Σχεδίαση του αλγορίθμου για το παιχνίδι Rat s Life

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σχεδίαση του αλγορίθμου για το παιχνίδι Rat s Life"

Transcript

1 H παρουσίαση περιλαμβάνει: Λίγα λόγια για την Τεχνητή Νοημοσύνη Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Webots Τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτόνομου E-puckmobile-robot Σχεδίαση του αλγορίθμου για το παιχνίδι Rat s Life

2 Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ο πιο δύσκολος και συναρπαστικότερος κλάδος της πληροφορικής. Είναι και αυτή ένα πρόγραμμα όπως όλα τα άλλα αλλά με μία σημαντικότατη διαφορά.τα κανονικά προγράμματα απλώς εκτελούν τις εντολές του προγραμματιστή.όμως το πρόγραμμα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να αυτοπρογραμματίζεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις υπάρχουσες συνθήκες. Ήδη η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει καταφέρει απίστευτα πράγματα.ένα παράδειγμα είναι η αναμέτρηση της στο σκάκι με τον παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού Γκάρι Κασπάροβ το 1997.Το παιχνίδι ήταν ιδιαίτερα αμφίρροπο και στο κρισιμότερο σημείο ο παγκόσμιος πρωταθλητής έκανε μία κίνηση ώστε να ψαρέψει την Τεχνητή Νοημοσύνη και να νικήσει στο ματς.όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος αργότερα η Τεχνητή Νοημοσύνη όχι μόνο δε ψάρεψε αλλά είδε ασύλληπτα για τον ανθρώπινο νου μακριά και έκανε μία απροσδόκητη και ριψοκίνδυνη κίνηση που χάρη σε αυτήν τελικά νίκησε στο παιχνίδι.φυσικά η ομάδα των επιστημόνων προγραμματιστών που κατασκεύασε τη συγκεκριμένη Τεχνητή Νοημοσύνη ήξερε μόνο για το σκάκι το πως παίζεται.αλλά αυτό που γνώριζε πολύ καλά ήταν πως να προγραμματίζει. Οι τρεις κανόνες με τους οποίους για την ανθρώπινη ασφάλεια πρέπει να έχουν προγραμματιστεί με Τεχνητή Νοημοσύνη οπωσδήποτε τα ρομπότς είναι οι εξής: 1) Το ρομπότ δεν επιτρέπεται να βλάψει άνθρωπο ή να επιτρέψει - μέσω της απραξίας του - να πάθει ένας άνθρωπος κακό. 2) Το ρομπότ πρέπει να υπακούει στις διαταγές των ανθρώπων,εκτός εάν οι διαταγές αυτές αντιβαίνουν τον πρώτο κανόνα. 3) Το ρομπότ πρέπει να προστατεύει την ύπαρξή του,εφόσον η ύπαρξή του δεν παραβιάζει τον πρώτο ή το δεύτερο κανόνα.

3 Τι είναι το πρόγραμμα Webots Το πρόγραμμα Webots παρέχει τη δυνατότητα εικονικού προγραμματισμού του ρομπότ.αυτό είναι πολύ σημαντικό καθόσον όταν προγραμματίζεις ένα αληθινό ρομπότ είναι χρονοβόρα η εκσφαλμάτωση. Εκτός από αυτό ο τρισδιάστατος κόσμος του Webots μέσα στο οποίο υπάρχει το ρομπότ δίνει μία πολύ καλή οπτική εικόνα για την αποφυγή εμποδίων ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στον προγραμματιστή να μπορεί να προγραμματίσει το ρομπότ σε διάφορες γλώσσες συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας Java.Αυτό είναι σημαντικότατο καθώς η γλώσσα Java είναι αυτήν τη στιγμή η καλύτερη γλώσσα προγραμματισμού στον πλανήτη.η γλώσσα Java είναι η καλύτερη γλώσσα προγραμματισμού σήμερα διότι γράφτηκε πάνω στη γλώσσα C και τη γλώσσα C++ αλλά αφαίρεσε τους δείκτες και τις μνήμες.αυτό είχε ως συνέπεια να γίνει ευκολότερη στην εκμάθηση αλλά συγχρόνως να διατηρεί και τις δυνατότητες των γλωσσών C και C++.Επιπρόσθετα εμπλουτίστηκε με ακόμη περισσότερες δυνατότητες και δικαίως κατέληξε να θεωρείται η κορυφαία γλώσσα στον κόσμο.το μόνο κόστος της συγγραφής της γλώσσας Java πάνω στις γλώσσες C και C++ είναι ότι έχει μικρότερη ταχύτητα από αυτές τις γλώσσες ωστόσο και πάλι η ταχύτητα της δεν είναι απαγορευτικά αργή. Τέλος το πρόγραμμα Webots διαθέτει υπέρυθρους αισθητήρες,αισθητήρες φωτός,αισθητήρες αφής, επιταχυνσιόμετρα,gps,κάμερες και άλλα τα οποία κάνουν το πρόγραμμα ένα ακαταμάχητο εργαλείο για τον προγραμματισμό των ρομπότς.

4 E-puck-mobile-robot Το Ε-puck-mobile-robot αντιπροσωπεύει καθένα από τα δύο ρομπότς που συναγωνίζονται μέσα στο λαβύρινθο ποιο από τα δύο θα επιβιώσει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο παιχνίδι που λέγεται Rat s Life.Τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του αυτόνομου ρομπότ είναι τα εξής: Διάμετρος: 70 mm Ύψος: 50 mm Βάρος: 200 g Μέγιστη ταχύτητα: 13 cm/s Αυτονομία: 2 ώρες κίνησης Μνήμη - RAM: 8 KB Λάμψη - Flash: 144 ΚΒ Κινήσεις: 2 Υπέρυθρους αισθητήρες μέτρησης απόστασης: 8 κατανεμημένους στο ρομπότ κυκλικά με τη φορά του ρολογιού Κάμερα: 640x480 στο μπροστινό μέρος του ρομπότ LEDs:8 LEDs κυκλικά + ένα στο κέντρο LED + ένα LED μπροστά Επιταχυνσιόμετρα: 3D Μικρόφωνα: 3 Ηχεία: 1

5 Ο αλγόριθμος έχει τρία σκέλη: Γρήγορη πλοήγηση Αποφυγή εμποδίων Εξερεύνηση για πλοήγηση σε αριστερούς ή δεξιούς διαδρόμους Για να διατηρηθεί στη ζωή το ρομπότ πρέπει να βρίσκει τις λάμπες που ανανεώνουν τη μπαταρία του δηλαδή παρατείνουν τη ζωή του στο ανταγωνιστικό αυτό παιχνίδι.συνεπώς ο αλγόριθμος που χρησιμοποιώ περιέχει καταρχάς γρηγορότερη πλοήγηση μέσα στο λαβύρινθο.η ταχύτητα της πλοήγησης του ρομπότ είναι ζωτικής σημασίας καθόσον αν του ρομπότ του μένει λίγος χρόνος για να παραμείνει ζωντανό και ανάψει μία λάμπα η οποία είναι μακριά από το ρομπότ τότε είναι ευκολονόητο το ότι το ρομπότ πρέπει να κινηθεί ταχύτατα.για αυτό λοιπόν η ταχύτητα του ρομπότ τριπλασιάστηκε. Εκτός από τη γρήγορη πλοήγηση ο αλγόριθμος συγκαταλέγει την αποφυγή εμποδίων.

6 Η αποφυγή εμποδίων πραγματοποιείται με τους αισθητήρες απόστασης distancesensor[0] και distancesensor[1] οι οποίοι ανιχνεύουν εμπόδια από τη μπροστινή πλευρά του ρομπότ εώς τη γωνία με αυτήν περίπου 45 μοίρες και τους αισθητήρες απόστασης distancesensor[6] και distancesensor[7] που εντοπίζουν εμπόδια από τη μπροστινή πλευρά του ρομπότ εώς τη γωνία με αυτήν περίπου -45 μοίρες.στην πρώτη περίπτωση γίνεται στροφή προς τα αριστερά ενώ στη δεύτερη,στροφή προς τα δεξιά.για να γίνει στροφή προς τα δεξιά θέτουμε την αριστερή ταχύτητα του ρομπότ ίση με τη μέγιστη ταχύτητα του ρομπότ (900) και τη δεξιά ταχύτητα του ρομπότ ίση με την αντίθετη τιμή της μέγιστης ταχύτητας του ρομπότ (-900).Τα ανάποδα κάνουμε για την αριστερή στροφή του ρομπότ. Επειδή υπάρχει η περίπτωση να κολλήσει στον τοίχο το ρομπότ επειδή δε θα βλέπει καθόλου στα αριστερά εμπόδια για το ρομπότ που χρησιμοποιεί για την αποφυγή εμποδίων τους αισθητήρες distancesensor[0] και distancesensor[1] τουτέστιν του ρομπότ Rat1 έχω προσθέσει και τον αισθητήρα distancesensor[7] για ανίχνευση πάρα πολύ κοντινών εμποδίων λίγο προς τα αριστερά. Ομοίως για το ρομπότ που χρησιμοποιεί για την αποφυγή εμποδίων τους αισθητήρες distancesensor[6] και distancesensor[7] δηλαδή του ρομπότ Rat0 έχω προσθέσει και τον αισθητήρα distancesensor[0] για ανίχνευση πάρα πολύ κοντινών εμποδίων λίγο προς τα δεξιά. Τέλος ο αλγόριθμος συμπεριλαμβάνει εξερεύνηση για πλοήγηση σε αριστερούς ή δεξιούς διαδρόμους.

7 Δηλαδή ο αλγόριθμος περιλαμβάνει πλοήγηση προς τα δεξιά όταν βρεθεί διάδρομος προς τα δεξιά για το ένα ρομπότ και πλοήγηση προς τα αριστερά όταν βρεθεί διάδρομος προς τα αριστερά για το άλλο ρομπότ.αυτή η στρατηγική είναι πολύ εποικοδομητική καθόσον αν δε δινόταν η δυνατότητα στο ρομπότ να στρίψει προς τα αριστερά για το ρομπότ που κάνει αποφυγή εμποδίων μόνο προς τα δεξιά ή δε δινόταν η δυνατότητα στο άλλο ρομπότ να στρίψει προς τα δεξιά ενώ κάνει αποφυγή εμποδίων μόνο προς τα αριστερά θα υπήρχε πρόβλημα.το πρόβλημα θα ήταν αν δεν υπήρχαν αυτές οι δυνατότητες ότι το ρομπότ το οποίο κάνει αποφυγή εμποδίων μόνο προς τα αριστερά να παγιδευόταν και να έκανε συνεχώς την ίδια κίνηση δηλαδή αποφυγή εμποδίων αποκλειστικά προς τα αρι στερά.το αντίστοιχο θα γινόταν και για το άλλο ρομπότ το οποίο θα έκανε κίνηση μόνο προς τα δεξιά και θα επαναλάμβανε διηνεκώς την ίδια κίνηση.αυτό υλοποιείται στο πρόγραμμα με τη χρήση του αισθητήρα distancesensor[2] για το ρομπότ Rat1 που ψάχνει διαδρόμους προς τα δεξιά ενώ αποφεύγει εμπόδια στρίβοντας πάντα αριστερά και του αισθητήρα distancesensor[5] για το ρομπότ Rat0 που ερευνά διαδρόμους προς τα αριστερά ενώ αποφεύγει εμπόδια στρίβοντας πάντα δεξιά. Ήτοι του αισθητήρα που σχηματίζει γωνία 90 μοίρες με το μπροστινό μέρος του πρώτου ρομπότ και του αισθητήρα που σχηματίζει γωνία -90 μοίρες με το μπροστινό μέρος του δεύτερου ρομπότ.

8 Οι αισθητήρες αυτοί είναι αισθητήρες μέτρησης απόστασης πράγμα που σημαίνει πως μετρούν την απόσταση του ρομπότ με τον τοίχο του λαβυρίνθου (εμπόδιο).ουσιαστικά όσο πιο μεγάλη τιμή έχουν αυτοί οι αισθητήρες τόσο πιο κοντά είναι το εμπόδιο από το ρομπότ.οπότε για απόσταση μικρότερη του 50 αυτών των αισθητήρων κάνω το Rat1 να κινηθεί προς τα δεξιά και το Rat0 να κινηθεί προς τα αριστερά. Η διπλανή εικόνα έχει μία γεύση αλήθειας...!!!

Κεφάλαιο 5: Κίνηση. 5.1 Σχετική κίνηση αντικειμένων

Κεφάλαιο 5: Κίνηση. 5.1 Σχετική κίνηση αντικειμένων Κεφάλαιο 5: Κίνηση... Σε αυτό το κεφάλαιο: 5.1 Σχετική κίνηση αντικειμένων 5.2 Κίνηση με συντεταγμένες 5.3 Ομαλή κίνηση 5.4 Ολοκληρωμένο παράδειγμα... Δώσε μου τόπο να σταθώ και κινώ και την γη ακόμα (Αρχιμήδης)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.Εντολές κίνησης

Κεφάλαιο 1.Εντολές κίνησης Προγραμματίζω με το ΒΥΟΒ 1 Κεφάλαιο 1.Εντολές κίνησης Από το μάθημα της Φυσικής γνωρίζουμε ότι κίνηση σημαίνει αλλαγή της θέσης ενός αντικειμένου. Οι εντολές κίνησης που μας παρέχει το ΒΥΟΒ χωρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία. Τίτλος: Προσομοίωση Αλγορίθμων Διάταξης με Εκπαιδευτικό Ρομπότ. Εκπόνηση: Απόστολος A. Πουρνάρας

Διπλωματική Εργασία. Τίτλος: Προσομοίωση Αλγορίθμων Διάταξης με Εκπαιδευτικό Ρομπότ. Εκπόνηση: Απόστολος A. Πουρνάρας Πανεπιστήμιο Πατρών Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Διπλωματική Εργασία Τίτλος: Προσομοίωση Αλγορίθμων Διάταξης με Εκπαιδευτικό Ρομπότ Εκπόνηση: Απόστολος A. Πουρνάρας Επίβλεψη:

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo;

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Κεφάλαιο 2 Εισαγωγή Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Η Logo είναι μία από τις πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Κάθε γλώσσα προγραμματισμού έχει σκοπό τη δημιουργία προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

3 Τι υπάρχει μέσα σε ένα ρομπότ; 45 3.1 Απόκτηση υλικής υπόστασης 46 3.2 Αίσθηση 48 3.3 Δράση 51 3.4 Εγκέφαλος και μύες 53 3.

3 Τι υπάρχει μέσα σε ένα ρομπότ; 45 3.1 Απόκτηση υλικής υπόστασης 46 3.2 Αίσθηση 48 3.3 Δράση 51 3.4 Εγκέφαλος και μύες 53 3. Περιεχόμενα Πρόλογος 15 1 Τι είναι ρομπότ; 21 2 Ποια είναι η προέλευση των ρομπότ; 29 2.1 Θεωρία ελέγχου 29 2.2 Κυβερνητική 30 2.2.1 Η Χελώνα του Grey Walter 31 2.2.2 Τα οχήματα του Braitenberg 35 2.3

Διαβάστε περισσότερα

«Προγραµµατισµός του LEGO Mindstorm NXT για το διαγωνισµό "Move the Ball!"»

«Προγραµµατισµός του LEGO Mindstorm NXT για το διαγωνισµό Move the Ball!» ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΚΠ 413 / ΕΚΠ 606 ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ Εργασία Εξαµήνου Προγραµµατισµός του LEGO Mindstorm NXT για το διαγωνισµό "Move the Ball!"

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά;

1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά; Μονόμετρα ονομάζονται τα μεγέθη τα οποία, για να τα προσδιορίσουμε πλήρως, αρκεί να γνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

1.2 Πρόγραμμα και προγραμματισμός

1.2 Πρόγραμμα και προγραμματισμός Κεφάλαιο 1. Κάθε αρχή και εύκολη 1.1 Σκοπός του βιβλίου Καθημερινά χρησιμοποιούμε διάφορες υπολογιστικές εφαρμογές, όπως κειμενογράφους για να γράφουμε τα κείμενά μας και διαδικτυακούς περιηγητές για να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI. Εισαγωγή στον προγραμματισμό

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI. Εισαγωγή στον προγραμματισμό ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI Η επίλυση ενός προβλήματος με τον υπολογιστή περιλαμβάνει, όπως έχει ήδη αναφερθεί, τρία εξίσου σημαντικά στάδια. Τον ακριβή προσδιορισμό του προβλήματος. Την ανάπτυξη του αντίστοιχου αλγορίθμου.

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία κάρτες ξεκινήματος μένουν κλειστές. Κανόνες παιξίματος.

Προετοιμασία κάρτες ξεκινήματος μένουν κλειστές. Κανόνες παιξίματος. Κάπου στο Λονδίνο κρύβεται ο αυτόνομος Χ. Η Σέκλαντ Γιάρντ έχει στη διαθεσή της δύο, τρεις ως πέντε σεκίτες για να τον εντοπίσουν. Κινούνται με ταξί, μετρό ή λεωφορείο κι έχουν στη διάθεση τους ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Γεγονοστραφής /Αντικειμενοστραφής

3.1 Γεγονοστραφής /Αντικειμενοστραφής Κεφάλαιο 3 ο : Δημιουργώ το Πρώτο μου Παιχνίδι 3.1 Γεγονοστραφής /Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός Το MSKodu είναι ένα εργαλείο προγραμματισμού παιχνιδιών. Σας βοηθά, δηλαδή, παρέχοντας μια προγραμματιστική

Διαβάστε περισσότερα

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Μπογδάνη Κωνσταντία. Μαθητής Γ4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Μπογδάνη Κωνσταντία. Μαθητής Γ4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Τα Robot Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot Μπογδάνη Κωνσταντία Μαθητής Γ4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των Γραφικών με Η/Υ

Σύντομη παρουσίαση των Γραφικών με Η/Υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συνολικότερα τα προϊόντα της πληροφορικής έχουν μεταμορφώσει (με τρόπο ο οποίος γίνεται άμεσα ή έμμεσα αντιληπτός) τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Υλοποίηση εφαρμογής information aggregator για πληροφορίες σχετικές με το τμήμα ΤΠΤ σε πλατφόρμα Apple ios.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Υλοποίηση εφαρμογής information aggregator για πληροφορίες σχετικές με το τμήμα ΤΠΤ σε πλατφόρμα Apple ios. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υλοποίηση εφαρμογής information aggregator για πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

7.1 Ο κόσμος, οι ιδιότητες του κόσμου

7.1 Ο κόσμος, οι ιδιότητες του κόσμου Κεφάλαιο 7 ο : Αλληλεπιδρώ με τον κόσμο! Φαντάζεστε ένα παιχνίδι αγώνων ταχύτητας, όπου το αυτοκίνητο που οδηγείτε μπορεί να πηγαίνει με την ίδια ταχύτητα μέσα στα όρια της πίστας αλλά και εκτός αυτής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΡΟΜΠΟΤ» ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΡΟΜΠΟΤ» ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΠΚΟ.ΚΠΑJΔΕ VTI Ό riδpvma. Πζ PAIA ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΡΟΜΠΟΤ» ΤΕΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΡΕΜΠΕΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ)

ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ) ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ) www.lefkk.gr μαθήματα φωτογραφίας Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Τα μάτια μας αποτελούν το κυριότερο αισθητήριο όργανο. Αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΜΕ ΔΥΟ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΒΑΘΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΕΡΕΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΜΕ ΔΥΟ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΒΑΘΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΕΡΕΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΔΡΑ ΣΕΡΡΕΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΜΕ ΔΥΟ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΒΑΘΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: Δημιουργία διαδραστικής ιστοσελίδας για το μάθημα της νανοηλεκτρονικής Υπεύθυνος : Δρ. Καναπίτσας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12: Επαναλήψεις ΙΙ

Κεφάλαιο 12: Επαναλήψεις ΙΙ Κεφάλαιο 12: Επαναλήψεις ΙΙ... Σε αυτό το κεφάλαιο: 12.1 Εντολή «για πάντα εάν» 12.2 Εντολή «επανέλαβε ώσπου» 12.3 Εντολή «περίμενε ώσπου» 12.4 Συνδυαστικά παραδείγματα... «Ό, τι επαναλαμβάνουμε, μας καθορίζει»

Διαβάστε περισσότερα

Η πληροφορική ως εκπαιδευτικό εργαλείο Προσομοίωση πειραμάτων φυσικής

Η πληροφορική ως εκπαιδευτικό εργαλείο Προσομοίωση πειραμάτων φυσικής Η πληροφορική ως εκπαιδευτικό εργαλείο Προσομοίωση πειραμάτων φυσικής Δ. Τσαούσης Εισαγωγή Η Φυσική θεωρείται από τα δυσκολότερα μαθήματα για τους περισσότερους μαθητές σ' όλο τον κόσμο. Σ' αυτήν όμως

Διαβάστε περισσότερα

Sudoku. - Οι άμεσοι αποκλεισμοί είναι δυο ειδών, ήτοι: 1) Απευθείας αποκλεισμός από ένα κουτάκι όλων, πλην ενός, των αριθμών.

Sudoku. - Οι άμεσοι αποκλεισμοί είναι δυο ειδών, ήτοι: 1) Απευθείας αποκλεισμός από ένα κουτάκι όλων, πλην ενός, των αριθμών. 1 από 10 Sudoku. Αν κάποιος ασχοληθεί με ένα λαό το σίγουρο είναι πως θα βρει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, χαρακτηριστικά του τρόπου σκέψης - και της στάσης ζωής γενικότερα - του λαού αυτού, και πιθανόν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11: Ο έλεγχος

Κεφάλαιο 11: Ο έλεγχος Κεφάλαιο 11: Ο έλεγχος... Σε αυτό το κεφάλαιο: 11.1 Εισαγωγή στον έλεγχο 11.2 Οι εντολές ελέγχου Η εντολή "Εάν..." Η εντολή "Εάν..." και οι τελεστές συνθηκών Η εντολή "Εάν...Αλλιώς.." 11.3 Παραδείγματα...

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά κάτω των 13 ετών δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το κιτ χωρίς επίβλεψη. Μη συνδέετε την κύρια πλακέτα σε εξωτερική τροφοδοσία μεγάλης ισχύος.

Παιδιά κάτω των 13 ετών δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το κιτ χωρίς επίβλεψη. Μη συνδέετε την κύρια πλακέτα σε εξωτερική τροφοδοσία μεγάλης ισχύος. 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 01. Robotale (Arduino-Compatible) 02. Ράστερ 830 οπών 03. Κουτί αποθήκευσης 04. Κόκκινα leds (τεμ. 5) 05. Κίτρινα leds (τεμ. 5) 06. Πράσινα leds (τεμ. 5) 07. Αντιστάτες 220 Ohm (τεμ. 8) 08.

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Β Λυκείου

Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Β Λυκείου Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Β Λυκείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Αναγνώριση κινήσεων (gestures) με χρήση επιταχυνσιόμετρου και Arduino

Διαβάστε περισσότερα

Compact Digital Cameras

Compact Digital Cameras Compact Digital Cameras How-to and tips Φωτογραφική οµάδα «Πολύµορφο» Πάτρα, Ιανουάριος 2012 ηµήτρης Σ. Compact ψηφιακή µηχανή Βασικά πλεονεκτήµατα: 1. Μικρότερο κόστος από τις D-SLR 2. Μικρότερο µέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Πλοήγηση σε προσομοιωμένα αιτιοκρατικά και στοχαστικά ρομποτικά περιβάλλοντα

Πλοήγηση σε προσομοιωμένα αιτιοκρατικά και στοχαστικά ρομποτικά περιβάλλοντα Πλοήγηση σε προσομοιωμένα αιτιοκρατικά και στοχαστικά ρομποτικά περιβάλλοντα του Γιώργου Μάρκου ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων Καθηγητής: Ιωάννης Ρεφανίδης Εξεταστής: Δημήτριος Χρήστου - Βαρσακέλης Π.Μ.Σ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Καθοδήγηση ενός ρομπότ NXT Lego Mindstorm με χρήση σαρωτή

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά προόδου Guard Dog Project

Αναφορά προόδου Guard Dog Project ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αναφορά προόδου Guard Dog Project Υπεύθυνος καθηγητής: Γ. Παπαϊωάννου Αμμάρ Γκαμάζ 11/07/2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περίληψη... 3 Hardware... 4 Operating System...

Διαβάστε περισσότερα