Αρχαίοι δρόμοι και ταφικοί περίβολοι στην πεδιάδα των Μεσογείων 1

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αρχαίοι δρόμοι και ταφικοί περίβολοι στην πεδιάδα των Μεσογείων 1"

Transcript

1 Όλγα Αποστολοπούλου-Κακαβογιάννη Μαρία Στάθη-Κοντογιάννη Φωτεινή Νέζερη Δέδες Λιώνης Αρχαιολόγοι Αρχαίοι δρόμοι και ταφικοί περίβολοι στην πεδιάδα των Μεσογείων 1 Εισαγωγή ΣΤΗΝ ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ η «Αττική Οδός» κατά το νότιο τμήμα της βαίνει επί τμημάτων της οδού Ερχιάς (Κορωπίου-Σπάτων) και της λεωφόρου Παιανίας-Μαρκοπούλου, μέχρι την περιοχή των Αγίων Αναργύρων, όπου στρέφεται προς Ανατολάς και οδεύει προς την είσοδο του νέου αεροδρομίου. Είναι γνωστό, ότι οι δρόμοι στην ύπαιθρο χώρα μέχρι την έλευση της μπουλντόζας ακολουθούσαν σε γενικές γραμμές την πορεία των αρχαίων οδών. Οι αρχαίοι συνήθιζαν να κατασκευάζουν τα νεκροταφεία τους δίπλα στις οδούς, ώστε να είναι εύκολα ορατά τα επιτύμβια μνημεία, τα οποία αποτελούσαν ένα μέσο προβολής της οικογένειας. 2 Οι ανασκαφές που πραγματοποιεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία στην πορεία της «Αττικής Οδού» επιβεβαίωσαν και πάλι αυτήν την διαπίστωση (χάρτης). Δίπλα στην ανατολική πλευρά της λεωφόρου Μαρκοπούλου-Παιανίας, απέναντι από το εργοστάσιο Περιστερόπουλου, αποκαλύφθηκε η αρχαία πρόδρομός της (χάρτ., αρ. 1). Στο σημείο αυτό βρέθηκαν 3 ταφικοί οικογενειακοί περίβολοι 1. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους, όσους, ο καθένας με τον δικό του τρόπο (συντηρητές, εργατοτεχνίτες, φωτογράφους), συντέλεσαν στο δύσκολο έργο της έρευνας και τεκμηρίωσης του υλικού. 2. W. Closterman The self-presentation of the family. The function of classical attic peribolos tombs. Ann Arbor, Mich. UMI Diss. Serv., 1999.

2 172 Ο. ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ, Μ. ΣΤΑΘΗ, Φ. ΝΕΖΕΡΗ, Δ. ΛΙΩΝΗΣ του 5ου και του α μισού του 4ου αιώνα π.χ., που πιθανώς ανήκουν στον αρχαίο δήμο της Όης. 3 Εξαιρετικό εύρημα είναι τμήμα ολόγλυφης, μαρμάρινης δισώματης σφίγγας των κλασικών χρόνων. 4 Στη θέση Πούσι Λέδι Παιανίας, όπου διασταυρώνονται αγροτική οδός, που έχει κατεύθυνση από Ανατολών προς Δυσμάς (από Παλαιά Βραώνα προς Παιανία), με την οδό Ερχιάς (από Σπάτα προς Κορωπί, χάρτ., αρ. 2), μαρτυρούνται λείψανα αρχαίων κτιρίων και σώζεται αρχαίο φρέαρ. 5 Λίγα μέτρα νοτιότερα αποκαλύφθηκε σταυροδρόμι δύο αρχαίων οδών που έχουν την ίδια κατεύθυνση με τους αγροτικούς δρόμους που περιγράψαμε και σαφώς αποτελεί τον πρόδρομο του σύγχρονου. Στην βορειοανατολική γωνία του αποκαλύφθηκε μνημειώδης ταφικός περίβολος κλασικών χρόνων, του οποίου η γωνία είναι διαμορφωμένη σε ημικυκλική εξέδρα, όπως στο μνημείο του Δεξίλεω του Θορικίου στον αρχαίο Κεραμεικό. Σε αυτήν πρέπει να ήταν στημένο μεγάλο επιτύμβιο μνημείο, προφανώς ο μαρμάρινος ναΐσκος, στον οποίο ανήκει το επιστύλιο, το οποίο βρέθηκε κατά την ανασκαφή, επί του οποίου αναγράφεται το όνομα της νεκρής Φιλίππης, κόρης του Λυσιμάχου, χωρίς όμως να αναφέρεται το δημοτικό όνομα. Στο εσωτερικό του περιβόλου πάνω από τους τάφους είχαν κατασκευαστεί 7 υψηλά βάθρα για να τοποθετηθούν επιτύμβια μνημεία, από τα οποία έχει βρεθεί μόνο μία μαρμάρινη λήκυθος. Από τις διαστάσεις του επιστυλίου του ναΐσκου 6, κυρίως το μεγάλο πλάτος του, συνάγεται ότι τα γλυπτά της παράστασης ήσαν ελεύθερα. Το συμπέρασμα αυτό μας οδηγεί στην υπόθεση, ότι στο μνημείο αυτο είναι πιθανόν να ανήκει το 3. Ό. Κακαβογιάννη, «Πρόσφατα ευρήματα από την περιοχή του Κορωπιού. Εντοπισμός του αρχαίου δήμου της Ωης». Πρακτικά Ζ Επιστημ. Συνάντ. Νοτιοαν. Αττικής, 1998, σελ Πρόκειται όμως για τον αρχαίο δήμο της Όης. 4. Η σφίγγα μπορεί να χρονολογηθεί στα τέλη του 5ου αι. π.χ. Το θέμα της δισώματης σφίγγας είναι αγαπητό σε αττικά επιτύμβια μνημεία του 4ου αι. (βλ. πρόχειρα Α. Cοnze, Die attischen Grabreliefs, III, 1906) σε ανάγλυφη απόδοση. Δεν γνωρίζω να έχουν βρεθεί αρχαιότερα μνημεία με παράσταση δισώματης σφίγγας, με εξαίρεση την arula από την Καυλωνία της Κάτω Ιταλίας (βλ. Il Museo Nationale di regio Calabria, επιμέλ. Elena Lattanzi, έκδ. Gangemi, Roma, χωρίς χρόνο έκδοσης, σελ. 140). 5. M. Πετροπουλάκου, Ευ. Πεντάζος, Αττική, Αθήνα 1973, σελ. 153, αρ Το σωζόμενο μήκος των δύο τμημάτων του επιστυλίου είναι 1,70 και 1,32 μ., (λείπει και τμήμα περίπου 0,05 μ.), και το πλάτος μεγαλύτερο από 0,90 μ. Δεν σώθηκαν τμήματα των παραστάδων ή του τυμπάνου του ναΐσκου. Το άγαλμα με αριθμό ΒΕ 861 του Μουσείου Βραυρώνας (συγκολλημένο από 3 κομμάτια), εικονίζει όρθια γυναικεία μορφή, που φορεί ποδήρη χιτώνα, και πάνω από αυτόν ιμάτιο. Βλέπει προς τα εμπρός, προβάλλει άνετο το αριστερό πόδι και στηρίζεται επί καθίσματος από το οποίο μόλις έχει εγερθεί, του οποίου σώζεται μικρό τμήμα. Λείπει η κεφαλή με τον λαιμό που ήσαν ένθετα και το σωζόμενο ύψος του είναι 1,65 μ., ενώ της πλίνθου 0,10 μ.

3 ΑΡΧΑΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑΦΙΚΟΙ ΠΕΡΙΒΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 173 μεγάλο περίοπτο άγαλμα αριθμ. ΒΕ 861 του Μουσείου της Βραυρώνας, το οποίο προέρχεται από την Αρχαιολογική Συλλογή του Δημοτικού Σχολείου Παιανίας. Επειδή ο περίβολος αυτός είναι σημαντικό μνημείο για την ιστορία της Μεσογαίας, διατηρήθηκε και μελλοντικά θα αναδειχτεί. Στη νοτιοδυτική γωνία του σταυροδρομίου ερευνήθηκε μικρός οικογενειακός περίβολος που χρονολογείται επίσης στους κλασικούς χρόνους. Σημαντικό εύρημα από τάφο γυναίκας είναι σιδερένιο κλαδευτήρι, αντικείμενο που πιστοποιεί την συμμετοχή των γυναικών στις αγροτικές εργασίες. Παραμένει αδιευκρίνιστη η απόδοση των νεκροταφείων αυτών (αφού έχουν χαθεί ενεπίγραφα επιτύμβια μνημεία) στους παρακείμενους αρχαίους δήμους Ερχιάς ή Παιανίας. Ο.Α.-Κ. Ταφικοί περίβολοι στην λεωφόρο Παιανίας - Μαρκοπούλου Ανατολικά της λεωφόρου Παιανίας Μαρκοπούλου στη θέση Κλίσια Κούκιε (απέναντι από το εργοστάσιο Περιστερόπουλου), η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως νεκροταφείο με τρεις οικογενειακούς ταφικούς περιβόλους της κλασικής και όψιμης κλασικής περιόδου που περιλαμβάνουν συνολικά 12 τάφους και πυρές. Οι περίβολοι είναι πειόσχημοι, κατασκευασμένοι από πωροπλίνθους και σώζονται σε ύψος δύο δόμων. 7 Εκτείνονται με κατεύθυνση ΒΔ ΝΑ με πρόσοψη στον αρχαίο δρόμο εκατέρωθεν του οποίου έχουν κτιστεί. Οι δύο από τους ταφικούς περιβόλους εντοπίζονται ανατολικά του αρχαίου δρόμου ενώ ο τρίτος βρίσκεται στα δυτικά του και σε απόσταση περίπου 10 μ. απ αυτούς. ΤΑΦΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ Β: βρίσκεται στα ανατολικά του αρχαίου δρόμου και είναι ο πρωιμότερος χρονολογικά. Ο περίβολος (διαστ. 7,5 x 3,5 μ.) περιλαμβάνει έξι πυρές με πρωτογενείς καύσεις νεκρών. Οι τάφοι βρίσκονται σε βάθος από 0,60 μ. έως 1,80 μ. από την σημερινή επιφάνεια του εδάφους, ενώ η επίχωση πάνω απ αυτούς δεν παρουσιάζει στρωματογραφικό ενδιαφέρον καθώς αποτελείται από ένα ενιαίο στρώμα κοκκινωπού χώματος (πάχους 0,60 μ.) χαρακτηριστικού της περιοχής διαταραγμένου από τις αγροτικές καλλιέργειες και τις λαθρανασκαφές. Ο προσανατολισμός των τάφων δεν είναι ομοιόμορφος, οι περισσότεροι ωστόσο έχουν κατεύθυνση Α Δ. Στο εσωτερικό τους βρέθηκαν μελανόμορφες λήκυθοι που χρονολογούνται στο α ήμισυ του 5 ου αι. π.χ. και μπορούν να ενταχθούν σε γνωστές ομάδες Αθηναίων αγγειογράφων 8 (εικ. 8). Από τα λοιπά σχήματα αγγείων που συναντώνται στους 7. Παράβαλε R. Garland, «Catalogue of Attic Peribolos Tombs», BSA 1982, σελ J. Boardman, Athenian Black Figure Vases, 1974, σελ

4 174 Ο. ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ, Μ. ΣΤΑΘΗ, Φ. ΝΕΖΕΡΗ, Δ. ΛΙΩΝΗΣ τάφους ή βρέθηκαν στην επίχωση πάνω απ αυτούς αξίζει να σημειωθεί η ύπαρξη λευκού πήλινου αλαβάστρου, καθώς και κανθάρων, σκύφων και αμφορέων. 9 ΤΑΦΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ Α: Στο βόρειο σκέλος του περιβόλου Β ακουμπά ο δεύτερος ταφικός περίβολος (διαστ. 5,5 x 6 μ.), ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί μεταγενέστερη κατασκευή, καθώς μάλιστα είναι θεμελιωμένος 0,20 μ. ψηλότερα από τον πρώτο. Στο εσωτερικό του περιβόλου και σε επαφή με τον δυτικό του τοίχο βρίσκεται κτιστό ορθογώνιο βάθρο από μία λιθόπλινθο για τοποθέτηση επιτύμβιου σήματος. Στον περίβολο αυτό αποκαλύφθηκαν 2 ταφές σε πώρινες σαρκοφάγους (διαστ. 2,13 x 0,77 μ.) σε βάθος 1,30 μ. από την σημερινή επιφάνεια του εδάφους και με κατεύθυνση Α Δ. Η επίχωση πάνω από τους τάφους δεν διαφέρει στρωματογραφικά από εκείνη που εντοπίστηκε στον πρώτο περίβολο. Οι σαρκοφάγοι ήταν συλημένες με τις καλυπτήριες πλάκες τους κομματιασμένες. Στο εσωτερικό τους βρέθηκαν υπολείμματα οστών και μερικά όστρακα μελαμβαφών αγγείων από κανθάρους, φιαλίδια, οινοχόες, καθώς και θραύσματα χάλκινου κατόπτρου και σιδηράς στλεγγίδας, που κατά πρώτη εκτίμηση τοποθετούν την κατασκευή του περιβόλου στο α τέταρτο του 4 ου αι. π.χ. Στην επίχωση πάνω από τους τάφους η κεραμεική που συγκεντρώθηκε περιλαμβάνει όστρακα από μελαμβαφείς πυξίδες, άωτα σκυφίδια, άβαφα χυτρίδια, καθώς και μεγάλα τμήματα οξυπύθμενων αμφορέων και άλλων αγγείων οικιακής χρήσης, που πιθανότατα σχετίζονται με τις προσφορές που γίνονταν μετά την ταφή του νεκρού. Εκτός όμως από τα κεραμεικά και μετάλλινα ευρήματα πρέπει να σημειωθεί και ή εύρεση άνω τμήματος ενεπίγραφης επιτύμβιας στήλης με αετωματική επίστεψη. Φερει την επιγραφή ΜΕΝΩΝ, ΑΔΑ και μεταγενέστερη παράσταση σατύρου, του οποίου σώζεται μόνον το κεφάλι (όψιμου 4 ου αι., εικ. 3), 10 καθώς και τμημάτων μαρμάρινων επιτάφιων ληκύθων που σχετίζονται με τον περίβολο αυτό. ΤΑΦΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ Γ: Ο τρίτος περίβολος (διαστ. 11,5 x 5 μ.), ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος από τους τρεις, βρίσκεται στην δυτική πλευρά του δρόμου και έχει και αυτός στο εσωτερικό του μικρό κτιστό ορθογώνιο βάθρο σε επαφή με τον ανατολικό τοίχο. Στο εσωτερικό του περιβόλου βρέθηκαν 3 κεραμοσκεπείς τάφοι και ένας λακκοειδής. Συγκεκριμένα οι 3 κεραμοσκεπείς εντοπίζονται στο υπέργειο τμήμα του περιβόλου, ενώ ο λακκοειδής βρίσκεται κάτω από το επίπεδο θεμελίωσής του. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως όλοι οι τάφοι βρέθηκαν συγκεντρωμένοι στη βόρεια πλευρά του περιβόλου, ενώ στον υπόλοιπο περίβολο εντοπίστηκαν ίχνη καύσεων και άλλων ενταφιασμών σε κεραμοσκεπείς κατεστραμμένους τάφους. 9. The Athenian Agora, vol. XII: Br. Sparkes, L. Talcott, Black and Plain Pottery, M. J. Osborn, S. G. Byrne, Lexikon of Greek Personal Names, vol. II.

5 ΑΡΧΑΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑΦΙΚΟΙ ΠΕΡΙΒΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 175 Η μορφολογία των ανασκαφέντων τάφων καθώς και η μελέτη της κεραμεικής που πρέπει να σημειωθεί ότι βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της συντήρησης μαρτυρούν μια μακρόχρονη χρήση του περιβόλου που καλύπτει κατά πρώτη εκτίμηση το χρονικό διάστημα που ξεκινά από τον 4 ο αι. και φτάνει ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Δυστυχώς οι τάφοι που αποκαλύφθηκαν ήταν ακτέριστοι, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά την χρονολόγησή τους. Ο τάφος εκείνος που μπορεί να συσχετιστεί με την αρχική περίοδο χρήσης του περιβόλου είναι ο λακκοειδής, ενώ οι 3 κεραμοσκεπείς πρέπει να ανάγονται στην ελληνιστική εποχή. Συγκινητική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η διπλή ταφή σε κεραμοσκεπή τάφο μητέρας και παιδιού μαζί. Το μεγαλύτερο μέρος της κεραμεικής που βρέθηκε στο εσωτερικό του περιβόλου προέρχεται από μελαμβαφή αγγεία και αγγεία προσφορών, όπως πινάκια, λοπάδια, μικρά άβαφα χυτρίδια και πυξίδες χαρακτηριστικές του 4 ου αι. Σημαντική επίσης είναι η εύρεση θραύσματος μαρμάρινης επιτάφιας ληκύθου με παράσταση σκηνής δεξίωσης και επιγραφή ΔΗΜΑΙΝΕΤΟΣ ΔΗ----- ΠΑΛΛΗΝΕΥΣ. Εξαιρετικό εύρημα αποτελεί η ολόγλυφη δισώματη σφίγγα που βρέθηκε ΒΑ του τρίτου περιβόλου και σε απόσταση λίγων μέτρων απ αυτόν. Από τη σφίγγα λείπει το κάτω μέρος του σώματος και το κεφάλι. Ο τύπος αυτός της σφίγγας είναι μοναδικός για τα Αττικά επιτύμβια μνημεία των κλασικών χρόνων (εικ. 4). Μ. Στ.-Κ., Φ. Ν. Ταφικοί περίβολοι στην οδό από Κορωπί προς Σπάτα (περιοχή Πούσι Λέδι) Σε απόσταση περίπου ενός χλμ. βόρεια του προαναφερθέντος νεκροταφείου και συγκεκριμένα στην θέση Πούσι Λέδι της περιοχής της Παιανίας αποκαλύφθηκε ένα δεύτερο σημαντικό νεκροταφείο κατασκευασμένο πάνω σε αρχαίο σταυροδρόμι. Το νεκροταφείο περιλαμβάνει 2 ταφικούς περιβόλους εκ των οποίων ένας έχει μνημειακό χαρακτήρα. 11 ΤΑΦΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ Ι: Ο πρώτος και σημαντικότερος ταφικός περίβολος αποκαλύφθηκε στην ΒΑ γωνία της διασταύρωσης των αρχαίων δρόμων (εικ. 5). Είναι κτισμένος με πωροπλίνθους που σώζονται σε ύψος δύο δόμων και ορίζεται από δύο τοίχους που σχηματίζουν αμβλεία γωνία, στην οποία έχει διαμορφωθεί ημικυκλική εξέδρα κατασκευασμένη από το ίδιο υλικό. Ο περίβολος έχει διαστάσεις 16,5 x 16,5 μ. και εκτείνεται από Β. προς Ν. με προσόψεις προς Δ. και προς Ν. Στο εσωτερικό του αποκαλύφθηκαν επτά κτιστά βάθρα, η κατασκευή των οποίων διαφέρει ως προς το μέγεθος. Συνολικά στο εσωτερικό του περιβόλου ανασκάφη- 11. Βλ. Εισαγωγή και σημείωση 5.

6 176 Ο. ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ, Μ. ΣΤΑΘΗ, Φ. ΝΕΖΕΡΗ, Δ. ΛΙΩΝΗΣ καν δεκαεννεά τάφοι από τους οποίους 11 είναι κεραμοσκεπείς, τέσσερις πυρές και τέσσερις ενταφιασμοί σε σαρκοφάγους. Επίσης διακρίνονται λείψανα πολλών ακόμα κεραμοσκεπών τάφων κατεστραμμένων από τις αγροτικές καλλιέργειες και τις λαθρανασκαφές. Το χρονικό διάστημα που καλύπτουν οι ταφές εκτείνεται από το β ήμισυ περίπου του 5 ου αι. π.χ. μέχρι και τους ελληνιστικούς χρόνους. Η αρχική περίοδος χρήσης του περιβόλου ορίζεται από τις ταφές που εντοπίζονται κάτω από τα βάθρα και πιο συγκεκριμένα από τις πυρές και τις σαρκοφάγους, στο β ήμισυ του 5ου αι. π.χ. Σε σχέση με την αρχική περίοδο χρήσης του περιβόλου εντοπίσθηκε λάκκος με πυρά, στο εσωτερικό της οποίας βρέθηκε μεγάλη ποσότητα κεραμεικής, κυρίως μελαμβαφή φιαλίδια, πινάκια, πυξίδες, σκύφοι, χυτρίδια, τα οποία σχετίζονται με νεκρόδειπνα ή καύση κτερισμάτων, που ακολουθούσε μετά την ταφή. Τα κτιστά βάθρα που εντοπίζονται στο εσωτερικό του περιβόλου και αποτελούν για τα δεδομένα της περιοχής σχεδόν μνημειακές κατασκευές και λόγω μεγέθους αλλά και λόγω της πολύ προσεκτικής επεξεργασίας που έχουν υποστεί δείχνουν να μην έχουν κατασκευαστεί με ένα σαφή αρχιτεκτονικό προσανατολισμό αλλά με τυχαία κατανομή στον χώρο. Οι δόμοι που συναπαρτίζουν τα βάθρα αρμόζουν με μικρές σφήνες μεταξύ τους δίχως την ύπαρξη συνδετικού υλικού. Τα βάθρα αποτελούν την κρηπίδα για την τοποθέτηση υπεράνω του τάφου «σήματος», επιτύμβιου γλυπτού ή αναγλύφου, ή απλώς ενεπίγραφης στήλης, τα οποία έχουν χαθεί. Την ύπαρξη σήματος επιβεβαιώνει και η εύρεση μαρμάρινης βαθμίδας βάθρου, η οποία πατούσε πάνω στην κρηπίδα. Αυτή η έλλειψη των σπουδαιότατων γλυπτών που θα κοσμούσαν σίγουρα αυτές τις ταφές αντισταθμίζεται κάπως από τα πλούσια κτερίσματα που μας έδωσαν οι οκτώ ταφές (πυρές και ενταφιασμοί) που βρήκαμε κάτω από τα βάθρα, τα οποία ακριβώς λόγω του μεγέθους διαφύλαξαν ανέπαφα τα ευρήματα στο εσωτερικό τους. Σημειώνουμε ότι οι νεκροί δεν έχουν τοποθετηθεί με ένα σαφή προσανατολισμό, αλλού συναντούμε την κεφαλή προς Α, αλλού προς Β. Επίσης όσον αφορά τις σαρκοφάγους τα οστά διατηρούνται σε εκπληκτικά καλή κατάσταση, καθώς η εφαρμογή του πώματος της σαρκοφάγου με το ολόλιθο σώμα της είναι άριστη. Σημειώνουμε εδώ μόνο ότι καθώς οι σαρκοφάγοι αλλά και οι πυρές δεν ξαναχρησιμοποιήθηκαν, αλλά σφραγίστηκαν ερμητικά από τα υπερκείμενά τους ταφικά μνημεία, τα κτερίσματα που βρέθηκαν στο εσωτερικό τους αποτελούν ακριβείς χρονολογικούς δείκτες. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα είναι τα 18 αλαβάστρινα αλάβαστρα αττικού τύπου 12 τα οποία σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτός ο τύπος αλαβάστρου πρωτοεμφανίζεται στο β ήμισυ του 5 ου αι. π.χ. και συνεχίζεται και στον 4 ο. 12. M. G. Kanowski, Containers of classical Greece, University of Queensland Press, 1984, σελ και σχ. 1-4.

7 ΑΡΧΑΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑΦΙΚΟΙ ΠΕΡΙΒΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 177 Χάλκινα κάτοπτρα, σιδηρές στλεγγίδες, χάντρες από υαλόμαζα, αλλά και άριστα διατηρημένα αγγεία, όπως τα θήλαστρα, (εικ. 6) βρέθηκαν και στους δύο διαφορετικούς τύπους ταφών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η εύρεση δύο τμημάτων επίστεψης αρμάρινου επιτύμβιου ναΐσκου που φέρει επιγραφή ΦΙΛΙIIΠΗ Λ[ΥΣΙ] ΜΑΧΟ. 13 Η επίστεψη είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να μας οδηγεί στην άποψη πως προέρχεται από ένα εξαιρετικά επιβλητικό επιτύμβιο μνημείο, η θέση του οποίου ήταν πιθανότατα στην ημικυκλική εξέδρα. Εξίσου σημαντικό εύρημα είναι και η μαρμάρινη επιτάφια ληκύθος, που χρονολογείται στο α ήμισυ του 4ου αι. π.χ., με παράσταση γυναίκας καθιστής προς τα δεξιά, η οποία «δεξιώνεται» νέο άνδρα, πίσω από τον οποίο εικονίζεται παιδί. Πίσω από την γυναικεία μορφή εικονίζεται ηλικιωμένος άνδρας και γυναίκα (εικ. 7). Είναι η σκηνή του αποχαιρετισμού της νεκρής από την οικογένειά της. Απ όλα όσα αναφέραμε προηγουμένως είναι νομίζουμε φανερό, πως η πρώτη περίοδος χρήσης του περιβόλου ανάγεται στα χρόνια της ύψιστης ακμής της αθηναϊκής δημοκρατίας (περίπου από το 450 π.χ. έως ίσως λίγο πριν από την κατάρρευσή της το 404 π.χ. με την ήττα στον Πελοποννησιακό πόλεμο). Με την δεύτερη φάση χρήσης του περιβόλου σχετίζονται οι δέκα κεραμοσκεπείς τάφοι που αποκαλύφθηκαν σε βάθος 0,40 έως 1,20 μ. κάτω από την σημερινή επιφάνεια του εδάφους. Οι τάφοι αυτοί δεν έχουν σαφή προσανατολισμό, γεγονός που ερμηνεύεται από την προϋπάρχουσα διαμόρφωση στο εσωτερικό του περιβόλου με την παρουσία των μεγάλων βάθρων, η οποία επηρέαζε και την θέση των υπολοίπων ταφών. Σ όλους τους τάφους οι νεκροί είχαν τοποθετηθεί εκτάδην και τα οστά των περισσότερων βρέθηκαν αποσαθρωμένα. Οι τάφοι ήταν ακτέριστοι, σε μερικούς όμως απ αυτούς είχε τοποθετηθεί στο στόμα χάλκινο νόμισμα το λεγόμενο «περατικό», έθιμο που συνεχιζόταν μέχρι και πολύ πρόσφατα στην ελλαδική ενδοχώρα. Από τα θραύσματα της κεραμεικής που εντοπίστηκαν γύρω από τους τάφους τεκμηριώνεται η ύπαρξη προσφορών. Στις προσφορές αυτές κυριαρχούν αβαφή μυροδοχεία, χυτρίδια και φιαλίδια, ενώ σημαντική είναι και η εύρεση ενός μικρού υάλινου λευκού φιαλιδίου με ανάγλυφες παραστάσεις αγγείων, 14 καθώς επίσης και ερυθρόμορφη πυξίδα με ερυθρόμορφη παράσταση (εικ. 8). 15 Από τα λοιπά ευρήματα της ανασκαφής που σχετίζονται με την μεταγένεστερη φάση του πε- 13. Βλ. πιο πάνω σημείωση C. Isings, Roman Glass from Dated Finds, Archaelogica Traectina II, 1957, σελ. 94. S. B. Matheson, Ancient Glass in the Yale University Art Gallery, 1980, σελ The Athenian Agora, vol. XXX: M. Moore, Attic Red Figured and White Ground Pottery, 1997, σελ J. Boardman, Athenian Red Figure Vases. The Classic Period, 1975, σελ. 190 κ. εξ.

8 178 Ο. ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ, Μ. ΣΤΑΘΗ, Φ. ΝΕΖΕΡΗ, Δ. ΛΙΩΝΗΣ ριβόλου αξίζει να σημειωθεί η εύρεση σημαντικού θησαυρού συνιστάμενου από 67 χάλκινα αθηναϊκά νομίσματα νέας τεχνοτροπίας. 16 Το σύνολο των ευρημάτων χρονολογεί κατά πρώτη εκτίμηση την δεύτερη περίοδο χρήσης του περιβόλου από τον 4 ο. αι. π.χ. έως και τους ελληνιστικούς χρόνους. TAΦΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ ΙΙ: Ο δεύτερος και μικρότερος ταφικός περίβολος αποκαλύφθηκε ΝΔ της διασταύρωσης των αρχαίων δρόμων, περίπου 65 μ. από τον περίβολο Ι. Είναι πειόσχημος διαστάσεων 6,5 x 1,5 μ., κατασκευασμένος από ορθογώνιους πωροπλίνθους και εκτείνεται με κατεύθυνση Β προς Ν με πρόσοψη προς τα Β. Στο εσωτερικό του περιβόλου σε επαφή με τον τοίχο της πρόσοψης υπάρχει κτιστό ορθογώνιο μικρό βάθρο από πωροπλίνθους για την τοποθέτηση επιτύμβιου σήματος. Οι τάφοι εντοπίζονται σε βάθος από 1,20 μ. έως 1,50 μ. από την σημερινή επιφάνεια του εδάφους. Ήταν στην πλειονότητά τους λακκοειδείς και δύο μόνο κεραμοσκεπείς μικρών διαστάσεων. Οι λάκκοι είναι διανοιγμένοι στο στερεό έδαφος, με προσανατολισμό Α προς Δ και μερικές φορές στην επίχωση, όπως ο τάφος 1 με κατεύθυνση Β Ν. Δεν περιορίζονται στο εσωτερικό του περιβόλου αλλά επεκτείνονται προς Ν., όπου το έδαφος το επιτρέπει. Οι νεκροί είχαν ταφεί εκτάδην, με το κεφάλι στα δυτικά κυρίως. Από τα οστά, άλλα βρίσκονταν στην θέση τους και άλλα είχαν αποσαθρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους. Οι 2 κεραμοσκεπείς τάφοι ήταν ταφές γυναικών και ένας απ αυτούς είχε κτεριστεί με μετάλλινα αντικείμενα, όπως χάλκινα ενώτια, χάλκινο κάτοπτρο και γεωργικό εργαλείο, κτέρισμα που αποτελεί σημαντική ένδειξη για την συμμετοχή των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία. Από τα αγγεία που βρέθηκαν μέσα στους τάφους κυριαρχούν τα αρυβαλλοειδή ληκύθια με ανθεμωτή μετόπη, μελαμβαφείς πυξίδες, από τις οποίες μία με ερυθρόμορφη παράσταση μπορεί να χρονολογηθεί γύρω στο 400 π.χ. 17 Μέσα στους τάφους επίσης βρέθηκαν 2 πήλινα γυναικεία ειδώλια 18 και ένα μικρό αλαβάστρινο αλάβαστρο. Τα υπόλοιπα αγγεία που βρέθηκαν στην επίχωση πάνω από τους τάφους είναι μελαμβαφή φιαλίδια, πινάκια, σκύφοι, ληκύθια, τα οποία σχετίζονται με τις προσφορές που γίνονταν μετά την ταφή των νεκρών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η εύρεση μαρμάρινης ολόγλυφης σειρήνας, της οποία λείπει το κεφάλι, που αποτελούσε τμήμα ακρωτηρίου επιτύμβιου ναΐσκου, ή στήλης. 19 Τα κτερίσματα χρονολογούν τον ταφικό περίβολο στις πρώτες δεκαετίες του 4 ου αι. π.χ. Δ. Λ. 16. The Athenian Agora, vol. XXVI: H. Kroll, The Greek Coins, 1993, σελ , πίν J. Boardman, ό.π. 18. Σ. Καρούζου, «Ανασκαφή Τάφων Άργους», A.Δ. 15 (1933), σελ. 35 και σημ Αl. Conze, Die attischen Grabreliefs, III (1906), Taf. 355 κ. εξ.

9 ΑΡΧΑΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑΦΙΚΟΙ ΠΕΡΙΒΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 179 Χάρτης: Η περιοχή της Μεσογαίας. Η θέση των ταφικών περιβόλων. 1. Θέση Περιστερόπουλου. 2. Θέση Πούσι Λέδι. Εικ. 1. Θέση Περιστερόπουλου: Οι ταφικοί περίβολοι Α και Β από ΒΔ. Eικ. 2. Λήκυθος με μελανόμορφη παράσταση γιγαντομαχίας.

10 180 Ο. ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ, Μ. ΣΤΑΘΗ, Φ. ΝΕΖΕΡΗ, Δ. ΛΙΩΝΗΣ Εικ. 3. Η επιτύμβια στήλη του Μένωνα και της Άδας. Eικ. 4. Τμήμα μαρμάρινης δισώματης σφίγγας. Eικ. 5. Πούσι Λέδι: ο περίβολος Ι από Ν. Eικ. 6. Αλάβαστρο. Eικ. 7. Μαρμάρινη λήκυθος. Eικ. 8. Πυξίδα με ερυθρόμορφη παράσταση.

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Η ανασκαφή τού 2012 είχε ως στόχους: την περαιτέρω διερεύνηση της στοάς του μεγάλου ρωμαϊκού κτιρίου με τη στοά περιμετρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΙΣΤ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Μετρό Κατά το 2007-2008, η ανασκαφική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο νότια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Κ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Από το 2000 έως το 2009 στην περιοχή αρμοδιότητας της Κ ΕΠΚΑ που περιλαμβάνει τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά και Άγιο Ευστράτιο, πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Εικόνων Π12993 Π12995

Κατάλογος Εικόνων Π12993 Π12995 Κατάλογος Εικόνων 1. Αεροφωτογραφία εντοπισμού κλίμακας 1:150000 του αρχαίου νεκροταφείου των Σαβαλίων (Google-Earth). 2. Αεροφωτογραφία εντοπισμού κλίμακας 1:50000 του αρχαίου νεκροταφείου των Σαβαλίων

Διαβάστε περισσότερα

Rethink Athens / Πίνακας αρχαιολογικών ευρημάτων Νοέμβριος 2012

Rethink Athens / Πίνακας αρχαιολογικών ευρημάτων Νοέμβριος 2012 1 Οδός Ιδιοκτησία Αρχαιολογικός χαρακτήρας Βιβλιογραφία Έτος ανασκαφής Βάθος 1 Πατησίων και Καποδιστρίου 2 Αιόλου από Σταδίου Σοφοκλέους (έργα Υ.Δ.Ρ.Ε.Ξ.) 3 Σταδίου 61 [πρώην Κυπριακή Αγορά] Κανελλάκη

Διαβάστε περισσότερα

Ευρήματα της ανασκαφής Στέλλα Χρυσουλάκη και Γιώργος Πέππας

Ευρήματα της ανασκαφής Στέλλα Χρυσουλάκη και Γιώργος Πέππας Ημερίδα Η έρευνα των αρχαίων συστημάτων ύδρευσης του Πειραιά στο πλαίσιο των έργων του ΜΕΤΡΟ. Μια πρώτη θεώρηση Ευρήματα της ανασκαφής Στέλλα Χρυσουλάκη και Γιώργος Πέππας 1 Πρώιμη φάση της πόλης Λουτροφόρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΑΔΑ Β. Εικόνα 368. Κάτοψη των δύο τάφων της συστάδας Β. Εικόνα 369. Ο κιβωτιόσχημος Τ5 της συστάδας Β.

ΣΥΣΤΑΔΑ Β. Εικόνα 368. Κάτοψη των δύο τάφων της συστάδας Β. Εικόνα 369. Ο κιβωτιόσχημος Τ5 της συστάδας Β. 6 ΣΥΣΤΑΔΑ Β Στη ΝΔ γωνία του όμορου 153α και σε απόσταση περίπου 20 μ. βόρεια από την Α συστάδα, ανασκάφηκε ένας κιβωτιόσχημος και ένας καλυβίτης υστερορωμαϊκών επίσης χρόνων (ΕΙΚ. 368), που περιείχαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΖ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Εικ. 1. Θέση «Αναπνοά», οικόπεδο Α. Παπαθανασόπουλου. Τριμερές ταφικό μνημείο. Εικ. 2. Θέση «Περδικαριά». Άποψη της ανασκαφής. ΚΟΡΙΝΘΙΑ Αρχαία Κόρινθος

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τετάρτη, 05 Νοέμβριος :47 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 21 Μάρτιος :16

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τετάρτη, 05 Νοέμβριος :47 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 21 Μάρτιος :16 Περισσότεροι από 28 αθηναϊκοί τάφοι ανήκουν στην εποχή αυτή: οκτώ στη βόρεια κλιτύ του Αρείου Πάγου, 12 στην περιοχή του Κεραμεικού (όλοι, εκτός από έναν, στη νότια όχθη του Ηριδανού) και τουλάχιστον οκτώ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΝΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Αρχαιολόγος Β ΕΠΚΑ ΑΝΤΩΝΙΑ ΓΙΑΛΛΕΛΗ Αρχαιολόγος Β ΕΠΚΑ

ΕΛΕΝΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Αρχαιολόγος Β ΕΠΚΑ ΑΝΤΩΝΙΑ ΓΙΑΛΛΕΛΗ Αρχαιολόγος Β ΕΠΚΑ ΕΛΕΝΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Αρχαιολόγος Β ΕΠΚΑ ΑΝΤΩΝΙΑ ΓΙΑΛΛΕΛΗ Αρχαιολόγος Β ΕΠΚΑ Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών Ανασκαφή νεκροταφείου εκατέρωθεν λεωφόρου Δημοκρατίας* Η διενέργεια εκσκαφών στο πλαίσιο κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρχαιολογικός χώρος του Καλαμωτού βρίσκεται 2 χλμ. νότια του χωριού και είναι γνωστός στους κατοίκους του με την ονομασία Τούμπες ή Καστέλλια.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Καλαμωτού βρίσκεται 2 χλμ. νότια του χωριού και είναι γνωστός στους κατοίκους του με την ονομασία Τούμπες ή Καστέλλια. ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΙΝΔΟΙΑ ΣΥΝΟΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ: Ο αρχαιολογικός χώρος του Καλαμωτού βρίσκεται 2 χλμ. νότια του χωριού και είναι γνωστός στους κατοίκους του με την ονομασία Τούμπες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟÏΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟÏΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Η' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟÏΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Γαρίτσα Οικόπεδο Μπούζη Ο χώρος που ερευνήθηκε κατά τις ανασκαφικές περιόδους 2005-2006 αποτελεί τμήμα του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης της Κέρ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 26η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Χριστιανούπολη, Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Σημαντικό οικοδομικό συγκρότημα του 11ου- 12ου αιώνα, που αποτελείται από τον οκταγωνικού τύπου ναό και το επισκοπικό

Διαβάστε περισσότερα

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1 το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 2 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 3 ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ αντίγραφο από πρωτότυπο του 3ου π.χ. αι. της

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

εφαρμόζεται ο γενικότερος κανόνας, ότι δηλ. ο νεκρός να είναι στραμμένος προς τα Β, Δ ή ΒΔ. Στο άμεσο περιβάλλον των τάφων της συστάδας Γ βρέθηκαν

εφαρμόζεται ο γενικότερος κανόνας, ότι δηλ. ο νεκρός να είναι στραμμένος προς τα Β, Δ ή ΒΔ. Στο άμεσο περιβάλλον των τάφων της συστάδας Γ βρέθηκαν 8 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ανασκαφή του παραλιακού νεκροταφείου στη θέση Κασιδιάρης των Σαβαλιών πρόσθεσε μία ακόμη θέση στις ήδη γνωστές της ευρύτερης περιοχής και εμπλούτισε τις γνώσεις μας με νέα σημαντικά συγκριτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΤΙΚΗ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 65 ΔΥΤΙΚΗ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ Οι κοινοί χώροι ταφής στον ελληνικό χώρο από την πρώτη εμφάνιση τους μέχρι και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια δημιουργούνταν και αναπτύσσονταν πάντα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΟΛΟΣ 2011 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ

Η ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ Η ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ 1 Στη ΝΑ πλευρά του Διδυμοτείχου, ανάμεσα στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροποτάμου και το Σιδηροδρομικό σταθμό, υψώνεται ένας βραχώδης οχυρός λόφος γνωστός με

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 12. Γλύπτες του 4 ου αι. π.χ. Σκόπας, Ευφράνωρ,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η κεραμική, μια πανάρχαια τέχνη, χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το αργιλόχωμα. Όταν αναμείξουμε το αργιλόχωμα με νερό θα προκύψει μία πλαστική μάζα

Διαβάστε περισσότερα

Τα αρχαία της Κατοχής

Τα αρχαία της Κατοχής Τα αρχαία της Κατοχής Σπερχειάδα 7 Απριλίου 2016 Σαράντος Θεοδωρόπουλος ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΚΑΗΣ Ο ΠΟΘΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥΣ 1939 Ο Δρ. Γκαίμπελς επισκέπτεται την Αρχαιότητες στην Αθήνα 1940 ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 19η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΑ Πλάτανος Θέση «Ομβριάσα» Η 19η ΕΒΑ διενεργεί ανασκαφική έρευνα στον αγρό ιδιοκτησίας Σ. και Α. Υφαντή, η οποία είναι συνέχεια αυτής που διενεργούσε η 7η ΕΒΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Μάρτιος 2014. Λίγο μετά το αρχαιολογικό συνέδριο για την ανασκαφική δραστηριότητα στη Μακεδονία η επικεφαλής της ανασκαφής αποκαλύπτει:

Μάρτιος 2014. Λίγο μετά το αρχαιολογικό συνέδριο για την ανασκαφική δραστηριότητα στη Μακεδονία η επικεφαλής της ανασκαφής αποκαλύπτει: «Η αρχαιολογία είναι πάντα μαγεία και είναι πάντα το άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα μας κρύψει και τι θα μας βγάλει η αυριανή μέρα. Ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι

Διαβάστε περισσότερα

Mικροί - Mεγάλοι σε δράση

Mικροί - Mεγάλοι σε δράση Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Διεύθυνση Μουσείων Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

http://www.namuseum.gr/object-month/2012/jul/jul12-en.html

http://www.namuseum.gr/object-month/2012/jul/jul12-en.html Ο Οινοπίωνας, ήταν γιος του θεού Διόνυσου και της Αριάδνης, κόρης του Μίνωα και θεωρείται ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της Χίου. Δίδαξε στους κατοίκους την τέχνη της αμπελουργίας και την παραγωγή του καλύτερου

Διαβάστε περισσότερα

Αφιερώνω αυτή τηνεργασία στην αγαπηµένη µου δασκάλα, κυρία Ειρήνη Καραγιάννη, που µας δίδαξε µε τόση αγάπη και χαρά όλα τα µαθήµατα της Γ και Τάξης

Αφιερώνω αυτή τηνεργασία στην αγαπηµένη µου δασκάλα, κυρία Ειρήνη Καραγιάννη, που µας δίδαξε µε τόση αγάπη και χαρά όλα τα µαθήµατα της Γ και Τάξης 6ο Γυµνάσιο Νέας Ιωνίας Τάξη:Α Τµήµα:2 Μάθηµα:Αρχαία Ιστορία ιδάσκουσα:ελ.σάρδη Η ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:ΣΕΒΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΪΟΣ 2015 Αφιερώνω αυτή τηνεργασία στην αγαπηµένη µου

Διαβάστε περισσότερα

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >> 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : > ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Ηεπιλογή του τίτλου «Αρχαιολογική

Ηεπιλογή του τίτλου «Αρχαιολογική Η Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς Το κτήριο και τα εκθέματα Δρ Δημήτριος Σκιλάρντι Aρχαιολόγος B Eφορείας Προϊστορικών και Kλασικών Aρχαιοτήτων Ηεπιλογή του τίτλου «Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς» επιβλήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΣΙΚΉ ΠΑΙΔΕΊΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ

ΚΛΑΣΙΚΉ ΠΑΙΔΕΊΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΚΛΑΣΙΚΉ ΠΑΙΔΕΊΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΚΛΈΒΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΖΎΓΙΣΜΑ 1 Χάλκινες ψήφοι. Η τρίτη από αριστερά είναι καταδικαστική, ενώ η πέμπτη είναι αθωωτική, Αθήνα, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, Photo ΥΠ.ΠΟ.Α./ΤΑΠ, 2 Πρότυπα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ Ελένη Κώτσου ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Χριστίνα Μακαρατζή - Βασιλική Κρεββατά ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Στέλιος Σκουρλής ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ Deborah Kazazis ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΔΟΣ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 1 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 2 2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Το φυλλάδιο αυτό είναι του/της... που επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας στις... Το φυλλάδιο που κρατάς στα χέρια σου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΚΑΒΙΡΩΝ (ΚΑΒΙΡΕΙΟ) Καβίρειο

ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΚΑΒΙΡΩΝ (ΚΑΒΙΡΕΙΟ) Καβίρειο ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΚΑΒΙΡΩΝ (ΚΑΒΙΡΕΙΟ) Καβίρειο Ιερό τοπικής λατρείας αφιερωμένο στον θεό Κάβιρο (γενειοφόρο θεό με στεφάνι κισσού στο κεφάλι και κάνθαρο στο χέρι υπόσταση του Διονύσου) και το Θεό Παίδα (θεϊκό παιδί

Διαβάστε περισσότερα

Επιμελημένη σαρκοφάγος του 5 ου αι. π.χ. βρέθηκε στο πλάι αρχαίου δρόμου στην Ερέτρια (Καραπασχαλίδου, ό.π.).

Επιμελημένη σαρκοφάγος του 5 ου αι. π.χ. βρέθηκε στο πλάι αρχαίου δρόμου στην Ερέτρια (Καραπασχαλίδου, ό.π.). 7 ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ Φαίνεται ότι, όσον αφορά τη σαρκοφάγο, ακολουθείται η πρακτική που απαντάται και σε άλλες δωρικές περιοχές, δηλ., ο ανατολικός προσανατολισμός. Πράγματι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία,

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2015)

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2015) Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2015) Εισαγωγή Οι εργασίες πεδίου στον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά, στη βορειοανατολική Κρήτη (Καβούσι, Ιεράπετρα), διήρκεσαν 6 εβδομάδες, ενώ ακολούθησε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΑΔΑ Α ΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΥΣΤΑΔΑ Α ΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ 5 ΣΥΣΤΑΔΑ Α Στη ΒΔ γωνία του 154 στην περιοχή δηλαδή των διάσπαρτων οπτόπλινθων, που όπως είπαμε ανήκαν σε έναν ακόμη κιβωτιόσχημο τάφο και ίσως σε ακόμη έναν κεραμοσκεπή, αποκαλύφθηκε συστάδα νεκροταφείου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟÏΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟÏΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΙΒ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟÏΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Έως πρόσφατα στη δικαιοδοσία της ΙΒ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με έδρα τα Ιωάννινα, περιλαμβάνονταν οι Ν. Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την αρχαία κεραμική. Ευρυδίκη Κεφαλίδου

Λίγα λόγια για την αρχαία κεραμική. Ευρυδίκη Κεφαλίδου Λίγα λόγια για την αρχαία κεραμική Ευρυδίκη Κεφαλίδου Η κεραμική είναι το πολυπληθέστερο και πιο συχνό αρχαιολογικό αντικείμενο. Με τη βοήθεια της κεραμικής: α) εντοπίζουμε μια αρχαιολογική θέση β) χρονολογούμε

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκαφική έρευνα στην Παλλήνη

Ανασκαφική έρευνα στην Παλλήνη Σοφία Σιμιτζή Ειρήνη Σκιαδαρέση Ασημίνα Τσιάκα Στυλιανή Ψαρρή Aρχαιολόγοι της Β ΕΠΚΑ Ανασκαφική έρευνα στην Παλλήνη «ΑΠΟΨΕ ΒΡΗΚΑΝΕ πάλι αρχαία. Πάλι... και πάλι... Ούτε που θυμάμαι, πόσες φορές τ άκουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ 113: Αττική ερυθρόμορφη αγγειογραφία της κλασικής εποχής

ΙΑ 113: Αττική ερυθρόμορφη αγγειογραφία της κλασικής εποχής Ευρυδίκη Κεφαλίδου ΙΑ 113: Αττική ερυθρόμορφη αγγειογραφία της κλασικής εποχής Παραδόσεις: Πέμπτη 15:00-18:00 (αίθουσα 421) Πέμπτη 15.00-18.00, Αίθουσα 437 Επίθετα: Ν-Ω (εκτός από το 5 ο μάθημα, βλ. παρακάτω)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟÏΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟÏΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΓ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟÏΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Κνωσός Άγιος Ιωάννης Κνωσού: Νέο τμήμα του «Βόρειου Νεκροταφείου Κνωσού» Κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής (Απρίλιο έως Σεπτέμβριο 2010), με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 27 ΚΣΤ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑΣ Κατά την περίοδο 2000-2009 πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες σωστικές ανασκαφές μέσα στην πόλη του Πειραιά, κατά τις οποίες αποκαλύφθηκαν τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Ζάµπας Πολιτικός Μηχανικός ρ ΕΜΠ. Σκιάθου 43-11254 Αθήνα. Τηλέφωνο: 210-2237167 Φαξ: 210-2237257 Ηλεκτρονική διεύθυνση: c-zambas@hol.

Κώστας Ζάµπας Πολιτικός Μηχανικός ρ ΕΜΠ. Σκιάθου 43-11254 Αθήνα. Τηλέφωνο: 210-2237167 Φαξ: 210-2237257 Ηλεκτρονική διεύθυνση: c-zambas@hol. Κώστας Ζάµπας Πολιτικός Μηχανικός ρ ΕΜΠ. Σκιάθου 43-11254 Αθήνα. Τηλέφωνο: 210-2237167 Φαξ: 210-2237257 Ηλεκτρονική διεύθυνση: c-zambas@hol.gr Αθήνα 4/2/2015 Προς τον Πρόεδρο τους µη κερδοσκοπικού σωµατείου

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΡΔΟΣ ΚΟΛΙΝ ΡΕΝΦΡΙΟΥ

ΛΟΡΔΟΣ ΚΟΛΙΝ ΡΕΝΦΡΙΟΥ ΛΟΡΔΟΣ ΚΟΛΙΝ ΡΕΝΦΡΙΟΥ O ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΚΕΜΠΡΙΤΖ, ΑΦΟΥ ΤΑΡΑΞΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΩΣ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ..!!! Κομμάτια έκαναν οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΙΗ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Εικ. 1-2. Αρχαίος Φάγρης. Ερυθρόμορφος καλυκωτός κρατήρας και πήλινη γυναικεία προτομή από το νεκροταφείο (4ος αι. π.χ.). ΚΑΒΑΛΑ Πέρνη Στη θέση «Τούμπα»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ Περιγραφή μνημείου Το αρχαίο θέατρο της Λίνδου διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης. Το κοίλο χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αγώνες: δράση και θέαμα»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αγώνες: δράση και θέαμα» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Αγώνες: δράση και θέαμα» Υλικό για προαιρετική ενασχόληση των μαθητών πριν και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης. Κατά την επίσκεψη της σχολικής σας ομάδας στο Μουσείο Ακρόπολης,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Αρχαία Πόλη: Βρίσκεται: Ταυτίζεται με: Κατοικείται από:

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Αρχαία Πόλη: Βρίσκεται: Ταυτίζεται με: Κατοικείται από: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΛΕΠΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΡΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΚΙΚΑ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΦΗΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΥΛΗ ΑΚΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΡΠΕΡΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ: 2011-2012 Υπεύθυνοι/ες καθηγητές/τριες Τζιούφας Βασίλειος ΠΕ11 Φλόκας Αθανάσιος ΠΕ03 Κρομμύδα Δέσποινα ΠΕ09 Σωτήρη Χρυσούλα ΠΕ15 Νασιόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 15. H εικονογραφία του θανάτου, της λατρείας

Διαβάστε περισσότερα

Προϊστορική οικία από το Ακρωτήρι Θήρας (16ος αι. π.χ.)

Προϊστορική οικία από το Ακρωτήρι Θήρας (16ος αι. π.χ.) Προϊστορική οικία από το Ακρωτήρι Θήρας (16ος αι. π.χ.) Μελέτη: Κ. Παλυβού Κατασκευή: Ι. Γιαννόπουλος Ιδιοκτησία: Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας/TEE Η λεγόμενη Ξεστή 3 ήταν σημαντικό δημόσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! Η Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Σ.Θ.

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! Η Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Σ.Θ. ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ, 2012-2013 ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Α. ΑΡΖΟΓΛΟΥ & Ε. ΤΖΗΜΟΥΛΗ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΣΥΝΟΔΟΙ: Τ. ΚΥΡΙΑΖΙΚΙΔΟΥ & Δ. ΤΖΟΒΑΝΑΚΗΣ Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Το ανάκτορο της Ζάκρου Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου Το ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της Κρήτης στον ομώνυμο ευρύχωρο όρμο. Η θέση ήταν γνωστή από τον 19 ο αι.

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρια: Απουλικό, Λευκανικό (Λουκανικό), Καμπανικό, της Ποσειδωνίας (Paestum) και Σικελικό

Εργαστήρια: Απουλικό, Λευκανικό (Λουκανικό), Καμπανικό, της Ποσειδωνίας (Paestum) και Σικελικό ΑΓΓΕΙΑ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΚΕΛΙΑΣ Εργαστήρια: Απουλικό, Λευκανικό (Λουκανικό), Καμπανικό, της Ποσειδωνίας (Paestum) και Σικελικό ΑΓΓΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ Μελαμβαφή Δυτικής Κλιτύος «Γνάθια» Ομηρικοί και

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (480 π.χ. - 1ος αι. π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (480 π.χ. - 1ος αι. π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA12] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Β Αρχαιολογία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (480 π.χ. - 1ος αι. π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Τι είναι Aρχαιολογία; Η επιστήμη της αρχαιολογίας: Ασχολείται με την περισυλλογή,

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος

Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας. Φοίβος Αργυρόπουλος Χώροι θέασης και ακρόασης της αρχαίας Ελευσίνας Φοίβος Αργυρόπουλος ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ Πανίερο έγινε το Θριάσιο πεδίο από τη στιγμή που η θεά Δήμητρα θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) Ίδρυση των πρώτων ανακτορικών κέντρων Κύριο χαρακτηριστικό στην κεραμική η εμφάνιση του καμαραϊκού ρυθμού, ο οποίοςαποτελεί προϊόν των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Μάθημα: Τεχνολογία Υλικών. Όνομα: Νικόλαος Καρναμπατίδης ΑΕΜ:438

ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Μάθημα: Τεχνολογία Υλικών. Όνομα: Νικόλαος Καρναμπατίδης ΑΕΜ:438 ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μάθημα: Τεχνολογία Υλικών Όνομα: Νικόλαος Καρναμπατίδης ΑΕΜ:438 Εξάμηνο: 8 ο (εικ.1) Νίκη της ΣαμοθράκηςParis, Musée du Louvre Φθορά:

Διαβάστε περισσότερα

Αθηναϊκή επιτύμβια βάση αγάλματος Κούρου με ανάγλυφες παραστάσεις αλητών (510 500 π.χ.)

Αθηναϊκή επιτύμβια βάση αγάλματος Κούρου με ανάγλυφες παραστάσεις αλητών (510 500 π.χ.) 1 Αθηναϊκή επιτύμβια βάση αγάλματος Κούρου με ανάγλυφες παραστάσεις αλητών (510 500 π.χ.) Στην παρούσα μελέτη πραγματευόμαστε μία μαρμάρινη βάση που φέρει ανάγλυφες παραστάσεις και στήριζε το άγαλμα ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΙΕΖΑΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΙΕΖΑΣ 2ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑ 28-30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΙΕΖΑΣ Νοέµβριος 2014 Δίκτυο αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή της Μακεδονίας Μια φορά κι έναν καιρό Μια φορά κι έναν καιρό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 15 Γ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Στην Αθήνα διεξήχθησαν κατά τα έτη 20002010 συνολικά 298 σωστικές ανασκαφές σε οικόπεδα ιδιωτών ή σε δημόσια έργα (ΜΕΤΡΟ) και πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟÏΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟÏΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΙΓ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟÏΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑ Το ανασκαφικό έργο της ΙΓ ΕΠΚΑ κατά τα έτη 2000-2010 περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό σωστικών, αλλά και συστηματικών ερευνών. Οι έρευνες αυτές αφορούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα φύλλα εργασίας προέρχεται εξολοκλήρου από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Διαβάζουμε: Οι Κυκλάδες οφείλουν το όνομά τους στη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 8. Πανελλήνια Ιερά. Δελφοί και Ολυμπία Τα Πανελλήνια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ. Από τη δημιουργία της, τον Ιούνιο του 2006, η 23η ΕΒΑ έχει πραγματοποιήσει τις παρακάτω σωστικές ανασκαφές:

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ. Από τη δημιουργία της, τον Ιούνιο του 2006, η 23η ΕΒΑ έχει πραγματοποιήσει τις παρακάτω σωστικές ανασκαφές: 23η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Από τη δημιουργία της, τον Ιούνιο του 2006, η 23η ΕΒΑ έχει πραγματοποιήσει τις παρακάτω σωστικές ανασκαφές: ΕΥΒΟΙΑ Χαλκίδα Οδός Ωρίωνος 10, οικόπεδο Χρ. Δημαρέλου-Δεληβοριά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΑΔΑ Γ ΤΑΦΕΣ. Εικόνα 107. Η πρώιμη κλασική σαρκοφάγος της συστάδας Γ. Εικόνα 108. Άποψη του εσωτερικού της σαρκοφάγου

ΣΥΣΤΑΔΑ Γ ΤΑΦΕΣ. Εικόνα 107. Η πρώιμη κλασική σαρκοφάγος της συστάδας Γ. Εικόνα 108. Άποψη του εσωτερικού της σαρκοφάγου 3 ΣΥΣΤΑΔΑ Γ Περιλαμβάνει μία σαρκοφάγο, τρεις κεραμοσκεπείς τάφους και ταφικές αποθέσεις με οστρακοσωρούς και οστρεοσωρούς, σχετιζόμενες με πρόσκαιρες πηλόκτιστες κατασκευές στο πλαίσιο τέλεσης νεκροδείπνων.

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΕΝΤΡΙ Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι φαίνεται να χτίστηκε λίγο μετά τα μέσα του 12 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 1. Εισαγωγικό Μάθημα Αρχιτεκτονική/Τοπογραφία-Γλυπτική-Αγγειογραφία.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου

Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου Εργασία στο μάθημα: Το Νησιωτικό Αιγαίο κατά την 3 η Χιλιετία π.χ. Παναγιώτης Καπλάνης Επιβλέπων Καθηγητής: Βλαχόπουλος Ανδρέας Εαρινό Εξάμηνο 2015 Η Θέση Η Ίος βρίσκεται στο

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2013) Donald C. Haggis, The University of North Carolina at Chapel Hill

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2013) Donald C. Haggis, The University of North Carolina at Chapel Hill Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2013) Donald C. Haggis, The University of North Carolina at Chapel Hill Η ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά στη βορειοανατολική Κρήτη (Καβούσι,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Θ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 43 ΒΟΙΩΤΙΑ Η δραστηριότητα της Θ ΕΠΚΑ κατά τα έτη 2000-2010 απλώθηκε σε όλους τους τομείς του αρχαιολογικού έργου, δηλαδή στην προστασία, ανάδειξη και μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου...

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... Ας ξεκινήσουμε με το Ωδείο... Το ρωμαϊκό Ωδείο σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΘ ΗΜΑΣ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Η ΚΑΘ ΗΜΑΣ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Η ΚΑΘ ΗΜΑΣ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΡΓΑΜΟΝ Το Πέργαμον ή η Πέργαμος είναι πόλη που από το τέλος του 3ου αιώνα π.χ. αναδείχθηκε σε ένα από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΚΙΟΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΚΙΟΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ-ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΕΤΑΚΙΟΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Αρχιτεκτονική μελέτη: Βασιλεία Μανιδάκη αρχιτέκτων ΥΠΠΟΤ-ΥΣΜΑ Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΘ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑ Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών Το 2007 διενεργήθηκε σωστική ανασκαφή, με χρηματοδοτική συνεισφορά του ΥΠΠΟΤ, του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Project ΑΝΝΑ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΤΑΒΙΘΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΟΤΙΑ ΠΛΑΓΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΝΟΤΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Η νότια πλαγιά της Ακρόπολης

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Αρχαϊκή εποχή: o 6 ος αι. π.χ. Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης: Εποχή του Χαλκού

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ:

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ: ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ 2009 11-13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ: ΧΩΡΟΣ ΤΑΦΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΥΓΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Γεωργία Στρατούλη, Σέβη Τριανταφύλλου,

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Ε Υ Ρ Ο Σ Τ Ο Υ Ο Ρ Ι Ο Υ : Α Π Ο Τ Ο Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Ο Σ Τ Ο Ο Ρ Ι Ο

Τ Ο Ε Υ Ρ Ο Σ Τ Ο Υ Ο Ρ Ι Ο Υ : Α Π Ο Τ Ο Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Ο Σ Τ Ο Ο Ρ Ι Ο Τ Ο Ε Υ Ρ Ο Σ Τ Ο Υ Ο Ρ Ι Ο Υ : Α Π Ο Τ Ο Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Ο Σ Τ Ο Ο Ρ Ι Ο «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ιστορία ενός τόπου οφείλει να είναι η ίδια η «αυτοπραγμάτωση» του. Αυτά που υπάρχουν ως δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

Φωνές νερού μυριάδες Ιερό Άμμωνα ία, Καλλιθέα Χαλκιδικής. Φυλλάδιο δράσης

Φωνές νερού μυριάδες Ιερό Άμμωνα ία, Καλλιθέα Χαλκιδικής. Φυλλάδιο δράσης Φωνές νερού μυριάδες 2010 Ιερό Άμμωνα ία, Καλλιθέα Χαλκιδικής Φυλλάδιο δράσης Το κείμενο του φυλλαδίου της δράσης ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΜΜΩΝΑ ΔΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Το ιερό του Διονύσου και του Άμμωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠ - Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Εφορεία Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων

ΕΜΠ - Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Εφορεία Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων Εφορεία Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων ΕΜΠ - Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνικογεωλογικά χαρακτηριστικά της «Μάργας του Πειραιά» - Συγκριτική ποιοτική ανάλυση της συμπεριφοράς της στις αρχαίες και σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

Η κεραμική τέχνη στην αρχαία Ελλάδα

Η κεραμική τέχνη στην αρχαία Ελλάδα Θέμα της διδακτικής πρότασης Η κεραμική τέχνη στην αρχαία Ελλάδα Τάξη: Α Γυμνασίου Στοχοθεσία Επιδιώκεται οι μαθητές/τριες να εξοικειωθούν με τους τύπους, τα ονόματα και τις χρήσεις των αγγείων της αρχαιότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΑρΧΑΙΟλΟΓΙΚΟΣ ΧωρΟΣ ΕδΕΣΣΑΣ 40 ΧρΟνΙΑ μετα την ΕνΑρξΗ των ΑνΑΣΚΑΦων ΑΠΟ τον Φ. ΠΕτΣΑ

ΑρΧΑΙΟλΟΓΙΚΟΣ ΧωρΟΣ ΕδΕΣΣΑΣ 40 ΧρΟνΙΑ μετα την ΕνΑρξΗ των ΑνΑΣΚΑΦων ΑΠΟ τον Φ. ΠΕτΣΑ 139 ΑρΧΑΙΟλΟΓΙΚΟΣ ΧωρΟΣ ΕδΕΣΣΑΣ 40 ΧρΟνΙΑ μετα την ΕνΑρξΗ των ΑνΑΣΚΑΦων ΑΠΟ τον Φ. ΠΕτΣΑ Όπως πρώτοι οι περιηγητές του 19ου αιώνα είχαν επισημάνει, η πόλη της αρχαίας Έδεσσας αναπτυσσόταν σε δύο επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΔΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ «ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΟΣ Ο ΚΟΤΣΥΦΑΣ» «Μια επιγραφή με ειδοποιεί: όρος ειμί Κεραμεικού,Εγώ θα φύγω, Δίνω κρυφά ένα φιλί στου Κούρου του αρχαϊκού το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 99 ΑΧΑΪΑ ΣΩΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ Δήμος Πατρέων Ποτάμι Ξυλοκέρας (2003 κ.ε.). Αποκαλύφθηκε μεγάλο ιδιωτικό βαλανείο εξαιρετικής διατήρησης, υστερορωμαϊκών χρόνων,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογικό µουσείο Κιµώλου

Αρχαιολογικό µουσείο Κιµώλου Αρχαιολογικό µουσείο Κιµώλου εισαγωγή η παρουσίαση φιλοδοξεί να είναι µια παρουσίαση του µουσείου από την πλευρά του επισκέπτη, χωρίς να έχουµε µιλήσει µε τους αρµόδιους για τις προθέσεις και τους στόχους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 2η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Η 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κατά τα έτη 2000-2009 πραγματοποίησε ανασκαφικές εργασίες (σωστικές και συστηματικές) σε περισσότερα από τριάντα (30) μνημεία και χώρους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 14η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Εικ. 1-2. Σκάλα Ερεσού. Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγίου Ανδρέα. Ταφές. ΛΕΣΒΟΣ Σκάλα Ερεσού Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγίου Ανδρέα Η Βασιλική του Αγίου Ανδρέα ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1600-1100 π. Χ., κυρίως στην

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα 3 η Μπέσσας Γιάννης Μπινιάρη Εβελίνα Ντασιώτης Φάνης

Ομάδα 3 η Μπέσσας Γιάννης Μπινιάρη Εβελίνα Ντασιώτης Φάνης Ομάδα 3 η Μπέσσας Γιάννης Μπινιάρη Εβελίνα Ντασιώτης Φάνης Μετά την τελική επικράτησή τους στους Περσικούς πολέμους οι Έλληνες έκαναν πολλά και ποικίλα αναθήματα σε διάφορα ιερά. Στους Δελφούς αφιέρωσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Μινωικοί ιεροί χώροι

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Μινωικοί ιεροί χώροι ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Μινωικοί ιεροί χώροι Ενδεχομένως από τη Νεολιθική, αλλά με βεβαιότητα από την Προανακτορική εποχή φαίνεται ότι οι μινωίτες ασκούσαν τις λατρευτικές τους πρακτικές στα σπήλαια.

Διαβάστε περισσότερα