100 Διοικητικές Ικανότητες, Μάνατζμεντ, Στρατηγική & Μάρκετινγκ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "100 Διοικητικές Ικανότητες, Μάνατζμεντ, Στρατηγική & Μάρκετινγκ"

Transcript

1 100 Διοικητικές Ικανότητες, Μάνατζμεντ, Στρατηγική & Μάρκετινγκ

2 Επίπεδο: Ενδιάμεσο Προκειμένου να μπορέσει να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του και να πετύχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ο μάνατζερ πρέπει να είναι ευέλικτος και ευπροσάρμοστος στις εκάστοτε ανάγκες που προκύπτουν, καθώς μόνον έτσι θα μπορεί να καθοδηγεί με αποτελεσματικό τρόπο τους υφισταμένους του. Πέραν αυτών, ένας νέος μάνατζερ έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη κρίσιμο πρόβλημα, αυτό της εφαρμογής της επιχειρησιακής στρατηγικής, ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνος για την «ένταξή» της στην καθημερινότητα των υφισταμένων. Στο σεμινάριο γίνεται ευρεία χρήση των σύγχρονων μεθόδων επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως μελέτες περίπτωσης, προσομοιώσεις, αναπαράσταση ρόλων, κλπ. Ιδιαίτερα, για το τεχνικό μέρος του Μάνατζμεντ πραγματοποιούνται ποικίλες ασκήσεις για εμπέδωση των εννοιών, ενώ για το Μάνατζμεντ των ανθρώπων το παίξιμο ρόλων βοηθά στην κατανόηση των συμπεριφορών που χρησιμοποιούνται. Εισηγητές Γιώργος Μπάκος I Διευθυντής Εκπαίδευσης, KPMG Το σύγχρονο Μάνατζμεντ στην πράξη (Πιστοποιημένο από το ILM) Εισαγωγή στις σύγχρονες προσεγγίσεις του αποτελεσματικού μάνατζμεντ: Οργάνωση και προγραμματισμός Υπευθυνότητες και αρμοδιότητες Διοίκηση και έλεγχος. Επαγγελματικές δεξιότητες: Επιχειρηματική αντίληψη Διαχείριση χρόνου Διαχείριση αλλαγής. Διαπροσωπικές σχέσεις: Διαπραγματευτικές δεξιότητες, χτίσιμο δεσμών Ικανότητες πειθούς Επιρροή, επικοινωνία. Ηγεσία: Τα ηγετικά χαρακτηριστικά Τα στυλ ηγεσίας Συντονισμός και επίβλεψη ομαδικής εργασίας, επίλυση συγκρούσεων. Παρακολούθηση αποδοτικότητας. Ανάθεση ευθυνών σε υφισταμένους (delegation/empowerment). Παρακίνηση: Αναπτύσσοντας το αίσθημα της αφοσίωσης των υφισταμένων. Αναγνώριση και υποστήριξη Εμπιστοσύνη και δέσμευση. Εμβαθύνοντας στη διαδικασία του coaching: Αναγνώριση της κατάλληλης στιγμής για coaching. Δίνοντας αποτελεσματική πληροφόρηση για την απόδοση. Θέτοντας το κατάλληλο πλάνο βελτίωσης για τον υφιστάμενο. Υποστηρικτικές και καθοδηγητικές συμπεριφορές.

3 Αποτελεσματική Καθοδήγηση (Πιστοποιημένο από το ILM) Επίπεδο: Ενδιάμεσο Καθώς η ανάγκη για υψηλή αποδοτικότητα γίνεται όλο και πιο έντονη, η αποτελεσματική διαχείριση ομάδων αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Το Coaching αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές δραστηριότητες του μάνατζερ διότι μέσω της καθοδήγησης των ανθρώπων μπορεί να επιτευχθεί ευθυγράμμιση τους με τους στόχους του τμήματος. Στο σεμινάριο χρησιμοποιούνται εκτενώς σύγχρονες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως ασκήσεις, μελέτη περιπτώσεων, αναπαράσταση ρόλων, και πολλά ακόμα που καθιστούν το σεμινάριο καθαρά εργαστηριακής μορφής και συμβάλλουν σε δύο θετικά αποτελέσματα: Αφενός στην καλύτερη αφομοίωση του μοντέλου προσέγγισης από τους συμμετέχοντες και αφετέρου στο να καταστήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία πιο ευχάριστη και κατανοητή. Εισηγητές Γιώργος Μπάκος I Διευθυντής Εκπαίδευσης, KPMG Τι είναι Coaching; Πότε και πώς είναι χρήσιμο ιεράρχηση των προσπαθειών μας. Τα οφέλη από το Coaching Απαιτούμενες δεξιότητες και χαρακτηριστικά για έναν αποτελεσματικό συντονιστή του Coaching συζήτηση και πρακτική: Αναγνώριση υπαρκτών δεξιοτήτων και χαρακτηριστικών και δημιουργία προσωπικού πλάνου ανάπτυξης. Τοποθέτηση στόχων και παρακολούθηση της πορείας. Μαθαίνοντας να ρωτάμε, να ξεκαθαρίζουμε, να ακούμε και να συνοψίζουμε. Τεχνικές και δεξιότητες για να δίνουμε πληροφόρηση για την απόδοση. Τρόποι διάγνωσης των επιμέρους προβλημάτων του υφιστάμενου. Η διαδικασία του Coaching αναλυτικά: Αναγνώριση των δυνατών και των σημείων προς βελτίωση του υφιστάμενου. Πώς δίνω πληροφορίες για την απόδοσή του στον υφιστάμενο. Σχέδιο προτεινόμενων ενεργειών Παρακολούθηση. Τύποι Coaching: Υποστηρικτικές και καθοδηγητικές συμπεριφορές. Παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή του τύπου Coaching. Προσωπική αξιολόγηση και εκπόνηση σχεδίου για τη διαδικασία του Coaching προσαρμοσμένο κάθε φορά στις ανάγκες συγκεκριμένης εργασίας.

4 Επίπεδο: Βασικό/Ενδιάμεσο Σκοπός του σεμιναρίου είναι να κατανοήσουν τα στελέχη μιας επιχείρησης τη σπουδαιότητα και τη δυναμική των ομάδων εργασίας στη σύγχρονη επιχείρηση. Mε το πέρας του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα: είναι σε θέση να συνεργάζονται ομαδικά και να επιλύουν προβλήματα ώστε να μεγιστοποιούν το αποτέλεσμα και την απόδοσή τους μέσα στην ομάδα. έχουν κατανοήσει σε βάθος ποιος είναι o ρόλος που τους ταιριάζει ως μέλη μιας ομάδας εργασίας ώστε να καταλήξουν σε μια ικανοποιητική, σύμφωνα με τα δεδομένα της επιχείρησης, απόδοση. είναι σε θέση να μετρούν το βαθμό ομαδικότητας και ωριμότητας της δικής τους ομάδας. περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση με στόχο την βαθύτερη κατανόηση των βασικών εννοιών. Το μεγαλύτερο μέρος του σεμιναρίου πραγματοποιείται με τη μορφή εργαστηρίου όπου οι συμμετέχοντες συμμετέχουν σε βιωματικές διαδικασίες μάθησης, όπως ασκήσεις, συζητήσεις, μελέτες περιπτώσεων, οι οποίες διευκολύνουν την αποτελεσματικότητα της μάθησης. Εισηγήτριες Δημιουργία, Ανάπτυξη και Διαχείριση Ομάδων (Πιστοποιημένο από το ILM) Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της ομαδικής σκέψης και προσπάθειας: Ο ρόλος των ομάδων στην επίτευξη των εταιρικών στόχων. Η αξία των ομάδων στην ανάπτυξη της επιχείρησης. Η δομή της ομάδας: Είδη και χαρακτηριστικά των ομάδων Στάδια ανάπτυξης των ομάδων Διακρίσεις ομάδων και κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους. Σύνθεση, μέγεθος και αποτελεσματικότητα των ομάδων. Η έννοια του Δομημένου Teamwork και η συμβολή του στην αύξηση της παραγωγικότητας: Στοχοθέτηση και κοινό όραμα Οργάνωση ρόλων μέσα στην ομάδα και μοντέλα συμπεριφοράς. Η αρχή της συνεκτικότητας και η αποφυγή των συγκρούσεων. Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Ο ρόλος του ηγέτη στo πλαίσιo της ομάδας: Ανάθεση ρόλων στα μέλη της ομάδας και στοχοθέτηση. Εκχώρηση αρμοδιοτήτων και υποστήριξη. Χειρισμός συγκρούσεων και διαχείριση κρίσεων. Επικοινωνία μέσα στην ομάδα: Διαδικασίες για την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας. Σχεδιασμός και οργάνωση επιτυχημένων συναντήσεων (meetings). Επίλυση διαφορών που ανακύπτουν μεταξύ των μελών της ομάδας. Ειδικά θέματα στο Teamwork: Team Building: δόμηση, δημιουργία ατζέντας κλπ. Ανάπτυξη ομάδων υψηλής απόδοσης Διαχείριση «συμφωνίας» μεταξύ των μελών μιας ομάδας και σκοπιμότητα χρήσης ή όχι εξωτερικών συμβούλων για την επίλυση διαφορών (facilitation). Μέτρηση βαθμού ωριμότητας μιας ομάδας εργασίας.

5 Επίπεδο: Βασικό/Ενδιάμεσο Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν εκείνες τις ικανότητες που θα τους οδηγήσουν σε επιτυχημένες διαπροσωπικές σχέσεις για να βελτιστοποιήσουν την αποτελεσμα - τικότητά τους στον επαγγελματικό χώρο. Με το πέρας του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα: κατανοούν τις βασικές αρχές που διέπουν τις ομαλές σχέσεις στο χώρο εργασίας εντοπίζουν τα προσωπικά χαρακτηριστικά που θα τους βοηθήσουν να χτίσουν αποτελεσματικές διαπροσωπικές σχέσεις με συναδέλφους και πελάτες γνωρίζουν τις απαραίτητες τεχνικές και θα μπορούν να τις εφαρμόσουν για να αναπτύξουν αποτελεσματικές ικανότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, επίλυσης συγκρούσεων, πειθούς και επιρροής πραγματοποιείται με τη μορφή εργαστηρίου όπου οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε βιωματικές διαδικασίες μάθησης, όπως ασκήσεις, συζητήσεις, παίξιμο ρόλων, μελέτες περιπτώσεων, που διευκολύνουν την αποτελεσματικότητα της μάθησης. Εισηγήτριες Η σημασία των Διαπροσωπικών Σχέσεων στο χώρο εργασίας (Πιστοποιημένο από το ILM) Η αξία του προσωπικού σας στυλ στις διαπροσωπικές σχέσεις: Αξιολόγηση της εικόνας που δίνετε στους άλλους και αλλαγές που θέλετε να επιτύχετε. Θέσπιση προσωπικών στόχων για τη βελτίωση διαπροσωπικών ικανοτήτων. Θεωρίες και μέθοδοι επικοινωνίας που οδηγούν σε αποτελεσματικές διαπροσωπικές σχέσεις: Σύντομη αναφορά στις βασικές αρχές της αποτελεσματικής επικοινωνίας (λεκτική επικοινωνία, ενεργητική ακρόαση, ανοικτές και κλειστές ερωτήσεις, γλώσσα σώματος, διάχυση πληροφόρησης). Οι δυσκολίες στις σχέσεις μας με τους άλλους: Από πού προέρχονται Πώς τις ξεπερνάμε. Οι τέσσερις πρωτεύοντες τύποι επικοινωνίας: Ανάλυση των τεσσάρων τύπων Ισχυρά σημεία και αδυναμίες κάθε τύπου. Προσωπικές προτιμήσεις: Εσωστρέφεια και Εξωστρέφεια Λογική και Συναίσθημα Αίσθηση και Διαίσθηση. Πώς αναγνωρίζετε τους άλλους: Σημεία αναγνώρισης Αναγνωρίζοντας συναδέλφους και πελάτες. Συντονισμός με τους άλλους: Πρώτα αναγνώριση του τύπου, μετά προσαρμογή Συναλλαγή με τους αντίθετους τύπους.

6 Επίπεδο: Βασικό/Ενδιάμεσο Το πιο σημαντικό αλλά ταυτόχρονα και το πιο δύσκολο καθήκον κάθε προϊσταμένου είναι να κατορθώσει να παρακινήσει τους υφισταμένους του ώστε να δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και αυτό πρέπει να το λάβει υπόψη ο μάνατζερ ώστε να προσαρμόζει κατάλληλα την προσέγγισή του. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες τα στοιχεία της προσωπικότητας κάθε υφισταμένου τους και να επιλέγουν τον τρόπο χειρισμού του. Στο σεμινάριο γίνεται ευρεία χρήση των σύγχρονων μεθόδων επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως μελέτες περίπτωσης, προσομοιώσεις, αναπαράσταση ρόλων, κλπ. Στο μεγαλύτερο μέρος του σεμιναρίου πραγματοποιούνται ποικίλες ασκήσεις για εμπέδωση των εννοιών, ενώ για την ηγεσία των ανθρώπων - ομάδων το παίξιμο ρόλων βοηθά στην κατανόηση των συμπεριφορών που πρέπει να εφαρμόζονται. Εισηγήτριες Παρακινήστε τους ανθρώπους της ομάδας σας και βελτιώστε τα αποτελέσματα Θεωρίες Παρακίνησης.- Τι ισχύει σήμερα; Θεωρίες Maslow, Herzberg, Mc Gregor: Προσέγγιση McClelland Η θεωρία των προσδοκιών (V. Vroom). Ποια προσέγγιση έχει αποτέλεσμα Τεχνικές παρακίνησης: Σύνδεση απόδοσης με ανταμοιβές Στοχοθεσία/ενίσχυση Διοίκηση μέσω στόχων Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων Κύκλοι ποιότητας. Περιβάλλον που συμβάλλει στην παρακίνηση: Δημιουργία περιβάλλοντος που ενισχύει την πρωτοβουλία και δημιουργικότητα. Αναπτύσσοντας και ενδυναμώνοντας τους άλλους Καλλιεργώντας θετικό πνεύμα και αισιοδοξία. Ο ρόλος του προϊσταμένου: Αναπτύσσοντας το αίσθημα της αφοσίωσης των υφισταμένων Αναγνώριση και υποστήριξη Εμπιστοσύνη και δέσμευση Υλικές και μη υλικές παροχές.

7 Επίπεδο: Βασικό Τεχνικές Παρουσίασης για επιτυχημένες επαγγελματικές παρουσιάσεις (Πιστοποιημένο από το ILM) Είναι ευρέως γνωστό ότι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των στελεχών είναι η παρουσίαση μπροστά σε κοινό. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τα στελέχη μιας επιχείρησης, αναπτύσσοντας τις ικανότητες που απαιτούνται για αποτελεσματική παρουσίαση. κατορθώνει να διώξει το φόβο για ομιλία μπροστά σε κοινό και να αναδείξει τις γνώσεις των στελεχών μέσα από σειρά πρακτικών και λεπτομερών συμβουλών που καλύπτουν όλα τα στάδια, από τη σχεδίαση της εισήγησης, την προετοιμασία μέχρι και την εισήγηση καθεαυτή. είναι εξαιρετικά πρακτικό και περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες με συμμετοχή των εκπαιδευόμενων. Μια από τις πιο σημαντικές είναι οι τρεις παρουσιάσεις που καλούνται να κάνουν σε συγκεκριμένα θέματα μπροστά στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Κάθε παρουσίαση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται ώστε να σχολιαστεί από τον ίδιο τον παρουσιαστή, τους άλλους και τελικά από τον εισηγητή. Επιπρόσθετα, πραγματοποιούνται σύντομες παρουσιάσεις για πρακτική εξάσκηση επιμέρους τεχνικών. Άλλες ασκήσεις αφορούν στο σχεδιασμό Μνημονικών Διαγραμμάτων, την εφαρμογή τεχνικών Γρήγορης Ανάγνωσης, τις Ερωτήσεις Απαντήσεις, κλπ. Με τη συνεχή καθοδήγηση του εισηγητή, οι συμμετέχοντες από παρουσίαση σε παρουσίαση επιτυγχάνουν σημαντική βελτίωση. Εισηγήτριες Τεχνικές προετοιμασίας της παρουσίασης: Τεχνικές γρήγορης ανάγνωσης Τα Μνημονικά Διαγράμματα Τεχνική προετοιμασίας της παρουσίασης. Τεχνικές σχεδίασης της παρουσίασης: Διάγνωση αναγκών ακροατηρίου Σχεδίαση παρουσίασης. Οι 7 Τεχνικές Επικοινωνίας με το ακροατήριο: Κοίταγμα στα μάτια Εμφάνιση Γλώσσα - μη λέξεις Χιούμορ Σώμα, Κίνηση. Οι 2 Τεχνικές Εμπλοκής: Επιδείξεις. Δείγματα Τεχνάσματα. Η χρήση των Οπτικών Βοηθημάτων: Ανάπτυξη των Οπτικών Βοηθημάτων Παρουσίαση με Οπτικά Βοηθήματα. Χειρισμός Φωνής: Προετοιμασία Κατά την παρουσίαση Κανόνες χειρισμού της φωνής. Ερωτήσεις και απαντήσεις: Χειρισμός ερωτήσεων απαντήσεων Τι πρέπει να αποφεύγεται Πώς «περνάμε» την άποψή μας. Τεχνικές Leadership ακροατηρίου: Πριν την παρουσίαση Κατά την παρουσίαση Χειρισμός δύσκολων ακροατών Αποφυγή δύσκολων καταστάσεων: πρόληψη ή/και θεραπεία.

8 Διαχείριση Αλλαγών στην πράξη (Πιστοποιημένο από το ILM) Επίπεδο: Ενδιάμεσο Το τελευταίο διάστημα, στην οικονομία εν γένει, αλλά και στις επιχειρήσεις ειδικότερα, παρατηρούνται θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο διοίκησης και λήψης αποφάσεων, στα οργανωτικά σχήματα και επίπεδα, στις αξίες, καθώς και στη γενικότερη «κουλτούρα» του Μάνατζμεντ. Ο στόχος του σεμιναρίου είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες μια πλήρη εικόνα όλων των πτυχών της διαδικασίας εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των αλλαγών σε μια επιχείρηση. περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση των βασικών εννοιών. Το μεγαλύτερο μέρος του σεμιναρίου πραγματοποιείται με τη μορφή εργαστηρίου όπου οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν σε βιωματικές διαδικασίες μάθησης, όπως ασκήσεις, συζητήσεις, μελέτες περιπτώσεων, οι οποίες διευκολύνουν την αποτελεσματικότητα της μάθησης. Εισηγήτριες Τι είναι η Διαχείριση της Αλλαγής: Βασικά στοιχεία Διαχείρισης της Αλλαγής Εταιρική κουλτούρα Στόχοι και στρατηγική Ανθρώπινοι και υλικοί πόροι Δομή και σχέσεις Διαδικασίες και συστήματα. Η διαδικασία σχεδιασμού της οργανωτικής και λειτουργικής δομής: Βήματα Εναλλακτικές επιλογές. Δημιουργία και επικοινωνία της Κεντρικής Ιδέας για Αλλαγή: Συλλογή δεδομένων Διαμόρφωση ιδέας/πρότασης Επικοινωνία. Αξιολόγηση της ετοιμότητας της επιχείρησης/οργανισμού για Αλλαγή: Βήματα/Διαδικασία Ανάλυση στοιχείων. Εταιρική κουλτούρα Στρατηγική Αλλαγής: Στρατηγική Επιβολής (Top Down) Στρατηγική Συναίνεσης (Bottom Up) Συλλογική Στρατηγική (Collaborative). Υποστήριξη και ρόλοι στη Διαχείριση της Αλλαγής: Αναγνώριση υποστηρικτών και ρόλων Επικοινωνία Παρακολούθηση εξέλιξης έργου. Αντίσταση στην Αλλαγή & Δέσμευση στην Αλλαγή: Διαχείριση αντίστασης Στοιχεία δέσμευσης. Επικοινωνία και συμμετοχή/ομαδικότητα: Ανάπτυξη σχεδίου επικοινωνίας Ενθάρρυνση συμμετοχής. Εισαγωγή Ιδέας Μακρόχρονης Αλλαγής (ικανότητα της επιχείρησης να υιοθετήσει επερχόμενες αλλαγές ανά πάσα στιγμή).

9 Επίπεδο: Βασικό/Ενδιάμεσο Αποτελεσματική Διαχείριση Έργων (Project Management - Best Practices) (Πιστοποιημένο από το PMI) έχει σχεδιαστεί για να παρέχει γνώσεις και δεξιότητες στη διαχείριση έργων, με αναφορά σε βέλτιστες πρακτικές και επιχειρησιακά παραδείγματα. Απευθύνεται σε στελέχη που έχουν πρότερη (έστω και περιορισμένη) εμπλοκή σε έργα από διάφορους ρόλους, όπως: Project Managers/Leaders General Managers/Project Sponsors Operations/MIS/R&D/Business Development Managers Team Leaders/Supervisors Project Administrators/Project team members Programmers & Systems Analysts προσφέρει 14 Formal Education Contact Hours, για όσους στοχεύουν στην πιστοποίηση CAPM και/ή PMP του PMI, και 14 Professional Development Units (PDUs) στους κατόχους των παραπάνω πιστοποιήσεων. Εισηγητές Σταυρούλα Μηνασίδου I PMP, Διευθύντρια Advisory, KPMG Στρατής Αγγελιδάκης I Επιβλέπων Ανώτερος Σύμβουλος, KPMG Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος παρουσιάζονται βασικές έννοιες και εφαρμοσμένη μεθοδολογία της Διαχείρισης Έργων, τεχνικές και εργαλεία, πρακτικά παραδείγματα και συμβουλές, αλλά και μία ολοκληρωμένη πρακτική άσκηση, με προσομοίωση καταστάσεων και προβλημάτων από όλο τον κύκλο ζωής ενός έργου. Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να: Κατανοούν τι είναι έργο, πρόγραμμα, ή χαρτοφυλάκιο έργων. Αντιλαμβάνονται τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ έργου και επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Γνωρίζουν τι συνιστά ένα επιτυχημένο έργο και ποια είναι τα κλειδιά της επιτυχίας του. Κατανοούν καθιερωμένη ορολογία και πρακτικές της διαχείρισης έργων. Εφαρμόζουν τις βασικές αρχές σύγχρονης μεθοδολογίας διαχείρισης έργων. Χρησιμοποιούν εργαλεία και φόρμες διαχείρισης έργων. Αναγνωρίζουν συνήθη λάθη στην καθημερινή πρακτική τους.

10 Αρχές Αποτελεσματικής Ηγεσίας Επίπεδο: Προχωρημένο Μία ημέρα 8 ώρες Η αποτελεσματική ηγεσία συνδέεται πάντοτε με επιτυχημένα αποτελέσματα και τη «σφραγίδα» που αφήνει στη μακροπρόθεσμη εταιρική ανάπτυξη. Συνεπώς, η ανάπτυξη της ηγετικής αποτελεσματικότητας απαιτεί μια συστηματική και οργανωμένη μεθοδολογία με έμφαση στην ενσυνείδητη εφαρμογή νέων δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, που με τη σειρά τους υποστηρίζουν τη στρατηγική ανάπτυξη. Στο σεμινάριο γίνεται ευρεία χρήση των σύγχρονων μεθόδων επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως προσομοιώσεις, ασκήσεις προσωπικής ανάπτυξης, ασκήσεις επίλυσης προβλημάτων και ανάλυσης προσωπικών εμπειριών σε ηγετικές πρακτικές, σε διάφορες καταστάσεις και προβλήματα. Εισηγητές Γιώργος Μπάκος I Διευθυντής Εκπαίδευσης, KPMG Τα ηγετικά χαρακτηριστικά στις σημερινές επιχειρήσεις: Τα τέσσερα στυλ Ηγεσίας Θεωρίες και πρακτικές γύρω από την ηγεσία: Θεωρία Χ και Υ Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ηγέτη Τα πλαίσια Ηγεσίας των Bolman & Deal. Ανάπτυξη προσωπικών ηγετικών χαρακτηριστικών: Ανάπτυξη υφισταμένων Διάγνωση προβλημάτων Ιεράρχηση προσπαθειών Οι κατάλληλες συμπεριφορές Πώς φθάνουμε στην εκχώρηση. Διαχείριση της Αλλαγής: Η καμπύλη Αντίδρασης στην Αλλαγή και ο χειρισμός της από τον Ηγέτη Η διαδικασία Επίτευξης της Αλλαγής Οι ρόλοι στη διαδικασία επίτευξης της Αλλαγής Ο Ηγέτης ως Change Agent. Διαχείριση των Συγκρούσεων: Τα πέντε στυλ στη διαχείριση Συγκρούσεων Πώς επιλέγουμε στο κατάλληλο στυλ. Παρακίνηση υφισταμένων: Θεωρίες παρακίνησης τι ισχύει σήμερα Ποια προσέγγιση έχει αποτέλεσμα Περιβάλλον που συμβάλλει στην παρακίνηση Υλικές και μη υλικές παροχές.

11 Επίπεδο: Ενδιάμεσο/Προχωρημένο Εναρμόνιση της ομάδας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον - Team Alignment Μία ημέρα (και 1 ημέρα προετοιμασία με την ομάδα) Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι τα στελέχη της διοικητικής ομάδας να αναγνωρίσουν τις περιοχές που θα πρέπει μαζί να δουλέψουν ώστε να δημιουργήσουν μία ομάδα που αποδέχεται ένα πλάνο εναρμονισμένων ενεργειών το οποίο θα οδηγήσει στην επίτευξη κοινά αποδεκτών στόχων. Πως αναγνωρίζουμε την ανάγκη για εναρμόνιση της ομάδας: Χαμηλά επίπεδα απόδοσης και ποιοτικής υλοποίησης του έργου. Διαφορετικές προτεραιότητες και στόχοι. Έλλειψη ειλικρινούς επικοινωνίας και εποικοδομητικής διαφωνίας. Κακή ψυχολογία. Με την ολοκλήρωση αυτής της εκπαιδευτικής ημέρας η ομάδα αλλά και κάθε επαγγελματίας χωριστά θα: Eίναι σε θέση να αναγνωρίσει τις περιοχές που θα πρέπει ο ίδιος προσωπικά αλλά και ως μέλος μίας ευρύτερης ομάδας να δουλέψει ώστε να αποτελεί αναπόσπαστο μέλος αυτής. Eίναι σε θέση να επαναπροσδιορίσει τις διαδικασίες λειτουργίας της ομάδας, πως αυτές λειτουργούν αποτελεσματικά και ποια θα πρέπει να είναι η συμβολή του κάθε μέλους, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του. Έχει διαμορφώσει ένα όραμα και στόχους που θα μοιράζεται με όλη την ομάδα. Έχει περιγράψει με λεπτομέρεια ένα πλάνο δράσης υλοποίησης των κοινών στόχων, με ανάλυση των ευκαιριών αλλά και των τρόπων που θα αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που προβλέπεται να εμφανιστούν. περιλαμβάνει θεωρητική αλλά κυρίως πρακτική κατάρτιση (αναλογία 30% με 70% αντίστοιχα) με στόχο την βαθύτερη κατανόηση της δυναμικής της ομάδας όταν αυτή δουλεύει αποτελεσματικά, έχοντας κοινό όραμα, συμφωνημένο και κοινά αποδεκτό πλάνο δράσης. Δουλεύουμε με την ομάδα τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή την εποχή καθώς και το επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεργασίας τους (στάδιο προετοιμασίας πριν το σεμινάριο: Συλλέγουμε, μέσω συζήτησης που προηγείται της ημερήσιας εκπαίδευσης, πληροφορίες σχετικές με τις προκλήσεις της ομάδας. Συλλέγουμε μέσω ερωτηματολογίου που έχει συμπληρωθεί πριν τη συνάντηση μας, στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία της ομάδας σήμερα. Η έννοια της εναρμόνισης της ομάδας: Ποια στοιχεία είναι αυτά που τη χαρακτηρίζουν. Τι πετυχαίνουμε μέσω της εναρμόνισης της ομάδας. Ο ρόλος του κάθε μέλους της ομάδας στην προσπάθεια της εναρμόνισης: Ανάθεση ρόλων στα μέλη της ομάδας με βάση τα προσωπικά χαρακτηριστικά του κάθε μέλους. Εκχώρηση αρμοδιοτήτων και υποστήριξη όπου είναι απαραίτητο. Επικοινωνία μέσα στην ομάδα: Διαδικασίες για την αποτελεσματική επι - κοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας. Σχεδιασμός και οργάνωση επιτυχημένων συναντήσεων (meetings). Επίλυση διαφορών που ανακύπτουν μεταξύ των μελών της ομάδας. Παρουσίαση αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου: Περιοχές που δουλεύουν αποτελεσματικά Περιοχές που επιδέχονται βελτίωσης Πλάνο δράσης για τις επόμενες ημέρες: Δημιουργία ενός κοινού στόχου/στόχων, διαμόρφωση προτεραιοτήτων και δράσεις για τις επόμενες ημέρες. Η διαδικασία του Follow up: 60 ημέρες μετά την εκπαίδευση πραγματοποιείται συνάντηση όπου η ομάδα παρουσιάζει τη διαχείριση της αλλαγής μέσω του πλάνου που έχει διαμορφωθεί, τα μαθήματα αυτής της διαδικασίας και οι πιθανές απαραίτητες βελτιώσεις και αλλαγές. Εισηγήτρια Βάνα Καραγιάννη I Επιβλέπουσα Ανώτερη Σύμβουλος, Τμήμα

12 Επίπεδο: Βασικό/Ενδιάμεσο H Συναισθηματική Νοημοσύνη στο χώρο εργασίας «Αποσπώντας τη δέσμευση των ανθρώπων σας» Οι συναισθηματικές δεξιότητες που οφείλει να καλλιεργή σει κανείς για να αναπτύξει ουσιαστικές συνέργιες, ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες, να διαπρέψει στο χώρο εργασίας του και να διασφαλίσει την ευημερία και πρόοδο της επιχείρησης όπου εργάζεται. Οι ικανότητες επικοινωνίας και άσκησης επιρροής, το πνεύμα καινοτομίας και η αποδοχή της αλλαγής, κατέχουν περίοπτη θέση στις επιχειρήσεις σήμερα. Οι αστέρες των επιδόσεων, διακρίνονται για τα προσωπικά τους επιτεύγματα και για την ικανότητά τους να εργάζονται αποδο - τικά σε ομάδες και να συνεργάζονται, μεγιστο ποιώντας το δυναμικό τους. Όσο ψηλότερα στοχεύει ή βρίσκεται κάποιος στην κλίμακα ηγεσίας, τόσο πιο σημαντικές γίνονται οι δια στάσεις της Συναισθη - μα τικής Νοημοσύνης, καθορίζοντας συχνά ποιος θα προσληφθεί, ποιος θα προαχθεί και ποιος θα φύγει. Στο σεμινάριο παρουσιάζεται και διερευνά - ται το μοντέλο Συναισθηματικής Νοημοσύνης του γκουρού στον χώρο, Daniel Goleman. Οι συμμε - τέχοντες εξοικειώνονται με τις διαστάσεις της, αναγνωρί ζουν στοιχεία του επικοινωνιακού προφίλ τους και μαθαίνουν πώς να καλλιεργήσουν σχετι - κές δεξιότητες στο περιβάλλον εργασίας τους. Ένα έντονα διαδραστικό σεμινάριο, βασισμένο κατά κύριο λόγο στις αρχές της βιωματικής μάθησης. Το μεγαλύτερο μέρος του πραγματο - ποιείται με μορφή εργαστηρίου, όπου γίνεται ευρεία χρήση σύγχρονων μεθόδων επαγγελμα - τικής εκπαίδευσης, όπως τεχνικές brainstorming και brain writing, ερωτηματολόγια, συζητήσεις, ομαδικές δραστηριότητες, προσομοιώσεις, αναπαράσταση ρόλων, κοκ. Εισηγήτρια Κυρίαρχα Στυλ Επικοινωνίας Βασικές επικοινωνιακές ανάγκες συνεργατών Τυπολογία συμπεριφορών Σημεία αναγνώρισης για το κάθε επικοινωνιακό προφίλ Τρόποι προσαρμογής για βελτιστοποίηση της επικοινωνίας & επιρροής. Το Συναισθηματικά Νοήμον Άτομο Μύθοι για την Συναισθηματική Νοημοσύνη Συναισθηματική Νοημοσύνη & σύγχρονο Management Οι πέντε (5) διαστάσεις της Συναισθηματικής Νοημοσύνης: Αυτεπίγνωση Αυτορρύθμιση Κίνητρα Συμπεριφοράς Ενσυναίσθηση Κοινωνικές δεξιότητες. Επικοινωνία προσωπικών απόψεων ανά περίσταση. Δημιουργία δεσμών & ηγεσία Χειρισμός διαφωνιών και συγκρούσεων. Η Συναισθηματικά Νοήμων Ομάδα Η ανάγκη για ομαδικότητα Στάδια ανάπτυξης της ομάδας Επίπεδα ομαδικής συνείδησης σε κάθε στάδιο. Πως θα βοηθήσω την ομάδα μου να αναπτυχθεί στο κάθε στάδιο. Ο Συναισθηματικά Νοήμων Οργανισμός Η Ομαδικότητα σε επίπεδο Οργανισμού Η Συναισθηματική Νοημοσύνη σε επίπεδο Οργανισμού «Χάσματα» στην Συναισθηματική Νοημοσύνη του Οργανισμού Πέντε (5) Απλά Μυστικά της Επιτυχίας. Προσωπικό Πλάνο Ανάπτυξης

13 Επίπεδο: Ενδιάμεσο Ανάλυση & Λήψη Κρίσιμων Αποφάσεων Σε μια εποχή που η ποιότητα και η ταχύτητα διαχείρισης της πληροφόρησης που λαμβάνουμε έχει αναχθεί σε καθοριστική παράμετρο επιτυχίας (ή αποτυχίας), αυτοί που προωθούν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τις πλέον εύστοχες προτάσεις, ανάγονται σε πολύτιμο εταιρικό αγαθό. Αποφασίστε λοιπόν για τα σωστά θέματα, τη σωστή στιγμή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Όλοι γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που αγνοούμε ή διαχειριζόμαστε ημιτελώς, έχουν την τάση να επιστρέφουν δριμύτερα! Πόσο βέβαιοι είμαστε όμως ότι ασχολούμαστε με τα σωστά θέματα, τη σωστή χρονική περίοδο, καθώς και ότι τα διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Στόχος της εκπαίδευσης είναι να δώσει πρακτικές απαντήσεις σε αυτές τις τρεις (3) περιοχές μέσα από πολύ συγκεκριμένες μεθοδολογίες και να αναδείξει τρόπους ενημερωμένης και αποφασιστικής προώθησης εναλλακτικών δράσεων. Περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση με στόχο την ουσιαστική κατανόηση των βασικών εννοιών. Το μεγαλύτερο μέρος του πραγματοποιείται με τη μορφή εργαστηρίου, με πρακτική εξάσκηση στη χρήση διαφορετικών εργαλείων και μεθόδων ανάλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων. Η καινοτομία του προγράμματος, έγκειται στο ότι οι συμμετέχοντες δραστηριοποιούνται επεξεργαζόμενοι πραγματικά επιχειρηματικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους και προσδιορίζουν επακριβώς το πλάνο διαχείρισής τους πριν φύγουν από εμάς. Εισηγήτρια Ανάληψη Δράσης για τη Διαχείριση Προβλημάτων Προσανατολισμός στην ανάληψη δράσης Η ανάληψη πρωτοβουλιών ως μέσον πρόβλεψης & επίλυσης προβλημάτων. Το φάσμα της πρωτοβουλίας καινοτόμες προσεγγίσεις. Η «παγίδα» της πρωτοβουλίας - σημεία ιδιαίτερης προσοχής. Εισαγωγή στη Λήψη Αποφάσεων Το ρίσκο της αναβλητικότητας Επτά (7) τρόποι λήψης αποφάσεων Ορθή κρίση & αποφασιστικότητα Η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τέσσερις (4) φάσεις. Συνήθη λάθη σημεία ιδιαίτερης προσοχής Χρήση αναλυτικού vs. Δημιουργικού τρόπου σκέψης. Καθορισμός & Ανάλυση Προβλημάτων Τι θεωρείται «πρόβλημα» Η σχέση μεταξύ προβλήματος αιτίας αποτελέσματος. Αναγνώριση ζητημάτων άμεσου ενδιαφέροντος: Ανάλυση / διαχωρισμός Ιεράρχηση προτεραιοτήτων Επιλογή διαδικασίας ανάλυσης. Η διαδικασία ανάλυσης προβλημάτων: Περιγραφή του προβλήματος Αναγνώριση & επιλογή ενδεχόμενων αιτιών Επαλήθευση των βαθύτερων αιτιών. Επίλυση Προβλημάτων & Λήψη Απόφασης Η αναλυτική προσέγγιση: Δέντρα αποφάσεων Στάθμιση κριτηρίων αποτίμησης διαθέσιμων επιλογών. Ανάλυση δυναμικών πεδίων για τη βιωσιμότητα των επιλογών. Η δημιουργική προσέγγιση: Τεχνικές δημιουργικότητας Φάσμα χρησιμότητας ιδεών. Αποτελεσματική Προώθηση Αποφάσεων & Προτάσεων Χαρακτηριστικά των επιτυχημένων πρωτοβουλιών. Πλάνο αποτελεσματικής προώθησης προτάσεων. Οδηγίες για την αύξηση της επιρροής σας στη λήψη αποφάσεων.

14 Επίπεδο: Βασικό/Ενδιάμεσο Μία ημέρα 8 ώρες Εισηγήτρια Διαχείριση προτεραιοτήτων & Συντονισμός Δράσεων Ομάδας Σε μια ιδιαίτερα εντατική ημερίδα, οι καθοριστικές παράμετροι για την υλοποίηση του ομαδικού έργου, εξετάζονται με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους. Ένα στρατηγικό σεμινάριο που θα βοηθήσει εσάς και τους συνεργάτες σας να αξιοποιήσετε στο μέγιστο το χρόνο σας, λειτουργώντας κάθε μέρα με αυξημένη ταχύτητα, ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Η αποτελεσματικότητα αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής για τη σύγχρονη επιχείρηση, ειδικότερα όσο οι συνθήκες δυσχεραίνουν. Η ημερίδα θα βοηθήσει τους εργαζομένους διαφορετικών ιεραρχικών επιπέδων να εντοπίσουν για ποιους λόγους βάλλεται η αποδοτικότητά τους και να γνωρίσουν τρόπους και τεχνικές για αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των καθηκόντων τους. Γίνεται εκτενής χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως ασκήσεις, ερωτηματολόγια, προ-σχεδιασμένες φόρμες και μελέτη περιπτώσεων. Η ημερίδα είναι πρωταρχικά εργαστηριακής μορφής, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση και αφομοίωση των μοντέλων προσέγγισης από τους συμμετέχοντες. Διαχείριση Χρόνου Κύριοι λόγοι που χάνουμε χρόνο Τα τέσσερα (4) θεμελιώδη ερωτήματα Στοχοθέτηση & προσδιορισμός προτεραιοτήτων Κατηγοριοποίηση καθημερινών δραστηριοτήτων Έλεγχος παρεμβολών στην εργασία σας. Αποτελεσματική Ανάθεση Εργασίας Εμπόδια στην ανάθεση έργου: Εσωτερικά & Εξωτερικά Κριτήρια ανάθεσης έργου βάσει ετοιμότητας υφισταμένων Τα βήματα για αποτελεσματική ανάθεση Τα βήματα για αποτελεσματική ανάληψη εργασίας. Οργάνωση Αποτελεσματικών Συσκέψεων Προετοιμασία & Δημιουργία ατζέντας (G.O.A.L.S) Τεχνικές διαχείρισης συμμετοχών Τεχνικές διαχείρισης διαφωνιών Ενέργειες μετά το πέρας της σύσκεψης.

15 Επίπεδο: Βασικό/Ενδιάμεσο 1½ ημέρα 12 ώρες Στόχοι εργαστηρίου Χρήση διαφόρων μεθόδων ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο άτομο για κάθε εργασία. Χρήση διαφόρων προσεγγίσεων στην ανάθεση. Υποστήριξη, έλεγχο και παρακολούθηση της εργασίας που ανατέθηκε. πραγματοποιείται με τη μορφή εργαστηρίου όπου οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε βιωματικές διαδικασίες μάθησης, όπως ασκήσεις, συζητήσεις, παίξιμο ρόλων, μελέτες περιπτώσεων, που διευκολύνουν την αποτελεσματικότητα της μάθησης. Εισηγήτρια WORKSHOP Ανάθεση Εργασιών - Delegation Τι σημαίνει ανάθεση Τα οφέλη της ανάθεσης Τι εμποδίζει την ανάθεση Άσκηση. Διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος Προσεγγίσεις ανάθεσης Ανάθεση σύμφωνα με την εργασία Ανάθεση σύμφωνα με το project Ανάθεση σύμφωνα με το τμήμα Απόφαση του «γιατί», του «τι» της ανάθεσης Άσκηση. Διαδικασία ανάθεσης Έλεγχος προόδου εργασίας/project Διαχείριση εμποδίων Άσκηση Ολοκλήρωση ανάθεσης Μελέτη περίπτωσης Εργασία σε ομάδες.

16 Επίπεδο: Βασικό/Ενδιάμεσο Το εργαστήριο Σε αυτό το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα μάθουν να δίνουν εποικοδομητική ανατροφοδότηση όταν είναι απαραίτητο και να δέχονται την ανατροφοδότηση που τους δίνουν οι άλλοι. Πώς μπορούμε να δώσουμε αποτελεσματική ανατροφοδότηση χωρίς να βλάψουμε τις εργασιακές μας σχέσεις; Στόχοι εργαστηρίου Να δίνουμε αποτελεσματική ανατροφοδότηση όταν κρίνεται απαραίτητο. Να λαμβάνουμε ανατροφοδότηση και να αναλαμβάνουμε δράση. Να διαμορφώνουμε στρατηγικές διαχείρισης στην περίπτωση αποτυχίας της ανατροφοδότησης που δώσαμε. Να ανταποκρινόμαστε στις περιπτώσεις κρίσιμης ανατροφοδότησης. πραγματοποιείται με τη μορφή εργαστηρίου όπου οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε βιωματικές διαδικασίες μάθησης, όπως ασκήσεις, συζητήσεις, παίξιμο ρόλων, μελέτες περιπτώσεων, που διευκολύνουν την αποτελεσματικότητα της μάθησης. Εισηγήτρια WORKSHOP Δίνοντας Ανατροφοδότηση - Feedback Essentials Τι σημαίνει ανατροφοδότηση Αποφασίζοντας το «πότε» και το «πώς» δίνουμε ανατροφοδότηση. Διαδικασία αποτελεσματικής ανατροφοδότησης Ομαδική εργασία Αρχές λήψης ανατροφοδότησης Άσκηση Προσαρμοσμένη ανατροφοδότηση Ο τέσσερις τύποι συμπεριφοράς Άσκηση Δίνοντας ανατροφοδότηση «προς τα πάνω» Επίδραση ανατροφοδότησης στον προϊστάμενο Προετοιμασία συνάντησης ανατροφοδότησης Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Άσκηση Διαχείριση των εμποδίων στην ανατροφοδότηση Άσκηση Απαραίτητες ενέργειες όταν από την ανατροφοδότηση προκύπτουν σημαντικές αλλαγές. Μελέτη περίπτωσης

17 Επίπεδο: Ενδιάμεσο Οι συνθήκες που διανύουμε, επιβάλλουν περισσότερο από ποτέ την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ανθρώπων μας και την ανάδειξη της πραγματικής αξίας τους. Με γνώμονα την καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος παρακίνησης, διάχυσης της εταιρικής γνώσης και ενδυνάμωσης των εργαζομένων όλων των βαθμίδων, φροντίσαμε για τη δημιουργία ενός εντατικού και αποδοτικού προγράμματος που στοχεύει σε 7 καθοριστικούς παράγοντες επιτυχίας. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρέχει μια ολιστική επανεξέταση των τρόπων με τους οποίους οι συμμετέχοντες μπορούν να ενισχύσουν τη θετική τους επίδραση στον χώρο εργασίας. Προκειμένου να το επιτύχουν, εισέρχονται σταδιακά σε μια διαδικασία αρχικά αυτό-αποτίμησης και αργότερα ενίσχυσης της συμβολής τους σε τρεις [3] άξονες: Προσωπικής ανάπτυξης, ανάπτυξης ομάδας και ανάπτυξης τμήματος. Στο τέλος της ενότητας, οι συμμετέχοντες θα έχουν τις γνώσεις και τα εργαλεία να υπερβούν τις όποιες αντιρρήσεις και διαφωνίες για την υλοποίηση καινοτόμων προτάσεων που θα ενισχύσουν ένα παραγωγικότερο περιβάλλον. Ένα έντονα διαδραστικό σεμινάριο, βασισμένο κατά κύριο λόγο στις αρχές της βιωματικής μάθησης. Το μεγαλύτερο μέρος του πραγματοποιείται με μορφή εργαστηρίου, όπου γίνεται ευρεία χρήση σύγχρονων μεθόδων επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως brainstorming, ερωτηματολόγια, συζητήσεις, ατομικές/ομαδικές ασκήσεις και ιδιαίτερα εκτενής αναπαράσταση ρόλων. Εισηγήτρια Ενδυνάμωση Εργαζομένων σε 7 Βήματα 1. Βασικές αρχές ενδυνάμωσης Προσωπικά εμπόδια στην ανάπτυξή σας Καλλιέργεια στοιχείων αυτοεκτίμησης Προσανατολισμός στη δράση. 2. Διαχείριση πληροφόρησης για την απόδοση [Feedback] Γιατί, πότε και σε ποιους το παρέχουμε Θετικό & «Αρνητικό» feedback Τεχνικές παροχής feedback σε εσωτερικούς/ εξωτερικούς πελάτες. 3. Διαχείριση αντιρρήσεων & καλλιέργεια στοιχείων πειθούς Βασικά είδη αντιρρήσεων Τεχνικές ερωτήσεων για την ενίσχυση της κατανόησης. Ανοικτές κλειστές ερωτήσεις Δηλώσεις αποφόρτισης & αντιστροφές Τα 5 «γιατί» Βασικά στοιχεία πειστικής προφορικής επικοινωνίας. Τα 7 βήματα για την καλλιέργεια στοιχείων πειθούς στην παράθεση απόψεων. 4. Διαχείριση αντικρουόμενων απόψεων αποκλιμάκωση εντάσεων Σταθερή θετική επιβολή [Assertiveness] για την: παράθεση αιτημάτων απόρριψη αιτημάτων κατάθεση διαφωνιών. Στρατηγικές για τη διαχείριση διαφωνιών & συγκρούσεων. 5. Διαχείριση πρωτοβουλιών & νεωτεριστικών προτάσεων Τα τρία [3] επίπεδα πρωτοβουλίας: Πλήρης αξιοποίηση δυνατοτήτων Διεύρυνση πεδίου δράσης Καινοτομία. Προϋποθέσεις για την ανάληψη επιτυχημένων πρωτοβουλιών. Προϋποθέσεις για την προώθηση καινοτόμων προσεγγίσεων / ιδεών. Case Study: Επανεξέταση & μέθοδος διαχείρισης δικών σας προτάσεων. Καθορισμός ορίων και πλάνα δράσης. 6. Ενέργειες για την ενίσχυση ενός περιβάλλοντος παρακίνησης Ορισμός παρακίνησης & σύγχρονες προσεγγίσεις. Επτά [7] περιοχές δράσης για εσάς και την επιχείρησή σας. 7. Προσωπικό Πλάνο Ανάπτυξης

18 Επίπεδο: Ενδιάμεσο WORKSHOP Διαχείριση Πειθούς - Persuading Others 1½ ημέρα 12 ώρες Το εργαστήριο Σε αυτό το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα μάθουν τρόπους επιρροής συμπεριφοράς και αντίληψης των συνεργατών και πελατών τους με απώτερο στόχο την κατάληξη σε κοινή συμφωνία απόψεων, πωλήσεων, συνεργασιών, κ.α. Στόχοι εργαστηρίου Κατανόηση της έννοιας «Πειθώ» Χτίσιμο της αξιοπιστίας Προσαρμογή της επικοινωνίας στον τρόπο λήψης απόφασης του ακροατή. Ανταπόκριση στην αίσθηση της λογικής του ακροατή και συναισθηματικό δέσιμο μαζί του. Διαχείριση τυχόν αντιδράσεων Ενεργοποίηση «ερεθισμάτων» πειθούς του ακροατή ώστε να προχωρήσει σε συμφωνία. Υποκίνηση του ακροατή ώστε να πειστεί να υποστηρίξει τις απόψεις σου. πραγματοποιείται με τη μορφή εργαστηρίου όπου οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε βιωματικές διαδικασίες μάθησης, όπως ασκήσεις, συζητήσεις, παίξιμο ρόλων, μελέτες περιπτώσεων, που διευκολύνουν την αποτελεσματικότητα της μάθησης. Εισηγήτρια 1. Πειθώ Τι είναι Πειθώ Γιατί είναι σημαντική Τα στοιχεία της Πειθούς Οι ηθικοί Κανόνες της Πειθούς 2. Χτίζοντας την Αξιοπιστία σας 3. Αναγνώριση των Decision Maker, Stakeholder και Influencer Κατανόηση Κινήτρων Αναλύστε το Ακροατήριό σας Κατηγορίες Δεκτικότητας Επιλέξτε την Στρατηγική Πειθούς σας Τα Στυλ των Decision Maker Αξιολογείστε την Απόφαση 4. «Κερδίζοντας» το μυαλό του ακροατηρίου σας 5. Επίκληση στο Συναίσθημα Ζωντανές περιγραφές Μεταφορές Αναλογίες Ιστορίες 6. Βρείτε τα Βαθύτερα Αίτια της Αντίστασης Εντοπισμός των ενδιαφερόντων τους Κατανόηση των συναισθημάτων τους Κατανόηση των ανησυχιών τους Ευθυγράμμιση λεκτικών και μη-λεκτικών μηνυμάτων Παρουσίαση της άποψής τους και μετέπειτα, της δικής σας 7. Συνειδητές και Μη συνειδητές ανταποκρίσεις ακροατηρίου Αντίθεση Αρέσκεια Η δύναμη των ερωτήσεων Αμοιβαιότητα Κοινωνική Σφραγίδα Δέσμευση και Συνέπεια Εξουσία Σπανιότητα Πυροδοτείστε την Πειθώ 8. Αυθυποβολή του Ακροατηρίου Οπτικοποίηση Ερωτήσεις Ενεργητική Ακρόαση

19 Επίπεδο: Ενδιάμεσο/Προχωρημένο Μία ημέρα 8 ώρες Το εργαστήριο Σε αυτό το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα μάθουν να δουλεύουν με τις ομάδες τους ώστε να εδραιώσουν συγκεκριμένους στόχους, να επιμερίσουν κάθε στόχο σε καθημερινές εργασίες και να αξιολογήσουν την πρόοδο ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Μια ομάδα, δεν είναι δυνατό να ανταπεξέλθει στις σημερινές απαιτήσεις χωρίς ξεκάθαρους στόχους. Πώς μπορεί ο σύγχρονος μάνατζερ, μέσω της στοχοθέτησης, να βοηθήσει την ομάδα του να γίνει πιο αποτελεσματική; Στόχοι εργαστηρίου Ιεράρχηση των εργασιών θέτοντας αποτελεσματικούς στόχους. Πρόβλεψη διαχείρισης πιθανών εμποδίων στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Ανάπτυξη μεθοδολογίας ελέγχου εφαρμογής των στόχων που έχουν τεθεί. Αξιολόγηση της διαδικασίας επίτευξης στόχων. πραγματοποιείται με τη μορφή εργαστηρίου όπου οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε βιωματικές διαδικασίες μάθησης, όπως ασκήσεις, συζητήσεις, παίξιμο ρόλων, μελέτες περιπτώσεων, που διευκολύνουν την αποτελεσματικότητα της μάθησης. Εισηγήτρια WORKSHOP Στοχοθέτηση - Goal Setting 1. Στοχοθέτηση Τι είναι Στοχοθέτηση Σκοπός και πλεονεκτήματα Τύποι στόχων Ευθυγράμμιση στόχων Χρονικό πλαίσιο και επίπεδο σημαντικότητας Η τέχνη των Stretch Στόχων. 2. Θέτοντας SMART Στόχους Στόχοι από την κορυφή στη βάση και από τη βάση στην κορυφή. Κάντε τους στόχους σας SMART Άσκηση: είναι SMART? Ποσοτικοί έναντι ποιοτικών στόχων. 3. Αναπτύσσοντας Μονάδες Στόχων Αναγνωρίστε πιθανούς στόχους Βάλτε προτεραιότητες και επιλέξτε στόχους. 4. Αναπτύσσοντας Ατομικούς Στόχους Προσδιορίστε ξεκάθαρα τους στόχους σας Στρατηγικές για την επιτυχία Θέστε στόχους για τον εαυτό σας Άσκηση: αξιολογείστε τους προσωπικούς σας στόχους. 5. Μεγιστοποιώντας την Επιτυχία των Στόχων Εδραιώστε μία αίσθηση Ιδιοκτησίας - Ταύτισης (Ownership) Συνεταιρικοί στόχοι. Θέστε πραγματοποιήσιμους, αλλά δύσκολους στόχους. Συγκεντρώστε την ενέργειά σας σε συγκεκριμένους στόχους. Εδραιώστε δείκτες απόδοσης Αναθέστε την ευθύνη. 6. Επιτυγχάνοντας Στόχους Επιμερίστε τους στόχους σας σε εργασίες Διαχειριστείτε τα εμπόδια που παρουσιάζονται. Παρακολουθείστε την επίτευξη στόχων Επιτύχετε τους στόχους σας! Καλλιεργήστε μία κουλτούρα επιτυχίας. 7. Αξιολογώντας τους Στόχους μας Πώς αξιολογώ ένα στόχο ενώ παράλληλα εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση; Πώς αξιολογώ ένα στόχο αφού τον έχω επιτύχει; Άσκηση: τα μαθήματα που λάβαμε.

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400 Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400.01 Δύο ημέρες 16 ώρες Επιλογή Στελεχών: Ξεχωρίζοντας τους Καλύτερους Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν σχηματίσει ολοκληρωμένη αντίληψη όλων

Διαβάστε περισσότερα

ΗΓΕΣΙΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: Πολυτέλεια ή Αναγκαιότητα;

ΗΓΕΣΙΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: Πολυτέλεια ή Αναγκαιότητα; ΗΓΕΣΙΑ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: Πολυτέλεια ή Αναγκαιότητα; ρ. Όλγα Επιτροπάκη Eπίκουρος Καθηγήτρια Οργανωσιακής Συµπεριφοράς & ιοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων, ALBA Επισκόπηση της παρούσας οµιλίας Έχει το

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ 1. Η ποσοτική βελτίωση της επικοινωνίας, επιδιώκει τον περιορισμό των αποκλίσεων μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων. ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους

Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων. ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε δίπλα στον αριθμό της καθεμιάς τη λέξη Σωστό αν κρίνετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ. Developing Leadership Skills

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ. Developing Leadership Skills ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ Developing Leadership Skills Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα για την Ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων είναι μα πλήρης, αυτόνομη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική ενότητα με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις 30 Μαρτίου 2015 Εισηγητής : B.Αϊβαζίδης MSc, PhDc Χαρακτηριστικά του σημερινού εργασιακού περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Επιχειρήσεων

Διοίκηση Επιχειρήσεων 10 η Εισήγηση Δημιουργικότητα - Καινοτομία 1 1.Εισαγωγή στη Δημιουργικότητα και την Καινοτομία 2.Δημιουργικό Μάνατζμεντ 3.Καινοτομικό μάνατζμεντ 4.Παραδείγματα δημιουργικότητας και καινοτομίας 2 Δημιουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις. Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια

Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις. Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ομαδική λήψη απόφασης και βιωματικές ασκήσεις Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων Το βίωμα της ομαδικής λήψης απόφασης Πλεονεκτήματα ομαδικής λήψης απόφασης Ενισχύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Ηγεσία Διδάσκουσα: Αφροδίτη Δαλακούρα ΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΗΓΕΤΗΣ MANAGER COACH 1 Κλασική-μηχανιστική αντίληψη Το παλιό μοντέλο διοίκησης: οικονομικές-υλικές

Διαβάστε περισσότερα

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Συναισθηματική Νοημοσύνη Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Γραφείου με τη χρήση της Τεχνολογίας

Οργάνωση Γραφείου με τη χρήση της Τεχνολογίας Οργάνωση Γραφείου με τη χρήση της Τεχνολογίας Ημερομηνίες: 30/1/2018 Λευκωσία 6/2/2018 Λεμεσός Σε συνεργασία με: ΚΕΒΕ Η οργάνωση γραφείου, αποτελεί στοιχείο κρίσιμης σημασίας για την κάθε επιχείρηση, αφού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality f Tjörns

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Διοίκηση Επιχειρήσεων Έννοια του Μάνατζμεντ Ικανότητες των Μάνατζερ Στόχοι του Μάνατζμεντ Βασικές Λειτουργίες του Μάνατζμεντ Σχεδιασμός Οργάνωση Διεύθυνση Έλεγχος Εφαρμογή του Μάνατζμεντ

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα. στο μάθημα. Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων

Προτεινόμενα θέματα. στο μάθημα. Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε δίπλα στον αριθμό της καθεμιάς τη λέξη Σωστό αν κρίνετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ) Να σημειώσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Η ύπαρξη των παραγόντων «υγιεινής» ή «διατήρησης» (κατά τον Herzberg) δημιουργεί ευχαρίστηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί. H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί. H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ ΜΑΘΗΜΑ 3ο Μάνατζµεντ - Ορισµοί H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί... η τέχνη να φέρνεις εις πέρας κάθε έργο µε τη στήριξη και την συµµετοχή ατόµων οργανωµένων

Διαβάστε περισσότερα

Ο πολλαπλός ρόλος του Διευθυντή στο νέο σχολείο 1. Εισαγωγή 2. Τα καθήκοντα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Ο πολλαπλός ρόλος του Διευθυντή στο νέο σχολείο 1. Εισαγωγή 2. Τα καθήκοντα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Ο πολλαπλός ρόλος του Διευθυντή στο νέο σχολείο 1. Εισαγωγή 2. Τα καθήκοντα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 1 Εισαγωγή Στη σημερινή παρουσίαση εξετάζεται και αναλύεται μέσα

Διαβάστε περισσότερα

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων 2 x 4 ώρες Μέτρηση και Βελτίωση Ενδυνάμωσης Ορισμός της Ενδυνάμωσης: Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία της αύξησης της ικανότητας των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ»

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ» ΕΠΙΤΑΓΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ» Βασικός στόχος του προγράμματος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, Πρωτοβουλίες και Δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

EcoMentor Project No: PL01-KA

EcoMentor Project No: PL01-KA EcoMentor Project No: 2016-1-PL01-KA202-026809 Πρότυπο επαγγελματικών ικανοτήτων για τους μέντορες στον τομέα της οικολογικής βιομηχανίας (αρχική έκδοση) 1 Τίτλος Εγγράφου: Αριθμός Πνευματικού Προϊόντος:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Από την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην επαγγελματική ζωή. Διεθνείς τάσεις και προοπτικές»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Από την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην επαγγελματική ζωή. Διεθνείς τάσεις και προοπτικές» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Από την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην επαγγελματική ζωή. Διεθνείς τάσεις και προοπτικές» ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΕΙΣΗΓΗΣΗ «Ο Ρόλος της Ηγεσίας της Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

100 Διοικητικές Ικανότητες, Μάνατζμεντ, Στρατηγική & Μάρκετινγκ

100 Διοικητικές Ικανότητες, Μάνατζμεντ, Στρατηγική & Μάρκετινγκ 100 Διοικητικές Ικανότητες, Μάνατζμεντ, Στρατηγική & Μάρκετινγκ 100.01 Επίπεδο: Ενδιάμεσο Δύο ημέρες 16 ώρες Προκειμένου να μπορέσει να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του και να πετύχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα,

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν Οργανωσιακή μάθηση Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν 1 Μάθηση είναι: Η δραστηριοποίηση και κατεύθυνση δυνάμεων για την όσο το δυνα-τόν καλύτερη προσαρμογή στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Η απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. Εννοια - Σημασία Ηγεσίας Είδη ηγεσίας Θεωρίες προσέγγισης ηγεσίας Δημιουργώντας ηγέτες

Ηγεσία. Εννοια - Σημασία Ηγεσίας Είδη ηγεσίας Θεωρίες προσέγγισης ηγεσίας Δημιουργώντας ηγέτες Ηγεσία Εννοια - Σημασία Ηγεσίας Είδη ηγεσίας Θεωρίες προσέγγισης ηγεσίας Δημιουργώντας ηγέτες 1 Η Ηγεσία σαν ένοια Ηγεσία Η διαδικασία του να εμπνευσεις τους ανθρώπους να δουλέψουν για την επίτευξη ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ερωτήσεις Στόχοι 1 ου Μαθήµατος Ø Ποιες είναι οι προκλήσεις στον εργασιακό χώρο σήµερα; Ø Πώς είναι οι οργανισµοί στο νέο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί. H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί. H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ ΜΑΘΗΜΑ 3ο Μάνατζµεντ - Ορισµοί H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί... η τέχνη να φέρνεις εις πέρας κάθε έργο µε τη στήριξη και την συµµετοχή ατόµων οργανωµένων

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα. στο μάθημα. Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων

Προτεινόμενα θέματα. στο μάθημα. Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε δίπλα στον αριθμό της καθεμιάς τη λέξη Σωστό αν κρίνετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής Δρ. Αβραάμ Παπασταθόπουλος. Δρ. Αβραάμ Παπασταθόπουλος

Εισηγητής Δρ. Αβραάμ Παπασταθόπουλος. Δρ. Αβραάμ Παπασταθόπουλος Εισηγητής Δύναμη: Η πιθανότητα που έχει ο «άνθρωπος» να είναι σε θέση να «περάσει» τις δικές του επιθυμίες μέσα από μία κοινωνική σχέση παρά την αντίσταση. Εξουσία: Η εξουσία ορίζεται ως το νόμιμο δικαίωμα

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

3 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ 3 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής «σωστό λάθος» Να χαρακτηρίσετε µε Σ (σωστό) ή µε Λ (λάθος) καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις. 1. Ένα ιδιωτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙΝΩΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» (INOV) Ζ ΚΥΚΛΟΣ To Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας

Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας Προφίλ απαιτούμενων προσόντων και ικανοτήτων του υπεύθυνου ποιότητας και των εκπαιδευτών σε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό IDEC Α.Ε. 25.09.2013

Διαβάστε περισσότερα

Ηγετικές Ικανότητες. Στάλω Λέστα

Ηγετικές Ικανότητες. Στάλω Λέστα Στάλω Λέστα stalo.lesta@gmail.com 96511011 Μερικά στατιστικά στοιχεία Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το: 8,9 % των μελών διοικητικών συμβουλίων των μεγάλων εταιρειών στην Κύπρο (Largest publically listed companies)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) «Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) «Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) «Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση» Τρίπολη, 2019 Μέθοδος υλοποίησης και διαδικασίες παρακολούθησης (αναφέρεται μια από τις

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Μάνατζμεντ και Ηγεσία στην Εκπαίδευση και Διασφάλιση Ποιότητας. (Εαρινό Εξάμηνο , μάθημα επιλογής Β εξαμήνου)

Μάθημα: Μάνατζμεντ και Ηγεσία στην Εκπαίδευση και Διασφάλιση Ποιότητας. (Εαρινό Εξάμηνο , μάθημα επιλογής Β εξαμήνου) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μάθημα: Μάνατζμεντ και Ηγεσία στην Εκπαίδευση και Διασφάλιση Ποιότητας Διδάσκοντες: (Εαρινό

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Αξιολόγησης Απόδοσης

Κανονισμός Αξιολόγησης Απόδοσης Κανονισμός Αξιολόγησης Απόδοσης Εισαγωγή Άρθρο 1. Γενικές πληροφορίες Άρθρο 2. Αρχές συστήματος αξιολόγησης Άρθρο 3. Πλαίσιο και διαστάσεις αξιολόγησης Α. Προσωπική Συνεισφορά: αξιολόγηση ως προς το ΤΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης

Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης Δρ Ανδρέας Κυθραιώτης, ΕΔΕ Εργαστήριο 1: «Βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο: Επιδεξιότητα στις Πωλήσεις

Σεμινάριο: Επιδεξιότητα στις Πωλήσεις Σεμινάριο: Επιδεξιότητα στις Πωλήσεις Περιγραφή σεμιναρίου: Το επάγγελμα του πωλητή αποτελεί ένα από τα πιο απαιτητικά, συναρπαστικά, δυναμικά και συνεχώς μεταβαλλόμενα επαγγέλματα στον κόσμο. Εξυπακούεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ FRANCHISE & ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΙΚΤΥΑ FRANCHISE & ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΚΤΥΑ FRANCHISE & ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Άρθρο του Παναγιώτη Γ. Ρουσόπουλου, Γενικού Διευθυντή της εταιρείας συμβούλων THE FRANCHISE CO. και Διευθύνοντα Συμβούλου της Dale Carnegie Training Hellas Στην

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο Ηγεσία 12 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Κατανοήσετε τι σημαίνει να είσαι ηγέτης. 2. Συνοψίσετε τι θέλουν οι άνθρωποι και τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

25o Μονοπάτι Επιχειρηματικότητας

25o Μονοπάτι Επιχειρηματικότητας 25o Μονοπάτι Επιχειρηματικότητας MANAGEMENT Γενικές Αρχές Αθήνα Μάιος 2017 prepared by Anagnostou Andreas prepared for Θέματα που αναλύονται Η έννοια και γενικές αρχές του Management Επιχείρηση & Management

Διαβάστε περισσότερα

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός)

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός) 1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός) Περιγραφή Βραβείου Βραβεύονται συγκεκριμένες δράσεις ή προγράμματα που επιδρούν στη σκέψη, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Management Υψηλών Ταχυτήτων Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019 Hilton Hotel, Λευκωσία

Management Υψηλών Ταχυτήτων Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019 Hilton Hotel, Λευκωσία Management Υψηλών Ταχυτήτων Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019 Hilton Hotel, Λευκωσία www.knowledgecy.com Ανάγκη Κατάρτισης Η διοίκηση εξακολουθεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία, όπως ήταν πάντα άλλωστε. Όποιος ηγείται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Ημερομηνία Εκπαιδευτική ενότητα Τίτλος μαθήματος Διάρκεια

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Ημερομηνία Εκπαιδευτική ενότητα Τίτλος μαθήματος Διάρκεια 1 ΧΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ Υπολογιστικά φύλλα 2 ΧΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ Internet και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο 3 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Tο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. Ενότητα 1: Εισαγωγικές έννοιες. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Ηγεσία. Ενότητα 1: Εισαγωγικές έννοιες. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ηγεσία Ενότητα 1: Εισαγωγικές έννοιες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Ε π α ν α λ η π τ ι κ ά θ έ μ α τ α Χριστουγέννων Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις Σωστές ή Λάθος 1. Το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

«Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών»

«Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών» Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014 «Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών» Αποτελεσματική Παρακολούθηση και Αξιολόγηση της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών Νίκος Παπαδάτος, Μέλος & τ. Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση Ent-teach κεφαλαιο 3 - Ανάλυση Αγοράς Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές από όλους

Διαβάστε περισσότερα

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός)

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός) 1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός) Περιγραφή Βραβείου Βραβεύονται συγκεκριμένες δράσεις ή προγράμματα που επιδρούν στη σκέψη, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ Ακ. έτος 2013-14 ΗΓΕΣΙΑ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ Ηγέτης: Το άτομο που στο πλαίσιο ενός συνόλου ασκεί την μεγαλύτερη επιρροή στα υπόλοιπα μέλη (δεν ταυτίζεται πάντα με την

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Όλγα Επιτροπάκη Eπίκουρος Καθηγήτρια Οργανωσιακής Συµπεριφοράς & ιοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων, ALBA 30 Μαίου 2002, ΣΣ Π

ρ. Όλγα Επιτροπάκη Eπίκουρος Καθηγήτρια Οργανωσιακής Συµπεριφοράς & ιοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων, ALBA 30 Μαίου 2002, ΣΣ Π ρ. Όλγα Επιτροπάκη Eπίκουρος Καθηγήτρια Οργανωσιακής Συµπεριφοράς & ιοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων, ALBA 30 Μαίου 2002, ΣΣ Π HR και οι σύγχρονες ακαδηµαϊκές τάσεις Οργανωτική µάθηση και διαχείριση της γνώσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΕΤ - Κινητοποίηση Ανθρώπινου Δυναμικού/ Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων

ΤΥΠΕΤ - Κινητοποίηση Ανθρώπινου Δυναμικού/ Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων ΤΥΠΕΤ - Κινητοποίηση Ανθρώπινου Δυναμικού/ Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων Διαπροσωπικές Σχέσεις στο Χώρο Εργασίας: Παρακίνηση Ενδυνάμωση - Επαναπληροφόρηση Στόχοι Εκπαιδευτικού Προγράμματος Να διερευνήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών ξενοδοχειακών μονάδων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών ξενοδοχειακών μονάδων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών ξενοδοχειακών μονάδων ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σχεδιασθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες

Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες Διαδικασία λήψεως αποφάσεων Δεδομένα - πληροφορίες και managers Πληροφοριακά συσυστήματα και οργανισμοί Λάθη και επιλογές κατα τη λήψη αποφάσεων 1 1 Είδη αποφάσεων - προβληµάτων

Διαβάστε περισσότερα

CERTIFICATE IN COACHING - AC ACCREDITED Διεθνώς Πιστοποιημένη εκπαίδευση επιπέδου Certificate από τον Association for Coaching

CERTIFICATE IN COACHING - AC ACCREDITED Διεθνώς Πιστοποιημένη εκπαίδευση επιπέδου Certificate από τον Association for Coaching CERTIFICATE IN COACHING - AC ACCREDITED Διεθνώς Πιστοποιημένη εκπαίδευση επιπέδου Certificate από τον Association for Coaching Certificate in Coaching AC Accredited διεθνής αναγνώριση Ανάλυση προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου Καθηγήτρια Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Κεφάλαιο 3 ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Κεφάλαιο 3 ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ 1. Διεύθυνση Να σημειώσετε με κύκλο την απάντηση που πιστεύετε ότι ταιριάζει στην κάθε περίπτωση: 1. Ηγέτης είναι το άτομο εκείνο το οποίο: Α. ελέγχει τους υφιστάμενους

Διαβάστε περισσότερα

Maximizing Training Effectiveness

Maximizing Training Effectiveness Maximizing Training Effectiveness Ευθυγράμμιση της Εκπαίδευσης με την Εταιρική Στρατηγική Ομιλήτρια: Δρ. Κατερίνα Μαρκεζίνη, Senior Consultant Trainer John Wooden: Σημασία έχουν αυτά που μαθαίνει κανείς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ( σελίδες σχολικού βιβλίου 123 127, έκδοση 2014 : σελίδες 118 122 ) 3.3 ιεύθυνση 3.3.1 Ηγεσία Βασικές έννοιες Οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας KA2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Αναμενόμενα αποτελέσματα Τα σχέδια που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της Δράσης αναμένονται να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

2. Σκοπός του Προγράμματος

2. Σκοπός του Προγράμματος 1. Εισαγωγή Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης για Δημοσίους Υπαλλήλους και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ανάπτυξη Διαπραγματευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Επιδεξιότητα στις Πωλήσεις

Επιδεξιότητα στις Πωλήσεις Επιδεξιότητα στις Πωλήσεις Περιγραφή προγράμματος: Το επάγγελμα του πωλητή αποτελεί ένα από τα πιο απαιτητικά, συναρπαστικά, δυναμικά και συνεχώς μεταβαλλόμενα επαγγέλματα στον κόσμο. Εξυπακούεται η εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ MANAGEMENT

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ MANAGEMENT MANAGEMENT ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΩΣΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ MANAGEMENT 1.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΓΕΣΙΑ. Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ

ΗΓΕΣΙΑ. Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ ΗΓΕΣΙΑ Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ Ηγέτης: Το άτομο που στο πλαίσιο ενός συνόλου ασκεί την μεγαλύτερη επιρροή στα υπόλοιπα μέλη (δεν ταυτίζεται πάντα με την τυπική θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ Ενότητα: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ 2 ΧΑΛΙΚΙΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1. Σχεδιασμός στρατηγικών για διερεύνηση 1.1. Εντοπίζουν σημαντικές ανάγκες/ προβλήματα/ ερωτήματα για διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών

Ευρήματα στον τομέα του τουρισμού. Ανάλυση αναγκών 1 η Σύνοψη πολιτικής σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση: Πορίσματα της ανάλυσης αναγκών του έργου VIRTUS Σύντομη περιγραφή του έργου Κύριος στόχος του έργου «Εικονική Επαγγελματική Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών

Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Developing the Strategic Manager

Developing the Strategic Manager Σκοπός Κατάρτισης Στα πλαίσια ανάπτυξης στρατηγικού σχεδιασμού, οι εταιρείες θέλουν να μεταφέρουν την δεξιότητα αυτή στα στελέχη τους, έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν ένα στρατηγικό σχεδιασμό ορθολογιστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2015 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ Σ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ Σ SESSION 5 ΧΡΗΣΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Εφαρμοσμένες ΛΥΣΕΙΣ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ανάπτυξη Πωλήσεων Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, MBA Management

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ KAI ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ KAI ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ KAI ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 1. Πρόγραμμα Κατάρτισης Κοινωνικών Επιστημόνων στην Παροχή Συμβουλευτικής Παρακίνησης για τη Διακοπή Καπνίσματος Προληπτικής Ιατρικής (Ι.Κ.Π.Ι.) σχεδίασε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2017 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ Σ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ Σ SESSION 3 ΧΡΗΣΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες.

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες. Δεξιότητες ζωής είναι οι ικανότητες οι οποίες συμβάλλουν σε μια πετυχημένη, παραγωγική και γεμάτη ικανοποίηση ζωή. Οι δεξιότητες ζωής αποτελούν το σύνολο των στάσεων και συμπεριφορών που προσφέρουν στους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ ποιοτική εξυπηρέτηση επισκεπτών πελατών οργανισμών τουριστικών αξιοθέατων μουσείων

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ ποιοτική εξυπηρέτηση επισκεπτών πελατών οργανισμών τουριστικών αξιοθέατων μουσείων ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ ποιοτική εξυπηρέτηση επισκεπτών πελατών οργανισμών τουριστικών αξιοθέατων μουσείων ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ»

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» Εργαστήριο δικτύωσης σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα: «Η συναισθηματική νοημοσύνη και η επίδρασή της στην εκπαιδευτική διαδικασία» 6 7 Μαΐου 2014 Κέντρο Πρόληψης των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ η ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ως ΕΡΓΑΛΕΙΟ του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΠΟΤΣΑΚΗΣ, Φυσικός, PhD ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Π.Δ.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ η μικροδιδασκαλία, είναι μια: μικρογραφία μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματικές Διαπραγματεύσεις

Αποτελεσματικές Διαπραγματεύσεις Αποτελεσματικές Διαπραγματεύσεις NDI Training & Consulting 1 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Στον σημερινό πολύπλοκο και γεμάτο προκλήσεις κόσμο στον οποίο ζούμε, οι εταιρίες δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ. Public Relations Management

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ. Public Relations Management ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Public Relations Management Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα Διοίκηση Επικοινωνίας Δημοσίων Σχέσεων είναι ένα πλήρες και ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. Ενότητα 8: Ηγεσία στις ομάδες. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Ηγεσία. Ενότητα 8: Ηγεσία στις ομάδες. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ηγεσία Ενότητα 8: Ηγεσία στις ομάδες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής

Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής ΗΓΕΣΙΑ Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ Ηγέτης: Το άτομο που στο πλαίσιο ενός συνόλου ασκεί την μεγαλύτερη επιρροή στα υπόλοιπα μέλη (δεν ταυτίζεται πάντα με την τυπική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση της αλλαγής στη σχολική μονάδα: Η περίπτωση της εισαγωγής των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων

Διαχείριση της αλλαγής στη σχολική μονάδα: Η περίπτωση της εισαγωγής των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Διαχείριση της αλλαγής στη σχολική μονάδα: Η περίπτωση της εισαγωγής των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Εισηγητές: Μάριος Στυλιανίδης, ΕΔΕ Ανδρέας Θεοδωρίδης, Διευθυντής Σχολείου Ανδρέας Κυθραιώτης, Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Βενετία Κουσία. Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup

Βενετία Κουσία. Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup Beyond coaching Στην Εποχή του Ανθρώπου όπου η πιο κρίσιμη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε είναι σε εμάς και στην ομάδα μας, στο Talent Lab αναδεικνύουμε και συνθέτουμε τρόπους ώστε να ανακαλύψουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η πρόκληση του νέου επιχειρηµατία

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η πρόκληση του νέου επιχειρηµατία ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η πρόκληση του νέου επιχειρηµατία ρ. Όλγα Επιτροπάκη Eπίκουρος Καθηγήτρια Οργανωσιακής Συµπεριφοράς & ιοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων, ALBA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρικτικό Υλικό για τους εκπαιδευτές

Υποστηρικτικό Υλικό για τους εκπαιδευτές Σελ 1 Υποστηρικτικό Υλικό για τους εκπαιδευτές Οι εταιρείες κεραμικής κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον οικολογικό σχεδιασμό έχοντάς τα σαν ορόσημο για μια βιώσιμη ανάπτυξη Με στόχο την αύξηση και την υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΠΣ Διοίκηση Υπηρεσιών Γιώργος Παπαγιαννάκης, PhD Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεματική Ενότητα: Οργανωτική Δομή και Στρατηγική Αλλαγή Οι διαφάνειες ακολουθούν την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ 1 ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑ 1 ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/Α ΚΡΙΤΗΡΙΑ A. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ 1 Διαχείριση της τάξης (π.χ. τήρηση κανονισμών) 2 Αξιοποίηση διδακτικού

Διαβάστε περισσότερα

Η Δημιουργία της Αποτελεσματικής Ομάδας. Ηγετικές ικανότητες - Λήψη Αποφάσεων. Συνέργια - Ομαδικότητα

Η Δημιουργία της Αποτελεσματικής Ομάδας. Ηγετικές ικανότητες - Λήψη Αποφάσεων. Συνέργια - Ομαδικότητα Πληροφορίες: Ε. Μαράκη, Μ. Καδιανάκη Τηλ.: 6942558286, 6977714973 e-mail: iakekriti@gmail.com Website: iake.weebly.com ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ Η Δημιουργία της Αποτελεσματικής Ομάδας Ηγετικές ικανότητες

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ολικής Ποιότητας Ηγεσία και ομαδική Εργασία Ποιοτική Εξυπηρέτηση Πελατών

Διοίκηση Ολικής Ποιότητας Ηγεσία και ομαδική Εργασία Ποιοτική Εξυπηρέτηση Πελατών Διοίκηση Ολικής Ποιότητας Ηγεσία και ομαδική Εργασία Ποιοτική Εξυπηρέτηση Πελατών Ένα πρακτικό και χρήσιμο σεμινάριο βιωματικού χαρακτήρα διάρκειας τριών ημερών για τραπεζικά στελέχη που επιθυμούν να αποκτήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Α

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Α ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Α Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ EL Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Εισαγωγή Η αξιολόγηση στη συνεκπαίδευση αποτελεί μια προσέγγιση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της γενικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ PLAY4GUIDANCE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) Συγγραφέας: Jan M. Pawlowski, Hochschule Ruhr West (HRW) Page 1 of 7 Κατηγορία Ικανότητας Περιγραφή Ικανότητας Περιγραφή του επιπέδου επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

«Σχεδιασμός, Οργάνωση, Εκτέλεση, Ηγεσία, Επικοινωνία, και Αξιολόγηση Δράσεων που αναλαμβάνουν τα στελέχη»

«Σχεδιασμός, Οργάνωση, Εκτέλεση, Ηγεσία, Επικοινωνία, και Αξιολόγηση Δράσεων που αναλαμβάνουν τα στελέχη» 1 ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ «Σχεδιασμός, Οργάνωση, Εκτέλεση, Ηγεσία, Επικοινωνία, και Αξιολόγηση Δράσεων που αναλαμβάνουν τα στελέχη» Thanos Kriemadis, Ph.D., M.B.A. Professor

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Κάππας Σπυρίδων ΟΜΑΔΑ είναι μια συνάθροιση ατόμων στην οποία το καθένα έχει συνείδηση της παρουσίας των άλλων, ενώ ταυτόχρονα βιώνει κάποια μορφή εξάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

The Relationship of Versatility with Job Performance. Ομιλητής: Κώστας Βουτσινάς, Senior Consultant Trainer

The Relationship of Versatility with Job Performance. Ομιλητής: Κώστας Βουτσινάς, Senior Consultant Trainer The Relationship of Versatility with Job Performance Ομιλητής: Κώστας Βουτσινάς, Senior Consultant Trainer Versatility Ικανότητα να κερδίζεις την αποδοχή των άλλων, πολυτάλαντο, Ικανότητα «προσαρμογής»

Διαβάστε περισσότερα