2.1.Ο παρακάτω πίνακας δίνει μερικές πληροφορίες για τα άτομα των στοιχείων Mg και Cl: Αριθμός ηλεκτρονίων. Αριθμός νετρονίων Mg Cl 35 17

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2.1.Ο παρακάτω πίνακας δίνει μερικές πληροφορίες για τα άτομα των στοιχείων Mg και Cl: Αριθμός ηλεκτρονίων. Αριθμός νετρονίων Mg 12 12 Cl 35 17"

Transcript

1 2.1.Ο παρακάτω πίνακας δίνει μερικές πληροφορίες για τα άτομα των στοιχείων Mg και Cl: Στοιχείο Ατομικός αριθμός Μαζικός αριθμός Αριθμός ηλεκτρονίων Αριθμός πρωτονίων Αριθμός νετρονίων Mg Cl α) Να συμπληρώσετε τα κενά του πίνακα, αφού τον μεταφέρετε στην κόλλα σας. β) Να προσδιορίσετε τον αριθμό των πρωτονίων και ηλεκτρονίων στα παρακάτω ιόντα: Μg 2+ και Cl A) Δίνονται δύο ζεύγη στοιχείων: α) 11 Na και 7 Ν και β) 17 Cl και 9 F. Σε ποιο ζεύγος τα στοιχεία έχουν παρόμοιες χημικές ιδιότητες; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (μονάδα 1) B) Να γράψετε τους υπολογισμούς σας για τον προσδιορισμό του αριθμού οξείδωσης του άνθρακα (C ), στο ιόν: CΟ 3 2- Διαθέτουμε στο εργαστήριο ένα υδατικό διάλυμα HCl 1 Μ (διάλυμα Δ). Να υπολογίσετε: α) τη μάζα (σε g) του HCl που περιέχεται σε 50 ml του διαλύματος Δ. β) τη συγκέντρωση (σε Μ) του διαλύματος που θα προκύψει αν σε 100 ml του διαλύματος Δ προσθέσουμε 100 ml διαλύματος HCl 2 Μ. γ) τον όγκο (σε L) από το διάλυμα Δ που απαιτείται πλήρη εξουδετέρωση 7,4 g Ca(ΟΗ) 2. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Α r (Η)=1, Α r (Ο)=16, Α r (Cl)=35,5, Α r (Ca)=40.

2 2.1.Ο παρακάτω πίνακας δίνει μερικές πληροφορίες για τα άτομα των στοιχείων Mg και Cl: Στοιχείο Ατομικός αριθμός Μαζικός αριθμός Αριθμός ηλεκτρονίων Αριθμός πρωτονίων Αριθμός νετρονίων Mg Cl α) Να συμπληρώσετε τα κενά του πίνακα, αφού τον μεταφέρετε στην κόλλα σας. β) Να προσδιορίσετε τον αριθμό των πρωτονίων και ηλεκτρονίων στα παρακάτω ιόντα: Μg 2+ και Cl A) Δίνονται δύο ζεύγη στοιχείων: α) 16 S και 8 O και β) 11 Na και 15 P. Σε ποιο ζεύγος τα στοιχεία έχουν παρόμοιες χημικές ιδιότητες; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. (μονάδα 1) B) Να γράψετε τους υπολογισμούς σας για τον προσδιορισμό του αριθμού οξείδωσης του άνθρακα (C ), στο ιόν: CΟ 3 2- Διαθέτουμε στο εργαστήριο ένα υδατικό διάλυμα HNO 3 0,2 Μ (διάλυμα Δ). Να υπολογίσετε: α) σε πόσα ml του διαλύματος Δ 1 περιέχονται 0,63 g HNO 3. β) τη συγκέντρωση (σε Μ) του διαλύματος που θα προκύψει αν σε 200 ml του διαλύματος Δ προσθέσουμε 300 ml υδατικού διαλύματος HNO 3 0,1 Μ. γ) τη μάζα (σε g) του άλατος που θα παραχθεί αν από το αρχικό διάλυμα (Δ) πάρουμε 2 L και τα εξουδετερώσουμε πλήρως με την ακριβώς απαιτούμενη ποσότητα Βa(ΟΗ) 2. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Α r (Η)=1, Α r (N)=14, Α r (Ο)=16, Α r (Ba)=137.

3 2.1.Πως μπορείτε να αυξήσετε τη διαλυτότητα στα παρακάτω υδατικά διαλύματα, που βρίσκονται στους 25 0 C, με μεταβολή της θερμοκρασίας. α) Διάλυμα ζάχαρης. β) Διάλυμα διοξειδίου του άνθρακα,co 2 (g). Να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας σε όλες τις περιπτώσεις. (μονάδες 12) 2.2. Α) Να συμπληρώσετε τα προϊόντα και τους συντελεστές στις χημικές εξισώσεις των χημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται όλες: α) KOH(aq) + HI (aq) β) Al(s) + Fe(NO 3 ) 2 (aq) γ) BaCl 2 (aq) + H 2 SO 4 (aq) Β) Να γράψετε τους υπολογισμούς σας για τον προσδιορισμό του αριθμού οξείδωσης του αζώτου στο ιόν ΝO 2 - Στο εργαστήριο παρασκευάσαμε 500 ml υδατικού διαλύματος H 2 SO 4 (διάλυμα Δ1) που περιέχει 49 g H 2 SO 4. α) Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος Δ1. β) Στο διάλυμα Δ1 προσθέτουμε 2 L Η 2 Ο. Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος που προκύπτει. γ) Στο διάλυμα Δ1 προστίθεται η απαιτούμενη ποσότητα Zn για πλήρη αντίδραση. Να υπολογιστεί ο όγκος (σε L) του αερίου που παράγεται σε STP. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες:αr(h)=1, Αr(S)=32, Αr(O)=16.

4 2.1.Δίνονται τα στοιχεία Χ και Ψ. Το Χ βρίσκεται στην 1 η (Ι Α ) ομάδα και στην τρίτη περίοδο του Περιοδικού Πίνακα και το Ψ βρίσκεται στην 17 η (VII A ) ομάδα και στην δεύτερη περίοδο του Περιοδικού Πίνακα. α) Να βρεθεί ο ατομικός αριθμός του κάθε στοιχείου. β) Να κατανεμηθούν τα ηλεκτρόνια του κάθε στοιχείου σε στιβάδες. γ) Τα Χ και Ψ θα αναπτύξουν μεταξύ τους ιοντικό ή ομοιοπολικό δεσμό; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. 2.2 Α) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Cl 2 (g) + KBr(aq) β) AgNO 3 (aq) + KI(aq) γ) Ca(OH) 2 (aq) + HCl(aq) Β) Να ονομαστούν οι παρακάτω ενώσεις: KBr, AgNO 3, Ca(OH) 2, HCl Διαθέτουμε 200 ml υδατικού διαλύματος NH 4 NO 3 έχει περιεκτικότητα 20% w/v (διάλυμα Δ1). α) Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος Δ1. β) Στο διάλυμα Δ1 προστίθεται 300 ml H 2 O. Nα βρεθεί η συγκέντρωση (Μ) του αραιωμένου διαλύματος. γ) Να υπολογιστεί ο όγκος του αερίου (σε L) που παράγεται σε STP κατά την αντίδραση της απαιτούμενης ποσότητας ΝaOH με το διάλυμα Δ1. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Ν)=14, Αr(Η)=1, Αr(Ο)=16.

5 2.1. Α)Ποιες από τις επόμενες ηλεκτρονιακές δομές, στη θεμελιώδη κατάσταση, είναι λανθασμένες; α) 6 C : K(2), L(4) β) 11 Na : K(2), L(7), M(2) γ) 3 Li : K(1), L(2) δ) 17 Cl : K(2), L(8), M(6), N(1) (μονάδες 3) Β) Για όσες ηλεκτρονιακές δομές είναι λανθασμένες: α) Να γραφούν οι σωστές ηλεκτρονιακές δομές. β) Να βρεθεί σε ποια ομάδα και σε ποια περίοδο ανήκουν τα αντίστοιχα στοιχεία. (Μονάδες 9) 2.2.Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) (NH 4 ) 2 CO 3 (aq) + NaOH(aq) β) Ca(OH) 2 (aq) + HCl(aq) γ) Mg(s) + ZnCl 2 (aq) Να αναφέρετε για ποιο λόγο γίνονται οι αντιδράσεις α και γ. Στο εργαστήριο διαλύσαμε 20g NaOH(s) σε H 2 O και παρασκευάσαμε 1L διαλύματος ΝaOH (διάλυμα Δ1). α) Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος Δ1. β) Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος που προκύπτει κατά την προσθήκη 3 L υδατικού διαλύματος ΝaOH συγκέντρωσης 1 Μ στο διάλυμα Δ1. γ) Πόση μάζα (σε g) HNO 3 χρειάζεται για να εξουδετερώσει πλήρως το διάλυμα Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Νa)=23, Αr(O)=16, Αr(H)=1, Αr(N)=14

6 2.1. Δίνονται τα στοιχεία: 16 S, 1 Η. α) Να γράψετε την κατανομή των ηλεκτρονίων του θείου και του υδρογόνου σε στιβάδες. β) Να βρείτε σε ποια ομάδα και σε ποια περίοδο του Περιοδικού Πίνακα ανήκουν τα παραπάνω στοιχεία. γ) Να εξηγήσετε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η έννοια του κρυστάλλου στην περίπτωση του H 2 S. 2.2 Α) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Κ 2 SO 4 (aq) + Ba(OH) 2 (aq) β) Zn(s) +CuCl 2 (aq) γ) HCl(aq) + NH 3 (aq) Β) Να γράψετε τους υπολογισμούς σας για τον προσδιορισμό του αριθμού οξείδωσης του άνθρακα στη χημική ένωση H 2 CO 3. Διαθέτουμε υδατικό διάλυμα HCl συγκέντρωσης 1 Μ και όγκου 2 L (διάλυμα Δ1). α) Να υπολογιστεί η περιεκτικότητα % w/v του διαλύματος Δ1. β) Πόσο όγκο (σε L) υδατικού διαλύματος HCl συγκέντρωσης 2 Μ πρέπει να προσθέσουμε στο διάλυμα Δ1 για να προκύψει διάλυμα με συγκέντρωση 1,5 Μ; γ) Nα υπολογιστεί ο όγκος του αερίου (σε L) που παράγεται σε STP κατά την αντίδραση του διαλύματος Δ1 με την ακριβώς απαιτούμενη ποσότητα Na 2 S. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(Cl)=35,5

7 2.1 Α) Να υπολογιστεί ο αριθμός οξείδωσης του αζώτου στις παρακάτω χημικές ενώσεις: α) ΗΝΟ 3, β) ΝΗ 3. Β) Να γραφούν οι χημικοί τύποι των παρακάτω ενώσεων: Χλωριούχο αμμώνιο, υδροξείδιο του ασβεστίου, οξείδιο του νατρίου. 2.2.Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Η 2 SO 4 (aq) + ΝaΟΗ(aq) β) I 2 (s) + H 2 S(aq) γ) AgNO 3 (aq) + NaCl(aq) Να αναφέρετε για ποιο λόγο γίνονται οι αντιδράσεις β και γ. Διαθέτουμε 40 ml υδατικού διαλύματος AgNO 3 (διάλυμα Δ1) συγκέντρωσης 1 Μ. α) Να υπολογιστεί η περιεκτικότητα % w/v του διαλύματος Δ1. β) Αραιώνουμε το διάλυμα Δ1 με 160 ml H 2 O. Να βρεθεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος που προκύπτει. γ) Να βρεθεί η μάζα (σε g) του ιζήματος που παράγεται κατά την αντίδραση του διαλύματος Δ1 με την ακριβώς απαιτούμενη ποσότητα ΚΙ. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Ag)=108, Αr(N)=14, Αr(O)=16, Αr(I)=127.

8 2.1. Α) Το στοιχείο X έχει 17 ηλεκτρόνια. Αν στον πυρήνα του περιέχει 3 νετρόνια περισσότερα από τα πρωτόνια, να υπολογισθούν ο ατομικός και ο μαζικός αριθμός του στοιχείου Χ. Β) α) Να γίνει η κατανομή των ηλεκτρονίων του αζώτου, 7 N σε στιβάδες. (μονάδες 2) β) Να βρεθεί σε ποια περίοδο και σε ποια ομάδα του Περιοδικού Πίνακα ανήκει το άζωτο Α) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Zn(s) + HCl(aq) β) Pb(NO 3 ) 2 (aq) + H 2 SO 4 (aq) γ) HI(aq) + ΝaOH(aq) Β)Να γραφούν οι χημικοί τύποι των παρακάτω ενώσεων: ανθρακικό οξύ,νιτρικό ασβέστιο. Διαθέτουμε υδατικό διάλυμα H 2 SO 4 (διάλυμα Δ1) όγκου 2 L και συγκέντρωσης 1,5 Μ. α) Να υπολογιστεί η % w/v περιεκτικότητα του διαλύματος Δ1. β) Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος που προκύπτει κατά την προσθήκη 4 L Η 2 Ο στο διάλυμα Δ1. γ) Πόση μάζα (σε g) ΝaOH θα εξουδετερώσει πλήρως το διάλυμα Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(H)=1, Αr(S)=32, Αr(O)=16, Αr(Νa)=23.

9 2.1. Α) Ο άνθρακας (C) έχει ατομικό αριθμό 6. Αν γνωρίζετε ότι σε ένα ισότοπο του άνθρακα ο αριθμός των πρωτονίων του είναι ίσος με τον αριθμό των νετρονίων του, να βρείτε τον μαζικό αριθμό του ισοτόπου αυτού καθώς και τον αριθμό των πρωτονίων, νετρονίων και ηλεκτρονίων που αυτό περιέχει. Β) Το στοιχείο Χ έχει 6 ηλεκτρόνια στην εξωτερική του στιβάδα που είναι η στιβάδα (Μ). α)να υπολογιστεί ο ατομικός αριθμός του στοιχείου Χ. (μονάδες 3) β) Να εξηγήσετε σε ποια ομάδα και σε ποια περίοδο του Περιοδικού Πίνακα ανήκει το στοιχείο Χ. (μονάδες 3) 2.2 Α) Να γραφεί ο χημικός τύπος των παρακάτω ενώσεων: υδροξείδιο του ασβεστίου, νιτρικό οξύ, ανθρακικό νάτριο Β) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α)κ 2 CO 3 (aq) + HBr(aq) β)naoh (aq) + HCl(aq) 112 g KOH διαλύονται στο H 2 O και προκύπτει διάλυμα όγκου 2L (διάλυμα Δ1). α) Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος Δ1. β) Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος που προκύπτει με προσθήκη στο διάλυμα Δ1 ενός υδατικού διαλύματος KOH όγκου 3 L και συγκέντρωσης 2 Μ. γ) Να υπολογισθεί η μάζα (σε g) του Η 2 SO 4 που απαιτείται για να εξουδετερώσει πλήρως το διάλυμα Δ1. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Κ)=39, Αr(Ο)=16, Αr(Η)=1, Αr(S)=32.

10 2.1. Α) Να γράψετε τους υπολογισμούς σας για τον προσδιορισμό του αριθμού οξείδωσης του θείου στο ιόν SO Β) Να γραφούν οι χημικοί τύποι των παρακάτω ενώσεων: ανθρακικό ασβέστιο, υδροχλώριο, υδροξείδιο του μαγνησίου, οξείδιο του νατρίου. 2.2.Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Zn(s) + HCl(aq) β) BaCO 3 (s) + H 2 SO 4 (aq) γ) NaOH(aq) + HNO 3 (aq) Να αναφέρετε για ποιο λόγο γίνονται οι αντιδράσεις α και β. Διαθέτουμε 400 ml υδατικού διαλύματος HBr περιεκτικότητας 20,25 % w/v (διάλυμα Δ1). α) Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος Δ1. β) Αναμειγνύουμε το διάλυμα Δ1 με 600 ml διαλύματος HBr συγκέντρωσης 1Μ. Να βρεθεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος που προκύπτει. γ) Πόση μάζα (σε g) Mg(OH) 2 εξουδετερώνει πλήρως το διάλυμα Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(Βr)=80, Αr(Mg)=24, Αr(O)=16

11 2.1. Ο παρακάτω πίνακας δίνει μερικές πληροφορίες για τα άτομα τριών στοιχείων Α, Β και Γ. Ατομικός μαζικός αριθμός αριθμός αριθμός στοιχείο αριθμός αριθμός ηλεκτρονίων πρωτονίων νετρονίων Α 7 14 Β Γ α) Να συμπληρώσετε τα κενά του πίνακα, αφού τον μεταφέρετε στην κόλλα σας. β) Ποια από τα παραπάνω στοιχεία είναι μέταλλα; (μονάδα 2) Να αιτιολογήσετε την απάντηση σας. (μονάδες 2) 2.2. Για τα άτομα: 12 Μg, 8 O, 17 Cl α) Να γίνει κατανομή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες. β) Να βρεθεί σε ποια περίοδο και σε ποια ομάδα του Περιοδικού Πίνακα ανήκει το καθένα από αυτά. Διαθέτουμε 200 ml υδατικού διαλύματος NH 4 NO 3 έχει περιεκτικότητα 20% w/v (διάλυμα Δ1). α) Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος Δ1. β) Στο διάλυμα Δ1 προστίθεται 300 ml H 2 O. Nα βρεθεί η συγκέντρωση (Μ) του αραιωμένου διαλύματος. γ) Να υπολογιστεί ο όγκος του αερίου (σε L) που παράγεται, σε STP, κατά την αντίδραση της απαιτούμενης ποσότητας ΝaOH με το διάλυμα Δ1 Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Ν)=14, Αr(Η)=1, Αr(Ο)=16.

12 2.1. Α) Να γράψετε τους υπολογισμούς σας για τον προσδιορισμό του αριθμού οξείδωσης του άνθρακα στις ενώσεις: α) CO β) H 2 CO 3 B) Ποιες από τις παρακάτω είναι καθαρές ουσίες και ποιες είναι μείγματα; Διοξείδιο του άνθρακα, υδροχλώριο, μπύρα, σίδηρος, γάλα, κρασί. ( μονάδες 6) 2.2. Α) Να ονομαστούν οι παρακάτω ενώσεις: CaCO 3, HNO 3, K 2 O, NaCl. Β) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Zn(s) + HCl(aq) β) Zn(NO 3 ) 2 (aq) + NaOH(aq) γ) H 2 SO 4 (aq) + ΚOH(aq) Αέριο H 2 S καταλαμβάνει όγκο 33,6 L σε STP. α) Το αέριο διαλύεται σε 2 L H 2 O και παρασκευάζεται ένα διάλυμα H 2 S (διάλυμα Δ1). Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του Δ1. β) Πόσα L νερού πρέπει να προστεθούν σε 200 ml διαλύματος Δ1 για να προκύψει διάλυμα συγκέντρωσης 0,5 Μ; γ) Πόση μάζα (σε g) Zn(OH) 2 εξουδετερώνουν πλήρως το διάλυμα Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Zn)=65, Αr(O)=16, Αr(H)=1

13 2.1. Α) Για τα άτομα: 19Κ και 17 Cl. α) Να γίνει κατανομή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες. β) Να βρεθεί η ομάδα και η περίοδος του Περιοδικού Πίνακα στην οποία ανήκουν. Β) Να ονομασθούν οι παρακάτω ενώσεις: NH 3, HNO 3, HI, Ca(OH) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Cl 2 (g) + K 2 S(aq) β) Ba(OH) 2 (aq) + H 2 SO 4 (aq) γ) HCl(aq) + AgNO 3 (aq) Να αναφέρετε για ποιο λόγο γίνονται οι αντιδράσεις α και γ. Διαθέτουμε 100 ml υδατικού διαλύματος ΚΟΗ συγκέντρωσης 2Μ (διάλυμα Δ1). α) Να υπολογιστεί η % w/v περιεκτικότητα του Δ1. β) Πόσο όγκο Η 2 Ο (σε ml) πρέπει να προσθέσουμε στο Δ1 για να προκύψει διάλυμα με συγκέντρωση 1Μ; γ) Nα υπολογιστεί η μάζα (σε g) του ιζήματος που παράγεται κατά την αντίδραση της απαιτούμενης ποσότητας ZnCl 2 με το διάλυμα Δ1. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Κ)=39, Αr(Ο)=16, Αr(Η)=1, Αr(Ζn)=65

14 2.1. A) Ποια από τα παρακάτω στοιχεία παρουσιάζουν παρόμοιες (ανάλογες) χημικές ιδιότητες 19Κ, 8 O, 16 S. Β) Μεταξύ των στοιχείων: 19 Κ και 8 O θα αναπτυχθεί ομοιοπολικός ή ιοντικός δεσμός;να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. ( μονάδες 4) 2.2. A) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Cl 2 (g) + KBr(aq) β) Ca(NO 3 ) 2 (aq) + Na 2 CO 3 (aq) γ) NaOH(aq) + HCl(aq) Β) Να ονομαστούν οι παρακάτω ενώσεις: KBr, Ca(NO 3 ) 2, Na 2 CO 3, HCl Ένα υδατικό διάλυμα Η 2 SO 4 έχει συγκέντρωση 2Μ και όγκο 500 ml (διάλυμα Δ1). α) Ποια είναι η % w/v περιεκτικότητα του Δ1; (Μονάδες 7) β) Πόσο όγκο Η 2 Ο (σε ml) πρέπει να προσθέσουμε στο Δ1 για να προκύψει διάλυμα με συγκέντρωση 0,5 Μ; γ) Πόσος όγκος (σε ml) υδατικού διαλύματος ΝαOH συγκέντρωσης 1 Μ απαιτείται για την πλήρη εξουδετέρωση του διαλύματος Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(S)=32, Αr(O)=16.

15 2.1.Δίνονται τα στοιχεία Χ και Ψ. Το Χ βρίσκεται στην 1 η (Ι Α ) ομάδα και στην τρίτη περίοδο του Περιοδικού Πίνακα και το Ψ βρίσκεται στην 17 η (VII A ) ομάδα και στην δεύτερη περίοδο του Περιοδικού Πίνακα. α) Να βρεθεί ο ατομικός αριθμός του κάθε στοιχείου. β) Να κατανεμηθούν τα ηλεκτρόνια του κάθε στοιχείου σε στιβάδες. γ) Τα Χ και Ψ θα αναπτύξουν μεταξύ τους ιοντικό ή ομοιοπολικό δεσμό;να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. 2.2 Α) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Cl 2 (g) + KBr(aq) β) AgNO 3 (aq) + KI(aq) γ) Ca(OH) 2 (aq) + HCl(aq) Β) Να ονομαστούν οι παρακάτω ενώσεις: KBr, AgNO 3, Ca(OH) 2, HCl Διαθέτουμε 200 ml υδατικού διαλύματος AgNO 3 συγκέντρωσης 1Μ (διάλυμα Δ1). α) Ποια είναι η % w/v περιεκτικότητα του Δ1; β) Πόσο όγκο (σε ml) H 2 O πρέπει να προσθέσουμε στο Δ1 για να προκύψει διάλυμα συγκέντρωσης 0,5Μ; γ) Πόση μάζα (σε g) NaCl πρέπει να προσθέσουμε στο Δ1 για να αντιδράσει πλήρως η ποσότητα του AgNO 3 ; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Αg)=108, Αr(N)=14, Αr(O)=16, Αr(Na)=23, Αr(Cl)=35,5

16 2.1. Α) Να βρεθεί ο αριθμός οξείδωσης του θείου (S) στις παρακάτω ενώσεις: H 2 SO 4, H 2 S Β) Εξηγείστε τι θα συμβεί, σε σχέση με τη διαλυτότητα (θα αυξηθεί, θα μειωθεί ή θα μείνει σταθερή), αν σε ένα κορεσμένο υδατικό διάλυμα στο οποίο η μόνη διαλυμένη ουσία είναι αέριο διοξείδιο του άνθρακα, θερμοκρασίας 25 0 C, πραγματοποιήσουμε τις εξής μεταβολές: α) Ελαττώσουμε τη θερμοκρασία. β) Μειώσουμε την πίεση Α) Να γραφούν οι χημικοί τύποι των παρακάτω ενώσεων: Χλωριούχο ασβέστιο, νιτρικό οξύ, ανθρακικό μαγνήσιο, υδροξείδιο του καλίου. Β) Να ονομασθούν οι παρακάτω ενώσεις: NaOH, FeCl 3, Na 2 S, HCl, CO 2. (μονάδες 5) Διαθέτουμε 100 ml υδατικού διαλύματος ΗΝΟ 3 συγκέντρωσης 1Μ (διάλυμα Δ1). α) Ποια είναι η % w/v περιεκτικότητα του διαλύματος Δ1; β) Ποια είναι η συγκέντρωση του διαλύματος που προκύπτει κατά την ανάμειξη του Δ1 με 300 ml υδατικού διαλύματος ΗΝΟ 3 2 Μ; γ) Πόση μάζα (σε g) Mg(OH) 2 πρέπει να προσθέσουμε στο Δ1 για να το εξουδετερώσουμε πλήρως; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(Ν)=14, Αr(Ο)=16, Αr(Mg)=24

17 2.1. α) Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ηλεκτρονίων που μπορεί να πάρει κάθε μία από τις στιβάδες: K, L, M, N. β) Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ηλεκτρονίων που μπορεί να πάρει κάθε μία από τις στιβάδες: K, L, M, N αν αυτή είναι η τελευταία στιβάδα ενός ατόμου; 2.2 Α) Να γραφούν οι χημικοί τύποι των παρακάτω ενώσεων: νιτρικό ασβέστιο, διοξείδιο του άνθρακα. Β) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες α) Mg(s) + Fe(NO 3 ) 2 (aq) β) Ca(OH) 2 (aq) + H 2 SO 4 (aq) γ) NaOH(aq) + Zn(NO 3 ) 2 (aq) Ένας μαθητής θέλει να παρασκευάσει ένα υδατικό διάλυμα 200 ml NaOH συγκέντρωσης 1Μ (διάλυμα Δ1) α) Πόση μάζα (σε g) NaOH πρέπει να διαλύσει σε 200 ml H 2 O; β) Στη συνέχεια θέλει να παρασκευάσει ένα διάλυμα NaOH συγκέντρωσης 0,5 Μ. Πόσο όγκο Η 2 Ο (σε ml) πρέπει να προσθέσει στο Δ1 για να φτιάξει το διάλυμα που θέλει; γ) Πόση μάζα (σε g) H 2 SO 4 μπορεί να εξουδετερώσει το διάλυμα Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Na)=23, Αr(O)=16, Αr(H)=1, Αr(S)=32.

18 2.1. Α) Για τα στοιχεία: 12 Μg και 8 Ο α) Να κατανεμηθούν τα ηλεκτρόνιά τους σε στιβάδες. (μονάδες 2) β) Να βρεθεί σε ποια ομάδα και σε ποια περίοδο του Περιοδικού Πίνακα ανήκουν. γ) Να χαρακτηριστούν ως μέταλλα ή αμέταλλα. (μονάδες 2) Β) Να γράψετε τους χημικούς τύπους των ενώσεων: θειικό οξύ, υδροξείδιο του μαγνησίου 2.2. Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Zn(s) + H 2 SO 4 (aq) β) NaOH(aq) + H 2 SO 4 (aq) γ) AgNO 3 (aq) + KBr(aq) Να αναφέρετε για ποιο λόγο γίνονται οι αντιδράσεις α και γ. Ένας μαθητής διαθέτει μία κλειστή φιάλη με αέρια NH 3 όγκου 3,36 L (σε STP). α) Ο μαθητής διαλύει όλη την αμμωνία σε H 2 O και παρασκευάζει ένα διάλυμα ΝΗ 3 που έχει όγκο 100 ml (διάλυμα Δ1). Ποια είναι η συγκέντρωση του Δ1; β) Πόσα ml νερού πρέπει να προστεθούν σε 50 ml διαλύματος Δ1 για να προκύψει διάλυμα 0,5 Μ; γ) Πόση μάζα (σε g) HNO 3 μπορεί να εξουδετερώσει το διάλυμα Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(Ν)=14, Αr(Ο)=16

19 2.1. Α) Να ονομαστούν οι παρακάτω χημικές ενώσεις: HNO 3, C a SO 4, NaI, KOH, CO 2, HCl Β) Να υπολογιστεί ο αριθμός οξείδωσης του φωσφόρου στις παρακάτω χημικές ουσίες: PH 3, H 3 PO Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Cl 2 (g) + KI (aq) β) K 2 SO 3 (aq) + HB r (aq) γ) HCl (aq) + NaOH(aq) Να αναφέρετε για ποιο λόγο γίνονται οι αντιδράσεις α και β. Ένας μαθητής διαθέτει 200 ml υδατικού διαλύματος HCl συγκέντρωσης 2Μ (διάλυμα Δ1). α) Ποια είναι η περιεκτικότητα % w/v του διαλύματος Δ1; β) Ο καθηγητής της Χημείας του ζητάει να παρασκευάσει ένα διάλυμα συγκέντρωσης 0,5 Μ. Πόσο όγκο Η 2 Ο (σε L) πρέπει να προσθέσει στο Δ1 για να παρασκευάσει αυτό το διάλυμα; γ) Στη συνέχεια ο καθηγητής του δίνει ένα υδατικό διάλυμα HCl όγκου 300 ml και συγκέντρωσης 1Μ (διάλυμα Δ2). Τι συγκέντρωση (Μ) θα έχει το διάλυμα που θα προκύψει από την ανάμειξη των διαλυμάτων Δ1 και Δ2; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(Cl)=35,5

20 2.1. Α) Για το άτομο του καλίου,κ δίνεται ότι Ζ=19 και Α=39. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του καλίου: Υποατομικά σωματίδια Κατανομή στις στιβάδες p n e K L M N Κ Β) Tι είδους δεσμός αναπτύσσεται μεταξύ του Κ και του χλωρίου, Cl (Z=17); α) ιοντικός β) ομοιοπολικός Να επιλέξετε το σωστό (μονάδες 2) Να αιτιολογήσετε πλήρως την απάντησή σας περιγράφοντας τον τρόπο σχηματισμού του δεσμού και να γράψετε το χημικό τύπο της ένωσης Α) Να ονομάσετε τις χημικές ενώσεις: ΗNO 3, MgCO 3, ZnCl 2, HB r, KI, Al(OH) 3 ( μονάδες 6) B) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) NaOH(aq) + H 2 SO 4 (aq) β) NH 4 NO 3 (aq) + KOH(aq) Στο εργαστήριο της Χημείας ένας μαθητής ζυγίζει 5,6 g KOH και τα διαλύει στο νερό μέχρι όγκου 100 ml (διάλυμα Δ1). α) Ποια είναι η συγκέντρωση (Μ) του Δ1; β) Στη συνέχεια θέλει να παρασκευάσει ένα υδατικό διάλυμα KOH με συγκέντρωση 0,5 Μ (διάλυμα Δ 2 ). Πόσο όγκο Η 2 Ο (σε ml) πρέπει να προσθέσει στο Δ1 για να πάρασκευάσει το Δ2; γ) Πόσο όγκο (σε ml) υδατικού διαλύματος Η 2 SO 4 συγκέντρωσης 1 Μ θα χρειαστεί για να εξουδετερώσει πλήρως το διάλυμα Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Κ)=39, Αr(Ο)=16, Αr(Η)=1.

21 2.1. Τα άτομα α Χ και 17 Cl είναι ισότοπα. α) Να βρεθούν ποιο στοιχείο είναι το Χ και η τιμή του α β) Ένας συμμαθητής σας υποστηρίζει ότι τα δύο παραπάνω ισότοπα μπορεί να έχουν τον ίδιο μαζικό αριθμό. Συμφωνείτε με τον συμμαθητή σας; Αιτιολογείστε την άποψή σας. γ) Να τοποθετηθούν σε στιβάδες τα ηλεκτρόνια του 17 Cl. (μονάδες 2) δ) Σε ποια ομάδα και σε ποια περίοδο του Περιοδικού Πίνακα βρίσκεται το 17 Cl. (μονάδες 3) 2.2. Σε ένα υδατικό διάλυμα NaCl προσθέτουμε νερό. Να αναφέρετε πως μεταβάλλονται (αυξάνονται, μειώνονται, μένουν σταθερά) τα παρακάτω μεγέθη του διαλύματος και να αιτιολογηθούν πλήρως όλες οι απαντήσεις. α) Η μάζα του διαλύματος. β) Η % w/v περιεκτικότητα του διαλύματος γ) Η συγκέντρωση του διαλύματος. Ο καθηγητής της Χημείας δίνει σε ένα μαθητή ένα υδατικό διάλυμα NaOH όγκου 1 L και συγκέντρωσης 1Μ (διάλυμα Δ1). α) Ποια είναι η περιεκτικότητα % w/v του Δ1; β) Πόσο όγκο Η 2 Ο (σε ml) πρέπει να προσθέσει ο μαθητής στο Δ1 για να παρασκευάσει ένα διάλυμα NaOH που να έχει συγκέντρωση 0,5 Μ; γ) Πόσο όγκο (σε ml) υδατικού διαλύματος HCl συγκέντρωσης 2Μ πρέπει να προσθέσει ο μαθητής στο Δ1 για να το εξουδετερώσει πλήρως; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Na)=23, Αr(O)=16, Αr(H)=1.

22 2.1. Δίνονται τα στοιχεία: 12 Μg, 16 S A) Να τοποθετηθούν τα ηλεκτρόνια των στοιχείων σε στιβάδες. B) Ποιο από αυτά τα στοιχεία όταν αντιδρά έχει την τάση να προσλαμβάνει ηλεκτρόνια και ποιο έχει την τάση να αποβάλλει ηλεκτρόνια.να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. Γ) Tι είδους δεσμός αναπτύσσεται μεταξύ του Mg και του S; α) ιοντικός β) ομοιοπολικός Να επιλέξετε το σωστό. (μονάδες 2) 2.2. A) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Zn(s) + CuSO 4 (aq) β) Ca(OH) 2 (aq) + HCl(aq) γ) NaOH(aq) + Pb(NO 3 ) 2 (aq) B) Να ονομαστούν οι παρακάτω ενώσεις: H 2 SO 4, Ca(OH) 2, AgNO 3, NaCl. Ένας μαθητής ζυγίζει 5,85 g NaCl στο εργαστήριο της Χημείας. Στη συνέχεια το διαλύει στο νερό και προκύπτει διάλυμα NaCl όγκου 100 ml (διάλυμα Δ1). α) Ποια είναι η συγκέντρωση (Μ) του Δ1; β) Πόσο ὀγκο Η 2 Ο (σε ml) πρέπει να προσθέσει ο μαθητής στο διάλυμα Δ1 για να προκύψει διάλυμα NaCl με συγκέντρωση 0,5 Μ; γ) Πόση μάζα (σε g) AgNO 3 πρέπει να προσθέσουμε στο Δ1 για να αντιδράσει πλήρως με το NaCl; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Na)=23, Αr(Cl)=35,5, Αr(Ag)=108, Αr(N)=14, Αr(O)=16.

23 2.1.Πως μπορείτε να αυξήσετε τη διαλυτότητα στα παρακάτω υδατικά διαλύματα, που βρίσκονται στους 25 0 C, με μεταβολή της θερμοκρασίας. α) Διάλυμα ζάχαρης. β) Διάλυμα διοξειδίου του άνθρακα,co 2 (g). Να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας σε όλες τις περιπτώσεις. (μονάδες 12) 2.2. Α) Να συμπληρώσετε τα προϊόντα και τους συντελεστές στις χημικές εξισώσεις των χημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται όλες: α) KOH(aq) + HI (aq) β) Al(s) + Fe(NO 3 ) 2 (aq) γ) BaCl 2 (aq) + H 2 SO 4 (aq) Β) Να γράψετε τους υπολογισμούς σας για τον προσδιορισμό του αριθμού οξείδωσης του αζώτου στο ιόν ΝO 2 -. Ένας μαθητής ζυγίζει 5,85 g NaCl στο εργαστήριο της Χημείας. Στη συνέχεια το διαλύει στο νερό και προκύπτει διάλυμα NaCl όγκου 100 ml (διάλυμα Δ1). α) Ποια είναι η συγκέντρωση (Μ) του Δ1; β) Πόσο ὀγκο Η 2 Ο (σε ml) πρέπει να προσθέσει ο μαθητής στο διάλυμα Δ1 για να προκύψει διάλυμα NaCl με συγκέντρωση 0,5 Μ; γ) Πόση μάζα (σε g) AgNO 3 πρέπει να προσθέσουμε στο Δ1 για να αντιδράσει πλήρως με το NaCl; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Na)=23, Αr(Cl)=35,5, Αr(Ag)=108, Αr(N)=14, Αr(O)=16.

24 2.1 Δίνονται τα στοιχεία: 12 Mg, 9 F. α) Να γράψετε για τα παραπάνω στοιχεία την κατανομή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες. β) Να βρεθεί η ομάδα και η περίοδος στην οποία ανήκουν τα παραπάνω στοιχεία. γ) Να χαρακτηρίσετε τα παραπάνω στοιχεία ως μέταλλα ή αμέταλλα. (μονάδες 2) δ) Να αναφέρετε αν ο μεταξύ τους δεσμός είναι ιοντικός ή ομοιοπολικός. (μονάδες 2) 2.2.Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Mg(s) + HBr(aq) β) KOH (aq) + HCl(aq) γ) Na 2 CO 3 (aq) + HBr(aq) Να αναφέρετε για ποιο λόγο γίνονται οι αντιδράσεις α και γ. Ο καθηγητής της Χημείας δίνει σε ένα μαθητή ένα υδατικό διάλυμα NaOH όγκου 1 L και συγκέντρωσης 1Μ (διάλυμα Δ1). α) Ποια είναι η περιεκτικότητα % w/v του Δ1; β) Πόσο όγκο Η 2 Ο (σε ml) πρέπει να προσθέσει ο μαθητής στο Δ1 για να παρασκευάσει ένα διάλυμα NaOH που να έχει συγκέντρωση 0,5 Μ; γ) Πόσο όγκο (σε ml) υδατικού διαλύματος HCl συγκέντρωσης 2Μ πρέπει να προσθέσει ο μαθητής στο Δ1 για να το εξουδετερώσει πλήρως; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Na)=23, Αr(O)=16, Αr(H)=1.

25 2.1. Α)Ποιες από τις επόμενες ηλεκτρονιακές δομές, στη θεμελιώδη κατάσταση, είναι λανθασμένες; α) 6 C : K(2), L(4) β) 11 Na : K(2), L(7), M(2) γ) 3 Li : K(1), L(2) δ) 17 Cl : K(2), L(8), M(6), N(1) (μονάδες 3) Β) Για όσες ηλεκτρονιακές δομές είναι λανθασμένες: α) Να γραφούν οι σωστές ηλεκτρονιακές δομές. β) Να βρεθεί σε ποια ομάδα και σε ποια περίοδο ανήκουν τα αντίστοιχα στοιχεία. (Μονάδες 9) 2.2.Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) (NH 4 ) 2 CO 3 (aq) + NaOH(aq) β) Ca(OH) 2 (aq) + HCl(aq) γ) Mg(s) + ZnCl 2 (aq) Να αναφέρετε για ποιο λόγο γίνονται οι αντιδράσεις α και γ. Στο εργαστήριο της Χημείας ένας μαθητής ζυγίζει 5,6 g KOH και τα διαλύει στο νερό μέχρι όγκου 100 ml (διάλυμα Δ1). α) Ποια είναι η συγκέντρωση (Μ) του Δ1; β) Στη συνέχεια θέλει να παρασκευάσει ένα υδατικό διάλυμα KOH με συγκέντρωση 0,5 Μ (διάλυμα Δ 2 ). Πόσο όγκο Η 2 Ο (σε ml) πρέπει να προσθέσει στο Δ1 για να παρασκευάσει το Δ2; γ) Πόσο όγκο (σε ml) υδατικού διαλύματος Η 2 SO 4 συγκέντρωσης 1 Μ θα χρειαστεί για να εξουδετερώσει πλήρως το διάλυμα Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Κ)=39, Αr(Ο)=16, Αr(Η)=1.

26 2.1. Δίνονται τα στοιχεία: 16 S, 1 Η. α) Να γράψετε την κατανομή των ηλεκτρονίων του θείου και του υδρογόνου σε στιβάδες. β) Να βρείτε σε ποια ομάδα και σε ποια περίοδο του Περιοδικού Πίνακα ανήκουν τα παραπάνω στοιχεία. γ) Να εξηγήσετε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η έννοια του κρυστάλλου στην περίπτωση του H 2 S. 2.2 Α) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Κ 2 SO 4 (aq) + Ba(OH) 2 (aq) β) Zn(s) +CuCl 2 (aq) γ) HCl(aq) + NH 3 (aq) Β) Να γράψετε τους υπολογισμούς σας για τον προσδιορισμό του αριθμού οξείδωσης του άνθρακα στη χημική ένωση H 2 CO 3. Διαθέτουμε υδατικό διάλυμα HCl συγκέντρωσης 1 Μ και όγκου 2 L (διάλυμα Δ1). α) Να υπολογιστεί η περιεκτικότητα % w/v του διαλύματος Δ1. β) Πόσο όγκο (σε L) υδατικού διαλύματος HCl συγκέντρωσης 2 Μ πρέπει να προσθέσουμε στο διάλυμα Δ1 για να προκύψει διάλυμα με συγκέντρωση 1,5 Μ; γ) Nα υπολογιστεί ο όγκος του αερίου (σε L) που παράγεται σε STP κατά την αντίδραση του διαλύματος Δ1 με την ακριβώς απαιτούμενη ποσότητα Na 2 S. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(Cl)=35,5

27 2.1 Α) Να υπολογιστεί ο αριθμός οξείδωσης του αζώτου στις παρακάτω χημικές ενώσεις: α) ΗΝΟ 3, β) ΝΗ 3. Β) Να γραφούν οι χημικοί τύποι των παρακάτω ενώσεων: Χλωριούχο αμμώνιο, υδροξείδιο του ασβεστίου, οξείδιο του νατρίου. 2.2.Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Η 2 SO 4 (aq) + ΝaΟΗ(aq) β) I 2 (s) + H 2 S(aq) γ) AgNO 3 (aq) + NaCl(aq) Να αναφέρετε για ποιο λόγο γίνονται οι αντιδράσεις β και γ. Ένας μαθητής διαθέτει μία κλειστή φιάλη με αέρια NH 3 όγκου 3,36 L (σε STP). α) Ο μαθητής διαλύει όλη την αμμωνία σε H 2 O και παρασκευάζει ένα διάλυμα ΝΗ 3 όγκου 100 ml (διάλυμα Δ1). Ποια είναι η συγκέντρωση (Μ) του Δ1; β) Πόσα ml νερού πρέπει να προστεθούν σε 50 ml διαλύματος Δ1 για να προκύψει διάλυμα συγκέντρωσης 0,5 Μ; γ) Πόση μάζα (σε g) HNO 3 μπορεί να εξουδετερώσει το διάλυμα Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(Ν)=14, Αr(Ο)=16

28 2.1. Α) Το στοιχείο X έχει 17 ηλεκτρόνια. Αν στον πυρήνα του περιέχει 3 νετρόνια περισσότερα από τα πρωτόνια, να υπολογισθούν ο ατομικός και ο μαζικός αριθμός του στοιχείου Χ. Β) α) Να γίνει η κατανομή των ηλεκτρονίων του αζώτου, 7 N σε στιβάδες. (μονάδες 2) β) Να βρεθεί σε ποια περίοδο και σε ποια ομάδα του Περιοδικού Πίνακα ανήκει το άζωτο Α) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Zn(s) + HCl(aq) β) Pb(NO 3 ) 2 (aq) + H 2 SO 4 (aq) γ) HI(aq) + ΝaOH(aq) Β)Να γραφούν οι χημικοί τύποι των παρακάτω ενώσεων: ανθρακικό οξύ,νιτρικό ασβέστιο. Ένας μαθητής θέλει να παρασκευάσει ένα υδατικό διάλυμα 200 ml NaOH συγκέντρωσης 1Μ (διάλυμα Δ1) α) Πόση μάζα (σε g) NaOH πρέπει να διαλύσει σε 200 ml H 2 O; β) Στη συνέχεια θέλει να παρασκευάσει ένα διάλυμα NaOH συγκέντρωσης 0,5 Μ. Πόσο όγκο Η 2 Ο (σε ml) πρέπει να προσθέσει στο Δ1 για να φτιάξει το διάλυμα που θέλει; γ) Πόση μάζα (σε g) H 2 SO 4 μπορεί να εξουδετερώσει το διάλυμα Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Na)=23, Αr(O)=16, Αr(H)=1, Αr(S)=32.

29 2.1. Α) Ο άνθρακας (C) έχει ατομικό αριθμό 6. Αν γνωρίζετε ότι σε ένα ισότοπο του άνθρακα ο αριθμός πρωτονίων είναι ίσος με τον αριθμό των νετρονίων, να βρείτε τον μαζικό αριθμό του ισοτόπου αυτού καθώς και τον αριθμό των πρωτονίων, νετρονίων και ηλεκτρονίων που αυτό περιέχει. Β) Το στοιχείο Χ έχει 6 ηλεκτρόνια στην εξωτερική του στιβάδα που είναι η στιβάδα (Μ). α)να υπολογιστεί ο ατομικός αριθμός του στοιχείου Χ. (μονάδες 3) β) Να εξηγήσετε σε ποια ομάδα και σε ποια περίοδο του Περιοδικού Πίνακα ανήκει το στοιχείο Χ. (μονάδες 3) 2.2 Α) Να γραφεί ο χημικός τύπος των παρακάτω ενώσεων: υδροξείδιο του ασβεστίου, νιτρικό οξύ, ανθρακικό νάτριο Β) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α)κ 2 CO 3 (aq) + HBr(aq) β)naoh (aq) + HCl(aq) Διαθέτουμε 100 ml υδατικού διαλύματος ΗΝΟ 3 συγκέντρωσης 1Μ (διάλυμα Δ1). α) Ποια είναι η % w/v περιεκτικότητα του διαλύματος Δ1; β) Ποια είναι η συγκέντρωση του διαλύματος που προκύπτει κατά την ανάμειξη του Δ1 με 300 ml υδατικού διαλύματος ΗΝΟ 3 2 Μ; γ) Πόση μάζα (σε g) Mg(OH) 2 πρέπει να προσθέσουμε στο Δ1 για να το εξουδετερώσουμε πλήρως; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(Ν)=14, Αr(Ο)=16, Αr(Mg)=24

30 2.1. Α) Να γράψετε τους υπολογισμούς σας για τον προσδιορισμό του αριθμού οξείδωσης του άνθρακα στις ενώσεις: α) CO β) H 2 CO 3 B) Ποιες από τις παρακάτω είναι καθαρές ουσίες και ποιες είναι μείγματα; Διοξείδιο του άνθρακα, υδροχλώριο, μπύρα, σίδηρος, γάλα, κρασί. ( μονάδες 6) 2.2. Α) Να ονομαστούν οι παρακάτω ενώσεις: CaCO 3, HNO 3, K 2 O, NaCl. Β) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) HCl(aq) + AgNO 3 (aq) β) Zn(NO 3 ) 2 (aq) + NaOH(aq) γ) H 2 SO 4 (aq) + ΚOH(aq) Ένα υδατικό διάλυμα Η 2 SO 4 έχει συγκέντρωση 2Μ και όγκο 500 ml (διάλυμα Δ1). α) Ποια είναι η % w/v περιεκτικότητα του Δ1; (Μονάδες 7) β) Πόσο όγκο Η 2 Ο (σε ml) πρέπει να προσθέσουμε στο Δ1 για να προκύψει διάλυμα με συγκέντρωση 0,5 Μ; γ) Πόσος όγκος (σε ml) υδατικού διαλύματος ΝαOH συγκέντρωσης 1 Μ απαιτείται για την πλήρη εξουδετέρωση του διαλύματος Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(S)=32, Αr(O)=16.

31 2.1. Ο παρακάτω πίνακας δίνει μερικές πληροφορίες για τα άτομα τριών στοιχείων Α, Β και Γ. Ατομικός μαζικός αριθμός αριθμός αριθμός στοιχείο αριθμός αριθμός ηλεκτρονίων πρωτονίων νετρονίων Α 7 14 Β Γ α) Να συμπληρώσετε τα κενά του πίνακα, αφού τον μεταφέρετε στην κόλλα σας. β) Ποια από τα παραπάνω στοιχεία είναι μέταλλα; (μονάδα 2) Να αιτιολογήσετε την απάντηση σας. (μονάδες 2) 2.2. Για τα άτομα: 12 Μg, 8 O, 17 Cl α) Να γίνει κατανομή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες. β) Να βρεθεί σε ποια περίοδο και σε ποια ομάδα του Περιοδικού Πίνακα ανήκει το καθένα από αυτά. Διαθέτουμε 100 ml υδατικού διαλύματος ΚΟΗ συγκέντρωσης 2Μ (διάλυμα Δ1). α) Να υπολογιστεί η % w/v περιεκτικότητα του Δ1. β) Πόσο όγκο Η 2 Ο (σε ml) πρέπει να προσθέσουμε στο Δ1 για να προκύψει διάλυμα με συγκέντρωση 1Μ; γ) Nα υπολογιστεί η μάζα (σε g) του ιζήματος που παράγεται κατά την αντίδραση της απαιτούμενης ποσότητας ZnCl 2 με το διάλυμα Δ1. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Κ)=39, Αr(Ο)=16, Αr(Η)=1, Αr(Ζn)=65

32 2.1. Α) Για τα άτομα: 19Κ και 17 Cl. α) Να γίνει κατανομή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες. β) Να βρεθεί η ομάδα και η περίοδος του Περιοδικού Πίνακα στην οποία ανήκουν. Β) Να ονομασθούν οι παρακάτω ενώσεις: NH 3, HNO 3, HI, Ca(OH) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων, που γίνονται όλες. α) Cl 2 (g) + K 2 S(aq) β) Ba(OH) 2 (aq) + H 2 SO 4 (aq) γ) HCl(aq) + AgNO 3 (aq) Να αναφέρετε για ποιο λόγο γίνονται οι αντιδράσεις α και γ. Διαθέτουμε 200 ml υδατικού διαλύματος NH 4 NO 3 που έχει περιεκτικότητα 20% w/v (διάλυμα Δ1). α) Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος Δ1. β) Στο διάλυμα Δ1 προστίθενται 300 ml H 2 O. Nα βρεθεί η συγκέντρωση (M) του αραιωμένου διαλύματος. γ) Να υπολογιστεί ο όγκος του αερίου (σε L) που παράγεται (σε STP) κατά την αντίδραση της απαιτούμενης ποσότητας ΝaOH με το διάλυμα Δ1 Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Ν)=14, Αr(Η)=1, Αr(Ο)=16.

33 2.1. A) Ποια από τα παρακάτω στοιχεία παρουσιάζουν παρόμοιες (ανάλογες) χημικές ιδιότητες 19Κ, 8 O, 16 S. Β) Μεταξύ των στοιχείων: 19 Κ και 8 O θα αναπτυχθεί ομοιοπολικός ή ιοντικός δεσμός;να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. ( μονάδες 4) 2.2. A) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Cl 2 (g) + KBr(aq) β) Ca(NO 3 ) 2 (aq) + Na 2 CO 3 (aq) γ) NaOH(aq) + HCl(aq) Β) Να ονομαστούν οι παρακάτω ενώσεις: KBr, Ca(NO 3 ) 2, Na 2 CO 3, HCl Αέριο H 2 S καταλαμβάνει όγκο 33,6 L σε STP. α) Το αέριο διαλύεται σε 2 L H 2 O και παρασκευάζεται ένα διάλυμα H 2 S (διάλυμα Δ1). Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του Δ1. β) Πόσα L νερού πρέπει να προστεθούν σε 200 ml διαλύματος Δ1 για να προκύψει διάλυμα 0,5 Μ. γ) Πόση μάζα (σε g) Zn(OH) 2 εξουδετερώνουν πλήρως το διάλυμα Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Zn)=65, Αr(O)=16, Αr(H)=1

34 2.1.Δίνονται τα στοιχεία Χ και Ψ. Το Χ βρίσκεται στην 1 η (Ι Α ) ομάδα και στην τρίτη περίοδο του Περιοδικού Πίνακα και το Ψ βρίσκεται στην 17 η (VII A ) ομάδα και στην δεύτερη περίοδο του Περιοδικού Πίνακα. α) Να βρεθεί ο ατομικός αριθμός του κάθε στοιχείου. β) Να κατανεμηθούν τα ηλεκτρόνια του κάθε στοιχείου σε στιβάδες. γ) Τα Χ και Ψ θα αναπτύξουν μεταξύ τους ιοντικό ή ομοιοπολικό δεσμό;να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. 2.2 Α) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Cl 2 (g) + KBr(aq) β) AgNO 3 (aq) + KI(aq) γ) Ca(OH) 2 (aq) + HCl(aq) Β) Να ονομαστούν οι παρακάτω ενώσεις: KBr, AgNO 3, Ca(OH) 2, HCl Διαθέτουμε 400 ml υδατικού διαλύματος HBr περιεκτικότητας 20,25 % w/v (διάλυμα Δ1). α) Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος Δ1. β) Αναμειγνύουμε το διάλυμα Δ1 με 600 ml διαλύματος HBr συγκέντρωσης 1Μ. Να βρεθεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος που προκύπτει. γ) Πόση μάζα (σε g) Mg(OH) 2 εξουδετερώνει πλήρως το διάλυμα Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(Βr)=80, Αr(Mg)=24, Αr(O)=16

35 2.1.Πως μπορείτε να αυξήσετε τη διαλυτότητα στα παρακάτω υδατικά διαλύματα, που βρίσκονται στους 25 0 C, με μεταβολή της θερμοκρασίας. α) Διάλυμα ζάχαρης. β) Διάλυμα διοξειδίου του άνθρακα,co 2 (g). Να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας σε όλες τις περιπτώσεις. (μονάδες 12) 2.2. Α) Να συμπληρώσετε τα προϊόντα και τους συντελεστές στις χημικές εξισώσεις των χημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται όλες: α) KOH(aq) + HI (aq) β) Al(s) + Fe(NO 3 ) 2 (aq) γ) BaCl 2 (aq) + H 2 SO 4 (aq) Β) Να γράψετε τους υπολογισμούς σας για τον προσδιορισμό του αριθμού οξείδωσης του αζώτου στο ιόν ΝO 2 - Στο εργαστήριο παρασκευάσαμε 500 ml υδατικού διαλύματος H 2 SO 4 (Δ1) που περιέχει 49 g H 2 SO 4. α) Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος Δ1. β) Στο διάλυμα Δ1 προσθέτουμε 2 L Η 2 Ο. Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος που προκύπτει. γ) Στο διάλυμα Δ1 προστίθεται η απαιτούμενη ποσότητα Zn για πλήρη αντίδραση. Να υπολογιστεί ο όγκος (σε L) του αερίου που παράγεται, σε STP. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες:αr(h)=1, Αr(S)=32, Αr(O)=16.

36 2.1. α) Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ηλεκτρονίων που μπορεί να πάρει κάθε μία από τις στιβάδες: K, L, M, N. β) Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ηλεκτρονίων που μπορεί να πάρει κάθε μία από τις στιβάδες: K, L, M, N αν αυτή είναι η τελευταία στιβάδα ενός ατόμου; 2.2 Α) Να γραφούν οι χημικοί τύποι των παρακάτω ενώσεων: νιτρικό ασβέστιο, διοξείδιο του άνθρακα. Β) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες α) Mg(s) + Fe(NO 3 ) 2 (aq) β) Ca(OH) 2 (aq) + H 2 SO 4 (aq) γ) NaOH(aq) + Zn(NO 3 ) 2 (aq) Διαθέτουμε υδατικό διάλυμα H 2 SO 4 (διάλυμα Δ1) όγκου 2 L και συγκέντρωσης 1,5 Μ. α) Να υπολογιστεί η % w/v περιεκτικότητα του διαλύματος Δ1. β) Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος που προκύπτει κατά την προσθήκη 4 L Η 2 Ο στο διάλυμα Δ1. γ) Πόση μάζα (σε g) ΝaOH θα εξουδετερώσει πλήρως το διάλυμα Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(H)=1, Αr(S)=32, Αr(O)=16, Αr(Νa)=23.

37 2.1. Α) Για τα στοιχεία: 12 Μg και 8 Ο α) Να κατανεμηθούν τα ηλεκτρόνιά τους σε στιβάδες. (μονάδες 2) β) Να βρεθεί σε ποια ομάδα και σε ποια περίοδο του Περιοδικού Πίνακα ανήκουν. γ) Να χαρακτηριστούν ως μέταλλα ή αμέταλλα. (μονάδες 2) Β) Να γράψετε τους χημικούς τύπους των ενώσεων: θειικό οξύ, υδροξείδιο του μαγνησίου 2.2. Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Zn(s) + H 2 SO 4 (aq) β) NaOH(aq) + H 2 SO 4 (aq) γ) AgNO 3 (aq) + KBr(aq) Να αναφέρετε για ποιο λόγο γίνονται οι αντιδράσεις α και γ. Διαθέτουμε 40 ml υδατικού διαλύματος AgNO 3 (διάλυμα Δ1) συγκέντρωσης 1 Μ. α) Να υπολογιστεί η περιεκτικότητα % w/v του διαλύματος Δ1. β) Αραιώνουμε το διάλυμα Δ1 με 160 ml H 2 O. Να βρεθεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος που προκύπτει. γ) Να βρεθεί η μάζα (σε g) του ιζήματος που παράγεται κατά την αντίδραση του διαλύματος Δ1 με την ακριβώς απαιτούμενη ποσότητα ΚΙ. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Ag)=108, Αr(N)=14, Αr(O)=16, Αr(I)=127.

38 2.1. Α) Να ονομαστούν οι παρακάτω χημικές ενώσεις: HNO 3, C a SO 4, NaI, KOH, CO 2, HCl Β) Να υπολογιστεί ο αριθμός οξείδωσης του φωσφόρου στις παρακάτω χημικές ουσίες: PH 3, H 3 PO Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Cl 2 (g) + KI (aq) β) K 2 SO 3 (aq) + HB r (aq) γ) HCl (aq) + NaOH(aq) Να αναφέρετε για ποιο λόγο γίνονται οι αντιδράσεις α και β. Διαθέτουμε υδατικό διάλυμα HCl συγκέντρωσης 1 Μ και όγκου 2 L (διάλυμα Δ1). α) Να υπολογιστεί η περιεκτικότητα % w/v του διαλύματος Δ1. β) Πόσο όγκο (σε L) υδατικού διαλύματος HCl συγκέντρωσης 2 Μ πρέπει να προσθέσουμε στο διάλυμα Δ1 για να προκύψει διάλυμα με συγκέντρωση 1,5 Μ; γ) Nα υπολογιστεί ο όγκος του αερίου (σε L) που παράγεται σε (STP) κατά την αντίδραση του διαλύματος Δ1 με την ακριβώς απαιτούμενη ποσότητα Na 2 S. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(Cl)=35.5

39 2.1. Α) Για το άτομο του καλίου,κ δίνεται ότι Ζ=19 και Α=39. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του καλίου: Υποατομικά σωματίδια Κατανομή στις στιβάδες p n e K L M N Κ Β) Tι είδους δεσμός αναπτύσσεται μεταξύ του Κ και του χλωρίου, Cl (Z=17); α) ιοντικός β) ομοιοπολικός Να επιλέξετε το σωστό (μονάδες 2) Να αιτιολογήσετε πλήρως την απάντησή σας περιγράφοντας τον τρόπο σχηματισμού του δεσμού και να γράψετε το χημικό τύπο της ένωσης Α) Να ονομάσετε τις χημικές ενώσεις: ΗNO 3,, MgCO 3,ZnCl 2, HB r, KI, Al(OH) 3 ( μονάδες 6) B) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) NaOH(aq) + H 2 SO 4 (aq) β) NH 4 NO 3 (aq) + KOH(aq) Στο εργαστήριο διαλύσαμε 20g NaOH(s) σε H 2 O και παρασκευάσαμε 1L διαλύματος ΝaOH (διάλυμα Δ1). α) Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος Δ1. β) Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος που προκύπτει κατά την προσθήκη 3 L υδατικού διαλύματος ΝaOH συγκέντρωσης 1 Μ στο διάλυμα Δ1. γ) Πόση μάζα (σε g) HNO 3 χρειάζεται για να εξουδετερώσει πλήρως το διάλυμα Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Νa)=23, Αr(O)=16, Αr(H)=1, Αr(N)=14

40 2.1. Τα άτομα α Χ και 17 Cl είναι ισότοπα. α) Να βρεθούν ποιο στοιχείο είναι το Χ και η τιμή του α β) Ένας συμμαθητής σας υποστηρίζει ότι τα δύο παραπάνω ισότοπα μπορεί να έχουν τον ίδιο μαζικό αριθμό. Συμφωνείτε με τον συμμαθητή σας; Αιτιολογείστε την άποψή σας. γ) Να τοποθετηθούν σε στιβάδες τα ηλεκτρόνια του 17 Cl. (μονάδες 2) δ) Σε ποια ομάδα και σε ποια περίοδο του Περιοδικού Πίνακα βρίσκεται το 17 Cl. (μονάδες 3) 2.2. Σε ένα υδατικό διάλυμα NaCl προσθέτουμε νερό. Να αναφέρετε πως μεταβάλλονται (αυξάνονται, μειώνονται, μένουν σταθερά) τα παρακάτω μεγέθη του διαλύματος και να αιτιολογηθούν πλήρως όλες οι απαντήσεις σας. α) Η μάζα του διαλύματος. β) Η % w/v περιεκτικότητα του διαλύματος γ) Η συγκέντρωση του διαλύματος. Διαθέτουμε 2 L υδατικού διαλύματος HCl (Δ1) συγκέντρωσης 1 Μ. α) Να υπολογιστεί η περιεκτικότητα % w/v του διαλύματος Δ1. β) Πόσο όγκο Η 2 Ο (σε L) πρέπει να προσθέσουμε στο διάλυμα Δ1 για να προκύψει διάλυμα με συγκέντρωση 0,25 Μ; γ) Να υπολογιστεί η μάζα (σε g) του Mg που απαιτείται για να αντιδράσει πλήρως με το διάλυμα Δ1. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(Cl)=35,5, Αr(Mg)=24.

41 2.1. Δίνονται τα στοιχεία: 12 Μg, 16 S A) Να τοποθετηθούν τα ηλεκτρόνια των στοιχείων σε στιβάδες. B) Ποιο από αυτά τα στοιχεία όταν αντιδρά έχει την τάση να προσλαμβάνει ηλεκτρόνια και ποιο έχει την τάση να αποβάλλει ηλεκτρόνια.να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. Γ) Tι είδους δεσμός αναπτύσσεται μεταξύ του Mg και του S; α) ιοντικός β) ομοιοπολικός Να επιλέξετε το σωστό. (μονάδες 2) 2.2. A) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Zn(s) + CuSO 4 (aq) β) Ca(OH) 2 (aq) + HCl(aq) γ) NaOH(aq) + Pb(NO 3 ) 2 (aq) B) Να ονομαστούν οι παρακάτω ενώσεις: H 2 SO 4, Ca(OH) 2, AgNO 3, NaCl. Στο εργαστήριο παρασκευάσαμε 500 ml υδατικού διαλύματος H 2 SO 4 (Δ1) που περιέχει 49g H 2 SO 4. α) Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος Δ1. β) Στο διάλυμα Δ1 προσθέτουμε 2 L Η 2 Ο. Να υπολογιστεί η συγκέντρωση (Μ) του διαλύματος που προκύπτει. γ) Στο διάλυμα Δ1 προστίθεται η απαιτούμενη ποσότητα Zn για πλήρη αντίδραση. Να υπολογιστεί ο όγκος (σε L) του αερίου που παράγεται σε STP. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες:αr(h)=1, Αr(S)=32, Αr(O)=16.

42 2.1.Πως μπορείτε να αυξήσετε τη διαλυτότητα στα παρακάτω υδατικά διαλύματα, που βρίσκονται στους 25 0 C, με μεταβολή της θερμοκρασίας. α) Διάλυμα ζάχαρης. β) Διάλυμα διοξειδίου του άνθρακα,co 2 (g). Να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας σε όλες τις περιπτώσεις. (μονάδες 12) 2.2. Α) Να συμπληρώσετε τα προϊόντα και τους συντελεστές στις χημικές εξισώσεις των χημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται όλες: α) KOH(aq) + HI (aq) β) Al(s) + Fe(NO 3 ) 2 (aq) γ) BaCl 2 (aq) + H 2 SO 4 (aq) Β) Να γράψετε τους υπολογισμούς σας για τον προσδιορισμό του αριθμού οξείδωσης του αζώτου στο ιόν ΝO 2 - Διαθέτουμε 100 ml υδατικού διαλύματος ΚΟΗ συγκέντρωσης 2Μ (διάλυμα Δ1). α) Να υπολογιστεί η % w/v περιεκτικότητα του Δ1. β) Πόσο όγκο Η 2 Ο (σε ml) πρέπει να προσθέσουμε στο Δ1 για να προκύψει διάλυμα με συγκέντρωση 1Μ; γ) Nα υπολογιστεί η μάζα (σε g) του ιζήματος που παράγεται κατά την αντίδραση της απαιτούμενης ποσότητας ZnCl 2 με το διάλυμα Δ1. Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Κ)=39, Αr(Ο)=16, Αr(Η)=1, Αr(Ζn)=65

43 2.1 Δίνονται τα στοιχεία: 12 Mg, 9 F. α) Να γράψετε για τα παραπάνω στοιχεία την κατανομή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες. β) Να βρεθεί η ομάδα και η περίοδος στην οποία ανήκουν τα παραπάνω στοιχεία. γ) Να χαρακτηρίσετε τα παραπάνω στοιχεία ως μέταλλα ή αμέταλλα. (μονάδες 2) δ) Να αναφέρετε αν ο μεταξύ τους δεσμός είναι ιοντικός ή ομοιοπολικός. (μονάδες 2) 2.2.Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Mg(s) + HBr(aq) β) KOH (aq) + HCl(aq) γ) Na 2 CO 3 (aq) + HBr(aq) Να αναφέρετε για ποιο λόγο γίνονται οι αντιδράσεις α και γ. Ένα υδατικό διάλυμα Η 2 SO 4 έχει συγκέντρωση 2Μ και όγκο 500 ml (διάλυμα Δ1). α) Ποια είναι η % w/v περιεκτικότητα του Δ1; (Μονάδες 7) β) Πόσο όγκο Η 2 Ο (σε ml) πρέπει να προσθέσουμε στο Δ1 για να προκύψει διάλυμα με συγκέντρωση 0,5 Μ; γ) Πόσος όγκος (σε ml) υδατικού διαλύματος ΝαOH συγκέντρωσης 1 Μ απαιτείται για την πλήρη εξουδετέρωση του διαλύματος Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(S)=32, Αr(O)=16.

44 2.1. Α)Ποιες από τις επόμενες ηλεκτρονιακές δομές, στη θεμελιώδη κατάσταση, είναι λανθασμένες; α) 6 C : K(2), L(4) β) 11 Na : K(2), L(7), M(2) γ) 3 Li : K(1), L(2) δ) 17 Cl : K(2), L(8), M(6), N(1) (μονάδες 3) Β) Για όσες ηλεκτρονιακές δομές είναι λανθασμένες: α) Να γραφούν οι σωστές ηλεκτρονιακές δομές. β) Να βρεθεί σε ποια ομάδα και σε ποια περίοδο ανήκουν τα αντίστοιχα στοιχεία. (Μονάδες 9) 2.2.Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) (NH 4 ) 2 CO 3 (aq) + NaOH(aq) β) Ca(OH) 2 (aq) + HCl(aq) γ) Mg(s) + ZnCl 2 (aq) Να αναφέρετε για ποιο λόγο γίνονται οι αντιδράσεις α και γ. Διαθέτουμε 200 ml υδατικού διαλύματος AgNO 3 συγκέντρωσης 1Μ (διάλυμα Δ1). α) Ποια είναι η % w/v περιεκτικότητα του Δ1; β) Πόσο όγκο (σε ml) H 2 O πρέπει να προσθέσουμε στο Δ1 για να προκύψει διάλυμα συγκέντρωσης 0,5Μ; γ) Πόση μάζα (σε g) NaCl πρέπει να προσθέσουμε στο Δ1 για να αντιδράσει πλήρως η ποσότητα του AgNO 3 ; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Αg)=108, Αr(N)=14, Αr(O)=16, Αr(Na)=23, Αr(Cl)=35,5

45 2.1. Δίνονται τα στοιχεία: 16 S, 1 Η. α) Να γράψετε την κατανομή των ηλεκτρονίων του θείου και του υδρογόνου σε στιβάδες. β) Να βρείτε σε ποια ομάδα και σε ποια περίοδο του Περιοδικού Πίνακα ανήκουν τα παραπάνω στοιχεία. γ) Να εξηγήσετε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η έννοια του κρυστάλλου στην περίπτωση του H 2 S. 2.2 Α) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Κ 2 SO 4 (aq) + Ba(OH) 2 (aq) β) Zn(s) +CuCl 2 (aq) γ) HCl(aq) + NH 3 (aq) Β) Να γράψετε τους υπολογισμούς σας για τον προσδιορισμό του αριθμού οξείδωσης του άνθρακα στη χημική ένωση H 2 CO 3. Διαθέτουμε 100 ml υδατικού διαλύματος ΗΝΟ 3 συγκέντρωσης 1Μ (διάλυμα Δ1). α) Ποια είναι η % w/v περιεκτικότητα του διαλύματος Δ1; β) Ποια είναι η συγκέντρωση (M) του διαλύματος που προκύπτει κατά την ανάμειξη του Δ1 με 300 ml υδατικού διαλύματος ΗΝΟ 3 2 Μ; γ) Πόση μάζα (σε g) Mg(OH) 2 πρέπει να προσθέσουμε στο Δ1 για να το εξουδετερώσουμε πλήρως; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(Ν)=14, Αr(Ο)=16, Αr(Mg)=24

46 2.1 Α) Να υπολογιστεί ο αριθμός οξείδωσης του αζώτου στις παρακάτω χημικές ενώσεις: α) ΗΝΟ 3, β) ΝΗ 3. Β) Να γραφούν οι χημικοί τύποι των παρακάτω ενώσεων: Χλωριούχο αμμώνιο, υδροξείδιο του ασβεστίου, οξείδιο του νατρίου. 2.2.Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Η 2 SO 4 (aq) + ΝaΟΗ(aq) β) I 2 (s) + H 2 S(aq) γ) AgNO 3 (aq) + NaCl(aq) Να αναφέρετε για ποιο λόγο γίνονται οι αντιδράσεις β και γ. Ένας μαθητής θέλει να παρασκευάσει ένα υδατικό διάλυμα 200 ml NaOH συγκέντρωσης 1Μ (διάλυμα Δ1) α) Πόση μάζα (σε g) NaOH πρέπει να διαλύσει σε 200 ml H 2 O; β) Στη συνέχεια θέλει να παρασκευάσει ένα διάλυμα NaOH συγκέντρωσης 0,5 Μ. Πόσο όγκο Η 2 Ο (σε ml) πρέπει να προσθέσει στο Δ1 για να παρασκευάσει το διάλυμα που θέλει; γ) Πόση μάζα (σε g) H 2 SO 4 μπορεί να εξουδετερώσει το διάλυμα Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Na)=23, Αr(O)=16, Αr(H)=1, Αr(S)=32.

47 2.1. Α) Το στοιχείο X έχει 17 ηλεκτρόνια. Αν στον πυρήνα του περιέχει 3 νετρόνια περισσότερα από τα πρωτόνια, να υπολογισθούν ο ατομικός και ο μαζικός αριθμός του στοιχείου Χ. Β) α) Να γίνει η κατανομή των ηλεκτρονίων του αζώτου, 7 N σε στιβάδες. (μονάδες 2) β) Να βρεθεί σε ποια περίοδο και σε ποια ομάδα του Περιοδικού Πίνακα ανήκει το άζωτο Α) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α) Zn(s) + HCl(aq) β) Pb(NO 3 ) 2 (aq) + H 2 SO 4 (aq) γ) HI(aq) + ΝaOH(aq) Β)Να γραφούν οι χημικοί τύποι των παρακάτω ενώσεων: ανθρακικό οξύ,νιτρικό ασβέστιο. Ένας μαθητής διαθέτει μία κλειστή φιάλη με αέρια NH 3 όγκου 3,36 L (σε STP). α) Ο μαθητής διαλύει όλη την αμμωνία σε 100 ml H 2 O και φτιάχνει ένα διάλυμα ΝΗ 3 (διάλυμα Δ1). Ποια είναι η συγκέντρωση του Δ1; β) Πόσα ml νερού πρέπει να προστεθούν σε 50 ml διαλύματος Δ1 για να προκύψει διάλυμα 0,5 Μ; γ) Πόση μάζα (σε g) HNO 3 μπορεί να εξουδετερώσει το διάλυμα Δ1; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(Ν)=14, Αr(Ο)=16

48 2.1. Α) Ο άνθρακας (C) έχει ατομικό αριθμό 6. Αν γνωρίζετε ότι σε ένα ισότοπο του άνθρακα ο αριθμός των πρωτονίων είναι ίσος με τον αριθμό των νετρονίων, να βρείτε τον μαζικό αριθμό του ισοτόπου αυτού καθώς και τον αριθμό των πρωτονίων, νετρονίων και ηλεκτρονίων που αυτό περιέχει. Β) Το στοιχείο Χ έχει 6 ηλεκτρόνια στην εξωτερική του στιβάδα που είναι η στιβάδα (Μ). α)να υπολογιστεί ο ατομικός αριθμός του στοιχείου Χ. (μονάδες 3) β) Να εξηγήσετε σε ποια ομάδα και σε ποια περίοδο του Περιοδικού Πίνακα ανήκει το στοιχείο Χ. (μονάδες 3) 2.2 Α) Να γραφεί ο χημικός τύπος των παρακάτω ενώσεων: υδροξείδιο του ασβεστίου, νιτρικό οξύ, ανθρακικό νάτριο Β) Να συμπληρώσετε τις χημικές εξισώσεις (προϊόντα και συντελεστές) των παρακάτω αντιδράσεων,που γίνονται όλες. α)κ 2 CO 3 (aq) + HBr(aq) β)naoh (aq) + HCl(aq) Ένας μαθητής διαθέτει 200 ml υδατικού διαλύματος HCl συγκέντρωσης 2Μ (διάλυμα Δ1). α) Ποια είναι η περιεκτικότητα % w/v του διαλύματος Δ1; β) Ο καθηγητής της Χημείας του ζητάει να παρασκευάσει ένα διάλυμα συγκέντρωσης 0,5 Μ. Πόσο όγκο Η 2 Ο (σε L) πρέπει να προσθέσει στο Δ1 για να παρασκευάσει αυτό το διάλυμα; γ) Στη συνέχεια ο καθηγητής του δίνει ένα υδατικό διάλυμα HCl όγκου 300 ml και συγκέντρωσης 1Μ (διάλυμα Δ2). Τι συγκέντρωση (Μ) θα έχει το διάλυμα που θα προκύψει από την ανάμειξη των διαλυμάτων Δ1 και Δ2; Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Αr(Η)=1, Αr(Cl)=35,5

Θέμα 2ο 2.1. Α) Β) α) 2.2. Α) Θέμα 4ο

Θέμα 2ο 2.1. Α) Β) α) 2.2. Α) Θέμα 4ο 2.1. Α) Το στοιχείο X έχει 17 ηλεκτρόνια. Αν στον πυρήνα του περιέχει 3 νετρόνια περισσότερα από τα πρωτόνια, να υπολογισθούν ο ατομικός και ο μαζικός αριθμός του στοιχείου Χ. (μονάδες 6) Β) α) Να γίνει

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: 'Αρης Ασλανίδης Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης για την πλοήγηση μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: 'Αρης Ασλανίδης Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης για την πλοήγηση μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: 'Αρης Ασλανίδης Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης για την πλοήγηση μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: 'Αρης Ασλανίδης Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης για την πλοήγηση μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: 'Αρης Ασλανίδης Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης για την πλοήγηση μέσα

Διαβάστε περισσότερα

υδροξείδιο του καλίου χλωριούχος σίδηρος(ιι) μονοξείδιο του άνθρακα υδροβρώμιο α) +2 β) +7 γ) 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση.

υδροξείδιο του καλίου χλωριούχος σίδηρος(ιι) μονοξείδιο του άνθρακα υδροβρώμιο α) +2 β) +7 γ) 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Να συμπληρώσετε τις επόμενες χημικές εξισώσεις που γίνονται όλες, γράφοντας τα προϊόντα και τους συντελεστές. α) Mg(ΟΗ) 2 (s) + Η 2 S(aq) β) NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) γ) Mg(s) + HBr(aq) Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου

Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Χηµεία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: 'Αρης Ασλανίδης Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης για την πλοήγηση μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 2 ο. Θέμα 4 ο. A r (Η)=1, A r (C)=12, A r (N)=14, A r (O)=16, A r (Ca)=40.

Θέμα 2 ο. Θέμα 4 ο. A r (Η)=1, A r (C)=12, A r (N)=14, A r (O)=16, A r (Ca)=40. 2.1.Για το άτομο του χλωρίου, δίνεται ότι:. α) Να αναφέρετε πόσα πρωτόνια, πόσα νετρόνια και πόσα ηλεκτρόνια υπάρχουν στο ιόν του χλωρίου(cl - ) (μονάδες 3) β) Να κάνετε την κατανομή των ηλεκτρονίων σε

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Α) Δίνεται ότι:. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ

2.1. Α) Δίνεται ότι:. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ 2.1. Α) Δίνεται ότι:. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2 Β) Tι είδους δεσμός αναπτύσσεται μεταξύ του 19

Διαβάστε περισσότερα

Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Η Ρ Ι Α Π Ρ Ο Ο Π Τ Ι Κ Η - Κ. Μ Π Α Κ Α Λ Α Κ Ο Σ - Κ. Φ Ι Ρ Φ Ι Ρ Η Σ Σελίδα 1

Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Η Ρ Ι Α Π Ρ Ο Ο Π Τ Ι Κ Η - Κ. Μ Π Α Κ Α Λ Α Κ Ο Σ - Κ. Φ Ι Ρ Φ Ι Ρ Η Σ Σελίδα 1 1 ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ-ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ-Επιμέλεια:Χ.Κ.Φιρφιρής ΘΕΜΑ 1. Α) Δίνεται ότι : 40 20Ca. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: Β) Tι είδους

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 2ο 2.1. Β) α) α β) γ) Θέμα 4ο α) β) γ)

Θέμα 2ο 2.1. Β) α) α β) γ)    Θέμα 4ο α) β) γ) 2.1. Α) Να ονομαστούν οι ενώσεις: α) HCl β) Mg(OH) 2 γ) CO 2 δ) Ca 3 (PO 4 ) 2 (μονάδες 4) Β) α) Να υπολογίσετε τον αριθμό οξείδωσης του S στο μόριο του Η 2 SO 4. (μονάδες 3) β)το 16 S με το 11 Νa σχηματίζουν

Διαβάστε περισσότερα

XHMEIA Α ΛΥΚΕΙΟΥ GI_A_CHIM_0_2530 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

XHMEIA Α ΛΥΚΕΙΟΥ GI_A_CHIM_0_2530 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑΤΑ: XHMEIA Α ΛΥΚΕΙΟΥ GI_A_CHIM_0_2530 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/05/2014 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 2.1 Δίνονται: υδρογόνο, 1H, άζωτο, 7N α) Να γράψετε την κατανοµή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μάθημα: Χημεία Α Λυκείου

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μάθημα: Χημεία Α Λυκείου Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων Μάθημα: Χημεία Α Λυκείου Στο παρών παρουσιάζουμε απαντήσεις σε επιλεγμένα Θέματα της Τράπεζας θεμάτων. Το αρχείο αυτό τις επόμενες ημέρες σταδιακά θα

Διαβάστε περισσότερα

υδροξείδιο του καλίου χλωριούχος σίδηρος(ιι) μονοξείδιο του άνθρακα υδροβρώμιο α) +2 β) +7 γ) 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση.

υδροξείδιο του καλίου χλωριούχος σίδηρος(ιι) μονοξείδιο του άνθρακα υδροβρώμιο α) +2 β) +7 γ) 0 Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. 2.1. Να συμπληρώσετε τις επόμενες χημικές εξισώσεις των αντιδράσεων που γίνονται όλες, γράφοντας τα προϊόντα και τους συντελεστές. α) Ba(ΟΗ) 2 (aq) + Η 2 S(aq) β) NaCl(aq) + AgNO 3 (aq) γ) Mg(s) + HBr(aq)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Α Λυκείου. Ασκήσεις τράπεζας θεμάτων στο 2 ο Κεφάλαιο

Χημεία Α Λυκείου. Ασκήσεις τράπεζας θεμάτων στο 2 ο Κεφάλαιο Χημεία Α Λυκείου Ασκήσεις τράπεζας θεμάτων στο 2 ο Κεφάλαιο 1) Θέμα 2530 (Ερώτημα 2.1. ) Δίνονται: υδρογόνο, 1 H, άζωτο, 7 N α) Να γράψετε την κατανομή των ηλεκτρονίων σε στιβάδες για το άτομο του αζώτου.

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήρια ΕΠΙΓΝΩΣΗ Αγ. Δημητρίου 2015. Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου. ΘΕΜΑ 1 ο

Φροντιστήρια ΕΠΙΓΝΩΣΗ Αγ. Δημητρίου 2015. Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου. ΘΕΜΑ 1 ο Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου ΘΕΜΑ 1 ο Για τις ερωτήσεις 1.1 έως 1.5 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: 1.1 Τα ισότοπα άτομα: α. έχουν ίδιο αριθμό νετρονίων β. έχουν την ίδια μάζα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΜΑ 1ο Για τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α3 να μεταφέρετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα μόνο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

5. Να βρείτε τον ατομικό αριθμό του 2ου μέλους της ομάδας των αλογόνων και να γράψετε την ηλεκτρονιακή δομή του.

5. Να βρείτε τον ατομικό αριθμό του 2ου μέλους της ομάδας των αλογόνων και να γράψετε την ηλεκτρονιακή δομή του. Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων 1. α) Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ηλεκτρονίων που μπορεί να πάρει κάθε μία από τις στιβάδες: K, L, M, N. β) Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ηλεκτρονίων που

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων)

ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων) ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων) 1. Να εξηγήσετε ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές. i. H σχετική ατομική μάζα μετριέται σε γραμμάρια. ii. H σχετική ατομική μάζα είναι

Διαβάστε περισσότερα

συγκέντρωση 0,1 Μ; (μονάδες 8)

συγκέντρωση 0,1 Μ; (μονάδες 8) 1.Διαθέτουμε 200 ml υδατικού διαλύματος KΟΗ συγκέντρωσης 0,5 Μ (διάλυμα Δ1). Να υπολογισθούν: α) Η μάζα (g) του KΟΗ που περιέχεται στο διάλυμα Δ1. β) Ο όγκος (ml) του νερού που πρέπει να προστεθεί στο

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Α. Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης. Αξιολόγηση :

Θέμα Α. Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης. Αξιολόγηση : Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση : Χημεία Α Λυκείου Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης Τσικριτζή Αθανασία Θέμα Α 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις επόμενες ερωτήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 Ο ( 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ)

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 Ο ( 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ) ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1 Ο ( 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ) ΘΕΜΑ 1 Ο Να εξηγήσετε ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και να διορθώσετε τις λανθασµένες: 1. Τα άτοµα όλων των στοιχείων είναι διατοµικά.. Το 16 S έχει ατοµικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία γενικής παιδείας

Χημεία γενικής παιδείας Χημεία γενικής παιδείας ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις από Α1-Α4 να βρείτε την σωστή απάντηση. Α1. Ο αριθμός που καθορίζει το είδος του ατόμου είναι: α) ο αριθμός των νετρονίων β) ο αριθμός των ηλεκτρονίων γ) ο

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

2 η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Σάββατο 4 Μαΐου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. Να βρεθεί η δομή των παρακάτω ατόμων: 23 11 Na, 40 20 Ca, 33 16 S, 127 53 I, 108

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (ΚΕΦ 2-3 ) ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ 4

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (ΚΕΦ 2-3 ) ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ 4 ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (ΚΕΦ 2-3 ) ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ 4 ΘΕΜΑ Α Α1. Στον σύγχρονο Περιοδικό Πίνακα τα χημικά στοιχεία έχουν ταξινομηθεί: α. κατ αύξοντα ατομικό

Διαβάστε περισσότερα

1. Το στοιχείο Χ έχει 17 ηλεκτρόνια. Αν στον πυρήνα του περιέχει 3 νετρόνια περισσότερα από

1. Το στοιχείο Χ έχει 17 ηλεκτρόνια. Αν στον πυρήνα του περιέχει 3 νετρόνια περισσότερα από Ερωτήσεις Ανάπτυξης 1. Το στοιχείο Χ έχει 17 ηλεκτρόνια. Αν στον πυρήνα του περιέχει 3 νετρόνια περισσότερα από τα πρωτόνια, να υπολογισθούν ο ατομικός και ο μαζικός του στοιχείου Χ 2. Δίνεται 40 Ca. Βρείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις επόµενες ερωτήσεις να επιλέξετε την σωστή απάντηση : 1. Το µικρότερο σωµατίδιο ενός στοιχείου που µπορεί να πάρει µέρος στον σχηµατισµό χηµικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Χημεία Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α, Β ΤΑΞΕΙΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018

Χημεία Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Χημεία ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: A1. Το χημικό στοιχείο Χ ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

Α ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Α ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Α ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 23/04/2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: A ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Σάββατο 14 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Ιωάννα Βασιλείου, Σταυρούλα Γκιτάκου

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Ιωάννα Βασιλείου, Σταυρούλα Γκιτάκου ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12 02-2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Ιωάννα Βασιλείου, Σταυρούλα Γκιτάκου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ (4) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ xhmeiastokyma.

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ (4) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ xhmeiastokyma. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ (4) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α5 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΟΚΤΩ (8)

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΟΚΤΩ (8) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΟΚΤΩ (8) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1. έως Α5. να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο ΕΠΙΓΝΩΣΗ Αγ. Δημητρίου Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου. ΘΕΜΑ 1 ο

Φροντιστήριο ΕΠΙΓΝΩΣΗ Αγ. Δημητρίου Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου. ΘΕΜΑ 1 ο Προτεινόμενα θέματα τελικών εξετάσεων Χημεία Α Λυκείου ΘΕΜΑ 1 ο Για τις ερωτήσεις 1.1 έως 1.4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: 1.1 Δίνεται το χημικό στοιχείο 15 Χ. Για το στοιχείο αυτό ισχύει: α. όταν ενώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες Χημικών Αντιδράσεων

Κατηγορίες Χημικών Αντιδράσεων Κατηγορίες Χημικών Αντιδράσεων Β. ΜΕΤΑΘΕΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Στις αντιδράσεις αυτές οι αριθμοί οξείδωσης όλων των στοιχείων που μετέχουν στην αντίδραση παραμένουν σταθεροί. Τέτοιες αντιδράσεις είναι οι: 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA A ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA A ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: XHMEIA A ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό κάθε µίας από τις ερωτήσεις A1 έως A5 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α1. Το ιόν 56 Fe +2 περιέχει:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό κάθε µίας από τις ερωτήσεις A1 έως A4 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΕΣΜΟΙ

( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΕΣΜΟΙ Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 1 από 22 ( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΕΡΙΟ ΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - ΕΣΜΟΙ 35 1. Για το άτοµο του χλωρίου, δίνεται ότι: 17 Cl α) Να αναφέρετε πόσα πρωτόνια, πόσα νετρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα

Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα Στοιχειμετρικοί υπολογισμοί σε διαλύματα 23-1. Τι εκφράζουν οι συντελεστές μιας χημικής αντίδρασης; Οι συντελεστές σε μία χημική εξίσωση καθορίζουν την αναλογία mol των αντιδρώντων και προϊόντων στην αντίδραση.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΗ_Α_ΧΗΜ_0_2215 ΓΗ_Α_ΧΗΜ_0_2530 ΓΗ_Α_ΧΗΜ_0_2532 ΓΗ_Α_ΧΗΜ_0_2742

ΓΗ_Α_ΧΗΜ_0_2215 ΓΗ_Α_ΧΗΜ_0_2530 ΓΗ_Α_ΧΗΜ_0_2532 ΓΗ_Α_ΧΗΜ_0_2742 Προβλήματα 1. ΓΗ_Α_ΧΗΜ_0_15 Σε νερό διαλύεται ορισμένη ποσότητα ΗNO 3. Το διάλυμα που παρασκευάστηκε έχει συγκέντρωση 0,7 Μ (διάλυμα Δ1). α) Να υπολογίσετε την περιεκτικότητα % w/v του διαλύματος Δ1 σε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. δ. 39 φορές μεγαλύτερη από το της μάζας του ατόμου του 12 C 12 Μονάδες 5

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. δ. 39 φορές μεγαλύτερη από το της μάζας του ατόμου του 12 C 12 Μονάδες 5 ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 25-02 - 2018 Μαρία Βασιλείου, Σπύρος Παπαμιχάλης, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08 03 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Σταυρούλα Γκιτάκου, Μαρίνος Ιωάννου

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08 03 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Σταυρούλα Γκιτάκου, Μαρίνος Ιωάννου ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08 03 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Σταυρούλα Γκιτάκου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να γράψετε στην κόλλα σας το

Διαβάστε περισσότερα

( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. 1. Να χαρακτηρίσετε τις επόµενες προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασµένες (Λ).

( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. 1. Να χαρακτηρίσετε τις επόµενες προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασµένες (Λ). Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 1 από 12 ( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1. Να χαρακτηρίσετε τις επόµενες προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασµένες (Λ). α) Ένα µείγµα είναι πάντοτε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Να ονομαστούν οι ενώσεις: 1. NH 4 F 2. K 2 SΟ 4 3. Ca(CN) Mg 3 (PO 4 ) 2 6. K 2 O 7. Cu(NO 3 ) Mg(OH) 2 10.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Να ονομαστούν οι ενώσεις: 1. NH 4 F 2. K 2 SΟ 4 3. Ca(CN) Mg 3 (PO 4 ) 2 6. K 2 O 7. Cu(NO 3 ) Mg(OH) 2 10. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 1. α) Να γράψεις τους τύπους των επόμενων χημικών ενώσεων: 1. θειϊκό οξύ. 2. αμμωνία. 3. νιτρικό οξύ. 4. οξείδιο του ασβεστίου. 5. υδροξείδιο του νατρίου. 6. ανθρακικό οξύ. 7. μονοξείδιο του

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Χημείας Α Λυκείου Οξέα Βάσεις Αλατα, και Χημικές αντιδράσεις. Θέμα 1 ο...

Διαγώνισμα Χημείας Α Λυκείου Οξέα Βάσεις Αλατα, και Χημικές αντιδράσεις. Θέμα 1 ο... Διαγώνισμα Χημείας Α Λυκείου Οξέα Βάσεις Αλατα, και Χημικές αντιδράσεις. Θέμα 1 ο.... Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις επόμενες ερωτήσεις, 1.1. Από τις ενώσεις: HCl, H 2 O, NH 3, H 2 SO

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÏÅÖÅ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ÏÅÖÅ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Κυριακή 26 Απριλίου 2015 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό κάθε µίας από τις ερωτήσεις A1 έως A5 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Τρίτη 18 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: Τρίτη 18 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ 10/04/017 ΕΩΣ /04/017 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: A ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ XHMEIA Ημερομηνία: Τρίτη 18 Απριλίου 017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις Α1 Α5 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ A ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1. έως Α5. να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα Χημεία Α Λυκείου

Τράπεζα Χημεία Α Λυκείου Τράπεζα Χημεία Α Λυκείου 1 ο Κεφάλαιο Όλα τα θέματα του 1 ου Κεφαλαίου από τη Τράπεζα Θεμάτων 25 ερωτήσεις Σωστού Λάθους 30 ερωτήσεις ανάπτυξης Επιμέλεια: Γιάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρέπει να τονίσω ότι πολλά θέματα επαναλαμβάνονται είτε ακριβώς τα ίδια είτε με κάποιες παραλλαγές. Αυτό αφορά τόσο το 2 ο όσο και 4 ο θέμα.

Πρέπει να τονίσω ότι πολλά θέματα επαναλαμβάνονται είτε ακριβώς τα ίδια είτε με κάποιες παραλλαγές. Αυτό αφορά τόσο το 2 ο όσο και 4 ο θέμα. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Στην τράπεζα θεμάτων της Χημείας, όπως και σε όλα τα άλλα μαθήματα, υπάρχει ένας τεράστιος όγκος θεμάτων με τα οποία την παρούσα χρονική στιγμή, λίγο πριν τις εξετάσεις, δεν έχει νόημα

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Χημείας Α Λυκείου Αριθμοί Οξείδωσης & Χημικές Αντιδράσεις 29/03/2015. Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.10 επιλέξτε τη σωστή απάντηση:

Διαγώνισμα Χημείας Α Λυκείου Αριθμοί Οξείδωσης & Χημικές Αντιδράσεις 29/03/2015. Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.10 επιλέξτε τη σωστή απάντηση: Διαγώνισμα Χημείας Α Λυκείου Αριθμοί Οξείδωσης & Χημικές Αντιδράσεις 29/03/2015 1 ο Θέμα. Στις ερωτήσεις 1.1 έως 1.10 επιλέξτε τη σωστή απάντηση: 1.1. Ο αριθμός οξείδωσης του μαγγανίου (Mn) στην ένωση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ πρωτονίων. ηλεκτρονίω Γ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ πρωτονίων. ηλεκτρονίω Γ Αµυραδάκη 20, Νίκαια (210-4903576) ΘΕΜΑ 1 Ο : 1. Ποια είναι η δοµή του ατόµου; ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 2. Ποιος αριθµός ονοµάζεται ατοµικός και ποιος µαζικός; Ποιος από τους δύο αποτελεί την ταυτότητα του χηµικού

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Αριθμός Οξείδωσης Ονοματολογία Απλή Αντικατάσταση. Αξιολόγηση :

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Αριθμός Οξείδωσης Ονοματολογία Απλή Αντικατάσταση. Αξιολόγηση : Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση : Χημεία Α Λυκείου Αριθμός Οξείδωσης Ονοματολογία Απλή Αντικατάσταση Τσικριτζή Αθανασία Θέμα Α 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία

Διαβάστε περισσότερα

Δομικά σωματίδια - Καταστάσεις και ιδιότητες της ύλης

Δομικά σωματίδια - Καταστάσεις και ιδιότητες της ύλης Δομικά σωματίδια - Καταστάσεις και ιδιότητες της ύλης 1. Πόσα πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια περιέχει καθένα από τα επόμενα άτομα: 7 26 112 3 12 47 Li, Mg, Ag. 7 3Li : Ο ατομικός αριθμός (Ζ) είναι 3

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗ

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 η : A) 9,8g H 3 PO 4 αντιδρούν με την κατάλληλη ποσότητα NaCl σύμφωνα με την χημική εξίσωση: H 3 PO 4 + 3NaCl Na 3 PO 4 + 3HCl. Να υπολογίσετε πόσα λίτρα αέριου HCl παράγονται,

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία. Σελίδα 1 από 6. γ. Ν 2 Ο 5. Μονάδες 5

Χημεία. Σελίδα 1 από 6. γ. Ν 2 Ο 5. Μονάδες 5 Α ΛΥΚΕΙΟΥ 21 / 04 / 2019 Χημεία ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. A1. Σε ποια από τις επόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Φροντιστήρια «ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ»

Επιμέλεια: Φροντιστήρια «ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ» Τρίτη 27 Μαΐου 2014 Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑ Επιμέλεια: Φροντιστήρια «ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ» ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1-Α3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (Δ. Δ.7 ο ) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΛΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (Δ. Δ.7 ο ) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΛΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ (Δ. Δ.7 ο ) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΛΗ ΘΕΜΑ 1 ο (7+8+10=25 μονάδες) 1) 2 mol HNO 3 (νιτρικού οξέος) περιέχουν: α) 6 άτομα οξυγόνου, β) 28g αζώτου, γ) 96g οξυγόνου, δ) 6 mol

Διαβάστε περισσότερα

Ca. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2

Ca. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2 Ερωτήσεις Ανάπτυξης 1. Δίνεται ότι: 40 20 Ca. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2 2. Tι είδους δεσμός αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 / 02 / 2014

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 / 02 / 2014 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16 / 02 / 2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να γράψετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση δίπλα στον αριθμό της ερώτησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ ΟΞΕΙ ΙΑ - ΑΝΤΙ Ρ Α ΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ ΟΞΕΙ ΙΑ - ΑΝΤΙ Ρ Α ΣΕΙΣ Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 1 από 10 ( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ ΟΞΕΙ ΙΑ - ΑΝΤΙ Ρ Α ΣΕΙΣ 1. Να συµπληρώσετε τα προϊόντα και τους συντελεστές στις επόµενες χηµικές εξισώσεις

Διαβάστε περισσότερα

AΝΑΛΟΓΙΑ ΜΑΖΩΝ ΣΤΟΧΕΙΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

AΝΑΛΟΓΙΑ ΜΑΖΩΝ ΣΤΟΧΕΙΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 2 ο Γυμνάσιο Καματερού 1 ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ 1. Πόσα γραμμάρια είναι: ι) 0,2 kg, ii) 5,1 kg, iii) 150 mg, iv) 45 mg, v) 0,1 t, vi) 1,2 t; 2. Πόσα λίτρα είναι: i) 0,02 m 3, ii) 15 m 3, iii) 12cm

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων. Περιοδικός πίνακας. Σταυρακαντωνάκης Γιώργος Λύκειο Γαζίου Page 1

Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων. Περιοδικός πίνακας. Σταυρακαντωνάκης Γιώργος Λύκειο Γαζίου Page 1 Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων 1. Για τις ενέργειες ΕL και ΕN των στιβάδων L και N αντίστοιχα, ισχύει ότι ΕL < ΕN ΣΩΣΤΟ, Όσο απομακρυνόμαστε από τον πυρήνα τόσο αυξάνεται η ενεργειακή στάθμη

Διαβάστε περισσότερα

6. To στοιχείο νάτριο, 11Na, βρίσκεται στην 1η (IA) ομάδα και την 2η περίοδο του Περιοδικού Πίνακα.

6. To στοιχείο νάτριο, 11Na, βρίσκεται στην 1η (IA) ομάδα και την 2η περίοδο του Περιοδικού Πίνακα. Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου 1. Το ιόν του νατρίου, 11 Νa +, προκύπτει όταν το άτομο του Na προσλαμβάνει ένα ηλεκτρόνιο. 2. Σε 2 mol NH 3 περιέχεται ίσος αριθμός μορίων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΛΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Η 2 SO 4 + BaCl 2 2HCl + BaSO 4. 2HCl + Na 2 CO 3 CO 2 + H 2 O + 2NaCl. 2HCl + Na 2 SO 3 SO 2 + H 2 O + 2NaCl

ΙΠΛΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Η 2 SO 4 + BaCl 2 2HCl + BaSO 4. 2HCl + Na 2 CO 3 CO 2 + H 2 O + 2NaCl. 2HCl + Na 2 SO 3 SO 2 + H 2 O + 2NaCl ΙΠΛΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Οι αντιδράσεις διπλής αντικατάστασης γίνονται ανάµεσα σε ηλεκτρολύτες µε ανταλλαγή ιόντων. Για να πραγµατοποιηθεί µια αντίδραση διπλής αντικατάστασης πρέπει ένα τουλάχιστον από τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις σε υδατικά διαλύματα. Κατερίνα Σάλτα 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 2014

Αντιδράσεις σε υδατικά διαλύματα. Κατερίνα Σάλτα 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 2014 Αντιδράσεις σε υδατικά διαλύματα Κατερίνα Σάλτα 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 2014 Διαλύματα Διαλύματα είναι τα ομογενή μείγματα δύο ή περισσοτέρων χημικών ουσιών. Διαλύτης θεωρείται η ουσία

Διαβάστε περισσότερα

Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (ΚΕΦΑΛΑΙΑ 2-3) ( ) ΘΕΜΑ Α Α1.

Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (ΚΕΦΑΛΑΙΑ 2-3) ( ) ΘΕΜΑ Α Α1. Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (ΚΕΦΑΛΑΙΑ 2-3) (5 2 2017) ΘΕΜΑ Α Α1. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις επόμενες ερωτήσεις : 1. Σε ποια από τις επόμενες ενώσεις το χλώριο έχει μεγαλύτερο αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε. ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε. ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΤΙ ΡΑΣΕΙΣ Όλες οι αντιδράσεις που ζητούνται στη τράπεζα θεµάτων πραγµατοποιούνται. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απαιτείται αιτιολόγηση της πραγµατοποίησης των αντιδράσεων.

Διαβάστε περισσότερα

1. Το ανιόν S 2 έχει 18 ηλεκτρόνια και 16 νετρόνια. Ο μαζικός αριθμός του στοιχείου αυτού είναι: α. 18 β. 34 γ. 32 δ. 36

1. Το ανιόν S 2 έχει 18 ηλεκτρόνια και 16 νετρόνια. Ο μαζικός αριθμός του στοιχείου αυτού είναι: α. 18 β. 34 γ. 32 δ. 36 1. Το ανιόν S 2 έχει 18 ηλεκτρόνια και 16 νετρόνια. Ο μαζικός αριθμός του στοιχείου αυτού είναι: α. 18 β. 34 γ. 32 δ. 36 2. Το στοιχείο Α έχει ατομικό αριθμό Ζ Α =19 και το στοιχείο Β έχει ατομικό αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Αριθμός νετρονίων (n) Ca 20 40 CL - 17 18 H + 1 1 Cu + 63 34 Ar 22 18. Μαζικός αριθμός (Α) Αριθμός πρωτονίων (p + )

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Αριθμός νετρονίων (n) Ca 20 40 CL - 17 18 H + 1 1 Cu + 63 34 Ar 22 18. Μαζικός αριθμός (Α) Αριθμός πρωτονίων (p + ) ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α α) Να συμπληρωθεί ο παρακάτω πίνακας : ΣΤΟΙΧΕΙΟ Ατομικός αριθμός (Ζ) Μαζικός αριθμός (Α) β) Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Να επιλέξετε την σωστή απάντηση a) Σε ένα άτομο μικρότερη

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018

Χημεία Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Α ΓΕΛ 15 / 04 / 2018 Χημεία ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: A1. Το χημικό στοιχείο Χ ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 Β ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 Β ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: A ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ Ημερομηνία: Σάββατο 20 Απριλίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Δίνεται στοιχείο Χ το οποίο έχει οκτώ ηλεκτρόνια στην εξωτερική του στιβάδα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Α ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 26/04/2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να γράψετε στην κόλλα σας το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ, ΛΕΜΕΣΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004 2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ, ΛΕΜΕΣΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004 2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ, ΛΕΜΕΣΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004 2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ Τάξη : Β Λυκείου Ηµεροµηνία : 8/06/2005 ιάρκεια : 2,5 ώρες Αριθµός σελίδων: 5 Χρήσιµα

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Α ΛΥΚΕΙΟΥ 21 / 04 / ΘΕΜΑ Α A1. γ - 5 μονάδες

Χημεία Α ΛΥΚΕΙΟΥ 21 / 04 / ΘΕΜΑ Α A1. γ - 5 μονάδες Α ΛΥΚΕΙΟΥ 21 / 04 / 2019 Χημεία ΘΕΜΑ Α A1. γ - 5 μονάδες A2. β - 5 μονάδες A3. γ - 5 μονάδες A4. δ - 5 μονάδες A5. δ - 5 μονάδες ΘΕΜΑ Β Β1. Να χαρακτηρίσετε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις ως ΣΩΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1. Το στοιχείο Χ έχει 17 ηλεκτρόνια. Αν στον πυρήνα του περιέχει 3 νετρόνια περισσότερα από τα πρωτόνια, να υπολογισθούν ο ατομικός και ο μαζικός του

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ.. Σχολική Χρονιά ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ. Ονοματεπώνυμο μαθητή/τριας:

ΛΥΚΕΙΟ.. Σχολική Χρονιά ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ. Ονοματεπώνυμο μαθητή/τριας: ΛΥΚΕΙΟ.. Σχολική Χρονιά 2015-2016 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ Μάθημα: ΧΗΜΕΙΑ Α Λυκείου Ημερομηνία:., 2016 Διάρκεια εξέτασης Χημεία-Βιολογία: 2 ώρες Ονοματεπώνυμο μαθητή/τριας:

Διαβάστε περισσότερα

( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 : ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ

( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 : ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ Χηµεία Α Λυκείου Φωτεινή Ζαχαριάδου 1 από 30 ( α πό τράπεζα θεµάτων) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 : ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ 1. Να χαρακτηρίσετε τις επόµενες προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασµένες (Λ); α) 1 mol οποιασδήποτε χηµικής

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό

Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό Θέμα 1. Να αναφέρετε δυο διαφορές μεταξύ ομοιοπολικών και ιοντικών ενώσεων. Θέμα 2. Για καθεμία από τις παρακάτω περιπτώσεις να

Διαβάστε περισσότερα

Του εκπαιδευτικου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργου Μητσίδη

Του εκπαιδευτικου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργου Μητσίδη ΔΗΜΙΟΥΓΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 1 ο ΘΕΜΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Του εκπαιδευτικου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργου Μητσίδη Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. 1. Το κατιόν Μg 2+ περιέχει 12 νετρόνια και 10

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜ ΟΚΡ ΑΤΙ Α ΥΠΟ ΥΡΓΕΙΟ Π ΑΙΔΕΙ ΑΣ ΕΡΕΥΝ ΑΣ Κ ΑΙ ΘΡΗΣ ΚΕΥΜ ΑΤ ΩΝ ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Α Β ΑΘΜ Ι ΑΣ Κ ΑΙ Β Β ΑΘΜ Ι ΑΣ ΕΚΠ/ΣΗ Σ ΝΟ ΤΙΟΥ ΑΙΓ ΑΙ Ο Υ ΔΙΕΥΘ ΥΝ ΣΗ Β Β ΑΘΜ Ι ΑΣ Ε ΚΠ ΑΙ ΔΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛ ΑΔΩ Ν ΓΕΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

XHMEIA. 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. ΘΕΜΑ 1 ο. Να δώσετε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω περιπτώσεις.

XHMEIA. 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. ΘΕΜΑ 1 ο. Να δώσετε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω περιπτώσεις. ΘΕΜΑ ο Α ΛΥΚΕΙΟΥ-ΧΗΜΕΙΑ ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Να δώσετε τη σωστή απάντηση στις παρακάτω περιπτώσεις.. Η πυκνότητα ενός υλικού είναι 0 g / cm. Η πυκνότητά του σε g/ml είναι: a. 0,00 b., c. 0,0 d. 0,000. Ποιο από

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ÓÕÍÅÉÑÌÏÓ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ÓÕÍÅÉÑÌÏÓ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΕΙΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. δ Α2. γ Α3. α Α4. δ Α5. β Α6. α) ιαλυτότητα ορίζεται η µέγιστη ποσότητα µιας ουσίας

Διαβάστε περισσότερα

... Κατά τη διάλυση του υδροξειδίου του νατρίου στο νερό σχηματίζονται ιόντα σύμφωνα με το σχήμα της αντίδρασης :

... Κατά τη διάλυση του υδροξειδίου του νατρίου στο νερό σχηματίζονται ιόντα σύμφωνα με το σχήμα της αντίδρασης : Διαγώνισμα στο μάθημα της Χημείας της Γ / Γυμνασίου Οξέα Βάσεις Εξουδετέρωση 1.1 Να κυκλώσετε από τους παρακάτω τύπους τα οξέα και στη συνέχεια να τα ονομάσετε: HNO 3 NH 3 HCl Ca(OH) 2 BaCl 2 H 2 O KOH...

Διαβάστε περισσότερα

mol L (µονάδες 10) ίνονται οι σχετικές ατοµικές µάζες: A r (Η)=1, A r (Ο)=16, A r (Νa)=23.

mol L (µονάδες 10) ίνονται οι σχετικές ατοµικές µάζες: A r (Η)=1, A r (Ο)=16, A r (Νa)=23. Σε νερό διαλύεται ορισµένη ποσότητα NaOH και το διάλυµα που παρασκευάζεται έχει συγκέντρωση 0,4 (διάλυµα 1). α) Να υπολογίσετε τη µάζα (σε g) του NaOH που περιέχεται σε 100 του διαλύµατος 1. β) 50 διαλύµατος

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός. Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου

Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός. Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου 1. Το ιόν του νατρίου, 11Νa +, προκύπτει όταν το άτομο του Na προσλαμβάνει ένα ηλεκτρόνιο. Λ, όταν αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο 2. Σε 2 mol NH3

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΣΙΑ F - HF Υδροφθόριο S 2- H 2 S Υδρόθειο Cl - HCl Υδροχλώριο OH - H 2 O Οξείδιο του Υδρογόνου (Νερό) NO 3 HNO 3. Νιτρικό οξύ SO 3 H 2 SO 3

ΟΝΟΜΑΣΙΑ F - HF Υδροφθόριο S 2- H 2 S Υδρόθειο Cl - HCl Υδροχλώριο OH - H 2 O Οξείδιο του Υδρογόνου (Νερό) NO 3 HNO 3. Νιτρικό οξύ SO 3 H 2 SO 3 1 Να συμπληρωθεί ο παρακάτω πίνακα οξέων: ΟΝΟΜΑΣΙΑ F HF Υδροφθόριο S 2 H 2 S Υδρόθειο Cl HCl Υδροχλώριο OH H 2 O Υδρογόνου (Νερό) NO 3 HNO 3 οξύ SO 3 H 2 SO 3 Θειώδε οξύ Br HBr Υδροβρώμιο 2 SO 4 H 2 SO

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ 1.1. Ένα υδατικό διάλυμα αλατιού (NaCl) έχει περιεκτικότητα 15%w/v. Αυτό σημαίνει : α) Σε 100g διαλύματος περιέχονται 15g NaCl β) Σε 100mL διαλύματος περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

n=c*v=0.7*0.1=0.07mol =4,41g Άρα σε 100 ml διαλύματος υπάρχουν 4,41g ΗNO3 και συνεπώς η ζητούμενη περιεκτικότητα είναι: 4,41 % w/v.

n=c*v=0.7*0.1=0.07mol =4,41g Άρα σε 100 ml διαλύματος υπάρχουν 4,41g ΗNO3 και συνεπώς η ζητούμενη περιεκτικότητα είναι: 4,41 % w/v. Άσκηση 1 Σε νερό διαλύεται ορισμένη ποσότητα ΗNO 3. Το διάλυμα που παρασκευάστηκε έχει συγκέντρωση 0,7Μ (διάλυμα Δ1). 1) Να υπολογίσετε την περιεκτικότητα % w/v του διαλύματος Δ1 σε ΗNO 3. 2) Σε 50 ml

Διαβάστε περισσότερα

Χ ΗΜΙΚΕΣ Α Ν Τ ΙΔΡΑΣΕΙΣ

Χ ΗΜΙΚΕΣ Α Ν Τ ΙΔΡΑΣΕΙΣ 53 Χ ΗΜΙΚΕΣ Α Ν Τ ΙΔΡΑΣΕΙΣ Χημική αντίδραση ονομάζουμε κάθε χημικό φαινόμενο. Δηλαδή, κάθε φαινόμενο στο οποίο έχουμε αναδιάταξη των ηλεκτρονίων ( e ) της εξωτερικής στιβάδας των ατόμων που παίρνουν μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Α.2 Από τα παρακάτω ζεύγη στοιχείων ευγενή αέρια είναι: α. 12 Mg και 20 Ca β. 2 He και 18 Αr γ. 6 C και 14 Si δ. 17 Cl και 35 Br

Α.2 Από τα παρακάτω ζεύγη στοιχείων ευγενή αέρια είναι: α. 12 Mg και 20 Ca β. 2 He και 18 Αr γ. 6 C και 14 Si δ. 17 Cl και 35 Br ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01 / 12 / 2013 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να γράψετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση δίπλα στον αριθμό της ερώτησης.

Διαβάστε περισσότερα

2. Χημικές Αντιδράσεις: Εισαγωγή

2. Χημικές Αντιδράσεις: Εισαγωγή 2. Χημικές Αντιδράσεις: Εισαγωγή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Η ιοντική θεωρία των διαλυμάτων Μοριακές και ιοντικές εξισώσεις Αντιδράσεις καταβύθισης Αντιδράσεις οξέων-βάσεων Αντιδράσεις οξείδωσης-αναγωγής Ισοστάθμιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ. ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2013 Για την A τάξη Λυκείων

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ. ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2013 Για την A τάξη Λυκείων ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ 2013 Για την A τάξη Λυκείων ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: δύο (2) ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΟΤΕΛΙΔΑΣ. β) Να βρεθεί σε ποια οµάδα και σε ποια περίοδο του Περιοδικού Πίνακα ανήκουν.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΟΤΕΛΙΔΑΣ. β) Να βρεθεί σε ποια οµάδα και σε ποια περίοδο του Περιοδικού Πίνακα ανήκουν. ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ: 03490 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/5/2014 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΟΤΕΛΙΔΑΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Θέμα 2ο Α) Για τα στοιχεία: 12 Μg και 8 Ο α) Να κατανεµηθούν τα ηλεκτρόνιά τους σε στιβάδες. (µονάδες 2) β)

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου

Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου 1. Το ιόν του νατρίου, 11Νa +, προκύπτει όταν το άτομο του Na προσλαμβάνει ένα ηλεκτρόνιο. Λ, όταν αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο 2. Σε 2 mol NH3

Διαβάστε περισσότερα

(είναι οι αντιδράσεις στις οποίες δεν μεταβάλλεται ο αριθμός οξείδωσης σε κανένα από τα στοιχεία που συμμετέχουν)

(είναι οι αντιδράσεις στις οποίες δεν μεταβάλλεται ο αριθμός οξείδωσης σε κανένα από τα στοιχεία που συμμετέχουν) Κατηγορίες Χημικών Αντιδράσεων Μεταθετικές Αντιδράσεις (είναι οι αντιδράσεις στις οποίες δεν μεταβάλλεται ο αριθμός οξείδωσης σε κανένα από τα στοιχεία που συμμετέχουν) l Αντιδράσεις εξουδετέρωσης Χαρακτηρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Χημικές Αντιδράσεις

Κεφάλαιο 3 Χημικές Αντιδράσεις Κεφάλαιο 3 Χημικές Αντιδράσεις Οι χημικές αντιδράσεις μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις οξειδοαναγωγικές και τις μεταθετικές. Α. ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Στις αντιδράσεις αυτές

Διαβάστε περισσότερα