Η ΧΡΗΣΗ ΡΑΔΙΟΪΣΟΤΟΠΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΧΡΗΣΗ ΡΑΔΙΟΪΣΟΤΟΠΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ"

Transcript

1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ 7 η Ενότητα: Η ΧΡΗΣΗ ΡΑΔΙΟΪΣΟΤΟΠΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΜΕΡΟΣ: Χαρακτηριστικά in vivo παραδείγματα χρήσης ραδιοϊσοτόπων για την μελέτη της Φυσιολογίας του ανθρώπου και ζώων Κατερίνα Κωνσταντίνου, PhD Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστήμιο Πατρών Εαρινό Εξάμηνο Ακαδ. Έτος

2 1. In vivo τεχνικές μελέτης της εγκεφαλικής λειτουργίας με την χρήση ραδιοϊσοτόπων Α) ποσοτική αυτοραδιογραφία [ 14 C]-δεοξυγλυκόζης (Local cerebral glucose utilization LCGU) Β) τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (positron emission tomography PET) 2. Σπινθηρογράφημα οστών ως χαρακτηριστική in vivo τεχνική παρακολούθησης του μεταβολισμού των οστών

3 Ποσοτική αυτοραδιογραφία [ 14 C]-δεοξυγλυκόζης (Local cerebral glucose utilization LCGU)

4 Μέθοδος ταυτόχρονης μέτρησης των ποσοστών κατανάλωσης γλυκόζης στα διάφορα δομικά και λειτουργικά στοιχεία του εγκεφάλου in vivo. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί στα περισσότερα πειραματόζωα στην συνειδητή κατάσταση. Αρχή της μεθόδου: Βασίζεται στη χρήση της 2-δεοξυ- D-[ 14 C] γλυκόζης ([ 14 C] DG) ως ιχνηθέτη για την ανταλλαγή γλυκόζης μεταξύ του πλάσματος και του εγκεφάλου και της φωσφορυλίωσης αυτής από την εξωκινάση. Η [ 14 C] DG χρησιμοποιείται επειδή η επακόλουθη ραδιοσήμανση του προϊόντος της, της [ 14 C] 6-φωσφορικής δεοξυγλυκόζης, ουσιαστικά παγιδεύεται στον ιστό κατά τη διάρκεια της χρονικής πορείας της μέτρησης.

5 Η 2-δεοξυ-D-γλυκόζη διαφέρει από τη γλυκόζη μόνο στην αντικατάσταση της υδροξυλομάδας στο δεύτερο άτομο άνθρακα από ένα άτομο υδρογόνου. Ομοιότητες: 1. Η 2-δεοξυ-D-γλυκόζη μεταφέρεται μεταξύ του αίματος και του εγκεφάλου από τον ίδιο κορεσμένο φορέα που μεταφέρει τη γλυκόζη 2. Στους ιστούς συναγωνίζεται με τη γλυκόζη για την εξωκινάση η οποία φωσφορυλιώνει και τα δύο αυτά υποστρώματα Διαφορές: Σε αυτό το σημείο του βιοχημικού μονοπατιού ο περαιτέρω μεταβολισμός των δύο ενώσεων αποκλίνει: Η 6-φωσφορική γλυκόζη μετατρέπεται σε 6-φωσφορική φρουκτόζη από την φωσφοροεξοζοϊσομεράση και μεταβολίζεται περαιτέρω μέσω των πορειών της γλυκόλυσης και του κύκλου των τρικαρβοξυλικών οξέων. Η 6-φωσφορική 2-D-δεοξυγλυκόζη δεν μπορεί να ισομερισθεί σε 6- φωσφορικήφρουκτόζη λόγω της έλλειψης τηςυδροξυλομάδας στο δεύτερο άτομο άνθρακα και συνεπώς ο μεταβολισμός της παύει σε αυτό το σημείο του μονοπατιού

6 1. Αναισθησία με αλοθάνη 2. Τοποθέτηση καθετήρα στην μηριαία φλέβα και στη μηριαία αρτηρία για την χορήγηση 2-δεοξυ- D-[ 14 C] γλυκόζης 3. Η διαδικασία για τον προσδιορισμό της συγκεντρωτικής σταθεράς απαιτεί επίσης τη δειγματοληψία αντιπροσωπευτικού εγκεφαλικού φλεβικού αίματος. Για το σκοπό αυτό ένας μεταλλικός σωληνίσκος εισάγεται μέσω μιας τρύπας στο κρανίο μέσα στη συμβολή των κοιλιών του εγκεφάλου και συγκρατείται στη θέση του με ένα κοχλιωτό μεταλλικό στήριγμα βιδωμένο στο κρανίο. 4. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, τα ζώα αφήνονται να αναρρώσουν από την αναισθησία για τουλάχιστον 2 ώρες πριν από την έναρξη της πειραματικής διαδικασίας. 5. Για μελέτες στη συνειδητή κατάσταση τα ζώα κρατούνται σε εγρήγορση με απτική διέγερση. 6. Χορήγηση διαλύματος 2-δεοξυ- D-[ 14 C] γλυκόζης 7. Αυτοραδιογραφία (Βλέπε προηγούμενο e-class)

7

8

9 Tομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (positron emission tomography PET) H ΡΕΤ είναι μια μη επεμβατική τεχνική διαγνωστικής απεικόνισης για τη μέτρηση της μεταβολικής δραστηριότητας όλων των κυττάρων στο σώμα (άνθρωπο και πειραματόζωο). Αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και ήταν η πρώτη μέθοδος σάρωσης για την παροχή λειτουργικών πληροφοριών για τον εγκέφαλο.

10 Η ιστορία του ποσιτρόνιου... Την ύπαρξή του, αρχικά, υποψιάστηκε ο Paul Dirac το Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1932 από τον Carl D. Anderson, ο οποίος και έδωσε στο ποζιτρόνιο το όνομά του. Επίσης, ο Anderson πρότεινε να μετονομαστεί το ηλεκτρόνιο σε «negatron» (αρνητρόνιο), αλλά η πρότασή του αυτή ήταν ανεπιτυχής.

11 Τι είναι το ποσιτρόνιο; Το ποσιτρόνιο είναι η αντιΰλη του ηλεκτρονίου. Δηλ. έχει ακριβώς την ίδια μάζα αλλά αντίθετο φορτίο (+1) από αυτό. Ποζιτρόνιο μπορούν να προέλθουν από διάφορους τρόπους, αλλά για την ΡΕΤ παράγονται από πυρηνική σχάση Πυρηνική σχάση επιτυγχάνεται από ασταθείς πυρήνες σε ένα κυκλοτρόνιο με βομβαρδισμό του ασταθούς πυρήνα με πρωτόνια, και ως αποτέλεσμα απελευθερώνεται ένα νετρόνιο. 18 Ο + πρωτόνιο => 18 F + νετρόνιο [1] Στη ΡΕΤ, το υλικό-στόχος επιλέγεται έτσι ώστε το προϊόν του βομβαρδισμού πρωτονίων να διασπάται, στην συνέχεια, σε ένα ισότοπο στεθερότερης κατάστασης εκπέμποντας ένα ποζιτρόνιο. Για παράδειγμα, το 18 F έχει πάρα πολλά πρωτόνια, έτσι ένα από αυτά τα πρωτόνια σχάται σε ένα νετρόνιο που εκπέμπει στη διαδικασία ένα ποζιτρόνιο και ένα νετρίνιο. Πρωτόνιο (+1) => νετρόνιο (0) + ποζιτρόνιο (+1) + νετρίνο (0) [2]

12 Τι συμβαίνει μετά την λήψη του ποζιτρονίου; Η εναπομείνουσα ενέργεια από τη διαδικασία της πυρηνικής σχάσης μοιράζεται μεταξύ του ποζιτρονίου και του αναχωρούντος νετρίνιου με την μορφή κινητικής ενέργειας. Λόγω της αρχής διατήρησης της ενέργειας και της ορμής, το ποζιτρόνιο αναγκάζεται να παραμείνει και έτσι να γίνει χρήσιμο. Το ποζιτρόνιο αρχίζει τη δραστηριότητά του με συγκρούσεις με άλλα σωματίδια και βαθμιαία χάνει την κινητική του ενέργεια και έτσι επιβραδύνει.

13 Εξουδετέρωση ηλεκτρονίου - ποσιτρονίου Όταν ένα ποζιτρόνιο συναντήσει ένα ηλεκτρόνιο θα εξουδετερώσει πλήρως το ένα το άλλο με αποτέλεσμα τη μετατροπή όλων των μαζών σε ενέργεια. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή δύο φωτονίων ή ακτίνων γ. Λόγω της αρχής συντήρησης της ενέργειας και της ορμής, κάθε φωτόνιο έχει ενέργεια 511keV και τα δύο φωτόνια που παράγονται από την εξουδετέρωση ενός ηλεκτρονίου και ενός ποσιτρονίου τοποθετούνται σε γωνία 180 μοιρών το ένα από το άλλο.

14 Πως ανιχννεύονται τα φωτόνια (ακτίνες γ); Στη ΡΕΤ τα φωτόνια ανιχνεύονται με ειδική κάμερα που επιτρέπει να προσδιορίζεται από πού προέρχονται, που πραγματοιήθηκε η σχάση του πυρήνα και επίσης που κατανέμεται στο σώμα ο πυρήνας μετά τη σχάση.

15 Χρήσεις της ΡΕΤ Ασθενείς με παθοφυσιολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν τον μεταβολισμό του εγκεφάλου Καρδιά Ορισμένοι τύποι καρκίνου Η νόσος Alzheimer Μερικές νευρολογικές διαταραχές

16 Ασθενείς με εγκεφαλικές διαταραχές Οι PET σαρώσεις του εγκεφάλου χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση ασθενών που έχουν: διαταραχές μνήμης αδιευκρίνιστης αιτίας, ύποπτων ή αποδεδειγμένων εγκεφαλικών όγκων ή επιληπτικές διαταραχές που δεν ανταποκρίνονται στην ιατρική θεραπεία και ως εκ τούτου είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση

17 Φυσιολογικός εγκέφαλος Εικόνα του εγκεφάλου ενός κοριτσιού ηλικίας 9 ετών με ιστορικό επιληπτικών κρίσεων που δεν ελέγχονται επαρκώς από φάρμακα. Η απεικόνιση PET αναγνωρίζει την περιοχή (που υποδεικνύεται από το βέλος) του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τις επιληπτικές κρίσεις. Μέσω της χειρουργικής αφαίρεσης αυτής της περιοχής του εγκεφάλου, ο ασθενής καθίσταται "απαλλαγμένος από κρίσεις".

18 Παθοφυσιολογικές καταστάσεις της καρδιάς PET σαρώσεις της καρδιάς χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της ροής του αίματος προς τον καρδιακό μυ και βοηθούν στην αξιολόγηση των σημείων της στεφανιαίας νόσου. Οι εξετάσεις PET της καρδιάς μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προσδιορίσουν εάν περιοχές της καρδιάς που παρουσιάζουν μειωμένη λειτουργία είναι ζωντανές και όχι νεκρές ως αποτέλεσμα προηγούμενης καρδιακής προσβολής, που ονομάζεται έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι σαρώσεις PET, σε συνδιασμό και με άλλες εξετάσεις, επιτρέπουν τη διαφοροποίηση του μη λειτουργικού καρδιακού μυός από τον καρδιακό μυ, ο οποίος θα επωφελείτο από μια διαδικασία, όπως για παράδειγμα η στεφανιαία παράκαμψη.

19 Εικόνα της καρδιάς που έπασχε από έμφραγμα μυοκαρδίου. Το βέλος δείχνει σε περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη, υποδεικνύοντας "νεκρό" μυοκαρδιακό ιστό. Επομένως, ο ασθενής δεν θα επωφεληθεί από τη χειρουργική επέμβαση στην καρδιά, αλλά μπορεί να έχει και άλλες μορφές θεραπείας. Φυσιολογική καρδιά

20 Ασθενείς με καρκίνο Χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν νέοι ή προχωρημένοι καρκίνοι με ανάλυση βιοχημικών αλλαγών στους ιστούς. Χρησιμοποιείται για να εξετάσει τα αποτελέσματα της αντικαρκινικής θεραπείας, χαρακτηρίζοντας τις βιοχημικές αλλαγές στον πάσχοντα ιστό. Οι σαρώσεις PET μπορούν να εκτελεστούν σε ολόκληρο το σώμα.

21 Εικόνα που δείχνει κακοήθη μαστική μάζα που δεν αποκαλύφθηκε με συμβατικές τεχνικές απεικόνισης, όπως CT, MRI και μαστογραφία. Εικόνα του ίδιου ασθενούς με διευρυμένους αριστερούς μασχαλιαίους λεμφαδένες (που υποδεικνύονται με βέλη), οι οποίοι με βιοψία βρέθηκαν μεταστατικοί (εξαπλωμένοι από άλλη θέση).

22 Νόσος Alzheimer Στη νόσο του Alzheimer δεν παρατηρείται τεράστια δομική ανωμαλία, αλλά η ΡΕΤ είναι σε θέση να ανιχνέυσει μια ύποπτη βιοχημική αλλαγή.

23 Νευρολογικές διαταραχές Η PET έχει πρόσφατα αποδειχθεί ότι βοηθά στη διάγνωση συγκεκριμένων νευρολογικών συνδρόμων που σχετίζονται με τον καρκίνο. Πριν από τη διάγνωση του καρκίνου, οι ασθενείς μπορούν να αναπτύξουν προβλήματα στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό ή τα νεύρα, αν και ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στο νευρικό σύστημα. Ονομάζονται «παρανεοπλασματικές νευρολογικές διαταραχές». Οι παρανεοπλασματικές νευρολογικές διαταραχές εμφανίζονται καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αρχίζει να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, αλλά προσβάλλει τυχαία και τον εγκέφαλο ή τα νεύρα. Αυτά τα προβλήματα είναι ασυνήθιστα, είναι δύσκολο να διαγνωσθούν και συνήθως εμφανίζονται σε ασθενείς των οποίων ο πρωτογενής καρκίνος είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί. Μη φυσιολογικά αντισώματα στο αίμα ή στο νωτιαίο υγρό συχνά συνδέονται με αυτές τις διαταραχές, αν και δεν μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση του πρωτεύοντος όγκου.

24 Πως δουλέυει η ΡΕΤ Ο ασταθής πυρήνας φθορίου ( 18 F) ενσωματώνεται σε μόρια γλυκόζης ( 18 F- δεοξυ-d-γλυκόζη) αντικαθιστώντας ένα μόριο οξυγόνου και στην συνέχεια χορηγείται στο πειραματόζωο ή στον ασθενή. Ακολούθως, το πειραματόζωο ή ο ασθενής σαρώνονται από την ΡΕΤ κάμερα Διαφορετικά χρώματα ή βαθμοί φωτεινότητας σε μια εικόνα ΡΕΤ αντιπροσωπεύουν διαφορετικά επίπεδα λειτουργίας ιστού ή οργάνων. Για παράδειγμα, επειδή ο υγιής ιστός χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για ενέργεια, συσσωρεύει μερικά από τα επισημασμένα μόρια γλυκόζης, τα οποία θα εμφανιστούν στις εικόνες ΡΕΤ. Ωστόσο, ο καρκινικός ιστός, ο οποίος χρησιμοποιεί περισσότερη γλυκόζη από τον υγιή ιστό, θα συσσωρεύσει περισσότερη από την ουσία και η εικόνα θα εμφανιστεί πιο φωτεινή από τον κανονικό ιστό στις ΡΕΤ απεικονίσεις.

25 Επισήμανση Οι χημικές ενώσεις που θα θέλαμε να ακολουθήσουμε μέσω του σώματος επισημαίνονται με ραδιενεργά άτομα που αποσυντίθενται με την εκπομπή ποζιτρονίων. Η επισήμανση είναι μια διαδικασία επισύναψης κάποιου είδους αναγνωριστικής ετικέτας στην ένωση που θέλετε να ακολουθήσετε, η οποία αργότερα θα σας επιτρέψει να προσδιορίσετε πού πήγε η ένωση. Στη ΡΕΤ οι ενώσεις που μπορούν να επισημανθούν περιορίζονται μόνο από τη φαντασία των ερευνητών και τη φυσική ημιζωή της σήμανσης που εκπέμπει ποζιτρόνια. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ΡΕΤ είναι ότι τα άτομα που μπορούν να επισημανθούν (μετατρέπονται σε πομπούς ποζιτρονίων) είναι τα ίδια άτομα που φυσικά περιλαμβάνουν τα οργανικά μόρια που χρησιμοποιούνται στο σώμα. Αυτά τα άτομα περιλαμβάνουν οξυγόνο, άνθρακα και άζωτο για να αναφέρουμε μερικά. Δεδομένου ότι αυτά τα άτομα απαντώνται φυσικά σε οργανικές ενώσεις, αντικαθιστώντας τα φυσικώς απαντώμενα άτομα σε μια ένωση με ένα επισημασμένο άτομο σας δίνει μια ένωση που είναι χημικώς και βιολογικώς πανομοιότυπη με τη πρωτότυπη (έτσι θα συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο με τον μη επισημασμένη «αδελφή» της) και επιπλέον είναι ανιχνεύσιμη. Εκτός από τις φυσικά απαντώμενες ενώσεις όπως οι νευροδιαβιβαστές, τα σάκχαρα κ.λπ., είναι επίσης δυνατό να επισημανθούν συνθετικές ενώσεις (όπως φάρμακα) και να ακολουθηθούν και αυτές.

26 Ιχνηθέτες Ένα δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό της ΡΕΤ είναι ότι μπορεί να παρακολουθήσει τις επισημασμένες ενώσεις σε πολύ μικρές ποσότητες (ίχνη). Αυτό σημαίνει ότι οι επισημασμένες ενώσεις μπορούν να εισαχθούν στο σώμα χωρίς να επηρεαστούν οι κανονικές διαδικασίες του σώματος. Για παράδειγμα, η επισήμανση 1 Kg ζάχαρης και η κατάποση αυτής της ζάχαρης δεν θα ήταν καλό παράδειγμα ιχνοθετημένης ένωσης. Σε αυτές τις ποσότητες, θα μεταβληθεί η χημεία του αίματος (π.χ., η ινσουλίνη που παράγεται ως απάντηση στα αυξανόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Συχνά θέλετε να ακολουθήσετε στην πορεία χρόνου μια ένωση στο σώμα εισάγοντας ίχνη ποσότητας μιας ένωσης που θα συμπεριφέρεται όπως η μη επισημανθείσα ένωση χωρίς να μεταβάλλεται η συνεχιζόμενη φυσιολογική κατάσταση των χημικών διεργασιών του σώματος. Η ΡΕΤ είναι αρκετά ευαίσθητη τεχνική για να ανιχνεύει ίχνη ποσότητας επισημασμένης ένωσης και έτσι είναι πολύ κατάλληλο εργαλείο για αυτού του είδους έρευνα.

27 Πως γίνεται; Μια νοσοκόμα θα σας μεταφέρει σε μια ειδική αίθουσα έγχυσης, όπου η ραδιενεργός ουσία χορηγείται ως ενδοφλέβια ένεση (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα χορηγηθεί μέσω μιας υπάρχουσας ενδοφλέβιας γραμμής ή θα εισπνευστεί ως αέριο). Στη συνέχεια, θα διαρκέσει περίπου 30 έως 90 λεπτά για να κυκλοφορήσει η ουσία από το σώμα σας και να συσσωρευτεί στον υπό μελέτη ιστό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα σας ζητηθεί να ξεκουραστείτε ήσυχα και να αποφύγετε σημαντική κίνηση ή ομιλία, γεγονός που μπορεί να μεταβάλει τον εντοπισμό της χορηγούμενης ουσίας. Μετά από αυτό το διάστημα, η σάρωση αρχίζει. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 30 έως 45 λεπτά. Μερικοί ασθενείς, συγκεκριμένα αυτοί που πάσχουν από καρδιακή νόσο, μπορούν να υποβληθούν σε δοκιμασία καταπόνησης, κατά την οποία λαμβάνονται PET σαρώσεις ενώ βρίσκονται σε ηρεμία και πάλι αφού υποβάλλονται σε χορήγηση φαρμακευτικής ουσίας για να μεταβάλλουν τη ροή αίματος στην καρδιά. Συνήθως, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην καθημερινή ρουτίνα μετά τη δοκιμασία, αν και θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά για να ξεπλύνετε τη ραδιενεργή ουσία από το σώμα σας.

28 Ποια είναι τα οφέλη έναντι των κινδύνων Επειδή η ΡΕΤ επιτρέπει τη μελέτη της λειτουργίας του σώματος, μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να ανιχνεύσουν μεταβολές στις βιοχημικές διεργασίες που υποδηλώνουν ασθένεια πριν εμφανιστούν αλλαγές στην ανατομία με άλλες εξετάσεις απεικόνισης, όπως CT ή MRI. (πολύ έγκαιρη διάγνωση) Επειδή η ραδιενέργεια είναι πολύ βραχύβια, η έκθεση στην ακτινοβολία είναι χαμηλή. Η ποσότητα της ουσίας είναι τόσο μικρή που δεν επηρεάζει τις κανονικές διαδικασίες του σώματος. Η απεικόνιση με ΡΕΤ έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ανίχνευση μιας ποικιλίας καρκίνων και προηγούμενες δοκιμές έχουν υποδείξει ότι αυτή η τεχνική μπορεί να είναι χρήσιμη στην ταυτοποίηση μικρών όγκων σε ασθενείς με παρανεοπλασματικές νευρολογικές διαταραχές. Η ραδιενεργή ουσία μπορεί να εκθέσει σε ακτινοβολία το έμβρυο σε ασθενείς που είναι έγκυες ή σε βρέφη μητέρων που θηλάζουν. Ο κίνδυνος για το έμβρυο ή το νεογνό που θηλάζει πρέπει να ληφθεί υπόψη σε σχέση με το ενδεχόμενο κέρδος πληροφοριών από το αποτέλεσμα της εξέτασης PET. Εάν είστε έγκυος, πρέπει να ενημερώσετε το προσωπικό απεικόνισης PET πριν εκτελεστεί η εξέταση.

29 Περιορισμοί Η ΡΕΤ μπορεί να δώσει ψευδή αποτελέσματα αν οι χημικές ισορροπίες ενός ασθενούς δεν είναι φυσιολογικές. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των δοκιμών των διαβητικών ασθενών ή των ασθενών που έτρωγαν λίγες ώρες πριν από την εξέταση μπορεί να επηρεαστούν δυσμενώς λόγω των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ή της ινσουλίνης αίματος. Επίσης, επειδή η ραδιενεργή ουσία αποσυντίθεται γρήγορα και είναι αποτελεσματική για σύντομο χρονικό διάστημα, πρέπει να παραχθεί σε εργαστήριο κοντά στον σαρωτή PET. Η PET πρέπει να γίνει από ακτινολόγο που ειδικεύεται στην πυρηνική ιατρική και έχει σημαντική εμπειρία με το ΡΕΤ. Τα περισσότερα μεγάλα ιατρικά κέντρα διαθέτουν τώρα υπηρεσίες PET για τους ασθενείς τους. Τέλος, η αξία μιας σάρωσης ΡΕΤ αυξάνεται όταν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διαγνωστικής εργασίας. Αυτό συχνά συνεπάγεται τη σύγκριση της σάρωσης PET με άλλες μελέτες απεικόνισης, όπως CT ή MRI.

30 Συνοπτικά... Τα αποτελέσματα αξιολογούνται από εκπαιδευμένο ειδικό. Η ΡΕΤ παράγει εικόνες του μεταβολισμού του σώματος ανιχνεύοντας την ακτινοβολία που εκπέμπεται από ραδιενεργές ουσίες. Αυτές οι ουσίες εγχύονται στο σώμα και συνήθως είναι επισημασμένες με ένα ραδιενεργό άτομο ( 11 C, 18 Fl, 15 O ή 13 N) που έχει βραχύ χρόνο αποσύνθεσης. Αυτά τα ραδιενεργά άτομα σχηματίζονται με βομβαρδισμό κανονικών χημικών ουσιών με νετρόνια για να δημιουργήσουν βραχύβια ραδιενεργά ισότοπα. Η ΡΕΤ ανιχνεύει τις ακτίνες γ που εκπέμπονται στην περιοχή όπου ένα ποζιτρόνιο που εκπέμπεται από τη ραδιενεργή ουσία συγκρούεται με ένα ηλεκτρόνιο στον ιστό.

31 Σπινθηρογράφημα Οστών Το σπινθηρογράφημα οστών είναι τεχνική πυρηνικής ιατρικής απεικόνισης του οστού. Ο όρος προέρχεται από την διάσπαση ενός ραδιενεργού ισοτόπου και την προκύπτουσα ακτινοβολία γ ή σπινθηρισμό. Ο αριθμός των σπινθηρισμών αντιστοιχεί στη συγκέντρωση του ισότοπου. Μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση ορισμένων συνθηκών οστού, όπως ο καρκίνος του οστού ή η μεταστατική νόσος στα οστά, η θέση της φλεγμονής των οστών και τα κατάγματα (που μπορεί να μην είναι ορατά στις παραδοσιακές εικόνες ακτίνων Χ) και η μόλυνση των οστών. όπισθεν πρόσθια

32 Η ιστορία της τεχνικής... Μερικές από τις πρώτες έρευνες για τον μεταβολισμό του σκελετού πραγματοποιήθηκαν από τον George de Hevesy στη δεκαετία του 1930, χρησιμοποιώντας τον 32 Ρ. Στη δεκαετία του 1950 και στη δεκαετία του 1960 ερευνήθηκε γη χρήση του 45 Ca, αλλά ως β-εκπομπός αποδείχθηκε δύσκολο να απεικονιστεί. Η απεικόνιση των ποζιτρονίων και των εκπομπών γ από το 18 F και τα ισότοπα του στροντίου ήταν πιο εύχρηστη. Το 1971, προτάθηκε για πρώτη φορά η χρήση ραδιοσημασμένων φωσφορικών, διφωσφονικών ή παρόμοιων παραγόντων, όπως χρησιμοποιούνται και στην σύγχρονη τεχνική.

33 Ιχνηθέτες Bone scan Tc99m-MDP Το πιο κοινό ραδιοφαρμακευτικό προϊόν για τη σπινθηρογραφία οστών είναι το 99mTc με διφωσφονικό μεθυλένιο (MDP, χρόνος ημιζωής: 6 h) Το MDP απορροφάται από τον κρυσταλλικό υδροξυαπατίτη του οστού. Η μεταλλοποίηση εμφανίζεται σε οστεοβλάστες, που αντιπροσωπεύουν θέσεις ανάπτυξης οστού, όπου το MDP (και άλλα διφωσφορικά) δεσμεύεται στους κρυστάλλους του υδροξυαπατίτη ανάλογα με την τοπική ροή του αίματος και την οστεοβλαστική δράση και είναι επομένως δείκτης της οστικής μεταβολής και της αιμάτωσης των οστών». Όσο πιο ενεργός είναι ο κύκλος των οστών, τόσο πιο ραδιενεργό υλικό θα παρατηρηθεί. Μερικοί όγκοι, κατάγματα και λοιμώξεις εμφανίζονται ως περιοχές αυξημένης πρόσληψης Tc99m-MDP

34 Tc99m-MDP σπινθηρογράφημα οστών για ανίχνευση μεταστάσεων από καρκίνο του προστάτη Για μια λυτική βλάβη που πρέπει να γίνει ορατή με ακτινογραφία, πρέπει να εμφανιστεί τοπική απομετάλλωση 30-50%. Το σπινθηρογράφημα οστών συνήθως επιδεικνύει μεταστατικές αλλοιώσεις πολύ νωρίτερα από την ακτινογραφία Το 80% των ασθενών με γνωστά νεοπλάσματα και οστικούς πόνους έχουν μετάσταση στα οστά που τεκμηριώνεται από το σπινθηρογράφημα των οστών

35 Πως γίνεται; Σε ένα τυπικό σπινθηρογράφημα οστών, στον ασθενή εγχύονται (συνήθως σε φλέβα στο χέρι ή περιστασιακά στο πόδι) με έως 740 MBq technetium-99m-mdp (ή 6,3 millisieverts (msv)). Ακολούθως, ο ασθενής σαρώνεται με κάμερα γ, σε τρεις φάσεις, οι οποίες που αντιπροσωπεύουν την κατανομή του ιχνηθέτη με την πάροδο του χρόνου. Φάση 1 - ή φάση ροής ή αγγειογραφία του ραδιοιχνηθέτη: ο ιχνηθέτης είναι ενδοαγγειακός - οι εικόνες αποκτώνται κάθε 2-3 δευτερόλεπτα για 30 δευτερόλεπτα Φάση 2 ή φάση συγκέντρωσης στο αίμα: ο ιχνηθέτης βρίσκεται στον εξωαγγειακό χώρο - το σώμα απεικονίζεται 5 λεπτά μετά την χορήγηση του ιχνηθέτη Φάση 3 ή φάση σάρωσης των οστών: πραγματοποιείται 2-4 ώρες μετά την ένεση και αντιπροσωπεύει την κάθαρση του ιχνηθέτη από τα αγγεία και τους μαλακούς ιστούς και τη συγκέντρωση στον σκελετό

36

37 Φάση 1 - ή φάση ροής Ο χνηθέτης εμφανίζεται στις αρτηρίες, τις φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία Παραλλαγές μπορεί να εμφανιστούν στη ροή του αίματος στα άκρα ανάλογα με την αγγειακή κατάσταση και τη δραστηριότητα. Φάση 2 ή φάση συγκέντρωσης στο αίμα Ο ιχνηθέτης εντοπίζεται στον εξωαγγειακό χώρο Οι πλούσιες σε αγγεία δομές όπως τα νεφρά, το ήπαρ, η σπλήνα και η μήτρα φαίνονται και δεν πρέπει να συγχέονται με τις θέσεις της ανωμαλίας

38 Φάση 3 ή φάση σάρωσης των οστών Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση του ιχνηθέτη στον σκελετό και σε μαλακούς ιστούς. Φυσιολογικές εικόνες Οι μεταφυσιακές περιοχές των μακριών οστών εμφανίζουν υψηλότερη πρόσληψη από τις διαφυσιακές - λόγω του υψηλότερου ρυθμού οστικής μετατόπισης στις μεταφυσιακές δομές Περιοχές με υψηλότερη πρόσληψη είναι οι αρθρώσεις του στέρνου και των ιερολαγώνιων αρθρώσεων Τα πρόσθια πτερύγια των λαγόνων οστών και το κορακοειδές οστό εμφανίζουν συνήθως σημαντική απορρόφηση του ιχνηθέτη Σκωλίωση - η κοίλη πλευρά της σπονδυλικής στήλης φαίνεται πιο έντονη από την κυρτή

39 Τα παιδιά έχουν υψηλή διάχυτη πρόσληψη οστού και εμφανή πρόσληψη γύρω από τις πλάκες ανάπτυξης Οι ηλικιωμένοι ασθενείς τείνουν να έχουν οστικές σαρώσεις χαμηλής ποιότητας Οι βαρειά ασθενείς έχουν κακή ποιότητα οστικής ανίχνευσης λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας μαλακού ιστού, γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερη διασπορά και μεγαλύτερη εξασθένηση των φωτονίων στους μαλακούς ιστούς λόγω της μεγαλύτερης απόστασης των ανιχνευτών από τον σκελετό Η κακή ενυδάτωση παρεμποδίζει τη βέλτιστη κάθαρση του ιχνηθέτη από τους μαλακούς ιστούς Η νεφρική ανεπάρκεια εμποδίζει την καλή κάθαρση των μαλακών μορίων Η λήψη κορτικοστεροειδών μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη μειωμένη σκελετική πρόσληψη του ιχνηθέτη

40 Η φαρμακοκινητική του ιχνηθέτη Περίπου το 50% της εγχυόμενης δόσης προσλαμβάνεται από τον σκελετό εντός 2-6 ωρών Η φυσιολογική νεφρική απέκκριση έχει ως αποτέλεσμα το 50-60% του ιχνηθέτη να αποβάλλεται εντός 24 ωρών από την ένεση Η κύστη λαμβάνει την υψηλότερη δόση Μπορεί να μειωθεί με ενυδάτωση προ της εξέτασης και συχνή αποβολή ούρων μετά από εξέταση.

41 Αντενδείξεις Εγκυμοσύνη Θηλασμός

42 Πως δημιουργείται η απεικόνιση Ο ιχνηθέτης εκπέμπει ακτίνες γ που ανιχνεύονται από ένα όργανο και μετασχηματίζονται σε ηλεκτρικά σήματα που τελικά δημιουργούν μια ψηφιακή απεικόνιση της δραστηριότητας και της συγκέντρωσης του ιχνηθέτη Στην ουσία πραγματοποιείται απεικόνιση ψηφιακής τομογραφίας εκπομπής μονοφωτονίων (Single-photon emission computed tomography - SPECT).

43 Συγκρίσεις... Το σπινθηρογράφημα οστών αν και μοιάζει με την ΡΕΤ ωστόσο διαφέρει από αυτό διότι στο σπινθηρογράφημα (είτε επιπέδου είτε 3 διαστάσεων) προσδιορίζεται απευθείας η γ ακτινοβολία που εκπέμπει ο ιχνηθέτης και όχι τα ποζιτρόνια που εκπέμπονται από αυτόν και εξεδετερώνονται με ηλεκτρόνια του ιστού. Η διαφορά αυτή προσδίδει στην ΡΕΤ πολύ μεγαλύτερη ανάλυση συγκριτικά με την SPECT, είναι ωστόσο πολύ πιο ακριβή τεχνική. Η σπινθηρογραφία των οστών έχει υψηλότερη ευαισθησία αλλά χαμηλότερη ειδικότητα από την CT και το MRI για διάγνωση καταγμάτων μετά από αρνητική απλή ακτινογραφία.

44 Χρήσεις σπινθηρογραφήματος οστών: Κατάγματα στη μεταβολική νόσο Τραύμα Μεταστατική ασθένεια Οστεοπόρωση Οστεομαλακία Οστεονέκρωση Οστεομυελίτιδα

45 Σας ευχαριστώ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2017 Ραδιενέργεια και εφαρμογές στην Ιατρική

ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2017 Ραδιενέργεια και εφαρμογές στην Ιατρική ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2017 Ραδιενέργεια και εφαρμογές στην Ιατρική Μαριάννα Κοκόλη Ραδιενέργεια: εκπομπή σωματιδίων ή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από ορισμένους ασταθείς πυρήνες ατόμων στοιχείων που ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

University of Cyprus Biomedical Imaging and Applied Optics. HMY 370 Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Μηχανική. Πυρηνική Απεικόνιση

University of Cyprus Biomedical Imaging and Applied Optics. HMY 370 Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Μηχανική. Πυρηνική Απεικόνιση University of Cyprus Biomedical Imaging and Applied Optics HMY 370 Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Μηχανική Πυρηνική Απεικόνιση Πυρηνική Ιατρική Ακόμα ένας τρόπος για να βλέπουμε μέσα στο ανθρώπινο σώμα Χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

HY 673 - Ιατρική Απεικόνιση. Στέλιος Ορφανουδάκης Κώστας Μαριάς. Σημειώσεις II: Πυρηνική Ιατρική

HY 673 - Ιατρική Απεικόνιση. Στέλιος Ορφανουδάκης Κώστας Μαριάς. Σημειώσεις II: Πυρηνική Ιατρική HY 673 - Ιατρική Απεικόνιση Στέλιος Ορφανουδάκης Κώστας Μαριάς Σημειώσεις II: Πυρηνική Ιατρική Σεπτέμβριος 2003-Φεβρουάριος 2004 Πυρηνική Ιατρική Εισαγωγή Η Πυρηνική Ιατρική είναι κλάδος της ιατρικής που

Διαβάστε περισσότερα

15/1/2018. Δρ. Σάββας Παρασκευόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη 2-5 /11/ ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο

15/1/2018. Δρ. Σάββας Παρασκευόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη 2-5 /11/ ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο Η χρήση του PET CT στην Ογκολογία και όχι μόνο Δρ. Σάββας Παρασκευόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη 2-5 /11/2017 11ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο 1 Τι είναι το PET SCAN; Η Pet scan (pozitron emission

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΓΚΩΝ

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΓΚΩΝ 2. ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΓΚΩΝ Οι όγκοι χαρακτηρίζονται από πολλαπλές αλλαγές του μεταβολισμού. Η χαρακτηριστική μεταβολική λειτουργία μπορεί να μετρηθεί in vivo με τη βοήθεια ενός ραδιοσημασμένου

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass

Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14. Αγγειοπλαστική Bypass Εργασία βιολογίας Μ. Παναγιώτα A 1 5 ο ΓΕΛ Χαλανδρίου 2013-14 Αγγειοπλαστική Bypass Η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων περιλαμβάνει: φαρμακευτική αγωγή συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία - Φυσιολογία

Ανατομία - Φυσιολογία ΦΥΣΙΟ ΠΝΕΥΜΩΝ Ανατομία - Φυσιολογία Φυσιολογική α/α Ακτινοανατομία Ακτινοανατομία Αγγειογραφία πνευμονικών αρτηριών Β ρ ο γ χ ο γ ρ α φ ί α Πύκνωση Αντικατάσταση του αέρα των κυψελίδων από υλικό, συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος Παράρτημα III Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος Σημείωση: Οι παρούσες τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΑΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (PET) ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΑΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (PET) ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΑΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (PET) ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η Ποζιτρονιακή τομογραφία (PET) είναι μια μοριακή τομογραφική τεχνική η οποία μελετά με τη βοήθεια ειδικών ραδιοφαρμάκων που εκπέμπουν ποζιτρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 4. ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 4. ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 4. ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ SPECT

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ SPECT ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ SPECT ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Εισαγωγή Πυρηνική Ιατρική: διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες που απαιτούν την εισαγωγή ραδιενέργειας στον οργανισμό με ενδοφλέβια ένεση,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Καθώς η επιστημονική γνώση και κατανόηση αναπτύσσονται, ο μελλοντικός σχεδιασμός βιοτεχνολογικών προϊόντων περιορίζεται μόνο από τη φαντασία μας Βιοτεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιενέργεια Ένα τρομακτικό όπλο ή ένα μέσον για την έρευνα και για καλλίτερη ποιότητα ζωής; Για πόσο μεγάλες ενέργειες μιλάμε; Κ.-Α. Θ.

Ραδιενέργεια Ένα τρομακτικό όπλο ή ένα μέσον για την έρευνα και για καλλίτερη ποιότητα ζωής; Για πόσο μεγάλες ενέργειες μιλάμε; Κ.-Α. Θ. Ραδιενέργεια Ένα τρομακτικό όπλο ή ένα μέσον για την έρευνα και για καλλίτερη ποιότητα ζωής; Για πόσο μεγάλες ενέργειες μιλάμε; Ραδιενέργεια 1896: Ανακάλυψη από τον Henry Becquerel (βραβείο Nobel 1903)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑ. ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΩΝ PET ή PET/CT

ΘΕΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑ. ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΩΝ PET ή PET/CT ΘΕΜΑΤΑ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΙΑΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΩΝ PET ή PET/CT Λύρα Μ, Γώγος Κ Φιλιππόπουλος Κ, Ιορδάνου Ι, Βλάχος Λ. Α Εργαστήριο Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρεταίειο

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιενεργές διασπάσεις. Ραδιονουκλίδια στην ιατρική

Ραδιενεργές διασπάσεις. Ραδιονουκλίδια στην ιατρική Ραδιενεργές διασπάσεις Ραδιονουκλίδια στην ιατρική Νουκλίδια Οι πυρήνες µε διαφορετικό αριθµό πρωτονίων ή/και νετρονίων ονοµάζονται νουκλίδια. Υπάρχουν 1500 περίπου νουκλίδια (φυσικά +τεχνητά). Η ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Επιβάρυνση από την ακτινοβολία Δοσιμετρία στην Πυρηνική Ιατρική

Επιβάρυνση από την ακτινοβολία Δοσιμετρία στην Πυρηνική Ιατρική Επιβάρυνση από την ακτινοβολία Δοσιμετρία στην Πυρηνική Ιατρική Λίγα λόγια για τις συνέπειες από τις σπινθηρογραφικές διαγνωστικές εξετάσεις Καρδιάς- Νεφρών- Σκελετού- Θυρεοειδούς- Μαρία Λύρα Γεωργοσοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική

Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Επεμβατική Ακτινολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Τα τελευταία 20 χρόνια, η Επεμβατική Ακτινολογία παρουσιάζει διαρκή εξέλιξη και αποτελεί μία πολύτιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 10: Μελέτη του Εγκεφάλου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 10: Μελέτη του Εγκεφάλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Θεματική Ενότητα 10: Μελέτη του Εγκεφάλου Θεματική Ενότητα 10: Στόχοι: Η εισαγωγή των φοιτητών στις μεθόδους μελέτης του εγκεφάλου. Λέξεις κλειδιά:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ 1. ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΡΑΔΙΟΝΟΥΚΛΙΔΙΩΝ 2. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΥ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ 3. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΩΝ-γ 4. ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΚΤΙΝΩΝ-γ (ΑΝΟΡΓΑΝΟΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαθήτρια: Κ. Σοφία. Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Μαθήτρια: Κ. Σοφία. Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μαθήτρια: Κ. Σοφία Καθηγητής: κ. Πιτσιλαδής Σχολ. Έτος: 2015-2016 ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ-BYPASS Αορτοστεφανιαία παράκαμψη είναι η χειρουργική διαδικασία της παράκαμψης των θρομβώσεων ή των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ Κάθε χρόνο περίπου 200.000 νέοι ασθενείς διαγιγνώσκονται με Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Είναι γνωστό επίσης, ότι η ρήξη του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής οδηγεί σε ποσοστό τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 - Ένζυμα, οι μηχανισμοί της ζωής

Κεφάλαιο 7 - Ένζυμα, οι μηχανισμοί της ζωής 1 Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Κεφάλαιο 7 - Ένζυμα, οι μηχανισμοί της ζωής Μικροσκοπικοί οργανισμοί που ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗΣ Η ακριβής ρύθμιση των ιόντων υδρογόνου (Η

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Πια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας; Κιρσοί είναι το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μελετάμε τις νοητικές λειτουργίες;

Πώς μελετάμε τις νοητικές λειτουργίες; Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Διάλεξη 2 Ερευνητικές μέθοδοι της Γνωστικής Ψυχολογίας Πέτρος Ρούσσος Πώς μελετάμε τις νοητικές λειτουργίες; Πειραματική γνωστική ψυχολογία Μελέτη των νοητικών λειτουργιών φυσιολογικών

Διαβάστε περισσότερα

HY 571 - Ιατρική Απεικόνιση. ιδάσκων: Kώστας Μαριάς

HY 571 - Ιατρική Απεικόνιση. ιδάσκων: Kώστας Μαριάς HY 571 - Ιατρική Απεικόνιση ιδάσκων: Kώστας Μαριάς 3. Πυρηνική Ιατρική Πυρηνική Ιατρική Πυρηνική Ιατρική Οι τεχνικές διαγνωστικής απεικόνισης που χρησιµοποιούνται στην πυρηνική ιατρική βασίζονται στο φαινόµενο

Διαβάστε περισσότερα

Η Τεχνολογία στην Ιατρική

Η Τεχνολογία στην Ιατρική Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Η Τεχνολογία στην Ιατρική Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc27

Διαβάστε περισσότερα

Κανονικη Εξεταστικη

Κανονικη Εξεταστικη Κανονικη Εξεταστικη 29-1-2015 1ο: - Ποιοι παραγοντες επηρεαζουν τη δοση που χορηγειται στον εξεταζομενο κατα την ακτινογραφια 2ο: - Που οφειλεται το γραμμικο φασμα ακτινων χ, και να κανουμε το σχημα της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση ΒΙΡΓΙΛΙΟΥ Σ. ΜΠΕΝΑΚΗ Επ. Καθηγητή Ακτινολογίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Από το σημείο στη διάγνωση Έκδοση αναθεωρημένη ISBN 960-90471-0-6 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκυμοσύνη και Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες

Εγκυμοσύνη και Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες Εγκυμοσύνη και Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες Υπάρχουν περιπτώσεις που μια μέλλουσα μητέρα χρειάζεται να υποβληθεί σε κάποια ιατρική διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία με ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Επίσης, δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ. Χατζηιωάννου Αχιλλέας Καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας Αρεταίειο Νοσοκομείο

ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ. Χατζηιωάννου Αχιλλέας Καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας Αρεταίειο Νοσοκομείο ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ Χατζηιωάννου Αχιλλέας Καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας Αρεταίειο Νοσοκομείο Mέθοδοι απεικονιστικής διάγνωσης των παθήσεων των Aγγειογραφία αγγείων Yπερηχοτομογράφημα Doppler Eνδαγγειακό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Τι είναι ο υδροκέφαλος παθολογική αύξηση της ποσότητας εγκεφαλονωτιαίου υγρού εντός της κρανιακής κοιλότητας που αντανακλά σε αύξηση των διαστάσεων των κοιλιών του εγκεφάλου. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΕ ΚΟΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Η ΜΕ ΝΑΝΟΦΑΡΜΑΚΑ?

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΕ ΚΟΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Η ΜΕ ΝΑΝΟΦΑΡΜΑΚΑ? Η ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΕ ΚΟΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Η ΜΕ ΝΑΝΟΦΑΡΜΑΚΑ? Ευδοκία Κολιάκου Χριστίνα Κοτίνου Κωνσταντίνα Σκλιάμη Αγλαΐα Σφακάκη Χαρούλα Σφέτσα Υπεύθυνες καθηγήτριες:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Είναι συχνός ο καρκίνος του προστάτη; Ποιοί παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Είναι συχνός ο καρκίνος του προστάτη; Ποιοί παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη ; ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Είναι συχνός ο καρκίνος του προστάτη; Πρόκειται για το συχνότερο καρκίνο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Η συχνότητά του αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας και το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ + ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ = Α & Ω ΣΤΗΝ! ΑΠΛΕΣ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ (Βασική απεικονιστική μέθοδος) ΠΡΟΣΘΙΟΠΙΣΘΙΑ ΠΛΑΓΙΑ ΛΟΞΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΛΕΣ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ (Βασική

Διαβάστε περισσότερα

διαταραχές και δυσκολία στη βάδιση άνοια επιδείνωση του ελέγχου της διούρησης- ακράτεια ούρων

διαταραχές και δυσκολία στη βάδιση άνοια επιδείνωση του ελέγχου της διούρησης- ακράτεια ούρων ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟΣ Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) είναι ένα υγρό το οποίο περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και είναι υπεύθυνο για την προστασία και τη θρέψη τους. Ο υδροκέφαλος είναι μια παθολογική

Διαβάστε περισσότερα

Answers to Ηomework set Μάζα του 8Ο. = Μάζα του. = ατομικές μονάδες u

Answers to Ηomework set Μάζα του 8Ο. = Μάζα του. = ατομικές μονάδες u Answers to Ηomework set 1 10-11-2017 1. Με βάση προκύπτοντα πειραματικά δεδομένα φασματοσκοπίας μάζας, η μάζα του οξυγόνου-16 βρίσκεται ότι είναι 1.06632 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ατόμου αζώτου-.

Διαβάστε περισσότερα

Ανευρύσματα Εγκεφάλου

Ανευρύσματα Εγκεφάλου Ανευρύσματα Εγκεφάλου Το εγκεφαλικό ανεύρυσμα είναι μια παθολογική διάταση σε ένα μέρος του τοιχώματος ενός αγγείου του εγκεφάλου που οφείλεται σε ένα έλλειμμα του μέσου χιτώνα του τοιχώματος του αγγείου.

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Οι σχετικές παράγραφοι της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του

Διαβάστε περισσότερα

μιας χημικής ουσίας. Θα πρέπει όμως η ουσία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλινικά. Το 99m Tc ένας από τους πιο διαδεδομένους ιχνηθέτες

μιας χημικής ουσίας. Θα πρέπει όμως η ουσία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κλινικά. Το 99m Tc ένας από τους πιο διαδεδομένους ιχνηθέτες Ιδιότητες ραδιοφαρμάκου Ασφαλής χορήγηση ραδιοφαρμάκου Ασφάλεια για τον ασθενή και μη τοξικότητα για τον οργανισμό. Η ποσότητα της χημικής ουσίας που χορηγείται για να έχουμε την επιθυμητήδόσηναείναιμικρήώστεναμηνέχουμεπρόβληματοξικής

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον

Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον Φυσικοί Νόμοι διέπουν Το Περιβάλλον Απαρχές Σύμπαντος Ύλη - Ενέργεια E = mc 2 Θεμελιώδεις καταστάσεις ύλης Στερεά Υγρή Αέριος Χημικές μορφές ύλης Χημικά στοιχεία Χημικές ενώσεις Χημικά στοιχεία 92 στη

Διαβάστε περισσότερα

που φιλοξενεί τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα υγειές σύστημα με ισχυρά οστά είναι απαραίτητο για την γενική υγεία και ποιότητα ζωής.

που φιλοξενεί τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα υγειές σύστημα με ισχυρά οστά είναι απαραίτητο για την γενική υγεία και ποιότητα ζωής. ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΙΤΛΟΣ : ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ! Εισαγωγή : Τα οστά είναι το σπίτι για να μείνουμε, είναι η στέγη που φιλοξενεί τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Αθήνα 8 Μαρτίου 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ένας στους δυο θανάτους, ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο, οφείλεται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο και όχι στη νόσο αυτή καθ αυτή!!! Αυτό ανέφερε

Διαβάστε περισσότερα

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος Ερωτήσεις Αξιολόγησης Εργαστηριακού Μαθήματος Θέμα: «Κεντρική Φλεβική Πίεση» 1. Τι είναι η Κεντρική Φλεβική Πίεση (ΚΦΠ); Είναι η υδροστατική πίεση των μεγάλων φλεβών που είναι πλησιέστερα στην καρδιά,

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Απεικονιστικές Μέθοδοι στην Απεικόνιση του Μυοσκελετικού Συστήματος PET/CT. F-NaF PET/CT imaging. Γεώργιος Ζ. Παπαδάκης, MD, MPH, PhD

Νέες Απεικονιστικές Μέθοδοι στην Απεικόνιση του Μυοσκελετικού Συστήματος PET/CT. F-NaF PET/CT imaging. Γεώργιος Ζ. Παπαδάκης, MD, MPH, PhD Νέες Απεικονιστικές Μέθοδοι στην Απεικόνιση του Μυοσκελετικού Συστήματος PET/CT F-NaF PET/CT imaging Γεώργιος Ζ. Παπαδάκης, MD, MPH, PhD Φαινόμενο εξαΰλωσης Αρχές Ποζιτρονικής Τομογραφίας (PET Physics)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗΣ Η ακριβής ρύθμιση των ιόντων υδρογόνου (Η

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το γλαύκωμα;

Τι είναι το γλαύκωμα; Τι είναι το γλαύκωμα; Το γλαύκωμα περιλαμβάνει μια ομάδα παθήσεων που βλάπτουν το οπτικό νεύρο, προκαλώντας διαταραχές όρασης, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να εξελιχθούν και να επιφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια για τον ασθενή και μη τοξικότητα για τον οργανισμό. Η ποσότητα της χημικής ουσίας που χορηγείται για να έχουμε την

Ασφάλεια για τον ασθενή και μη τοξικότητα για τον οργανισμό. Η ποσότητα της χημικής ουσίας που χορηγείται για να έχουμε την Ασφαλής χορήγηση ραδιοφαρμάκου Ιδιότητες ραδιοφαρμάκου Ασφάλεια για τον ασθενή και μη τοξικότητα για τον οργανισμό. Η ποσότητα της χημικής ουσίας που χορηγείται για να έχουμε την επιθυμητή δόση να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες στο μέγεθος "φακής" που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή αδένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν μια ορμόνη που λέγεται

Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες στο μέγεθος φακής που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή αδένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν μια ορμόνη που λέγεται Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες στο μέγεθος "φακής" που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή αδένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν μια ορμόνη που λέγεται παραθορμόνη και ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Ορμόνες

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Μοντέλα Βιολογίας & Φυσιολογίας

Μαθηματικά Μοντέλα Βιολογίας & Φυσιολογίας Μαθηματικά Μοντέλα Βιολογίας & Φυσιολογίας ΘΕΩΡΙΑ Γ Εξάμηνο Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής / ΠΑΔΑ Υπ. Καθηγ. Μαρία Καλλέργη, Ph.D. ΕΚΘΕΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ 1 Στο προηγούμενο μάθημα Δημιουργήσαμε ένα σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Μεταμόσχευση νεφρού Για αρχή θα αναφέρουμε την λειτουργία των νεφρών και τις επιπτώσεις στο λειτουργικό σύστημα του ανθρώπου.

Μεταμόσχευση νεφρού Για αρχή θα αναφέρουμε την λειτουργία των νεφρών και τις επιπτώσεις στο λειτουργικό σύστημα του ανθρώπου. Μεταμόσχευση νεφρού Για αρχή θα αναφέρουμε την λειτουργία των νεφρών και τις επιπτώσεις στο λειτουργικό σύστημα του ανθρώπου. Τα νεφρά είναι τα όργανα του ανθρώπινου σώματος που φιλτράρουν το αίμα και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00) Πέτρος Ρούσσος ΔΙΑΛΕΞΗ 3 Ορισμός της Ψυχολογίας Η επιστήμη που σκοπό έχει να περιγράψει και να εξηγήσει τη συμπεριφορά και τις νοητικές διεργασίες του ανθρώπου (κυρίως)

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά Καρδιακή Ανεπάρκεια Απόστολος Καραβίδας Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Ο EMA περιορίζει τη χρήση του φαρμάκου Xofigo για τον καρκίνο του προστάτη

Ο EMA περιορίζει τη χρήση του φαρμάκου Xofigo για τον καρκίνο του προστάτη Ο EMA περιορίζει τη χρήση του φαρμάκου Xofigo για τον καρκίνο του προστάτη Το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο μετά από δύο προηγούμενες θεραπείες ή όταν δεν μπορούν να ληφθούν άλλες θεραπείες Ο

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορικό σύστημα. Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1

Κυκλοφορικό σύστημα. Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1 Κυκλοφορικό σύστημα Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1 Η καρδία Χτύπα 2 δισεκατομμύρια φορές σε όλη μας τη ζωή. Βρίσκεται στο θώρακα, κέντρο προς αριστερά. Έχει το μέγεθος μιας γροθιάς. Αλεξάνδρα, Αναστασία,

Διαβάστε περισσότερα

Υπερπαραθυρεοειδισμός : Μπορεί να είναι η αιτία των συμπτωμάτων σας;

Υπερπαραθυρεοειδισμός : Μπορεί να είναι η αιτία των συμπτωμάτων σας; Υπερπαραθυρεοειδισμός : Μπορεί να είναι η αιτία των συμπτωμάτων σας; Συνεχής κούραση; Χαμηλά επίπεδα ενέργειας; Πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις; Αναγούλες, δυσκοιλιότητα και στομαχικός πόνος; Δίψα

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα

www.cirse.org Επεμβατική Ογκολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική

www.cirse.org Επεμβατική Ογκολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική Επεμβατική Ογκολογία Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική www.cirse.org Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe Cardiovascular and Interventional

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3 Κυκλοφορικό Σύστημα Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των άχρηστων γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Το στρες Πρώτη νευροενδοκρινολογική απάντηση Δεύτερη νευροενδοεκρινολογική απάντηση Ο υποθάλαμος Κορτιζόλη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ (Α.Π.)

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ (Α.Π.) ΥΠΕΡΤΑΣΗ Η καρδιά προωθεί το αίμα στον οργανισμό μέσω των αρτηριών, με αποτέλεσμα οι αρτηρίες να βρίσκονται υπό πίεση. Η πίεση αυξάνει όταν είμαστε αναστατωμένοι, όταν τρομάζουμε, όταν καταβάλουμε κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι συχνοί και αποτελούν το συχνότερο ενδοκρινολογικό πρόβλημα σε πολλές χώρες. Οι πιθανότητες ότι κάποιος θα ανακαλύψει έναν τουλάχιστον όζο θυρεοειδούς είναι 1 στις 10 ενώ σε

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω;

Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; Μήπως έχω µεγαλακρία; Πώς θα το καταλάβω; MegalakriaBroshure.indd 1 17/11/2010 1:27:39 μμ Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη.

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Καρκίνος του προστάτη Επιδημιολογία: Αποτελεί τον συχνότερα διαγνωσμένο καρκίνο στον άνδρα. 186.320

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

ΦΥΣΙΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΥΣΙΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ Στο ακτινολογικό τμήμα παράγονται εικόνες Οι εικόνες περιέχουν σε διαφορετικό βαθμό πληροφορίες: ανατομίας λειτουργίας Διάφορες απεικονιστικές μέθοδοι παράγουν εικόνες με διαφορετικούς

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή. Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης

Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή. Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης Φυσιολογία της Άσκησης Εισαγωγή 1 Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης 2019 2 Δομή μαθήματος-ενότητες Μυϊκό -Δομή και λειτουργία ΚΝΣ-Νευρομυϊκός έλεγχος Επίδραση της

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Εντοπίζεται συνήθως τυχαία διότι δεν εκδηλώνεται με πόνο. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες πολύ σπάνιες προχωρημένες περιπτώσεις.

Εντοπίζεται συνήθως τυχαία διότι δεν εκδηλώνεται με πόνο. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες πολύ σπάνιες προχωρημένες περιπτώσεις. 8SELIDO ENTIPO AGALIAZO.indd 1 Εισαγωγή Το έντυπο που κρατάτε στα χέρια σας έχει γραφτεί για να ρίξει φως στα σημαντικά σημεία για τον καρκίνου του θυρεοειδούς ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο σπάνιους

Διαβάστε περισσότερα

«Τι είναι ο μεταγευματικός διαβήτης;», από τον Ειδικό Παθολόγο Διαβητολόγο Άγγελο Κλείτσα και το yourdoc.gr!

«Τι είναι ο μεταγευματικός διαβήτης;», από τον Ειδικό Παθολόγο Διαβητολόγο Άγγελο Κλείτσα και το yourdoc.gr! «Τι είναι ο μεταγευματικός διαβήτης;», από τον Ειδικό Παθολόγο Διαβητολόγο Άγγελο Κλείτσα και το yourdoc.gr! Λέω συχνά στους διαβητικούς ασθενείς, που με επισκέπτονται στο ιατρείο μου, να μην επαναπαύονται

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή των απεικονιστικών μεθόδων στη διάγνωση μαθησιακών και αναπτυξιακών διαταραχών. Φοιτήτρια: Νούσια Αναστασία

Η συμβολή των απεικονιστικών μεθόδων στη διάγνωση μαθησιακών και αναπτυξιακών διαταραχών. Φοιτήτρια: Νούσια Αναστασία Η συμβολή των απεικονιστικών μεθόδων στη διάγνωση μαθησιακών και αναπτυξιακών διαταραχών Φοιτήτρια: Νούσια Αναστασία Απεικονιστικές μέθοδοι Οι νευροαπεικονιστικές μέθοδοι εμπίπτουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής. Φυσική του Σκελετού

Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής. Φυσική του Σκελετού Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Φυσική του Σκελετού Τα οστά πραγματοποιούν τουλάχιστον έξι λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα: 1. Υποστήριξη 2. Κίνηση 3. Προστασία διαφόρων οργάνων 4. Αποθήκευση χημικών ουσιών

Διαβάστε περισσότερα

Βλαστοκύτταρο. Χοτζάι Αθηνά, Στέργιο Χάιδω Τμήμα Γ5

Βλαστοκύτταρο. Χοτζάι Αθηνά, Στέργιο Χάιδω Τμήμα Γ5 Βλαστοκύτταρο Χοτζάι Αθηνά, Στέργιο Χάιδω Τμήμα Γ5 Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που αναπαράγονται διαρκώς και έχουν την ικανότητα να μετατραπούν (να διαφοροποιηθούν) σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΣΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ ΜΠΟΝΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Επιμελήτρια Β Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΣΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ ΜΠΟΝΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Επιμελήτρια Β Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΣΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ ΜΠΟΝΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Επιμελήτρια Β Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΝΟΥ Ο όρος πόνος προέρχεται από τη λατινική λέξη POENA που σημαίνει PUNISHMENT(τιμωρία)

Διαβάστε περισσότερα

Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας

Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας Ακτινολογική εκτίμηση της πώρωσης των καταγμάτων Μιχαήλ Νικ. Πατσίκας Πτυχιούχος Κτηνιατρικής Α.Π.Θ. Πτυχιούχος Ιατρικής Α.Π.Θ Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ. Διπλωματούχος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ΟΡΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Πριφτάκης Δημήτρης, Πυρηνικός

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΟΣΜΩΤΙΚΟ ΜΗ ΚΕΤΩΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΚΩΜΑ. Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη- Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τμήματος

ΥΠΕΡΟΣΜΩΤΙΚΟ ΜΗ ΚΕΤΩΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΚΩΜΑ. Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη- Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τμήματος ΥΠΕΡΟΣΜΩΤΙΚΟ ΜΗ ΚΕΤΩΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΚΩΜΑ Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη- Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τμήματος Γυναίκα 68 ετών μεταφέρεται στο Τμήμα Επειγόντων. Η ασθενής νοσηλεύονταν σε μονάδα αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα Βιολογίας: Βλαστοκύτταρα και η χρήση τους στη θεραπεία ασθενειών. Ζωή Σελά

Μάθημα Βιολογίας: Βλαστοκύτταρα και η χρήση τους στη θεραπεία ασθενειών. Ζωή Σελά Μάθημα Βιολογίας: Βλαστοκύτταρα και η χρήση τους στη θεραπεία ασθενειών Ζωή Σελά Τα βλαστοκύτταρα είναι ένα νέο θεραπευτικό εργαλείο στην Ιατρική διαφορετικό από τα φάρμακα που μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει.

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές του στομάχου.

Διαταραχές του στομάχου. Διαταραχές του στομάχου. Δυσπεψία Η δυσπεψία δεν είναι μια ασθένεια αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων. Πρόκειται για κατάσταση κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος που δημιουργεί δυσχέρειες κατά την πέψη.

Διαβάστε περισσότερα

Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίου (PET)

Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίου (PET) Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίου (PET) Εισαγωγή Ισότοπα χαρακτηρίζονται τα άτομα του ίδιου χημικού στοιχείου που έχουν διαφορετικό αριθμό νετρονίων στον πυρήνα τους Ισότοπα υδρογόνου Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα

Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα 2013-2014 Θέματα πολλαπλής επιλογής Κύτταρα όμοια μορφολογικά και λειτουργικά αποτελούν α. ένα όργανο. β. ένα ιστό. γ. ένα οργανισμό. δ. ένα σύστημα οργάνων.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΚΤΙΝΩΝ Χ ΚΑΙ ΥΛΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΚΤΙΝΩΝ Χ ΚΑΙ ΥΛΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΚΤΙΝΩΝ Χ ΚΑΙ ΥΛΗΣ Όταν οι ακτίνες Χ περνούν μέσα από την ύλη (πχ το σώμα του ασθενή) μπορεί να συμβεί οποιοδήποτε από τα 4 φαινόμενα που αναλύονται στις επόμενες σελίδες. Πρέπει να γίνει

Διαβάστε περισσότερα

( ) ( 0 ) ( e. ( t) ( ) λ ( ) dn dt. Ιδανική ισορροπία! t, ο λόγος των ενεργοτήτων Β/Α: λ λ. N b. c b b. η ενεργότητα = 0. δεν ειναι λb. tmax.

( ) ( 0 ) ( e. ( t) ( ) λ ( ) dn dt. Ιδανική ισορροπία! t, ο λόγος των ενεργοτήτων Β/Α: λ λ. N b. c b b. η ενεργότητα = 0. δεν ειναι λb. tmax. Αλυσίδες Ραδιενεργών ιασπάσεων A B C ιαδοχικές διασπάσεις: λ λ (σταθερός πυρήνας dn = λnd N η ενεργότητα dn = λnd λnd Αρχικές συνθήκες: της πηγης N ( = N δεν ειναι λ dn = λ N d Nc ( = c λ N ( = N ( e λ

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Καθ. Αλέξανδρος Ρήγας Εξάμηνο: 9 ο

Διδάσκων: Καθ. Αλέξανδρος Ρήγας Εξάμηνο: 9 ο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Τομέας Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητικής Θεωρίας Διδάσκων: Καθ. Αλέξανδρος Ρήγας Εξάμηνο:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Μελέτη του εγκεφάλου Διδάσκουσα: Επίκ. Καθ. Γεωργία Α. Παπαντωνίου Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο HPV; Μετάδοση Η μετάδοση του HPV μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

Τι είναι ο HPV; Μετάδοση Η μετάδοση του HPV μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους: Τι είναι ο HPV; Ο HPV (Human Pappiloma Virus) είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μολύνσεις στον άνθρωπο. Ο HPV είναι ο πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενος

Διαβάστε περισσότερα

Patient Information Sheet (Greek) - Πληροφοριακό Φύλλο Ασθενών MRI - Magnetic Resonance Imaging Μαγνητική Τοµογραφία (MRI)

Patient Information Sheet (Greek) - Πληροφοριακό Φύλλο Ασθενών MRI - Magnetic Resonance Imaging Μαγνητική Τοµογραφία (MRI) Patient Information Sheet (Greek) - Πληροφοριακό Φύλλο Ασθενών MRI - Magnetic Resonance Imaging Μαγνητική Τοµογραφία (MRI) 1. Τι είναι η Μαγνητική Τοµογραφία; Η Μαγνητική Τοµογραφία (MRI) είναι µια προηγµένη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 05 ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και, δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Σπινθηρομαστογραφία (Scintimammography)

Σπινθηρομαστογραφία (Scintimammography) Mαρία Λύρα Γεωργοσοπούλου,Αν Καθηγήτρια Α Εργαστήριο Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών 2003 Σπινθηρομαστογραφία (Scintimammography) ιαγνωστική συνεισφορά 2003 Maria Lyra Georgosopoulou Σπινθηρομαστογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Αξονική στεφανιογραφία σε ασθενείς μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη

Αξονική στεφανιογραφία σε ασθενείς μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη Αξονική στεφανιογραφία σε ασθενείς μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη Φώτιος Λάσπας Ακτινοδιαγνώστης Τμήμα Αξονικού-Μαγνητικού Τομογράφου Νοσοκομείο «Υγεία» Εισαγωγή Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 001 -Υγεία και Τεχνολογία. Για να σε βλέπω καλύτερα (Πυρηνική Ιατρική)

ΗΜΥ 001 -Υγεία και Τεχνολογία. Για να σε βλέπω καλύτερα (Πυρηνική Ιατρική) ΗΜΥ 001 -Υγεία και Τεχνολογία Για να σε βλέπω καλύτερα (Πυρηνική Ιατρική) Η ιστορία του Ρ.Μ και της Π.Μ. Μετά από 18 µέρες, µόλις ξύπνησε το πρωί και αποπειράθηκε να σηκωθεί από το κρεβάτι, άρχισε να νοιώθει

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος. Note: Σήμερα όμως πάνω από το 50% των διαφόρων καρκινικών τύπων είναι θεραπεύσιμοι

Καρκίνος. Note: Σήμερα όμως πάνω από το 50% των διαφόρων καρκινικών τύπων είναι θεραπεύσιμοι Ο πιο απλός ορισμός είναι ότι ο καρκίνος είναι μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και διασπορά ανώμαλων κυττάρων. Αν η εξάπλωση δεν ελεγχθεί θα οδηγήσει στο θάνατο. Ποσοστό

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης

Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Ανατομική της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Η ποδοκνημική άρθρωση είναι η άρθρωση που σχηματίζεται στη θέση σύνδεσης τριών οστών: του κάτω άκρου της περόνης προς τα έξω

Διαβάστε περισσότερα

Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα

Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα Τι είναι η Cold Laser LLLT Η θεραπεία με Laser, θεωρείται η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα. Το Laser δεν περιέχει χημικές ουσίες, είναι καθαρή ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 1 Η απεικόνιση βοηθά τους γιατρούς στη διάγνωση και στην

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΓΕΝΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 1.1 Τι είναι; Ο Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός (ΟΜΠ) είναι ένα γενετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05 /2017 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ Βαθμός:.. Ολογράφως:.. Υπογραφή:.. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

Διαβάστε περισσότερα