Χρήση του διακόπτη /D για αλλαγή της τρέχουσας μονάδας δίσκου πέραν της αλλαγής τρέχοντος καταλόγου για μια μονάδα δίσκου.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Χρήση του διακόπτη /D για αλλαγή της τρέχουσας μονάδας δίσκου πέραν της αλλαγής τρέχοντος καταλόγου για μια μονάδα δίσκου."

Transcript

1 CHDIR [επιλογή] [δίσκος:][διαδρομή] CHDIR [..] CD [επιλογή] [δίσκος:][διαδρομή] CD [..] Εμφάνιση ή αλλαγή του τρέχοντος καταλόγου. Πληκτρολογήστε CD [δίσκος:] για να δείτε τον τρέχοντα κατάλογο στον επιλεγμένο δίσκο. Πληκτρολογήστε CD χωρίς παραμέτρους για εμφάνιση του τρέχοντος δίσκου και καταλόγου. Χρήση του διακόπτη /D για αλλαγή της τρέχουσας μονάδας δίσκου πέραν της αλλαγής τρέχοντος καταλόγου για μια μονάδα δίσκου. Εάν οι επεκτάσεις εντολών είναι ενεργοποιημένες, η εντολή CHDIR αλλάζει ως εξής: Η συμβολοσειρά του τρέχοντος καταλόγου μετατρέπεται, ώστε να χρησιμοποιεί την ίδια κεφαλαιοποίηση με τα ονόματα στο δίσκο. Έτσι η εντολή CD C:\TEMP θα ορίσει ως τρέχοντα κατάλογο τον κατάλογο C:\Temp εάν αυτή είναι η κεφαλαιοποίησή του στο δίσκο. Η εντολή CHDIR δεν αντιμετωπίζει τα κενά ως οριοθέτες, επομένως είναι δυνατό να μεταβείτε με την εντολή CD σε ένα όνομα υποκαταλόγου που περιέχει κενό διάστημα χωρίς να χρειάζεται να περικλείσετε το όνομα σε εισαγωγικά. Για παράδειγμα, η συμβολοσειρά: cd \winnt\profiles\username\programs\start menu είναι ίδια με τη συμβολοσειρά: cd "\winnt\profiles\username\programs\start menu"

2 που θα έπρεπε να πληκτρολογήσετε εάν οι επεκτάσεις ήταν απενεργοποιημένες. Αν ο τρέχων κατάλογος είναι ο c:\windows\temp και θέλουμε να μεταβούμε στον c:\windows\system32 μπορούμε να το κάνουμε δίνοντας είτε cd c:\windows\system32 (απόλυτο μονοπάτι) είτε cd..\system32 (σχετικό μονοπάτι) Για το σχηματισμό ενός σχετικού μονοπατιού μας βοηθούν τα σύμβολα. (τρέχων κατάλογος) και.. (γονικός κατάλογος). DIR [μονάδα:][διαδρομή][αρχείο] [επιλογή] Εμφανίζει μια λίστα αρχείων και δευτερευόντων καταλόγων σε έναν κατάλογο. [μονάδα:][διαδρομή][αρχείο] Καθορίζει μονάδα δίσκου, κατάλογο ή/και αρχεία που θα παρατεθούν σε λίστα. /A Εμφανίζει αρχεία με καθορισμένα χαρακτηριστικά. χαρακτηριστικά D Κατάλογοι R Αρχεία μόνο για ανάγνωση H Κρυφά αρχεία A Αρχεία έτοιμα προς αρχειοθέτηση S Αρχεία συστήματος /B Χρησιμοποιεί απλή μορφοποίηση (χωρίς πληροφορίες επικεφαλίδας ή σύνοψη). /C Εμφάνιση του διαχωριστικού χιλιάδων στα μεγέθη αρχείων. Αυτή είναι η προεπιλογή. Χρησιμοποιήστε το /-C για να απενεργοποιήσετε την εμφάνιση του διαχωριστικού.

3 /D Το ίδιο όπως και η λίστα κατά πλάτος αλλά τα αρχεία ταξινομούνται ανά στήλη. /L Χρησιμοποιεί πεζά γράμματα. /N Νέα μορφοποίηση μακριάς λίστας όπου τα ονόματα των αρχείων είναι δεξιά. /O Λίστα αρχείων σε ταξινομημένη σειρά. σειρά_ N Κατά όνομα (αλφαβητικά) S Κατά μέγεθος (πρώτα το ταξινόμησης μικρότερο) E Κατά επέκταση (αλφαβητικά) D Κατά ημερομηνία/ώρα (πρώτα το παλιότερο) G Πρώτα οι κατάλογοι ομάδων - Πρόθημα για αντιστροφή της σειράς /P Σταματά προσωρινά έπειτα από κάθε οθόνη πληροφοριών. /S Εμφανίζει τα αρχεία στον καθορισμένο κατάλογο και σε όλους τους δευτερεύοντες καταλόγους. /T Ελέγχει ποιο πεδίο χρόνου θα εμφανιστεί ή θα χρησιμοποιηθεί πεδίο_χρόνου C Δημιουργία A Τελευταία πρόσβαση W Τελευταία εγγραφή /W Χρησιμοποιεί τη μορφή ευρείας λίστας. /X Εμφανίζει τα σύντομα ονόματα που δημιουργούνται για ονόματα αρχείων που δεν είναι του τύπου 8τελεία3. Η μορφή είναι εκείνη του διακόπτη /N με το σύντομο όνομα τοποθετημένο πριν από το μεγάλο όνομα. Εάν δεν υπάρχει σύντομο όνομα, στη θέση του εμφανίζονται κενά. Οι διακόπτες μπορεί να είναι ήδη ρυθμισμένοι στη μεταβλητή περιβάλλοντος DIRCMD. Οι προκαθορισμένοι διακόπτες είναι δυνατό να παραβλεφθούν, τοποθετώντας μπροστά από κάθε διακόπτη ένα - (ενωτικό)--για παράδειγμα, /-W. Παραδείγματα: dir

4 Εμφανίζει μια λίστα αρχείων και δευτερευόντων καταλόγων στον τρέχοντα κατάλογο. dir *.exe Εμφανίζει μια λίστα όλων των αρχείων του τρέχοντα καταλόγου με επέκταση exe. Ο χαρακτήρας * λέγεται χαρακτήρας μπαλαντέρ (wildcard) και έναν ή περισσότερους χαρακτήρες. Αντίστοιχα, ο χαρακτήρας? αναπαριστά έναν μόνο χαρακτήρα. Για παράδειγμα, η εντολή dir c?mp εμφανίζει όσα αρχεία ξεκινούν με c, ακολουθεί ακριβώς ένας χαρακτήρας και τελειώνει σε mp. dir > myfile.txt Αντί να εμφανιστούν στην οθόνη οι εγγραφές του τρέχοντα καταλόγου, ανακατευθύνονται στο αρχείο myfile.txt, διαγράφοντας ό,τι ενδεχομένως υπήρχε στο αρχείο. dir c:\windows >> myfile.txt Προσθέτει στο τέλος του myfile.txt τις εγγραφές του καταλόγου c:\windows. CLS Εκκαθάριση της οθόνης. MKDIR [δίσκος:]διαδρομή MD [δίσκος:]διαδρομή Δημιουργία καταλόγου.

5 Εάν οι επεκτάσεις εντολών είναι ενεργοποιημένες, η εντολή MKDIR αλλάζει ως εξής: Η εντολή MKDIR δημιουργεί τους ενδιάμεσους καταλόγους στη διαδρομή αν χρειάζεται. Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι το \a δεν υπάρχει, τότε το: mkdir \a\b\c\d είναι το ίδιο με το: mkdir \a chdir \a mkdir b chdir b mkdir c chdir c mkdir d που θα έπρεπε να πληκτρολογήσετε εάν οι επεκτάσεις ήταν απενεργοποιημένες. RMDIR [επιλογή] [μονάδα δίσκου:]διαδρομή RD [επιλογή] [μονάδα δίσκου:]διαδρομή Καταργεί (διαγράφει) έναν κατάλογο. /S Καταργεί όλους τους καταλόγους και τα αρχεία στον καθορισμένο κατάλογο μαζί με τον κατάλογο. Χρησιμοποιείται για τη διαγραφή ενός δέντρου καταλόγων. /Q Λειτουργία χωρίς παρέμβαση χρήστη, χωρίς επιβεβαίωση πριν από την κατάργηση ενός δέντρου καταλόγου με το διακόπτη /S

6 Παράδειγμα: rd c:\test /s /q διαγράφει τον κατάλογο test, ακόμη και αν δεν είναι κενός, χωρίς ερώτηση για επιβεβαίωση. TREE [δίσκος:][διαδρομή] [επιλογή] Γραφική εμφάνιση της δομής φακέλων μιας μονάδας δίσκου ή μιας διαδρομής. /F Εμφάνιση των ονομάτων των αρχείων σε κάθε φάκελο. /A Χρήση χαρακτήρων ASCII αντί για πρόσθετους. Παράδειγμα tree c:\windows /f εμφανίζει τη δομή φακέλων του καταλόγου windows περιλαμβάνοντας και τα αρχεία κάθε φακέλου. ATTRIB [+R -R] [+A -A ] [+S -S] [+H -H] [μονάδα:][διαδρομή][όνομα αρχείου] [επιλογή] Εμφανίζει ή αλλάζει τα χαρακτηριστικά των αρχείων. + Ορισμός ενός χαρακτηριστικού. - Απαλοιφή ενός χαρακτηριστικού. R Χαρακτηριστικό αρχείου μόνο για ανάγνωση. A Χαρακτηριστικό φύλαξης αρχείου.

7 S Χαρακτηριστικά αρχείου συστήματος. H Χαρακτηριστικό κρυφού αρχείου. [δίσκος:][διαδρομή][όνομα αρχείου] Καθορίζει ένα αρχείο ή αρχεία προς επεξεργασία από την εντολή attrib. /S Επεξεργάζεται τα αρχεία που ταιριάζουν στον τρέχοντα κατάλογο και σε όλους τους υποκαταλόγους. /D Επεξεργάζεται επίσης καταλόγους. Παραδείγματα attrib +r autoexec.bat Προσθέτει στο αρχείο autoexec.bat το χαρακτηριστικό αρχείου μόνο για ανάγνωση. attrib h myfile.txt Αφαιρεί από το αρχείο myfile.txt το χαρακτηριστικό κρυφού αρχείου. EDIT Ο MS-DOS Editor είναι ένας συντάκτης κειμένου γραμμής εντολής που μας επιτρέπει να δούμε, δημιουργήσουμε ή τροποποιήσουμε κάθε αρχείο στον υπολογιστή μας. Όταν τρέχουμε τον edit εμφανίζεται μια οθόνη παρόμοια με την παρακάτω:

8 Παράδειγμα edit myfile.txt Ανοίγει το αρχείο myfile.txt για επεξεργασία αν υπάρχει, ή το δημιουργεί και το ανοίγει για επεξεργασία αν δεν υπάρχει. COPY [επιλογή] source [+ source [+...]] [destination] Αντιγράφει ένα ή περισσότερα αρχεία σε νέα θέση. source Καθορίζει το αρχείο ή τα αρχεία που θα αντιγραφούν. destination Καθορίζει τον κατάλογο ή/και όνομα αρχείου των νέων αρχείων. /Y Δεν επιτρέπει την εμφάνιση μηνύματος επιβεβαίωσης για την αντικατάσταση του τρέχοντος αρχείου προορισμού. /-Y Εξασφαλίζει την εμφάνιση μηνύματος επιβεβαίωσης για την αντικατάσταση του τρέχοντος αρχείου προορισμού. Ο διακόπτης /Y μπορεί να προκαθοριστεί στη μεταβλητή περιβάλλοντος COPYCMD. Αυτό μπορεί να αντικατασταθεί με το διακόπτη /-Y στη γραμμή εντολών.

9 Η προεπιλογή είναι να ζητείται επιβεβαίωση για την αντικατάσταση, εκτός αν εκτελείται εντολή COPY μέσα από ένα αρχείο δέσμης. Για την προσάρτηση αρχείων, καθορίστε ένα μόνο αρχείο προορισμού, αλλά πολλά αρχεία προέλευσης (χρησιμοποιώντας χαρακτήρες μπαλαντέρ ή τη μορφή file1+file2+file3). Για παράδειγμα: copy text1+text2+text3 alltext Δημιουργεί ένα νέο αρχείο alltext με περιεχόμενο το περιεχόμενο των αρχείων text1, text2 και text3 (με αυτή τη σειρά). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να αντιγραφεί ό,τι γράφετε στο πληκτρολόγιο, σε ένα αρχείο στο δίσκο. Π.χ. η εντολή copy con mytext περιμένει από τον χρήστη να δώσει είσοδο από το πληκτρολόγιο και, όταν πατήσει Ctrl+Z (EOF) και enter, τότε το αντιγράφει στο αρχείο mytext στον τρέχοντα κατάλογο. DEL [επιλογή] ονόματα ERASE [επιλογή] ονόματα Διαγράφει ένα ή περισσότερα αρχεία. ονόματα Καθορίζει μια λίστα από ένα ή περισσότερα αρχεία ή καταλόγους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν χαρακτήρες μπαλαντέρ για τη διαγραφή πολλών αρχείων. Εάν καθοριστεί ένας κατάλογος, θα διαγραφούν όλα τα αρχεία του καταλόγου. /P Ζητάει επιβεβαίωση πριν από τη διαγραφή κάθε αρχείου.

10 /F Επιβάλλει τη διαγραφή των αρχείων που είναι μόνο για ανάγνωση. /S Διαγραφή καθορισμένων αρχείων από όλους τους δευτερεύοντες καταλόγους. /A Επιλέγει αρχεία για διαγραφή βάσει χαρακτηριστικών χαρακτηριστικά R Αρχεία μόνο για ανάγνωση S Αρχεία συστήματος H Κρυφά αρχεία A Αρχεία έτοιμα προς Αρχειοθέτηση - Πρόθημα που σημαίνει "όχι" Εάν οι επεκτάσεις εντολών είναι ενεργοποιημένες, οι εντολές DEL και ERASE αλλάζουν ως εξής: Η εμφανιζόμενη σημασιολογία του διακόπτη /S αντιστρέφεται, ώστε να δείχνει μόνο τα αρχεία που έχουν διαγραφεί και όχι αυτά που δεν ήταν δυνατό να βρεθούν. Παράδειγμα del c:\windows\temp\?est.tmp Διαγράφει όλα τα αρχεία που ξεκινούν με έναν οποιονδήποτε χαρακτήρα και καταλήγουν σε est.tmp από τον κατάλογο temp. MOVE [επιλογή] [μονάδα:][διαδρομή]αρχείο1[,...] προορισμός MOVE [επιλογή] [μονάδα:][διαδρομή]κατάλογος1 κατάλογος2 Μετακινεί αρχεία και καταλόγους. [μονάδα:][διαδρομή]αρχείο1 Καθορίζει τη θέση και το όνομα του αρχείου ή των

11 αρχείων που θέλετε να μετακινήσετε. προορισμός Καθορίζει τη νέα θέση του αρχείου. Ο προορισμός μπορεί να αποτελείται από ένα γράμμα μονάδας δίσκου και άνω και κάτω τελεία, ένα όνομα καταλόγου ή ένα συνδυασμό. Εάν μετακινείτε μόνο ένα αρχείο μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε ένα όνομα αρχείου εάν θέλετε να μετονομάσετε το αρχείο όταν το μετακινείτε. [[μονάδα:][διαδρομή]κατάλογος1 Καθορίζει τον κατάλογο που θέλετε να μετονομάσετε. κατάλογος2 Καθορίζει το νέο όνομα του καταλόγου. /Y Δεν εμφανίζει ερώτηση επιβεβαίωσης για την αντικατάσταση ενός υπάρχοντος αρχείου προορισμού. /-Y Εμφανίζει ερώτηση επιβεβαίωσης για την αντικατάσταση ενός υπάρχοντος αρχείου προορισμού. Ο διακόπτης /Y μπορεί να υπάρχει στη μεταβλητή περιβάλλοντος COPYCMD. Αυτό μπορείτε να το παρακάμψετε χρησιμοποιώντας το διακόπτη /-Y στη γραμμή εντολών. Από προεπιλογή εμφανίζεται ερώτηση επιβεβαίωσης για την αντικατάσταση εκτός αν η εντολή MOVE εκτελείται μέσα από ένα αρχείο δέσμης ενεργειών. Παράδειγμα move *.doc c:\statistics Μετακινεί όλα τα αρχεία με κατάληξη doc από τον τρέχοντα κατάλογο στον statistics. RENAME [μονάδα δίσκου:][διαδρομή]όνομααρχείου1 όνομααρχείου2. REN [μονάδα δίσκου:][διαδρομή]όνομααρχείου1 όνομααρχείου2. Μετονομάζει ένα αρχείο ή κατάλογο.

12 Σημειώστε ότι δεν μπορείτε να καθορίσετε μια νέα μονάδα δίσκου ή διαδρομή για το αρχείο προορισμού σας. Παραδείγματα ren c:\test temp Μετονομάζει τον κατάλογο test σε temp. ren "computer file.txt" "example file.txt" Μετονομάζει το αρχείο "computer file.txt" σε "example file.txt". TYPE [μονάδα δίσκου:][διαδρομή]όνομα αρχείου Εμφανίζει τα περιεχόμενα ενός αρχείου ή αρχείων κειμένου. Παράδειγμα type c:\autoexec.bat Εμφανίζει τα περιεχόμενα του αρχείου autoexec.bat. MORE [μονάδα δίσκου:][διαδρομή]όνομα-αρχείου όνομα-εντολής MORE MORE [αρχεία] Εμφανίζει την έξοδο σε μια οθόνη κάθε φορά.

13 [μονάδα δίσκου:][διαδρομή]όνομα-αρχείου Καθορίζει ένα αρχείο για την εμφάνιση μιας οθόνης κάθε φορά. όνομα-εντολής Καθορίζει μια εντολή της οποίας η έξοδος θα εμφανιστεί. αρχεία Λίστα αρχείων που θα εμφανιστούν. Τα αρχεία στη λίστα είναι διαχωρισμένα με κενά. Εάν είναι ενεργοποιημένες οι εκτεταμένες δυνατότητες, είναι αποδεκτές οι ακόλουθες εντολές στη γραμμή εντολών -- More --: P n Εμφάνιση των επόμενων n γραμμών S n Παράλειψη των επόμενων n γραμμών F Εμφάνιση του επόμενου αρχείου Q Έξοδος = Εμφάνιση αριθμού γραμμής? Εμφάνιση γραμμής βοήθειας <διάστημα> Εμφάνιση επόμενης σελίδας <Enter> Εμφάνιση επόμενης γραμμής Παράδειγμα more myfile.txt Εμφανίζει τα περιεχόμενα του αρχείου myfile.txt μια οθόνη κάθε φορά. Με space πηγαίνουμε στην επόμενη σελίδα και με enter στην επόμενη γραμμή. FIND [επιλογή] "συμβολοσειρά" [[μονάδα δίσκου:][διαδρομή]όνομα αρχείου[...]] Αναζητά μια συμβολοσειρά κειμένου σε ένα αρχείο ή αρχεία.

14 /V Εμφανίζει όλες τις γραμμές που ΔΕΝ περιέχουν την καθορισμένη συμβολοσειρά. /C Εμφανίζει μόνο το πλήθος γραμμών που περιέχουν τη συμβολοσειρά. /N Εμφανίζει τους αριθμούς γραμμής με τις γραμμές που εμφανίζονται. /I Δεν κάνει διάκριση πεζών-κεφαλαίων κατά την αναζήτηση της συμβολοσειράς. "συμβολοσειρά" Καθορίζει τη συμβολοσειρά κειμένου προς εύρεση. [μονάδα δίσκου:][διαδρομή]όνομα αρχείου Καθορίζει το αρχείο ή τα αρχεία προς αναζήτηση. Εάν δεν καθορίζεται διαδρομή, η εντολή FIND αναζητά το κείμενο που πληκτρολογήθηκε ή που διοχετεύεται από κάποια άλλη εντολή. Παραδείγματα find /v help readme.txt Εμφανίζει τις γραμμές του αρχείου readme.txt που δεν περιέχουν την συμβολοσειρά help. dir \ /s find ".txt" more Δείχνει, ανά σελίδα, όλες τις εγγραφές αρχείων με κατάληξη txt που υπάρχουν σε οποιονδήποτε κατάλογο του τρέχοντα δίσκου. Ο χαρακτήρας συμβολίζει την διοχέτευση και σημαίνει ότι η έξοδος της εντολής που βρίσκεται στα αριστερά γίνεται είσοδος για την εντολή στα δεξιά του χαρακτήρα. SORT [επιλογή] [[μονάδα δίσκου 1:][διαδρομή 1]αρχείο 1] [/O [μονάδα δίσκου 2:][διαδρομή 2]όνομα αρχείου 2]

15 /+n Καθορίζει τον αριθμό χαρακτήρα, n, από τον οποίο θα ξεκινά κάθε σύγκριση. Το /+3 δηλώνει ότι κάθε σύγκριση θα πρέπει να ξεκινά από το 3ο χαρακτήρα σε κάθε γραμμή. Οι γραμμές που περιέχουν λιγότερους από n χαρακτήρες ενώνονται πριν από άλλες γραμμές. Από προεπιλογή, οι συγκρίσεις ξεκινούν από τον πρώτο χαρακτήρα σε κάθε γραμμή. /R[EVERSE] Αναστρέφει τη σειρά ταξινόμησης, δηλαδή ταξινομεί από το Ω έως το Α και έπειτα από το 9 έως το 0. [μονάδα δίσκου 1:][διαδρομή 1]όνομα αρχείου 1 Καθορίζει το αρχείο που θα ταξινομηθεί. Εάν δεν καθορίζεται, ταξινομείται η τυπική είσοδος. Ο καθορισμός του αρχείου εισόδου είναι ταχύτερος από την ανακατεύθυνση του ίδιου αρχείου ως τυπικής εισόδου. /O[UTPUT]

16 [μονάδα δίσκου 3:][διαδρομή 3]όνομα αρχείου 3 Καθορίζει το αρχείο όπου θα αποθηκευτεί η είσοδος που ταξινομήθηκε. Εάν δεν καθοριστεί, τα δεδομένα γράφονται στην τυπική έξοδο. Ο καθορισμός του αρχείου εξόδου είναι ταχύτερος από την ανακατεύθυνση της τυπικής εξόδου στο ίδιο αρχείο. Παράδειγμα sort test.txt /o output.txt Ταξινομεί το αρχείο test.txt και γράφει το αποτέλεσμα στο αρχείο output.txt COMP [δεδομένα1] [δεδομένα2] [επιλογή] Συγκρίνει το περιεχόμενο δύο αρχείων ή συνόλων αρχείων. δεδομένα1 Καθορίζει θέση και ονόματα των πρώτων αρχείων προς σύγκριση. δεδομένα2 Καθορίζει θέση και ονόματα των δεύτερων αρχείων προς σύγκριση. /D Εμφανίζει τις διαφορές σε δεκαδική μορφή. /A Εμφανίζει τις διαφορές σε χαρακτήρες ASCII. /L Εμφανίζει τους αριθμούς γραμμών για τις διαφορές. /N=αριθμός Συγκρίνει μόνο το πρώτο καθορισμένο πλήθος γραμμών σε κάθε αρχείο. /C Δεν κάνει διάκριση πεζών-κεφαλαίων στους χαρακτήρες ASCII, κατά τη σύγκριση αρχείων.

17 Για να συγκρίνετε σύνολα αρχείων, χρησιμοποιήστε χαρακτήρες μπαλαντέρ στις παραμέτρους δεδομένα1 και δεδομένα2. Παράδειγμα comp file1.txt file2.txt /N=10 /A Συγκρίνει τις 10 πρώτες γραμμές των αρχείων file1.txt και file2.txt εμφανίζοντας τις διαφορές ως χαρακτήρες ASCII. XCOPY προέλευση [προορισμός] [επιλογή] Αντιγράφει αρχεία και δέντρα καταλόγων. προέλευση Καθορίζει τα αρχεία που θα αντιγραφούν. προορισμός Καθορίζει τη θέση ή/και το όνομα των νέων αρχείων. /A Αντιγράφει μόνο τα αρχεία που έχουν το χαρακτηριστικό 'προς αρχειοθέτηση', δεν αλλάζει το χαρακτηριστικό. /M Αντιγράφει μόνο αρχεία με χαρακτηριστικό 'προς αρχειοθέτηση', απενεργοποιεί το χαρακτηριστικό 'προς αρχειοθέτηση'. /S Αντιγράφει καταλόγους και υποκαταλόγους, εκτός από τους κενούς. /E Αντιγράφει καταλόγους και υποκαταλόγους, περιλαμβάνοντας και τους κενούς. Το ίδιο όπως /S /E. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροποποίηση του /T. /I Εάν δεν υπάρχει ο προορισμός και γίνεται αντιγραφή περισσότερων από ένα αρχείων, υποθέτει ότι ο προορισμός είναι κατάλογος. /T Δημιουργεί δομή καταλόγων, αλλά δεν αντιγράφει αρχεία. Δεν περιλαμβάνει κενούς καταλόγους ή υποκαταλόγους. /T /E Συμπεριλαμβάνει κενούς καταλόγους και υποκαταλόγους. /U Αντιγράφει μόνο αρχεία τα οποία υπάρχουν ήδη στον προορισμό. /Y Δεν εμφανίζει την ερώτηση επιβεβαίωσης για το αν θέλετε να

18 /-Y αντικατασταθεί ένα αρχείο προορισμού που υπάρχει ήδη. Επιβάλλει την ερώτηση επιβεβαίωσης για το αν θέλετε να αντικατασταθεί ένα αρχείο προορισμού που υπάρχει ήδη. Παραδείγματα xcopy c:\temp /e Η εντολή αυτή θα αντιγράψει τα αρχεία του καταλόγου temp με όλους τους υποκαταλόγους και τα αρχεία τους (και τους κενούς) στον τρέχοντα. xcopy "c:\documents and settings\leitourgika" /e Η εντολή αυτή θα αντιγράψει τα αρχεία του καταλόγου leitourgika με όλους τους υποκαταλόγους και τα αρχεία τους (και τους κενούς) στον τρέχοντα.

Λειτουργικά Συστήματα Ι - Εργαστήριο

Λειτουργικά Συστήματα Ι - Εργαστήριο 1. Εισαγωγικά Τι είναι το DOS (Disk Operating System); «Το DOS είναι ένα αρκτικόλεξο (Disk Operating System, λειτουργικό σύστημα δίσκου) που αναφέρεται σε μία ομάδα λειτουργικών συστημάτων (δες στο http://en.wikipedia.org/wiki/list_of_dos_operating_systems),

Διαβάστε περισσότερα

Το Λειτουργικό Σύστημα MS-DOS

Το Λειτουργικό Σύστημα MS-DOS Γενικά για το MS-DOS Το Λειτουργικό Σύστημα (ΛΣ) MS-DOS είναι σήμερα το πιο δημοφιλές ανάμεσα στους προσωπικούς Η/Υ και χρησιμοποιείται από τους περισσότερους απ' αυτούς. Τα αρχικά MS σημαίνουν την εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (TP-105)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (TP-105) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (TP-105) ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ MS-DOS WINDOWS Διδάσκων: Γιάννης Χρυσάκης Εργαστηριακό Μάθημα 2012-2013 Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων Εισαγωγή DOS: Disk Operating System Το

Διαβάστε περισσότερα

3ο Εργαστήριο Βασικές εντολές διαχείρισης αρχείων σε LINUX

3ο Εργαστήριο Βασικές εντολές διαχείρισης αρχείων σε LINUX ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης 3ο Εργαστήριο Βασικές εντολές διαχείρισης αρχείων σε LINUX Αρχικός φάκελος χρήστη Home directory

Διαβάστε περισσότερα

Εμφανίζει την παρούσα ημερομηνία και μας δίνει δυνατότητα να την αλλάξουμε: Όπου εισάγουμε το μήνα, τη μέρα και το έτος, χωρισμένα με '_' ή '/'.

Εμφανίζει την παρούσα ημερομηνία και μας δίνει δυνατότητα να την αλλάξουμε: Όπου εισάγουμε το μήνα, τη μέρα και το έτος, χωρισμένα με '_' ή '/'. Date, Time, Cls, Ver Date Date/t Εμφανίζει την παρούσα ημερομηνία και μας δίνει δυνατότητα να την αλλάξουμε: Current date is Tue 10-28-1994 Enter new date (mm-dd-yy): Όπου εισάγουμε το μήνα, τη μέρα και

Διαβάστε περισσότερα

Dir. Εσωτερικές Εντολές

Dir. Εσωτερικές Εντολές Εσωτερικές Εντολές date Εμφανίζει την παρούσα ημερομηνία και μας δίνει δυνατότητα να την αλλάξουμε: Current date is Tue 10-12-2013 Enter new date (mm-dd-yy): Όπου εισάγουμε το μήνα, τη μέρα και το έτος,

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Παπαζώης. Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων

Ανδρέας Παπαζώης. Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανδρέας Παπαζώης Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων Περιεχόμενα Εργ. Μαθήματος Εισαγωγή στις εντολές των Windows Οι εντολές που σχετίζονται με το δίκτυο του υπολογιστή Παραδείγματα εντολών και εκτέλεσής τους 2/11

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα

Λειτουργικά Συστήματα Λειτουργικά Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ No:01 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή...1 Το κοινό αυτού του βιβλίου...2 Οι συμβάσεις που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο...3

Εισαγωγή...1 Το κοινό αυτού του βιβλίου...2 Οι συμβάσεις που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο...3 III Εισαγωγή...1 Το κοινό αυτού του βιβλίου...2 Οι συμβάσεις που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο...3 1. Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη γραμμή εντολών...5 Τα πάντα είναι αρχεία...5 Μέγιστο μήκος ονομάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εμφάνιση μηνυμάτων ή ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της ηχούς εντολών.

Εμφάνιση μηνυμάτων ή ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της ηχούς εντολών. ECHO [ON OFF] ECHO [μήνυμα] Εμφάνιση μηνυμάτων ή ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της ηχούς εντολών. Πληκτρολογήστε ECHO χωρίς παράμετρο για εμφάνιση της τρέχουσας ρύθμισης. Παραδείγματα: echo this is a

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ WINDOWS (WINDOWS EXPLORER)

Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ WINDOWS (WINDOWS EXPLORER) Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ WINDOWS (WINDOWS EXPLORER) Επιλογή αρχείων και φακέλων Αν τα αρχεία είναι συνεχόμενα κάνω κλικ στο πρώτο αρχείο μετά πατάω διαρκώς το πλήκτρο Shift και κάνω κλικ στο τελευταίο αρχείο.

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους:

Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους: Αρχεία Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους: Με την εντολή touch: touch test.txt δημιουργούμε ένα κενό αρχείο test.txt. Mε την εντολή echo: Η echo λειτουργεί σαν αντίλαλος, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Linux με τη χρήση κονσόλας

Linux με τη χρήση κονσόλας Linux με τη χρήση κονσόλας Κεφάλαιο 2 Κείμενα Χρυσούλα Παπάζογλου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Θεσσαλονίκη, Μάρτης 2009 Το υλικό διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows 1. Βασικές Λειτουργίες των Windows Α - Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί ανοίγματος της μονάδας συστήματος και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης.

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Μάθημα 3ο Επεξεργαστές κειμένου Μιχαηλίδης Παναγιώτης Επεξεργαστές κειμένου Στα προηγούμενα μαθήματα είδαμε εντολές για τον χειρισμό αρχείων στο σύστημα αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Dir Me Up

Εισαγωγή στο Dir Me Up Εισαγωγή στο Dr Me Up V2.00 / 2013-05-18 [Τα νέα χαρακτηριστικά από την προηγούμενη 1.30 έκδοση εμφανίζονται με μπλέ χρώμα] Bong Atttude 2013 Εισαγωγή 1/ Επιστρέψτε στην προηγούμενη τοποθεσία. 2/ Πηγαίνετε

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενες εργασίες Προγραμματισμού Διαδικτύου

Προτεινόμενες εργασίες Προγραμματισμού Διαδικτύου Προτεινόμενες εργασίες Προγραμματισμού Διαδικτύου Ιωάννης Γ. Τσούλος Εργασία Πρώτη - Αριθμομηχανή Με την χρήση του περιβάλλοντος AWT ή του SWING θα πρέπει να δημιουργηθεί αριθμομηχανή για την εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα

MANAGER SIDE BAR. Μία άλλη λειτουργία είναι το ξυπνητήρι. Μπορείτε να ορίσετε τον χρόνο υπενθύμισης. Μετά την λήξη του χρόνου θα ειδοποιηθείτε ηχητικά

MANAGER SIDE BAR. Μία άλλη λειτουργία είναι το ξυπνητήρι. Μπορείτε να ορίσετε τον χρόνο υπενθύμισης. Μετά την λήξη του χρόνου θα ειδοποιηθείτε ηχητικά MANAGER SIDE BAR Η Manager side bar είναι μία εφαρμογή σχεδιασμένη να προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες και ευκολίες σε κάθε χρήστη Η/Υ προχωρημένο ή αρχάριο. Βασική λειτουργία της εφαρμογής είναι ότι

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων

FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων Το File Transfer Protocol (FTP), (Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων) είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πρωτόκολλο σε δίκτυα τα οποία υποστηρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα της γλώσσας C, το Dev-C++, το οποίο είναι εφαρμογή που τρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows 2.3.1 Βασικές πληροφορίες συστήματος Για να δούμε βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Πίνακας Ελέγχου», «Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος - 217 - Το στοιχείο που θέλετε να επιλέξετε επισημαίνεται ξεκάθαρα με λαβές επιλογής. Συμβουλή: Για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το στοιχείο γραφήματος που θέλετε να επιλέξετε, το Microsoft Office Excel

Διαβάστε περισσότερα

Διαγραφή Επιλέγετε Διαγραφή για να διαγράψετε μία ήδη υπάρχουσα διαδικασία εισαγωγής ASCII

Διαγραφή Επιλέγετε Διαγραφή για να διαγράψετε μία ήδη υπάρχουσα διαδικασία εισαγωγής ASCII Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) > Αρχεία Αρχεία Εισαγωγή από αρχείο ASCII Με την εργασία αυτή έχετε την δυνατότητα να εισάγετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ : Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Σημειώσεις Εργαστηρίων (2009)

ΕΠΛ : Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Σημειώσεις Εργαστηρίων (2009) Κεφάλαιο 1: Windows ΕΠΛ 001-002: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Σημειώσεις Εργαστηρίων (2009) Τα Windows είναι ένα λειτουργικό περιβάλλον, τo οποίo κάνει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Άσκηση 1: Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1. Ποιες από τις παρακάτω πορείες μας οδηγούν στο να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας; o Έναρξη Τερματισμός Επανεκκίνηση o Ctrl + Alt

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. UNIX Μέρος 1

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. UNIX Μέρος 1 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο - ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο UNIX Μέρος 1 Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα βιβλίων εργασίας και ονόματα κελιών

Πρότυπα βιβλίων εργασίας και ονόματα κελιών Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...25 Κεφάλαιο 3: Εισαγωγή δεδομένων...44 Κεφάλαιο 4: Προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας

4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας 4.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας 4.1.1 Άνοιγμα υπάρχοντος βιβλίου εργασίας από βάση δεδομένων Όταν εκκινήσουμε τον Discoverer εμφανίζεται στην οθόνη μας το παράθυρο διαλόγου του βοηθητικού προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

Με την επιλογή Κατάσταση Αρχείων εμφανίζεται ένας πίνακας με όλα τα Αρχεία της εφαρμογής και τον Αριθμό των Εγγραφών που έχουν εισαχθεί.

Με την επιλογή Κατάσταση Αρχείων εμφανίζεται ένας πίνακας με όλα τα Αρχεία της εφαρμογής και τον Αριθμό των Εγγραφών που έχουν εισαχθεί. Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Γενική Λογιστική > Εργασίες Αρχείων Εργασίες Αρχείων Κατάσταση Αρχείων Με την επιλογή Κατάσταση Αρχείων εμφανίζεται ένας πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Μάθημα 2ο Βασικές Εντολές Διαχείρισης Αρχείων και Καταλόγων Μιχαηλίδης Παναγιώτης Περιεχόμενα Σύστημα αρχείων Αρχεία και κατάλογοι Διαδρομές αρχείων και καταλόγων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX Εργαστηριακές Σημειώσεις Εισαγωγή στο UNIX Αρμοδιότητες των Λ.Σ. Διαχείριση πόρων o o Συσκευές I/O (disk, keyboard, mouse, terminal) Μνήμη Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1

Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1 Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP Περιεχόµενα Τι είναι η υπηρεσία FTP;...2 FTP από τη γραµµή εντολών των Windows...2 Το πρόγραµµα WS-FTP...4 Μεταφορά Αρχείων µε χρήση της Υπηρεσίας FTP σελ. 1

Διαβάστε περισσότερα

Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) Ομάδα Εργασίας: Τσιμπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2009 Εισαγωγή Η πλατφόρμα Open eclass

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP Το FTP (File Transfer Protocol) είναι το εξειδικευμένο πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων στα σύγχρονα δίκτυα δεδομένων όπως το Διαδίκτυο. Δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από τον υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 18 Οργάνωση των Βιβλίων Εργασίας

Ενότητα 18 Οργάνωση των Βιβλίων Εργασίας Ενότητα 18 Οργάνωση των Βιβλίων Εργασίας Ένα βιβλίο εργασίας μπορεί να περιέχει όσα φύλλα εργασίας θέλετε. Το Excel έχει σαν προκαθορισμένο αριθμό 3 φύλλα. Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε όσα θέλετε.

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Οι λογαριασµοί χρηστών Σύνδεση (login) και αποσύνδεση (logout)

2.1. Οι λογαριασµοί χρηστών Σύνδεση (login) και αποσύνδεση (logout) Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Πληροφορικής µε Εφαρµογές στην Βιοϊατρική Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό (εργαστήριο) Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα UNIX 1. Σύνδεση στο Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο (VPN) 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

Stellarium Εγχειρίδιο Οδηγιών

Stellarium Εγχειρίδιο Οδηγιών Προϋποθέσεις συστήματος: Windows (XP, Vista, 7) με DirectX 9.x και τελευταίες ServicePack ή MacOS X 10.3.x (ή υψηλότερη), κάρτα γραφικών 3D με υποστήριξη OpenGL, ελάχ. 512 MB RAM, 1 GB διαθέσιμος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΥΛΙΚΟΥ ΗΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΗ 1 (ΘΕΩΡΙΑ) - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Επεξεργαστής (CPU) : (ταχύτητα, εταιρία, μοντέλο, πυρήνες) Windows XP : (ταχύτητα, εταιρία, μοντέλο) : Πηγαίνουμε Έναρξη / Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

SPSS Statistical Package for the Social Sciences

SPSS Statistical Package for the Social Sciences SPSS Statistical Package for the Social Sciences Ξεκινώντας την εφαρμογή Εισαγωγή εδομένων Ορισμός Μεταβλητών Εισαγωγή περίπτωσης και μεταβλητής ιαγραφή περιπτώσεων ή και μεταβλητών ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX

Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX Εισαγωγή Ξεκινάμε την εργαστηριακή μελέτη των Λειτουργικών Συστημάτων των Υπολογιστικών Συστημάτων εξετάζοντας αρχικά το λειτουργικό σύστημα Unix. Σκοπός του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Τα συγκεντρωτικά ερωτήματα αφορούν στην ομαδοποίηση των δεδομένων και στη. χρήση συναρτήσεων ομαδοποίησης κατά την εκτέλεση ενός ερωτήματος προβολής

Τα συγκεντρωτικά ερωτήματα αφορούν στην ομαδοποίηση των δεδομένων και στη. χρήση συναρτήσεων ομαδοποίησης κατά την εκτέλεση ενός ερωτήματος προβολής Εργαστήριο 8 ο Συγκεντρωτικά ερωτήματα Ερωτήματα διασταύρωσης Ερωτήματα Ενεργειών Συγκεντρωτικά ερωτήματα Τα συγκεντρωτικά ερωτήματα αφορούν στην ομαδοποίηση των δεδομένων και στη χρήση συναρτήσεων ομαδοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Computing and Information Systems Service. ιαχείριση Αρχείων

Computing and Information Systems Service. ιαχείριση Αρχείων ιαχείριση Αρχείων Η διαχείριση αρχείων είναι πολύ σηµαντική για την οργάνωση των αρχείων σας σε φακέλους και την αποθήκευση των αρχείων που συσχετίζονται µεταξύ τους στον ίδιο φάκελο. Αν έχετε πολλά αρχεία,

Διαβάστε περισσότερα

(Αντιγραφή) ή χρησιμοποιήστε το πληκτρολόγιο για να καταχωρίσετε τους αριθμούς των αντιγράφων. Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης

(Αντιγραφή) ή χρησιμοποιήστε το πληκτρολόγιο για να καταχωρίσετε τους αριθμούς των αντιγράφων. Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης Σύντομη αναφορά Αντιγραφή Δημιουργία αντιγράφων Γρήγορη δημιουργία αντιγράφου 3 Στον πίνακα ελέγχου του εκτυπωτή πατήστε το κουμπί αντίγραφο 4 Εάν τοποθετήσατε το έγγραφο στη γυάλινη επιφάνεια σάρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3ο. Διαχείριση αρχείων

Μάθημα 3ο. Διαχείριση αρχείων Μάθημα 3ο Διαχείριση αρχείων Σελίδα 36 από 106 3.1 Εισαγωγή Συμπληρώνοντας την έννοια της χωρητικότητας, που είδαμε σε προηγούμενη ενότητα, όσο πιο πολύ δουλεύουμε με τον υπολογιστή, τόσο πιο πολλά αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας 3.3.3.1 Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας Συνήθως εκτυπώνουμε κατά τη μακρόστενη μεριά της σελίδας. Αυτού του είδους ο προσανατολισμός ονομάζεται κατακόρυφος.

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Εµφάνιση των γραµµών εργαλείων "Βασική" και "Μορφοποίηση" σε δύο γραµµές Από προεπιλογή, οι γραµµές εργαλείων Βασική και Μορφοποίηση εµφανίζονται µε αγκύρωση (σταθεροποίηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Unix Tutorial

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Unix Tutorial ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Unix Tutorial Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι να έλθουμε σε επαφή με βασικές εντολές του Unix και την μεταγλώττιση προγραμμάτων C (με χρήση του μεταγλωττιστή gcc). Για να οργανώσουμε τα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ 001: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής

Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ 001: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ 001: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Λίγα λόγια για το Εργαστήριο Ώρες Εργαστηρίου: Email: katerina.tortouri@outlook.com, ktorto01@cs.ucy.ac.cy Ιστοσελίδα: http://epl001lab.weebly.com/

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Εντολές της LOGO (MicroWorlds Pro)

Εντολές της LOGO (MicroWorlds Pro) Εντολές της LOGO (MicroWorlds Pro) Εντολές εμφάνισης (εξόδου) και αριθμητικές πράξεις δείξε Εμφανίζει στην οθόνη έναν αριθμό, το αποτέλεσμα πράξεων, μια λέξη ή μια λίστα (ομάδα) λέξεων. δείξε 200 200 δείξε

Διαβάστε περισσότερα

TeleCost Hotel για Panasonic TDA

TeleCost Hotel για Panasonic TDA TeleCost Hotel για Panasonic TDA 1. Οδηγίες Εγκατάστασης του Λογισμικού του Συστήματος Telecost Hotel Γενικά Για την εγκατάσταση του Λογισμικού του Συστήματος TeleCost HL θα πρέπει να ακολουθηθούν συνοπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 1.7. Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 16 Μαρτίου 2007. 1. Εισαγωγή

Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 1.7. Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 16 Μαρτίου 2007. 1. Εισαγωγή Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 1.7 Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) Ομάδα Εργασίας: Τσιμπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 16 Μαρτίου 2007 1. Εισαγωγή Η πλατφόρμα eclass είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το Excel 2007

Γνωρίστε το Excel 2007 Εισαγωγή τύπων Γνωρίστε το Excel 2007 Πληκτρολογήστε το σύμβολο της ισότητας (=), χρησιμοποιήστε ένα μαθηματικό τελεστή (+,-,*,/) και πατήστε το πλήκτρο ENTER. Πρόσθεση, διαίρεση, πολλαπλασιασμός και αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v Περιεχόμενα Περιεχόμενα...v Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...18 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο στοιχείο...35

Διαβάστε περισσότερα

[11] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Περιεχόμενα. Εισαγωγή. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό

[11] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Περιεχόμενα. Εισαγωγή. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Εισαγωγή στο Unix Περιεχόμενα Εισαγωγή 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ Προσθήκη Κειμένου. 2. Ελληνική Διάταξη Πληκτρολογίου ΣΤΟΧΟΙ:

ΜΑΘΗΜΑ Προσθήκη Κειμένου. 2. Ελληνική Διάταξη Πληκτρολογίου ΣΤΟΧΟΙ: ΜΑΘΗΜΑ 2 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Προσθήκη Κειμένου 2. Ελληνική Διάταξη Πληκτρολογίου 3. Αλλαγή Παρουσίασης Σελίδας 4. Εισαγωγή Συμβόλων/Ειδικών Χαρακτήρων 5. Παρουσίαση Και Απόκρυψη Μη Εκτυπώσιμων Χαρακτήρων 6. Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στο Unix

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στο Unix ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στο Unix Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Περιεχόμενα 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Υπολογιστών

Βασικές Έννοιες Υπολογιστών Άδεια Χρήσης Creative Commons, Αναφορά Προέλευσης 3.0 Ελλάδα 2009-2010, Βουρλάκος Μιχαήλ Βασικές Έννοιες Υπολογιστών Οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές στις μέρες μας, μας βοηθούν να κάνουμε πάρα πολλές εργασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα για τη γλώσσα C: τον gcc μεταγλωττιστή της C σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 Διαχείριση Αρχείων και Καταλόγων

Κεφάλαιο 10 Διαχείριση Αρχείων και Καταλόγων Κεφάλαιο 10 Διαχείριση Αρχείων και Καταλόγων Στόχος του Linux να είναι όσο πιο κοντά στο Unix γίνεται. Παραδοσιακά, τα Unix λειτουργικά συστήματα ήταν προσανατολισμένα στη γραμμή εντολών. Έχουμε γραφικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα της γλώσσας C, το Dev-C++, το οποίο είναι εφαρμογή που τρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών 3.5.1.1 Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών Ένα σύνηθες πρόβλημα που υπάρχει, είναι η ανάγκη αποστολής επιστολών ή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ - ΧΡΗΣΗ ΗΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ -  ΧΡΗΣΗ ΗΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ - www.kostasdelimaris.gr ΧΡΗΣΗ ΗΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή στους υπολογιστές... 3 Εκκίνηση του ΗΥ:... 3 Τερματισμός του ΗΥ:... 3 Διαχείριση Διεργασιών

Διαβάστε περισσότερα

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών»

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ)

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Εργαστήριο MS-DOS Βασίλης Σακκάς 11/12/2013 1 Εργαστήριο MS DOS 1 Οι εσωτερικές εντολές βρίσκονται σε COMMAND.COM, η οποία φορτώνει στη μνήμη κατά την εκκίνηση του συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής Διαχείριση Αρχείων Η έννοια του αρχείου, βασικές έννοιες διαχείρισης αρχείων.

Εφαρμογές Πληροφορικής Διαχείριση Αρχείων Η έννοια του αρχείου, βασικές έννοιες διαχείρισης αρχείων. Εφαρμογές Πληροφορικής Διαχείριση Αρχείων Η έννοια του αρχείου, βασικές έννοιες διαχείρισης αρχείων. Ορισμός Ένα αρχείο είναι ένα σύνολο από σχετιζόμενες πληροφορίες οι οποίες έχουν αποθηκευτεί σε κάποιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Σολωμού 41, 71306, Ηράκλειο Κρήτης τηλ/φαξ:

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 17 18 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική 2. Δομές δεδομένων και αρχείων

Πληροφορική 2. Δομές δεδομένων και αρχείων Πληροφορική 2 Δομές δεδομένων και αρχείων 1 2 Δομή Δεδομένων (data structure) Δομή δεδομένων είναι μια συλλογή δεδομένων που έχουν μεταξύ τους μια συγκεκριμένη σχέση Παραδείγματα δομών δεδομένων Πίνακες

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft EXCEL ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής.

Microsoft EXCEL ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής. Microsoft EXCEL Περιεχόμενα ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ 1 Χρήση της Εφαρμογής 2 Κελιά 3 Διαχείριση Φύλλων Εργασίας 4 Τύποι και Συναρτήσεις 5 Μορφοποίηση 6 Γραφήματα 7 Προετοιμασία Εκτυπώσεων Εργασία με υπολογιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0. Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007. 1. Εισαγωγή

Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0. Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007. 1. Εισαγωγή Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0 Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) Οµάδα Εργασίας: Τσιµπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007 1. Εισαγωγή Η πλατφόρµα eclass είναι ένα ολοκληρωµένο

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Παραμετροποίησης. Ασφάλεια Εφαρμογής Εναρμόνιση με τον κανονισμό GDRP. Data Communication A.E.

Ειδικά Θέματα Παραμετροποίησης. Ασφάλεια Εφαρμογής Εναρμόνιση με τον κανονισμό GDRP. Data Communication A.E. Ασφάλεια Εφαρμογής Εναρμόνιση με τον κανονισμό GDRP Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) Η συμμόρφωση της εφαρμογής Premium HRM Μισθοδοσία της Data Communication με το GDPR Στις οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση Λογαριασμού Αλληλογραφίας στο ελληνικό Outlook Express Περιεχόμενα

Εγκατάσταση Λογαριασμού Αλληλογραφίας στο ελληνικό Outlook Express Περιεχόμενα Εγκατάσταση Λογαριασμού Αλληλογραφίας στο ελληνικό Outlook Express Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Εγκατάσταση λογαριασμού 3. Οδηγίες χρήσης 4. Ανάγνωση ελληνικών 1. Εισαγωγή Σ αυτό το εγχειρίδιο αναγράφονται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP... 9 Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Κεφάλαιο 3: Γραμμή εργασιών (taskbar)... 26 Κεφάλαιο 4: Χειρισμός παραθύρων... 44

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Word) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT WORD (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση Browsers Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση 1 Πίνακας περιεχομένων Γενική περιγραφή... 3 Γενικά... 3 Ποιο αναλυτικά τα μέρη ενός browser... 4 Φίλτρα αναζήτησης... 4 Σενάρια αναζήτησης... 4 Όψεις εμφάνισης

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης

Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Ενημερώσεις λογισμικού Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονομασία Windows είναι σήμα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ)

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Διαχείριση Αρχείων Βασίλης Σακκάς 11/12/2013 1 Διαχείριση Αρχείων 1 Μακρόχρονη αποθήκευση πληροφοριών 1. Αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων 2. Οι αποθηκευμένες πληροφορίες πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Τα αλφαριθμητικά αποτελούνται από γράμματα, λέξεις ή άλλους χαρακτήρες (π.χ. μήλο, Ιούλιος 2009, You win!).

Τα αλφαριθμητικά αποτελούνται από γράμματα, λέξεις ή άλλους χαρακτήρες (π.χ. μήλο, Ιούλιος 2009, You win!). ΑΛΦΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ Τα αλφαριθμητικά αποτελούνται από γράμματα, λέξεις ή άλλους χαρακτήρες (π.χ. μήλο, Ιούλιος 2009, You win!). Αποθηκεύονται σε μεταβλητές ή σε λίστες (όπως ή ). Μπορείτε να ενώσετε δυο αλφαριθμητικά

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0

Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Εξεταστέα Ύλη (Syllabus) Έκδοση 5.0 Πνευματικά Δικαιώματα 2007 Ίδρυμα ECDL (ECDL Foundation www.ecdl.org) Όλα τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα. Κανένα μέρος αυτού του εγγράφου δεν μπορεί να αναπαραχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα

Λειτουργικά Συστήματα Λειτουργικά Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ No:03 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι κατοχυρωµένο εµπορικό σήµα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο Το περιβάλλον εργασίας Ανοίγοντας την Ελληνική Έκδοση του FrontPage, για πρώτη φορά, η εικόνα που θα συναντήσουμε είναι αυτή της Εικόνας 1 με τα Μενού Εντολών και τη Γραμμή Εργαλείων, στο πάνω μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών. «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστοίχιση λογαριασμών με ΕΛΠ

Αντιστοίχιση λογαριασμών με ΕΛΠ Αντιστοίχιση λογαριασμών με ΕΛΠ Περίληψη Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας αντιστοίχισης λογαριασμών με ΕΛΠ. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη παράμετρος είναι ένα αλφαριθμητικό μορφοποίησης

Η πρώτη παράμετρος είναι ένα αλφαριθμητικό μορφοποίησης Η συνάρτηση printf() Η συνάρτηση printf() χρησιμοποιείται για την εμφάνιση δεδομένων στο αρχείο εξόδου stdout (standard output stream), το οποίο εξ ορισμού συνδέεται με την οθόνη Η συνάρτηση printf() δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η εξοικείωση με κάποιες εφαρμογές που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα