Journal Odysseus Environmental & Cultural Sustainability of the Mediterranean Region: 2 (2013):

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Journal Odysseus Environmental & Cultural Sustainability of the Mediterranean Region: 2 (2013): 41-50. http://www.jodysseus.gr"

Transcript

1 Journal Odysseus Environmental & Cultural Sustainability of the Mediterranean Region: 2 (2013): Δράση11: Βιολογία, οικολογία και Γιώργος Καρρής ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Τ.Ε. Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Ζάκυνθος >41 1. To είδος μελέτης 1.1 Γενικές πληροφορίες για τη μορφολογία και την οικολογία του είδους Ο Αρτέμης (Calonectris diomedea) αποτελεί ένα από τα πιο κοινά είδη θαλασσοπουλιών στην Ελλάδα (Εικόνα 1). To πελαγικό αυτό θαλασσοπούλι με μέγεθος cm και άνοιγμα φτερών cm συνιστά ένα κοινό είδος της Μεσογείου. Διαθέτει μακριές ευλύγιστες φτερούγες οι οποίες συνήθως είναι λυγισμένες και έχει χαρακτηριστικό πέταγμα αφού αερογλιστρά σχεδόν σε επαφή με την επιφάνεια της θάλασσας με ελάχιστα φτεροκοπήματα, ώστε να αποφεύγονται οι ενεργειακές δαπάνες. Είναι καφέ-γκρίζο από την πάνω μεριά και υπόλευκο από κάτω, με χαρακτηριστικά γκρίζα πλαϊνά στήθους, λαιμού και κεφαλιού. Το ράμφος είναι ανοιχτό κιτρινορόδινο με σκούρα άκρη και με καλό φωτισμό μπορεί εύκολα να αναγνωρισθεί στο πεδίο. Εικόνα Εικόνα 1 : Αρτέμης 1 : Αρτέμης (Calonectris (Calonectris diomedea) diomedea) σε αποικία σε αποικία στο Νότιο στο Ιόνιο Νότιο Ιόνιο [Πηγή :[Πηγή Γ. Καρρής] : Γ. Καρρής] Εικόνα Εικόνα 2 : Νεοσσός 2 : Νεοσσός Αρτέμη Αρτέμη με το με το γονέα γονέα σε φωλιά σε φωλιά [Πηγή :[Πηγή Γ. Καρρής] : Γ. Καρρής] Εικόνα 1(αριστερά): Αρτέμης (Calonectris diomedea) σε αποικία στο Νότιο Ιόνιο [Πηγή : Γ. Καρρής]. Εικόνα 2 (δεξιά): Νεοσσός Αρτέμη με το γονέα σε φωλιά [Πηγή : Γ. Καρρής] Όσον αφορά την οικολογία του, είναι μακρόβιο μια και ζει γύρω στα 30 χρόνια, εκδηλώνοντας έντονα χαρακτηριστικά τόσο φιλοπατρίας όσο και πιστότητας στο ζευγάρωμα (Ristow et al. 1990, Thibault 1993). Κάθε ζευγάρι γεννά ένα αυγό γύρω στα τέλη Μάη με αρχές Ιούνη και μετά από 55 περίπου μέρες επώασης και από τους δύο γονείς εκκολάπτεται (Ristow et al. 1991, Thibault et al. 1997). Την ανατροφή του νεοσσού που διαρκεί μέχρι και τα τέλη Σε-

2 >42 πτέμβρη έως αρχές Οκτώβρη αναλαμβάνουν και οι δύο γονείς έως ότου ο νεοσσός πτερωθεί και είναι έτοιμος να πετάξει κατά τα τέλη Οκτώβρη προς τα πεδία διαχείμασης μαζί με τα υπόλοιπα άτομα του πληθυσμού (Εικόνα 2). Η αποικία του Αρτέμη στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Στροφάδων Νήσων παρακολουθείται συστηματικά από το 2007 και αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη αποικία του είδους στην ανατολική Μεσόγειο και αναμφίβολα τη μεγαλύτερη στο Ιόνιο (Κarris et al. 2009). Στον ελλαδικό χώρο συστηματική μελέτη για το μεσογειακό υποείδος έχει πραγματοποιηθεί επίσης στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Διονυσάδων στη ΒΑ Κρήτη και μάλιστα για μια μακρά περίοδο 35 περίπου ετών (Ristow et al. 1991, Ristow and Wink 1980). Σύμφωνα με τα παραπάνω ο Αρτέμης αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. 1.2 Ταξινόμηση του είδους Ο Αρτέμης αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό πελαγικό θαλασσοπούλι των Ρινοτρυπόμορφων ειδών το οποίο επισκέπτεται την ξηρά μόνο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής προσπάθειας, προτιμώντας στο υπόλοιπο της ζωής του να πλανάρει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ταξινόμηση αυτού του στενού συγγενή των Άλμπατρος αναπτύσσεται στο πίνακα που ακολουθεί αν και οι αλλαγές σε αυτό το επίπεδο υφίστανται μία αέναη ζύμωση 1. ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Ταξινόμηση του είδους Calonectris diomedea [Πηγή: BirdLife Ιnternational 2009] Λατινικό όνομα Κοινό όνομα (Ελληνικό) Κοινό όνομα (Αγγλικό) Calonectris diomedea (Scopoli, 1769) Aρτέμης (Αρτίνα στο Νότιο Ιόνιο) Cory s Shearwater Βασίλειο Φύλο Κλάση Τάξη Οικογένεια (Kingdom) (Phylum) (Class) (Οrder) (Family) ΖΩΑ (ANIMALIA) ΧΟΡΔΩΤΑ (CHORDATA) ΠΤΗΝΑ (AVES) ΡΙΝΟΤΡΥΠΟΜΟΡΦΑ (PROCELLARIIFORMES) (PROCELLARIIDAE) Πρέπει να σημειωθεί ότι η ταξινόμηση του είδους Calonectris diomedea, (Aves, Procellariiformes - Scopoli 1769) έχει τροποποιηθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες με βάση νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από εφαρμογές γενετικών αναλύσεων σε δείγματα διαφορετικών πληθυσμών και την επακόλουθη συσσώρευση μορφομετρικών χαρακτηριστικών (Granadeiro 1993). Μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 90 ήταν αναγνωρισμένα τρία διαφορετικά υποείδη, αναδεικνύοντας έτσι το είδος Calonectris diomedea ως πολυτυπικό (Mougin 1998). Τα υποείδη αυτά ήταν το Ατλαντικό Calonectris d. borealis 1. Πρόσφατη μελέτη των Sangster et al. (2012) προτείνει την ταξινόμηση του μεσογειακού πληθυσμού του Αρτέμη ως ξεχωριστό είδος με κοινή Αγγλική ονομασία το Scopoli s Shearwater, σαν αποτέλεσμα συσσώρευσης γενετικών, μορφολογικών και οικολογικών ιδιαιτεροτήτων που αφορούν π.χ. στην τροφοληψία.

3 που αποτελούσε το πιο μεγαλόσωμο και η κατανομή του αναπαραγωγικού πληθυσμού του εστιαζόταν στο θαλάσσιο χώρο του ανατολικού Ατλαντικού, το ενδιάμεσου μεγέθους Μεσογειακό υποείδος C.d. diomedea η πληθυσμιακή κατανομή του οποίου κατά την αναπαραγωγική περίοδο περιορίζεται αυστηρά στη λεκάνη της Μεσογείου, και το μικρότερο σε σωματικές διαστάσεις C.d. edwardsii το οποίο εθεωρείτο ενδημικό του νησιωτικού συμπλέγματος του Πράσινου Ακρωτηρίου όπου και φιλοξενούνται οι αποικίες του (Εικόνα 3) (Cramp & Simmons 1977, Thibault et al. 1997). >43 Panama Isthmus C. d. borealis C. d. diomedea C. edwardsii Εικόνα 3: Γεωγραφική κατανομή του γένους Calonectris σε Μεσόγειο και Ατλαντικό κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου Σύμφωνα με νεότερες μελέτες (Bretagnolle and Lequette 1990; Hazevoet 1995) που έδειξαν διαφορετικά μορφολογικά γνωρίσματα στον πληθυσμό των νησιών του Πράσινου Ακρωτηρίου, o γεωγραφικά απομονωμένος πληθυσμός σε αυτό το τελευταίο σύμπλεγμα του Βόρειου Ατλαντικού αναγνωρίζεται σήμερα ως ξεχωριστό είδος με την επιστημονική ονομασία Calonectris edwardsii, (Aves, Procellariiformes - Oustalet 1883). Ο διαχωρισμός αυτός σε επίπεδο είδους αποτελεί επί της ουσίας προϊόν της αλλοπάτριας γεωγραφικής ειδογένεσης ως αποτέλεσμα οικολογικής διαφοροποίησης λόγω απομόνωσης, με μορφολογικό «αποτύπωμα» κυρίως στο μέγεθος (μικρότερο), το ράμφος (σχετικά μακρύτερο και πιο σκουρόχρωμο) αλλά και τις συχνότητες εκπομπής των καλεσμάτων. Αναφορικά με τα άλλα δύο υποείδη, το Ατλαντικό και το Μεσογειακό παρουσιάζουν σχεδόν όμοιο αναπαραγωγικό κύκλο αλλά και κάποιες μορφομετρικές διαφορές (π.χ. μέγεθος) και σε συνδυασμό με την κατανομή τους στο θαλάσσιο χώρο στη διάρκεια της περιόδου διαχείμασης, μπορεί εύκολα να διαχωριστούν κατά την παρατήρηση τους στο πεδίο (Camphuysen and Van der meer 2011).

4 > Παγκόσμια κατανομή του είδους Ο Αρτέμης αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είδη ορνιθοπανίδας τόσο του Αιγαίου όσο και του Ιονίου Πελάγους για τα οποία μπορεί να αποτελέσει βιοδείκτη. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως πρόκειται για ένα πελαγικό, μακρόβιο (αγγίζει τα 30 χρόνια), μονογαμικό, μεταναστευτικό θαλασσοπούλι, με ιδιαίτερα υψηλό δείκτη φιλοπατρίας (Rabouam et al. 1998). Το Μεσογειακό υποείδος αναπαράγεται κατά αποικίες στη Μεσόγειο, ενώ το Ατλαντικό υποείδος σε νησιά του ΒΑ Ατλαντικού όπως στη Μαδέιρα, στις Αζόρες που φιλοξενούν το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού, στα Κανάρια νησιά και στο Selvagem Grande (Εικόνα 3). Η διαχείμαση του είδους λαμβάνει χώρα σε θαλασσινά πεδία του Ατλαντικού στη δυτική Αφρική και κυρίως σε γεωγραφικά πλάτη κοντά στον Ισημερινό, (Ristow et al. 2000) καθώς και κοντά σε δυτικές και νότιες ακτές της νοτίου Αφρικής (Ryan 1997, Camphuysen and Van Der Meer 2001) ενώ η επιστροφή στις περιοχές αναπαραγωγής ξεκινά στα τέλη χειμώνα με αρχές άνοιξης (Εικόνα 4). Εικόνα 4: Γεωγραφική κατανομή του είδους Calonectris diomedea καθ όλη τη διάρκεια του έτους (αναπαραγωγική και μη αναπαραγωγική περίοδος) Νεότερα δεδομένα από χρήση καινοτόμων μεθόδων τηλεμετρίας (Karris et al. 2011, Kαρρής 2010) έδειξαν ότι οι Αρτέμηδες της Ανατολικής Μεσογείου έχουν πιο βόρεια κατανομή από αυτούς της Δυτικής Μεσογείου. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως κατά την περίοδο της διαχείμασης τους χρησιμοποιούν τα τροπικά θαλάσσια ύδατα σε παράκτιες περιοχές της δυτικής Αφρικής και τα θαλάσσια πεδία του Ισημερινού στο νότιο Ατλαντικό ενισχύοντας τα ευρήματα των González-Solís et al. (2007). Η έρευνα για το μεσογειακό υποείδος του Αρτέμη (Calonectris diomedea diomedea) απαιτεί επίπονη όσο και αυστηρών προδιαγραφών ασφαλή εργασία πεδίου, μιας και οι αποικίες βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε απομονωμένα και ακατοίκητα νησιά, ενώ οι φωλιές εντοπίζονται σε πολύ βαθιές σχισμές βράχων, κυρίως σε δύσκολα προσβάσιμες ακτογραμμές ή κάτω από πυκνή μακκία βλάστηση.

5 Στον ελλαδικό χώρο συστηματική μελέτη για το μεσογειακό υποείδος έχει πραγματοποιηθεί από τον Dr Ristow στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Διονυσάδων στη ΒΑ Κρήτη και μάλιστα για μια μακρά περίοδο και πιο συγκεκριμένα από τη δεκαετία του 70 έως και τα τέλη αυτής του Πληθυσμιακά δεδομένα >45 Σύμφωνα με το BirdLife International (2004), ο αναπαραγωγικός πληθυσμός του Αρτέμη στην Ευρώπη, ο οποίος και αντιστοιχεί στο 75-94% της παγκόσμιας κατανομής του, εκτιμάται στα αναπαραγωγικά ζευγάρια, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να αντιστοιχηθούν σε άτομα (Εικόνα 5). Το Ατλαντικό υποείδος έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από το αντίστοιχο της Μεσογείου μια και με βάση εκτιμήσεις της δεκαετίας του 90 (del Nevo 1994, Thibault et al. 1997) αλλά και της πρόσφατης εργασίας των Camphuysen and Van der meer (2011) για το πληθυσμό των Αζόρων, εκτιμάται στα ΑΡ. ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ Εικόνα 5: Πληθυσμιακή κατανομή του Αρτέμη στις περιοχές αναπαραγωγής. Τα βέλη δείχνουν τις πληθυσμιακές τάσεις από το 1970 έως το 2000 [Πηγή: BirdLife 2004] Αντίστοιχα το Μεσογειακό υποείδος σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία εκτιμάται στα ζευγάρια (Thibault 1993, del Nevo 1994). Πρέπει να σημειωθεί ότι στο γένος Calonectris ανήκει κι ένα τρίτο είδος, το Calonectris leucomelas (Aves, Procellariiformes - Temminck, 1835). Το είδος αυτό επιδεικνύει ένα μεγάλο εύρος κατανομής στο Ειρηνικό Ωκεανό και χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο πληθυσμιακό μέγεθος μια και σύμφωνα με τον Brooke (2004) εκτιμάται παγκοσμίως στα ώριμων άτομα (Birdlife International 2009). 1.5 Τροφικές προτιμήσεις Η τροφή του Αρτέμη αποτελείται κατά κύριο λόγο από μικρά σε μέγεθος ψά-

6 >46 ρια (Εικόνα 6) όπως το Μαυροσαύριδο (Trachurus picturatus) η Κότα (Capros aper) η Ζαργάνα (Belone belone gracilis) η Λουτσοζαργάνα (Scomberesox saurus), κεφαλόποδα με κύριο εκπρόσωπο τα καλαμάρια (Εικόνα 7) καθώς και από πελαγικά καρκινοειδή (Xavier et al. 2011, Monteiro et al. 1996, Granadeiro et al. 1998, Karris προσ. παρ.). Η τροφοληψία αποτελεί μία από τις χαρακτηριστικές επιδεξιότητες του είδους και λαμβάνει χώρα συνήθως σε ομαδικό επίπεδο και κυρίως στην επιφάνεια της θάλασσας ή σε μικρά βάθη κατά τη διάρκεια σύντομων καταδύσεων (Monteiro et al. 1996, Mougin and Mougin 1998). Συχνά παρατηρείται η παρουσία Αρτέμηδων κοντά σε αλιευτικά σκάφη όπως τράτες προκειμένου να καρπωθούν από τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα ενώ επιτίθενται και στα δολώματα παραγαδιών κατά τη διάρκεια των αλιευτικών επιχειρήσεων (Belda and Sanchez 2001, Sanchez and Belda 2003, Karris et al. 2010, Κarris et al. 2012). Ο Αρτέμης όπως και όλα τα θαλασσοπούλια προσλαμβάνει μέσω της τροφής του περίσσεια άλατος την οποία και πρέπει να αποβάλλει ώστε να διατηρεί χαμηλότερες συγκεντρώσεις αλάτων στο αίμα και τα υγρά του σώματος του από αυτές περιβάλλοντος θαλασσινού νερού. Η αποβολή της περίσσεια του άλατος γίνεται μέσω εξειδικευμένων αλατογόνων αδένων (Νybakken 2005). Οι εξειδικευμένες αυτές λειτουργικές δομές εντοπίζονται στους οφθαλμικές κόγχες και η τελική αποβολή της περίσσειας του άλατος γίνεται από τα σωληνωτά ρουθούνια που είναι εμφανή στο ράμφος του είδους. 1.6 Απειλές Οι Anselme and Durand (2012) ταξινομούν τις βασικές απειλές για το είδος σε δύο κύριες κατηγορίες: Σε απειλές που δρουν εκτός των αναπαραγωγικών περιοχών κι έχουν άμεση ή έμμεση συσχέτιση με τις αλιευτικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στα πεδία τροφοληψίας, οι ακανόνιστες τροφικές πηγές που συχνά μπορούν να θέσουν ισχυρούς περιορισμούς στο πληθυσμιακό μέγεθος, εντατικοποίηση των φαινομένων που σχετίζονται με κλιματικές αλλαγές και περιστατικά ρύπανσης στο θαλάσσιο οικοσύστημα (Stewart et al. 1997), Σε in situ απειλές, δηλαδή εντός των βιοτόπων αναπαραγωγής, με βασική τη θήρευση από χερσαίους εισβολείς όπως είναι κατά κύριο λόγο οι άγριες γάτες (Felix silvestris), οι Μαυροποντικοί (Rattus rattus), τα Αγριοκούνελα (Oryctolagus cuniculus) και τα Δεντροκούναβα (Martes martes). Επίσης θηρευτική πίεση τόσο σε αυγά και νεοσσούς όσο και σε ενήλικα άτομα Αρτέμη μπορούν να ασκήσουν είδη ορνιθοπανίδας όπως ο Ασημόγλαρος (Larus michahellis) που διεκδικεί επιπλέον και το βιότοπο αναπαραγωγής, ο Μπούφος (Bubo bubo) και ο Πετρίτης (Falco peregrinus). Αξιοσημείωτη είναι και αρνητική επίδραση που έχουν ανθρωπογενείς δραστηριότητες όπως η όχληση από την ανθρώπινη παρουσία, η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και τα αναμμένα φώτα κατά τις βραδινές ώρες που λειτουργούν αποτρεπτικά για τα ενήλικα αναφορικά με την επίσκεψη στις φωλιές τους. Πρόσφατες μελέτες (Karris et al. 2012, Petrella 2011) που πραγματοποιήθηκαν στα Στροφάδια τα οποία και φιλοξενούν τη μεγαλύτερη αποικία του είδους στην Ελλάδα, έδειξαν ότι κυρίως η τυχαία παγίδευση των Αρτέμηδων σε αλιευτικά εργαλεία όπως το παραγάδι και δευτερευόντως το απλάδι, και σε

7 λιγότερο βαθμό η θήρευση από Μαυροποντικούς και Ασημόγλαρους σε αυγά και νεοσσούς, αποτελούν απειλές για το πληθυσμό του Αρτέμη στην εν λόγω αποικία. 1.7 Καθεστώς προστασίας Τo μεσογειακό υποείδος του Αρτέμη τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο παρουσιάζει μία φθίνουσα πληθυσμιακή τάση, ο ρυθμός της οποίας δεν επιβάλλει το χαρακτηρισμό του ως Τρωτό (Vulnerable) σύμφωνα και με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του πληθυσμιακού του μεγέθους (Anselme and Durand 2012, ΒirdLife International 2004). Για το λόγο αυτό σε επίπεδο IUCN και Ελλάδας (Λεγάκις & Μαραγκού 2009) χαρακτηρίζεται ως μειωμένου ενδιαφέροντος (Least Concern). Στον Πίνακα 2 που ακολουθεί περιγράφεται το καθεστώς προστασίας και σπανιότητας του Αρτέμη σε Εθνικό, Κοινοτικό και Διεθνές επίπεδο. >47 ΠΙΝΑΚΑΣ 2. Παρουσία, καθεστώς προστασίας και σπανιότητας του είδους Calonectris diomedea ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΕΙΛΗΣ ΣΠΑΝΙΟΤΗΤΑ Επιστ/νικό όνομα Ελληνική Ονομασία Παρουσία Οδηγίες EEC 79/409 & 2009/147 Συνθήκη Βέρνης Συνθήκη Βαρκελώνης Κατηγορία SPEC Eλληνικό Κόκκινο Βιβλίο 2009 Καθεστώς Απειλής στην Ε.Ε. ΙUCN Kόκκινη λίστα Calonectris diomedea Αρτέμης Β, P Ι ΙΙ ΙΙ 2 LC VU LC ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΙΝΑΚΑ Παρουσία B: χρησιμοποιεί τον τόπο για να φωλιάζει και να ανατρέφει τους νεοσσούς, R: βρίσκεται στον τόπο καθ όλη τη διάρκεια του έτους, P: περαστικό (μετανάστης) Καθεστώς προστασίας 79/409/ΕEC: Κοινοτική Οδηγία περί διατήρησης των αγρίων ειδών πτηνών και των βιοτόπων τους. Παράρτημα Ι: είδη ειδικής προστασίας για τη διατήρηση των ενδιαιτημάτων τους και τη διασφάλιση της επιβίωσης και αναπαραγωγής τους εντός των περιοχών κατανομής τους. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας στους βιοτόπους αναπαραγωγής, αλλαγής πτερώματος, ξεχειμωνιάσματος και σταθμούς μετανάστευσης. Σύμβαση της Βέρνης: Δίνει οδηγίες στα μέλη να πάρουν κατάλληλα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για την προστασία βιοτόπων αναπαραγωγής και ανάπαυσης προστατευόμενων ειδών. Παράρτημα II: είδη αυστηρά προστατευόμενα, Παράρτημα ΙΙΙ: είδη προστατευόμενα. Σημ.: Οι χώρες που υπέγραψαν αυτήν την σύμβαση πρέπει να προωθούν την έρευνα για τα αποδημητικά πουλιά, να συνάπτουν συμφωνίες για την διαχείριση και την προστασία τους καθώς και για των σημαντικών ενδιαιτημάτων κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών. Καθεστώς σπανιότητας SPEC (Species of European Conservation Concern): Κατάταξη σε μια από τις κατηγορίες κινδύνου σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα του BirdLife International (BirdLife International, 2004), ως εξής: 1: Απειλείται με εξαφάνιση παγκοσμίως,

8 >48 2: Πληθυσμός συγκεντρωμένος στην Ευρώπη, σε δυσμενές καθεστώς διατήρησης (απειλείται ή μειώνεται στην Ευρώπη όπου είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος πληθυσμός του είδους), 3: Πληθυσμός μη συγκεντρωμένος στην Ευρώπη, σε δυσμενές καθεστώς διατήρησης (απειλείται ή μειώνεται στην Ευρώπη αλλά έχει μεγαλύτερη γεωγραφική κατανομή), Non Spec: Πληθυσμός μη συγκεντρωμένος στην Ευρώπη σε ευνοϊκό καθεστώς διατήρησης (είδος που δεν παρουσιάζει άμεσες απειλές). Non Spec- E : Πληθυσμός συγκεντρωμένος στην Ευρώπη σε ευνοϊκό καθεστώς διατήρησης (είδος που δεν παρουσιάζει άμεσες απειλές). Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο Aπειλούμενων Ζώων Ελλάδας: NE: μη αξιολογηθέν (Not evaluated), DD: Ανεπαρκώς γνωστό, LC: μειωμένου ενδιαφέροντος (Least concern), VU: Tρωτό (Vulnerable), NT: σχεδόν απειλούμενο (Near threatened), ΕΝ: κινδυνεύον (Endangered), CR: Κρισίμως κινδυνεύον (Critically endangered) Καθεστώς Απειλής στην Ε.Ε.: CR (Critically Endangered): Κρίσιμα Κινδυνεύον, EN (Endangered): Κινδυνεύον, VU (Vulnerable): Τρωτό, D (Declining): Μειούμενο, R (Rare): Σπάνιο, H (Depleted): Μειωμένο, L (Localized): Με Τοπική Κατανομή, S (Secure): Ασφαλές Βιβλιογραφία - Αναφορές Anselme L. & Durand J.P. (2012) The Cory s Shearwater Calonectris diomedea diomedea, Updated state of knowledge and conservation of the nesting populations of the small Mediterranean islands. Initiative PIM. 23p Belda E.J. and Sanchez A. (2001) Seabird mortality in the Western Mediterranean: factors affecting bycatch and proposed mitigating measures. Biological Conservation 98: BirdLife International (2004) Birds in the European Union: a status assessment. Wageningen, The Netherlands: BirdLife International. BirdLife International (2009) Calonectris diomedea. In: IUCN IUCN Red List of Threatened Species. Version Downloaded on 08 April Bretagnolle V. and Lequette Β. (1990) Structural variation in the call of the Cory s Shearwater (Calonectris diomedea, Aves, Procellariidae). Ethology 85: Brooke M. (2004) Albatrosses and petrels across the world. Oxford University Press, Oxford, UK. Camphuysen Κ. and Van Der Meer J. (2001) Pelagic distribution, moult and (sub-) specific status of Cory s Shearwaters Calonectris [d]. diomedea/borealis wintering off southern Africa. Marine Ornithology 29: Cramp S. and Simmons K.E.L. (Eds) (1977) The birds of the western Palearctic, Vol. I. Oxford: Oxford University Press. del Nevo A. (1994) Cory s Shearwater Calonectris diomedea. In: Tucker, G.M. & Heath, M.F. (Eds). Birds in Europe their conservation status. BirdLife Conservervation Series 3: González-Solís J., Croxall J.P., Orueta J.F and Oro D. (2007) Trans-equatorial migration and mixing in the wintering areas of a pelagic seabird. Frontiers in Ecology and the Environment 5 (6): Granadeiro J.P. (1993) Variation in measurements of Cory s shearwater between populations and sexing by discriminant analysis. Ringing & Migration 14 (2):

9 Granadeiro J.P., Monteiro L.R. and Furness R.W. (1998) Diet and feeding ecology of Calonectris diomedea in the Azores, north-east Atlantic. Marine Ecology Progress Series 166: Hazevoet, C.J. (1995) The birds of the Cape Verde Islands. Tring, UK: British Ornithologists Union (Check-list 13). Karris G., Fric J., Kitsou Z., Kalfopoulou J., Giokas S., Sfenthourakis S. and Poirazidis K. (2013) Does by-catch pose a threat for the conservation of seabird populations in the southern Ionian Sea (eastern Mediterranean)? A questionnaire based survey of local fisheries. Mediterranean Marine Science 14 (3): Karris G., Xirouchakis S., Grivas K., Fric J., Dimalexis T. and Sfenthourakis S. (2011) Migratory behaviour of Cory s Shearwaters, Calonectris diomedea, from an Ionian Sea colony: An application of miniature geolocation technology. In: Fusani L., Coppack T. & Stradzs M. (Eds). Programme and Abstracts of the 8th Conference of the European Ornithologists Union, August 2011, Riga, Latvia. Latvian Ornithological Society, 432 pages. Karris G., Poirazidis K., Tziertzidis D., Voulgaris M.D., Fric J., Portolou D. and Sfenthourakis S. (2010) First data on seabird by-catch from the Greek gillnet and long-line fishery (Ionian Sea, western Greece) In: Akriotis, T., Albayrak, T., Kiziroglu, I., Erdogan, A. & Turan, L. (Eds). 3rd International Eurasian Ornithology Congress. Mytilene, Greece, 8-11 April Kαρρής Γ. (2010) Το μεταναστευτικό πρότυπο των Αρτέμηδων (Calonectris diomedea) στις νήσους Στροφάδες. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οιωνός 43: 8-9. Karris G., Fraguedakis-Tsolis S., Giokas S., Sfenthourakis S., Xirouchakis S. and Fric J. (2009) Breeding performance and population size of the Cory s Shearwater colony on Strofades Island complex (Ionian Sea, Western Greece) In: Poulakakis N. & Vardinoyannis K. (eds) Abstracts of the International Congress on the Zoogeography, Ecology and Evolution of Eastern Mediterranean, 11th ICZEGAR, September 2009, Herakleion, Crete, Greece. Hellenic Zoological Society, 218 pages. Λεγάκις Α. & Μαραγκού Π. (επιμ. εκδ.) (2009) Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Αθήνα, 528 σελ. Monteiro L.R., Ramos J.A., Furness R.W. and Del Nevo A.J. (1996) Movements, morphology, breeding, molt, diet and feeding of seabirds in the Azores. Colonial Waterbirds 19: Mougin J.L. and Mougin M.C. (1998) Les profondeurs maximum atteintes en plongee par le puffin cendre Calonectris diomedea au cours de ses voyages alimentaires de la periode d incubation = Maximum diving depths of Cory s Shearwater in the course of its feeding trips during incubation. Revue d ecologie vol. 53, no1, pp (1 p.1/4). Mougin J.L. (1998) Factors affecting egg dimensions and breeding success in the Cory s Shearwater (Calonectris diomedea) of Selvagem Grande. Journal of Ornithology 139: Nybakken J.W. (2005) Θαλάσσια Βιολογία Μια Οικολογική Προσέγγιση. Εκδόσεις ΙΩΝ, Αθήνα. Petrella D. (2011) Impacts of the rat predation on the breeding performance of the Cory s Shearwater colony Calonectris diomedea diomedea on Strofades Island complex (Ionian Sea, Western Greece). MSc Thesis, TEI of the Ionian Islands & University of Liège, Zakynthos. >49

10 >50 Rabouam C., Thibault J.C. and Bretagnolle V. (1998) Natal philopatry and close inbreeding in Cory s shearwater (Calonectris diomedea). The Auk 115 (2): Ristow D., Berthold P., Hashmi D. and Querner U. (2000) Satellite tracking of Cory s shearwater migration. Condor 102: Ristow D., Feldmann F., Scharlau W., Wink C. and Wink M. (1991) Population dynamics of Cory s Shearwater (Calonectris diomedea) and Eleonora s falcon (Falco eleonorae) in Eastern Mediterranean. In: Seitz A, Loeschcke V (eds) Species conservation: a population-biological approach. Birkhauser, Basel, Ristow D., Feldmann F., Scharlau W. and Wink M. (1990) Population structure, philopatry and mortality of Cory s Shearwater Calonectris diomedea diomedea. Die Vogelwelt 111: Ristow D. and Wink M. (1980) Sexual dimorphism of Cory s shearwater. Il- Merill 21: Ryan P.G. (1997). Order Procellariiformes, family Procellariidae: petrels, shearwaters and prions. In: Harison J.A., Allan D.G., Underhill L.G., Herremans M., Tree A.J., Parker V. & Brown C.J. (Eds). The atlas of southern African birds, Vol. 1: Non-Passerines. Johannesburg: BirdLife South Africa, pp , Sanchez A. and Belda E.J. (2003) Bait loss caused by seabirds on longline fisheries in the northwestern Mediterranean: is night setting an effective mitigation measure? Fisheries Research 60: Sangster G., Collinson J.M., Crochet P.A., Knox A.G., Parkin D.T. and S.C. Votier. (2012) Taxonomic recommendations for British birds: eight report. Ibis 154: Stewart F.M., Monteiro L.R. and Furness R.W. (1997) Heavy Metal Concentrations in Cory s Shearwater, Calonectris diomedea, Fledglings from the Azores, Portugal. Environmental Contamination and Toxicology 58: Thibault J.C., Rabouam C. and Bretagnolle V. (1997) Calonectris diomedea Cory s shearwater. Birds of the Western Palearctic, Update 1: Thibault J.C. (1993) Natal philopatry in the Cory s shearwater (Calonectris diomedea diomedea) on Lavezzi Islands, Corsica. Colonial Waterbirds 16: Xavier J.C., Magalhães M.C., Mendonca A.S., Antunes M., Carvalho N., Machete M., Santos R.S., Paiva V. and Hamer K.C. (2011) Changes in diet of Cory s Shearwaters Calonectris diomedea breeding in the Azores. Marine Ornithology 39:

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ TΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ, ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ιπλωµατική εργασία: Εφαρµογή της µεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

LIFE09 NAT/GR/000323 Demonstration of the Biodiversity Action Planning approach, to benefit local biodiversity on an Aegean island.

LIFE09 NAT/GR/000323 Demonstration of the Biodiversity Action Planning approach, to benefit local biodiversity on an Aegean island. Σχέδιο Δράσης για την Διατήρηση της Βιοποικιλότητας των Ακατοίκητων Νησίδων της Σκύρου Ιούνιος 2011 Στην παρούσα έκδοση του Σχεδίου Δράσης για την Διατήρηση της Βιοποικιλότητας των Ακατοίκητων Νησίδων

Διαβάστε περισσότερα

οιωνός Περιεχόμενα Πρόγραμμα LIFE για τα θαλασσοπούλια

οιωνός Περιεχόμενα Πρόγραμμα LIFE για τα θαλασσοπούλια Περιεχόμενα EDITORIAL 4: Νέα 6: Βιβλιοπαρουσίαση Το κόκκινο βίβλιο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας Χρήστος Βλάχος 7: Δίκτυο Αδόμητων Χώρων για τα πουλιά και τους ανθρώπους Ιωάννα Κοντοζήση 8: Η έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Αιολικοί σταθμοί «Αιγαία Ζεύξη»:

Αιολικοί σταθμοί «Αιγαία Ζεύξη»: Αιολικοί σταθμοί «Αιγαία Ζεύξη»: Κριτική στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Ε.Γαληνού Ιούλιος 2012 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Λευτέρης Κακαλής Δασολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Θάνος Καστρίτης Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό πρόγραμμα ελέγχου για τον ιό του υτικού Νείλου και την ελονοσία, ενίσχυση της επιτήρησης στην ελληνική επικράτεια (MIS 365280)

Ειδικό πρόγραμμα ελέγχου για τον ιό του υτικού Νείλου και την ελονοσία, ενίσχυση της επιτήρησης στην ελληνική επικράτεια (MIS 365280) «Ειδικό πρόγραμμα ελέγχου για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, ενίσχυση της επιτήρησης στην ελληνική επικράτεια» Παραδοτέο Π1.24 Έκθεση αποτελεσμάτων σχετικά με τη μελέτη οικολογίας οικόσιτων

Διαβάστε περισσότερα

κατηγορία κινδύνου Χελώνες (Chelonia) Testudinidae 3 1

κατηγορία κινδύνου Χελώνες (Chelonia) Testudinidae 3 1 ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΖΩΑ Μαρία Δημάκη, Πέτρος Λυμπεράκης, Παναγιώτα Μαραγκού 180 1. Τα ερπετά της Ελλάδας Παρότι η Ελλάδα είναι χώρα μικρής έκτασης, η γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

κατηγορία κινδύνου Χελώνες (Chelonia) Testudinidae 3 1

κατηγορία κινδύνου Χελώνες (Chelonia) Testudinidae 3 1 ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΖΩΑ Μαρία Δημάκη, Πέτρος Λυμπεράκης, Παναγιώτα Μαραγκού 180 1. Τα ερπετά της Ελλάδας Παρότι η Ελλάδα είναι χώρα μικρής έκτασης, η γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

1. Γενικές διαπιστώσεις

1. Γενικές διαπιστώσεις ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΖΩΑ Θανάσης Σφουγγάρης 356 1. Γενικές διαπιστώσεις Στα 17 χρόνια που μεσολάβησαν από την έκδοση του προηγούμενου Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων

Διαβάστε περισσότερα

Τα ψάρια ανήκουν στα Σπονδυλόζωα και απαντούν τόσο

Τα ψάρια ανήκουν στα Σπονδυλόζωα και απαντούν τόσο ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΖΩΑ 38 Τα ψάρια ανήκουν στα Σπονδυλόζωα και απαντούν τόσο στη θάλασσα όσο και στα εσωτερικά νερά, π.χ. σε ποταμούς και λίμνες. Από τις σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ. της. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ Monachus monachus. στην Ελλάδα

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ. της. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ Monachus monachus. στην Ελλάδα Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ της ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ Monachus monachus στην Ελλάδα ΑΘΗΝΑ Ιανουάριος 2007 Σηµείωση για τα δικαιώµατα πνευµατικής ιδιοκτησίας Ολόκληρη ή τµήµατα της αναφοράς αυτής είναι δυνατό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC ZOOLOGICAL SOCIETY T.Θ. 3249 K.T. 102 10 AΘHNA P.O. Box 3249 K.T. GR-102 10 ATHENS, GREECE

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC ZOOLOGICAL SOCIETY T.Θ. 3249 K.T. 102 10 AΘHNA P.O. Box 3249 K.T. GR-102 10 ATHENS, GREECE Επιμέλεια έκδοσης: Α. Λεγάκις, Π. Μαραγκού / Αθήνα 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC ZOOLOGICAL SOCIETY T.Θ. 3249 K.T. 102 10 AΘHNA P.O. Box 3249 K.T. GR-102 10 ATHENS, GREECE Υ.Π.Ε.Κ.Α. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τα ψάρια ανήκουν στα Σπονδυλόζωα και απαντούν τόσο

Τα ψάρια ανήκουν στα Σπονδυλόζωα και απαντούν τόσο ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΖΩΑ 38 Τα ψάρια ανήκουν στα Σπονδυλόζωα και απαντούν τόσο στη θάλασσα όσο και στα εσωτερικά νερά, π.χ. σε ποταμούς και λίμνες. Από τις σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ Χωρική προσέγγιση της βιολογίας του είδους Falco eleonorae (Aves, Falconiformes) στην Ελλάδα: η περίοδος της αναπαραγωγής, μετανάστευσης και διαχείμασης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ. Δράση Α.1

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ. Δράση Α.1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE10NAT/GR/000637 ANDROSSPA - MANAGEMENT OF THE SPA SITE OF ANDROS ISLAND TO ACHIEVE A FAVOURABLE CONSERVATION STATUS FOR ITS PRIORITY SPECIES ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ Δράση Α.1 Αναφορά ως μέρος του Διαχειριστικού

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οικολογίας (Ε) Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Διδακτική (Θ) Οικολογία Πληθυσμών - Βιοποικιλότητα (Θ-Ε)

Αρχές Οικολογίας (Ε) Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Διδακτική (Θ) Οικολογία Πληθυσμών - Βιοποικιλότητα (Θ-Ε) ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ονοματεπώνυμο: Πατρώνυμο: Επάγγελμα: Γεώργιος Καρρής Νικόλαος Καθηγητής Εφαρμογών (Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος & Οικολογίας, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων) Ημ/νία γεννήσεως:

Διαβάστε περισσότερα

αφιέρωμα Το νησιωτικό & θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα και το δίκτυο Natura 2000

αφιέρωμα Το νησιωτικό & θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα και το δίκτυο Natura 2000 αφιέρωμα Γιάννης Γαβαλάς Μικρές Κυκλάδες, Ηρακλειά 11 11 Το νησιωτικό & θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα και το δίκτυο Natura 2000 Η ειδυλλιακή εικόνα της γαλάζιας θάλασσας σπαρμένης με νησιά και νησίδες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΖΩΑ Γιώργος Χανδρινός. 1. Εισαγωγή

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΖΩΑ Γιώργος Χανδρινός. 1. Εισαγωγή ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΖΩΑ Γιώργος Χανδρινός 214 1. Εισαγωγή Η Ελλάδα διαθέτει μια πλούσια σε είδη ορνιθοπανίδα, αν και οι πληθυσμοί της συντριπτικής πλειονότητας των

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων 2010

Έκθεση αποτελεσμάτων 2010 Παρακολούθησης Πληθυσμών του είδους Macrovipera schweizeri στη νήσο Μήλο Έκθεση αποτελεσμάτων 2010 Υπεύθυνος Μελέτης: Ι. Ιωαννίδης Αθήνα, Σεπτέμβριος 2010 Εταιρεία για τη Μελέτη και Διαχείριση του Φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ... 6 2.1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ... 7 2.2. ΦΥΤΟΚΑΛΥΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος περιοχής: GR1310002 Βάλια Κάλντα και τεχνητή λίμνη Αώου. Παραδοτέα: 1. Ορνιθολογική Έκθεση 2. Σχέδιο Δράσης 3. Τυποποιημένο Δελτίο Δεδομένων

Φάκελος περιοχής: GR1310002 Βάλια Κάλντα και τεχνητή λίμνη Αώου. Παραδοτέα: 1. Ορνιθολογική Έκθεση 2. Σχέδιο Δράσης 3. Τυποποιημένο Δελτίο Δεδομένων Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ «ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ 138» ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε. 1

ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ «ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ 138» ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε. 1 ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΕΝΙΚΑ 3 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ 6 ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 7 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 7 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση του μικροενδιαιτήματος στη χωρική συμπεριφορά του Βραχοποντικού (Apodemus mystacinus)

Επίδραση του μικροενδιαιτήματος στη χωρική συμπεριφορά του Βραχοποντικού (Apodemus mystacinus) Πτυχιακή Εργασία Επίδραση του μικροενδιαιτήματος στη χωρική συμπεριφορά του Βραχοποντικού (Apodemus mystacinus) Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης Επίβλεψη: Επίκουρος Καθηγητής Τριαντάφυλλος Ακριώτης Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Παραδοτέα του Τομέα 5: Παρακολούθηση της κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Θέμα: Παραδοτέα του Τομέα 5: Παρακολούθηση της κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα */6 2 Προς ΥΠΕΧΩΔΕ Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Τρικάλων 36 11526 Αθήνα Υπόψη: Σ. Μαρκοπούλου Ρ. Σπυροπούλου Ε. Τρύφων Θεσσαλονίκη, 31/12/1998 Αρ. Πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

Οι διεθνείς και ευρωπαϊκές ρυθμίσεις σχετικά με τον καθορισμό και τη διαχείριση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών

Οι διεθνείς και ευρωπαϊκές ρυθμίσεις σχετικά με τον καθορισμό και τη διαχείριση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠερΔικ 3/2010 (ΕΤΟΣ 14ο) 439 Οι διεθνείς και ευρωπαϊκές ρυθμίσεις σχετικά με τον καθορισμό και τη διαχείριση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΙΑΣ, ΔΝ, Δικηγόρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ, ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ 5 Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ 9

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ, ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ 5 Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ 9 2 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ, ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ 5 ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ 6 Ορισµός και η έννοια του δικτύου 6 Οφέλη 7 Αλιεία 7 Τουρισµός 8 Επιστηµονική γνώση 8 Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός και χαρτογράφηση των ορνιθολογικά ευαίσθητων στα αιολικά πάρκα περιοχών της Ελλάδας

Προσδιορισμός και χαρτογράφηση των ορνιθολογικά ευαίσθητων στα αιολικά πάρκα περιοχών της Ελλάδας Προτεινόμενη βιβλιογραφική αναφορά: Δημαλέξης, Α., Καστρίτης, Θ., Μανωλόπουλος, Α., Κορμπέτη, Μ., Φριτς, Γ., Saravia Mullin, V., Ξηρουχάκης, Σ. & Μπούσμπουρας Δ. (2010) Προσδιορισμός και χαρτογράφηση των

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ενέργειες ενημέρωσης ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου - Σαρίας Το παρόν ειδικό τεύχος αποτελεί μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ (Alectoris graeca) ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ (Alectoris chukar) ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ (Alectoris graeca) ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ (Alectoris chukar) ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ (Alectoris graeca) ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ (Alectoris chukar) ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2007 Η ενδυνάμωση των φυσικών πληθυσμών της πέρδικας στη χώρα μας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 1. Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 1. Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ... Greenpeace/ Grace ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 1. Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ... 3 Υπεραλίευση... 3 Παράνοµη και ανεξέλεγκτη αλιεία... 3 Αφρόδιχτα Τα τείχη του θανάτου...

Διαβάστε περισσότερα