Σήμανση και Μορφοποίηση: HTML και CSS

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σήμανση και Μορφοποίηση: HTML και CSS"

Transcript

1 Κεφάλαιο 4 ο Σήμανση και Μορφοποίηση: HTML και CSS Για την παρουσίαση της πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web) α- παιτείται μία γλώσσα που να είναι κατανοητή από όλους, ένα είδος δημόσιας μητρικής γλώσσας που θα την καταλαβαίνει ενδεχομένως κάθε υπολογιστής. Η δημόσια γλώσσα που χρησιμοποιείται από τον Παγκόσμιο Ιστό είναι η γλώσσα σήμανσης ή μορφοποίησης HTML (HyperText Markup Language Γλώσσα Σήμανσης Υ- περκειμένου). Η HTML είναι για τους συγγραφείς ιστοσελίδων το μέσο για: Να δημοσιεύουν έγγραφα με επικεφαλίδες, κείμενο, πίνακες, λίστες, φωτογραφίες κτλ. Να ανακτούν πληροφορία διαμέσου υπερμεσικών συνδέσμων (hypertext links), με το πάτημα ενός κουμπιού. Να σχεδιάζουν φόρμες για την ανταλλαγή πληροφοριών και την επικοινωνία με απομακρυσμένες υπηρεσίες, για χρήση στην αναζήτηση πληροφοριών, συστημάτων κρατήσεων, παραγγελία προϊόντων κτλ. Να προσθέτουν προγράμματα λογιστικού φύλλου, βίντεο κλιπ, ήχο και άλλες εφαρμογές άμεσα στα έγγραφά τους. Να καλούν και να εκτελούν εφαρμογές (π.χ. applets) είτε στην ίδια σελίδα είτε σε διαφορετικό παράθυρο. Τα κείμενα HTML είναι αρχεία τύπου ASCII, που μπορεί να παραχθούν χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε επεξεργαστή κειμένου, π.χ. Emacs ή vi σε μηχανές που τρέχουν λειτουργικό UNIX, Simple Text σε Macintosh, Notepad σε περιβάλλον Windows. Το απλό εμφανισιακά κείμενο που παράγεται με την χρήση της HTML εμπλουτίζεται και μορφοποιείται κατάλληλα με την εφαρμογή των κανόνων CSS (Cascading Style Sheets). Έτσι ενώ μια ιστοσελίδα δημιουργείται με την HTML μορφοποιείται και ωραιοποιείται με την εφαρμογή κανόνών CSS. Σε επόμενη ενότητα του κεφαλαίου θα μελετηθούν οι κανόνες αυτοί.

2 240 Τεχνολογίες και Προγραμματισμός στον Παγκόσμιο Ιστό Το κλειδί για την επιτυχία μιας ιστοσελίδας είναι ο ορθός και καλογραμμένος κώδικας HTML. Υπάρχει ένας αριθμός από πηγές ή εργαλεία που διατίθενται στο Διαδίκτυο που ελέγχουν μια ιστοσελίδα για διάφορα θέματα ποιότητας, συμπεριλαμβανομένης της συμβατότητας του φυλλομετρητή (ή της ελαστικότητας στις προδιαγραφές HTML) του κώδικα HTML. Στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλά δωρεάν και επί πληρωμή εργαλεία/υπηρεσίες δοκιμής περιήγησης με χρήση διαφόρων φυλλομετρητών. Για παράδειγμα, το Spoon Browser Sandbox ( επιτρέπει τη χρήση σχεδόν όλων των φυλλομετρητών χωρίς να απαιτείται η εγκατάστασή τους τοπικά στον υπολογιστή. Αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος για να κάνει δοκιμές κάποιος που δεν έχει πρόσβαση σε όλους τους φυλλομετρητές. Επίσης, υπάρχουν διορθωτές HTML που ελέγχουν τον κώδικα για τυχόν λάθη. Κάποιοι από τους δημοφιλέστερους διορθωτές / επικυρωτές κώδικα HTML είναι οι ακόλουθοι: ο επικυρωτής του World Wide Web Consortium ( Dr. Watson ( NetMechanic ( Arbola ( Πολλά από τα εργαλεία συγγραφής HTML λειτουργούν και ως επικυρωτές κώδικα. Πολύ χρήσιμα στον τομέα αυτόν είναι και διάφορα πρόσθετα που εφαρμόζονται α- πευθείας στον φυλλομετρητή που είναι εγκατεστημένος τοπικά στον υπολογιστή. Για παράδειγμα, το Html Validator ( addon/html-validator/) που αποτελεί πρόσθετο του φυλλομετρητή Firefox Σύντομη ιστορία της HTML Ένα από τα πρώτα διεθνή πρότυπα για την παραγωγή και παρουσίαση πληροφοριών είναι το SGML (Standard Generalized Markup Language Πρότυπη Γλώσσα Γενικευμένης Σήμανσης), πρότυπο ISO Η SGML δεν ορίζει κάποια μοναδική μορφοποίηση, αλλά προσδιορίζει τους κανόνες της μορφοποίησης με τη χρήση ετικετών. Οι ετικέτες αυτές μπορεί να «μεταφραστούν» και να αποδώσουν την κατάλληλη μορφή στο έγγραφο. Η HTML, όπως και η XML, για την οποία θα γίνει λόγος παρακάτω, είναι παραδείγματα μιας τέτοιας γλώσσας. Η γλώσσα HTML αναπτύχθηκε αρχικά από τον Tim Berners-Lee στο CERN και δημοσιεύτηκε μαζί με τον φυλλομετρητή Mosaic, που αναπτύχθηκε στο NCSA. Σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 γνώρισε μεγάλη άνθιση παράλληλα με την εξέλιξη του Ιστού. Η HTML έχει επεκταθεί με πολλούς τρόπους και έχουν δημιουργηθεί διάφορες εκδόσεις της (HTML 5.0, XHTML, DHTML κτλ.).

3 Κεφ. 4 Σήμανση και Μορφοποίηση: HTML και CSS 241 Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα έγγραφα HTML θα πρέπει να λειτουργούν άψογα σε διάφορους φυλλομετρητές και πλατφόρμες. Η επίτευξη της διαλειτουργικότητας ε- λαττώνει το κόστος για τους παρόχους περιεχομένου, εφόσον θα πρέπει να αναπτύξουν μόνο μία εκδοχή του εγγράφου. Αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ο Ιστός να εξελιχθεί σε έναν ιδιόκτητο κόσμο ασύμβατων δομών, μειώνοντας τελικά την εμπορικότητά του για όλους τους συμμετέχοντες. Για τον λόγο αυτό, έχουν συμφωνηθεί διεθνή πρότυπα που θα πρέπει να ακολουθούνται. Υπεύθυνος για τα πρότυπα αυτά είναι ο οργανισμός W3C ( ). Η τέταρτη έκδοση της HTML επεκτείνει τις προηγούμενες εκδόσεις της με μηχανισμούς για μορφοποίηση (style sheets), σενάρια (scripting), πλαίσια (frames), ενσωμάτωση αντικειμένων (embedding objects) και βελτιωμένη υποστήριξη για κείμενο από δεξιά προς τα αριστερά ή ανάμεικτης κατεύθυνσης, πιο πλούσιους πίνακες και εμπλουτισμό σε φόρμες, προσφέροντας βελτιωμένη ευκολία προσέγγισης σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Η έκδοση HTML 4.0 επισημοποιήθηκε από τον οργανισμό W3C τον Δεκέμβριο του Αυτή η έκδοση της HTML έχει σχεδιαστεί με τη βοήθεια ειδικών στο θέμα της διεθνοποίησης, έτσι ώστε να μπορούν τα έγγραφα να γραφτούν σε κάθε γλώσσα και να μεταφερθούν ευκολότερα ανά τον κόσμο. Αυτό έχει επιτευχθεί ενσωματώνοντας το πρότυπο [RFC2070], το οποίο ασχολείται με τη διεθνοποίηση της HTML. Ένα σημαντικό βήμα είναι η υιοθέτηση του προτύπου ISO/IEC:10646 ([ISO10646]) ως σύνολο χαρακτήρων εγγράφου της HTML. Αυτό είναι το μόνο πρότυπο που α- σχολείται με το θέμα της παρουσίασης διεθνών χαρακτήρων, της κατεύθυνσης κειμένου, της στίξης, αλλά και με άλλα θέματα γλωσσών παγκόσμιας εμβέλειας. Η HTML προσφέρει καλύτερη υποστήριξη για διάφορες ανθρώπινες γλώσσες μέσα σε ένα έγγραφο, επιτρέποντας την πιο αποτελεσματική τοποθέτηση δεικτών (indexing) στα έγγραφα, προς χρήση από τις μηχανές αναζήτησης, καλύτερη ποιότητα τυπογραφίας, βελτιωμένη μετατροπή κειμένου σε ομιλία και πολλά άλλα. Η έκδοση HTML5 επισημοποιήθηκε από τον οργανισμό W3C τον Οκτώβριο του Οι βασικότεροι στόχοι της έκδοσης αυτής ήταν η βελτίωση της γλώσσα με την υποστήριξη πολυμεσικών δεδομένων, διατηρώντας την εύκολα αναγνώσιμη από τον άνθρωπο, αλλά και από υπολογιστές και συσκευές (φυλλομετρητές, parsers κτλ.). Η HTML5 προορίζεται να ενσωματώσει όχι μόνο την HTML 4, αλλά και την XHTML 1 και το DOM επίπεδο 2. Ακολουθώντας τους προκατόχους της (HTML 4.01 και XHTML 1.1), η HTML5 αποτελεί μια ενοποίηση/ομαδοποίηση των δυνατοτήτων της HTML σε συνδυασμό με την XHTML. Συγκεκριμένα, αποτελεί ένα μείγμα δυνατοτήτων που: - έχουν εισαχθεί από διάφορες προδιαγραφές - προτείνονται από διάφορα προϊόντα λογισμικού, όπως είναι οι φυλλομετρητές

4 242 Τεχνολογίες και Προγραμματισμός στον Παγκόσμιο Ιστό - καθορίζονται από την κοινή πρακτική - προκύπτουν από τα πολλά λάθη στη σύνταξη στα υπάρχοντα έγγραφα του Ιστού. Πρόκειται, επίσης, για μια προσπάθεια να καθοριστεί μια απλή γλώσσα σήμανσης περιεχομένου που μπορεί να γραφτεί σε HTML ή σε XHTML. Περιλαμβάνει λεπτομερή μοντέλα επεξεργασίας για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης διαλειτουργικών ε- φαρμογών. Επεκτείνει, βελτιώνει και οργανώνει ορθολογικά τους κανόνες σήμανσης περιεχομένου, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για έγγραφα, και εισάγει κανόνες και εφαρμογές διεπαφής (Application Programming Interface - APIs), για την ανάπτυξη σύνθετων εφαρμογών Διαδικτύου. Για τους ίδιους λόγους, η HTML5 είναι, επίσης, μία πιθανή υποψήφια για ανάπτυξη εφαρμογών μέσων κινητής τηλεφωνίας, ανεξαρτήτως πλατφόρμας λειτουργικού. Πολλά χαρακτηριστικά της HTML5 έχουν σχεδιαστεί, ώστε να μπορούν να τρέξουν σε συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος, όπως είναι τα smartphones και τα tablets. Ειδικότερα, η HTML5 προσθέτει πολλά νέα χαρακτηριστικά. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν τα στοιχεία <video>, <audio> και <canvas>, καθώς και την ενσωμάτωση περιεχόμενου διανυσματικών γραφικών (SVG) (που αποτελεί αντικατάσταση της ετικέτας <object>), καθώς και του MathML για την εισαγωγή μαθηματικών τύπων. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν σχεδιαστεί, ώστε να είναι εύκολη η παρουσίαση πολυμεσικού περιεχομένου και γραφικών στο Διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεται η ύπαρξη κάποιου πρόσθετου (plugin) ή API. Άλλα νέα στοιχεία, όπως τα <section>, <article>, <header> και <nav> έχουν σχεδιαστεί, ώστε να εμπλουτίσουν το σημασιολογικό περιεχόμενο των εγγράφων HTML. Για τον ίδιο σκοπό έχουν εισαχθεί νέα χαρακτηριστικά και στοιχεία, ενώ έχουν αφαιρεθεί ορισμένα παλαιότερα. Η χρήση ορισμένων στοιχείων, όπως των <a>, <cite> και <menu>, έχει αλλάξει, επαναπροσδιοριστεί ή τυποποιηθεί. Τα διάφορα API και το Document Object Model (DOM) αποτελούν βασικά συστατικά της προδιαγραφής HTML5. Η HTML5 ορίζει, επίσης, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια την επεξεργασία των εγγράφων, ώστε τα σφάλματα σύνταξης να αντιμετωπίζονται ομοιόμορφα από όλους τους φυλλομετρητές, καθώς και άλλες εφαρμογές διαχείρισης αρχείων HTML Θεμελιώδεις αρχές συγγραφής εγγράφων HTML Κάθε γλώσσα σήμανσης ή μορφοποίησης, που ορίζεται στο SGML (Standard Generalized Markup Language), καλείται εφαρμογή SGML. Μία εφαρμογή SGML χαρακτηρίζεται γενικά από: Μία δήλωση SGML. Η δήλωση SGML καθορίζει ποιοι γενικοί χαρακτήρες και ποιοι χαρακτήρες αρχής ή τέλους μπορούν να εμφανίζονται στην εφαρμογή.

5 Κεφ. 4 Σήμανση και Μορφοποίηση: HTML και CSS 243 Έναν ορισμό τύπου εγγράφου (document type definition - DTD). Το DTD ορίζει τη σύνταξη των προϊόντων σήμανσης, δηλαδή περιέχει κανόνες που ορίζουν τη δομή ενός εγγράφου. Ένα DTD περιγράφει κάθε στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στο έγγραφο, καθώς και τα χαρακτηριστικά και τις τιμές του στοιχείου αυτού. Μία προδιαγραφή που περιγράφει τη σημασιολογία που θα αποδοθεί στη σήμανση ή τη μορφοποίηση. Για παράδειγμα, έστω ότι μέσα στο έγγραφο ο χρήστης θέλει να ορίσει κάποιο κείμενο να παρουσιάζεται με τη μορφή παραγράφου. Η προδιαγραφή θα ορίζει πώς θα εμφανίζεται η παράγραφος στον φυλλομετρητή, δηλαδή αν θα έχει εσοχή από αριστερά και πόση θα είναι αυτή, εάν και πόσο θα απέχει το κείμενο της παραγράφου από την προηγούμενη και επόμενη γραμμή κειμένου, την απόσταση των χαρακτήρων κτλ. Αυτή η προδιαγραφή επιβάλλει και συντακτικούς περιορισμούς που δεν μπορούν να εκφραστούν μέσα σε ένα DTD. Ένα στοιχείο (element) είναι βασικό συστατικό της δομής ενός εγγράφου HTML. Μερικά παραδείγματα τέτοιων στοιχείων είναι οι επικεφαλίδες (headers), οι πίνακες (tables), οι παράγραφοι (paragraphs) και οι λίστες (lists). Χρησιμοποιούνται ετικέτες σήμανσης ή μορφοποίησης HTML για να τονιστούν τα στοιχεία ενός αρχείου για τον φυλλομετρητή. Γενικά, κάθε δήλωση ενός τύπου κάποιου στοιχείου (element type declaration) περιλαμβάνει τρία μέρη: μία αρχική ετικέτα (start tag), το περιεχόμενο και μία τελική ετικέτα (end tag). Το όνομα του στοιχείου (element) εμφανίζεται στην αρχική ετικέτα (start tag) (και γράφεται <όνομα στοιχείου (element-name)>) και στην τελική ετικέτα (end tag) (και γράφεται </όνομα στοιχείου (element-name)>). Τα στοιχεία μπορεί να περιέχουν απλό κείμενο ή άλλα στοιχεία ή και τα δύο. Οι ετικέτες HTML αποτελούνται από το σύμβολο (<), ακολουθεί το όνομα της ετικέτας και, στη συνέχεια, το σύμβολο (>). Οι ετικέτες είναι συνήθως ζευγάρια (π.χ. <h1> και </h1>), για να δηλωθεί η αρχή και το τέλος α- ντίστοιχα της εντολής μίας ετικέτας. Η ετικέτα που δηλώνει το τέλος της εντολής μοιάζει με την αρχική ετικέτα, με εξαίρεση τον χαρακτήρα (/) που προηγείται του κειμένου μέσα στα άγκιστρα (<>). Υπάρχει ένας μικρός αριθμός τύπων στοιχείων που επιτρέπουν την παράληψη των αρχικών ετικετών. Για παράδειγμα, τα στοιχεία head και body. Καλό, όμως, είναι να μην παραλείπονται σε καμία περίπτωση, ώστε να αποφεύγονται περαιτέρω λάθη. Το HTML DTD υποδεικνύει για κάθε τύπο στοιχείων πότε απαιτούνται οι αρχικές και τελικές ετικέτες. Κάποιοι τύποι στοιχείων HTML δεν έχουν περιεχόμενο. Για παράδειγμα, το στοιχείο της αλλαγής γραμμής <br> δεν έχει περιεχόμενο. Ο ρόλος του είναι να τερματίζει μία γραμμή κειμένου. Τέτοια κενά στοιχεία (empty elements) δεν έχουν ποτέ τελικές ετικέτες. Το DTD και το κείμενο προδιαγραφής υποδεικνύουν πότε ένας τύπος στοιχείου είναι κενός (δεν έχει περιεχόμενο) ή, αν μπορεί να έχει περιεχόμενο,

6 244 Τεχνολογίες και Προγραμματισμός στον Παγκόσμιο Ιστό ποιο θεωρείται «νόμιμο». Οι ετικέτες των στοιχείων αυτών ονομάζονται συνήθως «μονές». Τα ονόματα των στοιχείων δεν έχει σημασία αν είναι γραμμένα με κεφαλαία ή πεζά γράμματα. Τα στοιχεία μπορεί να έχουν επιπρόσθετες ιδιότητες, οι οποίες καλούνται χαρακτηριστικά (attributes), μπορεί ακόμα να έχουν τιμές προκαθορισμένες ή δοσμένες από τον συγγραφέα της ιστοσελίδας. Τα ζεύγη χαρακτηριστικών/τιμών (attribute/value pairs) εμφανίζονται πριν το τελικό ">" μίας αρχικής ετικέτας κάποιου στοιχείου. Οποιοσδήποτε αριθμός νόμιμων ζευγών χαρακτηριστικών και τιμών τους, χωρισμένα με κενό, μπορεί να εμφανιστεί σε μία αρχική ετικέτα ενός στοιχείου. Η SGML απαιτεί οι τιμές να μπαίνουν σε απλά ή διπλά εισαγωγικά. Τα απλά εισαγωγικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τιμή ενός χαρακτηριστικού, εφόσον περικλείονται με διπλά εισαγωγικά και αντίστροφα. Για παράδειγμα: ετικέτα Χαρακτηριστικό Τιμή Ετικέτα τέλους <h2 title= "Hypertext Language Markup"> HTML </h2> Σημείωση: Το χαρακτηριστικό title χρησιμοποιείται, ώστε να εμφανίζεται μία απλή περιγραφή όταν ο κέρσορας βρίσκεται πάνω από τη λέξη. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αν ο κέρσορας βρίσκεται πάνω από τη λέξη HTML, τότε χωρίς να κάνουμε κλικ θα εμφανιστεί το κείμενο «Hypertext Language Markup». Σημείωση: Η γλώσσα HTML δεν κάνει διαχωρισμό κεφαλαίων και πεζών, <title> είναι το ίδιο με <TITLE> ή με <TiTlE>. Σημείωση: Στο παρόν ακολουθούνται οι κανόνες συγγραφής HTML της έκδοσης Βασική δομή ενός εγγράφου HTML Κάθε έγγραφο HTML πρέπει να αποτελείται από ορισμένες καθιερωμένες ετικέτες HTML. Έτσι, λοιπόν, κάθε έγγραφο αποτελείται από κείμενο επικεφαλίδας και κείμενο σώματος (head and body text). Η επικεφαλίδα περιέχει τον τίτλο (title) της σελίδας και το σώμα περιέχει το πραγματικό κείμενο που με τη σειρά του αποτελείται από παραγράφους (paragraphs), λίστες (lists) και άλλα στοιχεία. Η γενική δομή ενός εγγράφου HTML είναι η εξής:

7 Κεφ. 4 Σήμανση και Μορφοποίηση: HTML και CSS 245 <!DOCTYPE html> <html> <head> <title> </title> </head> <body> </body> </html> Κώδικας HTML <HTML> Επικεφαλίδα Κυρίως Σώμα </HTML> <HEAD> <TITLE> Η πρώτη σελίδα</title> </HEAD> <BODY> Η πρώτη μου σελίδα στο Διαδίκτυο </BODY> Εικόνα 1.1 Η βασική δομή ενός εγγράφου σε HTML Για παράδειγμα, οι παρακάτω δηλώσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σελίδα της Εικόνας 1.2: <html> <head> <title>ένα απλό HMTL παράδειγμα</title> </head> <body> <h1>δεν είναι δύσκολο να μάθετε HTML</h1> <p>καλώς ήρθατε στον κόσμο της HTML. Αυτή είναι η πρώτη παράγραφος. Αν και είναι μικρή σε έκταση παραμένει μια παράγραφος!</p> <p>αυτή είναι η δεύτερη παράγραφος.</p> </body> </html>

8 246 Τεχνολογίες και Προγραμματισμός στον Παγκόσμιο Ιστό Εικόνα 1.2 Ένα απλό παράδειγμα σε HTML Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι ετικέτες της HTML με τη σειρά, ξεκινώντας από την κορυφή του εγγράφου. Ένα έγγραφο HTML αποτελείται από δύο κύρια μέρη: την κεφαλή ή επικεφαλίδα HEAD και το σώμα BODY. Σημείωση: Στην πραγματικότητα σε ένα έγγραφο html πριν την ετικέτα <html> προηγείται το <!DOCTYPE >. Αν και δεν αποτελεί ετικέτα της html αποτελεί το πρώτο στοιχείο στο έγγραφο και ορίζει στον φυλλομετρητή την έκδοση της html που θα χρησιμοποιηθεί. Για την html5 είναι: <!DOCTYPE html> και καλό είναι να μην παραλείπεται, αν και δεν είναι απαραίτητο, διότι η χρήση του διευκολύνει τους φυλλομετρητές παλαιότερων εκδόσεων. <html> </html> Το στοιχείο αυτό πληροφορεί τον φυλλομετρητή ότι το αρχείο περιέχει πληροφορία σε κώδικα HTML. Η κατάληξη του αρχείου.html επίσης δηλώνει ότι πρόκειται για έγγραφο HTML και πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Σημείωση: Η κατάληξη.htm εφαρμόζεται όταν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των χαρακτήρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ονοματολογία των αρχείων, π.χ. 8.3, δηλαδή χχχχχχχχ.χχχ, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το όνομα: NamePage.htm

9 Κεφ. 4 Σήμανση και Μορφοποίηση: HTML και CSS 247 Μέσα στο στοιχείο <HTML></HTML> περιλαμβάνονται τα παρακάτω βασικά στοιχεία. <head> </head> Το στοιχείο head προσδιορίζει το πρώτο μέρος του εγγράφου σε κώδικα HTML που περιέχει τον τίτλο. Ο τίτλος παρουσιάζεται στην κορυφή του παραθύρου του φυλλομετρητή. <body> </body> Το δεύτερο και μεγαλύτερο μέρος του εγγράφου HTML είναι το BODY (ΣΩΜΑ), το οποίο περιλαμβάνει το περιεχόμενο του εγγράφου (που φαίνεται μέσα στην περιοχή ιστοσελίδας του φυλλομετρητή) Ετικέτες που περιλαμβάνονται στο head Η δομή ενός στοιχείου <head> παρουσιάζεται παρακάτω: <head> <title>ένα απλό HTML παράδειγμα σε </title> <meta > <link > </head> Οι παρακάτω ετικέτες μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέσα στο <head> ενός εγγράφου HTML: <title> </title> Εισαγωγή τίτλου εγγράφου Περιέχει τον τίτλο του εγγράφου και προσδιορίζει το περιεχόμενό του σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον. Η ετικέτα αυτή είναι απαραίτητο να υπάρχει εντός των ετικετών <head> και </head> του εγγράφου. Ο τίτλος τυπικά φαίνεται στην μπάρα τίτλου, στο πάνω μέρος του πλαισίου του φυλλομετρητή, αλλά όχι μέσα στο ίδιο το παράθυρο. Ο τίτλος, επίσης, φαίνεται στη λίστα σελιδοδεικτών (bookmark list), γι αυτό επιλέγεται κάτι μοναδικό, σαφές και σχετικά σύντομο. Ο τίτλος χρησιμοποιείται επίσης για την αναγνώριση μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης. Γενικά, καλό είναι να μην ξεπερνούν τους 64 χαρακτήρες. <meta > Εισαγωγή πληροφοριών Η ετικέτα <meta> συνήθως χρησιμοποιείται για την προσθήκη πληροφορίας σχετικά με ένα έγγραφο, όπως την ημερομηνία δημιουργίας του, τον συγγραφέα ή και πληροφορία για τα δικαιώματα του δημιουργού. Να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει στο head, αλλά, αν αποφασιστεί να συμπεριληφθεί, θα πρέπει να τοποθετηθεί εντός των ετικετών <head> και </head>. Μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά σημεία μέσα στο έγγραφο της ιστοσελίδας. Το περιεχόμενο που παίρνει η

10 248 Τεχνολογίες και Προγραμματισμός στον Παγκόσμιο Ιστό ετικέτα <meta> είναι χρήσιμο σε εξυπηρετητές, φυλλομετρητές και μηχανές αναζήτησης, αλλά είναι αόρατο στον αναγνώστη. <meta name="author copyright description keywords robots rating generator refresh expires contenttype content-language" content="οποιοδήποτε κείμενο"> <meta http-equiv= "refresh expires content-type default-style" content="μπλά μπλά"> <meta charset= "UTF-8 ISO character encoding for the HTML document "> Ένα έγγραφο μπορεί να έχει οποιοδήποτε αριθμό ετικετών <meta>. Υπάρχουν δύο τύποι ετικετών <meta>, που διαχωρίζονται χρησιμοποιώντας είτε το χαρακτηριστικό name είτε το http-equiv. Στην HTML5 έχει προστεθεί και το charset. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, το χαρακτηριστικό content είναι απαραίτητο για την παροχή μιας τιμής (ή τιμών) για την καθοριζόμενη πληροφορία ή λειτουργία/συνάρτηση. Για παράδειγμα: <meta name="rating" content="μπλα μπλα "> <meta http-equiv="content-type" content="μπλα μπλα "> Η ετικέτα meta είναι μονή, δηλαδή δεν έχει ετικέτα τέλους (όχι </meta>) Το χαρακτηριστικό name της ετικέτας <meta> Το χαρακτηριστικό name χρησιμοποιείται για να εισάγει κρυμμένη πληροφορία για το έγγραφο που δεν ανταποκρίνεται σε επικεφαλίδες HTTP. Για παράδειγμα: <meta name="author" content="marc Weis"> <meta name="copyright" content="2001, Weis and Co"> Η Infoseek και AltaVista παρουσιάζουν ορισμένα ονόματα <meta> που βοηθούν τις μηχανές αναζήτησής τους να βρουν σελίδες. Δεν χρησιμοποιούν, όμως, όλες οι μηχανές αναζήτησης πληροφορία meta. Για παράδειγμα, η Google, τουλάχιστον έως σήμερα, αγνοεί τις τιμές του χαρακτηριστικού keywords στην ταξινόμηση των ιστοτόπων. Μερικές τιμές που μπορεί να πάρει το χαρακτηριστικό name είναι: description Αυτό παρέχει μια σύντομη, απλά γραμμένη περιγραφή του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας και είναι χρήσιμο για έγγραφα που περιέχουν λίγο κείμενο, είναι σύνολο πλαισίων, ή έχουν εκτεταμένα σενάρια στην κορυφή του εγγράφου HTML. Μηχανές αναζήτησης που αναγνωρίζουν την περιγραφή μπορεί να

Κεφάλαιο 11: Εισαγωγή στην HTML. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 11: Εισαγωγή στην HTML. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 11: Εισαγωγή στην HTML 1 11.1 Γενική εισαγωγή στην HTML Τι είναι η HTML HyperText Markup Language - Γλώσσα Χαρακτηρισμού Υπερ-Κειμένου είναι η βασική γλώσσα με την οποία πραγματοποιείται η δόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοτόπων. ΕΠΑ.Λ. ΑΛΙΜΟΥ Τομέας Πληροφορικής Κ. Φλώρος

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοτόπων. ΕΠΑ.Λ. ΑΛΙΜΟΥ Τομέας Πληροφορικής Κ. Φλώρος Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοτόπων ΕΠΑ.Λ. ΑΛΙΜΟΥ Τομέας Πληροφορικής Κ. Φλώρος H γλώσσα HTML Άλλες Βιβλιογραφικές πηγές για HTML http://www.w3schools.com/html/ http://www.it.uom.gr/project/html2/lessons.html

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξιάδης Γεώργιος (ΠΕ86) -

Αλεξιάδης Γεώργιος (ΠΕ86) - 11.1 Γενική Εισαγωγή στην HTML Τι είναι η HTML; HyperText Markup Language (Γλώσσα Χαρακτηρισμού Υπερ-Κειμένου) Βασίζεται στην SGML (Standard Generalized Markup Language) που είναι ένα πολύ μεγαλύτερο σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες είναι οι κύριες ετικέτες που χρησιμοποιεί η HTML για την περιγραφή της συνολικής δομής μιας ιστοσελίδας;

Ποιες είναι οι κύριες ετικέτες που χρησιμοποιεί η HTML για την περιγραφή της συνολικής δομής μιας ιστοσελίδας; Τι είναι η HTML; Η HTML είναι το ακρωνύμιο των λέξεων HyperText Markup Language, δηλαδή Γλώσσα Χαρακτηρισμού Υπερ Κειμένου και βασίζεται στη γλώσσα SGML, Standard Generalized Markup Language, που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσες Σήµανσης (Markup Languages) Τεχνολογία ιαδικτύου και Ηλεκτρονικό Εµπόριο

Γλώσσες Σήµανσης (Markup Languages) Τεχνολογία ιαδικτύου και Ηλεκτρονικό Εµπόριο Γλώσσες Σήµανσης (Markup Languages) Τεχνολογία ιαδικτύου και Ηλεκτρονικό Εµπόριο 1 Γλώσσες Σήµανσης Γλώσσες σήµανσης: Αρχικά για τον καθορισµό εµφάνισης σελίδων, γραµµατοσειρών. Στη συνέχεια επεκτάθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγη στην html. Η δομή μιας ιστοσελίδας (αρχείο html) Η βασική δομή ενός αρχείου html είναι η εξής: <html> <head>

Εισαγωγη στην html. Η δομή μιας ιστοσελίδας (αρχείο html) Η βασική δομή ενός αρχείου html είναι η εξής: <html> <head> Εισαγωγη στην html Ο παγκόσμιος ιστός (αγγ.: World Wide Web ή www) είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία που μας παρέχει το Διαδίκτυο (Internet) και είναι ένα σύστημα διασυνδεδεμένων πληροφοριών (κειμένου, εικόνας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 012 Εισαγωγή στο Παγκόσμιο Πλέγμα Πληροφοριών

ΕΠΛ 012 Εισαγωγή στο Παγκόσμιο Πλέγμα Πληροφοριών ΕΠΛ 012 Εισαγωγή στο Παγκόσμιο Πλέγμα Πληροφοριών World Wide Web (WWW) Θέματα Επεξεργασία δεδομένων στο Web Δημιουργία απλών σελίδων HTML Περιγραφή κάποιων XHTML στοιχείων (tags) Εξέλιξης του WWW Το WWW

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου. Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I

Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου. Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I Διαδικτυακή Εφαρμογή (1/2) Ως διαδικτυακή εφαρμογή μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Παγκόσμιο ιστό και στη γλώσσα Html. Χρ. Ηλιούδης

Εισαγωγή στον Παγκόσμιο ιστό και στη γλώσσα Html. Χρ. Ηλιούδης Εισαγωγή στον Παγκόσμιο ιστό και στη γλώσσα Html Χρ. Ηλιούδης Παγκόσμιος Ιστός (WWW) Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web WWW), ή απλώς Ιστός, βασίζεται στην ιδέα των κατανεμημένων πληροφοριών. Αντί όλες

Διαβάστε περισσότερα

7-22 Οκτωβρίου Μία γιορτή δημιουργίας με κώδικα. Europe Code Week

7-22 Οκτωβρίου Μία γιορτή δημιουργίας με κώδικα. Europe Code Week 7-22 Οκτωβρίου 2017 Μία γιορτή δημιουργίας με κώδικα @ #codeeu codeeu 7-22 October 2017 Europe Code Week Εισαγωγή στο Web Development HTML Λίγα λόγια... Η HTML είναι η βασική γλώσσα γραφής των ιστοσελίδων!

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κεφάλαιο 2. Το περιβάλλον του παγκόσμιου Ιστού Επιμέλεια: Καραγιάννης Σπύρος Καθηγητής ΠΕ19 Πλεονεκτήματα παγκόσμιου Ιστού Εξυπηρετητής Ιστού & Ιστοσελίδες Κύριες

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19 Ενότητα3 Επικοινωνία και Διαδίκτυο 11.1 Γενική Εισαγωγή στην HTML Τι είναι η HTML (HyperText Markup Language); Είναι μια γλώσσα σήμανσης (Markup) με την οποία πραγματοποιείται η δόμηση σελίδων του Παγκόσμιου

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Χρ. Μακρής. Σύγχρονες Γλώσσες Σήμανσης του Διαδικτύου. Αναπαράσταση Μαθηματικών κειμένων στο διαδίκτυο. Η Γλώσσα MathML

Γιώργος Χρ. Μακρής. Σύγχρονες Γλώσσες Σήμανσης του Διαδικτύου. Αναπαράσταση Μαθηματικών κειμένων στο διαδίκτυο. Η Γλώσσα MathML Σύγχρονες Γλώσσες Σήμανσης του Διαδικτύου. Αναπαράσταση Μαθηματικών κειμένων στο διαδίκτυο. Η Γλώσσα MathML Γιώργος Χρ. Μακρής Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2012 Αναπαράσταση Μαθηματικών Κειμένων στο διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Μέρος 1 1 Βασικοί όροι... 11 2 Βασική δομή κώδικα HTML... 25 3 Μορφοποίηση κειμένου... 39 4 Μορφοποίηση παραγράφων... 51 5 Εισαγωγή εικόνας... 63 6 Λίστες με

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην HTML (1)

Εισαγωγή στην HTML (1) Εισαγωγή στην HTML (1) Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Ευάγγελος Α. Κοσμάτος HTML HyperText Mark-up Language Καθορίζει τον τρόπο που ο browser εμφανίζει τα διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαδικτύου

Προγραμματισμός Διαδικτύου Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Προγραμματισμός Διαδικτύου Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasygenis@uowm.gr Τμήμα της παρουσίασης δημιουργήθηκε από τον κ. Παναγιώτη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Γαβαλάς Δαμιανός Τρέχον status της HTML

Περιεχόμενα. Γαβαλάς Δαμιανός Τρέχον status της HTML Δικτυακά Πολυμέσα ΙΙ Διάλεξη #2 η : Βασικές έννοιες σχεδιασμού στο web Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr Περιεχόμενα Τρέχον status της HTML Μετάβαση από την HTML στην XHTML Κλέ Καλές πρακτικές συγγραφής

Διαβάστε περισσότερα

Τι διαφορά έχει μια ιστοσελίδα του Διαδραστικού Ιστού web 2.0 από εκείνη του Στατικού Ιστού web 1.0;

Τι διαφορά έχει μια ιστοσελίδα του Διαδραστικού Ιστού web 2.0 από εκείνη του Στατικού Ιστού web 1.0; Εφαρμογές Πληροφορικής Α Λυκείου Ερωτήσεις Θεωρίας Κεφάλαιο 7 Τι είναι το Android; Το Android είναι ένα δημοφιλές, ελεύθερο και ανοικτού κώδικα Λειτουργικό Σύστημα για φορητές συσκευές. Βασίζεται στον

Διαβάστε περισσότερα

HTML HTML5...CSS

HTML HTML5...CSS CSS3 HTML5 7... CSS3 HTML5 :... HTML5...... HTML5... CSS3...CSS3...HTML5 HTML5 :...The HTML5 Herald... HTML5...HTML5......The HTML5 Herald HTML5 :......... HTML5...HTML HTML5 ... HTML5 :...HTML... HTML5...

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η HTML; Τί είναι οι ετικέτες (tags); Πώς είναι μια ετικέτα (tag);

Τι είναι η HTML; Τί είναι οι ετικέτες (tags); Πώς είναι μια ετικέτα (tag); Τι είναι η HTML; Η HTML είναι το ακρώνυμο από το Hyper Text Markup Language που σημαίνει γλώσσα χαρακτηρισμού υπερκειμένου. Η χρήση μιας γλώσσας χαρακτηρισμού σημαίνει ότι γράφεται πρώτα το κείμενο και

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19 Ενότητα3 Επικοινωνία και Διαδίκτυο 11.1 Γενική Εισαγωγή στην HTML Τι είναι η HTML (HyperText Markup Language); Είναι μια γλώσσα σήμανσης (Markup) με την οποία πραγματοποιείται η δόμηση σελίδων του Παγκόσμιου

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυο: Ιστορία, Δομή, Υπηρεσίες

Διαδίκτυο: Ιστορία, Δομή, Υπηρεσίες Διαδίκτυο: Ιστορία, Δομή, Υπηρεσίες 1 η Ερώτηση (Ορισμός): Τι είναι το Διαδίκτυο; Διαδίκτυο είναι το παγκόσμιο δίκτυο όλων των επιμέρους δικτύων που έχουν συμφωνήσει σε κοινούς κανόνες επικοινωνίας και

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα XHTML: διαφορές με HTML, μετατροπή

Η γλώσσα XHTML: διαφορές με HTML, μετατροπή Δικτυακά Πολυμέσα ΙΙ Εργαστήριο #2 0 : Εισαγωγή στην XHTML Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr Στόχοι εργαστηρίου Η γλώσσα XHTML: διαφορές με HTML, μετατροπή HTML εγγράφων σε XTML, Έλεγχος εγκυρότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11. Εισαγωγή στην HTML. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Εισαγωγή στην HTML. Α Γενικού Λυκείου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11. Εισαγωγή στην HTML. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Εισαγωγή στην HTML. Α Γενικού Λυκείου Α Γενικού Λυκείου 93 Διδακτικές ενότητες 11.1 Γενική εισαγωγή στην HTML 11.2 Η HTML5 11.3 Ενσωμάτωση (Embedding) 11.4 Καθορίζοντας την εμφάνιση CSS Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 4 1.1 Περιβάλλον Moodle...4 1.2 Χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού...4 1.3 Δημιουργία νέου μαθήματος...4 1.3.1

Διαβάστε περισσότερα

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο)

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Στέλλα Λάμπουρα Εαρινό εξάμηνο Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο ASCII Unicode - HTML. Κωδικοποίηση ASCII / Unicode HTML

Κείμενο ASCII Unicode - HTML. Κωδικοποίηση ASCII / Unicode HTML Κείμενο ASCII Unicode - HTML Κωδικοποίηση ASCII / Unicode HTML Κείμενο και Τυπογραφία Αναπαράσταση κειμένου Αρχικά οι ανάγκες των προγραμμάτων απαιτούσαν ένα περιορισμένο σύνολο κωδικοποιημένων χαρακτήρων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... xiii

Περιεχόμενα. Πρόλογος... xiii Περιεχόμενα Πρόλογος... xiii Κεφάλαιο 1 ο Εισαγωγή στις τεχνολογίες Διαδικτύου... 1 1.1 Σύντομη ιστορία του Διαδικτύου... 3 1.2 Σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω Παρόχου (ISP)... 6 1.3 Μοντέλα Επικοινωνίας...

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Διαδικτύου - Εργαστήριο 1 ο

Τεχνολογίες Διαδικτύου - Εργαστήριο 1 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου - Εργαστήριο 1 ο 1. Δημιουργία μιας απλής σελίδας HTML Στον προσωπικό σας κατάλογο δημιουργήστε ένα φάκελο με όνομα HTML. Ανοίξτε το Notepad ακολουθώντας τη διαδρομή (Start All Programs

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

Σταύρος Καουκάκης Ευτύχιος Βαβουράκης

Σταύρος Καουκάκης Ευτύχιος Βαβουράκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 1 ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΔΙΚΑ «Βασικά Θέματα Προγραμματισμού στην Ανάπτυξη Δυναμικών Διαδικτυακών Εφαρμογών» (Part 1) Σταύρος Καουκάκης Ευτύχιος Βαβουράκης 1 Λίγα Λόγια για το Σχολείο Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυο: δίκτυο διασυνδεμένων δικτύων Ξεκίνησε ως ένα μικρό κλειστό στρατιωτικό δίκτυο, απόρροια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.

Διαδίκτυο: δίκτυο διασυνδεμένων δικτύων Ξεκίνησε ως ένα μικρό κλειστό στρατιωτικό δίκτυο, απόρροια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Διαδίκτυο: δίκτυο διασυνδεμένων δικτύων Ξεκίνησε ως ένα μικρό κλειστό στρατιωτικό δίκτυο, απόρροια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Το 1966 αρχίζει ο σχεδιασμός του ARPANET, του πρώτου

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Η Γλώσσα HTML Παρουσίαση 4 η 1 Βελώνης Γεώργιος Καθηγητής Περιεχόμενα Κανόνες σύνταξης της HTML Δομή σελίδας και βασικές ετικέτες Ιεραρχία (Hierarchy) Κανόνες σύνταξης της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος... 7 ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Πρόλογος... 7 ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 7 ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Α Δομή και λειτουργία προσωπικού υπολογιστή...11 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Β Δομή και χρήση λειτουργικών συστημάτων DOS, UNIX και λειτουργικού

Διαβάστε περισσότερα

<a href="http://www.somepage.com/somepage.html">μετάβαση στο κείμενο</a>.

<a href=http://www.somepage.com/somepage.html>μετάβαση στο κείμενο</a>. HTML Τα αρχεία της HTML έχουν ετικέτες (tags) που ορίζουν τη δομή και τη μορφοποίηση των ιστοσελίδων. Οι περισσότερες HTML ετικέτες τις συναντούμε ως ζεύγη τα οποία ενεργούν στα περιεχόμενα μεταξύ των

Διαβάστε περισσότερα

CSS Εργαστήριο 1. Εισαγωγή - Σύνταξη - Εφαρμογή στην HTML

CSS Εργαστήριο 1. Εισαγωγή - Σύνταξη - Εφαρμογή στην HTML CSS Εργαστήριο 1. Εισαγωγή - Σύνταξη - Εφαρμογή στην HTML Εισαγωγή Το CSS (Cascading Style Sheets ή Επικαλυπτόμενα Φύλλα Στυλ) μας επιτρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Γαβαλάς αµιανός

Γαβαλάς αµιανός Πανεπιστήµιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστηµών Τµήµα Πολιτισµικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας ικτυακά Πολυµέσα Ι (Β Έτος, 3ο εξ) Εργαστήριο #1ο: Εισαγωγή στην HTML Γαβαλάς αµιανός dgavalas@aegean.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ref.: SLWS 1 5Copyright 2005 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Σελίδα 1 από 7

Ref.: SLWS 1 5Copyright 2005 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Σελίδα 1 από 7 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Σελίδα 1 από 7 ΣΤΟΧΟΙ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Η ενότητα ECDL WebStarter απαιτεί από τον Υποψήφιο να κατανοεί τις κύριες έννοιες της σχεδίασης και δημοσίευσης δικτυακών

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface Copyright 2009-2012 -SYSTEM- All rights reserved 2/159 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μάθημα 1: New - Save Μάθημα 2: Εισαγωγή στη CSS Μάθημα 3: Τρόπος Σύνταξης Μάθημα 4: Σχόλια Μάθημα 5: ID Μάθημα 6: Class Μάθημα 7: Background

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Ιστορική Εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού Παρουσίαση 1 η 1 Βελώνης Γεώργιος Καθηγητής Περιεχόμενα Τι είναι το Διαδίκτυο Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου Προηγμένες Υπηρεσίες Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις ΤΠΕ ΙΙ Γιάννης Βρέλλης ΠΤΔΕ-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. World Wide Web. Παγκόσμιος Ιστός

Εισαγωγή στις ΤΠΕ ΙΙ Γιάννης Βρέλλης ΠΤΔΕ-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. World Wide Web. Παγκόσμιος Ιστός Εισαγωγή στις ΤΠΕ ΙΙ Γιάννης Βρέλλης ΠΤΔΕ-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων World Wide Web Παγκόσμιος Ιστός Internet - WWW Internet: παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών που βασίζεται στο πρωτόκολο επικοινωνίας TCP/IP και

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον εργασίας Ανοίγοντας την Ελληνική Έκδοση του FrontPage, για πρώτη φορά, η εικόνα που θα συναντήσουμε είναι αυτή της Εικόνας 1 με τα Μενού Εντολών και τη Γραμμή Εργαλείων, στο πάνω μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

Animation με χρήση HTML 5. Στέλιος Σκουρλής

Animation με χρήση HTML 5. Στέλιος Σκουρλής Animation με χρήση HTML 5 Στέλιος Σκουρλής Τι είναι η HTML???? Με απλά λόγια, μία ιστοσελίδα (HTML αρχείο) ) είναι ένα αρχείο κειμένου που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας Hypertext Markup Language (HTML)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. 1o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. 1o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. Ετικέτες (tags) 1o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML 2. Δομή εγγράφου (αρχείου html) 3. Δημιουργία αρχείου html 4.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML. Decode, ISSEL. Θεοδόσης Σουργκούνης Αντώνης Χρυσόπουλος Στέλιος Μόσχογλου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML. Decode, ISSEL. Θεοδόσης Σουργκούνης Αντώνης Χρυσόπουλος Στέλιος Μόσχογλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML Θεοδόσης Σουργκούνης Αντώνης Χρυσόπουλος Στέλιος Μόσχογλου Decode, ISSEL Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Στόχος της ώρας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας 8 Μαρτίου 2001 Hypertext Markup Language (HTML)! Σε μια ιστοσελίδα μπορούν να εμφανίζονται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Υπηρεσίας Καταλόγου LDAP με τα στοιχεία του προσωπικού του TEI Πειραιά. Νίκος Πασσαράς. Εισηγητής: Πρεζεράκος Γεώργιος

Ανάπτυξη Υπηρεσίας Καταλόγου LDAP με τα στοιχεία του προσωπικού του TEI Πειραιά. Νίκος Πασσαράς. Εισηγητής: Πρεζεράκος Γεώργιος ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ανάπτυξη Υπηρεσίας Καταλόγου LDAP με τα στοιχεία του προσωπικού του TEI Πειραιά Νίκος Πασσαράς

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το μάθημα θα ασχοληθούμε με τη βελτίωση της εμφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισμό όλων των αλλαγών τις οποίες επιθυμούμε να

Σε αυτό το μάθημα θα ασχοληθούμε με τη βελτίωση της εμφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισμό όλων των αλλαγών τις οποίες επιθυμούμε να Σε αυτό το μάθημα θα ασχοληθούμε με τη βελτίωση της εμφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισμό όλων των αλλαγών τις οποίες επιθυμούμε να κάνουμε μέσω ενός εξωτερικού αρχείου.το αρχείο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Υπερκείμενο / Υπερμέσα

Υπερκείμενο / Υπερμέσα Υπερκείμενο / Υπερμέσα Γιώργος Τζιρίτας Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών http://www.csd.uoc.gr/~tziritas Άνοιξη 2016 1 Υπερκείμενο Πλούσιο κείμενο με δυναμική οργάνωση των πληροφοριών Οργάνωση της γνώσης με

Διαβάστε περισσότερα

Σύγκριση FLASH και HTML 5 HTML 5 σχετικά με την υποστήριξη πολυμέσων

Σύγκριση FLASH και HTML 5 HTML 5 σχετικά με την υποστήριξη πολυμέσων ΓΤΠ61 καθηγητής-σύμβουλος Δημήτριος Ζευγώλης Εργασία του Κ. Μακρόπουλου Σύγκριση FLASH και HTML 5 HTML 5 σχετικά με την υποστήριξη πολυμέσων 1 Εισαγωγή Το έτος 2009 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1,5

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Λογισμικά και Γλώσσες Αναπαράστασης Γνώσης

Μαθηματικά Λογισμικά και Γλώσσες Αναπαράστασης Γνώσης Μαθηματικά Λογισμικά και Γλώσσες Γεώργιος Χρ. Μακρής 20 Απριλίου 2015 Γλώσσες Σήμανσης (Annotation ή Markup Languages) Για την αποθήκευση δομημένης πληροφορίας χρησιμοποιούνται γλώσσες σήμανσης. Η δομημένη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ HTML ΣΕΛΙΔΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ HTML ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ HTML ΣΕΛΙΔΩΝ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ HTML ΣΕΛΙΔΩΝ Ας δούμε τι συμβαίνει όταν «μπαίνουμε» στο internet και επισκεπτόμαστε μια ιστοσελίδα. Για να μπούμε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ HTML

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ HTML ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ HTML Στόχοι 1 Να δημιουργήσουμε υπερκείμενα με την Γλώσσα Επισημείωσης Υπερκειμένων (hypertext markup language, HTML). Υπολογιστικά συστήματα:

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το µάθηµα θα ασχοληθούµε µε τη βελτίωση της εµφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισµό όλων των αλλαγών στην εµφάνιση της σελίδας

Σε αυτό το µάθηµα θα ασχοληθούµε µε τη βελτίωση της εµφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισµό όλων των αλλαγών στην εµφάνιση της σελίδας Σε αυτό το µάθηµα θα ασχοληθούµε µε τη βελτίωση της εµφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισµό όλων των αλλαγών στην εµφάνιση της σελίδας µέσω της τεχνολογίας των ιαδοχικών Φύλλων Στυλ (cascading

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός οδηγός χρήσης της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεεκπαίδευσης. Καθηγητή

Συνοπτικός οδηγός χρήσης της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεεκπαίδευσης. Καθηγητή Συνοπτικός οδηγός χρήσης της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλεεκπαίδευσης Moodle για τον Καθηγητή Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή...3 1.1 Περιβάλλον Moodle... 3 1.2 Εισαγωγή / εγγραφή στην πλατφόρμα... 3 2 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Σημασιολογικός Ιστός (Semantic Web) - XML

Σημασιολογικός Ιστός (Semantic Web) - XML Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Σημασιολογικός Ιστός (Semantic Web) - XML 4/10/2016 Δρ. Ανδριάνα Πρέντζα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια aprentza@unipi.gr Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ XML (extended Markup Language) Ι. Χατζηλυγερούδης ΕΙΣΑΓΩΓΗ SGML (Standard Generalized Markup Language) Διεθνές πρότυπο ορισμού μεθόδων αναπαράστασης πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9: Διαδίκτυο, Web 2.0 και Web X.0. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 9 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1

Κεφάλαιο 9: Διαδίκτυο, Web 2.0 και Web X.0. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 9 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 Κεφάλαιο 9: Διαδίκτυο, Web 2.0 και Web X.0 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 9.1 Ιστορικά Στοιχεία Ξεκίνησε ως ένα μικρό κλειστό στρατιωτικό δίκτυο και ήταν απόρροια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Το 1966

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com /

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / 1. Τι είναι το wikidot Το wikidot είναι ένας δικτυακός τόπος στον οποίο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΪΟΣ 2019 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΪΟΣ 2019 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Το υλικό αυτό δίνεται στους μαθητές για τη σωστή μελέτη της διδαχθείσας ύλης του μέρους Β. Πρόκειται για ένα συμπαγή κορμό ερωτήσεων και ασκήσεων οι οποίες καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της έως τώρα σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

SGML (Standard Generalized Markup Language) HTML (HyperText Markup Language) XML (extensible Markup Language)

SGML (Standard Generalized Markup Language) HTML (HyperText Markup Language) XML (extensible Markup Language) SGML (Standard Generalized Markup Language) Γλώσσα για την περιγραφή της δομης και του περιεχομένου ηλεκτρονικών κειμένων Πλήρης Σύνθετη Δύσκολη στην εκμάθηση και την χρήση HTML (HyperText Markup Language)

Διαβάστε περισσότερα

hel-col@otenet.gr Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής (ΠΕ19 MSc) Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης kparask@hellenic-college.

hel-col@otenet.gr Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής (ΠΕ19 MSc) Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης kparask@hellenic-college. Χρήση της Διεπαφής Προγραμματισμού Εφαρμογής Google Maps για τη δημιουργία διαδραστικού χάρτη με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Θεσσαλονίκη Εμμανουήλ Τσάμης 1, Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

της πληροφορίας Λίνα Μπουντούρη Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 13ο ΠανελλήνιοΣυνέδριοΑκαδημαϊκών Βιβλιοθηκών - Κέρκυρα 2004

της πληροφορίας Λίνα Μπουντούρη Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 13ο ΠανελλήνιοΣυνέδριοΑκαδημαϊκών Βιβλιοθηκών - Κέρκυρα 2004 example Αξιοποιώντας την τεχνολογία XML στη διαχείριση της πληροφορίας Λίνα Μπουντούρη Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 13ο ΠανελλήνιοΣυνέδριοΑκαδημαϊκών Βιβλιοθηκών - Κέρκυρα 2004 Πρότυπα και XML Πρότυπα ενιαίο

Διαβάστε περισσότερα

HTML Εργαστήριο 5. Δομή εγγράφου

HTML Εργαστήριο 5. Δομή εγγράφου Ετικέτα HTML 5 HTML Εργαστήριο 5. Δομή εγγράφου 1. Αρχικά, θα πρέπει να ορίσετε ότι η σελίδα που ακολουθεί είναι τύπου html 5. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί προσθέτοντας στην δομή που ήδη γνωρίζετε και πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

ΚΕΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΚΕΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ H HTML είναι το ακρωνύμιο των λέξεων HyperText Markup Language (γλώσσα μορφοποίησης υπερκειμένου) και είναι η βασική γλώσσα δόμησης σελίδων του World Wide Web. 2 Βασικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons Αναφορά Μη-Εµπορική Χρήση Όχι Παράγωγο Έργο v. 3.0

ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons Αναφορά Μη-Εµπορική Χρήση Όχι Παράγωγο Έργο v. 3.0 ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ενότητα: Υποενότητα: ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση Υ2 Θέµατα πνευµατικών δικαιωµάτων Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons Αναφορά Μη-Εµπορική Χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Παγκόσμιου Ιστού. 1η διάλεξη

Τεχνολογίες Παγκόσμιου Ιστού. 1η διάλεξη Τεχνολογίες Παγκόσμιου Ιστού 1η διάλεξη Χαρακτηριστικά Μαθήματος Μάθημα προγραμματισμού (και όχι μόνον) Μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη αν δεν έχετε καλή γνώση και αρκετή εμπειρία προγραμματισμού (Java)

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία Ανάπτυξης Εφαρμογών Internet I

Εργαλεία Ανάπτυξης Εφαρμογών Internet I Εργαλεία Ανάπτυξης Εφαρμογών Internet I 1: Εισαγωγή στον Παγκόσμιο Ιστό Σταύρος Καμμάς Δομή μαθήματος 1. Εισαγωγή στον Παγκόσμιο Ιστό (www, υπερκείμενο, υπερσύνδεσμοι, υπερμέσα, πολυμέσα, πλοηγοί, παραδείγματα)

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ιστοσελίδας με. Wordpress - Βασικές λειτουργίες

Δημιουργία ιστοσελίδας με. Wordpress - Βασικές λειτουργίες Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες Περιεχόμενα Εγγραφή και αρχικές ρυθμίσεις Διαχείριση Ιστοσελίδας Δημιουργία Menu Δημιουργία σελίδας Δημιουργία Άρθρου Αλλαγή Εμφάνισης Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED σχεδιασμός ιστοσελίδας ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED σχεδιασμός ιστοσελίδας ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ADVANCED σχεδιασμός ιστοσελίδας ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ADVANCED Οι Advanced θεματικές ενότητες είναι είναι κατάλληλες για άτομα που επιθυμούν να συνεχίσουν σπουδές στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο

Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο Παραδόσεις & εργαστηριακές ασκήσεις στην HTML Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο Σχολ. Χρονιά 2016-2017 Θ. Οτζάκογλου Εργαστήρι Πληροφορικής Σχολ. Έτος 2016 2017 Αν και δεν είναι μία ακόμη «γλώσσα προγραμματισμού»,

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Ιστοτόπου - Ιστολογίου

Υπηρεσία Ιστοτόπου - Ιστολογίου Πολυτεχνείο Κρήτης Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Υπολογιστικής Υποδομής Τμήμα Εκπαιδευτικής Υπολογιστικής Υποδομής Υπηρεσία Ιστοτόπου - Ιστολογίου 1. Εισαγωγή... 3 2. Βασικές γνώσεις για τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσίευση στο Διαδίκτυο

Δημοσίευση στο Διαδίκτυο ΕΣΔ200 Δημιουργία Περιεχομένου ΙI Δημοσίευση στο Διαδίκτυο Περιεχόμενα - Βιβλιογραφία Ενότητας Περιεχόμενα Εισαγωγή Δημοσίευση μιας ταινίας στο παγκόσμιο ιστό Βασικά στοιχεία HTML Τεχνικές δημιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΠΑΤΡΑ) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΠΑΤΡΑ) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΠΑΤΡΑ) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την υλοποίηση ενός Μαζικού Ανοικτού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Σχολικών Ηλεκτρονικών Περιοδικών και Εφημερίδων.

Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Σχολικών Ηλεκτρονικών Περιοδικών και Εφημερίδων. Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Σχολικών Ηλεκτρονικών Περιοδικών και Εφημερίδων http://schoolpress.sch.gr Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών Έκδοση 1.0 Ιανουάριος 2013 Περιεχόμενα 1.

Διαβάστε περισσότερα

1 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

1 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 1 2 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 5 2. Επεξήγηση των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία της ιστοσελίδας... 6 2.1 Γλώσσα προγραμματισμού ΗΤML για την δημιουργία της Ιστοσελίδας... 6 2.2 Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην HTML. Κεφ. HTML + CSS

Εισαγωγή στην HTML. Κεφ. HTML + CSS Εισαγωγή στην HTML Κεφ. HTML + CSS Συστατικά καλής Ιστοσελίδας α) HTML για το Περιεχόμενο β) CSS για τη μορφοποίηση γ) Javascript για διαδραστικότητα Παράδειγμα Ολυμπιακός Πανιώνιος ΠΑΟΚ Παναθηναϊκός Ξάνθη

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface Copyright 2009-2012 -SYSTEM- All rights reserved 2/200 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μάθημα 1: Εισαγωγή Μάθημα 2: Κειμενογράφοι Text Editors Μάθημα 3: Εγκατάσταση Text Editor Μάθημα 4: Ιστορική Αναδρομή HTML Μάθημα 5: Σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό Reload. Οδηγός. Συγγραφική Ομάδα: Κωνςταντίνοσ Τςακάλογλου, Ιωάννησ Εξηνταρίδησ, Κωνςταντίνοσ Τςιμπάνησ, Σταυροφλα Γεωργιάδη

Λογισμικό Reload. Οδηγός. Συγγραφική Ομάδα: Κωνςταντίνοσ Τςακάλογλου, Ιωάννησ Εξηνταρίδησ, Κωνςταντίνοσ Τςιμπάνησ, Σταυροφλα Γεωργιάδη Λογισμικό Reload Οδηγός Συγγραφική Ομάδα: Κωνςταντίνοσ Τςακάλογλου, Ιωάννησ Εξηνταρίδησ, Κωνςταντίνοσ Τςιμπάνησ, Σταυροφλα Γεωργιάδη Απρίλιοσ 2010 Εισαγωγή Το SCORM είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του Accerciser, έκδοση 0.2.0

Εγχειρίδιο του Accerciser, έκδοση 0.2.0 i Εγχειρίδιο του Accerciser, ii Copyright 2006, 2007, 2008 IBM Corporation Ανάδραση Για να αναφέρετε ένα σφάλμα ή να κάνετε μια εισήγηση σχετικά με την εφαρμογή Accerciser ή με αυτό τον εγχειρίδιο, ακολουθήστε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13. Κεφάλαιο 1 ο Αρχές Διαχείρισης πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό... 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13. Κεφάλαιο 1 ο Αρχές Διαχείρισης πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό... 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 Κεφάλαιο 1 ο Αρχές Διαχείρισης πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό... 15 1.1 Εισαγωγή... 16 1.2 Διαδίκτυο και Παγκόσμιος Ιστός Ιστορική αναδρομή... 17 1.3 Αρχές πληροφοριακών συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Λογισμικά και Γλώσσες Αναπαράστασης Γνώσης

Μαθηματικά Λογισμικά και Γλώσσες Αναπαράστασης Γνώσης Μαθηματικά Λογισμικά και Γλώσσες Δρ. Γεώργιος Χρ. Μακρής 18 Μαΐου 2018 Αναπαράσταση Μαθηματικών Κειμένων στο διαδίκτυο (υπάρχουσα κατάσταση) Περίπτωση 1: Όλο το κείμενο παρέχεται στη ιστοσελίδα με ειδική

Διαβάστε περισσότερα

10. Εισαγωγή στην HTML

10. Εισαγωγή στην HTML 10. Εισαγωγή στην HTML Σκοπός του Εργαστηρίου: Σκοπός της παρούσας εργαστηριακής άσκησης είναι η εισαγωγή στη γλώσσα HTML και η ανάδειξη του γεγονότος ότι πρόκειται για μία πολύ απλή τεχνολογία. Θα χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ10: Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης IΙ Εργαστήριο # 2

ΔΕ10: Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης IΙ Εργαστήριο # 2 ΔΕ10: Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης IΙ Εργαστήριο # 2 Dreamweaver 1/7 Εισαγωγή Το Dreamweaver είναι ένας HTML editor που αναπτύχθηκε από την Macromedia. Είναι WYSIWYG (What You See Is What You Get),

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Εισαγωγή Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής Στόχος του μαθήματος Στόχος του μαθήματος είναι να

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική ανάπτυξη δικτυακού κόμβου

Στρατηγική ανάπτυξη δικτυακού κόμβου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Παντελής Παντελίδης Στρατηγική ανάπτυξη δικτυακού κόμβου Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Μάρω Βλαχοπούλου Εξετάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

Θεματογράφος (ή ο βοηθός του Καθηγητή)

Θεματογράφος (ή ο βοηθός του Καθηγητή) Θεματογράφος (ή ο βοηθός του Καθηγητή) Τι είναι ο Θεματογράφος; Σύντομη Περιγραφή Ο Θεματογράφος είναι μία εφαρμογή με την οποία ο χρήστης μπορεί εύκολα να δημιουργήσει, να ταξινομήσει και να αποθηκεύσει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ (Web Site Design Technologies)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ (Web Site Design Technologies) ΕΠΛ 012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ (Web Site Design Technologies) Διδάσκων Καθηγητής: Δημήτριος Τσουμάκος Εαρινό Εξάμηνο 2010 Βασικές Πληροφορίες Πότε: Δευτέρα & Πέμπτη 10:30-12μμ Πού: ΧΩΔ01

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Διαδίκτυο και στην Υπηρεσία περιήγησης του Παγκόσμιου Ιστού (WWW) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 1 ο

Εισαγωγή στο Διαδίκτυο και στην Υπηρεσία περιήγησης του Παγκόσμιου Ιστού (WWW) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στο Διαδίκτυο και στην Υπηρεσία περιήγησης του Παγκόσμιου Ιστού (WWW) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 1 ο Το Διαδίκτυο Το Διαδίκτυο (Internet) είναι το δίκτυο των δικτύων, στο οποίο είναι συνδεδεμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ EPrints Γενικές οδηγίες ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Είσοδος στο σύστημα 1. Ανοίγουμε ένα γνωστό φυλλομετρητή (browser) όπως Mozilla Firefox, Chrome, Internet Explorer,

Διαβάστε περισσότερα

Πλοήγηση και Αναζήτηση

Πλοήγηση και Αναζήτηση Πλοήγηση και Αναζήτηση Περιήγηση Το Eprints παρέχει πολλούς διαφορετικούς τρόπους να επιμεριστεί το καταθετήριο σε διαφορετικές συλλογές και να προσεγγίζεται το περιεχόμενό του από διαφορετικές οπτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην HTML. Άννα Κεφάλα Παναγιώτα Μιχόλια

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην HTML. Άννα Κεφάλα Παναγιώτα Μιχόλια Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Άννα Κεφάλα Παναγιώτα Μιχόλια Εργαστηριακές Σημειώσεις ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ HTML Τί θα δούμε.. Τί είναι η HTML. Σε τί χρησιμεύει. Εκδόσεις. Tags, elements, attributes

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ E-AGIOGRAFIA

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ E-AGIOGRAFIA ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ E-AGIOGRAFIA Καλωσορίσατε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης E-Agiografia, Η Media Suite έχει αναπτύξει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Τηλεκατάρτισης (e-learning) με την επωνυμία

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Hyper Text Markup Language (HTML) που σημαίνει γλώσσα σήμανσης υπερκειμένου.

Hyper Text Markup Language (HTML) που σημαίνει γλώσσα σήμανσης υπερκειμένου. Hyper Text Markup Language (HTML) που σημαίνει γλώσσα σήμανσης υπερκειμένου. 1 η ΑΣΚΗΣΗ Οι HTML σελίδες είναι απλές σελίδες κειμένου και μπορούν να δημιουργηθούν από οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ Ελευθέριος Αθ. Παπαθανασίου Καθηγητής Επιχειρηματικής Πληροφορικής. Τμήμα Οργάνωσης και ιοίκησης Επιχειρήσεων Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Τι θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Εργαλεία Ανάπτυξης εφαρμογών internet.

ΜΑΘΗΜΑ: Εργαλεία Ανάπτυξης εφαρμογών internet. ΜΑΘΗΜΑ: Εργαλεία Ανάπτυξης εφαρμογών internet. ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Μικτό Γενικός σκοπός είναι να αποκτήσει ο καταρτιζόμενος τις αναγκαίες γνώσεις σχετικά με εργαλεία και τις τεχνικές για

Διαβάστε περισσότερα