Μελέτη για την Βελτιστοποίηση των Ακουστικών Ιδιοτήτων Αμφιθεάτρου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μελέτη για την Βελτιστοποίηση των Ακουστικών Ιδιοτήτων Αμφιθεάτρου"

Transcript

1 Μελέτη για την Βελτιστοποίηση των Ακουστικών Ιδιοτήτων Αμφιθεάτρου Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης/Καθηγητής Μουσικής Ακουστικής, Πληροφορικής/Πάρου 33 Αθήνα/ Ιωάννης Γ. Μαλαφής/ΠΔ 407/80/Αγ. Σοφίας 122 Ακριτίδης Αχιλλέας/Φοιτητής/Τροιας 3 Αγ.Βαρβάρα T.K.12351/ Δασκαλάκη Κωνσταντίνα/Φοιτήτρια/Δωδεκανησου 43 Πέραμα Τ.Κ / Δασκαλάκη Σοφία /Φοιτήτρια/Δωδεκανησου 43 Πέραμα Τ.Κ / Κόχυλας Χάρης/Φοιτητής/Ταΰγετου Παναγιωτοπούλου Σοφία/Φοιτήτρια/Καισαρείας 39 Κερατσίνι Τ.Κ Παπάς Νείλος/Φοιτητής/Φλέμιγκ 48 & Μπαλτατζή Άγ. Ι. Ρέντης Τ.Κ Σιγάλας Κυριάκος/Φοιτητής/Μακεδονίας ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος «Ακουστική Διαμόρφωση Κλειστών Χώρων με χρήση Η/Υ», που πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το χειμερινό εξάμηνο του πανεπιστημιακού έτους Το παραπάνω μάθημα προσφέρεται στους φοιτητές του τμήματος ως ένας κρίκος μιας αλυσίδας μαθημάτων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. για την αναμόρφωση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Σκοπός της εργασίας ήταν η ακουστική μελέτη του αμφιθεάτρου 436 της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών, με τη βοήθεια Η/Υ και του λογισμικού Catt Acoustic v8 της εταιρείας CATT. Το πρόγραμμα αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αναπαραστήσουμε σε τρισδιάστατη μορφή τον χώρο που θέλουμε να μελετήσουμε, να παρατηρήσουμε την ακουστική συμπεριφορά του χώρου, και να πραγματοποιήσουμε αλλαγές ούτως ώστε να βελτιώσουμε την ακουστική του. Research for the Optimization of Amphitheater s Acoustic Characteristics ABSTRACT The present work was created for the course "Acoustic Configuration of Closed Spaces with Computer Assistance", that was carried out in the department of Musical Studies of University of Athens, the wintry half-year period of academic year The above course is offered to the students of the department as a part of a chain of courses that is realized by the Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. program. The aim of the work was the acoustic study of amphitheatre 436 of the Philosophy University of Athens, with PC assistance and the CATT s Catt Acoustic v8 software. This program gives us the possibility of representing the space that we want to study in 3D form, to observe the acoustic behavior of the space, and to commit changes so that we can improve its acoustic behaviour.

2 Εισαγωγή Το μάθημα «Ακουστική Διαμόρφωση Κλειστών Χώρων με χρήση Η/Υ» απευθύνεται σε φοιτητές με προαπαιτούμενες γνώσεις, οι οποίες αποκομίζονται από τα μαθήματα «Εισαγωγή στη Φυσική και Μουσική Ακουστική», «Εισαγωγή στους Η/Υ» και «Ακουστική Σχεδίαση Κλειστών Χώρων». Ως πρακτική άσκηση στα πλαίσια του μαθήματος, ανατέθηκε σε μια επταμελή ομάδα φοιτητών η ακουστική μελέτη του αμφιθεάτρου 436 της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για συνθήκες διάλεξης. 1. Το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε και οι Δυνατότητες του. Για την πραγματοποίηση της εν λόγω μελέτης χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό Catt Acoustic της Σουηδικής εταιρίας CATT, Το λογισμικό αυτό παρέχει τη δυνατότητα επεξεργασίας και ακουστικής διαμόρφωσης ενός χώρου σε περιβάλλον Η/Υ, εισάγοντας ως δεδομένα τη γεωμετρία του χώρου, τις μεταβλητές θέσεις ηχητικής πηγής και ακροατών, καθώς και τις ακουστικές ιδιότητες των διαφόρων υλικών των επιφανειών με τους αντίστοιχους συντελεστές ηχοαπορρόφησής τους Δυνατότητες του λογισμικού Καθορίζοντας τη γεωμετρία του χώρου και μεταβάλλοντας τις απαραίτητες παραμέτρους, δίνεται η δυνατότητα αφενός, να εξεταστούν, μέσω διαγραμμάτων: 1) η διάχυση του ήχου στο χώρο, 2) η διαύγεια της ομιλίας, 3) το πλήθος, η ένταση και η κατεύθυνση των ανακλάσεων που δημιουργούνται και 4) ο χρόνος αντήχησης του χώρου, και αφετέρου να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο διαμορφώνονται τα παραπάνω έπειτα από την εκάστοτε παρέμβασή μας. Επιπροσθέτως, οι διαγραμματικές αυτές διαπιστώσεις μπορούν να διασταυρωθούν ταυτόχρονα και ακουστικά, εφόσον παρέχεται η δυνατότητα παραγωγής ηχητικών αρχείων που προσομοιάζουν στην ακουστική εντύπωση εικονικών ακροατών. 2. Χαρακτηριστικά του αμφιθεάτρου και η αναπαράσταση του. Τα χαρακτηριστικά του χώρου είναι τα ακόλουθα: Όγκος: 491 m³, Βάθος (=Πλάτος): 14,27 m, Ύψος ( ½ Βάθους): 6,36 m, Οροφή η οποία για 9.75 m -κατά πλάτοςείναι παράλληλη με το δάπεδο, ενώ για τα υπόλοιπα 4.52 m υπό κλίση 33.6 μέχρι το μέγιστο ύψος των 9.36 m. Και κεκλιμένο επίπεδο επί του οποίου βρίσκονται τα καθίσματα των ακροατών (102 m², 203 θέσεις) Ακουστικά χαρακτηριστικά του χώρου: Χαμηλός συντελεστής ηχοαπορρόφησης και αντίστοιχα μεγάλος συντελεστής ηχοανάκλασης, καθώς και μεγάλη αντήχηση και μειωμένη ευκρίνεια λέξεων Εικονική αναπαράσταση Έπειτα από την ολοκλήρωση της εικονικής αναπαράστασης των ανωτέρω χαρακτηριστικών στο εν λόγω λογισμικό, τοποθετήσαμε μία παγκατευθυντική ηχητική πηγή-ομιλητή Α0 πίσω από το έδρανο, και 42 ενδεικτικούς αμφιωτικούς ακροατές συμμετρικά στο χώρο.

3 Σχήμα 2.1 Εικονική αναπαράσταση 3. Αντικειμενικοί παράγοντες που μελετήθηκαν. Η ακουστική μελέτη της διάχυσης του ήχου, της καθαρότητας της ομιλίας και των ανακλάσεων περιορίστηκε στο συχνοτικό εύρος τεσσάρων οκτάβων από 125Hz έως 2kHz, μέσα στο οποίο βρίσκονται οι κύριες συχνότητες ομιλίας της αντρικής και γυναικείας φωνής. Κατά την ακουστική μελέτη λάβαμε υπόψη κάποιους αντικειμενικούς παράγοντες, οι οποίοι καθορίζουν και επηρεάζουν την ευκρίνεια ενός χώρου και στους οποίους θα μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να επέμβουμε. Αυτοί είναι ο χρόνος αντήχησης. (Τ-60), η διαύγεια του ήχου (C-80) και η στάθμη έντασης (SPL) Χρόνος αντήχησης Τ-60 Στην αρχική κατάσταση του αμφιθεάτρου ο μέσος όρος του χρόνου αντήχησης υπολογίστηκε στα 1550 ms, ενώ ο βέλτιστος χρόνος αντήχησης για μια αίθουσα ανάλογων διαστάσεων και για τη συγκεκριμένη χρήση είναι 700 ms Στάθμη έντασης SPL Ο δεύτερος παράγοντας αφορά στη διάχυση του ήχου συναρτήσει του χρόνου και την ομοιόμορφη κατανομή του στο σύνολο του ακροατηρίου, δηλαδή κατά πόσο ακούνε όλοι οι ακροατές εξίσου καλά ανεξάρτητα από τη θέση τους. Εξετάζοντας τα διαγράμματα χαρτογράφησης του ακροατηρίου στα χρονικά διαστήματα, 0 έως 20, 20 έως 50, 50 έως 80 και 80 έως 200 ms, αντλήσαμε πληροφορίες σχετικά με την διασπορά του ήχου και τις διαφοροποιήσεις της στάθμης έντασης σε συγκεκριμένες συχνοτικές περιοχές. Η προσοχή μας επικεντρώθηκε στα 2 τελευταία διαγράμματα, γιατί ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος και ο ήχος δεν προλαβαίνει να απλωθεί σε όλο το εύρος του ακροατηρίου μέχρι τα 50 ms Διαύγεια του ήχου C-80 Τρίτος παράγοντας είναι η διαύγεια. Στο διάγραμμα της διαύγειας παρατηρήθηκαν χαμηλές (ακόμα και αρνητικές) τιμές, σε όλες τις συχνότητες.

4 Σχήμα 3.2 Στάθμη έντασης SPL80 (Μέσος όρος συχνοτήτων) Σχήμα 3.3 Διαύγεια του ήχου C-80 (Μέσος όρος συχνοτήτων) 4. Μέθοδος εργασίας. Το γενικότερο πρόβλημα της αίθουσας ήταν η ύπαρξη μεγάλου χρόνου αντήχησης. Για να εντοπίσουμε τα σημεία όπου προσπίπτουν προβληματικές ανακλάσεις με χρονική καθυστέρηση άνω των 50 ms, παρατηρήσαμε τα αντίστοιχα διαγράμματα που παρουσιάζουν αναλυτικά τις ανακλάσεις με: α) ηχογράμματα (echograms), όπου βλέπουμε τον χρόνο σε ms και τα db SPL στον οριζόντιο και κάθετο άξονα., αντίστοιχα δηλ, τη στάθμη έντασης των ανακλάσεων συναρτήσει του χρόνου. β) Πολικά διαγράμματα, όπου βλέπουμε σε οριζόντιο και κάθετο άξονα την γωνία με την οποία δέχεται ο κάθε ακροατής τον ήχο από την πηγή και, αντίστοιχα, γ) με ποια γωνία φεύγει ο ήχος από την πηγή για να φτάσει στον ακροατή. δ) Με το τρισδιάστατο διάγραμμα που μας δείχνει τις ανακλάσεις και τα διάφορα επίπεδα στα οποία προσπίπτουν για τον εκάστοτε ακροατή. Με αυτή την μέθοδο, παρατηρήσαμε ότι οι περισσότερες προβληματικές ανακλάσεις προσέπιπταν τουλάχιστον μία φορά στον αριστερό τοίχο ή/και την πόρτα.

5 Έχοντας ως στόχο την απορρόφηση των ανακλάσεων αυτών και την μείωση του χρόνου αντήχησης καθώς και την αύξηση του γενικού συντελεστή απορρόφησης του χώρου στις χαμηλές συχνότητες, που αρχικά ήταν μεγάλος, αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε βαμβακερή κουρτίνα με έντονες πτυχώσεις, σε απόσταση 13 cm από τον τοίχο και σε απόσταση 3,75 m από το πάτωμα. Στο υπόλοιπο τμήμα του τοίχου, συμπεριλαμβανομένης και της πόρτας, τοποθετήσαμε Studiofoam 1 της Auralex (www.auralex.com), το οποίο παρέχει την δυνατότητα να κοπεί και να προσαρμοστεί σε επιφάνειες οποιονδήποτε διαστάσεων. Εν συνεχεία στον πίσω τοίχο, τοποθετήθηκαν Studiofoam 1 για να μειωθεί ο χρόνος αντήχησης στους ακροατές των μπροστινών θέσεων, καθώς και διαχυτές Skyline της RPG (www.rpginc.com), ώστε κάποιες προβληματικές ανακλάσεις που υπήρχαν και κατευθύνονταν προς έναν και μόνο ακροατή των μπροστινών θέσεων (δημιουργώντας αντήχηση) να διαχυθούν στους ακροατές της τελευταίας σειράς. Οι ακροατές κυρίως της δεξιάς πτέρυγας, που βρίσκονται κάτω από το κεκλιμένο τμήμα της οροφής, αντιμετώπιζαν προβλήματα με ανακλάσεις μεγάλης χρονικής καθυστέρησης, οι οποίες προέρχονταν από προσπτώσεις στο κεκλιμένο τμήμα της οροφής, στα τζάμια και στον αριστερό τοίχο εισόδου. Για αυτές τις ανακλάσεις η απορρόφηση των Studiofoam 1 του αριστερού τοίχου δεν ήταν αρκετή και κρίθηκε απαραίτητη η απορρόφησή τους σε άλλη επιφάνεια πρόσπτωσης, συγκεκριμένα στο κεκλιμένο τμήμα της οροφής. Έτσι λοιπόν τοποθετήσαμε 5.2m² Studiofoam 1 στο κεκλιμένο τμήμα της οροφής. Προκειμένου να βελτιωθεί η διαύγεια του ήχου για τους ακροατές των πίσω θέσεων τοποθετήθηκε ανακλαστήρας πάνω από τον ομιλητή (με διαστάσεις 4,45 x 1,15 m και κλίση 29 ), με σκοπό να κατευθύνει ανακλάσεις προς τις τελευταίες σειρές του ακροατηρίου. Πρόκειται για μία ξύλινη κατασκευή όπου η μπροστινή επιφάνειά της είναι βιομηχανικό κοντραπλακέ 5mm σε απόσταση 5cm από την πίσω επιφάνεια πιο χοντρού κοντραπλακέ, δημιουργώντας διάκενο μεταξύ των δύο επιφανειών το οποίο γεμίζουμε με πετροβάμβακα. Ο ανακλαστήρας αυτός παρουσιάζει μεγάλο συντελεστή απορρόφησης στις χαμηλές συχνότητες ανακλώντας κυρίως τις συχνότητες άνω των 500 Hz. Σχήμα 4. Τελική κατάσταση του αμφιθεάτρου

6 Η διαφορά ήταν εμφανής. Ο ήχος έγινε πιο διαυγής, η ομιλία κατέστη πιο ευδιάκριτη και η συνολική στάθμη έντασης της εν λόγω περιοχής ενισχύθηκε. Έπειτα διαπιστώθηκε από το διάγραμμα C-80 αναπαράστασης της διαύγειας του ήχου ότι η ακρόαση ήταν ομοιόμορφη, έκτος από μία περιοχή ακροατών πίσω δεξιά όπου ο ήχος δεν ήταν τόσο διαυγής. Τοποθετήθηκε λοιπόν, με την ίδια φιλοσοφία, ένας ακόμη ανακλαστήρας, διαφορετικών βεβαίως διαστάσεων (1,7 x 1 m), ακριβώς πίσω από την περιοχή αυτή. 5. Επίλογος Έχοντας ολοκληρώσει έτσι την ακουστική μελέτη του αμφιθεάτρου, συγκρίναμε τα διαγράμματα και τους πίνακες που αφορούν τους αντικειμενικούς παράγοντες που μελετήσαμε, στην αρχική και την τελική κατάσταση του. Πίνακας 5 Αντικειμενικοί παράγοντες Παράγοντες Πριν Μετά Χρόνος αντήχησης 1550 ms 650 ms Στάθμη έντασης Πριν Μετά 0-20 ms db db ms db db ms db db ms db db Διαύγεια 2,6-6,6 6,2-10,6 Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, η ακουστική συμπεριφορά του χώρου βελτιώθηκε αισθητά και η ποιότητα της ακρόασης έφτασε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το κόστος της υλοποίησης των ανωτέρω εισηγήσεων εκτιμάται στα 5500 (μαζί με τα υλικά στήριξης), ποσό το οποίο θα αυξηθεί περίπου κατά 2500 συνυπολογίζοντας την τοποθέτησή τους στο εν λόγω αμφιθέατρο. Το ποσό αυτό καθιστά επιτρεπτή μια τέτοια παρέμβαση, η οποία θα αποβλέπει στη βελτίωση της ακουστικής συμπεριφοράς του χώρου, κάτι το οποίο θα χαρακτήριζε κανείς τόσο αναγκαίο όσο και επιβεβλημένο. 6. Ευχαριστίες Ευχαριστούμε τους διδάσκοντές μας, καθηγητή Μουσικής Ακουστικής, Πληροφορικής κ. Χαράλαμπο Χ. Σπυρίδη και κ. Ιωάννη Γ. Μαλαφή ΠΔ407/80 για τις γνώσεις που μας παρείχαν, καθώς και για την ενθάρρυνσή τους να τολμήσουμε να παρουσιάσουμε την εργασία μας στο 3 ο Διεθνές Συνέδριο Ακουστικής «Ακουστική 2006» του Ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής.

«Ακουστική μελέτη και εικονική ακουστική διαμόρφωση Αμφιθεάτρου Διδασκαλίας»

«Ακουστική μελέτη και εικονική ακουστική διαμόρφωση Αμφιθεάτρου Διδασκαλίας» 1 «Ακουστική μελέτη και εικονική ακουστική διαμόρφωση Αμφιθεάτρου Διδασκαλίας» Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης 1, Ιωάννης Γ. Μαλαφής 2, Σταύρου Ανθή, Σολωμού Μύρω, Σαριδάκη Στέλλα, Καβαλλιέρου Σταματία, Αλατάς

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και εικονική διαμόρφωση ακουστικής σε αίθουσα διδασκαλίας

Μελέτη και εικονική διαμόρφωση ακουστικής σε αίθουσα διδασκαλίας Μελέτη και εικονική διαμόρφωση ακουστικής σε αίθουσα διδασκαλίας Ιωάννης Γ. Μαλαφής, Π.Δ. 407/82 Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παναγιώτης Ε. Χατζημανολάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΗΧΗΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Πολυχώρου αναψυχής PIER ONE στο Φλοίσβο Αθήνα, 26-4-2007 Γενικά Η παρούσα µελέτη απασχολείται και µε τις εγγενείς ακουστικές ιδιότητες του κλειστού χώρου

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ Ακουστική συμπεριφορά της Αίθουσας Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Α.Μ. 43/06 Επιβλέπων καθηγητής: Νηστικάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχεδιασμός συστήματος ηχοτροφοδοσίας γραμμικής συστοιχίας σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ: ΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΜΗΤΡΗΣ Α.Μ. 797 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ ΗΣ ΗΜΗΤΡΗΣ Α.Μ. 724

Διαβάστε περισσότερα

ANΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ANΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ANΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Ηλεκτρολογίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωµατική Εργασία του φοιτητή του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Πατρών

Διπλωµατική Εργασία του φοιτητή του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Πατρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Διπλωµατική Εργασία του

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Περιβάλλοντος Σημασιολογικής Διαχείρισης Ηχητικής Πληροφορίας

Ανάπτυξη Περιβάλλοντος Σημασιολογικής Διαχείρισης Ηχητικής Πληροφορίας Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών & Επικοινωνιών Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ήχου και της Εικόνας για την Εκπαίδευση και την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΟΜΕΑΣ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ : ΨΑΡΡΑ ΕΥΜΟΡΦΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη ακουστικής απόδοσης σχολικής αίθουσας εκδηλώσεων: Μία καινοτόμος εκπαιδευτική δραστηριότητα

Μελέτη ακουστικής απόδοσης σχολικής αίθουσας εκδηλώσεων: Μία καινοτόμος εκπαιδευτική δραστηριότητα Μελέτη ακουστικής απόδοσης σχολικής αίθουσας εκδηλώσεων: Μία καινοτόμος εκπαιδευτική δραστηριότητα Χατζηαντωνίου Δ. Παναγιώτης Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, PhD Ψηφιακής Τεχνολογίας Ήχου, hagianto@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

«Ψυχοακουστικό test για τη μελέτη ανακλάσεων με έμφαση στα ακουστικά»

«Ψυχοακουστικό test για τη μελέτη ανακλάσεων με έμφαση στα ακουστικά» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Ομάδα Τεχνολογίας Ήχου και Ακουστικής Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του

Διαβάστε περισσότερα

Studio Design Αρχές Μελέτης Ακουστικής Δωματίων Ελέγχου. Χάρης Μωραΐτης Σύμβουλος Ακουστικής

Studio Design Αρχές Μελέτης Ακουστικής Δωματίων Ελέγχου. Χάρης Μωραΐτης Σύμβουλος Ακουστικής Studio Design Αρχές Μελέτης Ακουστικής Δωματίων Ελέγχου Χάρης Μωραΐτης Σύμβουλος Ακουστικής Κύκλος Διαλέξεων ΙΕΜΑ Φεβρουάριος 2010 Ποιος ο σκοπός ύπαρξης ενός δωματίου ελέγχου; Χρειαζόμαστε ένα χώρο που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μελέτη Θορύβου στο χώρο του Πολυτεχνείου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ SURROUND 5.1 ΣΕ STUDIO POST RECORDING Πτυχιακή Εργασία

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ SURROUND 5.1 ΣΕ STUDIO POST RECORDING Πτυχιακή Εργασία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ SURROUND 5.1 ΣΕ STUDIO POST RECORDING Πτυχιακή Εργασία ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑΜΟΥ ΛΕΛΟΥΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στην κοινή μας πορεία και σε όσους μας ενέπνευσαν όλα αυτά τα χρόνια με τον τρόπο τους Ευχαριστίες Με την ολοκλήρωση της διπλωματικής μας εργασίας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον επιβλέποντα καθηγητή

Διαβάστε περισσότερα

T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΡΕΖΑΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ: ΜΠΟΥΤΑ ΣΩΤΗΡΙΑ

T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΡΕΖΑΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ: ΜΠΟΥΤΑ ΣΩΤΗΡΙΑ T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΧΟΠΕΤΑΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΡΕΖΑΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ Διπλωματική Εργασία της Καφάση Αλεξάνδρα Επιβλέπουσα: Σωτηροπούλου Α. Επικ.Καθηγήτρια Ε.Μ.Π ΑΘΗΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός του συντελεστή απορρόφησης του ήχου και του δείκτη ηχομείωσης αερόφερτου θορύβου με τη χρήση των sound intensity probes

Προσδιορισμός του συντελεστή απορρόφησης του ήχου και του δείκτη ηχομείωσης αερόφερτου θορύβου με τη χρήση των sound intensity probes ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Προσδιορισμός του συντελεστή απορρόφησης του ήχου και του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ CONTROL ROOM ΤΟΥ STUDIO ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ ΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: TO Α.Τ.Ε.Ι ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΘΕΜΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ CONTROL ROOM ΤΟΥ STUDIO ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ ΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: TO Α.Τ.Ε.Ι ΡΕΘΥΜΝΟΥ Α Τ Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Α.Τ.Ε.Ι ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΘΕΜΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ CONTROL ROOM ΤΟΥ STUDIO ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Στις μέρες μας η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί πρωταρχικό στόχο των κοινωνιών και έχει καταστεί πλέον αναγκαία η εκμετάλλευση των φυσικών πηγών

Στις μέρες μας η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί πρωταρχικό στόχο των κοινωνιών και έχει καταστεί πλέον αναγκαία η εκμετάλλευση των φυσικών πηγών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο... 4

ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο... 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο... 4 Ο ΡΑ ΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ... 4 1.1 Οργάνωση και Λειτουργία... 4 1.2 Χώροι Εργασίας... 5 Ηχοµόνωση... 5 Εσωτερική ακουστική... 6 Ραδιοφωνικό στούντιο... 9 Χώρος ελέγχου... 10

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη αλγορίθμων επεξεργασίας σήματος πραγματικού χρόνου για αναπαραγωγή και ηχογράφηση τρισδιάστατων ηχητικών πεδίων.

Ανάπτυξη αλγορίθμων επεξεργασίας σήματος πραγματικού χρόνου για αναπαραγωγή και ηχογράφηση τρισδιάστατων ηχητικών πεδίων. Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στις Τέχνες και Τεχνολογίες του Ήχου. Ανάπτυξη αλγορίθμων επεξεργασίας σήματος πραγματικού χρόνου για αναπαραγωγή και ηχογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Φωτισμού Λίθινης Σιδηροδρομικής Γέφυρας στο Μάναρη Αρκαδίας ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Μελέτη Φωτισμού Λίθινης Σιδηροδρομικής Γέφυρας στο Μάναρη Αρκαδίας ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ Μελέτη Φωτισμού Λίθινης Σιδηροδρομικής Γέφυρας στο Μάναρη Αρκαδίας ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μυρτώ

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού. Έκδοση 1.0 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ

Επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού. Έκδοση 1.0 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ 2014 Επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού Έκδοση 1.0 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή... 3 1. Χαρ/κα ψηφιοποίησης... 3 1.1 Ιδιότητες Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική»

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» «Μεταπτυχιακή Διατριβή» Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Μεταπτυχιακή Διατριβή Τίτλος Διατριβής Ονοματεπώνυμο Φοιτητή Πατρώνυμο Αριθμός Μητρώου Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πολυτεχνική Σχολή

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πολυτεχνική Σχολή Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Τομέας Συστημάτων Υλικών, Διεργασιών και Μηχανολογίας Επιβλέπων Καθηγητής: Καρακατσάνης Θεόκλητος Μελέτη Κλιματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Τεχνών Ήχου κ Εικόνας

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Τεχνών Ήχου κ Εικόνας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Τεχνών Ήχου κ Εικόνας ambistar: Διαδραστική εγκατάσταση με εφαρμογή της τεχνολογίας Ambisonics Πτυχιακή Εργασία Φοιτητής: Νικόλας Γρηγορίου Ι Εξάμηνο Σπουδών Επιβλέπων Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα