ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ"

Transcript

1 ΣΥΝΟΨΗ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ

2 Τη σύνοψη της τελικής έκθεσης του προγράμματος «Crossing Bridges» ( ) συνέθεσαν οι Ingrid Stegeman, Yoline Kuipers και Caroline Costongs του οργανισμού EuroHealthNet, εκ μέρους και με τη συμβολή των εταίρων του προγράμματος «Crossing Bridges». Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην ομαδική αυτή προσπάθεια. Τα αναλυτικά αποτελέσματα και παραδοτέα του προγράμματος είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο Crossing Bridges Η δημοσίευση αυτή παρουσιάζει τα αποτελέσματα του προγράμματος «Crossing Bridges» (Ιανουάριος Ιούνιος 2012). Το «Crossing Bridges» είναι μια συγχρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία της ΕΕ που έχει ως στόχο να διερευνήσει τη δυνατότητα στενότερης συνεργασίας του τομέα της υγείας με άλλους τομείς, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές και οι δράσεις τους συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών. Για την πρωτοβουλία αυτή συνεργάστηκαν 16 οργανισμοί από 13 χώρες της ΕΕ. Οι εταίροι του «Crossing Bridges» διερεύνησαν και παρουσίασαν βέλτιστες πρακτικές συνεργασίας μεταξύ του τομέα της υγείας και άλλων τομέων, όπως της εκπαίδευσης, του αστικού σχεδιασμού, των μεταφορών, και της γεωργίας, οι οποίες οδήγησαν σε σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με αποτελεσματικές διαδικασίες διατομεακής συνεργασίας για την υγεία. Επιπλέον, στα πλαίσια του προγράμματος και με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που αναγνωρίστηκαν, αναπτύχθηκε σεμινάριο κατάρτισης με τίτλο «Πετυχαίνοντας οφέλη για όλους: ίσες ευκαιρίες για όλους στην υγεία». Στα σεμινάρια αυτά, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, μετά από προσαρμογή των εκπαιδευτικών ενοτήτων στα δεδομένα της κάθε χώρας, συμμετείχαν επαγγελματίες δημόσιας υγείας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το «CrossingBridges» και τα αποτελέσματά του είναι διαθέσιμες στο: EuroHealthNet Ο οργανισμός EuroHealthNet, συντονιστής του προγράμματος, είναι ένα δίκτυο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αποτελούμενο από οργανισμούς, εταιρίες και θεσμικά όργανα που εργάζονται με στόχο την προαγωγή της υγείας και της ισότητας. Η EuroHealthNet παρέχει συστάσεις και πληροφορίες για φορείς χάραξης πολιτικής, προάγει καλές πρακτικές και καινοτομίες, και υϊοθετεί ηθικές και βιώσιμες μεθόδους για την επίτευξη των σκοπών και στόχων της, έτσι όπως έχουν καθοριστεί από τα μέλη και τους εταίρους της. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε τον ιστότοπο του οργανισμού:

3 Ινστιτούτο Prolepsis Το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis ως μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο της ιατρικής έρευνας, της προαγωγής υγείας, της εκπαίδευσης, της περιβαλλοντικής και εργασιακής ιατρικής από το 1991, συμμετείχε στο Crossing Bridges ως εταίρος. Η Prolepsis έχει ως βασική πεποίθηση ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες, αδιαπραγμάτευτο αγαθό και ταυτόχρονα δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Δραστηριοποιείται σε ποικίλες ευρωπαϊκές αλλά και εθνικές πρωτοβουλίες στους παραπάνω τομείς για την υλοποίηση των οποίων απασχολεί μια διεπιστημονική ομάδα εργαζομένων αποτελούμενη από ιατρούς, επιδημιολόγους, ειδικούς δημόσιας υγείας και προαγωγής υγείας, ψυχολόγους, διαιτολόγους, επικοινωνιολόγους, κοινωνιολόγους, στατιστικούς και οικονομολόγους. Εταίροι Προγράμματος Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι παρακάτω οργανισμοί: Αυστρία Gesundheit Österreich GmbH (GÖG) Βέλγιο Flemish Institute for Health Promotion and Disease Prevention (VIGeZ) Τσεχία National Institute of Public Health (SZU) Αγγλία NHS Sefton Γερμανία Federal Centre for Health Education (BZgA) Ελλάδα Institute of Preventive Medicine, Environmental & Occupational Health (PROLEPSIS) Ουγγαρία National Institute for Health Development (OEFI) Ιρλανδία Institute of Public Health in Ireland (IPH) Ιταλία Verona University Hospital (AziendaOspedalieraUniversitariaIntegrata Verona) Ολλανδία Netherlands Institute for Health Promotion (NIGZ) Ολλανδία National Institute for Public Health and the Environment (RIVM) Πολωνία National Institute of Public Health - National Institute of Hygiene (NIPH-NIH) Σλοβενία National Institute of Public Health (NIPH-IVZ) Ουαλία Public Health Wales (PHW) International Union for Health Promotion and Education (IUHPE)

4 4 I. Αρχές Η προαγωγή της υγείας και η πρόληψη ασθενειών με σκοπό τη μείωση του αριθμού των ατόμων που νοσούν αποτελεί κλειδί για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποτελεσματική προαγωγή της υγείας και η πρόληψη ασθενειών δεν μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από «έξυπνες» εκστρατείες που ενθαρρύνουν την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών και τρόπου ζωής. Είναι δύσκολο, για παράδειγμα, να ανταποκριθεί κάποιος θετικά σε μηνύματα που προάγουν τη συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και τη φυσική άσκηση, όταν τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως πιο φθηνά και ευκολότερα διαθέσιμα, ή όταν τα αστικά κέντρα είναι πυκνοκατοικημένα, μη ασφαλή και μολυσμένα. Είναι λοιπόν αναγκαίο, οι επαγγελματίες δημόσιας υγείας να συνεργάζονται στενότερα με άλλους τομείς για τη βελτίωση των συνθηκών που διαμορφώνουν τη δημόσια υγεία. Αυτό συνεπάγεται την ευαισθητοποίηση αλλά και την υποχρέωση των άλλων τομέων να λογοδοτούν για τις επιπτώσεις των πολιτικών τους στην υγεία. Δεν τίθεται απλώς ζήτημα ευθύνης. Τα κοινωνικά οφέλη της καλής υγείας είναι πολλαπλά, καθώς βελτιώνεται η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού, αυξάνεται η ικανότητα μάθησης και ενισχύεται η συνοχή των οικογενειών και της κοινότητας, αλλά και η βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων. Παράλληλα, η καλή υγεία συμβάλλει στην ασφάλεια, τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας. Σύμφωνα με τον Martin Seychell, Αναπληρωτή Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της ΕΕ: «Όλες οι χώρες πρέπει να έχουν ένα πρόγραμμα ανάπτυξης στο οποίο η υγεία να κατέχει τον κεντρικό ρόλο.» Η ιδέα της διατομεακής συνεργασίας για την υγεία και την ευημερία δεν είναι καινούρια. Έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1970, μέσα από έννοιες όπως η «Διατομεακή Δράση για την Υγεία», «Υγιής Δημόσια Πολιτική», και «Υγεία σε Όλες τις Πολιτικές». Πρόσφατα, το έργο της Επιτροπής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τους κοινωνικούς αιτιολογικούς παράγοντες υγείας (CSDH ) έδωσε μια ισχυρή ώθηση στις έννοιες αυτές. Παρόλα αυτά η διατομεακή συνεργασία εξακολουθεί να μη γίνεται πράξη με συστηματικό τρόπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ υπάρχει ευρεία συναίνεση σχετικά με την αναγκαιότητα μιας τέτοιας προσέγγισης, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα μεταξύ των επαγγελματιών δημόσιας υγείας αλλά και ευρύτερα του χώρου της υγείας ως προς τις μεθόδους επίτευξής της.

5 5 II. Δουλεύοντας ομαδικά για την Υγεία και την Ευημερία Πώς; Η εμπειρία από το «Crossing Bridges» δείχνει ότι δεν υπάρχει μια μοναδική μέθοδος για την επίτευξη της διατομεακής συνεργασίας. Αντίθετα, πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία που απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις, χρόνο, δέσμευση και επιμονή. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας έχουν στη διάθεσή τους μεγάλο αριθμό στρατηγικών, εργαλείων και μηχανισμών. Μπορούν για παράδειγμα, να επιδιώξουν τη συνεργασία επαγγελματιών/αρμοδίων εκτός του τομέα υγείας για την από κοινού προσπάθεια επίτευξης στόχων υγείας, όπως τη μείωση του καπνίσματος. Επίσης, θα μπορούσαν να συνεργαστούν με άλλους φορείς βοηθώντας τους να πετύχουν τους στόχους τους με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και για την υγεία. Η επίτευξη των στόχων αυτών μπορεί να γίνει μέσα από τη συμμετοχή σε διατομεακές επιτροπές ή διατομεακές δράσεις ομάδων ή / και την εφαρμογή εργαλείων και μεθοδολογιών, όπως η αποτίμηση των επιπτώσεων στην υγεία. Μπορούν επίσης, να εμπλέξουν άτομα που διαθέτουν διορατικότητα και εμπειρία σε άλλους τομείς, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη συνεργασία με σκοπό την υγεία. Τα αποτελέσματα του προγράμματος «Crossing Bridges» επιβεβαίωσαν ότι η ανάπτυξη συστηματικής προσέγγισης για την προσέλκυση υπευθύνων από χώρους εκτός της υγείας διευκολύνεται από την ύπαρξη ισχυρής ηγεσίας σε επίπεδο διοίκησης και οργάνωσης μέσω εντολών και κανονισμών που πρέπει να εφαρμοστούν. Επίσης, εξαρτάται από το πόσο καλά ενημερωμένοι και αφοσιωμένοι είναι οι υπεύθυνοι που εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, καθώς επίσης και την εξασφάλιση της συνεργασίας επαγγελματιών που διαθέτουν πειστικές επικοινωνιακές και διαπραγματευτικές ικανότητες, και ισχυρές ικανότητες διαχείρισης. Οι επαγγελματίες αυτοί μπορούν να κατευθύνουν τις διαδικασίες σε διατομεακό επίπεδο και να διευκολύνουν τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων. Επιπλέον, απαιτούνται καλές οργανωτικές δομές, πόροι και χρόνος. Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από την ύπαρξη μιας ισχυρής επιστημονικής βάσης, η οποία μπορεί να τεκμηριώσει την επίδραση άλλων τομέων στην υγεία, καθώς επίσης και να φέρει τους τομείς αυτούς προ των ευθυνών τους. Υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, δημόσιοι υπάλληλοι και επαγγελματίες δημόσιας υγείας πρέπει να εκπαιδευθούν και να ενθαρρυνθούν, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τις ευκαιρίες εκείνες που ταιριάζουν στις δικές τους ιδιαίτερες συνθήκες, συγκυρίες και προτεραιότητες, προκειμένου να αναπτύσσουν σχέσεις με άλλους τομείς, προάγοντας θέματα δημόσιας υγείας. Αυτό απαιτεί την ανάπτυξη και εφαρμογή συγκεκριμένων στρατηγικών και σχεδίων δράσης με τα κατάλληλα μέσα που θα διασφαλίσουν τη συμβολή σημαντικών παραγόντων για την καλύτερη δυνατή προαγωγή της δημόσιας υγείας.

6 6 Εντολές και Κανονισμοί Για την «Υγεία για Όλες τις Πολιτικές» αλλά και σε διατομεακά ζητήματα όπως ευημερία, βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, ισότητα Τεκμηρίωση και Αξιολόγηση Πως επηρεάζουν την υγεία αποφάσεις άλλων τομέων Πως η υγεία επηρεάζει τις αποφάσεις άλλων τομέων Δημιουργία σχέσεων Ανταλλάσοντας γνώσεις και δεξιότητες Μέσω διαπραγμάτευσης ενδιαφερόντων Κοινή εφαρμογή πολιτικών και πρωτοβουλιών Ισχυρή ηγεσία, δομές, χρόνος και πόροι Σχήμα 1: Τέσσερις αλληλένδετοι βασικοί παράγοντες για τη διευκόλυνση της διατομεακής συνεργασίας

7 7 III. Σημεία δράσης και προκλήσεις που θα πρέπει να ξεπεραστούν Για να υπάρξει πρόοδος στη συστηματικότερη εφαρμογή της προσέγγισης «Health for All Policies - Υγεία για Όλες τις Πολιτικές» (HfAP), είναι απαραίτητο να επικεντρωθούν οι υπεύθυνοι σε συγκεκριμένα σημεία δράσης και να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες προκλήσεις, έτσι ώστε να αποδίδουν περισσότερο οι συστηματικές προσπάθειες διατομεακής συνεργασίας. Ειδικότερα: Χρήση της Γλώσσας: Η γλώσσα και οι όροι που χρησιμοποιούνται στις διαβουλεύσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την επιτυχία της διατομεακής συνεργασίας. Παρότι ο όρος «Υγεία σε όλες τις πολιτικές», χρησιμοποιείται συνήθως για να εκφράσει τη διασφάλιση ότι οι πολιτικές άλλων τομέων λαμβάνουν υπόψη τους και την υγεία, μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί αρνητικός, δεδομένου ότι συνεπάγεται μια «ιμπεριαλιστική» στάση και προσέγγιση, κατά την οποία η υγεία και οι συνεπαγόμενοι προβληματισμοί κυριαρχούν έναντι των άλλων τομέων. Είναι απαραίτητο, οι υπεύθυνοι της δημόσιας υγείας, αντί να προσδοκούν την κατανόηση από τους άλλους, να κατανοήσουν οι ίδιοι τόσο τη γλώσσα των άλλων τομέων όσο και τις προτεραιότητές τους τί έχουν δηλαδή οι άλλοι να κερδίσουν. Ο όρος «Υγεία για Ολες τις Πολιτικές» φαίνεται να αντικατοπτρίζει καταλληλότερα την προσέγγιση που πρέπει να ακολουθηθεί για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ίσως είναι καλύτερο να αποφεύγεται τελείως η χρήση του όρου «υγεία» και να προτιμώνται όροι όπως «ευημερία» ή «ποιότητα ζωής». Συνεισφορά και αναγνώριση: Μια επιτυχημένη παρέμβαση είναι δύσκολο να αξιολογηθεί βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα κάνοντας συχνά δύσκολο τον καθορισμό αιτιωδών σχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει μερικές φορές να είναι ευέλικτοι στο ρόλο τους, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά παραγόντων εκτός της δημόσιας υγείας και να είναι διατεθειμένοι να «μοιραστούν την επιτυχία». Θα πρέπει, με άλλα λόγια, να αναγνωρίζονται και σε άλλους τομείς πέρα από αυτόν της δημόσιας υγείας τα εύσημα για την επίτευξη στόχων υγείας. Οι υπεύθυνοι λοιπόν από τον τομέα υγείας, όταν στόχος τους είναι η προώθηση της «Υγείας για Ολες τις Πολιτικές», θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της επιτυχίας για τους ίδιους. Επιμερισμός πόρων: Σε άμεση συνάρτηση με τη συνεισφορά και την αναγνώριση είναι και το θέμα της εξασφάλισης αλλά και της αιτιολόγησης των πόρων του τομέα υγείας που δαπανώνται για την προώθηση στόχων άλλων τομέων. Η εφαρμογή δράσεων που στοχεύουν στη βελτίωση των κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία έχουν «σιωπηρές» επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία, ενώ παράλληλα είναι δύσκολη η τεκμηρίωση των συσχετισμών όσο και η ποσοτικοποίηση των δεικτών για τη βελτίωση που επιτυγχάνεται μέσω των δράσεων αυτών. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν οι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι που δαπανώνται από τον τομέα της υγείας, π.χ. για τη μείωση της

8 8 εγκληματικότητας ή για κοινοτικά αναπτυξιακά σχέδια, έχουν πραγματική επίπτωση στην υγεία, και αν είναι όντως δικαιολογημένοι. Κατά συνέπεια, υπάρχει ανάγκη για περισσότερη και καλύτερης ποιότητας επιστημονική τεκμηρίωση σχετικά με τον τρόπο που οι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία. Απαιτείται λοιπόν συνεργασία μεταξύ των τομέων ως προς τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων που θα οδηγήσουν στον προσδιορισμό δράσεων άλλων τομέων που έχουν θετική επίδραση στην υγεία. Οι οικονομικές συνθήκες: Τα αποτελέσματα του «Crossing Bridges» υποδεικνύουν ότι η μείωση των πόρων, τόσο των οικονομικών όσο και των ανθρώπινων, δημιουργεί κίνδυνο ανατροπής όσων έχουν επιτευχθεί στον τομέα της διατομεακής συνεργασίας. Η μείωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ανακατανομή πόρων, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οργανισμοί αλλά και άτομα γίνονται πιο αυστηρά με τους προϋπολογισμούς τους και περιορίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στις άμεσες ανάγκες του τομέα τους. Ωστόσο, η παρούσα οικονομική κατάσταση θεωρείται από κάποιους και ως ευκαιρία για την προώθηση της προσέγγισης «Υγεία για Ολες τις Πολιτικές» (Health for All Policies), εφόσον δημιουργεί δυναμική εξορθολογισμού και αναδιάρθρωσης στη διαχείριση πόρων και ενθαρρύνει τη διατομεακή συνεργασία. Αντίδραση στην αλλαγή: Μια ακόμη πρόκληση στην εφαρμογή της προσέγγισης «Υγεία για Ολες τις Πολιτικές» είναι η έντονη αντίδραση μεταξύ των φορέων Δημόσιας Υγείας όταν καλούνται να απομακρυνθούν από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις Προαγωγής Υγείας (που εστιάζουν κυρίως σε συμπεριφορές και στον τρόπο ζωής), καθώς μια τέτοια αλλαγή συχνά συνεπάγεται δυσκολίες, ενώ έχουν δημιουργηθεί και σημαντικά συμφέροντα από τις υπάρχουσες δομές. Αυτό διαπιστώθηκε για παράδειγμα, στην έκθεση της μελέτης Μεταφορών και Σχεδιασμού, η οποία έδειξε ότι ήταν συχνά οι ίδιοι οι επαγγελματίες υγείας που εμφανίζονταν πιο συγκρατημένοι στη συνεργασία με άλλους τομείς και αποτελούσαν το εμπόδιο για την αποτελεσματική υιοθέτηση της προσέγγισης «Υγεία για όλες τις Πολιτικές». Η εκπαίδευση σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει, συνεπώς, να περιλαμβάνει και την εκπαίδευση στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Ένταση ανάμεσα στην ανάγκη για μακροπρόθεσμες προσεγγίσεις και βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «Crossing Bridges» η ανάπτυξη των αναγκαίων δράσεων για την υιοθέτηση της προσέγγισης «Υγεία για Ολες τις Πολιτικές» απαιτεί μακροπρόθεσμες προσπάθειες. Χρειάζεται για παράδειγμα, αύξηση των γνώσεων και δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές σχέσεις με τους φορείς και άλλων τομέων και να καθιερωθούν οι δομές που απαιτούνται προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή της «Υγείας για όλες τις Πολιτικές». Παράλληλα ωστόσο, η διατήρηση της δυναμικής για να επεκταθεί αυτή η προσέγγιση και να πειστούν οι πολιτικοί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οργάνωσης για την ανάγκη να αναλάβουν δράση, απαιτεί βραχυπρόθεσμη τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας της προσέγγισης. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας η ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών για αποτελεσματικές δράσεις που αφορούν κοινωνικούς παράγοντες που αποδείχτηκαν ευεργετικοί για την υγεία και την ισότητα της υγείας.

9 9 Εκπαίδευση και Κατάρτιση για την επίτευξη των στόχων της «Υγείας για όλες τις Πολιτικές»: Το «Crossing Bridges» ανέπτυξε Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο παρέχει το πλαίσιο για την ανάπτυξη εισαγωγικών μαθημάτων με στόχο την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών δημόσιας υγείας και προαγωγής της υγείας σχετικά με τις έννοιες και προσεγγίσεις της «Υγείας για Ολες τις Πολιτικές» και για το πώς μπορούν να προωθηθούν. Το πρόγραμμα παρέχει το θεωρητικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης, καθώς και παραδείγματα πρακτικών ασκήσεων, με στόχο τη «βιωματική μάθηση». Η ικανότητα αναγνώρισης των προτεραιοτήτων και ευκαιριών για συνεργασία με άλλους τομείς σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, καθώς και η ικανότητα για διαπραγμάτευση, είναι σημαντικές δεξιότητες, απαραίτητες για την προώθηση των στόχων της «Υγείας για όλες τις Πολιτικές». Επιπλέον, τα προγράμματα κατάρτισης είναι σημαντικά, καθώς παρότι η θεωρητική προσέγγιση της «Υγείας για Ολες τις Πολιτικές» είναι απαραίτητη, η έννοια αυτή είναι δύσκολο να μεταδοθεί χωρίς πρακτική εφαρμογή. Όσοι συμμετείχαν στα προγράμματα κατάρτισης υπογράμμισαν τη σημασία των πρακτικών διαδραστικών ασκήσεων που οδηγούν σε «μάθηση μέσω της πράξης». Επιπλέον, τόνισαν τη σημασία και την ανάγκη για απτά και πρακτικά παραδείγματα της «Υγείας για όλες τις Πολιτικές» που ήταν άλλωστε και κεντρικός στόχος του προγράμματος.

10 10 IV. Υποστηρικτικοί οργανισμοί Κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση των παραπάνω δράσεων και προκλήσεων που σχετίζονται με την «Υγεία για όλες τις Πολιτικές» είναι η εξασφάλιση ότι όλοι οι οργανισμοί που ασχολούνται με τη δημόσια υγεία, την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών στηρίζουν την προσέγγιση αυτή. Σύμφωνα με το «Crossing Bridges», παρότι το επίπεδο ευαισθητοποίησης και οι δράσεις για τη «διατομεακή συνεργασία στην υγεία» και την «Υγεία για όλες τις Πολιτικές» στα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και τις περιφέρειες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα διαφέρουν, υπάρχει ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις κάποιο επίπεδο κατανόησης των εννοιών αυτών. Οι κυβερνήσεις όμως και ειδικότερα ο τομέας της υγείας, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να δράσουν αλλάζοντας την προσέγγισή τους αποκλειστικά και μόνο σε αυτή την κοινή βάση. Τα αποτελέσματα έρευνας μεταξύ επαγγελματιών δημόσιας υγείας που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων του «Crossing Bridges» δείχνουν πως μολονότι πολλοί οργανισμοί συνειδητοποιούν τη σημασία εννοιών όπως η «Υγεία για Ολες τις Πολιτικές», συχνά θεωρούν ότι υπάρχει έλλειψη υποστήριξης των προσπαθειών τους. Ακολουθούν κάποιοι παράγοντες-κλειδιά, όπως προέκυψαν από συζητήσεις μεταξύ ομάδας εμπειρογνωμόνων του «Crossing Bridges», οι οποίοι θα μπορούσαν να χαρακτηρίζουν έναν οργανισμό που υποστηρίζει την «Υγεία για όλες τις Πολιτικές». Î Î Αρχικά, η «Υγεία για Ολες τις Πολιτικές» θα πρέπει να αποτελεί αναγνωρισμένη αξία του οργανισμού και να θεωρείται ως βασική προσέγγιση για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας (η «Υγεία για όλες τις Πολιτικές» ως βασική προτεραιότητα και στόχος). Î Î Η ύπαρξη υποστηρικτικού πλαισίου είναι σημαντική όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του προσωπικού που εργάζεται για την «Υγεία για όλες τις Πολιτικές», αλλά και του οργανισμού στο σύνολό του. ÎÎ Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την «Υγεία για Ολες τις Πολιτικές» - είναι σημαντικό να δημιουργηθούν (οικονομικές) δομές και να τεθούν σε εφαρμογή μηχανισμοί που επιτρέπουν μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Î Î ιγια να εξασφαλιστεί ότι οι βασικές προτεραιότητες και προσεγγίσεις ενός οργανισμού δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από μεταβολές στις προτεραιότητες σε κυβερνητικό και πολιτικό επίπεδο, οι βάσεις χρηματοδότησής τους θα πρέπει να ποικίλλουν. Î Î Ένα πιθανό κίνητρο για να υιοθετήσουν οι οργανισμοί την έννοια της «Υγείας για Ολες τις Πολιτικές» είναι η δημιουργία συνεργασιών, που μπορούν να επεκτείνουν τις πηγές των οικονομικών τους πόρων (π.χ. συμμετοχή

11 11 σε προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων). Είναι, επίσης, σημαντικό οι οργανισμοί να είναι ευέλικτοι και αποτελεσματικοί ακόμα και με χαμηλούς προϋπολογισμούς. Ακόμη και σε περιόδους οικονομικής ευημερίας, η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας είναι ζωτικής σημασίας. Î Î Οι οργανισμοί, που υποστηρίζουν την έννοια της Υγείας για Ολες τις Πολιτικές», θα πρέπει να απασχολούν άτομα με «δια-τομεακές» δεξιότητες και ικανότητες, τα οποία μπορούν να συνεργαστούν εύκολα με άλλους τομείς. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουν καλά την «κουλτούρα» και τις προτεραιότητες των άλλων τομέων και να έχουν καλές διαπραγματευτικές, επικοινωνιακές και διαχειριστικές δεξιότητες. Αυτό μπορεί να σημαίνει την απασχόληση επαγγελματιών που απασχολούνταν προηγουμένως σε κάποιον άλλον τομέα και ως συνέπεια, έχουν τη γνώση και την εμπειρία του περιβάλλοντος εργασίας και των προτεραιοτήτων των άλλων τμημάτων και μπορούν να γνωρίζουν τη «γλώσσα» που χρησιμοποιούν άλλοι τομείς. Θα μπορούσε να γίνει επίσης πρόσληψη ατόμων με μερική απασχόληση στον τομέα της υγείας και μερική απασχόληση σε άλλο τομέα (κοινές συναντήσεις/ κατανομή εργασίας). Τέλος, το προσωπικό σε φιλικούς προς την «Υγεία για Ολες τις Πολιτικές» οργανισμούς θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με γραφεία αρμόδια για θέματα υγείας ή «κέντρα» υγείας άλλων υπηρεσιών, τα οποία υπόκεινται στη δικαιοδοσία του τομέα της υγείας ή θα δουλεύουν αποσπασματικά σε άλλους τομείς. Î Î Η προσέγγιση της «Υγείας για όλες τις Πολιτικές» διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό και λειτουργεί καλύτερα μέσα από τη σύσταση εξειδικευμένης ομάδας εργασίας που γνωρίζει τις αρχές και τη λειτουργία της προσέγγισης «Υγεία για όλες τις Πολιτικές» καθώς επίσης και των μεθοδολογιών εκτίμησης των επιπτώσεων στην υγεία, η οποία θα έχει ξεκάθαρη και σαφής υποχρέωση συμμετοχής σε δράσεις διατομεακής συνεργασίας. Οι βασικές αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της ομάδας και του προσωπικού της πρέπει να είναι προκαθορισμένες και σαφείς από την αρχή. Î Î Οι φιλικοί προς την «Υγεία για όλες τις Πολιτικές» οργανισμοί και το προσωπικό τους θα πρέπει να ακολουθήσουν στοχευμένη προσέγγιση για την επίτευξη των σκοπών της «Υγείας για όλες τις Πολιτικές». Αυτό σημαίνει πως αντί να προσπαθούν να δημιουργήσουν δίκτυα συνεργασίας και τεκμηρίωσης με όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, θα πρέπει μέσα από στοχευμένη ανάλυση να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένους τομείς, ώστε τα αποτελέσματα της συνεργασίας να έχουν το μέγιστο δυνατό αντίκτυπο στην υγεία. Θα πρέπει στη συνέχεια να αναπτύξουν σχέδια δράσης με βάση τις αναλύσεις αυτές, τα οποία συνδέουν τις προτεραιότητές τους με εκείνες των επιλεγμένων τομέων, εφαρμόζουν τη γλώσσα των άλλων τομέων και προσδιορίζουν τα σενάρια επιτυχίας για όλους. Î Î Η προσέγγιση της «Υγείας για όλες τις Πολιτικές» συχνά σημαίνει ότι τα συμφέροντα του τομέα της υγείας και των άλλων τομέων πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Καθώς τα συμφέροντα της υγείας πιθανώς να μην υπερισχύσουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, εκείνος που ασχολείται με την «Υγεία για Ολες τις Πολιτικές» πρέπει να προστατεύεται, εάν τα συμφέροντα υγείας δεν υπερισχύουν ή δεν είναι εμφανή ως αποτέλεσμα της διατομεακής συνεργασίας. Αυτό είναι αναγκαίο γιατί, οι άνθρωποι μπορεί να βρεθούν κάτω από μεγάλη πίεση, όταν διάφοροι τομείς έχουν διαφορετικές προτεραιότητες και συγκρουόμενα συμφέροντα. Οι οργανισμοί και το προσωπικό τους πρέπει, ωστόσο, να είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις και να ρισκάρουν. Είναι σημαντικό να εργαστούν με κίνητρα και ανταμοιβές προκειμένου να υπάρχει ισχυρή κινητοποίηση και να ενθαρρύνονται να επιμένουν ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

12 Ιούνιος 2012 This publication arises from the Crossing Bridges project ( ), which has received funding from the European Union, in the framework of the Health Programme.

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 9.3.2015 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την έκθεση για την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τη συνολική αξιολόγηση του Eυρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ορισμός Στρατηγικού Έργου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ορισμός Στρατηγικού Έργου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ορισμός Στρατηγικού Έργου Οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 προβλέπουν πως τα έργα θα πρέπει να ενσωματώνουν μια στρατηγική διάσταση σύμφωνη με την

Διαβάστε περισσότερα

EcoMentor Project No: PL01-KA

EcoMentor Project No: PL01-KA EcoMentor Project No: 2016-1-PL01-KA202-026809 Πρότυπο επαγγελματικών ικανοτήτων για τους μέντορες στον τομέα της οικολογικής βιομηχανίας (αρχική έκδοση) 1 Τίτλος Εγγράφου: Αριθμός Πνευματικού Προϊόντος:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου ΕΙΣΑΓΩΓΗ H δημιουργία εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 16 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία

Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία www.schoolleadership.eu Το δίκτυο EPNoSL σε μια ματιά Το Δίκτυο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Σχολική Ηγεσία (EPNoSL) δημιουργήθηκε το 2011 ως απάντηση στην

Διαβάστε περισσότερα

8035/17 ΜΜ/γομ/ΕΠ 1 DG E - 1C

8035/17 ΜΜ/γομ/ΕΠ 1 DG E - 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Μαΐου 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου αριθ. προηγ. εγγρ.: 7679/17 JEUN 39 Θέμα: Επιτροπή των

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ιεθνούς Συνάντησης AGE/inc, Κολόνια, Γερµανία 16-17 Μαΐου 2006 Στα πλαίσια ενός υπερεθνικού προγράµµατος ανταλλαγής µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα Α: Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΤΑΣΕΙΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση συμπερασμάτων από την 6 η Σύνοδο των Υπουργών για το Περιβάλλον και την Υγεία.

Παρουσίαση συμπερασμάτων από την 6 η Σύνοδο των Υπουργών για το Περιβάλλον και την Υγεία. Παρουσίαση συμπερασμάτων από την 6 η Σύνοδο των Υπουργών για το Περιβάλλον και την Υγεία. Οστράβα 13-15 Ιουνίου 2017 Δημήτριος Κάρναβος Δήμαρχος Καλλιθέας και Αντιπρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ 1 Στο πλαίσιο της συμμετοχής

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές συνεργασίας και καινοτομίας στο νέο ΠΑΑ

Προοπτικές συνεργασίας και καινοτομίας στο νέο ΠΑΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 16 Προοπτικές συνεργασίας και καινοτομίας στο νέο ΠΑΑ Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2010 (02.12) (OR. en) 16558/10 SAN 259 SOC 782 ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2010 (02.12) (OR. en) 16558/10 SAN 259 SOC 782 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2010 (02.12) (OR. en) 16558/10 SAN 259 SOC 782 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : προς : Θέμα : Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα) το Συμβούλιο Προετοιμασία

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση. ρ Χριστίνα Θεοχάρη

Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση. ρ Χριστίνα Θεοχάρη Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση Συνάντηση Εργασίας ρ Χριστίνα Θεοχάρη Περιβαλλοντολόγος Μηχανικός Γραµµατέας Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΓΣΕΕ 7 Ιουνίου 2006 1 1. Η Κοινωνική εταιρική ευθύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΏΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΏΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 24/08/2017 ΕΓΓΡΑΦΟ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΏΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πίνακας περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 Το πλαίσιο του έργου... 2 Το ολοκληρωμένο τοπικό δίκτυο για την εκμάθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα ανθεί μόνο σε κοινωνίες όπου υπάρχει προστασία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

«Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών»

«Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών» Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014 «Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών» Αποτελεσματική Παρακολούθηση και Αξιολόγηση της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών Νίκος Παπαδάτος, Μέλος & τ. Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» 1. Ποια από τις παρακάτω αποτελεί την πλέον σημαντική πρόκληση που χαρακτηρίζει το σημερινό παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον; α) Ομοιομορφία προϊόντων και υπηρεσιών. β)

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.3.2015 COM(2015) 98 final 2015/0051 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών EL EL ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/193. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/193. Τροπολογία 6.3.2019 A8-0079/193 193 Αιτιολογική σκέψη 10 (10) Οι δραστηριότητες αυτές είναι προς όφελος των κοινοτήτων και, ταυτόχρονα, προωθούν την προσωπική, εκπαιδευτική, κοινωνική, επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 14.6.2014 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 183/5 Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνερχομένων στα πλαίσια του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2014,

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας KA2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Αναμενόμενα αποτελέσματα Τα σχέδια που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της Δράσης αναμένονται να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

Η συµβολή του ΕΣΠΑ ( ΚΠΣ) στην ενδυνάµωση του Ανθρώπινου υναµικού

Η συµβολή του ΕΣΠΑ ( ΚΠΣ) στην ενδυνάµωση του Ανθρώπινου υναµικού Η συµβολή του ΕΣΠΑ ( ΚΠΣ) στην ενδυνάµωση του Ανθρώπινου υναµικού ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΑΜ, ΜΕΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ε.Σ.Π.Α. (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) ) 2007-2013 Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου υναµικού Ενίσχυση της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικοτητα. Εκπαιδευση Προτυπα

Κινητικοτητα. Εκπαιδευση Προτυπα Αναγνωριση Ποιοτητα Κινητικοτητα Εκπαιδευση Προτυπα Απασχολησιµοτητα Ανάπτυξη της Αγοράς Εργασίας Σχετικά Προσόντα και κατάρτιση Η VSPORT + Έργο Ο βασικός στόχος του VSPORT είναι να αναπτυχθεί ένα διατομεακό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality f Tjörns

Διαβάστε περισσότερα

E-CAPACIT8 - «Ενδυνάμωση δεξιοτήτων επαγγελματιών υγείας των χώρων εργασίας, για τη βελτίωση της υγείας του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού»

E-CAPACIT8 - «Ενδυνάμωση δεξιοτήτων επαγγελματιών υγείας των χώρων εργασίας, για τη βελτίωση της υγείας του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού» E-CAPACIT8 - «Ενδυνάμωση δεξιοτήτων επαγγελματιών υγείας των χώρων εργασίας, για τη βελτίωση της υγείας του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού» «Ασφαλείς & Υγιείς Χώροι Εργασίας για όλες τις ηλικίες» 1 η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΕΣ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΕΣ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΕΣ) Το Κέντρο Ερευνών Science-to-Marketing του Munster University (Γερμανία) πραγματοποίησε έρευνα με θέμα τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ EL Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Εισαγωγή Η αξιολόγηση στη συνεκπαίδευση αποτελεί μια προσέγγιση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της γενικής

Διαβάστε περισσότερα

GET-UP ] Συνοπτική έκθεση σχετικά με τα ερωτηματολόγια

GET-UP ] Συνοπτική έκθεση σχετικά με τα ερωτηματολόγια Πράσινο Πρόγραμμα Κατάρτισης Επιχειρηματικότητας (GET-UP) O 5 - Πράσινη επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη - Συγκριτική προοπτική GET-UP ] Συνοπτική έκθεση σχετικά με τα ερωτηματολόγια Με την παρούσα έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ CLUSTERS Με σκοπό τον εντοπισμό των βασικών παραγόντων επιτυχίας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Κυπριακή Δημοκρατία ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «Ο Ρόλος και η Σημαντικότητα του Εκπαιδευτικού Συστήματος στην Ανάπτυξη της Συνεργατικής Κουλτούρας» Εκπρόσωπε του Υπουργού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ερωτήσεις Στόχοι 1 ου Μαθήµατος Ø Ποιες είναι οι προκλήσεις στον εργασιακό χώρο σήµερα; Ø Πώς είναι οι οργανισµοί στο νέο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ LIFE-NATURE

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ LIFE-NATURE ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ LIFE-NATURE EΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2020 Πρωτοβουλία Επιτροπής ΦΥΣΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-19 Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου προκηρύσσει θέσεις Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) για Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας. «Ενισχύοντας τις επιχειρηματικές προθέσεις των νέων»

Εργαστήριο Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας. «Ενισχύοντας τις επιχειρηματικές προθέσεις των νέων» Εργαστήριο Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας Κοδριγκτώνος 12, 210 8203573, 210 8203 803 http://este.dmst.aueb.gr/ «Ενισχύοντας τις επιχειρηματικές προθέσεις των νέων» ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η προώθηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της. Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της. Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.3.2015 COM(2015) 99 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ευάλωτων Ομάδων Νεαρών Ατόμων

Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ευάλωτων Ομάδων Νεαρών Ατόμων Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ευάλωτων Ομάδων Νεαρών Ατόμων Προώθηση Πολίτικης για τη Βελτίωση της Λειτουργίας Υπηρεσιών Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ενήλικων Διευθυντική Περίληψη Σεπτέμβριος 2016 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 2013/2061(INI) 5.9.2013 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με το σχέδιο δράσης για την ηλ-υγεία 2012-2020: καινοτομική

Διαβάστε περισσότερα

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής Η Ατζέντα 2030 Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, οι σχετικοί με αυτήν 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) & 169 υποστόχοι υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΑ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 16 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

European Year of Citizens 2013 Alliance

European Year of Citizens 2013 Alliance European Year of Citizens 2013 Alliance MANIFESTO Η ενεργός συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδίωξη των Ευρωπαϊκών συλλογικών στόχων και αξιών που προβλέπονται στις Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικοί στόχοι για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Τυποποίησης* μέχρι το 2020

Στρατηγικοί στόχοι για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Τυποποίησης* μέχρι το 2020 Στρατηγικοί στόχοι για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Τυποποίησης* μέχρι το 2020 Η Ευρωπαϊκή τυποποίηση θα αποτελέσει ουσιαστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο, την ανάπτυξη,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και λειτουργία ευέλικτης δομής συμβουλευτικής

Ανάπτυξη και λειτουργία ευέλικτης δομής συμβουλευτικής Ανάπτυξη και λειτουργία ευέλικτης δομής συμβουλευτικής Επαγγελματικός προσανατολισμος Πληροφόρηση Συμβουλευτική εργασίας Κοινωνική ενσωμάτωση Ψυχολογική υποστήριξη Η Πράξη «Συνεργασία» υλοποιείται στα

Διαβάστε περισσότερα

8831/16 ΙΑ/γπ 1 DG C 1

8831/16 ΙΑ/γπ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Μαΐου 2016 (OR. en) 8831/16 DEVGEN 89 ACP 67 RELEX 378 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 12 Μαΐου 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νέων είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου που φέρνει σε επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

15320/14 ΕΠ/γπ 1 DG E - 1 C

15320/14 ΕΠ/γπ 1 DG E - 1 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 13 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) 15320/14 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: CULT 127 TOUR 24 REGIO 123 RELEX 908 Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων(1ο Τμήμα) Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών και της Ένωσης

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών και της Ένωσης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.3.2015 COM(2015) 99 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών και της Ένωσης EL EL ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

MINISTER PRESS CONFERENCE STATEMENTS

MINISTER PRESS CONFERENCE STATEMENTS COUNCIL MEETINGS Education, Youth, Culture and Sport Council (EYCS) 26.11.2012-27.11.2012 Location: Council of the European Union (Justus Lipsius building), Brussels MINISTER PRESS CONFERENCE STATEMENTS

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ 2. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Λουσάντα, Πορτογαλία 3. Οι σκέψεις ενός εκπαιδευτή για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ N 3-07/2018

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ N 3-07/2018 ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ N 3-07/2018 Σε αυτό το τεύχος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρόοδο του έργου, τα αποτελέσματα και τις μελλοντικές δράσεις Πίνακας περιεχομένων: Πρόοδος του

Διαβάστε περισσότερα

9720/19 ΘΚ/μγ 1 JAI.1

9720/19 ΘΚ/μγ 1 JAI.1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Ιουνίου 2019 (OR. en) 9720/19 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 6 Ιουνίου 2019 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

WHO European Healthy Cities Environment & Health Working Group

WHO European Healthy Cities Environment & Health Working Group WHO European Healthy Cities Environment & Health Working Group Π.Ο.Υ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΥΓΙΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ : Παρουσίαση ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 Π.Ο.Υ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΥΓΙΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ:ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Διεθνής Έκθεση Αναφοράς Ανάλυσης Αναγκών για την Κύπρο Φεβρουάριος 2016 IO1 How to Get There? Η έκθεση αναφοράς αναπτύχθηκε από: This project has been funded with support

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ή/ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ή/ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ή/ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Πλαίσιο πολιτικής ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με αναπηρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014 Χαιρετισμός του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση στο Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2017-1-RO01-KA202-037308 Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η δημοσίευση αντικατοπτρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήσεις για Βελτιωμένη Ασφάλεια των Ηλεκτρολόγων στην Ευρώπη Eπεξεργασία από Valentina Chanina Project: Safety4El Improved Safety for Electricians

Εισηγήσεις για Βελτιωμένη Ασφάλεια των Ηλεκτρολόγων στην Ευρώπη Eπεξεργασία από Valentina Chanina Project: Safety4El Improved Safety for Electricians Εισηγήσεις για Βελτιωμένη Ασφάλεια των Ηλεκτρολόγων στην Ευρώπη Eπεξεργασία από Valentina Chanina Project: Safety4El Improved Safety for Electricians Περιεχόμενα Ότι αφορά στο έργο Safety4El... 2 Στόχοι...

Διαβάστε περισσότερα

Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα

Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα ΥΠΑΙΘΠΑ / ΙΕΠ ΕΡΓΟ : Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας: Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης (ΑΕΕ) Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

05 Χρήση δεδομένων και ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

05 Χρήση δεδομένων και ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης Η εισήγηση πλαισίων διασφάλισης ποιότητας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (VET) αποτελεί προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια. Οι πάροχοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, κατά τα πρώιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ Βρυξελλες, 12-13 ιουνιου 2008 Slovensko predsedstvo EU 2008 Slovenian Presidency

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό διαδραστικό εργαλείο εκτίμησης κινδύνου (OiRA)

Διαδικτυακό διαδραστικό εργαλείο εκτίμησης κινδύνου (OiRA) Διαδικτυακό διαδραστικό εργαλείο εκτίμησης κινδύνου (OiRA) Διευκολύνοντας τη διενέργεια εκτίμησης κινδύνου για τις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη European Agency for Safety and Health

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2104(INI) της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2104(INI) της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού 2015/2104(INI) 3.7.2015 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

12797/14 ΑΙ/μκρ/ΑΗΡ 1 DG G 3 C

12797/14 ΑΙ/μκρ/ΑΗΡ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Σεπτεμβρίου 2014 (OR. en) 12797/14 IND 228 MI 616 COMPET 491 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο Ref. Ares(2018)3022837-08/06/2018 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.5.2018 SWD(2018) 311 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο!

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Πριν από 12 μήνες, η πολυεθνική μας ομάδα ξεκίνησε μια μελλοντική πρωτοβουλία με στόχο να μετασχηματίσει τον προσανατολισμό της σταδιοδρομίας για την Γενιά Z

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου: Δρ Πέτρος Κουτσοβίτης Επιστημονικοί Συνεργάτες: Αμαλία Ρούφη Δρ Παύλος Τυρολόγου Υπόβαθρο Το έργο INTRAW είναι μέρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορίζοντας 2020

Διαβάστε περισσότερα

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων!

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων! Αυτό το σύντομο κουίζ χρησιμοποιεί ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για να εξηγήσει τα αίτια και τον αντίκτυπο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δυο φύλων στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες για το πού

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση - Πραγματικότητα και Προοπτικές στις Αρχές του 21 ου αιώνα

Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση - Πραγματικότητα και Προοπτικές στις Αρχές του 21 ου αιώνα ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΟΛΤΕΚ Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση - Πραγματικότητα και Προοπτικές στις Αρχές του 21 ου αιώνα Δημοσιογραφική Εστία Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010 Γραφείο Προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Γνώση, Τεχνολογία και Πρότυπα για Βιώσιμες και Έξυπνες Πόλεις

Γνώση, Τεχνολογία και Πρότυπα για Βιώσιμες και Έξυπνες Πόλεις Γνώση, Τεχνολογία και Πρότυπα για Βιώσιμες και Έξυπνες Πόλεις Εμπειρίες από τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στο διεθνές Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων Βασίλης Ακύλας Μηχανολόγος Μηχανικός, PhD Θεσσαλονίκη,

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400 Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400.01 Δύο ημέρες 16 ώρες Επιλογή Στελεχών: Ξεχωρίζοντας τους Καλύτερους Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν σχηματίσει ολοκληρωμένη αντίληψη όλων

Διαβάστε περισσότερα

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρ. Ράλλης Γκέκας Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en) 8301/18 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο Τμήμα) Συμβούλιο αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα καλών πρακτικών και μελλοντικές προκλήσεις

Παραδείγματα καλών πρακτικών και μελλοντικές προκλήσεις Πολιτικές προώθησης Θέρμανσης & Ψύξης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Παραδείγματα καλών πρακτικών και μελλοντικές προκλήσεις Συγγραφείς: Austrian Energy Agency: Nina Pickl, Johannes Schmidl, Lorenz Strimitzer

Διαβάστε περισσότερα

κοινοποιούνται επιτεύγματα ώστε να προάγεται η κοινωνική πρόοδος και η ολόπλευρη και καθολική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

κοινοποιούνται επιτεύγματα ώστε να προάγεται η κοινωνική πρόοδος και η ολόπλευρη και καθολική ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Ιστορικό Στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2017, διοργανώθηκε στο Πεκίνο και τη Σαγκάη το Πρώτο Διεθνές Συμπόσιο για την Ανάπτυξη των Μουσείων Επιστημών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Belt and Road». Στόχος της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜIA IΔΕΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. στην

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜIA IΔΕΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.12.2013 COM(2013) 913 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΜIA IΔΕΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,

Διαβάστε περισσότερα

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση Προσπάθεια για βελτίωση της απασχόλησης στην Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση Προσπάθεια για βελτίωση της απασχόλησης στην Ευρώπη Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση Προσπάθεια για βελτίωση της απασχόλησης στην Ευρώπη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τι είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση; Όλοι χρειαζόμαστε μια δουλειά. Όλοι

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Νοεμβρίου 2014 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) 15613/14 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου JEUN 108 EDUC 327 SOC 791 JUR 854 Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) 12980/17 CULT 114 DIGIT 204 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων 2 x 4 ώρες Μέτρηση και Βελτίωση Ενδυνάμωσης Ορισμός της Ενδυνάμωσης: Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία της αύξησης της ικανότητας των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

14182/16 ΔΛ/μκ 1 DGG 1A

14182/16 ΔΛ/μκ 1 DGG 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) 14182/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες ECOFIN 1017 BUDGET 37

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ. «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών»

Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ. «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών» Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ στην Ηµερίδα της ΟΚΕ µε θέµα: «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών» 6 Μαρτίου 2008 Αθήνα, Παλαιά Βουλή 0

Διαβάστε περισσότερα

ENTANGLE Ενημερωτικό Δελτίο #1

ENTANGLE Ενημερωτικό Δελτίο #1 Πλαίσιο του ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Έργου.. 1 Περιγραφή του έργου. 2 Εταίροι... 3 Εναρκτήρια συνάντηση στις Βρυξέλλες 4 Επανεξετάζοντας την εκπαίδευση.4 Επαφές χρηματοδότηση.5 Πρόσθετες εθνικές διεθνείς έρευνες έδειξαν

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη Ο χάρτης δεσμεύσεων που ακολουθεί κάνει λόγο για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσα από προσπάθειες και πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1803/2016

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1803/2016 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-1134/2016 19.10.2016 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1803/2016 σύμφωνα με το άρθρο 128 παράγραφος 5 του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΑΘΗΝΑ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Εισαγωγικό Σημείωμα Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, που ως σκοπό έχει τη «διάδοση των αρχών και της σωστής

Διαβάστε περισσότερα

Η αντιπροσωπία ΚΧ διατύπωσε γενική επιφύλαξη εξέτασης για το κείμενο.

Η αντιπροσωπία ΚΧ διατύπωσε γενική επιφύλαξη εξέτασης για το κείμενο. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 6 Ιουνίου 2014 (OR. en) 10463/14 SAN 220 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ EL

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Στρασβούργο, 17.4.2018 SWD(2018) 105 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 6.1 Εισαγωγή Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΑ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 16 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης

Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης Η πολιτική του σχολείου για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης: Δύο περιπτώσεις προγραμμάτων σχολικής αποτελεσματικότητας και σχολικής βελτίωσης Δρ Ανδρέας Κυθραιώτης, ΕΔΕ Εργαστήριο 1: «Βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Η πρόσβαση στην πληροφορία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε μαθητή, με ή χωρίς αναπηρίες και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Σε μία κοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Ωρίμανση έργων των Δήμων στο ΕΣΠΑ Ο σημαντικός ρόλος της διαβούλευσης Ο ρόλος του ΕΟΕΣ και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ΕΠΓ)

Ωρίμανση έργων των Δήμων στο ΕΣΠΑ Ο σημαντικός ρόλος της διαβούλευσης Ο ρόλος του ΕΟΕΣ και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ΕΠΓ) Ωρίμανση έργων των Δήμων στο ΕΣΠΑ Ο σημαντικός ρόλος της διαβούλευσης Ο ρόλος του ΕΟΕΣ και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ΕΠΓ) Δρ. Ράλλης Γκέκας ΕΕΤΑΑ, 26/6/2015 rgkekas@skepsis.net.gr www.skepsis.net.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η άποψή σας για τη Στρατηγική Ευρώπη 2020

Η άποψή σας για τη Στρατηγική Ευρώπη 2020 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Επιτροπή των Περιφερειών Διαβούλευση Η άποψή σας για τη Στρατηγική Ευρώπη 2020 Βασικές διαπιστώσεις, αξιολόγηση και επιπτώσεις στην πολιτική Μάιος 2010 ΚΥΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλης Μαγγίνας μίλησε σήμερα Δευτέρα 16 Ιουλίου στο Όγδοο Διακυβερνητικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ Ιούνιος 2008

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ Ιούνιος 2008 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ Ιούνιος 2008 Χρηματοπιστωτική εκπαίδευση: Τάσεις και προοπτικές Του Χρήστου Βλ. Γκόρτσου Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Γενικός Γραμματέας ΕΕΤ 1. Το πλαίσιο αναφοράς

Διαβάστε περισσότερα