπεριφορές 1.2 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Ιστορία, ΤΠΕ, Γεωγραφία, Νεοελληνική Γλώσσα 1.3 ΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ 2015 ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ https://greece450bc.wordpress.com/ ΚΟΥΡΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 2015 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τίτλος ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 7 Τ.Κ. Πόλη:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το περιβάλλον κι εγώ

Το περιβάλλον κι εγώ Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Το περιβάλλον κι εγώ Εκπαιδευτικός & Τάξη Καζάκου Μαρίνα, Α, Β & Γ Λυκείου email kazakoumarina@gmail.com ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων 2015-2016 ΕΠΙΘΥΜΩ Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΣΔ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΟΧΙ Σχολική Μονάδα: 5 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Μάθημα: Δημιουργικές Εφαρμογές των Νέων Τεχνολογιών στην

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό μ-σενάριο στα πλαίσια της επιμόρφωσης ΤΠΕ Β1 επιπέδου του ΚΣΕ Φιλοσοφικής (Ιούνιος 2017) Συντάκτης μ-σεναρίου: Ανθή Χατζηνώτα Νομικός (ΠΕ13)

Ατομικό μ-σενάριο στα πλαίσια της επιμόρφωσης ΤΠΕ Β1 επιπέδου του ΚΣΕ Φιλοσοφικής (Ιούνιος 2017) Συντάκτης μ-σεναρίου: Ανθή Χατζηνώτα Νομικός (ΠΕ13) Ατομικό μ-σενάριο στα πλαίσια της επιμόρφωσης ΤΠΕ Β1 επιπέδου του ΚΣΕ Φιλοσοφικής (Ιούνιος 2017) Συντάκτης μ-σεναρίου: Ανθή Χατζηνώτα Νομικός (ΠΕ13) ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κόκκινη κλωστή δεμένη, στη γηραιά ήπειρο τυλιγμένη, κάνε κλικ για να γυρίσει, την Ευρώπη να γνωρίσει.

Κόκκινη κλωστή δεμένη, στη γηραιά ήπειρο τυλιγμένη, κάνε κλικ για να γυρίσει, την Ευρώπη να γνωρίσει. Κόκκινη κλωστή δεμένη, στη γηραιά ήπειρο τυλιγμένη, κάνε κλικ για να γυρίσει, την Ευρώπη να γνωρίσει. Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων Δημιουργός: ΒΙΚΥ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΤΩΝ 9»

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΤΩΝ 9» ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΤΩΝ 9» ΤΑΞΗ: Γ1 ΤΟΥ 6 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ : 16 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: ΚΑΡΑΜΠΑΪΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: 2014-2015 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΓΕΛ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. «Οργάνωση μιας διδακτικής προσέγγισης με ΤΠΕ για τους άθλους του Ηρακλή στην Ιστορία της Γ τάξης του Δημοτικού»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. «Οργάνωση μιας διδακτικής προσέγγισης με ΤΠΕ για τους άθλους του Ηρακλή στην Ιστορία της Γ τάξης του Δημοτικού» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Παγώνη Ηλέκτρα Τίτλος «Οργάνωση μιας διδακτικής προσέγγισης με ΤΠΕ για τους άθλους του Ηρακλή στην Ιστορία της Γ τάξης του Δημοτικού» Γνωστική περιοχή Ιστορία Μυθολογία Γ τάξης Γνώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στην Ευρώπη με μία μπάλα!!

Ταξίδι στην Ευρώπη με μία μπάλα!! ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Ταξίδι στην Ευρώπη με μία μπάλα!! Εκπαιδευτικός: Μπίρτσου Βασιλική- Ειρήνη Επιβλέπων επιμορφωτής: Παππά Πέλλα- Πέλλη Δημοτικό Σχολείο Μεσαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Teachers4Europe. ΘΕΜΑ «Οι Μικροί Ευρωπαίοι-Γνωρίζω την Ευρωπαϊκή Ένωση»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Teachers4Europe. ΘΕΜΑ «Οι Μικροί Ευρωπαίοι-Γνωρίζω την Ευρωπαϊκή Ένωση» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Teachers4Europe ΘΕΜΑ «Οι Μικροί Ευρωπαίοι-Γνωρίζω την Ευρωπαϊκή Ένωση» Παπαδοπούλου Χριστίνα 6/θ Δημοτικό Σχολείου Ερατεινού-Περοπηγηής- Ποντολιβάδου

Διαβάστε περισσότερα

Το μουσείο ζωντανεύει με ταξίδι σχολικό! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ποδράσηη

Το μουσείο ζωντανεύει με ταξίδι σχολικό! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ποδράσηη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 5 ποδράσηη Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας Δημοτικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε επιμορφωτικό πρόγραμμα μεικτής μάθησης με θέμα την Ψηφιακή Αφήγηση»

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε επιμορφωτικό πρόγραμμα μεικτής μάθησης με θέμα την Ψηφιακή Αφήγηση» 1 ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ ως προς την ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT: ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Δημοτικό Σχολείο Κοντοβάζαινας Αρκαδίας

PROJECT: ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Δημοτικό Σχολείο Κοντοβάζαινας Αρκαδίας EuropeStARTS Το έργο αυτό χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. H παρούσα εργασία δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για καμία χρήση που

Διαβάστε περισσότερα

Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου. 24o Δημοτικό Αχαρνών. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου. 24o Δημοτικό Αχαρνών. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών Νομισματικό Μουσείο Αθηνών 24o Δημοτικό Αχαρνών Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου 1 Υποδράση: Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητών Συμμετέχοντες Σχολείο: 24o Δημοτικό Αχαρνών

Διαβάστε περισσότερα

Θερμές ευχές για Δημιουργική και Ευλογημένη Χρονιά!

Θερμές ευχές για Δημιουργική και Ευλογημένη Χρονιά! ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 64 η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ Πληρ.: Ζαχαρούλα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Γεωγραφία (ΠΕ) Δημιουργός: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΑΛΙΤΣΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Άμφισσας

Γενικό Λύκειο Άμφισσας Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Γενικό Λύκειο Άμφισσας Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τσιάμη Στυλιανή Υλοποίηση σε 4 στάδια Γνωριμία με την Ε.Ε. (χώρες, όργανα, Ευρωζώνη, Ευρώ) Τα δικαιώματα του Ευρωπαίου

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Γυμνάσιο Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

http://new-twinspace.etwinning.net/web/p102609/welcome

http://new-twinspace.etwinning.net/web/p102609/welcome Σεργιάνι στο χρόνο, σε ένα ταξίδι ιστορίας, πολιτισμού, περιβάλλοντος, γεμάτο Ελλάδα και Κύπρο! Όχημά μας το γραμματόσημο! Stroll in time, in a journey of history, culture, environment, full of Greece

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγική Επιμόρφωση για την εκπαιδευτική αξιοποίηση ΤΠΕ (Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου)

Εισαγωγική Επιμόρφωση για την εκπαιδευτική αξιοποίηση ΤΠΕ (Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου) Εισαγωγική Επιμόρφωση για την εκπαιδευτική αξιοποίηση ΤΠΕ (Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου) Συστάδα Β1.3: Μαθηματικά, Πληροφορική, Οικονομία Διοίκηση Επιχειρήσεων Συνεδρία 5 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών 2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών Οι άθλοι του Ηρακλή Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016 από τις νηπιαγωγούς Ελένη Χαραλαμπίδου και Αγγελική Φαναριώτου

Διαβάστε περισσότερα

LET S MEET EUROPE 2 Ο Δ.Σ. ΜΕΛΙΚΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗ ΤΟΣΚΑ ΚΛΕΟΝΙΚΗ

LET S MEET EUROPE 2 Ο Δ.Σ. ΜΕΛΙΚΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗ ΤΟΣΚΑ ΚΛΕΟΝΙΚΗ LET S MEET EUROPE 2 Ο Δ.Σ. ΜΕΛΙΚΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗ 2016-2017 ΤΟΣΚΑ ΚΛΕΟΝΙΚΗ ΣΤΟΧΟΙ Κύριος στόχος:μετάδοση γνώσεων και ιδεών σχετικά με την Ε.Ε και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των μαθητών ως Ευρωπαίων πολιτών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 1590 1765 η Μέθοδος Project σε σχολές Αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη 1765 1880 συνήθης µέθοδος διδασκαλίας - διάδοσή της στην

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η ιδέα Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο διαφοροποιείται από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή. Είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

4ος Διαδικτυακός Διαγωνισμός ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ «Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας»

4ος Διαδικτυακός Διαγωνισμός ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ «Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας» 4ος Διαδικτυακός Διαγωνισμός ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ «Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας» 2011-2012 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ A. Γενικά στοιχεία Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη Europe Café Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη Ιωάννινα 2012 «Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη» Οι μικρού όρωεσ τησ καθημερινότητϊσ μασ, οι μαθητϋσ μασ, καλούνται να επιςκεφτούν το Europe Café, ϋνα πολύχρωμο καφενεύο που

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος

Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος ΗΜελέτη Περιβάλλοντος Είναι κατ εξοχήν διαθεματικό αντικείμενο, διότι αποτελεί ενιαίο και ενοποιημένο τομέα μάθησης, στον οποίο συνυφαίνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Προπαίδεια - Πίνακας Πολλαπλασιασμού του 6 ΕΠΙΜΟΡΦOYMENH: ΠΗΛΕΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο Μαρία Παπαδοπούλου ΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ Η διδακτέα ύλη αντιμετωπίζεται με «ακαδημαϊκό» τρόπο. Θεωρητική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Εργασίας: Διασκεδάζω σε κάθε γωνιά της Ευρώπης!

Τίτλος Εργασίας: Διασκεδάζω σε κάθε γωνιά της Ευρώπης! Τίτλος Εργασίας: Διασκεδάζω σε κάθε γωνιά της Ευρώπης! Όνομα εκπαιδευτικού: Σχοινά Ευανθία-Μαρία Όνομα επιβλέπουσας-ambassador: Μανώλη Βάια Λουτράκι, Απρίλιος 2014 0 Περιεχόμενα Περίληψη 2 Εισαγωγικά 3

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου διδασκαλίας: Σύνδεση με ενότητες του Σχολικού Εγχειριδίου: Σύνδεση με άλλες γνωστικές περιοχές:

Γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου διδασκαλίας: Σύνδεση με ενότητες του Σχολικού Εγχειριδίου: Σύνδεση με άλλες γνωστικές περιοχές: Αναζητώντας τεκμήρια μινωικού πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Μια γέφυρα δημιουργίας ανάμεσα στο σχολικό εγχειρίδιο και στο έκθεμα (Ιστορία Α Γυμνασίου) Μαράκη Διονυσία Φιλόλογος Πειραματικού

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο project «Αλλάζουμε το κλίμα ανακυκλώνοντας...(σ)την Ευρώπη!!!»

Σχέδιο project «Αλλάζουμε το κλίμα ανακυκλώνοντας...(σ)την Ευρώπη!!!» Σχέδιο project «Αλλάζουμε το κλίμα ανακυκλώνοντας...(σ)την Ευρώπη!!!» 9 ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς Διευθυντής Σχολείου: Πούλου Γαρυφαλλιά Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Καρτσούκης Θεόδωρος Συνολικός χρόνος:

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών.

Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών. Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών. Α. Πέρδος 1, I. Σαράφης, Χ. Τίκβα 3 1 Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί perdos@kalamari.gr

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Παρέμβαση Τάξη Σχολείο Δημοτικό ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ Ονοματεπώνυμο Ημερομηνία: Τίτλος Δραστηριότητας: Διάρκεια: 1 διδακτική ώρα

Διδακτική Παρέμβαση Τάξη Σχολείο Δημοτικό ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ Ονοματεπώνυμο Ημερομηνία: Τίτλος Δραστηριότητας: Διάρκεια: 1 διδακτική ώρα ΔιδακτικήΠαρέμβαση Τάξη: Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού Σχολείο: Ολοήμερο Δημοτικό ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ Κιλκίς Ονοματεπώνυμο: Μπακατσέλος Χρήστος Ημερομηνία: 18-11-2013 Τίτλος Δραστηριότητας: «Εισαγωγή στην δομή επανάληψης

Διαβάστε περισσότερα