Οδηγός σχετικά με τη διαχείριση διασυνοριακών πιστώσεων και. απαιτήσεων. Υποστήριξη των ΜΜΕ στην εκτέλεση των διασυνοριακών.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οδηγός σχετικά με τη διαχείριση διασυνοριακών πιστώσεων και. απαιτήσεων. Υποστήριξη των ΜΜΕ στην εκτέλεση των διασυνοριακών."

Transcript

1 Οδηγός σχετικά με τη διαχείριση διασυνοριακών πιστώσεων και απαιτήσεων Υποστήριξη των ΜΜΕ στην εκτέλεση των διασυνοριακών απαιτήσεων

2 Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε οποιοδήποτε πρόσωπο που ενεργεί εκ μέρους της μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται στην παρούσα δημοσίευση ή για τυχόν λάθη που μπορεί να παρουσιαστούν παρά την προσεκτική προετοιμασία και τον έλεγχο. Το παρόν δεν εκφράζει απαραιτήτως τη γνώμη ή τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο ( Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2013 ISBN doi: /82763 Ευρωπαϊκή Ένωση, 2013 Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με αναφορά της πηγής. Φωτογραφία στο εξώφυλλο: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Printed in Belgium

3 ΟΔΗΓΌΣ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΏΝ ΠΙΣΤΏΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΉΣΕΩΝ 1 ΠΊΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΈΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΉ...3 Α. Διαχείριση διασυνοριακών απαιτήσεων στην ΕΕ...3 Β. Μία τυπική μικρή επιχείρηση...4 ΥΠΟΒΟΛΉ ΠΡΟΣΦΟΡΆΣ...7 Α. Προσυμβατικά θέματα...8 Β. Προετοιμασία της προσφοράς...10 ΤΙΜΟΛΌΓΗΣΗ...30 Α. Ένα τυπικό τιμολόγιο...30 Β. Στοιχεία τιμολογίου...32 ΕΣΩΤΕΡΙΚΉ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΠΑΡΑΚΟΛΟΎΘΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΏΝ...36 Α. Τεχνικές ικανότητες της Ελένης και του Δημήτρη...36 Β. Διαχείριση ροής εργασιών...37 Γ. Απαιτήσεις λογισμικού...41 Δ. Ημερήσια λογιστική...41 Ε. Δομή νέου κόστους...42 ΕΠΙΛΟΓΈΣ ΕΊΣΠΡΑΞΗΣ ΑΠΑΙΤΉΣΕΩΝ...43 Α. Με προσωπική ανάμειξη...43 Β. Πρόσληψη τρίτων μερών εξωδικαστική είσπραξη οφειλής...49 Γ. Δικαστική αναγκαστική εκτέλεση της απαίτησης...52 ΠΑΡΆΡΤΗΜΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΈΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ...59

4

5 ΟΔΗΓΌΣ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΏΝ ΠΙΣΤΏΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΉΣΕΩΝ 3 ΕΙΣΑΓΩΓΉ Α. ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΏΝ ΑΠΑΙΤΉΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ Με πληθυσμό πάνω από 500 εκατομμύρια (1) η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως. Ειδικά για τις μικρές και τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (ΜΜΕ), υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να προσφέρουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους όχι μόνο στις δικές τους χώρες, αλλά και στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μικρές, απορρίπτουν τις διασυνοριακές συναλλαγές. Οι λόγοι για αυτό ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για πολλούς επιχειρηματίες είναι ότι δεν γνωρίζουν εάν ένας πελάτης σε μία άλλη χώρα της ΕΕ θα πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς του ή ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει περαιτέρω σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο και οδηγηθεί σε αθέτηση της πληρωμής. Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές έχουν σκοπό την υποστήριξη των ΜΜΕ στην εκτέλεση των διασυνοριακών απαιτήσεων με δύο διαφορετικούς τρόπους: περιγράφοντας τα μέτρα που μπορεί να πάρει ένας επιχειρηματίας από τη χρονική στιγμή υποβολής προσφοράς μέχρι και το σημείο έναρξης της ευρωπαϊκής διαδικασίας με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή επισφαλών απαιτήσεων, περιγράφοντας τα μέτρα που είναι διαθέσιμα σε έναν επιχειρηματία σε περίπτωση που προκύψει μία πραγματική υπόθεση επισφαλούς απαίτησης. 1 Πηγή Eurostat:

6 4 Πρακτικά όλες οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη είναι ΜΜΕ (2), το 90 % των οποίων είναι μικρές επιχειρήσεις. Ως μικρές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται αυτές που έχουν λιγότερο από 10 εργαζόμενους και όπου οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές της επιχείρησης οι οποίοι συχνά περιλαμβάνουν τα μέλη της οικογένειάς τους συμμετέχουν εντατικά σε κάθε τομέα των επιχειρήσεων. Ωστόσο αυτές οι μικρές επιχειρήσεις παρέχουν το 53 % όλων των θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό και για λόγους σαφήνειας όλες οι διαστάσεις της επιτυχημένης διαχείρισης διασυνοριακών απαιτήσεων επεξηγούνται με βάση το παράδειγμα μιας μη πραγματικής αλλά τυπικής μικρής επιχείρησης. Β. ΜΊΑ ΤΥΠΙΚΉ ΜΙΚΡΉ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ Η εταιρεία είναι μία μικρή επιχείρηση που εδρεύει στο κράτος-μέλος Α της ΕΕ. Την εταιρεία διαχειρίζονται δύο νέοι επιχειρηματίες η Ελένη και ο Δημήτρης, οι οποίοι έχουν μόλις πρόσφατα συστήσει την εταιρεία και προσέλαβαν ακόμη πέντε υπαλλήλους. Η δραστηριότητά τους αφορά μία εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών και μία διαδικτυακή εταιρεία με ειδικότητα στα ενδύματα αγοριών και κοριτσιών, καθώς και στα παιδικά έπιπλα από ξύλο πεύκου. Η έδρα της εταιρείας, δίπλα στην οποία υπάρχει ένα μικρό σταθερό σημείο πώλησης, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το κράτος-μέλος Β της ΕΕ. Οι περισσότεροι πελάτες της Ελένης και του Δημήτρη είναι ιδιώτες από τη χώρα A, παρόλο που ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό προέρχεται από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, και οι δύο λαμβάνουν μεγάλες παραγγελίες από εμπόρους λιανικής πώλησης και ιδιωτικούς οργανισμούς και τελευταία όλο και περισσότερο, από τα κράτη-μέλη B, Γ και Δ της ΕΕ. Στο μέλλον η Ελένη και ο Δημήτρης θέλουν επίσης να υποβάλλουν προσφορές συμμετέχοντας σε προσκλήσεις για την υποβολή προσφορών τόσο στη χώρα τους όσο και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι νέοι επιχειρηματίες συνεχώς αυξάνουν τις διασυνοριακές επιχειρηματικές τους σχέσεις και για το λόγο αυτό, επιθυμούν να δημιουργήσουν συστηματικά τους δικούς τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών, τους όρους πληρωμής, την παρακολούθηση τιμολόγησης και πληρωμών ώστε να προλαμβάνουν και να αποφεύγουν τις επισφαλείς απαιτήσεις. 2 Πηγή SME Performance Review:

7 ΟΔΗΓΌΣ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΏΝ ΠΙΣΤΏΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΉΣΕΩΝ 5 ΣΗΜΕΊΩΣΗ > Η ΙΣΧΎΟΥΣΑ ΣΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΕΕ ΚΎΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΊΩΝ ΣΥΜΒΆΣΕΩΝ Οι εταιρείες που έχουν την έδρα τους σε μία χώρα της ΕΕ μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς περιορισμό σε προσκλήσεις του δημοσίου τομέα για την υποβολή προσφοράς σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Οι επίσημοι φορείς σε ολόκληρη την ΕΕ εφαρμόζουν εναρμονισμένες, διαφανείς διαδικασίες κατά την επιλογή των αναδόχων τους. Επιπλέον ο «Νόμος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» προωθεί μέτρα για την Ευρώπη που θα διευκολύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διαγωνίζονται σε συμβάσεις του δημοσίου τομέα υπό τις ίδιες συνθήκες με τους μεγάλους ανταγωνιστές. (δείτε εδώ πιο συγκεκριμένα τον ευρωπαϊκό κώδικα βέλτιστων πρακτικών που διευκολύνει την πρόσβαση των ΜΜΕ στις δημόσιες συμβάσεις: index_en.htm#smes) Για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών πάνω από μία συγκεκριμένη αξία εφαρμόζονται οι οδηγίες της ΕΕ. Οι οδηγίες εφαρμόζονται στην περίπτωση των συμβάσεων που η συνολική συμβατική αξία υπερβαίνει τα ακόλουθα κατώτατα όρια: δημόσιες συμβάσεις έργων αξίας άνω των ευρώ δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών αξίας άνω των ευρώ ή άνω των ευρώ για συμβάσεις από περιφερειακές αρχές ή άνω των ευρώ στην περίπτωση των συμβάσεων προμηθειών στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας και των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Όλες οι προσκλήσεις υποβολής προσφορών που υπερβαίνουν συγκεκριμένα κατώτατα όρια πρέπει να δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δωρεάν πρόσβαση στη βάση δεδομένων του TED (καθημερινό ηλεκτρονικό δελτίο υποβολής προσφορών). Το TED ενημερώνεται πέντε φορές την εβδομάδα, με περίπου ανακοινώσεις δημοσίων συμβάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και άλλες χώρες. Σύνδεση Web: Το e-certis είναι ένα δωρεάν ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών για τους επιχειρηματικούς και δημόσιους φορείς που βοηθάει στον εντοπισμό των διαφόρων πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που συχνά απαιτούνται στις διαδικασίες ανάθεσης. Σύνδεση Web:

8 6 Η τρέχουσα ευκαιρία για την Ελένη και το Δημήτρη είναι ένα αίτημα από ένα ιδιωτικό δημοτικό σχολείο στο κράτος-μέλος Β της ΕΕ κοντά στα σύνορα με το Α. Το σχολείο θέλει να ανακαινίσει την καντίνα του και ζητάει από την Ελένη και το Δημήτρη μία προσφορά για την προμήθεια: 50 τραπεζιών για παιδιά (από ξύλο πεύκου) στην καθαρή τιμή των 100 ευρώ 200 καρεκλών για παιδιά (από ξύλο πεύκου) στην καθαρή τιμή των 40 ευρώ 50 τραπεζομάντιλων με σχέδιο Χάρι Πότερ (κερωμένα) στην καθαρή τιμή των 35 ευρώ Για την Ελένη και το Δημήτρη αυτή αποτελεί μία σχετικά μεγάλη παραγγελία που πιθανώς να φέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην εταιρεία τους σε περίπτωση καθυστέρησης της πληρωμής: δεν θα απειλήσει απαραίτητα την επιβίωσή τους, αλλά είναι δυνατό να επιφέρει ζημία στα πλαίσια της σχέσης τους με τους προμηθευτές τους και άλλες δεσμεύσεις που θα αναλάβει αυτή η μικρή επιχείρηση σε περίπτωση που αποδεχθεί την παραγγελία. Ως εκ τούτου συντάσσουν μία πρόταση με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ειδικά όσον αφορά την αποφυγή αθέτησης υποχρέωσης και την εξασφάλιση επαρκούς προστασίας απέναντι σε αυτήν. Επίσης αυτή πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει, εκτός από το πεδίο εφαρμογής των υπηρεσιών, την τιμή, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και την προθεσμία πληρωμής, τους κατάλληλα διατυπωμένους Γενικούς Όρους Συναλλαγών καθώς και τους όρους πληρωμής. Επιπλέον, η Ελένη και ο Δημήτρης θα ήθελαν να ερευνήσουν οτιδήποτε σχετικό με την ικανότητα πληρωμής του ιδιωτικού δημοτικού σχολείου.

9 ΟΔΗΓΌΣ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΏΝ ΠΙΣΤΏΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΉΣΕΩΝ 7 ΥΠΟΒΟΛΉ ΠΡΟΣΦΟΡΆΣ H Ελένη και ο Δημήτρης σκοπεύουν να υποβάλουν προσφορά σε έναν πιθανό πελάτη σε ένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Καθώς η κλίμακα της συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι συγκριτικά μεγάλη για μία μικρή επιχείρηση, υπάρχει μία σειρά θεμάτων που η Ελένη και ο Δημήτρης πρέπει να λάβουν υπόψη τους κατά την προετοιμασία της προσφοράς για αυτόν τον πελάτη. Αυτό πρωτίστως περιλαμβάνει εκείνα τα προστατευτικά μέτρα που πιθανώς να βοηθήσουν ακόμα και σε αυτό το αρχικό στάδιο ώστε να μειωθεί η πιθανότητα ενδεχόμενης αθέτησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις όπου μία πολύ μικρή επιχείρηση υποβάλλει μία προσφορά, μετά την αποδοχή και την υπογραφή από τον Πελάτη και τον Ανάδοχο, αυτή αποτελεί και τη σύμβαση. Ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας για την Ελένη και το Δημήτρη να παρουσιάσουν λεπτομερώς στην προσφορά το ποιοι είναι οι όροι επιχείρησης και όροι πληρωμής, οι οποίοι εφαρμόζονται σε όλες ή τις περισσότερες συμβάσεις, που πρέπει απαραιτήτως να ενσωματωθούν. ΣΗΜΕΊΩΣΗ > ΓΕΝΙΚΟΊ ΌΡΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΏΝ ΚΑΙ ΌΡΟΙ ΠΛΗΡΩΜΉΣ Οι Γενικοί Όροι Συναλλαγών και οι όροι πληρωμής είναι εξαιρετικά σημαντικοί και θα πρέπει να είναι μια σταθερή συνιστώσα σε κάθε διαγωνισμό, συμβόλαιο, παραγγελία και άλλα επαγγελματικά έγγραφα. Οι Γενικοί Όροι Συναλλαγών και οι όροι πληρωμής πρέπει επίσης να επιβεβαιώνονται με την υπογραφή του πελάτη. Οι Γενικοί Όροι Συναλλαγών και οι όροι πληρωμής θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο από ειδικό για πληρότητα, έλλειψη αντιφάσεων και νομική ισχύ.

10 8 A. ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΆ ΘΈΜΑΤΑ Ι. Έλεγχος πίστωσης πιθανών πελατών Στα πλαίσια του μεγέθους της παραγγελίας η Ελένη και ο Δημήτρης μπορούν να προχωρήσουν σε έλεγχο της πιστωτικής ικανότητας του πελάτη. Με αυτόν τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την πιστοληπτική ικανότητα του ιδιωτικού σχολείου και κατά συνέπεια την ικανότητα πληρωμής. Η πιστοληπτική ικανότητα δείχνει την ικανότητα ενός πιθανού πελάτη να πληρώνει και μπορεί να ελεγχθεί με δύο τρόπους: Ο επιχειρηματίας ελέγχει ο ίδιος προσωπικά χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη «βαθμολογία πιστωτικής ικανότητας» στη «βαθμολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας». Ο επιχειρηματίας εξασφαλίζει ελέγχους πιστοληπτικής ικανότητας (π.χ. από έναν εξωτερικό πάροχο υπηρεσιών). Οι έλεγχοι πιστοληπτικής ικανότητας μπορούν με επιτυχία να εφαρμοστούν αναφορικά τόσο σε εμπορικά ενεργούς πελάτες (επιχειρήσεις/κατηγορία Β2Β) όσο και σε σχέση με τους καταναλωτές (κατηγορία Β2C). Για το λόγο αυτό οι οργανισμοί πιστοληπτικής ικανότητας παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την εμπορική επωνυμία μιας εταιρείας, τα δεδομένα της νομικής συστατικής πράξης, τα οικονομικά στοιχεία και τις πληροφορίες της δημοσιονομικής κατάστασης. Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παρέχουν υποστήριξη σχετικά με το επίπεδο πίστωσης που χορηγείται (για αγορές για λογαριασμό, κλπ.). Κατά κανόνα οι προσωπικές πληροφορίες περιλαμβάνουν το όνομα, τη διεύθυνση, άλλα στοιχεία όπως για παράδειγμα ημερομηνία γέννησης, εργοδότη και ειδικότερα στοιχεία πληρωμών όπως αρνητικά χαρακτηριστικά. Και σε αυτήν την περίπτωση οι οργανισμοί πιστοληπτικής ικανότητας χορηγούν τη βαθμολογία σχετικά με τον πιθανό πελάτη. II. Καθορισμός εφαρμοστέου δικαίου και αρμόδια δικαστήρια σε περίπτωση διαφορών Επιπρόσθετα είναι εξαιρετικά σημαντικός ο καθορισμός του εφαρμοστέου δικαίου για τη σύμβαση και των αρμοδίων δικαστηρίων σε περίπτωση διαφοράς μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων μερών.

11 ΟΔΗΓΌΣ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΏΝ ΠΙΣΤΏΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΉΣΕΩΝ 9 1. Εφαρμοστέο δίκαιο στις συμβατικές υποχρεώσεις Ο νόμος που διέπει τη σχετική σύμβαση μεταξύ των δύο μερών πηγάζει από τον Κανονισμό 593/2008 της 17 ης Ιουνίου 2008 για το εφαρμοστέο δίκαιο στις συμβατικές ενοχές (Κανονισμός Ρώμη Ι). Είναι σημαντικό να διευθετείται το ζήτημα του εφαρμοστέου στη σύμβαση δικαίου καθώς αυτό είναι καθοριστικό για την ερμηνεία της σύμβασης και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων με βάση τη σύμβαση (Άρθρο 12). Στον Κανονισμό προβλέπεται η αρχή της ελεύθερης επιλογής δικαίου (μεταξύ άλλων στο Άρθρο 3, δηλαδή τα συμβαλλόμενα μέρη είναι ελεύθερα να συμφωνήσουν για το νόμο υπαγωγής συγκεκριμένης συμβατικής υποχρέωσης). Ελλείψει επιλογής δικαίου από τα συμβαλλόμενα μέρη, ο νόμος που θα εφαρμόζεται στις συμβάσεις πώλησης αγαθών, παροχής υπηρεσιών, δικαιόχρησης ή πωλήσεων θα καθορίζεται από τη συνήθη διαμονή του συμβαλλόμενου μέρους που παρέχει τη χαρακτηριστική εκτέλεση (εισφορά σε είδος) (Άρθρο 4, παράδειγμα: στην περίπτωση σύμβασης πώλησης, αυτό θα είναι το δίκαιο της χώρας στην οποία ο πωλητής έχει τη συνήθη διαμονή του). Το ίδιο ισχύει κατά κανόνα στις συμβάσεις μεταφοράς (Άρθρο 5) και τις συμβάσεις ασφάλισης (Άρθρο 7). Οι συμβάσεις καταναλωτών γενικά υπόκεινται στο δίκαιο του κράτους-μέλους όπου ο καταναλωτής (ιδιώτης πελάτης) έχει τη συνήθη διαμονή του (Άρθρο 6). Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας διέπονται από το δίκαιο της χώρας στην οποία ο εργαζόμενος συνήθως εκτελεί την εργασία του. Η συνήθης διαμονή/τόπος εργασίας είναι γενικά ο ίδιος τόπος που ο εργαζόμενος διαμένει, ακόμα κι αν εφαρμόζονται φυσικά κι άλλοι κανόνες σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι ατομικοί (εξαιρετικοί) κανονισμοί πηγάζουν άμεσα από τον Κανονισμό (3). Για την αποφυγή υποχρέωσης εξοικείωσης κάποιου με (τα πολλά) άλλα νομικά συστήματα, συνιστάται οι Γενικοί Όροι Συναλλαγών να περιέχουν τη διάταξη επιλογής του δικαίου που επιτρέπει σε κάποιον την επιλογή του «δικού του» εθνικού δικαίου (4). 2. Αρμόδια δικαστήρια Το ερώτημα για τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις απαντάται γενικά από τον Κανονισμό 44/2001 της 22ας Δεκεμβρίου 2000 για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις (Κανονισμός Βρυξέλλες I). Σύμφωνα με αυτόν τον Κανονισμό αρμόδια δικαστήρια είναι γενικά τα δικαστήρια του κράτους-μέλους στο οποίο κατοικεί ο εναγόμενος (Άρθρα 2-4). Αν προκύψει μια περίπτωση που κάποιες ΜΜΕ πρέπει να κινηθούν δικαστικά για μία διασυνοριακή απαίτηση, αρμόδιο δικαστήριο είναι βασικά το δικαστήριο του κράτους στο οποίο κατοικεί ο πελάτης. 3 Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: justice_freedom_security/judicial_cooperation_in_civil_matters/jl0006_en.htm 4 Επίσης ανατρέξτε στο Στοιχείο B. / II. / 1. / ζ. παρακάτω.

12 10 Εναλλακτικά, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις είναι επίσης δυνατό να εναχθεί ο αντίδικος ενώπιον του δικαστηρίου σε άλλο κράτος-μέλος. Αυτό είναι εφικτό στις περιπτώσεις που υπάρχει ειδική (Άρθρα 5-7) ή αποκλειστική δικαιοδοσία (Άρθρο 22) ή δικαιοδοσία σε υποθέσεις ασφαλίσεων (Άρθρα 8-14), συμβάσεις καταναλωτών (Άρθρο 15-17) ή/και ατομικές συμβάσεις εργασίας (Άρθρα 18-21) σύμφωνα με τον Κανονισμό Βρυξέλλες Ι. Επιπλέον κατά τις διατάξεις του Κανονισμού παρέχεται η δυνατότητα της συμφωνίας δικαιοδοσίας (Άρθρα 23-24) (5). Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η προσφυγή πρέπει να γίνει μόνο ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων του τόπου διαμονής, τα οποία στη συνέχεια (αν συμφωνηθεί), σύμφωνα με την επιλογή του διέποντος νόμου η προσφυγή θα πρέπει να γίνει μόνο στο «δικό του» εθνικό δίκαιο κάποιου, συνιστάται να περιλαμβάνεται στους Γενικούς Όρους Συναλλαγής (6) μια αντίστοιχη συμφωνία δικαιοδοσίας. Για περισσότερες πληροφορίες συνιστάται η επισκόπηση του ευρωπαϊκού δικαστικού άτλαντα στον τομέα των αστικών υποθέσεων (7), που παρέχει εύκολη πρόσβαση σε συγκεκριμένες σχετικές πληροφορίες αναφορικά με τη δικαστική συνεργασία σε αστικές υποθέσεις, όπου είναι δυνατό για παράδειγμα να εντοπιστεί το αρμόδιο δικαστήριο και να συμπληρωθούν οι υπάρχουσες αιτήσεις ή ακόμα και να μεταφραστούν με τρόπο άμεσο. B. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΊΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΆΣ Η Ελένη και ο Δημήτρης πρέπει να συντάξουν μία ξεχωριστή οικονομική προσφορά και μία προσφορά για υπηρεσίες, σύμφωνα με το αίτημα που έλαβαν, οι οποίες επιπλέον πρέπει να περιλαμβάνουν τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών και τους όρους πληρωμής που εφαρμόζει γενικά η μικρή επιχείρησή τους και που θα πρέπει να συντάσσονται για τακτική χρήση σε όλες τις συμβάσεις, προσφορές, παραγγελίες και άλλα εμπορικά έγγραφα. Ι. Επιμέρους προσφορά Η Ελένη και ο Δημήτρης πρέπει να εξασφαλίσουν ότι σε κάθε ξεχωριστή προσφορά που συντάσσουν καλύπτονται τα ακόλουθα θέματα. 1. Καθορισμός συμβαλλόμενων μερών Τα μέρη από τη μία μεριά είναι οι προμηθευτές Ελένη και Δημήτρης και από την άλλη μεριά το ιδιωτικό δημοτικό σχολείο και ο νομικός σύμβουλος του τελευταίου. 5 Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: justice_freedom_security/judicial_cooperation_in_civil_matters/l33054_en.htm 6 Επίσης ανατρέξτε στο Στοιχείο B. / II. / 1. / η. παρακάτω. 7

13 ΟΔΗΓΌΣ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΏΝ ΠΙΣΤΏΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΉΣΕΩΝ 11 Ο ακριβής καθορισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Πλήρες όνομα/επωνυμία Διεύθυνση Επάγγελμα κατά περίπτωση και διακριτικός εμπορικός τίτλος και ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη της επιχείρησης Στην περίπτωση εταιρειών την πλήρη επωνυμία της τελευταίας, την έδρα της, τον αριθμό εγγραφής στο Μητρώο Εταιρειών και τα στοιχεία του νόμιμου εκπροσώπου 2. Καθορισμός αγαθών και υπηρεσιών Για την αποφυγή τυχόν διαφορών αναφορικά με τη φύση των προς πώληση αγαθών, η Ελένη και ο Δημήτρης τα περιγράφουν με όσο το δυνατό περισσότερες λεπτομέρειες. Για το σκοπό αυτό, αν είναι απαραίτητο, μπορεί να ανατρέξουν σε έναν κατάλογο ή δείγμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις προσφορές και τις συμβάσεις υπηρεσιών: Πρέπει να δώσουν την ακριβή περιγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εκτελεστεί η εργασία. 3. Τιμή Σε κάθε ξεχωριστή προσφορά καθώς και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων η Ελένη και ο Δημήτρης πρέπει να καθορίσουν μια ρεαλιστική τιμή που θα τους εξασφαλίζει ένα ρεαλιστικό και επαρκές περιθώριο κέρδους. Κατά τον καθορισμό της τιμής που θα καταβληθεί, υπάρχουν συνήθως οι ακόλουθες επιλογές για την Ελένη και το Δημήτρη: Μία καθορισμένη σταθερή τιμή αγοράς ή Αναφορά σε έναν πίνακα τιμών. Φυσικά στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ελένη και ο Δημήτρης είναι ελεύθεροι, ανεξάρτητα από την προηγούμενη κοστολόγηση, να συμπεριλάβουν στην προσφορά τους διαφορετικές ρυθμίσεις για την τιμή. α. Επιστροφή ποσού Οι εκπτώσεις ενδεχομένως να βοηθήσουν ώστε να γίνει μία πρόταση περισσότερο ελκυστική για τους πιθανούς πελάτες στην περίπτωση των μεγάλων παραγγελιών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δύο νέοι επιχειρηματίες αποφασίζουν να παρέχουν επιστροφή ποσού κατά 3 % επί της καθαρής τιμής με βάση το μέγεθος της παραγγελίας του δημοτικού σχολείου.

14 12 β. Έκπτωση Προκειμένου να παρέχουν κίνητρο στους πελάτες να πληρώσουν εγκαίρως, η Ελένη και ο Δημήτρης προσφέρουν επίσης και μία έκπτωση. Σε αυτήν την περίπτωση ο πελάτης θα κερδίσει έκπτωση στην τιμή επί του αρχικού τιμολογούμενου ποσού, αν η πληρωμή καταβληθεί μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί από την Ελένη και το Δημήτρη. ΣΗΜΕΊΩΣΗ > ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΊ ΚΑΝΌΝΕΣ ΤΙΜΟΛΌΓΗΣΗΣ Στην ΕΕ υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τυποποιημένων δικαιωμάτων των καταναλωτών που η Ελένη και ο Δημήτρης πρέπει να λάβουν υπόψη σε σχέση με τους παρακάτω ειδικούς παράγοντες όσον αφορά την τιμολόγηση: Όταν οι πολίτες της ΕΕ (οι πιθανοί πελάτες) αγοράζουν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες οπουδήποτε στην ΕΕ, δεν είναι δυνατό να χρεωθούν με μία τιμή υψηλότερη από εκείνη στη χώρα τους εκτός αν η διαφορά στην τιμή αιτιολογείται. Για αυτό το λόγο η Ελένη και ο Δημήτρης πρέπει καταρχήν να εξασφαλίσουν ότι παρέχουν υπηρεσίες προς τους αλλοδαπούς πελάτες στην ίδια τιμή με την οποία χρεώνουν τους πολίτες της δικής τους χώρας. Ωστόσο συγκεκριμένες διαφορές στην τιμή δικαιολογούνται όπως για παράδειγμα στην προκειμένη περίπτωση λόγω υψηλού κόστους αποστολής των αγαθών στο εξωτερικό. γ. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας Για την αποφυγή παρανοήσεων και διαφορών, η Ελένη και ο Δημήτρης θα πρέπει επίσης να προσδιορίζουν στην προσφορά τους, αν η προτεινόμενη τιμή περιλαμβάνει ή όχι ΦΠΑ. Ως προς το αν τα αγαθά και οι υπηρεσίες υπόκεινται σε ΦΠΑ και σε ποιο ποσοστό, καθορίζεται από τους ισχύοντες νόμους. Σε περίπτωση αμφιβολίας, η Ελένη και ο Δημήτρης θα πρέπει να ζητήσουν συμβουλή σε θέματα φορολόγησης (8). δ. Νομίσματα Η Ελένη και ο Δημήτρης αποφάσισαν να πωλούν τα προϊόντα σε όλες τις περιπτώσεις στο εθνικό τους νόμισμα, ακόμα και στις ηλεκτρονικές αγορές. Αν οι επιχειρήσεις αποφασίζουν να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες σε ένα ή περισσότερα άλλα διαπραγματεύσιμα νομίσματα στην ΕΕ, είναι απαραίτητο να καθοριστεί η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του εγχώριου και ξένου νομίσματος σε μία συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία. 8 Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο:

15 ΟΔΗΓΌΣ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΏΝ ΠΙΣΤΏΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΉΣΕΩΝ 13 Για παράδειγμα: 100,00 = DDK 745,92 την 4 η Φεβρουαρίου Περίοδος εκτέλεσης Η Ελένη και ο Δημήτρης καθορίζουν μία συγκεκριμένη περίοδο ή συγκεκριμένο χρονικό σημείο εκτέλεσης. Η περίοδος εκτέλεσης βασικά διαφέρει ανάμεσα σε μια παρεχόμενη υπηρεσία από τη μία πλευρά και μια υπηρεσία που προκύπτει από τις συναλλαγές/την προμήθεια προϊόντων από την άλλη. Μια σύμβαση παροχής υπηρεσιών είναι πάντα η περίπτωση που ο πελάτης συμβάλλεται με μια εταιρεία μέσω σύμβασης έναντι πληρωμής, το αντικείμενο της οποίας είναι μια υπηρεσία, δηλαδή, πάντα κατά κανόνα, εάν δεν επηρεάζονται οι παραγγελίες προμήθειας ή κατασκευής ή οι διαδικασίες ανάθεσης, αλλά το αντικείμενό της είναι η παροχή υπηρεσιών. Μια σύμβαση παροχής υπηρεσιών είναι πάντα η περίπτωση που ο πελάτης συμβάλλεται με μια εταιρεία μέσω σύμβασης έναντι πληρωμής, το αντικείμενο της οποίας είναι μια υπηρεσία, δηλαδή, πάντα κατά κανόνα, εάν δεν επηρεάζονται οι παραγγελίες προμήθειας ή κατασκευής ή οι διαδικασίες ανάθεσης, αλλά το αντικείμενό της είναι η παροχή υπηρεσιών. Οι συμβάσεις προμήθειας αποτελούν συμβάσεις για την προμήθεια αγαθών που σχετίζονται με την αγορά, αγορά με δόσεις, εκμίσθωση ή χρηματοδοτική μίσθωση με ή χωρίς την επιλογή αγοράς. Μεικτές συμβάσεις (π.χ. συμφωνίες που εμπεριέχουν τόσο προμήθειες όσο και υπηρεσίες) θεωρούνται οι συμβάσεις προμηθειών όταν η προμήθεια των αγαθών καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αξίας. Η περίοδος/προθεσμία προμήθειας είναι ο χρονικός τομέας/προθεσμία κατά τη διάρκεια των οποίων παραδόθηκε ή πρόκειται να παραδοθεί η προμήθεια. H έκταση και η διάρκεια της υπηρεσίας αρχίζουν με την έναρξη της συμβατικής συμφωνηθείσας δραστηριότητας και γενικά τελειώνουν με την ολοκλήρωση της συμφωνηθείσας υπηρεσίας. Εν προκειμένω, η έκταση και η περίοδος κατά τις οποίες η υπηρεσία πρόκειται να παρασχεθεί θα πρέπει συνεπώς να προσδιορίζονται επακριβώς και να συμφωνούνται στις συμβάσεις ή την προσφορά με τον αποδέκτη της υπηρεσίας και να είναι πλήρως συντονισμένες μεταξύ των πιθανών αναδόχων και του πελάτη. Η ικανότητα εφοδιασμού καθορίζεται ως η δυνατότητα της προμήθειας προϊόντων μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο, π.χ. 48 ώρες και στα πλαίσια ενός συμφωνημένου πλαισίου. Αξιοπιστία παράδοσης: αυτή ορίζεται ως η ικανότητα τήρησης της προθεσμίας που αρχικά καθορίστηκε.

16 14 5. Περίοδος ισχύος καθορισμού τιμής Σε περίπτωση που στον πελάτη υποβληθεί η πρόταση σε μορφή σύμβασης, θα πρέπει να καθορίζει την περίοδο κατά την οποία η πρόταση παραμένει δεσμευτική για την επιχείρηση που κάνει την προσφορά. Αυτό είναι σημαντικό καθώς πολλά νομικά συστήματα θεωρούν ότι μία πρόταση παραμένει σε ισχύ μέχρι τη ρητή ανάκλησή της. 6. Φύση και πεδίο εφαρμογής Η εκτέλεση θα πρέπει να ορίζεται με λεπτομέρεια και σαφήνεια ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε παρερμηνεία και οι τιμές θα πρέπει να μπορούν να εντοπιστούν ή να υπολογιστούν χωρίς εκτεταμένη προεργασία ή συζητήσεις και συμφωνία. Για τη διευκόλυνση του ορθού υπολογισμού των τιμών πρέπει να εξετάζονται και να αναφέρονται στην πρόταση/συμβατικά τεύχη όλες οι σημαντικές συνθήκες. Τέλος, τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να είναι σε θέση να συμπεράνουν από τη λεπτομερή περιγραφή οτιδήποτε δεν εμπίπτει στο συμφωνημένο πεδίο εφαρμογής της εκτέλεσης. 7. Υπογραφές Είναι απολύτως απαραίτητο να εξασφαλίζεται ότι το τελικό κείμενο της σύμβασης υπογράφεται από τα συμβαλλόμενα μέρη και ειδικότερα ότι αναγράφονται η ημερομηνία και ο τόπος υπογραφής. Σε περίπτωση που η σύμβαση αποτελείται από πολλές σελίδες συνιστάται στα συμβαλλόμενα μέρη να μονογράφουν καθεμία από αυτές. 8. Μορφές προσφοράς (και μεταγενέστερη σύμβαση) Ελλείψει οποιασδήποτε διάταξης νόμου (ή νομολογίας) για το αντίθετο η Ελένη και ο Δημήτρης πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενημερωθούν σχετικά δεν υπάρχει απαίτηση καταρχήν για τις συμβάσεις ότι πρέπει να καταρτίζονται εγγράφως. Ωστόσο με σκοπό τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων η Ελένη και ο Δημήτρης θα πρέπει πάντοτε να συντάσσουν εγγράφως τις συμβάσεις τους. Συνεπώς οι διαφορές, όσον αφορά το ακριβές περιεχόμενο της σύμβασης, μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να αποφεύγονται από την αρχή. Σε περίπτωση όμως που προκύψει μια νομική διαφορά, το έγγραφο της σύμβασης αντιπροσωπεύει επιπλέον ένα πολύ σημαντικό αποδεικτικό μέσο όσον αφορά το ακριβές περιεχόμενο του εγγράφου και το πεδίο εφαρμογής της σύμβασης. Ως εναλλακτική λύση στην έγγραφη σύναψη συμβατικού τεύχους μιας σύμβασης μπορεί να θεωρηθεί η πιστοποίηση με μάρτυρες (π.χ. συμμετέχοντες υπάλληλοι) ή η καταγραφή σε ταινία. Ωστόσο τέτοιες μορφές απόδειξης ως ένα συγκεκριμένο βαθμό πάντοτε περικλείουν κίνδυνο. Κατά γενικό κανόνα, ιδιαίτερη αποδεικτική αξία αποδίδεται σε συμβολαιογραφικές πράξεις, ενώ τα φαξ ή ειδικότερα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συχνά θεωρούνται λιγότερο έγκυρα. Στην περίπτωση των τηλεφωνικών παραγγελιών θα πρέπει να ζητείται συγκεκριμένα η άμεση έγγραφη επιβεβαίωση.

17 ΟΔΗΓΌΣ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΏΝ ΠΙΣΤΏΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΉΣΕΩΝ 15 II. Γενικοί Όροι Συναλλαγών Ειδικά χαρακτηριστικά των διεθνών συμβάσεων Η Ελένη και ο Δημήτρης γενικά μπορούν να προσφεύγουν σε μοντέλα συμβάσεων ή να ανατρέχουν στους Γενικούς Όρους Συναλλαγών για τις ρήτρες που θα πρέπει να συμφωνούνται πάντα. Αλλά κι αυτές επίσης πρέπει να συνταχθούν και να προσαρμοστούν στις συγκεκριμένες απαιτήσεις της Ελένης και του Δημήτρη. Οι λεπτομερείς συμβατικές διατάξεις θεμελιώνουν σαφείς βασικές απαιτήσεις που είναι αναμφισβήτητα χρήσιμες όταν πρόκειται για τη διαχείριση προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της σύμβασης ή σε περίπτωση που τυχόν προκύψουν νομικές διαφορές. Ωστόσο, πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζεται ότι ανάλογα με το νομικό σύστημα δεν είναι εφικτές συγκεκριμένες διευθετήσεις ή νομικές λύσεις. Η παρακάτω εικόνα θα πρέπει κατά συνέπεια να λαμβάνεται μόνο για την επισήμανση σε αφηρημένη μορφή, από την οποία μπορούν να ληφθούν βασικά υπόψη επιλογές νομικής διάταξης. Για περισσότερο λεπτομερή σύνταξη η Ελένη και ο Δημήτρης θα πρέπει να αναζητήσουν νομική συμβουλή. Ακόμα κι εντός ενός και του ιδίου νομικού συστήματος το εύρος των επιτρεπόμενων διευθετήσεων της σύμβασης μπορεί επίσης να ποικίλει. Αυτό εφαρμόζεται ειδικότερα στους Γενικούς Όρους Συναλλαγών έναντι των μεμονωμένων συμβατικών συμφωνιών. Κυρίως όμως σε πολλές περιπτώσεις ορισμένες διατάξεις δεν επιτρέπονται έναντι των καταναλωτών (B2C, αλλά μπορεί να συμφωνηθούν αποτελεσματικά έναντι εταιρειών (B2B). Συνεπώς η Ελένη και ο Δημήτρης πρέπει εν προκειμένω να ενημερωθούν για τις απαιτήσεις των αντίστοιχων νομικών συστημάτων 1. Γενικές διατάξεις α. Προοίμιο Μέσω ενός προοιμίου μπορεί να τεκμηριωθεί η έννοια και ο σκοπός που τα μέρη επιδιώκουν στις συμβατικές διατάξεις. Σε περίπτωση διαφοράς το προοίμιο μπορεί συχνά να αποτελέσει ένα χρήσιμο βοήθημα στην ερμηνεία της πραγματικής έννοιας μιας συμβατικής διάταξης. Όσο πολυπλοκότερο είναι το αντικείμενο της διάταξης τόσο σημαντικότερο είναι το προοίμιο προκειμένου να είναι σε θέση να ανιχνεύσει την επιχειρηματική βάση του κάθε μέλους. β. Ορισμοί Ιδιαίτερα στο εθιμικό δίκαιο, είναι κοινή πρακτική η επισύναψη στο βασικό σώμα της σύμβασης ενός καταλόγου των ορισμών των όρων που χρησιμοποιούνται στη σύμβαση (η οποία μπορεί εν μέρει να είναι αναμφισβήτητα μεγάλη). Τέτοιοι ορισμοί μπορούν να αποτελέσουν ένα καθοριστικό βοήθημα στην ερμηνεία. Μεγαλύτερες ή μικρότερες λίστες είναι απαραίτητες εδώ, ανάλογα με το εφαρμοστέο νομικό σύστημα.

18 16 γ. Συμπέρασμα, έναρξη και καταγγελία της σύμβασης Προκειμένου να καθοριστεί επακριβώς το καθεστώς των παραγραφών, των περιόδων εγγύησης κλπ. είναι απαραίτητο να καθοριστεί το χρονικό σημείο της σύναψης της σύμβασης. Είναι επίσης δυνατό να οριστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα παράγονται έννομα αποτελέσματα (και κατά συνέπεια οι συμβατικές υποχρεώσεις), ή που θα εξαρτάται από τη συγκυρία ορισμένων περιπτώσεων. Ιδιαίτερα για την παροχή υπηρεσιών, είναι σημαντικό να περιλαμβάνεται στη σύμβαση διάταξη για την καταγγελία της σύμβασης (σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αφού η σύμβαση έχει τρέξει για ένα συγκεκριμένο όρο, με την κατάλληλη καταγγελία, τηρώντας μια συγκεκριμένη μορφή και περίοδο προειδοποίησης ή με έκτακτη καταγγελία). δ. Ρήτρα έγγραφου τύπου Καθορίζεται μέσω έγγραφης διάταξης ότι τυχόν προσθήκες ή τροποποιήσεις της σύμβασης μπορούν να γίνουν μόνο εγγράφως. Με τον τρόπο αυτό η έγγραφη διάταξη εξασφαλίζει ότι οι συμβατικές διατάξεις καταγράφονται στο σύνολό τους στο γραπτό κείμενο της σύμβασης κι έτσι διασφαλίζει την αποδεικτική λειτουργία της γραπτής σύμβασης, καθώς οι συμπληρωματικές προφορικές συμφωνίες μπορεί να οδηγήσουν σε αμφιβολία σχετικά με το πραγματικό περιεχόμενο της σύμβασης. ε. Ρήτρα διαχωρισμού Όσο προσεκτικά κι αν έχει συνταχθεί μια σύμβαση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός ότι ορισμένες από τις διατάξεις που περιέχονται σε αυτήν μπορεί να αποδειχθούν άκυρες ή ανέφικτες. Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να προβλέπεται μία ρήτρα διαχωρισμού, μέσω της οποίας μία και μόνο άκυρη ρήτρα εμποδίζεται από το να καταστεί όλη η σύμβαση άκυρη και ανίσχυρη. στ. Επιλογή γλώσσας Η ΕΕ αναγνωρίζει πλέον 24 επίσημες και γλώσσες εργασίας. Καθώς η Ελένη και ο Δημήτρης όπως και οι περισσότεροι από τους πελάτες τους μιλούν αγγλικά συντάσσουν γενικά τις προσφορές/συμβάσεις τους στα αγγλικά. Μια άλλη πιθανότητα είναι να έχει μεταφραστεί η σχετικά προσφορά/σύμβαση στις επίσημες γλώσσες αυτών των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι από τους πελάτες τους, αν και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος τυχόν μεταφραστικών σφαλμάτων. ζ. Επιλογή εφαρμοστέου δικαίου Το δίκαιο ποιας χώρας θα διέπει τη σύμβαση (9) ; Αυτή η ερώτηση γενικά απαντάται με βάση τον Κανονισμό Ρώμη Ι (10). 9 Δείτε επίσης ανωτέρω Στοιχείο A. / II. /1. 10 Δείτε επίσης ανωτέρω Στοιχείο A. / II. / 1.

Γενικοί Όροι και Προϋποθέσεις για το Ηλεκτρονικό Κατάστημα της Olympus

Γενικοί Όροι και Προϋποθέσεις για το Ηλεκτρονικό Κατάστημα της Olympus Γενικοί Όροι και Προϋποθέσεις για το Ηλεκτρονικό Κατάστημα της Olympus 1 Πεδίο εφαρμογής 2 Σύναψη συμβάσεως 3 Δικαίωμα υπαναχώρησης 4 Τιμές Προϊόντων 5 Παράδοση 6 Προθεσμία πληρωμής, υπερημερία 7 Διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ BAYER ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ BAYER ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ BAYER ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε 1 Γενικά Οι παρόντες όροι και προϋποθέσεις αγορών (εφεξής «Γενικοί όροι») ισχύουν για όλα τα Προϊόντα και τις Υπηρεσίες που αγοράζει η Bayer

Διαβάστε περισσότερα

Παροχή βοήθειας για την αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιστροφών χρέωσης.

Παροχή βοήθειας για την αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιστροφών χρέωσης. Παροχή βοήθειας για την αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιστροφών χρέωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα με μια παραγγελία. Ακολουθεί ο εύχρηστος οδηγός μας για την αποφυγή αμφισβητήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ.Ι(Ι), Αρ. 4349, (Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΙΣ

Ε.Ε. Παρ.Ι(Ι), Αρ. 4349, (Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΙΣ Αρ. 4349, 27.7.2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ Προοίμιο. Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002. ιάταγµα δυνάµει του άρθρου 19

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002. ιάταγµα δυνάµει του άρθρου 19 Κ Π 544/2003 Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002 ιάταγµα δυνάµει του άρθρου 19 Ο Επίτροπος Ρυθµίσεως Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων, ασκώντας τις εξουσίες που του

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για τις ηλεκτρονικές αγορές

Συμβουλές για τις ηλεκτρονικές αγορές ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΛΛΑΔΑΣ Συμβουλές για τις ηλεκτρονικές αγορές Χρήσιμες συμβουλές για τις ηλεκτρονικές αγορές των εορτών Τις αγορές του από ηλεκτρονικά καταστήματα πραγματοποιεί τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Όροι & Πολιτική Αγορών της Fon

Γενικοί Όροι & Πολιτική Αγορών της Fon Γενικοί Όροι & Πολιτική Αγορών της Fon Ορισµοί Όροι και Προϋποθέσεις: Οι παρόντες Όροι και Προϋποθέσεις Πώλησης Εξοπλισµού (εφεξής: «ΟΠΠΕ»). Fon Technology, S.L.: Η Εταιρία η οποία προµηθεύει ή πωλεί τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠ. ΑΡΙΘ. Στην Καβάλα σήμερα την 21 Ιανουαρίου του έτους 2016, οι πιο κάτω συμβαλλόμενοι: Αφενός

ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠ. ΑΡΙΘ. Στην Καβάλα σήμερα την 21 Ιανουαρίου του έτους 2016, οι πιο κάτω συμβαλλόμενοι: Αφενός ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠ. ΑΡΙΘ Στην Καβάλα σήμερα την 21 Ιανουαρίου του έτους 2016, οι πιο κάτω συμβαλλόμενοι: Αφενός Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας που εδρεύει στην Καβάλα, και εκπροσωπείται νόμιμα για την υπογραφή της

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση αμφισβητήσεων, αξιώσεων και αντιστροφών χρέωσης.

Επίλυση αμφισβητήσεων, αξιώσεων και αντιστροφών χρέωσης. Επίλυση αμφισβητήσεων, αξιώσεων και αντιστροφών χρέωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα με μια παραγγελία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είμαστε εδώ για να σας καθοδηγήσουμε. Πιθανές

Διαβάστε περισσότερα

Όροι Προμήθειας Περιφερειακών Εξαρτημάτων/Παρελκόμενων POS

Όροι Προμήθειας Περιφερειακών Εξαρτημάτων/Παρελκόμενων POS Όροι Προμήθειας Περιφερειακών Εξαρτημάτων/Παρελκόμενων POS Τελευταία τροποποίηση: 27 Νοεμβρίου 2018 1 Αντικείμενο Όρων 1.1 Οι παρόντες όροι διέπουν την προμήθεια περιφερειακών εξαρτημάτων/ παρελκόμενων

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Η ARYZTA Ελλάς διατηρεί το δικαίωμα να ορίζει ελάχιστη ποσότητα αγοράς για κάθε προϊόν.

2.2 Η ARYZTA Ελλάς διατηρεί το δικαίωμα να ορίζει ελάχιστη ποσότητα αγοράς για κάθε προϊόν. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 1 Πεδίο εφαρμογής των Όρων 1.1 Οι παρόντες Γενικοί Όροι και Προϋποθέσεις Πώλησης εφαρμόζονται σε όλες τις προσφορές και/ή συμβάσεις πώλησης/παράδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΕΡΓΟ : Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού έτους 2016 - Δ.Ε. Νέστορος- Δ.Ε. Μεθώνης - Δ.Ε. Κορώνης - Δ.Ε. Παπαφλέσσα ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΡΘΡΟ 1

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Άρθρο 1 - Κείµενα και στοιχεία που συνοδεύουν την σύµβαση 2 Άρθρο 2 - Είδη- ποσότητα-τιµές 3 Άρθρο 3 - Προέλευση των ειδών Προδιαγραφές 3 Άρθρο 4 Προθεσµίες 3 Άρθρο 5 - Ποιοτική

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ο ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Τι είναι απαίτηση Ποια είναι τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία Πως διακρίνονται οι απαιτήσεις Πιστωτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.5.2017 C(2017) 3522 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 31.5.2017 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Αδμίν Τετάρτη, 04 Μάιος :07 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 26 Δεκέμβριος :32

Συντάχθηκε απο τον/την Αδμίν Τετάρτη, 04 Μάιος :07 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 26 Δεκέμβριος :32 Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Κατάστημα azores.gr. Το Ηλεκτρονικό μας κατάστημα παρέχει τις υπηρεσίες του προς εσάς (επισκέπτη ή πελάτη) μόνο εφόσον αποδεχθείτε τους όρους χρήσης που διέπουν την λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΣΗ ΜΕΣΩ ΕΝΕΧΥΡΙΑΣΗΣ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ

ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΣΗ ΜΕΣΩ ΕΝΕΧΥΡΙΑΣΗΣ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΣΗ ΜΕΣΩ ΕΝΕΧΥΡΙΑΣΗΣ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ 1 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΗ Πιστωτής: Διεύθυνση: DEGIRO B.V. Rembrandt Tower - 9th floor Amstelplein

Διαβάστε περισσότερα

Όροι Χρεωστικού Υπολοίπου σε Χρήματα DEGIRO

Όροι Χρεωστικού Υπολοίπου σε Χρήματα DEGIRO Όροι Χρεωστικού Υπολοίπου σε Χρήματα EIRO Περιεχόμενα Άρθρο 1. Ορισμοί... 3 Άρθρο 2. Συμβατική Σχέση... 3 Άρθρο 3. Καταχώρηση Πιστώσεων... 4 Άρθρο 4. Χρεωστικό Υπόλοιπο σε Χρήματα... 4 Άρθρο 5. Απλή Εκτέλεση...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ /2012 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ /2012 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 14248/27.04.2012 ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ /2012 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Στην... σήμερα την 2012,

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Όροι Παροχής Υπηρεσίας EXPRESS MAIL SERVICE (EMS)

Γενικοί Όροι Παροχής Υπηρεσίας EXPRESS MAIL SERVICE (EMS) Γενικοί Όροι Παροχής Υπηρεσίας EXPRESS MAIL SERVICE (EMS) 1. H Εταιρεία ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ Α.Ε. εφεξής «Εταιρεία» παρέχει με την ονομασία EXPRESS MAIL SERVICE (EMS) μία υπηρεσία επείγουσας διεθνούς μεταφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ. Διαγωνισμός αρ. 6/2017 <ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΝΘΕΤΟΥ>

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ. Διαγωνισμός αρ. 6/2017 <ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΜΗΝΙΑΙΟΥ ΕΝΘΕΤΟΥ> ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ 25 Ιανουαρίου 2017 Κύριοι, Διαγωνισμός αρ. 6/2017 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Είδος Διαδικασίας Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα διενεργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 25.8.2016 ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Θέμα: Αιτιολογημένη γνώμη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΒΑΣΗΣ. Άρθρο 1 ο. Αντικείμενο της Σύμβασης

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΒΑΣΗΣ. Άρθρο 1 ο. Αντικείμενο της Σύμβασης ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Άρθρο 1 ο Αντικείμενο της Σύμβασης 1. Αντικείμενο της σύμβασης είναι σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΑΔΜΗΕ ΑΕ η θαλάσσια μεταφορά των υλικών της που αναφέρονται στο Παράρτημα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοστέο δίκαιο στα έναντι τρίτων αποτελέσματα των εκχωρήσεων απαιτήσεων. Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0096 C8-0109/ /0044(COD))

Εφαρμοστέο δίκαιο στα έναντι τρίτων αποτελέσματα των εκχωρήσεων απαιτήσεων. Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0096 C8-0109/ /0044(COD)) 7.2.2019 A8-0261/ 001-024 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-024 κατάθεση: Επιτροπή Νομικών Θεμάτων Έκθεση Pavel Svoboda A8-0261/2018 Εφαρμοστέο δίκαιο στα έναντι τρίτων αποτελέσματα των εκχωρήσεων απαιτήσεων (COM(2018)0096

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΙΟΥ I ACCEPT ( ΑΠΟΔΟΧΗ ), ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΙΟΥ I ACCEPT ( ΑΠΟΔΟΧΗ ), ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΙΟΥ I ACCEPT ( ΑΠΟΔΟΧΗ ), ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ MICROSOFT ( ΟΡΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - SWD(2015) 275 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - SWD(2015) 275 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2015/0287 (COD) 15251/15 ADD 2 JUSTCIV 290 CONSOM 220 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής:

Διαβάστε περισσότερα

Η ορθή επιλογή Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας προϋποθέτει ενημέρωση

Η ορθή επιλογή Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας προϋποθέτει ενημέρωση Η ορθή επιλογή Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας προϋποθέτει ενημέρωση Με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε, απλά και ανέξοδα, την εταιρεία που θα προμηθεύει

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 17.6.2017 L 155/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/1018 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Ιουνίου 2016 για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 11.11.2011

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 11.11.2011 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 11.11.2011 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο και την αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας,

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτης Ποιότητας των Yπηρεσιών του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή

Χάρτης Ποιότητας των Yπηρεσιών του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή Χάρτης Ποιότητας των Yπηρεσιών του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή To Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή (Δίκτυο Ε.Κ.Κ.) περιλαμβάνει 30 Κέντρα σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., τη Νορβηγία

Διαβάστε περισσότερα

Όροι εγγύησης, σέρβις, επισκευή και αντικατάσταση

Όροι εγγύησης, σέρβις, επισκευή και αντικατάσταση Εγγύηση κατασκευαστή Η KACO new energy E παρέχει για τη σειρά μετατροπέων Powador xi εγγύηση διάρκειας επτά ετών από την ημερομηνία εγκατάστασης, με μέγιστη διάρκεια 90 μήνες από την ημερομηνία παράδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 93/13/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Απριλίου 1993 σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές

ΟΔΗΓΙΑ 93/13/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Απριλίου 1993 σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές 21.4.93 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 95/29 ΟΔΗΓΙΑ 93/13/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Απριλίου 1993 σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 19.12.2018 C(2018) 9122 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19.12.2018 για την τροποποίηση του κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2205 της Επιτροπής,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Νοσοκομειακής Περίθαλψης Full [Health] Ειδικό

Πρόγραμμα Νοσοκομειακής Περίθαλψης Full [Health] Ειδικό Πρόγραμμα Νοσοκομειακής Περίθαλψης Full [Health] Ειδικό Προσυμβατική Ενημέρωση (όπως ορίζεται στο Ν. 4364/2016, άρθρο 152) Το παρόν έγγραφο δεν αποτελεί νομικά δεσμευτική προσφορά. Τα τυχόν αναφερόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη των διατάξεων που αφορούν στα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές 1

Περίληψη των διατάξεων που αφορούν στα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές 1 Περίληψη των διατάξεων που αφορούν στα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές 1 Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1177/2010 για τα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες και εσωτερικές

Διαβάστε περισσότερα

18SYMV

18SYMV ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 28 & ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ 22100 ΤΡΙΠΟΛΗ - ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: HTTP:/WWW.UOP.GR Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Τηλέφωνο: 2710

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΩ ΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΑΝΕΙΑ ("ΣΥΜΦΩΝΙΑ")

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΩ ΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΑΝΕΙΑ (ΣΥΜΦΩΝΙΑ) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΩ ΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΑΝΕΙΑ ("ΣΥΜΦΩΝΙΑ") Τη συµφωνία διαπραγµατεύθηκαν και ενέκριναν οι ευρωπαϊκές ενώσεις καταναλωτών καθώς και οι ευρωπαϊκές

Διαβάστε περισσότερα

Όταν πρέπει να ακυρώσετε μια συναλλαγή δηλώνοντας ότι δεν δύναστε να παραδώσετε, πρέπει να μας ενημερώσετε.

Όταν πρέπει να ακυρώσετε μια συναλλαγή δηλώνοντας ότι δεν δύναστε να παραδώσετε, πρέπει να μας ενημερώσετε. Πολιτική ακύρωσης Για τον Πωλητή Υπάρχει περίπτωση να πρέπει να ακυρώσετε μια συναλλαγή, για παράδειγμα, εάν το προϊόν είναι τοποθετημένο σε λάθος μέρος ή κάνατε ένα λάθος κατά την καταχώρησή της αγγελίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ: Προμήθεια συστήματος θέρμανσης με αντλία θερμότητας και θερμαντικά σώματα για τα 1ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία Αριθμ.

ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ: Προμήθεια συστήματος θέρμανσης με αντλία θερμότητας και θερμαντικά σώματα για τα 1ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία Αριθμ. ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ: Προμήθεια συστήματος θέρμανσης με αντλία θερμότητας και θερμαντικά σώματα για τα 1ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία Αριθμ.Μελ Π24/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ ΚΙΛΚΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ Πράσινο Ταμείο Χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» για το έτος 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΡΓΟ : Προμήθεια δύο (2) οικολογικών βυθιζόμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΑΜΟΙΒΗ: ,00 (με Φ.Π.Α. 24%) Στη Σαμοθράκη σήμερα 30/05/2018 ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00 μεταξύ:

ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΑΜΟΙΒΗ: ,00 (με Φ.Π.Α. 24%) Στη Σαμοθράκη σήμερα 30/05/2018 ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00 μεταξύ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΡ. ΠΡΩΤ: 2699 ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΜΟΙΒΗ: 19.000,00 (με Φ.Π.Α. 24%) Στη Σαμοθράκη σήμερα 30/05/2018 ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00 μεταξύ:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Στην Αθήνα σήμερα την./../2016 μεταξύ: Αφενός της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», που εδρεύει στο Ν. Κόσμο, Ήρας 8 & Δέσπως Σέχου 37, ΑΦΜ 997889618,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Ν. 4308/2014 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Άρθρο 8: Τιμολόγιο πώλησης 1. Τιμολόγιο είναι το στοιχείο που εκδίδεται από την υποκείμενη σε αυτό το νόμο οντότητα για κάθε πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών,

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 87/224 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/582 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Ιουνίου 2016 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά ρυθμιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΡ. 23/2017 ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ A4 COPY PAPER & A3 PAPER ONE PART

Πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΡ. 23/2017 ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ A4 COPY PAPER & A3 PAPER ONE PART Πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς 14 Μαρτίου 2017 Κύριοι, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΡ. 23/2017 ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ A4 COPY PAPER & A3 PAPER ONE PART 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Είδος Διαδικασίας Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα διενεργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση για προσφορές για είδη ιματισμού με αριθμό 12/2019

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση για προσφορές για είδη ιματισμού με αριθμό 12/2019 «ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ» ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ταχ. /νση: 1 ο χλμ. Ε.Ο. Μυτιλήνης-Λουτρών Τ.Κ. 81100, Μυτιλήνη Τηλ.: 2251022873, 2251045577 (εσωτ. 4) Fax : 2251045575 Εmail: procurement@iliaktida-amea.gr Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :0. Αρθρο :1 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :12

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :0. Αρθρο :1 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :12 + Μέγεθος Γραμμάτων - ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Ν 2735/1999: Διεθνής Εμπορική Διαιτησία (276274) Αρθρο :0 ΦΕΚ Α` ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2735 Διεθνής Εμπορική Διαιτησία. Αρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.10.2015 COM(2015) 546 final 2015/0254 (NLE) Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία επιτρέπεται στη Λετονία να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τις

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πολιτική Απορρήτου Prudential Actuarial Solutions 1

Περιεχόμενα. Πολιτική Απορρήτου Prudential Actuarial Solutions 1 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 1 1. Εισαγωγή... 2 1.1 Σχετικά... 2 1.2 Τροποποιήσεις... 2 2. Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα... 3 2.1 Συλλογή... 3 2.2 Μεταβίβαση... 3 2.3 Διατήρηση... 4 3. Δικαιώματα των Υποκειμένων...

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 91/36 29.3.2019 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/518 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 19ης Μαρτίου 2019 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 924/2009 όσον αφορά ορισμένες χρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕYΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ Εισαγωγή H Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ("Κεντρική Τράπεζα") στο πλαίσιο της ευρύτερης ευθύνης της έναντι του αυξημένου

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ΕΚΤΕΛΕΣΉΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ 1ΉN ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ΕΚΤΕΛΕΣΉΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ 1ΉN ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ Αριθ L 401/28 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 30 12 89 ΕΚΤΕΛΕΣΉΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ 1ΉN ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Συσκευές Gigaset Η Gigaset Communications GmbH και οι συνδεδεμένες εταιρείες μας («Gigaset», «εμείς», «εμάς», «μας») κατανοούμε πόσο σημαντική είναι η ιδιωτική ζωή των

Διαβάστε περισσότερα

14SYMV

14SYMV ΣΥΜΒΑΣΗ 6131/ΜΤ/2014 Παροχής υπηρεσιών από το ΑΠΕ Α.Ε. ΜΠΕ Α.Ε., για τις ανάγκες του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην Αθήνα σήμερα 21 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΓΝΙΟ ΛΑΙΚΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ

ΠΑΙΓΝΙΟ ΛΑΙΚΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ ΠΑΙΓΝΙΟ ΛΑΙΚΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ Σύμβαση Προσχώρησης Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ ΑΕ, δυνάμει του Ν.4183/2013 (Κύρωση της από 30.07.2013 Σύμβασης Παραχώρησης), έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ FX LINK 1. ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

ΔΕΙΓΜΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ FX LINK 1. ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟΥ FX LINK 1. ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ Η πλήρης Σύμβαση Ασφάλισης με την MetLife Alico A.E.A.Z. αποτελείται από: Τους Γενικούς και Ειδικούς Όρους του Ασφαλιστηρίου, Τη Σελίδα Ειδικών

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4289, 29/7/2011

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4289, 29/7/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 2003 ΚΑΙ 2006 Επίσημη Εφημερίδα της EE: L 146, 10.06.2009, σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ Το www.aef.gr είναι το ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης του διαδικτύου, που δημιούργησε η εταιρία Γ. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ Α.Ε., η οποία εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, στην οδό Ίωνος Δραγούμη 49 ΤΚ 54630, τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 29.6.2016 C(2016) 3944 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29.6.2016 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ. Οι όροι συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικά Λαχεία ΑΕ και των Πρακτορείων της ΟΠΑΠ ΑΕ, περιγράφονται αναλυτικά στη σχετική σύμβαση συνεργασίας,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Περί Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων Νόμοι του 1999 έως 2015

Οι Περί Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων Νόμοι του 1999 έως 2015 Ανεπίσημη Ενοποίηση των περί της Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014 με τον περί της Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 1999 («βασικός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΕΡΙΟΥ (ΕΠΑ) ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΛΙΚΩΝ» ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Μ05/102013

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΕΡΙΟΥ (ΕΠΑ) ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΛΙΚΩΝ» ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Μ05/102013 Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΕΡΙΟΥ (ΕΠΑ) ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΛΙΚΩΝ» ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Μ05/102013 ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 162.433,69 ΕΥΡΩ (ΑΝΕΥ ΦΠΑ) 1. ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Όροι χρήσης Σάββατο, 08 Οκτώβριος :54 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 11 Οκτώβριος :16

Όροι χρήσης Σάββατο, 08 Οκτώβριος :54 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 11 Οκτώβριος :16 H Ιστοσελίδα www. xartomani. com (στο εξής XARTOMANI) αποτελεί την ηλεκτρονική παρουσία της επιχείρησης K ΕΠΕΤΖΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ με ΑΦΜ:103111083, ΔΟΥ: Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, και έδρα στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΚΟΜΝΗΝΩΝ 49,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ (ΕΔΑ) ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ (ΕΔΑ) ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ (ΕΔΑ) ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΤΩΝ ΟΓΚΟΥ (PTZ) ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ ΤΗΛΕΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕΣΩ GPRS 2G/3G/4G» ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Μ13/122016 ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 28 & ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ ΤΡΙΠΟΛΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 28 & ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ ΤΡΙΠΟΛΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 28 & ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ 22100 ΤΡΙΠΟΛΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: HTTP://WWW.UOP.GR Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Τηλέφωνο: 2710

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β' ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ A' ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οι επιπτώσεις της PSD στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Κώστας Ταβλαρίδης Διευθυντής Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Οι επιπτώσεις της PSD στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Κώστας Ταβλαρίδης Διευθυντής Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών Ελληνική Ένωση Τραπεζών Οι επιπτώσεις της PSD στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες Κώστας Ταβλαρίδης Διευθυντής Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών Ελληνική Ένωση Τραπεζών Εισαγωγή Λίγοι μόνο μήνες έχουν απομείνει μέχρι το Νοέμβριο του

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικοί Όροι και Προϋποθέσεις σχετικά με την Προωθητική προσφορά «Εποχή για πτήσεις» της Parrot Drones

Ειδικοί Όροι και Προϋποθέσεις σχετικά με την Προωθητική προσφορά «Εποχή για πτήσεις» της Parrot Drones Ειδικοί Όροι και Προϋποθέσεις σχετικά με την Προωθητική προσφορά «Εποχή για πτήσεις» της Parrot Drones Αυτοί οι Συγκεκριμένοι Όροι και Προϋποθέσεις συμφωνούνται ανάμεσα στην Parrot Drones, γαλλική εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Δημόσια Διαβούλευση Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Θέμα: «Δημόσια Διαβούλευση Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 7 Απριλίου 2009 Αριθ. Πρωτ.: 734 Προς: κ Νίκο Βασιλάκο. Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) Πανεπιστημίου 69 και Αιόλου, 105 64, Αθήνα. Θέμα: «Δημόσια Διαβούλευση Κώδικα Προμήθειας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΟΠΑΠ Α.Ε. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ. Οι όροι συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικά Λαχεία ΑΕ και των πρακτορείων της ΟΠΑΠ ΑΕ, περιγράφονται αναλυτικά στη σχετική σύμβαση συνεργασίας,

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης. Διάλεξη 2 Εμπορική Πίστωση

Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης. Διάλεξη 2 Εμπορική Πίστωση Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης Διάλεξη 2 Εμπορική Πίστωση Εμπορική πίστωση Οι πωλήσεις σε μια επιχείρηση μπορεί να πραγματοποιηθούν είτε με την λήψη μετρητών είτε με την παροχή εμπορικής πίστωσης. Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 528/2002

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 528/2002 ΠολΠρωτΑθ 528/2002 Προστασία καταναλωτή. Προστασία προσωπικών δεδομένων. Τράπεζες. Συλλογική αγωγή. Ενώσεις καταναλωτών. Νομιμοποίηση. (..) Ι. Από τις συνδυασμένες διατάξεις των αρ. 4 παρ. 2, 6, 12 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Έλενα Φ. Κοσσένα

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Έλενα Φ. Κοσσένα Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Έλενα Φ. Κοσσένα Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο κίνδυνος δεν περιορίζεται στα νομικά θέματα Ρόλος του νομικού συμβούλου: συνδιαμορφωτής Περιορισμός του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΓΝΙΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ ΣΚΡΑΤΣ. Σύμβαση Προσχώρησης

ΠΑΙΓΝΙΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ ΣΚΡΑΤΣ. Σύμβαση Προσχώρησης ΠΑΙΓΝΙΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ ΣΚΡΑΤΣ Σύμβαση Προσχώρησης Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ ΑΕ, δυνάμει του Ν.4183/2013 (Κύρωση της από 30.07.2013 Σύμβασης Παραχώρησης), έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας»

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (ΦΕΚ Α 65, 28.6.2015), όπως ισχύει (ΦΕΚ Α 66, 30.6.2015 και ΦΕΚ Α 79, 14.7.2015) Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις 15 Ιουλίου 2015 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ (ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 11/13:

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ (ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 11/13: ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ (ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΥ) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 11/13: ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2014 ΚΑΙ 2015 Συνολικός προϋπολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 8. Άρθρο 10. ιασταυρώσεις και Απόδειξη Συναλλαγών (Παράγραφοι 1-8)

Ενότητα 8. Άρθρο 10. ιασταυρώσεις και Απόδειξη Συναλλαγών (Παράγραφοι 1-8) Ενότητα 8 Άρθρο 10 ιασταυρώσεις και Απόδειξη Συναλλαγών (Παράγραφοι 1-8) ιασταυρώσεις και Απόδειξη Συναλλαγών 1. Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών και τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 υποβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός οδηγός. Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο Σε Αστικές Και Εμπορικές Υποθέσεις

Πρακτικός οδηγός. Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο Σε Αστικές Και Εμπορικές Υποθέσεις Χρήση των τηλεσυνδιασκέψεων για τη διεξαγωγή αποδείξεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1206/2001 του Συμβουλίου της 28ης Μαΐου 2001 Πρακτικός οδηγός Ευρωπαϊκό Δικαστικό

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό σύστημα αυτόματων χρεώσεων SEPA Έγγραφο πληροφόρησης Οφειλέτη

Βασικό σύστημα αυτόματων χρεώσεων SEPA Έγγραφο πληροφόρησης Οφειλέτη 1. Εισαγωγή Βασικό σύστημα αυτόματων χρεώσεων SEPA Ο SEPA είναι ο ενιαίος χώρος πληρωμών σε ευρώ, ο οποίος περιλαμβάνει 34 χώρες το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρεις χώρες του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΓΝΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

ΠΑΙΓΝΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΠΑΙΓΝΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΛΑΧΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Σύμβαση Προσχώρησης Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ ΑΕ, δυνάμει του Ν.4183/2013 (Κύρωση της από 30.07.2013 Σύμβασης Παραχώρησης), έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής,

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Μαρτίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Μαρτίου 2017 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Μαρτίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0406 (CNS) 7118/17 LIMITE PUBLIC FISC 61 ECOFIN 187 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ Ι ΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ποιες οφειλές αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 28 & ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ ΤΡΙΠΟΛΗ - ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 28 & ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ ΤΡΙΠΟΛΗ - ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 28 & ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ 22100 ΤΡΙΠΟΛΗ - ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: HTTP:/WWW.UOP.GR Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Τηλέφωνο: 2710

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την καθιέρωση του ευρώ /* COM/96/0499 ΤΕΛΙΚΟ - CNS 96/0250 */

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την καθιέρωση του ευρώ /* COM/96/0499 ΤΕΛΙΚΟ - CNS 96/0250 */ Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την καθιέρωση του ευρώ /* COM/96/0499 ΤΕΛΙΚΟ - CNS 96/0250 */ Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. C 369 της 07/12/1996 σ. 0010 Πρόταση κανονισµού (ΕΚ) του Συµβουλίου για

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4 και 5

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4 και 5 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013 Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4 και 5 ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικός κίνδυνος

Διαβάστε περισσότερα

Αποφάσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου & Επαρχιακών Δικαστηρίων ανά άρθρο του Νόμου ΛΕΥΚΩΣΙΑ Λούης Παρλάς

Αποφάσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου & Επαρχιακών Δικαστηρίων ανά άρθρο του Νόμου ΛΕΥΚΩΣΙΑ Λούης Παρλάς Αποφάσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου & Επαρχιακών Δικαστηρίων ανά άρθρο του Νόμου ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2018 Λούης Παρλάς Συμβάσεις Κεφ. 149 Επιμέλεια Έκδοσης: Λούης Παρλάς Β.Α. (ECO) Copyright ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΚΟΝΟΜΟΣ ISBN: 978-9925-558-08-7

Διαβάστε περισσότερα

NewYork-Presbyterian Hospital Τοποθεσία: Όλα τα κέντρα Εγχειρίδιο Πολιτικών και Διαδικασιών Νοσοκομείου Αριθμός: Σελίδα 1 από 7

NewYork-Presbyterian Hospital Τοποθεσία: Όλα τα κέντρα Εγχειρίδιο Πολιτικών και Διαδικασιών Νοσοκομείου Αριθμός: Σελίδα 1 από 7 Σελίδα 1 από 7 ΤΙΤΛΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ: Η Πολιτική Είσπραξης (εφεξής η «Πολιτική») αποσκοπεί στην προώθηση της πρόσβασης των ασθενών σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, ελαχιστοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

15SYMV

15SYMV Καβάλα, 02 Μαρτίου 2015 Αριθμός Πρωτ.: 446 ΣΥΜΒΑΣΗ Στην Καβάλα, σήμερα την Δευτέρα 02 Μαρτίου 2015 και στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, μεταξύ της Ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 16.4.2018 L 96/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/573 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 15ης Δεκεμβρίου 2017 όσον αφορά βασικά στοιχεία των συμβάσεων αποθήκευσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΘΡΟ 1 ΣΚΟΠΟΣ: Οι παρακάτω Γενικοί Όροι Πώλησης Αγαθών και Παροχής Υπηρεσιών θα εφαρμόζονται: i) Σε όλες τις συμβάσεις πώλησης αγαθών μεταξύ της Θ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ X Spot Markets (EU) Ltd. Λαμβάνοντας υπόψη την X Spot Markets (EU) Ltd. (εφεξής η "Εταιρεία"), η οποία συμφωνεί να υιοθετεί ("OTC") συμβάσεις για διαφορές ("CFDs") και συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ & ΟΡΟΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ & ΟΡΟΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ & ΟΡΟΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ 01/01/2018 Α. ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ο χρόνος διάρκειας, οι παρεχόμενες καλύψεις και οι λοιποί όροι της εγγυήσεως καθορίζονται από τον κατασκευαστή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ 3 Οκτωβρίου 2016 Κύριοι, Θέμα: Διαγωνισμός αρ. 111/2016 για εξεύρεση Αρχιτεκτονικού Γραφείου ως συνεργάτη/σύμβουλου για τις ανάγκες ανακαίνισης / επιδιόρθωσης κτιρίων

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 3 η. Νικόλαος Καρανάσιος

Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 3 η. Νικόλαος Καρανάσιος Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων Διάλεξη 3 η Νικόλαος Καρανάσιος Φυσικά και Νομικά πρόσωπα. Φυσικό Πρόσωπο Ικανότητα Δικαιοπραξίας Κατάλληλη Ηλικία Υγεία Μη απαγόρευση Κάτοικος Επικράτειας Ιθαγένεια Ιδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2009/2170(INI) Σχέδιο έκθεσης Diana Wallis (PE )

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2009/2170(INI) Σχέδιο έκθεσης Diana Wallis (PE ) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 12.1.2012 2009/2170(INI) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-20 Σχέδιο έκθεσης Diana Wallis (PE469.99301-00) με συστάσεις προς την Επιτροπή σχετικά με την τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

L 176/16 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 176/16 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 176/16 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 10.7.2010 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 584/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 1ης Ιουλίου 2010 σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

14SYMV

14SYMV ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ 14SYMV001875233 2014-02-18 ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΥΡΩ: 22.374,00 Στη Χαλκίδα σήμερα την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 στο δημοτικό κατάστημα οδός Μεγασθένους και Ληλαντίων, οι κάτωθι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013. Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4 και 5

Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013. Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4 και 5 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2013 Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4 και 5 ΕΠΕΙΔΗ υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικός κίνδυνος

Διαβάστε περισσότερα