Προφύλαξη και διατήρηση της γονιμότητας γυναικών με καρκίνο. Η εμπειρία 5 χρόνων στην κρυοσυντήρηση ωοθηκικών ιστών και ωαρίων.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προφύλαξη και διατήρηση της γονιμότητας γυναικών με καρκίνο. Η εμπειρία 5 χρόνων στην κρυοσυντήρηση ωοθηκικών ιστών και ωαρίων."

Transcript

1 Προφύλαξη και διατήρηση της γονιμότητας γυναικών με καρκίνο. Η εμπειρία 5 χρόνων στην κρυοσυντήρηση ωοθηκικών ιστών και ωαρίων. Τζεφεράκος Αλέξανδρος ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ «ΛΗΤΩ»

2 Βρισκόμαστε ήδη στη εποχή όπου η θεραπεία του καρκίνου σε νέες γυναίκες, έχει σκοπό όχι μόνον την επιβίωση αλλά και την διατήρηση τηςαναπαραγωγικήςτουςυγείας

3 Μία στις 5000 έφηβες θα εμφανίσει καρκίνο και το 75 % θα ιαθεί πλήρως

4 Είναι σημαντική η ενημέρωση των ιατρών που εμπλέκονται στη θεραπεία των καρκινοπαθών γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία (χειρουργών, ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών) και η συνεργασία τους με Γυναικολόγους Αναπαραγωγής για τη σωστή ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τις δυνατότητες διατήρησης της γονιμότητάς τους.

5 ενώ σε άνδρες καρκινοπαθείς η λύση του προβλήματος είναι απλή με την κατάψυξη σπέρματος πριν να υποβληθούν σε θεραπεία για καρκίνο, στις γυναίκες η διατήρηση της γονιμότητας αποτελεί πιο πολύπλοκο πρόβλημα

6 Μέθοδοι Ηκρυοσυντήρησηεμβρύων Η κρυοσυντήρηση ωαρίων Η λήψη άωρων ωαρίων, η κρυοσυντήρηση και στη συνέχεια η ωρίμανση σε συνθήκες εργαστηρίου ωοθυλακίων (Ιn vitro maturation - IVM) Η κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού και η ανάπτυξη ωαρίων με IVM ή μετά από τoποθέτηση ωοθηκικού ιστού στο υποδόριο του αντιβραχίου με φαρμακευτική πρόκληση για IVF. Αφαίρεση κρυοσυντήρηση και επαναμεταμόσχευση ωοθήκης λαπαροσκοπικά. Ηχειρουργική(λαπαροσκοπικά ή με λαπαροτομή ) απομάκρυνση των ωοθηκών από το πεδίο ακτινοβολίας Η δωρεά ωαρίων Η παρένθετη μητέρα.

7 Η πιο επιτυχημένη και καλά τεκμηριωμένη, μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας σε γυναίκες με καρκίνο είναι η κρυοσυντήρηση εμβρύων και σε δεύτερο χρόνο η εμφύτευση αυτών, αφού έχει εξασφαλισθεί η καλή πρόγνωση των γυναικών. Η μέθοδος αυτή όμως, αφορά μικρό μόνο αριθμό γυναικών γιατί προυποθέτει την ύπαρξη συντρόφου και είναι χρονοβόρα γιατί η γυναίκα πρέπει πριν την έναρξη της θεραπείας για τον καρκίνο να υποβληθεί στη θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία και σε μερικές περιπτώσεις αντενδείκνυται.

8 Η κατάψυξη ώριμων ωαρίων μετά από θεραπεία διέγερσης των ωοθηκών, όπως στην εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι μέθοδος κατάλληλη για γυναίκες που δεν έχουν σύντροφο και δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν σπέρμα δότη. Έχει όμως κι αυτή πολλές τεχνικές δυσκολίες και τα αποτελέσματά της δυστυχώς, δεν είναι ακόμα τα αναμενόμενα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης είναι κατά πολύ μικρότερη από την κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση ( 1 5% γέννηση ζώντος νεογνού ανά κατεψυγμένο ωάριο).

9 Η προ χημειοθεραπείας προστασία των ωοθηκών καταστέλλοντάς τις με φάρμακα (GnRH ανάλογα) έχει δοκιμαστεί αλλά έχει περιορισμένα αποτελέσματα λόγω της έλλειψης υποδοχέων των γοναδοτροπινών στα ανώριμα ωοθυλάκια.

10 Η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού που λαμβάνεται πριν την χημειοθεραπεία με λαπαροσκόπηση και στη συνέχεια ωρίμανση των ωαρίων σε συνθήκες εργαστηρίου, είναι κατάλληλη για γυναίκες στις οποίες ο καρκίνος δεν αναμένεται να έχει προσβάλλει τις ωοθήκες και εκεί όπου δεν πρέπει να χαθεί χρόνος πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας. Είναι πολλά υποσχόμενη μέθοδος, αλλά δυστυχώς και αυτή η μέθοδος δεν έχει αποδώσει ακόμα τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δεν έχει καθιερωθεί στηκαθημερινήκλινικήπράξη. Πολύ περιορισμένος αριθμός γεννήσεων με την μέθοδο αυτή έχει μέχρι στιγμής ανακοινωθεί διεθνώς.

11 Κατάψυξη Φλοιώδης ιστός Απόψυξη Κρυο-συντήρηση Μόσχευμα Ανάπτυξη και ωρίμανση in vitro Μεταμόσχευση σε άλλο είδος (xenograft) Μεταμόσχευση στον ίδιο οργανισμό (autograft)

12 Πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκε και η πρώτη μεταμόσχευση ωοθήκης από πανομοιότυπη δίδυμη στο Νοσοκομείο St Lukes του St Louis που οδήγησε σε εγκυμοσύνη, όμως η περίπτωση αυτή είναι μεμονωμένη και η καθιέρωσή της έχει πολλούς περιορισμούς.

13

14 Η προστασία των άωρων ωοθυλακίων κατά την ακτινοθεραπεία της πυέλου με χειρουργική μετάθεση των ωοθηκών ή με ειδικές προστατευτικές ποδιές, καθώς και οι πολλά υποσχόμενες συντηρητικές χειρουργικές τεχνικές με διατήρηση του σώματος της μήτρας στον καρκίνο του τραχήλου, αφορούνμικρόμόνοαριθμόνέωνγυναικώνμε καρκίνο των πυελικών οργάνων.

15

16

17

18 Yπήρξε ανακοίνωση από μία ομάδα ερευνητών σχετικά με την επίτευξη κύησης μετά από τη μεταμόσχευση ιστού των ωοθηκών. Η ανακοίνωση έγινε από τον καθηγητή Jacques Donnez και την ομάδα του (Universite Catholique de Louvain, Brussels) στο 20o Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE), που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας (27ηΙουνίου 30ηΙουνίου 2004) (Dolmans et al., 2004). Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως το 1997 έγινε διάγνωση προχωρημένης μορφής λεμφώματος Hodgkin s σε μία γυναίκα, που το 2004 ήταν 32 ετών. Πρίν τη χημειοθεραπεία, αφαιρέθηκε και κρυοσυντηρήθηκε ιστός από τη μία ωοθήκη της ασθενούς, ενώ η δεύτερη ωοθήκη παρέμεινε μέσα στο σώμα. Τον Απρίλιο του 2003, που η ασθενής θεραπεύτηκε από τον καρκίνο, έγινε μεταμόσχευση του ιστού της ωοθήκης που είχε κρυοσυντηρηθεί. Τέσσερις μήνες αργότερα επανήλθε η φυσιολογική λειτουργία της ωοθήκης και η γυναίκα έμεινε έγκυος.

19 Δεν έχει γίνει σαφές εάν το ωάριο προήλθε από το μεταμοσχευμένο ιστό ή εάν η ωοθήκη που παρέμεινε μέσα στο σώμα άρχισε πάλι να λειτουργεί. Έχει αναφερθεί η επαναλειτουργία της ωοθήκης μετά από θεραπεία για τον καρκίνο στην περίπτωση λοιπόν της ασθενούς από το Βέλγιο η κύηση μπορεί να μην προήλθε από το μόσχευμα. Έτσι, δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι η μεταμόσχευση του κρυοσυντηρημένου ιστού της ωοθήκης μπορεί να είναι επιτυχής για την επίτευξη κύησης. Πριν να εφαρμοστεί κλινικά η μέθοδος της μεταμόσχευσης του κρυοσυντηρημένου ιστού των ωοθηκών χρειάζονται περισσότερα επιστημονικά δεδομένα (Sale et al., 2003). Οι μέθοδοι καταψύξεωςαποψύξεως χρειάζεται να βελτιωθούν και να ερευνηθεί ο περιορισμός του ισχαιμικού τραυματισμού κατά τη μεταμόσχευση.

20 Η δωρεά ωαρίων είναι τέλος μία καθιερωμένη λύση αλλά κι αυτή υπόκειται σε πλήθος τεχνικούς, νομικούς και ηθικούς προβληματισμούς.

21 Η πρώτη τράπεζα ιστών ωοθήκης άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα τον 12οτου2004 στην «ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» στο μαιευτήριο «ΛΗΤΩ», οπότεκαιέγινανοιδύο πρώτες κρυοσυντηρήσεις ωοθηκικών ιστών στο εργαστήριό μας σε δύο περιστατικά νέων γυναικών που επρόκειτο να τους αφαιρεθούν οι ωοθήκες στο Αντικαρκινικό λόγω επανεγχείρησης για υποτροπή ωοθηκικών όγκων οριακής κακοηθείας.

22 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ

23 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ Λόγω της πρόληψης της ορθής οργάνωσης στην ανίχνευση και την αντιμετώπιση των ασθενών με Ca μαστού η επίπτωση,η νοσηρότητα και η θνητότητα των ασθενών παρουσίασαν σημαντική βελτίωση μετά την δεκαετία του % των γυναικών που νοσούν από Ca μαστού είναι σε ηλικία τεκνοποίησης Η κύηση όχι μόνο δεν αντενδείκνυται σε αυτές τις γυναίκες αλλά φαίνεται ότι αν επιτευχθεί κύηση έχουν καλύτερη πρόγνωση στην επιβίωση σύσταση για σύλληψη μετά την ολοκλήρωση της συμπληρωματικής αγωγής. Ηφάσηόμωςπουθα προσπαθήσει για σύλληψη πρέπει να εξατομικεύεται και είναι αυθαίρετη χωρίς απόδειξη από προοπτικές μελέτης η συμβουλή για προσπάθεια σύλληψης μετά από 6 έως 24 μήνες. 5-10% των ασθενών με καρκίνο μαστού μένουν έγκυες κάθε χρόνο. Η ανεύρεση Ca μαστού περί τον τοκετό δεν μπορεί να αποδοθεί σε επιβάρυνση της κύησης Η διακοπή της κύησης ή η απαγόρευση σύλληψης δεν προσφέρουν πλεονέκτημα στην επιβίωση και η συμβουλευτική προσέγγιση θα πρέπει να δίνει στην ασθενή την δυνατότητα να επιλέξει με βάση τις προτεραιότητές της

24 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΟΘΗΚΩΝ Ο σιωπηλόςφονέαςτωνγυναικών Σήμερα έχει διπλασιαστεί η 5ετής επιβίωση σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά Ηπρόγνωσηστηνεπιβίωσητουσταδίου Ι πάνωαπό5 χρόνια είναι 90% Η ανίχνευση από τον γυναικολόγο με κλινική και υπερηχογραφική διερεύνηση σε νέες γυναίκες μικρών περιορισμένων ωοθηκικών μαζών που ίσως είναι επώδυνες και οδηγούνται σε αφαίρεση με λαπαροσκόπηση ή λαπαροτομία καλό είναι να μην συνοδεύονται από ταχεία βιοψία που θα οδηγήσει σε περίεργες και ίσως λάθος αποφάσεις αν δεν υπάρχει στην ομάδα ογκολόγος γυναικολόγος ώστε να γίνει σωστή σταδιοποίηση με ανίχνευση παρααορτικών λεμφαδένων διότι αν προχωρήσει κάποιος επιθετικά σε ολική υστερεκτομή και επιπλοεκτομή το πιθανότερο δεν θαέχει ευρήματα αλλά και δεν θα έχει ολοκληρωμένη σταδιοποίηση.έτσι νηφάλια μετεγχειρητικά θα αξιολογηθεί αν είναι απαραίτητη η χειρουργική σταδιοποίηση, η συμπληρωματική αγωγή και η δυνατότητα προστασίας της αναπαραγωγικής δυνατότητας. Εκτός εάν έχουμε έναν όγκο ύποπτο μακροσκοπικά. Η πιθανότητα ενός δεύτερου χειρουργείου είναι απογοητευτική για την ασθενή και τον γιατρό της αλλά δίνει την ενδιάμεση δυνατότητα της προσεκτικής αξιολόγησης και της αποφυγής ενός ακρωτηριασμού που μπορεί να μην είναι απαραίτητος και οπωσδήποτε της πιο ολοκληρωμένης διερεύνησης και αντιμετώπισης.

25 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Ο καρκίνος του ενδομητρίου φαίνεται αρχικά να είναι απόλυτη αντένδειξη για διαφύλαξη της γονιμότητος Σχεδόν 15% των γυναικών μα Ca ενδομητρίου είναι σε αναπαραγωγική ηλικία Οι περισσότερες από αυτές ανιχνεύονται κατά την διερεύνηση για προβλήματα γονιμότητος ή ενδοκρινολογικές διαταραχές.ετσι έχουμε διαγνώσεις πρώιμων προκλινικών σταδίων που έχουν πολύ καλή πρόγνωση Προσεκτικά επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγηθούν σε θεραπεία με υψηλές δόσεις προγεστερινοειδών και διαφύλλαξη της γονιμοποιητικής ικανότητας.μπορούν να χρησιμοποιηθούν και IUD προγεστερόνης με τα οποία αποφεύγονται οι συστηματικές παρενέργειες. Αυτές οι περιπτώσεις έχουν μπεί ακόμη και σε διαδικασίες ART με πολύ καλά αποτελέσματα.αλλά μετά τον τοκετό ή την ΚΤ θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση για ευρεία ολική υστερεκτομή και σταδιοποίηση.

26 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ Προαπαιτούμενο είναι ο ογκολόγος γυναικολόγος να μπορεί να κάνει ριζική τραχηλεκτομή και λεμφαδενικό καθαρισμό είτε κοιλιακά είτε διακολπικά είτε λαπαροσκοπικά.προτιμότερες είναι οι κοιλιακές προσπερλάσεις για να δοθεί και η δυνατότητα ωοθηκοπηξίας ώστε να αποφευχθεί κατά την συμπληρωματική αγωγή η ακτινοβόληση των ωοθηκών.εχει χρησιμοποιηθεί και η προεγχειρητική αγωγή για βελτίωση του σταδίου. Απαιτείται καλή διερεύνηση και ενημέρωση της γυναίκας και φυσικά εξατομίκευση.

27 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Κύηση μετά από ακτινοβόληση της πυέλου. Ασφάλεια της κύησης σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου Κίνδυνοι των παιδιών γυναικών που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο. Ψυχοκοινωνικά ζητήματα από την προσπάθεια διατήρησης της αναπαραγωγικής δυνατότητος σε θεραπευθείσες από καρκίνο. Νομικά προβλήματα από την προσπάθεια διατήρησης της αναπαραγωγικής ικανότητας. Ηθικά ζητήματα από την προσπάθεια διατήρησης της αναπαραγωγικής δυνατότητας

28 Απαραίτητη είναι η συνεργασία του παθολόγου ογκολόγου,τουχειρουργούή γυναικολόγου ογκολόγου, του νεογνολόγου,του παθολογοανατόμου και του γυναικολόγου αναπαραγωγής για να αξιολογηθούν : Η προοπτική της ασθενούς να είναι ελεύθερη νόσου. Αν έχει καλή πρόγνωση. Αν έχει πιθανότητες σύλληψης και απόκτησης υγιούς τέκνου. Διότι το άγχος και η ανησυχία των ασθενών και η αδυναμία να προσδιορισθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δεν δίνουν την δυνατότητα για εύκολες αποφάσεις και σε κάθε τέτοιο περιστατικό υπάρχει από την ομάδα «εκνευρισμός».

29 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η πρόοδος στην θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου σε άτομα με ηλικιακή προοπτική για αναπαραγωγή και η αποδεδειγμένη προοπτική βελτίωσης της επιβίωσης δίνει το έναυσμα για μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα ζωής των ασθενών και μέσα σ αυτήν εντάσσεται και η διατήρηση της γονιμότητας Η αξιοποίηση αυτών των εξελίξεων έχει μεγάλη επίδραση όταν αφορά ανήλικα παιδιά και αναδεικνύει προβλήματα όπως η αυτοδιάθεση του ασθενούς και η δυνατότητα της επιλογής και της συγκατάθεσης.αυτοί βέβαια οι προβληματισμοί προσκρούουν και σε νομικές αγκυλώσεις ή κενά. Ενώ η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η εξέλιξη των τεχνικών κρυοσυντήρησης και η χειρουργική για προστασία της γονιμότητας κάνουν εφικτές πολλές πιθανότητες, υπάρχει ανάγκη οι εμπλεκόμενοι σε όλα τα επιπεδα γιατροί να στηρίξουν την προσπάθεια σε μακροχρόνια βάση.

30 Ετσι θα εξασφαλισθει η ουσιαστική πληροφορημένη και με αξιόπιστη ενημέρωση συγκατάθεση της ασθενούς ή του κηδεμόνα της. Η ανάγκη των κλινικών να στηρίξουν την απόκτηση απογόνου δεν πρέπει να οδηγεί σε υπερβολικές προσπάθειες τεχνικών αναπαραγωγής. Είναι απαραίτητο οι εμπλεκόμενες ειδικότητες αφού αποκτήσουν βαθειά γνώση των τεχνικών και επιστημονικών πτυχών του προβλήματος, να εμβαθύνουν τον προβληματισμό τους με βαθειά αίσθηση κοινωνικής ευθύνης σε συνδυασμό με την αντίληψη των δεοντολογικών,νομικών και ηθικών πτυχών του ζητήματος.

31 Κρυοσυντηρήσεις που έχουμε κάνει Σπέρματος ( Είναι μεγάλος ο αριθμός και επειδή αλλάξαμε έδρα (Ιατρική Έρευνα ΜΗΤΕΡΑ ΛΗΤΩ 1999 έως τώρα ) δεν έχουμε παρά μόνο του ΛΗΤΩ Ωοθηκικών ιστών (4) 2 το 2004(borderline),1 το 2006, 1 το 2009 (σάρκωμα) Ωαρίων (1) 2008 (Ca μαστού) Εμβρύων 2006 ( Ca μαστού κάνει ΕΤ 18/12/09)

32 Κυήσεις σε ζευγάρια που ένα μέλος είχε Ca 3 με προσπάθειες IVF σε φυσικό κύκλο 2 με Ca μαστού 1999 (ΜΗΤΕΡΑ) και 2005 (ΛΗΤΩ) 1 με Hodgkin s προ15ετίας είναι τώρα στον 8 ο μήνα (33+4) (μαιευτήρας Γιαννίκος) 1 όπου ο ανδρας δεν είχε κρυοσυντηρήσει σπέρμα και σε ηλικία 25 ετών έκανε ορχεκτομή (πριν 20 χρόνια),χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία κάναμε fish σπέρματος βρήκαμε μεγάλο παθολογικό ποσοστό με δισωμίες ή απουσίες χρωμοσωμάτων στα σπερματοζωάρια και μετά με IVF και PGD πετύχαμε να γεννηθεί υγιές θήλυ ( μαιευτήρας Μητσάκος)

33

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Παπανικολή 14-16, Χαλάνδρι, 152 32 Αθήνα / Τηλ.: 210 68 94 326 / Fαχ: 210 68 90 897 e-mail: info@pantos.gr / www.pantos.gr / www.genesisathens.gr Οδηγίες για το πρόγραμμα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Παπανικολή 14-16, Χαλάνδρι, 152 32 Αθήνα Τηλ.: 210 68 94 326 / Fax: 210 68 90 897 e-mail: info@pantos.gr / www.pantos.gr / www.genesisathens.

Παπανικολή 14-16, Χαλάνδρι, 152 32 Αθήνα Τηλ.: 210 68 94 326 / Fax: 210 68 90 897 e-mail: info@pantos.gr / www.pantos.gr / www.genesisathens. Παπανικολή 14-16, Χαλάνδρι, 152 32 Αθήνα Τηλ.: 210 68 94 326 / Fax: 210 68 90 897 e-mail: info@pantos.gr / www.pantos.gr / www.genesisathens.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ... 1 ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ...

Διαβάστε περισσότερα

«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ»

«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ESMO Ο οδηγός αυτός για τους ασθενείς έχει συνταχθεί από τον οργανισμό Anticancer Fund

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια των νέων της εγκαταστάσεων πραγματοποίησε η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια των νέων της εγκαταστάσεων πραγματοποίησε η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών [αφιέρωμα] Εγκαίνια ΓΑΙΑ Άρθρα: Η Μαιευτική σήμερα Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη HPV: Ο ιός και η φυσική ιστορία της λοίμωξης Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια

Διαβάστε περισσότερα

Κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα για τη διάγνωση του Συνδρόμου Down

Κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα για τη διάγνωση του Συνδρόμου Down ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΑ - ΛΗΤΩ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΥΓΕΙΑ ΤΕΥΧΟΣ 17 - AΠΡΙΛΙΟΣ 2011 Κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα για τη διάγνωση του Συνδρόμου Down Προτεραιότητα για εμάς η ασφάλεια ειδικό ένθετο child Κακώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή

Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή O Δ H Γ O Σ Γ I A T O N A Σ Θ E N H Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή Ελάχιστα τραυματική και πλήρως αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη Βασίλης Πουλάκης MD, FEBU Χειρουργός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Συγκριτική διερεύνηση των γνώσεων, στάσεων και αντιλήψεων του γενικού πληθυσμού για το

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος

Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος Κλασσική Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Εμβρυομεταφορά στο στάδιο της βλαστοκύστης Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος «ΜΟΝΑΝΑΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» μαιευτήρια «ΜΗΤΕΡΑ» και «ΛΗΤΩ» 2002 Κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής

Διαβάστε περισσότερα

Περίεργη η στάση της πολιτείας απέναντι στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Περίεργη η στάση της πολιτείας απέναντι στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ΤΕΥΧΟΣ 23 ΑΠΡ.-ΜΑΙ.-ΙΟΥΝ. 2011 ΤΙΜΗ 0,01 Βασίλης Παπάς: Περίεργη η στάση της πολιτείας απέναντι στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Αντί να επιβραβεύουν το Νοσοκομείο για την αποδεδειγμένη καρποφορία του «πριονίζουν»

Διαβάστε περισσότερα

Orgalutran : Μια ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ

Orgalutran : Μια ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ Orgalutran : Μια ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ προσέγγιση της Ελεγχόμενης Διέγερσης Ωοθηκών Orgalutran : Μια ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ προσέγγιση της Ελεγχόμενης Διέγερσης Ωοθηκών Πριν συνταγογραφήσετε το

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλη δωρήτρια του Νοσοκομείου η κ. Ελένη-Έλλη Παπαδοπούλου

Μεγάλη δωρήτρια του Νοσοκομείου η κ. Ελένη-Έλλη Παπαδοπούλου ΤΕΥΧΟΣ 26 ΦΕΒ.-ΜΑΪ. 2012 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Με χάλκινο μετάλλιο από το Διεθνές Meeting Στίβου της Τυνησίας επέστρεψε η συνάδελφος Μορφούλα Ζησέκα Μεγάλη δωρήτρια του Νοσοκομείου η κ. Ελένη-Έλλη Παπαδοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

teuxos_32.qxl 12/3/09 1:17 PM Page 3

teuxos_32.qxl 12/3/09 1:17 PM Page 3 ISSN-1109-6160 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Tεύχος 32 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 Μ. ΠΙΤΣΙΛΙΔΗΣ Α.Ε. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 102, 166 74 ΓΛΥΦΑΔΑ e-mail: pitsilid@otenet.gr ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΙΦΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ESMO Αυτός ο οδηγός για τους ασθενείς έχει συνταχθεί από τον

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή

Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση του κοινού μέσω της έκδοσης κατανοητών πληροφοριών και οδηγιών για τους διαφόρους τύπους καρκίνου. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του

Διαβάστε περισσότερα

Ενδομητρίωση τι πρέπει να γνωρίζετε. Φυλλάδιο για την Ελληνική κοινότητα. Greek version

Ενδομητρίωση τι πρέπει να γνωρίζετε. Φυλλάδιο για την Ελληνική κοινότητα. Greek version Ενδομητρίωση τι πρέπει να γνωρίζετε Φυλλάδιο για την Ελληνική κοινότητα Greek version Ενδομητρίωση τι πρέπει να γνωρίζετε Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποια που γνωρίζετε ενδέχεται να έχει ενδομητρίωση ή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014. Πανελλαδική πρωτιά του «Παπαγεωργίου» σε προσφορά υπηρεσιών και οικονομική διαχείριση ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ SAFEBLOOD ΣΚΟΛΙΩΣΗ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014. Πανελλαδική πρωτιά του «Παπαγεωργίου» σε προσφορά υπηρεσιών και οικονομική διαχείριση ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ SAFEBLOOD ΣΚΟΛΙΩΣΗ χρέος ζωής TΡIMHNIAIA EKΔΟΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τ34 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ / ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ Έμβρυα χωρίς χρωμοσωμικά ή γονιδιακά νοσήματα SAFEBLOOD

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Διαπανεπιστημιακό, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες» ΔιχηΝΕΤ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ART OF. life health &ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΗΤΕΡΑ-ΛΗΤΩ τευχος 7. 37 Χρόνια. Μαιευτήριο ΛΗΤΩ. Παιδιατρική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ:

ART OF. life health &ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΗΤΕΡΑ-ΛΗΤΩ τευχος 7. 37 Χρόνια. Μαιευτήριο ΛΗΤΩ. Παιδιατρική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ: life health &ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΗΤΕΡΑ-ΛΗΤΩ τευχος 7 37 Χρόνια Μαιευτήριο ΛΗΤΩ Παιδιατρική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ: Φροντίδα για το Μέλλον editorial Συνεχίζουμε Κωνσταντίνος Σταύρου Πρόεδρος Δ.Σ. ΜΗΤΕΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

BIOHELLENIKA NEWSLETTER Τεύχος Δεκεμβρίου 2014 Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

BIOHELLENIKA NEWSLETTER Τεύχος Δεκεμβρίου 2014 Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ BIOHELLENIKA NEWSLETTER Τεύχος Δεκεμβρίου 2014 Biohellenika News WWW.BIOHELLENIKA.GR ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Οι χρήσεις των βλαστοκυττάρων αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ART OF. life health &ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΗΤΕΡΑ-ΛΗΤΩ τευχος 7. 37 Χρόνια. Μαιευτήριο ΛΗΤΩ. Παιδιατρική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ:

ART OF. life health &ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΗΤΕΡΑ-ΛΗΤΩ τευχος 7. 37 Χρόνια. Μαιευτήριο ΛΗΤΩ. Παιδιατρική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ: ART OF life health &ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΗΤΕΡΑ-ΛΗΤΩ τευχος 7 37 Χρόνια Μαιευτήριο ΛΗΤΩ Παιδιατρική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ: Φροντίδα για το Μέλλον editorial Συνεχίζουμε Κωνσταντίνος Σταύρου Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

e-mail: info@pitsilidis.gr

e-mail: info@pitsilidis.gr ISSN-1109-6160 (X+7) ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ EKΔOTΩN EΦHMEPIΔEΣ ΠEPIOΔIKA Ταχ. Γραφείο KEMΠA Αριθμός Άδειας 385/1989 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Tεύχος 36 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Μ.

Διαβάστε περισσότερα

υγεία ...φοβού τους «δωρίζοντας» Hφιλανθρωπία τού ΣΦΕΕ δεν είναι Βits 'n' pieces Αφιέρωμα: Καρκίνος του μαστού Ανδρόπαυση 25-26-27 10 2013 [σελ.

υγεία ...φοβού τους «δωρίζοντας» Hφιλανθρωπία τού ΣΦΕΕ δεν είναι Βits 'n' pieces Αφιέρωμα: Καρκίνος του μαστού Ανδρόπαυση 25-26-27 10 2013 [σελ. ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ υγεία 25-26-27 10 2013 Βits 'n' pieces Πέντε επιστημονικές δημοσιεύσεις δείχνουν πως... οι γυναίκες μάχονται! Ερευνητές, επιστημονικές ομάδες, πανεπιστήμια και εργαστήρια καταδεικνύουν συμπεράσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟ. ή υγεία ΟΣ Α.Μ. : 56. Επόπτης

ΤΕΧΝΟΛΟ. ή υγεία ΟΣ Α.Μ. : 56. Επόπτης ΤΕΧΝΟΛΟ ΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η επίδραση της νόσου στην ψυχική ή υγεία των καρκινοπαθών ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟ ΟΣ Α.Μ. : 56 Επόπτης : Χαρανά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σας προτείνουμε να διαβάσετε ολόκληρο το φυλλάδιο όσο πιο σύντομα μπορείτε, σημειώνοντας ερωτήσεις στα κενά, για κάθε σημείο για το οποίο έχετε απορίες. Καθώς πλησιάζετε χρονικά στο κάθε βήμα, σας προτείνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΑ. Η Ιατρική Ομάδα του EmbryoClinic συγκροτήθηκε το 1999 και έκτοτε δραστηριοποιείται στην εξωσωματική γονιμοποίηση με επιτυχία.

ΜΟΝΑΔΑ. Η Ιατρική Ομάδα του EmbryoClinic συγκροτήθηκε το 1999 και έκτοτε δραστηριοποιείται στην εξωσωματική γονιμοποίηση με επιτυχία. ΜΟΝΑΔΑ Η Ιατρική Ομάδα του EmbryoClinic συγκροτήθηκε το 1999 και έκτοτε δραστηριοποιείται στην εξωσωματική γονιμοποίηση με επιτυχία. Το EmbryoClinic είναι μια νέα, σύγχρονη και εξαιρετικά υψηλής ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ ΕΜΒΡΥΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. φροντίδα για το παιδί. Τα στάδια ανάπτυξης του. η σημασία του ομφαλοπλακουντιακού αίματος

ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ ΕΜΒΡΥΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. φροντίδα για το παιδί. Τα στάδια ανάπτυξης του. η σημασία του ομφαλοπλακουντιακού αίματος ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2008 6 ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ φροντίδα για το παιδί Τα στάδια ανάπτυξης του ΕΜΒΡΥΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ η σημασία του ομφαλοπλακουντιακού αίματος MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ακόμα:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 8 ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία α Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ακόμα: ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ & ΚΥΣΤΙΤΙΔΕΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ossijshaja Κατευθυντηρίων tuva Luxembourg Ελέγχου Ανίχνευσης

ossijshaja Κατευθυντηρίων tuva Luxembourg Ελέγχου Ανίχνευσης and Eesti España France Hellas Hrvatska Ireland, Island ourg Magyarország Malta Moldova Monaco Nederland Federacija Sagartvelo Slovenija Slovensko Srbija i Crn ingdom Belgique Bulgaria Ceská Republika

Διαβάστε περισσότερα