ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ"

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΙΟΥΛΙΑΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ N. ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ Είσοδος κοινού: Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι Γραφεία: Ιερά Οδός 401, Χαϊδάρι Τηλ.: , , FAX: Ηλεκτρονική διεύθυνση: Ιστοσελίδα:

2 Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. οφείλει όχι μόνο την επωνυμία του αλλά και την ύπαρξή του, στον Αλέξανδρο Ν. Διομήδη. Διομήδους Eίναι Κοινωφελές Ίδρυμα Ν.Π.Ι.Δ. Διοικείται από πενταμελή Διοικητική Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο εκάστοτε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έτος ίδρυσης: 1952 (ανοιχτός στο κοινό από το 1975) Έκταση: 1860 στρέμματα τα 200 καλλιεργημένα Γεωγραφική θέση: Βόρειες κλιτύες του Όρους Αιγάλεω, απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, υψόμετρο

3 Η είσοδος του κοινού

4 Στην είσοδο του κοινού

5 Ο Κήπος φιλοξενεί στα 1860 στρέμματά του περίπου 3000 είδη φυτών. Η μεγαλύτερη έκταση καλύπτεται από φυσική κυρίως βλάστηση, που περιλαμβάνει περίπου 550 είδη. Εκτός από τον υψηλό βαθμό ποικιλότητας της αυτοφυούς και καλλιεργούμενης χλωρίδας, αποτελεί και ένα ιδανικό φυσικό καταφύγιο της πανίδας, επειδή το οικοσύστημα προστατευμένο από τις δυσμενείς ανθρώπινες επεμβάσεις παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας ενός πλήρους τροφικού πλέγματος.

6 Στη χώρα μας με την πλουσιότατη φυτική ποικιλότητα, είναι σημαντικό στους Βοτανικούς Κήπους να μην γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο. Έτσι δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης αυτοφυών ειδών και διατήρησης της πανίδας. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!

7

8 Ελληνικά Ενδημικά taxa αυτοφυή στον ΒΚΔ Crocus cartwrightianus (Κρόκος) Fritillaria graeca (Φριτιλλαρία η γραική)

9 Ελληνικά Ενδημικά taxa αυτοφυή στον ΒΚΔ Anchusella variegata (Αγχουσέλλα η ποικιλόχρους) Campanula celsii subsp. celsii (Καμπανούλα η κέλσιος υποείδος κέλσιος)

10 Ελληνικά Ενδημικά taxa αυτοφυή στον ΒΚΔ Centaurea raphanina subsp. mixta Scorzonera crocifolia

11 Ελληνικά Ενδημικά taxa αυτοφυή στον ΒΚΔ Aristolochia microstoma - Vicia villosa subsp.microphylla

12 Ελληνικά Ενδημικά taxa αυτοφυή στον ΒΚΔ Campanula drabifolia Inula methanaea

13 Cyclamen graecum (Κυκλάμινον το γραικόν) Είδη προστατευόμενα από τη συνθήκη CITES Barlia robertiana (Μπαρλία η ροβερτιανή)

14 Τα 200 περίπου από τα στρέμματα του Κήπου Ι. & Α. Ν. Διομήδους είναι καλλιεργημένα και φιλοξενούν περισσότερα από είδη φυτών. Είναι χωρισμένα στα εξής τμήματα: Φυτώριο Δενδρώνας Τμήμα Ιστορικών Φυτών Τμήμα Καλλωπιστικών Φυτών Τμήμα Φυτών με οικονομικό ενδιαφέρον Τμήμα Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών Συστηματικό Τμήμα Θερμοκήπιο

15 Μία από τις σημαντικότερες φιλοδοξίες του Ιδρύματος, είναι η δημιουργία ενός νέου Τμήματος, το οποίο θα φιλοξενήσει τα Ενδημικά, Σπάνια και Απειλούμενα είδη της Ελληνικής Χλωρίδας. Το Φυτώριό μας αποτελεί ένα καταφύγιο για ένα σύνολο ενδημικών, σπάνιων και απειλούμενων ειδών της ελληνικής χλωρίδας, που προορίζονται για το μελλοντικό ομώνυμο τμήμα.

16 Το Φυτώριο είναι ο αρχικός χώρος καλλιέργειας των φυτών, που αργότερα μεταφυτεύονται στα άλλα Τμήματα του Κήπου. Ακόμη καλλιεργούνται σε αυτό είδη, με σκοπό την αναπλήρωση φυτών, που ήδη ανήκουν στις συλλογές μας. Τέλος, αρκετά είδη καλλιεργούνται σε αυτό το τμήμα του Κήπου με σκοπό την προστασία τους.

17 Aquilegia ottonis subsp. αmaliae,alyssum tenium,silene holzmannii Lomelosia hymettia Στο Φυτώριο Onopordon cyprium

18 Ο Δενδρώνας περιλαμβάνει δέντρα και θάμνους και διαιρείται στα ακόλουθα υποτμήματα: Ευρώπη και Μεσόγειος Μη Μεσογειακή Ασία Αφρική (κυρίως Νότια) Βόρεια και Κεντρική Αμερική Νότια Αμερική Ωκεανία

19 Άποψη του Δενδρώνα (Arboretum)

20 Dasylirion glaucophyllum (Δασυλείριον το γλαυκόφυλλον) και Yucca baccata (Γιούκκα η ραγώδης) Δενδρώνας Υποτμήμα Β. & Κ. Αμερικής Yucca baccata (Γιούκκα η ραγώδης)

21 Olea chrysophylla (Ελαία η χρυσόφυλλος) (Δενδρώνας Υποτμήμα Αφρικής)

22 Acer palmatum subsp.matsumurae (Ακερ ο παλαμοειδής υποείδος ματσουμούρα) Acanthopanax ricinifolius (Ακανθοπάναξ ο ρικινόφυλλος) Δενδρώνας Υποτμήμα Μη Μεσογειακής Ασίας

23 Άποψη του Δενδρώνα (Υποτμήμα Ευρώπης και Μεσογείου)

24 Κυπριακά ενδημικά Bosea cypria (Μποζέα η κυπρία) Quercus alnifolia (Δρυς η κληθρόφυλλος) Δενδρώνας Υποτμήμα Ευρώπης και Μεσογείου

25 Άποψη του Δενδρώνα Phoenix theophrasti (Φοίνικας του Θεόφραστου) Υποτμήμα Ευρώπης και Μεσογείου)

26 Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του ΒΚΔ είναι μοναδικό. Φιλοξενεί φυτικά είδη, που έχουν αναφερθεί από τον Θεόφραστο, τον Διοσκουρίδη και άλλους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς καθώς και στην Αγία Γραφή.

27

28 Άποψη του Τμήματος Ιστορικών Φυτών

29 Απόψεις του Τμήματος Ιστορικών Φυτών

30 Ferula communis subsp. communis (κ.ν.άρθηκας, νάρθηκας, βανούκα) «Νάρθηξ»

31 Mandragora autumnalis κ.ν. μανδραγόρας «Μανδραγόρας» Delphinium staphisagria κ.ν. ψειροβότανο, ψειρόχορτο, ψειριάρικο «Σταφίς αγρία»

32 Conium maculatum (Κώνειον το στικτόν) «Κώνειον»

33 Viola odorata Ίον το εύοσμον κ.ν. μενεξές «Ίον το μέλαν, Ίον» Muscari comosum κ.ν. βολβός «Βολβίον, Βολβός»

34 Όρια μεταξύ των Τμημάτων Ιστορικών και Καλλωπιστικών Φυτών

35 Το Τμήμα των Καλλωπιστικών Φυτών αποτελείται από 15 μεγάλα παρτέρια και 25 υδατοδεξαμενές. Εκτός από τα παρτέρια, υπάρχει μεγάλος αριθμός καλλιεργούμενων καλλωπιστικών δένδρων και θάμνων καθώς και διάφορων εντυπωσιακών αναρριχωμένων ειδών.

36 Απόψεις του Τμήματος Καλλωπιστικών Φυτών

37 Παρτέρια με ίριδες

38 Ροδώνας Bauhinia yunnanensis (Βαουχινία του Γιουννάν) αναρριχητικό

39 Άποψη του Τμήματος Καλλωπιστικών Φυτών

40 Απόψεις του Τμήματος Καλλωπιστικών Φυτών

41 Απόψεις του Τμήματος Καλλωπιστικών Φυτών Υδατοδεξαμενές

42 Υδρόβια φυτά (Τμήμα Καλλωπιστικών Φυτών)

43 Hedera helix Χεδέρα η έλιξ κ.ν. κισσός Acanthus mollis Άκανθος η απαλή Τμήμα Καλλωπιστικών Φυτών

44 Το Τμήμα φυτών Οικονομικού Ενδιαφέροντος φιλοξενεί αρωματικά, κτηνοτροφικά φυτά και οπωροφόρα, λαχανικά, καθώς και βιομηχανικά φυτικά είδη, που χρησιμοποιούνται για μαζική παραγωγή ινών, κεριού, τανινών, ξυλείας, ελαίων, καυσίμων, χρωστικών, αρωμάτων και τοξικών ουσιών.

45 Manihot utilissima προϊόν: ταπιόκα

46 Απόψεις του Τμήματος Φυτών με οικονομικό ενδιαφέρον

47 Quercus suber (Φελλοφόρος Δρυς)

48 Το Τμήμα Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών φιλοξενεί είδη που έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς στον ρου της ανθρώπινης ιστορίας.

49 Απόψεις του Τμήματος Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών

50 Paeonia officinalis Tanacetm parthenium Origanum dictamnus (Ορίγανον η δίκταμνος - Δίκταμο) (ελληνικό ενδημικό είδος)

51 Ο κύριος σκοπός του Συστηματικού Τμήματος είναι εκπαιδευτικός. Οι ομάδες των φυτών παρουσιάζονται στον επισκέπτη με βάση τη φυλογενετική τους εξέλιξη διαμέσου της ιστορίας του πλανήτη μας.

52

53 Ginkgo biloba - Γκίγκο η δίλοβος ΖΩΝΤΑΝΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ

54 Απόψεις του Συστηματικού Τμήματος

55 Απόψεις του Συστηματικού Τμήματος

56 Aπόψεις του Συστηματικού Τμήματος (Μονοκοτυλήδονα)

57 Paeonia mascula subsp. hellenica

58 Το Θερμοκήπιο είναι το καταφύγιο ενός αριθμού Φυτών, που απαιτούν ειδικές περιβαλλοντικές συνθήκες, ειδικά όσον αφορά στη θερμοκρασία και σχετική υγρασία αέρα. Συνήθως αυτά τα είδη ανήκουν σε συγκεκριμένες οικογένειες, όπως Cactaceae, Euphorbiaceae, Aizoaceae, Crassulaceae, Liliaceae και Compositae.

59 Απόψεις του θερμοκηπίου

60 Απόψεις του θερμοκηπίου

61 Mimosa pudica (Μιμόζα η ντροπαλή) Το σαρκοφάγο Drosera binnata

62 Η μεγαλύτερη συμβολή του Κήπου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σχετικά με την προστασία της φύσης. Σε αυτό συμβάλλουν οι επισκέψεις των εκατοντάδων σχολείων από όλη την Ελλάδα, καθώς και άλλων κοινωνικών ομάδων, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

63 Υποδομές εξυπηρέτησης επισκεπτών

64 Ενδεικτικά ξεναγήθηκαν: Ιανουάριος - Ιούνιος 2009 : μαθητές Σεπτέμβριος 2009 Μάρτιος 2010 : μαθητές

65 Ξεναγήσεις σχολείων

66 Εισηγήσεις σε σεμινάρια εκπαιδευτικών: ΤΑ ΦΥΤΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Βοτανική Επιστήμη και Αρχαία Ελλάδα Ιστορικά Φυτά - Βλάστηση αρχαιολογικών χώρων Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΣΟΥΝΙΟΥ

67 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Παρουσιάσεις σε σχολεία Ιστορικά Φυτά

68 Παρουσιάσεις σε σχολεία

69 Επισκέψεις ξένων επιστημόνων από Βοτανικούς Κήπους

70 Αποθήκη μηχανημάτων, εργαστήριο, γραφεία, οικία δασοφύλακα

71 Η Τράπεζα Γενετικού Υλικού περιλαμβάνει σπέρματα περισσοτέρων των 950 ειδών, τα οποία, κατά το μεγαλύτερό τους ποσοστό, είναι διαθέσιμα για ανταλλαγή με άλλους Βοτανικούς Κήπους. Το σύστημα συλλογής, αποθήκευσης και κωδικοποίησης των σπερμάτων είναι εναρμονισμένο με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Δικτύου Ανταλλαγής Φυτών (IPEN), που ίδρυσε η Διεθνής Ένωση Βοτανικών Κήπων BGCI.

72 Μέρος της Τράπεζας Σπερμάτων

73 Στη Φυτοθήκη (Herbarium) του Κήπου διατηρούνται περίπου αποξηραμένα δείγματα φυτών, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων προέρχεται από περιοχές, που ανήκουν στο Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του προγράμματος NATURA Μικρό μέρος της Φυτοθήκης (Herbarium)

74 Κύριες ερευνητικές κατευθύνσεις: Μελέτη της αναπαραγωγής Ενδημικών, Σπάνιων και Απειλούμενων ειδών της Ελληνικής Χλωρίδας. Μελέτη της κατάστασης των πληθυσμών τέτοιων ειδών. Μελέτη της χλωρίδας και των φυτοκοινωνιών περιοχών της Ελλάδας. Ερευνητικό ενδιαφέρον για την επιγενή χλωρίδα. Μελέτη αναβλάστησης σε πολύ υποβαθμισμένα οικοσυστήματα.

75 Στον Κήπο μας εκπαιδεύονται φοιτητές και διεξάγονται διατριβές. Συνεργαζόμαστε με ερευνητές παρέχοντας επιστημονικές συμβουλές και υλικό: ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Μ.Α.Ι.Χ., Α.Ε.Ι. κ.λ.π. Παρέχουμε δωρεάν επιστημονοκές συμβουλές και γενικότερα επιστημονική εργασία, στα πλαίσια της Κοινωφέλειας του Ιδρύματος. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΣΑΜΕ: Το Κέντρο Ελέγχου Σπόρων Την Επιτροπή Συντηρησης Μνημειων Ακροπολης

76 Διαδίδουμε την ιδέα της ίδρυσης και άλλων Βοτανικών Κήπων στη χώρα μας και συνεργαζόμαστε βοηθάμε τους υπάρχοντες. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ: Βοήθεια για την Ίδρυση του Ιπποκρατικού Βοτανικού Κήπου. Δημιουργία πινακίδων για αδελφούς κήπους. Παροχή συμβουλών και σπερμάτων και άλλου καλλιεργητικού υλικού για δημιουργία Βοτανικών Κήπων από την Κρήτη ως το Άγιον Όρος. Οργάνωση ημερίδας για δημιουργία Βοτανικού Κήπου εντός του Νομού Κορινθίας.

77 Σήμερα 12 άτομα προσωπικό: 7 δενδροανθοκηπουροί 1 συντηρητής 1 δασοφύλακας 1 γεωπόνος 1 βιολόγος 1 οικονομολόγος

78

79

80 Χώροι λιπασματοποίησης

81 Πυροφύλαξη - Πυροπροστασία

82 Στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς μας: Συνεργαζόμαστε σε μόνιμη βάση με το Περίπτερο Απεξάρτησης 18 άνω Διατηρούμε φυτώριο, όπου αναπαράγουμε ελληνικά δασικά είδη, τα οποία δίνονται δωρεάν σε φορείς για αναδασώσεις, σε σχολεία για φυτεύσεις προαυλίων κ.λ.π.

83 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!

Βοτανικοί Κήποι : Προτάσεις αξιοποίησης του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημιου Πατρών

Βοτανικοί Κήποι : Προτάσεις αξιοποίησης του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημιου Πατρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» Βοτανικοί Κήποι : Προτάσεις αξιοποίησης του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημιου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 1 Επιμέλεια Οδηγού Εκπαιδευτικών Ξεναγήσεων Το Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Γ.Π.Α. ευχαριστεί ιδιαίτερα τις Πρυτανικές Αρχές του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ τύπος ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ. Καλό Πάσχα. Τεύχος. Παρασκευή 13 Απριλίου

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ τύπος ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ. Καλό Πάσχα. Τεύχος. Παρασκευή 13 Απριλίου ΓΡΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ τύπος ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΓΡΟΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Καλό Πάσχα Τεύχος 128 Παρασκευή 13 Απριλίου 2012 Περιεχόµενα ΤΕΥΧΟΣ 128 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 Θέματα 6 Τη δημιουργία του Ασκληπιείου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ - ΠΜΣ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ - ΠΜΣ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ «Αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και πρόταση ανάπλασης και ανάδειξης των Βοτανικών Κήπων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΦΥΛΑΞΗΣ ΕΤΟΥΣ 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΦΥΛΑΞΗΣ ΕΤΟΥΣ 2013 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΦΥΛΑΞΗΣ ΕΤΟΥΣ 2013 Προστατευόμενης Περιοχής Εθνικού Δρυμού Αίνου Συντάκτης: Δρ. Ξανθάκης Μιχαήλ Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος Υπεύθυνος Επόπτευσης / Φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ KAI ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ KAI ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ & ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ - ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ [ 1 ] ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ KAI ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ: ΒΑΣΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Χλωρίδα: Διατήρηση και Αξιοποίηση των Αρωματικών -Φαρμακευτικών Ειδών

Ελληνική Χλωρίδα: Διατήρηση και Αξιοποίηση των Αρωματικών -Φαρμακευτικών Ειδών Ελληνική Χλωρίδα: Διατήρηση και Αξιοποίηση των Αρωματικών -Φαρμακευτικών Ειδών Δρ. Ελένη Μαλούπα, Τακτική Ερευνήτρια EΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Fritilaria pontica Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών

Διαβάστε περισσότερα

1.0 Πρόλογος. 1.1 Ενδημικά φυτά

1.0 Πρόλογος. 1.1 Ενδημικά φυτά ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ : 1.0 Πρόλογος...1 1.1 Ενδημικά φυτά...1 1.2 Αυτοφυή και ενδημικά φυτά στο χώρο...2 1.3 Τρόποι προστασίας των φυτών...2 1.4 Η έρευνα...3 2.0 Ενδημικά και αυτοφυή φυτά...4 2.1 Αυτοφυή φυτά...4

Διαβάστε περισσότερα

LIFE10 NAT/CY/000717. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο

LIFE10 NAT/CY/000717. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο JUNIPERCY LIFE10 NAT/CY/000717 Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο 3ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ Ιούνιος 2014 2 JUNIPERCY ΤΟ ΕΡΓΟ JUNIPERCY Το έργο «Βελτίωση της κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση

«ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Δημιουργία «Βοτανικού Κήπου Κυκλάδων Σύρου» «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ Στη νέα εποχή που διανύουμε έννοιες όπως Περιβάλλον, Κοινωνία, Αειφορία είναι επιτακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠEPIOΔIKH EKΔOΣH ΓIA EPEYNA, ANAΠTYΞH KAI KAINOTOMIA ISSN 1986-0218 TEYXOΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2010. Αφιέρωμα. Bιοποικιλότητα

ΠEPIOΔIKH EKΔOΣH ΓIA EPEYNA, ANAΠTYΞH KAI KAINOTOMIA ISSN 1986-0218 TEYXOΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2010. Αφιέρωμα. Bιοποικιλότητα ISSN 1986-0218 ΠEPIOΔIKH EKΔOΣH ΓIA EPEYNA, ANAΠTYΞH KAI KAINOTOMIA ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2010 TEYXOΣ 33 Αφιέρωμα Bιοποικιλότητα TEYXOΣ 33 ΥΨIΠEΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑ 03 Περιεχόμενα Ερευνητικό QUIZ 03 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

1) Την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 2) Τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ)

1) Την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 2) Τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) 1 2 * Περίληψη της πρότασης (κλικ εδώ). Προς: 1) Την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 2) Τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) Κοινοποίηση:1) Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Εκλαϊκευμένη Αναφορά

Εκλαϊκευμένη Αναφορά PLANT-NET CY www.plantnet.org.cy Δημιουργία Δικτύου Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών στην Κύπρο για τη Διατήρηση Ειδών και Οικοτόπων Προτεραιότητας LIFE08 NAT/CY/000453 Εκλαϊκευμένη Αναφορά Ιούνιος 2013 Το Έργο

Διαβάστε περισσότερα

Τα μακροφύκη του Αιγαίου και του Ιονίου στο Διαδίκτυο. Παρακολούθηση και ανάπτυξη της οργανικής γεωργίας. Υποβάθμιση

Τα μακροφύκη του Αιγαίου και του Ιονίου στο Διαδίκτυο. Παρακολούθηση και ανάπτυξη της οργανικής γεωργίας. Υποβάθμιση ΔIMHNIAIA ΕΚΔΟΣΗ TOY EΛΛHNIKOY KENTPOY ΒΙΟΤΟΠΩΝ - ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΕΥΧΟΣ 2 8 ΔΡΧ. 400 με την υποστήριξη του ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1999 Τα μακροφύκη του Αιγαίου και του Ιονίου στο Διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΑΙΝΟΥ 1

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΑΙΝΟΥ 1 ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΑΙΝΟΥ 1 Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου Newsletter Τεύχος1 ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΡΟΥΔΙΟΥ Χαιρετισμός της Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου, Γεώργιος Καρέτσος, Γεώργιος Κατσαδωράκης

Επιμέλεια: Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου, Γεώργιος Καρέτσος, Γεώργιος Κατσαδωράκης Το Δάσος Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Επιμέλεια: Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου, Γεώργιος Καρέτσος, Γεώργιος Κατσαδωράκης WWF Ελλάς, 2012 Το Δάσος Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Επιμέλεια: Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου,

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία - Γεωργία Δ. Σπαρτινού

Μαρία - Γεωργία Δ. Σπαρτινού Για τον Καθηγητή... Ανιχνεύω, Γνωρίζω, Αγαπώ το Περιβάλλον Βιοποικιλότητα : Το Αγαθό της Ζωής Μαρία - Γεωργία Δ. Σπαρτινού Δρ. Βιολόγος ANIXNEΥΩ, ΓΝΩΡΙΖΩ, ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ : ΤΟ ΑΓΑΘΟ

Διαβάστε περισσότερα

LIFE+ Information and Communication LIFE08 INF/GR/000581. Περιεχόμενα

LIFE+ Information and Communication LIFE08 INF/GR/000581. Περιεχόμενα LIFE+ Information and Communication LIFE08 INF/GR/000581 Εγχειρίδιο Αειφόρων Προτύπων Παραγωγής και Κατανάλωσης: Το Παράδειγμα του Ελαιολάδου (INFOIL) ΧΑΝΙΑ, 2013 Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών

Διαβάστε περισσότερα

LIFE08 NAT/CY/000453

LIFE08 NAT/CY/000453 LIFE08 NAT/CY/000453 Έκθεση Προόδου Καλύπτει τις δράσεις του προγράμματος από 01/09/2010 μέχρι 31/07/2011 Ημερομηνία υποβολής της έκθεσης 01/09/2011 Δημιουργία Δικτύου Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών στην Κύπρο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ. και αναθεωρήσεις στην αντιμετιοπιση της εκμετάλλευσης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ. και αναθεωρήσεις στην αντιμετιοπιση της εκμετάλλευσης ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ 7.1 Διαχείριση φυσικών περιοχών Ο σεβασμός του ανθρώπου προς το περιβάλλον μέσα στο χρόνο έχει περάσει από διαδοχικά στάδια βαθμού εκτίμησης προς αυτό. Η

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Παραδοτέα του Τομέα 5: Παρακολούθηση της κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Θέμα: Παραδοτέα του Τομέα 5: Παρακολούθηση της κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα */6 2 Προς ΥΠΕΧΩΔΕ Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Τρικάλων 36 11526 Αθήνα Υπόψη: Σ. Μαρκοπούλου Ρ. Σπυροπούλου Ε. Τρύφων Θεσσαλονίκη, 31/12/1998 Αρ. Πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΒΑΪ

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΒΑΪ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΒΑΪ ΘΕΡΜΗ 2002 Η παρούσα έκδοση υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, του Υπουργείου Γεωργίας-Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΖΗΡΕΙΑ (ΚΥΛΛΗΝΗ)

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΖΗΡΕΙΑ (ΚΥΛΛΗΝΗ) ΑΛΕΞΑΝΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΟΠΟΝΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΖΗΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

1991-2001 ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΕΚΒΥ ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΕΡΓΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΒΥ

1991-2001 ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΕΚΒΥ ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΕΡΓΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΒΥ 1991-2001 ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΕΚΒΥ ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΕΡΓΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΒΥ 1 Τα κείμενα της παρούσας έκδοσης έχουν γραφεί από τους ακόλουθους: Ευτυχία Αλεξανδρίδου, Μαρία Αναγνωστοπούλου, Mανώλη Αναστασιάδη, Αντώνη Αποστολάκη,

Διαβάστε περισσότερα

14. ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ. Μελέτη Σχεδιασμού και Υλοποίησης Πιλοτικής Δράσης: «Εκτροφή Σαλιγκαριών του είδους Helix aspersa»

14. ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ. Μελέτη Σχεδιασμού και Υλοποίησης Πιλοτικής Δράσης: «Εκτροφή Σαλιγκαριών του είδους Helix aspersa» ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗ 14. ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ Μελέτη Σχεδιασμού και Υλοποίησης Πιλοτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ* Θέκλα Κ. Τσιτσώνη

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ* Θέκλα Κ. Τσιτσώνη ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ* Θέκλα Κ. Τσιτσώνη Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Καθηγήτρια Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Σχολής

Διαβάστε περισσότερα

Green Box Εκδοτική Α.E. Νίκης 24, Σύνταγμα, 105 57, Tηλ. 210/3232905, Fax 210/3232967 E-mail: info@agronews.gr www.agronews.gr

Green Box Εκδοτική Α.E. Νίκης 24, Σύνταγμα, 105 57, Tηλ. 210/3232905, Fax 210/3232967 E-mail: info@agronews.gr www.agronews.gr Smart Crops 3 me εθνικη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ αναπτυξησ η ελλαδα θα ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ για ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ Γιάννης Πανάγος Εκδότης Διευθυντής Αγαπητέ αναγνώστη, Ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, δείχνει να έχει

Διαβάστε περισσότερα

Βοτανικός Κήπος Διομήδους: ένας βοτανικός κήπος από ένα γενεαλογικό δένδρο

Βοτανικός Κήπος Διομήδους: ένας βοτανικός κήπος από ένα γενεαλογικό δένδρο Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Καποδιστριακό» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1-16 Μαΐου 2010, αριθμός φύλου 161-162, σσ. 8-9) Βοτανικός Κήπος Διομήδους: ένας βοτανικός κήπος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ, ΑΤΤΙΚΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟΥ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ, ΑΤΤΙΚΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟΥ 14PROC002145845 2014-07-04 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 20/2013 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ - (ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΑΡΕΩΣ, ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ, ΛΟΦΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δραστηριότητες σε αστική περιοχή

Α. Δραστηριότητες σε αστική περιοχή Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 2 2. Αναλυτικός πίνακας δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2010 2011... 3 3. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ... 8 Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ... 8 Α.1 Πάρκο

Διαβάστε περισσότερα