Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 9: Επένδυση σε Ανθρώπινο Κεφάλαιο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 9: Επένδυση σε Ανθρώπινο Κεφάλαιο"

Transcript

1 Οικονομική της Εργασίας Κεφ. 9: Επένδυση σε Ανθρώπινο Κεφάλαιο

2 Περιεχόμενα Κεφαλαίου Επενδύσεις σε Ανθρώπινο Κεφάλαιο: Το Βασικό Υπόδειγμα Η Έννοια της Παρούσας Αξίας Υποδειγματοποιώντας την Απόφαση Επένδυσης σε Ανθρώπινο Κεφάλαιο Η Ζήτηση για Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Σταθμίζοντας τα Κόστη και τα Οφέλη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Προβλέψεις της Θεωρίας Ανταπόκριση της Αγοράς στις Μεταβολές της Φοίτησης στο Πανεπιστήμιο Εκπαίδευση, Αμοιβές και Επενδύσεις σε Ανθρώπινο Κεφάλαιο Μετά την Εκπαίδευση Μέσος Όρος Αμοιβών και Επίπεδο Εκπαίδευσης Η Κατάρτιση στην Εργασία και η Κοιλότητα του Προφίλ Ηλικίας/Αμοιβών Η Διασπορά στο Προφίλ Ηλικίας/Αμοιβών Γυναίκες και Απόκτηση Ανθρωπίνου Κεφαλαίου Αποτελεί η Εκπαίδευση μια Καλή Επένδυση; Αποτελεί η Εκπαίδευση μια Καλή Επένδυση για τα Μεμονωμένα Άτομα; Αποτελεί η Εκπαίδευση μια Καλή Κοινωνική Επένδυση; Αποτελεί η Κατάρτιση στο Δημόσιο Τομέα μια Καλή Κοινωνική Επένδυση;

3 Εξ ορισμού, οι επενδύσεις εμπεριέχουν ένα αρχικό κόστος που κάποιος ελπίζει να επανακτήσει κατά τη διάρκεια κάποιας χρονικής περιόδου. Οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν τριών βασικών ειδών επενδύσεις: Εκπαίδευση και κατάρτιση Μετανάστευση Αναζήτηση νέων θέσεων εργασίας Οι επενδύσεις στη γνώση και τις δεξιότητες των εργαζομένων πραγματοποιούνται σε τρία στάδια: Στην πρώιμη παιδική ηλικία, η απόκτηση του ανθρωπίνου κεφαλαίου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις άλλων γονείς. Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες ως μαθητές/φοιτητές πλήρους φοίτησης σε ένα λύκειο, πανεπιστήμιο ή σε ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης. Μέσω της κατάρτισης στην εργασία.

4 9.1 Επενδύσεις σε Ανθρώπινο Κεφάλαιο: Το Βασικό Υπόδειγμα Τα κόστη της απόκτησης ή επαύξησης του ανθρωπίνου κεφαλαίου διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Έξοδα ή άμεσες δαπάνες κόστος διδάκτρων, δαπάνες σε βιβλία και άλλες προμήθειες. Διαφυγόντα κέρδη μισθοί/εισόδημα που χάνονται. Ψυχικές απώλειες προκύπτουν επειδή η μάθηση είναι συχνά δύσκολη και κουραστική. Οι αναμενόμενες αποδόσεις σε εκπαίδευση και κατάρτιση (ανθρώπινο κεφάλαιο) έχουν τη μορφή: Υψηλότερων μελλοντικών αμοιβών, Αυξημένης εργασιακής ικανοποίησης κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, και Μεγαλύτερη εκτίμηση των μη αγοραίων δραστηριοτήτων και συμφερόντων.

5 9.1 Επενδύσεις σε Ανθρώπινο Κεφάλαιο: Το Βασικό Υπόδειγμα Η Έννοια της Παρούσας Αξίας Οι αποδόσεις των επενδύσεων ή αναμενόμενα μελλοντικά οφέλη εμπεριέχουν καθυστερήσεις, στοιχεία κινδύνου και αβεβαιότητα, συνεπώς οι αποφάσεις για επενδύσεις παίρνονται αφού γίνει η σύγκριση της παρούσας αξίας (PV = B 0 = $100) των δαπανών της επένδυσης με την παρούσα αξία των αναμενόμενων αποδόσεων ένα χρόνο, δύο, τρία, ή Τα-χρόνια μετά (FV = B i, i = 1, 2, 3,.T ). Η μελλοντική αξία FV (= B 1 ) των $100 με 5% επιτόκιο σε ένα χρόνο από τώρα είναι: B 1 = B 0 + B 0 (r) = B 0 (1 + r) = 100(1.05) = 105 (9.1) Και λύνοντας ως προς B 0 (= PV) έχουμε: B 0 B (1 r ) (9.2 ) Όπου r = επιτόκιο αγοράς, και (1 + r) = συντελεστής προεξόφλησης.

6 9.1 Επενδύσεις σε Ανθρώπινο Κεφάλαιο: Το Βασικό Υπόδειγμα Εάν η απόδοση είναι σε δυο χρόνια από τώρα, η μελλοντική αξία FV (= B 2 ) είναι: B 2 = B 1 + B 1 (r) = B 1 (1 + r) (9.3) και αντικαθιστώντας την εξίσωση (9.1) στην εξίσωση (9.3) έχουμε: B 2 = B 0 (1+ r) + B 0 (1+ r)(r) = B 0 (1+ r)(1+ r) = B 0 (1+ r) 2 (9.4) Αφού B 2 = B 0 (1 + r) 2, συνεπώς, λύνοντας ως προς B 0 (= PV) έχουμε: B B (1 r ) (9.5 ) Η παρούσα αξία PV της επένδυσης σε ανθρώπινο κεφάλαιο αποδίδει απόδοση B 1 το πρώτο έτος, B 2 το δεύτερο έτος και ούτω καθεξής, για T χρόνια, εκφράζεται ως: B B B B T P resen t V alu e =... (9.6 ) 2 3 T 1 r 1 r 1 r 1 r

7 9.1 Επενδύσεις σε Ανθρώπινο Κεφάλαιο: Το Βασικό Υπόδειγμα Υποδειγματοποιώντας την Απόφαση Επένδυσης σε Ανθρώπινο Κεφάλαιο Οι άνθρωποι μεγιστοποιούν τη χρησιμότητά τους και λαμβάνουν διαχρονικές αποφάσεις σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση αναμένεται να συγκρίνουν το άμεσο κόστος της επένδυσης(c) με την παρούσα αξία του αναμενόμενου μελλοντικού οφέλους όταν λαμβάνουν μια απόφαση. Τα επιπρόσθετα χρόνια εκπαίδευσης είναι ελκυστικά εάν η παρούσα αξία υπερβαίνει το κόστος PV > C B B B B T Δηλαδή, εάν... C (9.7 ) 2 3 T 1 r 1 r 1 r 1 r Η μεγιστοποίηση της χρησιμότητας απαιτεί οι άνθρωποι να συνεχίζουν να πραγματοποιούν πρόσθετες επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και να σταματούν μόνο όταν τα οφέλη της πρόσθετης επένδυσης είναι ίσα ή μικρότερα από τα πρόσθετα κόστη.

8 Διάγραμμα 9.1 Το Βέλτιστο Σημείο στην Απόκτηση Ανθρωπίνου Κεφαλαίου Το MC στο διάγραμμα (a) είναι το οριακό κόστος για όσους θεωρούν τη μάθηση μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία και συνεπώς προσδίδουν υψηλότερο ψυχικό κόστος στην απόκτηση ανθρωπίνου κεφαλαίου θα αποκτήσουν λιγότερο ανθρώπινο κεφάλαιο, συνεπώς HC < HC*. Το MB στο διάγραμμα (b) είναι το οριακό όφελος για όσους αναμένουν μικρότερα μελλοντικά οφέλη από την επένδυση σε επιπρόσθετο ανθρώπινο κεφάλαιο, συνεπώς, θα αποκτήσουν λιγότερο ανθρώπινο κεφάλαιο, HC < HC*.

9 9.2 Η Ζήτηση για Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Η ζήτηση για πανεπιστημιακή εκπαίδευση μεταβλήθηκε με την πάροδο των χρόνων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σταθμίζοντας τα Κόστη και τα Οφέλη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Οι άνθρωποι φοιτούν σε πανεπιστήμιο όταν θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα βρίσκονται σε καλύτερη θέση. Το πανεπιστήμιο ως ένα καταναλωτικό αγαθό έχει καταναλωτικά οφέλη τα οποία είναι απίθανο να μεταβληθούν στο χρόνο. Ένα άτομο που αξιολογεί την απόφαση εισαγωγής στο πανεπιστήμιο έχει να επιλέξει μεταξύ δυο ροών από αμοιβές (ροή A και B) κατά τη διάρκεια της ζωής του: Η ροή A αρχίζει αμέσως μετά το σχολείο(hs) αλλά δεν αυξάνεται πολύ. Η ροή B αποτελείται από αρνητικές τιμές στο εισόδημα για τα πρώτα τέσσερα χρόνια, που οφείλεται στα πανεπιστημιακά δίδακτρα και στη συνέχεια αυξάνονται πάνω από τη ροή A.

10 Διάγραμμα 9.2 Εναλλακτικές Ροές Κερδών

11 9.2 Η Ζήτηση για Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Προβλέψεις της Θεωρίας Αποφάσεις με βραχυχρόνιο ορίζοντα Οι άνθρωποι που αποφασίζουν με βραχυχρόνιο ορίζοντα είναι λιγότερο πιθανό να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο σε σχέση με εκείνους που αποφασίζουν με μακροχρόνιο ορίζοντα (όλων των υπολοίπων παραγόντων σταθερών). τα άτομα που είναι προσανατολισμένα στο παρόν έχουν πολύ υψηλότερα προεξοφλητικά επιτόκια (r) και προσδίδουν μικρότερα οφέλη στη φοίτηση στο πανεπιστήμιο σε σχέση με τα άτομα που είναι προσανατολισμένα στο μέλλον. Ηλικία Οι περισσότεροι φοιτητές στο πανεπιστήμιο θα είναι νέοι. οι νεότεροι ηλικιακά έχουν μεγαλύτερη παρούσα αξία σε όρους συνολικού οφέλους σε σχέση με τους μεγαλύτερους ηλικιακά επειδή έχουν μεγαλύτερη διάρκεια εργάσιμου βίου μπροστά τους Κόστος Η φοίτηση στο πανεπιστήμιο θα μειωθεί εάν τα κόστη της φοίτησης στο πανεπιστήμιο αυξηθούν. οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο είναι περισσότερο πιθανές όταν τα κόστη είναι χαμηλότερα. Διαφορές Αμοιβών Η φοίτηση στο πανεπιστήμιο θα αυξηθεί εάν διευρυνθεί το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των αποφοίτων πανεπιστημίου και λυκείου. η ζήτηση για εκπαίδευση σχετίζεται θετικά με τις αυξήσεις στα αναμενόμενα αλλά αβέβαια, μελλοντικά οφέλη που είναι δυνατόν να συμβούν μέσω της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

12 Πίνακας 9.1

13 9.2 Η Ζήτηση για Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Άλλοι Παράγοντες που Μπορεί να Επηρεάσουν τη Ζήτηση για Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Ύστερα από τον Έλεγχο των Επιδράσεων των Γονέων Αβεβαιότητα ακόμα και αν τα άτομα γνωρίζουν τις μέσες διαφορές των αποδοχών μεταξύ τν πτυχιούχων πανεπιστημίου και λυκείου, πρέπει επίσης να αξιολογούν τις πιθανότητες της επιτυχίας τους σε ορισμένους κλάδους που απαιτούν πτυχίο πανεπιστημίου. Η παρουσία παραδειγμάτων προς μίμηση μπορεί να μειώσει την αβεβαιότητα που περιβάλει τις εκτιμήσεις της μελλοντικής επιτυχίας σε συγκεκριμένους τομείς. οι τρέχουσες αποδόσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο μπορεί να αποτελούν μια μη αξιόπιστη εκτίμηση των μελλοντικών αποδόσεων. Φίλοι οι φίλοι μπορεί να είναι σημαντικοί στις αποφάσεις για επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο Εθνοτική καταγωγή η σημασία της επένδυσης σε ανθρώπινο κεφάλαιο ποικίλει μεταξύ των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων. Γειτονιά στις αποφάσεις των ατόμων για το ανθρώπινο κεφάλαιο οι αποφάσεις για επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο σε εύπορες γειτονιές δε θα είναι οι ίδιες με αυτές σε φτωχές γειτονιές της πόλης.

14 9.3 Εκπαίδευση, Αμοιβές και Επενδύσεις σε Ανθρώπινο Κεφάλαιο Μετά την Εκπαίδευση Τέσσερα σημαντικά χαρακτηριστικά των αμοιβών των ανδρών και γυναικών για διάφορες ηλικίες απεικονίζονται στα διαγράμματα : Μέσος Όρος Αμοιβών και Επίπεδο Εκπαίδευσης Το μέσο επίπεδο των αμοιβών των εργαζομένων με μεγαλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης υπερβαίνει εκείνο των εργαζομένων με χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, δηλαδή μεγαλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης συνεπάγεται υψηλότερους μισθούς. Η Κατάρτιση στην Εργασία και η Κοιλότητα του Προφίλ Ηλικίας/Αμοιβών Η Κατάρτιση Μειώνεται με την Ηλικία Το προφίλ ηλικίας/αμοιβών αυξάνεται αρχικά και μετά γίνεται πιο επίπεδο, δηλαδή οι επενδύσεις είναι μεγαλύτερες στις νεότερες ηλικίες και σταδιακά μειώνονται καθώς αυξάνεται η ηλικία.

15 Διάγραμμα 9.3 Αμοιβές (Μέσος Όρος) για Άνδρες Εργαζομένους Πλήρους Απασχόλησης Όλο το Έτος, 2011

16 Διάγραμμα 9.4 Αμοιβές (Μέσος Όρος) για Γυναίκες Εργαζόμενες Πλήρους Απασχόλησης όλο το Έτος, 2011

17 Διάγραμμα 9.5 Ζωής Επένδυση σε Κατάρτιση στην Εργασία κατά τη Διάρκεια του Κύκλου Το άτομο έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση πλήρους απασχόλησης και εντάσσεται στην αγορά εργασίας στην ηλικία A 0 με εισόδημα E s. Χωρίς επιπλέον κατάρτιση και χωρίς την υποτίμηση των γνώσεων και δεξιοτήτων, τα κέρδη θα παραμείνουν στο E s κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής. Εάν ο εργαζόμενος επιλέξει να επενδύσει στην κατάρτιση στην εργασία, τα μελλοντικά του κέρδη πιθανότατα θα αυξηθούν όπως απεικονίζεται από τη διακεκομμένη καμπύλη E p σε σχέση με τις πραγματικές αμοιβές (E a ) που βρίσκονται κάτω από την E p. Για αυτούς που επενδύσουν στην κατάρτιση στην εργασία, η E a ξεκινά κάτω από την E s και την προσεγγίζει στην ηλικία A* όπου η E a και E s είναι ίσα, και από εκεί και πέρα η E a αυξάνεται πάνω από την E s.

18 9.3 Εκπαίδευση, Αμοιβές και Επενδύσεις σε Ανθρώπινο Κεφάλαιο Μετά την Εκπαίδευση Η Διασπορά στο Προφίλ Ηλικίας/Αμοιβών Οι διαφορές των αμοιβών μεταξύ των εργαζομένων με διαφορετικό μορφωτικό υπόβαθρο τείνουν να γίνονται πιο έντονες καθώς αυξάνεται η ηλικία. Οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο τείνουν να είναι πιο πιθανές όταν οι αναμενόμενες διαφορές στις αμοιβές είναι μεγαλύτερες και όταν τα άτομα έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν πιο γρήγορα το οποίο μπορεί να μειώσει την περίοδο κατάρτισης. Η θεωρία του ανθρωπίνου κεφαλαίου υποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι που επενδύουν περισσότερα στην εκπαίδευση θα επενδύουν περισσότερα και στην κατάρτιση στην εργασία ύστερα από την εκπαίδευση. Οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν πιο γρήγορα επιλέγουν τις θέσεις με μεγαλύτερους μισθούς όπου απαιτείται μεγαλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης και έτσι θα αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους σε μεγαλύτερο βαθμό.

19 9.3 Εκπαίδευση, Αμοιβές και Επενδύσεις σε Ανθρώπινο Κεφάλαιο Μετά την Εκπαίδευση Γυναίκες και Απόκτηση Ανθρωπίνου Κεφαλαίου Ο παραδοσιακός/ιστορικός ρόλος της γυναίκας στην ανατροφή των παιδιών και την οικιακή παραγωγή συνέβαλε στην έξοδό τους από την αγορά εργασίας για μια χρονική περίοδο κατά την ανατροφή των παιδιών τους και στην ασυνέχεια της συμμετοχής τους στο εργατικό δυναμικό. Οι αμοιβές μιας εργαζόμενης γυναίκας πλήρους απασχόλησης όλο το χρόνο είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες αμοιβές των ανδρών της ίδιας ηλικίας και εκπαίδευσης. Οι αμοιβές των γυναικών μέσα σε κάθε ομάδα που ορίζεται στο διάγραμμα 9.4 αυξάνεται λιγότερο απότομα με την ηλικία. Γυναίκες και Κατάρτιση στην Εργασία Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα επαγγελματικής κατάρτισης από τους άνδρες επειδή οι εργοδότες αναμένουν πως οι γυναίκες εργαζόμενες θα έχουν μικρότερο εργασιακό βίο. Γυναίκες και Επίσημη Εκπαίδευση Υπάρχουν δραματικές αλλαγές στο επίπεδο της επίσημης εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε από τις γυναίκες τα τελευταία χρόνια, που αντικατοπτρίζουν χωρίς αμφιβολία τις αυξανόμενες αποδόσεις των επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο που προκύπτουν από την αυξανόμενη είσοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας και τη μεγαλύτερη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

20 Πίνακας 9.2 Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό σε σχέση με τους άνδρες να συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό και εάν απασχολούνται, είναι λιγότερο πιθανό να εργάζονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οι γυναίκες που απασχολούνται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν κατά μέσο όρο λιγότερες ώρες εργασίας ανά εβδομάδα σε σχέση με τους άνδρες σε κάθε ένα από τα επαγγέλματα που απεικονίζονται.

21 Διάγραμμα 9.6 Η Αυξανόμενη Κοιλότητα του Προφίλ Ηλικίας/Αμοιβών των Γυναικών Τα προφίλ αμοιβών για τους αποφοίτους λυκείου και πανεπιστημίου έχουν γίνει πιο απότομα για τις γυναίκες στις ηλικίες των 20 και των 30, ιδιαίτερα μεταξύ αυτών με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αυτή η ταχύτερη αύξηση των αμοιβών μεταξύ των γυναικών κατά τα πρώιμα στάδια της σταδιοδρομίας τους υποδεικνύει ότι μπορεί να λαμβάνουν περισσότερα επίπεδα κατάρτισης στην εργασία από ότι ελάμβαναν πριν από δυο δεκαετίες.

22 Πίνακας 9.3 Η αναμενόμενη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα που η επένδυση σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα έχει καταστεί πιο ελκυστική κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

23 9.4 Αποτελεί η Εκπαίδευση μια Καλή Επένδυση; Το ερώτημα εάν η περισσότερη εκπαίδευση αποτελεί μια καλή εκπαίδευση είναι κάτι που απασχολεί τόσο τα άτομα όσο και τους υπεύθυνους χάραξης δημόσιας πολιτικής Τα άτομα πρέπει να αποφασίσουν εάν η αύξηση του χρηματικού και ψυχικού τους εισοδήματος είναι αρκετή για να δικαιολογήσει το κόστος της πρόσθετης εκπαίδευσης. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφασίσουν εάν τα αναμενόμενα κοινωνικά οφέλη της αυξημένης παραγωγικότητας αντισταθμίζουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης περισσότερων κοινωνικών πόρων στον τομέα της εκπαίδευσης. Αποτελεί η Εκπαίδευση μια Καλή Επένδυση για τα Μεμονωμένα Άτομα; Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επένδυση σε πανεπιστημιακή εκπαίδευση, που συνήθως περιλαμβάνει ένα συνολικό χρηματικό κόστος τουλάχιστον $25,000 το χρόνο, αποδίδει για έναν τυπικό φοιτητή?

24 9.4 Αποτελεί η Εκπαίδευση μια Καλή Επένδυση; Πολλές μελέτες εκτιμούν τους συντελεστές απόδοσης να εμπίπτουν στο εύρος του 5 12 τοις εκατό, αλλά υπάρχουν προβλήματα με αυτές τις συμβατικές εκτιμήσεις λόγω: Μεροληψία λόγω Ικανοτήτων Οι συμβατικές εκτιμήσεις μπορεί να υπερεκτιμούν το όφελος που μπορεί να λάβει ένα άτομο από την επένδυση στην εκπαίδευση επειδή δεν κάνουν διάκριση μεταξύ της συνεισφοράς που έχει το επίπεδο των ικανοτήτων στα υψηλότερα επίπεδα των αμοιβών και της συνεισφοράς που έχει η εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα από μελέτες σε πανομοιότυπα δίδυμα με τα ίδια γονίδια δείχνουν ότι η μεροληψία της ικανότητας στις συμβατικές εκτιμήσεις μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλη. Αποδόσεις για Ποιον; Τα άτομα που επιδιώκουν περισσότερη εκπαίδευση μπορεί να έχουν χαμηλότερο ψυχικό κόστος μάθησης ή χαμηλότερα προεξοφλητικά επιτόκια σε σχέση με εκείνα που δεν πραγματοποιούν την εκπαίδευση οι αποδόσεις της εκπαίδευσης για εκείνους που επενδύουν μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικές σε σχέση με τις αποδόσεις που αντιμετωπίζουν εκείνοι που επιλέγουν να μην επενδύσουν.

25 9.4 Αποτελεί η Εκπαίδευση μια Καλή Επένδυση; Αποτελεί η Εκπαίδευση μια Καλή Κοινωνική Επένδυση; Το ζήτημα της εκπαίδευσης ως κοινωνική επένδυση έχει αποκτήσει αυξημένο ενδιαφέρον όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα λόγω τριών συναφών εξελίξεων που μπορεί να υπονομεύει την παραγωγικότητα του μελλοντικού εργατικού δυναμικού της Αμερικής σε σχέση με τους εργαζομένους σε άλλα μέρη: Οι αγορές προϊόντων έχουν γίνει περισσότερο παγκοσμιοποιημένες, αυξάνοντας την ελαστικότητα της ζήτησης προϊόντος και εργασίας. Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα του κεφαλαίου υψηλής τεχνολογίας έχει δημιουργήσει νέα προϊόντα και παραγωγικά συστήματα που μπορεί να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να έχουν περισσότερες γνωστικές δεξιότητες και είναι πιο προσαρμόσιμοι και αποτελεσματικοί μαθητές. Οι Αμερικανοί μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν σχετικά χαμηλή βαθμολογία στα τεστ επιδόσεων στα μαθηματικά και τη φυσική.

26 Πίνακας 9.4 Η χαμηλή επίδοση των Αμερικανών μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα τεστ επιδόσεων θέτει κάποια ερωτήματα πολιτικής: Αφιερώνουμε αρκετούς πόρους για την εκπαίδευση του υφιστάμενου και του μελλοντικού εργατικού δυναμικού; Θα πρέπει οι πόροι που αφιερώνουμε στην εκπαίδευση να ανακατανέμονται με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο; Θα πρέπει να έχουμε περισσότερους φοιτητές στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση;

27 9.4 Αποτελεί η Εκπαίδευση μια Καλή Επένδυση; Το Κοινωνικό Κόστος Σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες αφιερώνουν σχετικά περισσότερους πόρους (πάνω από ένα δέκατο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος) στην εκπαίδευση, από τα δημοτικά σχολεία μέχρι τα πανεπιστήμια. Η σχετικά χαμηλή επίδοση των Αμερικανών φοιτητών στα τεστ επίδοσης έχει οδηγήσει σε ερωτήματα σχετικά με το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αφιερώνουν πολλούς ή λίγους πόρους στην εκπαίδευση. Το Κοινωνικό Όφελος Εάν η παραγωγικότητα ενός ατόμου αυξάνεται λόγω της περισσότερης εκπαίδευσης τότε ως αποτέλεσμα αυξάνεται το απόθεμα του ανθρωπίνου κεφαλαίου της κοινωνίας. Η εκπαίδευση μπορεί να δημιουργήσει θετικές εξωτερικότητες έτσι ώστε τα κοινωνικά οφέλη να είναι μεγαλύτερα από τα ιδιωτικά.

28 9.4 Αποτελεί η Εκπαίδευση μια Καλή Επένδυση; Το Υπόδειγμα Σηματοδότησης Εκτός από κάποιους δείκτες (ηλικία, εμπειρία, εκπαίδευση, και προσωπικά χαρακτηριστικά) που συσχετίζονται με την παραγωγικότητα, οι εργοδότες δεν μπορούν να διακρίνουν την πραγματική παραγωγικότητα κάθε υποψηφίου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και πρόσληψης και συνεπώς βασίζονται στην επίσημη εκπαίδευση που έχουν οι εργαζόμενοι. Κάποιοι θεωρούν το εκπαιδευτικό σύστημα ως ένα τρόπο εύρεσης του ποιος είναι παραγωγικός, και όχι ένα τρόπο αύξησης της εργασιακής παραγωγικότητας. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν την εκπαίδευση ως ένα σήμα, που τους επιτρέπει να ταξινομούν τους εργαζόμενους σε διαφορετικά επίπεδα και κατηγορίες παραγωγικότητας αντί να υποθέσουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι/υποψήφιοι ανήκουν σε έναν «μέσο όρο».

29 Διάγραμμα 9.7 Τα Οφέλη της Σηματοδότησης της Εκπαίδευσης στους Εργαζομένους Μια Απεικόνιση της Σηματοδότησης Οι εργοδότες χρησιμοποιούν την εκπαίδευση για να κατηγοριοποιήσουν τους εργαζόμενους με λιγότερα από e* χρόνια εκπαίδευσης ως εργαζόμενους χαμηλότερης παραγωγικότητας που θα έπρεπε να απορριφθούν από κάθε θέση εργασίας με μισθό πάνω από 1. Οι εργαζόμενοι με τουλάχιστον e* ή και περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης μετά το λύκειο θεωρούνται εργαζόμενοι υψηλότερης παραγωγικότητας που μπορούν να πάρουν μισθό ίσο με 2. Εάν η εκπαίδευση αποτελεί μία σηματοδότηση που αποδίδει μισθό ίσο με 2, όλοι οι εργαζόμενοι θα θέλουν να αποκτήσουν το σήμα επιπέδου e* εάν δεν εμπεριέχει κάποιο κόστος για αυτούς.

30 Διάγραμμα 9.8 Τα Διαχρονικά Οφέλη και το Κόστος της Σηματοδότησης της Εκπαίδευσης PVE 1 και PVE 2 είναι τα αθροίσματα των διαχρονικά προεξοφλημένων αμοιβών των εργαζομένων με μισθό ίσο με 1 και 2, αντίστοιχα. Κάθε έτος εκπαίδευσης κοστίζει C για αυτούς με χαμηλότερη παραγωγικότητα (χαμηλότερη γνωστική ικανότητα ή αποστρέφεια προς τη μάθηση) και C/2 για εκείνους με υψηλότερη παραγωγικότητα. Οι εργαζόμενοι θα επιλέξουν το επίπεδο εκπαίδευσης στο οποίο η διαφορά PVE 1 C και PVE 2 C/2 μεγιστοποιείται. Για τους εργαζομένους χαμηλότερης παραγωγικότητας, η επιλογή θα ήταν A0 με μηδενικά έτη εκπαίδευσης μετά το λύκειο επειδή η απόκτηση επιπέδου e* θα απέδιδε BD (< A0). Για τους εργαζομένους υψηλότερης παραγωγικότητας με κόστος C/2 θα ήταν ωφέλιμο να αποκτήσουν τα e* έτη εκπαίδευσης μετά το λύκειο γιατί θα τους απέδιδε BF (>A0) που υπερβαίνει τα καθαρά οφέλη άλλων επιλογών εκπαίδευσης.

31 Διάγραμμα 9.9 Η Απαίτηση Μεγαλύτερης Σηματοδότησης μπορεί να έχει Κόστη χωρίς Οφέλη Ορισμένες Επιφυλάξεις σχετικά με την Σηματοδότηση Εάν εκείνοι με κόστος κατά μήκος της C έχουν υψηλότερο κόστος μόνο και μόνο εξαιτίας του χαμηλότερου οικογενειακού πλούτου, τότε μπορεί να μην είναι λιγότερο παραγωγικοί στη θέση εργασίας σε σχέση με εκείνους που βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής C/2, σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιώντας το e* ως σηματοδότηση θα αποτύγχανε. Ακόμα και όταν η σηματοδότηση είναι ένας χρήσιμος τρόπος για την πρόβλεψη της μελλοντικής παραγωγικότητας, υπάρχει ένα βέλτιστο επίπεδο σήματος πέρα από το οποίο η κοινωνία δε θεωρεί επιθυμητό να πάει. Εάν οι εργοδότες απαιτούν e* έτη εκπαίδευσης μετά από το λύκειο για την είσοδο σε θέσεις εργασίας και πληρώνουν μισθό ίσο με 2, πρόκειται να αυξήσουν τα απαιτούμενα προσόντα πρόσληψης σε e έτη, τότε για εκείνους με κόστη κατά μήκος της C θα είναι ακόμα προς το συμφέρον τους να παραμείνουν στα μηδενικά χρόνια εκπαίδευσης και να διατηρήσουν το A0 αφού A0 > B D. Για εκείνους με κόστη κατά μήκος της C/2 θα είναι ωφέλιμο να επενδύσουν στην απαιτούμενη σηματοδότηση e επειδή η B F ξεπερνά τις υπόλοιπες επιλογές εκπαίδευσης (αφού B F > A0).

32 9.4 Αποτελεί η Εκπαίδευση μια Καλή Επένδυση; Εάν το να ήταν κάποιος απόφοιτος λυκείου πριν από 50 χρόνια σηματοδοτούσε νοημοσύνη και πειθαρχία στο χώρο εργασίας πάνω από το μέσο όρο, γιατί να επιβαρυνθούμε τα τεράστια κόστη της επέκτασης της φοίτησης στο πανεπιστήμιο μόνο για να διαπιστώσουμε ότι αυτά τα προσόντα σηματοδοτούνται με την απόκτηση πτυχίου πανεπιστημίου; Σηματοδότηση ή Ανθρώπινο Κεφάλαιο; Είναι δύσκολο να υπάρξει άμεση ένδειξη για το ρόλο (σηματοδότηση ή ανθρώπινο κεφάλαιο) που διαδραματίζει η εκπαίδευση στην κοινωνία λόγω των διαφορετικών απόψεων. Οι υποστηρικτές της σηματοδότησης υποστηρίζουν ότι εκείνο που μαθαίνεται στα σχολεία είναι ανάλογο με το χρόνο που δαπανούν οι φοιτητές εκεί και ότι ένα πρόσθετο μπόνους (συντελεστής απόδοσης) απλώς για ένα πτυχίο αποτελεί απόδειξη της υπόθεσης της σηματοδότησης. Οι υποστηρικτές της άποψης ότι το σχολείο ενισχύει το ανθρώπινο κεφάλαιο απαντούν ότι όσοι αποφοιτούν ύστερα από τέσσερα έτη έχουν μάθει τέσσερις φορές περισσότερα σε σχέση με τους πρωτοετείς που εγκατέλειψαν.

33 9.4 Αποτελεί η Εκπαίδευση μια Καλή Επένδυση; Οι υποστηρικτές της σηματοδότησης και οι υποστηρικτές της άποψης του ανθρωπίνου κεφαλαίου συμφωνούν στο ότι άτομα με υψηλότερες γνωστικές ικανότητες είναι πιθανό να είναι πιο παραγωγικοί. Εκεί που διαφωνούν είναι στο κατά πόσο τα καλύτερα σχολεία μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων βελτιώνοντας τις γνωστικές δεξιότητες. Ποιότητα Σχολείων Οι υποστηρικτές της σηματοδότησης αναφέρουν μια σημαντική βιβλιογραφία που υποδεικνύει ότι είναι δύσκολο να αποδειχθεί μια σχέση μεταξύ των δαπανών για την εκπαίδευση και της επίδοσης στα τεστ γνωστικής δεξιότητας. Οι υποστηρικτές του ανθρωπίνου κεφαλαίου βρίσκουν υποστήριξη στις μελέτες για τις αμοιβές και την ποιότητα των σχολείων που υποδεικνύουν ότι οι φοιτητές που φοιτούν σε σχολεία υψηλότερης ποιότητας έχουν υψηλότερες επακόλουθες αμοιβές. Οι προεκτάσεις της «ποιοτικής εκπαίδευσης»: Τα καλύτερα σχολεία μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα μέσω της ενίσχυσης των δεξιοτήτων δημιουργικότητας και της προώθησης καλύτερων εργασιακών συνηθειών. Τα καλύτερα σχολεία δίνουν στους φοιτητές καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με α ενδιαφέροντά τους, βοηθώντας τους έτσι να κάνουν καλύτερες επαγγελματικές επιλογές.

34 9.4 Αποτελεί η Εκπαίδευση μια Καλή Επένδυση; Έχει Σημασία η Διαμάχη; Η αλήθεια είναι ότι οι επενδύσεις στην εκπαίδευση προσφέρουν στα άτομα χρηματικούς συντελεστές απόδοσης που είναι συγκρίσιμοι με εκείνους που λαμβάνονται από άλλες μορφές επένδυσης. Το γεγονός ότι οι εργοδότες συνεχίζουν να δίνουν έμφαση (και να πληρώνουν) στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις για την καθιέρωση μηχανισμών πρόσληψης υποδηλώνει ένα από τα εξής: η εκπαίδευση ενισχύει την παραγωγικότητα του εργαζομένου ή η εκπαίδευση αποτελεί ένα λιγότερο ακριβό εργαλείο διαλογής σε σχέση με κάθε άλλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η επιχείρηση. Το γεγονός ότι οι εργοδότες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν μια υψηλή τιμή για ένα μορφωμένο εργατικό δυναμικό φαίνεται να υποδηλώνει ότι η εκπαίδευση παράγει κοινωνικά οφέλη.

35 9.4 Αποτελεί η Εκπαίδευση μια Καλή Επένδυση; Αποτελεί η Κατάρτιση στο Δημόσιο Τομέα μια Καλή Κοινωνική Επένδυση; Η αξιολόγηση των οφελών των διαφορετικών (εθελοντικών και υποχρεωτικών) κυβερνητικών προγραμμάτων απαιτεί τη σύγκριση του κόστους που τα συνοδεύει ανά εργαζόμενο με μια εκτίμηση για την παρούσα αξία των οφελών που προκύπτουν τα οποία μετρούνται υπολογίζοντας την αύξηση στους μισθούς που θα προκύψει από το πρόγραμμα κατάρτισης. Πολλές μελέτες αναλύουν τα οφέλη αυτών των προγραμμάτων μέσω της σύγκρισης του τι θα είχαν κερδίσει οι εκπαιδευόμενοι με την απουσία κατάρτισης. Οι μελέτες έδειξαν ότι ανά εκπαιδευόμενο, τα άμεσα κόστη αυτών των προγραμμάτων ήταν μεταξύ $4,500 to $9,100, αλλά είχαν επίσης κόστος ευκαιρίας με τη μορφή διαφυγόντος αποτελέσματος. Οι μελέτες έδειξαν επίσης ότι οι ενήλικες γυναίκες είναι η μόνη ομάδα μεταξύ των μειονεκτούντων που επωφελείται σαφώς από αυτά τα προγράμματα κατάρτισης.

36 Παράρτημα 9Α Το υπόδειγμα του ιστού της αράχνης

37 Η αποτυχία της προσφοράς να ανταποκρίνεται άμεσα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς μπορεί να προκαλέσει κύκλους άνθησης και ύφεσης στην αγορά για τους υψηλά ειδικευμένους εργαζόμενους. 9A.1 Ένα Παράδειγμα των Προσαρμογών «Ιστού Αράχνης» Όταν αυξάνεται η ζήτηση για συγκεκριμένα επαγγέλματα, η προσφορά μπορεί να αργήσει να προσαρμοστεί γιατί χρειάζεται ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να πιστοποιηθεί ένας εργαζόμενος στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η προσφορά θα φαίνεται να είναι απόλυτα ανελαστική μέχρι περισσότεροι άνθρωποι να αποφασίσουν να εισέλθουν σε αυτούς τους τομείς/επαγγέλματα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

38 Διάγραμμα 9A.1 Η Αγορά Εργασίας των Μηχανικών Αρχική ισορροπία: (D 0,S) Μισθός: W 0 Απασχόληση: N 0 Μια αύξηση της ζήτησης για μηχανικούς μετατοπίζει την καμπύλη ζήτησης από D 0 σε D 1, και επειδή χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνει κάποιος μηχανικός, ο αριθμός διαθέσιμων μηχανικών εκείνη τη χρονική στιγμή είναι N 0 (η ελαστικότητα της προσφοράς εργασίας είναι μηδέν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο). Οι διαθέσιμοι μηχανικοί N 0 αυτή τη χρονική στιγμή μπορούν να αποκομίσουν έναν μισθό W 1, που είναι πάνω από το νέο μακροχρόνιο μισθό ισορροπίας W*. Θα χρειαστεί λίγος καιρό μέχρι να αποκατασταθεί η απασχόληση ισορροπίας στο N*.

39 Διάγραμμα 9A.2 Η Αγορά Εργασίας των Μηχανικών: Το Μοντέλο Ιστού Αράχνης Με τη μετατόπιση στη ζήτηση από D 0 σε D 1, ο αριθμός των διαθέσιμων μηχανικών N 0 μπορεί να αποκομίσει έναν μισθό W 1. Εάν τα άτομα έχουν μυωπική συμπεριφορά και υποθέτουν ότι W 1 είναι ο νέος μισθός ισορροπίας, τότε N 1 άτομα θα εισέλθουν στον κλάδο των μηχανικών. Όταν αποφοιτήσουν όλοι (N 1 ) θα υπάρχει πλεόνασμα μηχανικών με μισθό W 1. Με την προσφορά σταθερή στο N 1, ο μισθός θα μειωθεί σε W 2 και θα προκαλέσει τους φοιτητές και τους εργαζόμενους να αποστρέφονται τη μηχανική, και N 2 θα είναι ο αριθμός των μηχανικών μετά από την προσαρμογή μετά από κάποια χρόνια. Με N D >N S και W 2, ο μισθός αυξάνεται σε W 3, και η διαδικασία όπως περιγράφεται παραπάνω συνεχίζεται μέχρι να φτάσουμε στο N* και W*.

40 Βασική υπόθεση στα μοντέλα ιστού αράχνης είναι ότι οι εργαζόμενοι σχηματίζουν μυωπικές προσδοκίες για τη μελλοντική συμπεριφορά των μισθών. Το πώς οι εργαζόμενοι σχηματίζουν προσδοκίες για τα μελλοντικά επίπεδα των μισθών (τιμή) είναι πολύ σημαντικό ώστε να κατανοήσουμε πολλά βασικά θέματα που επηρεάζουν την αγορά εργασίας. 9A.2 Προσαρμοστικές Προσδοκίες Η προσέγγιση των προσαρμοστικών προσδοκιών θεωρεί ότι οι άνθρωποι διαμορφώνουν τις προσδοκίες τους για το μέλλον σύμφωνα με τις σημερινές και τις παρελθοντικές τους εμπειρίες. Εάν στην αγορά εργασίας οι προσδοκίες για τους μελλοντικούς μισθούς διαμορφώνονται προσαρμοστικά, τότε οι μελλοντικοί αναμενόμενοι μισθοί θα είναι ίσοι με έναν σταθμισμένο μέσο όρο των σημερινών και των παρελθοντικών μισθών. Η πρόβλεψη των μελλοντικών μισθών στην αγορά εργασίας χρησιμοποιώντας την προσέγγιση των προσαρμοστικών προσδοκιών μπορεί να οδηγήσει τους εργαζόμενους στην υπερεκτίμηση και υποεκτίμηση του μισθού ισορροπίας.

41 9A.3 Ορθολογικές Προσδοκίες Η προσέγγιση των ορθολογικών προσδοκιών θεωρεί ότι το άτομο θα χρησιμοποιήσει όλη τη χρήσιμη γνώση για τη διαμόρφωση των προσδοκιών του σε σχέση με κάποιες μελλοντικές οικονομικές μεταβλητές όπως είναι οι μισθοί και οι τιμές. Η προσέγγιση των ορθολογικών προσδοκιών υποθέτει ότι οι εργαζόμενοι συμπεριφέρονται σαν να έχουν λάβει ένα καλό μάθημα στα οικονομικά της εργασίας και δε θα ξεγελαστούν από την ανατίμηση και υποτίμηση των προβλέψεων των μελλοντικών μισθών όπως υποδεικνύεται από το υπόδειγμα του ιστού της αράχνης. Η προσέγγιση των ορθολογικών προσδοκιών υποθέτει ότι εάν υπάρχουν σφάλματα στις προβλέψεις, θα ήταν τυχαία σφάλματα που δε θα βασίζονταν στη διαθέσιμη γνώση ή θεωρία. Το σημαντικό μάθημα από τα μοντέλα ιστού της αράχνης και την εφαρμογή των ορθολογικών προσδοκιών είναι ότι οι προσαρμογές σε συγκεκριμένους τεχνικούς τομείς θα είναι αργές και οι μισθοί σε αυτές τις αγορές μπορεί να προσαρμόζονται υπερβολικά συνεπώς, οι προβλέψεις των κυβερνήσεων και οι παρεμβάσεις στην αγορά θα πρέπει να βασίζονται στις ορθολογικές προσδοκίες.

Ζήτηση για εκπαιδευση

Ζήτηση για εκπαιδευση Ζήτηση για εκπαιδευση Έστω, ότι η ζωή ενός ατόμου i, i = 1,, n, χωρίζεται σε δυο περιόδους, t και t + 1. Η πρώτη περίοδος αφορά την εφηβεία και η δεύτερη περίοδος αφορά την ενηλικίωση. Το άτομο αφιερώνει

Διαβάστε περισσότερα

Πληθωρισμός, Ανεργία και Αξιοπιστία της Νομισματικής Πολιτικής. Το Πρόβλημα του Πληθωρισμού σε ένα Υπόδειγμα με Υψηλή Ανεργία Ισορροπίας

Πληθωρισμός, Ανεργία και Αξιοπιστία της Νομισματικής Πολιτικής. Το Πρόβλημα του Πληθωρισμού σε ένα Υπόδειγμα με Υψηλή Ανεργία Ισορροπίας Πληθωρισμός, Ανεργία και Αξιοπιστία της Νομισματικής Πολιτικής Το Πρόβλημα του Πληθωρισμού σε ένα Υπόδειγμα με Υψηλή Ανεργία Ισορροπίας Καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης, Δυναμική Μακροοικονομική, 2014 Πληθωρισμός,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2. Το µαγνητόφωνο ενός παιδιού είναι καταναλωτό αγαθό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ

ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2000 2017 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο 1 ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2000 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο 1. Οι συναρτήσεις αγοραίας ζήτησης και προσφοράς ενός αγαθού είναι αντίστοιχα: Q D1 = 600

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Αρ. Απάντηση Αρ. Απάντηση Ερώτησης 1. A 6. C 2. C 7. A 3. A 8. E 4. B 9. A 5. E 10. C

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Αρ. Απάντηση Αρ. Απάντηση Ερώτησης 1. A 6. C 2. C 7. A 3. A 8. E 4. B 9. A 5. E 10. C Διάρκεια Εξέτασης: 10 Παρακαλώ να απαντήσετε σε όλα τα ερωτήματα. Απαντήστε με σαφήνεια και σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε διαγράμματα φροντίστε να είναι ευανάγνωστα και πλήρη. Κατανείμετε ανάλογα το

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού. Η Στελέχωση 1

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού. Η Στελέχωση 1 Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού Η Στελέχωση 1 Με τον όρο στελέχωση εννοούνται εκείνες οι λειτουργίες που διασφαλίζουν ότι η οργάνωση έχει στο παρόν, και θα έχει στο κοντινό μέλλον,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΛΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Έστω συνάρτηση ζήτησης με τύπο Q = 200 4P. Να βρείτε: α) Την ελαστικότητα ως προς την τιμή όταν η τιμή αυξάνεται από 10 σε 12. 1ος τρόπος Αν P 0 10 τότε Q 0 200 410

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 A ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ημερομηνία: Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες των Οικονομικών της Εργασίας οικονομικά της εργασίας αγορά αγορά εργασίας μισθός

Βασικές Έννοιες των Οικονομικών της Εργασίας οικονομικά της εργασίας αγορά αγορά εργασίας μισθός Βασικές Έννοιες των Οικονομικών της Εργασίας - Τα οικονομικά της εργασίας μελετούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά εργασίας. - Ορισμός: Η αγορά ενός αγαθού είναι η διαδικασία (θεσμικό πλαίσιο)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή 1.1 Μια οικονομική ιστορία για την αγορά εργασίας 1.2 Οι δρώντες στην αγορά εργασίας 1.3 Γιατί χρειαζόμαστε τη θεωρία; Παράρτημα: Μια εισαγωγή στην ανάλυση παλινδρόμησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Άσκηση 1 Αν το επιτόκιο είναι 10%, ποια είναι η παρούσα αξία των κερδών της Monroe orporation στα επόμενα 5 χρόνια; Χρόνια στο μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

Α.1 Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) σε σταθερές τιμές μετράει την αξία της συνολικής παραγωγής σε τιμές του έτους βάσης.

Α.1 Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) σε σταθερές τιμές μετράει την αξία της συνολικής παραγωγής σε τιμές του έτους βάσης. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ ÓÕÍÅÉÑÌÏÓ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ ÓÕÍÅÉÑÌÏÓ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΣΠΟΥ ΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 24 Απριλίου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ Για τις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή 1-1 Μια οικονομική ιστορία για την αγορά εργασίας 1-2 Οι Δρώντες στην αγορά εργασίας 1-3 Γιατί χρειαζόμαστε τη θεωρία; Παράρτημα: Μια εισαγωγή στην ανάλυση παλινδρόμησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2:

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά δασκάλων 101

Η αγορά δασκάλων 101 Η αγορά δασκάλων Η αγορά δασκάλων Τα νούμερα των δασκάλων στην Ελλάδα, 2012 Βαθμίδα Σύνολο Άνδρες Γυναίκες Νηπιαγωγείο 14018 162 13856 % [100.0] [1.00] [99.0] Δημοτικό 67314 20565 46749 % [100.0] [31.0]

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση Υποδειγμάτων με Ορθολογικές Προσδοκίες. Το Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο Υπόδειγμα

Επίλυση Υποδειγμάτων με Ορθολογικές Προσδοκίες. Το Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο Υπόδειγμα Επίλυση Υποδειγμάτων με Ορθολογικές Προσδοκίες Το Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο Υπόδειγμα Καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης, Δυναμική Μακροοικονομική, 2014 Ορισμός των Ορθολογικών Προσδοκιών για Μία Περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Εισαγωγή

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Εισαγωγή ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Εισαγωγή 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η φύση και το πεδίο μελέτης της Επιχειρησιακής Οικονομικής 2 Ορισμός της Επιχειρησιακής Οικονομικής Η εφαρμογή της οικονομικής θεωρίας και των εργαλείων της λήψης των

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α.Ο.Θ ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ ΣΤΠΟΤ ΑΝΑ ΚΕΥΑΛΑΙΟ Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΤΛΑΚΗ Οικονομολόγος, ΙΕΡΑΠΕΣΡΑ Σηλ. 6977246129 ΑΟΘ ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΥΛΑΚΗ Οικονομολόγος ελίδα 1 Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1η οµάδα. 2. Έστω ο επόµενος πίνακας παραγωγικών δυνατοτήτων: Χ Υ Κόστος. Κόστος ευκαιρίας Ψ Α /3

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1η οµάδα. 2. Έστω ο επόµενος πίνακας παραγωγικών δυνατοτήτων: Χ Υ Κόστος. Κόστος ευκαιρίας Ψ Α /3 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1η οµάδα 1. Έστω επιχείρηση που διαθέτει 5 εργάτες. Κάθε εργάτης µπορεί να παράγει 12 µονάδες από το αγαθό Υ. Επιπλέον γνωρίζουµε ότι η ΚΠ είναι γραµµική µε το συνδυασµό X = 45, Y = 24 να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά).

Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά). Ζήτηση και Προσφορά ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά). Ανταγωνιστικές Αγορές: Είναιοιαγορές,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Σωστό, Λάθος, Ο νόμος της φθίνουσας η μη ανάλογης απόδοσης:

ΘΕΜΑ 1ο Σωστό, Λάθος, Ο νόμος της φθίνουσας η μη ανάλογης απόδοσης: ΘΕΜΑ 1ο Για τις προτάσεις από 1 μέχρι και 15 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα σε κάθε αριθμό τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, και Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη

Διαβάστε περισσότερα

Α.4 Η καμπύλη ζήτησης με ελαστικότητα ζήτησης ίση με το μηδέν σε όλα τα σημεία της είναι ευθεία παράλληλη προς τον άξονα των ποσοτήτων.

Α.4 Η καμπύλη ζήτησης με ελαστικότητα ζήτησης ίση με το μηδέν σε όλα τα σημεία της είναι ευθεία παράλληλη προς τον άξονα των ποσοτήτων. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση, Ευαγγελία Παπαπέτρου 17 Σημείωμα του επιμελητή, Θεόδωρος Κουτρούκης 19 Πρόλογος στη νέα έκδοση 21 Ευχαριστίες 29

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση, Ευαγγελία Παπαπέτρου 17 Σημείωμα του επιμελητή, Θεόδωρος Κουτρούκης 19 Πρόλογος στη νέα έκδοση 21 Ευχαριστίες 29 Περιεχόμενα Πρόλογος στην ελληνική έκδοση, Ευαγγελία Παπαπέτρου 17 Σημείωμα του επιμελητή, Θεόδωρος Κουτρούκης 19 Πρόλογος στη νέα έκδοση 21 Ευχαριστίες 29 1 Εισαγωγή 31 1.1 Μια οικονομική αφήγηση για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 Στις παρακάτω προτάσεις από Α.1.1., μέχρι και Α.1.6.,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL)

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) 1. Κατά τους οικονομολόγους ποιο από τα παρακάτω είναι ένας παραγωγικός συντελεστής; I. Μια κοινή μετοχή μιας εταιρείας υπολογιστών. II. Ένα εταιρικό ομόλογο μιας πετρελαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

(i) Νόμος Ζήτησης. Μικροοικονομία Εξετάζει τη συμπεριφορά του οικονομούντος ατόμου (καταναλωτή, παραγωγού επιχείρησης)

(i) Νόμος Ζήτησης. Μικροοικονομία Εξετάζει τη συμπεριφορά του οικονομούντος ατόμου (καταναλωτή, παραγωγού επιχείρησης) ΕΙΣΑΩΗ Μικροοικονομία Εξετάζει τη συμπεριφορά του οικονομούντος ατόμου (καταναλωτή, παραγωγού επιχείρησης) Μικροοικονομία ή Θεωρία Τιμών Σημείο αναφοράς είναι ο προσδιορισμός της τιμής ενός αγαθού. Ν Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Μακροοικονομική Θεωρία Διαφορές μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Α. Με ολοκληρωμένη λύση ΘΕΜΑ 1 ο Επιχείρηση χρησιμοποιεί την εργασία ως μοναδικό μεταβλητό παραγωγικό συντελεστή. Τα στοιχεία κόστους της επιχείρησης δίνονται στον επόμενο πίνακα:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Πρόκειται, κυρίως, για θέματα κλειστού τύπου από τις εξετάσεις των προηγούμενων ετών). Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Αρχές Οικονομικής Θεωρίας προσανατολισμού Α1. α) Σωστό β) Λάθος γ) Σωστό δ) Λάθος ε) Λάθος ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ - ΘΕΜΑ Α Α2. α Α3. γ ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ - ΘΕΜΑ B Β1. Σκοπός του κράτους, όταν επιβάλλει κατώτατες τιμές,

Διαβάστε περισσότερα

Β = 2W, αντίστοιχα. Βρείτε ποιος είναι ο μισθός ισορροπίας και το επίπεδο απασχόλησης στην ισορροπία σε καθέναν κλάδο της οικονομίας.

Β = 2W, αντίστοιχα. Βρείτε ποιος είναι ο μισθός ισορροπίας και το επίπεδο απασχόλησης στην ισορροπία σε καθέναν κλάδο της οικονομίας. Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μάθημα: Οικονομική της Εργασίας Εξετάσεις Ιούνιος 2014 Διδάσκων: Νίκος Γιαννακόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής 1. (0,10 μονάδες) Εάν ο αριθμός των ανέργων ισούται

Διαβάστε περισσότερα

Εάν το ποσοστό υποχρεωτικών καταθέσεων είναι 25% και υπάρξει μια αρχική κατάθεση όψεως 2.000 σε μια εμπορική Τράπεζα, τότε η μέγιστη ρευστότητα που μπορεί να δημιουργηθεί από αυτή την κατάθεση είναι: Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Αγόρι 390 (51.25%) 360 (43.11%) 750 Κορίτσι 371 (48.75%) 475 (56.89%) (100%) 835 (100%) 1596

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Αγόρι 390 (51.25%) 360 (43.11%) 750 Κορίτσι 371 (48.75%) 475 (56.89%) (100%) 835 (100%) 1596 ΙΙ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Α. Γενικά στοιχεία. Όπως φαίνεται παραπάνω, το 4.55% των ερωτηθέντων μαθητών πηγαίνουν στο Γυμνάσιο ενώ 47.48% αυτών φοιτούν στο Λύκειο ( για το 11.97% των μαθητών του δείγματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ / ΕΠΙΛΟΓΗΣ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 8 Μαΐου 2013 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

α. Η εκμετάλλευση ακαλλιέργητης γης δε μετατοπίζει την καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων προς τα δεξιά.

α. Η εκμετάλλευση ακαλλιέργητης γης δε μετατοπίζει την καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων προς τα δεξιά. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις και Ασκήσεις κεφ. 5, Ο προσδιορισμός των τιμών Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής : Ερωτήσεις σωστού λάθους.

Ερωτήσεις και Ασκήσεις κεφ. 5, Ο προσδιορισμός των τιμών Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής : Ερωτήσεις σωστού λάθους. Ερωτήσεις και Ασκήσεις κεφ. 5, Ο προσδιορισμός των τιμών. Η τιμή ισορροπίας ενός κανονικού αγαθού αυξάνεται όταν: 0 α. η προσφορά μειώνεται και η ζήτηση παραμένει σταθερή β. η ζήτηση παραμένει σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά

Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά - Ορισμός: Η αγορά ενός αγαθού είναι η διαδικασία (θεσμικό πλαίσιο) μέσω της οποίας έρχονται σε επικοινωνία οι αγοραστές και οι πωλητές του συγκεκριμένου

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 7: Αγορά εργασίας Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 7: Αγορά εργασίας Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Μικροοικονομική Ι Ενότητα # 7: Αγορά εργασίας Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Σηματοδότησης

Θεωρία Σηματοδότησης Θεωρία Σηματοδότησης Θεωρία ανθρώπινου κεφαλαίου: η εκπαίδευση αυξάνει το επίπεδο της ατομικής παραγωγικότητας και άρα το επίπεδο των ατομικών αμοιβών. Θεωρία σηματοδότησης: τα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α Α. Το οριακό κόστος είναι ο λόγος της µεταβολής του µέσου συνολικού κόστους προς τη µεταβολή του προϊόντος. Μονάδες 3

ΟΜΑ Α Α. Το οριακό κόστος είναι ο λόγος της µεταβολής του µέσου συνολικού κόστους προς τη µεταβολή του προϊόντος. Μονάδες 3 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Η επιβολή από το κράτος κατώτατης τιμής στα αγροτικά προϊόντα έχει ως σκοπό την προστασία του εισοδήματος των αγροτών.

Εξετάσεις Η επιβολή από το κράτος κατώτατης τιμής στα αγροτικά προϊόντα έχει ως σκοπό την προστασία του εισοδήματος των αγροτών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ Να σημειώσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Η επιβολή από το κράτος ανώτατης τιμής σε ένα προϊόν δημιουργεί συνήθως «μαύρη αγορά». Εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Εισαγωγή Η έρευνα στην Ευρώπη δείχνει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες όλων των ηλικιών έχουν προσωπική εμπειρία με την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μακροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μακροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μακροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Η συνολική οικονομική δραστηριότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ 1. Οι επενδύσεις σε μια κλειστή οικονομία χρηματοδοτούνται από: α. το σύνολο των αποταμιεύσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. β. μόνο τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα

1. ΑΝΟΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ

1. ΑΝΟΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ 1. ΑΝΟΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ Το διάγραμμα κυκλικής ροής της οικονομίας (κεφ. 3, σελ. 100 Mankiw) Εισόδημα Υ Ιδιωτική αποταμίευση S Αγορά συντελεστών Αγορά χρήματος Πληρωμές συντελεστών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής Στον προσδιορισμό των τιμών οι συναρτήσεις ζήτησης και προσφοράς (και οι αντίστοιχες καμπύλες) εκφράζουν τις δυνάμεις της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΪΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΪΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2013 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΪΟΥ 2013 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Πατρών. Οικονομικά της Εκπαιδευσης. Ακαδημαικό έτος 2013-2014. Διδάσκων: Νίκος Γιαννακόπουλος

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Πατρών. Οικονομικά της Εκπαιδευσης. Ακαδημαικό έτος 2013-2014. Διδάσκων: Νίκος Γιαννακόπουλος Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Πατρών Οικονομικά της Εκπαιδευσης Ακαδημαικό έτος 2013-2014 Διδάσκων: Νίκος Γιαννακόπουλος Εισαγωγικά Οικονομική επιστημη και εκπαίδευση Τα οικονομικά της εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΒΑΘΜΟΣ:... ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ:... ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:...ΤΜΗΜΑ:... ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Μακροχρόνια οικονομική μεγέθυνση Οι χώρες εμφανίζουν μεγέθυνση με πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERICK

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERICK ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERICK Το Γραφείο Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης του πανεπιστημίου Frederick, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ανάλυση Νεκρού Σημείου Σημειώσεις. Σημασία Νεκρού Σημείου

Εισαγωγή. Ανάλυση Νεκρού Σημείου Σημειώσεις. Σημασία Νεκρού Σημείου Εισαγωγή Ανάλυση Νεκρού Σημείου Σημειώσεις ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Αν. Καθ. ημήτρης Ασκούνης Η ανάλυση του Νεκρού Σημείου είναι ένα σπουδαίο χρηματοοικονομικό μέσο και αποτελεί βασικά μια αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής - Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής είναι ο δίαυλος μέσω του οποίου οι μεταβολές

Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής - Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής είναι ο δίαυλος μέσω του οποίου οι μεταβολές Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής - Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής είναι ο δίαυλος μέσω του οποίου οι μεταβολές στον χρηματοπιστωτικό τομέα (στην αγορά χρήματος) επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία επιλογών του καταναλωτή

Θεωρία επιλογών του καταναλωτή Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ Θεωρία επιλογών του καταναλωτή Θα Εξετάσαμε: Χρησιμότητα Συνολική και Οριακή Χρησιμότητα Ισορροπία Καταναλωτή και Νόμος Ζήτησης Εισοδηματικός

Διαβάστε περισσότερα

1. Με βάση τον κανόνα της ψηφοφορίας με απλή πλειοψηφία, η ποσότητα του δημόσιου αγαθού που θα παρασχεθεί είναι η κοινωνικά αποτελεσματική ποσότητα.

1. Με βάση τον κανόνα της ψηφοφορίας με απλή πλειοψηφία, η ποσότητα του δημόσιου αγαθού που θα παρασχεθεί είναι η κοινωνικά αποτελεσματική ποσότητα. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Εξεταστική περίοδος Ιουλίου Εξέταση στο μάθημα: Δημόσια Οικονομική Διδασκαλία: Γεωργία Καπλάνογλου Η εξέταση αποτελείται από δύο

Διαβάστε περισσότερα

26. Υποθέστε ότι μια οικονομία περιγράφεται από τις ακόλουθες συναρτήσεις κατανάλωσης, επενδύσεων, φορολογίας και δημοσίων δαπανών αντίστοιχα: C = 2000 +0,8d, I = 500 14r, T = 0,1, και G = 300. Επιπρόσθετα,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Νεκρού Σημείου Σημειώσεις

Ανάλυση Νεκρού Σημείου Σημειώσεις Ανάλυση Νεκρού Σημείου Σημειώσεις ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Αν. Καθ. Δημήτρης Ασκούνης Εισαγωγή Η ανάλυση του Νεκρού Σημείου είναι ένα σπουδαίο χρηματοοικονομικό μέσο και αποτελεί βασικά μια αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Κεφάλαιο 3 Παραγωγικότητα, Προϊόν και Απασχόληση

Μακροοικονομική Κεφάλαιο 3 Παραγωγικότητα, Προϊόν και Απασχόληση Μακροοικονομική Κεφάλαιο 3 Παραγωγικότητα, Προϊόν και Απασχόληση 3.1 Πόσο παράγει η οικονομία; Η συνάρτηση παραγωγής 1) Στη συνάρτηση παραγωγής Y = AF(K, N), η συνολική παραγωγικότητα συντελεστών είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ( )

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ( ) ΘΕΜΑ Α Α1. α. Σωστό ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (14.06.2017) ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ β. Λάθος γ. Λάθος δ. Λάθος ε. Σωστό Α2. Σωστή επιλογή (γ) Α3. Σωστή επιλογή (δ) ΘΕΜΑ Β Β1. Σχολικό Βιβλίο (σελ. 16-17)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος 2016-17 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass) 1 ιάλεξη2 Ανταγωνισμός, οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών.

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Η ΖΗΤΗΣΗ Να σημειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Όταν η ζήτηση ενός αγαθού είναι ελαστική, η συνολική δαπάνη των καταναλωτών για το αγαθό αυτό μειώνεται καθώς αυξάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ζήτηση και προσφορά

Μικροοικονομική. Ζήτηση και προσφορά Μικροοικονομική Ζήτηση και προσφορά Ο νόμος της ζήτησης Σύμφωνα με το Νόμο της Ζήτησης, όταν μειώνεται η τιμή ενός αγαθού, αυξάνεται η ζητούμενη ποσότητά του και το αντίστροφο με τους προσδιοριστικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ημερομηνία: Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Η απόδοση της εκπαιδευσης

Η απόδοση της εκπαιδευσης Η απόδοση της εκπαιδευσης Τι ονομάζουμε ως συνάρτηση μισθού; Οποιαδήποτε παλινδρόμηση με την οποία προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την μεταβλητότητα του ωρομισθίου ή των αμοιβών από εργασία (ατομικά δεδομένα)

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Εξεταζόμενο Μάθημα: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Ημ/νία: 31 Μαΐου Απαντήσεις Θεμάτων

Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων. Εξεταζόμενο Μάθημα: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Ημ/νία: 31 Μαΐου Απαντήσεις Θεμάτων Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων Εξεταζόμενο Μάθημα: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Ημ/νία: 31 Μαΐου 2013 Απαντήσεις Θεμάτων ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1. α. Σωστό β. Σωστό γ. Λάθος δ. Σωστό ε. Λάθος Α2. β.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΜΑÏΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6. Στις παρακάτω προτάσεις από Α.1.1., μέχρι και Α.1.5., να γράψετε τον αριθμό

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΜΑÏΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6. Στις παρακάτω προτάσεις από Α.1.1., μέχρι και Α.1.5., να γράψετε τον αριθμό ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΜΑÏΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 Στις παρακάτω προτάσεις από Α.1.1., μέχρι και Α.1.5.,

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας 3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας Η νεοκλασική θεωρία της προσφοράς εργασίας που αναπτύξαμε προηγουμένως υποστηρίζει ότι οι επιλογές

Διαβάστε περισσότερα

Νομισματική και Συναλλαγματική Πολιτική σε μια Μικρή Ανοικτή Οικονομία. Σταθερές ή Κυμαινόμενες Ισοτιμίες;

Νομισματική και Συναλλαγματική Πολιτική σε μια Μικρή Ανοικτή Οικονομία. Σταθερές ή Κυμαινόμενες Ισοτιμίες; Νομισματική και Συναλλαγματική Πολιτική σε μια Μικρή Ανοικτή Οικονομία Σταθερές ή Κυμαινόμενες Ισοτιμίες; Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία, 2014 Ένα Βραχυχρόνιο Υπόδειγµα

Διαβάστε περισσότερα

Η αρχική γραμμή του εισοδηματικού περιορισμού είναι: Η νέα γραμμή του εισοδηματικού περιορισμού είναι: wt + V w

Η αρχική γραμμή του εισοδηματικού περιορισμού είναι: Η νέα γραμμή του εισοδηματικού περιορισμού είναι: wt + V w Επιπτώσεις μιας Μεταβολής του Εισοδήματος (V) που δεν προέρχεται από Εργασία - Κανονικά και Κατώτερα Αγαθά (i) Αν η ζήτηση ενός αγαθού αυξάνεται καθώς αυξάνεται το εισόδημα του ατόμου, τότε το αγαθό ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: (7)

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: (7) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: (7) ΟΜΑΔΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις από Α.1.1., μέχρι και Α.1.6., να γράψετε τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ O Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε στην

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 15: Ανισότητα Αμοιβών

Οικονομική της Εργασίας. Κεφ. 15: Ανισότητα Αμοιβών Οικονομική της Εργασίας Κεφ. 15: Ανισότητα Αμοιβών Επισκόπηση Κεφαλαίου Μετρώντας την Ανισότητα Ανισότητα Αμοιβών από το 1980 και Ύστερα: Ορισμένα Περιγραφικά Δεδομένα Οι Αυξημένες Αποδόσεις της Τριτοβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

Σηματοδότηση σηματοδοτήσουν

Σηματοδότηση σηματοδοτήσουν Σηματοδότηση Στο πρόβλημα Εντολέα-Εντολοδόχου, δεν είναι πάντα επωφελές για τον Εντολοδόχο, τουλάχιστον για κάποιον τύπο αυτού, να διαθέτει περισσότερη πληροφορία από τον Εντολέα. Στη περίπτωση κατά την

Διαβάστε περισσότερα

Συναλλαγματικές ισοτιμίες και επιτόκια

Συναλλαγματικές ισοτιμίες και επιτόκια Κεφάλαιο 2 Συναλλαγματικές ισοτιμίες και επιτόκια 2.1 Σύνοψη Στο δεύτερο κεφάλαιο του συγγράμματος περιγράφεται αρχικά η συνθήκη της καλυμμένης ισοδυναμίας επιτοκίων και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί ένας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Στο παρόν είναι συγκεντρωµένες όλες σχεδόν οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις 1. Με τα δεδομένα του παρακάτω πίνακα: Τιμή (Ρ) Ποσότητα (Q D )

Ασκήσεις 1. Με τα δεδομένα του παρακάτω πίνακα: Τιμή (Ρ) Ποσότητα (Q D ) 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Ποια είναι η επιδίωξη του καταναλωτή και ποιοι παράγοντες την περιορίζουν; 2. Ποιος καταναλωτής ονομάζεται ορθολογικός και πότε λέμε ότι βρίσκεται σε ισορροπία; 3. Να διατυπώσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 15/06/2018 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 15/06/2018 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α Π Α Ν Τ Η Σ Ε Ι Σ Θ Ε Μ Α Τ Ω Ν Π Α Ν Ε Λ Λ Α Δ Ι Κ Ω Ν Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ω Ν 2 0 1 8 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 15/06/2018 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ A A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ34. Ενδεικτική Απάντηση 1ης γραπτής εργασίας Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής

ΔΕΟ34. Ενδεικτική Απάντηση 1ης γραπτής εργασίας Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής ΔΕΟ34 Ενδεικτική Απάντηση 1ης γραπτής εργασίας 2016-17 Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής 16/11/2016 2 Ερώτηση 1 α1) Αρχικό σημείο ισορροπίας της αγοράς είναι το σημείο Δ και η τιμή ισορροπίας του κλάδου είναι

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Μέρος 5 Αξιολόγηση Εναλλακτικών Σεναρίων ΔΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Μέρος 5 Αξιολόγηση Εναλλακτικών Σεναρίων ΔΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ 2018 Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Μέρος 5 Αξιολόγηση Εναλλακτικών Σεναρίων ΔΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Για την ανάλυση και αξιολόγησης των εναλλακτικών σχεδίων εξέλιξης της ζήτησης σε μια ΕΑ, που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (ECΟ465) ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕΡΟΣ Α

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (ECΟ465) ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕΡΟΣ Α ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (ECΟ465) ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕΡΟΣ Α 1 o Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών (τηλέφωνο, fax, e-mail, υπηρεσίες μηνυμάτων, κ.τ.λ) αποτελεί το πιο απλό και φυσικό παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

3.3 Κατανομή χρόνου μεταξύ αμειβόμενης εργασίας, οικιακής εργασίας και σχόλης - Αποφάσεις προσφοράς εργασίας στο πλαίσιο της οικογένειας

3.3 Κατανομή χρόνου μεταξύ αμειβόμενης εργασίας, οικιακής εργασίας και σχόλης - Αποφάσεις προσφοράς εργασίας στο πλαίσιο της οικογένειας 3.3 Κατανομή χρόνου μεταξύ αμειβόμενης εργασίας, οικιακής εργασίας και σχόλης - Αποφάσεις προσφοράς εργασίας στο πλαίσιο της οικογένειας Στην παράγραφο αυτή αίρουμε διαδοχικά τις υποθέσεις που κάναμε μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 12. Φορολογία και αποτελεσματικότητα. Ράπανος - Καπλάνογλου 2016/7

Διάλεξη 12. Φορολογία και αποτελεσματικότητα. Ράπανος - Καπλάνογλου 2016/7 Διάλεξη 12 Φορολογία και αποτελεσματικότητα 1 Γενικά Αν η φορολογία από μηδέν που είναι τώρα αυξηθεί στο 10% π.χ., αυτό πως επηρεάζει την ευημερία του καταναλωτή; Σίγουρα η κατανάλωση θα μεταβληθεί λόγω

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ημερομηνία: Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ Α Να σημειώσετε την ένδειξη «Σωστό» ή «Λάθος» στις παρακάτω προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

20 Ισορροπία στον εξωτερικό τομέα

20 Ισορροπία στον εξωτερικό τομέα 20 Ισορροπία στον εξωτερικό τομέα Σκοπός Σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι η εξέταση της συνθήκης ισορροπίας του εξωτερικού τομέα. Στο προηγούμενο κεφάλαιο εξετάσαμε τον προσδιορισμό της τιμής του συναλλάγματος

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Κεφάλαιο 4 Κατανάλωση, αποταμίευση και επένδυση. 4.1 Κατανάλωση και αποταμίευση

Μακροοικονομική Κεφάλαιο 4 Κατανάλωση, αποταμίευση και επένδυση. 4.1 Κατανάλωση και αποταμίευση Μακροοικονομική Κεφάλαιο 4 Κατανάλωση, αποταμίευση και επένδυση 4.1 Κατανάλωση και αποταμίευση 1) Χωρίς πληθωρισμό και με ονομαστικό επιτόκιο (i).03, κάποιος μπορεί να ανταλλάξει μια μονάδα σημερινής κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 06: Επενδύσεις Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Χημικοί Τμήμα Χημικών Μηχανικών 1 Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Διαγώνισμα Προσομοίωσης ΟΜΑΔΑ Α Για τις παρακάτω προτάσεις από Α.1. μέχρι και Α.5. να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα σε κάθε αριθμό τη λέξη Σωστό,

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση Υποδειγμάτων με Ορθολογικές Προσδοκίες. Το Πρωτοβάθμιο Υπόδειγμα

Επίλυση Υποδειγμάτων με Ορθολογικές Προσδοκίες. Το Πρωτοβάθμιο Υπόδειγμα Επίλυση Υποδειγμάτων με Ορθολογικές Προσδοκίες Το Πρωτοβάθμιο Υπόδειγμα Καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης, Δυναμική Μακροοικονομική, 2014 Ορισμός των Ορθολογικών Προσδοκιών για Μία Περίοδο στο Μέλλον Η ορθολογική

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 6 η. Ανάλυση Κινδύνου και Κοινωνικό Προεξοφλητικό Επιτόκιο

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 6 η. Ανάλυση Κινδύνου και Κοινωνικό Προεξοφλητικό Επιτόκιο Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 6 η Ανάλυση Κινδύνου και Κοινωνικό Προεξοφλητικό Επιτόκιο Ζητήματα που θα εξεταστούν: Πως ορίζεται η έννοια της αβεβαιότητας και του κινδύνου. Ποια είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 2014 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 2014 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 2014 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ Ο Μ Α Δ Α Π Ρ Ω Τ Η Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τέλος κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

9258/17 ΚΑΛ/μκ/ΠΜ 1 DG B 1C

9258/17 ΚΑΛ/μκ/ΠΜ 1 DG B 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Ιουνίου 2017 (OR. en) 9258/17 SOC 365 EMPL 280 JAI 458 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Επιτροπή απασχόλησης Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μακροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 35 ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μακροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 35 ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μακροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 35 ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΥΛΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου

Κεφάλαιο 5. Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Κεφάλαιο 5 Tο πρότυπο υπόδειγμα του διεθνούς εμπορίου Περίγραμμα Μετρώντας τις αξίες της παραγωγής και της κατανάλωσης Ευημερία και όροι εμπορίου Αποτελέσματα της οικονομικής μεγέθυνσης Αποτελέσματα των

Διαβάστε περισσότερα