2Θ1.21 Θεωριες αποδομησης του χωρου και του φυλου Βάνα Τεντοκάλη Δρ Αρχιτεκτονικης Καθηγητρια Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2Θ1.21 Θεωριες αποδομησης του χωρου και του φυλου 2013-2014. Βάνα Τεντοκάλη Δρ Αρχιτεκτονικης Καθηγητρια Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης"

Transcript

1 2Θ1.21 Θεωριες αποδομησης του χωρου και του φυλου Βάνα Τεντοκάλη Δρ Αρχιτεκτονικης Καθηγητρια Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης Θανάσης Μουτσόπουλος (επισκεπτης διδασκων) Δρ Αρχιτεκτονικης Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείο Κρήτης Eπισκέπτης διδάσκων

2 2 η Παρουσιαση ( ) Αντικείμενο Φιλοσοφικες θεωριες αποδόμησης του χωρου και του φυλου Δομισμος ή στρουκτουραλισμος (Structuralism)

3 Δομισμος (Structuralism) Ο δομισμος ως ένας τροπος σκέψης αποτελεσε μια ιστορικη τομη στις αρχες του 20 ου αιώνα, συμβαλλοντας κυρίως στις: φυσικες επιστήμες γλωσσολογια (και συγκεκριμένα στο εργο του Fernidard Saussure, 1916) στη συνεχεια επεκταθηκε και σε αλλα επιστημολογικα πεδια, οπως στην: ανθρωπολογια (από τον Claude Levi Strauss, 1949) ψυχαναλυση (από τον Jacques Lacan) φιλοσοφια και κοινωνικες επιστημες (από τους Louis Althusser, Michel Foucault κα) καθοριστικη ειναι η ισχυς του στην: αρχιτεκτονική κατεχοντας την πρωτοκαθεδρια του από τις αρχες του 20 ου αιωνα μεχρι τουλαχιστον τη δεκαετια του 70. Αληθεια τι γίνεται μετά?

4 Δομισμος (Structuralism) Ο δομισμος αποτελει ένα θεωρητικό ρευμα, που διερευνα τη δομή των συστηματων. τη φυση της αντιληψης των αντικειμενων από το υποκειμενο που παρατηρει. Ο ορος αυτος προερχεται από τη λατινικη λεξη structura = δομή.

5 Structure Διευθετηση οντοτητων, οι οποιες ενσωματωνουν τις παρακατω ιδεες συντελωντας στην αισθηση: Της ολοτητας (παρεχοντας μια εσωτερικη συναφεια) Του μετασχηματισμου (οδηγωντας όχι σε ενα στατικο και παθητικο αποτελεσμα, αλλα σε μια ενεργητικη διαδικασια) Της αυτό-ρυθμισης (ισχυροποιωντας τη διαδικασια μετασχηματισμου) Piaget J. (1973) Structuralism: An introduction. Oxford: Clarendon Press, pp

6 Structure Η διευθετηση μερων ή οργανων ή συστατικων σε ένα σύνολο ή σωμα. Η αμοιβαια σχέση των συστατικων μερων ή στοιχειων σε ένα σύνολο καθώς καθορίζουν την ιδιαίτερη φυση ή χαρακτηρα. Ο οργανωμενος συνδυασμος ή σωμα από αμοιβαια συνδεδεμενα και εξαρτωμενα μεταξύ τους στοιχεια. The Compact Edition of the Oxford English Dictionary (1982) Oxford: Oxford University Press, pp. 536, Webster Universal Dictionary (1970) NYNY: Harver educational services, pp Webster s New International Dictionary (1913) Springfield MA: Merriam, pp

7 Δομή Εσωτερικη διαρθρωση σε μια ολοτητα ποικιλων στοιχειων, τα οποια συνδεονται το ένα με το άλλο κατα τέτοιον τρόπο ώστε κανένα από αυτά να μην μπορεί να είναι εξω από τις σχεσεις του με τα υπολοιπα. Πελεγρινης Θ. (2004) Λεξικο της φιλοσοφιας. Αθηνα: Ελληνικα γραμματα, σελ Το συνολο στοιχειων και οι μεταξυ τους σχεσεις. (για τις ανάγκες τόσο του θεωρητικού αυτού μαθηματος όσο και του εργαστηριακου «Ο σχεδιασμός ως ένα παιχνιδι αποσταθεροποίησης και αποδιαρθρωσης» υιοθετείται ο παραπάνω ορισμος, ως ο πλέον σχηματικος και αφαιρετικος).

8 Ο δομισμος προυποθετει τις παραδοχες, κατά τις οποίες: Οι εκδηλωσεις της ανθρωπινης ζωης μπορουν να κατανοηθουν και να ερμηνευθουν μονο εάν θεωρηθει, ότι κατω από την επιφανεια τους βρισκεται μια δομη, η οποια διεπεται από σταθερους νομους. Ή διαφορετικα: O κοσμος δεν αποτελείται από ανεξαρτητα μεταξύ τους αντικείμενα παρατήρησης (για παράδειγμα οντοτητες, εμπειρίες, κτλ), των οποίων η πραγματικη φυση με τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικά της μπορεί να καθισταται καθαρα και αυτονομα αντιληπτη από τα υποκειμενα που παρατηρουν. αλλά αποτελείται από αντικείμενα, των οποίων η πραγματικη φυση δεν βρισκεται μέσα στα ιδια τα αντικειμενα, αλλά στις σχεσεις που οικοδομουνται τόσο μεταξύ τους όσο και ανάμεσα σ αυτά και στα υποκειμενα που τα παρατηρουν, προκειμενου να τα αντιληφθουν.

9 Εν κατακλειδι, η αντικειμενικη παρατηρηση του αντικειμενου (μεμονωμενης οντοτητας ή εμπειριας) από το υποκειμενο είναι σχεδον αδυνατη. Με άλλα λογια, η σημασία κάθε αντικειμενου παρατήρησης (παρατηρουμενου) δεν είναι δυνατον να γινει αντιληπτη, εκτος εάν ενσωματωνεται στη δομή του συνολου, στο οποίο ανηκει. Αυτό συμβαινει διότι η αντιληψη του αντικειμενου από το εκάστοτε υποκείμενο, που παρατηρει: εμπεριέχει μια ενδογενη προκαταληψη, Επειδή το καθε υποκείμενο (παρατηρητης-τρια) επηρεαζει το αντικείμενο της παρατήρησης του αλλά και επηρεαζεται από αυτο. διαμορφωνει μεταξύ τους μια συνθηκη κυριαρχιας του υποκειμένου παρατηρησης προς το αντικείμενο παρατηρησης (παρατηρουμενο). Hawks T. (1977) Structuralism and semiotics. London: Methuen.

10 Παρατήρηση Το καθετί μπορεί να γίνει ενδιαφέρον, αν το κοιτάξεις για αρκετή ώρα. Γκυστάβ Φλωμπέρ ( )

11 Αναφερομενος στον δομισμό ως προς την παραγωγη νοηματος, που απορρέει από τη σχέση ανάμεσα στο υποκείμενο (μυαλο) που παρατηρει και το αντικείμενο παρατήρησης, ο μαρξιστης κριτικος λογοτεχνιας Fr. Jameson, διατυπωνει: Ο δομισμος αφορά μια συγκεκριμενη ερευνα για τις μονιμες δομες, τις οργανωτικες κατηγοριες και μορφες του μυαλου, δια μεσου των οποίων είναι ικανο να έχει εμπειρία του κόσμου ή να οργανωνει ένα νόημα μέσα σε κατι, το οποίο από μόνο του δεν έχει νόημα (Jameson 1974, 109). Jameson Fr. (1974) The prison-house of language: A critical account of structuralism and Russian Formalism. Princeton NJ: Princeton University Press, pp. 109.

12 Γλώσσα ως ένα σύστημα σημείων

13 Η γλωσσα Γλωσσα είναι ο τοπος στον οποίο : καθοριζονται οι πιθανες μορφες δρασης της κοινωνικης οργανωσης και οι συνεπαγομενες συνεπειες της. κατασκευαζεται η αισθηση του εαυτου μας, η υποκειμενικοτητα μας.

14 Θεωρία των σημειων του F. Saussure ( )

15 Η γλωσσα, κατα τον Saussure, πριν από την πραγματοποιηση της σε προφορικο ή γραπτο λογο, έχει μια δομή. Συνιστά δηλαδή ένα αφηρημενο σύστημα που αποτελείται από σημεια και τις μεταξύ τους σχεσεις. Κάθε σημείο αποτελείται από: ένα σημαινον = ηχο ή γραπτη εικονα Αποτελεί μια συμβαση, ηχητικη και οπτική. ένα σημαινομενο = νόημα ή σημασία Παραγεται μέσα στη γλωσσα και δεν αντανακλαται σ αυτην. Οι ιδιοτητες του νόηματος δεν καθοριζονται από τον φυσικό κοσμο που αντανακλωνται στη γλωσσα, αλλά παραγονται κοινωνικα μέσα σ αυτην.

16 Η λέξη δεν λείπει ποτέ όταν κατέχεις τη ιδέα. Γκυστάβ Φλωμπέρ ( )

17 Η σχέση ανάμεσα στο σημαινον και το σημαινομενο είναι αυθαιρετη. Δεν υπαρχει μεταξύ τους καμιά φυσικη συνδεση. Κατα συνέπεια, η έννοια του σημειου συμφωνα με τον Saussure είναι η ενοτητα δυο στοιχειων, σημαινοντος και σημαινομενου, των οποίων η σχέση είναι αυθαιρετη, μη σταθερη και χαρακτηριζεται από τη διαφορα. Αρκει να σκεφτουμε μια λεξη ως παράδειγμα, σκυλος στα ελληνικα, dog στα αγγλικα κτλ. Δεν υπαρχει κάποια αιτιακη σχέση: Ουτε ανάμεσα στα φωνηματα των δυο λεξεων στις δυο διαφορετικες γλωσσες Ουτε ανάμεσα στο φωνημα της κάθε γλωσσας και στο πραγματικο ον που είναι ο σκυλος.

18 Η λέξη «μητερα» σε διαφορες ινδοευρωπαικες γλωσσες (Πηγή R. Bouckaert, P. Lenney, M. Dunn, S. J. Greenhill, A. V. Alekeyenko, A. J. Frummond, R. D. Gray, M. A. Suchard, QD Atkinson)

19 Το κάθε σημείο δεν έχει πραγματικο νόημα, αλλά το αποκτα μέσα στην αλυσιδα των σημειων της γλωσσας και τις διαφορες του από τα άλλα. Η γλωσσολογια, δηλαδή η επιστημη των σημειων: Κατά τον Saussure είναι «δομημενη οικονομια διαφορων» Κατά τον Derrida είναι «δομημενη οικονομια αναβολης, δηλαδή ένα παιχνιδι σημασιας διχως τελος»

20 Υπαρχουν τρεις βασικοι τροποι μελέτης της γλώσσας του κειμενου: Η συντακτικη, σημαντικη και πραγματικη. Συντακτικη είναι η μελετη των κανονων συνδυασμου σημαινοντων, δηλαδή η «γραμματικη» και η «συνταξη» του κειμένου. Σημαντικη είναι η μελετη της σημσιολογικης δομής, δηλαδή των κωδικων των σημαινοντων (καταδηλωτικων και συνδηλωτικων), δηλαδή της παραδειγματικης δομής του κειμένου. Πραγματικη είναι η μελετη της σχέσης του κειμένου με το περιβαλλον του, καθώς επίσης τοσο της κοινωνικης του λειτουργιας όσο και του ιδεολογικου του ρολου.

21 Ο Saussure αναφερεται και στον κωδικα. Κωδικας είναι το σύνολο των σημειων και των νομων συνδυασμου τους, που επιτρεπουν να συνταξουμε ένα μηνυμα. Υπαρχουν πολλων ειδων κωδικες. Για παραδειγμα: Κοινωνικοι κωδικες Αναγνωριση ταυτοτητας Κωδικες των οποίων τα σημεια έχουν φορεα τον ανθρωπο (πχ. αμφιεση,) Κωδικες των οποίων τα σημεια είναι ανεξαρτητα από τον ανθρωπο, αλλά δηλωνουν κοινωνικη ιεραρχηση (π.χ. καταγωγη). Κοινωνικες σχέσεις Πρακτική της συμπεριφορας (π.χ. νευματα, χειρονομιες) Εθιμοτυπιας (π.χ. τι ωρα μπορεις να τηλεφωνησεις) Συναναστροφες (π.χ. παιχνιδια) Κατοχη και χρήση (π.χ. μερσεντες) Ανταλλαγες (π.χ. δωρα)

22 Η αντικειμενικοτητα Tο ζητημα της αντικειμενικοτητας και πιο συγκεκριμενα το ερωτημα, αν υπαρχει αντικειμενικη αληθεια, απασχολησε αρκετα τον ανθρωπο στην μακραιωνη ιστορια του. Για αυτο και μεχρι σημερα εχουν διατυπωθει μια σειρα απο θεωρητικες αποψεις, οι οποιες εντελως σχηματικα μπορουν να συνοψιστουν σε τεσσερις κατηγοριες: H κλασικη ρεαλιστικη αποψη, συμφωνα με την οποια υπαρχει αντικειμενικη αληθεια. H αποψη αυτη επικρατησε απο την αναγεννηση μεχρι τον διαφωτισμο. H σχετικιστικη η ρελατιβιστικη αποψη, συμφωνα με την οποια η εκαστοτε αληθεια θεωρειται αληθεια αναλογα με το εννοιολογικο πλαισιο στο οποιο εντασσεται. Aρα ειναι σχετικη. Από τον διαφωτισμο μεχρι 20 ο αιωνα. H αποψη του K.Ποπερ ( ) συμφωνα με την οποια κριτηριο για τον επιστημονικο (η μη) επιστημονικο χαρακτηρα μιας θεωριας ειναι η αρχη της διαψευσιμοτητας και όχι της επαληθευσιμοτητας. H επιστημη αποτελει μια συνεχη πορεια προσεγγισης προς την αληθεια, χωρις να μπορουμε να πουμε, οτι μια δεδομενη στιγμη εχει κατακτηθει απολυτα. H αποψη των "αποδομητων", J. Derrida, P. de Man, J. Hillis, G. Hartman, E. Said, J. Riddel, συμφωνα με την οποια δεν υπαρχει αντικειμενικη αληθεια.

23 Βιβλιογραφια Bennington G. (1989) "Deconstruction is not what you think", in Papadakis et al., Deconstruction. London: Academy. Con Davis R., Schleifer R. (1989) Contemporary Literary Criticism. NY: Longman. Culler J. (1989) On Deconstruction. London: Routledge. Johnson B. (transl.) (1981) "Introduction" in Derrida J. Dissemination. Chicago: The University of Chicago Press. Derrida J. (1981) Positions. Bass A. (transl.), London: The Athlone Press. Derrida J. (1991) "Letter to a Japanese Friend", in Kamuf P. A Derrida Reader: Between the Blindes. NY NY: Harvester. Derrida J. (1966) "Structure, Sign and Play in the Discourse of the Human Sciences", in Con Davis R., Schleifer R. (1989) Contemporary Literary Criticism. NY:Longman. Eagleton T. (1988) Literary theory. Oxford: Basil Blackwell. Forrester J. (1981) "Philology and the phallus" in MacCabe C. (ed), The talking cure. London. Foucault M. ([1966] 1986) Oι λεξεις και τα πραγματα. Aθηνα: Γνωση. Hawks T. (1977) Structuralism and semiotics. London: Methuen. Jameson Fr. (1974) The prison-house of language: A critical account of structuralism and Russian Formalism. Princeton NJ: Princeton University Press, pp Jefferson A., Robey D. (1986) Modern Literary Theory. London: B.T. Batsford. Lacan J. (1956) The Language of the Self. Baltimore. Norris Chr. (1985) Deconstruction. Theory and Practice. NY NY: Methuen. Papadakis A., Cook C., Benjamin A. (1989) Deconstruction. London: Academy. Piaget J. (1973) Structuralism: An introduction. Oxford: Clarendon Press, pp

24 Ruthven K.K. (1990) Feminst Literary Studies. Cambridge: Cambridge University Press. Tεντοκαλη B., Χατζησαββα Δ. (1998) Θεωριες της αποδομησης του χωρου και του φυλου, (2Θ1.21) Τομος Α και Β, Tμημα Aρχιτεκτονων, Aριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης, Θεσσαλονικη. Λεξικα Πελεγρινης Θ. (2004) Λεξικο της φιλοσοφιας. Αθηνα: Ελληνικα γραμματα, σελ The Compact Edition of the Oxford English Dictionary (1982) Oxford: Oxford University Press, pp. 536, Webster Universal Dictionary (1970) NYNY: Harver educational services, pp Webster s New International Dictionary (1913) Springfield MA: Merriam, pp

2Θ1.21 Θεωριες αποδομησης του χωρου και του φυλου 2013-2014. Βάνα Τεντοκάλη Δρ Αρχιτεκτονικης Καθηγητρια Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης

2Θ1.21 Θεωριες αποδομησης του χωρου και του φυλου 2013-2014. Βάνα Τεντοκάλη Δρ Αρχιτεκτονικης Καθηγητρια Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης 2Θ1.21 Θεωριες αποδομησης του χωρου και του φυλου 2013-2014 Βάνα Τεντοκάλη Δρ Αρχιτεκτονικης Καθηγητρια Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης Θανάσης Μουτσόπουλος (επισκεπτης διδασκων) Δρ Αρχιτεκτονικης

Διαβάστε περισσότερα

«Ο οπτικός πολιτισμός μέσα από τη σημειολογία της έντυπης διαφήμισης»

«Ο οπτικός πολιτισμός μέσα από τη σημειολογία της έντυπης διαφήμισης» ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ψυχολογία και ΜΜΕ» Διπλωματική Εργασία με θέμα: «Ο οπτικός πολιτισμός μέσα από τη σημειολογία της έντυπης διαφήμισης»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΟΝΣΤΡΟΥΞΙΟΝΙΣΜΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΟΝΣΤΡΟΥΞΙΟΝΙΣΜΟΣ 1 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΟΝΣΤΡΟΥΞΙΟΝΙΣΜΟΣ «Κάθε γνώση είναι πολιτική και η άρνηση της πολιτικής της φύσης είναι μια πολιτική πράξη» (Wilden, 1972) ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΕΤΟΥΣ Αλεξάνδρα Ρίτσου, Ανεζία Κουνέλη, Σημέλα Χρήστου

Διαβάστε περισσότερα

Η διαδικασία οµογενοποίησης εµπειρικών κοινωνικών ερευνών

Η διαδικασία οµογενοποίησης εµπειρικών κοινωνικών ερευνών Η διαδικασία οµογενοποίησης εµπειρικών κοινωνικών ερευνών ρ. Γιάννης Κάλλας, Λιναρδής Απόστολος Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) Μεσογείων 14-18. ΤΚ 11527 Αθήνα, Τηλέφωνο 7491652 Φαξ 7489803 email

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΥΝΤΑΝΟΠΟΤΛΟΣ Η ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

ΦΟΥΝΤΑΝΟΠΟΤΛΟΣ Η ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΥΝΤΑΝΟΠΟΤΛΟΣ Η ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Ίσως το πιο ανησυχητικό στοιχείο στις ελληνικές ιστορικές σπουδές σήμερα είναι ένα γενικό κλίμα εφησυχασμού.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Επιβλέπων καθηγητής : Δρ. Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι κλασσικές φεµινιστικές θεωρίες της ανισότητας.

1. Οι κλασσικές φεµινιστικές θεωρίες της ανισότητας. Απόσπασµα από τη διδακτορική διατριβή «Νέες γυναίκες µε πανεπιστηµιακή µόρφωση και η συµφιλίωση της ιδιωτικής και της δηµόσιας σφαίρας στο σχεδιασµό της ενήλικης ζωής», Χριστίνα Αθανασιάδου, Τµήµα Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Διδασκαλία και status της Ποιοτικής

Διαβάστε περισσότερα

Δομή του κεφαλαίου 1. Θεωρητικό υπόβαθρο και χαρακτηριστικά της Επικοινωνιακής Προσέγγισης 2. Ορισμός της «Επικοινωνίας» 3.

Δομή του κεφαλαίου 1. Θεωρητικό υπόβαθρο και χαρακτηριστικά της Επικοινωνιακής Προσέγγισης 2. Ορισμός της «Επικοινωνίας» 3. Δομή του κεφαλαίου 1. Θεωρητικό υπόβαθρο και χαρακτηριστικά της Επικοινωνιακής Προσέγγισης 2. Ορισμός της «Επικοινωνίας» 3. Ορισμός της «επικοινωνιακής ικανότητας» 4. Χαρακτηριστικά της Επικοινωνιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ Ο ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθια γλωσσοδέτες, όλου του λόγου μαριονέτες..

Παραμύθια γλωσσοδέτες, όλου του λόγου μαριονέτες.. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Πτυχιακή εργασία Παραμύθια γλωσσοδέτες, όλου του λόγου μαριονέτες.. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: κα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ» ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΜΕΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΟΝΣΤΡΟΥΞΙΟΝΙΣΜΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ» ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΜΕΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΟΝΣΤΡΟΥΞΙΟΝΙΣΜΟΥ 1 ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ 510007 «ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» (γ έτος υποχρεωτικό) ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ» ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΜΕΤΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Μελέτη ΛΙΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ. Επιβλέποντες καθηγητές: Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη Αικατερίνη Αντωνοπούλου ηµήτριος Ζµπάινος

Πτυχιακή Μελέτη ΛΙΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ. Επιβλέποντες καθηγητές: Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη Αικατερίνη Αντωνοπούλου ηµήτριος Ζµπάινος Πτυχιακή Μελέτη Ο ρόλος της Μουσειακής Εκπαίδευσης µέσα από το πλαίσιο των Πολιτισµικών Μαθηµάτων και των Πολιτιστικών ραστηριοτήτων των προπτυχιακών και µεταπτυχιακών φοιτητών του τµήµατος Οικιακής Οικονοµίας

Διαβάστε περισσότερα

Ελευθερία και αναγκαιότητα στη γλώσσα.

Ελευθερία και αναγκαιότητα στη γλώσσα. 18 Θεωρείο παιδαγωγικά ρεύματα στο Αιγαίο 1. Εισαγωγή Ελευθερία και αναγκαιότητα στη γλώσσα. Αθανάσιος Μιχάλης * Πανεπιστήμιο Αιγαίου michathan@rhodes.aegean.gr Πολύ συχνά, με αφετηρία την παραβίαση στοιχειωδών

Διαβάστε περισσότερα

Σημειωτική για Αρχαρίους Daniel Chandler Μετάφραση: Μαρία Κωνσταντοπούλου

Σημειωτική για Αρχαρίους Daniel Chandler Μετάφραση: Μαρία Κωνσταντοπούλου Σημειωτική για Αρχαρίους Daniel Chandler Μετάφραση: Μαρία Κωνσταντοπούλου Πρόλογος Πολλές φορές μ έχουν ρωτήσει γιατί έγραψα τη Σημειωτική για Αρχαρίους και για ποιόν. Την έγραψα το 1994, αρχικά για τον

Διαβάστε περισσότερα

Επόπτης Καθηγητής: Δημήτρης Β. Γουδήρας Βαθμολογητής Α αναπληρωτής καθηγητής: Αγαλιώτης Ιωάννης Βαθμολογητής Β αναπληρώτρια καθηγήτρια: Οκαλίδου Αρετή

Επόπτης Καθηγητής: Δημήτρης Β. Γουδήρας Βαθμολογητής Α αναπληρωτής καθηγητής: Αγαλιώτης Ιωάννης Βαθμολογητής Β αναπληρώτρια καθηγήτρια: Οκαλίδου Αρετή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της Ναούμη Παρασκευής

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ»: ΑΠΟΨΕΙΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

«ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ»: ΑΠΟΨΕΙΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΠΙΔΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ «ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χώρος και εκπαιδευτική διαδικασία σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα High/Scope Curriculum

Χώρος και εκπαιδευτική διαδικασία σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα High/Scope Curriculum ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Χώρος και εκπαιδευτική διαδικασία σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα High/Scope Curriculum Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια: Μπατιάνη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Σημειωτική

Εισαγωγή στη Σημειωτική ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ Δ.Π.Θ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΛΚΑΒΟΥΚΗΣ - ΛΕΚΤΟΡΑΣ Σημειώσεις για το μάθημα Εισαγωγή στη Σημειωτική (Β εξάμηνο σπουδών) Κομοτηνή Μάιος 2012 1 Πρόλογος Οι «σημειώσεις» για το μάθημα «Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Γνωσιακές επιστήµες και διεπιστηµονικότητα

Γνωσιακές επιστήµες και διεπιστηµονικότητα Γνωσιακές επιστήµες και διεπιστηµονικότητα Μ.Πουρνάρη, Λέκτορας Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Γνωσιακή επιστήµη ή γνωσιοεπιστήµη (cognitive science) έχει ονοµασθεί η διακλαδική έρευνα της ανθρώπινης διάνοιας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ Πλευρές μιας θεωρητικής και πολιτικής ρήξης Γιάννης Μηλιός Δημήτρης Δημούλης Γιώργος Οικονομάκης 1 Περιεχόμενα Πρόλογος 5 ΜΕΡΟΣ Ι: ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ 9 1. Εισαγωγή: Σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ Πλευρές μιας θεωρητικής και πολιτικής ρήξης Γιάννης Μηλιός Δημήτρης Δημούλης Γιώργος Οικονομάκης 1 Περιεχόμενα Πρόλογος 5 ΜΕΡΟΣ Ι: ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ 9 1. Εισαγωγή: Σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

(Δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Δια Βίου / Επιστημονική Επιθεώρηση για τη Δια Βίου Μάθηση, τ. 1, 2007, σ. 45-48)

(Δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Δια Βίου / Επιστημονική Επιθεώρηση για τη Δια Βίου Μάθηση, τ. 1, 2007, σ. 45-48) Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΩΣ ΔΙΑΚΡΙΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ (Δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Δια Βίου / Επιστημονική Επιθεώρηση για τη Δια Βίου Μάθηση, τ., 2007, σ. 45-48) Αλέξης Κόκκος * ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ AΡΧΕΣ ΤΗΣ EΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ EΝΗΛΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Κεφάλαιο 4. Γιώργος Κουλαουζίδης

ΟΙ AΡΧΕΣ ΤΗΣ EΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ EΝΗΛΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Κεφάλαιο 4. Γιώργος Κουλαουζίδης Κεφάλαιο 4 ΟΙ AΡΧΕΣ ΤΗΣ EΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ EΝΗΛΙΚΩΝ Γιώργος Κουλαουζίδης ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ... 2 ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ... 2 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ... 3 4.1 ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ:

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ: Η «συμμετοχή» ως καταλύτης στην επικοινωνιακή διάσταση της αρχιτεκτονικής ερευνητική εργασία επιβλέπων καθηγητής κ. Βαζάκας Αλέξανδρος, λέκτορας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Η χρήση μοντέλων από την Ιστορία της Επιστήμης για την ανίχνευση και το μετασχηματισμό βιωματικών νοητικών παραστάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Νέλλη Ζαφειριάδου Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής, Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης nelzafeir@sch.gr

Νέλλη Ζαφειριάδου Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής, Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης nelzafeir@sch.gr Νέλλη Ζαφειριάδου Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής, Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης nelzafeir@sch.gr Εξερευνώντας πολυπολιτισμική λογοτεχνία μέσα από τις Αναγνωστικές Θεωρίες. Μια διδακτική πρόταση. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα