Διδακτική πρόταση της καθηγήτριας Νατάσας Καραγιαννίδου. Τάξεις: Α Γυμνασίου, Β Γυμνασίου, Γ Γυμνασίου, Α Λυκείου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διδακτική πρόταση της καθηγήτριας Νατάσας Καραγιαννίδου. Τάξεις: Α Γυμνασίου, Β Γυμνασίου, Γ Γυμνασίου, Α Λυκείου"

Transcript

1 Διδακτική πρόταση της καθηγήτριας Νατάσας Καραγιαννίδου ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ Τάξεις: Α Γυμνασίου, Β Γυμνασίου, Γ Γυμνασίου, Α Λυκείου Σχετικά διδακτικά αντικείμενα: Νεοελληνική γλώσσα ( Τάξη Α Γυμνασίου, Διδακτική ενότητα «Θέατρο Τσίρκο» και Τάξη Β Γυμνασίου, Διδακτική ενότητα Θέαμα-Ψυχαγωγία»), Νεοελληνικά Κείμενα (Τάξη Γ Γυμνασίου, Αντώνιου Μάτεση «Από το Βασιλικό», Τάξη Α Λυκείου, Σαίξπηρ, Τάξη Β Λυκείου, Γκαίτε «Φάουστ», Γ Λυκείου, Μπρεχτ «Ο σπιούνος»), Πληροφορική (Επεξεργαστής κειμένου, διαδίκτυο), Καλλιτεχνικά (κατασκευή προγράμματος), Θεατρολογία (Τάξη Α Λυκείου, Στοιχεία Θεατρολογίας) Μέθοδος: Συνεργατική διερευνητική Διάρκεια εφαρμογής: Δύο διδακτικές συνεχόμενες ώρες τουλάχιστον. Σκοπός: Γνωριμία των μαθητών γυμνασίου με το θέατρο και ενημέρωση για τις θεατρικές δραστηριότητες της πόλης τους. Στόχοι: 1. Να πληροφορηθούν οι μαθητές ποιοι είναι οι παράγοντες (επιλογή έργου, διανομή ρόλων, σκηνικά, κοστούμια, μουσική, φωτισμός, οπτικοακουστικά εφέ) που είναι απαραίτητοι για την ολοκλήρωση μιας θεατρικής παράστασης και τη λειτουργία τους μέσα σε αυτήν. 2. Να διαπιστώσουν τις διαφορετικές σημασίες που έχει η λέξη θέατρο και τη μεταφορική σημασία λέξεων και φράσεων σχετικών με το θέατρο και να μπορέσουν να τις χρησιμοποιήσουν στον προφορικό και γραπτό τους λόγο. 3. Να μπορούν να ενημερώνονται μέσω του διαδικτύου για τα θέατρα της πόλης και τις θεατρικές παραστάσεις 4. Να ενημερωθούν από το διαδίκτυο για τη θεατρική δραστηριότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 5. Να ενημερωθούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις των κρατικών θεατρικών σχολών. 6. Να επικοινωνήσουν με μαθητές άλλων σχολείων και να ανταλλάξουν πληροφορίες για θεατρικές παραστάσεις που ετοιμάζουν στα σχολεία τους. 7. Να συντάξουν ένα ερωτηματολόγιο 8. Να μπορούν να ετοιμάζουν το πρόγραμμα μιας παράστασης. Δραστηριότητες 1. Να μπουν στις σχετικές ιστοσελίδες και να βρουν ποιοι είναι οι συντελεστές που απαιτούνται για μια θεατρική παράσταση. 2. Να μπουν οι μαθητές στον κόμβο Ελληνικής γλώσσας και να ψάξουν τη σημασία της λέξης θέατρο και να βρουν τη μεταφορική σημασία λέξεων και φράσεων

2 σχετικών με το θέατρο και να τις χρησιμοποιήσουν στον προφορικό και γραπτό τους λόγο. 3. Να μπουν οι μαθητές στην ιστοσελίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και άλλων θεατρικών οργανισμών και να ενημερωθούν για τις θεατρικές παραστάσεις της πόλης. 4. Να μπουν στην ιστοσελίδα και να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες των εκπαιδευτικών σχετικά με την εκπαίδευση και το θέατρο. 5. Να επικοινωνήσουν με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με άλλα σχολεία της πόλης τους και άλλων πόλεων και να ενημερωθούν για τις άλλες σχολικές παραστάσεις και το πανελλήνιο μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ. 6. Να συντάξουν ερωτηματολόγιο για να διαπιστώσουν σε τι ποσοστό οι μαθητές πηγαίνουν στο θέατρο, ποιο είδος θεάτρου προτιμούν, αν έχουν συμμετάσχει σε κάποια θεατρική παράσταση και αν υπάρχει κάποια παράσταση που τους άρεσε ιδιαίτερα. 7. Να δημιουργήσουν οι μαθητές το πρόγραμμα της παράστασης που ετοιμάζει η θεατρική ομάδα του σχολείου. 8. Να μπουν στην ιστοσελίδα του Εθνικού θεάτρου και του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδας και να πάρουν πληροφορίες για τις εισαγωγικές εξετάσεις των αντίστοιχων δραματικών σχολών. Μπορούν να κάνουν και ένα μικρό θεατρικό δρώμενο. Κάποιοι μαθητές να προετοιμαστούν για εικονικές εισαγωγικές εξετάσεις και να δώσουν εξετάσεις ενώπιον επιτροπής που θα αποτελείται από μαθητές.

3 Φύλλο εργασίας 1 Μπείτε στην ιστοσελίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Κάντε κλικ στις «παραστάσεις» και κατόπιν στον τίτλο της κάθε παράστασης ώστε να δείτε όλους τους συντελεστές. Ποιοι είναι οι συντελεστές που συμμετέχουν για να γίνει μία παράσταση; Μπορείτε να αναφέρετε τον τίτλο κάθε επαγγελματία; Υπάρχουν και κάποιοι συντελεστές που δεν αναφέρονται; Μπορείτε να βοηθηθείτε από την ενότητα «Θέατρο-Τσίρκο»του βιβλίου της γλώσσας της Α Γυμνασίου και από την ενότητα «Θέαμα-Ψυχαγωγία» του βιβλίου της γλώσσας της Β Γυμνασίου. Καταγράψτε όλες τις πληροφορίες που βρίσκετε στην πίσω σελίδα του φύλλου εργασίας ώστε να μπορείτε κατόπιν να τις ανακοινώσετε στους συμμαθητές σας.

4 Φύλλο εργασίας 2 Μπείτε στον κόμβο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας Πάτε στην ενότητα λεξικά Επιλέξτε την ενότητα λεξικά on-line Επιλέξτε «Λεξικό της κοινής νεοελληνικής» Στη μηχανή αναζήτησης στο «Λήμμα» γράψτε θέατρ% Βρείτε όλες τις λέξεις που έχουν ρίζα τη λέξη θέατρο Κάντε κλικ στη λέξη «θέατρο» και γράψτε στην πίσω σελίδα του φύλλου εργασίας όλες τις σημασίες της λέξης θέατρο. Βρείτε τις λέξεις που έχουν μεταφορική σημασία και γράψτε τρεις φράσεις που να περιέχουν τέτοιες λέξεις.

5 Φύλλο εργασίας 3 Μπείτε στην ιστοσελίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και βρείτε τις θεατρικές παραστάσεις που παίζονται στην πόλη. Αναζητήστε στο διαδίκτυο χάρτη της πόλης με τα θέατρα και εντοπίστε το Βασιλικό θέατρο, το θέατρο «Αυλαία» και το θέατρο «Αμαλία».

6 Φύλλο εργασίας 4 Μπείτε στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Δικτύου Εκπαιδευτικών για το θέατρο στην Εκπαίδευση: Ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες που διοργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο Εκπαιδευτικών. Σε ποια από αυτές θα σας ενδιέφερε να συμμετάσχετε και γιατί; Κρατήστε σημειώσεις στην πίσω σελίδα του φύλλου εργασίας, ώστε να τις ανακοινώσετε κατόπιν στους συμμαθητές σας.

7 Φύλλο εργασίας 5 Συντάξτε ένα ερωτηματολόγιο που θα απευθύνετε στους συμμαθητές σας. Θα πρέπει να πάρετε πληροφορίες σχετικές με τις εμπειρίες και τις προτιμήσεις των συμμαθητών σας όσον αφορά το θέατρο. Μπορείτε κατόπιν να επεξεργαστείτε τα αποτελέσματα την ώρα της πληροφορικής. Για να πάρετε κάποιες ιδέες σχετικές με το θέατρο και τις θεατρικές παραστάσεις μπείτε στις ιστοσελίδες

8 Φύλλο εργασίας 6 Το σχολείο σας ετοιμάζει τη θεατρική παράσταση του έργου «Η βεγγέρα» του Καπετανάκη. Το έργο γράφτηκε και παίχτηκε στην Αθήνα στα τέλη του 19 ου αιώνα. Βρείτε εικονογραφικό υλικό για να στολίσετε το πρόγραμμα. Θα σας βοηθήσουν οι εξής διευθύνσεις Μπορείτε να βρείτε και άλλες διευθύνσεις μόνοι σας στο διαδίκτυο. Ανοίξτε ένα έγγραφο και αποθηκεύστε τρεις τουλάχιστον φωτογραφίες. Δικαιολογήστε γιατί νομίζετε ότι αυτό το εικονογραφικό υλικό είναι το κατάλληλο. Αν έχετε χρόνο συνεργαστείτε με την ομάδα εργασίας 1 και κάνετε το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης του σχολείου σας.

9 Φύλλο εργασίας 7 Μπείτε στη διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και του Εθνικού θεάτρου και βρείτε πληροφορίες για τις εισαγωγικές εξετάσεις των αντίστοιχων δραματικών σχολών. Τον Ιούνιο κάντε ένα μικρό θεατρικό δρώμενο: Κάποιοι μαθητές να προετοιμαστούν για εικονικές εισαγωγικές εξετάσεις και να δώσουν εξετάσεις ενώπιον επιτροπής που θα αποτελείται από μαθητές. Ποιήματα διαφόρων ποιητών θα βρείτε στην ιστοσελίδα:

10 Προαιρετική εργασία Στείλτε μηνύματα σε άλλα σχολεία και ενημερώστε τους μαθητές τους για την θεατρική παράσταση του σχολείου σας. Ρωτήστε τους αν ανεβάζουν και αυτοί θεατρική παράσταση και ζητήστε τους αντίστοιχες πληροφορίες. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Την 4 ην Απριλίου 2002, κατά την πέμπτη και έκτη διδακτική ώρα, εφάρμοσα τη διδακτική μου πρόταση «Πάμε θέατρο» στο 1 ο τμήμα της Β τάξης του 15 ου Γυμνασίου. Την 5 η Απριλίου, κατά την έκτη και έβδομη ώρα εφαρμόστηκε στο 2 ο τμήμα της Β τάξης του σχολείου, με την ίδια μέθοδο. Παραβρίσκονταν και η Έλσα Μυρογιάννη, φιλόλογος καθηγήτρια, επιμορφώτρια στις ΤΠΕ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ: Αφού ενημερώθηκαν οι μαθητές για το περιεχόμενο της διδακτικής πρότασης και τους δόθηκαν κάποιες οδηγίες για το πώς θα εργαστούν, χωρίστηκαν σε δέκα ομάδες των δυο ή τριών ατόμων και η κάθε ομάδα πήρε ένα φύλλο εργασίας. Τα φύλλα 1 και 3 δόθηκαν σε δύο ομάδες, επειδή ο στόχος της διδακτικής πρότασης είναι πιο κοντά σ αυτές τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με ποια έργα παίζονται στην πόλη μας και ποιες ειδικότητες είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση μιας παράστασης. Κατά τη δεύτερη διδακτική ώρα, ένας μαθητής από κάθε ομάδα απάντησε στις ερωτήσεις του φύλλου εργασίας και παρουσίασε κάποιες δραστηριότητες (ερωτηματολόγιο και πρόγραμμα παράστασης που ετοιμάζει το σχολείο). ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Τα παιδιά δούλεψαν αρκετά καλά, κυρίως οι μαθητές του δευτέρου τμήματος, οι οποίοι είχαν ξαναδουλέψει ομαδικά μια άλλη δραστηριότητα από το βιβλίο της γλώσσας. Δεν παρουσιάστηκε καμιά δυσκολία με την κατανόηση και με το χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους. Η μόνη δυσκολία που παρουσιάστηκε ήταν ότι δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση σε μία διεύθυνση.

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Νεοελληνική Γλώσσα Ε Δημοτικού Τίτλος: «Μουσική» Συγγραφή:

Διαβάστε περισσότερα

«Ας περιγράψουμε ψηφιακά...». Διαθεματικό σενάριο διδασκαλίας για το μάθημα της Έκθεσης Έκφρασης Α Λυκείου

«Ας περιγράψουμε ψηφιακά...». Διαθεματικό σενάριο διδασκαλίας για το μάθημα της Έκθεσης Έκφρασης Α Λυκείου «Ας περιγράψουμε ψηφιακά...». Διαθεματικό σενάριο διδασκαλίας για το μάθημα της Έκθεσης Έκφρασης Α Λυκείου Σημανδράκου Χρύσα 1, Ζέττα Βασιλική 2 1 Φιλόλογος,3 ο Γυμνάσιο Μίκρας kglezou@di.uoa.gr 2 Φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα

3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας. «Μήνυμα από μακριά» Χατζηγαλήνη Δήμητρα

3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας. «Μήνυμα από μακριά» Χατζηγαλήνη Δήμητρα «Μήνυμα από μακριά» Χατζηγαλήνη Δήμητρα Καθηγήτρια Φιλολογίας, Γυμνάσιο Νέας Μαδύτου Θεσσαλονίκης xatzigalini2@gmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Με το παρόν διδακτικό σενάριο οι μαθητές προσεγγίζουν ερμηνευτικά δύο λογοτεχνικά

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Β Γυμνασίου Τίτλος: «Παιδιά, πάμε Ελλάδα»

Νεοελληνική Γλώσσα Β Γυμνασίου Τίτλος: «Παιδιά, πάμε Ελλάδα» Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και μαθησιακές δραστηριότητες, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη Νεοελληνική Γλώσσα Β Γυμνασίου Τίτλος: «Παιδιά, πάμε Ελλάδα»

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά.

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. Τάξη/εις στις οποίες απευθύνεται: Το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού: Γκουντέλα Βασιλική Ειδικότητα: Φιλόλογος (ΠΕ2) Σχολείο: 4 ο Γυμνάσιο Κομοτηνής Μάθημα: Αρχαία Ελληνικά Διάρκεια: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

«Έχω δικαιώματα αλλά ποια; Μπορεί κανείς να μου τα προστατέψει;» Μια διδακτική πρόταση με τη χρήση των ΤΠΕ

«Έχω δικαιώματα αλλά ποια; Μπορεί κανείς να μου τα προστατέψει;» Μια διδακτική πρόταση με τη χρήση των ΤΠΕ «Έχω δικαιώματα αλλά ποια; Μπορεί κανείς να μου τα προστατέψει;» Μια διδακτική πρόταση με τη χρήση των ΤΠΕ Χριστίνα Μεγαλομύστακα Φιλόλογος, Παλλατίδειο Γενικό Λύκειο Σιδηροκάστρου Σερρών megaxristina@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Νεοελληνική Λογοτεχνία ΣΤ Δημοτικού Τίτλος: «Παγκόσμια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Άξονας Προτεραιότητας 2, Μέτρο 2.1 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Ερωτήσεις Αυτοµατοποιηµένου Μέρους Πιστοποίησης Επιµορφωτών

Διαβάστε περισσότερα

«Οι γάτες των φορτηγών», Νίκος Καββαδίας

«Οι γάτες των φορτηγών», Νίκος Καββαδίας 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Οι γάτες των φορτηγών», Νίκος Καββαδίας Γκουντρουμπή Ελένη Καθηγήτρια Φιλόλογος, Γυμνάσιο Καβασίλων Ημαθίας egoudrou@gmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα

Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα Δημιουργία δραστηριοτήτων με πολυμέσα A. Μπελεχάκη 1, K. Περτσινίδου 2 abele@sch.gr, corinna.pertsinidou@gmail.com 1 2o Γυμνάσιο Μελισσίων Αττικής 2 1 ο Γυμνάσιο Γέρακα Αττικής Περίληψη Στην παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στο μάθημα της Ιστορίας Δ Δημοτικού: Διδακτικό σενάριο «Περί Κλέους»

Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στο μάθημα της Ιστορίας Δ Δημοτικού: Διδακτικό σενάριο «Περί Κλέους» Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στο μάθημα της Ιστορίας Δ Δημοτικού: Διδακτικό σενάριο «Περί Κλέους» Γιαζιτζίδου Σοφία 1, Αρχοντή Χριστίνα 2 1 Εκπαιδευτικός ΠΕ 70, 19o & 20o ΔΣ Ευόσμου Θεσσαλονίκης sgiazitz@edlit.auth.gr

Διαβάστε περισσότερα

«Πάραλος Ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο. Μία διδακτική πρόταση με την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών της Α Λυκείου»

«Πάραλος Ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο. Μία διδακτική πρόταση με την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών της Α Λυκείου» «Πάραλος Ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο. Μία διδακτική πρόταση με την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών της Α Λυκείου» Μαρία Καραθανάση 1, Γρηγόρης Μάσσιος 2, Δόμνα Τσακιρίδου 3 1 Φιλόλογος,

Διαβάστε περισσότερα

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Νεοελληνική Γλώσσα Γ Δημοτικού Τίτλος: «Αφήνω τον

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα. Γ Γυμνασίου. Τίτλος: «Παράξενες Ιστορίες»

Νεοελληνική Γλώσσα. Γ Γυμνασίου. Τίτλος: «Παράξενες Ιστορίες» Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και μαθησιακές δραστηριότητες, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη Νεοελληνική Γλώσσα Γ Γυμνασίου Τίτλος: «Παράξενες Ιστορίες»

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία E-Portofolio και κοινή χρήση εγγράφων Google: μία πρωτότυπη και καινοτόμος δράση στην υπηρεσία της σχολικής κοινότητας

Δημιουργία E-Portofolio και κοινή χρήση εγγράφων Google: μία πρωτότυπη και καινοτόμος δράση στην υπηρεσία της σχολικής κοινότητας Δημιουργία E-Portofolio και κοινή χρήση εγγράφων Google: μία πρωτότυπη και καινοτόμος δράση στην υπηρεσία της σχολικής κοινότητας Κωστόπουλος Βασίλειος Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων bkostop@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας. «Άλμπουμ με κολάζ» Λιακοπούλου Ν. Ελένη

3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας. «Άλμπουμ με κολάζ» Λιακοπούλου Ν. Ελένη «Άλμπουμ με κολάζ» Λιακοπούλου Ν. Ελένη Καθηγήτρια Πληροφορικής, 109 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης lenaiw@gmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το παρόν διδακτικό σενάριο εφαρμόστηκε στα πλαίσια του μαθήματος Τ.Π.Ε. το

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Διδασκαλίας της Δομής Ακολουθίας στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch

Σενάριο Διδασκαλίας της Δομής Ακολουθίας στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch Σενάριο Διδασκαλίας της Δομής Ακολουθίας στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch Λεωνίδας Λεβέντης 1 Φανή Αποστολίνα 2 levenleo@otenet.gr faposto@sch.gr 1 Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19-2 Καθηγήτρια Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Η παρούσα εφαρμογή επιχειρεί την αξιοποίηση των ΤΠΕ (διαδίκτυο, παρουσιάσεις, δημιουργία ταινιών):

Η παρούσα εφαρμογή επιχειρεί την αξιοποίηση των ΤΠΕ (διαδίκτυο, παρουσιάσεις, δημιουργία ταινιών): ΣΧΟΛΕΙΟ Οι μαθητές της Έκτης Τάξης (2011-2012) του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2012, διοργάνωσαν μια ηλεκτρονική καμπάνια ενημέρωσης για την εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα. ΣΤ Δημοτικού. Τίτλος: «Εκπαιδευτικές διαδρομές...»

Νεοελληνική Γλώσσα. ΣΤ Δημοτικού. Τίτλος: «Εκπαιδευτικές διαδρομές...» Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και μαθησιακές δραστηριότητες, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη Νεοελληνική Γλώσσα ΣΤ Δημοτικού Τίτλος: «Εκπαιδευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Νεοελληνική Γλώσσα Α Λυκείου Τίτλος: «Το ταξίδι των

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα. Στ Δημοτικού. Τίτλος: «Ολυμπιακή Εκεχειρία»

Νεοελληνική Γλώσσα. Στ Δημοτικού. Τίτλος: «Ολυμπιακή Εκεχειρία» Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και μαθησιακές δραστηριότητες, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη Νεοελληνική Γλώσσα Στ Δημοτικού Τίτλος: «Ολυμπιακή Εκεχειρία»

Διαβάστε περισσότερα

Διαθεματικό σχέδιο εργασίας Επιτέλους! Έρχονται τα Χριστούγεννα '

Διαθεματικό σχέδιο εργασίας Επιτέλους! Έρχονται τα Χριστούγεννα ' Διαθεματικό σχέδιο εργασίας Επιτέλους! Έρχονται τα Χριστούγεννα ' Φάση 1η: Προβληματισμός Επιλογή θέματος Οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν είναι και τόσο μακριά όσο φαίνονται. Χωρίς να το καταλάβουμε η

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώ με το Animoto ένα μήνυμα στην Ιστορία

Δημιουργώ με το Animoto ένα μήνυμα στην Ιστορία «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών στη διδακτική πράξη» Δημιουργώ με το Animoto ένα μήνυμα στην Ιστορία Παπαχρήστου Μαρία 1, Κοκκίνου Ελένη 2 1 Καθηγήτρια Φιλόλογος, Αριστοτέλειο

Διαβάστε περισσότερα

«Οδυσσέας Ελύτης, το φωτεινό πρόσωπο της Ελλάδας»

«Οδυσσέας Ελύτης, το φωτεινό πρόσωπο της Ελλάδας» «Οδυσσέας Ελύτης, το φωτεινό πρόσωπο της Ελλάδας» Ευαγγελία Βλαχοστεργίου Φιλόλογος, 11 ο Λύκειο Λάρισας e-mail:vlachlia@sch.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το διδακτικό σενάριο το οποίο παρουσιάζεται στην εισήγηση, επιχειρεί

Διαβάστε περισσότερα

Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης: Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012. Καλή επιτυχία! (Στην επόμενη σελίδα ξεκινήστε τη συγγραφή της εργασίας σας)

Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης: Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012. Καλή επιτυχία! (Στην επόμενη σελίδα ξεκινήστε τη συγγραφή της εργασίας σας) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΤΟ PROJECT ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ 1 :ΜΠΟΥΤΣΚΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ (οδός, αριθμός, συνοικία/πόλη, Ταχ. Κώδικας):ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 6, ΑΜΥΝΤΑΙΟ,53200 ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ:2386023259 ΚΙΝΗΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Το σενάριο αφορά τις γνωστικές περιοχές της Μελέτης Περιβάλλοντος και της Γλώσσας. 1.3. Τάξεις στις οποίες μπορεί να απευθύνεται

Το σενάριο αφορά τις γνωστικές περιοχές της Μελέτης Περιβάλλοντος και της Γλώσσας. 1.3. Τάξεις στις οποίες μπορεί να απευθύνεται ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 1. Συνοπτική παρουσίαση του σεναρίου 1.1. Τίτλος διδακτικού σεναρίου Ακολουθώντας. το λύκο και τη μέλισσα. Από τη δασκάλα: Πονηρού Άννα 1.2. Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Το σενάριο

Διαβάστε περισσότερα

«Ψηφιακές και Διαδικτυακές εφαρμογές στην Εκπαίδευση»

«Ψηφιακές και Διαδικτυακές εφαρμογές στην Εκπαίδευση» «Όψεις της καθημερινής ζωής στην Αθήνα της κλασικής εποχής: Διδακτική πρόταση με διαθεματικές προεκτάσεις για διδασκαλία της Ιστορίας Α Γυμνασίου στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακή τάξη» Ευαγγελία Ψυχογυιού

Διαβάστε περισσότερα

«Μια παπαρούνα στα χαρακώματα». Μία διδακτική πρόταση στη Λογοτεχνία της Β Λυκείου

«Μια παπαρούνα στα χαρακώματα». Μία διδακτική πρόταση στη Λογοτεχνία της Β Λυκείου «Μια παπαρούνα στα χαρακώματα». Μία διδακτική πρόταση στη Λογοτεχνία της Β Λυκείου Παναγιώτης Ιωαννίδης Φιλόλογος- Μεταπτυχιακός φοιτητής ΠΤΔΕ Θεσσαλίας, Γενικό Λύκειο Πελασγίας pan.pampanos@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Γ.1. Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ (1 δίωρο)

Γ.1. Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ (1 δίωρο) Γ.1. Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ (1 δίωρο) 1- Σκοπός και στόχοι του σχεδίου διδασκαλίας Γενικός σκοπός Σκοπός του σχεδίου διδασκαλίας είναι οι μαθητές να κατανοήσουν την έννοια της κλίμακας ενός χάρτη και να έχουν

Διαβάστε περισσότερα