Επιστήμη του Χορού Τόμος 8, Science of Dance Volume 8, Μελέτη της Φυσικής Κατάστασης των Χορευτών/-Τριών: Παρούσα Κατάσταση και Προοπτικές

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επιστήμη του Χορού Τόμος 8, Science of Dance Volume 8, Μελέτη της Φυσικής Κατάστασης των Χορευτών/-Τριών: Παρούσα Κατάσταση και Προοπτικές"

Transcript

1 Επιστήμη του Χορού Τόμος 8, 2015 Science of Dance Volume 8, 2015 Ηλεκτρονικό Περιοδικό Electronic Journal ISSN Μελέτη της Φυσικής Κατάστασης των Χορευτών/-Τριών: Παρούσα Κατάσταση και Προοπτικές Φ. Βενετσάνου, Μ. Κουτσούμπα Σ.Ε.Φ.Α.Α., Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εισαγωγή Ο χορός, ως σύνθετη μορφή ανθρώπινης ενεργητικότητας και συμπεριφοράς, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής δομής ενός πολιτισμικού επικοινωνιακού συστήματος που εκφράζεται με ποικίλους, κατά περίπτωση, συνδυασμούς χωρο-χρονικών σχημάτων (Τυροβολά, 2010) διαμορφώνοντας ποικίλα είδη χορού (π.χ. μπαλέτο, σύγχρονο, μεταμοντέρνο, τζαζ, θεατρικό, παραδοσιακό κ.λπ.) (Royce, 1972). Αν και συνιστά αντικείμενο πολυ-επιστημονικής μελέτης, μιας και ως ανθρώπινη δραστηριότητα, κινεί το ενδιαφέρον μεγάλου φάσματος επιστημών, φυσικών και κοινωνικών (Κουτσούμπα, 2002; 2010), η χορευτική απόδοση είθισται να εστιάζεται μόνο στην αισθητική της πλευρά και οι χορευτές/-τριες να εκλαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο ως καλλιτέχνες, αλλά όχι ως άτομα που απαιτείται να έχουν άριστη φυσική κατάσταση. Παρόλα αυτά, οι απαιτήσεις στον χορό, τόσο από πλευράς προετοιμασίας χορογραφιών, όσο και προγράμματος παραστάσεων, καθιστούν τη φυσική κατάσταση, για τους χορευτές/-τριες, τόσο σημαντική όσο και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους (Koutedakis & Jamurtas, 2004). Ιδιαίτερα οι επαγγελματίες του είδους θα πρέπει να κατέχουν όχι μόνο ένα εξαιρετικό επίπεδο αισθητικής και τεχνικής εκτέλεσης του χορού, αλλά και ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης (Koutedakis & Sharp, 1999). Ειδικότερα, όπως στα περισσότερα αθλήματα, η φυσική κατάσταση στον χορό εξαρτάται από την ικανότητα του χορευτή/-τριας να αποδίδει σε αερόβιες και αναερόβιες συνθήκες, να αναπτύξει υψηλά επίπεδα μυϊκής δύναμης και να έχει ευνοϊκή για τον χορό ευκαμψία και σύσταση σώματος (Heyward, 2002).

2 2 Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης των χορευτών/-τριών αποτελούσε παραπροϊόν της προπόνησης απόκτησης δεξιοτήτων (Wyon & Redding, 2005). Δε συνιστούσε στόχο της προπόνησης των χορευτών/-τριών ή σκόπιμα αποφεύγονταν. Ένας σημαντικός παράγοντας για αυτό ήταν η πεποίθηση πως οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα που δεν σχετίζεται ευθέως με τον χορό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τεχνική και αισθητική πλευρά της χορευτικής απόδοσης (Koutedakis & Jamurtas, 2004). Παρόλα αυτά, ένας μεγάλος αριθμός χορευτών/-τριών αντιμετωπίζει τουλάχιστον έναν τραυματισμό κάθε χρόνο και η αιτία για αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να αναζητηθεί σε μειωμένα επίπεδα παραμέτρων φυσικής κατάστασης όπως η δύναμη και η αντοχή (Twitchett et al., 2010). Οι χορευτές/-τριες θεωρούνται μεταξύ των καλύτερων αθλητών/-τριών (supreme all-round athletes), συνεπώς, πρέπει να υποστηρίζονται ιατρικά, ψυχολογικά και προπονητικά όπως όλοι οι άλλοι αθλητές/-τριες (Twitchett, Koutedakis, & Wyon, 2009). Αντίστοιχη κατάσταση φαίνεται να υπάρχει και στην έρευνα και μελέτη του χορού. Ειδικότερα, τόσο η έρευνα και η μελέτη της φυσικής κατάστασης των χορευτών/-τριών, όσο και η συνακόλουθη μελέτη και η έρευνα της εφαρμογής των αρχών προπόνησης στον χορό συνιστούν σχετικά νέα πεδία στο διεθνή πόσο μάλλον στον ελληνικό χώρο. Και στην περίπτωση όμως αυτή, η ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας δεν ανέδειξε κάποια μελέτη που να παρουσιάζει κριτικά τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα πάνω στο θέμα της φυσικής κατάστασης των χορευτών/-τριών συνολικά, αλλά και της εφαρμογής των αρχών προπόνησης στον χορό. Υπάρχουν βέβαια ανασκοπήσεις, όμως αυτές αφορούν επιμέρους παραμέτρους της φυσικής κατάστασης χορευτών/-τριών ή επιμέρους παραμέτρους φυσικής κατάστασης χορευτών/-τριών συγκεκριμένου είδους χορού κ.λπ. (Angioi et al., 2009; Koutedakis & Jamurtas, 2004; Koutedakis et al., 2009; Twitchett et al., 2009; Wilmerding et al., 2005). Με βάση τα παραπάνω, σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με το επίπεδο ανάπτυξης της φυσικής κατάστασης των χορευτών/- τριών. Ειδικότερα, μέσω της ανασκόπησης της συναφούς βιβλιογραφίας (διεθνούς και ελληνικής) και με αναφορά στις έννοιες χορός και φυσική κατάσταση, η εργασία αυτή στοχεύει στην κριτική παρουσίαση των ερευνών που προσέγγισαν τον χορό υπό τους όρους των παραμέτρων της φυσικής κατάστασης όπως η αερόβια και αναερόβια ικανότητα, η δύναμη, η ευκαμψία και η σύσταση σώματος, ενώ, παράλληλα, αξιολογήθηκε η επάρκεια των προπονητικών ερεθισμάτων που δέχονται οι χορευτές/-τριες έτσι ώστε να δοθούν προτάσεις για το μέλλον.

3 3 Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι η παρούσα εργασία δε στοχεύει στην ανάδειξη επιμέρους διαφοροποιήσεων του υπό διαπραγμάτευση θέματος ανάλογα με το είδος του χορού (μπαλέτο, σύγχρονος, μεταμοντέρνος, παραδοσιακός, κ.λπ.) ή ανάλογα με παραμέτρους όπως ηλικία, φύλο, επίπεδο κ.λπ. χορευτών/-τριών ή συνδυασμό αυτών, στόχοι που προφανώς θα μπορούσαν να είναι, και έχουν υπάρξει, αντικείμενα εργασιών που όμως ξεφεύγουν τα όρια της παρούσας. Αντί αυτού η παρούσα εργασία λαμβάνει τον χορό ως ανθρώπινη δραστηριότητα στην ολότητά του, δηλαδή ως προς όλα τα είδη του και ανεξαρτήτως επιμέρους παραμέτρων, αντιμετωπίζοντάς τον ως μια από τις τέσσερις βασικές μορφές οργάνωσης της ανθρώπινης κίνησης (το παιχνίδι, το άθλημα και η γυμναστική είναι οι άλλες τρεις) (Χατζηχαριστός, 2003). Στη βάση αυτή, στην παρούσα εργασία γίνεται αναφορά σε όλα τα είδη χορού και σε όλες τις παραμέτρους του, με δεδομένο ότι ο κύριος άξονας είναι η μέχρι τώρα υπάρχουσα ερευνητική δραστηριότητα. Μεθοδολογία Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική έρευνα στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων MEDLINE, Scopus και Google Scholar, χωρίς καθορισμό χρονικού εύρους έκδοσης των ερευνών έτσι ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι πιθανές δημοσιευμένες μελέτες. Για την πραγματοποίηση της έρευνας συνδυάστηκαν λέξεις-κλειδιά των δύο κεντρικών αξόνων: χορός (λέξεις-κλειδιά: "dance", "dancer", "ballet", "modern dance", "contemporary dance", "folk dance") και φυσική κατάσταση (λέξεις-κλειδιά: "physical tness", "aerobic", "anaerobic", "strength", "body composition", "joint mobility", "flexibility"). Επίσης, ερευνήθηκαν οι λίστες βιβλιογραφικών αναφορών των άρθρων που συγκεντρώθηκαν. Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν πλήρη άρθρα των οποίων οι περιλήψεις πληρούσαν τα εξής κριτήρια: (α) μελετούσαν κάποιο από τα στοιχεία της φυσικής κατάστασης σε σχέση με οποιοδήποτε είδος χορού, (β) δεν αφορούσαν την επίδραση προγραμμάτων χορού σε αγύμναστο πληθυσμό, (γ) ήταν στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Αποτελέσματα Η αρχική βιβλιογραφική έρευνα ανέδειξε συνολικά 634 άρθρα. Ο έλεγχος των τίτλων και των περιλήψεων, με βάση τα κριτήρια που τέθηκαν, μείωσε τα προς ανασκόπηση άρθρα σε 32. Από αυτά, πέντε ήταν ανασκοπήσεις και 27 πειραματικές μελέτες. Όσον αφορά τα είδη του χορού που εξετάστηκαν, 12 μελέτες αφορούσαν μόνο το μπαλέτο, πέντε τον σύγχρονο χορό,

4 4 μία τον αθλητικό χορό και δύο τον παραδοσιακό χορό. Επιπροσθέτως, αναδείχτηκαν οχτώ μελέτες στις οποίες συγκρίνονταν παράμετροι φυσικής κατάστασης χορευτών διαφορετικών ειδών χορού. Μεταξύ αυτών, τέσσερις συνέκριναν χορευτές μπαλέτου και σύγχρονου χορού, μία χορευτές μπαλέτου και παραδοσιακού χορού, ενώ άλλες δύο συνέκριναν περισσότερα είδη χορού. Διαπιστώθηκε πως παλιότερα το ερευνητικό ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στο μπαλέτο και συγκεκριμένα στις χορεύτριες (Cohen, Segal, Witriol & McArdle, 1982; Novak, Magill & Schutte, 1978; Schantz & Astrand, 1984), όμως αυτό βαθμιαία αλλάζει, καθώς δημοσιεύονται όλο και περισσότερα άρθρα που αφορούν και άλλα είδη χορού (κυρίως τον μοντέρνο) και στα οποία συμμετέχουν και άντρες χορευτές. Η φυσική κατάσταση των χορευτών/-τριών: ερευνητικά ευρήματα Η ανασκόπηση της υπό εξέταση βιβλιογραφίας αναφερόταν σε παραμέτρους της φυσικής κατάστασης που αφορούσαν την αερόβια και αναερόβια ικανότητα, τη δύναμη, την ευκαμψία και τη σύσταση του σώματος. Οι έρευνες των παραμέτρων αυτών παρουσιάζονται αναλυτικά στη συνέχεια (Πίνακας 1). Αερόβια και αναερόβια ικανότητα Η αερόβια ικανότητα των χορευτών/-τριών αποτελεί την παράμετρο φυσικής κατάστασης που έχει μελετηθεί περισσότερο. Στην παλιότερη μελέτη που ανέδειξε η βιβλιογραφική έρευνα, οι Novak et al. (1978) εξέτασαν την αερόβια ικανότητα 12 χορευτριών μπαλέτου και βρήκαν πως η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO 2 max) ήταν ml/kg/min, τιμή την οποία οι ερευνητές θεώρησαν υψηλή και την απέδωσαν στην πολύωρη προπόνηση των χορευτριών. Λίγα χρόνια αργότερα, οι Cohen et al. (1982), χρησιμοποιώντας δεδομένα των χορευτών του American Ballet Theatre, βρήκαν πως η VO 2 max των χορευτριών ήταν ml/kg/min, ενώ των χορευτών 48.2 ml/kg/min. Οι Cohen et al. (1982) υποστηρίζουν πως οι τιμές αυτές είναι παρόμοιες με αυτές άλλων αθλητών των οποίων το άθλημα δεν απαιτεί υψηλό επίπεδο αερόβιας ικανότητας. Η μοναδική έρευνα στην οποία αναφέρονται σημαντικά υψηλότερες τιμές είναι αυτή των Schantz και Astrand (1984), οι οποίοι αναφέρουν πως οι άντρες χορευτές μπαλέτου του δείγματός τους είχαν μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου 57ml/kg/min και οι γυναίκες 51 ml/kg/min.

5 5 Πίνακας 1. Μελέτες στις οποίες εξετάστηκαν παράμετροι της φυσικής κατάστασης χορευτών/τριών Μελέτες Συμμετέχοντες/ παρεμβατικό πρόγραμμα Παράμετροι που εξετάστηκαν Αποτελέσματα Α) Ερευνητικές Angioi et al., 2012 Brinson & Dick, χορεύτριες Σύγχρονου Χορού (ΣΧ): Πειραματική Ομάδα (ΠΟ) (n=12) Ομάδα Ελέγχου (ΟΕ) (n=12) Παρεμβατικό Πρόγραμμα (ΠΠ): Συμπληρωματική προπόνηση 1ώρας, 2ΠΜ/εβδ, για 6 εβδ. (κυκλική προπόνηση, ολόσωμη δόνηση) 50 επαγγελματίες χορευτές μπαλέτου και ΣΧ Μυϊκή δύναμη/αντοχή Αερόβια ικανότητα Αισθητική απόδοση Αερόβια ικανότητα Αναερόβια ικανότητα Δύναμη Press-ups pretest/ post-test (n/min): ΠΟ=29 ± 7.24/37 ±12.34 ΟΕ=30 ± 6.29/30 ± 2.12 Κατακόρυφο άλμα pretest/ post-test (cm) ΠΟ=29.9 ± 5.81/33.6 ± 3.38 ΟΕ=30.3 ± 4.39/28.5 ± 3.32 Dance Aerobic Fitness Test (beats/min στα 46 ml/kg/min): ΠΟ=196 ± 9.71/177 ± 15.5 ΟΕ=196 ± 3.59/185 ± 7.07 Αισθητική απόδοση (Aesthetic Competence Test): ΠΟ=38 ± 12.92/43 ± 6.34 ΟΕ=45 ± 6.22/42 ± 3.34 VO 2 max (ml/kg/min): Χορευτές ΣΧ= 55.7 Χορεύτριες ΣΧ = 43.5 Χορευτές μπαλέτου 53.2 Χορεύτριες μπαλέτου 39.1 Αναερόβια ισχύς (Watts): Χορευτές ΣΧ= 740 Χορεύτριες ΣΧ= 465 Χορευτές μπαλέτου= 680 Χορεύτριες μπαλέτου= 410 Δύναμη εκτεινόντων/καμπτηρών γονάτων ((Νm): Χορευτές ΣΧ=

6 6 Chatfield et al., 1990 Αγύμναστες γυναίκες (n=8) Χορεύτριες ΣΧ [n=33(14 αρχάριες, 11 μέσου επιπέδου, 8 επαγγελματίες)] Chmelar et al., 1988 Επαγγελματίες χορεύτριες ΣΧ (n=9) Επαγγελματίες μπαλέτου (n = 9) Σπουδάστριες ΣΧ (n=11) Σπουδάστριες μπαλέτου (n=10) Σύσταση σώματος Αερόβια ικανότητα Αναερόβια ικανότητα Δύναμη Σύσταση σώματος Αερόβια ικανότητα Αναερόβια ικανότητα Χορεύτριες ΣΧ= Χορευτές μπαλέτου= Χορεύτριες μπαλέτου= Ποσοστό λίπους Χορευτές = 12% Χορεύτριες= 20% (δε διαχωρίστηκαν ανά είδος χορού) VO 2 max (ml/kg/min): Αγύμναστες =36.4±4.8 Αρχάριες= 40.4±4.9 Χορεύτριες μέσου επιπέδου= 42.5±4.3 Επαγγελματίες= 43.6±2.3 Αναερόβια ικανότητα (Kg/30sec): Δε σημειώθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων επιπέδων χορ. εμπειρίας Δύναμη μυών γόνατος, ποδοκνημικής Δεν υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των τεσσάρων ομάδων. Σωματικό λίπος (%) Αγύμναστες =27.8 ± 4.4 Αρχάριες= 23.7 ± 4.8 Χορεύτριες μέσου επιπ.= 20.9 ± 4.6 Επαγγελματίες =18.1 ± 2.3 VO 2 max (ml/kg/min): Επαγγελματίες ΣΧ.= 49.1 ± 5.9 Σπουδάστριες ΣΧ=47.5 ± 3.1 Επαγγελματίες μπαλέτου=42.2 ± 2.9 ml Σπουδάστριες μπαλέτου= 47.0 ± 2.1 Γαλακτικό αίματος μετά την άσκηση (mm/l) Επαγγελματίες ΣΧ.= : 9.7 ± 1.4 Σπουδάστριες ΣΧ=9.0 ± 2.4 Επαγγελματίες μπαλέτου=6.0 ± 1.5

7 7 Cohen et al., 1982 Gupta et al., 2004 Hamilton et al., 1992 Koutedakis et al., 1997 Επαγγελματίες χορευτές (n=10) και χορεύτριες (n=8) μπαλέτου Χορεύτριες μπαλέτου και ΣΧ (n=34), μη χορεύτριες (n=37) Επαγγελματίες χορευτές και χορεύτριες μπαλέτου (n=28) Επαγγελματίες χορευτές (n=20) και χορεύτριες (n=22) μπαλέτου και ΣΧ Δύναμη Σπουδάστριες μπαλέτου= 9.5 ± 0.9 Δύναμη τετρακέφαλων, οπίσθιων μηριαίων Δε βρέθηκαν στατ. σημαντικές διαφορές μεταξύ των τεσσάρων ομάδων. Αερόβια ικανότητα VO 2 max (ml/kg/min): Άνδρες= 48.2 Γυναίκες= Ευκαμψία Υπεροχή των χορευτριών σε σχέση με τις μη χορεύτριες (οι τιμές δεν παρατίθενται, λόγω του πλήθους τους) Ευκαμψία Δε βρέθηκαν στατ. σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών χορευτών/τριών. Δύναμη Δύναμη εκτεινόντων/καμπτηρών γονάτων ((Νm): α) στα 1.04 rad /sec: Άνδρες=248 ± 24 /121 ± 15 Γυναίκες= ± 26.0/63.0 ± 11.0 Β) στα 4.19rad /sec: Άνδρες= /81+10 Γυναίκες=83.0 ±11.0/60.0± 8.4 Koutedakis et al., 2007 Σπουδαστές ΣΧ (n=32) ΠΟ (n=19) ΟΕ (n=13) ΠΠ: Παρέμβαση 12 εβδομάδων: Αερόβια άσκηση= (70 75 % VO 2 max), 2-4 ώρες/εβδ. Προπόνηση δύναμης= < 70 % 1RM για 6 εβδ., >70 % 1RM για 6 εβδ. Αερόβια ικανότητα Δύναμη Σύσταση σώματος VO 2 max pretest/ post-test (ml/kg/min): ΠΟ= 50.7 ± 7.5/56.6 ± 9.3 ΟΕ=49.2 ± 5.5/48.5 ± 5.4 Δύναμη ποδιών pretest/ post-test (Kg) ΠΟ=90.6 ± 16.0/102.0 ± 17.4 ΟΕ=94.1 ± 15.8 kg/83.1 ± 11.2 Δερματοπτυχές pretest/post-test (mm) ΠΟ=39.4 ± 10.5/35.7 ± 9.3 ΟΕ=40.9 ± 11.7/44.6 ± 13.3

8 8 Liiv et al., 2013 Χορευτές/χορεύτριες μπαλέτου (n ανδρών =33, n γυναικών =56), ΣΧ (n ανδρών =28, n γυναικών =109) αθλητικού χορού (n ανδρών =30 n γυναικών = 30) Αερόβια ικανότητα Σύσταση σώματος VO 2 max (ml/kg/min): Οι χορευτές και χορεύτριες αθλητικού χορού είχαν υψηλότερη VO 2 max από τους χορευτές/τριες μπαλέτου και ΣΧ (p<0.01). ΒΜΙ, σωματικό λίπος (DEXA): Oι μπαλαρίνες είχαν χαμηλότερη μυϊκή μάζα και ΔΜΣ συγκρινόμενες με τις υπόλοιπες χορεύτριες (p<0.001). Liiv et al., 2014 Macura et al., ζευγάρια επαγγελματιών χορευτών αθλητικού χορού Επαγγελματίες χορευτές (n=13) και χορεύτριες (n=17) Παραδοσιακού Χορού (ΠΧ) Novak et al., 1978 Χορεύτριες μπαλέτου (n=12) Αγύμναστες γυναίκες (n=20) Oreb et al., 2006 Επαγγελματίες Χορεύτριες μπαλέτου (n=30) Χορεύτριες ΠΧ (n=21) Αερόβια ικανότητα VO 2 max (ml/kg/min): Άνδρες= Γυναίκες= Αερόβια ικανότητα VO 2 max (ml/kg/min): Άνδρες= Γυναίκες= Σύσταση σώματος, Ποσοστά λίπους Άνδρες=20-36% Γυναίκες= 6-13% Αερόβια ικανότητα VO 2 max (ml/kg/min): Χορεύτριες = Αγύμναστες= 41.5±6.7 Αερόβια ικανότητα VO 2 max (ml/kg/min): Χορεύτριες μπαλέτου= Χορεύτριες ΠΧ= Δύναμη Δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στη δύναμη χεριών μεταξύ των δύο ομάδων. Ευκαμψία Test sit and Reach (cm) Χορεύτριες μπαλέτου= Χορεύτριες ΠΧ= Σύσταση σώματος ΔΜΣ Χορεύτριες μπαλέτου= 19.52

9 9 Χορεύτριες ΠΧ=22.65 Pitsi et al., 2008 Rimmer et al., 1994 Χορευτές (n=8) και χορεύτριες (n=8) ΠΧ Χορευτές (n=3) και χορεύτριες μπαλέτου (n=4) Αερόβια ικανότητα Με βάση τη VO 2 και την καρδιακή συχνότητα(κσ), οι ελληνικοί ΠΧ ομαδοποιήθηκαν σε: ήπιους (30-43% της VO2max και 55-63% της ΚΣmax) μέτριους (46-59% της VO2max και 64-69% της ΚΣmax) έντονους (61-75% της VO2max και 74-86% της ΚΣmax,) Αερόβια ικανότητα ΚΣ κατά τη διάρκεια του μαθήματος Άνδρες= 26.3% ήταν στο 60-90% της ΚΣmax, 6.3% πάνω από αυτή και 67.3% κάτω. Γυναίκες= 64% ήταν στο 60-90% της ΚΣmax, 36% κάτω και 60% κάτω Russell, Kruse, Nevill, Koutedakis & Wyon, 2010 Χορεύτριες μπαλέτου (n=15) διαφορετικού επιπέδου Schantz & Astrand, 1984 Επαγγελματίες χορευτές (n=11) και χορεύτριες (n=13) μπαλέτου Silva & Bonorino, 2008 Σπουδάστριες μπαλέτου (n=11) ΣΧ (n=11) Κινητικότητα ποδοκνημικής Υπεροχή των έμπειρων χορευτριών στην κινητικότητα της ποδοκνημικής Αερόβια ικανότητα VO 2 max (ml/kg/min): Άνδρες= 57 Γυναίκες= 51 Οι σολίστες είχαν 5% μεγαλύτερη VO 2 max από τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος Ευκαμψία Κάμψη, απαγωγή, έξω στροφή ισχίου/sitting Reaching Box Weels Στατιστική υπεροχή των μπαλαρίνων μόνο στην απαγωγή του ισχίου Σύσταση σώματος ΔΜΣ Παρόμοιες τιμές χορευτριών μπαλέτου και ΣΧ

10 10 Stalder et al., 1990 Thomas, 2003 Twitchett et al., 2011 Wyon, 2004 Wyon, 2005 Σπουδάστριες μπαλέτου ΠΟ (n=7) OE (n=7) ΠΠ: Συμπληρωματική προπόνηση δύναμης για τα κάτω άκρα, (3ΠΜ/εβδ. για 9 εβδομάδες) Χορευτές ΣΧ (n = 15) Μπαλέτου (n = 15) ΠΧ (n = 19) 17 επαγγελματίες χορευτές (n=3) και χορεύτριες (n=14) μπαλέτου, ταξινομήθηκαν σε: ΠΟ (n=8) ΟΕ (n=9) ΠΠ:Συμπληρωματική προπόνηση 1ώρας/εβδ (αερόβια διαλειμματική προπόνηση, κυκλική προπόνηση, δόνηση σώματος) για 10 εβδ. Χορευτές μοντέρνου χορού (n=45) Επαγγελματίες ΣΧ ΠΟ (n=10) ΟΕ (n=7) ΠΠ:Συμπληρωματική αερόβια προπόνηση 8 εβδ., χωρίς Δύναμη Αναερόβια ικανότητα Ευκαμψία Χορευτική απόδοση Δύναμη= Βελτίωση ΠΟ 15.1% Αναερόβια ισχύς= Βελτίωση ΠΟ 49.5% Ευκαμψία= Βελτίωση ΠΟ 6.6% Χορευτική απόδοση= Βελτίωση ΠΟ (υποκειμενική αξιολόγηση) Μυϊκή αντοχή Άρσεις ποδοκνημικής Χορευτές ΣΧ=26.4 ± 3.8 Χορευτές μπαλέτου=25.4 ± 3.7 Χορευτές ΠΧ=33.0 ± 3.64 Χορευτική απόδοση Η χορευτική απόδοση της ΠΟ μετά την παρέμβαση παρουσίασε σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση (p = 0.03) σε σχέση με την ΟΕ. Αερόβια ικανότητα VO 2 (ml/kg/min)/ ΚΣ (b/min) στις πρόβες: 14.5/110 Στο μάθημα/την πρόβα/την παράσταση δαπανήθηκαν λεπτά στη ζώνη της αερόβιας προπόνησης (60-90% ΚΣmax) Αερόβια ικανότητα ΚΣ pretest/ post-test (b/min) ΠΟ=166 ± 10.65/155 ± 12.9 ΟΕ=189 ± 4.19/179 ± 4.8 Γαλακτικό στο αίμα pretest/ post-test (Mmol/L) ΠΟ=2.1 ± 0.9/1.5 ± 0.8

11 11 καθοδήγηση ΟΕ=3.4 ± 1.1/2.8 ± 1.1 Wyon et al., 2004 Wyon et al., 2007 Wyon & Redding, 2005 Β) ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ Angioi et al., 2009 Koutedakis & Jamurtas, 2004 Χορευτές (n=18) και χορεύτριες (n=27) ΣΧ Επαγγελματίες χορευτές (n=21) και χορεύτριες (n=28) μπαλέτου Επαγγελματίες χορευτές (n=8) και χορεύτριες (n=9) ΣΧ Χορευτές ΣΧ διαφόρων επιπέδων Χωρίς εξειδίκευση στο είδος χορού και στο επίπεδο των χορευτών/τριών Αερόβια ικανότητα VO 2 (ml/kg/min): Στο μάθημα= 17.4 ± 2.7 Στην πρόβα= 10.2 ± 6.6 Στην παράσταση=23.3 ± 3.8 Αερόβια ικανότητα VO 2 max (ml/kg/min): Άνδρες= Γυναίκες= Δύναμη Κατακόρυφο άλμα (cm) Άνδρες= Αερόβια/αναερόβια ικανότητα Αερόβια/αναερόβια ικανότητα, δύναμη, σύσταση σώματος Αερόβια/αναερόβια ικανότητα, δύναμη, ευλυγισία, σύσταση σώματος Γυναίκες= ΚΣ, συγκέντρωση γαλακτικού στο αίμα: Δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές (και στις δύο παραμέτρους) μεταξύ της περιόδου πριν από τις πρόβες και αυτής πριν από τις παραστάσεις. Αντίθετα σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις μετά από την περίοδο των παραστάσεων (p< 0.01 και p< 0.01, αντίστοιχα). Οι επαγγελματίες χορευτές ΣΧ έχουν καλύτερη αερόβια ικανότητα και δύναμη από τους χορευτές μπαλέτου Μεταξύ των σπουδαστών των δύο ειδών χορού δεν υπάρχουν διαφορές Συμπληρωματική προπόνηση φυσικής κατάστασης κρίνεται απαραίτητη Η φυσική κατάσταση των χορευτών είναι η "αχίλλειος πτέρνα" των χορευτών Οι περισσότερες έρευνες αφορούν χορευτές/τριες μπαλέτου. Είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα

12 12 Koutedakis et al., 2009 Χωρίς εξειδίκευση στο είδος χορού και στο επίπεδο των χορευτών/τριών Twitchett et al., 2009 Χορευτές μπαλέτου Αερόβια/αναερόβια ικανότητα, δύναμη, ευκαμψία, ευκινησία Wilmerding et al., 2005 Χωρίς εξειδίκευση στο είδος χορού και στο επίπεδο των χορευτών/τριών Χρειάζεται συμπληρωματική προπόνηση φυσικής κατάστασης Δύναμη Δεν υπάρχει ερευνητική μαρτυρία που να στηρίζει τη χρήση διαφορετικού είδους προπόνησης δύναμης για κάθε είδος χορού. Οι πιο συχνοί τραυματισμοί σε χορευτές μπαλέτου συναντώνται στην ποδοκνημική. Στους χορευτές ΣΧ στη μέση και τα γόνατα. Δεν υπάρχει επαρκής πληροφορία για τα υπόλοιπα είδη. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για το είδος της προπόνησης δύναμης που αρμόζει σε κάθε είδος χορού. Οι χορευτές μπαλέτου έχουν φτωχή φυσική κατάσταση, γεγονός που πιθανόν ευθύνεται για τους συχνούς τραυματισμούς τους. Οι παράμετροι που έχουν ερευνηθεί περισσότερο είναι η αερόβια ικανότητα και η σύσταση σώματος Υπάρχει ένδεια ερευνητικών δεδομένων σχετικά με τις απαιτήσεις του μπαλέτου στις παραμέτρους φυσικής κατάστασης. Σύσταση σώματος Περισσότερες οι μελέτες σε χορευτές/τριες μπαλέτου Ποσοστά λίπους: 7.8% % Οι χορευτές/τριες μπαλέτου, λεπτότεροι από τους χορευτές άλλων ειδών χορού.

13 13 Σε αρκετές έρευνες μελετήθηκαν οι διαφορές αερόβιας ικανότητας μεταξύ των χορευτών/- τριών διαφόρων ειδών χορού. Στην έρευνα των Chmelar et al. (1988) διαπιστώθηκε πως η VO 2 max των χορευτριών μπαλέτου ήταν σημαντικά χαμηλότερη από αυτή των χορευτριών σύγχρονου χορού (42.2 ml/kg/min και 49.1 ml/kg/min, αντίστοιχα), ενώ οι Brinson και Dick (1996) βρήκαν πως οι τιμές της VO 2 max των άγγλων χορευτών/τριών μπαλέτου (53.2 ml/kg/min για τους άντρες και 39.1 ml/kg/min για τις γυναίκες) ήταν χαμηλότερες από αυτές των χορευτών σύγχρονου χορού (55.7 ml/kg/min για τους άντρες και 43.5 ml/kg/min για τις γυναίκες, αντίστοιχα). Παρόλα αυτά, υπογραμμίζουν πως το επίπεδο αερόβιας ικανότητας και των δύο ομάδων χορευτών είναι χαμηλότερο από αυτό των χορευτών άλλων χωρών. Τέλος, στην έρευνα των Liiv et al. (2013) φάνηκε πως οι χορευτές αθλητικού χορού είχαν υψηλότερα σκορ τόσο από αυτούς του σύγχρονου χορού όσο και του μπαλέτου (p<0.01). Ακόμα υψηλότερες τιμές VO 2 max για τους χορευτές αθλητικού χορού βρέθηκαν στην πρόσφατη έρευνα των Liiv et al. (2014) ( και ml/min/kg για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα). Όσον αφορά τους χορευτές/-τριες παραδοσιακού χορού, στην έρευνα των Macura et al. (2007) στην οποία συμμετείχαν 31 Σέρβοι, επαγγελματίες χορευτές/τριες, οι τιμές της VO 2 max βρέθηκαν ίσες με και ml/kg/min για άντρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Χαμηλότερες τιμές βρήκαν οι Oreb et al. (2006), οι οποίοι διαπίστωσαν πως οι χορεύτριες παραδοσιακού χορού του εθνικού συγκροτήματος της Κροατίας είχαν χαμηλότερη VO 2 max σε σχέση με τις χορεύτριες του εθνικού μπαλέτου της ίδιας χώρας (37.62ml/kg/min και ml/kg/min, αντίστοιχα). Παρόλα αυτά, οι τιμές της VO 2 max των χορευτριών μπαλέτου αυτής της έρευνας είναι πολύ υψηλότερες από αυτές των ερευνών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αρκετοί έχουν μελετήσει τις διαφορές μεταξύ των ρόλων των χορευτών/-τριών στα διάφορα είδη χορού. Ξεκινώντας από το μπαλέτο, οι Schantz και Astrand (1984), βρήκαν πως οι σολίστες (soloists) είχαν 5% μεγαλύτερη πρόσληψη οξυγόνου από τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, παρόλο που η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Οι Wyon et al. (2007), επίσης, εξετάζοντας την αερόβια ικανότητα 49 μελών ενός επαγγελματικού συγκροτήματος μπαλέτου, διαπίστωσαν ότι τόσο οι πρώτοι χορευτές/-τριες (principals), όσο και τα σύνολα των χορευτών/-τριών (corps de ballet) είχαν μεγαλύτερη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου από τους σολίστες. Αντίθετα, μια τέτοια ανισότητα δε φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των μελών των ομάδων σύγχρονου χορού, καθώς η κατανομή ρόλων δεν είναι αυστηρά

14 14 ιεραρχική (Wyon, 2004), ενώ το θέμα δεν έχει ακόμα εξεταστεί στις ομάδες παραδοσιακού χορού. Όσον αφορά τις διαφορές στην αερόβια ικανότητα χορευτών/τριών διαφορετικών επιπέδων, στην έρευνα των Chatfield et al. (1990) φάνηκε ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου μεταξύ αρχαρίων χορευτριών σύγχρονου χορού (40.4±4.9ml/kg/min), χορευτριών μέσου επιπέδου (42.5±4.3ml/kg/min) και επαγγελματιών (43.6±2.3ml/kg/min), όμως όλες οι παραπάνω είχαν σημαντικά υψηλότερες τιμές VOmax συγκρινόμενες με αγύμναστες γυναίκες (36.4±4.8 ml/kg/min). Συνοψίζοντας τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλότερες τιμές VO 2 max για κάθε είδος χορού, διαπιστώνεται πως, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, μεταξύ των αντρών χορευτών, τα υψηλότερα επίπεδα αερόβιας ικανότητας έχουν οι χορευτές αθλητικού χορού (59.69 ml/kg/min), ακολουθούμενοι από αυτούς του μπαλέτου (57.00 ml/kg/min), του σύγχρονου (55.7 ml/kg/min) και, τέλος, του παραδοσιακού χορού (45.34 ml/kg/min). Στις γυναίκες, επίσης, τις υψηλότερες τιμές έχουν οι χορεύτριες αθλητικού χορού (51.29 ml/kg/min), ακολουθούμενες από τις χορεύτριες σύγχρονου χορού (43.5 ml/kg/min), τις μπαλαρίνες (51 ml/kg/min) και τις χορεύτριες παραδοσιακού χορού (42.15 ml/kg/min). Οι Koutedakis και Jamurtas, στην ανασκόπηση που πραγματοποίησαν το 2004 και χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των Cohen et al. (1982), διαπίστωσαν πως η αερόβια ικανότητα των ανδρών χορευτών είναι χαμηλότερη από αυτή άλλων αθλητών, ενώ οι Brinson και Dick (1996) θεωρούν πως βρίσκεται σε επίπεδο ανάλογο με αυτό των απροπόνητων ανθρώπων. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως στις δύο προαναφερόμενες έρευνες οι τιμές της VO 2 max ήταν χαμηλότερες από αυτές άλλων ερευνών, ενώ δε λήφθηκαν υπόψη δεδομένα χορευτών αθλητικού χορού, οι οποίοι παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα αερόβιας ικανότητας. Μάλιστα, εάν η αερόβια ικανότητα των χορευτών συγκριθεί με αυτή άλλων αθλημάτων όπως το ποδόσφαιρο (Jensson & Larsson, 1993), το καλλιτεχνικό πατινάζ και η ενόργανη γυμναστική (Neumann, 1989), θα διαπιστωθεί πως είναι σε ανάλογα επίπεδα. Η αναερόβια ικανότητα των χορευτών/-τριών αποτελεί το στοιχείο της φυσικής κατάστασης που έχει εξεταστεί λιγότερο (Angioi et al., 2009), παρόλο που η μελέτη της θεωρείται απαραίτητη, λαμβάνοντας υπόψη πως ο χορός χαρακτηρίζεται από σύντομες εκρηκτικές κινήσεις, όπως π.χ. άλματα. Επίσης, η σύγκριση των υπαρχόντων ερευνητικών ευρημάτων είναι δύσκολη, λόγω των διαφορετικών μεθόδων μέτρησης της αναερόβιας ικανότητας που έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάθε έρευνα (Wyon, 2004).

15 15 Σημαντικές διαφορές στη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος στο αίμα μετά από άσκηση μεταξύ επαγγελματιών χορευτών σύγχρονου χορού και μπαλέτου βρήκαν οι Chmelar et al. (1988), με τους χορευτές σύγχρονου χορού να έχουν υψηλότερες τιμές. Επίσης, οι Brinson και Dick (1996), συγκρίνοντας την αναερόβια ικανότητα άγγλων χορευτών σύγχρονου χορού και μπαλέτου με αυτή άλλων αθλητών, συμπέραναν πως, ενώ οι άνδρες χορευτές παρουσίαζαν μια ικανοποιητική εικόνα, δε συνέβαινε το ίδιο με τις χορεύτριες, οι οποίες φάνηκε πως είχαν χαμηλότερο επίπεδο από αθλήτριες κωπηλασίας και ενόργανης γυμναστικής. Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των επιπέδων εμπειρίας στον χορό, οι Chat eld et al. (1990) αναφέρουν ότι οι χορεύτριες σύγχρονου χορού υψηλού επιπέδου έχουν καλύτερη αναερόβια ικανότητα από τις αρχάριες, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν στατιστικά σημαντική διαφορά (907.5±140.7Kgm/30sec και 922.5±195.4Kgm/30 sec, αντίστοιχα). Δύναμη Ένα καλό επίπεδο δύναμης είναι απαραίτητο για την αποφυγή τραυματισμών. Όσο πιο αδύναμος είναι ένας χορευτής/-τρια στο κάτω μέρος του σώματός του, τόσο περισσότερους τραυματισμούς παρουσιάζει στα γόνατα, την ποδοκνημική και το άκρο πόδι και, κατά συνέπεια, τόσο περισσότερες ημέρες μένει εκτός χορού (Brinson & Dick, 1996). Οι Koutedakis et al. (1997) βρήκαν πως η μέγιστη ισχύς εκτεινόντων και καμπτήρων μυών του γόνατος επαγγελματιών χορευτριών ήταν ± 26.0 και 63.0 ± 11.0 Nm αντίστοιχα, στα 1.04 rad /sec, ενώ οι αντίστοιχες τιμές στα 4.19rad /sec ήταν 83.0 ±11.0 και 60.0± 8.4Nm. Επίσης, οι Brinson και Dick (1996) συνέκριναν τις μέγιστες τιμές για τους εκτείνοντες και καμπτήρες μυς των γονάτων κορυφαίων άγγλων χορευτών και αθλητών στα 1.04 rad/sec και βρήκαν πως οι χορευτές σύγχρονου χορού είχαν υψηλότερες επιδόσεις (196/94 και 133/68 για άντρες και γυναίκες, αντίστοιχα) από τους χορευτές μπαλέτου (181/82 και 118/59 για άντρες και γυναίκες, αντίστοιχα). Την υπεροχή των χορευτών σύγχρονου χορού σε τεστ δύναμης διαπίστωσε και ο Thomas (2003), ο οποίος όμως αναφέρει πως τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των χορευτών των τριών ειδών χορού έχουν αυτοί του παραδοσιακού χορού. Αντίθετα, οι Oreb et al. (2006), συγκρίνοντας τη δύναμη των χεριών επαγγελματιών χορευτριών μπαλέτου και παραδοσιακού χορού, δε βρήκαν διαφορές μεταξύ τους. Όσον αφορά τα διαφορετικά επίπεδα χορευτικής εμπειρίας, οι Chmelar et al. (1988) δε βρήκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της μέγιστης δύναμης τετρακεφάλων και οπίσθιων

16 16 μηριαίων σπουδαστών και επαγγελματιών μπαλέτου και σύγχρονου χορού, ενώ οι Wyon et al. (2007) αναφέρουν πως οι σολίστες μπαλέτου φαίνεται πως έχουν υψηλότερα σκορ συγκρινόμενοι με τους πρώτους χορευτές/-τριες (principals), όσο και τα σύνολα των χορευτών/-τριών (corps de ballet). Οι Chatfield et al. (1990) υποστηρίζουν πως η μυϊκή δύναμη των χορευτριών σύγχρονου χορού μέσου και υψηλού επιπέδου δε διαφέρει από αυτή των αγύμναστων. Οι διαφορετικές τεχνικές, ο εξοπλισμός και οι μυϊκές ομάδες που χρησιμοποιούνται στον χορό και τα υπόλοιπα αθλήματα δεν επιτρέπουν τη σύγκριση των επιπέδων δύναμης μεταξύ χορευτών μοντέρνου χορού και άλλων αθλητών (Angioi et al., 2009). Παρόλα αυτά, οι Brinson και Dick (1996) διαπίστωσαν πως σε επίπεδο κορυφαίων αθλητών στην Αγγλία, τόσο οι χορευτές σύγχρονου χορού όσο και μπαλέτου είχαν χαμηλότερες τιμές από τους συναδέλφους τους άλλων αθλημάτων, όπως κωπηλάτες, παίκτες rugby, κλπ. Ευκαμψία Η ευκαμψία συνιστά έναν σημαντικό παράγοντα για τη χορευτική απόδοση (Koutedakis & Jamurtas, 2004), για αυτό και συχνά αποτελεί την εμμονή των χορευτών/-τριών, συχνά σε βάρος των υπόλοιπων παραμέτρων της φυσικής κατάστασης (Brinson & Dick, 1996). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, παρόλο που θα περίμενε κανείς οι γυναίκες χορεύτριες να έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτής της ικανότητας σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, τουλάχιστον για τους επαγγελματίες χορευτές μπαλέτου (Hamilton et al., 1992). Όσον αφορά τις πιθανές διαφορές στην ευκαμψία των χορευτών/-τριών διαφορετικών ειδών χορού, οι Silva και Bonorino (2008), αξιολογώντας την ευκαμψία με γωνιόμετρο (κάμψη, απαγωγή, έξω στροφή του ισχίου) και το Sitting Reaching Box Weels διαπίστωσαν πως, ενώ οι χορεύτριες μπαλέτου του δείγματός τους είχαν μεγαλύτερο εύρος κίνησης από τις χορεύτριες σύγχρονου χορού σε όλα τα τεστ, μόνο στην απαγωγή του ισχίου εξασφάλισαν στατιστικά σημαντικές διαφορές. Στην έρευνα των Oreb et al. (2006) στην οποία συγκρίθηκαν μπαλαρίνες και χορεύτριες παραδοσιακού χορού, βρέθηκε πως οι μπαλαρίνες ήταν πιο ευλύγιστες από τις χορεύτριες του παραδοσιακού χορού ( cm vs cm, p=0.000 στο τεστ Sit and Reach), οι οποίες όμως με τη σειρά τους ήταν πιο ευλύγιστες από τον μέσο πληθυσμό της ίδιας ηλικίας και φύλου στην Κροατία.

17 17 Άλλες έρευνες στις οποίες έχουν συγκριθεί τα επίπεδα ευκαμψίας χορευτών/-τριών και μη, αφορούν χορευτές μπαλέτου και έχουν διαπιστώσει την υπεροχή των χορευτών σε σχέση με μη χορευτές στην κινητικότητα αρθρώσεων όπως η ποδοκνημική (Russell et al., 2010) και η άρθρωση του ισχίου (Gupta et al., 2004). Σύσταση σώματος Η κουλτούρα του κόσμου του χορού αλλά και οι απαιτήσεις των χορογραφιών θέτουν στους χορευτές ισχυρές πιέσεις που αφορούν τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων σωματικού λίπους κατά τη διάρκεια όλου του έτους (Wyon & Redding, 2005). Αυτό συχνά συμβαίνει σε βάρος της υγείας των χορευτών, καθώς πολύ χαμηλά επίπεδα λίπους μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην έμμηνο ρήση, με πολλά δευτερογενή προβλήματα (Brinson & Dick, 1996). Καθώς η πίεση για χαμηλό σωματικό βάρος εστιάζεται κυρίως στο μπαλέτο, το μεγαλύτερο ποσοστό της βιβλιογραφίας που αφορά τη σύσταση σώματος των χορευτών μελετά χορευτές μπαλέτου, ενώ είναι περιορισμένη για τα υπόλοιπα είδη χορού (Wilmerding, McKinnon & Mermier, 2005). Οι Liiv et al. (2013) συνέκριναν τη σύσταση σώματος χορευτών και χορευτριών τριών ειδών χορού (κλασικού μπαλέτου, σύγχρονου και αθλητικού χορού), αξιολογώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και μετρώντας το σωματικό λίπος με τη μέθοδο DEXA (dual energy x-ray absorptiometry). Από τα αποτελέσματα φάνηκε πως οι μπαλαρίνες είχαν χαμηλότερη μυϊκή μάζα και ΔΜΣ συγκρινόμενες με τις υπόλοιπες χορεύτριες (p<0.001). Επίσης, είχαν το χαμηλότερο ποσοστό λίπους, βάρος και τιμές ΔΜΣ. Αντίθετα, οι Silva και Bonorino (2008) αναφέρουν παρόμοιες τιμές ΔΜΣ χορευτριών μπαλέτου και σύγχρονου χορού. Στην έρευνα των Brinson και Dick (1996) οι αγγλίδες χορεύτριες είχαν σωματικό λίπος σε ποσοστό γύρω στο 20% και οι άντρες 12%, τιμή που, σύμφωνα με τους συγγραφείς, μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτή για κορυφαίους αθλητές, ενώ οι χορευτές του μπαλέτου ήταν ελαφρώς λεπτότεροι από αυτούς του μοντέρνου χορού. Γενικά, οι επαγγελματίες χορευτές είχαν λιγότερο λίπος από τους ερασιτέχνες, ενώ οι σολίστες είχαν λιγότερο λίπος από τα υπόλοιπα μέλη των συγκροτημάτων. Μεταξύ των διαφόρων ειδών χορού, οι χορευτές μπαλέτου τείνουν να είναι λεπτότεροι, κατά μέσο όρο, από ό,τι οι χορευτές μοντέρνου χορού (Wilmerding et al., 2005). Παρόλα αυτά, θα πρέπει να σημειωθεί πως σε επίπεδο αρχαρίων, η σύσταση σώματος των χορευτών των δύο αυτών ειδών χορού είναι παρόμοια (Angioi et al., 2009).

18 18 Όσον αφορά τους χορευτές/-τριες του παραδοσιακού χορού, στην έρευνα των Macura et al. (2007) φάνηκε πως τόσο οι άνδρες χορευτές όσο και οι γυναίκες χορεύτριες του δείγματος είχαν υψηλότερα ποσοστά λίπους συγκρινόμενοι με χορευτές/τριες μπαλέτου (20-36% και 6-13% για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα). Ο ΔΜΣ των ανδρών χορευτών παραδοσιακού χορού ήταν μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού αλλά πολύ κοντά στο ανώτατο όριο ( ), ενώ για τις γυναίκες ήταν επίσης στα φυσιολογικά πλαίσια αλλά κοντά στο κατώτατο όριο. Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας των Oreb et al. (2006), οι οποίοι βρήκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ΔΜΣ των χορευτριών μπαλέτου (19.52) και παραδοσιακού χορού (22.65). Συζήτηση-Συμπεράσματα Με δεδομένο ότι τόσο η έρευνα και η μελέτη της φυσικής κατάστασης των χορευτών/-τριών, όσο και η συνακόλουθη μελέτη και η έρευνα της εφαρμογής των αρχών προπόνησης στον χορό συνιστούν σχετικά νέα πεδία στο διεθνή πόσο μάλλον στον ελληνικό χώρο, σε συνδυασμό με την απουσία μελέτης που να παρουσιάζει κριτικά τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα πάνω στο θέμα αυτό συνολικά, σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με το επίπεδο ανάπτυξης της φυσικής κατάστασης των χορευτών/-τριών. Ειδικότερα, μέσω της ανασκόπησης της συναφούς βιβλιογραφίας (διεθνούς και ελληνικής) και με αναφορά στις έννοιες χορός και φυσική κατάσταση, η εργασία αυτή στόχευε στην κριτική παρουσίαση των ερευνών που προσέγγισαν τον χορό υπό τους όρους των παραμέτρων της φυσικής κατάστασης όπως η αερόβια και αναερόβια ικανότητα, η δύναμη, η ευκαμψία και η σύσταση σώματος, ενώ, παράλληλα, αξιολογήθηκε η επάρκεια των προπονητικών ερεθισμάτων που δέχονται οι χορευτές/-τριες έτσι ώστε να δοθούν προτάσεις για το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό ο χορός εκλήφθηκε ως ανθρώπινη δραστηριότητα στην ολότητά του, δηλαδή ως προς όλα τα είδη του και ανεξαρτήτως επιμέρους παραμέτρων, και αντιμετωπίστηκε ως μια από τις τέσσερις βασικές μορφές οργάνωσης της ανθρώπινης κίνησης. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα φάνηκε ότι το επίπεδο φυσικής κατάστασης ποικίλει ανάλογα με το είδος χορού και το χορευτικό επίπεδο. Φαίνεται πως οι χορευτές/-τριες υψηλού επιπέδου αθλητικού και μοντέρνου χορού έχουν καλύτερη αερόβια ικανότητα και δύναμη από τους αντίστοιχους χορευτές/-τριες μπαλέτου, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα απόδοσης δεν υπάρχουν διαφορές. Οι διαφορές αυτές ερμηνεύονται από το γεγονός πως οι

19 19 χορευτές/-τριες μοντέρνου και αθλητικού χορού έχουν ένα πολύπλευρο παρελθόν, το οποίο περιλαμβάνει άλλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως η γυμναστική (Angioi et al., 2009; Koutedakis & Jamurtas, 2004). Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί πως οι χορογράφοι του μοντέρνου χορού θέτουν, κατά τις ακροάσεις, διαφορετικές απαιτήσεις, άρα οι χορευτές/- τριες μοντέρνου χορού με κάποιο αθλητικό παρελθόν ίσως είναι σε πλεονεκτική θέση κατά τη διάρκεια των ακροάσεων επιλογής (Angioi et al., 2009). Σε σχέση με άλλους αθλητές/-τριες, φαίνεται πως ακόμα και οι επαγγελματίες χορευτές/-τριες παρουσιάζουν χαμηλότερες τιμές σε παραμέτρους φυσικής κατάστασης όπως η δύναμη, η αερόβια και αναερόβια ικανότητα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως η επιτυχία στα περισσότερα αθλήματα εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από τη φυσική κατάσταση των αθλητών/-τριών, ενώ στο χορό έχουν ιδιαίτερη σημασία τα αισθητικά και τεχνικά στοιχεία της κίνησης. Φαίνεται πως, ενώ οι υπόλοιποι αθλητές/-τριες αναπτύσσουν τη φυσική τους κατάσταση παράλληλα με την αγωνιστική τους απόδοση, οι χορευτές/-τριες αναπτύσσουν αυτές τις παραμέτρους ανεξάρτητα τη μία από την άλλη (Koutedakis & Jamurtas, 2004). Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του επιπέδου της φυσικής κατάστασης των χορευτών/- τριών διαδραματίζουν οι προπονητικές επιβαρύνσεις που δέχονται. Παρά τις διαφορές που αναμφισβήτητα υπάρχουν μεταξύ των ειδών χορού, ο ετήσιος κύκλος όλων περιλαμβάνει (α) τη φάση της απόκτησης δεξιοτήτων και τεχνικής τελειοποίησης (μάθημα χορού), (β) τη φάση προετοιμασίας των παραστάσεων (πρόβες) και (γ) την περίοδο των παραστάσεων (Wyon, 2005). Προς το παρόν, το προπονητικό πρόγραμμα των χορευτών/-τριών περιλαμβάνει προπόνηση μόνο στον χορό. Παρόλα αυτά, πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως η προπόνηση χορού δεν παρέχει αρκετά ερεθίσματα για να προκαλέσει αλλαγές στα ενεργειακά συστήματα των χορευτών/-τριών (American College of Sports Medicine, 2000; Koutedakis & Jamurtas, 2004; Rimmer, Jay & Plowman, 1994; Wyon, 2005; Wyon & Redding, 2005). Ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο, η αερόβια και αναερόβια ικανότητα καθώς και η δύναμη των χορευτών είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του συστήματος προπόνησής τους (Koutedakis & Jamurtas, 2004). Όσον αφορά τη δύναμη, η έρευνα των Koutedakis, Cross και Sharp (1996) έδειξε ότι τα μαθήματα χορού δεν αρκούν για τη βελτίωσή της πέρα από κάποια επίπεδα, συνεπώς επιπρόσθετη προπόνηση είναι απαραίτητη έτσι, ώστε να προετοιμαστούν οι χορευτές/-τριες για τις απαιτήσεις που τίθενται από τις σύγχρονες χορογραφίες. Σχετικά με την αερόβια ικανότητα, τα ευρήματα της έρευνας των Wyon και Redding (2005) δείχνουν δεν επηρεάζεται σημαντικά από τα μαθήματα και τις πρόβες σύγχρονου χορού. Το μάθημα μπαλέτου και σύγχρονου χορού περιλαμβάνει την προθέρμανση στη μπάρα και την

20 20 προπόνηση στο κέντρο της αίθουσας. Μεταξύ αυτών, η προθέρμανση χαρακτηρίζεται από πολύ μικρή ένταση, ενώ αντίθετα, η ένταση της εξάσκησης στο κέντρο είναι τέτοια που θα μπορούσε να προκαλέσει μεταβολές στο αερόβιο σύστημα των χορευτών. Παρόλα αυτά, ο χαμηλός λόγος άσκησης/διαλείμματος καθιστά τα προπονητικά ερεθίσματα ανεπαρκή (Wyon et al., 2004), καθώς τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες χορεύτριες ασκούνται στο 50% της μέγιστης αερόβιας αντοχής τους (Cohen et al., 1982). Αντιθέτως στην παράσταση, η οποία περιλαμβάνει μεγαλύτερες περιόδους άσκησης και μικρότερες περιόδους ξεκούρασης, τίθενται μεγαλύτερες απαιτήσεις από τα αερόβια και αναερόβια συστήματα παραγωγής ενέργειας (Wyon et al., 2004) και για αυτό τον λόγο μπορεί να χαρακτηριστεί ως διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης (Schantz & Astrand, 1984). Η περίοδος των προβών περιλαμβάνει καθημερινά μαθήματα και πρόβες των οποίων η ένταση αυξάνεται καθώς πλησιάζει η παράσταση. Εντούτοις, αυτό συμβαίνει κατά τις τελευταίες εβδομάδες των προβών, οπότε είναι πολύ αργά για να σημειωθεί ουσιαστικό κέρδος στη φυσική κατάσταση των χορευτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το επίπεδο της φυσικής κατάστασης των χορευτών κατά την έναρξη των παραστάσεων να είναι χαμηλότερο από αυτό που αντιστοιχεί στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους (Wyon & Redding, 2005). Όσον αφορά τον παραδοσιακό χορό, δε βρέθηκε κάποια έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προπονητικών ερεθισμάτων. Παρόλα αυτά, οι Koutedakis και Jamurtas (2004), λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές απαιτήσεις του Σουηδικού παραδοσιακού χορού Hambo (κατανάλωση οξυγόνου 38.5ml/kg/min και 37.3ml/kg/min, για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα), υποστηρίζουν πως αυτό το είδος χορού παρουσιάζει το υψηλότερο ενεργειακό κόστος από όλα τα είδη. Ανάλογες ενεργειακές απαιτήσεις έχει, επίσης, μια πλειάδα ελληνικών παραδοσιακών χορών όπως Μπαϊντούσκα, Συρτός Συγκαθιστός, Ικαριώτικος, Τρεχάτος-Ράικος, Έντεκα, Κότσαρι, Πεντοζάλης, Σούστα Κρήτης (Pitsi et al., 2008). Εντούτοις, οι Macura et al. (2007) υπογραμμίζουν πως ο αριθμός των προπονήσεων των επαγγελματιών του παραδοσιακού χορού είναι μικρός (μόνο δύο φορές την εβδομάδα) και αποδίδουν την ανεπάρκεια των ερεθισμάτων για την ανάπτυξη των φυσικών ικανοτήτων των χορευτών στην οργάνωση των προπονήσεων χορού σε όλο τον κόσμο. Η φυσική κατάσταση των χορευτών/-τριών δεν έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα έναν από τους στόχους της προπόνησής τους (Koutedakis & Jamurtas, 2004). Παρόλα αυτά, είναι πλέον σαφές πως εξατομικευμένη, στοχευμένη προπόνηση για την ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης των χορευτών/-τριών κρίνεται απαραίτητη έτσι ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της τεχνικής και της φυσικής τους κατάστασης και να είναι καλύτερα

21 21 προετοιμασμένοι για τις παραστάσεις τους (Brinson & Dick, 1996: Koutedakis et al., 1996; Twitchett, Angioi, Koutedakis & Wyon, 2011). Πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα υποστηρίζουν τα προαναφερόμενα, καθώς έδειξαν ότι με συμπληρωματική προπόνηση αερόβιας ικανότητας και/ή δύναμης, σημειώθηκε σημαντική βελτίωση τόσο στις παραμέτρους που αποτελούσαν τον στόχο της προπόνησης όσο και στην τεχνική ή καλλιτεχνική απόδοση των χορευτών (Angioi et al., 2012; Koutedakis et al., 2007; Stalder, Noble & Wilkinson, 1990; Twitchett, et al., 2011). Ένας άλλος τομέας στον οποίο θα μπορούσε να συνεισφέρει η συμπληρωματική προπόνηση φυσικής κατάστασης των χορευτών/-τριών είναι η αποφυγή τραυματισμών (Angioi et al., 2009; Brinson & Dick, 1996). Παρόλο που οι χορευτές/-τριες αναμένεται να αποδίδουν συνεχώς για χρόνια, όλα δείχνουν ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόνιμων αναπηριών από τους περισσότερους αθλητές/-τριες υψηλού επιπέδου. Φαίνεται πως η μειωμένη δύναμη, η φτωχή αερόβια ικανότητα, καθώς και τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά λίπους των χορευτών/-τριών συνδέονται με τραυματισμούς που τους ταλαιπωρούν. Σχετικά με τα μέρη του σώματος που παρουσιάζουν τους περισσότερους τραυματισμούς, για τους μεν χορευτές/-τριες μπαλέτου είναι το άκρο πόδι και η ποδοκνημική άρθρωση, για τους χορευτές/-τριες μοντέρνου χορού είναι τα γόνατα και η μέση, ενώ για τα υπόλοιπα είδη χορού δεν υπάρχει διαθέσιμη πληροφορία (Koutedakis et al., 2009). Σε ανάλογα συμπεράσματα για τη σχέση τραυματισμών και παραμέτρων φυσικής κατάστασης σε χορευτές μπαλέτου κατέληξαν και οι Twitchett et al. (2010), οι οποίοι αναφέρουν πως οι περισσότεροι χορευτές/- τριες μπαλέτου αντιμετωπίζουν τουλάχιστον έναν τραυματισμό κάθε χρόνο. Παρά τη σημαντικότητα της συμπληρωματικής προπόνησης, αυτή θα πρέπει να προστεθεί στο πρόγραμμα των χορευτών/-τριών με μεγάλη προσοχή, καθώς διαφορετικά αυξάνεται η πιθανότητα υπερ-προπόνησης και τραυματισμών (Twitchett et al., 2009). Για τον λόγο αυτό, οι Twitchett et al. (2009) προτείνουν την αντικατάσταση 2-3 μαθημάτων χορού με προπόνηση φυσικής κατάστασης, θεωρώντας πως ακόμα και δύο μαθήματα χορού είναι αρκετά για την τεχνική ανάπτυξη των χορευτών. Υποστηρίζουν, επίσης, πως στην προπόνηση φυσικής κατάστασης θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν χορευτικές κινήσεις, επιμηκύνοντας έτσι τη διάρκεια της εξάσκησης στο κέντρο της αίθουσας και μειώνοντας τα διαλείμματα. Οι Wyon και Redding (2005) ισχυρίζονται πως η συμπληρωματική προπόνηση πρέπει να πραγματοποιείται στο τέλος της ημέρας έτσι ώστε η κόπωση να μην επηρεάσει τις πρόβες και να επιτρέπει στους χορευτές/-τριες να προθερμανθούν και να χαλαρώσουν χωρίς τη βιασύνη που μπορεί να προκαλεί η επερχόμενη πρόβα.

22 22 Καταληκτικά, τα μέχρι σήμερα ερευνητικά ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη της υιοθέτησης από τον κόσμο του χορού των αρχών προπόνησης και απόδοσης που ισχύουν στον αθλητισμό, καθώς έτσι θα δοθούν στους χορευτές/-τριες περαιτέρω δυνατότητες να αναπτύξουν την καριέρα τους και να προασπίσουν την υγεία τους. Παρόλα αυτά, ο μικρός αριθμός των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί ειδικά για ορισμένα είδη χορού, όπως ο παραδοσιακός και ο αθλητικός, περιορίζει τη εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη έτσι ώστε να συλλεχθούν επαρκή στοιχεία σχετικά με (α) τα επίπεδα ανάπτυξης των παραμέτρων φυσικής κατάστασης των χορευτών/-τριών όλων των ειδών χορού και (β) την επίδραση συμπληρωματικής προπόνησης φυσικής κατάστασης στην απόδοση των χορευτών/-τριών και στην πρόληψη τυχόν τραυματισμών. Βιβλιογραφία American College of Sports Medicine. (2000). General principles of exercise prescription. Champaign (Ill): Human Kinetics. Angioi, M., Metsios, G.S., Koutedakis, Y., & Wyon, M. (2009). Fitness in contemporary dance: a systematic review. International Journal of Sports Medicine, 30(7), Angioi, M., Metsios, G., Twitchett, E. A., Koutedakis, Y., & Wyon, M. (2012). Effects of supplemental training on fitness and aesthetic competence parameters in contemporary dance: a randomised controlled trial. Medical Problems of Performing Artists, 27(1), 3-8. Brinson, P., & Dick, F. (1996). Fit to Dance? The Report of the National Inquiry Into Dancers' Health and Injury. London: Calouste Gulbenkian Foundation. Chatfield, S.J., Byrnes, W.C., Lally, D.A., & Rowe, S.E. (1990). Cross-sectional physiologic profiling of modern dancers. Dance Research Journal, Chmelar, R.D., Schultz, B.B., & Ruhling, R.O. (1988). A physiologic profile comparing levels and styles of female dancers. Physician and Sports Medicine, 16(7), Cohen, J.L., Segal, K.R., Witriol, I., & McArdle, W.D. (1982). Cardio-respiratory responses to ballet exercise and the maximal oxygen intake of elite ballet dancers. Medicine & Science in Sports & Exercise, 14,

23 23 Gupta, A., Fernihough, B., Bailey, G., Bombeck, P., Clarke, A., & Hopper, D. (2004). An evaluation of differences in hip external rotation strength and range of motion between female dancers and non dancers. British Journal of Sports Medicine, 38, Hamilton, W.G., Hamilton, L. H., Marshall, P., & Molnar, M. (1992). A profile of the musculoskeletal characteristics of elite professional ballet dancers. The American Journal of Sports Medicine, 20(3), Χατζηχαριστός, Δ. (2003). Σύγχρονο σύστημα φυσικής αγωγής. Από τη θεωρία στην πράξη. Αθήνα: αυτό-έκδοση. Heyward, V.H. (2002). Advanced fitness assessment and exercise prescription. Champaign (Ill): Human Kinetics. Jensen, K., & Larsson, B. (1993). Variations in physical capacity in a period including supplemental training of the national Danish soccer team for women. Science and Football, II, Κουτσούμπα, Μ. (2002). Χορολογία και Εθνοχορολογία/Ανθρωπολογία Χορού. Για μια αποσαφήνιση των όρων. Εθνολογία, 9, Κουτσούμπα, Μ. (2010). Η μελέτη και η έρευνα του χορού. Στο Η. Δήμας, Β. Τυροβολά & Μ. Κουτσούμπα, Ελληνικός παραδοσιακός χορός. Θεωρήσεις για το λόγο, τη γραφή και τη διδασκαλία του (σελ ). Αθήνα: αυτό-έκδοση. Koutedakis, Y., & Jamurtas, A. (2004). The dancer as a performing athlete. Sports Medicine, 34(10), Koutedakis, Y., Clarke, F., Wyon, M., Aways, D., & Owolabi, E. O. (2009). Muscular strength: applications for dancers. Medical Problems of Performing Artists, 24(4), Koutedakis, Y., Cross, V., & Sharp, N.C.C. (1996). The effects of strength training in male ballet dancers. Impulse, 4(3), Koutedakis, Y., Hukam, H., Metsios, G., Nevill, A., Giakas, G., Jamurtas, A., & Myszkewycz, L. (2007). The effects of three months of aerobic and strength training on selected performance-and fitness-related parameters in modern dance students. The Journal of Strength & Conditioning Research, 21(3),

24 24 Koutedakis, Y., Khaloula, M., Pacy, P. J., Murphy, M., & Dunbar, G. M. J. (1997). Thigh peak torques and lower-body injuries in dancers. Journal of Dance Medicine & Science, 1(1), Koutedakis, Y. & Sharp, N.C. (1999). The fit and healthy dancer. Chichester: John Wiley. Liiv, H., Jürimäe, T., Mäestu, J., Purge, P., Hannus, A., & Jürimäe, J. (2014). Physiological characteristics of elite dancers of different dance styles. European Journal of Sport Science, 14(sup1), S429-S436. Liiv, H., Wyon, M.A., Jürimäe, T., Saar, M., Mäestu, J., & Jürimäe, J. (2013). Anthropometry, Somatotypes, and Aerobic Power in Ballet, Contemporary Dance, and Dance Sport. Medical Problems of Performing Artists, 28(4), 207. Macura, M., Pešić, K., Đorđević-Nikić, M., Stojiljković, S., & Dabović, M. (2007). Morphological characteristics and functional abilities of an elite folk ensemble dancer. Fizička kultura, 61(1-2), Neumann, G. (1989). Informational value and limits of sport medical functional diagnostics. Theorie und Praxis der Koerperkultur, Novak, L.P., Magill, L.A. & Schutte, J.E. (1978). Maximal oxygen intake and body composition of female dancers. European Journal of Applied Physiology, 39(4), Oreb, G., Ružić, L., Matković, B., Mišigoj-Duraković, M., Vlašić, J., & Ciliga, D. (2006). Physical fitness, menstrual cycle disorders and smoking habit in Croatian National Ballet and National Folk Dance Ensembles. Collegium Antropologicum, 30(2), Pitsi, A., Smilios, H., Tokmakidis, S., Serbezis, V., & Goulimaris, D. (2008). Heart rate and oxygen consumption of middle aged people during the performance of Greek traditional dances. Research in Physical Education and Sports, 6(3), Rimmer, J.H., Jay, D., & Plowman, S.A. (1994). Physiological characteristics of trained dancers and intensity level of ballet class and rehearsal. Impulse, 2(2), Russell, J.A., Kruse, D.W., Nevill, A.M., Koutedakis, Y., & Wyon, M.A. (2010). Measurement of the extreme ankle range of motion required by female ballet dancers. Foot & Ankle Specialist, 3(6),

25 25 Schantz, P.G. & Astrand, P.O. (1984). Physiological characteristics of classical ballet. Medicine and Science in Sports and Exercise, 16(5), Silva, A.H., & Bonorino, K.C. (2008). BMI and flexibility in ballerinas of contemporary dance and classical ballet. Fit Performance Journal, 7(1), Stalder, M.A., Noble, B.J., & Wilkinson, J.G. (1990). The effects of supplemental weight training for ballet dancers. The Journal of Strength & Conditioning Research, 4(3), Thomas, K.S. (2003). Functional élevè performance as it applies to heel-rises in performancelevel collegiate dancers. Journal of Dance Medicine & Science, 7(4), Τυροβολά, Β. (2010). Τέχνη και αισθητική: Η αισθητική και η τέχνη του χορού. Στο Η. Δήμας, Β. Τυροβολά, & Μ. Κουτσούμπα, Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός: Θεωρήσεις για το Λόγο, τη Γραφή και τη Διδασκαλία του (σελ ). Αθήνα: αυτο-έκδοση. Twitchett, E.A., Angioi, M., Koutedakis, Y., & Wyon, M. (2011). Do increases in selected fitness parameters affect the aesthetic aspects of classical ballet performance?. Medical Problems of Performing Artists, 26(1), 35. Twitchett, E., Brodrick, A., Nevill, A. M., Koutedakis, Y., Angioi, M., & Wyon, M. (2010). Does physical fitness affect injury occurrence and time loss due to injury in elite vocational ballet students?. Journal of Dance Medicine & Science, 14(1), Twitchett, E.A., Koutedakis, Y., & Wyon, M. A. (2009). Physiological fitness and professional classical ballet performance: a brief review. The Journal of Strength & Conditioning Research, 23(9), Wilmerding, M., McKinnon, M.M., & Mermier, C. (2005). Body Composition in Dancers A Review. Journal of Dance Medicine & Science, 9(1), Wyon, M. (2004). Cardiorespiratory demands of contemporary dance. In: School of Life and Sport Sciences. London: University of Roehampton Surrey. Wyon, M. (2005). Cardiorespiratory Training for Dancers. Journal of Dance Medicine & Science, 9(1) Wyon, M.A., Abt, G., Redding, E., Head, A., & Sharp, N.C.C. (2004). Oxygen uptake during modern dance class, rehearsal, and performance. The Journal of Strength & Conditioning Research, 18(3),

KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωση - μεθοδολογία Διάλεξη 11η : Προπονητική. και aerobic (αεροβικός χορός) I

KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωση - μεθοδολογία Διάλεξη 11η : Προπονητική. και aerobic (αεροβικός χορός) I ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωση - μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ (ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ AEROBIC) Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ kellis@phed.auth.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ (ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ AEROBIC) Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ kellis@phed.auth. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ (ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ AEROBIC) Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ kellis@phed.auth.gr Βασικές έννοιες που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης με

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 1013 «Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης στον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ & ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ. ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ & ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ. ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ & ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ. ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Θωμάκος Πιέρρος Προπονητής Φ. Κατάστασης Ποδοσφαίρου, Δρ. Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗN ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΡΟΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗN ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΡΟΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗN ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΡΟΜΟΙ ΣΚΟΠΟΣ Αξιόπιστη και τεκμηριωμένη γνώση σε θέμα (περιοχή) ανάλογη με το επιστημονικό ενδιαφέρον του φοιτητή. Εκμάθηση της διαδικασίας απόκτησης τεκμηριωμένης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΙ ΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ. Αργύρης Θεοδοσίου

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΙ ΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ. Αργύρης Θεοδοσίου ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΙ ΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ Αργύρης Θεοδοσίου AEROBIA IKANOTHTA μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου καρδιακή συχνότητα συγκέντρωση γαλακτικού οξέος Μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου Η VO 2 max αυξάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη της αντοχής στη χιονοδρομία

Ανάπτυξη της αντοχής στη χιονοδρομία Ανάπτυξη της αντοχής στη χιονοδρομία Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr Η ικανότητα αντοχής χαρακτηρίζεται από:

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εργοφυσιολογίας-Εργομετρίας, Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης, Σ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ.

Εργαστήριο Εργοφυσιολογίας-Εργομετρίας, Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης, Σ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΜΥΪΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ, ΤΗΣ ΑΛΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΘΡΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ ΣΠΡΙΝΤΕΡ. 1 Μηναρετζής Χ., 1 Μεταξάς Θ., 1, 1 Σιάτρας Θ., 1 Βαμβακούδης Ε., 1 Χριστούλας

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες που συντελούν στη φυσική απόδοση. Φυσική κατάσταση

Παράγοντες που συντελούν στη φυσική απόδοση. Φυσική κατάσταση Παράγοντες που συντελούν στη φυσική απόδοση. Φυσική κατάσταση Γιάννης Κουτεντάκης, BSc, MA. PhD Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Περιεχόµενο Μαθήµατος Παράγοντες που συντελούν στη φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής

Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Μέθοδοι Προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Αντοχή Δύναμη Επιμέρους ικανότητες Φυσικής Κατάστασης Ευκαμψία Ευλυγισία Ταχύτητα Αντοχή Αντοχή είναι η ικανότητα του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ (555)

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ (555) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ (555) Ενότητα 7: Αντοχή Χρήστος Κοτζαμανίδης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Συχνότητα και Πρόσληψη Οξυγόνου Ατόμων Μέσης Ηλικίας κατά την Εκτέλεση Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών

Καρδιακή Συχνότητα και Πρόσληψη Οξυγόνου Ατόμων Μέσης Ηλικίας κατά την Εκτέλεση Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών Ερευνητική Αναζητήσεις στη Φυσική Αγωγή & τον Αθλητισμό τόμος 6 (3), 329 339 Δημοσιεύτηκε: 31 Δεκεμβρίου 2008 Inquiries in Sport & Physical Education Volume 6 (3), 329-339 Released: December 31, 2008 www.hape.gr/emag.asp

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B

Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B ΟΡΙΣΜΟΣ Γενικά με τον όρο αντοχή εννοούμε την φυσική (σωματική) και ψυχική ανθεκτικότητα του παίκτη στην κόπωση σε επιβαρύνσεις μεγάλης διάρκειας και

Διαβάστε περισσότερα

από την International Association for Dance Medicine and Science (Διεθνής Ένωση Ιατρικής και Επιστήμης για τον Χορό) Εισαγωγή

από την International Association for Dance Medicine and Science (Διεθνής Ένωση Ιατρικής και Επιστήμης για τον Χορό) Εισαγωγή Φυσική κατάσταση στον χορό από την International Association for Dance Medicine and Science (Διεθνής Ένωση Ιατρικής και Επιστήμης για τον Χορό) www.dancescience.org Εισαγωγή Το τυπικό μάθημα χορού θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Αντοχή. Γρίβας Γεράσιμος

Αντοχή. Γρίβας Γεράσιμος Αντοχή Γρίβας Γεράσιμος Αντοχή είναι η ικανότητα: α. αντίστασης στην κόπωση και β. γρήγορης ανάληψης. Η ικανότητα αντοχής χαρακτηρίζεται από: Ø Τη σωματική, πνευματική και ψυχική ικανότητα του ατόμου να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & AΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑΣ Διευθυντής: Καθηγητής Κων/νος Μανδρούκας ΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

(Β. Κλεισούρας, 2004)

(Β. Κλεισούρας, 2004) Όρια Αθλητικής Απόδοσης Γενετικά προκαθορισμένα όρια Κοσμάς Χριστούλας Αν. Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ. Άμεσες προσαρμογές / αντιδράσεις Πρόσκαιρες φυσιολογικές αποκρίσεις ή απαντήσεις ή αντιδράσεις στη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ Ονοματεπώνυμο : Hμερ. Γέννησης: ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη της αντοχής στο ποδόσφαιρο. Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ

Ανάπτυξη της αντοχής στο ποδόσφαιρο. Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ Ανάπτυξη της αντοχής στο ποδόσφαιρο Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ Βασικά ερωτήματα και προβληματισμοί για το σχεδιασμό προπόνησης αντοχής Είναι η αντοχή σημαντική για το ποδόσφαιρο; Ποιες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Η Σχολή Καλαθοσφαίρισης Γ Κατηγορίας είναι η βασική Σχολή για τη θεμελίωση των απαραίτητων προσόντων για την άσκηση του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΑΝΤΟΧΗ

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΑΝΤΟΧΗ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΓΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής

Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ - ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ

ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ - ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ Α/Α Ονοματεπώνυμο Χρονολ/κή Ηλικία (χρ.μ.) Σωματικό Ανάστημα (cm) Σωματική μάζα (kg) Ιδανική Σωματική Μάζα (kg) ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ - ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ Άθροισμα 7 δερμ/χών (mm) μυικής μάζας (cm) Μάζα Οστικού

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης Θεoδωρόπουλος Δευτέρα, 31 Αύγουστος :22 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 13 Ιούνιος :48

Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης Θεoδωρόπουλος Δευτέρα, 31 Αύγουστος :22 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 13 Ιούνιος :48 Τα οφέλη για την υγεία που κερδίζονται μέσω της αερόβιας άσκησης έχουν αποδειχτεί. Η έρευνα έχει δείξει ότι συστηματική και μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα, έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛ

ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛ ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Μάθηµα: Κωδικός: Επίπεδο Μαθήµατος: Κατηγορία Μαθήµατος: Πιστωτικές Μονάδες (ECTS): Εξάµηνο: Έναρξη Λήξη µαθήµατος: Ηµέρες / Ώρες ιδασκαλίας: Χώρος ιδασκαλίας: Μέθοδοι ιδασκαλίας:

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Ποιότητα Ζωής στην Τρίτη Ηλικία

Άσκηση και Ποιότητα Ζωής στην Τρίτη Ηλικία Άσκηση και Ποιότητα Ζωής στην Τρίτη Ηλικία Ηλίας Σμήλιος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Προοπτική πληθυσμιακής εξέλιξης ανά ηλικιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ. Ανάλυση Αθλημάτων. κωδ. μαθήματος Ν314. Τίτλος 5ης Διάλεξης. Εισήγηση: Χατζηνικολάου Α.,Επίκουρος Καθηγητής

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ. Ανάλυση Αθλημάτων. κωδ. μαθήματος Ν314. Τίτλος 5ης Διάλεξης. Εισήγηση: Χατζηνικολάου Α.,Επίκουρος Καθηγητής ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ κωδ. μαθήματος Ν314 Τίτλος 5ης Διάλεξης Ανάλυση Αθλημάτων Εισήγηση: Χατζηνικολάου Α.,Επίκουρος Καθηγητής ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Ο αγώνας χωρίζεται σε 4 περιόδους των 10 λεπτών, μεταξύ της

Διαβάστε περισσότερα

«Escape: Μια εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την

«Escape: Μια εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστήμιου Πατρών Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας «Escape: Μια εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών». ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ ΚΑΤΩΦΛΙ

ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & AΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ ΚΑΤΩΦΛΙ Θωμάς Μεταξάς, PhD

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL

Διαβάστε περισσότερα

. (Ασκήσεις προς αποφυγή)

. (Ασκήσεις προς αποφυγή) ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωσημεθοδολογία-προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση φυσιολογικών χαρακτηριστικών στο σύγχρονο ποδόσφαιρο

Αξιολόγηση φυσιολογικών χαρακτηριστικών στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Αξιολόγηση φυσιολογικών χαρακτηριστικών στο σύγχρονο ποδόσφαιρο Στέλιος Πούλος M.Sc., A.C.S.M., UEFA A Και όμως

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Εργομετρικής Αξιολόγησης παιδιών σε Ακαδημίες

Πρόταση Εργομετρικής Αξιολόγησης παιδιών σε Ακαδημίες Πρόταση Εργομετρικής Αξιολόγησης παιδιών σε Ακαδημίες Εισαγωγή Η ολοένα αυξανόμενη εισροή παιδιών και εφήβων στον χώρο του αθλητισμού αλλά και η συστηματικά διογκούμενη αναλογία παιδιών και εφήβων με χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Ανθρω οµετρικά χαρακτηριστικά και αράµετροι φυσικών ικανοτήτων σε Έλληνες αθλητές του αλ ικού σκι υψηλού ε ι έδου

Ανθρω οµετρικά χαρακτηριστικά και αράµετροι φυσικών ικανοτήτων σε Έλληνες αθλητές του αλ ικού σκι υψηλού ε ι έδου Ανθρω οµετρικά χαρακτηριστικά και αράµετροι φυσικών ικανοτήτων σε Έλληνες αθλητές του αλ ικού σκι υψηλού ε ι έδου Νικολό ουλος ηµήτρης, α όφοιτος ΤΕΦΑΑ, MSc, ρο ονητής αλ ικού σκι Εισαγωγή Το αγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Σχεδιασμού και Καθοδήγησης της Προπόνησης. Τίτλος Διάλεξης

Αρχές Σχεδιασμού και Καθοδήγησης της Προπόνησης. Τίτλος Διάλεξης Αρχές Σχεδιασμού και Καθοδήγησης της Προπόνησης κωδ. Μαθήματος N162 Τίτλος Διάλεξης Περιοδισμός για την ανάπτυξη της μυϊκής ισχύος και πρωτόκολλα προπόνησης για το bodybuilding Η Ισχύς ως Μηχανικό Μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός Αντοχής. Αντοχή είναι η ικανότητα του οργανισμού: να αντιστέκεται στην κόπωση. να αποκαθίσταται γρήγορα μετά την κόπωση

Ορισμός Αντοχής. Αντοχή είναι η ικανότητα του οργανισμού: να αντιστέκεται στην κόπωση. να αποκαθίσταται γρήγορα μετά την κόπωση Ορισμός Αντοχής Αντοχή είναι η ικανότητα του οργανισμού: να αντιστέκεται στην κόπωση να αποκαθίσταται γρήγορα μετά την κόπωση Γενικός Προσδιορισμός Η ικανότητα αντοχής απαιτείται σε όλα σχεδόν τα αθλήματα

Διαβάστε περισσότερα

KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωση - μεθοδολογία Διάλεξη 13η : Προπονητική. (αεροβικός χορός) III

KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωση - μεθοδολογία Διάλεξη 13η : Προπονητική. (αεροβικός χορός) III ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωση - μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Αρχές της προπόνησης Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Μυϊκή δύναμη Δύναμη: η μέγιστη δύναμη που μπορεί ένας μυς ή ομάδα μυών να παράγουν. 1 μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ια Βίου Φυσική Κατάσταση ΚΩ. Μ/ΤΟΣ-ΜΑΜ ΑΘΛ.012-11325 ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ (ECTS) 3 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μάθηµα Επιλογής ΤΡΟΠΟΣ ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ιαλέξεις/εργαστηριακά Μαθήµατα/Πρακτική Εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

«Η προπόνηση με βάρη βελτιώνει τη δύναμη και τη μυϊκή υπερτροφία νεαρών αθλητών του βόλεϊ.»

«Η προπόνηση με βάρη βελτιώνει τη δύναμη και τη μυϊκή υπερτροφία νεαρών αθλητών του βόλεϊ.» «Η προπόνηση με βάρη βελτιώνει τη δύναμη και τη μυϊκή υπερτροφία νεαρών αθλητών του βόλεϊ.» ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σκοπός της εργασίας ήταν να εξετάσει τις επιδράσεις ενός προγράμματος ανάπτυξης μυϊκής δύναμης και υπερτροφίας,

Διαβάστε περισσότερα

Created with Print2PDF. To remove this line, buy a license at: http://www.binarynow.com/

Created with Print2PDF. To remove this line, buy a license at: http://www.binarynow.com/ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ AEROBIC FITNESS ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ AEROBIC & FITNESS ΕΝΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ AEROBIC Η ένταση για τις αερόβιες προσαρμογές κυμαίνεται από 50%

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Διάλεξη 8 Εφαρμογές της στατιστικής στην έρευνα - Ι. Υπεύθυνος Καθηγητής Χατζηγεωργιάδης Αντώνης

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Διάλεξη 8 Εφαρμογές της στατιστικής στην έρευνα - Ι. Υπεύθυνος Καθηγητής Χατζηγεωργιάδης Αντώνης ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Διάλεξη 8 Εφαρμογές της στατιστικής στην έρευνα - Ι Υπεύθυνος Καθηγητής Χατζηγεωργιάδης Αντώνης 1 Μέρη της Έρευνας Περιγραφική στατιστική Πολυδιάστατη στατιστική Σχέσεις μεταξύ μεταβλητών

Διαβάστε περισσότερα

Η. Ζαχαρόγιαννης, Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΚΑΡΔΙΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ & ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ (ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ)

Η. Ζαχαρόγιαννης, Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΚΑΡΔΙΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ & ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ (ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) Η. Ζαχαρόγιαννης, Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΚΑΡΔΙΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ & ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ (ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) ΑΝΤΟΧΗ ΟΡΙΣΜΟΣ: Ικανότητα διατήρησης κάποιου έργου για όσο το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Δ. ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Δ. ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Δ. ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός PhD Επίκουρος Καθηγητής Προπονησιολογίας Καλαθοσφαίρισης Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκή ύναµη. Γιάννης Κουτεντάκης, BSc, MA. PhD. Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας

Μυϊκή ύναµη. Γιάννης Κουτεντάκης, BSc, MA. PhD. Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Μυϊκή ύναµη Γιάννης Κουτεντάκης, BSc, MA. PhD Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Περιεχόµενο Μαθήµατος Ορισµός Μέτρηση της δύναµης και αποτελέσµατα µετρήσεων Παράγοντες που επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ 1. ΕΞΩ ΑΠΟΤΟ ΝΕΡΟ 2. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ 1. ΕΞΩ ΑΠΟΤΟ ΝΕΡΟ 2. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ 1. ΕΞΩ ΑΠΟΤΟ ΝΕΡΟ 2. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΓΕΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Η γενική σωματική προετοιμασία καλλιεργεί την ολόπλευρη ανάπτυξη των ικανοτήτων του αθλητή η οποία θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σχεδιασμός και η καθοδήγηση της προπόνησης με βάρη στην καλαθοσφαίριση σε 7 βήματα

Ο Σχεδιασμός και η καθοδήγηση της προπόνησης με βάρη στην καλαθοσφαίριση σε 7 βήματα Ο Σχεδιασμός και η καθοδήγηση της προπόνησης με βάρη στην καλαθοσφαίριση σε 7 βήματα του ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Ph.D. / athchatz.tefaa@gmail.com Λέκτορας, ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ / Προπονητής Καλαθοσφαιρίσης Η απόδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ. Τύποι Φυσιολογικές προσαρµογές ιάρκεια ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ. Τύποι Φυσιολογικές προσαρµογές ιάρκεια ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Τύποι Φυσιολογικές προσαρµογές Βασικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. προγραμμάτων προπόνησης ταχυδύναμης» Designing power training programs. Δρ. Γεροδήμος Βασίλειος Λέκτορας ΤΕΦΑΑ-ΠΘ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. προγραμμάτων προπόνησης ταχυδύναμης» Designing power training programs. Δρ. Γεροδήμος Βασίλειος Λέκτορας ΤΕΦΑΑ-ΠΘ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 1013 «Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης στον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΜΚ 0910 «Εργοφυσιολογία στον Αγωνιστικό Αθλητισµό Ι»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΜΚ 0910 «Εργοφυσιολογία στον Αγωνιστικό Αθλητισµό Ι» ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 0910 «Εργοφυσιολογία στον Αγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Τα Οφέλη των Προσαρμοσμένων Διατάσεων σε Καρέκλα στη Διάθεση Γυναικών με Ήπια Νοητική Διαταραχή

Τα Οφέλη των Προσαρμοσμένων Διατάσεων σε Καρέκλα στη Διάθεση Γυναικών με Ήπια Νοητική Διαταραχή Τα Οφέλη των Προσαρμοσμένων Διατάσεων σε Καρέκλα στη Διάθεση Γυναικών με Ήπια Νοητική Διαταραχή Δημακοπούλου Ε., Καρυδάκη Μ., Αποστολόπουλος Ξ., Βλαχογιάννη Α., Παπαγιάννη Μ. Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης Ενότητα 7: Προγραμματισμός προπόνησης ανάπτυξης φυσικής κατάστασης Γεροδήμος Βασίλειος, Καρατράντου Κωνσταντίνα Τμήμα Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες είναι οι σημαντικότερες παράμετροι της φυσικής κατάστασης για τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή; Πώς και πόσο μπορούν να βελτιωθούν;

Ποιες είναι οι σημαντικότερες παράμετροι της φυσικής κατάστασης για τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή; Πώς και πόσο μπορούν να βελτιωθούν; Ποιες είναι οι σημαντικότερες παράμετροι της φυσικής κατάστασης για τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή; Πώς και πόσο μπορούν να βελτιωθούν; Γρηγόρης Μπογδάνης, PhD Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. Καρυές, Τρίκαλα 42100.

ΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. Καρυές, Τρίκαλα 42100. ΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Πήδουλας Γεώργιος, Σούλας Δημήτριος, Βουτσελάς Βασίλειος Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και

Διαβάστε περισσότερα

Polarized or threshold training for greater adaptations and peak performance?

Polarized or threshold training for greater adaptations and peak performance? 8 th Congress of Biochemistry and Physiology of Exercise 8 ο Συνέδριο Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης Polarized or threshold training for greater adaptations and peak performance? A. Kabasakalis

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ειδικότητα: Αθλητικοί Δρόμοι Τομέας Κλασικού Αθλητισμού

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ειδικότητα: Αθλητικοί Δρόμοι Τομέας Κλασικού Αθλητισμού ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ειδικότητα: Αθλητικοί Δρόμοι Τομέας Κλασικού Αθλητισμού Θέμα: «Η Επίδραση της προπόνησης αντίστασης στην επίδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ. Τί είναι η εργομετρία;

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ. Τί είναι η εργομετρία; ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ Τί είναι η εργομετρία; Είναι η διαδικασία μέσω της οποίας μετριούνται και μελετούνται τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και οι φυσικές ικανότητες του ανθρώπου. Η εργομετρία χρησιμοποιεί εξοπλισμό

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακοί κτύποι στους εφήβους

Καρδιακοί κτύποι στους εφήβους Καρδιακοί κτύποι στους εφήβους Σαμαρά Β., Γιαταγαντζίδης Α., Δώνης Α., Ισαακίδου Σ., Κοντού Ε., Κουγιουμτζίδης Ν., Μαρτάκου Α., Μεχανετζίδου Μ., Μπαλτζόπουλος Α., Νούλης Β., Πάδη Μ., Παπαϊωαννίδης Γ.,

Διαβάστε περισσότερα

Παρακολούθηση & Αξιολόγηση Κολυμβητών

Παρακολούθηση & Αξιολόγηση Κολυμβητών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Παρακολούθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Created with Print2PDF. To remove this line, buy a license at: http://www.binarynow.com/

ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Created with Print2PDF. To remove this line, buy a license at: http://www.binarynow.com/ FITNESS: ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ FITNESS ΕΝΩ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΓΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΟΙ ΖΩΝΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΗΜΙΑΝΤΟΧΗΣ - ΑΝΤΟΧΗΣ

ΣΕΓΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΟΙ ΖΩΝΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΗΜΙΑΝΤΟΧΗΣ - ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΕΓΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΟΙ ΖΩΝΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΗΜΙΑΝΤΟΧΗΣ - ΑΝΤΟΧΗΣ Δημήτριος Ελ. Σούλας Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Π.Θ Προπονητής Στίβου Γ.Σ.Τρικάλων dsoulas@pe.uth.gr

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλική Μάνου Λέκτορας Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ. vmanou@phed.auth.gr

Βασιλική Μάνου Λέκτορας Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ. vmanou@phed.auth.gr Βασιλική Μάνου Λέκτορας Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ vmanou@phed.auth.gr ύναμη Φυσική κατάσταση Συντονιστικές ικανότητες Αντοχή Ταχύτητα Κινητικότητα (ευκαμψία-ευλυγισία) Η ικανότητα του ατόμου να εκτελεί μέτριες

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες

Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες Ενότητα 10: Προγραμματισμός προπόνησης ανάπτυξης φυσικής κατάστασης Γεροδήμος Βασίλειος, Καρατράντου Κωνσταντίνα Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΛΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ Η Σημασία της σωστής διατροφής και της άσκησης στην εφηβεία Οι διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

αναερόβιων συστημάτων απελευθέρωσης ενέργειας.

αναερόβιων συστημάτων απελευθέρωσης ενέργειας. Απόσταση VO 2 800m 96,3 1500m 85,1 3km 77,8 Εκτίμηση αναερόβιων συστημάτων απελευθέρωσης ενέργειας. Προμήθεια ΑΤP Μεταβολίτες μυ (από μυϊκή βιοψία) στη διάρκεια αγώνα 400m (51sec) Παράμετρος Ηρεμία Μετά

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης

Φυσιολογία της Άσκησης Φυσιολογία της Άσκησης Αερόβια ικανότητα Μέγιστη Πρόσληψη Οξυγόνου (VO 2 max) Βασίλειος Σπ. Τράνακας MSc Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Επιστημονικός συν. Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

Multiball Training. Μιχάλης Κατσικαδέλης MSc-PhDc

Multiball Training. Μιχάλης Κατσικαδέλης MSc-PhDc Multiball Training Μιχάλης Κατσικαδέλης MSc-PhDc Επιτραπέζια Αντισφαίριση The Sport which perform chess while carrying out 100m. running I.Ogimura Εισαγωγικά Στοιχεία Χαρακτηριστικά του Αθλήματος Επαναλαμβανόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Διαλειμματικό ή συνεχόμενο τρέξιμο για τη βελτίωση της απόδοσης στην αντοχή;

Διαλειμματικό ή συνεχόμενο τρέξιμο για τη βελτίωση της απόδοσης στην αντοχή; Διαλειμματικό ή συνεχόμενο τρέξιμο για τη βελτίωση της απόδοσης στην αντοχή; Ορισμός διαλειμματικής προπόνησης + + + Τρέξιμο Επαναφορά Τρέξιμο Επαναφορά ΑΝΤΟΧΗ ΟΡΙΣΜΟΣ: Ικανότητα διατήρησης κάποιου έργου

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Καμπάς Αναπλ. Καθηγητής. Αξιολόγηση της Αθλητικής Απόδοσης

Αντώνης Καμπάς Αναπλ. Καθηγητής. Αξιολόγηση της Αθλητικής Απόδοσης Αντώνης Καμπάς Αναπλ. Καθηγητής Αξιολόγηση της Αθλητικής Απόδοσης Ορολογία Τέστ είναι το μέσο με το οποίο διαπιστώνουμε αν υπάρχει ή όχι ένα χαρακτηριστικό Μέτρηση είναι η διαδικασία εξακρίβωσης της ποσότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 15ο : Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΡΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΜΠΤΗΡΕΣ ΜΥΕΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

Μάθημα 15ο : Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΡΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΜΠΤΗΡΕΣ ΜΥΕΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ (Κ.Μ. Μ 161) Μάθημα 15ο : Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΡΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΜΠΤΗΡΕΣ ΜΥΕΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές πρέπει να είναι σε θέση

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη της δύναμης στο TKD

Ανάπτυξη της δύναμης στο TKD Ανάπτυξη της δύναμης στο TKD Σπύρος Κέλλης, καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr Δύναμη Είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επενεργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. 2011: Κάτοχος διπλώματος προπονητικής ποδοσφαίρου UEFA B

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. 2011: Κάτοχος διπλώματος προπονητικής ποδοσφαίρου UEFA B ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Όνομα: Αριστείδης Επώνυμο: Μύρκος Ημ/νία γέννησης: 19 Οκτ - 1989 Τόπος γέννησης: Πειραιάς, Αττικής Διεύθυνση: Άρδα 03, Κομοτηνή Τηλέφωνο: 6939641647 e- mail: amyrkos@phyed.duth.gr

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική κατάσταση Παράμετροι της φυσικής κατάστασης που αναφέρονται στην υγεία

Φυσική κατάσταση Παράμετροι της φυσικής κατάστασης που αναφέρονται στην υγεία Φυσική κατάσταση Η φυσική υγεία ή φυσική κατάσταση (όπως συνηθίζεται να αποκαλείται στους κόλπους των επαγγελματιών της άσκησης), που αντιστοιχεί στον αγγλικό όρο Physical Fitness, είναι ένας πολυδιάστατος

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντική η ικανότητα κατανάλωσης υψηλής ποσότητας οξυγόνου (VO 2 max)

Σημαντική η ικανότητα κατανάλωσης υψηλής ποσότητας οξυγόνου (VO 2 max) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Αερόβια Διαλειμματική Άσκηση: Προπονητικές μεταβλητές και φυσιολογικές αποκρίσεις Ηλίας Σμήλιος Επίκουρος Καθηγητής Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Χορογραφική προετοιμασία στην ενόργανη γυμναστική γυναικών. Δόντη Αναστασία Ομοσπονδιακή προπονήτρια

Χορογραφική προετοιμασία στην ενόργανη γυμναστική γυναικών. Δόντη Αναστασία Ομοσπονδιακή προπονήτρια Χορογραφική προετοιμασία στην ενόργανη γυμναστική γυναικών Δόντη Αναστασία Ομοσπονδιακή προπονήτρια Συνιστώσες Βαθμολογίας στην ενόργανη γυμναστική Η ανάπτυξη και συγκέντρωση της δυσκολίας στα αγωνιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη ταχυδύναμης και άκυκλης ταχύτητας στις αναπτυξιακές ηλικίες

Ανάπτυξη ταχυδύναμης και άκυκλης ταχύτητας στις αναπτυξιακές ηλικίες Ανάπτυξη ταχυδύναμης και άκυκλης ταχύτητας στις αναπτυξιακές ηλικίες Ταχυδύναμη Η ταχυδύναμη (ισχύς) αποτελεί μια από τις φυσικές ιδιότητες, των οποίων η σημασία κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική στον κλασικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ. Διάλεξη 6 η. Βασίλειος Σπ. Τράνακας MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Καθ. Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ. Διάλεξη 6 η. Βασίλειος Σπ. Τράνακας MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Καθ. Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού 1 ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ Διάλεξη 6 η Βασίλειος Σπ. Τράνακας MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Καθ. Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Κυκλοεργόμετρο 2 Μέτρηση έργου εύκολη, ακριβής και ανεξάρτητη σωματικού βάρους Συντελεστής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ονοματεπώνυμο : Θεόδωρος Πλατάνου Διεύθυνση Επικοινωνίας : Εθνικής Αντίστασης 41, Δάφνη 17237 Tηλέφωνο Επικοινωνίας : 210-727-6065 Fax : 210-9344396 E-mail : platan@phed.uoa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Βετεράνοι αθλητές. Απόδοση & Ηλικία. Βασικά στοιχεία. Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη

Βετεράνοι αθλητές. Απόδοση & Ηλικία. Βασικά στοιχεία. Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη Αθλητισμός Επιδόσεων στη 2η και 3η Ηλικία. Γενικευμένη θεωρία για τη Διατήρηση η της αθλητικής απόδοσης 710: 8 η Διάλεξη Μιχαλοπούλου Μαρία Ph.D. Περιεχόμενο της διάλεξης αυτής αποτελούν: Αγωνιστικός αθλητισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. 3η Διάλεξη: «Σχεδιασμός προγραμμάτων προπόνησης μέγιστης δύναμης» Designing maximal strength training programs

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. 3η Διάλεξη: «Σχεδιασμός προγραμμάτων προπόνησης μέγιστης δύναμης» Designing maximal strength training programs ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 1013 «Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης στον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ. Αργύρης Θεοδοσίου

ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ. Αργύρης Θεοδοσίου ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ Αργύρης Θεοδοσίου ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ Κάθε συστηματική σωματική άσκηση, που πραγματοποιείται αυτόβουλα και εκούσια στη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου για την ανανέωση των δυνάμεων

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Καμπάς Αναπλ. Καθηγητής. Αξιολόγηση της Αθλητικής Απόδοσης

Αντώνης Καμπάς Αναπλ. Καθηγητής. Αξιολόγηση της Αθλητικής Απόδοσης Αντώνης Καμπάς Αναπλ. Καθηγητής Αξιολόγηση της Αθλητικής Απόδοσης Ορολογία Τέστ είναι το μέσο με το οποίο διαπιστώνουμε αν υπάρχει ή όχι ένα χαρακτηριστικό Μέτρηση είναι η διαδικασία εξακρίβωσης της ποσότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη του γαλακτικού για τον σχεδιασμό της προπόνησης αντοχής

Μελέτη του γαλακτικού για τον σχεδιασμό της προπόνησης αντοχής Μελέτη του γαλακτικού για τον σχεδιασμό της προπόνησης αντοχής Αργύρης Τουμπέκης Επίκουρος Καθηγητής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Μελέτη του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΚ 913

ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΚ 913 MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING EUROPEAN COMMUNITY Co financing European Social Fund (E.S.F.)

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση. Καρδιοαναπνευστικές ανταποκρίσεις και προσαρμογές

Άσκηση. Καρδιοαναπνευστικές ανταποκρίσεις και προσαρμογές Άσκηση Καρδιοαναπνευστικές ανταποκρίσεις και προσαρμογές Ηλίας Σμήλιος, Επίκουρος Καθηγητής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΕΝΕΡΓΕΙΑ Μεταβολικές οδοί παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητική Διατροφή. Διαχείριση βάρους & Άσκηση. Βασίλειος Σπ. Τράνακας ΜSc

Αθλητική Διατροφή. Διαχείριση βάρους & Άσκηση. Βασίλειος Σπ. Τράνακας ΜSc Αθλητική Διατροφή Διαχείριση βάρους & Άσκηση Βασίλειος Σπ. Τράνακας ΜSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Καθ. Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Επιστ. συνεργάτης ΤΕΙ Κρήτης Αθλητές - Στόχος Ιδανικό σωματικό βάρος

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων

Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Γ Υ Μ Ν Α Σ Τ Η Σ Π Ρ Ο Π Ο Ν Η Τ Η Σ ( Ε Ι Δ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α & Α Δ Ε Ι Α Α Σ Κ Η Σ Η Σ Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ο Σ Σ Τ Ο Ν Κ Λ Α Σ Σ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης Ενότητα 1: Η επίδραση της άσκησης στην υγεία Γεροδήμος Βασίλειος, Καρατράντου Κωνσταντίνα Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες

Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες Ενότητα 2: Η επίδραση της άσκησης στην υγεία Γεροδήμος Βασίλειος, Καρατράντου Κωνσταντίνα Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού 1 Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιαγγειακές Παθήσεις και Άσκηση: Πρόληψη και Αποκατάσταση

Καρδιαγγειακές Παθήσεις και Άσκηση: Πρόληψη και Αποκατάσταση Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Άσκηση και Υγεία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - Τ.Ε.Φ.Α.Α., ΚΑΡΥΕΣ 42100, ΤΡΙΚΑΛΑ Μάθημα: MB05 Άσκηση, Πρόληψη και Αποκατάσταση Καρδιοπαθειών Διάλεξη 11η Καρδιαγγειακές Παθήσεις

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση. Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία

710 -Μάθηση - Απόδοση. Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 5η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία Περιεχόμενο ενοτήτων Ποιοτική αξιολόγηση Ορισμός και στάδια που περιλαμβάνονται Περιεχόμενο: στοιχεία που τη

Διαβάστε περισσότερα

Αερόβια Φυσική Κατάσταση (Αντοχή)

Αερόβια Φυσική Κατάσταση (Αντοχή) Αερόβια Φυσική Κατάσταση (Αντοχή) Γιάννης Κουτεντάκης, BSc, MA. PhD Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Περιεχόµενο Μαθήµατος Ορισµός αερόβιας αντοχής Καρδιοαναπνευστικό Σύστηµα «Προσφορά»

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης Θεoδωρόπουλος Κυριακή, 24 Μάιος :24 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 13 Ιούνιος :41

Συντάχθηκε απο τον/την Παναγιώτης Θεoδωρόπουλος Κυριακή, 24 Μάιος :24 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 13 Ιούνιος :41 Είναι αντικειμενικός κανόνας ότι η καριέρα κάθε παίκτη θα πρέπει να ακολουθεί ένα ακριβές πλάνο και ότι όλοι οι προπονητές θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες για να μπορούν να παρέχουν ιδανική

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων

Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ: Είναι μία ιδιότητα που βασίζεται στην κινητικότητα των αρθρώσεων. Είναι η ικανότητα εκτέλεσης κινήσεων σε μεγάλη έκταση, μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Eργομετρική Αξιολόγηση

Eργομετρική Αξιολόγηση Eργομετρική Αξιολόγηση Εργο μετρι Αξιο λόγ κή Αθ λητ ών ηση Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΣ Η εταιρεία Life-Ergo δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει πλήρεις και ολοκληρωμένες λύσεις στο χώρο του αθλητισμού. Αξιοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Το Εβδοµαδιαίο και το Ηµερήσιο Πλάνο

Το Εβδοµαδιαίο και το Ηµερήσιο Πλάνο ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Το εβδοµαδιαίο και το ηµερήσιο πλάνο ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Το Εβδοµαδιαίο

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση συνθέτων αγωνισμάτων με έμφαση στις αναπτυξιακές ηλικίες

Προπόνηση συνθέτων αγωνισμάτων με έμφαση στις αναπτυξιακές ηλικίες Προπόνηση συνθέτων αγωνισμάτων με έμφαση στις αναπτυξιακές ηλικίες Μηνάς Κυριάκος Ομοσπονδιακός προπονητής ΣΕΓΑΣ Βασιλείς όλων των αθλημάτων. Τα σύνθετα αγωνίσματα, Δέκαθλο (άντρες) και Έπταθλο (γυναίκες)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα