Εκμηχάνιση της Γεωργίας στη Χώρα μας. Κωνσταντίνος Α. Τσατσαρέλης Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκμηχάνιση της Γεωργίας στη Χώρα μας. Κωνσταντίνος Α. Τσατσαρέλης Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ."

Transcript

1 Εκμηχάνιση της Γεωργίας στη Χώρα μας Κωνσταντίνος Α. Τσατσαρέλης Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

2

3 Γεωργία

4 Γεωργία (Στόχοι) Παραγωγή τροφίμων και άλλων προϊόντων, ικανών να καλύψουν τις ανάγκες της ζήτησης, υψηλής ποιότητας, χαμηλού κατά το δυνατόν κόστους. Φροντίδα η διατήρηση των φυσικών πόρων, ώστε να επιτυγχάνεται αειφορία. Κύρια επιδίωξη να αφήνεται ένα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους και στον γεωργό.

5 Γεωργία (Σπουδαιότητα) Στρατηγικός κλάδος της οικονομίας Παράγει τρόφιμα και πολλά άλλα προϊόντα. Τελευταία και για την παραγωγή ενέργειας.

6 Ελληνική γεωργία (Σπουδαιότητα) Αποτελεί κλάδο που πιστεύεται, και ελπίζεται, ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γενικής κρίσης (οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής) που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με την παραγωγή προϊόντων και δημιουργία θέσεων εργασίας.

7 Γεωργία καλώς δε κακείνος είπεν ος έφη την γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ευ μεν γαρ φερομένης της γεωργίας έρρωνται και αι άλλαι τέχναι άπασαι, όπου δ αν αναγκασθή η γη χερσεύειν αποσβέννυνται και αι άλλαι τέχναι σχεδόν τι και κατά γήν και κατά θάλατταν [Ξενοφών, Οικονομικός V,17]

8 Γεωργία (παράγοντες επιτυχίας) Φυσικοί πόροι (έδαφος, νερό, περιβάλλον) Εργασία Κεφάλαιο Τεχνολογία Ακόμη: γνώση, ενδιαφέρον, φροντίδα, καλή διαχείριση και σχετική εύνοια της τύχης.

9 Γεωργία (παράγοντες επιτυχίας) Στην πρόοδο της γεωργίας συνέβαλαν πολλοί παράγοντες, όπως: Βελτιωμένοι σπόροι Βελτιωμένη τεχνική Λιπάσματα Φυτοφάρμακα Έγγειες βελτιώσεις

10 Γεωργία (παράγοντες επιτυχίας) Πολύ σημαντική θεωρείται όμως η συμβολή των γεωργικών μηχανημάτων. Σήμερα δεν νοείται γεωργία χωρίς μηχανήματα.

11 Ελληνική γεωργία (2010) Συμβολή (άμεση) στο ΑΕΠ 4% (περίπου 8 δις ευρώ) (στην ΕΕ-27 1,6%). Ποσοστό συμμετοχής στην απασχόληση 11,3% (στην ΕΕ-27 4,7%). Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αποτελούν το 28% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

12 Ελληνική γεωργία Τουρισμός: Συμβολή στο ΑΕΠ (2014) Άμεσα: 9,5% Έμμεσα: 20,0-25,0% (ανάλογα με τη μέθοδο υπολογισμού) Ναυτιλία (2008): Άμεσα: 4,4% Έμμεσα: 7,0% (9,0 14,0 δισ. Ευρώ

13

14 Ελληνική γεωργία (διαρθρωτικά προβλήματα 1) Μικρές και πολυτεμαχισμένες εκμεταλλεύσεις Σχέση ζωικής παραγωγής προς φυτική (1/3) Εξάρτηση από επιδοτήσεις Μορφωτικό επίπεδο παραγωγών Ηλικία παραγωγών Περιορισμένα κεφάλαια

15 Ελληνική γεωργία (διαρθρωτικά προβλήματα) Αυξημένο εργατικό κόστος Χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα του μηχανικού εξοπλισμού

16 Ελληνική γεωργία (διαρθρωτικά προβλήματα 1) Μικρές και πολυτεμαχισμένες εκμεταλλεύσεις Έχει εγκαταληφθεί, από ετών, η προσπάθεια συνένωσης, μέσω αναδασμού, μικρών αγροτεμαχίων.

17 Ελληνική γεωργία (διαρθρωτικά προβλήματα) Αριθμός ( άτομα) Εκμεταλλεύσεις ( ) Μέγεθος εκμεταλλεύσεων (44 στρ.) Ηλικία αγροτών (60% άνω των 45 ετών) Εισαγωγές αγρ. Πρ. 6,5 δισ Ευρώ (2010) Εξαγωγές 4,0 δισ Ευρώ (2010)

18 Ελληνική γεωργία (διαρθρωτικά προβλήματα) Μορφωτικό επίπεδο γεωργών (2010): Ανώτατη εκπ 1% Ανώτερη 3% Μέση 20% Γυμνάσιο 17% Στοιχειώδης 56% Άνευ 4%

19

20 Γεωργικά μηχανήματα

21 Εκμηχάνιση (μηχανοποίηση) Η χρησιμοποίηση γεωργικών μηχανημάτων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, για την υποβοήθηση ή υποκατάσταση του ανθρώπου ή και των ζώων στην εκτέλεση των διαφόρων εργασιών. Η χρήση των μηχανημάτων επιτρέπει τον άνθρωπο να ελέγχει την ισχύ τους, αντί να είναι ο ίδιος πηγή της απαιτούμενης ισχύος.

22 Εκμηχάνιση (μηχανοποίηση) Η ισχύς που μπορεί να αναπτύξει ένας άνθρωπος για συνεχή εργασία μπορεί να φθάσει το 1/5 έως το 1/10 του ίππου. Για πολύ μικρό διάστημα περίπου 1s μπορεί να αναπτύξει ισχύ μέχρι 4-5 Ps.

23 Εκμηχάνιση (μηχανοποίηση) Οι πρώτοι επιτυχημένοι ελκυστήρες, με κινητήρες Diesel, εμφανίσθηκαν γύρω στο 1930, οπότε και η εκμηχάνιση της γεωργίας έλαβε επαναστατική μορφή. Οι σημερινοί ελκυστήρες αποτελούν πολύ εξελιγμένα μηχανήματα, με διαθέσιμη ισχύ ανάλογη των απαιτήσεων (5-450 kw) και χαρακτηριστικά που τους καθιστούν κατάλληλους για πλήθος εργασιών.

24 Εκμηχάνιση (μηχανοποίηση) Παράλληλα προς τους ελκυστήρες αναπτύχθηκαν και τελειοποιήθηκαν όλα τα άλλα γεωργικά μηχανήματα. Πρόσφατα εισήλθαν στη γεωργική πράξη μηχανήματα νέας τεχνολογίας, με χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων, που είναι πιο αποδοτικά και με εξαιρετική ποιότητα εργασίας.

25 Εκμηχάνιση (μηχανοποίηση) Στον τομέα της κατεργασίας του εδάφους τα μηχανήματα έγιναν πιο ελαφρά, πιο ανθεκτικά, πιο αποτελεσματικά και πολυδύναμα. Κατασκευάσθηκαν και χρησιμοποιούνται σπαρτικές για σπορά ακριβείας, με εξαιρετική ποιότητα εργασίας και λογικό κόστος.

26 Εκμηχάνιση (μηχανοποίηση) Οι ψεκαστήρες εφοδιάζονται με ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου και ρύθμισης της ποσότητας του φαρμάκου που ψεκάζεται. Για τη συγκομιδή κατασκευάζονται μηχανές με νέες αρχές, βελτιώθηκαν δε σημαντικά οι παλαιότερες. Σήμερα μπορούν να συγκομισθούν με αποτελεσματικό τρόπο, γρήγορα και με χαμηλό κόστος, σχεδόν όλα τα γεωργικά προϊόντα.

27 Εκμηχάνιση (μηχανοποίηση) Για τη μεταχείριση των προϊόντων μετά τη συγκομιδή κατασκευάζονται σύγχρονα ξηραντήρια, για ξήρανση όλων σχεδόν των προϊόντων, όπως καλαμποκιού, ρυζιού, καπνών, χόρτου, σταφίδας κ.ά. Στα θερμοκήπια υπάρχει πληθώρα αυτοματισμών, για να ρυθμίζονται οι συνθήκες θερμοκρασίας, αερισμού, συγκέντρωσης CO 2, υγρασίας κ.ά., στα επιθυμητά όρια.

28 Εκμηχάνιση (μηχανοποίηση) Τα πρώτα εργαλεία αναμόχλευσης της γης εμφανίσθηκαν την περίοδο π.χ. Το πρώτο ησιόδειο άροτρο εμφανίσθηκε το π.χ. Οι πρώτοι ελκυστήρες το 1930 μ.χ. Σήμερα, σε λιγότερο από 100 χρόνια εμφανίζονται οι αυτόνομοι ελκυστήρες. Η πρόοδος είναι κυριολεκτικώς τεράστια.

29 Εκμηχάνιση (μηχανοποίηση)

30

31 Εκμηχάνιση (μηχανοποίηση)

32 Εκμηχάνιση (μηχανοποίηση)

33

34 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα Ιστορικά

35 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα Στη χώρα μας η εκμηχάνιση ακολούθησε με κάποια καθυστέρηση την πορεία των άλλων χωρών. Μεγάλες εν στάσει μηχανές, τοποθετημένες ανά δύο στα άκρα του χωραφιού, που κινούσαν βαριά άροτρα με συρματόσχοινα, χρησιμοποιήθηκαν στα Ζωγράφεια κτήματα της Θεσσαλίας μετά το 1908.

36 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα Αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους μεγάλοι ατμοκίνητοι ελκυστήρες ίππων. Ελκυστήρες αυτών των τύπων χρησιμοποιήθηκαν στη Θεσσαλία μετά το 1915 και μέχρι περίπου το Το 1917 ιδρύθηκαν τα κρατικά κέντρα βενζιναρότρων και έγινε εισαγωγή μικρού αριθμού βενζινοκίνητων ελκυστήρων Case και Stock, για την εξασφάλιση του επισιτισμού του στρατού, με καλλιέργεια δημοσίων εκτάσεων.

37 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα Κρατικό κέντρο βενζιναρότρων υπήρξε και το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1920 έγινε μία ακόμη κρατική εισαγωγή μικρού αριθμού ελκυστήρων για εκχερσώσεις. Από το 1922 οι κρατικοί ελκυστήρες αξιοποιήθηκαν από την Υπηρεσία Μηχανικής Καλλιέργειας.

38 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα Μέχρι το 1930 οι ιδιωτικοί ελκυστήρες ήταν ελάχιστοι και ανήκαν σε μεγαλοκτηματίες. Η πρόοδος που σημειώθηκε μέχρι το 1940 ήταν πολύ μικρή. Υπολογίζεται ότι υπήρχαν περίπου 1000 ελκυστήρες, διαφόρων τύπων και μεγεθών. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι έως τις αρχές του Β Παγκοσμίου Πολέμου δεν υπήρχαν στη χώρα μας αντιπρόσωποι εισαγωγής.

39 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα Μετά το τέλος του πολέμου άρχισε η αθρόα εισαγωγή γεωργικών ελκυστήρων από πολλές χώρες, που αντικαθιστούσαν τα ζώα εργασίας. Το 1954 υπήρχαν στη χώρα μας περίπου ελκυστήρες. Το 1960 με την εισαγωγή νέων ελκυστήρων, ο αριθμός φθάνει τους περίπου.

40 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας εισήχθησαν στη χώρα μας περίπου ελκυστήρες μέσης ισχύος, ίππων. Με τις εισαγωγές αυτές, το 1970 ο αριθμός των διαξονικών ελκυστήρων έφθανε τις , ενώ είχε εισαχθεί επίσης ένας σημαντικός αριθμός ( περίπου) μοναξονικών ελκυστήρων ισχύος 2-8 ίππων.

41 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα Το 1980 ο συνολικός αριθμός διαξονικών και μοναξονικών ελκυστήρων φθάνει περίπου τους Το 2004 οι διαξονικοί ελκυστήρες, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία του FAO, ανέρχονται σε Στους ελκυστήρες αυτούς θα πρέπει να προστεθούν περίπου μοναξονικοί.

42 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα Τα τελευταία χρόνια εισάγονται, για επαγγελματική χρήση ή για μεγάλες εκμεταλλεύσεις, ελκυστήρες ισχύος μεγαλύτερης των 200 kw.

43 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των διαξονικών ελκυστήρων στη χώρα μας υπολογίζεται ότι προσεγγίζει περίπου τα kw ( MW).

44 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα Ανάλογη είναι και η εξέλιξη των παρελκομένων εργαλείων και μηχανημάτων, όπως μηχανήματα για την προετοιμασία του εδάφους για τη σπορά, μηχανήματα σποράς, περιποίησης και συλλογής και τέλος μηχανήματα μετασυλλεκτικής περιποίησης των προϊόντων.

45 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα Από τις αρχές της δεκαετίας του 60 άρχισε η εισαγωγή των μεγάλων αυτοκινούμενων μηχανών συγκομιδής. Οι πρώτες μηχανές που εισήχθησαν ήταν οι θεριζοαλωνιστικές σιτηρών, καλαμποκιού και ρυζιού. Αργότερα εισήχθησαν οι μηχανές εξαγωγής των ζαχαροτεύτλων και συλλογής βάμβακος.

46 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα Στην Ελλάδα η πρώτη ατμοκίνητη μηχανή εκρίζωσης ζαχαροτεύτλων χρησιμοποιήθηκε στα Ζωγράφεια κτήματα των Τρικάλων το Η μηχανή είχε εκτεθεί στην έκθεση των Παρισίων και μεταφέρθηκε στα Ζωγράφεια κτήματα όπου εκρίζωνε 100 στρέμματα ημερησίως.

47 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα Πρόσφατα άρχισε η εισαγωγή αυτοκινούμενων μηχανών συγκομιδής πατάτας, βιομηχανικής ντομάτας, λαχανοκομικού φασολιού και αρακά, σταφυλιών καθώς και δονητών για τη συγκομιδή των καρπών των οπωροφόρων δένδρων.

48 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα Για τα χορτοδοτικά φυτά χρησιμοποιούνται οι σύγχρονες μηχανές κοπής, περιποίησης και δεματοποίησης. Μεγάλες αυτοκινούμενες μηχανές χρησιμοποιούνται για την κοπή και τεμαχισμό των φυτών ενσίρωσης. Γενικώς στη χώρα μας χρησιμοποιούνται μηχανήματα ανάλογα εκείνων των άλλων χωρών της Ε.Ε.

49 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα Στην εκτροφή των αγροτικών ζώων η χρήση ειδικών μηχανών είναι πολύ ευρεία. Έτσι υπάρχουν αμελκτικές μηχανές, παρασκευαστήρια ζωοτροφών, αυτόματα συστήματα αποκομιδής της κόπρου, εκκολαπτικές μηχανές κ.ά. Πολύ πρόσφατα άρχισαν να χρησιμοποιούνται και τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα διανομής ζωοτροφών.

50 Εκμηχάνιση στην Ελλάδα. Σημερινή κατάσταση

51 Σημερινή κατάσταση στη χώρα Ελκυστήρες Αριθμός ( , εργάζονται , εκτιμήσεις) Δείκτης εκμηχάνισης 6,4 ελκυσ./1000 στρ. Ισχύς (περίπου ίπποι) Παλαιότητα (άνω των 20 ετών) Ετήσια χρήση (περί τις 550 ώρες) Κόστος Τεχνολογία Αντικατάσταση

52 Σημερινή κατάσταση στη χώρα Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εκμηχάνισης της γεωργίας της χώρας μας προέρχεται από την αδυναμία αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων μηχανημάτων, κυρίως ελκυστήρων αλλά και μηχανών συγκομιδής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κόστος, αδυναμία έγκαιρης εκτέλεσης των εργασιών, επιβάρυνση του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

53 Σημερινή κατάσταση στη χώρα Προβλήματα επίσης παρουσιάζονται και με τη διαχείριση των γεωργικών μηχανημάτων που προέρχονται τόσο από την επιλογή όσο και από τη χρήση τους. Αυτό οδηγεί συνήθως σε αυξημένο κόστος χρήσης.

54 Σημερινή κατάσταση στη χώρα Παρελκόμενα Αριθμός Παλαιότητα Κόστος Τεχνολογία

55 Σημερινή κατάσταση στη χώρα Αυτοκινούμενες μηχανές Αριθμός (3.300 θεριζοαλωνιστικές) Μέγεθος Παλαιότητα Κόστος Τεχνολογία

56 Σημερινή κατάσταση στη χώρα Αυτοκινούμενες μηχανές Συστήματα διαχείρισης: Ιδιόκτητα Επαγγελματικά Συνεταιριστικά Συνεταιρικά

57

58 Επιδιωκόμενοι σκοποί της εκμηχάνισης της γεωργίας α. Αύξηση της παραγωγικότητας του εδάφους Με την ισχύ των μηχανημάτων Με την έγκαιρη εκτέλεση των εργασιών Με τη δυνατότητα εκτέλεσης των εργασιών για διπλή παραγωγή το ίδιο έτος Με διασφάλιση της παραγωγής

59 Επιδιωκόμενοι σκοποί της εκμηχάνισης της γεωργίας β. Αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας Λόγω ισχύος και ταχύτητας μπορούν να υποκαταστήσουν σημαντικά την ανθρώπινη εργασία. Επιτρέπουν τη μείωση των απαιτούμενων εποχικών εργατικών χεριών.

60 Επιδιωκόμενοι σκοποί της εκμηχάνισης της γεωργίας γ. Αύξηση του γεωργικού και οικογενειακού εισοδήματος Δυνατότητα να χρησιμοποιεί ο γεωργός τα μηχανήματά του επαγγελματικά Εξοικονόμηση εργατικών χεριών

61 Επιδιωκόμενοι σκοποί της εκμηχάνισης της γεωργίας δ. Βελτίωση της ποιότητας ζωής της γεωργικής οικογένειας

62 Επιδιωκόμενοι σκοποί της εκμηχάνισης της γεωργίας ε. Υψηλή ποιότητα προϊόντων Επιτυγχάνεται με: Φροντίδες καλλιεργειών, όταν απαιτούνται. Τεχνολογία (σταθεροποίηση εισροών, ταχύτητας, βάθους κ.ά.).

63 Επιδιωκόμενοι σκοποί της εκμηχάνισης της γεωργίας στ. Ασφάλεια υγιεινή τροφίμων Επιτυγχάνεται με: Τεχνολογία (ιχνηλασιμότητα) Σωστή χρήση (εισροές, ψεκασμοί, λιπάνσεις)

64 Επιδιωκόμενοι σκοποί της εκμηχάνισης της γεωργίας ζ. Προστασία περιβάλλοντος Επιτυγχάνεται με: Τεχνολογία (λειτουργία κινητήρων - ρύποι, ψεκασμοί, λιπάνσεις) Σωστή χρήση (κατεργασιμότητα, προσπελασιμότητα, δομή εδάφους, συστήματα κατεργασίας-διάβρωση) Ένταση χρήσης (αριθμός διελεύσεων, παρελκόμενα)

65 Επιδιωκόμενοι σκοποί της εκμηχάνισης της γεωργίας η. Προστασία εργαζομένων Επιτυγχάνεται με: Τεχνολογία (συστήματα ασφαλείας, εργονομία, θάλαμοι ασφαλείας, αυτοματισμοί)

66 Επιδιωκόμενοι σκοποί της εκμηχάνισης της γεωργίας θ. Μείωση του κόστους παραγωγής

67

68 Τάσεις στην εκμηχάνιση

69 Τάσεις στην εκμηχάνιση α. Αύξηση παραγωγικότητας β. Προστασία περιβάλλοντος γ. Ασφάλεια - άνεση

70 Τάσεις στην εκμηχάνιση Αύξηση παραγωγικότητας (1) Ισχύς Ταχύτητα Πλάτος Αυτοκίνηση Νέες αρχές

71 Τάσεις στην εκμηχάνιση Αύξηση παραγωγικότητας (2) GPS, γεωργία ακριβείας Συνδυασμοί μηχανημάτων

72 Τάσεις στην εκμηχάνιση Προστασία περιβάλλοντος Συστήματα προώθησης Απουσία αποθηκών Μηχανική καταπολέμηση ζιζανίων Διαφοροποίηση εισροών

73 Τάσεις στην εκμηχάνιση Ασφάλεια άνεση Θάλαμος Εργονομία Ανάρτηση Χειριστήρια Υποβοηθούμενη (αυτόνομη) πλοήγηση

74

75

76 Γεωργία - Γεωργικά Μηχανήματα: Παραγωγικότητα και Ανταγωνιστικότητα

77 Παραγωγικότητα γεωργίας Ποσότητα των προϊόντων που παράγονται ανά μονάδα συντελεστών παραγωγής (ποσότητα ανά ώρα, ποσότητα ανά στρέμμα, κ.ο.κ.). Συνδέεται με την ακαθάριστη πρόσοδο.

78 Παραγωγικότητα μηχανημάτων Εκφράζει το ρυθμό παραγωγής έργου στον αγρό, στη μονάδα του χρόνου.

79 Ανταγωνιστικότητα (ορισμός) Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας ορίζεται ως «ο βαθμός ικανότητας μιας χώρας να παράγει - κάτω από συνθήκες ελεύθερου και χωρίς διακρίσεις ανταγωνισμού - αγαθά και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των διεθνών αγορών, ενώ συγχρόνως διατηρούν και επεκτείνουν το πραγματικό εισόδημα των κατοίκων μακροχρόνια».

80 Ανταγωνιστικότητα (ορισμός) Η δυνατότητα των προϊόντων της γεωργίας να αντιμετωπίσουν με επιτυχία ομοειδή στις αγορές. Ενέχει στοιχεία αποτελεσματικότητας και κερδοφορίας. Βασικότερος δείκτης μέτρησης της ανταγωνιστικότητας θεωρείται η παραγωγικότητα.

81 Στοιχεία ανταγωνιστικότητας της γεωργίας Υψηλή παραγωγή Χαμηλό κόστος Υψηλή ποιότητα Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων Προστασία Περιβάλλοντος Προστασία εργαζομένων

82 Ανταγωνιστικότητα γεωργίας Επιτυγχάνει: Αύξηση των εξαγωγών Μείωση εισαγωγών Εισόδημα στον παραγωγό Εισόδημα στην εθνική οικονομία

83 Ανταγωνιστικότητα γεωργίας Υψηλή παραγωγή Συμβολή των μηχανημάτων Ισχύς Έγκαιρη εκτέλεση εργασιών Καταπολέμηση εχθρών ασθενειών Τεχνολογία

84 Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας Σκοπός όλων η μείωση του κόστους χρήσης των γεωργικών μηχανημάτων Αντανάκλαση αυτού η συνολική μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων

85

86 Συμπερασματικά Η εκμηχάνιση στη χώρα μας, παρά τα προβλήματα που αναφέρθηκαν, βρίσκεται σε ικανοποιητικό στάδιο. Υπάρχουν διαθέσιμα μηχανήματα για όλες τις γεωργικές εργασίες.

87 Συμπερασματικά Τα μηχανήματα μπορούν να συμβάλλουν: Στη μείωση του κόστους Στην αύξηση της παραγωγικότητας Στη βελτίωση της ποιότητας Στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων Στην προστασία του περιβάλλοντος (αειφορία)

88 Συμπερασματικά Λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, με τις προϋποθέσεις που αναπτύχθηκαν. Αποτελούν ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα.

89 Συμπερασματικά Σε μια χώρα με υψηλό κόστος εργασίας η μείωση των απαιτούμενων εργατών στο ελάχιστο (χειριστές των μηχανημάτων) συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα.

90 Συμπερασματικά Με ορθολογική επιλογή και ορθολογική χρήση των μηχανημάτων επιτυγχάνεται μείωση του κόστους των προϊόντων, επομένως αύξηση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας. Είναι σημαντικό η επιλογή και η χρήση να γίνονται ορθολογικά. Άλλως υπάρχει κίνδυνος αύξησης του κόστους.

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106 Οι δύο τελευταίοι τύποι είναι ισχύος περίπου 650 Ps. Να τονισθεί εδώ ότι η ισχύς δεν παρέχεται δωρεάν. Πληρώνεται δύο φορές. Πρώτον κατά την αγορά και δεύτερον με το καύσιμο. Πρέπει ως εκ τούτου να γίνεται ορθή επιλογή της.

107

108 Σκαπάνη από πυριτόλιθο της Μεσολιθικής εποχής ( π.χ.).

109 Εργαλεία κατεργασίας Νεολιθικής εποχής ( π.χ.).

110 Άροση με ησιόδειο άροτρο και σπορά, στην αρχαία Ελλάδα. Από παράσταση ελληνικού αγγείου.

111

112

113

114

115

116

117

118

119

120

121

122

123

124

125

126

127

128

129

130

131

132

133

134

135

136

137

138

139

140

141

142 Ευχαριστώ για την προσοχή σας

143

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΗΜΕΡΙΔΑ: Εκμηχάνιση και νέες τεχνολογίες στη γεωργία Φανάρι Καρδίτσας 27/1/2013 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας 1 Συστήματα κατεργασίας του εδάφους για μείωση του κόστους και γεωργία

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες του Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Καθηγητής Θ.Α. Γέμτος

Δραστηριότητες του Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Καθηγητής Θ.Α. Γέμτος Δραστηριότητες του Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητής Θ.Α. Γέμτος Εισαγωγή Η χώρα μας βρίσκεται σε μια οικονομική και κοινωνική κρίση. Η Γεωργία φαίνεται να έχει επηρεαστεί

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Οικονομία. Ενότητα 1: Εισαγωγή

Αγροτική Οικονομία. Ενότητα 1: Εισαγωγή Αγροτική Οικονομία Ενότητα 1: Εισαγωγή Κοντογεώργος Αχιλλέας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) Σκοποί ενότητας Σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

Οι παραγωγοί «πιέζονται» Υψηλό κόστος παραγωγής Υλικά Ενέργεια Εργασία ανεισμός Περιβαλλοντικοί περιορισμοί Πιστοποιήσεις GLOBALGAP,.. Τεκμηρίωση υσμε

Οι παραγωγοί «πιέζονται» Υψηλό κόστος παραγωγής Υλικά Ενέργεια Εργασία ανεισμός Περιβαλλοντικοί περιορισμοί Πιστοποιήσεις GLOBALGAP,.. Τεκμηρίωση υσμε Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γεωπονική Σχολή Εξελίξεις και τάσεις τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνιών και αυτοματισμού στη γεωργική παραγωγή Σταύρος Γ. Βουγιούκας Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ακριβείας και Κλιματική Αλλαγή

Γεωργία Ακριβείας και Κλιματική Αλλαγή Γεωργία Ακριβείας και Κλιματική Αλλαγή Θεοφάνης Γέμτος Ομότιμος Καθηγητής. Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Εισαγωγή Στα επόμενα χρόνια αναμένεται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ Κ. ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΣ Ε. ΝΕΛΛΑΣ ΑΘΗΝΑ 2017 Εργαστηριακές Ασκήσεις Γεωργικής Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργική Γη της Εκμετάλλευσης Μια γεωργική εκμετάλλευση διαθέτει 200 στρέμματα γεωργικής γης (ίδιας ποιότητας και αξίας) από τα οποία, τα 150 στρέμματ

Γεωργική Γη της Εκμετάλλευσης Μια γεωργική εκμετάλλευση διαθέτει 200 στρέμματα γεωργικής γης (ίδιας ποιότητας και αξίας) από τα οποία, τα 150 στρέμματ Άσκηση υπολογισμού αποσβέσεων, μέσου επενδυμένου κεφαλαίου (Μ.Ε.Κ.), παραγωγικών δαπανών και οικονομικών αποτελεσμάτων γεωργικής εκμετάλλευσης σιτηρών Ελευθέριος Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Νέες τεχνολογίες στη γεωργία Γεωργία ακριβείας

Νέες τεχνολογίες στη γεωργία Γεωργία ακριβείας Νέες τεχνολογίες στη γεωργία Γεωργία ακριβείας Επιστημονική Ομάδα: Δ.Τσελές, Επιστημονικός Υπεύθυνος Γ.Κυριακαράκος Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ -2011 1 Από την ανακάλυψη της γεωργίας, χιλιάδες χρόνια πριν μέχρι και

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ακριβείας και Ελληνική πραγματικότητα

Γεωργία Ακριβείας και Ελληνική πραγματικότητα Γεωργία Ακριβείας και Ελληνική πραγματικότητα Μυστακίδης Ζαφείρης Γεωπόνος M.Sc. ΑΠΘ Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας email: zafmis@gmail.com Νέα δεδομένα στην παραγωγή και διακίνηση τροφίμων Ραγδαία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Θεοφάνης Γέμτος Ομότιμος Καθηγητής, Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές ανάπτυξης ενεργειακών καλλιεργειών στην Ελλάδα και ΕΕ. Επιπτώσεις στο περιβάλλον Φάνης Γέμτος, Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας,

Προοπτικές ανάπτυξης ενεργειακών καλλιεργειών στην Ελλάδα και ΕΕ. Επιπτώσεις στο περιβάλλον Φάνης Γέμτος, Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας, Προοπτικές ανάπτυξης ενεργειακών καλλιεργειών στην Ελλάδα και ΕΕ. Επιπτώσεις στο περιβάλλον Φάνης Γέμτος, Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εισαγωγή Η ΕΕ και η χώρα μας δεν διαθέτουν

Διαβάστε περισσότερα

Αειφορία και Αγροτική ανάπτυξη Δρ Ηλίας Ελευθεροχωρινός, Καθηγητής, Εργαστήριο Γεωργίας, Γεωπονική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αειφορία και Αγροτική ανάπτυξη Δρ Ηλίας Ελευθεροχωρινός, Καθηγητής, Εργαστήριο Γεωργίας, Γεωπονική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αειφορία και Αγροτική ανάπτυξη Δρ Ηλίας Ελευθεροχωρινός, Καθηγητής, Εργαστήριο Γεωργίας, Γεωπονική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αειφορία και Αγροτική ανάπτυξη Αειφόρος αγροτική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Ήδη αναφερθήκαμε στο Έδαφος ΕΔΑΦΟΣ

Ήδη αναφερθήκαμε στο Έδαφος ΕΔΑΦΟΣ Ήδη αναφερθήκαμε στο Έδαφος ΕΔΑΦΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ (1) Ως παραγωγικός συντελεστής, η εργασία είναι κάθε ανθρώπινη προσπάθεια που καταβάλλεται για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων Διακρίνεται σε χειρωνακτική και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΡΑΒΙΑΣ 1998 1999 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: Β Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΗΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακά φυτά Βιομάζα. Εισαγωγή στην καλλιέργεια, συγκομιδή, διακίνηση και χρήση βιομάζας

Ενεργειακά φυτά Βιομάζα. Εισαγωγή στην καλλιέργεια, συγκομιδή, διακίνηση και χρήση βιομάζας Ενεργειακά φυτά Βιομάζα. Εισαγωγή στην καλλιέργεια, συγκομιδή, διακίνηση και χρήση βιομάζας Θ.Α.Γέμτος Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εισαγωγή Χρήση βιομάζας δηλαδή χρήση βιολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ KAI ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Perrotis College Dr. Konstantinos Rotsios Mr. Nikolaos Gizgis

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ KAI ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Perrotis College Dr. Konstantinos Rotsios Mr. Nikolaos Gizgis ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ KAI ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Perrotis College Dr. Konstantinos Rotsios Mr. Nikolaos Gizgis Η σημασία του Αγροδιατροφικού Τομέα Σύμφωνα με άρθρα (Ναυτεμπορική-3/6/18) αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπό είχε να εφαρμόσει το νέο τρόπο διαχείρισης στις συνθήκες της χώρας μας και να μελετήσει τα αποτελέσματα

Σκοπό είχε να εφαρμόσει το νέο τρόπο διαχείρισης στις συνθήκες της χώρας μας και να μελετήσει τα αποτελέσματα Εφαρμογές Γεωργίας Ακριβείας στη Θεσσαλία Αθανάσιος Μαρκινός Λάρισα, 19/6/2015 Γεωργία Ακριβείας Πρώτη εφαρμογή στη χώρα μας στη Μυρίνη του Δήμου Καρδίτσας το 2001 Σκοπό είχε να εφαρμόσει το νέο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΔΑΦΟΣ [3] ΟΜΩΣ: (Παγκόσμια Σύνοδος για το κλίμα, Παρίσι, Δεκέμβριος 2015)

ΕΔΑΦΟΣ [3] ΟΜΩΣ: (Παγκόσμια Σύνοδος για το κλίμα, Παρίσι, Δεκέμβριος 2015) ΕΔΑΦΟΣ [3] ΟΜΩΣ: «Η διάβρωση και η ρύπανση του εδάφους έχουν οδηγήσει σε απώλεια του ενός τρίτου περίπου της καλλιεργήσιμης γης στον πλανήτη κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Η διάβρωση λαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά

Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΣΠΡΙΑ-ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ ΘΑΜΝΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ-ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΆ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά Κατερίνα Μ. Κουκ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΘΙΑΓΕ 1 Σκοπός της ομιλίας να περιγράψω

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Επισιτιστική Κρίση

Παγκόσμια Επισιτιστική Κρίση Παγκόσμια Επισιτιστική Κρίση Τ Tο πρόβλημα της διατροφής του ανθρώπου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα οξύ και καθημερινά οξύνεται περισσότερο, εξαιτίας του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού της γης τον

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσφατες Εξελίξεις στην Αγροτική Οικονοµία. της Ελλάδος

Πρόσφατες Εξελίξεις στην Αγροτική Οικονοµία. της Ελλάδος Πρόσφατες Εξελίξεις στην Αγροτική Οικονοµία της Ελλάδος Το κείµενο αυτό προέρχεται από έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Μάιο του 2012 µε τίτλο: Agricultural Policy Perspectives, Member States factsheets

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ενόψη της περιόδου 2014-2020

Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ενόψη της περιόδου 2014-2020 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Λάρισα 30-12-2013 Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ενόψη της περιόδου 2014-2020 Ομάδα εργασίας: Πρωτογενής Αγροτική Παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΠ Εθνικές Επιλογές

ΚΑΠ Εθνικές Επιλογές ΚΑΠ 2014-2020 Εθνικές Επιλογές 2 Εθνικές Επιλογές : Συνδεδεμένες ενισχύσεις Στρατηγικός σχεδιασμός : Ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο - Επάρκεια στην εσωτερική αγορά. Βιωσιμότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

327 Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής Γεωπονικού Παν. Αθήνας

327 Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής Γεωπονικού Παν. Αθήνας 327 Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής Γεωπονικού Παν. Αθήνας Σκοπός Οποιαδήποτε προσπάθεια για την ορθολογική ανάπτυξη του αγροτικού χώρου απαιτεί τη δημιουργία και τη φροντίδα μιας αποτελεσματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΠ Εθνικές Επιλογές

ΚΑΠ Εθνικές Επιλογές ΚΑΠ 2014-2020 Εθνικές Επιλογές 2 Εθνικές Επιλογές : Συνδεδεμένες ενισχύσεις Στρατηγικός σχεδιασμός : Ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο - Επάρκεια στην εσωτερική αγορά. Βιωσιμότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

τηςσυγκαλλιέργειαςβίκου κριθήςως χαρακτηριστικάτης τηςχλωροµάζας.

τηςσυγκαλλιέργειαςβίκου κριθήςως χαρακτηριστικάτης τηςχλωροµάζας. Μελέτητης τηςσυγκαλλιέργειαςβίκου κριθήςως ωςπροςταποσοτικάκαιποιοτικά χαρακτηριστικάτης τηςχλωροµάζας. Ι. Χατζηγεωργίου 1, Κ. Τσιµπούκας 2 και Γ. Ζέρβας 1 1 Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και ιατροφής,

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διχτυοκήπια και η Συμβολή τους στην Αγροτική Οικονομία

Τα Διχτυοκήπια και η Συμβολή τους στην Αγροτική Οικονομία The Economist- Events Fourth Agricultural Business Summit, Sowing the seeds of prosperity 3 Μαΐου 2018, Divani Palace, Larissa Τα Διχτυοκήπια και η Συμβολή τους στην Αγροτική Οικονομία K. Κίττας, N. Κατσούλας

Διαβάστε περισσότερα

«Adapt2Change: Το Κλειστό Θερμοκήπιο»

«Adapt2Change: Το Κλειστό Θερμοκήπιο» Adapt2Change Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Άρτα 21 Ιανουαρίου 2016 «Adapt2Change: Το Κλειστό Θερμοκήπιο» Κ. Κίττας Ν. Κατσούλας, Θ. Μπαρτζάνας εὖ μὲν γὰρ φερομένης τῆς γεωργίας ἔρρωνται καὶ

Διαβάστε περισσότερα

9ο Κεφάλαιο: Αποδοτικότητα και Δυνατότητες του Αγροτικού Εξοπλισμού Στόχοι

9ο Κεφάλαιο: Αποδοτικότητα και Δυνατότητες του Αγροτικού Εξοπλισμού Στόχοι 9ο Κεφάλαιο: Αποδοτικότητα και Δυνατότητες του Αγροτικού Εξοπλισμού Στόχοι Κατανόηση της έννοιας της Αποδοτικότητας και της εφαρμογής της στις γεωργικές εργασίες. Κατανόηση της έννοιας της Δυνατότητας

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας

Δρ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας Δρ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας Ξηρικά Όσπρια Ρεβίθι (Cicer arietinum L.) Φακή (Lens culinaris Medik.) Κουκί (Vicia faba L.) Λαθούρι (φάβα) (Lathyrous sp.) Ποτιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγικές Δαπάνες [Συνέχεια]

Παραγωγικές Δαπάνες [Συνέχεια] Παραγωγικές Δαπάνες [Συνέχεια] Συντήρηση Κεφαλαίων Επισκευές Ασφάλιστρα Παράδειγμα: Ασφαλιστική Κάλυψη της Φυτικής Παραγωγής από τον ΕΛΓΑ Aσφαλιζόμενοι κίνδυνοι Στην ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. υπάγονται οι ακόλουθοι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Οι συντελεστές αυτοί παραγωγής είναι αποτέλεσμα προηγούμενης παραγωγικής δραστηριότητας του ανθρώπου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Οι συντελεστές αυτοί παραγωγής είναι αποτέλεσμα προηγούμενης παραγωγικής δραστηριότητας του ανθρώπου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ «Κεφάλαιο» ή «κεφαλαιουχικά αγαθά» είναι συντελεστές παραγωγής μη ανθρώπινοι και μη φυσικοί, δηλαδή άλλοι εκτός του εδάφους και της εργασίας. Οι συντελεστές αυτοί παραγωγής είναι αποτέλεσμα προηγούμενης

Διαβάστε περισσότερα

PANTELAKIS DIMITRIOS

PANTELAKIS DIMITRIOS ΑΡΔΕΥΣΕΙΣ-ΓΕΩΡΓΙΚΗ-ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Δρ. Γεωπόνος Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφολογίας και Γεωργικής Μηχανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εξάμηνο Διδασκαλίας: Ε (ΕΚΛΟΓΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αικ. Καρυώτη 1.2. & Ν. Γ. Δαναλάτος 1

Αικ. Καρυώτη 1.2. & Ν. Γ. Δαναλάτος 1 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ πηγή ζωής & ανάπτυξης στη Θεσσαλία Βελτιστοποίηση παραγωγής καλαμποκιού στη Θεσσαλία: αποτελέσματα εφαρμογής χλωρής λίπανσης με μπιζέλι σε πλήρη και μειωμένη στάγδην άρδευση

Διαβάστε περισσότερα

http://www.eu-water.eu

http://www.eu-water.eu 5ο Ενημερωτικό Δελτίο του έργου EU-WATER Διακρατική ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στη γεωργία http://www.eu-water.eu "Οικονομικά κίνητρα για την υιοθέτηση πρακτικών εξοικονόμησης νερού και

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγικές Δαπάνες [Συνέχεια]

Παραγωγικές Δαπάνες [Συνέχεια] Παραγωγικές Δαπάνες [Συνέχεια] Συντήρηση Κεφαλαίων Επισκευές Ασφάλιστρα Οι Τόκοι του Κεφαλαίου (1) Η αμοιβή του κεφαλαίου, δηλ. το κόστος ευκαιρίας κάθε κεφαλαιουχικού αγαθού. Υπολογίζουμε πρώτα την αξία

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικά μηχανήματα & ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα ΣΥΝΟΨΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

Αγροτικά μηχανήματα & ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα ΣΥΝΟΨΗ ΜΕΛΕΤΗΣ Κύριο Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάµη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας 4η Ενότητα: «Βιοκαύσιμα 2ης Γενιάς» Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Βιοµάζας ΕΛ.Ε.Α.ΒΙΟΜ ΒΙΟΜΑΖΑ Η αδικημένη μορφή ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥΣ ΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥΣ ΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τµήµα Φυτικής Παραγωγής ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥΣ ΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ Πτυχιακή Μελέτη Σπουδαστής: Μουρτζούκος Θωµάς Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Οι συντελεστές αυτοί παραγωγής είναι αποτέλεσμα προηγούμενης παραγωγικής δραστηριότητας του ανθρώπου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Οι συντελεστές αυτοί παραγωγής είναι αποτέλεσμα προηγούμενης παραγωγικής δραστηριότητας του ανθρώπου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ «Κεφάλαιο» ή «κεφαλαιουχικά αγαθά» είναι συντελεστές παραγωγής μη ανθρώπινοι και μη φυσικοί, δηλαδή άλλοι εκτός του εδάφους και της εργασίας. Οι συντελεστές αυτοί παραγωγής είναι αποτέλεσμα προηγούμενης

Διαβάστε περισσότερα

Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και οι προοπτικές εφαρμογής του στην Ελλάδα

Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και οι προοπτικές εφαρμογής του στην Ελλάδα ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΓΕΩΤΕΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΔΑΣΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Η Αγροδασοπονία στα Πλαίσια της Νέας ΚΑΠ 2014 2020 Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2014 Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγικές Δαπάνες [Συνέχεια]

Παραγωγικές Δαπάνες [Συνέχεια] Παραγωγικές Δαπάνες [Συνέχεια] Συντήρηση Κεφαλαίων Επισκευές Ασφάλιστρα Παράδειγμα: Ασφαλιστική Κάλυψη της Φυτικής Παραγωγής από τον ΕΛΓΑ Aσφαλιζόμενοι κίνδυνοι Στην ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. υπάγονται οι ακόλουθοι

Διαβάστε περισσότερα

Υποομάδα Στόχου 2. Κεντεποζίδου Νατάσσα- Τσακιρούδη- Τριάδα- Τσάμτσας Γιώργος-Τσαπατσάρη Ευαγγελία

Υποομάδα Στόχου 2. Κεντεποζίδου Νατάσσα- Τσακιρούδη- Τριάδα- Τσάμτσας Γιώργος-Τσαπατσάρη Ευαγγελία Δίνουμε τέλος στην πείνα, πετυχαίνουμε την επισιτιστική ασφάλεια, βελτιώνουμε τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία Υποομάδα Στόχου 2 Κεντεποζίδου Νατάσσα- Τσακιρούδη- Τριάδα- Τσάμτσας Γιώργος-Τσαπατσάρη

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της συγκαλλιέργειας βίκου-κριθής. κριθής και µπιζελιού- και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγόµενης χλωροµάζας

Μελέτη της συγκαλλιέργειας βίκου-κριθής. κριθής και µπιζελιού- και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγόµενης χλωροµάζας Μελέτη της συγκαλλιέργειας βίκου-κριθής κριθής και µπιζελιού- βρώµης ως προς τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγόµενης χλωροµάζας Χατζηγεωργίου Ι. 1, Φορτάτος Ε. 1, Τσιµπούκας Κ. 2, Ζέρβας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΛΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Οικονομία. Ενότητα 5: Η λογιστική παρακολούθηση της αγροτικής εκμετάλλευσης

Αγροτική Οικονομία. Ενότητα 5: Η λογιστική παρακολούθηση της αγροτικής εκμετάλλευσης Αγροτική Οικονομία Ενότητα 5: Η λογιστική παρακολούθηση της αγροτικής εκμετάλλευσης Κοντογεώργος Αχιλλέας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Σεπτέμβριος 8, 2016

Ημερομηνία: Σεπτέμβριος 8, 2016 1) «Η ελληνική οικονομία είναι κατά βάση αγροτική». Όπως άλλωστε προκύπτει από τη συμμετοχή του προϊόντος του αγροτικού τομέα της χώρας μας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ που ανέρχεται σε A. 25% B. 33% C. 10%

Διαβάστε περισσότερα

«Βιοκαύσιμα και περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής»

«Βιοκαύσιμα και περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής» «Βιοκαύσιμα και περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής» Δρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ecocity Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών & Διαχείρισης του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Διοίκηση Εργοταξίου Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Επιλογή δομικών μηχανών, κόστος, συντήρηση, οργάνωση διαχείρισης των δομικών μηχανών, απόδοση Η επιλογή των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. 1) Παράδειγµα κριτηρίου ερωτήσεων κλειστού τύπου - ανοικτού τύπου (εξέταση στο µάθηµα της ηµέρας)

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. 1) Παράδειγµα κριτηρίου ερωτήσεων κλειστού τύπου - ανοικτού τύπου (εξέταση στο µάθηµα της ηµέρας) ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1) Παράδειγµα κριτηρίου ερωτήσεων κλειστού τύπου - ανοικτού τύπου (εξέταση στο µάθηµα της ηµέρας) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΑΞΗ:... ΤΜΗΜΑ:... ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ e-school by Agronomist.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ e-school by Agronomist.gr 2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ e-school by Agronomist.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ E-school by Agronomist.gr 2 ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 3 Διαχείριση Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων Για έναν επιχειρηματία,

Διαβάστε περισσότερα

Εκμηχάνιση καλλιεργειών οπωροκηπευτικών. Θ.Α. Γέμτος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εκμηχάνιση καλλιεργειών οπωροκηπευτικών. Θ.Α. Γέμτος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Εκμηχάνιση καλλιεργειών οπωροκηπευτικών Θ.Α. Γέμτος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Εισαγωγή-Γιατί οπωροκηπευτικά; Όπως αναφέρθηκε με την αλλαγή της ΚΑΠ οι υψηλές επιδοτήσεις στο Βαμβάκι και το σκληρό

Διαβάστε περισσότερα

«Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού µε άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες»

«Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού µε άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες» «Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού µε άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες» Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση 1 www.agribusiness.uoi.gr Υπεύθυνος έργου: Φωτόπουλος Χρήστος: Καθηγητής Marketing Management Τροφίµων

Διαβάστε περισσότερα

Από την αειφορική γεωργία στα αειφορικά συστήματα τροφίμων. Σωτήριος Σ. Κανδρέλης Καθηγητής Τ.Ε.Ι Ηπείρου

Από την αειφορική γεωργία στα αειφορικά συστήματα τροφίμων. Σωτήριος Σ. Κανδρέλης Καθηγητής Τ.Ε.Ι Ηπείρου Από την αειφορική γεωργία στα αειφορικά συστήματα τροφίμων Σωτήριος Σ. Κανδρέλης Καθηγητής Τ.Ε.Ι Ηπείρου Μια ευρύτερη ατζέντα Πέρα από το ανεξάρτητο αγρόκτημα Πέρα από τη γραμμή βάθους του ορίζοντα Πέρα

Διαβάστε περισσότερα

Φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή βιομάζας Θ.Α. ΓΕΜΤΟΣ ΕΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή βιομάζας Θ.Α. ΓΕΜΤΟΣ ΕΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή βιομάζας Θ.Α. ΓΕΜΤΟΣ ΕΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Εισαγωγή Όπως είναι γνωστό η χώρα μας πρέπει να συμμορφωθεί με διεθνείς συμβάσεις που την υποχρεώνουν να επιτύχει μέχρι το 2020

Διαβάστε περισσότερα

Τσιρόπουλος Ζήσης, Μπαλαφούτης Αθανάσιος, Αναστασίου Ευάγγελος, Φουντάς Σπύρος Εργ. Γεωργικής Μηχανολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τσιρόπουλος Ζήσης, Μπαλαφούτης Αθανάσιος, Αναστασίου Ευάγγελος, Φουντάς Σπύρος Εργ. Γεωργικής Μηχανολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Συστήματα ολοκληρωμένης παρακολούθησης γεωργικών πρακτικών και μειωμένων εισροών σε καλλιέργειες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Συνεργασία μεταξύ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιχειρήσεων, Αγροτικών Συνεταιρισμών

Διαβάστε περισσότερα

Διάκριση σε σταθερές μεταβλητές δαπάνες παραγωγής

Διάκριση σε σταθερές μεταβλητές δαπάνες παραγωγής Διάκριση σε σταθερές μεταβλητές δαπάνες παραγωγής Ι. Σταθερές Δαπάνες 1. Ενοίκιο εδάφους 2. Αμοιβή μονίμου προσωπικού (οικογενειακού και μη) 3. Απόσβεση κεφαλαίων α) Μονίμου, β) Ημιμονίμου (πλην τυχόν

Διαβάστε περισσότερα

Πυλώνας Ι (Κανονισμός 1307/2013): Η νέα αρχιτεκτονική των άμεσων ενισχύσεων

Πυλώνας Ι (Κανονισμός 1307/2013): Η νέα αρχιτεκτονική των άμεσων ενισχύσεων Π. Καρανικόλας Πολλαπλή Συμμόρφωση Πυλώνας Ι (Κανονισμός 1307/2013): Η νέα αρχιτεκτονική των άμεσων ενισχύσεων Συνδεδεμένες Ενισχύσεις (8%) Σε αρκετά προϊόντα, εξαιρείται το χοίρειο κρέας και ο καπνός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΑ ΕΞΑΜΗΝΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α/Α Τίτλος Θ Ε ECTS 1 ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ 2 1 5

ΚΟΙΝΑ ΕΞΑΜΗΝΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α/Α Τίτλος Θ Ε ECTS 1 ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ 2 1 5 Τα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών διακρίνονται σε: 1) Μαθήματα των Τριών Πρώτων Ετών (Κοινά) 2) Μαθήματα Κατεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής (εξάμηνα 7-10) 3) Μαθήματα Κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής (εξάμηνα

Διαβάστε περισσότερα

Βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές για προσαρμογή των καλλιεργειών και άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής

Βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές για προσαρμογή των καλλιεργειών και άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής Βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές για προσαρμογή των καλλιεργειών και άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής Χ. Καβαλάρης, Χ. Καραμούτης, Δ. Κατέρης & Θ. Γέμτος ΕΠΑΚΣ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αμειψισπορά Αλληλουχία

Αμειψισπορά Αλληλουχία Βιολογική Γεωργία Αμειψισπορά Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. 12 / 10 / 2015 ** Σημειώσεις από το Βιβλίο του Ιωάννη Πολυμεράκη Αμειψισπορά Καλείται η συστηματική και προγραμματισμένη κυκλική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠ ΑΝ. ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΕΠ ΑΝ. ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΕΠ ΑΝ. ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Νίκος Μποµπόλιας Πληθυσµός: ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α.Μ.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας 1. Μαθήματα Γεωπονικής Παιδείας (72 ECTS) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΡΜΟΥ Κωδικός Μάθημα ECTS

Πίνακας 1. Μαθήματα Γεωπονικής Παιδείας (72 ECTS) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΡΜΟΥ Κωδικός Μάθημα ECTS ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 201-16 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ Από το ακαδημαϊκό έτος 201-2016

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Γεωπονίας. Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τμήμα Γεωπονίας. Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σπουδές στο: Τμήμα Γεωπονίας Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αικατερίνη Καραμανώλη, Επ. Καθηγήτρια Φυσιολογίας Φυτού Ετυμολογία Γεωπόνος < γεω

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα κατεργασιών εδάφους για παραγωγή βιομάζας

Πείραμα κατεργασιών εδάφους για παραγωγή βιομάζας ΘΑΛΗΣ «Φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή βιομάζας» Πείραμα κατεργασιών εδάφους για παραγωγή βιομάζας Γιουβανίδης Ευστράτιος Γεωπόνος Ερευνητής Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας ΠΘ Σκοπός Στην παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ: Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ 11

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ: Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ 11 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 5 1. Οικονομία, οικονομία της αγοράς, οικονομική... 5 2. Οικονομική επιστήμη και οικονομικά προβλήματα... 5 3. Ανάγκη, προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Οικονομία. Ενότητα 2: Συντελεστές παραγωγής (συνέχεια)

Αγροτική Οικονομία. Ενότητα 2: Συντελεστές παραγωγής (συνέχεια) Αγροτική Οικονομία Ενότητα 2: Συντελεστές παραγωγής (συνέχεια) Κοντογεώργος Αχιλλέας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Οι ελιές και το ελαιόλαδο αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής των Ελλήνων από την αρχαιότητα ακόμη. Επίσης αποτελούν ουσιαστικό μέρος της Μεσογειακής δίαιτας για την οποία τόσο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ ΣΕ ΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΥΤ. ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ. Από Ερευνητική Οµάδα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ ΣΕ ΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΥΤ. ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ. Από Ερευνητική Οµάδα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ ΣΕ ΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΥΤ. ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Από Ερευνητική Οµάδα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ Η ελαιοκράµβη (Brassica spp.) είναι ετήσιο φυτό

Διαβάστε περισσότερα

Τάσεις και Προοπτικές για τον Παγκόσμιο Αγροτικό Τομέα και την Ανάπτυξη Γεώργιος Ραψομανίκης Επικεφαλής Οικονομολόγος Διεύθυνση Εμπορίου και Διεθνών

Τάσεις και Προοπτικές για τον Παγκόσμιο Αγροτικό Τομέα και την Ανάπτυξη Γεώργιος Ραψομανίκης Επικεφαλής Οικονομολόγος Διεύθυνση Εμπορίου και Διεθνών Τάσεις και Προοπτικές για τον Παγκόσμιο Αγροτικό Τομέα και την Ανάπτυξη Γεώργιος Ραψομανίκης Επικεφαλής Οικονομολόγος Διεύθυνση Εμπορίου και Διεθνών Αγορών 1908-2016 Τιμές σιταριού, $/τόννο Απόκλιση Πραγματική

Διαβάστε περισσότερα

«Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού µε άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες»

«Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού µε άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες» «Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού µε άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες» Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση (Κοµοτηνή) 1 www.agribusiness.uoi.gr Υπεύθυνος έργου: Φωτόπουλος Χρήστος: Καθηγητής Marketing Management

Διαβάστε περισσότερα

Διαμορφώνοντας το μέλλον μιας αειφόρου και καινοτόμου γεωργίας. Καινοτομίες στη γεωργία

Διαμορφώνοντας το μέλλον μιας αειφόρου και καινοτόμου γεωργίας. Καινοτομίες στη γεωργία Διαμορφώνοντας το μέλλον μιας αειφόρου και καινοτόμου γεωργίας Καινοτομίες στη γεωργία Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των αγροτών Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων Αύξηση της παραγωγικότητας

Διαβάστε περισσότερα

274 Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Θεσσαλίας (Βόλος)

274 Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Θεσσαλίας (Βόλος) 274 Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Θεσσαλίας (Βόλος) Ίδρυση και Φυσιογνωμία του Τμήματος Το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής ιδρύθηκε το 1984. Η εκπαιδευτική λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Συγκομιδή και διαχείριση βιομάζας από Φυτείες Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου

Συγκομιδή και διαχείριση βιομάζας από Φυτείες Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου Συγκομιδή και διαχείριση βιομάζας από Φυτείες Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου Ιωάννης Ελευθεριάδης Τμήμα βιομάζας ΚΑΠΕ Σημαντικοί παράγοντες Περίτοπος χρόνος: πυκνότητα της φυτείας Είδος και ποικιλία

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία)

Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία) Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Γεωργικά Μηχανήματα (Θεωρία) Ενότητα 6 : Γεωργικός ελκυστήρας Τύποι γεωργικών ελκυστήρων Δρ. Δημήτριος Κατέρης ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου Η χρησιμότητα του μαθήματος Η κατανόηση του «σκηνικού» πίσω από τη διαμόρφωση της

Διαβάστε περισσότερα

Εμπειρίες από ένα έτος καλλιεργειών. για παραγωγή βιοκαυσίμων στη Θεσσαλία Θ.Α.Γέμτος Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Εμπειρίες από ένα έτος καλλιεργειών. για παραγωγή βιοκαυσίμων στη Θεσσαλία Θ.Α.Γέμτος Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εμπειρίες από ένα έτος καλλιεργειών για παραγωγή βιοκαυσίμων στη Θεσσαλία Θ.Α.Γέμτος Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Περιεχόμενα Παρουσίαση Κοινοπραξίας Βιοκαυσίμων Γεωργικό μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Πυλώνας Ι (Κανονισμός 1307/2013): Η νέα αρχιτεκτονική των άμεσων ενισχύσεων

Πυλώνας Ι (Κανονισμός 1307/2013): Η νέα αρχιτεκτονική των άμεσων ενισχύσεων Π. Καρανικόλας Πολλαπλή Συμμόρφωση Πυλώνας Ι (Κανονισμός 1307/2013): Η νέα αρχιτεκτονική των άμεσων ενισχύσεων Συνδεδεμένες Ενισχύσεις (8%) Σε αρκετά προϊόντα, εξαιρείται το χοίρειο κρέας και ο καπνός

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκειται για τίτλο που δεν αφήνει να εννοηθεί καθαρά αυτό που στην. πραγματικότητα θα ήθελε να περιγράψει. Και αυτό επειδή

Πρόκειται για τίτλο που δεν αφήνει να εννοηθεί καθαρά αυτό που στην. πραγματικότητα θα ήθελε να περιγράψει. Και αυτό επειδή ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Πρόκειται για τίτλο που δεν αφήνει να εννοηθεί καθαρά αυτό που στην πραγματικότητα θα ήθελε να περιγράψει. Και αυτό επειδή οποιαδήποτε μορφή Γεωργίας από την πλέον αρχέγονη έως την πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΤΟΥΣ 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 29 / 04 / 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΤΟΥΣ 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 29 / 04 / 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 29 / 04 / 2015 ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΤΟΥΣ Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνονται τα οριστικά αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Agro - Thessaly Cluster

Agro - Thessaly Cluster Agro - Thessaly Cluster Ινστιτούτο Έρευνας & Τεχνολογίας Θεσσαλίας Αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα: Κύριος Πυλώνας Εθνικής μας Οικονομίας Η χρησιμοποιούμενη γεωργική γη εκτιμάται το 2012 σε 38,2 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 48 Ο ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ (ΝΟΜΟΣ 95(1) ΤΟΥ 2000)

Αριθμός 48 Ο ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ (ΝΟΜΟΣ 95(1) ΤΟΥ 2000) Ε.Ε. Παρ. ΙΙΪ(Ι) Αρ. 3572, 1.2.2002 191 Κ.Δ.Π. 48/2002 Αριθμός 48 Ο ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ (ΝΟΜΟΣ 95(1) ΤΟΥ 2000) Γνωστοποίηση Ο Έφορος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, γνωστοποιεί ότι ο όρος «γεωργικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΔΕΟΣ ΟΙΚ 121: ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Π. ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 1 Ο TUTORIAL Ημερ. Διανομής: Τρίτη 02-04-2013 Ημερ. Παράδοσης: Τρίτη 09-04-2013 1.

Διαβάστε περισσότερα

Εξωστρέφεια Διαφοροποίηση Αγορών Εξοικονόμηση κόστους με χρηματοδότηση και Εκμετάλλευση Α.Π.Ε.

Εξωστρέφεια Διαφοροποίηση Αγορών Εξοικονόμηση κόστους με χρηματοδότηση και Εκμετάλλευση Α.Π.Ε. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ Εξωστρέφεια Διαφοροποίηση Αγορών Εξοικονόμηση κόστους με χρηματοδότηση και Εκμετάλλευση Α.Π.Ε. Ο αγροτοδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Σιήμης Λειτουργός Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας

Αντώνης Σιήμης Λειτουργός Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Αντώνης Σιήμης Λειτουργός Γεωργίας Τμήμα Γεωργίας ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ Β.Γ. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ Β.Γ. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Μακροχρόνια οικονομική μεγέθυνση Οι χώρες εμφανίζουν μεγέθυνση με πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ. Ενότητα 7 η : Εγκατάσταση Καλλιέργειας. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Διδάσκοντες: Τμήμα: Δ. ΣΑΒΒΑΣ, Χ. ΠΑΣΣΑΜ

ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ. Ενότητα 7 η : Εγκατάσταση Καλλιέργειας. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Διδάσκοντες: Τμήμα: Δ. ΣΑΒΒΑΣ, Χ. ΠΑΣΣΑΜ ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ Ενότητα 7 η : Εγκατάσταση Καλλιέργειας Τμήμα: ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Διδάσκοντες: Δ. ΣΑΒΒΑΣ, Χ. ΠΑΣΣΑΜ Εγκατάσταση νέας λαχανοκομικής καλλιέργειας Απευθείας σπορά Μεταφύτευση σποροφύτων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκπαίδευσης V-3DAS

Πρόγραμμα εκπαίδευσης V-3DAS Πρόγραμμα εκπαίδευσης V-3DAS 3. Συστήματα Πιστοποίησης της Ποιότητας Ιχνηλασιμότητας των Αγροτικών Προϊόντων 3.3. 3.3.4. Νομοθετικό πλαίσιο,προδιαγραφές, Κανονισμοί ΕΚ 834/07,889/08 KA3 ICT SUB-PROGRAMME-

Διαβάστε περισσότερα

προϊόντων ένα τρίπτυχο: Ποιότητα Ασφάλεια καταναλωτή Περιβαλλοντική μέριμνα.

προϊόντων ένα τρίπτυχο: Ποιότητα Ασφάλεια καταναλωτή Περιβαλλοντική μέριμνα. η καλλιεργεια της μηδικης στo ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε το ζητούμενο στην Ελληνική γεωργία είναι η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της, η γεωργική παραγωγή είναι απαραίτητο να

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Δεκέμβριο

ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Δεκέμβριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 14 Φεβρουαρίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Δεκέμβριο ος 2016 Η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και

Διαβάστε περισσότερα

LIFE13 ENV/ES/ ΕΤΑΙΡΟΙ:

LIFE13 ENV/ES/ ΕΤΑΙΡΟΙ: ΕΤΑΙΡΟΙ: LIFE13 ENV/ES/000541 ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Το παρών «Πρωτόκολλο παρακολούθησης» φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για τους γεωργικούς συμβούλους και τους

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ(192/03) ΓΙΑΡΜΕΝΙΤΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : ΠΑΛΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θεσσαλονίκη 2012 Ο ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Φεβρουάριος 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Φεβρουάριος 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 17 Απριλίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΙΜΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΟΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Φεβρουάριος 2018 Η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Ι. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; Η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την πραγματοποίηση των αντικειμενικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΠΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ 29-30/ 3/2013 ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΠΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ 29-30/ 3/2013 ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΠΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ 29-30/ 3/2013 ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ. Στην αρχή της ομιλίας του ο Γεωπόνος κ. Παύλος Καπόγλου, συγγραφέας του βιβλίο «ΣΤΕΒΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Η Ακαθάριστη Πρόσοδος μιάς γεωργικής επιχείρησης, είναι το άθροισμα :

Η Ακαθάριστη Πρόσοδος μιάς γεωργικής επιχείρησης, είναι το άθροισμα : Η Ακαθάριστη Πρόσοδος μιάς γεωργικής επιχείρησης, είναι το άθροισμα : α) Των εισπράξεων από την διάθεση των προϊόντων της (πάσης φύσεως) σε τρίτους, από επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. β) Της αξίας των καταναλωθέντων

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση ποιότητας στην παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου

Βελτίωση ποιότητας στην παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου Βελτίωση ποιότητας στην παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου Η ποιοτική παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών αποτελεί μονόδρομο για τους Έλληνες παραγωγούς ώστε να ανταπεξέλθουν στον έντονο ανταγωνισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 02 / 04 / 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 02 / 04 / 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 02 / 04 / 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ Έτη 2009, 2010 και 2011 Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Η αγροτική Βιομάζα και οι δυνατότητες αξιοποίησής της στην Ελλάδα. Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης Βιομάζας

Η αγροτική Βιομάζα και οι δυνατότητες αξιοποίησής της στην Ελλάδα. Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης Βιομάζας Η αγροτική Βιομάζα και οι δυνατότητες αξιοποίησής της στην Ελλάδα Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης Βιομάζας 1 Η ΕΛΕΑΒΙΟΜ και ο ρόλος της Η Ελληνική Εταιρία (Σύνδεσμος) Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Εισαγωγή στη Γεωργία Λαχανοκομία

Διαβάστε περισσότερα