ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Υ ΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Υ ΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ"

Transcript

1 ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ / ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Υ ΡΑΥΛΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΞΑΝΘΗ ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Υ ΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Αγγελίδης Π., Επίκ. καθηγητής ΦΟΥΣΚΩΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ (inflatted dams, or rubber dams)

2

3

4 EΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΑΡΔΕΥΣΗ ΜΙΚΡΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΩΣ ΘΥΡΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΤΟΧΙΚΩΝ, ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΛΠ ΑΥΞΗΣΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ

5 ΦΙΛΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΡΩΜΑΤΑ: ΠΡΑΣΙΝΟ, ΓΚΡΙ, ΜΠΛΕ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ΜΑΥΡΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΦΙΛΙΚΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕ ΜΠΕΤΟΝ Η ΜΕ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΘΥΡΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

6 Τα φουσκωτά φράγματα είναι ενισχυμένες με ίνες λαστιχένιες μακριές κυλινδρικές μεμβράνες που αγκυρώνονται σε θεμέλια από οπλισμένο σκυρόδεμα και «φουσκώνονται» (γεμίζονται) είτε με νερό είτε με αέρα είτε με συνδυασμό των δύο αυτών και διαμορφώνουν μεμονωμένα ευπροσάρμοστα φράγματα. Ο Norman Imbertson, ένας μηχανικός από το τμήμα του Water and Power του Λος Άντζελες εφεύρε το πρώτο φουσκωτό φράγμα στη δεκαετία του '50. Το ονόμασε Fabridam και παράχθηκε από την εταιρεία Firestone Tire and Rubber Co. Το φράγμα φτιάχτηκε από λάστιχο και πληρώθηκε από συνδυασμό νερού και αέρα κατασκευάζονται εύκολα, απαιτούν χαμηλή συντήρηση και μπορούν να αντέξουν στις ακραίες καιρικές συνθήκες

7 ΜΟΝΙΜΑ ΦΟΥΣΚΩΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ

8 ΜΟΝΙΜΑ ΦΟΥΣΚΩΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ

9 ΜΕΤΑΚΙΝΗΤΑ ΦΟΥΣΚΩΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ

10 ΜΕΤΑΚΙΝΗΤΑ ΦΟΥΣΚΩΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ

11 ΜΕΤΑΚΙΝΗΤΑ ΦΟΥΣΚΩΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ

12 Τα φουσκωτά φράγματα είναι μια σχετικά πρόσφατη σημαντική τεχνολογική ανακάλυψη. Είναι μια νέα μορφή υδροφραγμάτων. Από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν, στα μέσα της δεκαετίας του '50 κερδίζουν συνεχώς έδαφος Στις μέρες μας υπάρχουν περισσότερα από 2000 φουσκωτά φράγματα παγκοσμίως σε χρήση. Μπορούν να πληρωθούν είτε με νερό είτε με αέρα ή ακόμα και με συνδυασμό αυτών των δύο. Η τάση στις μέρες μας είναι να πληρώνονται με αέρα, διότι οι κατασκευές αυτές μπορούν να φουσκώνουν και να ξεφουσκώνουν πιο γρήγορα και επηρεάζονται πολύ λιγότερο στις χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με αυτές που πληρώνονται με νερό. Βέβαια αυτές που πληρώνονται με νερό είναι πιο σταθερές. Το ύψος τους δεν ξεπερνάει συνήθως τα 5m, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 10m.

13

14 Π.χ. 3 στρώματα νάυλον ενισχυμένο με ίνες και μια στρώση 12mm εξωτερικής κάλυψης με EPDM λάστιχο και θα χρησιμοποιούταν για ένα φουσκωτό φράγμα άνω των 2m ύψος σε γλυκό νερό με ένα υψηλό επίπεδο φερτών υλών. ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Ένα φουσκωτό φράγμα είναι βασικά ένας φάκελος που διαμορφώνεται από μια λαστιχένια μεμβράνη ενισχυμένη με ίνες, που αγκυρώνεται σε θεμέλια από σκυρόδεμα (μόνιμο φουσκωτό φράγμα). Η μεμβράνη που χρησιμοποιείται κατασκευάζεται από πολλαπλά στρώματα ενισχυμένα με ίνες όπως το νάυλον ή ακόμα και το λάστιχο. Είναι αρκετά εύκαμπτη και παρουσιάζει πολύ μεγάλη αντοχή.

15 ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Ανάλογα με την επιλογή της ενίσχυσης, τον αριθμό στρωμάτων και τον τύπο λάστιχου, το πάχος των μεμβρανών μπορεί συνήθως να ποικίλει από 5mm σε 20mm και γενικά σχεδιάζεται με έναν συντελεστή ασφάλειας 8 Το γδάρσιμο και η αντίσταση κατά των μικρών αιχμηρών αντικειμένων μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω με άλλα υλικά, όπως το ανοξείδωτο πλέγμα χαλύβδινων συρμάτων ή η ίνα άνθρακα, στη μεμβράνη (π.χ. φράγματα που εκτίθενται σε μεγάλες διάρκειες στην ξεφουσκωμένη θέση με υψηλή υπερχείλιση ή σε θέσεις φραγμάτων με έναν υψηλό κίνδυνο βανδαλισμού).

16 ΑΓΚΥΡΩΣΗ Αγκύρωση γίνεται κυρίως σε μόνιμα φουσκωτά φράγματα. Για να σχηματιστεί το φουσκωτό φράγμα η μεμβράνη αγκυρώνεται στα θεμέλια σκυροδέματος χρησιμοποιώντας μια μονή ή διπλή σειρά σφικτήρων. Αυτοί οι σφικτήρες είναι συνδεμένοι με τα μπουλόνια αγκύρων που είτε χυτεύονται στα νέα θεμέλια ή είναι ενσωματωμένα στα υπάρχοντα θεμέλια (π.χ. χρησιμοποιώντας την εποξική ρητίνη)

17

18 ΑΓΚΥΡΩΣΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΣΕΙΡΑ ΣΦΙΚΤΗΡΩΝ

19 ΑΓΚΥΡΩΣΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΣΕΙΡΑ ΣΦΙΚΤΗΡΩΝ

20 ΑΓΚΥΡΩΣΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΣΕΙΡΑ ΣΦΙΚΤΗΡΩΝ

21 ΑΓΚΥΡΩΣΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΣΕΙΡΑ ΣΦΙΚΤΗΡΩΝ

22

23

24

25

26

27

28

29 Η διπλή αγκύρωση προτιμάται από την ενιαία σε μερικές εφαρμογές Σε παλιρροιακά φράγματα με την πίεση να ενεργεί στις ανάντη και κατάντη πλευρές του φουσκωτού φράγματος. Σε μεγάλα φουσκωτά φράγματα που απαιτούν υψηλές δυνάμεις στερέωσης Για να ενισχύσει τη σταθερότητα της μεμβράνης και να μειώσει τη δόνηση υπό τις υψηλές συνθήκες υπερχείλισης Για να μειώσει τη συγκέντρωση πίεσης στο άνοιγμα των φλαντζών των σωλήνων κατά το φούσκωμα και ξεφούσκωμα Για να ελαχιστοποιήσει τη μεταβολή στο ύψος του φράγματος κάτω από το κυμαινόμενο όριο

30 ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Σύστημα ελέγχου έχουν μόνο τα μόνιμα φουσκωτά φράγματα. Αυτό εξαρτάται από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις του έργου και την επιλογή να πληρώνεται το φουσκωτό φράγμα είτε με αέρα είτε με νερό ή και με τα δύο. Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα συστήματα ελέγχου από το πιο απλό χειροκίνητο έλεγχο του φουσκώματος και του ξεφουσκώματος μέχρι στον πιο προηγμένο έλεγχο της ανάντη στάθμης του νερού. Οι επιλογές για τον αυτόματο έλεγχο περιλαμβάνουν:

31 Αυτόματο Ηλεκτρικό ξεφούσκωμα Η μεμβράνη είναι ξεφουσκωμένη (και φουσκωμένη) ανάλογα με τα καθορισμένα σημεία της ανάντη στάθμης του νερού. Οανάντη αισθητήρας των σταθμών του νερού ελέγχει την αυτόματη λειτουργία της βαλβίδας και του φυσητήρα παροχής αέρα ή της υδραντλίας για την ομαλή τους λειτουργία στα πλαίσια των παραδοχών της μελέτης και της ασφάλειας του έργου.

32 Αυτόματο Μηχανικό ξεφούσκωμα Το ξεφούσκωμα ελέγχεται χρησιμοποιώντας μια ή περισσότερες μηχανικές συσκευές που ενεργοποιούνται από την ανάντη ροή του νερού που φθάνει σε ένα ανώτατο όριο (π.χ % επάνω από το σχεδιαστικό ύψος της μεμβράνης). Αυτά τα συστήματα εγκαθίστανται συνήθως ως εφεδρική προστασία για το ηλεκτρικό σύστημα. Οι επιλογές για τα μηχανικά συστήματα ξεφουσκώματος περιλαμβάνουν τους μηχανισμούς κουβάδων και επιπλεόντων σωμάτων.

33 Σύστημα ελέγχου πίεσης μεμβράνης Περιλαμβάνουν έναν ηλεκτρικό αισθητήρα πίεσης για τον υψηλής και χαμηλής πιέσεως έλεγχο, ή μηχανική βαλβίδα πίεσης για τον υψηλό έλεγχο μόνο. Ο υψηλός έλεγχος μπορεί να παρέχει το πρόσθετο στήριγμα για τα αυτόματα συστήματα ξεφουσκώματος και να προστατεύσει την μεμβράνη από το να υπερχειλίσει και τη ζημία που μπορεί να προκληθεί σε αυτήν από τη συγκέντρωση ιζημάτων και φερτών υλών ανάντη της μεμβράνης

34 Συνδυασμός συστημάτων

35 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Προετοιμασία περιοχής εγκατάστασης Καθαρισμός από εμπόδια, υπάρχουσες κατασκευές και βλάστηση Εργασίες στα θεμέλια Τα μπουλόνια αγκύρων, η ενσωματωμένη σειρά σφικτήρων και η διοχέτευση με σωλήνες εγκαθίστανται στην επιφάνεια θεμελίωσης Σύστημα ελέγχου Κατασκευάζεται ο χώρος ελέγχου και εγκαθίστανται το σύστημα ελέγχου, ο αεροσυμπιεστής και οι σωληνώσεις. Προετοιμασία του σώματος του φράγματος Η μεμβράνη φραγμάτων ξεδιπλώνεται πάνω στη θεμελίωση. Τα πιάτα αγκύρων ασφαλίζονται. Τα μπουλόνια αγκύρωσης επανασφίγκονται μετά από 24 ώρες. Το σύστημα εξετάζεται για τη συμπίεση του αέρα.

36 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ξεδίπλωμα μεμβράνης Σφίξιμο αγκύρων

37 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Έλεγχος λειτουργίας

38 ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ & ΤΥΠΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Μπετόν, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στα μόνιμα φράγματα, και το οποίο είτε ήδη υπάρχει από προηγούμενες κατασκευές και εμείς κάνουμε κάποιες μετατροπές επάνω του, είτε το κατασκευάζουμε από την αρχή Λαστιχένια μεμβράνη η οποία είναι ενισχυμένη με νάιλον ίνες ή με πολυεστέρα και η οποία είναι απαραίτητο να είναι αεροστεγής και υδατοστεγής. Η μεμβράνη αυτή μπορεί να έχει ποικιλία χρωμάτων για να ταιριάζει καλύτερα στο περιβάλλον και να προκαλεί όσον το δυνατόν λιγότερη όχληση. Σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του φύλου (ανάλογα και με την χρήση του) παίζει η σχετική ελαστική παραμόρφωση ε=δl/l καθώς και η τυχόν πλαστική παραμόρφωση του.

39 Χρωματισμένο φουσκωτό φράγμα για να ταιριάζει καλύτερα στο περιβάλλον και να προκαλεί όσον το δυνατόν λιγότερη όχληση.

40 ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ & ΤΥΠΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Μεταλλικά μέρη του φράγματος (ατσάλινοι δοκοί, σωλήνες μεταφοράς αέρα η νερού μέσα στο φράγμα, ατσάλινα σημεία αγκύρωσης, βίδες, ροδέλες οδήγησης της μεμβράνης κ.α.)

41 Σχηματική παράσταση της διαδικασίας φουσκώματος και ξεφουσκώματος ενός μόνιμου φουσκωτού φράγματος

42 1. Βάση φράγματος 2. Άκρο φράγματος υπό κλίση 3. Φουσκωτή λαστιχένια μεμβράνη 4. Γραμμή αγκύρωσης φράγματος κατάντη 5. Γραμμή αγκύρωσης φράγματος ανάντη 6. Άνοιγμα σωλήνα προς το εσωτερικό του φράγματος 7. Σωλήνας μεταφοράς αέρα η νερού 8. Κατάντη γεννήτορας φράγματος όταν είναι ξεφουσκωμένο (βάση εναπόθεσης )

43 Τρόπος αγκύρωσης σε μια κατά μήκος τομή ενός μόνιμου φουσκωτού φράγματος. Το σύστημα αυτό μεταφέρει τις ασκούμενες πιέσεις πάνω στη μεμβράνη, στα θεμέλια του φράγματος

44 ΤΥΠΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ

45 ΤΥΠΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Η πιο απλή μορφή ενός μετακινούμενου φουσκωτού φράγματος όπου φαίνεται η ασκούμενη πίεση από το νερό και η μετατόπιση του νερού εσωτερικά και εξωτερικά από το φράγμα

46 ΤΥΠΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Διπλό μετακινούμενο φουσκωτό φράγμα του οποίου τα δύο τμήματα είναι ενωμένα σε μεγάλη επιφάνεια (ο σχεδιασμός αυτός δίνει μεγαλύτερη ευστάθεια στο φράγμα έναντι ανατροπής η συρσίματος καθώς και στεγανότητα), ενώ ακόμα παριστάνονται οι δυνάμεις που ασκούνται στο φράγμα οι οποίες οφείλονται στην πίεση του εξωτερικού νερού αλλά υπάρχει και η δύναμη ευστάθειας του φράγματος που οφείλεται στο βάρος του εσωτερικού νερού του φράγματος.

47 ΤΥΠΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Κατά μήκος τομή μιας άλλης μορφής μετακινούμενων φουσκωτών φραγμάτων, όπου το φράγμα αποτελείται από 2 λαστιχένιους σωλήνες οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους σε μια μικρή επιφάνεια. Αυτή η διάταξη δίνει μεγαλύτερη σταθερότητα και στεγανότητα. Για αυτό τον λόγο υπάρχουν από τις εταιρίες κατασκευής των μετακινούμενων φουσκωτών φραγμάτων πίνακες οι οποίοι σύμφωνα με το ύψος του φουσκωμένου φράγματος και με το πλάτος του φράγματος μας δίνουν ένα συνιστώμενο μέγιστο βάθος νερού για χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου φράγματος, ενώ ακόμα υπολογίζουν ένα παράγοντα ασφαλείας εναντίον του αναποδογυρίσματος, και έναν συντελεστή τριβής για ολίσθηση.

48 ΤΥΠΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Δύναμη τριβής που αναπτύσσεται στην βάση του μετακινούμενου φουσκωτού φράγματος και φυσικά εξαρτάται από την τραχύτητα της επιφάνειας που το εφάπτουμε, από το κατά πόσον αυτή η επιφάνεια είναι επίπεδη από το ίδιο το υλικό του λαστιχένιου φράγματος και από το πόσο έχουμε πετύχει στεγανοποίηση της επιφάνειας επαφής. Η δύναμη τριβής παίζει σημαντικό ρόλο στην ευστάθεια του φράγματος αφού είναι αντίθετη με τη δύναμη λόγω πίεσης του νερού

49 ΦΟΥΣΚΩΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ Υπάρχει μια κατασκευή ανακλαστήρα ροής (fin flow deflector), η οποία δημιουργεί μια κοιλότητα αέρα που μειώνοντας την επαφή με το νερό έχουμε και μείωση της φθοράς του ελαστικού και κυριώτερα έχουμε τη μείωση των φαινομένων σπηλαίωσης σε εκείνη την περιοχή

50 ΦΟΥΣΚΩΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ Έχουμε την τοποθέτηση μιας μεταλλικής πλάκας πάνω από την ελαστική μεμβράνη και αυτό εξυπηρετεί σκοπούς προστασίας αυτής από την φθορά καθώς και από τα αποτιθέμενα ιζήματα στην βάση αυτής της μεμβράνης. Ακόμα αυτή η κατασκευή έχει εφαρμογές στους εκχειλιστές συμβατικών φραγμάτων.

51

52 Τοποθέτηση μιας μεταλλικής πλάκας πάνω από την ελαστική μεμβράνη για προστασία

53 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα

54 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Γενικά για την αποθήκευση νερού για : α) άρδευση των καλλιεργειών β) Ύδρευση γ) Δραστηριότητες αναψυχής και τουρισμού και πολλές άλλες Ένα από τα μακρύτερα αποτελούμενα από μια μεμβράνη (μονοκόμματα ) μόνιμα φουσκωτά φράγματα

55 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Άρδευση καλλιεργειών - Ύδρευση

56 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Άρδευση καλλιεργειών

57 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Άρδευση καλλιεργειών (δεξαμενές νερού για πότισμα αμπελιών)

58 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Ύδρευση

59 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Χρήση για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας

60 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Χρήση ως θυροφραγμάτων υγρών τοξικών λυμάτων για περιορισμό διαρροών επιβλαβών χημικών στο περιβάλλον ή σε μεγαλύτερους ποταμούς από κάποιο ρυάκι. Παράδειγμα περιορισμού ρύπανσης στην έρημο Mojave Καλιφόρνια Ιούλιος 2001

61 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Χρήση για την αύξηση της χωρητικότητας υπαρχόντων φραγμάτων

62 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Αναψυχή και τουρισμός

63 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Αναψυχή και τουρισμός Μετακινητό φράγμα ως Μετακινητό φράγμα για εξέδρα σε λίμνη. τη δημιουγία πισίνας.

64 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Έλεγχος πλημμύρας

65 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Έκτροπή μικρών ρεμάτων

66 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Eκτροπή ροής

67 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Αντιμετώπιση της πλημμύρας λόγω παλίρροιας. Λόγω των δυσμενών περιπτώσεων που μπορεί να έχει σε μια περιοχή (ιδίως όταν αυτή έχει πολύ χαμηλό υψόμετρο ακόμα και κάτω από αυτό της θάλασσας). Λόγω της διείσδυσης αλμυρού νερού (καταστροφή εδαφών, κατοικημένων περιοχών). Ένα από τα σχέδια προστασίας της πόλης της Βενετίας περιλαμβάνει την χρήση φουσκωτών φραγμάτων

68 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Χρήση σαν φράγμα μεταξύ γλυκού και αλμυρού νερού. Πιθανές περιπτώσεις χρήσης στον Ελληνικό χώρο: Στρυμόνας ή Έβρος κατά την καλοκαιρινή εποχή δεν έχουν μεγάλη παροχή. Λόγω του ότι και ο πυθμένας της κοίτης τους είναι αρκετά χαμηλά και για αρκετά χιλιόμετρα μήκους χαμηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας (στον ποταμό Έβρο το φαινόμενο αυτό φτάνει μέχρι την γέφυρα των Κήπων) έχουμε διείσδυση θαλασσινού νερού που μπορεί να καταστρέψει καλλιεργούμενες περιοχές εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού. Επιπλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νερό του ποταμού για άρδευση λόγω της υποβάθμισής του

69 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Έλεγχος διάβρωσης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μείωση της ταχύτητας ροής και με την συγκράτηση των φερτών υλών μη αφήνοντας τες να κατέλθουν στο ρέμα όπου είναι πιθανόν να προκαλέσουν ζημιές. Χρησιμοποιούνται και οι 2 τύποι φραγμάτων

70 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Ανάπλαση περιοχών. Αυτή η χρήση αφορά την ανάπλαση περιοχών οι οποίες είχαν την εμφάνιση έλους ή πλημμύριζαν τακτικά και ήταν κοντά σε κατοικημένες περιοχές και έπρεπε να αναμορφωθούν. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται μόνιμα φουσκωτά φράγματα

71 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Λεκάνη κατακάθισης φερτών υλών για διάφορους λόγους. Εδώ χρησιμοποιούνται κυρίως τα μετακινούμενα φουσκωτά φράγματα.

72 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Προστασία περιουσιών ιδιωτών αλλά και δημοσίου Αυτή η χρήση είναι ιδανική για κατοικίες που γειτνιάζουν με ρέματα η ποτάμια όπου όταν ανεβαίνει η στάθμη του, θέτουν σε κίνδυνο τέτοιες περιοχές. Κλασσικό παράδειγμα χρήσης στην Ελλάδα τέτοιων φραγμάτων θα μπορούσε να γίνει η περιοχή του Κηφισού. Λόγω της παροδικότητας του φαινομένου χρησιμοποιούνται τα μετακινούμενα φουσκωτά φράγματα

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η/Υ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η/Υ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΖΥΓΑΡΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΙΧΑΛΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜ:3751 Επιβλέπων: Διπλ. Φυσ. (M.Sc.) Φραγκιαδάκης Νικόλαος Καθηγητής Χανιά, Μάιος 2011

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ «ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΑΠΟΣΤΑΘΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. << Εφαρμογή Α.Π.Ε. σε κτίριο με σκοπό την αυτονομία ή την εξοικονόμηση ενέργειας >>

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. << Εφαρμογή Α.Π.Ε. σε κτίριο με σκοπό την αυτονομία ή την εξοικονόμηση ενέργειας >> ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ > ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ : ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ «ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΥΔΑΤΟΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πλημμύρα-Πλημμυρική Απορροή

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πλημμύρα-Πλημμυρική Απορροή ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πλημμύρα-Πλημμυρική Απορροή Πολλές φορές, βροχές μεγάλης έντασης προκαλούν μεγάλες παροχές απορροής. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι διαστάσεις της κοίτης του υδατορεύματος δεν

Διαβάστε περισσότερα

2.1 ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

2.1 ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ 2.ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ 2.1 ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ Στους οικιστικά οργανωμένους χώρους, το νερό είναι συγκεντρωμένο σε μεγάλες δεξαμενές από τις οποίες, δια μέσου του εξωτερικού δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Π.Μ.Σ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ

Π.Μ.Σ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Π.Μ.Σ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Τεχνικά έργα - Φράγματα, Θ. Μακεδών Τα φράγματα είναι κατασκευές που περιορίζουν τη ροή ποταμών και ρεμάτων δημιουργώντας τεχνητές λίμνες ή δεξαμενές. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ. ΠΩΛΗΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ. ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΗΠΙΩΝ ΜΟΡΦΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. " Διερεύνηση διηλεκτρικής συμπεριφοράς μονώσεων ηλεκτρικών μηχανών μέσης τάσης " Μαυράκος Γεώργιος ΑΕΜ: 6532

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.  Διερεύνηση διηλεκτρικής συμπεριφοράς μονώσεων ηλεκτρικών μηχανών μέσης τάσης  Μαυράκος Γεώργιος ΑΕΜ: 6532 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ " Διερεύνηση διηλεκτρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΠΙΠΕ ΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΒΡΑΣΜΟΥ

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΠΙΠΕ ΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΒΡΑΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Καθ. Ν. Α. ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΥΑΛΑΙΟ 1... 5 ΚΕΥΑΛΑΙΟ 2... 8 ΒΑΙΚΕ ΚΑΣΗΓΟΡΙΕ ΓΕΨΤΝΘΕΣΙΚΨΝ... 9

ΚΕΥΑΛΑΙΟ 1... 5 ΚΕΥΑΛΑΙΟ 2... 8 ΒΑΙΚΕ ΚΑΣΗΓΟΡΙΕ ΓΕΨΤΝΘΕΣΙΚΨΝ... 9 ΚΕΥΑΛΑΙΟ 1... 5 ΚΕΥΑΛΑΙΟ 2... 8 ΒΑΙΚΕ ΚΑΣΗΓΟΡΙΕ ΓΕΨΤΝΘΕΣΙΚΨΝ... 9 2.1 ΓΕΨΤΝΘΕΣΙΚΑ...11 2.2 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΥΙΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗΗ...14 2.3 ΓΕΨΤΥΑΜΑΣΑ...15 2.4 ΚΑΣΗΓΟΡΙΕ ΓΕΨΤΥΑΜΑΣΨΝ...18 2.4.1.1 Μη υφασμένα....19 2.4.1.2

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΗ ΤΡΙΤΕΥΟΝΤΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΑΡ ΕΥΤΙΚΟΥ ΙΚΤΥΟΥ Σ.Ε.Α.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΗ ΤΡΙΤΕΥΟΝΤΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΑΡ ΕΥΤΙΚΟΥ ΙΚΤΥΟΥ Σ.Ε.Α. ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ Β10 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΗ ΤΡΙΤΕΥΟΝΤΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΑΡ ΕΥΤΙΚΟΥ ΙΚΤΥΟΥ Σ.Ε.Α. (Αποτελεί ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Τ.Σ.Υ. η οποία υπερισχύει σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ τους) σελ. 1 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΗ ΤΡΙΤΕΥΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΙΤΛΟΣ: Αυτόνομη Λειτουργία Πλήρους Ελεγχόμενου Θερμοκηπίου από Φωτοβολταϊκό Σύστημα και Έλεγχος Εσωτερικών Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Αντικεραυνική προστασία φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Αντικεραυνική προστασία φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Αντικεραυνική προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ Μ.Ε.Κ. ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ Μ.Ε.Κ. ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ Μ.Ε.Κ. ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΚΙΤΤΙΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.Μ. 4034 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Δυνατότητες Χρήσης Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας με Προοπτική Ηλεκτρικής Δικτύωσης σε Επίπεδο Συνοικίας

ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Δυνατότητες Χρήσης Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας με Προοπτική Ηλεκτρικής Δικτύωσης σε Επίπεδο Συνοικίας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημιο Πειραιώς, Τμημα Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργητικά ηλιακά συστήματα με την εμπειρία της ALTEREN Α.Ε. Οδηγός εφαρμογής ενεργητικών ηλιακών συστημάτων

Ενεργητικά ηλιακά συστήματα με την εμπειρία της ALTEREN Α.Ε. Οδηγός εφαρμογής ενεργητικών ηλιακών συστημάτων Ενεργητικά ηλιακά συστήματα με την εμπειρία της ALTEREN Α.Ε. Οδηγός εφαρμογής ενεργητικών ηλιακών συστημάτων 1 ΓΕΝΙΚΑ Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Οι πλέον

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΙΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΟΡΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΛΕΞΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΙΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΟΡΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΛΕΞΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΙΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στον Κώδικα έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαιτερότητες της Κυπριακής αγοράς και πριν τη δημοσίευσή του ο Κώδικας τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Στον Κώδικα έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαιτερότητες της Κυπριακής αγοράς και πριν τη δημοσίευσή του ο Κώδικας τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή και Πεδίο Εφαρμογής 1.1 Εισαγωγή Ο Κώδικας Πρακτικής για τα Πρατήρια Διανομής Υγραερίου Κίνησης, στο εξής καλούμενος Κώδικας, έχει συνταχθεί από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΑ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΑ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΑ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΗΡΑΓΓΩΝ,ΣΥΡΜΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ,ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ,ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ. 2009 Επιβλέποντες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΤΛΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΡΙΟΥ (RAM PUMP) ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΤΛΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΡΙΟΥ (RAM PUMP) ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΤΛΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΡΙΟΥ (RAM PUMP) ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΠΑΜΕΛΕΤΗΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΟΣ Α.Μ.: ΗΒ07006 ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΓΚΟΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΜΠΑΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα σωλήνων τεχνολογίας Flowtite. Τεχνικά χαρακτηριστικά PDF-VERSION!

Συστήματα σωλήνων τεχνολογίας Flowtite. Τεχνικά χαρακτηριστικά PDF-VERSION! Συστήματα σωλήνων τεχνολογίας Flowtite Τεχνικά χαρακτηριστικά 1 Διαδικασία παραγωγής 3 2 Πολυστρωματική επικόλληση σωλήνα 4 3 Οφέλη του προϊόντος 4 Χαρακτηριστικά & οφέλη... 4 4 Εφαρμογές 5 5 Πρότυπα απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ- ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ / ΑΠΟΓΕΙΩΣΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ»

«Η ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ- ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ / ΑΠΟΓΕΙΩΣΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «Η ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

PROJECT ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2ο ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ PROJECT ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εφαρμογή στην Ελληνική κατοικία Επιβλέπων καθηγητής: Σταμάτης Προκόπης Μαθητές: Β ΤΑΞΗΣ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ Σχολικό έτος: 2013-2014 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1η Μπαλαμπάνου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΣΧ. ΠΟΛ. ΜΗΧ. Ε.Μ.Π. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ 2009

ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΣΧ. ΠΟΛ. ΜΗΧ. Ε.Μ.Π. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ 2009 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΤΖΟΥΒΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Σπουδαστές: Γεωργιλάς Αναστάσιος, Ραπτόπουλος Συμεών. Επιβλέπων: Γραβαλάς Φώτιος. Ακαδημαϊκό έτος: 2012-2013 ΑΤΕΙΘ-ΣΤΕΦ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Σπουδαστές: Γεωργιλάς Αναστάσιος, Ραπτόπουλος Συμεών. Επιβλέπων: Γραβαλάς Φώτιος. Ακαδημαϊκό έτος: 2012-2013 ΑΤΕΙΘ-ΣΤΕΦ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σπουδαστές: Γεωργιλάς Αναστάσιος, Ραπτόπουλος Συμεών Επιβλέπων: Γραβαλάς Φώτιος Ακαδημαϊκό έτος: 2012-2013 ΑΤΕΙΘ-ΣΤΕΦ Τμήμα: Πολιτικών Έργων Υποδομής ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΣΣΑΛΟΥΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Kέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Kέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Kέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) από Δρα Μ. Καράγιωργα Technical and Economic Report on the Applications of Solar Thermal Systems in the Dairy Industry Τεχνικο-Οικονομική Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα