ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ"

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΙΟΥΛΙΑΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ N. ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ Είσοδος κοινού: Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι Γραφεία: Ιερά Οδός 401, Χαϊδάρι Τηλ.: , , FAX: Ηλεκτρονική διεύθυνση: Ιστοσελίδα:

2 Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. οφείλει όχι μόνο την επωνυμία του αλλά και την ύπαρξή του, στον Αλέξανδρο Ν. Διομήδη. Διομήδους Eίναι Κοινωφελές Ίδρυμα Ν.Π.Ι.Δ. Διοικείται από πενταμελή Διοικητική Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο εκάστοτε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έτος ίδρυσης: 1952 (ανοιχτός στο κοινό από το 1975) Έκταση: 1860 στρέμματα τα 200 καλλιεργημένα Γεωγραφική θέση: Βόρειες κλιτύες του Όρους Αιγάλεω, απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, υψόμετρο

3 Η είσοδος του κοινού

4 Στην είσοδο του κοινού

5 Ο Κήπος φιλοξενεί στα 1860 στρέμματά του περίπου 3000 είδη φυτών. Η μεγαλύτερη έκταση καλύπτεται από φυσική κυρίως βλάστηση, που περιλαμβάνει περίπου 550 είδη. Εκτός από τον υψηλό βαθμό ποικιλότητας της αυτοφυούς και καλλιεργούμενης χλωρίδας, αποτελεί και ένα ιδανικό φυσικό καταφύγιο της πανίδας, επειδή το οικοσύστημα προστατευμένο από τις δυσμενείς ανθρώπινες επεμβάσεις παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας ενός πλήρους τροφικού πλέγματος.

6 Στη χώρα μας με την πλουσιότατη φυτική ποικιλότητα, είναι σημαντικό στους Βοτανικούς Κήπους να μην γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο. Έτσι δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης αυτοφυών ειδών και διατήρησης της πανίδας. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!

7

8 Ελληνικά Ενδημικά taxa αυτοφυή στον ΒΚΔ Crocus cartwrightianus (Κρόκος) Fritillaria graeca (Φριτιλλαρία η γραική)

9 Ελληνικά Ενδημικά taxa αυτοφυή στον ΒΚΔ Anchusella variegata (Αγχουσέλλα η ποικιλόχρους) Campanula celsii subsp. celsii (Καμπανούλα η κέλσιος υποείδος κέλσιος)

10 Ελληνικά Ενδημικά taxa αυτοφυή στον ΒΚΔ Centaurea raphanina subsp. mixta Scorzonera crocifolia

11 Ελληνικά Ενδημικά taxa αυτοφυή στον ΒΚΔ Aristolochia microstoma - Vicia villosa subsp.microphylla

12 Ελληνικά Ενδημικά taxa αυτοφυή στον ΒΚΔ Campanula drabifolia Inula methanaea

13 Cyclamen graecum (Κυκλάμινον το γραικόν) Είδη προστατευόμενα από τη συνθήκη CITES Barlia robertiana (Μπαρλία η ροβερτιανή)

14 Τα 200 περίπου από τα στρέμματα του Κήπου Ι. & Α. Ν. Διομήδους είναι καλλιεργημένα και φιλοξενούν περισσότερα από είδη φυτών. Είναι χωρισμένα στα εξής τμήματα: Φυτώριο Δενδρώνας Τμήμα Ιστορικών Φυτών Τμήμα Καλλωπιστικών Φυτών Τμήμα Φυτών με οικονομικό ενδιαφέρον Τμήμα Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών Συστηματικό Τμήμα Θερμοκήπιο

15 Μία από τις σημαντικότερες φιλοδοξίες του Ιδρύματος, είναι η δημιουργία ενός νέου Τμήματος, το οποίο θα φιλοξενήσει τα Ενδημικά, Σπάνια και Απειλούμενα είδη της Ελληνικής Χλωρίδας. Το Φυτώριό μας αποτελεί ένα καταφύγιο για ένα σύνολο ενδημικών, σπάνιων και απειλούμενων ειδών της ελληνικής χλωρίδας, που προορίζονται για το μελλοντικό ομώνυμο τμήμα.

16 Το Φυτώριο είναι ο αρχικός χώρος καλλιέργειας των φυτών, που αργότερα μεταφυτεύονται στα άλλα Τμήματα του Κήπου. Ακόμη καλλιεργούνται σε αυτό είδη, με σκοπό την αναπλήρωση φυτών, που ήδη ανήκουν στις συλλογές μας. Τέλος, αρκετά είδη καλλιεργούνται σε αυτό το τμήμα του Κήπου με σκοπό την προστασία τους.

17 Aquilegia ottonis subsp. αmaliae,alyssum tenium,silene holzmannii Lomelosia hymettia Στο Φυτώριο Onopordon cyprium

18 Ο Δενδρώνας περιλαμβάνει δέντρα και θάμνους και διαιρείται στα ακόλουθα υποτμήματα: Ευρώπη και Μεσόγειος Μη Μεσογειακή Ασία Αφρική (κυρίως Νότια) Βόρεια και Κεντρική Αμερική Νότια Αμερική Ωκεανία

19 Άποψη του Δενδρώνα (Arboretum)

20 Dasylirion glaucophyllum (Δασυλείριον το γλαυκόφυλλον) και Yucca baccata (Γιούκκα η ραγώδης) Δενδρώνας Υποτμήμα Β. & Κ. Αμερικής Yucca baccata (Γιούκκα η ραγώδης)

21 Olea chrysophylla (Ελαία η χρυσόφυλλος) (Δενδρώνας Υποτμήμα Αφρικής)

22 Acer palmatum subsp.matsumurae (Ακερ ο παλαμοειδής υποείδος ματσουμούρα) Acanthopanax ricinifolius (Ακανθοπάναξ ο ρικινόφυλλος) Δενδρώνας Υποτμήμα Μη Μεσογειακής Ασίας

23 Άποψη του Δενδρώνα (Υποτμήμα Ευρώπης και Μεσογείου)

24 Κυπριακά ενδημικά Bosea cypria (Μποζέα η κυπρία) Quercus alnifolia (Δρυς η κληθρόφυλλος) Δενδρώνας Υποτμήμα Ευρώπης και Μεσογείου

25 Άποψη του Δενδρώνα Phoenix theophrasti (Φοίνικας του Θεόφραστου) Υποτμήμα Ευρώπης και Μεσογείου)

26 Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του ΒΚΔ είναι μοναδικό. Φιλοξενεί φυτικά είδη, που έχουν αναφερθεί από τον Θεόφραστο, τον Διοσκουρίδη και άλλους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς καθώς και στην Αγία Γραφή.

27

28 Άποψη του Τμήματος Ιστορικών Φυτών

29 Απόψεις του Τμήματος Ιστορικών Φυτών

30 Ferula communis subsp. communis (κ.ν.άρθηκας, νάρθηκας, βανούκα) «Νάρθηξ»

31 Mandragora autumnalis κ.ν. μανδραγόρας «Μανδραγόρας» Delphinium staphisagria κ.ν. ψειροβότανο, ψειρόχορτο, ψειριάρικο «Σταφίς αγρία»

32 Conium maculatum (Κώνειον το στικτόν) «Κώνειον»

33 Viola odorata Ίον το εύοσμον κ.ν. μενεξές «Ίον το μέλαν, Ίον» Muscari comosum κ.ν. βολβός «Βολβίον, Βολβός»

34 Όρια μεταξύ των Τμημάτων Ιστορικών και Καλλωπιστικών Φυτών

35 Το Τμήμα των Καλλωπιστικών Φυτών αποτελείται από 15 μεγάλα παρτέρια και 25 υδατοδεξαμενές. Εκτός από τα παρτέρια, υπάρχει μεγάλος αριθμός καλλιεργούμενων καλλωπιστικών δένδρων και θάμνων καθώς και διάφορων εντυπωσιακών αναρριχωμένων ειδών.

36 Απόψεις του Τμήματος Καλλωπιστικών Φυτών

37 Παρτέρια με ίριδες

38 Ροδώνας Bauhinia yunnanensis (Βαουχινία του Γιουννάν) αναρριχητικό

39 Άποψη του Τμήματος Καλλωπιστικών Φυτών

40 Απόψεις του Τμήματος Καλλωπιστικών Φυτών

41 Απόψεις του Τμήματος Καλλωπιστικών Φυτών Υδατοδεξαμενές

42 Υδρόβια φυτά (Τμήμα Καλλωπιστικών Φυτών)

43 Hedera helix Χεδέρα η έλιξ κ.ν. κισσός Acanthus mollis Άκανθος η απαλή Τμήμα Καλλωπιστικών Φυτών

44 Το Τμήμα φυτών Οικονομικού Ενδιαφέροντος φιλοξενεί αρωματικά, κτηνοτροφικά φυτά και οπωροφόρα, λαχανικά, καθώς και βιομηχανικά φυτικά είδη, που χρησιμοποιούνται για μαζική παραγωγή ινών, κεριού, τανινών, ξυλείας, ελαίων, καυσίμων, χρωστικών, αρωμάτων και τοξικών ουσιών.

45 Manihot utilissima προϊόν: ταπιόκα

46 Απόψεις του Τμήματος Φυτών με οικονομικό ενδιαφέρον

47 Quercus suber (Φελλοφόρος Δρυς)

48 Το Τμήμα Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών φιλοξενεί είδη που έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς στον ρου της ανθρώπινης ιστορίας.

49 Απόψεις του Τμήματος Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών

50 Paeonia officinalis Tanacetm parthenium Origanum dictamnus (Ορίγανον η δίκταμνος - Δίκταμο) (ελληνικό ενδημικό είδος)

51 Ο κύριος σκοπός του Συστηματικού Τμήματος είναι εκπαιδευτικός. Οι ομάδες των φυτών παρουσιάζονται στον επισκέπτη με βάση τη φυλογενετική τους εξέλιξη διαμέσου της ιστορίας του πλανήτη μας.

52

53 Ginkgo biloba - Γκίγκο η δίλοβος ΖΩΝΤΑΝΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ

54 Απόψεις του Συστηματικού Τμήματος

55 Απόψεις του Συστηματικού Τμήματος

56 Aπόψεις του Συστηματικού Τμήματος (Μονοκοτυλήδονα)

57 Paeonia mascula subsp. hellenica

58 Το Θερμοκήπιο είναι το καταφύγιο ενός αριθμού Φυτών, που απαιτούν ειδικές περιβαλλοντικές συνθήκες, ειδικά όσον αφορά στη θερμοκρασία και σχετική υγρασία αέρα. Συνήθως αυτά τα είδη ανήκουν σε συγκεκριμένες οικογένειες, όπως Cactaceae, Euphorbiaceae, Aizoaceae, Crassulaceae, Liliaceae και Compositae.

59 Απόψεις του θερμοκηπίου

60 Απόψεις του θερμοκηπίου

61 Mimosa pudica (Μιμόζα η ντροπαλή) Το σαρκοφάγο Drosera binnata

62 Η μεγαλύτερη συμβολή του Κήπου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σχετικά με την προστασία της φύσης. Σε αυτό συμβάλλουν οι επισκέψεις των εκατοντάδων σχολείων από όλη την Ελλάδα, καθώς και άλλων κοινωνικών ομάδων, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

63 Υποδομές εξυπηρέτησης επισκεπτών

64 Ενδεικτικά ξεναγήθηκαν: Ιανουάριος - Ιούνιος 2009 : μαθητές Σεπτέμβριος 2009 Μάρτιος 2010 : μαθητές

65 Ξεναγήσεις σχολείων

66 Εισηγήσεις σε σεμινάρια εκπαιδευτικών: ΤΑ ΦΥΤΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Βοτανική Επιστήμη και Αρχαία Ελλάδα Ιστορικά Φυτά - Βλάστηση αρχαιολογικών χώρων Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΣΟΥΝΙΟΥ

67 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Παρουσιάσεις σε σχολεία Ιστορικά Φυτά

68 Παρουσιάσεις σε σχολεία

69 Επισκέψεις ξένων επιστημόνων από Βοτανικούς Κήπους

70 Αποθήκη μηχανημάτων, εργαστήριο, γραφεία, οικία δασοφύλακα

71 Η Τράπεζα Γενετικού Υλικού περιλαμβάνει σπέρματα περισσοτέρων των 950 ειδών, τα οποία, κατά το μεγαλύτερό τους ποσοστό, είναι διαθέσιμα για ανταλλαγή με άλλους Βοτανικούς Κήπους. Το σύστημα συλλογής, αποθήκευσης και κωδικοποίησης των σπερμάτων είναι εναρμονισμένο με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Δικτύου Ανταλλαγής Φυτών (IPEN), που ίδρυσε η Διεθνής Ένωση Βοτανικών Κήπων BGCI.

72 Μέρος της Τράπεζας Σπερμάτων

73 Στη Φυτοθήκη (Herbarium) του Κήπου διατηρούνται περίπου αποξηραμένα δείγματα φυτών, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων προέρχεται από περιοχές, που ανήκουν στο Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του προγράμματος NATURA Μικρό μέρος της Φυτοθήκης (Herbarium)

74 Κύριες ερευνητικές κατευθύνσεις: Μελέτη της αναπαραγωγής Ενδημικών, Σπάνιων και Απειλούμενων ειδών της Ελληνικής Χλωρίδας. Μελέτη της κατάστασης των πληθυσμών τέτοιων ειδών. Μελέτη της χλωρίδας και των φυτοκοινωνιών περιοχών της Ελλάδας. Ερευνητικό ενδιαφέρον για την επιγενή χλωρίδα. Μελέτη αναβλάστησης σε πολύ υποβαθμισμένα οικοσυστήματα.

75 Στον Κήπο μας εκπαιδεύονται φοιτητές και διεξάγονται διατριβές. Συνεργαζόμαστε με ερευνητές παρέχοντας επιστημονικές συμβουλές και υλικό: ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Μ.Α.Ι.Χ., Α.Ε.Ι. κ.λ.π. Παρέχουμε δωρεάν επιστημονοκές συμβουλές και γενικότερα επιστημονική εργασία, στα πλαίσια της Κοινωφέλειας του Ιδρύματος. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΣΑΜΕ: Το Κέντρο Ελέγχου Σπόρων Την Επιτροπή Συντηρησης Μνημειων Ακροπολης

76 Διαδίδουμε την ιδέα της ίδρυσης και άλλων Βοτανικών Κήπων στη χώρα μας και συνεργαζόμαστε βοηθάμε τους υπάρχοντες. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ: Βοήθεια για την Ίδρυση του Ιπποκρατικού Βοτανικού Κήπου. Δημιουργία πινακίδων για αδελφούς κήπους. Παροχή συμβουλών και σπερμάτων και άλλου καλλιεργητικού υλικού για δημιουργία Βοτανικών Κήπων από την Κρήτη ως το Άγιον Όρος. Οργάνωση ημερίδας για δημιουργία Βοτανικού Κήπου εντός του Νομού Κορινθίας.

77 Σήμερα 12 άτομα προσωπικό: 7 δενδροανθοκηπουροί 1 συντηρητής 1 δασοφύλακας 1 γεωπόνος 1 βιολόγος 1 οικονομολόγος

78

79

80 Χώροι λιπασματοποίησης

81 Πυροφύλαξη - Πυροπροστασία

82 Στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς μας: Συνεργαζόμαστε σε μόνιμη βάση με το Περίπτερο Απεξάρτησης 18 άνω Διατηρούμε φυτώριο, όπου αναπαράγουμε ελληνικά δασικά είδη, τα οποία δίνονται δωρεάν σε φορείς για αναδασώσεις, σε σχολεία για φυτεύσεις προαυλίων κ.λ.π.

83 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!

Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος. Κρουσσίων. Δρ. Ελένη Μαλούπα Τακτική Ερευνήτρια ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε

Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος. Κρουσσίων. Δρ. Ελένη Μαλούπα Τακτική Ερευνήτρια ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος. Κρουσσίων Δρ. Ελένη Μαλούπα Τακτική Ερευνήτρια ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε Fritilaria pontica Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των ελληνικών φυτών

Αξιοποίηση των ελληνικών φυτών ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ελληνικά Αρωματικά Φυτά Αξιοποίηση των ελληνικών φυτών Δρ. Ελένη Μαλούπα τακτική ερευνήτρια ΕΛ.Γ.Ο.- ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) Δράμα, 10 και 11

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους»

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Παρουσίαση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στον Βοτανικό Κήπο «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Πρόγραμμα 1 ο Βλάβες και Αποκατάσταση Φυσικού περιβάλλοντος Στόχοι του προγράμματος:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΧΑΝΙΑ - ΙΟΥΛΙΟΣ 2014

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΧΑΝΙΑ - ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΛΙΜΝΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΝΙΑ - ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

πανεπιστημιούπολη Καισαριανή Βύρωνας ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ Τοποθεσία Έτος ίδρυσης Έκταση Γεωγρ. Μήκος Γεωγρ. Πλάτος Υψόμετρο Προσανατολισμός Πέτρωμα Κατώτερη θερμοκρασία Ανώτερη θερμοκρασία Βροχόπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΔΗΜΙΚΑ. που πωλούνται (ανεξέλεγκτα) στο διαδίκτυο

ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΔΗΜΙΚΑ. που πωλούνται (ανεξέλεγκτα) στο διαδίκτυο 0 ΕΝΔΗΜΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ που πωλούνται (ανεξέλεγκτα) στο διαδίκτυο Helichrysum sibthorpii Rouy (Compositae): Κινδυνεύον, προστατευόμενο από το Προεδρικό Διάταγμα 67/98 σε εθνικό επίπεδο και τη Σύμβαση

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει πως η τροφή μπορεί να γίνει και φάρμακο. Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπευτικές πρακτικές ως φαρμακευτικά είδη αλλά και ως φορείς της θεϊκής ευλογίας. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Μητροπολιτικό Πάρκο«Αντώνης Τρίτσης»

Μητροπολιτικό Πάρκο«Αντώνης Τρίτσης» Μητροπολιτικό Πάρκο«Αντώνης Τρίτσης» Έγραψαν για το πάρκο ΣτοέλεοςτηςεγκατάλειψηςτοΠάρκοΤρίτση. «ΕΘΝΟΣ» ΥπόκατάρρευσητοΠάρκοΤρίτση. «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» Στο Πάρκο Τρίτση δεν έχουμε πια ζωή. «ΕφΣυν» ΠάρκοΤρίτση:

Διαβάστε περισσότερα

PLANT-NET CY. Δημιουργία Δικτύου Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών στην Κύπρο για τη Διατήρηση Ειδών και Οικοτόπων Προτεραιότητας LIFE08 NAT/CY/000453

PLANT-NET CY. Δημιουργία Δικτύου Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών στην Κύπρο για τη Διατήρηση Ειδών και Οικοτόπων Προτεραιότητας LIFE08 NAT/CY/000453 PLANT-NET CY Δημιουργία Δικτύου Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών στην Κύπρο για τη Διατήρηση Ειδών και Οικοτόπων Προτεραιότητας LIFE08 NAT/CY/000453 Ιούνιος 2012 2 Plant-Net Cy Plant-Net Cy 3 Το έργο Το έργο με

Διαβάστε περισσότερα

LIFE10 NAT/CY/000717. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο

LIFE10 NAT/CY/000717. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο JUNIPERCY LIFE10 NAT/CY/000717 Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο 3ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ Ιούνιος 2014 2 JUNIPERCY ΤΟ ΕΡΓΟ JUNIPERCY Το έργο «Βελτίωση της κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Κ ι λ µα µ τι τ κές έ Α λλ λ α λ γές Επι π πτ π ώ τ σει ε ς στη τ β ιοπο π ικιλό λ τη τ τα τ κ αι τ η τ ν ν ά γρια ζ ωή

Κ ι λ µα µ τι τ κές έ Α λλ λ α λ γές Επι π πτ π ώ τ σει ε ς στη τ β ιοπο π ικιλό λ τη τ τα τ κ αι τ η τ ν ν ά γρια ζ ωή Επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την άγρια ζωή Η παγκόσµια κλιµατική αλλαγή θεωρείται ως η σηµαντικότερη τρέχουσα απειλή για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Παραδείγµατα από την Κυπριακή Φύση Μερικές από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2015-2016 Στόχοι του προγράμματος μας ήταν: Η εκμάθηση μυστικών της κηπουρικής. Η απόκτηση γνώσεων για τη δημιουργία και τη διαχείριση του κήπου.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση της Ελληνικής χλωρίδας και βλάστησης στο αστικό περιβάλλον Βιοποικιλότητα στο αστικό πράσινο

Αξιοποίηση της Ελληνικής χλωρίδας και βλάστησης στο αστικό περιβάλλον Βιοποικιλότητα στο αστικό πράσινο Αξιοποίηση της Ελληνικής χλωρίδας και βλάστησης στο αστικό περιβάλλον Βιοποικιλότητα στο αστικό πράσινο Κυριάκος Γεωργίου Τομέας Βοτανικής, Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστήμιο Αθηνών E-mail kgeorghi@biol.uoa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Φ.. ΧΕΛΜΟΥ-ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ Dr. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΙΑΤΡΟΥ Καθηγητής ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Πρόεδρος Σ Φ Χελµού-Βουραϊκού Σύντοµο ιστορικό 1992 Πρόταση Ορειβατικού Συλλόγου Καλαβρύτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ:ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΧΛΩΡΙΔΑ- ΠΑΝΙΔΑ.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ:ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΧΛΩΡΙΔΑ- ΠΑΝΙΔΑ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ:ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΧΛΩΡΙΔΑ- ΠΑΝΙΔΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ; Είναι μία γεωγραφική περιοχή με εξαιρετική φυσική ομορφιά, που συγκεντρώνει σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη

Διαβάστε περισσότερα

Η άγρια βρώσιμη χλωρίδα της Κρήτης

Η άγρια βρώσιμη χλωρίδα της Κρήτης Σεμινάριο Βάμος 25-11-2008 Γεωργία- Διατροφή- Ποιότητα ζωής ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ Η άγρια βρώσιμη χλωρίδα της Κρήτης Κλεόνικος Σταυριδάκης Υπεύθ. Α/θμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου Εισαγωγή Η

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Βιότοπος Η φύση στην αυλή μας

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Βιότοπος Η φύση στην αυλή μας Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιότοπος ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ Περιβαλλοντική οργάνωση για τη διατήρηση της άγριας ζωής και την ορθή διαχείριση των ορεινών οικοσυστημάτων& του φυσικού περιβάλλοντος ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. 5 Δεκεμβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. 5 Δεκεμβρίου 2017 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 5 Δεκεμβρίου 2017 Η Ιστορία δεν είναι απλώς η μνήμη του παρελθόντος. Ερμηνεύει το παρόν και στοχεύει το μέλλον. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (1918 2017) Το όραμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Διαβάστε περισσότερα

Μικρο-Aποθέματα Φυτών

Μικρο-Aποθέματα Φυτών Μικρο-Aποθέματα Φυτών Γνωρίζω Προστατεύω Διατηρώ Σπάνια και ενδημικά φυτά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση Πιλοτικό Δίκτυο Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών στη Δυτική Κρήτη Γνωρίζεις ότι: 1734 10% 66 183 23 14 διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ- 2011

ΔΑΣΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ- 2011 ΔΑΣΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ- 2011 ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΔΑΣΩΝ 2011 Νέες προσεγγίσεις σε θέματα προστασίας και διατήρησης του φυσικού πλούτου της Κύπρου ΔΡ ΝΙΚΟΛΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ ΔΑΣοΛοrοΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: Δημοτικό Σχολείο Παλώδιας ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2011-2012 Αρ. Μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 38 Αρ. Εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 7 Εκπαιδευτικοί:

Διαβάστε περισσότερα

Βοτανικός Κήπος Διομήδους: ένας βοτανικός κήπος από ένα γενεαλογικό δένδρο

Βοτανικός Κήπος Διομήδους: ένας βοτανικός κήπος από ένα γενεαλογικό δένδρο Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Καποδιστριακό» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1-16 Μαΐου 2010, αριθμός φύλου 161-162, σσ. 8-9) Βοτανικός Κήπος Διομήδους: ένας βοτανικός κήπος

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση και Προστασία των Κυπριακών Δασών

Διαχείριση και Προστασία των Κυπριακών Δασών Δάση Τα κυπριακά δάση είναι σχεδόν στο σύνολο τους φυσικά και συντίθενται κυρίως από κωνοφόρα δέντρα και πλατύφυλλους θάμνους. Κυρίαρχο είδος αποτελούν τα πεύκα και ιδιαίτερα η τραχεία πεύκη (Pinus brutia)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 8 ου

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 8 ου ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 8 ου ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Ο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΕΦΡΑΙΜ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ : Α.Βασιλαρά, Κ. Μωραΐτης, Κ. Σερράος, Ε. Κλαμπατσέα ΕΞΑΜΗΝΟ : 8 ο ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ Ι ΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗ ΗΜΟΣ ΘΕΡΑΠΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Τίτλος δράσης ιαχείριση και Εμπορία Αρωματικών και

Διαβάστε περισσότερα

Διαφύλαξη της γεωργικής μας κληρονομιάς

Διαφύλαξη της γεωργικής μας κληρονομιάς Διαφύλαξη της γεωργικής μας κληρονομιάς Αλκίνοος Νικολαΐδης, Διευθυντής Αξία των τοπικών ποικιλιών Οι τοπικές ποικιλίες καλλιεργούμενων ειδών είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας εξελικτικής διαδικασίας και επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

LIFE08 NAT/CY/ Δράση Γ.5: Εμπλουτισμός των πληθυσμών των υπό μελέτη ειδών

LIFE08 NAT/CY/ Δράση Γ.5: Εμπλουτισμός των πληθυσμών των υπό μελέτη ειδών LIFE08 NAT/CY/000453 Δράση Γ.5: Εμπλουτισμός των πληθυσμών των υπό μελέτη ειδών Παραδοτέο: Έκθεση για τον Εμπλουτισμό των Πληθυσμών των Υπό Μελέτη Ειδών PLANT-NET CY Ιούνιος 2013 Περιεχόμενα I. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

P L A N T - N E T C Y

P L A N T - N E T C Y P L A N T - N E T C Y Περιεχόμενα Εισαγωγή και στόχοι έργου 1 Μικρο-Αποθέματα Φυτών (ΜΑΦ) 1 Arabis kennedyae 2 Astragalus macrocarpus subsp. lefkarensis Centaurea akamantis 2 3 Ophrys kotschyi 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

LIFE07 NAT/GR/ PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR ) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης.

LIFE07 NAT/GR/ PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR ) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης. LIFE07 NAT/GR/000286 PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης www.parnonaslife.gr Δρ. Πέτρος Κακούρος petros@ekby.gr Η πυρκαγιά Η θέση της πυρκαγιάς

Διαβάστε περισσότερα

1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-15 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας από το 2007 πραγματοποιεί Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των αυτοφυών αρωματικών / φαρμακευτικών φυτών: η περίπτωση της ρίγανης του όρους Κόζιακα (Ν. Τρικάλων)

Αξιοποίηση των αυτοφυών αρωματικών / φαρμακευτικών φυτών: η περίπτωση της ρίγανης του όρους Κόζιακα (Ν. Τρικάλων) Εκπαιδευτική Ημερίδα «Καλλιέργεια και αξιοποίηση των αυτοφυών αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών του N. Τρικάλων» Επιμελητήριο Τρικάλων, 18 Απριλίου 2018 Αξιοποίηση των αυτοφυών αρωματικών / φαρμακευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Φύση και Σχολικοί Κήποι. Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής Αναπληρωτής Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας e-mail: papachad@teilar.gr

Φύση και Σχολικοί Κήποι. Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής Αναπληρωτής Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας e-mail: papachad@teilar.gr Φύση και Σχολικοί Κήποι Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής Αναπληρωτής Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας e-mail: papachad@teilar.gr Ιστορικά στοιχεία Η «μόρφωση» του ανθρώπου άρχισε άτυπα από την επαφή του με

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04 ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Μαρία Κιτριλάκη Διαχείριση φυσικών περιοχών Η σύγχρονη αντίληψη για τη διαχείριση των φυσικών περιοχών δεν κυριαρχείται από την παλαιότερη τακτική της εξάντλησης αλλά από

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ. Ε και Στ τάξη

ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ. Ε και Στ τάξη ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ Ε και Στ τάξη Μελέτη πεδίου Πεύκο Επιστημονική ονομασία: Pinus Περιγραφή: Αειθαλή δεντρα με χοντρό και φολιδωτό κορμό και ύψος από 15μ. 80μ. Μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια. Πού

Διαβάστε περισσότερα

«Η Επίδραση της Βόσκησης στη Βιοποικιλότητα του Ακάμα»

«Η Επίδραση της Βόσκησης στη Βιοποικιλότητα του Ακάμα» «Η Επίδραση της Βόσκησης στη Βιοποικιλότητα του Ακάμα» Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη Ακάμα Περιφερειακό Συνέδριο ΕΕ-Κύπρος 24/01/2015 Μηνάς Παπαδόπουλος Τομέας Πάρκων και Περιβάλλοντος Τμήμα Δασών ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτικός και ποιοτικός προσδιορισμός αιθέριων ελαίων ρίγανης του όρους Κόζιακα (Ν. Τρικάλων)

Ποσοτικός και ποιοτικός προσδιορισμός αιθέριων ελαίων ρίγανης του όρους Κόζιακα (Ν. Τρικάλων) Εκπαιδευτική Εσπερίδα Αξιοποίηση αυτοφυών φυτών του Κόζιακα για δημιουργία προϊόντων τοπικής προέλευσης Επιμελητήριο Τρικάλων 21 Μαρτίου 2019 Ποσοτικός και ποιοτικός προσδιορισμός αιθέριων ελαίων ρίγανης

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία και ο ρόλος της κρητικής χλωρίδας. Δρ. Κυπριωτάκης Ζαχαρίας, Ομότιμος καθηγητής Τ.Ε.Ι Κρήτης- Συνεργάτης Μ.Φ.Ι.Κ.

Η σημασία και ο ρόλος της κρητικής χλωρίδας. Δρ. Κυπριωτάκης Ζαχαρίας, Ομότιμος καθηγητής Τ.Ε.Ι Κρήτης- Συνεργάτης Μ.Φ.Ι.Κ. Η σημασία και ο ρόλος της κρητικής χλωρίδας Δρ. Κυπριωτάκης Ζαχαρίας, Ομότιμος καθηγητής Τ.Ε.Ι Κρήτης- Συνεργάτης Μ.Φ.Ι.Κ. Βασικά γεωφυσικά χαρακτηριστικά της Κρήτης Πέμπτο νησί της Μεσογείου (8.300 Km2),

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧ.ΕΤΗ 2012-13,2013-14..

ΣΧ.ΕΤΗ 2012-13,2013-14.. ΣΧ.ΕΤΗ 2012-13,2013-14.. Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ αισθητική απόλαυση μέσο για τη σχολική διδασκαλία, η οποία εστιάζει στη διατροφή και την υγεία δίνει ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ

ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΥΜΝ. Ν. ΛΑΜΨΑΚΟΥ ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΑΞΕΙΣ Α,Β & Γ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΑΚΡΙΩΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΕ 11 ΠΙΤΣΙΝΗ ΑΝΤΑ ΠΕ 17 ΤΣΑΜΙΤΑ ΣΤΑΡΟΥΛΑ ΠΕ «ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ»

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την radiovereniki.gr Σάββατο, 17 Νοέμβριος :23 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 17 Νοέμβριος :38

Συντάχθηκε απο τον/την radiovereniki.gr Σάββατο, 17 Νοέμβριος :23 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 17 Νοέμβριος :38 Δυναµική καλλιέργεια για την χώρα µας θεωρείται η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, γιατί αποτελεί ιδανική λύση για την αξιοποίηση μειονεκτικών, ορεινών ή ημιορεινών εκτάσεων, συμβάλλοντας

Διαβάστε περισσότερα

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Σχολική χρονιά 2013-2014 αγρινό: Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό και ενδημικό είδος στην Κύπρο. Χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πανίδας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000

Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 Ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 Αρβανίτης Παντελής Δασολόγος, PhD Δ/νση Δασών Ηρακλείου τηλ 2810264962. email: p.arvanitis@apdkritis.gov.gr NATURA 2000

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: 2014-2015 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΓΕΛ Κρανιδίου Τάξη : Β Λυκείου Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αρωματικά φυτά και βότανα: η δύναμη της φύσης σύμμαχός μας!» ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να γνωρίσουμε και να καταγράψουμε τους ελληνικούς βιότοπους και να εντοπίσουμε τα ζώα

Διαβάστε περισσότερα

Β βραβείο: η αστική γέφυρα

Β βραβείο: η αστική γέφυρα Μελέτη ενοποίησης σημείων ενδιαφέροντος και ανάπλασης της περιοχής πέριξ του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών. Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, Περιφέρεια Δυτικής

Διαβάστε περισσότερα

Συνεισφορά της ερευνητικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών στη Βιοποικιλότητα και Διατήρηση της Φύσης

Συνεισφορά της ερευνητικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών στη Βιοποικιλότητα και Διατήρηση της Φύσης Συνεισφορά της ερευνητικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών στη Βιοποικιλότητα και Διατήρηση της Φύσης Δρ. Δώρα Χειμωνίδου 1 ο Παγκύπριο Επιστημονικό Συνέδριο: Περιβαλλοντική Επισκόπηση:

Διαβάστε περισσότερα

Μουσείο Ιατρικής Κρήτης «Φαρμακευτικά Φυτά. Από την παραδοσιακή και τη λαϊκή ιατρική στην Επιστήμη». Κυριακή 18 Νοέμβρη, χώρος: ΜΟΥΣΕΙΟ- Τμ.

Μουσείο Ιατρικής Κρήτης «Φαρμακευτικά Φυτά. Από την παραδοσιακή και τη λαϊκή ιατρική στην Επιστήμη». Κυριακή 18 Νοέμβρη, χώρος: ΜΟΥΣΕΙΟ- Τμ. Κυριακή 18 Νοέμβρη, χώρος: ΜΟΥΣΕΙΟ- Τμ. Χημείας 10:00-11:00 Καλωσόρισμα Εναρξη σεμιναρίου, γνωριμία με το Μουσείο Ιατρικής (Ξενάγηση) 11:00-12:00 Αρωματικά φυτά της Κρήτης: από την ιστορική παράδοση και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (http://www.auth.gr/for) Π.Γ. Αλιζώτη Επίκουρη Καθηγήτρια Page 1 Διακονεί την επιστήμη που έχει ως αντικείμενο την προστασία, ανάπτυξη και αειφορική

Διαβάστε περισσότερα

«Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός»

«Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός» «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Επαγγελματίες Τουρισμού «Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός» Ομαλός

Διαβάστε περισσότερα

1 η Συνάντηση Επιτροπής Ενδιαφερόμενων Φορέων

1 η Συνάντηση Επιτροπής Ενδιαφερόμενων Φορέων 1 η Συνάντηση Επιτροπής Ενδιαφερόμενων Φορέων 30 Μαρτίου 2017 Ολιστική διαχείριση του οικοτόπου προτεραιότητας 9590* στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 «Κοιλάδα Kέδρων-Κάμπος» LIFE15 NAT/CY/000850 Νικόλας

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης Δράσεις Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου - Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στην ανάδειξη και προβολή της περιοχής Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Leocarpus fragilis. Ανοιξιάτικα. Μανιτάρια. του Παρνασσού ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Leocarpus fragilis. Ανοιξιάτικα. Μανιτάρια. του Παρνασσού ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Leocarpus fragilis ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 Ανοιξιάτικα Μανιτάρια του Παρνασσού Φωτογραφίες : Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη, Πρόεδρος Μανιταροφίλων Ελλάδας Trametes versicolor Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΙΚΙΟΥ ΜΑΡΙΚΑΙΤΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΥΓΟΥΛΕΑ -ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ

ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΙΚΙΟΥ ΜΑΡΙΚΑΙΤΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΥΓΟΥΛΕΑ -ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΙΚΙΟΥ ΜΑΡΙΚΑΙΤΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΥΓΟΥΛΕΑ -ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ Η γη είναι ένας πλανήτης που όλα αυτά τα χρόνια φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύρια είδη ζώων και φυτών. Ως άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Χλωρίδα: Διατήρηση και Αξιοποίηση των Αρωματικών -Φαρμακευτικών Ειδών (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.)

Ελληνική Χλωρίδα: Διατήρηση και Αξιοποίηση των Αρωματικών -Φαρμακευτικών Ειδών (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) Ελληνική Χλωρίδα: Διατήρηση και Αξιοποίηση των Αρωματικών -Φαρμακευτικών Ειδών (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) Δρ Ελένη Μαλούπα, Τακτική Ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ Fritilaria pontica Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Πρόγραμμα εκπαιδευτικών ξεναγήσεων μαθητών στους χώρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το ακαδημαϊκό έτος ».

Θέμα: «Πρόγραμμα εκπαιδευτικών ξεναγήσεων μαθητών στους χώρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το ακαδημαϊκό έτος ». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ TAX. Δ/ΝΣΗ: ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 75, 11855, ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες: Γεώργιος Τριλίβας, Μαρία Παπαδάκη Τηλ.: 210-5294840,4844,4845 Fax: 210-5294820 Email: public.relations@aua.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ Υδατικά οικοσυστήματα Στη βιόσφαιρα υπάρχουν δύο είδη οικοσυστημάτων: τα υδάτινα και τα χερσαία. Tα υδάτινα οικοσυστήματα διαχωρίζονται ανάλογα με την αλατότητα του νερού

Διαβάστε περισσότερα

Διατήρηση της βιοποικιλότητας: Η ανάγκη προστασίας & βασικές θεσμικές προβλέψεις

Διατήρηση της βιοποικιλότητας: Η ανάγκη προστασίας & βασικές θεσμικές προβλέψεις Διατήρηση της βιοποικιλότητας: Η ανάγκη προστασίας & βασικές θεσμικές προβλέψεις Δρ. Ιόλη Χριστοπούλου, The Green Tank LIFE NATURA THEMIS, Ηράκλειο, 10.04.2019 Δομή της παρουσίασης Η απώλεια της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: /288

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: /288 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣ. ΦΥΤΩΡΙΩΝ, ΔΑΣ. ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ -> ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ ΧΡΥΣΑΕΤΟΙ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Είμαστε μέλη της ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με το περιβάλλον και με το τι μας κάνει να χαμογελάμε στη φύση. Επιλέξαμε αυτό το θέμα επειδή πιστεύουμε πως ακόμα υπάρχουν πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Εκ περιτροπής όλα τα παιδιά. 1.1 Ολόχρονα. 1.2 Φλεβάρης. 1.2 Ε τάξεις

1.1 Εκ περιτροπής όλα τα παιδιά. 1.1 Ολόχρονα. 1.2 Φλεβάρης. 1.2 Ε τάξεις ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ/ΟΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΝΤΥΠΑ 1.1 Δημιουργία πινακίδας εντός σχολείου για ενημέρωση παιδιών για το Οικολογικό - Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του σχολείου και πινακίδες τάξεων.

Διαβάστε περισσότερα

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 Διάρκεια: 01/01/10-30/06/13 Συνεργαζόμενοι φορείς: Τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Frederick

Διαβάστε περισσότερα

NATURA 2000 NATURA 2000 ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑ

NATURA 2000 NATURA 2000 ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑ NATURA 2000 NATURA 2000 Το Natura 2000 (Φύση 2000) είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΓΠΑ) ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Α ΤΑΞΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΓΠΑ) ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Α ΤΑΞΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΓΠΑ) ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 - Α ΤΑΞΗ Την Τρίτη 4-12-2018 η Α Τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας στον Βοτανικό.

Διαβάστε περισσότερα

Το ονόμασαν παγκράτιο γιατί φυτρώνει σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες αλλά και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Το ονόμασαν παγκράτιο γιατί φυτρώνει σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες αλλά και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. 1o ΓΕΛ ΘΕΡΜΗΣ Project Β1 Καλλιέργεια απειλούμενων φυτών και οικολογικής συνείδησης. Κρίνος της θάλασσας (Pancratium marytimum) Βυζαντινό λείριο (Lilium chalcedonicum) O κρίνος της θάλασσας είναι ένα αυτοφυές

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις εξωστρέφειας του ΦΔ

Δράσεις εξωστρέφειας του ΦΔ Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου Δράσεις εξωστρέφειας του ΦΔ Χαμόγλου Μαρία MSc, Χατζηγούλας Αλέξανδρος, Δρ. Παπαδημητρίου Δότη Δράσεις εξωστρέφειας

Διαβάστε περισσότερα

2 o ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΔΕΛΣΙΟ. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο LIFE10 NAT/CY/

2 o ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΔΕΛΣΙΟ. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο LIFE10 NAT/CY/ 2 o ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΔΕΛΣΙΟ J U N I P E R C Y 1 www.junipercy.org.cy Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο LIFE10 NAT/CY/000717 Ιούνιος 2013 2 JUNIPERCY Το έργο με

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογικό - Περιβαλλοντικό Πάρκο στο. Βιοποικιλότητας και της Φύσης

Αρχαιολογικό - Περιβαλλοντικό Πάρκο στο. Βιοποικιλότητας και της Φύσης Αρχαιολογικό - Περιβαλλοντικό Πάρκο στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου: η συνιστώσα της Φυσικό κεφάλαιο Οικοσυστημικές υπηρεσίες Βιοποικιλότητας και της Φύσης Οι πόροι του Φυσικού Κεφαλαίου = αποθέματα από τα

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπυρική Διαχείριση Δασών Ψυχρόβιων Κωνοφόρων

Μεταπυρική Διαχείριση Δασών Ψυχρόβιων Κωνοφόρων Μεταπυρική Διαχείριση Δασών Ψυχρόβιων Κωνοφόρων Μ. Αριανούτσου, Δρ. Καζάνης Δημήτρης Τομέας Οικολογίας - Ταξινομικής Τομέας Οικολογίας -Τμήμα Βιολογίας Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρεωτικής. «Το σχολείο μου ταξιδεύει με τον Περσέα» Λαύριο 6-9 Μαρτίου 2014

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρεωτικής. «Το σχολείο μου ταξιδεύει με τον Περσέα» Λαύριο 6-9 Μαρτίου 2014 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρεωτικής «Το σχολείο μου ταξιδεύει με τον Περσέα» Λαύριο 6-9 Μαρτίου 2014 Η σπουδαιότητα του Λαυρίου 1. Πλούσια κοιτάσματα ορυκτών 2. Η αρχαία ιστορία της περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑ ΑΣΩΣΗ ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η ΑΝΑ ΑΣΩΣΗ ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η ΑΝΑ ΑΣΩΣΗ ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΣΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Τα δάση είναι απαραίτητα στη ζωή τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων και γενικά για τη ύπαρξη της ζωής

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία Γενετικής Βιολογικής Ποικιλότητας

Προστασία Γενετικής Βιολογικής Ποικιλότητας Εργαστήριο Δασικής Γενετικής και Βελτίωσης Δασοπονικών Ειδών Προστασία Γενετικής Βιολογικής Ποικιλότητας Διαχείριση της Γενετικής Ποικιλότητας (με έμφαση στα μεσογειακά δάση) 1 Βιοποικιλότητα Ορίζεται,

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών

Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών Δίκτυο NATURA 2000 στην Κρήτη: Υπηρεσίες οικοσυστημάτων αγροτικών περιοχών Άγιοι Δέκα, 10-05-2017 Ελισάβετ Γεωργοπούλου Βιολόγος Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης LIFE13 INF/GR/000188

Διαβάστε περισσότερα

LIFE07 NAT/GR/ PINUS Οι δράσεις αποκατάστασης του καμένου δάσους μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα.

LIFE07 NAT/GR/ PINUS Οι δράσεις αποκατάστασης του καμένου δάσους μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα. LIFE07 NAT/GR/000286 PINUS Οι δράσεις αποκατάστασης του καμένου δάσους μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα www.parnonaslife.gr Δρ. Πέτρος Κακούρος petros@ekby.gr Η πυρκαγιά Η θέση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Στρατηγική για τα Δάση/ Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας

Εθνική Στρατηγική για τα Δάση/ Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας Εθνική Στρατηγική για τα Δάση/ Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας Κωδικοποιημένη συνεισφορά συμμετεχόντων στην πρώτη Συνάντηση Διαβούλευσης Αθήνα, 10/05/2018 Περιεχόμενα ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικές Ποικιλίες. Γεωπονική Θεώρηση - O Ρόλος τους στην Σημερινή Γεωργία. Πηνελόπη Μπεμπέλη

Τοπικές Ποικιλίες. Γεωπονική Θεώρηση - O Ρόλος τους στην Σημερινή Γεωργία. Πηνελόπη Μπεμπέλη Τοπικές Ποικιλίες Γεωπονική Θεώρηση - O Ρόλος τους στην Σημερινή Γεωργία Πηνελόπη Μπεμπέλη Τοπικές Ποικιλίες (Εγχώριοι Πληθυσμοί) Είναι ετερογενείς πληθυσμοί Είναι τοπικά προσαρμοσμένοι Έχουν δημιουργηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Σχολικός κήπος. Β. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ Νοέμβρης 2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Σχολικός κήπος. Β. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ Νοέμβρης 2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχολικός κήπος ΕΙΣΑΓΩΓΗ Βαρβάρα Παναγιωτίδου Διδάκτωρ Βιολογίας www.didascience.wordpress.com "Είναι αδύνατο για ένα παιδί που εργάζεται στον κήπο να μη συντονιστεί με ορισμένους παγκόσμιους

Διαβάστε περισσότερα

Δ/νση: Αγ. Αλεξίου 35, 250 01 Καλάβρυτα Τηλ. Επικοινωνίας: 26920 29140, Φαξ: 26920 29141 e-mail: fdxb@otenet.gr Web site: http://www.fdchelmos.

Δ/νση: Αγ. Αλεξίου 35, 250 01 Καλάβρυτα Τηλ. Επικοινωνίας: 26920 29140, Φαξ: 26920 29141 e-mail: fdxb@otenet.gr Web site: http://www.fdchelmos. Το έργο και οι δράσεις του Φ.Δ. Χελμού- Βουραϊκού για την προστασία και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Κουμούτσου Ελένη, Περιβαλλοντολόγος MSc, Συντονίστρια Έργου Δ/νση: Αγ. Αλεξίου 35, 250 01 Καλάβρυτα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 10-12 Απριλίου 2009, ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΑΙΘΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & Λ. Τ. ΛΕΧΑΙΟΥ. Μια γιορτή αφιερωμένη στη Φ Υ Σ Ι Κ Η Κ Α Λ Λ Ι Ε Ρ Γ Ε Ι Α

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 10-12 Απριλίου 2009, ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΑΙΘΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & Λ. Τ. ΛΕΧΑΙΟΥ. Μια γιορτή αφιερωμένη στη Φ Υ Σ Ι Κ Η Κ Α Λ Λ Ι Ε Ρ Γ Ε Ι Α ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «12 Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ» 10-12 Απριλίου 2009, ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΑΙΘΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & Λ. Τ. ΛΕΧΑΙΟΥ Μια γιορτή αφιερωμένη στη Φ Υ Σ Ι Κ Η Κ Α Λ Λ Ι Ε Ρ Γ Ε Ι Α και τις Π Ο Ι Κ Ι Λ Ι Ε Σ Α Ν Ο

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη» Ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Περιβάλλον Πολιτισμός: Πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Δήμο Αγίου Βασιλείου» Σπήλι, Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

LIFE07 NAT/GR/ PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR ) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης.

LIFE07 NAT/GR/ PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR ) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης. LIFE07 NAT/GR/000286 PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης www.parnonaslife.gr Δρ. Πέτρος Κακούρος petros@ekby.gr Εταίροι και προϋπολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΙΑΤΛ: Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο

ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΙΑΤΛ: Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΙΑΤΛ: Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο Εργασία στο μάθημα της Λογοτεχνίας Βασιλική Χανή Β4 WWF Ελλάς Κάποια ιστορικά στοιχεία Η δράση στην Ελλάδα ξεκινά το 1969 με την αποκατάσταση τού

Διαβάστε περισσότερα

«Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE»

«Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE» «Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE» Πρόγραμμα LIFE+ «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές NATURA

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά προβλήματα & λύσεις στη γεωργία της Κρήτης

Περιβαλλοντικά προβλήματα & λύσεις στη γεωργία της Κρήτης Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 Περιοχές NATURA 2000: Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη; Περιβαλλοντικά προβλήματα & λύσεις στη γεωργία της Κρήτης Βασίλης Γκισάκης Δρ, Γεωπόνος Βιολογική Γεωργία Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία και αξιοποίηση των Ελληνικών αρωματικών φυτών σε Βοτανικούς Κήπους. Δρ. Ελένη Μαλούπα

Προστασία και αξιοποίηση των Ελληνικών αρωματικών φυτών σε Βοτανικούς Κήπους. Δρ. Ελένη Μαλούπα Γεννάδειος Βιβλιοθήκη Σεμινάριο στο πλαίσιο της έκθεσης Flora Graeca 19 Μαΐου 2016 Προστασία και αξιοποίηση των Ελληνικών αρωματικών φυτών σε Βοτανικούς Κήπους. Δρ. Ελένη Μαλούπα Τακτική ερευνήτρια ΕΛΓΟ-

Διαβάστε περισσότερα

LIFE PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα μέσω μιας δομημένης προσέγγισης

LIFE PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα μέσω μιας δομημένης προσέγγισης LIFE PINUS Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα μέσω μιας δομημένης προσέγγισης Εταίροι, διάρκεια και προϋπολογισμός Έναρξη έργου 1/1/2009 Oλοκλήρωση 30/6/2013 To έργο έχει προϋπολισμό 3,035,791.00

Διαβάστε περισσότερα

Ενδημικά και προστατευόμενα φυτά διαρκής παρακολούθηση

Ενδημικά και προστατευόμενα φυτά διαρκής παρακολούθηση Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε) Management Body of Ecodevelopment Area of Karla - Mavrovouni Kefalovriso Velestino (E.A.Ka.Ma.Ke.Ve)

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ»

«ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ» 2 Ο ΓΕΛ ΚΙΛΚΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ» ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΛΠΑΚΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ0404 ΓΑΖΕΠΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη πεδίου (Το γιατί και το πώς) ΚΠΕ Καστρίου 22/03/2014. Ιωάννα Ντίνου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Γ ΔΔΕ Αθήνας

Μελέτη πεδίου (Το γιατί και το πώς) ΚΠΕ Καστρίου 22/03/2014. Ιωάννα Ντίνου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Γ ΔΔΕ Αθήνας Μελέτη πεδίου (Το γιατί και το πώς) ΚΠΕ Καστρίου 22/03/2014 Ιωάννα Ντίνου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Γ ΔΔΕ Αθήνας Άτυπη μορφή εκπαιδευτικής διαδικασίας συνδυάζει: Ψυχαγωγική εκδρομή με υλοποίηση παιδαγωγικών

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα της Κρήτης, ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος;

Βότανα της Κρήτης, ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος; Βότανα της Κρήτης, ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος; Δρ. Κώστας Δ. Οικονομάκης Γεωπόνος, τέως Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ c.economakis@yahoo.gr Α) ΠΑΡΟΎΣΑ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ Η αρωματική-φαρμακευτική χλωρίδα της Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

«Πράσινα» Επαγγέλματα στον πρωτογενή τομέα ΓΚΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΡΜΕΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

«Πράσινα» Επαγγέλματα στον πρωτογενή τομέα ΓΚΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΡΜΕΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ «Πράσινα» Επαγγέλματα στον πρωτογενή τομέα ΓΚΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΡΜΕΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ «Πράσινα» Επαγγέλματα Δεν υπάρχουν «πράσινα» επαγγέλματα. Όλα τα επαγγέλματα πρέπει να είναι «πράσινα»!! Ο διαχωρισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΣΕΡΙΔΑ Τ.Α.Α.N. ΑΧΑΪΑΣ 27/05/2015 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ Εισηγήτρια ΠΕΓΚΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΟΥ Σποροπαραγωγικήεπιχείρηση Τι μπορεί να παράγει και να εμπορεύεται; 1. σπόρους φυτών μεγάλης

Διαβάστε περισσότερα

Ο EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΦΥΗΣ ΛΥΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΥΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΦΥΗΣ ΛΥΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΥΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΦΥΗΣ ΛΥΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΥΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΛΥΚΙΣΚΟΣ ( HUMULUS LUPULUS) (γερμανικά HOPFEN και αγγλικά HOPS. Ο Γεωπόνος Παύλος Καπόγλου αναφέρθηκε στις δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ.

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής, Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ Ο ρόλος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην οικονομική ανάπτυξη του Ν.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ Ο ρόλος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην οικονομική ανάπτυξη του Ν. ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ Ο ρόλος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην οικονομική ανάπτυξη του Ν. Καστοριάς Δρ. Δημήτρης Νάτος / Γεωπόνος Εξέλιξη διεθνούς αγοράς Θεραπευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις συλλογικότητας στην καλλιέργεια και επιχειρηματική αξιοποίηση των ελληνικών αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών

Δράσεις συλλογικότητας στην καλλιέργεια και επιχειρηματική αξιοποίηση των ελληνικών αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2014 - Ημερίδα «Τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά ως Μοχλός Αέναης Ανάπτυξης της Χώρας» Δράσεις συλλογικότητας στην καλλιέργεια και επιχειρηματική αξιοποίηση των ελληνικών αρωματικών/φαρμακευτικών

Διαβάστε περισσότερα

1. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ Αθήνας elniarchou@gmail.com 2. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Ε. Γ Αθήνας iodinou@gmail.

1. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ Αθήνας elniarchou@gmail.com 2. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Ε. Γ Αθήνας iodinou@gmail. Η συμβολή των Τοπικών Θεματικών Δικτύων Π.Ε. των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Γ Αθήνας με θέμα τους Σχολικούς Κήπους στην απόκτηση γνώσεων και στην ανάδειξη συνεργασιών μεταξύ εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

17PROC

17PROC ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ημερομηνία 16-02-2017 Α.Π.: 396 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

LIFE PINUS Η δομημένη προσέγγιση για την αποκατάσταση των καμένων δασών μαύρης πεύκης

LIFE PINUS Η δομημένη προσέγγιση για την αποκατάσταση των καμένων δασών μαύρης πεύκης LIFE PINUS Η δομημένη προσέγγιση για την αποκατάσταση των καμένων δασών μαύρης πεύκης Τα δάση μαύρης πεύκης στην Ευρώπη, την Ελλάδα και τον Πάρνωνα Pinus nigra subsp. nigra var. caramanica Στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ; Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία των ζώντων οργανισμών στη Γη. Περιλαμβάνει όλους

Διαβάστε περισσότερα