Δείκτθσ Αξιολόγθςθσ 3.2: Ανάπτυξθ και εφαρμογι παιδαγωγικών πρακτικών και πρακτικών αξιολόγθςθσ των μακθτών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δείκτθσ Αξιολόγθςθσ 3.2: Ανάπτυξθ και εφαρμογι παιδαγωγικών πρακτικών και πρακτικών αξιολόγθςθσ των μακθτών"

Transcript

1 Δείκτθσ Αξιολόγθςθσ 3.2: Ανάπτυξθ και εφαρμογι παιδαγωγικών πρακτικών και πρακτικών αξιολόγθςθσ των μακθτών ΤΟΜΕΑΣ 3: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Περιγραφι: Ο δείκτθσ εξετάηει τισ παιδαγωγικζσ πρακτικζσ που διαμορφϊνουν τθ λειτουργία τθσ ςχολικισ τάξθσ, κακϊσ και τισ πρακτικζσ αξιολόγθςθσ των μακθτϊν. Εςτιάηει τθν προςοχι ςε παραμζτρουσ που προςδιορίηουν τθν ποιότθτα τθσ παιδαγωγικισ ςχζςθσ δαςκάλου-μακθτι, όπωσ είναι θ ανταπόκριςθ του εκπαιδευτικοφ ςτισ εξατομικευμζνεσ ανάγκεσ του κάκε μακθτι, οι ςτακερά υψθλζσ προςδοκίεσ του για όλουσ τουσ μακθτζσ και θ παρακίνθςι τουσ για τθν εκπλιρωςθ των προςδοκιϊν αυτϊν, θ ενκάρρυνςθ των πρωτοβουλιϊν, ο ςαφισ προςδιοριςμόσ των αρχϊν με βάςθ τισ οποίεσ διαμορφϊνεται θ εκπαιδευτικι διαδικαςία και θ διαςφάλιςθ γενικά κατάλλθλου παιδαγωγικοφ κλίματοσ. Περαιτζρω επικεντρϊνει το ενδιαφζρον ςτθν ποιότθτα τθσ αξιολογικισ διαδικαςίασ που αναπτφςςεται ςτθ ςχολικι τάξθ: θ διαμορφωτικι λειτουργία τθσ αξιολόγθςθσ για τθν ανατροφοδότθςθ τθσ διδαςκαλίασ, θ υιοκζτθςθ ποικίλων αξιολογικϊν μεκόδων ανάλογα με τουσ ςτόχουσ και το περιεχόμενο τθσ διδαςκαλίασ, θ ςυςτθματικι καταγραφι τθσ επίδοςθσ των μακθτϊν και θ τακτικι ενθμζρωςθ τουσ για τθν ποιότθτα τθσ εργαςίασ τουσ, αποτελοφν, μεταξφ άλλων, ςθμαντικά ςτοιχεία για τθν αποτίμθςθ του δείκτθ. Σκοπόσ: Με τον δείκτθ αυτό επιχειρείται θ αποτίμθςθ των παιδαγωγικϊν πρακτικϊν και των πρακτικϊν αξιολόγθςθσ των μακθτϊν που αναπτφςςονται ςτθ ςχολικι τάξθ. Με τθ μελζτθ παραμζτρων που προςδιορίηουν τθν παιδαγωγικι ςχζςθ/επικοινωνία δαςκάλου-μακθτι, κακϊσ και τθν ποιότθτα τθσ λειτουργίασ τθσ αξιολόγθςθσ (ςαφζσ πλαίςιο εργαςίασ, παιδαγωγικό κλίμα, δράςεισ ενίςχυςθσ και υποςτιριξθσ των μακθτϊν, αξιοποίθςθ των αποτελεςμάτων αξιολόγθςθσ για ανατροφοδότθςθ και βελτίωςθ τθσ διδαςκαλίασ κ.λπ.) εντοπίηονται προβλιματα και αδυναμίεσ και αναγνωρίηονται ικανοποιθτικά αποτελζςματα (ωσ απόρροια καλϊν πρακτικϊν και ομαλισ λειτουργίασ τθσ ςχολικισ τάξθσ). Ειδικό ενδιαφζρον ζχει θ ςυγκριτικι αξιολόγθςθ των αποτελεςμάτων που αφοροφν τον ςυγκεκριμζνο δείκτθ ςε ςχζςθ με άλλουσ δείκτεσ, όπωσ: Οργάνωςθ και ςυντονιςμόσ τθσ ςχολικισ ηωισ, Σχζςεισ μεταξφ εκπαιδευτικϊν μακθτϊν και μεταξφ των μακθτϊν, Ανάπτυξθ και εφαρμογι διδακτικϊν πρακτικϊν, Αξιοποίθςθ, υποςτιριξθ και ανάπτυξθ του ανκρϊπινου δυναμικοφ κ.ά. Εξετάηεται επίςθσ θ πικανι ςφνδεςθ του δείκτθ με τθν ανάπτυξθ ςχεδίων δράςθσ ςτθ ςχολικι μονάδα.

2 Ενδεικτικά κριτιρια ποιότθτασ: Ενίςχυςθ τθσ παιδαγωγικισ ςχζςθσ δαςκάλου-μακθτι Χριςθ ποικίλων μεκόδων αξιολόγθςθσ Συςτθματικι παρακολοφκθςθ τθσ προόδου και ανατροφοδότθςθ των μακθτϊν για τθν ποιότθτα τθσ εργαςίασ τουσ Αξιοποίθςθ δεδομζνων τθσ αξιολόγθςθσ για ανατροφοδότθςθ τθσ διδαςκαλίασ Mζκοδοσ εργαςίασ: Για τθ διερεφνθςθ των χαρακτθριςτικϊν του δείκτθ μποροφν να χρθςιμοποιθκοφν, μεταξφ άλλων, οι ακόλουκεσ μζκοδοι και εργαλεία: Αξιοποίθςθ ςχετικϊν ςτοιχείων, που αφοροφν ςτα επιμζρουσ κριτιρια του δείκτθ, από το αρχείο του ςχολείου (Βιβλίο Πράξεων του Διευκυντι, Βιβλίο Πράξεων Συλλόγου Διδαςκόντων, καταχωριςεισ του ςχολείου ςε υπάρχουςεσ βάςεισ δεδομζνων κ.ά.). Για ζνα ςυγκεκριμζνο χρονικό διάςτθμα, τιρθςθ ατομικοφ θμερολογίου από τον εκπαιδευτικό για τθν καταγραφι ςτοιχείων τθσ διδακτικισ διαδικαςίασ που ςυνδζονται με επιμζρουσ διαςτάςεισ ποιότθτασ του δείκτθ: για παράδειγμα, καταγραφι των περιπτϊςεων κατά τισ οποίεσ ζχει αξιοποιιςει δεδομζνα αξιολόγθςθσ των μακθτϊν για βελτίωςθ τθσ διδαςκαλίασ ι για εξατομικευμζνθ παρζμβαςθ και υποςτιριξθ κ.λπ. Παρατιρθςθ επιλεγμζνων διαςτάςεων τθσ διδαςκαλίασ, ςχετικϊν με τον ςυγκεκριμζνο δείκτθ, από ςυνάδελφο ίδιασ ι διαφορετικισ ειδικότθτασ. Επανάλθψθ τθσ διαδικαςίασ ςτθν τάξθ του ςυναδζλφου με αντιςτροφι των ρόλων διδάςκοντα παρατθρθτι. Συηιτθςθ των δεδομζνων που κα προκφψουν. Καταγραφι των απόψεων των μακθτϊν ι και των γονζων με ερωτθματολόγιο ςχετικά με τθν ποιότθτα των παιδαγωγικϊν πρακτικϊν και των πρακτικϊν αξιολόγθςθσ (βλ. ενδεικτικά ερωτιματα διερεφνθςθσ του δείκτθ). Διακζςιμα ςτο ςχολείο ςτοιχεία για τθ διερεφνθςθ του δείκτθ: Από το αρχείο του ςχολείου (Βιβλίο Πράξεων Διευκυντι, Βιβλίο Πράξεων Διδαςκόντων, κ.λπ.) αξιοποιοφνται και ςυνεκτιμϊνται ςτοιχεία όπωσ: αρχεία τιρθςθσ ςτοιχείων για τουσ μακθτζσ ανά μάκθμα και τάξθ (είδθ αρχείων, είδοσ πλθροφοριϊν που ςυλλζγονται, διαδικαςίεσ, χριςθ των αρχείων) αξιολόγθςθ μακθτϊν ανά μάκθμα και τάξθ (μορφζσ αξιολόγθςθσ, ςυχνότθτα) δράςεισ εξατομικευμζνθσ ι διαφοροποιθμζνθσ υποςτιριξθσ ςε μακθτζσ (μορφζσ δράςεων, ςυχνότθτα, πλικοσ ςυμμετεχόντων μακθτϊν) κανονιςμοί λειτουργίασ ςχολικισ τάξθσ (περιεχόμενο, τρόποι εφαρμογισ) Τρόποι διάχυςθσ τθσ ενθμζρωςθσ προσ γονείσ και μακθτζσ, όπωσ ενθμερωτικό δελτίο, πίνακεσ ανακοινϊςεων, ςχολικι ιςτοςελίδα, τθλεφωνικζσ επαφζσ (μορφζσ, περιεχόμενο, ςυχνότθτα).

3 Ενδεικτικά ερωτιματα διερεφνθςθσ του δείκτθ: Ο εκπαιδευτικόσ και οι μακθτζσ ςυνδιαμορφϊνουν το πλαίςιο και τον κανονιςμό λειτουργίασ τθσ τάξθσ. Ο εκπαιδευτικόσ φροντίηει για τθν οργάνωςθ τθσ παιδαγωγικισ επικοινωνίασ. Διαμορφϊνει ςτθν τάξθ κλίμα αλλθλοκατανόθςθσ, δείχνει ςεβαςμό ςτθν προςωπικότθτα του μακθτι, αντιμετωπίηει με διακριτικότθτα ηθτιματα πεικαρχίασ που τυχόν παρουςιάηονται, ρυκμίηει ςυγκροφςεισ με ορκολογικι επιχειρθματολογία. Στθν τάξθ καλλιεργείται κλίμα ςυμμετοχικότθτασ, ςυνεργαςίασ και ςυλλογικότθτασ. Ο ρόλοσ που υιοκετεί ο εκπαιδευτικόσ κατά τθ διδαςκαλία (π.χ. ρόλοσ ςυντονιςτι) βοθκάει προσ αυτι τθν κατεφκυνςθ. Ο εκπαιδευτικόσ ενκαρρφνει και επιβραβεφει άμεςα τθ ςυνειςφορά του κάκε μακθτι ςτθ μακθςιακι διαδικαςία ςε ςυνδυαςμό με προθγοφμενεσ επιδόςεισ του. Ο εκπαιδευτικόσ χρθςιμοποιεί ποικιλία ι ςυνδυαςμό μεκόδων/τεχνικϊν αξιολόγθςθσ ανάλογα με τουσ ςτόχουσ και το περιεχόμενο του μακιματοσ. Χρθςιμοποιοφνται τρόποι ςυςτθματικισ καταγραφισ των αποτελεςμάτων αξιολόγθςθσ των μακθτϊν με ςτόχο τθν αποτελεςματικότερθ αξιοποίθςι τουσ για τθ βελτίωςθ τθσ ποιότθτασ των διαδικαςιϊν διδαςκαλίασ και μάκθςθσ. Τθροφνται αρχεία με ςτοιχεία που αφοροφν τθν ποιότθτα τθσ εργαςίασ, τθν πρόοδο, τα επιτεφγματα ι τα προβλιματα ςτθν επίδοςθ των μακθτϊν (όχι μόνο αρικμθτικά, αλλά και περιγραφικά). Οι μακθτζσ ενθμερϊνονται τακτικά για τθν ποιότθτα τθσ εργαςίασ τουσ, τισ επιδόςεισ τουσ και τθν πρόοδό τουσ. Οι μακθτζσ ςυηθτοφν με τουσ εκπαιδευτικοφσ ςχετικά με τθν πρόοδό τουσ και οι απόψεισ τουσ λαμβάνονται υπόψθ. Οι πλθροφορίεσ που προκφπτουν από τισ ενδιάμεςεσ αξιολογιςεισ αξιοποιοφνται για τθν ανατροφοδότθςθ τθσ διδαςκαλίασ και τθ βελτίωςθ των μακθτϊν. Παρακολουκείται θ ατομικι πρόοδοσ του μακθτι (ι ομάδων μακθτϊν) και αναπτφςςονται δράςεισ εξατομικευμζνθσ ι διαφοροποιθμζνθσ υποςτιριξθσ ςε μακθτζσ.

4 Ερωτθματολόγιο μακθτών Για τθν ανίχνευςθ τθσ ποιότθτασ αυτοφ του δείκτθ απαραίτθτθ κρίνεται και θ γνϊμθ των μακθτϊν που αποτυπϊνει πϊσ οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τθν προςπάκεια του διδάςκοντοσ, κατά πόςο πείκονται για τθ ςκοπιμότθτα και τθν αποτελεςματικότθτα τθσ και ςυμμετζχουν με ςυγκατάβαςθ και ενδιαφζρον ςτθ μακθςιακι διαδικαςία. Οι ςχετικζσ ερωτιςεισ ζχουν ωσ κζμα τουσ το περιεχόμενο τθσ διδαςκαλίασ, τθ διδακτικι μζκοδο και τισ πικανζσ δυςκολίεσ των ίδιων των μακθτϊν και ΟΧΙ το πρόςωπο του διδάςκοντοσ. Πόςο ευχαριςτθμζνοι είςτε από: Το μάκθμα που παρακολουκιςατε. Τθν επεξιγθςθ των δφςκολων ςθμείων του μακιματοσ. Τθν ενκάρρυνςθ που ςασ παρείχε ο εκπαιδευτικόσ κατά τθ διάρκεια τθσ διδαςκαλίασ. Τισ ευκαιρίεσ να ςυμμετάςχετε ςτο μάκθμα. Τθν ατμόςφαιρα που υπιρχε κατά τθ διάρκεια του μακιματοσ. Το φόρτο εργαςίασ που ςασ ανατζκθκε για το επόμενο μάκθμα. Τι κατά τθ γνϊμθ ςασ ιταν το πιο ανιαρό ςτθ διάρκεια του μακιματοσ. Τι κατά τθ γνϊμθ ςασ ιταν το πιο ευχάριςτο ςτθ διάρκεια του μακιματοσ. Σθμ.: Το ερωτθματολόγιο προτείνεται να δοκεί από άλλο ςυνάδελφο ςτο τζλοσ μιασ διδακτικισ ϊρασ ςτουσ μακθτζσ. Με 2-3 τζτοια ερωτθματολόγια ςε διαφορετικά τμιματα ανά διδάςκοντα (εάν αυτό είναι εφικτό) μπορεί να ςχθματιςτεί μια ςχετικά ακριβισ εικόνα τθσ γνϊμθσ των μακθτϊν. Για λόγουσ δεοντολογίασ, τα ερωτθματολόγια των μακθτών είναι ανώνυμα και τα επεξεργάηεται ο ίδιοσ ο διδάςκων, ενώ επίςθσ ο ίδιοσ κρίνει τον τρόπο που επικυμεί αυτά να αξιοποιθκοφν (αυτογνωςία, διαβοφλευςθ με άλλουσ ςυναδζλφουσ, ςυγκζντρωςθ όλων των αποτελεςμάτων ανά ειδικότθτα και ςυγκεντρωτικι παρουςίαςι τουσ, κτλ.). Σε καμία περίπτωςθ, τα αποτελζςματα αυτά δεν κα πρζπει να νοθκοφν ωσ ατομικι αξιολόγθςθ του εκπαιδευτικοφ, αφοφ μποροφν, και μόνο εφόςον αυτό κρικεί ςκόπιμο, να δθμοςιοποιθκοφν ςυγκεντρωτικά (και άρα ανϊνυμα) για το ςφνολο ι επιμζρουσ ομάδεσ των εκπαιδευτικϊν. Πρόςκετα ςτοιχεία Οι εκπαιδευτικοί κακορίηουν πρόςκετα ςυμπλθρωματικά ςτοιχεία και διαμορφϊνουν ερωτιματα διερεφνθςθσ των ποιοτικϊν χαρακτθριςτικϊν του δείκτθ ςφμφωνα με τισ ιδιαιτερότθτεσ τθσ ςχολικισ μονάδασ.

5 Φόρμα αποτίμθςθσ του δείκτθ: Ποςοτικι αποτίμθςθ και αιτιολόγθςθ Τομζασ: Δείκτθσ:

Δείκτθσ Αξιολόγθςθσ 2.1: Οργάνωςθ και ςυντονιςμόσ τθσ ςχολικισ ηωισ

Δείκτθσ Αξιολόγθςθσ 2.1: Οργάνωςθ και ςυντονιςμόσ τθσ ςχολικισ ηωισ Δείκτθσ Αξιολόγθςθσ 2.1: Οργάνωςθ και ςυντονιςμόσ τθσ ςχολικισ ηωισ ΤΟΜΕΑΣ 2: ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Περιγραφι: Ο ςυγκεκριμζνοσ δείκτθσ εξετάηει τισ πρακτικζσ του ςχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.2: Ανάπτυξη και εφαρμογή ςχεδίων δράςησ για τη βελτίωςη του εκπαιδευτικοφ ζργου

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.2: Ανάπτυξη και εφαρμογή ςχεδίων δράςησ για τη βελτίωςη του εκπαιδευτικοφ ζργου Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.2: Ανάπτυξη και εφαρμογή ςχεδίων δράςησ για τη βελτίωςη του εκπαιδευτικοφ ζργου ΣΟΜΕΑ 5: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΕΙ ΚΑΙ ΔΡΑΕΙ ΒΕΛΣΙΩΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΕ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ Περιγραφή: Ο δείκτθσ αυτόσ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.1: Εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτομίεσ, υποςτηρικτικζσ και αντιςταθμιςτικζσ παρεμβάςεισ

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.1: Εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτομίεσ, υποςτηρικτικζσ και αντιςταθμιςτικζσ παρεμβάςεισ Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.1: Εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτομίεσ, υποςτηρικτικζσ και αντιςταθμιςτικζσ παρεμβάςεισ ΣΟΜΕΑ 5: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΕΙ ΚΑΙ ΔΡΑΕΙ ΒΕΛΣΙΩΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΕ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ Περιγραφή: Ο ςυγκεκριμζνοσ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι ΣΟΜΕΑ 1: ΜΕΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ Περιγραφή: Ο ςυγκεκριμζνοσ δείκτθσ αναφζρεται ςτον βακμό που οι υπάρχοντεσ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 4.2: Σχζςεισ του ςχολείου με γονείσ και ςυνεργαςίεσ με εκπαιδευτικοφσ-κοινωνικοφσ φορείσ

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 4.2: Σχζςεισ του ςχολείου με γονείσ και ςυνεργαςίεσ με εκπαιδευτικοφσ-κοινωνικοφσ φορείσ Δείκτησ Αξιολόγηςησ 4.2: Σχζςεισ του ςχολείου με γονείσ και ςυνεργαςίεσ με εκπαιδευτικοφσ-κοινωνικοφσ φορείσ ΤΟΜΕΑΣ 4: ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Περιγραφή: Ο ςυγκεκριμζνοσ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 4.1: Σχζςεισ μεταξφ εκπαιδευτικών μαθητών και μεταξφ των μαθητών

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 4.1: Σχζςεισ μεταξφ εκπαιδευτικών μαθητών και μεταξφ των μαθητών Δείκτησ Αξιολόγηςησ 4.1: Σχζςεισ μεταξφ εκπαιδευτικών μαθητών και μεταξφ των μαθητών ΤΟΜΕΑΣ 4: ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Περιγραφή: Ο ςυγκεκριμζνοσ δείκτθσ αναφζρεται ςτισ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 4.1: Σχζςεισ μεταξφ μελών του Προςωπικοφ του Σχολείου μαθητών και μεταξφ των μαθητών

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 4.1: Σχζςεισ μεταξφ μελών του Προςωπικοφ του Σχολείου μαθητών και μεταξφ των μαθητών Δείκτησ Αξιολόγηςησ 4.1: Σχζςεισ μεταξφ μελών του Προςωπικοφ του Σχολείου μαθητών και μεταξφ των μαθητών ΤΟΜΕΑΣ 4: ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Περιγραφή: Ο ςυγκεκριμζνοσ δείκτθσ

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικζσ προςεγγίςεισ και διδακτικζσ πρακτικζσ - η ςχζςη τουσ με τισ θεωρίεσ μάθηςησ. Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Παιδαγωγικζσ προςεγγίςεισ και διδακτικζσ πρακτικζσ - η ςχζςη τουσ με τισ θεωρίεσ μάθηςησ. Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 Παιδαγωγικζσ προςεγγίςεισ και διδακτικζσ πρακτικζσ - η ςχζςη τουσ με τισ θεωρίεσ μάθηςησ Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 Παρατηρώντασ τη μαθηςιακή διαδικαςία Σι είδουσ δραςτθριότθτεσ παρατθριςατε να αναπτφςςονται

Διαβάστε περισσότερα

Σαλτερήσ Νίκοσ Σχολικόσ Σύμβουλοσ Δημοτικήσ Εκπαίδευςησ

Σαλτερήσ Νίκοσ Σχολικόσ Σύμβουλοσ Δημοτικήσ Εκπαίδευςησ Σαλτερήσ Νίκοσ Σχολικόσ Σύμβουλοσ Δημοτικήσ Εκπαίδευςησ Ελάχιςτεσ κεωρθτικζσ διευκρινίςεισ Το Πρόγραμμα ΑΕΕ Σχ. Μονάδασ Η αυτοαξιολόγθςθ και εξωτερικι αξιολόγθςθ ςτθν Αγγλία Επιχειριματα κατά και υπζρ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΜΒΟΛΗ ΣΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΗΝ ΠΡΟΩΘΗΗ ΣΗ ΜΑΘΗΗ: ΠΟΡΙΜΑΣΑ ΣΗ ΕΡΕΤΝΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ

Η ΤΜΒΟΛΗ ΣΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΗΝ ΠΡΟΩΘΗΗ ΣΗ ΜΑΘΗΗ: ΠΟΡΙΜΑΣΑ ΣΗ ΕΡΕΤΝΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ «Προωθώντασ την Ποιότητα και την Ιςότητα ςτην Εκπαίδευςη: Ανάπτυξη, Εφαρμογή και Αξιολόγηςη Παρεμβατικοφ Προγράμματοσ για Παροχή Ίςων Εκπαιδευτικών Ευκαιριών ςε όλουσ τουσ Μαθητζσ» Η ΤΜΒΟΛΗ ΣΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικαςία Αυτοαξιολόγθςθσ ςτθ χολικι Μονάδα. Σόμοσ ΙV: χζδια Δράςθσ: Πλαίςιο Ανάπτυξθσ και Παραδείγματα Εφαρμογισ

Διαδικαςία Αυτοαξιολόγθςθσ ςτθ χολικι Μονάδα. Σόμοσ ΙV: χζδια Δράςθσ: Πλαίςιο Ανάπτυξθσ και Παραδείγματα Εφαρμογισ ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΡΘΚΕΤΜΑΣΩΝ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΚΑΙ ΑΘΛΘΣΙΜΟΤ ΙΝΣΙΣΟΤΣΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΘ ΠΟΛΙΣΙΚΘ Αξιολόγθςθ του Εκπαιδευτικοφ Ζργου ςτθν Δευτεροβάκμια Εκπαίδευςθ Διαδικαςία Αυτοαξιολόγθςθσ ςτθ χολικι Μονάδα Σόμοσ

Διαβάστε περισσότερα

Συνεκπαίδευςη ςτο 1 ο Δ.Σ. Παλαιοκάςτρου

Συνεκπαίδευςη ςτο 1 ο Δ.Σ. Παλαιοκάςτρου Συνεκπαίδευςη ςτο 1 ο Δ.Σ. Παλαιοκάςτρου «Unus pro omnibus, omnes pro uno» Όπωσ υποςτιριξε ο Knight (1983) το ςφγχρονο ςχολείο οφείλει να είναι μια ςπουδή ςτην δημοκρατία. Με αυτιν τθν ιδζα ςαν οδθγό,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΣΗΜΑΣΟΛΟΓΙΟ ΧΕΣΙΚΑ ΜΕ ΣΟ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΩΝ ΓΝΩΣΙΚΩΝ ΑΝΣΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΟΤ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ 1. ΟΝΟΜΑΣΕΠΩΝΤΜΟ.. 2. ΧΟΛΙΚΟ ΤΜΒΟΤΛΟ Π.Ε

ΕΡΩΣΗΜΑΣΟΛΟΓΙΟ ΧΕΣΙΚΑ ΜΕ ΣΟ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΩΝ ΓΝΩΣΙΚΩΝ ΑΝΣΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΟΤ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ 1. ΟΝΟΜΑΣΕΠΩΝΤΜΟ.. 2. ΧΟΛΙΚΟ ΤΜΒΟΤΛΟ Π.Ε ΕΡΩΣΗΜΑΣΟΛΟΓΙΟ ΧΕΣΙΚΑ ΜΕ ΣΟ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΩΝ ΓΝΩΣΙΚΩΝ ΑΝΣΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΟΤ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ 1. ΟΝΟΜΑΣΕΠΩΝΤΜΟ.. 2. ΧΟΛΙΚΟ ΤΜΒΟΤΛΟ Π.Ε 3. ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΠΡΩΣΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ.. 4. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΤΘΤΝΗ 5. ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΙΟΣΗΣΑ ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΟ ΔΤΝΑΜΙΚΟ ΜΟΝΣΕΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ

Η ΠΟΙΟΣΗΣΑ ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΟ ΔΤΝΑΜΙΚΟ ΜΟΝΣΕΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ «Προωθώντασ την Ποιότητα και την Ιςότητα ςτην Εκπαίδευςη: Ανάπτυξη, Εφαρμογή και Αξιολόγηςη Παρεμβατικοφ Προγράμματοσ για Παροχή Ίςων Εκπαιδευτικών Ευκαιριών ςε όλουσ τουσ Μαθητζσ» Η ΠΟΙΟΣΗΣΑ ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΣΟΤ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟΤ ΕΡΓΟΤ ΣΩΝ ΤΠΟΧΡΕΩΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΣΩΝ ΕΑΡΙΝΟΤ ΕΞΑΜΗΝΟΤ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΤ ΕΣΟΤ

ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΣΟΤ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟΤ ΕΡΓΟΤ ΣΩΝ ΤΠΟΧΡΕΩΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΣΩΝ ΕΑΡΙΝΟΤ ΕΞΑΜΗΝΟΤ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΤ ΕΣΟΤ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΣΟΤ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟΤ ΕΡΓΟΤ ΣΩΝ ΤΠΟΧΡΕΩΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΣΩΝ ΕΑΡΙΝΟΤ ΕΞΑΜΗΝΟΤ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΤ ΕΣΟΤ 2010-2011 Κατά τθ διάρκεια παρακολοφκθςθσ των μακθμάτων του εαρινοφ εξαμινου του ακαδθμαϊκοφ ζτουσ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΠΕ και Εκπαίδευςθ ΕΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΟΤ ΔΙΔΑΚΟΤΝ ΣΑ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΚΑ ΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΕΑΕΠ

ΤΠΕ και Εκπαίδευςθ ΕΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΟΤ ΔΙΔΑΚΟΤΝ ΣΑ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΚΑ ΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΕΑΕΠ ΕΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΟΤ ΔΙΔΑΚΟΤΝ ΣΑ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΚΑ ΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΕΑΕΠ ΤΠΕ και Εκπαίδευςθ Τάςοσ Παπάσ Δάςκαλοσ, Επιμορφωτισ Βϋ Επιπζδου Οκτϊβριοσ 2010 Σο πλαίςιο ειςαγωγισ των ΣΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΕ ΠΡΑΚΣΙΚΕ ΠΟΤ ΕΙΗΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΕΤΘΤΝΣΕ ΚΑΣΑ ΣΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΟΤ Ε ΘΕΜΑΣΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΗ ΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΤ ΧΕΣΙΖΕΣΑΙ ΜΕ ΣΗΝ ΕΙΑΓΩΓΗ ΣΩΝ ΝΑΠ ΚΑΙ ΝΩΠ (ΜΑΪΟ 2011)

ΚΑΛΕ ΠΡΑΚΣΙΚΕ ΠΟΤ ΕΙΗΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΕΤΘΤΝΣΕ ΚΑΣΑ ΣΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΟΤ Ε ΘΕΜΑΣΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΗ ΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΤ ΧΕΣΙΖΕΣΑΙ ΜΕ ΣΗΝ ΕΙΑΓΩΓΗ ΣΩΝ ΝΑΠ ΚΑΙ ΝΩΠ (ΜΑΪΟ 2011) ΚΑΛΕ ΠΡΑΚΣΙΚΕ ΠΟΤ ΕΙΗΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΕΤΘΤΝΣΕ ΚΑΣΑ ΣΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΟΤ Ε ΘΕΜΑΣΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΗ ΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΤ ΧΕΣΙΖΕΣΑΙ ΜΕ ΣΗΝ ΕΙΑΓΩΓΗ ΣΩΝ ΝΑΠ ΚΑΙ ΝΩΠ (ΜΑΪΟ 2011) 1.ΣΟΧΟ ΤΠΟ ΕΜΦΑΗ Για τα επόμενα ζνα ζωσ δφο χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαοσ Μ. Σαλτερισ Σχολικόσ Σφμβουλοσ Δ.Ε. Δρ. Πολιτικισ Επιςτιμθσ και Ιςτορίασ Μζλοσ ΔΣ Πανελλινιασ Ζνωςθσ Σχολικϊν Συμβοφλων

Νικόλαοσ Μ. Σαλτερισ Σχολικόσ Σφμβουλοσ Δ.Ε. Δρ. Πολιτικισ Επιςτιμθσ και Ιςτορίασ Μζλοσ ΔΣ Πανελλινιασ Ζνωςθσ Σχολικϊν Συμβοφλων Νικόλαοσ Μ. Σαλτερισ Σχολικόσ Σφμβουλοσ Δ.Ε. Δρ. Πολιτικισ Επιςτιμθσ και Ιςτορίασ Μζλοσ ΔΣ Πανελλινιασ Ζνωςθσ Σχολικϊν Συμβοφλων Δομι ειςιγθςθσ Επιςτθμονικζσ Προςεγγίςεισ τθσ Αξιολόγθςθσ ςτθν Εκπαίδευςθ

Διαβάστε περισσότερα

Η ςθμαςία τθσ Αξιολόγθςθσ

Η ςθμαςία τθσ Αξιολόγθςθσ Η ςθμαςία τθσ Αξιολόγθςθσ Προςδιορίηει το κατά πόςο οι ςυμμετζχοντεσ επιτυγχάνουν τουσ προκακοριςμζνουσ ςτόχουσ. Βελτιϊνει τισ παρεχόμενεσ υπθρεςίεσ. Προάγει τθν υπευκυνότθτα. Προςδιορίηει εάν τα αναμενόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Ειςαγωγή Τπάρχουν τρία επίπεδα ςτα οποία καλείςτε να αξιολογιςετε το εργαςτιριο D-ID: Νζα κζματα Σεχνολογία Διδακτικι Νέα θέματα Σο εργαςτιριο κα ειςαγάγουν τουσ ςυμμετζχοντεσ

Διαβάστε περισσότερα

Όταν ςτο Μουςείο τα κουροφπια γίνανε αμφορείσ, υδρίεσ και κφλικεσ

Όταν ςτο Μουςείο τα κουροφπια γίνανε αμφορείσ, υδρίεσ και κφλικεσ Δημοτικό Σχολείο Επιςκοπήσ-Γωνιάσ Θήρασ Αρχαιολογικό Μουςείο Θήρασ Όταν ςτο Μουςείο τα κουροφπια γίνανε αμφορείσ, υδρίεσ και κφλικεσ 1 Υποδράζη: Εκπαιδεσηικές Επιζκέψεις Μαθηηών Συμμετζχοντεσ Σχολείο:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΙΙ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΙΙ ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΚΣΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΣΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΙΙ Ενότθτα 1: Οργάνωςθ μακιματοσ Χατηόπουλοσ Δθμιτρθσ Σχολι Επιςτιμθσ Φυςικισ Αγωγισ και Ακλθτιςμοφ

Διαβάστε περισσότερα

Νζεσ Τάςεισ ςτην εκπαιδευτική διαδικαςία: Gamification

Νζεσ Τάςεισ ςτην εκπαιδευτική διαδικαςία: Gamification Νζεσ Τάςεισ ςτην εκπαιδευτική διαδικαςία: Gamification Δρ. Παναγιϊτθσ Ζαχαριάσ Οικονομικό Πανεπιςτιμιο Ακθνϊν - 15/5/2014 Ημερίδα με κζμα: «Οικονομία τθσ Γνϊςθσ: Αξιοποίθςθ τθσ καινοτομίασ ςτθ Β Βάκμια

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφι επιςτθμονικισ εργαςίασ. Η κορφφωςθ τθσ προςπάκειάσ μασ

Συγγραφι επιςτθμονικισ εργαςίασ. Η κορφφωςθ τθσ προςπάκειάσ μασ Συγγραφι επιςτθμονικισ εργαςίασ Η κορφφωςθ τθσ προςπάκειάσ μασ Περίγραμμα Ειςήγηςησ Στάδια υλοποίθςθσ τθσ επιςτθμονικισ εργαςίασ Δομι επιςτθμονικισ / πτυχιακισ εργαςίασ Ζθτιματα ερευνθτικισ και ακαδθμαϊκισ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικαςία Αυτοαξιολόγθςθσ ςτθ χολικι Μονάδα

Διαδικαςία Αυτοαξιολόγθςθσ ςτθ χολικι Μονάδα ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΡΗΚΕΤΜΑΣΩΝ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΙΜΟΤ ΙΝΣΙΣΟΤΣΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΠΟΛΙΣΙΚΗ Αξιολόγθςθ του Εκπαιδευτικοφ Ζργου ςτθν Προςχολικι Εκπαίδευςθ Διαδικαςία Αυτοαξιολόγθςθσ ςτθ χολικι Μονάδα Σόμοσ ΙΙ

Διαβάστε περισσότερα

Καλζσ Πρακτικζσ των χολείων ΙV χζδια Δράςησ των χολείων

Καλζσ Πρακτικζσ των χολείων ΙV χζδια Δράςησ των χολείων ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΡΗΚΕΤΜΑΣΩΝ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΙΜΟΤ ΙΝΣΙΣΟΤΣΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΠΟΛΙΣΙΚΗ Αξιολόγηςη του Εκπαιδευτικοφ Ζργου ςτη χολική Μονάδα Διαδικαςία Αυτοαξιολόγηςησ Καλζσ Πρακτικζσ των χολείων ΙV χζδια

Διαβάστε περισσότερα

Να ειςάγουμε τθν Πλθροφορικι ςτο Σχολείο (1983); Να χρθςιμοποιιςουμε τισ ΤΠΕ ωσ εργαλείο ςτο Αναλυτικό Πρόγραμμα (1994);

Να ειςάγουμε τθν Πλθροφορικι ςτο Σχολείο (1983); Να χρθςιμοποιιςουμε τισ ΤΠΕ ωσ εργαλείο ςτο Αναλυτικό Πρόγραμμα (1994); Να ειςάγουμε τθν Πλθροφορικι ςτο Σχολείο (1983); Εκπαιδευτήρια Δοφκα: Τα πρώτα εργαςτιρια Η/Υ ςτθν Ελλάδα Δθμόςια Εκπαίδευςθ: μετά από 7 χρόνια (Γαλλία: 1985) Να χρθςιμοποιιςουμε τισ ΤΠΕ ωσ εργαλείο ςτο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυςη των επιλεγμζνων Επιχειρηςιακϊν Προγραμμάτων ςτο πλαίςιο του SURF-NATURE

Ανάλυςη των επιλεγμζνων Επιχειρηςιακϊν Προγραμμάτων ςτο πλαίςιο του SURF-NATURE Ανάλυςη των επιλεγμζνων Επιχειρηςιακϊν Προγραμμάτων ςτο πλαίςιο του SURF-NATURE Περίληψη Η βιοποικιλότθτα ζχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια ςυγκριτικά με τισ αλλαγζσ που παρατθροφνται ςε όλθ

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Διασυάλισης Ποιότητας. Εκπαιδευτικι Αξιολόγθςθ: Λόγοι και Αντίλογοι

Μονάδα Διασυάλισης Ποιότητας. Εκπαιδευτικι Αξιολόγθςθ: Λόγοι και Αντίλογοι Μονάδα Διασυάλισης Ποιότητας Εκπαιδευτικι Αξιολόγθςθ: Λόγοι και Αντίλογοι Σι είναι θ αξιολόγθςθ; Η διαδικαςία προςδιοριςμοφ τθσ αξίασ, τθσ επιτυχίασ και τθσ ςθμαντικότθτασ ενόσ φαινομζνου ι αντικειμζνου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΓΚΕΝΣΡΩΣΙΚΑ ΣΑΣΙΣΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΜΑΘΗΜΑΣΟ/ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΣΑ ΣΜΗΜΑΣΑ ΣΟΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟΤ ΑΘΗΝΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΤΓΚΕΝΣΡΩΣΙΚΑ ΣΑΣΙΣΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΜΑΘΗΜΑΣΟ/ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΣΑ ΣΜΗΜΑΣΑ ΣΟΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟΤ ΑΘΗΝΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΓΚΕΝΣΡΩΣΙΚΑ ΣΑΣΙΣΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΜΑΘΗΜΑΣΟ/ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΣΑ ΣΜΗΜΑΣΑ ΣΟΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟΤ ΑΘΗΝΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2016 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΦΑΛΙΗ ΠΟΙΟΣΗΣΑ ΟΠΑ Περιεχόμενα 1. ΕΙΑΓΩΓΗ... 3 2. ΤΓΚΕΝΣΡΩΣΙΚΑ ΣΑΣΙΣΙΚΑ...

Διαβάστε περισσότερα

Λογιςμικό: Ταξίδι ςτθ Φφςθ με Νόθμα Κατηγορία αναπηρίασ: Κϊφωςθ-Βαρθκοΐα Μάιημα: Φυςικι Τάξη/εισ: Εϋ και Στϋ Δθμοτικοφ

Λογιςμικό: Ταξίδι ςτθ Φφςθ με Νόθμα Κατηγορία αναπηρίασ: Κϊφωςθ-Βαρθκοΐα Μάιημα: Φυςικι Τάξη/εισ: Εϋ και Στϋ Δθμοτικοφ Λογιςμικό: Ταξίδι ςτθ Φφςθ με Νόθμα Κατηγορία αναπηρίασ: Κϊφωςθ-Βαρθκοΐα Μάιημα: Φυςικι Τάξη/εισ: Εϋ και Στϋ Δθμοτικοφ Παρουςίαςη Λογιςμικοφ Μαριάννα Χατζοποφλου Προμθκευτισ: Hyper Systems Προςβαςιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

MySchool Πρακτικζσ οδθγίεσ χριςθσ

MySchool Πρακτικζσ οδθγίεσ χριςθσ MySchool Πρακτικζσ οδθγίεσ χριςθσ 1) Δθμιουργία τμθμάτων (ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ, Διαχείριςθ, Διαχείριςθ τμθμάτων) Το πρώτο που πρζπει να κάνουμε ςτο MySchool είναι να δθμιουργιςουμε τα τμιματα που υπάρχουν ςτο

Διαβάστε περισσότερα

η τζχνη τησ εκπαίδευςησ ο καθηγητήσ ςτο ςπίτι, 24 ώρεσ το 24ωρο

η τζχνη τησ εκπαίδευςησ ο καθηγητήσ ςτο ςπίτι, 24 ώρεσ το 24ωρο η τζχνη τησ εκπαίδευςησ ο καθηγητήσ ςτο ςπίτι, 24 ώρεσ το 24ωρο 210-9519043, info@odsk.gr Ειςαγωγή ιμερα, με τθν αλματϊδθ πρόοδο τθσ τεχνολογίασ και ειδικότερα ςτον τομζα των τθλεπικοινωνιϊν, ανοίγονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΓΚΕΝΣΡΩΣΙΚΑ ΣΑΣΙΣΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΜΑΘΗΜΑΣΟ/ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΣΑ ΣΜΗΜΑΣΑ ΣΟΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟΤ ΑΘΗΝΩΝ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΤΓΚΕΝΣΡΩΣΙΚΑ ΣΑΣΙΣΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΜΑΘΗΜΑΣΟ/ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΣΑ ΣΜΗΜΑΣΑ ΣΟΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟΤ ΑΘΗΝΩΝ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΓΚΕΝΣΡΩΣΙΚΑ ΣΑΣΙΣΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΜΑΘΗΜΑΣΟ/ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΣΑ ΣΜΗΜΑΣΑ ΣΟΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟΤ ΑΘΗΝΩΝ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 201 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΦΑΛΙΗ ΠΟΙΟΣΗΣΑ ΟΠΑ Περιεχόμενα 1. ΕΙΑΓΩΓΗ... 3 2. ΤΓΚΕΝΣΡΩΣΙΚΑ ΣΑΣΙΣΙΚΑ...

Διαβάστε περισσότερα

ΨΤΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΨΤΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΣΟ ΧΩΡΟ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ - ΨΧ92

ΨΤΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΨΤΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΣΟ ΧΩΡΟ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ - ΨΧ92 ΨΤΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΨΤΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΣΟ ΧΩΡΟ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ - ΨΧ92 Aργυροποφλου, Μαρία Ιωάννα, Kλινικόσ Ψυχολόγοσ, MSc, Ph.D. -Ψυχοκεραπεφτρια Γνωςιακισ / υμπεριφοριςτικισ κατεφκυνςθσ gmargirop@gmail.com,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΓΚΕΝΣΡΩΣΙΚΑ ΣΑΣΙΣΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΜΑΘΗΜΑΣΟ/ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΣΑ ΣΜΗΜΑΣΑ ΣΟΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟΤ ΑΘΗΝΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΤΓΚΕΝΣΡΩΣΙΚΑ ΣΑΣΙΣΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΜΑΘΗΜΑΣΟ/ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΣΑ ΣΜΗΜΑΣΑ ΣΟΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟΤ ΑΘΗΝΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΓΚΕΝΣΡΩΣΙΚΑ ΣΑΣΙΣΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΜΑΘΗΜΑΣΟ/ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΣΑ ΣΜΗΜΑΣΑ ΣΟΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟΤ ΑΘΗΝΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 201 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΦΑΛΙΗ ΠΟΙΟΣΗΣΑ ΟΠΑ Περιεχόμενα 1. ΕΙΑΓΩΓΗ... 3 2. ΤΓΚΕΝΣΡΩΣΙΚΑ ΣΑΣΙΣΙΚΑ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΩΠΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΗ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΩΠΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΗ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΩΠΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΕ ΟΡΓΑΝΩΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΗ Ενότητα: Χ6. Οργάνωςη και υλοποίηςη εκπαιδευτικήσ δραςτηριότητασ Παράρτημα Χ6.2 Κατά την Εκπαιδευτική Δραςτηριότητα Εφορεία Εκπαίδευςησ Γενικήσ

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα Διδακτικών Πλάνων. Χαρίκλεια Τςαλαπάτα 25/11/2011

Παραδείγματα Διδακτικών Πλάνων. Χαρίκλεια Τςαλαπάτα 25/11/2011 Παραδείγματα Διδακτικών Πλάνων Χαρίκλεια Τςαλαπάτα 25/11/2011 Σχεδιαςμόσ Ξανά Αντικείμενο Ομάδα - ςτόχοσ Εκπαιδευτικζσ ανάγκεσ Ελλιπείσ γνϊςεισ, προςδοκίεσ, ενδιαφζροντα Γνωςτικό υπόβακρο Σι γνωρίηουν

Διαβάστε περισσότερα

Η Εβδομάδα Αξιολόγθςθσ διογανώνεται από τθν ΕΕΑ κατά τθν περίοδο 4-8 Ιουλίου 2016, με κζμα: «χεδιαςμόσ, εφαρμογι και διάδοςθ αξιολογιςεων»

Η Εβδομάδα Αξιολόγθςθσ διογανώνεται από τθν ΕΕΑ κατά τθν περίοδο 4-8 Ιουλίου 2016, με κζμα: «χεδιαςμόσ, εφαρμογι και διάδοςθ αξιολογιςεων» Η Εβδομάδα Αξιολόγθςθσ διογανώνεται από τθν ΕΕΑ κατά τθν περίοδο 4-8 Ιουλίου 2016, με κζμα: «χεδιαςμόσ, εφαρμογι και διάδοςθ αξιολογιςεων» Στόχοσ τθσ δράςθσ είναι θ προώκθςθ τθσ αξιολόγθςθσ και θ ενθμζρωςθ/επιμόρφωςθ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΛΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΠΥΛΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «Ολοκλθρωμζνεσ Τπθρεςίεσ Ενίςχυςθσ Ψθφιακισ Εμπιςτοςφνθσ» του Επιχειρθςιακοφ Προγράμματοσ «ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΓΚΛΙΗ» 2007-2013 Υποέργο 1 ΠΥΛΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ανάδοχοσ Ζνωςθ

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνθτικζσ Εργαςίεσ Αϋ τάξθσ Γενικοφ Λυκείου 10/10/2011

Ερευνθτικζσ Εργαςίεσ Αϋ τάξθσ Γενικοφ Λυκείου 10/10/2011 Ερευνθτικζσ Εργαςίεσ Αϋ τάξθσ Γενικοφ Λυκείου 10/10/2011 12 ερωτιςεισ και 12 απαντιςεισ 1. Σι είναι οι Ερευνθτικζσ Εργαςίεσ; Είναι Ομαδικι διδαςκαλία, ςτθν οποία ςυμμετζχουν όλοι αποφαςιςτικά Η διδαςκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Συηιτθςθ με κζμα «Τι πρζπει να κάνουμε για να προετοιμαςτοφμε ςε περίπτωςθ ςειςμοφ», παρακολοφκθςθ ςχετικϊν video, ανάγνωςθ βιβλίων.

Συηιτθςθ με κζμα «Τι πρζπει να κάνουμε για να προετοιμαςτοφμε ςε περίπτωςθ ςειςμοφ», παρακολοφκθςθ ςχετικϊν video, ανάγνωςθ βιβλίων. Συηιτθςθ με κζμα «Τι πρζπει να κάνουμε για να προετοιμαςτοφμε ςε περίπτωςθ ςειςμοφ», παρακολοφκθςθ ςχετικϊν video, ανάγνωςθ βιβλίων. Καταγραφι των ιδεϊν. (Γλϊςςα- Παραγωγι Προφορικϊν Κειμζνων) Τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΠΟΠΟΙΗΗ ΟΝΟΜΑΣΟΔΟΙΑ, ΕΤΡΕΗ, ΟΡΑΣΟΣΗΣΑ ΔΙΑΔΙΚΑΙΩΝ. Γ. Μπλάνασ, Καθηγητήσ Μέλοσ Ομάδασ Ζργου Πιλοτικοφ Σ.Δ.Β.Π.

ΠΡΟΣΤΠΟΠΟΙΗΗ ΟΝΟΜΑΣΟΔΟΙΑ, ΕΤΡΕΗ, ΟΡΑΣΟΣΗΣΑ ΔΙΑΔΙΚΑΙΩΝ. Γ. Μπλάνασ, Καθηγητήσ Μέλοσ Ομάδασ Ζργου Πιλοτικοφ Σ.Δ.Β.Π. ΠΡΟΣΤΠΟΠΟΙΗΗ ΟΝΟΜΑΣΟΔΟΙΑ, ΕΤΡΕΗ, ΟΡΑΣΟΣΗΣΑ ΔΙΑΔΙΚΑΙΩΝ Γ. Μπλάνασ, Καθηγητήσ Μέλοσ Ομάδασ Ζργου Πιλοτικοφ Σ.Δ.Β.Π. ΜΟΔΙΠ ΤΕΙ Λάριςασ ΠΡΟΣΤΠΟΠΟΙΗΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΚΗ ΔΟΜΗ 1. Διδάςκων 2. Τπεφκυνοσ Μακιματοσ 3. Μζλοσ

Διαβάστε περισσότερα

Ετικέτα Ποιότητας. Διαδικαςία υποβολήσ. Διαδικαςία αξιολόγηςησ. Κριτήρια αξιολόγηςησ

Ετικέτα Ποιότητας. Διαδικαςία υποβολήσ. Διαδικαςία αξιολόγηςησ. Κριτήρια αξιολόγηςησ Ετικέτα Ποιότητας Διαδικαςία υποβολήσ Ο ςυντονιςτισ εκπαιδευτικόσ εκτιμά τθ χρονικι ςτιγμι που κεωρεί ότι το ζργο ζχει φτάςει ςε ικανοποιθτικό ςτάδιο υλοποίθςθσ, ϊςτε να μπορεί να παρουςιάςει τα αποτελζςματα

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικζσ μορφζσ αξιολόγηςησ ςτο πλαίςιο εφαρμογήσ του νζου Προγράμματοσ Σπουδών

Εναλλακτικζσ μορφζσ αξιολόγηςησ ςτο πλαίςιο εφαρμογήσ του νζου Προγράμματοσ Σπουδών Εναλλακτικζσ μορφζσ αξιολόγηςησ ςτο πλαίςιο εφαρμογήσ του νζου Προγράμματοσ Σπουδών Τερζηα Φωτιάδου Σχολικι Σφμβουλοσ Δ.Ε. ΠΕΚ Γ/ςιο Φιλοκζθσ 23-03-2017 Η παιδαγωγικι αξία τθσ περιγραφικισ αξιολόγθςθσ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟ: 151 80 Μαροφςι Πληροφορίεσ : Διακουμάκου Ελζνθ Σηλζφωνο : 210-3442376 FAX : 210-3442210 E-mail : physea@minedu.gov.gr

ΠΡΟ: 151 80 Μαροφςι Πληροφορίεσ : Διακουμάκου Ελζνθ Σηλζφωνο : 210-3442376 FAX : 210-3442210 E-mail : physea@minedu.gov.gr ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΚΕΤΜΑΣΩΝ ΑΠΟΦΑΗ ΑΠΟΦ ----- ΕΝΙΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΙΚΟ ΣΟΜΕΑ ΠΡΩΣΟΒΑΘΜΙΑ & ΔΕΤΣΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΕΝΙΑΙΟ ΦΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΙΚΟ ΑΓΩΓΗ ΣΟΜΕΑ ΠΡΩΣΟΒΑΘΜΙΑ & ΔΕΤΣΕΡΟΒΑΘΜ

Διαβάστε περισσότερα

Δθμοτικό Σχολείο Παρεκκλθςιάσ. Καλωςορίςατε

Δθμοτικό Σχολείο Παρεκκλθςιάσ. Καλωςορίςατε Δθμοτικό Σχολείο Παρεκκλθςιάσ Καλωςορίςατε 2016-2017 Επιδιϊξεισ του ςχολείου Απόκτθςθ γνϊςεων Απόκτθςθ δεξιοτιτων Ανάπτυξθ ςτάςεων Ολοκλθρωμζνοσ-Χαροφμενοσ Προςαρμοςτικόσ Δια βίου εκπαιδευόμενοσ Κοινωνικόσ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιςτήμιο Θεςςαλίασ. Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομζασ: Συγκοινωνιακόσ

Πανεπιςτήμιο Θεςςαλίασ. Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομζασ: Συγκοινωνιακόσ Πανεπιςτήμιο Θεςςαλίασ Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομζασ: Συγκοινωνιακόσ Μάκθμα: Σχεδιαςμόσ και Λειτουργία Αεροπορικϊν Συςτθμάτων Ζτοσ 5 ο Οδθγόσ μακιματοσ 2013 2014 ΠΙΝΑΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

LLP IT-LEONARDO-LMP ΠΟΛΤΠΛΕΤΡΑ ΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΗ ΚΑΙΝΟΣΟΜΙΑ

LLP IT-LEONARDO-LMP ΠΟΛΤΠΛΕΤΡΑ ΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΗ ΚΑΙΝΟΣΟΜΙΑ EUCoopC Σχζδιο αρ.: 527301-LLP-1-2012-1-IT-LEONARDO-LMP ΠΟΛΤΠΛΕΤΡΑ ΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΗ ΚΑΙΝΟΣΟΜΙΑ D.3.3. Επιχειρηςιακόσ οδηγόσ για τη χορήγηςη διδακτικών μονάδων Ευρωπαϊκό φςτημα Βαθμών για την Επαγγελματική

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. Στθ ΓϋΛυκείου οι Ομάδεσ Προςανατολιςμοφ είναι τρεισ:

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. Στθ ΓϋΛυκείου οι Ομάδεσ Προςανατολιςμοφ είναι τρεισ: Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Στθ ΓϋΛυκείου οι Ομάδεσ Προςανατολιςμοφ είναι τρεισ: 1. Ομάδα Ανκρωπιςτικών Σπουδών 2. Ομάδα Οικονομικών, Πολιτικών, Κοινωνικών & Παιδαγωγικών Σπουδών 3. Ομάδα Θετικών

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική Εφαρμογή τησ Περιγραφικήσ Αξιολόγηςησ

Πιλοτική Εφαρμογή τησ Περιγραφικήσ Αξιολόγηςησ Πιλοτική Εφαρμογή τησ Περιγραφικήσ Αξιολόγηςησ Η πιλοτική εφαρμογή Δεκζμβριοσ 2016 Πρόςκλθςθ για τθν προετοιμαςία τθσ ειςαγωγισ ςυςτιματοσ Περιγραφικισ Αξιολόγθςθσ των μακθτϊν/-τριϊν ςε όλεσ τισ βακμίδεσ

Διαβάστε περισσότερα

Θζμα: «Διαμόρφωςθ του εςωτερικοφ κανονιςμοφ του ςχολείου»

Θζμα: «Διαμόρφωςθ του εςωτερικοφ κανονιςμοφ του ςχολείου» ΙΝΣΙΣΟΤΣΟ ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑ& ΘΡΘΚΕΤΜΑΣΩΝ ΓΤΜΝΑΙΟ ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΤ Αξιολόγθςθ του Εκπαιδευτικοφ Ζργου ςτθν Δευτεροβάκμια Εκπαίδευςθ χζδιο Δράςθσ του Γυμναςίου Νζασ Περάμου Αττικισ Θζμα: «Διαμόρφωςθ του εςωτερικοφ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΣΡΟ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΤΒΕΡΝΗΗ. Αποτελζςματα ζρευνασ αξιολογιςθσ υπθρεςιών ΚΗΔ

ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΣΡΟ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΤΒΕΡΝΗΗ. Αποτελζςματα ζρευνασ αξιολογιςθσ υπθρεςιών ΚΗΔ ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΣΡΟ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΤΒΕΡΝΗΗ Αποτελζςματα ζρευνασ αξιολογιςθσ υπθρεςιών ΚΗΔ Μάιοσ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Ειςαγωγι... 1 2. υνοπτικά αποτελζςματα... 1 2.1) Αξιολόγθςθ γενικισ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγόσ για τα ερωτηματολόγια

Οδηγόσ για τα ερωτηματολόγια Οδηγόσ για τα ερωτηματολόγια Μονάδα Διαςφάλιςησ Ποιότητασ (ΜΟ.ΔΙ.Π.) Οκτϊβριοσ 2017 Περιεχόμενα 1. Οδθγόσ αξιολόγθςθσ μακιματοσ-διδαςκαλίασ ςτα Προπτυχιακά Προγράμματα πουδϊν... 2 Α. Αναλυτικζσ οδθγίεσ

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνθτικι Εργαςία (Project) Η/Υ: μπορεί να βοηθήςει ς ένα μάθημα ςτην τάξη; Γενικό Λφκειο Παραβόλασ

Ερευνθτικι Εργαςία (Project) Η/Υ: μπορεί να βοηθήςει ς ένα μάθημα ςτην τάξη; Γενικό Λφκειο Παραβόλασ Ερευνθτικι Εργαςία (Project) 2014-2015 Η/Υ: μπορεί να βοηθήςει ς ένα μάθημα ςτην τάξη; Γενικό Λφκειο Παραβόλασ Εργάστηκαν οι μαθητές ηοσ Β1 ημήμαηος Υπεύθσνη καθηγήτρια: Αθαναζίοσ Αγγελική Εσταριζηούμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλοσ των εκπαιδευτικϊν και του ςχολείου ςτθν πρόλθψθ και αντιμετϊπιςθ τθσ κακοποίθςθσ παραμζλθςθσ παιδιϊν / εφιβων

Ο ρόλοσ των εκπαιδευτικϊν και του ςχολείου ςτθν πρόλθψθ και αντιμετϊπιςθ τθσ κακοποίθςθσ παραμζλθςθσ παιδιϊν / εφιβων Κ.Ε.ΜΕ.ΣΕ. ΚΕΝΣΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΜΕΛΕΣΩΝ ΚΑΙ ΣΕΚΜΗΡΙΩΗ ΣΗ ΟΛΜΕ Ο ρόλοσ των εκπαιδευτικϊν και του ςχολείου ςτθν πρόλθψθ και αντιμετϊπιςθ τθσ κακοποίθςθσ παραμζλθςθσ παιδιϊν / εφιβων Ελένη Γλαρέντζου Μέλος

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγθςθ των μακθτών ςτο Γυμνάςιο

Αξιολόγθςθ των μακθτών ςτο Γυμνάςιο Αξιολόγθςθ των μακθτών ςτο Γυμνάςιο Διδακτικό & ςχολικό Ζτοσ ΠΔ 126, ΦΕΚ 211/11-11-2016 Επιμζλεια: Νικόλαοσ Κοκκινάκθσ Διευθυντήσ 5 ου Γυμναςίου Νζασ Ιωνίασ Αξιολόγθςθ των μακθτών ςτο Γυμνάςιο Διδακτικό

Διαβάστε περισσότερα

Δθμοκρατία και ςυμμετοχι ςτα ςχολεία μασ: ο ρόλοσ των μακθτικϊν κοινοτιτων

Δθμοκρατία και ςυμμετοχι ςτα ςχολεία μασ: ο ρόλοσ των μακθτικϊν κοινοτιτων Δθμοκρατία και ςυμμετοχι ςτα ςχολεία μασ: ο ρόλοσ των μακθτικϊν κοινοτιτων Προτάςεισ μακθτϊν μακθτριϊν που ςυμμετείχαμε ςτθ ςυνάντθςθ τθσ 6.5.2017, ςτθ Θεςςαλονίκθ Φτιάξτε μια παρουςίαςθ ι ζνα μικρό βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικι Φυςικισ Αγωγισ. Δθμιτρθσ Χατηόπουλοσ Dr. Sportwissenschaften Deutsche Sporthochschule Köln ΣΕΦΑΑ-ΑΠΘ

Διδακτικι Φυςικισ Αγωγισ. Δθμιτρθσ Χατηόπουλοσ Dr. Sportwissenschaften Deutsche Sporthochschule Köln ΣΕΦΑΑ-ΑΠΘ Διδακτικι Φυςικισ Αγωγισ Δθμιτρθσ ατηόπουλοσ Dr. Sportwissenschaften Deutsche Sporthochschule Köln ΣΕΦΑΑ-ΑΠΘ Επικοινωνία ατηόπουλοσ Δθμιτρθσ Εγκαταςτάςεισ Θζρμθσ ξενϊνεσ Σρίτθ 12:00 14:00 E-mail: chatzop@phed.auth.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εφδοξοσ+ Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)».

Εφδοξοσ+ Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)». Εφδοξοσ+ Διαθζτοντασ βιβλία μζςω του «Εφδοξοσ+» Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)». Εμφανίηεται θ λίςτα με όλα ςασ τα βιβλία. Από εδϊ μπορείτε: -

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗ vs ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ «Προτείνω να αναπτφξουμε πρώτα αυτό που κα μποροφςε να ζχει τον τίτλο: «ιδζεσ ενόσ απλοϊκοφ φυςικοφ για τουσ οργανιςμοφσ». Κοντολογίσ, τισ ιδζεσ που κα μποροφςαν

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακό Ψθφιακό Αποκετιριο: Ανοικτά Δεδομζνα και Επιχειρθματικότθτα. Γ. Φραγκιαδάκθσ Κζντρο Επικοινωνιϊν και Δικτφων Πανεπιςτιμιο Κριτθσ

Περιφερειακό Ψθφιακό Αποκετιριο: Ανοικτά Δεδομζνα και Επιχειρθματικότθτα. Γ. Φραγκιαδάκθσ Κζντρο Επικοινωνιϊν και Δικτφων Πανεπιςτιμιο Κριτθσ Περιφερειακό Ψθφιακό Αποκετιριο: Ανοικτά Δεδομζνα και Επιχειρθματικότθτα Γ. Φραγκιαδάκθσ Κζντρο Επικοινωνιϊν και Δικτφων Πανεπιςτιμιο Κριτθσ Περιφερειακό υμβοφλιο Καινοτομίασ Κριτθσ Σο ΠΚΚ αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Clinical trials have gone global: Is this a good thing? Επιλεγόμενο μάκθμα «Λευχαιμίεσ» Σταυροφλα Μπεροποφλθ Κωνςταντίνοσ Φωτιάδθσ

Clinical trials have gone global: Is this a good thing? Επιλεγόμενο μάκθμα «Λευχαιμίεσ» Σταυροφλα Μπεροποφλθ Κωνςταντίνοσ Φωτιάδθσ Clinical trials have gone global: Is this a good thing? Επιλεγόμενο μάκθμα «Λευχαιμίεσ» Σταυροφλα Μπεροποφλθ Κωνςταντίνοσ Φωτιάδθσ Τι είναι θ κλινικι δοκιμι; Σφμφωνα με το WHO Κάκε ερευνθτικι μελζτθ, θ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία δραστηριοτήτων LAMS Σφντομθ Αναφορά

Εργαλεία δραστηριοτήτων LAMS Σφντομθ Αναφορά Εργαλεία δραστηριοτήτων LAMS Σφντομθ Αναφορά Σφντομθ αναφορά ςτα εργαλεία δραςτθριοτιτων και ροισ για τθ δθμιουργία ακολουκιϊν μακθςιακϊν δραςτθριοτιτων (ενοτιτων / μακθμάτων) και προτάςεισ για τθν χριςθ

Διαβάστε περισσότερα

Τποδιευκυντζσ ςχολικών μονάδων

Τποδιευκυντζσ ςχολικών μονάδων Τποδιευκυντζσ ςχολικών μονάδων ΕΙΗΓΗΣΕ Γρηγόρησ Ζερβόσ Υποδ/ντήσ 31 ου Δημ. Σχολ. Περιςτερίου Γιάννησ Γκουντζλασ Υποδ/ντήσ 14 ου Δημ. Σχολ. Χαϊδαρίου ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΗ ΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Διευκυντισ Τποδιευκυντισ

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματικι Ψυχολογία (ΨΧ66)

Πειραματικι Ψυχολογία (ΨΧ66) Πειραματικι Ψυχολογία (ΨΧ66) Διδάςκουςα: Αλεξάνδρα Οικονόμου Παρουςίαςη διαλζξεων: Πζτροσ Ροφςςοσ Διάλεξη 1 Ειςαγωγι Αντικείμενο και τρόποσ λειτουργίασ του μακιματοσ Τι είναι επιςτιμθ; Καλωςορίςατε ςτο

Διαβάστε περισσότερα

Παροχι Κςων Εκπαιδευτικϊν Ευκαιριϊν: Αδιριτθ Ανάγκθ ι Ουτοπία;

Παροχι Κςων Εκπαιδευτικϊν Ευκαιριϊν: Αδιριτθ Ανάγκθ ι Ουτοπία; Παροχι Κςων Εκπαιδευτικϊν Ευκαιριϊν: Αδιριτθ Ανάγκθ ι Ουτοπία; Λευκωςία, 20 επτεμβρίου 2014 Παρουςίαςθ Ερευνθτικοφ Προγράμματοσ «Προωκώντασ τθν Ποιότθτα και τθν Ιςότθτα ςτθν Εκπαίδευςθ: Ανάπτυξθ, Εφαρμογι

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Εφαρμογών Σε Προγραμματιςτικό Περιβάλλον

Ανάπτυξη Εφαρμογών Σε Προγραμματιςτικό Περιβάλλον Γραπτι Εξζταςθ ςτο μάκθμα Ανάπτυξη Εφαρμογών Σε Προγραμματιςτικό Περιβάλλον Όνομα: Επϊνυμο: Τμιμα: Ημερομθνία: 20/02/11 Θζμα 1 ο Α. Να χαρακτθρίςετε κακεμιά από τισ παρακάτω προτάςεισ ωσ Σωςτι (Σ) ι Λάκοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΞΗ: Το ςενάριο απευκφνεται ςε παιδιά προςχολικισ θλικίασ. ΤΜΒΑΣΟΣΗΣΑ ΜΕ ΣΟ ΔΕΠΠ ΚΑΙ ΑΠ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΩΝ

ΣΑΞΗ: Το ςενάριο απευκφνεται ςε παιδιά προςχολικισ θλικίασ. ΤΜΒΑΣΟΣΗΣΑ ΜΕ ΣΟ ΔΕΠΠ ΚΑΙ ΑΠ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΩΝ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΑ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΑ ΣΙΣΛΟ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟΤ ΕΝΑΡΙΟΤ «Τα ςχιματα» ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕ ΓΝΩΣΙΚΕ ΠΕΡΙΟΧΕ Μακθματικά, Γλϊςςα, Πλθροφορικι ΣΑΞΗ: Το ςενάριο απευκφνεται ςε παιδιά προςχολικισ θλικίασ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο ικανοποίηςησ των μελϊν του ΤΥΠΕΤ ςε ςχζςη με τισ προςφερόμενεσ υπηρεςίεσ

Ερωτηματολόγιο ικανοποίηςησ των μελϊν του ΤΥΠΕΤ ςε ςχζςη με τισ προςφερόμενεσ υπηρεςίεσ Προφίλ έρευνασ Η ζρευνα διεξιχκθ μεταξφ Μαΐου και Ιουνίου 2017 ςε όλθ τθν Ελλάδα για λογαριαςμό του ΣΤΠΕΣ. τθν ζρευνα ςυμμετείχαν 3.088 άτομα και είχαν τθν ακόλουκθ ςφνκεςθ Γενικά Συμπεράςματα Η ςυμμετοχι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΡΤΙΚΟΣ ΡΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΑΑΚΤΗΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΡΟΤΑΣΗΣ

ΣΥΝΟΡΤΙΚΟΣ ΡΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΑΑΚΤΗΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΡΟΤΑΣΗΣ Αφόρμθςθ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΓΑΝΙΣΜΟΙ/ΦΥΤΑ ΣΥΝΟΡΤΙΚΟΣ ΡΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΑΑΚΤΗΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΡΟΤΑΣΗΣ Δείκτθσ Επιτυχίασ: Να διατυπϊνουν παρατθριςεισ για διάφορεσ εμφανείσ ιδιότθτεσ των ηωντανϊν

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματικι Ψυχολογία (ΨΧ66)

Πειραματικι Ψυχολογία (ΨΧ66) Πειραματικι Ψυχολογία (ΨΧ66) Διάλεξθ 4 Δεοντολογία Ζρευνασ Πζτροσ Ροφςςοσ Σι είναι θ δεοντολογία ζρευνασ; Μια ςειρά αρχϊν που βοθκοφν τθν ερευνθτικι κοινότθτα να αποφαςίςει ποιοι ςτόχοι είναι πιο ςθμαντικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικζσ Λφςεισ Θεμάτων

Ενδεικτικζσ Λφςεισ Θεμάτων c AM (t) x(t) ΤΕΙ Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σειρά Β Ειςηγητήσ: Δρ Απόςτολοσ Γεωργιάδησ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ι Ενδεικτικζσ Λφςεισ Θεμάτων Θζμα 1 ο (1 μον.) Ζςτω περιοδικό ςιμα πλθροφορίασ με περίοδο.

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1) Τίτλοσ τθσ ζρευνασ: «Ποια είναι θ επίδραςθ τθσ κερμοκραςίασ ςτθ διαλυτότθτα των ςτερεϊν ςτο νερό;» 2) Περιγραφι του ςκοποφ τθσ ζρευνασ: Η ζρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΙΙ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΙΙ ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΚΣΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΣΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΙΙ Ενότθτα 3: Κοινωνικζσ ικανότθτεσ και «ευ αγωνίηεςκαι» Χατηόπουλοσ Δθμιτρθσ Σχολι Επιςτιμθσ Φυςικισ

Διαβάστε περισσότερα

Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά

Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά Ανϊτερεσ πνευματικζσ λειτουργίεσ Μνιμθ Μάκθςθ -Συμπεριφορά Οδθγίεσ Προτείνεται να γίνει ςαφισ ο ρόλοσ κάκε τμιματοσ του ΚΝΣ και να αναδειχκεί θ ςχζςθ που ζχουν τα μζρθ αυτά με τισ ανϊτερεσ πνευματικζσ

Διαβάστε περισσότερα

Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν

Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν Ammon Ovis_Ζρευνα ικανοποίθςθσ τουριςτϊν_ Ραδιοςτακμόσ Flash 96 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Σο δείγμα περιλαμβάνει 332 τουρίςτεσ από 5 διαφορετικζσ θπείρουσ. Οι περιςςότεροι εξ αυτϊν

Διαβάστε περισσότερα

Είναι εφικτι θ ςυναπόφαςθ του αςκενι ςτθ κεραπεία ; Κατερίνα Κουτςογιάννθ φλλογοσ Ρευματοπακϊν Κριτθσ

Είναι εφικτι θ ςυναπόφαςθ του αςκενι ςτθ κεραπεία ; Κατερίνα Κουτςογιάννθ φλλογοσ Ρευματοπακϊν Κριτθσ Είναι εφικτι θ ςυναπόφαςθ του αςκενι ςτθ κεραπεία ; Κατερίνα Κουτςογιάννθ φλλογοσ Ρευματοπακϊν Κριτθσ Κοινόσ κεραπευτικόσ ςτόχοσ Ο πρωταρχικόσ ςτόχοσ τθσ κεραπείασ είναι θ μακροχρόνια βελτίωςη τησ ποιότητασ

Διαβάστε περισσότερα

Διδάςκων: Κωνςταντίνοσ τεφανίδθσ

Διδάςκων: Κωνςταντίνοσ τεφανίδθσ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΚΡΗΣΗ ΧΟΛΗ ΘΕΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΣΜΗΜΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΠΟΛΟΓΙΣΩΝ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΗΤ-564 ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΘΕΜΑΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΤ - ΜΗΧΑΝΗ Διδάςκων: Κωνςταντίνοσ τεφανίδθσ τόχοσ τθσ ςυγκεκριμζνθσ εργαςίασ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χριςθσ τθσ διαδικτυακισ εφαρμογισ «Υποβολι και παρακολοφκθςθ τθσ ζγκριςθσ Εκπαιδευτικών Πακζτων»

Εγχειρίδιο Χριςθσ τθσ διαδικτυακισ εφαρμογισ «Υποβολι και παρακολοφκθςθ τθσ ζγκριςθσ Εκπαιδευτικών Πακζτων» Εγχειρίδιο Χριςθσ τθσ διαδικτυακισ εφαρμογισ «Υποβολι και παρακολοφκθςθ τθσ ζγκριςθσ Εκπαιδευτικών Πακζτων» Το Πλθροφοριακό Σφςτθμα τθσ δράςθσ «e-κπαιδευτείτε» ζχει ςτόχο να αυτοματοποιιςει τισ ακόλουκεσ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΙΣΟΤΣΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΠΟΛΙΣΙΚΗ

ΙΝΣΙΣΟΤΣΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΠΟΛΙΣΙΚΗ ΑΝΑΡΣΗΣΕΑ ΣΟ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟ Ι Ν Σ Ι Σ Ο Τ Σ Ο Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Τ Σ Ι Κ Η Π Ο Λ Ι Σ Ι Κ Η ΣΜΗΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΜΒΑΕΩΝ ΕΤΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΗ ΕΤΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ TAMEIO Σαχ. Δ/νςη : Αν. Τςόχα 36 Σ. Κ. Πόλη : 115 21- Αμπελόκθποι,

Διαβάστε περισσότερα

Άςκθςθ 1θ: Να γραφεί αλγόρικμοσ που κα δθμιουργεί με τθ βοικεια διπλοφ επαναλθπτικοφ βρόχου, τον ακόλουκο διςδιάςτατο πίνακα:

Άςκθςθ 1θ: Να γραφεί αλγόρικμοσ που κα δθμιουργεί με τθ βοικεια διπλοφ επαναλθπτικοφ βρόχου, τον ακόλουκο διςδιάςτατο πίνακα: 2 ο Σετ Ασκήσεων Δομές Δεδομένων - Πίνακες Άςκθςθ 1θ: Να γραφεί αλγόρικμοσ που κα δθμιουργεί με τθ βοικεια διπλοφ επαναλθπτικοφ βρόχου, τον ακόλουκο διςδιάςτατο πίνακα: 2 3 4 5 3 4 5 6 4 5 6 7 5 6 7 8

Διαβάστε περισσότερα

Μάκθμα 7 Μορφζσ και διαφορετικά επίπεδα ζνταξθσ Στο επίπεδο τθσ οργάνωςθσ, τθσ διδαςκαλίασ και τθσ μάκθςθσ

Μάκθμα 7 Μορφζσ και διαφορετικά επίπεδα ζνταξθσ Στο επίπεδο τθσ οργάνωςθσ, τθσ διδαςκαλίασ και τθσ μάκθςθσ Πανεπιςτιμιο Θεςςαλίασ Παιδαγωγικό Τμιμα Προςχολικισ Εκπαίδευςθσ Ένταξη και Αναπηρία: Εκπαιδευτικζσ Προςεγγίςεισ Μάκθμα 7 Μορφζσ και διαφορετικά επίπεδα ζνταξθσ Στο επίπεδο τθσ οργάνωςθσ, τθσ διδαςκαλίασ

Διαβάστε περισσότερα

Καλζσ Πρακτικζσ ςτην Προςχολική Εκπαίδευςη ΙI

Καλζσ Πρακτικζσ ςτην Προςχολική Εκπαίδευςη ΙI ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΡΗΚΕΤΜΑΣΩΝ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΙΜΟΤ ΙΝΣΙΣΟΤΣΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΠΟΛΙΣΙΚΗ Αξιολόγηςη του Εκπαιδευτικοφ Ζργου ςτη χολική Μονάδα Διαδικαςία Αυτοαξιολόγηςησ Καλζσ Πρακτικζσ ςτην Προςχολική Εκπαίδευςη

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Εφαρμογών με Σχεςιακέσ Βάςεισ Δεδομένων

Ανάπτυξη Εφαρμογών με Σχεςιακέσ Βάςεισ Δεδομένων Ανάπτυξη Εφαρμογών με Σχεςιακέσ Βάςεισ Δεδομένων Δρ. Θεοδώρου Παύλοσ theodorou@uoc.gr Περιεχόμενα Τι είναι οι Βάςεισ Δεδομζνων (DataBases) Τι είναι Σφςτθμα Διαχείριςθσ Βάςεων Δεδομζνων (DBMS) Οι Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Φυλλάδιο Εργαςίασ 1. Αξιολόγηςη Διδακτικών Δραςτηριοτήτων από τα διδακτικά εγχειρίδια. Δραςτηριότητα 1. Κωνςταντίνοσ Κακαρίκοσ, Ευφροςφνθ Κοντοκϊςτα

Φυλλάδιο Εργαςίασ 1. Αξιολόγηςη Διδακτικών Δραςτηριοτήτων από τα διδακτικά εγχειρίδια. Δραςτηριότητα 1. Κωνςταντίνοσ Κακαρίκοσ, Ευφροςφνθ Κοντοκϊςτα Φυλλάδιο Εργαςίασ 1 Αξιολόγηςη Διδακτικών Δραςτηριοτήτων από τα διδακτικά εγχειρίδια Κωνςταντίνοσ Κακαρίκοσ, Ευφροςφνθ Κοντοκϊςτα k_kakarikos@hotmail.com efkodok@yahoo.gr Δραςτηριότητα 1 1 Χαρακτηριςτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ. Φιλιοποφλου Ειρινθ

ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ. Φιλιοποφλου Ειρινθ ΕΦΑΡΜΟΓΕ ΒΑΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟΤ Φιλιοποφλου Ειρινθ Βάςθ Δεδομζνων Βάζη δεδομένων είναι μια οπγανωμένη ζςλλογή πληποθοπιών οι οποίερ πποζδιοπίζοςν ένα ζςγκεκπιμένο θέμα.χπηζιμεύοςν ζηην Σςλλογή

Διαβάστε περισσότερα

Programme for International Student Assessment 2018

Programme for International Student Assessment 2018 Programme for International Student Assessment 2018 Κζντρο Εκπαιδευτικήσ ζρευνασ και Αξιολόγηςησ Υπουργείο Ραιδείασ και Ρολιτιςμοφ Γενικζσ Ρληροφορίεσ για το Ρρόγραμμα PISA Τι είναι; Διεκνισ Ζρευνα που

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΙΙ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΙΙ ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΚΣΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΣΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΙΙ Ενότητα 10: Ψυχοκινθτικι Αγωγι Χατηόπουλοσ Δθμιτρθσ Σχολι Επιςτιμθσ Φυςικισ Αγωγισ και Ακλθτιςμοφ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικαςία Προγράμματοσ Ωρομζτρθςθσ. (v.1.0.7)

Διαδικαςία Προγράμματοσ Ωρομζτρθςθσ. (v.1.0.7) (v.1.0.7) 1 Περίλθψθ Σο ςυγκεκριμζνο εγχειρίδιο δθμιουργικθκε για να βοθκιςει τθν κατανόθςθ τθσ Διαδικαςίασ Προγράμματοσ Ωρομζτρθςθσ. Παρακάτω προτείνεται μια αλλθλουχία ενεργειϊν τθν οποία ο χριςτθσ πρζπει

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ. Πόπη Σουρμαΐδου. Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη

Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ. Πόπη Σουρμαΐδου. Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη Μάρκετινγκ V Κοινωνικό Μάρκετινγκ Πόπη Σουρμαΐδου Σεμινάριο: Αναπτφςςοντασ μια κοινωνική επιχείρηςη Σφνοψη Τι είναι το Marketing (βαςικι ειςαγωγι, swot ανάλυςθ, τα παλιά 4P) Τι είναι το Marketing Plan

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνιςμόσ "Μακθτζσ ςτθν Ζρευνα (ΜΕΡΑ) 2011-2012"

Διαγωνιςμόσ Μακθτζσ ςτθν Ζρευνα (ΜΕΡΑ) 2011-2012 Διαγωνιςμόσ "Μακθτζσ ςτθν Ζρευνα (ΜΕΡΑ) 2011-2012" Ο Διαγωνιςμόσ «ΜΕΡΑ» προκθρφςςεται από το 2001 ςε ετιςια βάςθ, ωσ αποτζλεςμα τθσ διαπίςτωςθσ ότι θ καλλιζργεια πνεφματοσ δθμιουργικότθτασ και πρωτοβουλίασ

Διαβάστε περισσότερα

Φάςεισ Ομαδοςυνεργατικισ Ζρευνασ

Φάςεισ Ομαδοςυνεργατικισ Ζρευνασ Φάςεισ Ομαδοςυνεργατικισ Ζρευνασ Ρόλοι Εκπαιδευτικοφ & Ομάδασ Κώςτασ τυλιάδθσ Πρϊτθ Φάςθ: Γενικόσ Προγραμματιςμόσ ςε Ολομζλεια Σμιματοσ Ζκτθ Φάςθ: Προκαταρτικι Παρουςίαςθ Εργαςιϊν ςε Ολομζλεια Σμιματοσ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική τησ Πληροφορικήσ Ι Ο Στόχοσ του Μαθήματοσ. Χαρίκλεια Τςαλαπάτα 27/9/2011

Διδακτική τησ Πληροφορικήσ Ι Ο Στόχοσ του Μαθήματοσ. Χαρίκλεια Τςαλαπάτα 27/9/2011 Διδακτική τησ Πληροφορικήσ Ι Ο Στόχοσ του Μαθήματοσ Χαρίκλεια Τςαλαπάτα 27/9/2011 Τι είναι η Διδακτική τησ Πληροφορικήσ; Η μελζτθ, ο προβλθματιςμόσ, και θ εξάςκθςθ τθσ μετάδοςθσ γνϊςθσ ςτα γνωςτικά αντικείμενα:

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελζςματα Ζρευνασ για τθν Απαςχολθςιμότθτα ςτθν Ελλάδα

Αποτελζςματα Ζρευνασ για τθν Απαςχολθςιμότθτα ςτθν Ελλάδα Αποτελζςματα Ζρευνασ για τθν Απαςχολθςιμότθτα ςτθν Ελλάδα Ιοφνιοσ 2017 Ταυτότθτα τθσ Ζρευνασ Η παροφςα ζρευνα διεξιχκθ το διάςτθμα Μαΐου - Ιουνίου 2017. Δείγμα: 180 επιχειριςεισ που δραςτθριοποιοφνται

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ςε ςυνθήκεσ κρίςησ. Ανάπτυξη Τοπικήσ Επιχειρηματικότητασ ςτο Δήμο Αθηναίων

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ςε ςυνθήκεσ κρίςησ. Ανάπτυξη Τοπικήσ Επιχειρηματικότητασ ςτο Δήμο Αθηναίων Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ςε ςυνθήκεσ κρίςησ. Ανάπτυξη Τοπικήσ Επιχειρηματικότητασ ςτο Δήμο Αθηναίων Γιώργοσ Πιερράκοσ Αναπληρωτήσ Καθηγητήσ ΤΕΙ Αθήνασ Επιχειρθματικι πρόκεςθ Περιεχόμενα Κοινωνικι επιχειρθματικότθτα

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκά Εγκάρςια Προγράμματα Ευρωπαΰκά Εγκάρςια Προγράμματα (Transversal Projects Key Activities)

Ευρωπαϊκά Εγκάρςια Προγράμματα Ευρωπαΰκά Εγκάρςια Προγράμματα (Transversal Projects Key Activities) Ευρωπαΰκά Εγκάρςια Προγράμματα (Transversal Projects Key Activities) 1. Ποιοι είναι οι ςτόχοι του; 1.1 Ειδικοί Στόχοι Προώκθςθ τθσ ςυνεργαςίασ ςε Ευρωπαϊκό επίπεδο ςτουσ τομείσ που καλφπτουν δφο ι περιςςότερα

Διαβάστε περισσότερα

19,1 18,4 27,5 **** Μ/Ο Ε.Ε 10/27

19,1 18,4 27,5 **** Μ/Ο Ε.Ε 10/27 Ο.Λ.Μ.Ε. 2011 Κατανομή του εβδομαδιαίου όγκου εργαςίασ των εκπαιδευτικών πλήρουσ απαςχόληςησ ςε ώρεσ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευςη ςτισ 27 χώρεσ τησ Ε.Ε. Πθγι Ευρυδίκθ: Αρικμοί Κλειδιά τθσ Εκπαίδευςθσ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Ιωάννα Αργυροποφλου Έλενα Παππά

Μαρία Ιωάννα Αργυροποφλου Έλενα Παππά Μαρία Ιωάννα Αργυροποφλου Έλενα Παππά Στοιχειώδησ ενθάρρυνςη & Παράφραςη Η ςτοιχειϊδθσ ενκάρρυνςθ διευκολφνει τθν εξζλιξθ τθσ ςυηιτθςθσ Η παράφραςθ δείχνει ςτον βοθκοφμενο ότι ακοφςατε αυτό που είπε Στοιχειώδησ

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργαςία ςχολείου - οικογζνειασ ςτην εποχή τησ κρίςησ: Η περίπτωςη των 26 ου & 29 ου ΖΕΠ Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών.

Συνεργαςία ςχολείου - οικογζνειασ ςτην εποχή τησ κρίςησ: Η περίπτωςη των 26 ου & 29 ου ΖΕΠ Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών. Συνεργαςία ςχολείου - οικογζνειασ ςτην εποχή τησ κρίςησ: Η περίπτωςη των 26 ου & 29 ου ΖΕΠ Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών. Ανδρζασ Ζεργιώτησ Σχολικόσ Σφμβουλοσ 49 θσ Περιφζρειασ Δ.Ε. Ματθαίοσ Πατρινόπουλοσ

Διαβάστε περισσότερα