Υποπρόγραμμα «Δράση Για Το Κλίμα»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Υποπρόγραμμα «Δράση Για Το Κλίμα»"

Transcript

1 Υποπρόγραμμα «Δράση Για Το Κλίμα» Πάνος Κακονίτης Εμπειρογνώμονας σε Θέματα Κλιματικής Αλλαγής 04 Απριλίου 2019, Cleopatra Hotel, Λευκωσία

2 Κλιματική Αλλαγή

3 Υποπρόγραμμα: «Δράση για το Κλίμα» Μετριασμός Της Κλιματικής Αλλαγής Υποπρόγραμμα «Δράση για το Κλίμα» Προσαρμογή Στην Κλιματική Αλλαγή Κλιματική Διακυβέρνηση Και Πληροφόρηση

4 Υποπρόγραμμα Κλιματική Δράση -Κύπρος

5 Τομείς Πολιτικής: Μετριασμός της κλιματικής αλλαγής (ΜΚΑ) 1. Μείωση Των Εκπομπών Αερίων Του Θερμοκηπίου Τομείς εκτός ΣΕΔΕ: Μεταφορές, Καύσιμα, Γεωργία, Κατασκευές, χρήση της γης, αλλαγή χρήσης γης και δασοκομία. 2. Ανάπτυξη και εφαρμογή Λογιστικής καταγραφής Αερίων θερμοκηπίου και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής στον τομέα της χρήσης της γης 3. Ανάπτυξη Πρακτικών Διαχείρισης Της Γης Αντίκτυπο στις εκπομπές και στις απορροφήσεις εκπομπών

6 Τομείς Πολιτικής: Μετριασμός της κλιματικής αλλαγής (ΜΚΑ) 4. Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Δράσεις που βελτιώνουν τη λειτουργία του ΣΕΔΕ και της βιομηχανικής παραγωγής με μεγάλο ενεργειακό αντίκτυπο και υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου 5. Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ Φθοριούχα αέρια και ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος 6. Παρακολούθηση και Υποβολή εκθέσεων από τις αρχές Σχετικά με τα αέρια του θερμοκηπίου

7 Παράδειγμα Έργου: ΜΚΑ 03/07/2017 μέχρι 31/05/2020 Τίτλος: LIFE Low-Carbon Feed Μείωση της κλιματικής αλλαγής μέσω μιας καινοτόμου τροφής αιγών που βασίζεται στην ανακύκλωση γεωργικών αποβλήτων - LIFE16 CCM / ES / Επικεφαλής Εταίρος: Επαγγελματική οργάνωση (Ένωση Αγροτών και Κτηνοτρόφων) Στόχος: Η εφαρμογή νέων μεθόδων χαμηλών εκπομπών και καινοτόμων πρακτικών στον τομέα της γεωργίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί αποτελεσματική ανάκτηση των γεωργικών αποβλήτων.

8 Παράδειγμα Έργου: ΜΚΑ 03/07/2017 μέχρι 31/05/2020 Συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει: 1. Να αποδείξει την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα από την ανάκτησης των αποβλήτων. 2. Να αποδείξει την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα της παραγωγής μιας νέας ζωοτροφής που βασίζεται σε γεωργικά απόβλητα. 3. Να αποδείξει τα διατροφικά χαρακτηριστικά, τα περιβαλλοντικά οφέλη και τις δυνατότητες μείωσης των εκπομπών. 4. Επικύρωση του νέου προϊόντος στην αγορά. 5. Δημιουργία και εφαρμογή νέων πολιτικών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

9 Παράδειγμα Έργου: ΜΚΑ 01/07/2017 μέχρι 30/06/2020 Τίτλος: LIFE BIPV - Επίδειξη ενός καινοτόμου, συστήματος φωτοβολταικών ενσωματωμένου στα κτίρια, στην πορεία για κτίρια καθαρής μηδενικής ενέργειας- LIFE16 CCM / BE / Επικεφαλής Εταίρος: Διεθνής επιχείρηση Στόχος: Το LIFE BIPV στοχεύει στην επίδειξη καινοτόμων εγκαταστάσεων BIPV σε κτίρια που βρίσκονται σε δύο περιοχές της ΕΕ με διαφορετικά κλιματικά χαρακτηριστικά.

10 Παράδειγμα Έργου: ΜΚΑ 01/07/2017 μέχρι 30/06/2020 Συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει: 1. Παρουσίαση νέας πρόσοψης BIPV που επιφέρει σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 σε νέα και υφιστάμενα κτίρια. 2. Αποδείξτε την οικονομική σκοπιμότητα του συστήματος BIPV σε κλίμακα επίδειξης. 3. Ευρεία διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου. 4. Βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας σε υφιστάμενα και νέα κτίρια και συμβολή στην εκπλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ για τα νέα κτίρια.

11 Παράδειγμα Έργου: ΜΚΑ 03/09/2018 μέχρι 02/09/2022 Τίτλος: LIGNOBIOLIFE - Ανάπτυξη βιοπροϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από δασικά απόβλητα μέσω τεχνολογίας μικροκυμάτων LIFE17 CCM / ES / Επικεφαλής Εταίρος: ΜΚΟ Στόχος: Ο κύριος στόχος του LIGNOBIOLIFE είναι να αποδείξει την τεχνική και οικονομική σκοπιμότητα της ανάπτυξης μιας βιομηχανικής μονάδας για τη δημιουργία βιοπροϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως biochar και ξυδιού, από δασικά απόβλητα.

12 Παράδειγμα Έργου: ΜΚΑ 03/09/2018 μέχρι 02/09/2022 Συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει: 1. Θα αποδείξει, σε βιομηχανική κλίμακα, την αποδοτική παραγωγή biochar και bio-asphalt από υπολείμματα λιγνοκυτταρίνης. 2. Θα παρουσιαστούν οι πολύτιμες ιδιότητες του biochar και οι δυνατότητες του ξυδιού για χρήση ως πράσινη εναλλακτική λύση στα χημικά ζιζανιοκτόνα. 3. Να αποδείξει την περιβαλλοντική, κατασκευαστική και οικονομική βιωσιμότητα της χρήσης bio-asphalt. 4. Θα αξιολογηθεί η βιωσιμότητα της εγκατάστασης τριών βιοδιυλιστηρίων.

13 Παράδειγμα Έργου: ΜΚΑ 01/08/2015 μέχρι 31/12/2019 Τίτλος: LIFE Blue Natura - Ανδαλουσιανός μπλέ άνθρακας για την μείωση της κλιματικής αλλαγής: Μηχανισμοί ποσοτικοποίησης και αξιοποίησης LIFE14 CCM / ES / Επικεφαλής Εταίρος: Περιφερειακή αρχή Στόχος: Ο κύριος στόχος του προγράμματος LIFE Blue Natura είναι να ποσοτικοποιήσει τα κοιτάσματα άνθρακα και τα ποσοστά παγίδευσης από τα λιβάδια Ποσειδωνίας στην Ανδαλουσία.

14 Παράδειγμα Έργου: ΜΚΑ 01/08/2015 μέχρι 31/12/2019 Συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει: 1. Ποσοτικοποίηση των εναποθέσεων άνθρακα και ποσοστών απομόνωσης άνθρακα στους οικοτόπους των θαλάσσιων υδάτων και των υγροτόπων της Ανδαλουσίας. 2. Ανάλυση του ρυθμού απώλειας, προσκόλλησης και συσσώρευσης CO2. και ανάλυση του ισοζυγίου δέσμευσης εκπομπών / δέσμευσης άνθρακα από υποβαθμισμένες περιοχές στην ατμόσφαιρα. 3. Αυτές οι πληροφορίες θα επιτρέψουν την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών υπηρεσιών. 4. Θα ενθαρρύνει πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση έργων διατήρησης και αποκατάστασης των μπλε οικότοπων απορροής άνθρακα.

15 Τομείς Πολιτικής: Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (ΠΚΑ) 1. Αστική προσαρμογή και χωροταξικός σχεδιασμός Που περιορίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής 2. Ανθεκτικότητα των υποδομών Συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του δικτύου γαλάζιας-πράσινης υποδομής και της εφαρμογής οικοσυστημικών προσεγγίσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανόμενης της προώθησης και ανάπτυξης πράσινων υποδομών.

16 Τομείς Πολιτικής: Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (ΠΚΑ) 3.Βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και πλημμυρών Σε επιρρεπείς στην ξηρασία περιοχές και παράκτιων ζωνών 4. Ανθεκτικότητα της γεωργίας, της δασοκομίας και του τουρισμού Μεταξύ άλλων και σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές 5. Στήριξη των εξόχως απόκεντρων περιοχών της ΕΕ: Ετοιμότητα ακραία καιρικά φαινόμενα Κυρίως στις παράκτιες περιοχές *Εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ: Κανάριοι Νήσοι, Γουαδελούπη, Αζόρες, Άγιος Μαρτίνος κτλ.

17 Παράδειγμα Έργου: ΠΚΑ 01/09/2018 μέχρι 31/08/2022 Τίτλος: LIFE-myBUILDINGisGREEN - Εφαρμογή φυσικών λύσεων σε εκπαιδευτικά κτίρια και κτίρια ανοιχτά στο κοινό για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή - LIFE17 CCA/ES/ Επικεφαλής Εταίρος: Ερευνητικό ίδρυμα Στόχοι: Ο γενικός στόχος του έργου είναι να συμβάλει στην αύξηση της αντοχή των κτιρίων στην ΚΑ μέσα από την εφαρμογή λύσεων βασισμένων στη φύση.

18 Παράδειγμα Έργου: ΠΚΑ 01/09/2018 μέχρι 31/08/2022 Συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει: 1. Βελτίωση της γνώσης σχετικά με την ευπάθεια στην κλιματική αλλαγή των κτιρίων. 2. Ανάλυση και επαλήθευση του αντίκτυπου λύσεων. 3. Προώθηση οικοσυστημικών μέτρων προσαρμογής. 4. Προώθηση των εν λόγω λύσεων στην Τοπική αυτοδιοίκηση και στον Κατασκευαστικό Τομέα. 5. Συμβολή στην ανάπτυξη και εφαρμογή μιας κοινής πολιτικής της ΕΕ.

19 Παράδειγμα Έργου: ΠΚΑ 15/06/2018 μέχρι 31/12/2022 Τίτλος: LIFE COASTadapt - Παράκτια προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με την εφαρμογή οικοσυστημικών μέτρων - LIFE17 CCA / SE / Επικεφαλής Εταίρος: Τοπική Αυτοδιοίκηση Στόχοι: Ο κύριος στόχος του έργου LIFECOASTadapt είναι να υποδείξει οικοσυστημικά μέτρα κατά της διάβρωσης των ακτών και των πλημμυρών που ενισχύουν επίσης την παράκτια βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα.

20 Παράδειγμα Έργου: ΠΚΑ 15/06/2018 μέχρι 31/12/2022 Αναμενόμενα Αποτελέσματα: 1. Υλοποίηση δράσεων με οικοσυστημικά μέτρα. 2. Βελτίωση της ανθεκτικότητας στις πλημμύρες. 3. Τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές και σχέδια διαχείρισης για λήψη αποφάσεων. 4. Ηλεκτρονικός χάρτης. 5. Ανθεκτικές παραλίες

21 Παράδειγμα Έργου: ΠΚΑ 16/06/2016 μέχρι 16/06/2019 Τίτλος: LIFE Clinomics - Προώθηση της ανθεκτικότητας. Ευκαιρίες και προκλήσεις της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας για προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος- LIFE15 CCA / ES / Επικεφαλής Εταίρος: Τοπική Αυτοδιοίκηση Στόχοι: Το LIFE CLINOMICS στοχεύει στην αύξηση της ανθεκτικότητας στην αλλαγή του κλίματος σε επιλεγμένες περιοχές και οικονομίες της επαρχίας της Βαρκελώνης.

22 Παράδειγμα Έργου: ΠΚΑ 16/06/2016 μέχρι 16/06/2019 Συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει: 1. Προετοιμασία σχεδίων και στρατηγικών για την ΠΚΑ. 2. Να δοθούν στις τοπικές αρχές εργαλεία για την ΠΚΑ. 3. Ανάπτυξη ενός μοντέλου προσαρμογής για την ΠΚΑ. 4. Να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των γεωργικών, δασικών, αλιευτικών και τουριστικών επιχειρήσεων μέσω επενδύσεων στην ΠΚΑ. 5. Δημιουργία γνώσεων, ικανοτήτων και πληροφοριών σχετικά με την ΠΚΑ. 6. Την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της ενεργού συμμετοχής.

23 Παράδειγμα Έργου: ΠΚΑ 01/09/2018 μέχρι 31/08/2023 Τίτλος: Farm LIFE - Η γεωργία στο μέλλον - Κατασκευή αγροτικών δικτύων για την προσαρμοστική στην κλιματική αλλαγή γεωργία - LIFE17 CCA / NL / Επικεφαλής Εταίρος: Ακαδημαϊκό ίδρυμα Στόχοι: Το έργο FARM LIFE έχει ως στόχο να καταδείξει καινοτόμες τεχνολογίες προσαρμογής, προσεγγίσεις και μεθόδους για τη χρήση της γης σε συνδυασμό με τη διαχείριση των υδάτων και τη διατήρηση του εδάφους,

24 Παράδειγμα Έργου: ΠΚΑ 01/09/2018 μέχρι 31/08/2023 Συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει: 1. Να επιδείξει καινοτόμες τεχνολογίες προσαρμογής σε τρεις τοποθεσίες στην Ολλανδία. 2. Προώθηση και αναπαραγωγή τεχνικών και μεθοδολογικών αποτελεσμάτων.

25 Τομείς Πολιτικής: Κλιματική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση (ΚΔΠ) Στόχος η Ευαισθητοποίηση Για Θέματα Κλιματικής Αλλαγής: Δράσεις Ενημέρωσης Δράσεις Ευαισθητοποίησης Δράσεις Διάχυσης

26 Παράδειγμα Έργου: ΚΔΠ 01/09/2018 μέχρι 31/08/2021 Τίτλος: MILE21-LIFE - Περισσότερες πληροφορίες Λιγότερες εκπομπές - Ενδυνάμωση των καταναλωτών για έναν πιο πράσινο 21ο αιώνα LIFE17 GIC / GR / Επικεφαλής Εταίρος: Ακαδημαϊκό ίδρυμα Στόχος: Ο στόχος του έργου MILE21-LIFE είναι να επιτρέψει στους καταναλωτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την αγορά οχημάτων με χαμηλές εκπομπές και χαμηλής κατανάλωσης καυσίμων.

27 Παράδειγμα Έργου: ΚΔΠ 01/09/2018 μέχρι 31/08/2021 Συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει: 1. Ανάπτυξη ιστότοπου για τους καταναλωτές σχετικά με την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές νέων οχημάτων. 2. Θα συγκεντρώσει τα υπάρχοντα δεδομένα. 3. Ανάπτυξη ενός μηχανισμού για την εναρμόνιση των δεδομένων σχετικά με τις εκπομπές οχημάτων. 4. Ανάπτυξη ενός σχεδίου για τη διεξαγωγή μετρήσεων εν κινήσει με τη χρήση συσκευών μέτρησης επί του οχήματος. 5. Ανάπτυξη ενός σχεδίου για την τακτική αποθήκευση δεδομένων πραγματικής κατανάλωσης καυσίμων στο ίδιο το όχημα.

28 Παράδειγμα Έργου: ΚΔΠ 15/06/2018 μέχρι 31/12/2021 Τίτλος: LIFE GrIn - Προώθηση της αστικής ενσωμάτωσης των πράσινων υποδομών για τη βελτίωση της διαχείρισης του κλίματος στις πόλεις LIFE17 GIC / GR / Επικεφαλής Εταίρος: Ακαδημαϊκό ίδρυμα Στόχος: Βασικός σκοπός του έργου αποτελεί η ενσωμάτωση της διακυβέρνησης για το κλίμα στη διαχείριση των αστικών πράσινων υποδομών, σε τοπικό επίπεδο, μέσα από την εγκαθίδρυση ενός ολοκληρωμένου πολιτικού πλαισίου.

29 Παράδειγμα Έργου: ΚΔΠ 15/06/2018 μέχρι 31/12/2021 Συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει: 1. Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τη διαχείριση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των αστικών χώρων πρασίνου, σύμφωνα με βέλτιστες πρακτικές. 2. Την ενσωμάτωση και προώθηση των Ευρωπαϊκών πολιτικών για την κλιματική αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση και τον αστικό σχεδιασμό. 3. Στην ποσοτικοποίηση και βελτιστοποίηση της επίδρασης των αστικών χώρων πρασίνου σε κλιματικά προβλήματα των πόλεων. 4. Στην προώθηση της ενσωμάτωση της βιώσιμης διαχείρισης των αστικών χώρων πρασίνου στο Σύμφωνο των Δημάρχων.

30 Παράδειγμα Έργου: ΚΔΠ 15/06/2018 μέχρι 31/12/2021 Συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει: 5. Στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αστικών κέντρων. 6. Στην ενημέρωση των υπευθύνων λήψης αποφάσεων. 7. Στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού 8. Στη διατήρηση της βιοποικιλότητας του αστικού οικοσυστήματος και τη βελτίωση των οικοτόπων για είδη πανίδας και χλωρίδας στις πόλεις.

31 Κλιματική Δράση Τρόπος Υποβολής: 1. Παραμένει διαδικασία με ένα μόνο στάδιο. 2. Οι αιτούντες πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους στην Αναθέτουσα Αρχή μέσω του eproposal. 3. Ποσοστό Συγχρηματοδότησης: Μέχρι 55% Σημαντικές Ημερομηνίες: 1. Ανακοίνωση Πρόσκλησης για Υποβολή Προτάσεων: 04 Απριλίου Υποβολή Προτάσεων: Σεπτέμβριος 2019

32 Thank you! Websites: Contact Details

Δράση Για Το Κλίμα. Πάνος Κακονίτης Εμπειρογνώμονας σε Θέματα Κλιματικής Αλλαγής

Δράση Για Το Κλίμα. Πάνος Κακονίτης Εμπειρογνώμονας σε Θέματα Κλιματικής Αλλαγής Δράση Για Το Κλίμα Πάνος Κακονίτης Εμπειρογνώμονας σε Θέματα Κλιματικής Αλλαγής pkakonitis@environment.moa.gov.cy Info Event 27 Σεπτεμβρίου, 2018 ΔΚΠΕ Κλιματική Δράση Σημαντικά έγγραφα: LIFE Regulation

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής

Το πρόγραμμα LIFE Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα LIFE. Υποπρόγραμμα: Δράση για το Κλίμα. Σπυριδούλα Ντεμίρη, Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής

Πρόγραμμα LIFE. Υποπρόγραμμα: Δράση για το Κλίμα. Σπυριδούλα Ντεμίρη, Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Πρόγραμμα LIFE Υποπρόγραμμα: Δράση για το Κλίμα Σπυριδούλα Ντεμίρη, Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Στόχοι του υποπρογράμματος 1. Συνεισφορά στην στροφή προς μία αποδοτική και κλιματικά ανθεκτική οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα

Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα Μέρος 1 Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Greek LIFE Task Force ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ Λευκωσία, 13 Δεκεμβρίου 2018 Στόχοι και προτεραιότητες για το Κλίμα

Διαβάστε περισσότερα

Δράση για το Κλίμα Πρόσκληση 2019

Δράση για το Κλίμα Πρόσκληση 2019 Δράση για το Κλίμα Πρόσκληση 2019 Infoday για το πρόγραμμα LIFE Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2019 Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας για την Κλιματική Αλλαγή Greek LIFE Task Force Το έργο συγχρηματοδοτείται

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα LIFE. Πρόσκληση 2018

Πρόγραμμα LIFE. Πρόσκληση 2018 Πρόγραμμα LIFE Υποπρόγραμμα: Δράση για το Κλίμα Πρόσκληση 2018 Σπυριδούλα Ντεμίρη, Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Στόχοι του Υποπρογράμματος 1. Συνεισφορά στην στροφή προς μία αποδοτική και κλιματικά

Διαβάστε περισσότερα

Δράση Για Το Κλίμα. Πάνος Κακονίτης Εμπειρογνώμονας σε Θέματα Κλιματικής Αλλαγής

Δράση Για Το Κλίμα. Πάνος Κακονίτης Εμπειρογνώμονας σε Θέματα Κλιματικής Αλλαγής Δράση Για Το Κλίμα Πάνος Κακονίτης Εμπειρογνώμονας σε Θέματα Κλιματικής Αλλαγής pkakonitis@environment.moa.gov.cy Info Event 02 Νοεμβρίου, 2018 Τμήμα Δασών Κλιματική Αλλαγή Υποπρόγραμμα «Δράση για το Κλίμα»

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να προετοιμάσετε μια καλή πρόταση

Πώς να προετοιμάσετε μια καλή πρόταση Πώς να προετοιμάσετε μια καλή πρόταση Δημήτρης Νιαβής, NCP LIFE CLIMA Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας d.niavis@prv.ypeka.gr Info Day Greece

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE : Ευκαιρίες Χρηματοδότησης στη Δράση για το Κλίμα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE : Ευκαιρίες Χρηματοδότησης στη Δράση για το Κλίμα Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE : Ευκαιρίες Χρηματοδότησης στη Δράση για το Κλίμα Σπυριδούλα Ντεμίρη Ελληνική LIFE Task Force 1o Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιματικής Αλλαγής Καρδίτσα, 9 Ιουνίου 2017 Πρόγραμμα LIFE

Διαβάστε περισσότερα

LIFE Δράση για το Κλίμα

LIFE Δράση για το Κλίμα LIFE 2014-2020 Δράση για το Κλίμα Κέλλη Κολιγιώργα, GR LTF Εμπειρογνώμονας Επικοινωνίας για το Περιβάλλον kkoligiorga@prasinotameio.gr 2105241903, εσωτ.122 Σπυριδούλα Ντεμίρη, GR LTF Εμπειρογνώμονας Κλιματικής

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόγραμμα LIFE και ο Αγροτικός Τομέας

Το Πρόγραμμα LIFE και ο Αγροτικός Τομέας Γιώργος Πρωτόπαπας Διευθυντής Πράσινου Ταμείου Εθνικό Σημείο Επαφής LIFE/Περιβάλλον Συντονιστής Έργου GR LTF Το Πρόγραμμα LIFE και ο Αγροτικός Τομέας Αθήνα 01/06/18 Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό

Διαβάστε περισσότερα

LIFE 2017 Δράση για το Κλίμα

LIFE 2017 Δράση για το Κλίμα LIFE 2017 Δράση για το Κλίμα Σπυριδούλα Ντεμίρη, GR LTF Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής sntemiri@prasinotameio.gr Μυτιλήνη, 7 Ιουνίου 2017 Δράση για το κλίμα Νέο, ξεχωριστό υπο-πρόγραμμα LIFE για την

Διαβάστε περισσότερα

LIFE Δράση για το Κλίμα

LIFE Δράση για το Κλίμα LIFE 2014-2020 Δράση για το Κλίμα Σπυριδούλα Ντεμίρη, GR LTF Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής sntemiri@prasinotameio.gr Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2017 Δράση για το κλίμα Νέο, ξεχωριστό υπο-πρόγραμμα LIFE

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 ΞΑΝΘΗ 27 Μαρτίου Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος της Ομάδας Greek LIFE Task Force GR LTF. Κέλλη Κολιγιώργα Εμπειρογνώμονας Επικοινωνίας για το Περιβάλλον, GR LTF

Ο Ρόλος της Ομάδας Greek LIFE Task Force GR LTF. Κέλλη Κολιγιώργα Εμπειρογνώμονας Επικοινωνίας για το Περιβάλλον, GR LTF Ο Ρόλος της Ομάδας Greek LIFE Task Force GR LTF Κέλλη Κολιγιώργα Εμπειρογνώμονας Επικοινωνίας για το Περιβάλλον, GR LTF Στοιχεία Έργου Τίτλος: Ίδρυση και Λειτουργία της Ελληνικής Task Force για το Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή. Ευκαιρίες Χρηματοδότησης

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή. Ευκαιρίες Χρηματοδότησης Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE 2014-2020 για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή Ευκαιρίες Χρηματοδότησης Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Ελληνική Task Force για το Πρόγραμμα LIFE

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 5 (ΘΟΣΣ 5) ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 5 (ΘΟΣΣ 5) ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 5 (ΘΟΣΣ 5) ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Αργυρώ Ζέρβα, ΥΠΕΚΑ/Ειδική Γραμματεία Δασών Σοφία Πουρνάρα, Διαχειριστική Αρχή ΥΠΑΑΤ 1η Συνάντηση ομάδας ΘΟΣΣ 5, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 2 ο Πολυετές Πρόγραμμα Εργασίας LIFE 2018-2020 Θεσσαλονίκη 27 Μαρτίου 2018 Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Δράσης για το Κλίμα Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 Κατερίνα Κουτσοβούλου - Βιολόγος, PhD Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Πράσινο Ταμείο, kkoutsovoulou@prasinotameio.gr Info Day 25 Ιουλίου, 2016 / Αθήνα, Ελλάδα Γιατί LIFE;

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων Ελληνική ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2019

Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2019 Υπο-πρόγραμμα: Περιβάλλον Τομέας προτεραιότητας: Περιβάλλον & Αποδοτικότητα Πόρων Στόχοι & Θέματα έργων Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2019 Δημήτρης Χωματίδης, Εμπειρογνώμονας Περιβάλλοντος & Αποδοτικότητας Πόρων,

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 ΠΑΤΡΑ 13 Ιουνίου Δημήτρης Χωματίδης Εμπειρογνώμονας Περιβάλλοντος και Αποδοτικότητας Πόρων Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για το περιβάλλον και την

Διαβάστε περισσότερα

Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον

Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον Τομέας Προτεραιότητας: Περιβάλλον και Αποδοτικότητα Πόρων Χαρά Μαυρονικόλα cmavronicola@environment.moa.gov.cy 02 Νοεμβρίου 2018, Meeting with Interest Groups Λευκωσία- Τμήμα Δασών

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 ΑΘΗΝΑ 18 Μαΐου Δημήτρης Νιαβής, Εθνικό σημείο επαφής LIFE Climate Action Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τι είναι το Πρόγραμμα LIFE Είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ (ως προς την συνολική Δ.Δ. νέα Δ.Δ )

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ (ως προς την συνολική Δ.Δ. νέα Δ.Δ ) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ (ως προς την συνολική Δ.Δ. νέα Δ.Δ. 31.300.00 ) Πίνακας 1 : Κατανομή Διαθέσιμων Πόρων ανά Επενδυτική Προτεραιότητα και Πεδίο Παρέμβασης ΑΞΟΝΑΣ 1 : Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας,

Διαβάστε περισσότερα

1o Συνέδριο «Η Αγροτική Ανάπτυξη μετά το 2013»

1o Συνέδριο «Η Αγροτική Ανάπτυξη μετά το 2013» 1o Συνέδριο «Η Αγροτική Ανάπτυξη μετά το 2013» Πώς η ΚΓΠ θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις; Προκλήσεις Οικονομικές 3 στόχοι πολιτικής Βιώσιμη παραγωγή τροφίμων συμβολή στο γεωργικό εισόδημα και μείωση των

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Αλλαγή Ο ρόλος των Τοπικών Αρχών Χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE

Κλιματική Αλλαγή Ο ρόλος των Τοπικών Αρχών Χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE Κλιματική Αλλαγή Ο ρόλος των Τοπικών Αρχών Χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE Χρυστάλλα Παπασταύρου Λειτουργός Περιβάλλοντος, NCP Δράση για το Κλίμα cpapastavrou@environment.moa.gov.cy Info Day 18 Απριλίου, 2019

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE ο Πολυετές Πρόγραμμα Εργασίας LIFE

Το πρόγραμμα LIFE ο Πολυετές Πρόγραμμα Εργασίας LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 2 ο Πολυετές Πρόγραμμα Εργασίας LIFE 2018-2020 Infoday για το πρόγραμμα LIFE Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2019 Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας για την Κλιματική Αλλαγή Greek LIFE

Διαβάστε περισσότερα

LIFE το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον

LIFE το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον LIFE το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον 1 Το πρόγραμμα LIFE έτρεξε σε 4 περιόδους: LIFE I (1992-1995) LIFE ΙI (1996-1999) LIFE ΙIΙ (2000-2006) LIFE III Extension (2005-2006)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ Ελληνική ΕΠΕΙΓΟΝ-ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόγραμμα LIFE - Στατιστικά

Το Πρόγραμμα LIFE - Στατιστικά Το Πρόγραμμα LIFE - Στατιστικά Αθήνα 2/4/18 Γιώργος Πρωτόπαπας Διευθυντής Πράσινου Ταμείου Εθνικό Σημείο Επαφής LIFE/Περιβάλλον Συντονιστής Έργου GR LTF Δημήτρης Νιαβής Εθνικό Σημείο Επαφής LIFE/Δράση

Διαβάστε περισσότερα

LIFE το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον

LIFE το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον LIFE το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον 1 Το πρόγραμμα LIFE έτρεξε σε 4 περιόδους: LIFE I (1992-1995) LIFE ΙI (1996-1999) LIFE ΙIΙ (2000-2006) LIFE III Extension (2005-2006)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 2020 (ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ COM(2011) 627/3 Άρθρα 4, 5) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον

Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον Τομέας προτεραιότητας: Περιβάλλον & Αποδοτικότητα Πόρων Στόχοι & Θέματα έργων Δημήτρης Χωματίδης, Εμπειρογνώμονας Περιβάλλοντος & Αποδοτικότητας Πόρων Στόχοι του υποπρογράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Φύση και Βιοποικιλότητα

Φύση και Βιοποικιλότητα Φύση και Βιοποικιλότητα Δρ. Μαρία Ζωμενή Εμπειρογνώμονας σε θέματα Φύσης και Βιοποικιλότητας mzomeni@environment.moa.gov.cy Short Info Day, 02 Νοεμβρίου 2018, Τμήμα Δασών, Λευκωσία Φύση και Βιοποικιλότητα

Διαβάστε περισσότερα

Προ γραμμα LIFE - Το χρηματοδοτικο εργαλει ο της ΕΕ για το περιβα λλον

Προ γραμμα LIFE - Το χρηματοδοτικο εργαλει ο της ΕΕ για το περιβα λλον Προ γραμμα LIFE - Το χρηματοδοτικο εργαλει ο της ΕΕ για το περιβα λλον ΑΘΗΝΑ 19 Μαΐου 2017 Κατερι να Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Ημερίδα: Οι Αγροδιατροφικε ς Παραδόσεις ως Πολιτιστικη

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι του υποπρογράμματος «Περιβάλλον», για τον τομέα προτεραιότητας «Περιβάλλον και Αποδοτικότητα Πόρων» & Θέματα έργων

Στόχοι του υποπρογράμματος «Περιβάλλον», για τον τομέα προτεραιότητας «Περιβάλλον και Αποδοτικότητα Πόρων» & Θέματα έργων Στόχοι του υποπρογράμματος «Περιβάλλον», για τον τομέα προτεραιότητας «Περιβάλλον και Αποδοτικότητα Πόρων» & Θέματα έργων Δημήτρης Χωματίδης, Εμπειρογνώμονας Περιβάλλοντος & Αποδοτικότητας Πόρων - GRLTF

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0274(COD) Σχέδιο γνωμοδότησης Cristina Gutiérrez-Cortines (PE487.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0274(COD) Σχέδιο γνωμοδότησης Cristina Gutiérrez-Cortines (PE487. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 2011/0274(COD) 5.6.2012 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 17-65 Σχέδιο γνωμοδότησης Cristina Gutiérrez-Cortines (PE487.713v01-00)

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές και μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την κλιματική αλλαγή

Πολιτικές και μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την κλιματική αλλαγή Πολιτικές και μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την κλιματική αλλαγή Προτεραιότητες 1: Προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στην γεωργία, τη δασοπονία και τις αγροτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ευκαιρίες χρηματοδότησης για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ευκαιρίες χρηματοδότησης για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020 Ευκαιρίες χρηματοδότησης για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή Προτεραιότητες Π1: Προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στη γεωργία,

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτριος Παπαδημούλης, Stefan Eck, Luke Ming Flanagan, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Χρυσόγονος εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

Δημήτριος Παπαδημούλης, Stefan Eck, Luke Ming Flanagan, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Χρυσόγονος εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL 20.3.2019 A8-0175/96 Τροπολογία 96 Δημήτριος Παπαδημούλης, Stefan Eck, Luke Ming Flanagan, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Χρυσόγονος εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL Έκθεση Bas Eickhout, Sirpa Pietikäinen Θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων Το «Σύµφωνο των ηµάρχων» αποτελεί µία φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας το προβάδισµα σε πρωτοπόρους δήµους της Ευρώπης να αµβλύνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 για την Ελλάδα Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα εγκρίθηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Δεκεμβρίου 2015,

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη MEMO/07/499 Βρυξέλλες, 26 Νοεµβρίου 2007 Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-2013: Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 1. Επιχειρησιακό πρόγραµµα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» 2007-2013: πρόγραµµα στο

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 ΠΟΡΟΙ Π.Π 2014-2020 ΕΠ - ΥΜΕ - ΠΕΡΑΑ (ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ) ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕ ΠΕΠ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0094/211. Τροπολογία. Constanze Krehl εξ ονόματος της Ομάδας S&D

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0094/211. Τροπολογία. Constanze Krehl εξ ονόματος της Ομάδας S&D 21.3.2019 A8-0094/211 211 Αιτιολογική σκέψη 14 (14) Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας του

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα LIFE. Στόχοι, Είδη Έργων, Κριτήρια Επιλεξιμότητας, Νέα Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων Ξανθίππη Βαλανίδου, Τμήμα Περιβάλλοντος

Πρόγραμμα LIFE. Στόχοι, Είδη Έργων, Κριτήρια Επιλεξιμότητας, Νέα Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων Ξανθίππη Βαλανίδου, Τμήμα Περιβάλλοντος Πρόγραμμα LIFE Στόχοι, Είδη Έργων, Κριτήρια Επιλεξιμότητας, Νέα Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων 2017 Ξανθίππη Βαλανίδου, Τμήμα Περιβάλλοντος 22 Ιουνίου 2017 1 1. Τί είναι το Πρόγραμμα LIFE; ΟΜΗ 2. Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 16.4.2012 2011/0274(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα

Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα Μέρος 2 Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Greek LIFE Task Force ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ Λευκωσία, 13 Δεκεμβρίου 2018 Το πρόγραμμα LIFE στην Ελλάδα Από την

Διαβάστε περισσότερα

η περιβαλλοντική διάσταση ν. γεωργιάδης

η περιβαλλοντική διάσταση ν. γεωργιάδης 1 η περιβαλλοντική διάσταση ν. γεωργιάδης Ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κεκτημένο κύρια χαρακτηριστικά προώθηση αειφόρου ανάπτυξης εγγενής ενοποιημένος χαρακτήρας πολιτικών/ νομοθετημάτων παρακολούθηση/ επιβολή

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ Μονάδα Α, ΕΥΔ ΠΑΑ Θεοδώρα Παπανικολάου

Σοφία ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ Μονάδα Α, ΕΥΔ ΠΑΑ Θεοδώρα Παπανικολάου Ιστιαία, 25 Οκτωβρίου 2012 1o Συνέδριο «Η Αγροτική Ανάπτυξη μετά το 2013» Σοφία ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ Μονάδα Α, ΕΥΔ ΠΑΑ Θεοδώρα Παπανικολάου Μονάδα Α, ΕΥΔ ΠΑΑ Γιάννενα, 21 Σεπτεμβρίου 2012 Πώς η ΚΑΠ θα αντιμετωπίσει

Διαβάστε περισσότερα

Νησιώτικο περιβάλλον, Νησιωτική-Θαλάσσια χωροταξία και Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη: Το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας νησιωτικών περιοχών

Νησιώτικο περιβάλλον, Νησιωτική-Θαλάσσια χωροταξία και Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη: Το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας νησιωτικών περιοχών ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 26-27 ΜΑΙΟΥ 2017 Νησιώτικο περιβάλλον, Νησιωτική-Θαλάσσια χωροταξία και Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη: Το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα,

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα, ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Περιβάλλον Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 27.3.2014 1. Προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα Η στρατηγική ανάπτυξης του τομέα εκτείνεται σε δραστηριότητες που έχουν μεγάλες προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

4η ΘΟΣΣ: Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις Κλιματική Αλλαγή. Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2012

4η ΘΟΣΣ: Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις Κλιματική Αλλαγή. Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2012 4η ΘΟΣΣ: Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις Κλιματική Αλλαγή Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2012 Σκοπός και Διαδικασίες Εργασιών των ΘΟΣΣ Σκοπός: η διαμόρφωση προτάσεων βασικών στρατηγικών επιλογών για την αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 1 Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα LIFE

Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα LIFE Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα LIFE Χαρά Μαυρονικόλα Εμπειρογνώμονας σε θέματα Περιβάλλοντος και Αποδοτικότητας πόρων, LIFE Cyclamen 14 Μαΐου 2019, Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, Λευκωσία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Ε. Ντόνου 1, Γ. Ζαλίδης 1, A. Μαντούζα 2 1 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονική Σχολή, Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Στις 18 Ιουνίου 2013, το Συμβούλιο (Περιβάλλον) ενέκρινε τα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα του παρόντος σημειώματος.

Στις 18 Ιουνίου 2013, το Συμβούλιο (Περιβάλλον) ενέκρινε τα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα του παρόντος σημειώματος. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 18 Ιουνίου 2013 (19.07) (OR. en) 11151/13 ENV 578 SAN 226 AGRI 395 FORETS 32 ENER 298 TRANS 336 ECOFIN 574 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας προς: τις αντιπροσωπείες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Συνάντηση Ολομέλειας Πλατφόρμα «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη» στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση της προγραμματικής

Διαβάστε περισσότερα

Οριζόντια Προτεραιότητα & Εγκάρσιος Στόχος

Οριζόντια Προτεραιότητα & Εγκάρσιος Στόχος Οριζόντια Προτεραιότητα & Εγκάρσιος Στόχος Στην Πρόταση Κανονισμού για τη στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το 2013, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία αφού, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα,

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2014 Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 Συνολική πληροφόρηση Η σύμβαση εταιρικής σχέσης με την Κύπρο καθορίζει ένα ορόσημο για επενδύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Τι μπορεί να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Οι ΟΤΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατέχουν πρωταγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ-KYΠΡΟΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ-KYΠΡΟΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ-KYΠΡΟΣ 2014-2020 1 Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 16.000.000,00 ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 15.03.2016, 15:00 ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: ΕΛΛΑΔΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον και κλίμα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 282,6 εκατομμύρια ευρώ για 225 νέα περιβαλλοντικά και κλιματικά έργα

Περιβάλλον και κλίμα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 282,6 εκατομμύρια ευρώ για 225 νέα περιβαλλοντικά και κλιματικά έργα ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Βρυξέλλες, 30 Απριλίου 2014 Περιβάλλον και κλίμα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 282,6 εκατομμύρια ευρώ για 225 νέα περιβαλλοντικά και κλιματικά έργα Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην. Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. για τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην. Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. για τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.6.2018 COM(2018) 439 final ANNEX 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU {SEC(2018) 293

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΒΛΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑΣ

Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΒΛΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑΣ LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση Τίτλος Προγράμματος: : Quarry Resource Efficiency Demonstration Project Ακρωνύμιο: : QuaResE (LIFE 11 ENV/CY/859 ) Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η παράκτια ζώνη και η ανθεκτικότητα στην αύξηση στάθμης της θάλασσας.

Η παράκτια ζώνη και η ανθεκτικότητα στην αύξηση στάθμης της θάλασσας. Μεταπτυχιακή Διατριβή Ευθυμία Σταματοπούλου Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ M.La. Αρχιτέκτων Τοπίου ΑΠΘ Αρχιτεκτονική τοπίου και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με τη συμβολή της χωρικής ανάλυσης. Η παράκτια

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια

Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου 2017 Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια Περιεχόμενα Συμφωνία Παρισιού (state of play) Στόχοι για την Ευρώπη Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στην Κύπρο

Ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στην Κύπρο Ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στην Κύπρο 4 Σεπτεμβρίου 2014, Αθήνα Δρ Θεόδουλος Μεσημέρης Τμήμα Περιβάλλοντος Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/36. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/36. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/36 36 Παράγραφος 17 γ (νέα) 17γ. υπενθυμίζει ότι, εφόσον η Ευρώπη καταστεί η πρώτη μεγάλη οικονομία η οποία επιδιώκει την κλιματική ουδετερότητα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα είναι σε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΒΛΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑΣ

Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΒΛΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑΣ LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση Τίτλος Προγράμματος: Quarry Resource Efficiency Demonstration Project LIFE 11 ENV/CY/859 Ακρωνύμιο: QuaResE Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών [ 1 ] [ 1 ] Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών - Ποταμός Αχελώος - Ταμιευτήρας >> H Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Δεδομένα Παρατήρησης Γης & Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή Διαχείριση Περιβαλλοντικών Κινδύνων

Δεδομένα Παρατήρησης Γης & Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή Διαχείριση Περιβαλλοντικών Κινδύνων Δεδομένα Παρατήρησης Γης & Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή Διαχείριση Περιβαλλοντικών Κινδύνων Βιώσιμη Ανάπτυξη Εναλλακτική πρόταση στο ισχύον μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

Πολυετές πρόγραμμα εργασίας Νέος τρόπος υποβολής Δύο στάδια εφαρμογής-κριτήρια-χρονοδιαγράμματα

Πολυετές πρόγραμμα εργασίας Νέος τρόπος υποβολής Δύο στάδια εφαρμογής-κριτήρια-χρονοδιαγράμματα Πολυετές πρόγραμμα εργασίας 2018-2020 Νέος τρόπος υποβολής Δύο στάδια εφαρμογής-κριτήρια-χρονοδιαγράμματα Χρυστάλλα Παπασταύρου Λειτουργός Περιβάλλοντος, NCP Δράση για το Κλίμα cpapastavrou@environment.moa.gov.cy

Διαβάστε περισσότερα

Environmental approach to driving facility performance improvement Δρ. Στέλλα Πιτσαρή

Environmental approach to driving facility performance improvement Δρ. Στέλλα Πιτσαρή Environmental approach to driving facility performance improvement Δρ. Στέλλα Πιτσαρή Environmental Specialist, MSc Διαχείριση εγκαταστάσεων ψ (IFMA, 2012) International Facility Management Association

Διαβάστε περισσότερα

Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον. Τομέας προτεραιότητας: Περριβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση Στόχοι & Θέματα έργων

Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον. Τομέας προτεραιότητας: Περριβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση Στόχοι & Θέματα έργων Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον Τομέας προτεραιότητας: Περριβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση Στόχοι & Θέματα έργων Infday για το πρόγραμμα LIFE Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2019 Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας

Διαβάστε περισσότερα

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής ημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Ελληνικής ημοκρατίας,

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής ημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Ελληνικής ημοκρατίας, ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον

Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον Τομέας Προτεραιότητας: Περιβάλλον και Αποδοτικότητα Πόρων Χαρά Μαυρονικόλα cmavronicola@environment.moa.gov.cy 27 Σεπτεμβρίου 2018, Info Day Λευκωσία- ΔΚΠΕ Περιεχόμενα 1. Υφιστάμενη

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Εμπειρογνώμων Ενωσιακού Δικαίου Περιβάλλοντος

Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Εμπειρογνώμων Ενωσιακού Δικαίου Περιβάλλοντος Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής: Διεθνής- Ενωσιακή και Εθνική Νομοθεσία Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Εμπειρογνώμων Ενωσιακού Δικαίου Περιβάλλοντος Δικηγορικοί Σύλλογοι Ρεθύμν ου και Χαν ίων,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020

Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 23 04 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΠΕΡΑΑ «Το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 1 1. Ενίσχυση της ελκυστικότητας του αγροτικού χώρου μέσω βελτίωσης

Διαβάστε περισσότερα

7672/19 ΣΠΚ/σα/ΜΙΠ 1 LIFE.1.B

7672/19 ΣΠΚ/σα/ΜΙΠ 1 LIFE.1.B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαρτίου 2019 (OR. en) 7672/19 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: 15011/18 Θέμα: Ειδική Επιτροπή Γεωργίας / Συμβούλιο AGRI 159 ENV

Διαβάστε περισσότερα

Πολυετές πρόγραμμα εργασίας Νέος τρόπος υποβολής Δύο στάδια εφαρμογής-κριτήρια-χρονοδιαγράμματα

Πολυετές πρόγραμμα εργασίας Νέος τρόπος υποβολής Δύο στάδια εφαρμογής-κριτήρια-χρονοδιαγράμματα Πολυετές πρόγραμμα εργασίας 2018-2020 Νέος τρόπος υποβολής Δύο στάδια εφαρμογής-κριτήρια-χρονοδιαγράμματα Χρυστάλλα Παπασταύρου Λειτουργός Περιβάλλοντος, Εθνικό Σημείο Επαφής για το Κλίμα cpapastavrou@environment.moa.gov.cy

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0397/106. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0397/106. Τροπολογία 10.4.2019 A8-0397/106 106 Younous Omarjee, Tania González Peñas, Helmut Scholz, Emmanuel Maurel Αιτιολογική σκέψη 7 (7) Η συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις της Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Λευκωσία 2 Απριλίου 2019

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Λευκωσία 2 Απριλίου 2019 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2004 2019 Λευκωσία 2 Απριλίου 2019 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 2 1. Επιτεύγματα Πολιτικής Συνοχής 2004-2018 2. Συμβολή της Πολιτικής Συνοχής στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 3. Επενδυτικές Ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς

Υποστήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς 2014-20202020 Υποστήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς Γιάννης Βουγιουκλάκης PhD, Διπλ. Μηχ. Μηχανικός Υπεύθυνος Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς Θεματικός στόχος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς Το Πρωτόκολλο του Κιότο Μια πρόκληση για την ανάπτυξη και την απασχόληση «Από το Ρίο στο Γιοχάνεσµπουργκ και πέρα από το Κιότο. Ποιο µέλλον για τον Πλανήτη;» ρ Μιχαήλ Μοδινός

Διαβάστε περισσότερα

Η Μελέτη Περίπτωσης για τη Σύρο: Υλοποιημένες δράσεις και η επιθυμητή συμβολή φορέων του νησιού

Η Μελέτη Περίπτωσης για τη Σύρο: Υλοποιημένες δράσεις και η επιθυμητή συμβολή φορέων του νησιού Κείμενο εργασίας στα πλαίσια του ερευνητικού έργου WASSERMed Η Μελέτη Περίπτωσης για τη Σύρο: Υλοποιημένες δράσεις και η επιθυμητή συμβολή φορέων του νησιού Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Μονάδα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Διεύθυνση Έρευνας και Προγραμματισμού

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Διεύθυνση Έρευνας και Προγραμματισμού ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Διεύθυνση Έρευνας και Προγραμματισμού 1 H ΑνΑΔ Ημικρατικός Οργανισμός ο οποίος αναφέρεται στην κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Εργασίας και

Διαβάστε περισσότερα

Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012. Πέπη Θεοδώρου. S.M.R. Consultants

Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012. Πέπη Θεοδώρου. S.M.R. Consultants Training Session Ευκαιρίες χρηµατοδότησης για έργα σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012 «Ειδικές

Διαβάστε περισσότερα

LIFE ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

LIFE ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LIFE+ 2007-2013 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Την 4 η Οκτωβρίου δηµοσιεύθηκε στην επίσηµη εφηµερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων η 1 η πρόσκληση για το LIFE+ µε καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής την 30 η Νοεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΠΠ

ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΠΠ Επισκόπηση της εφαρµογής της περιβαλλοντικής πολιτικής (ΕΕΠΠ) 2019: Επιλογή βασικών στοιχείων σχετικά µε την κατάσταση της εφαρµογής της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας στην Ευρώπη ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η καινοτομία στο ΠΑΑ 2014-2020

Η καινοτομία στο ΠΑΑ 2014-2020 Η καινοτομία στο ΠΑΑ 2014-2020 Σημαντικότερα εργαλεία καινοτομίας και μεταφοράς γνώσης Μέτρο «Δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης» (αρθ. 15) Μέτρο «Συμβουλευτικές υπηρεσίες» (αρθ. 16) Μέτρο «Συνεργασία»

Διαβάστε περισσότερα

Φύση και Βιοποικιλότητα

Φύση και Βιοποικιλότητα Φύση και Βιοποικιλότητα Δρ. Μαρία Ζωμενή Εμπειρογνώμονας σε θέματα Φύσης και Βιοποικιλότητας mzomeni@environment.moa.gov.cy Info Day 28 Μαρτίου, 2018 Λευκωσία Πανευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Περιβαλλοντικά Προβλήματα Παγκόσμιας κλίμακας Περιφερειακής κλίμακας Τοπικής κλίμακας Αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος ( Θ κατά 2 ⁰C έως 2050) Εξάντληση όζοντος (αλλαγές συγκέντρωσης

Διαβάστε περισσότερα

1 Ενισχυμένος ρόλος για τη ΜΕΓΕ

1 Ενισχυμένος ρόλος για τη ΜΕΓΕ Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) 14927/15 AGRI 635 RECH 300 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Αντιπροσωπίες Διαδικασία ανάλυσης προοπτικών της ΜΕΓΕ με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ Εισήγηση Ευαγγελία Μηνά

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ Εισήγηση Ευαγγελία Μηνά ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 Εισήγηση Ευαγγελία Μηνά 1 Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εγκρίθηκε με την Απόφαση C(2015) 7415/23-10-2015 Με δημόσια δαπάνη 523.406.309 - κοινοτική συμμετοχή:

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός «η θέσπιση πλαισίου για την προστασία των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων».

Σκοπός «η θέσπιση πλαισίου για την προστασία των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων». ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Κλιματική Αλλαγή, επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία. Ενσωμάτωση Γνώσης και Εφαρμογή πολιτικών προσαρμογής στην τοπική αυτοδιοίκηση» Δρ. Ιωάννης Ματιάτος Υδρογεωλόγος, Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα