Ένας Ιστότοπος και ένα Διαδικτυακό Παιχνίδι Γνώσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Μαθητές Μαθήτριες ΣΤ Τάξης Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ένας Ιστότοπος και ένα Διαδικτυακό Παιχνίδι Γνώσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Μαθητές Μαθήτριες ΣΤ Τάξης Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης"

Transcript

1 Ένας Ιστότοπος και ένα Διαδικτυακό Παιχνίδι Γνώσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Μαθητές Μαθήτριες ΣΤ Τάξης Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

2 Σήμερα τα αποθέματα πετρελαίου, ορυκτών ανθράκων, φυσικού αερίου δεν ανανεώνονται με τον ρυθμό εκείνο που θα μπορούσαν στο μέλλον να καλύψουν τις ανάγκες μας. Παράλληλα η αλόγιστη χρήση τους έχει επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον.

3 Όλο και περισσότερο λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, γίνεται εμφανής η ανάγκη στροφής μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

4 Το θέμα της εργασίας προέκυψε από το ενδιαφέρον μας για τα ζητήματα αυτά μέσα από το μάθημα της Φυσικής, αφού το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου αναφερόταν στις πηγές ενέργειας (ανανεώσιμες και μη).

5 Η εργασία μας αφορά στη δημιουργία ενός ιστότοπου και ενός ηλεκτρονικού διαδραστικού παιχνιδιού γνώσεων με θέμα τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Τόσο ο ιστότοπος όσο και το παιχνίδι μπορούν να εκτελεστούν και μέσω ενός cd.

6 Ο ιστότοπος περιέχει πολυμεσικό υλικό που αφορά στις πέντε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Όσο αφορά τις ερωτήσεις του διαδικτυακού παιχνιδιού (κουίζ ή σταυρόλεξα) δημιουργήθηκαν κυρίως από τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στον ιστότοπο.

7 Η πορεία υλοποίησης της ιδέας μας περιλάμβανε αρκετά στάδια.

8 Αποφασίσαμε πως θα ασχοληθούμε αναλυτικά με τις πέντε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: βιομάζα, ηλιακή, αιολική, γεωθερμία, υδροδυναμική.

9 Συμφωνήσαμε πως θα ήταν ενδιαφέρον να αναζητήσουμε πληροφορίες, συνδυάζοντάς τες όμως με εικόνες και φωτογραφικό υλικό. Καταλήξαμε το διαδίκτυο να αποτελέσει τη βασική πηγή με δεδομένο τον πλούτο πληροφοριών που παρέχει.

10 Παράλληλα σκεφτήκαμε πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και άλλες τυχόν πηγές, όπως βιβλία, λευκώματα, εγκυκλοπαίδειες, πληροφοριακά έντυπα, οι οποίες όμως στη συνέχεια μετά από επεξεργασία θα έπαιρναν ηλεκτρονική μορφή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταγραφή των πηγών από τις οποίες αντλήθηκε το υλικό.

11 Αφού περιηγηθήκαμε στο διαδίκτυο και συγκεντρώσαμε τις απαραίτητες πληροφορίες, εικόνες και βίντεο ξεκινήσαμε να επεξεργαζόμαστε το υλικό στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου μας.

12

13 Χρειάστηκε να ψηφιοποιήσουμε αρκετό από το υλικό χρησιμοποιώντας προγράμματα επεξεργασίας κειμένου (Microsoft Word, OpenOffice Writer), εικόνων (Ζωγραφική, PixResizer, Microsoft Office Picture Manager), και video (Freemake Video, Windows Live Movie Maker).

14

15

16 Η δημιουργία του ιστότοπου που περιέχει το επεξεργασμένο υλικό έγινε με τη χρήση του λογισμικού Microsoft FrontPage.

17

18 Πέρα από το πληροφοριακό υλικό για τις πέντε μορφές ενέργειας υπήρχαν και video σχετικά με αυτές.

19

20 Οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 20 συνολικά για κάθε μορφή ενέργειας του διαδικτυακού παιχνιδιού δημιουργήθηκαν μέσω του προγράμματος Hot potatoes. Οι δέκα ερωτήσεις σταυρολέξου για κάθε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, δημηουργήθηκαν και πάλι με το πρόγραμμα Hot potatoes.

21

22

23

24

25 Η όλη προσπάθεια αποδείχτηκε μια νέα εμπειρία για εμάς. Η σκέψη πως η εργασία μας θα παρουσιάζονταν πέρα από το περιορισμένο πλαίσιο της σχολικής τάξης, μας γέμισε με αίσθημα ευθύνης τόσο στην άντληση των διαδικτυακών πληροφοριών όσο και στην επεξεργασία τους.

26 Λόγω του συγκεκριμένου θέματος επιτεύχθηκε η από πρώτο χέρι γνωριμία με τα είδη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης τους, τους τρόπους με τους οποίους μπορούν αυτές να χρησιμοποιηθούν αλλά και τα βήματα που έχουμε κάνει ως σήμερα όσο αφορά την εκμετάλλευσή τους.

27 Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους δασκάλους μας Αγγελική Γερούση, Κωνσταντίνο Ιωαννίδη, Εύη Μπασμαλέρη, Ξανθή Τσιμήτρη για τη συμπαράστασή τους σε αυτήν την εργασία μας. Μας έδωσαν την ιδέα, μας καθοδήγησαν, μας συμπαραστάθηκαν και μας βοήθησαν να αισθανθούμε τη χαρά της δημιουργίας μέσω μιας ομαδικής εργασίας.

28 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας Ένας Ιστότοπος και ένα Διαδικτυακό Παιχνίδι Γνώσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Μαθητές Μαθήτριες ΣΤ Τάξης Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης