Η ανάλυση Oncotype DX για τον καρκίνο του προστάτη βοηθά εσάς και τον γιατρό σας να αποφασίσετε με αυτοπεποίθηση.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ανάλυση Oncotype DX για τον καρκίνο του προστάτη βοηθά εσάς και τον γιατρό σας να αποφασίσετε με αυτοπεποίθηση."

Transcript

1 ΕΝΕΡΓΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Ή ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΊA; Η ανάλυση Oncotype DX για τον καρκίνο του προστάτη βοηθά εσάς και τον γιατρό σας να αποφασίσετε με αυτοπεποίθηση. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το OncotypeDX.com. ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ GENOMIC HEALTH Αυτός ο οδηγός εκπαιδεύει τους άνδρες οι οποίοι έχουν πρόσφατα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη σχετικά με την Ανάλυση Oncotype DX για τον Καρκίνο του Προστάτη. Αυτή η γονιδιακή εξέταση, που γίνεται στο υλικό της βιοψίας, βοηθά εσάς και τον γιατρό σας να λάβετε την πιο κατάλληλη απόφαση βασισμένη στην μοναδική βιολογία του δικού σας όγκου.

2 Αφιερώσετε χρόνο και ενημερωθείτε για θέματα σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη. Δεν είναι όλοι οι καρκίνοι του προστάτη ίδιοι. KAΠΟΙΟΙ είναι επιθετικοί και υψηλότερου κινδύνου, αλλά ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ δεν είναι επιθετικοί και είναι χαμηλότερου κινδύνου. Αφιερώστε τον απαιτούμενο χρόνο να μάθετε τα πάντα για τις θεραπευτικές σας επιλογές, λαμβάνοντας υπ όψιν την ποιότητα της ζωής σας καθώς και τους κινδύνους και τα οφέλη των επιλογών σας. Η ανάλυση Oncotype DX για τον Καρκίνο του Προστάτη παρέχει πολύ ακριβείς πληροφορίες για τον καρκίνο σας, έτσι ώστε εσείς και ο γιατρός σας να μπορέσετε να επιλέξετε με σιγουριά την κατάλληλη για εσάς εξατομικευμένη θεραπεία. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ Oncotype DX ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

3

4

5 Υπάρχει χρόνος. Σκεφθείτε τις επιλογές σας. Παρόλο που ο καρκίνος του προστάτη είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις ΗΠΑ, λιγότερο από το 3% των ανδρών πεθαίνουν από αυτό 1. ΝΑ ΓΙΑΤΙ: Παραπάνω από τις μισές νέες περιπτώσεις είναι χαμηλού κινδύνου (αργά αναπτυσσόμενες). Έχουν μικρή πιθανότητα να εξαπλωθούν και να γίνουν απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς. 3% Οι περισσότεροι άνδρες με χαμηλού κινδύνου νόσο δεν πεθαίνουν από τον καρκίνο του προστάτη. 97% ΑΦΙΕΡΩΣΤΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ, ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΖΥΓΙΣΕΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ.

6 Η Ανάλυση Oncotype DX για τον Καρκίνο του Προστάτη: Για την καλύτερη κατανόηση του δικού σας καρκίνου του προστάτη. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της βιοψίας σας, ο γιατρός σας προσδιορίζει τον κλινικό σας κίνδυνο - μία εκτίμηση της επιθετικότητας του καρκίνου σας. Η Ανάλυση Oncotype DX για τον Καρκίνο του Προστάτη παρέχει επιπρόσθετες πληροφορίες και: Προβλέπει την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ του όγκου σας βασιζόμενο στον ιστό της βιοψίας σας Εξετάζει τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα ΓΟΝΙΔΙΑ του προστάτη σας, μία επιστήμη γνωστή ως γενωμική ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ την συμπεριφορά του όγκου σας Παρέχει μια πιο συγκεκριμένη και ΕΙΔΙΚΗ εκτίμηση του κινδύνου, σε σχέση με την κλινική εκτίμηση Τα αποτελέσματά σας από την Ανάλυση Oncotype DX για τον Καρκίνο του Προστάτη παρέχουν σημαντικές εξατομικευμένες πληροφορίες. Παρέχοντας επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την επιθετικότητα του καρκίνου σας, βοηθά εσάς και τον γιατρό σας να επιλέξετε την κατάλληλη για εσάς εξατομικευμένη θεραπεία, η οποία θα είναι βασισμένη στην γενική εικόνα της υγείας σας, στον τρόπο ζωής σας και στην αξιολόγηση του γιατρού σας. ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΕΑΝ Η ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ. ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

7 Γνωρίζετε το (gps) σκορ σας. Γνωρίζετε το βιολογικό σας κίνδυνο. Τα αποτελέσματα του Oncotype DX αναφέρονται σαν ένα Γενωμικό Σκορ του Προστάτη (Genomic Prostate Score-GPS), το οποίο συνδυαζόμενο με άλλους κλινικούς παράγοντες, σας βοηθά να διευκρινίσετε περαιτέρω τον κινδύνου σας. Ανάμεσα στις ομάδες κινδύνου: Όσο ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΤΟ GPS ΣΑΣ, τόσο λιγότερο καλής πρόγνωσης η βιολογία του όγκου σας και τόσο πιο πιθανό ο γιατρός σας, να συστήσει μία άμεση θεραπεία. Όσο ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΤΟ GPS ΣΑΣ, τόσο πιο καλής πρόγνωσης η βιολογία του όγκου σας και τόσο πιο πιθανό να είστε υποψήφιος για Ενεργό Παρακολούθηση, δηλαδή ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για να παρακολουθείτε τον καρκίνο του προστάτη σας για τυχόν αλλαγές. παράδειγμα ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΧΑΜΗΛΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ Πιο ευνοϊκή ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΛΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ Λιγότερο ευνοϊκό Ο καλής πρόγνωσης όγκος με βάση τα παθολόγο-ανατομικά χαρακτηριστικά αναφέρεται στον καρκίνο που δεν είναι πιθανό να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί. Η επιλογή ανάμεσα στην ενεργή παρακολούθηση και την άμεση θεραπεία είναι μια άκρως προσωπική απόφαση την οποία ο κάθε ασθενής πρέπει να λάβει - σε στενή διαβούλευση με τον γιατρό του και τους οικείους του.

8 Κατανοήστε τις επιλογές σας ΠΙΘΑΝΑ ΟΦΕΛΗ ΕΝΕΡΓΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Οι άνδρες με χαμηλού κινδύνου καρκίνο μπορούν να παρακολουθούν στενά τον καρκίνο τους και να ζήσουν ολόκληρη την ζωή τους χωρίς να χρειασθεί να υποβληθούν σε κάποιο χειρουργείοακτινοβολία. Αποφυγή των ανεπιθύμητων παρενεργειών της άμεσης θεραπείας συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων ουροποιητικών, εντερικών και σεξουαλικών προβλημάτων ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ Οι άνδρες θα μπορούν να απαλλαγούν από τον καρκίνο του προστάτη για το υπόλοιπο της ζωής τους εφόσον ο καρκίνος τους δεν έχει εξαπλωθεί και ο χειρουργός είναι σε θέση να τον αφαιρέσει όλο. ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Οι άνδρες μπορούν να απαλλαγούν από τον καρκίνο του προστάτη για το υπόλοιπο της ζωής τους αν ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί και η ακτινοβολία καταφέρει να εξαλείψει τον καρκίνο. Το πλεονέκτημα της ακτινοβολίας είναι ότι είναι λιγότερο επεμβατική από το χειρουργείο. Επιπρόσθετα σε αυτές τις θεραπείες, υπάρχουν και άλλες επιλογές τις οποίες μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας, συμπεριλαμβανομένης της κρυοθεραπείας, της ορμονοθεραπείας ή άλλων πιθανών νέων θεραπειών που βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο.

9 Η ΕΝΕΡΓΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΠΡΩΙΜΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. ΚΑΘΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΧΕΙ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ. ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ Παρά την στενή παρακολούθηση, ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί, όμως παραμένει ιάσιμος στις περισσότερες περιπτώσεις. Προγραμματισμένες επισκέψεις στον γιατρό και εξετάσεις για την παρακολούθηση του καρκίνου μπορεί να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο. Μακροπρόθεσμα προβλήματα ακράτειας ούρων. Μακροπρόθεσμα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Πιθανότητα υποτροπής αν ο καρκίνος είναι πιο επιθετικός απ ότι στην ιστολογική έκθεση της βιοψίας. Διαμονή σε νοσοκομείο, αποχή από την εργασία και άλλες καθημερινές δραστηριότητες και χρήση καθετήρα από 1 έως 2 εβδομάδες. Μακροπρόθεσμα προβλήματα Ακράτειας ούρων. Στυτικής δυσλειτουργίας. Αιμορραγίας και ερεθισμού του ορθού. Με την ακτινοβολία ο προστάτης διατηρείται και είναι πιθανόν ορισμένοι καρκίνοι να μην εξαλειφθούν και να χειροτερέψουν. Κάθε είδος θεραπείας έχει τις δικές της πιθανές επιπλοκές. Καμία από τις θεραπευτικές επιλογές δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.

10 Τι είναι η Ενεργή Παρακολούθηση; Η ενεργή παρακολούθηση είναι ένα πρόγραμμα για την στενή παρακολούθηση του καρκίνου του προστάτη σας χωρίς να χρειασθεί να τον αφαιρέσετε. Υπό την ενεργή παρακολούθηση θα έχετε τακτικά τσεκ-απ και συνεχείς εξετάσεις οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν: Μία εξέταση PSA κάθε 6 μήνες Μία πρώτη επαναληπτική βιοψία εντός 18 μηνών και, εν συνεχεία, όποτε το συστήσει ο γιατρός σας Δακτυλική εξέταση (DREs) κάθε 6 μήνες Η ΕΝΕΡΓΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΕΝ ΑΓΝΟΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΑΣ. ΑΝ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.

11 Εξατομικεύστε το πρόγραμμα Ενεργής Παρακολούθησης με τον γιατρό σας. Πρέπει να κάνω PSA ΚΑΘΕ ΜΗΝΕΣ Πρέπει να κάνω ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΒΙΟΨΙΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΕΣ, ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΕΣ Πρέπει να κάνω ΔΑΚΤΥΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΘΕ ΜΗΝΕΣ Επιπρόσθετες μέθοδοι παρακολούθησης: Πρέπει να κάνω τις εξής αλλαγές στον τρόπο ζωής μου:

12 Για πληροφορίες σχετικά με την ανάλυση Oncotype DX για τον Καρκίνο του Προστάτη καθώς και για άλλες ερωτήσεις επισκεφτείτε το OncotypeDX.COM και Μπορείτε επίσης να έρθετε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση: GeneKor I.A.E Βιβλιογραφία: 1. Cooperberg MR, Broering JM, Kantoff PW, et al. Contemporary trends in low risk prostate cancer: risk assessment and treatment. J Urol. 2007;178:S14-S19. Η Genomic Health και το Oncotype DX αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Genomic Health,Inc Genomic Health,Inc. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται. GHI40006_0414_EL_GR Commited to Biotechnological Innova on

Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή

Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή O Δ H Γ O Σ Γ I A T O N A Σ Θ E N H Ρομποτική & Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή Ελάχιστα τραυματική και πλήρως αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη Βασίλης Πουλάκης MD, FEBU Χειρουργός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή

Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση του κοινού μέσω της έκδοσης κατανοητών πληροφοριών και οδηγιών για τους διαφόρους τύπους καρκίνου. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του

Διαβάστε περισσότερα

Προχωρημένος Καρκίνος του Μαστού

Προχωρημένος Καρκίνος του Μαστού Προχωρημένος Καρκίνος του Μαστού 2 Εισαγωγή Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν διατεθεί σημαντικοί πόροι για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία συγκεκριμένων τύπων καρκίνου

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Τί είναι ο κληρονομικός καρκίνος; κληρονομικός και σποραδικός καρκίνος. Κληρονομικός καρκίνος - Site Ε.Ο.Π.Ε. - Μ.Σ.

Γενικά. Τί είναι ο κληρονομικός καρκίνος; κληρονομικός και σποραδικός καρκίνος. Κληρονομικός καρκίνος - Site Ε.Ο.Π.Ε. - Μ.Σ. 1 Γενικά Ο καρκίνος προκαλείται από αλλαγές στα υλικά του σώματος μας που ονομάζονται «γονίδια». Πρόκειται για τις μονάδες πληροφοριών σε κάθε κύτταρο του σώματός μας. Τα γονίδια υπαγορεύουν στπν οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ESMO Αυτός ο οδηγός προετοιμάστηκε από το Anticancer Fund σαν μια

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για την. υγεία του μαστού. 15 Οκτωβρίου Ημέρα Υγείας του Μαστού

Οδηγός για την. υγεία του μαστού. 15 Οκτωβρίου Ημέρα Υγείας του Μαστού Οδηγός για την υγεία του μαστού 15 Οκτωβρίου Ημέρα Υγείας του Μαστού Europa Donna Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τον Καρκίνο του Μαστού είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που τα μέλη του αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 2. ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ 3 3. ΔΙΑΓΝΩΣΗ 7 4. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Εισαγωγή Ασθενείς µε χρόνιες παθήσεις είναι συχνά πρόθυµοι δηλώσουν συµµετοχή σε κλινικές µελέτες, ελπίζοντας ότι η προσφορά τους θα βοηθήσει την έρευνα να ανακαλύψει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ESMO Αυτός ο οδηγός για ασθενείς προετοιμάστηκε από το Reliable Cancer

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ESMO Ο οδηγός αυτός για τους ασθενείς δημιουργήθηκε από το Anticancer Fund προς εξυπηρέτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Συγκριτική διερεύνηση των γνώσεων, στάσεων και αντιλήψεων του γενικού πληθυσμού για το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ESMO O οδηγός αυτός δημιουργήθηκε από τον Οργανισμό Anticancer Fund.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ESMO Αυτός ο οδηγός για τους ασθενείς έχει συνταχθεί από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΗΑΝDBOOK απο την Αθηνά Αλεξανδρίδου, member of VHLFA alliance,και CHAIRMAN της ομάδας στήριξης ατόμων με VHL ΕΛΛΑΔΟΣ.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΗΑΝDBOOK απο την Αθηνά Αλεξανδρίδου, member of VHLFA alliance,και CHAIRMAN της ομάδας στήριξης ατόμων με VHL ΕΛΛΑΔΟΣ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΗΑΝDBOOK απο την Αθηνά Αλεξανδρίδου, member of VHLFA alliance,και CHAIRMAN της ομάδας στήριξης ατόμων με VHL ΕΛΛΑΔΟΣ. Ξεκινώντας την μετάφραση του εγχειρίδιου της νὀσου VHL θέλω να σας καλωσορίσω

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ESMO Ο οδηγός αυτός για τους ασθενείς έχει συνταχθεί από τον οργανισμό Anticancer Fund

Διαβάστε περισσότερα

ossijshaja Κατευθυντηρίων tuva Luxembourg Ελέγχου Ανίχνευσης

ossijshaja Κατευθυντηρίων tuva Luxembourg Ελέγχου Ανίχνευσης and Eesti España France Hellas Hrvatska Ireland, Island ourg Magyarország Malta Moldova Monaco Nederland Federacija Sagartvelo Slovenija Slovensko Srbija i Crn ingdom Belgique Bulgaria Ceská Republika

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

BOWEL CANCER SCREENING The Colonoscopy investigation ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ Η διερεύνηση µέσω κολονοσκόπησης

BOWEL CANCER SCREENING The Colonoscopy investigation ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ Η διερεύνηση µέσω κολονοσκόπησης Greek Cancer Screening Programmes BOWEL CANCER SCREENING The Colonoscopy investigation ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ Η διερεύνηση µέσω κολονοσκόπησης Ποιος είναι ο στόχος αυτού του φυλλαδίου;

Διαβάστε περισσότερα

Pocket Guidelines Ελληνική έκδοση Επιμέλεια Φ. Σοφράς

Pocket Guidelines Ελληνική έκδοση Επιμέλεια Φ. Σοφράς European Association of Urology Pocket Guidelines Ελληνική έκδοση Επιμέλεια Φ. Σοφράς 2011 edition Εισαγωγή Ελληνικής Έκδοσης Με ιδιαίτερη χαρά η Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας

Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας ΚΆΤΩ ΑΠΌ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ ΠΡΟΒΛΈΠΕΤΑΙ Ο ΓΕΝΕΤΙΚΌΣ ΈΛΕΓΧΟΣ; ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΓΕΝΕΤΙΚΉ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΤΙ ΨΆΧΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΕΤΙΚΌ ΈΛΕΓΧΟ; Η ΔΙΚΉ ΣΑΣ ΑΠΌΦΑΣΗ Γενετικός Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

62 Kerpener Str. 119 Adenauerallee Str

62 Kerpener Str. 119 Adenauerallee Str Έντυπο πληροφόρησης και συγκατάθεσης ασθενών για συμμετοχή στη μελέτη μητρώου της Αυτοσωματικής Υπολειπόμενης Πολυκυστικής Νόσου Νεφρών (Autosomal Recessive Polycystic Kidney Disease, ARPKD) Mελέτη ARegPKD

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΚΟΛΟΓΟ ΣΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΚΟΛΟΓΟ ΣΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΚΟΛΟΓΟ ΣΑΣ www.esmo.org/patients/ Αναθεωρημένο και εγκεκριμένο από: Οδηγός για ασθενείς με καρκίνο προχωρημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΛΕΜΦΩΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ!

ΕΧΩ ΛΕΜΦΩΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ! ΕΧΩ ΛΕΜΦΩΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ! Με την επιστημονική συνεργασία της Αιματολογικής Μονάδας, Γ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Με την ευγενική χορηγία της Roche

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού

Πληροφορίες για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού Πληροφορίες για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού Το Πληροφορίες για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού ετοιμάστηκε από το *National Breast Cancer Centre* (Εθνικό Κέντρο Καρκίνου του Μαστού): Level

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ "ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΤΕΣΤ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η θεραπεία σας μετά τη χειρουργική επέμβαση. 1 ε. Α.Υ.Γ.Η (Ασθενείς, Υποστήριξη, Γνώση, Ηρεμία) Υπό την Αιγίδα της Ε.Ο.Π.Ε. και της Ε.Χ.Ε.Μ.

Η θεραπεία σας μετά τη χειρουργική επέμβαση. 1 ε. Α.Υ.Γ.Η (Ασθενείς, Υποστήριξη, Γνώση, Ηρεμία) Υπό την Αιγίδα της Ε.Ο.Π.Ε. και της Ε.Χ.Ε.Μ. Το παρόν δεν συνιστά και δεν υποκαθιστά ιατρική συμβουλή, δεν συνιστά συνταγογράφηση, ή προτροπή αυτής, δεν συνιστά ιατρική ενημέρωση και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως βάση για οποιαδήποτε απόφαση ή ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα

Εξέταση για το σύνδροµο Down στην εγκυµοσύνη

Εξέταση για το σύνδροµο Down στην εγκυµοσύνη Greek Translation Εξέταση για το σύνδροµο Down στην εγκυµοσύνη Η επιλογή εάν θα κάνετε τις εξετάσεις είναι µια σηµαντική απόφαση για εσάς και το µωρό σας Το φυλλάδιο αυτό σας παρέχει µερικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

BREAST SCREENING The Facts

BREAST SCREENING The Facts BREAST SCREENING GREEK The Facts ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τα στοιχεία Τι είναι η εξέταση µαστού; Η εξέταση µαστού (µαστογραφία) είναι µια ακτινογραφία των µαστών. Η εξέταση µαστού µπορεί να ανιχνεύσει όγκους

Διαβάστε περισσότερα

Hellenic Society of Breast Surgeons

Hellenic Society of Breast Surgeons ΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πρόεδρος Χ. Μαρκόπουλος Αντιπρόεδρος Ε. Τζωρακολευθεράκης Γεν. Γραμματέας Κ. Καλογεράκος Ταμίας Ι. Ασκοξυλάκης Μέλη Κ. Καραπαναγιώτης Μ. Κοντός. Μαντάς EXEM - NEWS LETTER ιανέμεται

Διαβάστε περισσότερα