Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα ια Βίου Μάθησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα ια Βίου Μάθησης"

Transcript

1 Υπεύθυνοι σύνταξης: Οι µαθητές της ΣΤ' τάξης Υπεύθυνοι έκδοσης: Παπαδόπουλος Στέργιος /ντής σχολείου Παρσάνογλου Αθανάσιος Μπουζούκης Αθανάσιος άσκαλοι ΣΤ' τάξης Ασλανίδη Νάστια Μαυροµάτης Γαβριήλ άσκαλοι Τάξεων Υποδοχής Μαλιβίτση Ζωή ασκάλα Αγγλικών 6ο ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ & ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡ ΕΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Website: 8 ο έτος κυκλοφορίας Αρ. Φύλλου: 23 Μάρτιος 2010 ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ & ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΝ Στέλιος Μάγος Ευρωπαϊκό πρόγραµµα ια Βίου Μάθησης Θέση Βοηθού Comenius / Comenius Assistantships Για τη σχολική µας µονάδα η συµµετοχή σ αυτό το Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα ια Βίου Μάθησης (βοηθός δασκάλου ξένης γλώσσας στο σχολείο) είναι µια µεγάλη πρόκληση. Συµµετέχουµε στο παραπάνω πρόγραµµα για 4 η συνεχόµενη χρονιά. Φέτος φιλοξενούµε από τα τέλη Ιανουαρίου και µέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς τη Laura Mueller, από τη Γερµανία. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός του προγράµµατος στο σχολείο είναι η δασκάλα των Αγγλικών κα Ζωή Μαλιβίτση. Η συµµετοχή µας σ αυτό το πρόγραµµα αξίζει πραγµατικά. Η µέχρι τώρα εµπειρία µας από τη συνεργασία µας µε τη Λάουρα είναι θετική και εποικοδοµητική. Ο αυθορµητισµός της, η εργατικότητά της και η φιλική της διάθεση την κάνουν ιδιαίτερα αγαπητή σε όλα τα µέλη της σχολικής κοινότητας (µαθητές, δασκάλους και γονείς). Είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους µαθητές. Για εµάς ως ιαπολιτισµικό σχολείο είναι πολύ σηµαντικό να µπορούµε να συµµετέχουµε σε προγράµµατα σαν και αυτό, γιατί πιστεύουµε ότι µέσα από αυτά γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί η ευρωπαϊκή και οικουµενική διάσταση στην εκπαίδευση. Επίσης πιστεύουµε ότι µέσα από αυτά περνούν στα παιδιά µηνύµατα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των λαών καθώς και µηνύµατα κατά του ρατσισµού και της ξενοφοβίας. Όλοι οι παραπάνω λόγοι µας παρότρυναν, χωρίς κανένα δισταγµό, στην απόφασή να στείλουµε και πάλι αίτηση στο Ι.Κ.Υ για τη συµµετοχή µας σε ένα νέο πρόγραµµα για τη νέα σχ. χρονιά Για περισσότερες πληροφορίες και πώς µπορεί να συµµετέχει κάποιος σε ένα τέτοιο πρόγραµµα, επισκεφτείτε: ικαίωση για τη Στέλλα Πρωτονοτάριου (δασκάλα- /ντρια) Ο Σύλλογος ιδασκόντων, οι µαθητές και οι γονείς του 6 ου ιαπολιτισµικού ηµοτικού Ελ.-Κορδελιού Θεσ/νίκης χαιρετίζουν την πανηγυρική αθώωση της Στέλλας Πρωτονοτάριου πρώην διευθύντριας του Πρότυπου 132ου ηµοτικού Αθηνών (ενός σχολείου που το 70 % ήταν αλλοδαποί µαθητές από 11 διαφορετικές χώρες).

2 Από το 2007, όταν και ως βρέθηκε κατηγορούµενη για «παράνοµη παραχώρηση σχολικής αίθουσας» σε παιδιά µεταναστών για την διδασκαλία της µητρικής γλώσσας και για τη διδασκαλία Ελληνικών σε µετανάστες γονείς, έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά. Ήρθε, όµως, η πανηγυρική της αθώωση από το Μονοµελές Πρωτοδικείο Αθήνας το Γενάρη του 2010, όπου η αγόρευση του εισαγγελέα ήταν µια πραγµατική αποθέωση του ρόλου της ως δασκάλας. Η είδηση σκόρπισε ενθουσιασµό στους συναδέλφους της, τους γονείς και τους ίδιους τους µαθητές, η «ασκάλα µε κεφαλαίο», όπως εύστοχα την αποκάλεσε η υπουργός Παιδείας. Όπως δηλώνει η Στέλλα Πρωτονοταρίου (και συµφωνούµε) σε µια συνέντευξή της: «Εµείς είµαστε δάσκαλοι και οι δάσκαλοι οφείλουµε να δίνουµε στα παιδιά, στα αυριανά ενεργά µέλη της κοινωνίας µας και το ζωντανό της κύτταρο, το αίσθηµα του δικαίου, της ισότητας, της ασφάλειας. εν µπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει για το δάσκαλο καµιά διάκριση που να συνδέεται µε την εθνικότητα, τη θρησκεία, τη γλώσσα, και τον πολιτισµό των µαθητών του. Η συµπαράσταση, η συµµετοχή, το ενδιαφέρον σύσσωµης της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και µεγάλου µέρους της ελληνικής κοινωνίας, δίνει ένα πολύ αισιόδοξο µήνυµα: είναι πολλοί αυτοί που είναι παρόντες, που δεν επαναπαύονται και αγωνίζονται για έναν κόσµο που όλοι θα έχουν δικαιώµατα. Έναν κόσµο αλληλεγγύης, αποδοχής, ανθρωπιάς που αντιπαλεύει και είναι απέναντι στις προκαταλήψεις, στην ξενοφοβία και στον κοινωνικό αποκλεισµό». Μια µεγάλη τιµή για την έντυπη εφηµερίδα µας Ο πρόεδρος της ηµοκρατίας και πρώτος πολίτης χώρας, κ. Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Α. Παπανδρέου και ο µητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Σεβασµιότατος κ. Βαρνάβας, µας στέλνουν τις ιδιόχειρες ευχές και ευχαριστίες τους για την εφηµερίδα µας και τις πλούσιες δράσεις του σχολείου µας.

3 Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα ια Βίου Μάθησης Comenius - Πολυµερείς Σχολικές Συµπράξεις Οικο-Πολίτες της Κοινής Ευρώπης/Eco-Citizens of Common Europe ιάρκεια: 2 χρόνια ( ) Συµµετέχουν: 16 σχολεία από 14 ευρωπαϊκές χώρες (κατ αλφαβητική σειρά): Αγγλία, Βουλγαρία, ανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουαλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τουρκία. Το σχολείο µας, το 6 ο ιαπολιτισµικό & Ολοήµερο ηµοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσ/νίκης συµµετέχει µε χαρά για 2 η φορά σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραµµα Comenius Πολυµερείς Σχολικές Συµπράξεις. Η πρώτη µας συµµετοχή κι εµπειρία σε ανάλογο πρόγραµµα, ήταν το µε άλλα 5 σχολεία και τίτλος του: «Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν για τα παιδιά». Το πρόγραµµα Οικο-Πολίτες της Κοινής Ευρώπης είναι το αποτέλεσµα µιας κοινής εργασίας πολλών ευρωπαϊκών σχολείων ενδιαφερόµενων να βελτιώσουν την πληροφόρηση για τα οικολογικά προβλήµατα µεταξύ των συµµετεχόντων και των παραληπτών του προγράµµατος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο µε τη βοήθεια των ποικίλων και δηµιουργικών προσεγγίσεων διδασκαλίας/εκµάθησης. Έχουµε δηµιουργήσει µαζί µε τα υπόλοιπα σχολεία και την κοινή ιστοσελίδα του προγράµµατος. Εντυπώσεις 2 µαθητών της ΣΤ' τάξης απ το ταξίδι τους στην πόλη Ταορµίνα της Σικελίας και την επίσκεψη τους στο σχολείο Istituto Comprensivo 2 Παναγιώτης Κούσης, ΣΤ1:Το ταξίδι στη Σικελία ήταν για µένα µια µοναδική εµπειρία! Στην αρχή του ταξιδιού ήµουν απίστευτα ενθουσιασµένος, πολύ χαρούµενος και δεν σας κρύβω και λίγο αγχωµένος Ήταν η πρώτη φορά που ανέβηκα σε αεροπλάνο. Είχα τα µάτια µου και τ αυτιά µου ορθάνοιχτα για να δω και να ακούσω τα πάντα που γίνονταν γύρω µου! Ήταν όµως και η πρώτη φορά που ταξίδευα µαζί µε την κυρία Μάχη! Αυτό µε έκανε να νοιώσω ξαφνικά µεγαλύτερος για να τη βγάλω ασπροπρόσωπη µε τη συµπεριφορά µου! Στο σχολείο της Ταορµίνα µου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω αξιόλογους, µορφωµένους ανθρώπους, αλλά και παιδιά της ηλικίας µου που έκαναν µάθηµα στο φυσικό τους χώρο. Στην αρχή ένοιωσα αποµονωµένος, στη συνέχεια, όµως, χρησιµοποίησα τα αγγλικά που είχα µάθει, συστήθηκα κι επικοινώνησα µε τους συνοµήλικούς µου. Εκεί κατάλαβα πόσο σηµαντικά είναι τα αγγλικά, αλλά και πόσο µαγικό είναι να επικοινωνείς µε Ιταλούς, Εσθονούς, Βούλγαρους, Τούρκους, Πορτογάλους, ανούς και Νορβηγούς! Σ αυτό βοήθησε πολύ η κυρία Μάχη, η οποία µας ζήτησε να τη βοηθήσουµε στην παρουσίαση της χώρας µας για την ανακύκλωση και τη µόλυνση του εδάφους, διαβάζοντας τα κύρια σηµεία των διαφανειών. ε σας κρύβω ότι µας καταχειροκρότησαν! Τελειώνοντας, οφείλω ένα µεγάλο ευχαριστώ στον κύριο ιευθυντή, στην κυρία Μάχη και στους γονείς µου που µου έδωσαν αυτήν την ευκαιρία!

4 Νίκος Σαρµαδάκης, ΣΤ1:Το ταξίδι στη Σικελία µου άφησε µόνο χαρούµενες αναµνήσεις, όχι µόνο επειδή ταξίδεψα σε µια ξένη χώρα µε τη δασκάλα µου και το συµµαθητή µου, αλλά κι επειδή γνώρισα παιδιά και δασκάλους από άλλες χώρες, όπως την Αγγλία, την Πολωνία, την Εσθονία, την Πορτογαλία, τη ανία και τη Βουλγαρία. Επίσης, κατάφερα να εξασκήσω τα αγγλικά µου, όχι µόνο επειδή τα µιλούσα συνέχεια, αλλά και επειδή όλες οι παρουσιάσεις µε θέµα το Περιβάλλον, γίνονταν στα αγγλικά. Είναι πολύ καλό που µέσα απ αυτά τα ευρωπαϊκά προγράµµατα µας δίνετε η ευκαιρία να γνωρίσουµε άλλα σχολεία στην Ευρώπη, άλλους πολιτισµούς κι άλλους ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο προωθείται η ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση. ΟΜΙΛΕΙΤΕ. ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΑ!! Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η επικοινωνία σε ξένες γλώσσες αποτελούν στόχους που έχει θέσει το ευρωπαϊκό πρόγραµµα. Το σχολείο µας προσπαθεί διαρκώς για την εφαρµογή τους και στην πράξη. Έτσι, δυο οµάδες µαθητών της ΣΤ τάξης, µια από κάθε τµήµα, επικοινώνησαν µέσω του Skype µε οµάδες παιδιών από τα εταιρικά σχολεία. Η επικοινωνία έγινε µε τη βοήθεια τριών εκπαιδευτικών, του ασκάλου Πληροφορικής του Ολοηµέρου κ. Γιαγτζόγλου Κων/νου, της ασκάλας Αγγλικών κας Μαλιβίτση Ζωής, της ασκάλας του 1 κας Κεσκιλίδου Μάχης - Συντονίστριας του προγράµµατος στο σχολείο µας. Ένας άριστος συνδυασµός λοιπόν πολυπολιτισµικότητας, διαθεµατικότητας και πολυγλωσσίας σε µια πραγµατικά καινοτόµα δράση! Είχε προηγηθεί η ηλεκτρονική αποστολή από τον Πολωνό γενικό συντονιστή του προγράµµατος, καταλόγου στα αγγλικά µε προτεινόµενα θέµατα για συζήτηση, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονταν µε τις γιορτές, τα ήθη και τα έθιµα της κάθε χώρας κλπ. Οι µαθητές µας είχαν προετοιµαστεί και ήταν έτοιµοι να απαντήσουν σε κάθε πιθανή ερώτηση. Αν και συχνά υπήρχαν δυσκολίες στην επικοινωνία, τα παιδιά κατάφεραν να συνοµιλήσουν έστω και για σύντοµα χρονικά διαστήµατα και η επικοινωνία έγινε τόσο µε γραπτά µηνύµατα όσο και µε ζωντανή συζήτηση. Η εµπειρία άξιζε τον κόπο και µετά από λίγες ηµέρες επαναλήφθηκε η επικοινωνία και µε άλλα σχολεία. ιαγωνισµός για τον καλύτερο λογότυπο του προγράµµατος ECO logo contest Κάθε σχολείο πρότεινε σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία του προγράµµατος 3 δικούς του λογότυπους. Οι µαθητές των 16 συνεργαζόµενων σχολείων, θα έπρεπε να ψηφίσουν, ποια κατά τη γνώµη τους ήταν τα 3 καλύτερα. Από την ψηφοφορία αυτή κι αφού θα συγκεντρώνονταν όλα τα αποτελέσµατα θα έβγαινε ο τελικός νικητής κι αυτός πλέον θα χρησιµοποιείτο ως λογότυπος του προγράµµατος. Παρακάτω κάποια δείγµατα που προτάθηκαν από όλα τα σχολεία. Στο επόµενο τεύχος της εφηµερίδας µας θα µάθετε το νικητή.

5 Αγγλία Βουλγαρία-Vidin Ιταλία Κύπρος Βουλγαρία-Varna ανία Εσθονία Νορβηγία Ουαλία Πολωνία Τουρκία Ισπανία Ελλάδα-Ελευθέριο Κορδελιό Πορτογαλία-Maia Πορτογαλία-Monforte

6 Eco-Citizens of Common Europe

7 Έρευνα για την παρουσία των µεταναστών στην Ελλάδα Α' µέρος της έρευνας τι πιστεύουν οι µετανάστες για τους Έλληνες και την παρουσία τους στην Ελλάδα Η συγκεκριµένη έρευνα πραγµατοποιήθηκε από την ΚΑΠΑ RESEARCH Α.Ε., στο πλαίσιο υλοποίησης της ράσης 1.2. «Ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας υποδοχής µέσω εκστρατείας από τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης (Μ.Μ.Ε.). Εντολέας ήταν: το Ταµείο Ένταξης Μεταναστών Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα. Στόχος της έρευνας αποτέλεσε η διεξαγωγή χρήσιµων συµπερασµάτων που συµβάλουν στον προσδιορισµό και στην καταγραφή τόσο της στάσης και αντίληψης της κοινής γνώµης για τους µετανάστες, όπως επίσης και στα προβλήµατα που βιώνουν οι ίδιοι οι µετανάστες από τις επικρατούσες αντιλήψεις. Η ποιοτική έρευνα πραγµατοποιήθηκε στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζεται και η µεγαλύτερη πληθυσµιακή συγκέντρωση των µεταναστών τρίτων χωρών, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΣΥΕ (απογραφή 2001). Ρωτήθηκαν συγκεκριµένα 530 άτοµα πανελλαδικά, άνδρες και γυναίκες από 18 ετών κι άνω. Η έρευνα πραγµατοποιήθηκε τον Ιούλιο του Τα αποτελέσµατά της παρουσιάστηκαν σε ηµερίδα που διοργανώθηκε στις 23/12/2009 στην Αθήνα σε συνεργασία µε το Υπουργείο Εσωτερικών και το Ευρωπαϊκό Ταµείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα και είχε ως θέµα: «Η Ελληνική Κοινωνία τα Φαινόµενα Ξενοφοβίας & η Αξία της ιαπολιτισµικότητας». Το Β' µέρος της έρευνας στο επόµενο τεύχος της εφηµερίδας µας. ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Λίγα λόγια για το δείγµα: το 60% του δείγµατος ήταν άνδρες και το 40% γυναίκες Η πλειοψηφία των ερωτώµενων ανήκαν στην ηλικιακή κατηγορία των 25 έως 54 ετών Το µορφωτικό επίπεδο της πλειοψηφίας ήταν µέσο και στοιχειώδες και µόλις το 15% αυτών είχε ανώτερη και ανώτατη µόρφωση Το 53,2% είχε µόνιµη δουλειά, το 27,7% έχει εποχιακή εργασία για κάποιους µήνες και το 19,1% δήλωσε ότι δεν έχει δουλειά. Οικονοµικά µόνο το 10% περίπου των ερωτώµενων ανέφεραν ότι δεν αντιµετωπίζουν καµία δυσκολία στο νοικοκυριό τους, ένα 45% ανέφερε ότι αντιµετωπίζουν κάποιες δυσκολίες, ενώ το υπόλοιπο 45% ανέφεραν ότι αντιµετωπίζουν αρκετές και πολλές δυσκολίες. Οι µισοί ερωτώµενοι περίπου ήταν Αλβανοί, ενώ το υπόλοιπο 50% προέρχονταν από άλλες εθνικότητες. Το 67,6% του δείγµατος διαµένουν στην Ελλάδα πάνω από 8 χρόνια και 2% έως 1 χρόνο.

8 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΠΡΟΣ ΟΚΙΕΣ 7 στους 10 ερωτώµενους ήρθαν στην Ελλάδα για να εργαστούν και 3 στους 10 για να βρουν µία καλύτερη τύχη. Μόνο το 15% δηλώνουν ότι ήρθαν για να βρουν κάποιο µέλος της οικογένειάς τους. Το 65% περίπου των ερωτώµενων σκοπεύουν τα επόµενα χρόνια να παραµείνουν στην Ελλάδα, το 24% περίπου δηλώνει ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα τους, ενώ 5% περίπου δηλώνει ότι θα µεταναστεύσει σε άλλη χώρα ης Ευρώπης. 7 στους 10 δηλώνουν αρκετά και πολλοί ικανοποιηµένοι από τη ζωή τους στην Ελλάδα και µόνο το 5% των µεταναστών δεν είναι καθόλου ικανοποιηµένοι. 2 στους 10 πιστεύουν ότι η κατάσταση του νοικοκυριού τους τα επόµενα 5 χρόνια θα βελτιωθεί, 4 στους 10 ότι θα παραµείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ 3 στους 10 ότι θα χειροτερέψει. Πάνω από τους 7 στους 10 πιστεύουν ότι τα τελευταία χρόνια τ α πράγµατα στην Ελλάδα πηγαίνουν προς το χειρότερο και λιγότεροι από 3 σους 10 πιστεύουν το αντίθετο. Στο πλαίσιο αυτό, οι µισοί περίπου θεωρούν ότι τα επόµενα 5 χρόνια η συνολική κατάσταση της χώρας µας θα χειροτερέψει και µόνο 2 στους 10 θεωρούν ότι θα βελτιωθεί. ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 6 στους 10 δηλώνουν ότι οι µετανάστες που ζουν και εργάζονται νόµιµα στη χώρα µας έχουν ενταχθεί, 3 στους 10 ότι ζουν αποκλεισµένοι από την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία και λιγότεροι από 1 στους 10 πιστεύουν ότι έχουν αφοµοιωθεί από αυτή. 9 στους 10 δηλώνουν πως οι µετανάστες έχουν συµβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας, 3 στους 10 στο ασφαλιστικό σύστηµα και 1 στους 10 περίπου στον πολιτισµό και τον αθλητισµό. Οι 3 µόνο στους 10 πιστεύουν ότι οι µετανάστες δεν πέφτουν «θύµατα» της εκµετάλλευσης των ελλήνων εργοδοτών, µε τους υπόλοιπους να έχουν αντίθετη ακριβώς άποψη. Πάνω από τους 6 στους 10 πιστεύουν επίσης ότι, οι µετανάστες κάνουν δουλειές που οι έλληνες δεν θέλουν να κάνουν. Ψέµα θεωρούν οι 7 στους 10, ότι οι µετανάστες εµπλέκονται περισσότερο σε παράνοµες και εγκληµατικές πράξεις, µε λιγότερο από 3 στους 10 να συµφωνούν, ενώ πάνω από τους 7 στους 10 δηλώνουν ότι νοιώθουν ασφαλείς. Πάντως αυτοί που απάντησαν ότι νοιώθουν ανασφαλείς, οι µισοί δηλώνουν ότι νοιώθουν να κινδυνεύουν στον ίδιο βαθµό τόσο από έλληνες όσο και από µετανάστες, ενώ ένα ποσοστό αυτών της τάξης του 30% δήλωσε ότι νοιώθει να απειλείται περισσότερο από τους λαθροµετανάστες.

9 ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ιχασµένοι είναι οι µετανάστες σε σχέση µε τα δικαιώµατα που απολαµβάνουν όσοι από αυτούς ζουν νόµιµα στην Ελλάδα. Έτσι οι µισοί από αυτούς δηλώνουν ότι έχουν τα ίδια δικαιώµατα µε τους έλληνες και οι άλλοι µισοί ότι όχι. Πιο συγκεκριµένα, θεωρούν ότι το ελληνικό κράτος διασφαλίζει για τους νόµιµους µετανάστες: Σε ποσοστό 76,7%, την πρόσβαση στην εκπαίδευση για τους ίδιους και τα παιδιά τους Σε ποσοστό 74,7%, την πρόσβαση στις φροντίδες υγείας Σε ποσοστό 62,9%, το δικαίωµα της πρόσβασης στην κοινωνική ασφάλιση Σε ποσοστό 55,6%, το δικαίωµα στην εργασία Σε ποσοστό 45,2%, το δικαίωµα στην οικογενειακή επανένωση και Σε ποσοστό 36,9%, την προστασία τους από κρούσµατα ρατσισµού. 1 στους 2 δηλώνουν ότι σίγουρα θα ήθελαν να έχουν την ελληνική υπηκοότητα και οι 7 στους 10 ότι θα ήθελαν να έχουν δικαίωµα ψήφου. Πάνω δε από τους 7 στους 10 ανέφεραν ότι συµφωνούν µε το µήνυµα «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2 στους 5 πιστεύουν ότι το Ελληνικό κράτος, προσπαθεί να εντάξει τους µετανάστες στην ελληνική κοινωνία, µε σεβασµό στην ιδιαίτερη ταυτότητα τους, 3 στους 10 ότι προσπαθεί να τους διώξει και 2 στους 10 ότι προσπαθεί να τους αφοµοιώσει. Πάνω από τους µισούς ερωτώµενους κρίνουν θετικά το ρόλο των οργανώσεων των µεταναστών, της εκκλησίας της Ελλάδος, των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης και των Συνδικάτων, στο ζήτηµα της µετανάστευσης, ενώ ιδιαίτερα αρνητικό κρίνουν το ρόλο της Αστυνοµίας. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 1 στους 2 δηλώνει ότι κάνει παρέα τόσο µε Έλληνες, όσο και µε µετανάστες, ενώ 4 στους 10 δηλώνουν ότι κάνουν παρέα µόνο µε άτοµα της εθνικότητάς τους. Ανεξάρτητα πάντως τ ου µε ποιους κάνουν παρέα, οι 9 στους 10 δήλωσαν ότι προσπαθούν να διατηρήσουν την ιδιαίτερή τους ταυτότητα, τη γλώσσα, τις παραδόσεις, τα ήθη & έθιµα της χώρας τους. Παρ όλες τις προσπάθειές τους όµως να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, οι 4 στους 10 πιστεύουν ότι σιγά - σιγά οι µετανάστες θα τη χάσουν και σε λίγα χρόνια θα έχουνε γίνει Έλληνες. Μόνο 2 στους 10 φαίνεται να έχουν αντιµετωπίσει διλήµµατα του τύπου «να υπερασπιστούν την Ελλάδα ή τη χώρα τους» ή «να αποδείξουν τον πατριωτισµό τους στην Ελλάδα ή στη χώρα τους». 6 στους 10 επίσης δηλώνουν ότι έχουν την αναγνώριση & το σεβασµό που τους αξίζει. 65% περίπου έχουν θετική γνώµη για τους Έλληνες, ένα ποσοστό του 26,4% ουδέτερη και µόνο το 7,7% δηλώνει ότι έχει αρνητική άποψη για αυτούς.

10 Το 28,1%, κρίνει ρατσιστική τη συµπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στους µετανάστες, το 44,3% ως ουδέτερη και το 26,6% ως στάση που επιδεικνύει αλληλεγγύη. Το 47% δε των ερωτώµενων, δηλώνουν ότι έχουν υποστεί τη ρατσιστική συµπεριφορά των ελλήνων. Το 65% περίπου δηλώνουν ότι η Ελλάδα είναι για αυτούς η δεύτερή τους πατρίδα, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 15% περίπου δηλώνει πως η Ελλάδα τους είναι κάτι αδιάφορο. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ 6 στους 10 δηλώνουν ότι η παγκοσµιοποίηση για αυτούς είναι κάτι θετικό, ενώ παράλληλα πιστεύουν ότι οι µετακινήσεις των πληθυσµών που διατελούνται στο πλαίσιο αυτής, συµβάλλουν στον εµπλουτισµό του πολιτισµού της κάθε χώρας. Οι «Γιατροί του Κόσµου» και η κινητή ιατρική µονάδα «ΛΗΤΩ» στο σχολείο µας Άνθρωποι που σώζουν ανθρώπους Κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωµα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, ιδεολογία ή πολιτική πεποίθηση. Όταν ανοίγεις την καρδιά σου και δίνεις, τότε παίρνεις πιο πολλά! Όλοι µας έχουµε ακούσει λίγο πολύ για τους Γιατρούς του Κόσµου. Πόσοι όµως γνωρίζουµε ποιοι είναι ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι και µε τι ασχολείται ο συγκεκριµένος Μη Κυβερνητικός Οργανισµός; Ιστορικό της οργάνωσης: Η οργάνωση «Medecins du Monde» ιδρύθηκε το 1980 στη Γαλλία, όταν το 1968 αποφάσισε να παρέµβει οργανωµένα στο δράµα του λιµού της Μπιάφρα. Πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη και οπαδοί της ιδέας της ανθρωπιστικής δράσης, ήταν οι πρώτοι γιατροί που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους επιτόπου, δηµοσιοποιώντας συγχρόνως και τη µαρτυρία - καταγγελία τους για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωµάτων και της βαρβαρότητας της οποίας υπήρξαν µάρτυρες. Από το 1989 και µετά, άρχισε να αναπτύσσει τµήµατα και σε άλλες χώρες, όπως Ισπανία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Ελβετία, Κύπρο, Αργεντινή, ΗΠΑ, Καναδά, Πορτογαλία, Γερµανία, Ηνωµένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Σουηδία, Ολλανδία. ρουν µε την ίδια αυταπάρνηση, σε όλο τον κόσµο, αλλά και µε την αποτελεσµατικότητα και τη σοβαρότητα που επιβάλλει ο ανθρώπινος πόνος. Και πόνος υπάρχει παντού. Κι αυτό προσπαθούν να αλλάξουν, πιστεύοντας βαθιά στη δύναµη του ανθρώπου και την ίαση που µπορεί να προσφέρει. Οι Γιατροί του Κόσµου Ελλάδος δηµιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν µέρος του ιεθνούς ικτύου το οποίο αποτελείται από 16 συνολικά τµήµατα. Ταυτόχρονα ωστόσο, παραµένουν µία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της µονοπάτι βασιζόµενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονοµική και διοικητική της ανεξαρτησία. Με δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόµενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονοµικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

11 Ο λογότυπος των Γιατρών του Κόσµου σχεδιάστηκε το Νοέµβριο του 1987 από τον Ρίτσαρντ Ροσίν. Το περιστέρι που δεσπόζει στο κέντρο συµβολίζει την παγκόσµια ειρήνη και την ιατρική φροντίδα. Τα φύλλα του κλαδιού, αναπαριστούν τις πέντε ηπείρους και η χρήση του µπλε χρώµατος αντιπροσωπεύει τη φυσική σύνδεση των ηπείρων, δηλαδή τον ουρανό και τη θάλασσα. Το περιστέρι συµβολικά διασχίζει τα σύνορα των χωρών και απεικονίζεται µέσα σε έναν κύκλο, ο οποίος είναι ο πλανήτης µας. Για πληροφορίες: Οι γιατροί του Κόσµου στο σχολείο µας: Μετά από επικοινωνία που υπήρξε µεταξύ του ιευθυντή µας και των Γιατρών του Κόσµου, είχαµε τη χαρά να µας επισκεφτούν στο χώρο του σχολείου για δυο συνεχόµενες ηµέρες µε την κινητή ιατρική µονάδα τους, τη «ΛΗΤΩ» και να εξετάσουν οδοντιατρικά όλα τα παιδιά (περίπου 300) καθώς και παιδιατρικά (περίπου τα µισά τη 2 η µέρα). Η Κινητή Παιδιατρική και Οδοντιατρική Μονάδα της οργάνωσης δηµιουργήθηκε το 2003 σε συνεργασία µε τη Vodafone στο πλαίσιο του προγράµµατος Εταιρικής Υπευθυνότητας που εφαρµόζει. Η Μονάδα αυτή ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα προκειµένου να παρέχει παιδιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη σε παιδιά που ζουν σε αποµακρυσµένες περιοχές χωρίς νοσοκοµεία ή Κέντρα Υγείας. Μέχρι σήµερα η «ΛΗΤΩ» έχει προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε περισσότερα από παιδιά. Ένα µεγάλο ευχαριστώ από τους µαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς του σχολείου µας. Ήταν µια µοναδική εµπειρία για µας. Αφιέρωµα στους Ροµά 8 η Απριλίου Παγκόσµια Ηµέρα των Ροµά Ένας λαός χωρίς γραπτή γλώσσα, ένας αρχαίος νοµαδικός λαός, που στο πείσµα των αιώνων διατηρεί την παράδοση, της περιπλάνησης. Η 8 η Απριλίου είναι η παγκόσµια ηµέρα για τους Ροµά, κάτι για το οποίο (µάλλον) δεν θα πληροφορηθούµε από πουθενά. Αν η λέξη Ροµά (ή Ροµ στον ενικό) δεν σας λέει κάτι ίσως η λέξη Τσιγγάνοι, Αθίγγανοι ή Σίντηδες. Επίσης στις περισσότερες χώρες είναι γνωστοί µε λέξεις συγγενικές µε τη λέξη "γύφτος". Η λέξη προέρχεται από τη λέξη "Αιγύπτιος" και η χρήση της οφείλεται στην πεποίθηση παλαιότερων εποχών ότι οι Ροµά προέρχονται από την Αίγυπτο. Ένας κατά βάση νοµαδικός λαός µε ινδική καταγωγή. Η πρώτη ιστορική αναφορά για τους Ροµά γίνεται από τον Ηρόδοτο που αναφέρει το λαό των "Σιγύνων". Η λέξη "Ροµ", που χρησιµοποιείται σε πολλές περιοχές από τους ίδιους, σηµαίνει στη γλώσσα τους "άντρας" ή "σύζυγος". Μεταξύ τους χρησιµοποιούν τα "Μελελέ" (Λαός µαύρος), "Μανούχ" (άνθρωπος) και "Σίντε". Επίσης, η λέξη "αθίγγανος" ή "ατσίγγανος" σηµαίνει τον "ανέγγιχτο" (από την ονοµασία της χαµηλότερης ινδουιστικής κάστας, από την οποία πιθανολογείται ότι προήλθαν) και ετυµολογείται από το στερητικό α- και το ρήµα θιγγάνω, δηλαδή "αγγίζω". Σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες οι Τσιγγάνοι αναφέρονται ως εξής: στα γερµανικά: Zigeuner, ουγγρικά: Cigány, γαλλικά: Tsigane, ιταλικά: Zingaro, ισπανικά: Cingaro, πορτογαλικά: Cigano, ρουµανικά: Ţigan, σουηδικά: Zigenare, ρωσικά: Цыган (Zygan), τσέχικα: Cikáni, πολωνικά: Cygan, βουλγάρικα: Циганин (Ziganin), σέρβικα και κροάτικα: Cigani, τούρκικα: Çingene. Περισσότερες πληροφορίες για τους Ροµά κσι την εκπαίδευση των παιδιών Ροµά, στην ιστοσελίδα του σχολείου:

12 Ξένοι και Έλληνες (γνωστά ονόµατα τσιγγάνικης καταγωγής): Charlie Chaplin, ( ), το πλήρες όνοµα του ήταν Τσάρλς Σπένσερ Τσάπλιν ο νεότερος (Charles Spencer Chaplin Jr), διάσηµος άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης του κινηµατογράφου (γεννιέται σε µια φτωχογειτονιά του Λονδίνου, πατέρας γαλλοϊρλανδικής καταγωγής & µητέρα µε τσιγγάνικο αίµα). Οι γονείς ήταν περιπλανώµενοι ηθοποιοί, ο Τσάρλι πρωτοεµφανίστηκε µαζί τους στη σκηνή σε ηλικία 10 ετών. Yul Brunner, ( ), διάσηµος ρωσο-ελβετο-αµερικανός ηθοποιός, κιθαρίστας και τραγουδιστής. Το πραγµατικό του όνοµα ήταν: Juli Borissowitsch Brinner. Γεννήθηκε στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας. Michael Caine, (1933), διάσηµος Άγγλος ηθοποιός, ο πατέρας του είχε τσιγγάνικη καταγωγή. Γεννήθηκε στο Λονδίνο. Το πραγµατικό του όνοµα είναι: Maurice Joseph Micklewhite, Jr. Έχει τον τίτλο του Sir. Bob Hoskins, (1942), διάσηµος Άγγλος ηθοποιός, η µια του γιαγιά ήταν τσιγγάνα. Το κανονικό του όνοµα είναι: Robert William Bob Hoskins. Γεννήθηκε στο Bury St Edmunds, Suffolk, της Αγγλίας. Ian Hancock, διάσηµος Άγγλος γλωσσολόγος και δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, γεννήθηκε στην Αγγλία από µητέρα Τσιγγάνα. ιευθύνει Πρόγραµµα Σπουδών σχετικά µε τους Ροµά στο Πανεπιστήµιο του Τέξας στο Όστιν των ΗΠΑ, όπου από το 1972 διδάσκει ως καθηγητής γλωσσολογίας και θεµάτων που έχουν σχέση µε την Ασία. Paco de Lucía, Ισπανός κιθαρίστας του Φλαµέγκο. Το κανονικό του όνοµα είναι Francisco Sánchez Gómez και γεννήθηκε το 1947 στην πόλη Αλγεθίρας της επαρχίας Κάντιζ στην Ανδαλουσία. Σε ηλικία 11 ετών κάνει την πρώτη του επίσηµη εµφάνιση. Joaquín Cortés, Ισπανός χορευτής του Φλαµέγκο, γεννήθηκε στην Κόρδοβα το Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 12 ετών, όταν µετακόµισε η οικογένεια του στη Μαδρίτη. Το 1992, ίδρυσε τη δική του οµάδα µπαλέτου, µε την επωνυµία Joaquín Cortés Flamenco Ballet. Από τότε γνωρίζει µεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσµο, όπου κι αν εµφανίζεται. Zlatan Ibrahimović, Σουηδός διεθνής ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα, γεννήθηκε στο Μάλµοε της Σουηδίας το 1981, ο Βόσνιος πατέρας του είναι τσιγγάνικης καταγωγής, η µητέρα του είναι Κροάτισσα. Πριν από την Μπαρτσελόνα έπαιζε στην Ίντερ και στη Γιουβέντους. Καλύτερος Σουηδός ποδοσφαιριστής τα έτη 2005,2007,2008. Καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής στην Ιταλία το Καλύτερος Σουηδός αθλητής το 2007.

13 Ricardo Quaresma, Πορτογάλος διεθνής ποδοσφαιριστής της Ίντερ, γεννήθηκε στη Λισαβόνα το Προηγούµενη οµάδα του η Σπόρτιγκ Λισαβόνας. José Antonio Reyes, Ισπανός διεθνής ποδοσφαιριστής της Ατλέτικο Μαδρίτης, γεννήθηκε το 1983 στην πόλη Ουτρέρα της επαρχίας Σεβίλλης. Οι προηγούµενες οµάδες του ήταν: η Σεβίλλη, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπενφίκα. Jesús Navas, Ισπανός ποδοσφαιριστής της Σεβίλλης. γεννήθηκε το 1985 στην πόλη Λος Παλάσιος της επαρχίας Σεβίλλης. Προέρχεται από τα παιδικά τµήµατα της οµάδας. Quique Flores, (Enrique Sánchez Flores) Ισπανός προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης, ανιψιός της µεγάλης Ισπανίδας χορεύτριας και ηθοποιού Λόλα Φλόρες. Γεννήθηκε στη Μαδρίτη το Η καριέρα του ως προπονητή: στη Χετάφε (Ισπανίας), στη Βαλένθια (Ισπανίας), στην Μπενφίκα (Πορτογαλίας) Μανώλης Αγγελόπουλος ( ) Λαϊκός τραγουδιστής, γεννήθηκε στην Καβάλα το 1939 από τσιγγάνους γονείς. Ο πατέρας του, που ήταν πολύ καλός µουσικός, έπαιζε µπουζούκι και κιθάρα, λεγόταν Ηλιακός Αγγελόπουλος, η µητέρα του Ερασµία, κι ο µικρότερος αδερφός του Λεύτερης. Από την Καβάλα, πηγαίνει µε την οικογένεια του στον Αγ. Αθανάσιο ράµας και το 1947 βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, στα τσαντίρια! Στα 13 του χρόνια ο Μανώλης µένει ορφανός από τον πατέρα του, και µε τη µάνα και τον αδερφό του έφτασε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στα κάτω Πετράλωνα. Έτσι αναγκάστηκε να βγει στη βιοπάλη κι έκανε διάφορες δουλειές. Ήταν περήφανος για την τσιγγάνικη καταγωγή του. Όλοι οι συνάδελφοι του έλεγαν τα καλύτερα γι' αυτόν, για τον ευαίσθητο τραγουδιστή µε την χρυσή καρδιά!! Κώστας Χατζής - Μουσικός, τραγουδιστής. θεωρείται από τους κορυφαίους και συνάµα πρωτοπόρους δηµιουργούς στο κοινωνικό τραγούδι. Είναι αυτός που ουσιαστικά επέβαλε το στυλ «φωνή κιθάρα» και για πρώτη φορά ακούστηκαν µπαλάντες µε κοινωνικά µηνύµατα. ιαµόρφωσε µε την διαχρονική παρουσία του εδώ και 50 χρόνια σχολή, και γενιές τραγουδοποιών ακολούθησαν τα χνάρια του και µεγαλούργησαν στο µετέπειτα έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Ο Κώστας Χατζής γεννήθηκε στη Λιβαδειά. Ο παππούς του υπήρξε µεγάλος λαϊκός κλαρινετίστας αλλά και ο πατέρας του έπαιζε πολύ καλό σαντούρι γι αυτό και ο Κώστας δεν άργησε ν ακολουθήσει τα βήµατα της οικογένειας του. Στα δεκαέξι του κιόλας χρόνια τον έπαιρνε ο πατέρας του και τραγουδούσε σε γάµους, βαφτίσια, σε κάθε εκδήλωση που ήταν απαραίτητα η δηµοτική κυρίως µουσική και µετά από πενταετή περιπλάνηση έρχεται στην Αθήνα άγνωστος µεταξύ αγνώστων. Τότε αρχίζει µια από τις πιο δύσκολες και σκληρές περιόδους της ζωής του.

14 Αλέξανδρος Χατζής - Μουσικός, τραγουδιστής, γεννήθηκε από γερµανίδα µητέρα την Ούρσουλα von Jordis στο Bad Nauheim της Γερµανίας. Αν και πιστεύει πως ο καλλιτέχνης κατ αρχήν γεννιέται και δεν φτιάχνετε, είναι της άποψης ότι πρέπει να βελτιώνει και να εξελίσσει τις δυνατότητες του χωρίς όµως να παρεµβαίνει στο DNA του ταλέντου του. Αυτή την βοήθεια εξέλιξης την είχε ήδη από τον πατέρα του, Κώστα Χατζή. Βασίλης Παϊτέρης - Μουσικός, τραγουδιστής. Γεννήθηκε το 1950 στη ραπετσώνα, άρχισε να τραγουδά επαγγελµατικά σε ηλικία 13 ετών. Μάκης Χριστοδουλόπουλος Τραγουδιστής. Γεννήθηκε το 1948 στον Άγιο Σώστη Αµαλιάδας, από φτωχή τσιγγάνικη οικογένεια. Ζει στην Αθήνα από το Το πρώτο επάγγελµα που έκανε σε ηλικία 8 χρόνων, ήταν να πλέκει καλάθια, τα οποία πουλούσε στα διάφορα «εµποροζωοπανηγύρια». Από µικρός είχε κλίση στα µουσικά όργανα. Παίζει όλα τα όργανα, αλλά το βασικό του είναι το κλαρίνο, το οποίο ξεκίνησε σε ηλικία 13 ετών, και το εγκατέλειψε στα τριάντα του, που καθιερώθηκε σαν τραγουδιστής. Ο άνθρωπος που τον έπεισε να γίνει τραγουδιστής ήταν ο Βασίλης Σαλέας. Ελένη (Λαβίδα) Βιτάλη - Θεωρείται από τις σηµαντικότερες τραγουδίστριες της τελευταίας 20ετίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα µέσα σε µουσική οικογένεια και µεγάλωσε ταξιδεύοντας από παιδί σε όλη την επικράτεια. Ο πατέρας της Γ. Λαβίδας έπαιζε σαντούρι και η µητέρα της Λ. Καραγεωργίου ήταν τραγουδίστρια σε πανηγύρια. Έτσι, από µικρή µπαίνει και η ίδια στο χώρο των πανηγυριών, παρέα µε τσιγγάνους µουσικούς και δηµοτικούς οργανοπαίκτες. Συνέπεια αυτών είναι η πολυσχιδής µουσική προσωπικότητα που είχε όταν αποφάσισε να λάβει µέρος στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσ/νίκης (µε το τραγούδι Χωρίς δεκάρα) και να µπει στο χώρο της δισκογραφίας. Κάνει την πρώτη δισκογραφική εµφάνιση το 1973, στο πλευρό της Σωτηρίας Μπέλλου. Ζαφείρης Μελάς Τραγουδιστής. Γεννήθηκε στην Ξάνθη και µεγάλωσε σε µία γειτονιά ανάµεσα σε φτωχούς ανθρώπους αλλά µε πλούσια αισθήµατα. Σταθµός στη ζωή του ο χαµός των γονέων του, κάτι το οποίο τον ανάγκασε να µείνει µόνος του ανάµεσα σε τρεις αδερφές. Συγκυρίες οι οποίες τον ανάγκασαν να αγωνίζεται στη ζωή του από µικρός. Σε µικρή ηλικία ξεχώρισε η τάση του για τη µουσική και το τραγούδι. Έτσι βρέθηκε να τραγουδά σε συγκροτήµατα δηµοτικού τραγουδιού. Στάθης Αγγελόπουλος - Τραγουδιστής Γιος του µεγάλου λαϊκού τραγουδιστή Μανώλη Αγγελόπουλου. Γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Αθήνα. Πρωτοεµφανίστηκε στο τραγούδι το Κυκλοφόρησε το πρώτο του δίσκο το 1989.

15 Ειρήνη Μερκούρη Τραγουδίστρια της ποπ (η µητέρα της είναι Τσιγγάνα). Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 26 Μαΐου Κατάγεται από µουσική οικογένεια και από µικρή ασχολήθηκε µε το τραγούδι. Έπειτα από επιτυχή συµµετοχή της σε διαγωνισµό ταλέντων, υπέγραψε συµβόλαιο µε δισκογραφική εταιρεία. Κυκλοφόρησε το πρώτο της δίσκο το Άγγελος Βιλανάκης Ποδοσφαιριστής (35 ετών, γεννήθηκε 5/3/1973) που µεγάλωσε στην περιοχή µας και ξεκίνησε από τον Οδυσσέα Κορδελιού κι έπειτα στον Εορδαϊκό, Skoda Ξάνθη, Προοδευτική, Ιωνικό, Παναχαϊκή, ΠΑΣ Γιάννενα, Τρίκαλα, Βύζαντα Μεγάρων και Ατρόµητο Λάππας) Χρήστος Πατσατζόγλου ιεθνής Ποδοσφαιριστής. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19/3/1979. Ξεκίνησε από τις ακαδηµίες της Ξάνθης και αγωνίστηκε στην πρώτη οµάδα για 4 χρόνια, από τη σεζόν µέχρι τη σεζόν Την αγωνιστική περίοδο υπέγραψε συµβόλαιο στον Ολυµπιακό. Τραυµατίστηκε σοβαρά στον αχίλλειο τένοντα σε ένα ντέρµπι το Του πήρε περισσότερο από 3 χρόνια να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους. Παρ' όλα αυτά, χάρη στη σιδερένια θέλησή του κατάφερε να επιστρέψει προς το τέλος της σεζόν Σήµερα παίζει στην Κύπρο. ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Οι µαθητές της Ε' τάξης δουλεύοντας σε ένα project Στο πλαίσιο του µαθήµατος των αγγλικών, οι συµµαθητές µας του Ε2 καθώς και οµάδα συµµαθητών µας του Ε1 ανέλαβαν την εκπόνηση ενός project, που στόχος του είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή µε διάφορες χώρες της Ευρώπης (κι όχι µόνο) και να συµβάλει στην εξοικείωσή τους µε διαφορετικές κουλτούρες. Μετά από συζήτηση στην τάξη, αποφασίστηκε η πρώτη χώρα που θα παρουσιαστεί να είναι η Ελλάδα, µια και αποτελεί κοινό σηµείο αναφοράς των παιδιών, και στις µελλοντικές φάσεις του project να συµπεριληφθούν κι άλλες χώρες. Οι µαθητές χωρίστηκαν σε οµάδες και η κάθε µια ανέλαβε να δουλέψει και να παρουσιάσει ένα συγκεκριµένο κοµµάτι της χώρας. Η πρώτη λόγου χάρη οµάδα ανέλαβε να παρουσιάσει πληροφορίες για τη γεωγραφική θέση της χώρας, η δεύτερη για την πρωτεύουσα, τις πόλεις και τα νησιά της, κάποια άλλη ανέλαβε να µιλήσει για τη Θεσσαλονίκη, δυο άλλες παρουσίασαν τα µνηµεία και τον πολιτισµό της χώρας και τέλος οι υπόλοιπες οµάδες µίλησαν για τα τοπικά φαγητά, τη µουσική καθώς και τα επιτεύγµατά µας στο χώρο του αθλητισµού. Μετά από ένα σχεδόν µήνα δουλειά, έγινε η παρουσίαση του project στα δυο τµήµατα της Ε τάξης καθώς και στους δασκάλους των τάξεων.

16 Εκτός από τα κείµενα που έγραψαν τα ίδια τα παιδιά, η παρουσίαση περιλάµβανε και σχετικό εποπτικό υλικό που έφεραν ή δηµιούργησαν οι ίδιοι. Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ η µακέτα του Παρθενώνα που δηµιούργησαν οι Σπύρος Σφεντερίκος και Γιάννης Συµεωνίδης, καθώς και το αθλητικό υλικό που προσκόµισε ο Γρηγόρης Γαβριηλίδης. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το ζεϊµπέκικο που χόρεψε ο Γιώργος Μουρατίδης στο πλαίσιο της παρουσίασης της ελληνικής µουσικής και του χορού, καθώς και τα λουκούµια που κεράστηκαν στο τέλος στα παιδιά για να µην ξεχνάµε και τις παραδοσιακές µας γεύσεις. Εξαιρετικοί στο ρόλο τους ήταν ο Χαράλαµπος Σίµος ως αφηγητής και η Ολυµπία Καρέλλα ως φωτογράφος. Σε προηγούµενο τεύχος της εφηµερίδας µας είχαµε γράψει ότι η στήλη αυτή φιλοξενεί κείµενα των παιδιών. Επιλέγουµε λοιπόν το κείµενο που έγραψε η αντίστοιχη οµάδα για την ελληνική µουσική. The music of our country is beautiful. The people in Greece listen to rock, folk, pop, classical, jazz etc. Many singers live and work in Greece, for example John Ploutarchos, Elena Paparizou, Sakis Rouvas, Goin through etc. The folk music is very good too. It is of two kinds: Demotiki (which is older) and Laika, which is more modern. Many singers sing folk music too. Our favorite music is jazz and rock. The kids in this group are writing about music because we like it very much!!! Ίσως εκείνο που περισσότερο απ όλα άξιζε σε αυτήν την προσπάθεια ήταν η ταχύτητα µε την οποία ξεπεράστηκαν οι αρχικές δυσκολίες καθώς και ο ενθουσιασµός των παιδιών και η χαρά τους µε την οποία δούλεψαν. «Πο-πο, δουλεύουµε σαν µεγάλοι!!», είπε ένας συµµαθητής µας του Ε2. Το project θα συνεχιστεί κι ελπίζουµε ότι µέχρι το τέλος της χρονιάς θα µπορέσουν να µας παρουσιάσουν όσες παραπάνω χώρες γίνεται. Το νέο βιβλίο των αγγλικών εξάλλου παρέχει αυτή τη δυνατότητα µιας και στο πλαίσιο της διαθεµατικότητας αφιερώνει πολλές σελίδες στη γεωγραφία. Γάµοι Ελλήνων ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΙ ΓΑΜΟΙ: ΠΟΝΤΟΥ, ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ, ΗΠΕΙΡΟΥ, ΘΡΑΚΗΣ & Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΧΟΡΟΣ Η παραδοσιακή χορευτική οµάδα του σχολείου µας, η οποία δηµιουργήθηκε το σχ. έτος µε πολύ µεράκι από τη χοροδιδάσκαλο του σχολείου µας κα Μπαδέµη Μαρία, - γυµνάστρια µε ειδικότητα χορού σε συνεργασία µε το Σύλλογο Γονέων & Κηδεµόνων και τη σύµφωνη γνώµη του Συλλόγου ιδασκόντων, αποτελείται κάθε χρόνο από 50 ως 60 µαθητές όλων των τάξεων του σχολείου (Α' ως ΣΤ' τάξη). Φέτος τα παιδιά είναι χωρισµένα σε 4 επίπεδα (οµάδες), Α', Β', Γ'- ' και Ε'-ΣΤ'. Τα µαθήµατα γίνονται αµέσως µετά το πέρας των µαθηµάτων στο σχολείο. Ο Σύλλογος Γονέων-Κηδεµόνων ήταν κι είναι αρωγός αυτής της προσπάθειας (µε πρωτοβουλία των κατά καιρούς προέδρων Μαίρη Ελευθεριάδου, Μαρίνα Βότση & Σταυρούλα Παπαδοπούλου και των υπόλοιπων µελών του.σ.), έχοντας δηµιουργήσει το δικό µας βεστιάριο στο σχολείο και αγοράζοντας 50 παραδοσιακές φορεσιές, διαφόρων περιοχών της Ελλάδας. Συµµετέχει κάθε χρόνο στα παιδικά φεστιβάλ των Συκεών και του Ευόσµου. Στο τέλος της περσινής χρονιάς η χορευτική οµάδα ανέβασε µε µεγάλη επιτυχία στα πλαίσια της πολιτιστικής εβδοµάδας του ήµου, τους «Γάµους Ελλήνων».

17 Συµµετείχαν µε πολύ µεράκι γηγενείς, παλιννοστούντες, αλλοδαποί και τσιγγάνοι µαθητές. Την όλη εκδήλωση επιµελήθηκε η Μπαδέµη Μαρία Συµµετείχαν: Τα παιδιά της παραδοσιακής χορευτικής µας οµάδας (57 χορευτές της Α' ως ΣΤ') Τα κορίτσια της ΣΤ' τάξης σε µοντέρνες χορογραφίες Οι µαθητές/τριες της Α 1 τάξης σε µοντέρνα χορογραφία Μαθητές/τριες της Ε' τάξης Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Μπαδέµη Μαρία (χοροδιδάσκαλος σχολείου) παραδοσιακός & πολιτικός γάµος Αρβανιτίδου Βιργινία (Φυσ. Αγωγής) µοντέρνες χορογραφίες ΣΤ' & χασάπικο Ε' Μάρκροφτ Έλεν (δασκάλα µοντέρνου χορού, µητέρα του σχολείου µοντέρνα χορογραφία Α' τάξης Απαγγελία αφήγηση κειµένων: Σαχινίδου Χριστίνα (ηθοποιός, υπεύθυνη των γιορτών ανοιχτού θεάτρου του ήµου Θεσ/νίκης) Μουσικοί: Ποντιακή λύρα: Σωπιάδης Κώστας, Ποντιακό τραγούδι: Πολατίδης Βασίλης, Νταούλι Πόντου: Κεσόγλου Ιάκωβος, Λαούτο: Νάτσιου Σοφία, Κλαρίνο: ανίτσας Γιάννης, Βιολί: Κουσουλάκης Γιάννης, Κρουστά: Χατζόπουλος Νίκος, Τραγούδι: Καραγκιόζογλου Αριστοτέλης Ευχαριστούµε: Τον Αντιδήµαρχο Παιδείας του ήµου Ελευθερίου-Κορδελιού κ. Σιταρίδη Παύλο, τον Πολιτιστικό Οργανισµό του ήµου Ελευθερίου-Κορδελιού & την υπεύθυνη του κα Λίνα Χόη, το Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού και τον πρόεδρο του κ. Τερζόπουλο Κων/νο, το 13 ο ηµοτικό Θεσ/νίκης, την κα Χρύσα Μιχαλούδη-Παπαδοπούλου (µητέρα µαθητών του σχολείου) για το υπέροχο σκηνικό που φιλοτέχνησε και για την πολύτιµη βοήθειά της τα τελευταία χρόνια, τους δασκάλους κ. Καρρά Ευθύµιο, Μαυροµάτη Γαβριήλ για το στήσιµο των σκηνικών, την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεµόνων κα Παπαδοπούλου Σταυρούλα και τα µέλη του.σ. (Βότση Μαρίνα, Ζέκου Αναστασία, Καρέλλα Πετρούλα, Κυριακίδη Κων/νο, Μακεδονίτη ηµήτριο, Πεταλίδη Απόστολο) που βοήθησαν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς λύνοντας προβλήµατα που παρουσιάζονταν. Όλους τους δασκάλους του σχολείου. Παραδοσιακός Γάµος Πόντου από τους µαθητές της Ε' και ΣΤ'

18 Παραδοσιακός Γάµος Μακεδονίας από τους µαθητές της Γ' και ' Παραδοσιακός Γάµος Ηπείρου από τους µαθητές της Α' και Β' Παραδοσιακός Γάµος Θράκης από τους µαθητές της Ε' και ΣΤ'

19 Πολιτικός Γάµος από µαθητές της Γ' και ' Ο µοντέρνος τρόπος διασκέδασης από τους µαθητές της Α', Ε' και ΣΤ' Hyvää pääsiäistä (στα φιλανδικά ) Häid lihavõttepühi (στα εσθονικά ) Paşte fericit (στα ρουµάνικα ) Happy Easter (στα αγγλικά ) Οι µαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς του 6 ου ιαπολιτισµικού ηµοτικού Ελ. Κορδελιού, σας εύχονται ολόψυχα: Καλό Πάσχα (στα ελληνικά) Joyeuses Pâques (στα γαλλικά) Frohe Ostern (στα γερµανικά) Buona Pasqua (στα ιταλικά ) Priecīgas Lieldienas (στα λετονικά) Wesołych Świąt Wielkanocnych (στα πολωνικά) Feliz Páscoa (στα πορτογαλικά ) с праздником Пасхи (στα ρωσικά) Gëzuar Pashkët (στα αλβανικά) Felices Pascuas (στα ισπανικά) Glad Påsk (στα σουηδικά)

20 Το συγκεκριµένο φύλλο της εφηµερίδας ( αρ. φύλλου 23 ) επιµελήθηκαν µε τη βοήθεια των δασκάλων τους, οι παρακάτω µαθητές της ΣΤ τάξης: Γκατενασβίλι Μαρία, Γκουζιώτης Ευρυπίδης, Ηλιάδης Γιώργος, Καρράς Γιάννης, Καφφές Μηνάς, Κεσαράκα Σοφία, Κοασίδου Έφη, Κούσης Παναγιώτης, Κυριακίδου όµνα, Μιχαηλίδου Σοφία, Μπεκίρι Ερισιόν, Μποστάνογου Αντώνιος, Νοβάκου Εριόλ, Παπακώστα Άννα, Παπακώστας Γιάννης, Παρασκευόπουλος Απόστολος, Πολατίδης Νίκος, Ράµι Αντριάνα, Σαρµαδάκης Νίκος, Σεµερτζίδης Αλέξης, Τατουνασβίλι Γκεόργκι, Τούσκα Κυριακή, Τριαναταφυλλίδης Αντώνης, Χότζα Κοζέτα, Χοτζαλάρι Κατερίνα, Ακτύπη Ειρήνη, Ακτύπη Ιωάννα, Βαρβαριώτης Γιάννης, Γεωργιάδου Παναγιώτα, Καβατζίδης Λευτέρης, Κασκαλίδου Αντωνία, Κουσιδώνης Στέλιος, Κουτσούρα Ιωάννα, Κωνσταντινίδης Θεόδωρος, Λαχανίδης Ραφαήλ, Λενάκου Γκρέισι, Μακεδονίτης Λευτέρης, Μελντονιάν Μαγδαληνή, Μέµος Νίκος, Παντελιάδης Θανάσης, Παπαδάκη Αγγελική, Παπαδόπουλος Παναγιώτης, Πογκόσωβ Ρώµα, Σεβλίδου Κων/να, Σουλµέταϊ Αρµάντο, Τοπαρλάκη Ερατώ, Τσεβτελίδης Γιάννης, Τσιαντάρης ηµήτρης, Τσίλιου Φώτης, Χατζηαναγνώστου Παρασκευή, Χατζηϊωαννίδης Γιάννης, Χετσογιάν Σοφία

Μερικά πολύ γνωστά ονόµατα τσιγγάνικης καταγωγής

Μερικά πολύ γνωστά ονόµατα τσιγγάνικης καταγωγής Μερικά πολύ γνωστά ονόµατα τσιγγάνικης καταγωγής Ξένοι: Charlie Chaplin, (1889 1977), το πλήρες όνοµα του ήταν Τσάρλς Σπένσερ Τσάπλιν ο νεότερος (Charles Spencer Chaplin Jr), διάσηµος άγγλος ηθοποιός και

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωµα στους Ροµά. 8 η Απριλίου Παγκόσµια Ηµέρα των Ροµά. Ξένοι (γνωστά ονόµατα τσιγγάνικης καταγωγής):

Αφιέρωµα στους Ροµά. 8 η Απριλίου Παγκόσµια Ηµέρα των Ροµά. Ξένοι (γνωστά ονόµατα τσιγγάνικης καταγωγής): Αφιέρωµα στους Ροµά 8 η Απριλίου Παγκόσµια Ηµέρα των Ροµά του Παπαδόπουλου Στέργιου, /ντή του 6 ου ιαπολιτισµικού ηµοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού Ένας λαός χωρίς γραπτή γλώσσα, ένας αρχαίος νοµαδικός λαός,

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε «Κοινότητα για το Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέµησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισµού» ραστηριότητα 1 η : «Ανακαλύπτοντας συµπεριφορές και στάσεις απέναντι στην Φτώχεια και τον Κοινωνικό αποκλεισµό»

Διαβάστε περισσότερα

Τα Κυπριακά Σημεία Επαφής «Πολιτισμό» και «Ευρώπη για τους Πολίτες» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής

Τα Κυπριακά Σημεία Επαφής «Πολιτισμό» και «Ευρώπη για τους Πολίτες» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Τα Κυπριακά Σημεία Επαφής «Πολιτισμό» και «Ευρώπη για τους Πολίτες» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας (50%) και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (50%) Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί.

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν σε βλέπουν και σε «τραβούν» κοντά τους «γαλαξίες», όπως ο Καρβέλας και η Βίσση και ο «αυστηρός»

Διαβάστε περισσότερα

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007 1 / 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Το Κυπριακό Σηµείο Επαφή «Ευρώπη για του Πολίτε» συγχρηµατοδοτείται από το Υπουργείο Παιδεία και Πολιτισµού τη Κυπριακή ηµοκρατία (50%) και από την

Το Κυπριακό Σηµείο Επαφή «Ευρώπη για του Πολίτε» συγχρηµατοδοτείται από το Υπουργείο Παιδεία και Πολιτισµού τη Κυπριακή ηµοκρατία (50%) και από την Το Κυπριακό Σηµείο Επαφή «Ευρώπη για του Πολίτε» συγχρηµατοδοτείται από το Υπουργείο Παιδεία και Πολιτισµού τη Κυπριακή ηµοκρατία (50%) και από την Ευρωπα κή Επιτροπή (50%) Παραδείγµατα και Καλέ Πρακτικέ

Διαβάστε περισσότερα

«ιεθνούς Σχολείου» Ρόδου

«ιεθνούς Σχολείου» Ρόδου Πληθυσµιακή και Γλωσσική Ποικιλότητα «ιεθνούς Σχολείου» Ρόδου στη Ρόδο: Το Παράδειγµα του Κατερίνα Καλογεροπούλου, Φώτης Κοτζαµάνης, Λιάνα Κουµνάκη, Αγάπη Μπίτσκη, Βασιλική Πίνδη, Πάνος Σιώρος, Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθεί η περιγραφή του δείγµατος και κατόπιν αναλύονται τα αποτελέσµατα για κάθε κατηγορία ανηλίκων και ενηλίκων χωριστά.

Ακολουθεί η περιγραφή του δείγµατος και κατόπιν αναλύονται τα αποτελέσµατα για κάθε κατηγορία ανηλίκων και ενηλίκων χωριστά. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Γενικό Λύκειο Βαλτινού Τρικάλων ως εµπλεκόµενο σχολείο στο ευρωπαϊκό πρόγραµµα Comenius Regio, που υλοποιείται µεταξύ φορέων και οργανισµών των Τρικάλων (Ελλάδα) και του

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΜΕΡΟΣ Α : Στοιχεία για τους επισκέπτες της Ελλάδας 1. Αριθμός ημερών παραμονής στην Ελλάδα... 7 2. Αριθμός επισκέψεων στην Ελλάδα για διακοπές...

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Πανηγυρική η έναρξη της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια

Πανηγυρική η έναρξη της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν, το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, οι εκδηλώσεις της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση

Διαβάστε περισσότερα

Εννοείται ότι τα μηνύματα αυτά πρέπει να έχουν τα πλήρη στοιχεία τους, αν και αυτά δεν θα αναφέρονται εδώ για να μην τους ενοχλούν άλλοι.

Εννοείται ότι τα μηνύματα αυτά πρέπει να έχουν τα πλήρη στοιχεία τους, αν και αυτά δεν θα αναφέρονται εδώ για να μην τους ενοχλούν άλλοι. το κεφάλαιο αυτό καταχωρούμε μηνύματα φίλων που είχαν την καλωσύνη να εκφράσουν την εκτίμησή τους προς το έργο του Θεάτρου, καθώς και προτάσεις για βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει ως σωματείο κοινωφελές.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ OΣ Πειραιάς, Αύγουστος 2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ Η Γενική Γραµµατεία

Διαβάστε περισσότερα

1 η θέση στην Κατηγορία Core Values στην Ομαδικότητα και 6 η θέση στη Γενική Κατάταξη.

1 η θέση στην Κατηγορία Core Values στην Ομαδικότητα και 6 η θέση στη Γενική Κατάταξη. Μεγάλη επιτυχία για τους In.C.A.T.S. την ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας στο 2 ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας & Καινοτομίας 1 η θέση στην Κατηγορία Core Values στην Ομαδικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία ΣΑΝΤΡΑ ΚΡΟΠΑ Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλελλήνων της Λετονίας «Ο Ερμής» Ο ελληνισμός για τον καθένα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΗ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

ΚΟΡΗ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΟΡΗ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά. Έχει γράψει θεατρικά έργα, διηγήματα, σενάρια για τον κινηματογράφο και τη τηλεόραση, παιδικά παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά,

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε Ενότητα: Χαιρετισμοί, συστάσεις, γνωριμία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα:

Διαβάστε περισσότερα

"Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα.

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. "Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. Η διδασκαλία αυτή μπορεί να γίνεται στο σχολείο ή κάπου αλλού,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Μάθημα : «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του 2 ου Γυμνασίου Μυτιλήνης με την καθοδήγηση της

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ

Α. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ Ενότητα 5 - Πάμε για επανάληψη Α. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ 1. Συμπληρώστε τα κενά με λέξεις από το πλαίσιο: βιβλιοθήκη, φιλοσοφία, εγκυκλοπαίδεια, παιδίατρος, φωτογραφία, αθλητισμό, Ελλάδα, σχολείο, φίλο, κινηματογράφο,

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτική συνάντηση Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2016

Ενημερωτική συνάντηση Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2016 Ενημερωτική συνάντηση Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2016 Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών H μεγαλύτερη διεθνής έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ» -

«ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ» - «ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ» - http://blogs.sch.gr/nikitpapa ΜΙΑ ΙΔΙΑΤΕΡΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΘΡΑΚΗΣ κ. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΞΑΝΘΗ «Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ» 1. κ. Κωσταντινίδου υπηρετείτε

Διαβάστε περισσότερα

Τρύπατζης Νίκος. Μαχιλάϊ Γιαννήσα. Σαράκη Ελένη. Αλεξανδρή Ιωάννα. 2 o Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Τάξη Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τρύπατζης Νίκος. Μαχιλάϊ Γιαννήσα. Σαράκη Ελένη. Αλεξανδρή Ιωάννα. 2 o Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Τάξη Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2 o Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Τάξη Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Θέμα : Καταγραφή Πολιτιστικών Σωματείων και Συλλόγων Μυτιλήνης Τρύπατζης Νίκος Μαχιλάϊ Γιαννήσα Σαράκη Ελένη Αλεξανδρή Ιωάννα Σχολικό Έτος : 2011-2012

Διαβάστε περισσότερα

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση VPRC Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1/2 Ανάθεση: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σκοπός της έρευνας: Η διερεύνηση των απόψεων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ είναι η γνώμη που αναπτύσσεται με σύνδεσμο συγκεκριμένα γνωρίσματα όπως : εθνικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά κ.ά. προκειμένου να δημιουργεί μια ομάδα ως ανώτερη

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία"

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία Aurora Μου άρεσε πολύ Γλώσσα 2. Σπούδασα Ελληνικά όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο και με αυτό το πρόγραμμα μπόρεσα να ασκήσω πάλι αυτή. Ήταν πολύ εύκολο για μένα να σπουδάσω στο σπίτι μου και στον ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης των Πράξεων με τίτλο «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με MIS 303169 και 303167 Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ Μήνυμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ για τον εθελοντισμό Όταν ένας συνάνθρωπος μας ή μια ομάδα ανθρώπων γύρω μας χρειάζεται βοήθεια κι εμείς αρνηθούμε, τότε οι λέξεις αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια,

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

Δεκέμβριος 2014 ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Δεκέμβριος 2014 ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης της Πράξης «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» με MIS 295403 περιόδου 2010-2014 ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Πώς σε λένε;

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Πώς σε λένε; ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Πώς σε λένε; A ΜΕΡΟΣ Α. ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ Πώς σε λένε; Η Ελένη, η Σοφία, η Βασιλική, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος γνωρίζουν καινούργιους φίλους.

Διαβάστε περισσότερα

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α Αθήνα 31-7-2012 Αρ. πρωτ. 12 Προς την Επιτροπή Ανταλλαγών Νέων Αγαπητέ Πρόεδρε Τάσο Γρηγορίου, Με την Παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εγκάρδια φιλοξενία των 4 παιδιών του Θέματός μας

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ, 25/09/1997. ΕΛΛΗΝΙ ΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κάθε ηµέρα λύσεις Ανελέητος ανταγωνισµός

ΤΑ ΝΕΑ, 25/09/1997. ΕΛΛΗΝΙ ΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κάθε ηµέρα λύσεις Ανελέητος ανταγωνισµός ΤΑ ΝΕΑ, 25/09/1997 ΕΛΛΗΝΙ ΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κάθε ηµέρα λύσεις Ανελέητος ανταγωνισµός Άρωµα γυναίκας Κυρίες της Αυτοδιοίκησης Της ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ ΗΛΙΚΙΑ: «"ΤΑ ΝΕΑ" έχουν πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΟΥ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ Της Ιωάννα Μαλίκη

ΑΚΟΥ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ Της Ιωάννα Μαλίκη ΑΚΟΥ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ Της Ιωάννα Μαλίκη Η σχολική εφηµερίδα τη φετινή χρονιά αποφάσισε να πραγµατοποιήσει µια έρευνα σχετικά µε το βασικό µας θέµα, τις τέχνες. Ρωτήσαµε τους µαθητές του 3 ου γυµνασίου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης των Πράξεων με τίτλο «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» στις Περιφέρειες Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Νοτίου και Βορείου Αιγαίου,

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών Δημοσιογραφική Διάσκεψη 07 Δεκεμβρίου 2016 Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ

Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ (AD HOC ΕΝΟΤΗΤΑ Ε.Ε., ΕΤΟΥΣ 2008) Η ad hoc έρευνα εργατικού δυναµικού έχει στόχο

Διαβάστε περισσότερα

... Η επιχείρηση, είσαι εσύ

... Η επιχείρηση, είσαι εσύ Issue 4 LALEVA HRISTINA Manager PETROVA ZHANETA... Η επιχείρηση, είσαι εσύ Είμαι από την Βουλγαρία και έγινα Manager με 150cc σε 4 μήνες χάρη στη νέα και ακόμα πιο γενναιόδωρη πολιτική της Forever. Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Έμφυλη προσέγγιση και φροντίδα υγείας: Η περίπτωση των τσιγγάνων/ Ρομά

Έμφυλη προσέγγιση και φροντίδα υγείας: Η περίπτωση των τσιγγάνων/ Ρομά ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Έμφυλη προσέγγιση και φροντίδα υγείας: Η περίπτωση των τσιγγάνων/ Ρομά Δ. Μπουρίκος ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: «Έμφυλη προσέγγιση και φροντίδα υγείας», ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Έλληνες απέναντι στη Μετανάστευση

Οι Έλληνες απέναντι στη Μετανάστευση Οι Έλληνες απέναντι στη Μετανάστευση Στάσεις απέναντι στη μετανάστευση και το νέο νομοθετικό πλαίσιο Μεταβολές 2008-2010 Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ιανουάριος 2010 PI2010006

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. -από πού είσαι; Ο Αλέξανδρος γνωρίζει μια κοπέλα...

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. -από πού είσαι; Ο Αλέξανδρος γνωρίζει μια κοπέλα... ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Από πού είσαι; A ΜΕΡΟΣ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α. ΔΙΑΛΟΓΟΣ Αλέξανδρος: Από πού είσαι; Πηνελόπη: Είμαι από την Ελλάδα. Από πού είσαι; Σοφία: Πολ: Εσείς από πού είστε; Είμαι από το Βέλγιο.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το θέλαμε πολύ και τελικά το καταφέραμε. «Διακτινιστήκαμε» στο CERN!Μαζί μας έξι ακόμα γυμνάσια και λύκεια απ όλη την Ελλάδα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το θέλαμε πολύ και τελικά το καταφέραμε. «Διακτινιστήκαμε» στο CERN!Μαζί μας έξι ακόμα γυμνάσια και λύκεια απ όλη την Ελλάδα. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Το θέλαμε πολύ και τελικά το καταφέραμε. «Διακτινιστήκαμε» στο CERN!Μαζί μας έξι ακόμα γυμνάσια και λύκεια απ όλη την Ελλάδα. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια αυτό θα ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Μαθητική εφημερίδα της Ε1 τάξης του 3 ου Δ. Σ. Πρέβεζας, Μάρτιος 2014 σελ. 1 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ Στο τεύχος αυτό επιλέξαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Επειδή μας

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ας γνωρίσουμε την Ενωμένη Ευρώπη

Ας γνωρίσουμε την Ενωμένη Ευρώπη TEACHERS4EUROPE 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Ας γνωρίσουμε την Ενωμένη Ευρώπη ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΝΑ ΤΑΞΗ Β Γυμνασίου 1 Α. ΘΕΜΑ : Σενάριο - Σχέδιο Διδασκαλίας Α1. Ταυτότητα Σεναρίου Σχεδίου Διδασκαλίας Διαπολιτισμική

Διαβάστε περισσότερα

R E SE A R C H A E Ε Ρ Ε Υ Ν Α Α Γ Ο Ρ Α Σ Μ Ε Λ Ε Τ Ε Σ

R E SE A R C H A E Ε Ρ Ε Υ Ν Α Α Γ Ο Ρ Α Σ Μ Ε Λ Ε Τ Ε Σ K A Π A R E SE A R C H A E Ε Ρ Ε Υ Ν Α Α Γ Ο Ρ Α Σ Μ Ε Λ Ε Τ Ε Σ Αθήνα : Βασ. Σοφίας 25 7292875 fax : 7292876 Θεσσαλονίκη : Βασ. Ολγας 152 (031) 899681-5 fax: (031) 899686 Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Nα διατηρηθεί μέχρι... Βαθμός Ασφαλείας... ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Μαρούσι, 31-3-2011 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Χρήστος Τσιαλούκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Χρήστος Τσιαλούκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Τις εντυπώσεις τους από την οργάνωση του 35 ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (που πραγματοποιεί η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού από 14 έως 23 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο)

Διαβάστε περισσότερα

Διαπαίζουμε. όλοι μαζί. 26o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Μουσείο Αφής Φάρος Τυφλών Ελλάδος. Υποδράση: Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητών

Διαπαίζουμε. όλοι μαζί. 26o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Μουσείο Αφής Φάρος Τυφλών Ελλάδος. Υποδράση: Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητών Μουσείο Αφής Φάρος Τυφλών Ελλάδος 26o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Διαπαίζουμε όλοι μαζί 1 Συμμετέχοντες Σχολείο: 26 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Τάξη: ΣΤ τάξη Αριθμός μαθητών: 22 Αριθμός παλιννοστούντων / αλλοδαπών

Διαβάστε περισσότερα

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Δεξιοτήτων Σκέψης

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Δεξιοτήτων Σκέψης ΕΠΙΠΕΔΟ 3 4 Γ ΚΑΙ Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ἡ παιδεία, καθάπερ εὐδαίμων χώρα, πάντα τ ἀγαθά φέρει. μτφρ: η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά Σωκράτης (469-399 π.χ., Φιλόσοφος) 0 ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΩΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη

Φεβρουάριος ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Π.2: Αξιολογήσεις ανά Πράξη Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης των Πράξεων με τίτλο «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με MIS 303169 και 303167 Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas. ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.gr Όνοµα συλλόγου Βιογραφικό Πχ. έτος ίδρυσης, ιδρυτές ιστορικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Μουσικής

Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Μουσικής Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Μουσικής ηµοτικό Ωδείο Αµαρουσίου Επτά συναυλίες από 30 Μαρτίου έως 18 Μαΐου 2008 Αίθουσα Εκδηλώσεων ηµαρχειακού Μεγάρου ήµου Αµαρουσίου Ε ί σ ο δ ο ς ε λ ε ύ θ ε ρ η Ώρα έναρξης συναυλιών

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Αντωνίου, Σκέψεις, προτάσεις για την εκπαίδευση των Τσιγγανοπαίδων στο νοµό Μαγνησίας

Ελένη Αντωνίου, Σκέψεις, προτάσεις για την εκπαίδευση των Τσιγγανοπαίδων στο νοµό Μαγνησίας Ελένη Αντωνίου, Σκέψεις, προτάσεις για την εκπαίδευση των Τσιγγανοπαίδων στο νοµό Μαγνησίας Στην περιοχή της Μαγνησίας µέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '60 δεν υπήρχαν µόνιµα εγκατεστηµένοι Τσιγγάνοι, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - Ecomobility»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - Ecomobility» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - Ecomobility» Το συγκεκριµένο πρόγραµµα εντάχθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας Ecomobility, που διενεργείται πανελλαδικά εδώ και δέκα χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α 2 0 1 6-2 0 1 7 Τα εκπαιδευτικά προγράµµατα έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν και να κατανοήσουν ένα θέµα, συνδυάζοντας το παιχνίδι µε τη γνώση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 1. Στοιχεία σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικών 1. Σχολείο: Εκπαιδευτήρια Μακρυγιάννη Τίτλος Δραστηριότητας: «Από πού κρατά η σκούφια σου;» Ονόματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΜΑΣ. Ενημερωτικό Δελτίο. Φυλακισμένα Μνήματα. Επίσκεψη στα. The G C School of Careers

ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΜΑΣ. Ενημερωτικό Δελτίο. Φυλακισμένα Μνήματα. Επίσκεψη στα. The G C School of Careers The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Μάιος 2012 - Τεύχος 19 Επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΜΑΣ Ο μαθητής της 3 Μπλε, Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΛΥΚΕΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

2 ο ΛΥΚΕΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ Παραθέτουμε τις δηλώσεις των διευθυντών και τα σχόλια των μαθητών για την εμπειρία τους που την περιέγραψαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο από την εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΕΠΣ) Μαρία Παντελή-Παπαλούκα Επιθεωρήτρια σχολείων Προϊστάμενη Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής Σύμβουλος Εκπαίδευσης Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας

Διαβάστε περισσότερα

Ονοµάζοµαι Μερίτα Υµέρι και είµαι µετανάστρια από την Αλβανία. Είµαι ασκάλα του Σχολείου Αλβανικής γλώσσας, όπως έχουµε συνηθίσει να το λέµε, που

Ονοµάζοµαι Μερίτα Υµέρι και είµαι µετανάστρια από την Αλβανία. Είµαι ασκάλα του Σχολείου Αλβανικής γλώσσας, όπως έχουµε συνηθίσει να το λέµε, που Ονοµάζοµαι Μερίτα Υµέρι και είµαι µετανάστρια από την Αλβανία. Είµαι ασκάλα του Σχολείου Αλβανικής γλώσσας, όπως έχουµε συνηθίσει να το λέµε, που λειτουργεί στην Καλαµπάκα από το 2008. Αυτή την στιγµή,

Διαβάστε περισσότερα

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο : " ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ " του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο :  ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ  του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου Ημερομηνία 13/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://vivliopareas.blogspot.gr/ Μαρία Κλεάνθους Κουζάπα http://vivliopareas.blogspot.gr/2015/07/maria-kleanthous-kouzapa_40.html Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 Κριτικη

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικός Κήρυκας 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Εθνικός Κήρυκας 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Εθνικός Κήρυκας 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 15 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ταυτότητα της έρευνας... 3 1. Βαθμός ενδιαφέροντος για τις Βουλευτικές Εκλογές στις Σεπτεμβρίου... 4 2. Για το αν η προσφυγή στις πρόωρες

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης

Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης Πίνακας 1:Πλήθος αποκρινόμενων ανά περιφέρεια - Σεπτέμβριος 2013 Περιφέρεια Αποκρινόμενοι Παρατηρήσεις - Θράκη >100 - Κεντρική >100 -

Διαβάστε περισσότερα

Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης.

Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης. Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης. Έκθεση για την Εκπαιδευτική Επίσκεψη στον Ναό του Επίκουρου Απόλλωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ EE28 ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ EE28 ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ 1 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ Η περιφερειακή ανάλυση που ακολουθεί βασίζεται στις έρευνες Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΗΜΑ. Επωνυμία Εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5. Επωνυμία όνομα Εντολέα

ΤΟ ΒΗΜΑ. Επωνυμία Εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5. Επωνυμία όνομα Εντολέα Επωνυμία Εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Επωνυμία όνομα Εντολέα Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη ΤΟ ΒΗΜΑ Έρευνα κοινής γνώμης σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Αν είναι δυνατόν! Ελληνίδα δασκάλα, δίδασκε σε ελληνικό σχολείο, το αλβανικό βιβλίο Ιστορίας που αναφέρει τους Έλληνες ως σφαγείς των Τσάμηδων!!!

Αν είναι δυνατόν! Ελληνίδα δασκάλα, δίδασκε σε ελληνικό σχολείο, το αλβανικό βιβλίο Ιστορίας που αναφέρει τους Έλληνες ως σφαγείς των Τσάμηδων!!! Αν είναι δυνατόν! Ελληνίδα δασκάλα, δίδασκε σε ελληνικό σχολείο, το αλβανικό βιβλίο Ιστορίας που αναφέρει τους Έλληνες ως σφαγείς των Τσάμηδων!!! Απίστευτο κι όμως αληθινό! Σε ελληνικό σχολείο, από Έλληνες

Διαβάστε περισσότερα

NEWSLETTER OF THE 1 st TRANSNATIONAL PROJECT MEETING IN ASOPIA, GREECE

NEWSLETTER OF THE 1 st TRANSNATIONAL PROJECT MEETING IN ASOPIA, GREECE NEWSLETTER OF THE 1 st TRANSNATIONAL PROJECT MEETING IN ASOPIA, GREECE Από φέτος το σχολείο μας, Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Ασωπίας, συμμετέχει σε πρόγραμμα Erasmus+ σχολικής εκπαίδευσης με τίτλο Youngsters

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ 217, 136 71 ΑΧΑΡΝΕΣ Πληρ-Υπεύθυν.: Κασσωτάκη Ελένη Αρχαιολόγος-Ιστορικός Τέχνης Τηλ/Fax: 2102322878 E-mail: arxaiologiko@acharnes.gr

Διαβάστε περισσότερα

Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα

Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα Απόψε (ξανα)ονειρεύτηκα της Εβελίνας Στο τέλος κάθε χρόνου, η παλιά μου γυμνάστρια, οργανώνει μια γιορτή με χορούς, παραδοσιακούς και μοντέρνους. Κάθε χρονιά, το θέμα της γιορτής είναι διαφορετικό. (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια Εβδοµάδα ράσης για την Εκπαίδευση 2007

Παγκόσµια Εβδοµάδα ράσης για την Εκπαίδευση 2007 Παγκόσµια Εβδοµάδα ράσης για την Εκπαίδευση 2007 2 ο Γυµνάσιο Αγ. Βαρβάρας - Αθήνα Το σύνολο των µαθητών του σχολείου (273 µαθητές) συµµετείχαν στη δηµιουργία µιας µεγάλης ανθρώπινης αλυσίδας! 1 ο Γυµνάσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Εργασία. των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Εργασία. των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Εργασία των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΠΠΑ ΜΕΡΑΜΠΙ ΤΣΑΝΑΒΑ Ελευσίνα, Μάιος 2012 ΟΡΙΣΜΟΣ Κοινωνικός ρατσισμός ή κοινωνικός αποκλεισμός είναι ο υποτιμητικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΑΡΚΑΔΩΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΡΚΑΔΩΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΡΚΑΔΩΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 40 Χρόνια Ιστορία Η Ένωση Αρκάδων Αγ. Δημητρίου ιδρύθηκε το 1975 με πρωταρχικό στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Αρκάδων που κατοικούσαν στον Άγιο Δημήτριο. Σιγά

Διαβάστε περισσότερα

12ετής υποχρεωτική γενική εκπαίδευση

12ετής υποχρεωτική γενική εκπαίδευση ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ 12ετής υποχρεωτική γενική εκπαίδευση «Ενιαίο Λύκειο» ΟΗΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1948 Άρθρο 26 1. Kαθένας έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ PARLEMETER: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2015 ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ EE28 ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ PARLEMETER: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2015 ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ EE28 ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ PARLEMETER: 2015 ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ 1 PARLEMETER: 2015 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ Η περιφερειακή ανάλυση που ακολουθεί βασίζεται στις έρευνες του Ευρωβαρομέτρου του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ OΣ Πειραιάς, Μάρτιος 2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Η Γενική Γραµµατεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ανακοινώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 19 ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 27

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 19 ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 27 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 17 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 19 ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 27 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 37 1.1. Λειτουργικός ορισµός των εννοιών 38 1.1.1. Λειτουργικός ορισµός της έννοιας παλιννοστούντες 38 1.1.2.

Διαβάστε περισσότερα

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015 ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Επικοινωνία: Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ. 22894304 ηλ. διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy ιστοσελίδα: www.pr.ucy.ac.cy ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες & Δράσεις

Ημερίδα Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες & Δράσεις Ακαδημία Πλάτωνος Οι δρόμοι της Γνώσης Ημερίδα Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες & Δράσεις Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη 12/10/2015 www.plato-academy.gr Ακαδημία Πλάτωνος Οι δρόμοι της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος 2012-2013 Παιδαγωγική Διαδικασία Α. Θέματα που προσεγγίσαμε Πρόληψη ατυχημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακάτικα πρωϊνά 2012- Παρουσίαση ομιλητών ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΝΑΣ ΒΕΡΟΥΛΗ Η Αννα Βερούλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι καθηγήτρια Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 13. [Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Λάζαρος (Άρης) Λαζαρίδης ΠΕ02, φιλόλογος]

Σελίδα 1 από 13. [Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Λάζαρος (Άρης) Λαζαρίδης ΠΕ02, φιλόλογος] [σχολική μονάδα: 3 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου] [σχολικό έτος: 2012-2013, 1 ο 4μηνο] [τάξη: Β] [τίτλος της ερευνητικής εργασίας: Οι ξένες γλώσσες που ακούμε στο Χαλάντρι] [τόπος: Χαλάνδρι, ημερομηνία: 24 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

.Σ. Ναυστάθµου Σούδα (XANIA) ΛΕΟΝΤΕΙΟ.Σ. Πατησίων

.Σ. Ναυστάθµου Σούδα (XANIA) ΛΕΟΝΤΕΙΟ.Σ. Πατησίων .Σ. Ναυστάθµου Σούδα (XANIA) ΛΕΟΝΤΕΙΟ.Σ. Πατησίων 1 η ΤΗΛΕ ΙΑΣΚΕΨΗ 26/4/2007 Μέρος Α (α) Οι µαθητές του Ναυστάθµου παρουσιάζουν διάφορες εικόνες από τα Χανιά, αξιοθέατα, το κλίµα των Χανίων, παραδοσιακές

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια : Πάνου Εμμανουήλ ( )

Επιμέλεια : Πάνου Εμμανουήλ ( ) Επιμέλεια : Πάνου Εμμανουήλ (1054843) Ο όρος «Παιδαγωγική» αφορά την επιστήμη της αγωγής των παίδων κατά την αρμόζουσα ανατροφή και μόρφωση αυτών. Παιδαγωγική παιδί + αγωγή Η Παιδαγωγική ορίζει την αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Καταχειροκροτήθηκε «Η Θαυμαστή μπαλωματού» από το 2ο Γυμνάσιο Πεύκης

Καταχειροκροτήθηκε «Η Θαυμαστή μπαλωματού» από το 2ο Γυμνάσιο Πεύκης Καταχειροκροτήθηκε «Η Θαυμαστή μπαλωματού» από το 2ο Γυμνάσιο Πεύκης Παρασκευή, 26 Απρίλιου 2013 13:29 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΤΗΣ «Θ» Απολαυστική ήταν η παράσταση που δόθηκε χθες το απόγευμα

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα