ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας να κλείνετε ραντεβού εκ των προτέρων. - Να προσέρχεστε στην προκαθορισμένη ώρα του

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας να κλείνετε ραντεβού εκ των προτέρων. - Να προσέρχεστε στην προκαθορισμένη ώρα του"

Transcript

1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας να κλείνετε ραντεβού εκ των προτέρων. - Να προσέρχεστε στην προκαθορισμένη ώρα του ραντεβού σας. - Να μην έχετε γευματίσει τουλάχιστον μία ώρα πριν την εξέταση. - Να φέρετε μαζί σας απαραίτητα το παραπεμπτικό της εξέτασης του ιατρού. - Να μην ξεχάσετε να λάβετε τα φάρμακά σας, εφόσον η εξέταση αποσκοπεί στην παρακολούθηση της χορηγούμενης αγωγής. - Ο μόνος αρμόδιος για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων είναι ο ιατρός σας.

2 ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΜΕ ΟΞΥΓΟΝΟ Η βασική λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος είναι η τροφοδοσία των ιστών με οξυγόνο σε οποιεσδήποτε μεταβολικές συνθήκες (ηρεμία, άσκηση, κ.τ.λ.). Το οξυγόνο είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο. Επειδή αυτό δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, πρέπει να παρέχεται συνεχώς και σε επαρκή ποσότητα. Η επαρκής και αδιάλειπτη τροφοδοσία των ιστών με οξυγόνο συνδέεται με μακροζωία και καλή ποιότητα ζωής. Η χρόνια ελαφρά ανεπάρκεια οξυγόνου, αν και μπορεί να μην δίνει συμπτώματα, επιδρά αρνητικά στον μεταβολισμό και την λειτουργία των κυττάρων, και μακροχρόνια, οδηγεί σε σοβαρές διαταραχές. Μεγαλύτερη και παρατεταμένη ανεπάρκεια οξυγόνου οδηγεί σε ταχύτερη καταστροφή των κυττάρων. Η αδυναμία, η εύκολη κόπωση, η δύσπνοια, η ζάλη, η ταχυπαλμία, οι λιποθυμίες, μπορεί να οφείλονται σε ανεπάρκεια της τροφοδοσίας του οργανισμού με οξυγόνο. Η τροφοδοσία των ιστών με οξυγόνο εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα του αίματος που προωθεί η καρδιά (μετριέται πλέον αναίμακτα με την Ρεοκαρδιογραφία). Αυτή πρέπει να είναι ανάλογη με το ύψος και το βάρος του ατόμου. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Η εξασφάλιση της αναγκαίας ποσότητας του αίματος και η διανομή της εξαρτάται από το επίπεδο των υγρών του οργανισμού, την λειτουργικότητα της καρδιάς (συσταλτικότητα), την κατάσταση των αρτηριών (μικρών και μεγάλων) και την συχνότητα των καρδιακών συστολών (παλμοί). Όλα αυτά αλληλοσυνδέονται και αλληλεπιδρούν, ώστε ο οργανισμός, έστω και με «ζόρι», να μπορεί να εξασφαλίσει την αναγκαία ποσότητα αίματος (π.χ., η αγγειοσύσπαση των μικρών αρτηριών αναγκάζει την καρδιά να λειτουργήσει με αυξημένη δύναμη, ώστε να ξεπεράσει την αυξημένη αντίσταση). Τέτοιες κρυφές διαταραχές, αν και δεν δίνουν εμφανή συμπτώματα, θα προκαλέσουν σοβαρή ζημιά αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Η καλή καρδιαγγειακή λειτουργία απαιτεί φυσιολογικό επίπεδο υγρών, φυσιολογική καρδιακή συσταλτικότητα, φυσιολογική λειτουργική κατάσταση των αγγείων. Συνήθως, πριν την μείωση της ροής του αίματος και της τροφοδοσίας του οξυγόνου, υπάρχει διαταραχή κάποιων απ αυτούς τους μηχανισμούς (π.χ., αύξηση των υγρών, υπερβολική συσταλτικότητα της καρδιάς, αγγειοσύσπαση των μικρών αρτηριών, κ.α.). Είναι λοιπόν μέγιστης κλινικής σημασίας να διαγνωσθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι όποιες διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος, πριν οδηγήσουν σε μείωση της καρδιακής λειτουργίας.

3 Η υπέρταση, η υπόταση, η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι νεφροπάθειες, οι πνευμονοπάθειες, οι θυρεοειδοπάθειες, όπως και πολλές άλλες παθήσεις, συνοδεύονται οπωσδήποτε από διάφορες διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος, ακόμη και στα αρχικά στάδιά τους. Η αυξημένη χοληστερίνη, το κάπνισμα, το στρες, ο καθιστικός τρόπος ζωής, αργά ή γρήγορα οδηγούν σε διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος. Η διάγνωση των διαταραχών αυτών βοηθά σημαντικά στην αποτελεσματικότερη θεραπεία και πρόληψη επιπλοκών. ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ Η αρτηριακή πίεση είναι απαραίτητη για να υπάρξει η ροή του αίματος και επηρεάζεται από πολλούς μηχανισμούς. Η υπέρταση (η οποία συνδέεται άμεσα με τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα), όπως και η υπόταση, είναι αποτέλεσμα διαταραχών της κυκλοφορίας του αίματος. Η υπέρταση οφείλεται πάντα σε διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος, είτε λόγω αύξησης του επιπέδου των υγρών του οργανισμού είτε/και αύξησης της συσταλτικότητας της καρδιάς είτε/και διαταραχών της λειτουργικότητας των μικρών αρτηριών (αγγειοσύσπαση είτε αρτηριοσκλήρυνση). Η εξακρίβωση του/των μηχανισμών που δημιουργούν την υπέρταση επιτρέπει την σωστή και εξατομικευμένη επιλογή των φαρμάκων. Επίσης, δίνει την δυνατότητα της σωστής ρύθμισης της πίεσης, ώστε αυτή να συνοδεύεται και από σωστή ροή του αίματος. Συνήθως, πριν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, υπάρχουν διαταραχές κάποιων μηχανισμών της κυκλοφορίας του αίματος, που αρχικά, λόγω προσαρμοστικών μηχανισμών, δεν οδηγούν σε αύξηση της πίεσης (π.χ., αύξηση του επιπέδου των υγρών και προσαρμοστική αγγειοδιαστολή). Η πρώιμη διάγνωσή τους βοηθά σημαντικά στην πρόληψη. Φυσιολογική αρτηριακή πίεση ΔΕΝ σημαίνει απαραίτητα και φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος!!! ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΛΕΒΩΝ Η καλή λειτουργική και δομική κατάσταση όλων των αγγείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή λειτουργία των οργάνων. Οι στενώσεις (μακροαγγειοπάθεια) και η αρτηριοσκλήρυνση (μικρο-αγγειοπάθεια) είναι καταστάσεις που δημιουργούνται σταδιακά. Αυτές οι καταστάσεις, αν δεν αντιμετωπιστούν, θα οδηγήσουν σε νέκρωση των ιστών. Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η υπερχοληστερολαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, το κάπνισμα, προσβάλλουν τις αρτηρίες. Η έγκαιρη διάγνωση των λειτουργικών διαταραχών τους και η πρόληψη αποτρέπουν πολλές σοβαρές επιπλοκές.

4 Η ΡΕΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΑ Αναπτύχθηκε από την NASA για την παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας των αστροναυτών της στα διαστημικά τους ταξίδια. Είναι μία αναίμακτη, απόλυτα ασφαλής και εντελώς ανώδυνη μέθοδος εξέτασης της κεντρικής κυκλοφορίας του αίματος και της λειτουργικότητας της καρδιάς. Από το 1999 είναι καταταγμένη σαν απαραίτητη ιατρική εξέταση από το εθνικό Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας (CMS) των ΗΠΑ. ΟΙ ΡΕΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ "ΡΕΟΔΙΑΓΝΩΣΗ" Με τα υπερσύγχρονα ψηφιακά ρεοκαρδιογραφικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στην "ΡΕΟΔΙΑΓΝΩΣΗ" παρέχεται η πληρέστερη εικόνα, αφού μπορούν να μετρηθούν: 1. η τροφοδοσία των ιστών με οξυγόνο 2. η ποσότητα του αίματος που αντλεί η καρδιά 3. η λειτουργικότητα του καρδιακού μύ (πόσο δυνατός είναι) 4. η κατάσταση των υγρών του οργανισμού (εκτίμηση κατακράτησης υγρών, τάσης για κατακράτηση υγρών, αφυδάτωσης) 5. η λειτουργική κατάσταση των μικρών αρτηριών (ύπαρξη αγγειοσύσπασης ή αγγειοδιαστολής) 6. η ελαστικότητα της αορτής 7. η ελαστικότητα των πολύ μικρών αρτηριών 8. και μια σειρά άλλων σημαντικών παραμέτρων* Οι πληροφορίες αυτές είναι μέγιστης κλινικής σημασίας, αφού συμβάλλουν: - στην καλύτερη διάγνωση και εκτίμηση της κατάστασης του εξεταζόμενου - στον εντοπισμό διαταραχών σε πρώιμα στάδια, πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων - στην εξατομίκευση της φαρμακευτικής αγωγής - στην επιλογή του σωστού συνδυασμού φαρμάκων - στην αντικειμενική αξιολόγηση της πορείας της πάθησης και της δράσης των φαρμάκων - στην εξατομικευμένη προσαρμογή της δοσολογίας των φαρμάκων - στην εκτίμηση των αντιδράσεων των προσαρμοστικών μηχανισμών του οργανισμού στην θεραπευτική αγωγή. Όλα αυτά σημαίνουν καλύτερη ιατρική περίθαλψη, σωστότερη πρόληψη, καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα, μείωση του συνολικού κόστους της περίθαλψης, αποφυγή πολλών παρενεργειών και άσκοπης λήψης μη αναγκαίων φαρμάκων. *Μέχρι πρότινος, ο μόνος τρόπος λήψης αυτών των εξαιρετικά σημαντικών πληροφοριών ήταν ο καθετηριασμός της δεξιάς καρδιάς και της πνευμονικής αρτηρίας εξέταση υψηλού κινδύνου και πολύ υψηλού κόστους ( ).

5 ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ Αν έχετε οποιαδήποτε καρδιακή πάθηση ή αν υπάρχει υποψία καρδιακής πάθησης, αν έχετε υπέρταση ή υπόταση, αν κάνετε κατακράτηση υγρών, αν λαμβάνετε καρδιαγγειακά φάρμακα, τότε η ρεοκαρδιογραφική εξέταση είναι απαραίτητη. Αν έχετε κάποια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της κεντρικής κυκλοφορίας του αίματος (σακχαρώδης διαβήτης, νεφροπάθεια, πνευμονοπάθεια, θυρεοειδοπάθεια, κ.α.), τότε είναι πολύ πιθανό ο γιατρός σας να σας ζητήσει να κάνετε μία ρεοκαρδιογραφική εξέταση. Σε συμπτώματα όπως δύσπνοια, εύκολη κόπωση, αδυναμία, ταχυπαλμία, τότε ίσως είναι απαραίτητη η ρεοκαρδιογραφική εξέταση, για να εκτιμηθεί αν είναι καρδιακής προέλευσης. Όταν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, η ρεοκαρδιογραφική εξέταση είναι απαραίτητη για την δυναμική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητάς της, αλλά και την εκτίμηση τυχών κρυφών αντιδράσεων του οργανισμού, Για προληπτικούς σκοπούς σε υγιή άτομα, σε άτομα που πρόκειται να αθληθούν, σε εγκυμονούσες, σε άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, κ.α., για τον εντοπισμό κρυφών διαταραχών. Η ΡΕΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΑ Η ρεοεγκεφαλογραφία αναπτύχθηκε το 1957 στην Ευρώπη και εξελίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Μόνο στην κλινική των νευρολογικών παθήσεων "Ι.Μ. Σέτσενοβ" της Ιατρικής Ακαδημίας της Μόσχας, από το 1959 έως το 1997 έχουν διεξαχθεί πάνω από επιστημονικές μελέτες με την χρησιμοποίηση της ρεοεγκεφαλογραφίας. Το 1987 εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας της πρώην ΕΣΣΔ και για την αντικειμενική αξιολόγηση της επίδρασης των αγγειοδραστικών φαρμάκων στην κυκλοφορία του αίματος του εγκεφάλου. Με την ρεοεγκεφαλογραφία εξετάζεται κυρίως η εγκεφαλική ροή του αίματος και η κατάσταση των πολύ μικρών αρτηριών του εγκεφάλου. Από αυτές τις αρτηρίες εξαρτάται η μικροκυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την τροφοδοσία των εξαιρετικά ευαίσθητων εγκεφαλικών κυττάρων με οξυγόνο. Οι διαταραχές της μικροκυκλοφορίας του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσουν την σταδιακή απώλεια της μνήμης, πονοκεφάλους, διάφορα νευρολογικά συμπτώματα. Η αγγειοσύσπαση, η αγγειοδιαστολή και η δυστονία των εγκεφαλικών αρτηριών είναι λειτουργικές (δηλαδή, όχι μόνιμες) διαταραχές. Η αγγειοσύσπαση μειώνει την οξυγόνωση των κυττάρων και μπορεί να είναι αιτία βαθμιαίας απώλειας της μνήμης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, πριν δημιουργηθούν μόνιμες αλλοιώσεις στα αγγεία (αρτηριοσκλήρυνση) και στα νευρικά κύτταρα. Η αγγειοσύσπαση είναι η συχνότερη αιτία των ημικρανιών. Η αγγειοδιαστολή είναι και αυτή μία συχνή αιτία πονοκεφάλων (ημικρανίες, πονοκέφαλοι μετά από λήψη ορισμένων φαρμάκων που χορηγούνται στην υπέρταση και την στεφανιαία νόσο). Στις ημικρανίες είναι σημαντικό να

6 εξακριβωθεί αν αυτές οφείλονται σε αγγειοσύσπαση ή σε αγγειοδιαστολή, καθώς απ αυτό εξαρτάται η φαρμακευτική αγωγή. Η δυστονία των αγγείων του εγκεφάλου (εναλλαγή αγγειοσύσπασηςαγγειοδιαστολής ή αγγειοσύσπαση σε ένα τμήμα και αγγειοδιαστολή στο άλλο) συναντάται αρκετά συχνά στις γυναίκες και μπορεί να είναι η αιτία διαφόρων ανεξήγητων σωματικών συμπτωμάτων, όπως οι ξαφνικές ταχυπαλμίες, εφιδρώσεις, αίσθημα δυσφορίας, κ.α.. Η ρεοεγκεφαλογραφία είναι σήμερα η μοναδική αναίμακτη (και εντελώς ανώδυνη) μέθοδος διάγνωσης τέτοιων διαταραχών. Λειτουργικές διαταραχές της μικροκυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο (αγγειοσύσπαση, δυστονία) συναντώνται πολύ συχνά σε υπερτασικά άτομα από τα πρώιμα στάδια της υπέρτασης. Λόγω της ιδιαιτερότητας των αγγείων του εγκεφάλου, αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν νωρίτερα. Η σύγχρονη αντιμετώπιση της υπέρτασης και η πρόληψη, πρέπει να συμπεριλαμβάνει απαραιτήτως και την εκτίμηση της εγκεφαλικής μικροκυκλοφορίας. ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ Σε άτομα με συμπτώματα πονοκεφάλων, ιλίγγων, διαταραχών μνήμης, κτλ, που μπορεί να οφείλονται σε κυκλοφορικές διαταραχές Στους ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση Σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (υπερχοληστερολαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, καπνιστές, κ.τ.λ.) Σε άτομα υπό αγωγή, για την δυναμική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητάς της Σε άτομα που ο τρόπος ζωής τους συνδέεται με συνεχές άγχος Προληπτικά, για την πρώιμη διάγνωση τυχών διαταραχών Η ρεογκεφαλογραφική εξέταση στην "ΡΕΟΔΙΑΓΝΩΣΗ" πραγματοποιείται εντελώς αναίμακτα και ανώδυνα, με τα πιο σύγχρονα ψηφιακά ρεοεγκεφαλογραφικά συστήματα του Αεροδιαστημικού Ινστιτούτου της Ρωσίας, τα οποία παρέχουν την μοναδική δυνατότητα της ταυτόχρονης μέτρησης σε 2 ή 4 τμήματα του εγκεφάλου. Η ΡΕΟΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ Οι αυξανόμενες με τρομακτικούς ρυθμούς παθήσεις και καταστάσεις που προκαλούν αγγειοπάθειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, το κάπνισμα, ο καθιστικός τρόπος ζωής, κ.α., καθιστούν επιτακτική την ανάγκη πρώιμης διάγνωσης των περιφερικών αγγειοπαθειών. Η ρεοαγγειογραφία είναι εξαιρετική μέθοδος εύρεσης αυτών των διαταραχών στον πληθυσμό (screening πληθυσμού), αφού είναι αναίμακτη, εντελώς ανώδυνη, δεν προκαλεί καμία δυσχέρεια στον εξεταζόμενο, δεν χρησιμοποιεί ραδιενεργές ουσίες και επιτρέπει την διάγνωση των στενώσεων των αρτηριών σε πρώιμα στάδια.

7 ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ Σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο αρτηριοπαθειών, για την έγκαιρη διάγνωση περιφερικών αρτηριακών παθήσεων: διαβητικοί καπνιστές με αυξημένη χοληστερόλη αίματος κ.α. Για την εξακρίβωση αν ορισμένα συμπτώματα, όπως πόνος, μούδιασμα, ψυχρά ή πολύ θερμά άκρα, αδυναμία, οφείλονται σε διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος Σε άτομα που λαμβάνουν αγωγή σε αγγειολογικές παθήσεις, για την δυναμική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας αυτής της αγωγής και της εξέλιξης της πάθησης Σε άτομα υποβληθέντα σε αγγειοχειρουργική επέμβαση, για την δυναμική παρακολούθησή τους Η ρεοαγγειογραφική εξέταση στην "ΡΕΟΔΙΑΓΝΩΣΗ" πραγματοποιείται με τα μοναδικής τεχνολογίας ψηφιακά ρεοαγγειογραφικά συστήματα, τα οποία παρέχουν την δυνατότητα της αναίμακτης μέτρησης ταυτόχρονα στο δεξιό και στο αριστερό τμήμα των άκρων. Η ΡΕΟΦΛΕΒΟΓΡΑΦΙΑ (Διάγνωση φλεβικής ανπάρκειας) Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία πολύ διαδεδομένη πάθηση. Τα νέας τεχνολογίας ψηφιακά Γερμανικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στην "ΡΕΟΔΙΑΓΝΩΣΗ" επιτρέπουν την αναίμακτη, γρήγορη (ταυτόχρονα και στα δύο πόδια) και εξαιρετικά οικονομική διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκειας, καθώς και την εκτίμηση του βαθμού της. Επίσης, αυτά τα μοναδικά σύγχρονα συστήματα, που χρησιμοποιούν την ψηφιακή Light Reflection Rheography, επιτρέπουν την μέτρηση ακόμα και μέσω ελαστικής κάλτσας, ώστε να εκτιμηθεί ο βαθμός της αποτελεσματικότητάς της. Η ΡΕΟΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΙΑ Ενίοτε ο πόνος, η ψυχρότητα, ο καύσος και τα μουδιάσματα στα δάκτυλα, μπορεί να οφείλονται σε διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτές συνήθως είναι λειτουργικές διαταραχές (αγγειοδιαστολή ή αγγειοσύσπαση). Στην "ΡΕΟΔΙΑΓΝΩΣΗ", για την εκτίμηση της αρτηριακής κυκλοφορίας στα δάκτυλα χρησιμοποιούνται τα τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακά photoplethysmography συστήματα, που επιτρέπουν την αναίμακτη και ανώδυνη διάγνωση των διαταραχών της.

8 Τηλέφωνα επικοινωνίας: , Φαξ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ελ. Βενιζέλου (Θησέως) 309, Καλλιθέα, (έναντι πυροσβεστικής) ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ 040, ΤΡΟΛΕΫ 1 και 5. Στάση Πυροσβεστική. Όλες οι εξετάσεις ελέγχονται από τον επιστημονικό υπεύθυνο της ΡΕΟΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ιατρό Γραμματικόπουλο Κωνσταντίνο, MD, PhD - από τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς στην ρεογραφική μέθοδο, με πολλές δημοσιευμένες μελέτες και ανακοινώσεις σε συνέδρια. Έχει συνεργαστεί στενά επί αρκετά χρόνια με τον πρώτο κοσμοναύτη ιατρό Ατκόβ Ο.Γ., υπεύθυνο του τμήματος των νέων διαγνωστικών μεθόδων του Πανσοβιετικού Καρδιολογικού Επιστημονικού Κέντρου της ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της ΕΣΣΔ. Τα αποτελέσματα της διδακτορικής διατριβής του αναγνωρίστηκαν σαν ανακάλυψη (ανώτατη διάκριση). Είναι ένας από τους συγγραφείς των μεθοδολογικών οδηγιών του Υπουργείου Υγείας της πρώην ΕΣΣΔ για την ευρεία εφαρμογή της ρεοκαρδιογραφίας (1989). Σήμερα, συνεργάζεται στενά με πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας μας σε ερευνητικό επίπεδο και υπό την καθοδήγησή του έχουν δημοσιευτεί και ανακοινωθεί σημαντικές εργασίες. Το 2006 δημοσιεύει το πρώτο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό άρθρο για την ρεοκαρδιογραφική μέθοδο στην «Αρτηριακή Υπέρταση», το επίσημο περιοδικό της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας.

καρδιοχειρουργική επέμβαση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΡ ΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

καρδιοχειρουργική επέμβαση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΡ ΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καρδιοχειρουργική επέμβαση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΡ ΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καρδιοχειρουργική επέμβαση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Δρ. Aντώνης Πίτσης, MD, FETCS,FESC Διευθυντής Kαρδιοθωρακοχειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Γιατρός στο σπίτι. Παγκόσμια Πρωτοπορία με την 24ωρη ιατρική εξυπηρέτηση στο σπίτι, μόνο στη Θεσσαλονίκη

Γιατρός στο σπίτι. Παγκόσμια Πρωτοπορία με την 24ωρη ιατρική εξυπηρέτηση στο σπίτι, μόνο στη Θεσσαλονίκη Η δύναμη της διάγνωσης στα χέρια μας Τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα εξοπλίζουν το επιτελείο των εξειδικευμένων ιατρών με δυνατότητες διάγνωσης που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν αδιανόητες. Η EXPRESS

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ALZHEIMER

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ALZHEIMER ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ALZHEIMER ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΕΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 01, Οκτώβριος Δεκέμβριος 2013 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me editorial Αγαπητοί αναγνώστες, με αφορμή το πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας Free Health, θα θέλαμε να δώσουμε το στίγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Δ Α Γ Ι Α Ο Λ Ο Υ Σ. Ιούλιος-Αύγουστος 2012 # 28

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Δ Α Γ Ι Α Ο Λ Ο Υ Σ. Ιούλιος-Αύγουστος 2012 # 28 ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ISSN : 1791-4574 Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Δ Α Γ Ι Α Ο Λ Ο Υ Σ Ιούλιος-Αύγουστος 2012 # 28 www.elodi.org Nικόλαος Κ. Κεφαλογιάννης, συντονιστής διευθυντής παθολογίας, υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου,

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια των νέων της εγκαταστάσεων πραγματοποίησε η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια των νέων της εγκαταστάσεων πραγματοποίησε η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών [αφιέρωμα] Εγκαίνια ΓΑΙΑ Άρθρα: Η Μαιευτική σήμερα Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη HPV: Ο ιός και η φυσική ιστορία της λοίμωξης Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης (Σ.Δ.) Είναι μία μεταβολική πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί ορθά την ορμόνη ινσουλίνη με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ESMO Ο οδηγός αυτός για τους ασθενείς έχει συνταχθεί από τον οργανισμό Anticancer Fund

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Μύθος και Πραγματικότητα Επιμέλεια Έκδοσης: Ιωάννης Α. Καραγιάννης Αθήναι 2008 ΔιοικητικΟ ΣυμβοΥλιο ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ. Πρόεδρος: Δημήτριος Παπαπαναγιώτου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑ ΙΚΟ ΧΩΡΟ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ» ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΦΕΡΜΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Gynofen 35, Επικαλυμμένο δισκίο (2,00+0,035)mg/tab Cyproterone Acetate + Ethinylestradiol

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Gynofen 35, Επικαλυμμένο δισκίο (2,00+0,035)mg/tab Cyproterone Acetate + Ethinylestradiol ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Gynofen 35, Επικαλυμμένο δισκίο (2,00+0,035)mg/tab Cyproterone Acetate + Ethinylestradiol Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΧΑΛΗΤΟ : ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ Ή ΣΟΒΑΡΗ ΝΟΣΟΣ ;

ΡΟΧΑΛΗΤΟ : ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ Ή ΣΟΒΑΡΗ ΝΟΣΟΣ ; ΡΟΧΑΛΗΤΟ : ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ Ή ΣΟΒΑΡΗ ΝΟΣΟΣ ; Όλοι μας έχουμε κατηγορηθεί ότι ροχαλίζουμε, έστω περιστασιακά, σε κάποια φάση της ζωής μας. Όταν είμαστε αρκετά κουρασμένοι ή έχουμε φάει αργά το βράδυ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Συντάχθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Βανταράκης Απ., Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Συντονιστής Κλεπετσάνης Π., Επικ. Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

KYANO ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ EUROMEDICA ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010 / TEΥΧΟΣ 3

KYANO ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ EUROMEDICA ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010 / TEΥΧΟΣ 3 KYANO ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ EUROMEDICA ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010 / TEΥΧΟΣ 3 Bιζύης-Βύζαντος 1 Θεσ/νίκη Τ.Κ. 54636 T: 2310.966000 F: 2310.966200 E: kianous@euromedica.gr www.kianous-stavros.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1 2013-2014 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α: JigglyPuff Κλεοπάτρα Αγγελετοπούλου 4Α Χρύσα Αλεβίζου 4Α Ανδριάνα Αυγερινού 4Α Ιάσονας Δράσσας 4Β Ιωάννα Θεοδωράτου 4Β Ομάδα Β: ΕΞΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών εφαρμογών.

Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών εφαρμογών. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ (ΜΒΑ ΤQΜ) Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα

Í ÐÇ ÀÌÑÈʽÑÄÏÍ Ä ¼ÑÄÖÆ À ÑÇÔ ÏÍËÇ ÑÈÊ»Ô ÀÑÏÈÊ»Ô

Í ÐÇ ÀÌÑÈʽÑÄÏÍ Ä ¼ÑÄÖÆ À ÑÇÔ ÏÍËÇ ÑÈÊ»Ô ÀÑÏÈÊ»Ô 2,90 SEX ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΪΟΥ 50 54 6 8 12 18 24 26 30 LIFE POSITIVE > LIFE POSITIVE > LIFE POSITIVE > LIFE POSITIVE > LIFE EDITORIAL 10+ 1 ΑΠΟΡΙΕΣ για την υπνική άπνοια 12

Διαβάστε περισσότερα

Κατάθλιψη. Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Martin E. Keck

Κατάθλιψη. Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Martin E. Keck Copyright by: Lundbeck (Schweiz) AG, Cherstrasse 4, 8152 Glattbrugg/ZH Martin E. Keck Κατάθλιψη Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Σχετικά με τον συγγραφέα: Ο υφηγητής Dr.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός Η ρευµατολογία είναι ο κλάδος (ειδικότητα) της ιατρικής επιστήµης που ασχολείται µε την παθολογία των νοσηµάτων (αρθρίτιδα και ρευµατισµός)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ, ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ, ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ, ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ- ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΡΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΙΡΑΜΙ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ.ΧΑΤΖΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

-ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α-

-ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α- ΕΠΑ.Σ BΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ -ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α- ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΩΝ: ΑΪ ΩΝΙ ΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΡΝΤΟΓΛΟΥ ΞΑΝΘΟΥΛΑ ΜΕΡΜΙΚΛΗ ΜΑΡΙΑ ΣΑΛΗ ΜΠΟΥΚΕΤ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ:2012-2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες

Διαβάστε περισσότερα

Aπό την καριέρα... στην κουζίνα! www.lifepositive.gr

Aπό την καριέρα... στην κουζίνα! www.lifepositive.gr Tεύχος 10 - Nοέμβριος 2011 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Πίσω στο πατρικό λόγω κρίσης ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΚΑΛΑΓΚΟΣ Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου, το παιδικό χαμόγελο KPYOΛOΓHMA Θωρακιστείτε για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Συγκριτική διερεύνηση των γνώσεων, στάσεων και αντιλήψεων του γενικού πληθυσμού για το

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Και Πρόνοιας Τμήμα Νοσηλευτικής Θέμα: Βραχυχρόνιες επιδράσεις της ολικής αντικατάστασης του ισχίου στην ποιότητα ζωής των ασθενών

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α news Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2 0 1 4 T E Y X O Σ 0 6 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Δορυλαίου 24, Πλατεία Μαβίλη, 115 21 Αθήνα Τηλ.: 210 6475000 Fax: 210 6475005 email: info@athinaiki-mediclinic.gr www.athinaiki-mediclinic.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ ΑΘΗΝΑ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΠΑΤΑΡΙ ΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων: Εγχειρίδιο Ασθενούς

Κατανόηση των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων: Εγχειρίδιο Ασθενούς GREEK Κατανόηση των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων: Εγχειρίδιο Ασθενούς Έκτη έκδοση Ίδρυμα Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων Εκδόθηκε από το Ίδρυμα Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων. Κατανόηση των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων:

Διαβάστε περισσότερα