ΡΥΠΑΝΣΗ / ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (Υποστηρικτικό υλικό του δασκάλου για την Παρουσίαση µε PowerPoint)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΡΥΠΑΝΣΗ / ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (Υποστηρικτικό υλικό του δασκάλου για την Παρουσίαση µε PowerPoint)"

Transcript

1 ΡΥΠΑΝΣΗ / ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (Υποστηρικτικό υλικό του δασκάλου για την Παρουσίαση µε PowerPoint) Εικόνες 1,2 : Αφόρµηση εκ των αποτελεσµάτων της Ρύπανσης Eικ. 1: Σκουπίδια Σε µερικές παραλίες του νησιού µας, αλλά και των γειτονικών περιοχών του Πειραιά και της Αθήνας είναι γνωστή η εικόνα της ύπαρξης πάσης φύσεως σκουπιδιών όπως πλαστικά ή γυάλινα µπουκάλια, πλαστικές σακούλες, ελαστικά, µεταλλικά κουτιά κ.λ.π. Μπορείς να κολυµπήσεις σε τέτοια παραλία/ θάλασσα; Υποβάθµιση κολυµβητικών περιοχών λόγω µόλυνσης και λόγω άσχηµης αισθητικής. Εικ. 2 : Απειλούµενα είδη (θαλασσοπούλια, χελώνες, φώκιες ) εν είναι µόνο ότι βρωµίζουµε τη θάλασσα που είναι αισθητικά άσχηµο, αλλά είναι και µοιραίο για µερικούς θαλάσσιους οργανισµούς. Αυτό το θαλασσοπούλι δεν µπορεί να πετάξει γιατί τα φτερά του έχουν σκεπαστεί από πετρέλαιο, µε αποτέλεσµα να πεθάνει από ψύξη ή ασιτία, εφ όσον δεν µπορεί να βρει τροφή. Γνωρίζεις άλλα ζώα τα οποία κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εξ' αιτίας της άγνοιας και του εγωισµού των ανθρώπων; Εικόνες 3-7 : Πως ρυπαίνουµε τη θάλασσα Εικ. 3 : Σκουπίδια Οι άνθρωποι ρίχνουν σκουπίδια από τις ακτές ή από πλοία µέσα στη θάλασσα. Τα πλαστικά που δεν διαλύονται / δεν αποικοδοµούνται επιπλέουν ή βυθίζονται στη θάλασσα. Μια πλαστική σακούλα π.χ. µπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε µια θαλάσσια χελώνα η οποία µπορεί να τη θεωρήσει ότι είναι µέδουσα και να την καταπιεί. Ο Cousteau από τις παρατηρήσεις του στη Μεσόγειο είχε υπολογίσει ότι κάπου ψάρια πεθαίνουν καθηµερινά από την κατάποση πωµάτων και «δακτυλίων» από αναψυκτικά που ρίχνονται στη θάλασσα από πλοία και παραλιακούς οικισµούς. Γιατί; Υπερπληθυσµός δηµιουργήθηκε λόγω της βελτίωσης της διατροφής και της καταπολέµησης διαφόρων ασθενειών. Εν τω µεταξύ οι άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται σε µεγάλα αστικά κέντρα (που τα περισσότερα βρίσκονται κοντά στη θάλασσα), όπου και έχουµε πρόβληµα ρύπανσης γιατί εκεί είναι συγκεντρωµένοι πολλοί άνθρωποι. Το νησί µας η Σαλαµίνα βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα όπου έχουν µαζευτεί περίπου 4,5 εκατοµµύρια κάτοικοι, ή περίπου το 40% του συνολικού πληθυσµού της Ελλάδας τόνοι σκουπιδιών παράγονται στη χώρα µας ετησίως. 350 κιλά απορριµµάτων αντιστοιχούν ετησίως σε κάθε Έλληνα. Μέχρι τώρα νοµίζαµε ότι η θάλασσα είναι τόσο µεγάλη που δεν θα µπορούσε ποτέ να βρωµίσει. υστυχώς κάναµε λάθος. Η θάλασσα είναι πολύ βρώµικη (την έχουµε ρυπάνει, την έχουµε µολύνει). Εικ. 4 :.Αστική ρύπανση (από πόλεις και τουριστικές µονάδες)

2 Στη θάλασσα ρίχνουµε µέσω αγωγών οικιακά/αστικά λύµατα (= τα ακάθαρτα νερά και οτιδήποτε άλλο ακάθαρτο αποµακρύνεται µέσω του αποχετευτικού συστήµατος). Στο Κερατσίνι έχουµε µια µέση παροχή τόνους υγρών αποβλήτων την ηµέρα. Ευτροφισµός (=περίσσεια από θρεπτικές ουσίες, κυρίως άζωτο και φώσφορο): Περίπτωση Α Μέσα στα λύµατα βρίσκονται βακτηρίδια. Όσο πιο πολλά λύµατα ρίχνουµε στη θάλασσα, τόσο πιο πολλά βακτηρίδια υπάρχουν. Αυτά όταν πολλαπλασιάζονται µέσα στη θάλασσα (αποικοδοµούν τις οργανικές ενώσεις) καταναλώνουν το οξυγόνο του νερού. Τα ψάρια και τα άλλα θαλασσινά όµως χρειάζονται οξυγόνο για να αναπνεύσουν. Αν το θαλασσινό νερό ρυπανθεί πολύ, θα πεθάνουν γρήγορα από έλλειψη οξυγόνου. Περίπτωση Β Τα βιοµηχανικά και γεωργικά απόβλητα διοχετεύουν στη θάλασσα όχι µόνο τοξικές ουσίες, αλλά και πολλές θρεπτικές ουσίες. Αυτές επιφέρουν πολλαπλασιασµό των φυκιών τα οποία τείνουν να πνίξουν κάθε άλλη µορφή ζωής. Έτσι έχουµε υπέρµετρη αύξηση µερικών κατώτερων οργανισµών (φύκια) σε βάρος των ανώτερων οργανισµών (ψάρια). Στη συνέχεια η αποσύνθεσή τους (διάσπαση του οργανικού υλικού που συντελείται κυρίως από µικροοργανισµούς και συνεπάγεται κατανάλωση οξυγόνου) εξαντλεί το οξυγόνο που είναι διαλυµένο στο νερό, µε αποτέλεσµα το θάνατο των ψαριών. Εικ. 5 : Βιοµηχανική ρύπανση Στη θάλασσα καταλήγουν και τα βιοµηχανικά απόβλητα (= τα απορρίµµατα, χηµικές ουσίες που βγάζει το εργοστάσιο). Γιατί; Ρύπανση δηµιουργήθηκε µετά το Β Παγκόσµιο Πόλεµο ως τίµηµα της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου που αύξησε την ευηµερία των ανθρώπων, έβλαψε όµως το περιβάλλον. Αγροτική ρύπανση Τα γεωργικά απόβλητα (= λιπάσµατα και φυτοφάρµακα που χρησιµοποιούνται στις καλλιέργειες των χωραφιών), µεταφέρονται στη θάλασσα µε τα νερά της βροχής. Γιατί; Η βελτίωση της διατροφής των ανθρώπων έγινε µε την αύξηση της γεωργικής παραγωγής, αλλά η αύξηση αυτή έγινε µε τη χρήση χηµικών λιπασµάτων και γεωργικών φαρµάκων. Εικ. 6 : Ραδιενεργός ρύπανση Ανοιχτά στη θάλασσα, πλοία µεταφέρουν µέσα σε βαρέλια και πετούν πυρηνικά απόβλητα από εργοστάσια. Αν σαπίσουν τα δοχεία κάποια µέρα, τα δηλητήρια τους ακόµα και σε πολύ µικρές δόσεις θα προσβάλλουν το γενετικό υλικό των οργανισµών. Εικ.7 : Πετρελαϊκή ρύπανση Ένα δεξαµενόπλοιο µπορεί να µεταφέρει περισσότερους από τόνους πετρελαίου. Αν το καράβι βουλιάξει, το πετρέλαιο απλώνεται στην επιφάνεια της θάλασσας, δηµιουργώντας αµέσως µεγάλες πετρελαιοκηλίδες. Το πετρέλαιο σκοτώνει τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια, γιατί κολλάει στα λέπια και τα φτερά τους ώστε δεν µπορούν να κινηθούν.

3 Γιατί; Γενίκευση της χρήσης του πετρελαίου για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών που σχετίζεται και µε τη διάδοση του αυτοκινήτου. Εικόνα 8 :Προβλήµατα ρύπανσης της θάλασσας της Σαλαµίνας α) Αστικά λύµατα: Κόλπος Σαλαµίνας, Παλούκια, Καµατερό, Αµπελάκια β) Βιοµηχανικά λύµατα: Παλούκια, Καµατερό, Μπατσί γ) Λοιπά απόβλητα: Σε όλο το νησί από διερχόµενα καράβια, σκουπίδια Οι παραλίες της βόρειας πλευράς του νησιού που βρίσκονται κοντά στην Αττική (Βουρκάρι, Καµατερό, Βασιλικά) εµφανίζουν µεγαλύτερη ρύπανση από τις αντίστοιχες της νότιας πλευράς (Πέρανι, Αιάντειο κλπ) Εικόνα 9 :Τροφική αλυσίδα Τα ψάρια που ζουν στη θάλασσα µολύνονται από τις χηµικές ουσίες που πετάµε µέσα στο νερό. Αν ζήσουν τα ψάρια, θα τα φάνε άλλα ζώα, που µε τη σειρά τους θα δηλητηριαστούν και αυτά. Τέλος ο άνθρωπος, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, τρέφεται µε µολυσµένα προϊόντα. α)παραγωγοί: φυτά/φυτοπλαγκτόν που παράγουν οργανική ύλη από ανόργανα συστατικά β)καταναλωτές Α Τάξης: φυτοφάγα ζώα/ ζωοπλαγκτόν γ)καταναλωτές Β Τάξης: σαρκοφάγα που τρέφονται από φυτοφάγα ζώα δ)αποικοδοµητές : βακτήρια / µικρόβια που µετατρέπουν/ αποσυνθέτουν την οργανική ύλη των νεκρών κυττάρων σε ανόργανα συστατικά, κάνοντάς τα ξανά διαθέσιµα στα φυτά. Έτσι ο κύκλος κλείνει. Εικόνες : Τρόποι προστασίας του περιβάλλοντος και απορρύπανσης Όµως µπορούµε να επανορθώσουµε και να καθαρίσουµε το νερό µας. Εικ.10 : Πετρελαιοκηλίδες Σήµερα υπάρχουν τεχνικές απάλειψης των πετρελαιοκηλίδων: αντλίες που απορροφούν το πετρέλαιο, βακτήρια που τρώνε τις ρυπογόνες ουσίες, διασκορπιστικά/ απορρυπαντικά (τα οποία όµως επειδή είναι χηµικά υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης κάποιων θαλάσσιων οργανισµών, άρα πρέπει πάντα να γίνεται αντιστάθµισµα των πλεονεκτηµάτων και των µειονεκτηµάτων που θα προκύψουν από τη χρήση τους). Οι παραπάνω µέθοδοι δεν επαρκούν και ο καθαρισµός της παραλίας εξακολουθεί να γίνεται χάρη στους εθελοντές που τρέχουν να βοηθήσουν. Εικ.11: Οικολογικές οργανώσεις Στις οικολογικές οργανώσεις συµµετέχουν άνθρωποι οι οποίοι: θεωρούν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση που αφορά όλους µας, γι αυτό και εργάζονται εθελοντικά δίνουν καθηµερινές µάχες για την προστασία και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος σε τοπικό, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

4 εργάζονται συλλογικά, υπεύθυνα και αποτελεσµατικά για την προστασία της κατατρεγµένης φυσικής µας κληρονοµιάς. έχουν σα στόχο την ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. προσφέρουν µακριά από τα όποια συµφέροντα, πολιτικά και οικονοµικά, τοπικά και παγκόσµια. αποκτούν καινούργιες εµπειρίες µέσα από ένα δυναµικό τρόπο παρέµβασης των πολιτών µε στόχο την εξέλιξη της κοινωνίας. διασκεδάζουν, γνωρίζουν και άλλους νέους ανθρώπους και µοιράζονται τον χρόνο τους δηµιουργικά για ένα καλύτερο κόσµο. ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ GreenPeace WWF ΕΛΛΑΣ Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία Πανελλήνιο ίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας - ΑΡΧΕΛΩΝ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας - ΜΟΜ ecocity Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση : Εικ.12: Βιολογικός Καθαρισµός: Προκειµένου να περιοριστεί η ρύπανση της θάλασσας, τα λύµατα πρέπει να επεξεργάζονται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισµού. Εκεί πρώτα οι ακαθαρσίες των υπονόµων περνούν από µια δεξαµενή καθίζησης, όπου τα στερεά που περιλαµβάνει το νερό κατακάθονται στον πυθµένα και σχηµατίζουν παχιά απόβλητα.(αυτά καίγονται ή χρησιµοποιούνται ως λίπασµα στη γεωργία, αναµιγνύονται µε σκουπίδια, ή τέλος εναποτίθενται σε ορισµένα µέρη.) Μετά το πιο καθαρό νερό περνά από δεύτερη δεξαµενή όπου διοχετεύουµε συνεχώς οξυγόνο και µικρόβια/ βακτήρια τα οποία τρέφονται (αποικοδοµούν) µε τις βλαβερές/οργανικές ουσίες που έχουν µείνει µέσα στο νερό. Έτσι το νερό που προκύπτει µετά την επεξεργασία των λυµάτων είναι αρκετά καθαρό (δεν περιέχει µέσα του οργανικό υλικό), ώστε µπορεί να επιστρέψει στη θάλασσα ή να επαναχρησιµοποιηθεί για να καλυφθούν διάφορες δευτερεύουσες ανάγκες π.χ. πότισµα αστικού πράσινου, πλύσιµο δρόµων κ.α.

5 Κέντρο Επεξεργασίας Λυµάτων Ψυττάλειας Μέχρι το 1994 τα λύµατα του λεκανοπεδίου της Αθήνας κατέληγαν ανεπεξέργαστα στη θαλάσσια περιοχή του Κερατσινίου, µε αποτέλεσµα τα νερά του Σαρωνικού κόλπου να είναι µολυσµένα και ακατάλληλα για κολύµβηση, ενώ το θαλάσσιο οικοσύστηµα είχε αρχίσει να αργοπεθαίνει. Το 1994 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυµάτων του λεκανοπεδίου της Αθήνας στο νησί της Ψυττάλειας, έχοντας ως στόχο να βελτιώσει την ποιότητα των υδάτων του Σαρωνικού, να προσφέρει καθαρότερες ακτές και να αναβαθµίσει την ποιότητα της ζωής των περίπου κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αθήνας, του Πειραιά και των γύρω προαστίων. Σήµερα λαµβάνει καθηµερινά προς επεξεργασία περίπου κµ. λυµάτων.το υπόλοιπο νερό καθαρισµένο οδηγείται µέσω αγωγών στη θάλασσα. Έκτοτε, σύµφωνα µε συστηµατικό πρόγραµµα µετρήσεων παρατηρείται συνεχής βελτίωση της ποιότητας των υδάτων του Σαρωνικού κόλπου και σταδιακή αποκατάσταση της οικολογικής του ισορροπίας. Εικόνες 13,14 : Συµµετοχή των παιδιών Εικ.13: ράσεις που µπορούν να αναλάβουν τα παιδιά Και τα παιδιά µπορούν να συµβάλλουν στην καθαριότητα των ακτών. Να µερικές ιδέες: Υιοθεσία - Εθελοντικός καθαρισµός ακτής. Τα παιδιά, εφοδιασµένα µε γάντια και σακούλες, καθαρίζουν την ακτή καταγράφοντας τα απορρίµµατα που µαζεύουν. Στη συνέχεια, συζητούν τα αποτελέσµατα από τον καθαρισµό και τα δηµοσιοποιούν σε τοπικούς φορείς και στον τοπικό Τύπο. Τοποθέτηση πινακίδας. Κατασκευάζουν µε απλά υλικά πινακίδα µε περιβαλλοντικό µήνυµα την οποία και τοποθετούν στην υιοθετηµένη και καθαρισµένη ακτή. Εντοπισµός πηγών ρύπανσης - Ενηµέρωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ερευνούν, εντοπίζουν και καταγράφουν πηγές ρύπανσης στην περιοχή τους και ενηµερώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ανακύκλωση υλικών. Οργανώνουν πρόγραµµα ανακύκλωσης υλικών (π.χ. αλουµινίου, χαρτιού, γυαλιού) στο σχολείο και διαθέτουν το συγκεντρωµένο υλικό µε τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Περιβαλλοντική σχολική εφηµερίδα. Φτιάχνουν έντυπο µε περιβαλλοντικά νέα µε σκοπό την ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση και των υπόλοιπων µαθητών του σχολείου για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενηµερωτικό περιβαλλοντικό υλικό. Φτιάχνουν ενηµερωτικό υλικό (φυλλάδια κ.α.) µε περιβαλλοντικό περιεχόµενο και το διανέµουν ώστε να ενηµερωθεί η τοπική κοινωνία. Συµµετοχή σε τοπικές δραστηριότητες. Συµµετέχοντας σε εκδηλώσεις της περιοχής τους τα παιδιά δίνουν το παράδειγµα συνεργασίας που χρειάζεται για να λυθούν κοινά τοπικά προβλήµατα. ηµόσια παρουσίαση δραστηριοτήτων. Παρουσιάζουν τα αποτελέσµατα δραστηριοτήτων τους σε τοπικούς τηλεοπτικούςραδιοφωνικούς σταθµούς για να ενηµερώσουν τους κατοίκους της περιοχής.

6 Παρουσίαση δραστηριοτήτων στο ιαδίκτυο. Προβάλλουν στο Internet τις δραστηριότητές τους. Μήνυµα για την Ηµέρα Περιβάλλοντος. Στέλνουν ένα σύντοµο µήνυµα για την Παγκόσµια Ηµέρα Περιβάλλοντος που είναι η 5η Ιουνίου κάθε χρόνο. Τραγούδια - Παραµύθια - Ποιήµατα. Φτιάχνουν τραγούδια, παραµύθια, ποιήµατα µε θέµα την προστασία του θαλάσσιου κόσµου ηµιουργία κασέτας ή CD. Ηχογραφούν σε κασέτα ή CD τα τραγούδια τους µε µηνύµατα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τα στέλνουν σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθµούς µε σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. ηµιουργία - Παρουσίαση θεατρικού έργου. Ετοιµάζουν ένα θεατρικό έργο και οργανώνουν την παρουσίασή του σε εκδήλωση στο σχολείο. Το θέµα του έχει σχέση µε την καταστροφή του περιβάλλοντος από τον ίδιο τον άνθρωπο µέσα από την άγνοιά του, την αδιαφορία του αλλά και την απληστία του. Εικ.14: Συναισθηµατική εµπλοκή των παιδιών Τώρα ξέρετε : πως ρυπαίνουν οι άνθρωποι τη θάλασσα γιατί τη ρυπαίνουν ποιες επιπτώσεις έχει αυτό στους ζώντες οργανισµούς και στους ίδιους τους ανθρώπους ποιοι τρόποι υπάρχουν για την αποκατάστασή της πως µπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς ως παιδιά Θα µείνετε µε σταυρωµένα τα χέρια; Εικόνα 15 : Εκπαιδευτικά παιχνίδια Παιχνίδια (σχετικά βέβαια µε το θέµα µας) για αποφόρτιση και ψυχαγωγία.

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ Οι κρήνες της Μακρινίτσας ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοκτησία: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA

Ιδιοκτησία: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Ιδιοκτησία: Εκδότης: Σύνταξη: HELMEPA HELMEPA Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση όλων ανεξαιρέτως των κειμένων και φωτογραφιών χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 2 ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ 39 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 40 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Έμμεση ρύπανση είναι η μορφή ρύπανσης, που δεν αντιλαμβανόμαστε

Έμμεση ρύπανση είναι η μορφή ρύπανσης, που δεν αντιλαμβανόμαστε 11 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ Στόχοι φύλλο εκπαιδευτικών Να εξοικειωθούν οι μαθητές με την έννοια της ρύπανσης του νερού και να κατανοήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΟΥΣ [Οδηγός εκπαιδευτικών]

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΟΥΣ [Οδηγός εκπαιδευτικών] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟ ΕΠΕΑΕΚ 1.1.ΣΤ.1.Γ2 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή

Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙ ΑΣ Πτολεµαΐδα, 50200 Τηλ. 24630 54420-21-22 Fax. 24630 54423 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή Με αφορµή την παγκόσµια ηµέρα

Διαβάστε περισσότερα

Παράκτια Οικοσυστήματα

Παράκτια Οικοσυστήματα Παράκτια Οικοσυστήματα Χερσαία παράκτια οικοσυστήματα Αμμώδεις ακτές και αμμόλοφοι (θίνες) Βραχώδεις ακτές Παράκτια δάση και θαμνώνες Υγροτοπικά οικοσυστήματα Εκβολές και δέλτα ποταμών Λιμνοθάλασσες Έλη

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Επιστημονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Συγγραφή Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Eυρωπαϊκή Επιτροπή ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Ξεκαθαρίστε τη θέση σας! 1 Εισαγωγή 3 Ενέργεια 8 Αέρας 12 Νερό 16 Έδαφος Η Άμεση Ευρώπη είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έστω και καθυστερημένα, η Κύπρος μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που θέτουν ως πρωταρχικό περιβαλλοντικό στόχο την ανακύκλωση κάθε μορφής αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόμενα ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον Επιπτώσεις στις βιοκοινωνίες

Φαινόμενα ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον Επιπτώσεις στις βιοκοινωνίες Φαινόμενα ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον Επιπτώσεις στις βιοκοινωνίες Δρ. Ντούλα Μαρία Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας Σοφ. Βενιζέλου 1, 141 23 Λυκόβρυση, e-mail : mdoula@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: «Παγκόσµια Ηµέρα Περιβάλλοντος» Εισηγήτρια: κα Κυπαρίση Σπουδάστρια: Μαρία Μαγδαληνή Παρβάν Εξάµηνο Ζ ΛΑΡΙΣΑ 2009 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικό Γλωσσάρι

Περιβαλλοντικό Γλωσσάρι Περιβαλλοντικό Γλωσσάρι (Βασικές έννοιες και όροι της οικολογίας και του περιβάλλοντος) ρ. Θεόδωρος Κουσουρής περιβαλλοντολόγος -Άβιο: Αυτό που δεν έχει ζωή, που δεν είναι ζωντανό. -Αβιοτικό περιβάλλον:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης Περιβάλλον 2 Περιεχόμενα Η εκστρατεία 3 Αποδοτικότητα των πόρων. 4 Τί είναι; 4 Γιατί τη χρειαζόμαστε; 4 Μετατροπή των αποβλήτων σε πόρο 5 Νερό: ένας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ ΤΑΞΗ: ΣΤ Σχολ. Έτος;2008-2009 ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ- ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΤΕΥΧΟΣ. Το νερό και το περιβάλλον

2ο ΤΕΥΧΟΣ. Το νερό και το περιβάλλον 2ο ΤΕΥΧΟΣ Το νερό και το περιβάλλον 233 Επιστηµονικό µέρος Οι πρώτοι ζωντανοί οργανισµοί αναπτύχθηκαν στο νερό, το οποίο εξακολουθεί να παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε όλες τις διαδικασίες της έµβιας ύλης. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ Σχολικό Έτος 2011-12 Μάθηµα : Ερευνητικές Εργασίες Α Λυκείου Α Τετράµηνο ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Οµάδα Εργασίας ΑΓΑΠΗΤΟΣ Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΗΠΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΗΠΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Προγράµµατα Ανοικτών Περιβαλλοντικών Τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΗΠΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΤΡΟ 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ» ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.6.1«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλµατα και παραδοσιακές τέχνες

Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλµατα και παραδοσιακές τέχνες Προγράµµατα ανοικτών Περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλµατα και παραδοσιακές τέχνες Μέτρο 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικών αποβλήτων Διογκώνεται το πρόβλημα των business + ρεπορταζ + eco news + εκδηλωσεισ + δρασεισ

ηλεκτρικών αποβλήτων Διογκώνεται το πρόβλημα των business + ρεπορταζ + eco news + εκδηλωσεισ + δρασεισ εφημερίδα για το περιβάλλον Σάββατο- Κυριακή 25-26 Απριλίου 2015 Τεύχος GreenweekΕβδομαδιαία business + ρεπορταζ + eco news + εκδηλωσεισ + δρασεισ www.greenweek.gr 85 Διογκώνεται το πρόβλημα των ηλεκτρικών

Διαβάστε περισσότερα

Νερό και φύση ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ. Η χηµική σύσταση του νερού. Οι ιδιότητες του νερού. Στόχοι. Πληροφορίες

Νερό και φύση ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ. Η χηµική σύσταση του νερού. Οι ιδιότητες του νερού. Στόχοι. Πληροφορίες 03 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ Στόχοι Πληροφορίες Η χηµική σύσταση του νερού Να κατανοήσουν και να συνειδητοποιήσουν οι µαθητές: Tη σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ ΚΟΡΘΙΟΥ 1 «Το Μoνοπάτι του Νερού» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για σχολεία A/ΘΜΙΑΣ (τάξεις: Α, Β, Γ, ) 2005-2006

ΚΠΕ ΚΟΡΘΙΟΥ 1  «Το Μoνοπάτι του Νερού» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για σχολεία A/ΘΜΙΑΣ (τάξεις: Α, Β, Γ, ) 2005-2006 ΚΠΕ ΚΟΡΘΙΟΥ 1 «Το Μoνοπάτι του Νερού» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για σχολεία A/ΘΜΙΑΣ (τάξεις: Α, Β, Γ, ) 2005-2006 ΚΠΕ ΚΟΡΘΙΟΥ 2 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου Κτιριακό Συγκρότηµα Αγ. Τριάδας Κόρθι, 84502

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό για τους Μη Συμβατικούς Υδατικούς Πόρους στην Κύπρο. Ένα υλικό για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Εκπαιδευτικό υλικό για τους Μη Συμβατικούς Υδατικούς Πόρους στην Κύπρο. Ένα υλικό για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Εκπαιδευτικό υλικό για τους Μη Συμβατικούς Υδατικούς Πόρους στην Κύπρο Ένα υλικό για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη «Αποστολή Νερό» Πρόγραμμα Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων στην Κύπρο Το παρόν υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΡΟ. αειφορική διαχείριση & περιβάλλον. Ζήσης Αγγελίδης, Δρ. Υδρογεωλογίας, Α.Π.Θ. Χρυσούλα Αθανασίου, Βιολόγος MSc Γιώργος Υφαντής, Βιολόγος MSc

ΝΕΡΟ. αειφορική διαχείριση & περιβάλλον. Ζήσης Αγγελίδης, Δρ. Υδρογεωλογίας, Α.Π.Θ. Χρυσούλα Αθανασίου, Βιολόγος MSc Γιώργος Υφαντής, Βιολόγος MSc \-Π λl \ B] Ο.,- l\i.l \ ι.\\-l-ξl.. Θ i] Ξ i] : \] ιi il( ]-l l \] -\Ξ] :l ie. \: "l\,'l,\t.ο }] ΠEΡlιhEPEl\liil λle^-0.-l\l:l.l EliΠ \lι\e. ΞilΞ l(e}ltρllii]ξ }l\lieλο)ll\:., i*pτ.,φ* : $r ΞtrΦ..'.,

Διαβάστε περισσότερα

Το νερό στην πόλη ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ

Το νερό στην πόλη ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ 10 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ Στόχοι Πληροφορίες φύλλο εκπαιδευτικών Να κατανοήσουν και να συνειδητοποιήσουν οι µαθητές: Τη διαδροµή του νερού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜEΣΟΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ & ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΠΤΥΧΙΑΚΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Μην απορρίπτεις Τσαβέ Πηνελόπη Παρδαλίδης Θεολόγος Περιεχόμενα Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ: Η ΠΟΛΗ ΠΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα