(Φ.E.K. 221/A/ )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "(Φ.E.K. 221/A/ )"

Transcript

1 ΠPOE PIKO IATAΓMA 398/1994 Eλάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας κατά την εργασία µε οθόνες οπτικής απεικόνισης σε συµµόρφωση µε την οδηγία του Συµβουλίου 90/270/EOK Έχοντας υπόψη: (Φ.E.K. 221/A/ ) Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1. Tις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1, 3 και 5 του ν. 1338/83 (34/A) Eφαρµογή του κοινοτικού δικαίου όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 6 του ν. 1440/84 (70/A) Συµµετοχή της Eλλάδας στο κεφάλαιο, στα αποθεµατικά και στις προβλέψεις της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων, στο κεφάλαιο της Eυρωπαϊκής Kοινότητος Άνθρακος και Xάλυβος και του Oργανισµού Eφοδιασµού EURATOM και τροποποιήθηκε από το άρθρο 7 του ν. 1775/88 (101/A) Eταιρείες παροχής επιχειρηµατικού κεφαλαίου και άλλες διατάξεις και το άρθρο 65 του ν. 1892/90 (101/A) Για τον εκσυγχρονισµό και την ανάπτυξη και άλλες διατάξεις. 2. Tις διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 1568/85 (177/A) Yγιεινή και ασφάλεια των εργαζοµένων. 3. Tις διατάξεις της παραγρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 1568/ Tις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 1836/89 (79/A) Προώθηση της απασχόλησης και της επαγγελµατικής κατάρτισης και άλλες διατάξεις. 5. Tις διατάξεις των άρθρων 24, 25, 26 και 27 του ν. 2224/94 (112/A) Pύθµιση θεµάτων εργασίας, συνδικαλιστικών δικαιωµάτων, υγιεινής και ασφάλειας των εργαζοµένων και οργάνωσης Υπουργείου Eργασίας και των εποπτευοµένων από αυτό νοµικών προσώπων και άλλες διατάξεις. 6. Tην αριθµ. 7/ γνώµη του Συµβουλίου Yγιεινής και Aσφάλειας της Eργασίας. 7. Tην αριθµ / (585/B) κοινή Aπόφαση του Πρωθυπουργού και του Yπουργού Eργασίας Aνάθεση αρµοδιοτήτων στον Yφυπουργό Eργασίας Γεώργιο Aδαµόπουλο. 8. Tην YΠ/122/ Aπόφαση (550/B) Aνάθεση αρµοδιοτήτων στον Aναπληρωτή Yπουργό Bιοµηχανίας Eνέργειας και Tεχνολογίας Xρήστο Pοκόφυλλο. 9. Tις διατάξεις του άρθρου 29A του ν. 1558/85 (137/A) Kυβέρνηση και Kυβερνητικά Όργανα, που προστέθηκε µε το άρθρο 27 του ν. 2081/92 (154/A) Pύθµιση του θεσµού των Eπιµελητηρίων κ.τ.λ.. 10.Ότι µε την εφαρµογή των διατάξεων του παρόντος δεν θα προκληθεί πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισµού του Yπουργείου Eργασίας ή του κρατικού προϋπολογισµού ή προϋπολογισµού NΠ, δεδοµένου ότι οι δαπάνες εντάσσονται στα

2 πλαίσια των ήδη εγκεκριµένων προϋπολογισµών για την εφαρµογή των διατάξεων του άρθρου 39 του ν. 1836/89, ο οποίος έχει επεκταθεί και στο ηµόσιο. 11.Tην αριθµ. 576/ γνωµοδότηση του Συµβουλίου Eπικρατείας, µετά από πρόταση των Yπουργών Προεδρίας της Kυβέρνησης, Eσωτερικών, Eθνικής Oικονοµίας, Oικονοµικών, Yγείας Πρόνοιας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, Bιοµηχανίας Eνέργειας και Tεχνολογίας Eµπορίου, του αναπληρωτή Yπουργού Bιοµηχανίας Eνέργειας και Tεχνολογίας και του Yφυπουργού Eργασίας, αποφασίζουµε: KEΦAΛAIO A ΓENIKEΣ IATAΞEIΣ Άρθρο 1 Aντικείµενο Πεδίο εφαρµογής 1. Tο παρόν προεδρικό διάταγµα καθορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας κατά την εργασία µε οθόνες οπτικής απεικόνισης, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2. Oι διατάξεις του εφαρµόζονται επιπλέον των γενικών διατάξεων για την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας που ισχύουν κάθε φορά. 2. Oι διατάξεις του παρόντος εφαρµόζονται σε όλες τις επιχειρήσεις, εκµεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δηµόσιου τοµέα, ανεξαρτήτως κλάδου οικονοµικής δραστηριότητας στον οποίο κατατάσσονται. 3. Για την εφαρµογή του παρόντος στο ηµόσιο, τα NΠ και OTA ισχύουν και οι ιδιαίτερες ρυθµίσεις της KYA 88555/3293/88 (721/B) Yγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού του ηµοσίου, των NΠ και των OTA που κυρώθηκε µε το άρθρο 39 του ν. 1836/89 (79/A) Προώθηση της απασχόλησης και της επαγγελµατικής κατάρτισης και άλλες διατάξεις. 4. Oι διατάξεις του παρόντος δεν εφαρµόζονται στο ένστολο προσωπικό των ενόπλων δυνάµεων και των σωµάτων ασφαλείας και στο οικιακό υπηρετικό προσωπικό. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να εξασφαλίζεται, όσο αυτό είναι δυνατόν, η ασφάλεια και η υγεία του ως άνω προσωπικού, έχοντας υπόψη τους στόχους του παρόντος. 5. Oι διατάξεις του παρόντος δεν είναι υποχρεωτικής εφαρµογής στις κατωτέρω περιοριστικά αναφερόµενες περιπτώσεις: α) Στις θέσεις οδήγησης οχηµάτων ή µηχανηµάτων. β) Στα συστήµατα πληροφορικής που είναι πάνω σε µεταφορικά µέσα. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να εξασφαλίζεται, όσο αυτό είναι δυνατόν, η ασφάλεια και η υγεία του ως άνω προσωπικού, έχοντας υπόψη τους στόχους του παρόντος. γ) Στα συστήµατα πληροφορικής που προορίζονται κατά προτεραιότητα για χρήση από το κοινό. δ) Στα συστήµατα που αποκαλούνται φορητά εφόσον δεν χρησιµοποιούνται επί µακρόν σε θέση εργασίας.

3 ε) Στις αριθµοµηχανές, στις ταµειακές µηχανές και σε ανάλογο εξοπλισµό που διαθέτει µια µικρή οθόνη φωτεινών χαρακτήρων για οπτική παρουσίαση δεδοµένων ή µετρήσεων, η οποία είναι απαραίτητη για την άµεση χρησιµοποίηση αυτού του εξοπλισµού. στ) Στις γραφοµηχανές κλασικού τύπου, τις λεγόµενες γραφοµηχανές µε παράθυρο. Για τους σκοπούς του παρόντος νοείται ως: Άρθρο 2 Oρισµοί 1. Oθόνη οπτικής απεικόνισης: Kάθε αλφαριθµητική ή γραφική οθόνη που αποτελεί τµήµα εξοπλισµού επεξεργασίας, αναπαραγωγής ή οπτικής παρουσίασης στοιχείων ανεξάρτητα από την χρησιµοποιούµενη µέθοδο. 2. Θέση εργασίας: Tο σύνολο του εξοπλισµού που περιλαµβάνει οθόνη οπτικής απεικόνισης, εφοδιασµένο ενδεχοµένως µε πληκτρολόγιο ή άλλη διάταξη εισόδου δεδοµένων, ή/και µε λογισµικό που καθορίζει τη διασύνδεση χρήστη-συσκευής, µε προαιρετικά εξαρτήµατα, µε περιφερειακά, περιλαµβανοµένων και µονάδας δισκετών, τηλεφώνου, ταλαντωτή/αποταλαντωτή, εκτυπωτή, αναλογίου για έγγραφα, καθίσµατος και τραπεζιού εργασίας ή άλλης επιφάνειας εργασίας, καθώς και το άµεσο περιβάλλον εργασίας. 3. Eργαζόµενος: Kάθε πρόσωπο που απασχολείται από έναν εργοδότη µε σχέση εργασίας, συµπεριλαµβανοµένων των ασκούµενων και των µαθητευόµενων, ο οποίος χρησιµοποιεί τακτικά και κατά ένα µη αµελητέο τµήµα της κανονικής του εργασίας, οθόνη οπτικής απεικόνισης. KEΦAΛAIO B Yποχρεώσεις εργοδοτών Άρθρο 3 Eκτίµηση κινδύνων στις θέσεις εργασίας 1. Στα πλαίσια της υποχρέωσης του εργοδότη, σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις, να έχει στη διάθεσή του µία γραπτή εκτίµηση των υφισταµένων κατά την εργασία κινδύνων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζοµένων, ο εργοδότης προβαίνει σε ανάλυση των θέσεων εργασίας µε σκοπό την αξιολόγηση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας που παρουσιάζουν για τους εργαζοµένους του, ιδίως σε ό,τι αφορά τους ενδεχόµενους κινδύνους για την όραση, τα σωµατικά προβλήµατα και την πνευµατική καταπόνηση των εργαζοµένων λαµβάνοντας υπόψη και τα ενδεικτικώς αναφερόµενα στο παράρτηµα II του άρθρου 11. Kατά την ανάλυση αυτή λαµβάνονται επίσης υπόψη τα προβλήµατα των ιδιαίτερα ευαίσθητων οµάδων κινδύνου. 2. Oι εργοδότες οφείλουν να λαµβάνουν τα ενδεδειγµένα µέτρα για την θεραπεία των κινδύνων που διαπιστώνονται µε βάση την εκτίµηση της παραγράφου 1, λαµβάνοντας υπόψη τις σωρευτικές επιπτώσεις και το συνδυασµό των διαπιστουµένων κινδύνων.

4 3. Οι εργοδότες ζητούν από τους κατασκευαστές, εισαγωγείς και κάθε είδους προµηθευτές οθονών οπτικής απεικόνισης, κάθε αναγκαία πληροφορία για την εκτίµηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Άρθρο 4 Yποχρεώσεις κατασκευαστών προµηθευτών εισαγωγέων Oι κατασκευαστές, εισαγωγείς και κάθε είδους προµηθευτές οθονών οπτικής απεικόνισης υποχρεούνται: 1. Να διαθέτουν στην αγορά οθόνες οπτικής απεικόνισης κατασκευασµένες σύµφωνα µε τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας και τους κανόνες της επιστήµης και της τεχνικής. 2. Nα παρέχουν γραπτές πληροφορίες και οδηγίες στην ελληνική γλώσσα για τους κινδύνους που είναι δυνατόν να δηµιουργηθούν κατά τη χρήση των προϊόντων τους, καθώς και για τους τρόπους αντιµετώπισης αυτών των κινδύνων. 3. Nα παρέχουν στους εργοδότες τις πληροφορίες της παραγράφου 3 του άρθρου 3. Άρθρο 5 Θέσεις εργασίας που τίθενται σε λειτουργία για πρώτη φορά Oι εργοδότες οφείλουν να λαµβάνουν τα ενδεδειγµένα µέτρα ώστε οι θέσεις εργασίας που τίθενται σε λειτουργία για πρώτη φορά µετά τη δηµοσίευση του παρόντος, να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές του παραρτήµατος I του άρθρου 11 λαµβάνοντας υπόψη και τα ενδεικτικώς αναφερόµενα στο παράρτηµα II του άρθρου 11. Άρθρο 6 Θέσεις εργασίας που ήδη λειτουργούν Oι εργοδότες οφείλουν να λαµβάνουν τα ενδεδειγµένα µέτρα ώστε οι θέσεις εργασίας που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία µέχρι και τη δηµοσίευση του παρόντος, να προσαρµοστούν έτσι ώστε να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές του παραρτήµατος I του άρθρου 11 το αργότερο µέχρι Άρθρο 7 Eνηµέρωση και εκπαίδευση των εργαζοµένων 1. Στα πλαίσια της ενηµέρωσης των εργαζοµένων, σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις, οι εργαζόµενοι ή/και οι εκπρόσωποί τους ενηµερώνονται για όλα τα θέµατα τα σχετικά µε την υγεία και την ασφάλεια στις θέσεις εργασίας τους, ιδίως δε για τα µέτρα που πρέπει να λαµβάνονται σύµφωνα µε τα άρθρα 3, 8 και 10 του παρόντος. 2. Στα πλαίσια της εκπαίδευσης των εργαζοµένων, σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις, ο εργοδότης διασφαλίζει ότι, σε κάθε εργαζόµενο µε οθόνες οπτικής απεικόνισης παρέχεται εκπαίδευση για τον τρόπο χρήσης πριν από την έναρξη της εργασίας και κάθε φορά που η οργάνωση της θέσης εργασίας τροποποιείται ουσιαστικά.

5 Άρθρο 8 Oργάνωση της καθηµερινής εργασίας 1. O εργοδότης υποχρεούται να σχεδιάζει την δραστηριότητα του εργαζόµενου κατά τρόπον ώστε η καθηµερινή εργασία σε οθόνες οπτικής απεικόνισης να διακόπτεται περιοδικά µε διαλείµµατα ή αλλαγές δραστηριότητας, που θα περιορίζουν το φόρτο εργασίας στην οθόνη οπτικής απεικόνισης σύµφωνα µε το παράρτηµα I του άρθρου O εργοδότης διαβουλεύεται µε τους εργαζοµένους ή/και τους εκπροσώπους τους για τον σχεδιασµό και την οργάνωση της εργασίας µε σκοπό την ικανοποίηση των απαιτήσεων της παραγράφου 1 σύµφωνα και µε το παράρτηµα I του άρθρου 11. Άρθρο 9 ιαβούλευση και συµµετοχή των εργαζοµένων Στα πλαίσια της διαβούλευσης και της συµµετοχής των εργαζοµένων, σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις, οι εργοδότες ζητούν τη γνώµη των εργαζοµένων ή/και των εκπροσώπων τους και διευκολύνουν τη συµµετοχή τους, αναφορικά µε τα θέµατα που σχετίζονται µε την εφαρµογή του παρόντος. Άρθρο 10 Προστασία της υγείας των εργαζοµένων Iατρικές εξετάσεις 1. Στα πλαίσια της επίβλεψης της υγείας των εργαζοµένων, σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει ότι, κάθε εργαζόµενος υπόκειται σε ιατρικές εξετάσεις της όρασης και του µυοσκελετικού συστήµατος κατά την πρόσληψη και στη συνέχεια µία φορά τον χρόνο καθώς και όταν οι εργαζόµενοι αισθάνονται ενοχλήσεις που µπορεί να οφείλονται στην εργασία τους. 2. O εργοδότης παρέχει στους εργαζόµενους ειδικά γυαλιά εφόσον τα αποτελέσµατα της παραγράφου 1 τα καθιστούν αναγκαία και εφόσον τα συνήθη γυαλιά δεν είναι κατάλληλα ή αποτελεσµατικά για την συγκεκριµένη εργασία. 3. Για τις ιδιαίτερα ευαίσθητες οµάδες κινδύνου θα πρέπει να υπάρχει συµπληρωµατική ενηµέρωση και µέριµνα για την καλύτερη αντιµετώπιση προβληµάτων, που προκαλούνται από την εργασία µε οθόνες οπτικής απεικόνισης. 4. Για τις έγκυες γυναίκες θα πρέπει να υπάρχει συµπληρωµατική ενηµέρωση και µέριµνα για την καλύτερη αντιµετώπιση προβληµάτων, ψυχολογικών κυρίως κατά τα πρώτα στάδια της κύησης και εργονοµικών, κυρίως στα µεταγενέστερα, που προκαλούνται από την εργασία µε οθόνες οπτικής απεικόνισης.

6 KEΦAΛAIO Γ IAΦOPEΣ IATAΞEIΣ Άρθρο 11 Προσάρτηση Παραρτηµάτων Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο µέρος του παρόντος το παράρτηµα I που αναφέρεται στα άρθρα 5, 6 και 8 και το παράρτηµα II που αναφέρεται στα άρθρα 3 και 5 του παρόντος και έχουν ως ακολούθως: 1. EΞOΠΛIΣMOΣ 1.1. Γενική Παρατήρηση ΠAPAPTHMA I EΛAXIΣTEΣ ΠPO IAΓPAΦEΣ [άρθρα 5, 6 και 8] H χρήση αυτή καθ εαυτή του εξοπλισµού δεν πρέπει να συνεπάγεται κίνδυνο για τους εργαζόµενους Oθόνη οπτικής απεικόνισης Oι χαρακτήρες στην οθόνη πρέπει να είναι ευκρινείς, καθαρά διαµορφωµένοι και να έχουν αρκετά µεγάλες διαστάσεις. Aνάµεσα στους χαρακτήρες και µεταξύ των γραµµών πρέπει να υπάρχει επαρκές διάστηµα Η εικόνα στην οθόνη πρέπει να είναι σταθερή χωρίς να τρεµοπαίζει ή να εµφανίζει άλλες µορφές αστάθειας H φωτεινότητα και η αντίθεση της λαµπρότητος (contrast) µεταξύ των χαρακτήρων και του βάθους πρέπει να µπορούν να ρυθµίζονται εύκολα από τον χρήστη της οθόνης και να προσαρµόζονται εύκολα στις συνθήκες του περιβάλλοντος H οθόνη πρέπει να µπορεί να περιστρέφεται και η κλίση της να ρυθµίζεται ελεύθερα και εύκολα, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του χρήστη. Προς τούτο µπορεί να χρησιµοποιηθεί ξεχωριστή βάση στήριξης για την οθόνη ή ρυθµιζόµενο τραπέζι H τοποθέτηση της οθόνης σε σχέση µε τις φωτεινές πηγές του χώρου εργασίας πρέπει να εξασφαλίζει την αποφυγή αντανακλάσεων στην οθόνη Πληκτρολόγιο Tο πληκτρολόγιο πρέπει να είναι ρυθµιζόµενης κλίσης και ανεξάρτητο από την οθόνη, έτσι ώστε να δίδεται η δυνατότητα στον εργαζόµενο να λαµβάνει µία άνετη στάση η οποία να ελαχιστοποιεί την κόπωση των βραχιόνων ή των χεριών του.

7 O ελεύθερος χώρος µπροστά από το πληκτρολόγιο πρέπει να είναι αρκετός για να µπορεί ο χρήστης να στηρίζει τα χέρια και τους βραχίονές του H επιφάνεια του πληκτρολογίου πρέπει να είναι θαµπή ώστε να αποφεύγονται οι αντανακλάσεις H διάταξη του πληκτρολογίου και τα χαρακτηριστικά των πλήκτρων πρέπει να διευκολύνουν τη χρήση του πληκτρολογίου Tα σύµβολα των πλήκτρων πρέπει να είναι ευκρινή και να είναι ευανάγνωστα από την κανονική στάση εργασίας Tραπέζι ή επιφάνεια εργασίας Tο τραπέζι ή η επιφάνεια εργασίας πρέπει να έχει χαµηλή ανακλαστικότητα, κατάλληλο ύψος, επαρκείς διαστάσεις και να προσφέρει ευελιξία όσον αφορά την επιλογή της θέσης της οθόνης, του πληκτρολογίου, του αναλογίου και του βοηθητικού εξοπλισµού Tο αναλόγιο πρέπει να είναι ευσταθές, ρυθµιζόµενο και να τοποθετείται έτσι ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι ενοχλητικές κινήσεις του κεφαλιού και των µατιών του χρήστη Πρέπει να υπάρχει επαρκής ελεύθερος χώρος, ώστε οι εργαζόµενοι να µπορούν να παίρνουν άνετη στάση Kάθισµα εργασίας Tο κάθισµα εργασίας πρέπει να παρέχει ευστάθεια στον εργαζόµενο, ελευθερία κινήσεων, και να του εξασφαλίζει άνετη στάση Tο ύψος του καθίσµατος πρέπει να είναι ρυθµιζόµενο H πλάτη του καθίσµατος πρέπει να έχει τη δυνατότητα προσαρµογής όσον αφορά το ύψος και την κλίση της Στους εργαζόµενους διατίθεται και υποπόδιο. 2. ΠEPIBAΛΛON 2.1. Xώρος H θέση εργασίας πρέπει να διαρρυθµίζεται έτσι ώστε να εξασφαλίζει επαρκή χώρο για να επιτρέπει στον εργαζόµενο να αλλάζει τη στάση του σώµατός του και να ποικίλει τις κινήσεις του κατά την εργασία Φωτισµός O γενικός και τοπικός φωτισµός πρέπει να εξασφαλίζουν ικανοποιητικές συνθήκες φωτισµού και κατάλληλη αντίθεση λαµπρότητας (contrast) µεταξύ της οθόνης και του οπτικού πεδίου γύρω από αυτή λαµβανοµένων υπόψη της φύσης της εργασίας και των οπτικών αναγκών του χρήστη.

8 Πρέπει να αποφεύγονται η πρόκληση θάµβωσης και οι ενοχλητικές ανακλάσεις πάνω στην οθόνη ή σε κάθε άλλη επιφάνεια, µε κατάλληλη διευθέτηση των χώρων και των θέσεων εργασίας αφενός και µε σωστή επιλογή των τεχνικών χαρακτηριστικών του τεχνητού φωτισµού αφετέρου Ανακλάσεις και θάµβωση Oι θέσεις εργασίας πρέπει να είναι διευθετηµένες έτσι ώστε οι φωτεινές πηγές, όπως τα σώµατα φωτισµού, τα παράθυρα και τα άλλα ανοίγµατα, τα διαφανή ή ηµιδιαφανή τοιχώµατα, καθώς και οι ανοιχτόχρωµες επιφάνειες εξοπλισµών ή τοίχων να µην προκαλούν θάµβωση και να µη δηµιουργούν ανακλάσεις επί της οθόνης Tα παράθυρα πρέπει να είναι εξοπλισµένα µε κατάλληλο σύστηµα ρυθµιζόµενης κάλυψης, για την ρύθµιση του φωτός ηµέρας που προσπίπτει στη θέση εργασίας Θόρυβος O θόρυβος που προέρχεται από τον εξοπλισµό των θέσεων εργασίας πρέπει να λαµβάνεται υπόψη κατά την επιλογή και την διευθέτηση του εξοπλισµού µε τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα περισπάται η προσοχή και δεν θα δυσχεραίνεται η νοητική εργασία και η επικοινωνία Θερµότητα O εξοπλισµός των θέσεων εργασίας δεν πρέπει να παράγει υπερβολική θερµότητα, η οποία θα µπορούσε να προκαλέσει δυσφορία στους εργαζόµενους Yγρασία H υγρασία πρέπει να ρυθµίζεται και να διατηρείται σε ικανοποιητικό επίπεδο Aκτινοβολίες Kάθε ακτινοβολία, εκτός από το ορατό τµήµα του ηλεκτροµαγνητικού φάσµατος, πρέπει να περιορίζεται σε αµελητέα επίπεδα ώστε να αποκλείονται δυσµενείς επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζοµένων Hλεκτροστατικό Πεδίο Πρέπει να λαµβάνονται κατάλληλα τεχνικά µέτρα για την αποφυγή δυσµενών επιπτώσεων εκ της δηµιουργίας ηλεκτροστατικού πεδίου µεταξύ οθόνης και χρήστη. 3. IAΣYN EΣH HΛEKTPONIKOY YΠOΛOΓIΣTH/ANΘPΩΠOY Για την ανάπτυξη, την επιλογή, την αγορά και την τροποποίηση λογισµικού καθώς και για τον σχεδιασµό των εργασιών που απαιτούν χρήση οθονών οπτικής απεικόνισης, ο εργοδότης θα λαµβάνει υπόψη τα εξής: 3.1. Tο λογισµικό πρέπει να είναι προσαρµοσµένο στην εργασία που θα πραγµατοποιείται.

9 3.2. Tο λογισµικό πρέπει να είναι εύχρηστο και να µπορεί ενδεχοµένως, να προσαρµόζεται στο επίπεδο γνώσεων και εµπειρίας του χρήστη Kανένα σύστηµα ποσοτικού ή ποιοτικού ελέγχου της παραγόµενης εργασίας δεν επιτρέπεται να χρησιµοποιηθεί εν αγνοία των εργαζοµένων Tα συστήµατα πρέπει να παρέχουν επαναπληροφόρηση στους χειριστές επί των ενεργειών τους και ειδικότερα το λογισµικό θα πρέπει να προφυλάσσει τους χρήστες από τις συνέπειες των πιθανών λαθών τους (π.χ. παρέχοντάς τους κατάλληλες προειδοποιήσεις και πληροφορίες) Tα συστήµατα πρέπει να παρουσιάζουν τις πληροφορίες σε µορφή και ρυθµό προσαρµοζόµενο στους χειριστές και να µην εµφανίζονται σηµαντικές πληροφορίες στα άκρα της οθόνης Πρέπει να εφαρµόζονται οι βασικές αρχές της εργονοµίας λογισµικού ιδίως στην επεξεργασία πληροφοριών από ανθρώπους. 4. AΛΛAΓEΣ PAΣTHPIOTHTAΣ KAI IAΛEIMMATA EPΓAΣIAΣ 4.1. Eφόσον δεν είναι εφικτό να οργανώνεται η εργασία µε τέτοιο τρόπο ώστε φυσιολογικά να µπορεί ο εργαζόµενος να την εναλλάσσει µε άλλες µορφές εργασίας, είναι χρήσιµο να εξασφαλίζονται στον εργαζόµενο διαλείµµατα εργασίας ανά δίωρο, ανάλογα µε το είδος της εργασίας. Σε καµµιά περίπτωση τα διαλείµµατα αυτά δεν πρέπει να συσσωρεύονται O χρόνος αποµάκρυνσης του εργαζόµενου από τη θέση εργασίας µε οθόνες οπτικής απεικόνισης (είτε για διάλειµµα εργασίας είτε για αλλαγή δραστηριότητας) µπορεί να είναι έως 15 λεπτά ανά δίωρο. Παρατήρηση Oι υποχρεώσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1, 2 και 3 του παρόντος παραρτήµατος εφαρµόζονται για την υλοποίηση των στόχων του παρόντος εφόσον υπάρχουν τα εξεταζόµενα στοιχεία στη θέση εργασίας. ΠAPAPTHMA II Συνιστώµενα χαρακτηριστικά εξοπλισµού και θέσεων εργασίας Eισαγωγική παρατήρηση [άρθρα 3 και 5] Oδηγίες για την εφαρµογή του παραρτήµατος I (δεν είναι υποχρεωτικής εφαρµογής) Tα παρακάτω αναφερόµενα χαρακτηριστικά του εξοπλισµού και των θέσεων εργασίας δεν θεσπίζονται ως υποχρεωτικά αλλά αναφέρονται ως συνιστώµενα:

10 1. Oθόνη 1.1. Mέγεθος χαρακτήρων: Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του µεγέθους των χαρακτήρων. Συνιστάται να επιλέγεται µεγέθους χαρακτήρων µεγαλύτερο των 3,5 mm για απόσταση χρήστη-οθόνης 50 cm και µεγαλύτερο των 4,3 mm για απόσταση χρήστη οθόνης 70 cm Aπόσταση µεταξύ γραµµών: Συνιστάται να υπάρχει η δυνατότητα ρύθµισης της απόστασης µεταξύ των γραµµών Παρουσίαση χαρακτήρων: Συνιστάται η χρήση σκούρων χαρακτήρων σε ανοιχτόχρωµη οθόνη. 2. Φωτισµός 2.1. O φωτισµός πρέπει να είναι φυσικός Eφόσον χρησιµοποιούνται λαµπτήρες φθορισµού συνιστάται να είναι τριφασικής ή διφασικής συνδεσµολογίας Aντίθεση λαµπρότητας (contrast): H αντίθεση λαµπρότητας µεταξύ επιφανειών στο κεντρικό οπτικό πεδίο του χρήστη να είναι µικρότερη του 3: Tο κεντρικό οπτικό πεδίο να είναι λαµπρότερο από τον γύρω χώρο H αντίθεση λαµπρότητας µεταξύ επιφανειών στο κεντρικό οπτικό πεδίο και στον γύρω χώρο να είναι µικρότερη του 10: H αντίθεση λαµπρότητας µεταξύ επιφανειών του γύρω χώρου να είναι µικρότερη του 10: H αντίθεση λαµπρότητας µεταξύ επιφάνειας φωτιστικών σωµάτων και του χώρου γύρω τους να είναι µικρότερη του 20: O µέγιστος λόγος λαµπροτήτων οπουδήποτε στο δωµάτιο να είναι µικρότερος του 40: H γωνία ευθείας φωτιστικών σωµάτων και µατιών χρήστη προς το οριζόντιο επίπεδο να είναι µεγαλύτερη των 40 µοιρών Mέσο επίπεδο φωτισµού: Tο µέσο επίπεδο φωτισµού πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ψηλότερο αλλά να τηρούνται τα όρια του contrast και να αποφεύγεται η θάµβωση Παρατηρήσεις : Mε ανοιχτόχρωµη οθόνη είναι δυνατόν να επιτευχθούν και επίπεδα φωτισµού 1000 lux. Συνιστώνται πάντως µεγαλύτερα των lux Mε σκουρόχρωµη οθόνη τα επίπεδα φωτισµού περιορίζονται αναγκαστικά από την ανάγκη οριοθέτησης των αντιθέσεων λαµπρότητας. Kαι για σκούρα οθόνη συνιστάται να επιδιώκεται επίπεδο φωτισµού µεγαλύτερο των 300 lux.

11 Tο απαιτούµενο µέσο επίπεδο φωτισµού µεγαλώνει σηµαντικά µε την αύξηση της µέσης ηλικίας των απασχολούµενων Oι αναγραφόµενες τιµές φωτισµού αφορούν τον συντηρούµενο φωτισµό και όχι τον φωτισµό κατά την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης. 3. Θόρυβος Tο υπόβαθρο θορύβου από τον εξοπλισµό των θέσεων εργασίας να είναι µικρότερο των 50dB. 4. Θερµοκρασία υγρασία 4.1. Yγρασία : H τιµή της σχετικής υγρασίας να είναι µεταξύ 50% και 70% Tαχύτητα αέρα: Eνδεικτικά η τιµή για την ταχύτητα ρευµάτων αέρα να είναι : µικρότερη από 0,1 m/s για θ=20 ο C. µικρότερη από 0,3 m/s για θ=26 ο C Θερµοκρασία σφαιρικού θερµοµέτρου: Συνιστάται η θερµοκρασία σφαιρικού θερµοµέτρου να είναι µεταξύ 20 ο C και 26 ο C Oι θερµοκρασιακές διαφορές µεταξύ σηµείων του χώρου εργασίας να είναι µικρότερες των 2 βαθµών Kελσίου Oι χαµηλότερες θερµοκρασίες συνιστώνται κατά τις ψυχρές ηµέρες και οι ψηλότερες κατά τις θερµές Oι χαµηλότερες θερµοκρασίες µπορεί να συνδυάζονται µε τις υψηλότερες τιµές σχετικής υγρασίας. Oι υψηλότερες θερµοκρασίες είναι καλό να συνδυάζονται µε τις χαµηλότερες τιµές της σχετικής υγρασίας. Bασικό κριτήριο για το συνδυασµό θερµοκρασίας-σχετικής υγρασίας πρέπει να είναι η αίσθηση της πλειοψηφίας των εργαζοµένων. 5. Hλεκτροστατικό πεδίο Aν οι δυσµενείς επιπτώσεις δεν αναιρούνται µε την υγρασία, την καθαρότητα των χώρων εργασίας και την χρήση αντιστατικών επιφανειών τότε µπορούν να τοποθετούνται εµπρός από την οθόνη γειωµένα φίλτρα αγωγίµων ινών µε επιφάνεια µικρής ανακλαστικότητας. Xρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του φίλτρου, το οποίο πρέπει αφενός να αναιρεί το ηλεκτροστατικό πεδίο και αφετέρου να βελτιώνει ή να µη χειροτερεύει την αναγνωσιµότητα της οθόνης. Άρθρο 12 Έλεγχος εφαρµογής O έλεγχος της εφαρµογής του παρόντος ανατίθεται στις αρµόδιες επιθεωρήσεις εργασίας και συγκεκριµένα στα Kέντρα Πρόληψης Eπαγγελµατκού Kινδύνου (KE.Π.E.K.) ή στις

12 ιευθύνσεις επιθεώρησης εργασίας µε τα αρµόδια Tµήµατα τεχνικής και υγειονοµικής επιθεώρησης εργασίας ή στα Tµήµατα επιθεώρησης εργασίας. Άρθρο 13 Kυρώσεις 1. Σε κάθε εργοδότη, κατασκευαστή, παρασκευαστή, εισαγωγέα ή προµηθευτή, που παραβαίνει τις διατάξεις του παρόντος επιβάλλονται, ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις, οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 24 του ν. 2224/ Σε κάθε εργοδότη, κατασκευαστή, παρασκευαστή, εισαγωγέα ή προµηθευτή, που παραβαίνει από αµέλεια ή πρόθεση τις διατάξεις του παρόντος επιβάλλονται οι ποινικές κυρώσεις του άρθρου 25 του ν. 2224/94 µε την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 6 της KYA 88555/3293/ που κυρώθηκε µε το άρθρο 39 του ν. 1836/89. Άρθρο 14 Έναρξη ισχύος H ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δηµοσίευσή του στην Eφηµερίδα της Kυβερνήσεως. Στον Yφυπουργό Eργασίας αναθέτουµε τη δηµοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγµατος. Aθήνα, 17 εκεµβρίου 1994

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 7ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 7ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Κ.Α.Π. 455/2001 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3556 της 7ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 455 Οι περί Ελάχιστων Προδιαγραφών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 397/1994 "Eλάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας κατά την χειρωνακτική διακίνηση φορτίων που συνεπάγεται κίνδυνο ιδίως για τη

ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 397/1994 Eλάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας κατά την χειρωνακτική διακίνηση φορτίων που συνεπάγεται κίνδυνο ιδίως για τη ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 397/1994 "Eλάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας κατά την χειρωνακτική διακίνηση φορτίων που συνεπάγεται κίνδυνο ιδίως για τη ράχη και την οσφυϊκή χώρα των εργαζοµένων σε συµµόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

[σηµειώνεται ότι το παρόν διάταγµα τροποποιείται µε το Π.. 89/1999 (ΦΕΚ 94/Α/13-5-99), καθώς και µε το Π.. 304/2000 (ΦΕΚ 241/Α/3-11-00)]

[σηµειώνεται ότι το παρόν διάταγµα τροποποιείται µε το Π.. 89/1999 (ΦΕΚ 94/Α/13-5-99), καθώς και µε το Π.. 304/2000 (ΦΕΚ 241/Α/3-11-00)] ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 395/1994 "Eλάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τη χρησιµοποίηση εξοπλισµού εργασίας από τους εργαζόµενους κατά την εργασία τους σε συµµόρφωση µε την οδηγία 89/655/EOK" (Φ.E.K.

Διαβάστε περισσότερα

89/391/ΕΟΚ) (90/270/ΕΟΚ)

89/391/ΕΟΚ) (90/270/ΕΟΚ) Οδηγία του Συµβουλίου της 29ης Μαΐου 1990 σχετικά µε τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας κατά την εργασία σε εξοπλισµό µε οθόνη οπτικής απεικόνισης (πέµπτη ειδική οδηγία κατά την έννοια του

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠPOE PIKO IATAΓMA 175/1997 "Tροποποίηση π.δ. 70α/88 «Προστασία των εργαζοµένων που εκτίθενται στον αµίαντο κατά την εργασία» (31/A) σε συµµόρφωση µε την οδηγία 91/382/EOK" (Φ.E.K. 150/A/15-7-1997) Ο ΠΡΟΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Έκδοση 2017 (v1.0)

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Έκδοση 2017 (v1.0) Εργασίες γραφείου Σκοπός της οδηγίας είναι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων σε χώρους γραφείων. 1. Ασφάλεια σε Ηλεκτρικούς Κινδύνους Όλες

Διαβάστε περισσότερα

[σηµειώνεται ότι το παρόν διάταγµα τροποποιείται και συµπληρώνεται µε το Π.. 127/2000 (ΦΕΚ 111/Α/6-4-00)]

[σηµειώνεται ότι το παρόν διάταγµα τροποποιείται και συµπληρώνεται µε το Π.. 127/2000 (ΦΕΚ 111/Α/6-4-00)] ΠPOE PIKO IATAΓMA 399/1994 "Προστασία των εργαζοµένων από τους κινδύνους που συνδέονται µε την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες κατά την εργασία σε συµµόρφωση µε την οδηγία του Συµβουλίου 90/394/EOK"

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 176/1997 "Mέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζοµένων σε

ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 176/1997 Mέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζοµένων σε ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 176/1997 "Mέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζοµένων σε συµµόρφωση µε την οδηγία 92/85/EOK" (Φ.E.K. 150/A/15-7-1997)

Διαβάστε περισσότερα

(Φ.E.K. 150/A/ )

(Φ.E.K. 150/A/ ) ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 176/1997 Mέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζοµένων σε συµµόρφωση µε την οδηγία 92/85/EOK Έχοντας υπόψη: 1. Tις

Διαβάστε περισσότερα

(Φ.E.K. 221/A/ )

(Φ.E.K. 221/A/ ) ΠPOE PIKO IATAΓMA 399/1994 Προστασία των εργαζοµένων από τους κινδύνους που συνδέονται µε την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες κατά την εργασία σε συµµόρφωση µε την οδηγία του Συµβουλίου 90/394/EOK Έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

(Φ.E.K. 220/A/ )

(Φ.E.K. 220/A/ ) ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 395/1994 Eλάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τη χρησιµοποίηση εξοπλισµού εργασίας από τους εργαζόµενους κατά την εργασία τους σε συµµόρφωση µε την οδηγία 89/655/EOK Έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

[σηµειώνεται ότι το παρόν διάταγµα συµπληρώνεται µε το Π.. 159/1999 (ΦΕΚ 157/Α/3-8-99)]

[σηµειώνεται ότι το παρόν διάταγµα συµπληρώνεται µε το Π.. 159/1999 (ΦΕΚ 157/Α/3-8-99)] ΠPOE PIKO IATAΓMA 17/1996 "Mέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζοµένων κατά την εργασία σε συµµόρφωση µε τις οδηγίες 89/391/EOK και 91/383/EOK" (ΦEK 11/A/18-1-96) [σηµειώνεται ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 88/1999 "Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συµµόρφωση µε την οδηγία 93/104/ΕΚ" (Φ.Ε.Κ.

ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 88/1999 Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συµµόρφωση µε την οδηγία 93/104/ΕΚ (Φ.Ε.Κ. ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 88/1999 "Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συµµόρφωση µε την οδηγία 93/104/ΕΚ" (Φ.Ε.Κ. 94/Α/13-5-1999) Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη:

Διαβάστε περισσότερα

«Mέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία σε συμμόρφωση με τις οδηγίες 89/391/EOK και 91/383/EOK»

«Mέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία σε συμμόρφωση με τις οδηγίες 89/391/EOK και 91/383/EOK» Π.Δ. ΥΠ ΑΡΙΘ. 17/1996, ΦEK 11/A/1996 «Mέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία σε συμμόρφωση με τις οδηγίες 89/391/EOK και 91/383/EOK» ΦEK 11/A/18-1-96 Έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 89/1999 "Tροποποίηση του π.δ. 395/94 «Eλάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τη χρησιµοποίηση εξοπλισµού εργασίας από τους εργαζόµενους κατά την εργασία τους σε συµµόρφωση µε

Διαβάστε περισσότερα

ΠPOE PIKO IATAΓMA 105/1995 "Eλάχιστες προδιαγραφές για την σήµανση ασφάλειας ή/ και υγείας στην εργασία σε συµµόρφωση µε την Oδηγία 92/58/EOK"

ΠPOE PIKO IATAΓMA 105/1995 Eλάχιστες προδιαγραφές για την σήµανση ασφάλειας ή/ και υγείας στην εργασία σε συµµόρφωση µε την Oδηγία 92/58/EOK ΠPOE PIKO IATAΓMA 105/1995 "Eλάχιστες προδιαγραφές για την σήµανση ασφάλειας ή/ και υγείας στην εργασία σε συµµόρφωση µε την Oδηγία 92/58/EOK" (Φ.Ε.Κ. 67/Α/10-4-1995) O ΠPOE POΣ THΣ EΛΛHNIKHΣ HMOKPATIAΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠPOE PIKO IATAΓMA 105/1995. Eλάχιστες προδιαγραφές για την σήµανση ασφάλειας ή/ και υγείας στην εργασία σε συµµόρφωση µε την Oδηγία 92/58/EOK

ΠPOE PIKO IATAΓMA 105/1995. Eλάχιστες προδιαγραφές για την σήµανση ασφάλειας ή/ και υγείας στην εργασία σε συµµόρφωση µε την Oδηγία 92/58/EOK ΠPOE PIKO IATAΓMA 105/1995 Eλάχιστες προδιαγραφές για την σήµανση ασφάλειας ή/ και υγείας στην εργασία σε συµµόρφωση µε την Oδηγία 92/58/EOK Έχοντας υπόψη: (Φ.Ε.Κ. 67/Α/10-4-1995) O ΠPOE POΣ THΣ EΛΛHNIKHΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια Επιλογής Υπολογιστή

Κριτήρια Επιλογής Υπολογιστή Κριτήρια Επιλογής Υπολογιστή Η μηχανοργάνωση ενός διατροφικού γραφείου αποτελεί βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων του διότι παρέχει την δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης, διευκολύνει την διεκπεραίωση

Διαβάστε περισσότερα

(ΦEK 44/A/ )

(ΦEK 44/A/ ) ΠPOE PIKO IATAΓMA 42/2003 Σχετικά µε τις ελάχιστες απαιτήσεις για τη βελτίωση της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζοµένων οι οποίοι είναι δυνατόν να εκτεθούν σε κίνδυνο από εκρηκτικές ατµόσφαιρες

Διαβάστε περισσότερα

(Φ.E.K. 44/A/ )

(Φ.E.K. 44/A/ ) ΠPOE PIKO IATAΓMA 42/2003 Σχετικά µε τις ελάχιστες απαιτήσεις για τη βελτίωση της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζοµένων οι οποίοι είναι δυνατόν να εκτεθούν σε κίνδυνο από εκρηκτικές ατµόσφαιρες

Διαβάστε περισσότερα

(Φ.E.K. 220/A/ )

(Φ.E.K. 220/A/ ) ΠPOE PIKO IATAΓMA 396/1994 Eλάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τη χρήση από τους εργαζόµενους εξοπλισµών ατοµικής προστασίας κατά την εργασία σε συµµόρφωση προς την οδηγία του Συµβουλίου 89/656/EOK

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 2 Τροποποίηση π.δ.399/94 Άρθρο 2 Ορισµοί

Άρθρο 2 Τροποποίηση π.δ.399/94 Άρθρο 2 Ορισµοί ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ: Αριθ. 127/00 Τροποποίηση και συµπλήρωση του Π.. 399/94 «Προστασία των εργαζοµένων από τους κινδύνους που συνδέονται µε την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες κατά την εργασία σε συµµόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο Νομοθεσίας Π.Δ. ΥΠ' ΑΡΙΘ. 105/1995

Άρθρο Νομοθεσίας Π.Δ. ΥΠ' ΑΡΙΘ. 105/1995 Άρθρο Νομοθεσίας Π.Δ. ΥΠ' ΑΡΙΘ. 105/1995 "Eλάχιστες προδιαγραφές για την σήμανση ασφάλειας ή/ και υγείας στην εργασία σε συμμόρφωση με την Oδηγία 92/58/EOK " ΦΕΚ 67/Α/95 O ΠPOE POΣ THΣ EΛΛHNIKHΣ HMOKPATIAΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ. Προσδιορισμός βλαπτικών παραγόντων σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες. Λορέντζο Ραντίν Χημικός

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ. Προσδιορισμός βλαπτικών παραγόντων σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες. Λορέντζο Ραντίν Χημικός Προσδιορισμός βλαπτικών παραγόντων σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Λορέντζο Ραντίν Χημικός Κέντρο Υγείας και Υγιεινής της Εργασίας ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. Κατά τη διάρκεια της μελέτης εκθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Θεώνη Κουκουλάκη, Τοπογράφος Μηχανικός, Εργονόµος Υπεύθυνη Κέντρου Ασφάλειας ΕΛΙΝΥΑΕ

Θεώνη Κουκουλάκη, Τοπογράφος Μηχανικός, Εργονόµος Υπεύθυνη Κέντρου Ασφάλειας ΕΛΙΝΥΑΕ Yγεία και ασφάλεια σε εργασία µε οθόνες οπτικής απεικόνισης Θεώνη Κουκουλάκη, Τοπογράφος Μηχανικός, Εργονόµος Υπεύθυνη Κέντρου Ασφάλειας ΕΛΙΝΥΑΕ Εισαγωγή Ολοένα και περισσότερο η χρήση των Η/Υ επεκτείνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ /

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ / ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 130405/16.08.1995 Αθήνα 16.8.1995 Aρ. πρωτ: 130405 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘ/ΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Ι ΠΡΟΣ : Ως πίνακας διανομής Ταχ. Δ/νση : Πειραιώς

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια Επιλογής Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Κριτήρια Επιλογής Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 1. Εισαγωγή Κριτήρια Επιλογής Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Η μηχανοργάνωση ενός διατροφολογικού γραφείου πρέπει να παρέχει τηδυνατότητα της άμεσης πληροφόρησης, και της διευκόλυνσης στη διεκπεραίωση των απαιτουμένων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ

Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟ ΟΤΗ Σύµφωνα µε την Εγκύκλιο 130297/15-7-96 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν προσαρτάται στην Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2006 2007 και αποτελεί αναπόσπαστο τµήµα της.

Το παρόν προσαρτάται στην Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2006 2007 και αποτελεί αναπόσπαστο τµήµα της. ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ Β ΣΤΗΝ ΕΓΣΣΕ 2006-2007 Το παρόν προσαρτάται στην Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2006 2007 και αποτελεί αναπόσπαστο τµήµα της. ΣYΜΦΩΝΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ 1. Γενικές παρατηρήσεις Μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Επισκοπιση θεσης εργασιας. 1. Κορυφη της οθονης του Η/Υ: ελαχιστα κατω απο το επιπεδο των ματιων

Επισκοπιση θεσης εργασιας. 1. Κορυφη της οθονης του Η/Υ: ελαχιστα κατω απο το επιπεδο των ματιων Επισκοπιση θεσης εργασιας 1. Κορυφη της οθονης του Η/Υ: ελαχιστα κατω απο το επιπεδο των ματιων 2. Κορμος: Στο κεντρο μπροστα απο την οθονη και το πληκτρολογιο 3. Αντιβραχια: Στο ιδιο επιπεδο ή ελαφρα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΙΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΙΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ Οδηγία 89/655/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 30ής Νοεµβρίου 1989 σχετικά µε τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τη χρησιµοποίηση εξοπλισµού από τους εργαζοµένους κατά την εργασία τους ( εύτερη

Διαβάστε περισσότερα

(Φ.Ε.Κ. 227/Α/ )

(Φ.Ε.Κ. 227/Α/ ) ΠPOE PIKO IATAΓMA 338/2001 Προστασία της υγείας και ασφαλείας των εργαζοµένων κατά την εργασία από κινδύνους οφειλόµενους σε χηµικούς παράγοντες Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: (Φ.Ε.Κ. 227/Α/9-10-2001)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ Εκπόνηση: Κακαβούλης Αναστάσιος Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ Ε ΑΦΟΥΣ/2 27 εκ 2005 ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ Ε ΑΦΟΥΣ/2 27 εκ 2005 ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΘΗΚΗ «1» ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Γ» ΣΤΗΝ Φ. 900/1/26594/Σ. 130 ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ Ε ΑΦΟΥΣ/2 27 εκ 2005 ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Πρωτ: οικ. 130406/17-8-95

Αριθ. Πρωτ: οικ. 130406/17-8-95 Αριθ. Πρωτ: οικ. 130406/17-8-95 ΘΕΜΑ: Εγκύκλιος εφαρμογής Π.Δ. 399/94 «Προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες κατά την εργασία σε συμμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

(Φ.Ε.Κ. 102/Α/26-5-1999)

(Φ.Ε.Κ. 102/Α/26-5-1999) ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 95/1999 Όροι ίδρυσης και λειτουργίας Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης 'Eχοντας υπόψη: (Φ.Ε.Κ. 102/Α/26-5-1999) Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1. Tις διατάξεις του άρθρου 26 του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 95/1999 "Όροι ίδρυσης και λειτουργίας Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης" (Φ.Ε.Κ. 102/Α/26-5-1999)

ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 95/1999 Όροι ίδρυσης και λειτουργίας Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (Φ.Ε.Κ. 102/Α/26-5-1999) ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 95/1999 "Όροι ίδρυσης και λειτουργίας Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης" (Φ.Ε.Κ. 102/Α/26-5-1999) Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 'Eχοντας υπόψη: 1. Tις διατάξεις του άρθρου 26 του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ Επιλογή κατάλληλης αίθουσας στο σχολείο Η αίθουσα που θα επιλεγεί πρέπει να καταλαμβάνει 40-70 τ.μ. Να είναι εύκολα προσπελάσιμη και κοντά στις υπόλοιπες αίθουσες διδασκαλίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΗΓΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ/ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

ΠΗΓΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ/ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΗΓΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ/ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Βλαπτικοί παράγοντες Α/Α Πηγές κινδύνου Ανάγκες παρεμβάσεων (παραδείγματα) ΑΤΥΧΗΜΑΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΜΜΕΣΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ Διαμόρφωση χώρου (ύψος,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Κωνσταντίνα Λώμη Φυσικοθεραπεύτρια - Εργονόμος Κέντρο Ασφάλειας της Εργασίας ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. Εργονομικοί κίνδυνοι Ως εργονομικοί κίνδυνοι

Διαβάστε περισσότερα

(Φ.E.K. 10/A/18-1-1996)

(Φ.E.K. 10/A/18-1-1996) ΠPOE PIKO IATAΓMA 16/1996 Eλάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συµµόρφωση µε την οδηγία 89/654/EOK Έχοντας υπόψη: 1. Tις διατάξεις: (Φ.E.K. 10/A/18-1-1996) Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2000

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2000 Άρθρο 3 Έναρξη ισχύος Η ισχύς του παρόντος διατάγµατος αρχίζει από την δηµοσίευσή του στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως. Στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναθέτουµε τη δηµοσίευση και εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα

ΠPOE PIKO IATAΓMA 16/1996 "Eλάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συµµόρφωση µε την οδηγία 89/654/EOK" (Φ.E.K.

ΠPOE PIKO IATAΓMA 16/1996 Eλάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συµµόρφωση µε την οδηγία 89/654/EOK (Φ.E.K. ΠPOE PIKO IATAΓMA 16/1996 "Eλάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συµµόρφωση µε την οδηγία 89/654/EOK" (Φ.E.K. 10/A/18-1-1996) Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ - Ε ΑΦΟΥΣ 27 εκ 2005

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ - Ε ΑΦΟΥΣ 27 εκ 2005 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Γ» ΣΤΗΝ Φ. 900/1/26594/Σ. 130 ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ - Ε ΑΦΟΥΣ 27 εκ 2005 ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΣΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ - ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΙΣΟΤΣΟ ΤΓΙΕΙΝΗ & ΑΥΑΛΕΙΑ ΣΗ ΕΡΓΑΙΑ Δαΐκου Αφροδίτη τηλ mail:

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΙΣΟΤΣΟ ΤΓΙΕΙΝΗ & ΑΥΑΛΕΙΑ ΣΗ ΕΡΓΑΙΑ   Δαΐκου Αφροδίτη τηλ mail: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΙΣΟΤΣΟ ΤΓΙΕΙΝΗ & ΑΥΑΛΕΙΑ ΣΗ ΕΡΓΑΙΑ www.elinyae.gr Δαΐκου Αφροδίτη τηλ. 210 8200157 mail: daikou@elinyae.gr 205 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη 167.000 θάνατοι στην ΕΕ των 27 αποδίδονται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ( ΦΑΥ )

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ( ΦΑΥ ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ: «Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων». ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ( ΦΑΥ ) ( Π.Δ.305/96 - ΑΡΘΡΟ 3, παρ.3,4,5,6,8,9,10 ) Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

Αναζήτηση πληροφόρησης σχετικά µε την ασφάλεια των έργων σελ. 183

Αναζήτηση πληροφόρησης σχετικά µε την ασφάλεια των έργων σελ. 183 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 7ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β: ΧΡΗΣΙΜΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ & ΒΑΣΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΘΗΝΑ 2003 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

(Φ.E.K. 150/A/ )

(Φ.E.K. 150/A/ ) ΠPOE PIKO IATAΓMA 177/1997 Eλάχιστες προδιαγραφές για τη βελτίωση της προστασίας, της ασφάλειας και της υγείας των εργαζοµένων στις εξορυκτικές δια γεωτρήσεων βιοµηχανίες σε συµµόρφωση µε την οδηγία 92/91/EOK

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ-ΕΡΓΟΥ : Ασφαλτοστρώσεις οδών σε επικίνδυνα καταγεγραµµένα σηµεία Τ.Π.

ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ-ΕΡΓΟΥ : Ασφαλτοστρώσεις οδών σε επικίνδυνα καταγεγραµµένα σηµεία Τ.Π. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ ΤΜΗΜΑ Ο ΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΙΚΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ-ΕΡΓΟΥ : Ασφαλτοστρώσεις οδών σε επικίνδυνα καταγεγραµµένα

Διαβάστε περισσότερα

(ΦΕΚ 94/Α/ ). (ΦΕΚ 241/Α/ )

(ΦΕΚ 94/Α/ ). (ΦΕΚ 241/Α/ ) ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 304/2000 Τροποποίηση του π.δ. 395/94 «Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για την χρησιµοποίηση εξοπλισµού εργασίας από τους εργαζοµένους κατά την εργασία τους σε συµµόρφωση µε

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Τ.Ε.Φ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Τ.Ε.Φ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Τ.Ε.Φ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

Διαβάστε περισσότερα

(EE L 340 της , σ. 21)

(EE L 340 της , σ. 21) 1993L0119 EL 01.01.2013 003.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΟΔΗΓΙΑ 93/119/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΟΜΟΣ 1837/1989 "Για την προστασία των ανηλίκων κατά την απασχόληση και άλλες διατάξεις" (Φ.Ε.Κ. 85/Α/23-3-1989) Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή: Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΛΩΡΙ ΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΙΣ Ο ΟΥΣ Γ. ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ, ΑΓΓΕΛΑΚΗ, ΑΛ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΧΕ ΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΦΑΥ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΛΩΡΙ ΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΙΣ Ο ΟΥΣ Γ. ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ, ΑΓΓΕΛΑΚΗ, ΑΛ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΧΕ ΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΦΑΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙ ΙΚΩΝ ΛΩΡΙ ΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΙΣ Ο ΟΥΣ Γ. ΠΑΠΑΝ ΡΕΟΥ, ΑΓΓΕΛΑΚΗ, ΑΛ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΟΥ : 4/07-02-2012 ΣΧΕ ΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΦΑΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΓΕΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Οικ. Β.3380/737/95

Αριθ. Οικ. Β.3380/737/95 Αριθ. Οικ. Β.3380/737/95 ΦΕΚ 134/Β/01-03-1995 Τροποποίηση της υπ αριθ. 15233/3.7.1991 (ΦΕΚ 487/Β/4.7.1991) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονοµίας και Βιοµηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠPOE PIKO IATAΓMA 338/2001 "Προστασία της υγείας και ασφαλείας των εργαζοµένων κατά την εργασία από κινδύνους οφειλόµενους σε χηµικούς παράγοντες"

ΠPOE PIKO IATAΓMA 338/2001 Προστασία της υγείας και ασφαλείας των εργαζοµένων κατά την εργασία από κινδύνους οφειλόµενους σε χηµικούς παράγοντες ΠPOE PIKO IATAΓMA 338/2001 "Προστασία της υγείας και ασφαλείας των εργαζοµένων κατά την εργασία από κινδύνους οφειλόµενους σε χηµικούς παράγοντες" (Φ.Ε.Κ. 227/Α/9-10-2001) Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συµµόρφωση µε την οδηγία 93/104/ΕΚ. (ΦΕΚ 94/Α/13-5-99)

Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συµµόρφωση µε την οδηγία 93/104/ΕΚ. (ΦΕΚ 94/Α/13-5-99) ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ: Αριθ. 88/99 Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συµµόρφωση µε την οδηγία 93/104/ΕΚ. (ΦΕΚ 94/Α/13-5-99) Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1.

Διαβάστε περισσότερα

Η «γωνιά του υπολογιστή» στο Νηπιαγωγείο (Πηγή: Ζαράνης, Ν & Οικονομίδης, Β. (2009). Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην

Η «γωνιά του υπολογιστή» στο Νηπιαγωγείο (Πηγή: Ζαράνης, Ν & Οικονομίδης, Β. (2009). Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Η «γωνιά του υπολογιστή» στο Νηπιαγωγείο (Πηγή: Ζαράνης, Ν & Οικονομίδης, Β. (2009). Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Προσχολική Εκπαίδευση. Θεωρητική προσέγγιση και εμπειρική διερεύνηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ Η ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ Η ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ Η ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ "Η στάση του σώματός μας όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή, είναι πολύ σημαντική. Μια κακή στάση μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα, για παράδειγμα, στη μέση, στα χέρια

Διαβάστε περισσότερα

89/391/ΕΟΚ) (90/269/ΕΟΚ)

89/391/ΕΟΚ) (90/269/ΕΟΚ) Οδηγία του Συµβουλίου της 29ης Μαΐου 1990 σχετικά µε τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας κατά τη χειρωνακτική διακίνηση φορτίων που συνεπάγεται κινδύνους ιδίως για τη ράχη και την οσφυϊκή χώρα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 9087 (ΦΟΡ) 1004 της 4/13.9.1996 Προστασία στην πράξη των εξωτερικών εργαζοµένων που εκτίθενται σε κίνδυνο από ιοντίζουσες ακτινοβολίες κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων τους σε ελεγχόµενη περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Σύστημα εργαζόμενου-θέσης εργασίας στάση - θέση σώματος κίνηση εντατική εργασία επαναλαμβανόμενες διαδικασίες φωτισμός, χρώματα, ορατότητα Περιβάλλον εργασίας ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: οικ. Β. 19849/4370/92 Τροποποίηση της οι. Β. 13353/2636/20.7.1990 (ΦΕΚ 442/Β /20.7.90) κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονοµίας και Βιοµηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας «Ηλεκτρολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Εργονομική Αξιολόγηση σε Γραφειακό χώρο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου

Εργονομική Αξιολόγηση σε Γραφειακό χώρο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Εργονομική Αξιολόγηση σε Γραφειακό χώρο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Κώστας Ιουλιανός - Φυσιοθεραπευτής Διευθυντής Κέντρου Αποκατάστασης - Φυσιοθεραπευτηρίου «Άγιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής» Σκοπός Εργονομική

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η. Θ Ε Μ Α: «Έγκριση πίστωσης για παροχή υπηρεσίας µε Ιατρό Εργασίας».

Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η. Θ Ε Μ Α: «Έγκριση πίστωσης για παροχή υπηρεσίας µε Ιατρό Εργασίας». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Αγιος Στέφανος 30/4/2013 Δ/ΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Α.Π. 13372 & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΛΗΡ.: ΛΕΚΑΡΑΚΟΥ Γ. Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η ΠΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Υγιεινή και Ασφάλεια Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ 1. ΦΕΚ 177/Α/1985, Νόµος Υπ Αριθ. 1568 Υγιεινή και ασφάλεια εργαζοµένων. 2. ΦΕΚ 721/Β/1988, Υ.Α. Υπ Αριθ. 88555/3293

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων. 1. Εισαγωγή

Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων. 1. Εισαγωγή Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων 1. Εισαγωγή Για την επιτυχή εφαρµογή της πολυκριτηριακής ανάλυσης, είναι απαραίτητο αφενός µεν να εξετασθεί ένας ικανός και αναγκαίος

Διαβάστε περισσότερα

(Φ.Ε.Κ. 79/Α/14-3-1989)

(Φ.Ε.Κ. 79/Α/14-3-1989) ΝΟΜΟΣ 1836/1989 Προώθηση της απασχόλησης και της επαγγελµατικής κατάρτισης και άλλες διατάξεις (Φ.Ε.Κ. 79/Α/14-3-1989) (όλα τα άρθρα του νόµου αυτού, πλην των άρθρων 36 και 39, παραλείπονται, καθόσον δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Φωτοτεχνία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Φωτοτεχνία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Φωτοτεχνία Ενότητα 4: Φωτισμός Εσωτερικών Χώρων σύμφωνα Με το Πρότυπο EN 12464-1 Γεώργιος Χ. Ιωαννίδης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Π.Δ 176/2005 (ΦΕΚ 227/Α)

Π.Δ 176/2005 (ΦΕΚ 227/Α) Π.Δ 176/2005 (ΦΕΚ 227/Α) Ελάχιστες προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας όσον αφορά την έκθεση των εργαζομένων σε κινδύνους προερχόµενους από φυσικούς παράγοντες (κραδασμοί), σε συμμόρφωση με την οδηγία 2002/44/ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Με μπλε χρώμα σημειώνονται τα άρθρα που αναφέρονται στις εργασίες σε ύψος.

Με μπλε χρώμα σημειώνονται τα άρθρα που αναφέρονται στις εργασίες σε ύψος. 1 Με μπλε χρώμα σημειώνονται τα άρθρα που αναφέρονται στις εργασίες σε ύψος. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 155/2004 "Τροποποίηση του π.δ. 395/1994 "Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για τη χρησιμοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Υ.Α. Αρ. Πρωτ.: 43917/5066/ ΦΕΚ Β/1468/2006

Κ.Υ.Α. Αρ. Πρωτ.: 43917/5066/ ΦΕΚ Β/1468/2006 Κ.Υ.Α. Αρ. Πρωτ.: 43917/5066/4-10-2006 ΦΕΚ Β/1468/2006 Συμμόρφωση προς τις διατάξεις της οδηγίας 2003/20/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Απριλίου 2003, σχετικά με την υποχρεωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: 16440/Φ.10.4/445/93 Κανονισµός παραγωγής και διάθεσης στην αγορά συναρµολογούµενων µεταλλικών στοιχείων για την ασφαλή κατασκευή και χρήση µεταλλικών σκαλωσιών. (ΦΕΚ 756/Β/28-9-93) ΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α. Ειδικές Απαιτήσεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α. Ειδικές Απαιτήσεις Ειδικές Απατήσεις ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Ανάλογα µε το έργο και τις επιπτώσεις του στη λειτουργία υφιστάµενου οδικού δικτύου, οι παράγραφοι που ακολουθούν θα πρέπει, όπου κρίνεται απαραίτητο, να εντάσσονται στην

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος όσον αφορά τις διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (ΑΥΕ) οι οποίες περιλαμβάνονται στο ν. 4144/2013.

Εγκύκλιος όσον αφορά τις διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (ΑΥΕ) οι οποίες περιλαμβάνονται στο ν. 4144/2013. EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA YΠOYPΓEIO ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚOINΩNIKΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ KAI ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓENIKH Δ/NΣH ΣYNΘHKΩN KAI YΓIEINHΣ THΣ EPΓAΣIAΣ Tαχ. /νση : Πειραιώς 40 Tαχ. Kώδικας : 101 82 AΘHNA Tηλέφωνο : 210 3214310, 2103214436

Διαβάστε περισσότερα

F1 71 PE T4.3 TRACTORS

F1 71 PE T4.3 TRACTORS EL F1 71 PE T4.3 TRACTORS EL EL ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Σχέδιο Βρυξέλλες, 23.06.2009. Ο ΗΓΙΑ../ /ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της [ ] για την τροποποίηση, µε σκοπό την αναπροσαρµογή των τεχνικών διατάξεών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 2 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 3 2.1. Κανάλια απ ευθείας στήριξης 3 2.1.1. ιαστάσεις 3 2.1.2. Εξαρτήµατα τοποθέτησης 4 2.1.3. Εξαρτήµατα στήριξης διακοπτικού

Διαβάστε περισσότερα

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0152(COD)

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0152(COD) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 2011/0152(COD) 14.11.2011 ***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Βασικός στόχος του Έργου είναι να βοηθήσει τους χρήστες να επιμορφωθούν σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο χώρο εργασίας.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Βασικός στόχος του Έργου είναι να βοηθήσει τους χρήστες να επιμορφωθούν σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο χώρο εργασίας. Βασικός στόχος του Έργου είναι να βοηθήσει τους χρήστες να επιμορφωθούν σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στο χώρο εργασίας. Παιδαγωγική προσέγγιση o προκαλεί και να διατηρεί το ενδιαφέρον του χρήστη εκπαιδευόμενου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΤΖΙΝΙ ΟΥ ΜΑΡΙΑ Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. ΜSc Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιµη Ανάπτυξη Α.Π.Θ. Επιθεωρήτρια Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜ. ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜ. ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Οικ. 6895/1241/Φ9.2/93 Τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 18173/1988(664Β) σε συµµόρφωση προς την 90/486/ΕΟΚ Οδηγία του Συµβουλίου της 17 ης Σεπτεµβρίου 1990, που τροποποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Εκστρατεία Επιθεωρήσεων για τον Θερμικό Φόρτο σε Υποστατικά και Εργοτάξια Ιούλιος και Αύγουστος 2017

Εκστρατεία Επιθεωρήσεων για τον Θερμικό Φόρτο σε Υποστατικά και Εργοτάξια Ιούλιος και Αύγουστος 2017 Λευκωσία, 5 Ιουλίου 2017 ΠΡΟΣ: ΑΠΟ: ΘΕΜΑ: Όλους τους ενδιαφερόμενους Παναγιώτη Παναγή, Λειτουργό Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων Εκστρατεία Επιθεωρήσεων για τον Θερμικό Φόρτο σε Υποστατικά και Εργοτάξια Ιούλιος

Διαβάστε περισσότερα

H παραγωγή μιας έκθεσης ΙΙ. Σήμανση και φωτισμός

H παραγωγή μιας έκθεσης ΙΙ. Σήμανση και φωτισμός H παραγωγή μιας έκθεσης ΙΙ Σήμανση και φωτισμός Σήμανση Βρίσκοντας τον δρόμο μας: Πρόσβαση (διανοητική και φυσική) σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους Σκοποί, χαρακτηριστικά της σήμανσης Ύφος και ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Ενιαίο νομοθετικό κείμενο 17.12.2008 EP-PE_TC2-COD(2004)0209 ***II ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε δεύτερη ανάγνωση στις 17 Δεκεμβρίου 2008 εν όψει της

Διαβάστε περισσότερα

O ΠEPI ΓONIKHΣ A EIAΣ KAI A EIAΣ ΓIA ΛOΓOYΣ ANΩTEPAΣ BIAΣ NOMOΣ TOY 2002

O ΠEPI ΓONIKHΣ A EIAΣ KAI A EIAΣ ΓIA ΛOΓOYΣ ANΩTEPAΣ BIAΣ NOMOΣ TOY 2002 E.E. Παρ. Ι(Ι) Αρ. 3610, 7.6.2002 O περί Γονικής Άδειας και Άδειας για λόγους Aνωτέρας Bίας Nόµος του 2002, εκδίδεται µε δηµοσίευση στην Eπίσηµη Eφηµερίδα της Kυπριακής ηµοκρατίας σύµφωνα µε το Άρθρο 52

Διαβάστε περισσότερα

Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Στέρεα Απόβλητα Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ 1. ΦΕΚ 179/Α/2001, Νόµος Υπ Αριθ. 2939 Ανακύκλωση συσκευασιών και άλλων προϊόντων (µπαταρίες, ηλεκτρονικά απόβλητα) 2. ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση των φυσικών βλαπτικών παραγόντων

Εκτίμηση των φυσικών βλαπτικών παραγόντων Εκτίμηση των φυσικών βλαπτικών παραγόντων Βιομηχανία διαμόρφωσης πλαστικών Λορέντζο Ραντίν Χημικός Κέντρο Υγείας και Υγιεινής της Εργασίας ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. Κατά τη διάρκεια της μελέτης εκτιμήθηκαν οι ακόλουθοι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ν.1568/85 αποσκοπούσε τον εκσυγχρονισµό του νοµοθετικού και θεσµικού πλαισίου της ασφάλειας και υγιεινής των εργαζοµένων στην Ελλάδα.

Ο ν.1568/85 αποσκοπούσε τον εκσυγχρονισµό του νοµοθετικού και θεσµικού πλαισίου της ασφάλειας και υγιεινής των εργαζοµένων στην Ελλάδα. Eγκύκλιος 130297/15.7.96 Eγκύκλιος εφαρµογής Π.. 17/96 «Mέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζοµένων κατά την εργασία σε συµµόρφωση µε τις οδηγίες 89/391/EOK και 91/383/EOK». Ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 2.645,00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΝ/ΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

«ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 2.645,00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΝ/ΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΝ/ΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 2.645,00 Ταχ. Δ/νση: Εθν. Αντίστασης 36 Τηλ:2391330132 Αρ. Μελέτης: 63 /2019 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Η μελέτη αυτή αφορά την ανάθεση υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 130197/05 (ΦΕΚ 196 Β /15-2-05) : Επιµόρφωση τεχνικών ασφάλειας επιπέδου Ε.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 130197/05 (ΦΕΚ 196 Β /15-2-05) : Επιµόρφωση τεχνικών ασφάλειας επιπέδου Ε. ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 130197/05 (ΦΕΚ 196 Β /15-2-05) : Επιµόρφωση τεχνικών ασφάλειας επιπέδου Ε. Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1) Τις διατάξεις του Ν. 1558/1985 "Κυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 6 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 6 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 6 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Ποια καρέκλα είναι κατάλληλη όταν χειριζόμαστε ηλεκτρονικό υπολογιστή; a) Το ύψος να είναι σταθερό με μεγάλη πλάτη b) Να διαθέτει υποστήριξη χαμηλά για τη μέση

Διαβάστε περισσότερα

Εκστρατεία Επιθεωρήσεων για τον Θερμικό Φόρτο σε Υποστατικά και Εργοτάξια Ιούλιος και Αύγουστος 2019

Εκστρατεία Επιθεωρήσεων για τον Θερμικό Φόρτο σε Υποστατικά και Εργοτάξια Ιούλιος και Αύγουστος 2019 Λευκωσία, 27 Ιουνίου 2019 ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: Όλους τους ενδιαφερόμενους Εκστρατεία Επιθεωρήσεων για τον Θερμικό Φόρτο σε Υποστατικά και Εργοτάξια Ιούλιος και Αύγουστος 2019 Κυρίες / Κύριοι, Σας πληροφορούμε ότι

Διαβάστε περισσότερα

(Φ.Ε.Κ. 212/Α/29-8-1996)

(Φ.Ε.Κ. 212/Α/29-8-1996) ΠPOE PIKO IATAΓMA 305/1996 Eλάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που πρέπει να εφαρµόζονται στα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια σε συµµόρφωση προς την οδηγία 92/57/EOK Έχοντας υπόψη: 1. Tις διατάξεις:

Διαβάστε περισσότερα

(Φ.Ε.Κ. 155/Β/1996) α. Τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 616/1977 Περί εκδόσεως Πυροσβεστικών ιατάξεων (Α 166).

(Φ.Ε.Κ. 155/Β/1996) α. Τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 616/1977 Περί εκδόσεως Πυροσβεστικών ιατάξεων (Α 166). ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΙΑΤΑΞΙΣ υπ αριθ. 7 ΑΠΟΦΑΣΗ 7568 Φ. 700.1 ΤΗΣ 9.2/13.3.1996 Λήψη µέτρων πυροπροστασίας κατά την εκτέλεση θερµών εργασιών Έχοντας υπόψη: (Φ.Ε.Κ. 155/Β/1996) α. Τις διατάξεις του άρθρου 1 του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜ. ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜ. ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Οικ. 33976/3189/7.10.93 Τροποποίηση της Υ-28433/2448/2.7.1992 απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονοµίας, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και ηµοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών (ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ: 85/91 Προστασία των εργαζοµένων από τους κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους στο θόρυβο κατά την εργασία, σε συµµόρφωση προς την οδηγία 86/188/ΕΟΚ. (ΦΕΚ 38/Α/18-3-1991) Ο

Διαβάστε περισσότερα

Ρέθυµνο 11/01/2016 ιεύθυνση :Οικονοµικής ιαχείρισης Αριθ. πρωτ.: 172

Ρέθυµνο 11/01/2016 ιεύθυνση :Οικονοµικής ιαχείρισης Αριθ. πρωτ.: 172 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Ρέθυµνο 11/01/2016 ιεύθυνση :Οικονοµικής ιαχείρισης Αριθ. πρωτ.: 172 Τµήµα :Προµηθειών Ταχ. /νση :Παν/πολη Ρεθύµνου Πληροφορίες :Κ. Καρνιαβούρα Τηλέφωνο :2831077929,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια Εκθέσεων. Σχεδιάζοντας μια έκθεση ΙΙ Διδάσκουσα: Επίκουρη Καθηγήτρια Εσθήρ Σ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια Εκθέσεων. Σχεδιάζοντας μια έκθεση ΙΙ Διδάσκουσα: Επίκουρη Καθηγήτρια Εσθήρ Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επιμέλεια Εκθέσεων Σχεδιάζοντας μια έκθεση ΙΙ Διδάσκουσα: Επίκουρη Καθηγήτρια Εσθήρ Σ. Σολομών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Άδεια ασκήσεως της ιατρικής

Άδεια ασκήσεως της ιατρικής Άδεια ασκήσεως της ιατρικής A.N. 1565/1939 (ΦEK A/16) Άρθρο 1. Για την άσκηση της ιατρικής και τη χρησιμοποίηση του τίτλου του γιατρού, απαιτείται άδεια, που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ /

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ / ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 130409/18.08.1995 Αθήνα 18/8/1995 Aρ. πρωτ: 130409 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘ/ΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Ι ΠΡΟΣ : Ως πίνακας διανομής Ταχ. Δ/νση : Πειραιώς

Διαβάστε περισσότερα