ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. openeclass

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. openeclass"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Εξωτερικός Συντονισμός: Η αντίληψη των ερεθισμάτων και ο συντονισμός των λειτουργιών με τις συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό αβιοτικό περιβάλλον openeclass gliak@aua.gr

2 Η αντίληψη των ερεθισμάτων από το εξωτερικό αβιοτικό περιβάλλον και οι αντιδράσεις των φυτών Οι φυτικοί οργανισμοί αναπτύσσονται στο χερσαίο περιβάλλον κάτω από ένα μωσαϊκό συνθηκών οι οποίες μεταβάλλονται συνεχώς στο χώρο και στο χρόνο, βραχυπρόθεσμα (μέσα σε λίγα λεπτά, ώρες ή μέρες) ή μακροπρόθεσμα (μέσα σε μήνες ή χρόνια). Η ικανότητα ταχείας αντίληψης των αλλαγών αυτών και η δυνατότητα της κατάλληλης απάντησης αποτελούν προσαρμοστικό πλεονέκτημα, διότι τα φυτά έχουν τη δυνατότητα πλέον όχι μόνο να εγκλιματιστούν στις νέες συνθήκες, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις να προβλέψουν τις επικείμενες αλλαγές στο περιβάλλον.

3 Σύνοψη των κυριότερων ερεθισμάτων που δέχονται τα φυτά κατά τη διάρκεια του βιολογικού τους κύκλου. 1. Φως: ένταση (φωτομορφογένεση). 2. Φως : διάρκεια (φωτοπεριοδισμός). 3. Φως : κατεύθυνση ακτίνων (φωτοτροπισμός). 4. Φως: ποιότητα (φωτομορφογένεση). 5. Mηχανικά ερεθίσματα: Ανεμος, βροχή, τραυματισμοί κ.ά. 6. Θερμοκρασία. 7. Σχετική υγρασία εδάφους (υδροτροπισμός). 8. Βαρύτητα (βαρυτροπισμός).

4 Η αντίληψη των ερεθισμάτων από το εξωτερικό αβιοτικό περιβάλλον και οι αντιδράσεις των φυτών.

5 Η διαδικασία που οδηγεί στην αντιμετώπιση των μεταβολών του περιβάλλοντος περιλαμβάνει τρία στάδια Στο στάδιο της αντίληψης τα φυτά αντιλαμβάνονται συγκεκριμένα εξωτερικά ερεθίσματα μέσω δεκτών ή αισθητήρων. Η αντίληψη του κατάλληλου ερεθίσματος προκαλεί μεταβολές στις ιδιότητες του δέκτη. Στο δεύτερο στάδιο, το στάδιο της διαβίβασης σήματος, οι μεταβολές στις ιδιότητες του δέκτη σηματοδοτούν μια ακολουθία διαδικασιών που έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταβίβαση του σήματος προς τα σημεία εκδήλωσης της κατάλληλης αντίδρασης. Στο τρίτο στάδιο, το στάδιο της απάντησης, γίνεται τελικώς ορατή η αντίδραση των κυττάρων στο αρχικό ερέθισμα. Το είδος της απάντησης εξαρτάται από το είδος του αρχικού ερεθίσματος, ενώ το μέγεθός της από το μέγεθος της δόσης.

6 Διαγραμματική απεικόνιση του προτύπου επικοινωνίας ενός φυτικού κυττάρου με το εξωτερικό περιβάλλον και του τρόπου με τον οποίον δίδεται η τελική απάντηση.

7 Τι είναι οι φωτοδέκτες; Είναι δέκτες, πρωτεΐνες των οποίων η πολυπεπτιδική αλυσίδα ενώνεται με μια προσθετική ομάδα (χρωμοφόρο ομάδα) η οποία απορροφά φωτεινή ακτινοβολία σε μια ορισμένη περιοχή του φάσματος. Η απορρόφηση ακτινοβολίας από τα μόρια των φωτοδεκτών προκαλεί δραματικές αλλαγές σε μεταβολικό και μοριακό επίπεδο. Μέσω των φωτοδεκτών τα φυτά αντιλαμβάνονται την ποσότητα, την ποιότητα και τη διάρκεια της ακτινοβολίας, καθώς και την κατεύθυνση των ακτίνων. Η αξιοποίηση των ερεθισμάτων αυτών δίδει τη δυνατότητα στα φυτά να έχουν στοιχειώδη αντίληψη του χώρου και του χρόνου.

8 Τι είναι οι φωτοδέκτες; Οι σημαντικότεροι φωτοδέκτες είναι η ομάδα των φυτοχρωμάτων, η ομάδα των κρυπτοχρωμάτων, οι φωτοτροπίνες και οι φωτοδέκτες της υπεριώδους περιοχής του φάσματος. Γίνεται φανερό ότι ενώ οι φωτοδέκτες αυτοί στο σύνολό τους καλύπτουν την αντίληψη όλων των περιοχών του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που έχουν σημασία για τα φυτά, ενώ κάθε επί μέρους ομάδα είναι ευαίσθητη και αντιλαμβάνεται μια συγκεκριμένη περιοχή που σχετίζεται με συγκεκριμένες λειτουργίες. Οι ενεργές μορφές των φυτοχρωμάτων, των κρυπτοχρωμάτων και του UV φωτοδέκτη συναθροίζονται σε διακριτές περιοχές του πυρήνα που ονομάζονται φωτοσώματα, μέσω των οποίων ελέγχουν την έκφραση γονιδίων.

9 Οι κατηγορίες φωτοδεκτών, η φασματική περιοχή που αντιλαμβάνονται, οι χρωμοφόρες ομάδες τους και οι λειτουργίες τις οποίες ελέγχουν.

10 Οι κατηγορίες φωτοδεκτών, η φασματική περιοχή που αντιλαμβάνονται, οι χρωμοφόρες ομάδες τους και οι λειτουργίες τις οποίες ελέγχουν.

11 Η αντίληψη της ποιότητας και της ποσότητας του φωτισμού: Το φυτόχρωμα και η φωτομορφογένεση Ο βιολογικός κύκλος των σπερματοφύτων ξεκινά με τη βλάστηση του σπέρματος. Η ενεργοποίηση του εμβρύου έχει σαν αποτέλεσμα την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού προγράμματος που συνοδεύεται από δραματικές αλλαγές: Έκφραση πολυάριθμων γονιδίων, μεταβολές στη συγκέντρωση ορμονών, έναρξη κυτταρικών διαιρέσεων, μεταβολική δραστηριοποίηση, κ.ά. Ωστόσο, το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί εξαρτάται από την ύπαρξη φωτισμού.

12 Η αντίληψη της ποιότητας και της ποσότητας του φωτισμού: Το φυτόχρωμα και η φωτομορφογένεση Εάν η βλάστηση πραγματοποιηθεί σε απόλυτο σκοτάδι, το αναπτυξιακό πρόγραμμα ακολουθεί την πορεία της σκοτομορφογένεσης και τα αρτίβλαστα αποκτούν χαρακτηριστικά ωχρωτικά συμπτώματα: οι βλαστοί είναι ψηλοί και λεπτοί, τα φύλλα (ή οι κοτυληδόνες) δεν εκπτύσσονται κανονικά, το άγκιστρο παραμένει κλειστό, ενώ οι ιστοί είναι λευκοί ή κιτρινωποί αφού δεν συντίθεται χλωροφύλλη. Τα ωχρωτικά αρτίβλαστα ζουν ετερότροφα, καταναλώνοντας τα θρεπτικά αποθέματα του σπέρματος: Όταν τα αποθέματα εξαντληθούν, τα αρτίβλαστα νεκρώνονται.

13 Η αντίληψη της ποιότητας και της ποσότητας του φωτισμού: Το φυτόχρωμα και η φωτομορφογένεση Εάν η βλάστηση του σπέρματος πραγματοποιηθεί παρουσία φωτισμού τότε το αναπτυξιακό πρόγραμμα ακολουθεί την πορεία της φωτομορφογένεσης: οι βλαστοί είναι κοντοί και παχείς, τα φύλλα (ή οι κοτυληδόνες) εκπτύσσονται κανονικά, το άγκιστρο ξεδιπλώνεται, ενώ οι ιστοί αποκτούν πράσινο χρώμα λόγω βιοσύνθεσης χλωροφύλλης. Η φωτεινή ακτινοβολία ασκεί συνεχή έλεγχο στην πορεία ανάπτυξης και διαφοροποίησης του αρτίβλαστου, μέχρι και τη συμπλήρωση του βιολογικού του κύκλου. Ο έλεγχος αυτός ασκείται κυρίως μέσω του φωτεινού καθεστώτος (ποιότητα και ένταση φωτεινής ακτινοβολίας) που επικρατεί κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.

14 Η αντίληψη της ποιότητας και της ποσότητας του φωτισμού: Το φυτόχρωμα και η φωτομορφογένεση Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της σκοτομορφογένεσης διακόπτεται εάν τα ωχρωτικά φυτά μεταφερθούν έγκαιρα σε φωτεινό περιβάλλον. Στη περίπτωση αυτή αντικαθίσταται από το αναπτυξιακό πρόγραμμα της φωτομορφογένεσης, οπότε παρατηρείται άρση των ωχρωτικών συμπτωμάτων.

15 Σύγκριση αρτιβλάστων του Arabidopsis που έχουν αναπτυχθεί στο φως (αριστερά) και στο σκοτάδι (δεξιά).

16 Η αντίληψη της ποιότητας και της ποσότητας του φωτισμού: Το φυτόχρωμα και η φωτομορφογένεση Στην περίπτωση της φωτομορφογένεσης η φωτεινή ακτινοβολία δεν αξιοποιείται από το φυτό ως μορφή ενέργειας, όπως στην φωτοσύνθεση, αλλά ως μια σημαντική πληροφορία που αφορά το φωτεινό καθεστώς ανάπτυξης. Μια σύντομη λάμψη φωτός αρκεί για να προκαλέσει την άρση των ωχρωτικών συμπτωμάτων. Ωστόσο το αποτέλεσμα εξαρτάται από το χρώμα της λάμψης: Η αποτελεσματικότερη περιοχή του φάσματος είναι κυρίως η κόκκινη.

17 Η αντίληψη της ποιότητας και της ποσότητας του φωτισμού: Το φυτόχρωμα και η φωτομορφογένεση Ανάλογες θεαματικές επιδράσεις της έκθεσης στο φως παρατηρούνται και με τα λεγόμενα φωτοευαίσθητα σπέρματα. Ο τύπος αυτός των σπερμάτων (π.χ. μιας φωτοευαίσθητης ποικιλίας μαρουλιού) βλαστάνει ικανοποιητικά εάν εκτεθεί για μικρό χρονικό διάστημα στο φως. Η αποτελεσματικότερη περιοχή του φάσματος για την προώθηση της βλάστησης είναι η κόκκινη, (Red, 660 nm). Η εγγύς υπέρυθρη περιοχή ακτινοβολίας (Far-red, 730 nm), όχι μόνο δεν προωθεί, αλλά παρεμποδίζει τη βλάστηση. Οι επιδράσεις του R (κόκκινο) και του FR (υπέρυθρο) είναι αμοιβαία αντιστρεπτές, αφού η ικανότητα βλάστησης εξαρτάται από το είδος του τελευταίου ερεθίσματος (R ή FR) που δέχονται τα σπέρματα.

18 Η επίδραση του κόκκινου και υπέρυθρου φωτός στη βλάστηση σπερμάτων φωτοευαίσθητης ποικιλίας μαρουλιού. Οι αντιστρεπτές αλληλεπιδράσεις επιτυγχάνονται μόνον όταν κάθε φωτισμός δοθεί αμέσως μετά τον προηγούμενο (π.χ. η αντιστροφή από το FR επιτυγχάνεται μόνον όταν αυτό δοθεί αμέσως μετά το R).

19 Τα φυτοχρώματα είναι μια οικογένεια φωτοδεκτών, μέσω των οποίων τα φυτά αντιλαμβάνονται το φωτεινό καθεστώς Η αντίληψη των φωτεινών ερεθισμάτων στις παραπάνω δύο περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν (αλλά και σε μία πληθώρα φωτομορφογενετικών διαδικασιών) πραγματοποιείται μέσω ενός εξειδικευμένου φωτοδέκτη που ονομάζεται φυτόχρωμα. Πρόκειται για μια μπλε χρωμοπρωτεΐνη, η οποία μπορεί να υπάρξει σε δυο μορφές, τις Pr και Pfr, με αντίστοιχα μέγιστα απορρόφησης στα 660 nm και 730 nm. Από το φυτό-μοντέλο Arabidopsis thaliana απομονώνονται πέντε διαφορετικοί τύποι φυτοχρώματος (PhyA-PhyE) που κωδικοποιούνται από διαφορετικά γονίδια.

20 Τυπικά φάσματα απορρόφησης των δύο μορφών του φυτοχρώματος. Στην υπέρυθρη περιοχή η μορφή Pr απορροφά ελάχιστα, ενώ στην κόκκινη τα δύο φάσματα επικαλύπτονται.

21 Οι τύποι PhyA και PhyB είναι υπεύθυνοι για διαφορετικές φωτομορφογενετικές αντιδράσεις: Ορισμένες φωτομορφογενετικές αντιδράσεις επάγονται από πολύ χαμηλές δόσεις ερεθίσματος (περίπου 0,1 nmol m -2 ) και χαρακτηρίζονται ως αντιδράσεις πολύ χαμηλής δόσης ερεθίσματος. Παράδειγμα τέτοιας αντίδρασης αποτελεί η επίδραση κόκκινου φωτός στην αύξηση του κολεόπτιλου ωχρωτικών αρτίβλαστων. Η αντίδραση αυτή δεν ακυρώνεται από την επίδραση υπέρυθρου φωτός. Το PhyA αποτελεί τον κύριο τύπο φυτοχρώματος που ρυθμίζει τις αντιδράσεις αυτές και παίζει ζωτικό ρόλο στη μετάβαση από τη σκοτομορφογένεση στη φωτομορφογένεση και την άρση των ωχρωτικών συμπτωμάτων.

22 Οι τύποι PhyA και PhyB είναι υπεύθυνοι για διαφορετικές φωτομορφογενετικές αντιδράσεις: Άλλες φωτομορφογενετικές αντιδράσεις γίνονται αντιληπτές εφόσον η δόση του ερεθίσματος ξεπεράσει τα 1.0 μmol m -2 και αναφέρονται ως αντιδράσεις χαμηλής δόσης ερεθίσματος. Περιλαμβάνουν τις τυπικότερες και πλέον μελετημένες φωτομορφογενετικές αντιδράσεις, όπως αυτή των φωτοευαίσθητων σπερμάτων μαρουλιού, και ακυρώνονται υπό την επίδραση υπέρυθρου φωτισμού. Στις αντιδράσεις αυτές παίρνουν μέρος όλοι οι υπόλοιποι τύποι φυτοχρωμάτων, οι οποίοι δεν αποδομούνται παρουσία φωτισμού.

23 Οι τύποι PhyA και PhyB είναι υπεύθυνοι για διαφορετικές φωτομορφογενετικές αντιδράσεις: Η τελευταία κατηγορία αναφέρεται στις αντιδράσεις υψηλής δόσης ερεθίσματος. Οι αντιδράσεις αυτές εμφανίζονται με παρατεταμένη ή συνεχή επίδραση φωτισμού έντασης υψηλότερης των 10 μmol m -2. Τα φάσματα δράσης των αντιδράσεων αυτών δείχνουν μέγιστα στην υπέρυθρη και μπλε περιοχή του φάσματος και οι υπεύθυνοι φωτοδέκτες, εκτός από τα φυτοχρώματα (κυρίως το PhyB) είναι τα κρυπτοχρώματα και ο φωτοδέκτης UVR8.

24 Η δομή της χρωμοφόρου ομάδας των δύο μορφών (Ρr και Pfr) των φυτοχρωμάτων. Κατά τη μετατροπή από τη μορφή Pr στη μορφή Pfr προκαλείται περιστροφή του ενός δακτυλίου λόγω ισομερίωσης.

25 Η βιολογικά ενεργή μορφή των φυτοχρωμάτων είναι η Pfr Σε φυτά που δεν έχουν δεχτεί φωτισμό, το φυτόχρωμα παρουσιάζεται με τη μορφή που απορροφά κόκκινο φως, την Pr. Εάν απορροφήσει φωτόνια της κόκκινης περιοχής μετατρέπεται στη μορφή Pfr, η οποία αποτελεί τη βιολογικά ενεργή μορφή του φυτοχρώματος. Η απορρόφηση κόκκινης ακτινοβολίας έχει ως αποτέλεσμα την ισομερίωση της χρωμοφόρου ομάδας που προκαλεί αλλαγή στη διαμόρφωση όλου του μορίου λόγω περιστροφής του δακτυλίου D...

26 Η βιολογικά ενεργή μορφή των φυτοχρωμάτων είναι η Pfr...Η αλλαγή αυτή προκαλεί με τη σειρά της διαβίβαση σήματος. Η φωσφορυλιωμένη πλέον μορφή Pfr αντιπροσωπεύει τον πυροκροτητή ο οποίος θέτει σε κίνηση τους πολύπλοκους μηχανισμούς της φωτομορφογένεσης ώστε να εμφανιστεί τελικά η φωτομορφογενετική αντίδραση. Η βιολογικά ενεργή μορφή του PhyA συνήθως είναι εξαιρετικά ασταθής και αποδομείται ταχέως, ενώ μετατρέπεται σταδιακά στην ανενεργό μορφή εάν οι ιστοί παραμείνουν στο σκοτάδι.

27 Η απορρόφηση κόκκινου φωτός από την ανενεργό μορφή Pr έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της διαμόρφωσης του μορίου και τη μετατροπή του στην ενεργό μορφή η οποία δρομολογεί τις φωτομορφογενετικές αντιδράσεις, όπως τη μετάβαση από τη σκοτομορφογένεση στη φωτομορφογένεση ενός νεαρού αρτίβλαστου.

28 Η μορφή Pfr μεταφέρεται στον πυρήνα όπου συμμετέχει στη δομή των φωτοσωμάτων Στο μοριακό επίπεδο, η μετατροπή της μορφής Pr στην ενεργή μορφή Pfr συνοδεύεται από μεταφορά της μορφής αυτής στον πυρήνα. Για τη μεταφορά αυτή, το PhyA προσδένεται σε πρωτεΐνες που διαθέτουν κατάλληλα χαρακτηριστικά εισόδου στον πυρήνα, όπως η πρωτεΐνη FHY1 (FAR-RED ELONGATED HYPOCOTYL 1). Τα μόρια των φυτοχρωμάτων μέσα στον πυρήνα συναθροίζονται μαζί με άλλες πρωτεΐνες και συγκροτούν τα φωτοσώματα. Στα φωτοσώματα, εκτός των PhyA-E, εντοπίζονται τα κρυπτοχρώματα, ο UVR8, και πολυάριθμες ρυθμιστικές πρωτεΐνες. Τα φωτοσώματα στη συνέχεια ελέγχουν τις φωτομορφογενετικές αντιδράσεις.

29 Όταν το φυτόχρωμα Α μετατραπεί στην ενεργή του μορφή Pfr, προσδένεται στη πρωτεΐνη FHY1 που διευκολύνει την είσοδό του στο πυρήνα. Στη συνέχεια τα μόρια του φυτοχρώματος μαζί με άλλες πρωτεΐνες συγκροτούν τα φωτοσώματα τα οποία και ελέγχουν τις φωτομορφογενετικές αντιδράσεις.

30 Η μορφολογία των φωτοσωμάτων ρυθμίζεται από την ένταση φωτισμού (πάνω). Σε χαμηλές εντάσεις σχηματίζονται μικρά φωτοσώματα στα οποία εντοπίζονται τα PhyA και PhyB. Ο σχηματισμός τους είναι ταχύτατος και συμβαίνει μέσα σε 1-2 min από την έναρξη του φωτισμού...

31 ...Καθώς η ένταση και η διάρκεια φωτισμού αυξάνεται, τα μικρά φωτοσώματα σταδιακά εξαφανίζονται, ενώ παράλληλα κάνουν την εμφάνισή τους τα μεγάλα, στα οποία εντοπίζεται μόνο PhyB, αφού το PhyΑ αποδομείται ταχέως παρουσία φωτός. Οι αλλαγές στον εντοπισμό και τη παρουσία των δύο φυτοχρωμάτων συνδέονται με το βαθμό των αλλαγών.

32 Ο μηχανισμός μέσω του οποίου η ενεργός μορφή του φυτοχρώματος ενεργοποιεί γονίδια του πυρήνα. Προκαλείται αδρανοποίηση ή καταστροφή των πρωτεϊνών COP/SPA και PIFs, οι οποίες αποτελούν αρνητικούς ρυθμιστές της φωτομορφογένεσης. Έτσι, δρομολογείται πλέον το αναπτυξιακό πρόγραμμα της φωτομορφογένεσης.

33 Η ικανότητα αντίληψης φωτεινών ερεθισμάτων μέσω των φυτοχρωμάτων (και άλλων φωτοδεκτών) έχει σημαντική σημασία σε επίπεδο φυσικών συνθηκών 1. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της σκοτομορφογένεσης προς αναζήτησης της ενεργειακής πηγής. 2. Η σταδιακή προσπάθεια ανάδυσης ενός φυταρίου απαιτεί τη συμμετοχή φωτομορφογενετικών αντιδράσεων διαφόρων τύπων. 3. Η αποφυγή της σκίασης και η επικράτηση έναντι του ανταγωνισμού απαιτεί αντίληψη της ποιότητας του φωτός.

34 Η σκοτομορφογένεση σε επίπεδο φυσικών συνθηκών. Α. Εάν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι ευνοϊκές, πολυάριθμα σπέρματα (μη φωτοευαίσθητα) που βρίσκονται θαμμένα κάτω από πέτρες βλαστάνουν σε πλήρες σκοτάδι. Β. Η ανασήκωση της πέτρας κάνει ορατά τα ωχρωτικά αρτίβλαστα. Γ. Λεπτομέρεια της Β. Τα ωχρωτικά αρτίβλαστα ακολουθούν το αναπτυξιακό πρόγραμμα της σκοτομορφογένεσης, αναζητώντας φως.

35 Το αναπτυξιακό πρόγραμμα εξαρτάται από το φωτεινό καθεστώς που θα συναντήσει το νεαρό αρτίβλαστο: Κάτω από στρωμνή ενεργοποιούνται οι αντιδράσεις VLFR προς άρση των ωχρωτικών συμπτωμάτων. Μετά τα αρχικά στρώματα στρωμνής ενεργοποιούνται σταδιακά οι αντιδράσεις LFR. Μετά και τα τελευταία στρώματα στρωμνής ενεργοποιούνται οι αντιδράσεις HIR.

36 Φασματική κατανομή των φωτονίων διαφορετικού μήκους κύματος σε συνθήκες άπλετου φωτισμού και σκίασης

37 Το άπλετο ηλιακό φως περιέχει περίπου ισοδύναμα ποσοστά φωτονίων των τεσσάρων περιοχών του φάσματος (μπλε, πράσινο, κόκκινο, εγγύς υπέρυθρο) Ωστόσο σε συνθήκες σκίασης η φασματική αυτή κατανομή μεταβάλλεται δραματικά, αφού υπερισχύουν τα φωτόνια της εγγύς υπερύθρου και πράσινης περιοχής.

38 Ο ρόλος του φυτοχρώματος στην ενεργοποίηση του συνδρόμου της σκίασης. Η επικράτηση της ανενεργού μορφής σε περιβάλλον σκιάς δρομολογεί την επιμήκυνση των μεσογονατίων διαστημάτων μέσω της αλληλεπίδρασης των πρωτεϊνών PIFS με την αυξίνη και τις γιββερελίνες.

39 Η πυκνότητα φύτευσης και το σύνδρομο αποφυγής σκίασης. Το άπλετο φως περιέχει περίπου ίσες αναλογίες μπλε, κόκκινου, πράσινου και εγγύς υπέρυθρου...

40 ...Ωστόσο το ανακλώμενο από τα γειτονικά φυτά φως είναι πλούσιο σε φωτόνια του υπέρυθρου (γίνονται αντιληπτά από το φυτόχρωμα Β)...

41 ...με συνέπεια να ενεργοποιείται το σύνδρομο αποφυγής της σκίασης. Τα σήματα αυτά ενισχύονται με την πυκνότητα φύτευσης αλλά και λόγω της άμεσης σκίασης (τέρμα δεξιά).

42 Η αντίληψη του μήκους της ημέρας. Ο φωτοπεριοδισμός ως μηχανισμός μέτρησης του χρόνου Φωτοπεριοδισμός είναι το φαινόμενο ρύθμισης ορισμένων λειτουργιών των φυτών από τις εποχιακές αλλαγές του μήκους της ημέρας (ή της νύκτας). Μέσω των μηχανισμών του φωτοπεριοδισμού τα φυτά έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίζουν τον (εποχιακό) χρόνο μετρώντας το μήκος της ημέρας ή της νύχτας και να ρυθμίζουν κατάλληλα τις λειτουργίες τους. Τα φαινόμενα φωτοπεριοδισμού είναι πολύ διαδεδομένα όχι μόνο στα φυτά, αλλά και στα ζώα, και ο έλεγχος που ασκούν επεκτείνεται σε έναν μεγάλο αριθμό φυσιολογικών λειτουργιών, επομένως παρατηρούνται πολυάριθμες φωτοπεριοδικές αντιδράσεις.

43 Εποχιακές μεταβολές της φωτοπεριόδου (δηλ. του μήκους της ημέρας και της νύκτας) σε γεωγραφικό πλάτος 40 (Λάρισα), στον Ισημερινό (0 πράσινη καμπύλη) όπου το μήκος της ημέρας είναι σταθερό στις 12 ώρες ανεξάρτητα από την εποχή και στο Bergen της Νορβηγίας (65 μπλε καμπύλη) όπου κυμαίνεται από 3 ώρες τον Δεκέμβριο έως 21 ώρες τον Ιούνιο.

44 Η αντίληψη του μήκους της ημέρας. Ο φωτοπεριοδισμός ως μηχανισμός μέτρησης του χρόνου Η φωτοπερίοδος είναι ο παράγοντας του περιβάλλοντος που από έτος σε έτος δίνει επακριβή, αλάνθαστη πληροφορία για την εξέλιξη των εποχών. Επομένως, οι οργανισμοί που είναι ικανοί να αντιλαμβάνονται και να αξιοποιούν τα φωτοπεριοδικά ερεθίσματα αποκτούν ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα προσαρμογής: 1) Συγχρονίζονται με το φυσικό περιβάλλον. 2) Συγχρονίζονται με τα υπόλοιπα μέλη του ίδιου είδους, αλλά και με την δραστηριότητα άλλων οργανισμών. 3) Προβλέπουν τις επικείμενες μεταβολές στο φυσικό περιβάλλον.

45 Τα φυτά χαρακτηρίζονται από διαφορετικές φωτοπεριοδικές αντιδράσεις άνθησης α) Φυτά βραχείας ημέρας (Short day plants, SDP), τα οποία ανθίζουν όταν το μήκος της ημέρας γίνει βραχύτερο από το κρίσιμο. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει συνήθως φυτά από μικρά γεωγραφικά πλάτη (καφεόδενδρο, βαμβάκι, ρύζι) ή είδη που ανθίζουν προς το τέλος του καλοκαιριού (χρυσάνθεμο). β) Φυτά μακράς ημέρας (Long day plants, LDP), που ανθίζουν όταν το μήκος της ημέρας γίνει μακρύτερο από το κρίσιμο. Κατά κανόνα, περιλαμβάνονται φυτικά είδη από μεγάλα γεωγραφικά πλάτη (π.χ. αγρωστώδη εύκρατων περιοχών). γ) Φυτά ουδέτερα ή αδιάφορα. Η άνθηση των φυτών αυτών δεν εξαρτάται από το μήκος της ημέρας. Η εμφάνιση ανθέων εξαρτάται από άλλους περιβαλλοντικούς ή ενδογενείς παράγοντες.

46 Τα φυτά χαρακτηρίζονται από διαφορετικές φωτοπεριοδικές αντιδράσεις άνθησης Η αρχική κατάταξη των φωτοπεριοδικών φυτών στις δύο μεγάλες κατηγορίες βαθμιαία έγινε περισσότερο πολύπλοκη, με την εισαγωγή υποομάδων με ορισμένα επί μέρους χαρακτηριστικά. Π.χ. το είδος της εξάρτησης της άνθησης από το μήκος της ημέρας: Υποχρεωτικά (ποιοτικά) φωτοπεριοδικά φυτά: Τα φυτά αυτά έχουν απόλυτη ανάγκη ενός μήκους ημέρας (SD ή LD) για να ανθίσουν. Προαιρετικά (ποσοτικά) φωτοπεριοδικά φυτά: Πρόκειται ουσιαστικά για ουδέτερα φυτά, των οποίων όμως η άνθιση επιταχύνεται ή επιβραδύνεται από ένα ορισμένο μήκος ημέρας (SD ή LD).

47 Η γεωγραφική εξάπλωση των φυτών σχετίζεται με τη φωτοπεριοδική τους απαίτηση Κρίσιμη φωτοπερίοδος: Το κρίσιμο όριο μήκους ημέρας κάτω από το οποίο (για τα φυτά μακράς ημέρας) και πάνω από το οποίο (για τα φυτά βραχείας ημέρας) δεν εμφανίζονται άνθη στα φωτοπεριοδικά φυτά. Η γεωγραφική εξάπλωση των φωτοπεριοδικών ειδών περιορίζεται από τις ανάγκες τους για ένα κρίσιμο μήκος ημέρας. Κοντά στον Ισημερινό επικρατούν τα φυτά βραχείας ημέρας, ενώ σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη ευνοείται η εξάπλωση των φυτών μακράς ημέρας.

48 Η γεωγραφική εξάπλωση των φυτών σχετίζεται με τη φωτοπεριοδική τους απαίτηση Η διακύμανση του μήκους της ημέρας σε εύκρατες περιοχές ευνοεί την εξάπλωση και των δύο τύπων φυτών, εφόσον βέβαια οι υπόλοιπες συνθήκες είναι ευνοϊκές. Για παράδειγμα, στη περιοχή της Λάρισας (40 Β) μπορούν να ανθίσουν οποιαδήποτε φυτά βραχείας ή μακράς ημέρας με κρίσιμο μήκος ημέρας μεταξύ 9 και 15 ωρών, όχι όμως και φυτά μακράς ημέρας της βόρειας Ευρώπης με κρίσιμο μήκος ημέρας άνω των 15 ωρών. Ορισμένα φωτοπεριοδικά φυτά, κυρίως σε περιοχές στις οποίες το μήκος της ημέρας δεν διαφέρει σημαντικά μεταξύ των εποχών (κοντά στον Ισημερινό), διαθέτουν αυξημένη φωτοπεριοδική ευαισθησία είναι δηλ. ικανά να διακρίνουν με μεγάλη ακρίβεια τις μεταβολές του μήκους της ημέρας.

49 Κρίσιμες αποσαφηνίσεις σχετικά με τις φωτοπεριοδικές αντιδράσεις άνθησης Η διάκριση μεταξύ φυτών βραχείας και μακράς ημέρας βασίζεται όχι στην ανάγκη για ένα συγκεκριμένο μήκος ημέρας (π.χ. ένα φυτό βραχείας ημέρας δεν ανθίζει κατ' ανάγκη σε βραχείες ημέρες), αλλά στη διαφορετική φωτοπεριοδική αντίδραση που παρουσιάζουν οι δύο αυτές κατηγορίες, όταν μεταβληθεί το μήκος της ημέρας.

50 Ιδανική διαγραμματική παρουσίαση της φωτοπεριοδικής αντίδρασης της άνθησης φυτών βραχείας και μακράς ημέρας, όταν μεταβάλλεται το μήκος της ημέρας.

51 Κρίσιμες αποσαφηνίσεις σχετικά με τις φωτοπεριοδικές αντιδράσεις άνθησης 1) Κάθε τύπος φυτών (SDP ή LDP) χαρακτηρίζεται από ένα κρίσιμο όριο μήκους ημέρας, κάτω από το οποίο (για τα μακράς ημέρας) και πάνω από το οποίο (για τα βραχείας ημέρας), δεν ανθίζουν. Με άλλα λόγια, τα φυτά μακράς ημέρας χρειάζονται ένα μήκος ημέρας μεγαλύτερο εκείνου της κρίσιμης φωτοπεριόδου (περίπου 11 ώρες στην εικόνα), ενώ τα φυτά βραχείας ημέρας χρειάζονται ένα μήκος ημέρας μικρότερο εκείνου της κρίσιμης φωτοπεριόδου (περίπου 16 ώρες στην εικόνα) για να ανθίσουν.

52 Κρίσιμες αποσαφηνίσεις σχετικά με τις φωτοπεριοδικές αντιδράσεις άνθησης 2) Στο παράδειγμα (και γενικά επίσης πολύ συχνά), παρατηρείται αλληλοκάλυψη μεταξύ των κρισίμων φωτοπεριόδων των δύο κατηγοριών φυτών. Επομένως, υπάρχει περίπτωση, το κρίσιμο μήκος ημέρας για ένα φυτό μακράς ημέρας να είναι μικρότερο εκείνου ενός φυτού βραχείας ημέρας. Σημασία έχει, όπως ήδη τονίστηκε, όχι η απόλυτη τιμή της κρίσιμης φωτοπεριόδου, αλλά οι τάσεις που εμφανίζονται όταν μεταβάλλεται η φωτοπερίοδος, δηλαδή η πρόοδος των εποχών

53 Κρίσιμες αποσαφηνίσεις σχετικά με τις φωτοπεριοδικές αντιδράσεις άνθησης 3) Τα περισσότερα φυτά βραχείας ημέρας, παρόλο που θα το περιμέναμε με μια πρώτη σκέψη, δεν ανθίζουν σε πολύ μικρά μήκη ημέρας. Η ανάγκη για ένα ελάχιστο μήκος ημέρας σχετίζεται, μεταξύ άλλων, και με την λειτουργία της φωτοσύνθεσης, δηλ. με τον επαρκή εφοδιασμό σε ενέργεια και υποστρώματα απαραίτητα για την διεξαγωγή ορισμένων μεταβολικών διαδικασιών που υποστηρίζουν την άνθηση.

54 Τι είναι τα βιολογικά ρολόγια; Οι φυτικοί οργανισμοί έχουν αναπτύξει, κατά την εξελικτική τους πορεία, την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τη διαχρονική εξέλιξη των γεωφυσικών ρυθμών (όπως τις ταλαντώσεις στο μήκος της ημέρας). Η ικανότητα αυτή οφείλεται στη ρυθμικότητα που παρουσιάζουν ορισμένες λειτουργίες τους, η οποία συνήθως συντονίζεται με τις ταλαντώσεις των γεωφυσικών ρυθμών του περιβάλλοντος. Με τον τρόπο αυτό δίδεται η δυνατότητα στους οργανισμούς αυτούς να μετρούν τον χρόνο, ούτως ώστε να προσαρμόζουν εγκαίρως τις λειτουργίες τους στις επικείμενες αλλαγές των συνθηκών του περιβάλλοντος.

55 Τι είναι τα βιολογικά ρολόγια; Βιολογικός ρυθμός είναι η ρυθμικότητα σε μια βιολογική λειτουργία υπό μορφή ταλαντώσεων. Η περίοδος των ταλαντώσεων (π.χ. περιημερήσια - 24 ώρες, περιετήσια - 1 έτος, περισεληνιακή - 28 μέρες, κ.λπ.) αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε βιολογικού ρυθμού. Οι μηχανισμοί οι οποίοι ευθύνονται για τη μέτρηση του χρόνου μέσω των βιολογικών ρυθμών, αναφέρονται ως βιολογικά ρολόγια. Οι ημερήσιοι ρυθμοί (βιολογικοί ρυθμοί με περιημερήσια περίοδο) αφορούν χαρακτηριστική έκφραση ρυθμικότητας λειτουργιών σε ένα μεγάλο αριθμό οργανισμών, από τους απλούστερους ευκαρυωτικούς έως τα σπερματόφυτα. Στις λειτουργίες που εκδηλώνουν ρυθμικότητα περιλαμβάνονται οι ρυθμοί αύξησης, η φωτοσύνθεση, η έκφραση γονιδίων, οι κυτταρικές διαιρέσεις, κ.α.

56 Τι είναι τα βιολογικά ρολόγια; Σε συνθήκες φυσικού περιβάλλοντος οι ημερήσιοι ρυθμοί οι οποίοι εκδηλώνονται στους φυτικούς οργανισμούς συγχρονίζονται στην αντικειμενική περίοδο των 24 ωρών του ημερήσιου κύκλου. Εάν τα φυτά μεταφερθούν από τη φυσική εναλλαγή φωτός/σκότους σε συνεχές σκότος ή συνεχή χαμηλό φωτισμό, ο ρυθμός συνήθως συνεχίζει να εκφράζεται τουλάχιστον για μια χρονική περίοδο ως ελεύθερος ρυθμός. Ο πειραματικός αυτός χειρισμός παρέχει ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη ενός μηχανισμού ενδογενούς ταλαντωτή (δηλ. μια κυκλική σειρά γεγονότων τα οποία συμβαίνουν ανεξάρτητα από το εξωτερικό περιβάλλον), ενώ ο ρυθμός χαρακτηρίζεται ως ενδογενής.

57 Ο μηχανισμός των βιολογικών ρολογιών περιλαμβάνει τρία βασικά εξαρτήματα: 1) Έναν ενδογενή ταλαντωτή ο οποίος παράγει το ρυθμό. Ο μηχανισμός του ταλαντωτή φαίνεται ότι περιλαμβάνει την συνεχή κυκλική διαδικασία σύνθεσης αποδόμησης μιας σειράς πρωτεϊνών που ονομάζονται ωρολογιακές πρωτεΐνες. Στο πειραματόφυτο Arabidopsis thaliana έχουν εντοπιστεί περισσότερες των 20.

58 Ο μηχανισμός των βιολογικών ρολογιών περιλαμβάνει τρία βασικά εξαρτήματα: 2) Έναν μηχανισμό αντίληψης των εισερχομένων ερεθισμάτων και διαβίβασης σήματος. Αφορά κυρίως σε συστήματα αντίληψης φωτεινών ερεθισμάτων από φωτοδέκτες. Τα ερεθίσματα ονομάζονται χρονοδότες, διότι μέσω αυτών ο φυτικός οργανισμός συγχρονίζει τον ενδογενή ταλαντωτή έτσι ώστε η υποκειμενική μέρα ή νύχτα (του ταλαντωτή) να συμπίπτει με την αντίστοιχη αντικειμενική (του τρέχοντος γεωφυσικού ρυθμού του περιβάλλοντος). Στο φυσικό περιβάλλον ο συγχρονισμός των ενδογενών ταλαντωτών είναι πιθανό να επιτυγχάνεται μέσω ανεπαίσθητων καθημερινών "διορθώσεων" οι οποίες συμβαίνουν κατά την ανατολή και δύση του ήλιου.

59 Ο μηχανισμός των βιολογικών ρολογιών περιλαμβάνει τρία βασικά εξαρτήματα: 3) Έναν μηχανισμό διαβίβασης των εξερχομένων εντολών οι οποίες σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές ελέγχουν καθορισμένες λειτουργίες του φυτικού οργανισμού.

60 Τα βασικά εξαρτήματα ενός βιολογικού ρολογιού.

61 Τι είναι το ανθογόνο; Ήδη από τη δεκαετία του 1930 είχε διατυπωθεί η άποψη ότι ένα ορμονικό μόριο (στο οποίο δόθηκε η ονομασία "ανθογόνο, florigen" ευθυνόταν για την επαγωγή της άνθησης ορισμένων φυτών μακράς ημέρας. Η άποψη αυτή είχε στηριχθεί σε πειραματικά δεδομένα που περιλάμβαναν εμβολιασμούς, σύμφωνα με τα οποία ένα άγνωστο μόριο μπορούσε να μετακινηθεί από τα φύλλα (περιοχή αντίληψης του μήκους της ημέρας) προς το κορυφαίο μερίστωμα του βλαστού και να προκαλέσει την επαγωγή σχηματισμού ανθέων. Ωστόσο η δομή του μορίου αυτού παρέμενε για δεκαετίες ένα αίνιγμα, διότι ενώ η δράση του και τα λειτουργικά του χαρακτηριστικά υπεδείκνυαν μία φυτορμόνη, τα δομικά του χαρακτηριστικά ήταν διαφορετικά.

62 Τι είναι το ανθογόνο; Πρόσφατα διευκρινίστηκε ότι το ανθογόνο είναι μια πρωτεΐνη (Flowering Locus T (FT)) της οποίας η σύνθεση επάγεται σε συνθήκες μακράς ημέρας. Η σύνθεση της πρωτεΐνης πραγματοποιείται στις ηθμαγγειώδεις δεσμίδες των φύλλων και συγκεκριμένα στα συνοδά κύτταρα των ηθμοσωλήνων. Στη συνέχεια μεταφέρεται μέσω του ηθμού στο κορυφαίο μερίστωμα του βλαστού όπου δεσμεύεται από κατάλληλη πρωτεΐνηυποδοχέα. Το σύμπλοκο FT-υποδοχέα μεταφέρεται στο πυρήνα των μεριστωματικών κυττάρων και αφυπνίζει τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την επαγωγή της άνθησης.

63 Η αντίληψη ενός μήκους ημέρας που είναι ευνοϊκό για την άνθηση από τα φύλλα προκαλεί τη σύνθεση του ανθογόνου FT στα συνοδά κύτταρα των ηθμοσωλήνων. Το ανθογόνο μεταφέρεται στους ηθμοσωλήνες μέσω των οποίων κατευθύνεται στο κορυφαίο μερίστωμα του βλαστού, όπου επάγει την άνθηση.

64 Σύνοψη επαγωγής της άνθησης στο Arabidopsis (LDP) και στο ρύζι (προαιρετικό SDP). Η αντίληψη μακρών ημερών από την ωρολογιακή πρωτεΐνη FKF1 ενεργοποιεί το μεταγραφικό παράγοντα CO και οδηγεί στη σύνθεση ανθογόνου FT. Η επίδραση ψύχους (εαρινοποίηση) προκαλεί την αποδόμηση της πρωτεΐνης FLC και η άνθηση δεν παρεμποδίζεται πλέον.

65 Στο ρύζι, η άνθηση επάγεται από βραχείες ημέρες μέσω ενός μηχανισμού στον οποίο συμμετέχουν ανάλογες πρωτεΐνες με αυτές του Arabidopsis. Η αντίληψη μακρών ημερών μέσω του PhyB παρεμποδίζει την ενεργοποίηση της ωρολογιακής πρωτεΐνης ενώ κάτω από ένα μήκος ημέρας παράγεται ανθογόνο και επάγεται η άνθηση.

66

67 Ο μηχανισμός της εαρινοποίησης στα σιτηρά εύκρατων κλιμάτων. Ο μηχανισμός ελέγχεται από την πρωτεΐνη VRN2, η οποία παρεμποδίζει την άνθηση εάν δεν συμβεί εαρινοποίηση. Εάν προηγηθεί η έκθεση των φυτών σε χαμηλές θερμοκρασίες, επάγεται η σύνθεση της πρωτεΐνης VRN1 η οποία παρεμποδίζει τη σύνθεση της VRN2. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει η σύνθεση της πρωτεΐνης VRN3 που είναι ομόλογη του ανθογόνου FT του Arabidopsis. Παράλληλα η αντίληψη κατάλληλου μήκους ημέρας συμβαίνει μέσω του φυτοχρώματος.

68 Ορισμένοι παράγοντες του περιβάλλοντος αλληλεπιδρούν με τον φωτοπεριοδισμό για τον καθορισμό του κατάλληλου χρόνου άνθησης Προκειμένου η αναπαραγωγική προσπάθεια να στεφθεί από επιτυχία, θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί οι ευνοϊκότερες συνθήκες του περιβάλλοντος, αλλά και η δυνατότητα του ατόμου να ανταπεξέλθει στη "δοκιμασία" αυτή. Η συμπλήρωση του σταδίου της νεανικότητας φαίνεται ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα φυτά, προκείμενου να εισέλθουν στο αναπαραγωγικό στάδιο ή να καταστούν ευαίσθητα σε άλλους παράγοντες που καθορίζουν την άνθηση.

69 Ορισμένοι παράγοντες του περιβάλλοντος αλληλεπιδρούν με τον φωτοπεριοδισμό για τον καθορισμό του κατάλληλου χρόνου άνθησης Φαίνεται ότι η νεανικότητα αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα που εξασφαλίζει (όταν παρέλθει) ότι τα φυτά είναι ικανά να αντεπεξέλθουν στο ενεργοβόρο στάδιο της αναπαραγωγής. Η αντίληψη της ηλικίας συμβαίνει μέσω πολλών μηχανισμών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η σταδιακή αύξηση των επιπέδων των σακχάρων που παράγονται και κυκλοφορούν στον ηθμό. Τα επίπεδα των σακχάρων καθορίζουν και τα επίπεδα τουλάχιστον δύο μορίων micrornas (mirnas), μέσω των οποίων δίδεται το πράσινο ή το κόκκινο φως για τη δρομολόγηση της άνθησης.

70 Ορισμένοι παράγοντες του περιβάλλοντος αλληλεπιδρούν με τον φωτοπεριοδισμό για τον καθορισμό του κατάλληλου χρόνου άνθησης Η μετάβαση από το στάδιο της νεανικότητας στο στάδιο της ωριμότητας χαρακτηρίζεται από μια σταδιακή ελάττωση των επιπέδων του mir156 (που επάγει τη σύνθεση παρεμποδιστών της άνθησης) και μια σταδιακή αύξηση των επιπέδων του mir172 (που προκαλεί ελάττωση των επιπέδων των παρεμποδιστών). Οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με τη σταδιακή συσσώρευση σακχάρων. Επομένως, καθώς η ηλικία του φυτού αυξάνεται, τα επίπεδα των παρεμποδιστών της άνθησης ελαττώνονται και αν συνδυαστούν και με άλλα ερεθίσματα (φωτοπερίοδο, εαρινοποίηση), δίδεται το πράσινο φως για την άνθηση.

71 Οι ενδογενείς παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν τη μετάβαση από το βλαστητικό στο αναπαραγωγικό στάδιο.

72 Ορισμένοι παράγοντες του περιβάλλοντος αλληλεπιδρούν με τον φωτοπεριοδισμό για τον καθορισμό του κατάλληλου χρόνου άνθησης Η θερμοπερίοδος (οι ημερονύκτιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος), παρ' όλον ότι δεν χαρακτηρίζεται από την αυστηρή επαναληπτικότητα και σταθερότητα της φωτοπεριόδου, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών. Τα περισσότερα φυτά αναπτύσσονται καλύτερα όταν η θερμοκρασία της νύκτας είναι χαμηλότερη της θερμοκρασίας της ημέρας, φαινόμενο που αποδίδεται με τον όρο θερμοπεριοδισμός.

73 Ορισμένοι παράγοντες του περιβάλλοντος αλληλεπιδρούν με τον φωτοπεριοδισμό για τον καθορισμό του κατάλληλου χρόνου άνθησης Η θερμοκρασία μπορεί επίσης να επηρεάσει και την φυσιολογική συμπεριφορά ενός φυτού έναντι της άνθησης: Ορισμένα φυτά βραχείας ημέρας αντιδρούν στις μεταβολές της φωτοπεριόδου μόνο σε κατάλληλη θερμοκρασία. Η εαρινοποίηση, δηλ. η απαίτηση μιας περιόδου χαμηλών θερμοκρασιών προκειμένου να γίνει επαγωγή της άνθησης, αποτελεί σημαντικό παράγοντα ελέγχου.

74 Ορισμένοι παράγοντες του περιβάλλοντος αλληλεπιδρούν με τον φωτοπεριοδισμό για τον καθορισμό του κατάλληλου χρόνου άνθησης Για παράδειγμα, η εαρινοποίηση της καρυδιάς απαιτεί 700 έως 1500 ώρες ψύχους χαμηλότερες των 7 C προκειμένου να γίνει επαγωγή της άνθησης. Σε πολλές περιπτώσεις ο φωτοπεριοδισμός συνδυάζεται με την εαρινοποίηση, συνεπώς τα φυτά αποκτούν επακριβείς πληροφορίες για την εποχή στην οποία ανθίζουν. Το μήκος της ημέρας δεν παρέχει από μόνο του επαρκείς ενδείξεις για το είδος της εποχής (φθινόπωρο ή άνοιξη), εάν όμως συνδυαστεί με την εαρινοποίηση επιβεβαιώνει την πάροδο του χειμώνα.

75 Ορισμένοι παράγοντες του περιβάλλοντος αλληλεπιδρούν με τον φωτοπεριοδισμό για τον καθορισμό του κατάλληλου χρόνου άνθησης Πολλά φυτά μακράς ημέρας παραμένουν στο βλαστητικό στάδιο, ακόμη και κάτω από ευνοϊκές συνθήκες φωτοπεριόδου, έως ότου υποστούν εαρινοποίηση. Σε ορισμένα φυτά οι βραχείες ημέρες ή ο χειρισμός με φυτορμόνες μπορεί να υποκαταστήσει την επίδραση της εαρινοποίησης. Από την άλλη πλευρά το φαινόμενο της εαρινοποίησης δεν αφορά τα περισσότερα φυτά βραχείας ημέρας, αφού αυτά που εξαπλώνονται κοντά στον Ισημερινό (όπως το ρύζι) δεν έχουν ποτέ την εμπειρία των χαμηλών θερμοκρασιών και της εναλλαγής των εποχών.

76 Ενδογενείς και περιβαλλοντικοί παράγοντες οι οποίοι πρέπει να συνδυαστούν προκειμένου να ανθίσει ένα φυτό.

77 Εμφανίζουν τα φυτά κίνηση; Παρ όλον ότι οι κινήσεις που παρουσιάζουν τα φυτά δεν είναι τόσο ταχείες και εντυπωσιακές όσο αυτές των ζώων, είναι ευρέως διαδεδομένες και δίδουν τη δυνατότητα εγκλιματισμού στις επικρατούσες συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Mε βάση τον μηχανισμό που ευθύνεται για την εμφάνισή τους, oι κινήσεις των φυτών ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες: α. Αυξητικές κινήσεις, που οφείλονται σε διαφορετικούς ρυθμούς αύξησης των αντίθετων πλευρών ενός οργάνου με τελικό αποτέλεσμα τη στρέψη του προς μία κατεύθυνση. Χαρακτηρίζονται ως μη αντιστρεπτές. β. Κινήσεις σπαργής, που προκαλούνται από αντιστρέψιμες μεταβολές στην πίεση σπαργής των κυττάρων εξειδικευμένων ιστών. Οι κινήσεις αυτές σε πολλές περιπτώσεις είναι ταχείες.

78 Τι είναι οι τροπισμοί; Πρόκειται για αυξητικές κινήσεις φυτικών οργάνων που επάγονται από μονόπλευρα ερεθίσματα. Οι σημαντικότερες μορφές τροπισμών είναι ο βαρυτροπισμός, ο φωτοτροπισμός και ο υδροτροπισμός. Οι μηχανισμοί αυτοί εξασφαλίζουν την εδραίωση και διατήρηση του ακριβούς προσανατολισμού των φυτικών οργάνων, αλλά και μία στοιχειώδη αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου. Δίδεται η δυνατότητα της εξεύρεσης των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων και του νερού στο έδαφος, ενώ η αξιοποίηση φωτεινών ερεθισμάτων από τα φύλλα και το βλαστό εξασφαλίζει την παροχή ενέργειας. Ως αυξητικές κινήσεις οι τροπισμοί παρατηρούνται μόνον σε όργανα τα οποία διατηρούν την ικανότητα αύξησης.

79 Η αντίληψη της κατεύθυνσης των ακτίνων της προσπίπτουσας ακτινοβολίας: Ο φωτοτροπισμός ως μηχανισμός αναζήτησης της ενεργειακής πηγής Ο φωτοτροπισμός αποτελεί την απάντηση φυτικών οργάνων, με τη μορφή αυξητικής κίνησης, σε ένα μονόπλευρο φωτεινό ερέθισμα. Ο φωτοτροπισμός έχει θεμελιώδη σημασία για την επιβίωση των φυτικών οργανισμών, κυρίως κατά το κρίσιμο στάδιο της ανάδυσης από το έδαφος των νεαρών αρτίβλαστων. Μέσω αυτού αποκτάται ο κατάλληλος προσανατολισμός των νεαρών υπέργειων οργάνων ώστε να εξασφαλίζεται η παροχή αλλά και η αποδοτικότερη εκμετάλλευση της ενεργειακής πηγής, δηλ. της ηλιακής ακτινοβολίας. Οι βλαστοί και τα υπέργεια όργανα παρουσιάζουν θετικό φωτοτροπισμό (στρέφονται προς το ερέθισμα).

80 Α. Τα κολεόπτιλα κριθαριού στρέφονται προς ένα μονόπλευρο φωτεινό ερέθισμα. Β. Εάν η κορυφή του κολεόπτιλου καλυφθεί, τότε αυτό δεν αντιλαμβάνεται το ερέθισμα και δεν παρατηρείται στρέψη προς τη πηγή φωτισμού. Γ. Το ίδιο συμβαίνει εάν η κορυφή αφαιρεθεί με ένα ξυράφι.

81 Η αντίληψη φωτοτροπικών ερεθισμάτων βασίζεται στην απορρόφηση μπλε φωτός από τις φωτοτροπίνες Από τα φάσματα δράσης των φωτοτροπικών αντιδράσεων διαφόρων φυτικών οργάνων προκύπτει ότι η αποτελεσματικότερη φασματική περιοχή είναι η μπλέ και ένα τμήμα της υπεριώδους ακτινοβολίας. Οι υπεύθυνοι φωτοδέκτες είναι οι φωτοτροπίνες 1 και 2. Οι φωτοτροπίνες, εκτός του φωτοτροπισμού, εμπλέκονται στο άνοιγμα των στομάτων, καθώς και στις κινήσεις των χλωροπλαστών. Οι φωτοτροπίνες, όπως και τα φυτοχρώματα, παρουσιάζουν φωτοεπαγώμενη δράση κινάσης. Με την απορρόφηση φωτονίων η διαμόρφωση του μορίου τους μεταβάλλεται και μπορούν πλέον είτε να αυτοφωσφορυλιωθούν, είτε να φωσφορυλιώσουν άλλες πρωτεΐνες, οπότε ξεκινά η διαβίβαση σήματος.

82 Η αυξίνη παίζει πρωτεύοντα ρόλο στο φωτοτροπισμό Μονόπλευρος φωτισμός κολεόπτιλων καλαμποκιού προκαλεί ανακατανομή της αυξίνης και αύξηση της συγκέντρωσής της στη σκοτιζόμενη πλευρά του οργάνου

83 Μονόπλευρος φωτισμός και ανακατανομή της αυξίνης. Α. Εάν ένας κύβος agar τοποθετηθεί στο κομμένο άκρο συλλέγοντας την αυξίνη. Β. Η ίδια περίπου ποσότητα αυξίνης συλλέγεται στον κύβο όταν το κολεόπτιλο εκτεθεί σε μονόπλευρο φωτεινό ερέθισμα. Γ. Εάν το κολεόπτιλο, αλλά και ο κύβος agar διαχωριστούν πλήρως, δεν παρατηρείται ανισοκατανομή της αυξίνης. Δ. Εάν ο διαχωρισμός του κολεόπτιλου δεν είναι πλήρης, τότε παρατηρείται ανακατανομή της αυξίνης και συλλέγεται μεγαλύτερη ποσότητα αυτής από τη σκοτιζόμενη πλευρά.

84 Α. Σε ένα κολεόπτιλο του οποίου οι δύο πλευρές του δέχονται την ίδια ένταση φωτισμού η αυξίνη παράγεται από το κορυφαίο μερίστωμα και μετακινείται ομοιόμορφα προς τη βάση. Β. Σε ένα κολεόπτιλο το οποίο δέχεται μονόπλευρο φωτεινό ερέθισμα παρατηρείται οριζόντια ανακατανομή αυξίνης και αύξηση της συγκέντρωσης στη σκιαζόμενη (σκοτεινότερη) πλευρά οπότε παρατηρούνται υψηλότεροι ρυθμοί αύξησης στα κύτταρα της πλευράς αυτής και κάμψη του οργάνου.

85 Η αντίληψη του ερεθίσματος της βαρύτητας: Ο βαρυτροπισμός και η στοιχειώδης αντίληψη του χώρου Ο βαρυτροπισμός αποτελεί την απάντηση φυτικών οργάνων, με τη μορφή αυξητικής κίνησης, στο ερέθισμα της βαρύτητας. Η βαρύτητα ασκείται συνεχώς σε κάθε αντικείμενο με σταθερή κατεύθυνση και ένταση. Ο βαρυτροπισμός έχει θεμελιώδη σημασία για την επιβίωση των φυτικών οργανισμών, κυρίως κατά το κρίσιμο στάδιο της ανάδυσης από το έδαφος και της εγκαθίδρυσης των νεαρών αρτίβλαστων. Μέσω αυτού τα νεαρά υπέργεια όργανα απομακρύνονται από το έδαφος ενώ η ρίζα διεισδύει σε βαθύτερα στρώματα εδάφους προς αναζήτηση νερού και θρεπτικών συστατικών.

86 Η αντίληψη του ερεθίσματος της βαρύτητας: Ο βαρυτροπισμός και η στοιχειώδης αντίληψη του χώρου Επομένως, ανεξάρτητα από την ύπαρξη φωτισμού, οι ρίζες κατευθύνονται προς το ερέθισμα (θετικός βαρυτροπισμός), ενώ οι βλαστοί απομακρύνονται από αυτό (αρνητικός βαρυτροπισμός). Η κάμψη των ριζών οφείλεται συνήθως σε ένα συνδυασμό προώθησης (στην ανώτερη) και παρεμπόδισης (στην κατώτερη) της αύξησης των αντίθετων πλευρών του οργάνου. Η βαρυτροπική αντίδραση χαρακτηρίζεται ως "φαινόμενο κρίσιμου ορίου", επειδή γίνεται αντιληπτή μόνον όταν η δόση του ερεθίσματος ξεπεράσει ένα ορισμένο ελάχιστο κρίσιμο όριο (κατώφλι).

87 Αρνητικός βαρυτροπισμός βλαστού στο φυτό Kalanchoe sp. Η γλάστρα με το φυτό παρέμεινε σε οριζόντια θέση για 24 h. Ο φωτισμός ήταν διάχυτος, ώστε να μη παρεμβληθούν αντιδράσεις φωτοτροπισμού.

88 Ο μηχανισμός αντίληψης βαρυτροπικών ερεθισμάτων περιλαμβάνει την "ελεύθερη πτώση" υποκυτταρικών συστατικών Τα πειραματικά δεδομένα έχουν επιβεβαιώσει τη θεωρία των στατολίθων. Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή, η αλλαγή προσανατολισμού ενός οργάνου ως προς το πεδίο βαρύτητας γίνεται αντιληπτή λόγω της ελεύθερης πτώσης υποκυτταρικών οργανιδίων σε εξειδικευμένα κύτταρα (στατοκύτταρα). Τα κύτταρα αυτά περιέχουν χαρακτηριστικούς αμυλοπλάστες (στατόλιθους) με ογκώδεις αμυλόκκοκους οι οποίοι μετακινούνται ανάλογα με την κλίση του οργάνου ως προς το άνυσμα του πεδίου βαρύτητας. Η μετακίνηση των στατολίθων οφείλεται στην υψηλότερη πυκνότητά τους (λόγω της έντονης εναπόθεσης αμύλου) σε σχέση με αυτήν του κυτταροπλάσματος που τους περιβάλλει.

89 Ο μηχανισμός αντίληψης βαρυτροπικών ερεθισμάτων περιλαμβάνει την "ελεύθερη πτώση" υποκυτταρικών συστατικών Η μετακίνηση μπορεί να επιβεβαιωθεί και από απλές μικροσκοπικές παρατηρήσεις, ενώ οι χρόνοι κατακρήμνισης των στατολίθων συμπίπτουν με τους χρόνους αντίληψης του ερεθίσματος. Οι αμυλόκοκκοι των στατοκυττάρων διατηρούνται ακόμη και σε περιόδους έντονης έλλειψης ενέργειας, ενώ εάν αποδομηθούν με κατάλληλους πειραματικούς χειρισμούς τα φυτά δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τα βαρυτροπικά ερεθίσματα. Στις νεαρές ρίζες τα στατοκύτταρα απαντώνται στην καλύπτρα. Εάν αφαιρεθεί η καλύπτρα, η ρίζα δεν αντιλαμβάνεται πλέον γεωτροπικά ερεθίσματα. Στους νεαρούς βλαστούς τα στατοκύτταρα κατανέμονται σε όλο το μήκος τους εξωτερικά από τον κολεό της δέσμης.

90 Επιμήκης τομή πρωτογενούς ρίζας καλαμποκιού. Χρώση ιωδίου. Διακρίνεται η περιοχή του στατεγχύματος της οποίας οι ογκώδεις αμυλοπλάστες έχουν χρωστεί σε μελανή απόχρωση.

91 Απλουστευμένο διάγραμμα των σταδίων αντίληψης της βαρύτητας, διαβίβασης σήματος και στρέψης ενός ακρορριζίου.

92 Η οριζόντια τοποθέτηση της ρίζας (σε χρόνο 0s, στο κέντρο του σχήματος) προκαλεί κατακρήμνιση των στατολίθων (απεικονίζονται στο δεξί μέρος της εικόνας) η οποία ολοκληρώνεται μέσα σε 10 min.

93 Η πτώση των στατολίθων έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή του ph των κυττάρων της καλύπτρας, καθώς και ανακατανομή των πρωτεϊνών PIN (κόκκινες κουκκίδες στα ένθετα δεξιά).

94 Ο εντοπισμός των πρωτεϊνών αυτών στην κατάλληλη πλευρά των κυττάρων προκαλεί μονόδρομη μεταφορά της αυξίνης προς την κατώτερη πλευρά του οργάνου που προκαλεί την στρέψη.

8.1. Η αντίληψη των ερεθισμάτων από το εξωτερικό αβιοτικό περιβάλλον και οι αντιδράσεις των φυτών

8.1. Η αντίληψη των ερεθισμάτων από το εξωτερικό αβιοτικό περιβάλλον και οι αντιδράσεις των φυτών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Eξωτερικός συντονισμός: Η αντίληψη των ερεθισμάτων και ο συντονισμός των λειτουργιών με τις συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό αβιοτικό περιβάλλον 8.1. Η αντίληψη των ερεθισμάτων από το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ Θερινό εξάμηνο 2011 ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΑ Τα πιο διαδεδομένα είδη της γήινης βλάστησης βάση διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Τα φυτά είναι Περίπλοκοι Οργανισμοί με Στοιχειώδη (;) Νοημοσύνη που Αρμόζει στο Στυλ της Ζωής τους. openeclass

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Τα φυτά είναι Περίπλοκοι Οργανισμοί με Στοιχειώδη (;) Νοημοσύνη που Αρμόζει στο Στυλ της Ζωής τους. openeclass ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Τα φυτά είναι Περίπλοκοι Οργανισμοί με Στοιχειώδη (;) Νοημοσύνη που Αρμόζει στο Στυλ της Ζωής τους openeclass gliak@aua.gr Διαθέτουν νοημοσύνη τα φυτά; 1. Έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί Η ζωή στον πλανήτη μας στηρίζεται στην ενέργεια του ήλιου. Η ενέργεια αυτή εκπέμπεται με τη μορφή ακτινοβολίας. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβιολογία (ΒΙΟΛ-463) 3 η Ενότητα Φωτορύθμιση μεταβολικών μονοπατιών, Φωτομορφογενετικές αποκρίσεις

Φωτοβιολογία (ΒΙΟΛ-463) 3 η Ενότητα Φωτορύθμιση μεταβολικών μονοπατιών, Φωτομορφογενετικές αποκρίσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Φωτοβιολογία (ΒΙΟΛ-463) 3 η Ενότητα Φωτορύθμιση μεταβολικών μονοπατιών, Φωτομορφογενετικές αποκρίσεις Κοτζαμπάσης Κυριάκος Καθηγητής Τμήμα Βιολογίας ΦΩΤΟΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Σπέρματα και Καρποί. Το σπέρμα είναι μία πολυκύτταρη δομή με την οποία διασπείρονται τα ανθόφυτα

Σπέρματα και Καρποί. Το σπέρμα είναι μία πολυκύτταρη δομή με την οποία διασπείρονται τα ανθόφυτα Ο καρπός φέρει και προστατεύει τα σπέρματα: μια βοηθητική δομή του κύκλου ζωής των ανθοφύτων Το σπέρμα είναι μία πολυκύτταρη δομή με την οποία διασπείρονται τα ανθόφυτα Σπέρματα και Καρποί Γονιμοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Στο 3 ο κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφική ομάδα πραγματεύεται την ενέργεια και την σχέση που έχει αυτή με τους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

AYΞΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

AYΞΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ AYΞΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ Χ.Κ. ΚΙΤΣΑΚΗ 2008 1 Αντικείμενα της ενότητας Ορισμοί και έννοιες Σκοπός των διεργασιών της ανάπτυξης Πού και πώς πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοσύνθεση: η διεργασία που τρέφει τη βιόσφαιρα. η τροφή

Φωτοσύνθεση: η διεργασία που τρέφει τη βιόσφαιρα. η τροφή Φυσιολογία Φυτών Φυσιολογία Φυτών Πως λειτουργεί ένα ακίνητος οργανισμός? Πως αντιμετωπίζει βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες καταπόνησης? Πως σχετίζεται η ακινησία με το γεγονός ότι η τροφή των φυτών

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία 5 η Ενότητα Παραγωγικότητα (Εισαγωγή) Εισηγητής: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

υπέργειο στηρικτικό όργανο σύνδεσµος υπέργειων οργάνων µε ρίζα

υπέργειο στηρικτικό όργανο σύνδεσµος υπέργειων οργάνων µε ρίζα λειτουργικότητα βλαστού βλαστός υπέργειο στηρικτικό όργανο σύνδεσµος υπέργειων οργάνων µε ρίζα στηρίζει φύλλα, άνθη, καρπούς παράγει νέους ιστούς και όργανα (ιστογένεση/οργανογένεση) ο πράσινος βλαστός

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία Φυτών Προσανατολισµός της ρίζας. Λειτουργία. ΦυσιολογίαΦυτών3 ου Εξαµήνου. Μπουράνης, Σ. Χωριανοπούλου 1

Φυσιολογία Φυτών Προσανατολισµός της ρίζας. Λειτουργία. ΦυσιολογίαΦυτών3 ου Εξαµήνου. Μπουράνης, Σ. Χωριανοπούλου 1 Λειτουργία Ο προσανατολισµός της ρίζας προς το έδαφος ΦυσιολογίαΦυτών3 ου Εξαµήνου. Μπουράνης, Σ. Χωριανοπούλου 1 Η πρωτογενής ρίζα αναπτύσσεται προς την κατεύθυνση της βαρύτητας γεωτροπισµός ή θετικός

Διαβάστε περισσότερα

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΟ 3 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Γ. Β1 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί

Διαβάστε περισσότερα

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2 78 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΥΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (μακροφύκη φυτοπλαγκτόν) ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠAΡΑΓΩΓΟΙ ( μετατρέπουν ανόργανα συστατικά σε οργανικές ενώσεις ) φωτοσύνθεση 6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12

Διαβάστε περισσότερα

Ρίζα. νερού και θρεπτικών. Στήριξη και πρόσληψη

Ρίζα. νερού και θρεπτικών. Στήριξη και πρόσληψη Ρίζα νερού και θρεπτικών Στήριξη και πρόσληψη Η ρίζα Ρόλος 1. στήριξη 2. πρόσληψη νερού & αλάτων 3. παραγωγή ορμονών (κυτοκινίνη & γιβερελίνη) 4. αποταμίευση μερική αυτονομία στη διαχείριση των υδατανθράκων,

Διαβάστε περισσότερα

Το φωσφορικό ανιόν δεν ανάγεται µέσα στο φυτό. Παραµένει στην υψηλότερη οξειδωτική µορφή του

Το φωσφορικό ανιόν δεν ανάγεται µέσα στο φυτό. Παραµένει στην υψηλότερη οξειδωτική µορφή του Το φωσφορικό ανιόν δεν ανάγεται µέσα στο φυτό Παραµένει στην υψηλότερη οξειδωτική µορφή του 1)ελεύθερο Pi (inorganic phosphate) 2)προσαρτηµένο ως φωσφορική οµάδα πάνω σε κάποιο µόριο το συµβολίζουµε ως

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβιολογία (ΒΙΟΛ-463) 1 η Ενότητα Φωτονιακή πληροφορία και φωτοελεγχόμενες αποκρίσεις

Φωτοβιολογία (ΒΙΟΛ-463) 1 η Ενότητα Φωτονιακή πληροφορία και φωτοελεγχόμενες αποκρίσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Φωτοβιολογία (ΒΙΟΛ-463) 1 η Ενότητα Φωτονιακή πληροφορία και φωτοελεγχόμενες αποκρίσεις Κοτζαμπάσης Κυριάκος Καθηγητής Τμήμα Βιολογίας ΦΩΤΟΒΙΟΛΟΓΙΑ http://www.unil.ch/cig/en/home/menuinst/research/research-groups/prof-fankhauser.html

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Το φυτικό κύτταρο Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Στέρεα και ελαστική στοιβάδα που περιβάλλει το φυτικό κύτταρο Καθορίζει και διατηρεί το σχήμα και το μέγεθος του κυττάρου Προστατευτική

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος ζωής. Αύξηση. Διαφοροποίηση. Ανάπτυξη

Κύκλος ζωής. Αύξηση. Διαφοροποίηση. Ανάπτυξη Κύκλος ζωής Αύξηση Διαφοροποίηση Ανάπτυξη Αύξηση Μη αναστρέψιμη μεγέθυνση των κυττάρων, συνοδευόμενη από βιοσύνθεση νέων πρωτοπλασματικών συστατικών Κυτταρική διαίρεση Κυτταρική επιμήκυνση Διαφοροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Σπέρματα και Καρποί. Το σπέρμα είναι μία πολυκύτταρη δομή με την οποία διασπείρονται τα ανθόφυτα

Σπέρματα και Καρποί. Το σπέρμα είναι μία πολυκύτταρη δομή με την οποία διασπείρονται τα ανθόφυτα Ο καρπός φέρει και προστατεύει τα σπέρματα: μια βοηθητική δομή του κύκλου ζωής των ανθοφύτων Το σπέρμα είναι μία πολυκύτταρη δομή με την οποία διασπείρονται τα ανθόφυτα Σπέρματα και Καρποί Γονιμοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία 6 η Ενότητα Βασικές διαδικασίες πρωτογενούς παραγωγικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμιστές της Αύξησης των Φυτών BRs, )

Ρυθμιστές της Αύξησης των Φυτών BRs, ) Ρυθμιστές της Αύξησης των Φυτών BRs, ) 1 Πορεία παρουσίασης των Καθοριστικοί Σταθμοί BRs στην ανακάλυψη των ΒRs Δομή των κυριότερων ενδογενών μορφών Μεταβολισμός των BRs Βιοσύνθεση Διακίνηση Καταβολισμός

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου Οργανική Χημεία Κεφάλαια 12 &13: Φασματοσκοπία μαζών και υπερύθρου 1. Γενικά Δυνατότητα προσδιορισμού δομών με σαφήνεια χρησιμοποιώντας τεχνικές φασματοσκοπίας Φασματοσκοπία μαζών Μέγεθος, μοριακός τύπος

Διαβάστε περισσότερα

Ανθοκομία (Εργαστήριο)

Ανθοκομία (Εργαστήριο) Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 Πολλαπλασιασμός ανθοκομικών φυτών 2 Στα θερμοκήπια

Διαβάστε περισσότερα

Τα ορμονικά μόρια και η διαχείριση τους μέσα στο φυτό

Τα ορμονικά μόρια και η διαχείριση τους μέσα στο φυτό Φυσιολογία Φυτών Διαχείριση ορμονικών μορίων Τα ορμονικά μόρια και η διαχείριση τους μέσα στο φυτό Φυσιολογία Φυτών 3 ου Εξαμήνου Δ. Μπουράνης, Σ. Χωριανοπούλου 1 Φυσιολογία Φυτών Διαχείριση ορμονικών

Διαβάστε περισσότερα

Το φυτικό σώμα απαρτίζεται από μεριστωματικούς και μόνιμους ιστούς

Το φυτικό σώμα απαρτίζεται από μεριστωματικούς και μόνιμους ιστούς Το φυτικό σώμα απαρτίζεται από μεριστωματικούς και μόνιμους ιστούς Iστός: Μια ομάδα παρόμοιων σε μορφή κυττάρων, τα οποία βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους, διαθέτουν ομοειδές περιεχόμενο και επιτελούν συγκεκριμένη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

Δx

Δx Ποια είναι η ελάχιστη αβεβαιότητα της ταχύτητας ενός φορτηγού μάζας 2 τόνων που περιμένει σε ένα κόκκινο φανάρι (η η μέγιστη δυνατή ταχύτητά του) όταν η θέση του μετράται με αβεβαιότητα 1 x 10-10 m. Δx

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΕΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΕΝΑΕΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Συστατικά αέρα Ηλιακή ακτινοβολία Θερμοκρασία αέρα Υγρασία αέρα Συστατικά ατμοσφαιρικού αέρα Οξυγόνο Συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ

ΦΑΣΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ: Τα άτομα έχουν διακριτές ενεργειακές στάθμες Τα άτομα και μόρια, βρίσκονται σε διακριτές ενεργειακές στάθμες και Υφίστανται μεταβάσεις μεταξύ αυτών των ενεργειακών σταθμών όταν αλληλεπιδρούν

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Διάλεξης: Φωτισμός της καλλιέργειας με τεχνολογία LED. Δυνατότητες και προοπτικές. Χ. Λύκας

Τίτλος Διάλεξης: Φωτισμός της καλλιέργειας με τεχνολογία LED. Δυνατότητες και προοπτικές. Χ. Λύκας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» Μάθημα: «Επίδραση του αβιοτικού και βιοτικού περιβάλλοντος στην παραγωγή των φυτών» Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ H ANAΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ H ANAΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ H ANAΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΡΥΔΑ - ΤΜΗΜΑ Γ3 5/3/2017 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2.1 Περιγραφή του προβλήματος. 2.2

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας. Σύνθεση χρωμάτων

Φύλλο Εργασίας. Σύνθεση χρωμάτων Φύλλο Εργασίας Σύνθεση χρωμάτων Η ώρα της πρόβλεψης Τι χρώμα έχουν τα πορτοκάλια; Μπορούμε να τα δούμε κίτρινα; (χωρίς να τα βάψουμε!). Αν ΝΑΙ, πώς; Μπορούμε να τα δούμε μπλε; Αν ΝΑΙ, πώς; Η ώρα της πειραματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΩΣ

ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΩΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ Φυτική ορμόνη Κυτοκινίνες Αυξίνες Γιββερελλίνες Αμπσισικό οξύ Αιθυλένιο ΑΥΞΗΣΕΩΣ Η αποτελεσματικότητά τους Ουσία που σε πολύ μικρή συγκέντρωση προκαλεί κάποια φυσιολογική αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Θερινό εξάμηνο 2011 Αύξηση Η μη αντιστρέψιμη μεγέθυνση ή διόγκωση, που συνοδεύεται από

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Μεταβολισμός. Ενότητα 3.1: Ενέργεια και Οργανισμοί Ενότητα 3.2: Ένζυμα - Βιολογικοί Καταλύτες

KΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Μεταβολισμός. Ενότητα 3.1: Ενέργεια και Οργανισμοί Ενότητα 3.2: Ένζυμα - Βιολογικοί Καταλύτες KΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Μεταβολισμός Ενότητα 3.1: Ενέργεια και Οργανισμοί Ενότητα 3.2: Ένζυμα - Βιολογικοί Καταλύτες Να συμπληρώσετε με τους κατάλληλους όρους τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: 1. Ο καταβολισμός περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμιστές της Αύξησης των Φυτών. PGR (Plant Growth Regulators)

Ρυθμιστές της Αύξησης των Φυτών. PGR (Plant Growth Regulators) Ρυθμιστές της Αύξησης των Φυτών PGR (Plant Growth Regulators) 1 Παράγοντες ελέγχου της ανάπτυξης των φυτών Χημικοί παράγοντες (ενδογενείς ή εξωγενείς) Περιβαλλοντικοί παράγοντες (φως φωτοπερίοδος, θερμοκρασία)

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακές ασκήσεις Α και Β Γυμνασίου

Εργαστηριακές ασκήσεις Α και Β Γυμνασίου Εργαστηριακές ασκήσεις Α και Β Γυμνασίου Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤOΣΥΝΘΕΣΗ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή.

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή. 5ο ΓΕΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Μ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ 2/4/2014 Β 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

Το φύλλο. Λειτουργία. Η ανατομία του, εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες: νερό, φως, θερμοκρασία, άνεμος

Το φύλλο. Λειτουργία. Η ανατομία του, εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες: νερό, φως, θερμοκρασία, άνεμος Το φύλλο Δομή Λειτουργία Η ανατομία του, εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες: νερό, φως, θερμοκρασία, άνεμος 3 ιστολογικά συστήματα: επιδερμίδα μεσόφυλλο ηθμαγγειώδεις δεσμίδες Η ανατομία του φύλλου

Διαβάστε περισσότερα

Προκριματικός διαγωνισμός για την 14 th EUSO 2016 στην Βιολογία. Μικροσκοπική παρατήρηση φυτικών κυττάρων Ανίχνευση αμύλου και πρωτεϊνών

Προκριματικός διαγωνισμός για την 14 th EUSO 2016 στην Βιολογία. Μικροσκοπική παρατήρηση φυτικών κυττάρων Ανίχνευση αμύλου και πρωτεϊνών Ε.Κ.Φ.Ε. ΑΙΓΑΛΕΩ Ε.Κ.Φ.Ε. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Προκριματικός διαγωνισμός για την 14 th EUSO 2016 στην Βιολογία Ονοματεπώνυμα μελών ομάδας 1) 2) 3) Σχολείο: Σάββατο 5/12/2015 Διάρκεια: 45 λεπτά Μικροσκοπική

Διαβάστε περισσότερα

AMINEMAX και ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

AMINEMAX και ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ AMINEMAX και ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Το AMINΕMAX παραλαμβάνεται από κανονική ενζυματική υδρόλυση με πρώτες ύλες από σπόρους σιτηρών και καλαμποκιού σε ισορροπία με μείγμα από ειδικά ένζυμα ( Έξω πρωτει πρωτεΐνάσες-

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση του φυτικού σώματος (Φ.Σ.): Τα φυτικά όργανα

Οργάνωση του φυτικού σώματος (Φ.Σ.): Τα φυτικά όργανα Οργάνωση του φυτικού σώματος (Φ.Σ.): Τα φυτικά όργανα Το πέρασμα από το μονοκύτταρο στο πολυκύτταρο επίπεδο οργάνωσης, όπως εκδηλώνεται στα ανώτερα φυτά, είναι μια σταδιακή και πολύπλοκη διεργασία στην

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φυσικά μεγέθη: Ονομάζονται τα μετρήσιμα μεγέθη που χρησιμοποιούμε για την περιγραφή ενός φυσικού φαινομένου. Τέτοια μεγέθη είναι το μήκος, το εμβαδόν, ο όγκος,

Διαβάστε περισσότερα

26/5/2015. Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις. Μήκος κύµατος φωτός (nm) φως. Σάκχαρα πρίσµα

26/5/2015. Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις. Μήκος κύµατος φωτός (nm) φως. Σάκχαρα πρίσµα Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης Φάσµα απορρόφησης της χρωστικής ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Φωτοσύνθεση» Ορεστιάδα 2015 Φωτοσύνθεση CO 2 +2H 2 S (CH 2 O) + H 2 O + 2S 6CO 2 +12H 2 O C 6

Διαβάστε περισσότερα

Η θερμική υπέρυθρη εκπομπή της Γης

Η θερμική υπέρυθρη εκπομπή της Γης Η θερμική υπέρυθρη εκπομπή της Γης Δορυφορικές μετρήσεις στο IR. Θεωρητική θεώρηση της τηλεπισκόπισης της εκπομπήςτηςγήινηςακτινοβολίαςαπό δορυφορικές πλατφόρμες. Μοντέλα διάδοσης της υπέρυθρης ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Τρεις στρατηγικές αντιμετώπισης της υδατικής καταπόνησης

Τρεις στρατηγικές αντιμετώπισης της υδατικής καταπόνησης Τρεις στρατηγικές αντιμετώπισης της υδατικής καταπόνησης Διαφυγή Αποφυγή Ανθεκτικότητα Δ ι α φ υ γ ή Επιλέγεται από ετήσιες ή εφήμερες μορφές ζωής. Τα φυτά αυτά ολοκληρώνουν τον βιολογικό τους κύκλο μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Φασματοφωτομετρία. Φασματοφωτομετρία είναι η τεχνική στην οποία χρησιμοποιείται φως για τη μέτρηση της συγκέντρωσης χημικών ουσιών.

Φασματοφωτομετρία. Φασματοφωτομετρία είναι η τεχνική στην οποία χρησιμοποιείται φως για τη μέτρηση της συγκέντρωσης χημικών ουσιών. Φασματοφωτομετρία Φασματοφωτομετρία είναι η τεχνική στην οποία χρησιμοποιείται φως για τη μέτρηση της συγκέντρωσης χημικών ουσιών. Το λευκό φως που φτάνει από τον ήλιο περιέχει φωτόνια που πάλλονται σε

Διαβάστε περισσότερα

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους σε πολλά επίπεδα στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα).

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). ΒΙΟΛΟΓΙΑ Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). Είδη οργανισμών Υπάρχουν δύο είδη οργανισμών: 1. Οι μονοκύτταροι, που ονομάζονται μικροοργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα Η πορεία σχηματισμού του αμύλου στους χλωροπλάστες και της σακχαρόζης στο κυτταρόπλασμα Η πορεία σχηματισμού του αμύλου

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβιολογία (ΒΙΟΛ-463) 4 η Ενότητα Φωτοπεριοδισμός και κιρκαδιανό κιρκαδικό ρολόι

Φωτοβιολογία (ΒΙΟΛ-463) 4 η Ενότητα Φωτοπεριοδισμός και κιρκαδιανό κιρκαδικό ρολόι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Φωτοβιολογία (ΒΙΟΛ-463) 4 η Ενότητα Φωτοπεριοδισμός και κιρκαδιανό κιρκαδικό ρολόι Κοτζαμπάσης Κυριάκος Καθηγητής Τμήμα Βιολογίας Φωτοπεριοδισμός και κιρκαδικό ρολόϊ

Διαβάστε περισσότερα

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών Κυρούδη Λαμπρινή Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται, θέλοντας να εξηγήσει τα εξής θέματα:- Ο ρόλος του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών-

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών

Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών Οργάνωση μία ομάδα παρόμοιων σε μορφή κυττάρων, τα οποία βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους, διαθέτουν ομοειδές περιεχόμενο και επιτελούν συγκεκριμένη λειτουργία ή λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους σε πολλά επίπεδα στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι έρευνας ορυκτών και πετρωμάτων

Μέθοδοι έρευνας ορυκτών και πετρωμάτων Μέθοδοι έρευνας ορυκτών και πετρωμάτων Μάθημα 8 ο Φασματοσκοπία απορρόφησης υπερύθρων (IR) και Φασματοσκοπία απορρόφησης υπερύθρων με μετασχηματισμό Fourier (FTIR) Διδάσκων Δρ. Αδαμαντία Χατζηαποστόλου

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια με τη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 1 ΦΩΣ Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δυο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 7η: Ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά φύλλων σκιάς και φύλλων φωτός του φυτού αριά (Quercus ilex).

Άσκηση 7η: Ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά φύλλων σκιάς και φύλλων φωτός του φυτού αριά (Quercus ilex). Εργαστηριακές Ασκήσεις Φυσιολογίας Καταπονήσεων των Φυτών Άσκηση 7η: Ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά φύλλων σκιάς και φύλλων φωτός του φυτού αριά (Quercus ilex). --------------Φύλλο Εργασίας--------------

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή και μικροσκοπική παρατήρηση νωπού παρασκευάσματος αμυλόκοκκων

Παρασκευή και μικροσκοπική παρατήρηση νωπού παρασκευάσματος αμυλόκοκκων Παρασκευή και μικροσκοπική παρατήρηση νωπού παρασκευάσματος αμυλόκοκκων Το άμυλο είναι ένας από τους πολυσακχαρίτες. Είναι σώμα λευκό, χωρίς γλυκιά γεύση, αδιάλυτο στο κρύο νερό. Στο ζεστό όμως μετατρέπεται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Δομή του Γονιδιώματος και Γονιδιακή Έκφραση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Ημιαυτόνομα Οργανίδια που Διαιρούνται Ανεξάρτητα από τη Διαίρεση του Πυρήνα

Περιεχόμενα. Δομή του Γονιδιώματος και Γονιδιακή Έκφραση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Ημιαυτόνομα Οργανίδια που Διαιρούνται Ανεξάρτητα από τη Διαίρεση του Πυρήνα Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Φυτικά Κύτταρα Η Ζωή των Φυτών: Γενικές Αρχές Επισκόπηση της Δομής των Φυτών Φυτικά Κυτταρικά Οργανίδια Το Ενδομεμβρανώδες Σύστημα Οργανίδια που Προέρχονται από το Ενδομεμβρανώδες

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32)

Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Διάλεξη 6 Μηχανισμοί επεξεργασίας οπτικού σήματος Οι άλλες αισθήσεις Πέτρος Ρούσσος Η αντιληπτική πλάνη του πλέγματος Hermann 1 Πλάγια αναστολή Η πλάγια αναστολή (lateral inhibition)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ. Ανίχνευση αμύλου σε φυτικούς ιστούς με διάλυμα ιωδίου. ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ.

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ. Ανίχνευση αμύλου σε φυτικούς ιστούς με διάλυμα ιωδίου. ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ Ανίχνευση αμύλου σε φυτικούς ιστούς με διάλυμα ιωδίου ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Γεωπόνος Ανίχνευση αμύλου σε φυτικούς ιστούς με διάλυμα ιωδίου Γενικά Το άμυλο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. Διάθλαση μέσω πρίσματος - Φασματοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσματος.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. Διάθλαση μέσω πρίσματος - Φασματοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσματος. Ο1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. Διάθλαση μέσω πρίσματος - Φασματοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσματος. 1. Σκοπός Όταν δέσμη λευκού φωτός προσπέσει σε ένα πρίσμα τότε κάθε μήκος κύματος διαθλάται σύμφωνα με τον αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Ορισμένοι παράγοντες του περιβάλλοντος επηρεάζουν τα ισοζύγια ενέργειας, άνθρακα και νερού των φυτών. eclass

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Ορισμένοι παράγοντες του περιβάλλοντος επηρεάζουν τα ισοζύγια ενέργειας, άνθρακα και νερού των φυτών. eclass ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ορισμένοι παράγοντες του περιβάλλοντος επηρεάζουν τα ισοζύγια ενέργειας, άνθρακα και νερού των φυτών eclass gliak@aua.gr Τα ισοζύγια ενέργειας, άνθρακα και νερού αλληλεπιδρούν μεταξύ τους Η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ: Τα άτομα έχουν διακριτές ενεργειακές στάθμες ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΦΑΣΜΑΤΑ

ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ: Τα άτομα έχουν διακριτές ενεργειακές στάθμες ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΦΑΣΜΑΤΑ ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ: Τα άτομα έχουν διακριτές ενεργειακές στάθμες ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΦΑΣΜΑΤΑ Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της κβαντομηχανικής θεωρίας είναι ότι τα μόρια, όχι μόνο βρίσκονται σε διακριτές ενεργειακές

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ 17/4/2018. «Φωτοσύνθεση» Φωτοσύνθεση. Φάσµα απορρόφησης της χρωστικής. Φωτεινές αντιδράσεις. Ρόλος των χρωστικών

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ 17/4/2018. «Φωτοσύνθεση» Φωτοσύνθεση. Φάσµα απορρόφησης της χρωστικής. Φωτεινές αντιδράσεις. Ρόλος των χρωστικών ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ CO 2 +2H 2 S Φωτοσύνθεση φως (CH 2 O) + H 2 O + 2S φως «Φωτοσύνθεση» 6CO 2 +12H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6H 2 O + 6O 2 Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις Μεµβράνες Θυλακοειδών Σάκχαρα

Διαβάστε περισσότερα

και χρειάζεται μέσα στο ρύθμιση εναρμόνιση των διαφόρων ενζυμικών δραστηριοτήτων. ενζύμων κύτταρο τρόπους

και χρειάζεται μέσα στο ρύθμιση εναρμόνιση των διαφόρων ενζυμικών δραστηριοτήτων. ενζύμων κύτταρο τρόπους Για να εξασφαλιστεί η σωστή και αρμονική έκφραση των ενζύμων μέσα στο κύτταρο χρειάζεται ρύθμιση εναρμόνιση των διαφόρων ενζυμικών δραστηριοτήτων. και Η εναρμόνιση αυτή επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Ανάπτυξη και ανόργανη θρέψη

Κεφάλαιο 3. Ανάπτυξη και ανόργανη θρέψη Κεφάλαιο 3. Ανάπτυξη και ανόργανη θρέψη Σύνοψη Η άσκηση έχει ως σκοπό να μελετήσει ο φοιτητής την ανάπτυξη του φυτού. Χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα φυτά σύντομου κύκλου ζωής (fast plants, Brassica rapa),

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Φασματοφωτομετρία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Φασματοφωτομετρία 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Φασματοφωτομετρία Ιωάννης Πούλιος Αθανάσιος Κούρας Ευαγγελία Μανώλη ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 54124

Διαβάστε περισσότερα

6.1 ΜΕΛΕΤΗ ΦΑΣΜΑΤΩΝ. Φασματοσκόπιο σταθερής εκτροπής, λυχνία Hg υψηλής πίεσης, λυχνία Ne, τροφοδοτικά, πηγή 12V DC, ρυθμιστική αντίσταση.

6.1 ΜΕΛΕΤΗ ΦΑΣΜΑΤΩΝ. Φασματοσκόπιο σταθερής εκτροπής, λυχνία Hg υψηλής πίεσης, λυχνία Ne, τροφοδοτικά, πηγή 12V DC, ρυθμιστική αντίσταση. 6.1 ΑΣΚΗΣΗ 6 ΜΕΛΕΤΗ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΗ Φασματοσκόπιο σταθερής εκτροπής, λυχνία Hg υψηλής πίεσης, λυχνία Ne, τροφοδοτικά, πηγή 12V DC, ρυθμιστική αντίσταση. ΘΕΩΡΙΑ Για την εξέταση των φασμάτων και τη μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Οι πληροφορίες που αντλούνται από μια εικόνα μικροσκοπίου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος του μικροσκοπίου

Οι πληροφορίες που αντλούνται από μια εικόνα μικροσκοπίου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος του μικροσκοπίου Οι πληροφορίες που αντλούνται από μια εικόνα μικροσκοπίου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος του μικροσκοπίου Κατάλληλος απομορφισμός ανάγκες Στο θαλάσσιο περιβάλλον Στο περιβάλλον της ξηράς Στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3 Το θέμα που απασχολεί το κεφάλαιο σε όλη του την έκταση είναι ο μεταβολισμός και χωρίζεται σε τέσσερις υποκατηγορίες: 3.1)Ενέργεια και οργανισμοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ιάθλαση µέσω πρίσµατος Φασµατοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσµατος

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ιάθλαση µέσω πρίσµατος Φασµατοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσµατος Ο1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ιάθλαση µέσω πρίσµατος Φασµατοσκοπικά χαρακτηριστικά πρίσµατος 1. Εισαγωγή Όταν δέσµη λευκού φωτός προσπέσει σε ένα πρίσµα τότε κάθε µήκος κύµατος διαθλάται σύµφωνα µε τον αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 10-11. ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΔΟΜΗΣ Μεταβλητότητα δομής Δομή δακτυλίων Μορφολογία κυττάρων Χημική σύσταση Υποδομή Μέσα σ ένα δέντρο Ανάμεσα στα δέντρα Οριζόντια Κατακόρυφα Πλάγια Στο ίδιο είδος Σε διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Φως =Hλιακή ενέργεια. Επίδραση στους οργανισμούς ανάλογα με: διάρκεια, ένταση, μήκος κύματος, αναλογία φως/σκοτάδι

Φως =Hλιακή ενέργεια. Επίδραση στους οργανισμούς ανάλογα με: διάρκεια, ένταση, μήκος κύματος, αναλογία φως/σκοτάδι Φως Φως =Hλιακή ενέργεια Επίδραση στους οργανισμούς ανάλογα με: διάρκεια, ένταση, μήκος κύματος, αναλογία φως/σκοτάδι εκτός Γης ηλιακή ακτινοβολία Το μεγαλύτερο τμήμα ανακλάται, απορροφάται από τα σύννεφα

Διαβάστε περισσότερα

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ)

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ) Θάνος Α. Β1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ Φασματοσκοπία Mossbauer ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΑΚΡΙΒΟΣ Τμήμα Χημείας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κος ΓΙΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

εισέρχεται στο φυτό ως ενυδατωµένο κατιόν

εισέρχεται στο φυτό ως ενυδατωµένο κατιόν Κατιόν µαγνησίουmg 2+ εισέρχεται στο φυτό ως ενυδατωµένο κατιόν Θρέψη Φυτών. Μπουράνης, Σ. Χωριανοπούλου 1 Επίπεδο Μg για κανονική αύξηση 0,15 0,35% ή60 140 µmol Mg gξμ -1 ΤοMgκινείταιστοΞΑΣκαιστοΗΑΣ HΑΣ100

Διαβάστε περισσότερα

Βλάστηση. Κ. Ποϊραζίδης

Βλάστηση. Κ. Ποϊραζίδης Βλάστηση Κ. Ποϊραζίδης Βλάστηση Η βλάστηση είναι συχνά η πρώτη επιφάνεια με την οποία αλληλεπιδρά η ακτινοβολία από τους δορυφορικούς ανιχνευτές. Τι μπορούμε να καταγράψουμε; Χαρτογράφηση των δασικών τύπων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης 1 Ισόθερμες καμπύλες τον Ιανουάριο 1 Κλιματικές ζώνες Τα διάφορα μήκη κύματος της θερμικής ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

2/4/2015. ικοτυλήδονα. Έµβρυο. επικοτύλιο. υποκοτύλιο. Μονοκοτυλήδονα. ενδοσπέρµιο. κοτυληδόνα. επικοτύλιο. ριζίδιο. Περίβληµα.

2/4/2015. ικοτυλήδονα. Έµβρυο. επικοτύλιο. υποκοτύλιο. Μονοκοτυλήδονα. ενδοσπέρµιο. κοτυληδόνα. επικοτύλιο. ριζίδιο. Περίβληµα. Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης Δοµή σπέρµατος ικοτυλήδονα περίβληµα ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Δοµή και βλάστηση των σπερµάτων» Διδάσκων: Χρήστος Χατζησαββίδης κοτυληδόνα επικοτύλιο υποκοτύλιο

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας (διάρκεια 2 διδακτικές ώρες)

Φύλλο Εργασίας (διάρκεια 2 διδακτικές ώρες) Φύλλο Εργασίας (διάρκεια 2 διδακτικές ώρες) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΗΜΑ 1 Στον πίνακα 1 να σημειώσετε με ένα x τους οργανισμούς στους οποίους κατά τη γνώμη σας πραγματοποιείται η φωτοσύνθεση ανώτερα φυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16. Ο κυτταρικός κύκλος. Ακαδημαϊκές Εκδόσεις 2011 Το κύτταρο-μια Μοριακή Προσέγγιση 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16. Ο κυτταρικός κύκλος. Ακαδημαϊκές Εκδόσεις 2011 Το κύτταρο-μια Μοριακή Προσέγγιση 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Ο κυτταρικός κύκλος Ακαδημαϊκές Εκδόσεις 2011 Το κύτταρο-μια Μοριακή Προσέγγιση 1 ΕΙΚΟΝΑ 16.1 Οι φάσεις του κυτταρικού κύκλου. Ο κύκλος διαίρεσης των περισσότερων ευκαρυωτικών κυττάρων χωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Δημήτρης Η. Β 1 25.3.14 3 Ο Κεφάλαιο 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Η ενέργεια έχει κεντρική σημασία για έναν οργανισμό, γιατί ό,τι και να κάνουμε χρειαζόμαστε ενέργεια. Ο κλάδος της βιολογίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

16/3/2017. Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις. Μήκος κύµατος φωτός (nm) φως. πρίσµα. Σάκχαρα

16/3/2017. Φωτεινές αντιδράσεις - Σκοτεινές αντιδράσεις. Μήκος κύµατος φωτός (nm) φως. πρίσµα. Σάκχαρα Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Φωτοσύνθεση» Φωτοσύνθεση CO 2 +2H 2 S (CH 2 O) + H 2 O + 2S 6CO 2 +12H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6H 2 O + 6O 2 Φωτεινές αντιδράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μέρη Δένδρου. Υπόγειο. Επίγειο

Μέρη Δένδρου. Υπόγειο. Επίγειο Μέρη Δένδρου Υπόγειο Επίγειο Μέρη καρπού Περικάρπιο: Εξωκάρπιο Μεσοκάρπιο Ενδοκάρπιο Σπόρος: Κάλυμμα σπερμάτων Έμβρυο Ενδοσπέρμιο Αντιστοιχία μερών άνθους με καρπού Είδη καρπών καρποφόρων δέντρων Γνήσιοι:

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 4: Θεωρία Χρώματος. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 4: Θεωρία Χρώματος. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4: Θεωρία Χρώματος Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Με τον όρο ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. 2. Πώς οι αυτότροφοι οργανισμοί εξασφαλίζουν την τροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (1). Τι είναι η φωτοσυνθετική φωσφορυλίωση και σε τι διακρίνεται; (2). Εξηγήστε το ρόλο των ουσιών (α) καρβοξυδισμουτάση (β) NADPH στη σκοτεινή φάση της

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινοβολία. Η ακτινοβολία ως παράγοντας καταπόνησης. Καθοριστικής σημασίας

Ακτινοβολία. Η ακτινοβολία ως παράγοντας καταπόνησης. Καθοριστικής σημασίας Ακτινοβολία Η ακτινοβολία ως παράγοντας καταπόνησης Καθοριστικής σημασίας η ποσότητα (ως ροή φωτονίων), όσο και η ποιότητα (ως φασματική κατανομή) της ακτινοβολίας που δέχονται τα φυτά Ακτινοβολία ποσότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ Η ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ Η ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 66 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ Η ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 67 Η Ρίζα Αν και είναι συνηθισμένο να αναφερόμαστε στη ρίζα ενός φυτού, η έκφραση «ριζικό σύστημα» αποδίδει καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

Στέμμα. 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km. Χρωμόσφαιρα. 500 km. Φωτόσφαιρα. τ500=1. -100 km. Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Στέμμα. 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km. Χρωμόσφαιρα. 500 km. Φωτόσφαιρα. τ500=1. -100 km. Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Στέμμα 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km Χρωμόσφαιρα 500 km -100 km Φωτόσφαιρα τ500=1 Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Η ΗΛΙΑΚΗ ΧΡΩΜΟΣΦΑΙΡΑ Περιοχή της ηλιακής ατμόσφαιρας πάνω από τη φωτόσφαιρα ( Πάχος της

Διαβάστε περισσότερα

3465. ΒΟΤΑΝΙΚΗ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ)

3465. ΒΟΤΑΝΙΚΗ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ) 3465. ΒΟΤΑΝΙΚΗ (ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ - ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ) Τα όργανα των σπερματοφύτων https://mediasrv.aua.gr/eclass/courses/afpgm135/ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Όλα τα είδη σπερματόφυτων απαρτίζονται από διακριτά όργανα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Ονοματεπώνυμο μαθητών. «Ο ρόλος του φωτός στη λειτουργία της φωτοσύνθεσης»

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Ονοματεπώνυμο μαθητών. «Ο ρόλος του φωτός στη λειτουργία της φωτοσύνθεσης» ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ονοματεπώνυμο μαθητών Σχολείο α. β. γ. Στόχοι της δραστηριότητας «Ο ρόλος του φωτός στη λειτουργία της φωτοσύνθεσης» Να επιβεβαιώσουμε το ρόλο του φωτός και της χλωροφύλλης

Διαβάστε περισσότερα

Στέμμα. 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km. Χρωμόσφαιρα. 500 km. Φωτόσφαιρα. τ500=1. -100 km. Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Στέμμα. 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km. Χρωμόσφαιρα. 500 km. Φωτόσφαιρα. τ500=1. -100 km. Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Στέμμα 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km Χρωμόσφαιρα 500 km -100 km Φωτόσφαιρα τ500=1 Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Η ΗΛΙΑΚΗ ΧΡΩΜΟΣΦΑΙΡΑ Περιοχή της ηλιακής ατμόσφαιρας πάνω από τη φωτόσφαιρα ( Πάχος της

Διαβάστε περισσότερα