ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ. Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας την

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ. Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας την"

Transcript

1 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας την Ιούλιος 2016

2 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή Σχετικά με τον Κώδικα Πεδίο Εφαρμογής Η Κουλτούρα Μας Οι Αξίες Μας Οι Ευθύνες Μας Συμμόρφωση με τη Νομοθεσία Οι Σχέσεις Μας με Τρίτους Οι Σχέσεις Μας με Μετόχους και Επενδυτές Οι Σχέσεις Μας με Συνεργάτες και Προμηθευτές Οι Σχέσεις Μας με Πελάτες Οι Σχέσεις Μας με Συναδέλφους και Εργαζόμενους Γενικές Αρχές Πολιτική ίσων ευκαιριών Αξιολόγηση Παρενόχληση στον χώρο εργασίας Δημοσιοποίηση Πληροφοριών και Εταιρική Εικόνα Θέματα Κανονιστικής Συμμόρφωσης Σύγκρουση Συμφερόντων Δωροδοκία & Διαφθορά Απάτη Χρήση Πληροφοριών και Δεδομένων Εμπιστευτικότητα και προστασία δεδομένων Αθέμιτη χρήση προνομιακών πληροφοριών Κανόνες συναλλαγών μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου Περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου Χρηματοοικονομική και μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση Υγιής Ανταγωνισμός Περιβαλλοντική Πολιτική Αναφορές παραβίασης του Κώδικα Ισχύς του Κώδικα Ιούλιος 2016 (2) / (24)

3 Μήνυμα από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Αγαπητοί Συνάδελφοι, Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν στη χώρα μας αλλά και ευρύτερα, έχει ήδη επεκταθεί σε σειρά δραστηριοτήτων και σήμερα έχει παρουσία σε περισσότερες από είκοσι (20) χώρες. Πάντοτε ο Όμιλος έδινε μεγάλη βαρύτητα στις αξίες που ενστερνίζεται, με τα νέα όμως δεδομένα εξάπλωσης θεωρήσαμε αναγκαίο να ισχυροποιήσουμε το Σύστημα Εσωτερικής Κανονιστικής Συμπεριφοράς σε όλα τα επίπεδα. Οι αρχές που διέπουν τη συμπεριφορά όλων μας σε όλες τις δραστηριότητες είναι: ακεραιότητα, διαφάνεια, ισότητα, αντικειμενικότητα, πνεύμα συνεργασίας και συναδελφικής αλληλεγγύης, σεβασμός στην κοινωνία και το περιβάλλον και πλήρης συμμόρφωση με το νομοθετικό πλαίσιο της κάθε χώρας στην οποία δραστηριοποιούμαστε και με τον παρόντα Κώδικα Δεοντολογίας που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της μητρικής ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις Η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας ενισχύει περαιτέρω το κοινό πλαίσιο αρχών που πρέπει να τηρείται από όλους μας, ανεξαρτήτως τομέα και ιεραρχικού επιπέδου. Είναι ένα στοιχείο που καθορίζει την εταιρική μας κουλτούρα και διασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη τόσο του Ομίλου όσο και των μελών του. Για αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε τον ορισμό Επιτροπής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου, η οποία αναλαμβάνει, με τη συνεργασία όλων των τομέων του Ομίλου, να διασφαλίσει ότι ο Κώδικας είναι απολύτως κατανοητός από όλους μας και αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε μας δράση. Η Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Ομίλου μπορεί να σας συνδράμει σε οποιοδήποτε θέμα δεοντολογίας προκύψει και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ερωτηματικά και αμφιβολίες. Σας καλώ να μελετήσετε προσεκτικά τον Κώδικα και βασίζομαι σε κάθε έναν από εσάς για την εφαρμογή του. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Ιούλιος 2016 (3) / (24)

4 1. Εισαγωγή 1.1 Σχετικά με τον Κώδικα Ο Κώδικας Δεοντολογίας (εφεξής «ο Κώδικας») υιοθετήθηκε από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. (εφ εξής «ΕΛΛΑΚΤΩΡ») με την από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Σκοπός του είναι να προωθήσει μια κοινή εταιρική κουλτούρα στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ ως τέτοιου νοουμένου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. και των θυγατρικών αυτής (εφ εξής «ο Όμιλος»), που να ενθαρρύνει συμπεριφορές βάσει των βέλτιστων αρχών επιχειρηματικής ηθικής και συμπεριφοράς, αλλά και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και των δέκα (10) παγκόσμια αποδεκτών αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - ΟΗΕ (United Nations Global Compact), στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας, του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς 1. Ο Κώδικας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος Ηθικής και Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Ο Κώδικας περιλαμβάνει τις θεμελιώδεις αρχές, τους κανόνες και τις αξίες που διαμορφώνουν το πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας και καθορίζουν την καθημερινή μας συμπεριφορά και πρακτική. Το σύνολο αυτό των αρχών και κανόνων περιγράφει τη συμπεριφορά που αναμένουμε από τους εργαζομένους μας, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουμε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες με τους πελάτες, τους προμηθευτές και τους συνεργάτες μας. Σκοπός του Κώδικα είναι η καθοδήγησή μας στην λήψη αποφάσεων σε περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να δημιουργηθούν διλήμματα σχετικά με τον σωστό τρόπο συμπεριφοράς και αντιμετώπισης θεμάτων που άπτονται των αρχών και κανόνων της επιχειρηματικής ηθικής. Επιδιώκουμε τη συμμόρφωση με τις αρχές της επιχειρηματικής ηθικής και συμπεριφοράς που υιοθετεί ο Όμιλός μας στις σχέσεις του με και από όλους τους συνεργάτες μας (π.χ. εργολάβους, προμηθευτές και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες). Υποχρεούμαστε όλοι να μελετήσουμε τον Κώδικα και οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι: Ο Κώδικας δεν περιλαμβάνει κάθε πιθανό ενδεχόμενο, ούτε καλύπτει κάθε θέμα σε πλήρη ανάλυση. Σε περίπτωση που μια κατάσταση ή ο ενδεδειγμένος χειρισμός της δεν είναι σαφής, πρέπει να ζητήσουμε καθοδήγηση από τον προϊστάμενό μας, τον αρμόδιο Υπεύθυνο Κανονιστικής Συμμόρφωσης, τον Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Τομέα, ή/και τον Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια. Κάποια θέματα που αναφέρονται στον παρόντα Κώδικα αναλύονται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο Πρόγραμμα Ηθικής και Κανονιστικής Συμμόρφωσης καθώς και σε επιμέρους πολιτικές ή εσωτερικές διαδικασίες του Ομίλου. Ο παρών Κώδικας δεν συμπεριλαμβάνει απαραίτητα όλες τις νομικές και κανονιστικές διατάξεις που μπορεί να ισχύουν για μια συγκεκριμένη περιοχή και σε 1 Ιούλιος 2016 (4) / (24)

5 περιπτώσεις αντιφατικών ή συγκρουόμενων διατάξεων υπερισχύει το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο της εκάστοτε συγκεκριμένης περιοχής. Ο Κώδικας θα γνωστοποιείται σε όλους τους εργαζομένους κατά την πρόσληψή τους στον Όμιλο. Επιπλέον, είναι αναρτημένος τόσο στην ιστοσελίδα όσο και στο εσωτερικό μας δίκτυο ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμος σε εμάς και τους συνεργάτες μας. 1.2 Πεδίο Εφαρμογής Η τήρηση των αξιών, αρχών και κανόνων του παρόντος Κώδικα Δεοντολογίας αποτελεί συλλογική ευθύνη του συνόλου του στελεχιακού δυναμικού του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι, οι υπεργολάβοι, οι προμηθευτές και οι συνεργάτες του Ομίλου μοιραζόμαστε τις βασικές αξίες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αυτό περιλαμβάνει και όλους τους υπαλλήλους, που εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή ορισμένου χρόνου, καθώς και τους αντιπροσώπους και συνεργάτες του Ομίλου. Όλοι οι Τομείς Δραστηριότητας (Business Units) του Ομίλου πρέπει να συμπεριφέρονται βάσει των αρχών και των αξιών μας και να τις προστατεύουν. Ο Κώδικας Δεοντολογίας παραθέτει τις κατευθυντήριες γραμμές και δεν είναι εξαντλητικός, καθώς πολλές από τις εταιρείες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ θεσπίζουν και εφαρμόζουν πολιτικές και εξειδικευμένες διαδικασίες για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις τους, σύμφωνα πάντα με τις αρχές και κανόνες του παρόντος Κώδικα. Είναι αναγκαίο ο καθένας μας να έχει κατανοήσει με σαφήνεια ποια απαιτείται να είναι η ενδεδειγμένη ηθικά επιχειρηματική συμπεριφορά, καθώς και ποιες θα είναι οι συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. 2. Η Κουλτούρα Μας 2.1 Οι Αξίες Μας Εντιμότητα Ακεραιότητα Ενεργούμε με εντιμότητα και ακεραιότητα σε όλες τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές μας σχέσεις προασπίζοντας το συμφέρον του Ομίλου πέρα από κάθε προσωπικό όφελος. Προάγουμε τη διαφάνεια και την ανοικτή επικοινωνία για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε βασιζόμενοι στις εξειδικευμένες γνώσεις μας και την πολυετή εμπειρία μας. Εμπιστευτικότητα Δεσμευόμαστε για την ορθή χρήση και προστασία των πληροφοριών που αφορούν στις εταιρείες, τους πελάτες, συνεργάτες, επενδυτές και υπαλλήλους μας. Δεν προβαίνουμε σε οποιασδήποτε μορφής γνωστοποίηση πληροφοριών χωρίς να έχουμε το αντίστοιχο έννομο ή επαγγελματικό δικαίωμα. Ιούλιος 2016 (5) / (24)

6 Ισότητα Σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και προωθούμε τις ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο. Αντικειμενικότητα Συμπεριφερόμαστε με αντικειμενικότητα στους ανθρώπους μας, μην επιτρέποντας προκαταλήψεις, συγκρούσεις συμφερόντων και επηρεασμό της επαγγελματικής μας κρίσης από τρίτους. Εκτιμούμε την ευελιξία, την καινοτομία και το επιχειρηματικό πνεύμα και αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα των απόψεων τις οποίες χρησιμοποιούμε με εποικοδομητικό και επαγγελματικό τρόπο. Δίκαιες Επαγγελματικές Τακτικές Δεν ανταγωνιζόμαστε με αθέμιτους τρόπους, σεβόμαστε τους ανταγωνιστές μας και εφαρμόζουμε δίκαιες επαγγελματικές τακτικές. Δημιουργικότητα Προάγουμε την δημιουργικότητα και καινοτομία σε κάθε μας δραστηριότητα. Ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη νέων λύσεων και ιδεών που προσδίδουν αξία και βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών μας. Υπευθυνότητα Ενεργούμε υπεύθυνα με βάση τις κοινές μας αξίες και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες των αποφάσεων και συμπεριφορών μας. Σεβασμός στην Κοινωνία και το Περιβάλλον Αναγνωρίζουμε την περιβαλλοντική μας ευθύνη και ενεργούμε με τρόπους που μειώνουν τις επιπτώσεις που έχουν οι δραστηριότητές μας στο περιβάλλον. Σεβόμαστε την κοινωνία, δεν προβαίνουμε σε ενέργειες που θα μπορούσαν να τη βλάψουν και υποστηρίζουμε την προσφορά στις κοινότητες στις οποίες λειτουργούμε. 2.2 Οι Ευθύνες Μας Αναγνωρίζουμε ότι έναντι: Των Μετόχων και των επενδυτών μας έχουμε την ευθύνη να προστατεύουμε την επένδυσή τους, Των πελατών μας, έχουμε την ευθύνη να διαθέτουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, Των εργαζομένων μας, έχουμε την ευθύνη να σεβόμαστε τα δικαιώματά τους, να τους αμείβουμε με δίκαιους και ανταγωνιστικούς όρους και να τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στη διαδικασία σχεδιασμού και ελέγχου της εργασίας τους, Των συνεργατών και προμηθευτών μας, έχουμε την ευθύνη να επιδιώκουμε αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, Ιούλιος 2016 (6) / (24)

7 Της κοινωνίας, έχουμε την ευθύνη να αναπτύσσουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα σεβόμενοι τον νόμο και τον ρόλο μας ως μέλη του κοινωνικού συνόλου, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και σεβόμενη τους κανόνες Υγιεινής, Ασφάλειας & Προστασίας του Περιβάλλοντος. Οι Διευθυντές και οι προϊστάμενοι του Ομίλου έχουν αυξημένες υποχρεώσεις σχετικά με την τήρηση του παρόντος Κώδικα και συγκεκριμένα θα πρέπει να: Επιδεικνύουν ήθος και να συμπεριφέρονται στο πλαίσιο αρχών επιχειρηματικής ηθικής, Καλλιεργούν περιβάλλον ειλικρίνειας και διαφάνειας όπου οι εργαζόμενοι θα αισθάνονται άνετα να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν και να αναφέρουν πιθανά ζητήματα συμμόρφωσης, Ενεργούν άμεσα σε ενστάσεις και επισημάνσεις εργαζομένων για φαινόμενα παραβιάσεων ή να ανταποκρίνονται άμεσα όταν ζητείται καθοδήγηση, Διασφαλίζουν την συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων σε θέματα δεοντολογίας, Δέχονται και απαντούν σε ερωτήματα των υπαλλήλων σχετικά με τις αρχές του Κώδικα αλλά και τις αξίες, τις πολιτικές και τις διαδικασίες του Ομίλου. 2.3 Συμμόρφωση με τη Νομοθεσία Βασική αρχή μας είναι η συμμόρφωση με τους νόμους και τους κανονισμούς σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και να τηρούμε το νόμο κατά την άσκηση των καθηκόντων μας. Δεν νοείται άγνοια νόμου και ειδικά απαιτείται να είμαστε ενήμεροι για τα θέματα που σχετίζονται με τη διεκπεραίωση των εργασιών μας. Οφείλουμε να απευθυνόμαστε στον Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Τομέα ή/και στον Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου καθώς και στη Νομική Υπηρεσία σε περίπτωση που χρειαστούμε οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με το νομοθετικό ή κανονιστικό πλαίσιο. 3. Οι Σχέσεις Μας με Τρίτους 3.1 Οι Σχέσεις Μας με Μετόχους και Επενδυτές Μέσω των αρμόδιων οργάνων διασφαλίζουμε την παροχή κάθε αναγκαίας πληροφορίας και συνδρομής σχετικά με τη νόμιμη άσκηση των δικαιωμάτων των Μετόχων όλων των εταιριών του Ομίλου. Επίσης διασφαλίζουμε την αποτελεσματική και έγκαιρη επικοινωνία και πληροφόρηση των οικονομικών αναλυτών και των θεσμικών και μη επενδυτών. Οι θεσμοθετημένοι μηχανισμοί ελέγχου και οι διαδικασίες μας διαφυλάσσουν τη διαφάνεια και ακεραιότητα έναντι των Μετόχων μας και των επενδυτών και ενισχύουν την ακλόνητη εμπιστοσύνη αυτών έναντι του Ομίλου. Ιούλιος 2016 (7) / (24)

8 3.2 Οι Σχέσεις Μας με Συνεργάτες και Προμηθευτές Οφείλουμε να: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Εφαρμόζουμε κατάλληλες διαδικασίες και ελέγχους κατά την επιλογή ενός συνεργάτη, προμηθευτή ή υπεργολάβου ώστε να διαμορφώσουμε άποψη για την ακεραιότητα, την ποιότητα, την καταλληλότητα και την αξιοπιστία του και να διασφαλίσουμε ότι αυτός έχει την τεχνογνωσία, ικανότητα, αξιοπιστία και την απαιτούμενη άδεια να εκτελεί τις ανατιθέμενες δραστηριότητες με επάρκεια και επαγγελματισμό. Παρέχουμε την απαραίτητη πληροφόρηση αναφορικά με τον Κώδικα προτού προβούμε σε σχετική σύναψη σύμβασης. Η ενημέρωση αυτή περιλαμβάνει επαρκείς λεπτομέρειες, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε συνεργάτη ο οποίος λαμβάνει γνώση ότι ο Κώδικας βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα μας και συμφωνεί να συμμορφώνεται με τις αρχές της επιχειρηματικής ηθικής και συμπεριφοράς που υιοθετούμε ως Όμιλος. Διασφαλίζουμε ότι όλες οι συμφωνίες με τους προμηθευτές, τους συνεργάτες και τρίτους γίνονται γραπτώς και προσδιορίζονται επ ακριβώς τα παρεχόμενα αγαθά και υπηρεσίες καθώς και οι αμοιβές που πρέπει να καταβληθούν. Οι συμφωνίες αυτές πρέπει να είναι σύμφωνες με τη λογική του ανταγωνισμού και της αγοράς καθώς και όπως καθορίζει η ισχύουσα νομοθεσία και οι εσωτερικές διαδικασίες της κάθε εταιρικής μονάδας, υπό συνθήκες διαφάνειας και αμεροληψίας. Ερώτηση: Πληροφορήθηκα ότι διεξάγεται έρευνα σε βάρος ενός προμηθευτή για εκμετάλλευση παιδικής εργασίας. Τι πρέπει να κάνω; Απάντηση: Η εκμετάλλευση παιδικής εργασίας παραβιάζει τις αξίες μας σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απαγόρευση της παιδικής εργασίας. Θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά τον προϊστάμενό σας. 3.3 Οι Σχέσεις Μας με Πελάτες Εντιμότητα & Ακεραιότητα Εφαρμόζουμε βέλτιστες πρακτικές και πρότυπα ηθικής και επαγγελματικής συμπεριφοράς σε όλες τις σχέσεις μας με τους πελάτες: Ενεργούμε με βάση τα υψηλότερα επίπεδα επαγγελματικής ακεραιότητας, εντιμότητας και συνέπειας σε όλες τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές μας σχέσεις, Θέτουμε σε προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών μας, Προσπαθούμε για τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών μας, Επιδεικνύουμε προθυμία και ευγένεια κατά την επικοινωνία με τους πελάτες μας. Ιούλιος 2016 (8) / (24)

9 Αμοιβαίος σεβασμός Χτίζουμε πάνω στον αμοιβαίο σεβασμό με τους πελάτες μας: Επιδιώκουμε την ουσιαστική και ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους προσφέροντας βοήθεια όπου είναι αναγκαίο, Αποσκοπούμε στην βέλτιστη συνεργασία και ποιοτική παροχή υπηρεσιών, βασιζόμενοι στις εξειδικευμένες γνώσεις μας και την πολυετή εμπειρία μας. 4. Οι Σχέσεις Μας με Συναδέλφους και Εργαζόμενους 4.1 Γενικές Αρχές Σεβασμός προς τους συναδέλφους Οφείλουμε να: Χρήση ουσιών Προάγουμε τον σεβασμό, την εντιμότητα και την ευθύτητα ανάμεσά μας, Ενθαρρύνουμε και εκτιμάμε τη διαφορετικότητα, τις διαφορετικές απόψεις και εμπειρίες, υποστηρίζοντας την ειλικρινή και αμφίδρομη επικοινωνία και επιδεικνύοντας πνεύμα προσαρμογής, διαλλακτικότητας και συμβιβαστικότητας, Αναπτύσσουμε σχέσεις που διέπονται από κατανόηση και εμπιστοσύνη, αποδεικνύοντας έμπρακτα τον αμοιβαίο σεβασμό και σεβόμενοι την ιεραρχία, Ενθαρρύνουμε την καλόπιστη κριτική που στοχεύει στην προσωπική βελτίωση και στην βελτίωση της απόδοσης. Δεν καταναλώνουμε ναρκωτικές ουσίες καθώς επίσης και αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια της εργασίας μας. Υγιεινή και Ασφάλεια Οι κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων στους χώρους εργασίας είναι απαίτηση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η μέριμνα για την υγεία και ασφάλεια του συνόλου του ανθρωπίνου δυναμικού αποτελεί βασικό μέρος της ευρύτερης επιχειρηματικής πολιτικής και φιλοσοφίας μας. Παρακολουθούμε και ελέγχουμε τους σχετικούς κινδύνους και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα κατά των ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών στους χώρους εργασίας και στα εργοτάξια. Σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου εφαρμόζουμε Πιστοποιημένα Συστήματα Διαχείρισης της Υγείας και Ασφάλειας με βάση την προδιαγραφή OHSAS 18001, με σκοπό την ενιαία και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Διαθέτουμε τεχνικούς ασφαλείας και ιατρούς εργασίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, αυτοκίνητα πρώτων βοηθειών και μεταφοράς ασθενών ή τραυματιών και συνεργασία με νοσοκομεία στις περιφέρειες όπου υπάρχουν δραστηριότητες και κυρίως εργοτάξια. Ιούλιος 2016 (9) / (24)

10 Μεταξύ άλλων, οφείλουμε να διασφαλίζουμε: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Την συνεπή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας καθώς και την διαρκή επιμόρφωση και εκπαίδευσή μας στην εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων, Την καταλληλότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων και της τεχνολογικής υποδομής, Την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων σε περίπτωση έκτακτων αναγκών και την πληροφόρηση των εργαζομένων για τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, Την ετοιμότητα ως προς την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ατυχήματος, Τη σωστή αποθήκευση και χρήση εύφλεκτων και επικίνδυνων ουσιών, αερίων κ.λπ., για την αποφυγή ατυχημάτων, Κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού για τους κανόνες ασφάλειας κατά τη χρήση μηχανημάτων κ.λπ., Σωστή και απλή σήμανση όλων των εργασιακών χώρων και την εφαρμογή κανόνων για την αποφυγή επικίνδυνων συνθηκών εργασίας. Ερώτηση: Έχω παρατηρήσει ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφαλείας στο εργοτάξιο όπου εργάζομαι. Τι να κάνω; Απάντηση: Όλοι οι εργαζόμενοι καθώς και συνεργάτες του Ομίλου οφείλουν να γνωρίζουν τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας και να αναφέρουν τυχόν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στον προϊστάμενό τους, στον τεχνικό ασφάλειας, ή στον Υπεύθυνο Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Καταναγκαστική και παιδική εργασία Δεν χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε μορφή καταναγκαστικής και παιδικής εργασίας. Παιδική εργασία καθορίζεται ως η πρόσληψη οποιουδήποτε ατόμου ηλικίας κατώτερης από την ελάχιστη επιτρεπόμενη από την νομοθεσία των χωρών που δραστηριοποιούμαστε. 4.2 Πολιτική ίσων ευκαιριών Καλλιεργούμε ένα εταιρικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την αρχή της ισότητας και τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων καθώς επίσης και το σεβασμό στην διαφορετικότητα είτε ορατή, βάσει της ηλικίας, του φύλου, του γένους, της εθνικότητας και των σωματικών ικανοτήτων, είτε μη ορατή, βάσει της κουλτούρας, της θρησκείας, της οικογενειακή κατάστασης, της εμπειρίας και των απόψεων, των παραπάνω ενδεικτικώς αναφερομένων. Συμπεριφερόμαστε με ισότιμο και δίκαιο τρόπο σε όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους και σε όσους αναζητούν εργασία στον Όμιλο, διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρείς ανάπτυξης και εξέλιξης. Δεν ανεχόμαστε καμία μορφή διακρίσεων ή παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και ως εκ τούτου οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε με την κείμενη νομοθεσία για την παροχή ίσων ευκαιριών στην απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με φαινόμενα διάκρισης, παρενόχλησης και προσβλητικής αντιμετώπισης. Ιούλιος 2016 (10) / (24)

11 4.3 Αξιολόγηση Παρέχουμε ευκαιρίες ανάπτυξης ανάλογα με την απόδοση, τις ικανότητες και τις δεξιότητες του εκάστοτε εργαζομένου. Αξιολογούμε την απόδοση των υφισταμένων μας με σκοπό να τους παρέχουμε την κατάλληλη καθοδήγηση και να καλλιεργήσουμε τις επαγγελματικές τους δεξιότητες. Οι διαδικασίες επιλογής, πρόσληψης και εκπαίδευσης των εργαζομένων γίνεται βάσει κριτηρίων που σχετίζονται με: τα προσόντα και την αποτελεσματικότητα, την εμπειρία και τις γνώσεις, το ενδιαφέρον και την δημιουργικότητα, άλλα κριτήρια που σχετίζονται με το εκάστοτε αντικείμενο εργασίας. 4.4 Παρενόχληση στον χώρο εργασίας Ως παρενόχληση νοείται οποιαδήποτε συμπεριφορά η οποία δύναται να είναι προσβλητική, επιθετική, να παραβιάζει ή να διαταράσσει την ευαισθησία και αξιοπρέπεια ή/και να απομονώνει τον εργαζόμενο. Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης και δεν αποδεχόμαστε συμπεριφορές που συνιστούν παρενόχληση, οι οποίες προσβάλλουν την προσωπικότητα και την ατομική ακεραιότητα του θύματος ή/και δημιουργούν περιβάλλον εκφοβισμού, εχθρικότητας ή εξευτελισμού για το θύμα (π.χ. σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, λεκτική ή άλλη μορφή παρενόχλησης). ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ερώτηση: Ένας συνάδελφος στέλνει με υποτιμητικά σχόλια για ορισμένες εθνικότητες για τα οποία κανένας δεν έχει δείξει ενόχληση και δεν τα έχει αναφέρει. Τι μπορώ να κάνω; Απάντηση: Η αποστολή υποτιμητικών σχολίων παραβιάζει τις αξίες μας σχετικά με την απαγόρευση κάθε μορφής διακρίσεων. Θα πρέπει να ενημερώσετε τον προϊστάμενό σας. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ερώτηση: Κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού, ένας συνάδελφος μου ζήτησε επανειλημμένα να βγούμε για ποτό και έκανε σχόλια για την εμφάνισή μου. Ενώ του ζήτησα ευγενικά να σταματήσει, εκείνος επέμεινε. Πώς μπορώ να χειριστώ την συγκεκριμένη συμπεριφορά του; Απάντηση: Αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν είναι ανεκτή από τον Όμιλο, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις που συνδέονται με την εργασία, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών ταξιδιών. Πρέπει να ενημερώσετε τον συνάδελφό σας ότι τέτοιες ενέργειες είναι ανάρμοστες και ότι θα πρέπει να σταματήσει. Σε περίπτωση που οι ενέργειές του συνεχιστούν, θα πρέπει να αναφέρετε το πρόβλημα στον Υπεύθυνο Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Ιούλιος 2016 (11) / (24)

12 4.5 Δημοσιοποίηση Πληροφοριών και Εταιρική Εικόνα Η εικόνα του Ομίλου συνδέεται άμεσα με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει ο καθένας από εμάς. Συνεπώς, οφείλουμε να ενεργούμε προς το βέλτιστο συμφέρον του Ομίλου και να εκφραζόμαστε με συνέπεια ως προς τις αξίες μας στην καθημερινή επαγγελματική μας συμπεριφορά. Στο πλαίσιο αυτό, δεν δημοσιοποιούμε πληροφορίες είτε προφορικώς είτε γραπτώς για λογαριασμό του Ομίλου και των Εταιρειών του, εκτός εάν έχουμε λάβει προηγούμενη εξουσιοδότηση προς τούτο. Επιπλέον, δεν εκφραζόμαστε για ζητήματα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητάς μας. Δεν χρησιμοποιούμε έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα που φέρουν το λογότυπο του Ομίλου και των Εταιρειών του για να γνωστοποιήσουμε προσωπικές απόψεις ή δραστηριότητες. Επίσης, πληροφορίες που αφορούν στον Όμιλό μας πρέπει να παρέχονται με ειλικρινή και συνεπή τρόπο μόνο από όσους κατέχουν τη σχετική αρμοδιότητα και τηρώντας αυστηρά τις πολιτικές του Ομίλου. Μη εξουσιοδοτημένη δημοσιοποίηση πληροφοριών ενδέχεται να βλάψει το κύρος, την αξιοπιστία και την εικόνα του Ομίλου μας. Μόνο εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι του Ομίλου, εντεταλμένοι να επικοινωνούν και να παρέχουν στοιχεία και πληροφορίες για τον Όμιλο στο ευρύ κοινό, στους επενδυτές, αναλυτές, χρηματοδότες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δύνανται να προβαίνουν σε δηλώσεις ή να παρέχουν στοιχεία και πληροφορίες. Στο πλαίσιο αυτό δεν παρέχουμε οποιεσδήποτε εταιρικές πληροφορίες ή ειδήσεις που δεν είναι διαθέσιμες δημοσίως. Οποιαδήποτε ερώτηση υποβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης ή λοιπούς τρίτους θα πρέπει για να απαντηθεί να δρομολογείται στο άτομο που είναι επιφορτισμένο με το σχετικό ρόλο. Σε περίπτωση που έχει ζητηθεί η συνεργασία με δικαστικές αρχές, τότε συνεργαζόμαστε πλήρως και πάντα σε συνεννόηση και με τη συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας της εταιρείας που εργαζόμαστε. Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Οφείλουμε να τηρούμε τις παρακάτω αρχές αναφορικά με την χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη διατύπωση απόψεων και προσωπικών πεποιθήσεων και να μην δημιουργούμε καθ οιονδήποτε τρόπο την εντύπωση ότι αυτές αποτελούν απόψεις του Ομίλου ή συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτόν. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο τρόπος που παρουσιάζουμε τον εαυτό μας, δεν αντανακλά μόνο τη δική μας εικόνα αλλά και αυτή του Ομίλου. Δεν επιτρέπεται να παραδίδουμε και να δημοσιεύουμε πληροφορίες και ιδίως εμπιστευτικά ή εμπορικά μυστικά που αφορούν στον Όμιλο και τα οποία γνωρίζουμε λόγω της απασχόλησής μας. Επίσης, δεν διενεργούμε μη εξουσιοδοτημένες συζητήσεις σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ή με εσωτερικές διαδικασίες του Ομίλου μας. Δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουμε προσβλητικό περιεχόμενο καθώς επίσης και ανάρμοστα σχόλια για τον Όμιλο ή τους συναδέλφους μας. Ιούλιος 2016 (12) / (24)

13 Οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε με τις σχετικές πολιτικές του Ομίλου μας και να αναφέρουμε περιστατικά που υπέπεσαν στην αντίληψή μας σχετικά με την παραβίασή τους στον Υπεύθυνο Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Δημόσιες Ομιλίες και Ενυπόγραφες Δημοσιεύσεις Ενημερώνουμε και λαμβάνουμε έγκριση από την Διοίκηση 2 : πριν τη συμμετοχή μας ως ομιλητές σε οποιαδήποτε παρουσίαση στην οποία θα παρευρεθούμε ως εκπρόσωποι του Ομίλου προκειμένου να λάβουμε βοηθητικό υλικό και, αν χρειάζεται, σχετική καθοδήγηση, πριν τη δημοσιοποίηση οποιουδήποτε ενυπόγραφου μηνύματος ή δελτίου τύπου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι το κείμενο δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με την στρατηγική κατεύθυνση του Ομίλου και δεν εκθέτει την φήμη του σε κίνδυνο. Ο εκάστοτε αρμόδιος που θα μας παραχωρήσει τη σχετική έγκριση θα πρέπει να είναι γνώστης και να έχει εικόνα της κατάστασης και των όσων πρόκειται να συζητηθούν, Αποφεύγουμε να εκφράζουμε απόψεις ή να απαντούμε σε ερωτήματα όταν δεν εμπίπτουν στον τομέα της εξειδίκευσής μας. Διαχείριση Κρίσεων Οφείλουμε να διαθέτουμε διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων ώστε να μειώνονται οι αρνητικές επιπτώσεις από κάποια ενδεχόμενη κρίση. Ενδεικτικά θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που να διασφαλίζουν: Συνεπή επικοινωνιακά μηνύματα προς όλους τους εμπλεκόμενους, Λήψη κατάλληλων μέτρων ώστε να ελαχιστοποιείται/αποτρέπεται η επικοινωνία μη εξουσιοδοτημένων υπαλλήλων με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Έγκαιρη και σαφή απάντηση σε αιτήματα των ενδιαφερόμενων μερών εφόσον απαιτείται. 5. Θέματα Κανονιστικής Συμμόρφωσης 5.1 Σύγκρουση Συμφερόντων Ορισμός της σύγκρουσης συμφερόντων Σύγκρουση συμφερόντων προκύπτει όταν ένας εργαζόμενος κληθεί εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα (οικονομικά ή/και άλλα), ή τα συμφέροντα προσώπου (φυσικού ή νομικού) συνδεομένου άμεσα ή έμμεσα με αυτόν με σχέση ελέγχου, κατά τρόπο που ανταγωνίζεται τα συμφέροντα του Ομίλου. Είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργούμε προασπίζοντας το συμφέρον του Ομίλου μας καθώς και να αποφεύγουμε αλλά και να εντοπίζουμε συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε 2 Ως Διοίκηση νοούνται οι επικεφαλής των Τομέων Δραστηριότητας (Business Units). Ιούλιος 2016 (13) / (24)

14 οποιασδήποτε μορφής σύγκρουση συμφερόντων. Εφαρμόζουμε την παρούσα πολιτική σύγκρουσης συμφερόντων και μεριμνούμε ώστε να συμμορφώνονται και εκείνοι που ενεργούν για λογαριασμό μας. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Σύγκρουση συμφερόντων μπορεί ενδεικτικά να προκύψει σε περιπτώσεις, όπου: Ένας εργαζόμενος, ή κάποιος με άμεση σχέση με τον εργαζόμενο, έχει συμφέρον σε εταιρεία με την οποία συναλλάσσεται ο Όμιλος, Ένας εργαζόμενος, ή κάποιος με άμεση σχέση με τον εργαζόμενο, απολαμβάνει αδόκιμων προσωπικών προνομίων ως αποτέλεσμα της θέσης που κατέχει στον Όμιλο, Τρίτος (συνεργάτης ή σύμβουλος) ζητεί από εργαζόμενο του Ομίλου να χρησιμοποιήσει ή να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες σχετικές με τον Όμιλο. Γενικές Αρχές Αποφεύγουμε οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων, ακόμα και την εντύπωση δημιουργίας σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στον Όμιλο και να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του. Διεξάγουμε τις προσωπικές και τις υπόλοιπες δραστηριότητες που έχουμε εκτός Ομίλου με τρόπο που να μην έρχεται σε σύγκρουση ή να δημιουργεί την εντύπωση ότι έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του Ομίλου μας. Σε περίπτωση που υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, το αναφέρουμε εγκαίρως στον άμεσο προϊστάμενό μας ή στον Υπεύθυνο Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Γνωστοποιούμε στον άμεσο προϊστάμενό μας ή στον Υπεύθυνο Κανονιστικής Συμμόρφωσης: Υφιστάμενες καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων, Οποιαδήποτε σχέση ή σημαντικό οικονομικό συμφέρον έχουμε με πρόσωπα ή εταιρείες με τις οποίες ο Όμιλος συνεργάζεται και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση συμφερόντων, Άλλες καταστάσεις οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν σύγκρουση συμφερόντων. Επίσης, γνωστοποιούμε κάθε κατάσταση όπου ένας στενός συγγενής μας εργάζεται ή παρέχει υπηρεσίες ή έχει σημαντικό οικονομικό συμφέρον σε ανταγωνιστή, προμηθευτή, πελάτη ή άλλες επιχειρήσεις με τις οποίες ο Όμιλός μας έχει σημαντικές συναλλαγές. Εάν εκτελούμε καθήκοντα διοικητικού χαρακτήρα στον Όμιλο υποχρεούμαστε να ενημερώνουμε τον Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου, σε όλες τις περιπτώσεις όπου τυχόν επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες, συμφωνίες ή συνεργασίες μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις μεταξύ των δικών μας συμφερόντων και των συμφερόντων του Ομίλου. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στα οποία επιτρέπεται να συμμετάσχουν για λογαριασμό δικό τους ή για λογαριασμό τρίτων σε εταιρείες που επιδιώκουν παρόμοιους σκοπούς με τον Όμιλό μας με την επιφύλαξη των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας. Ιούλιος 2016 (14) / (24)

15 Οι συγκρούσεις συμφερόντων μπορεί να προκύψουν σε πολλές καταστάσεις και είναι αδύνατον να καλυφθούν όλες στον Κώδικα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, οφείλουμε να ενημερώνουμε αμέσως τον προϊστάμενό μας ή/και τον Υπεύθυνο Κανονιστικής Συμμόρφωσης προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη λύση. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ερώτηση: Θα πρέπει να επιλέξω ένα προμηθευτή για τον Όμιλο. Ένας από τους προμηθευτές που εξετάζω είναι μια εταιρεία που ανήκει σε συγγενή μας. Τι να κάνω; Απάντηση: Η συγγένειά σας με τον ιδιοκτήτη ενδιαφερόμενου προμηθευτή συγκρούεται, ή τουλάχιστον φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση, με την ευθύνη σας να επιλέξετε αντικειμενικά τον πιο κατάλληλο προμηθευτή για τον Όμιλο. Θα πρέπει να γνωστοποιήσετε το γεγονός αυτό και να συμβουλευτείτε τον Διευθυντή σας και τον Υπεύθυνο Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Δεν θα πρέπει να συμμετάσχετε στη διαδικασία επιλογής. 5.2 Δωροδοκία & Διαφθορά Ορισμός της δωροδοκίας Η δωροδοκία συνίσταται στην απαίτηση, λήψη, προσφορά, υπόσχεση ή παροχή χρημάτων ή άλλου μη οφειλόμενου και αθέμιτου ωφελήματος από ή προς εργαζόμενο εταιρείας ή σε Δημόσιο Λειτουργό προκειμένου να εξασφαλιστεί εμπορικό ή προσωπικό πλεονέκτημα. Ο όρος «ωφέλημα» μπορεί ενδεικτικά να περιλαμβάνει ψυχαγωγία και δώρα. Η δωροδοκία συνιστά προδοσία της εταιρικής πίστης κατά την οποία η ζημιά που προκαλείται είναι κατά κανόνα μεγαλύτερη από την υλική αξία της συγκεκριμένης δωροδοκίας. Η δωροδοκία διακρίνεται σε ενεργητική και παθητική. Παθητική δωροδοκία: υπάλληλος, ο οποίος, κατά παράβαση των καθηκόντων του, ζητεί ή λαμβάνει, άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτου, για τον εαυτό του ή για τρίτο, πάσης φύσεως αθέμιτα ωφελήματα, για ενέργεια ή παράλειψή του, που ανάγεται στα καθήκοντά του ή αντίκειται σε αυτά. Ενεργητική δωροδοκία: κάποιος που υπόσχεται ή παρέχει σε υπάλληλο, άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτου, οποιασδήποτε φύσης αθέμιτα ωφελήματα, για ενέργεια ή παράλειψή του, που ανάγεται στα καθήκοντα του ή αντίκειται σε αυτά. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ Παραχώρηση σημαντικού δώρου σε έναν Δημόσιο Λειτουργό προκειμένου να ληφθεί ευνοϊκή εμπορική ή φορολογική μεταχείριση, Παροχή χρηματικού ποσού σε Δημόσιο Λειτουργό με αντάλλαγμα τη χορήγηση κάποιας άδειας ή ρυθμιστικής έγκρισης, Ο Διευθυντής Προμηθειών λαμβάνει σημαντικής αξίας δώρο από προμηθευτή σε αντάλλαγμα των χειρισμών που έκανε για την ανάθεση της σύμβασης σε αυτόν. Απαγορεύεται ρητά να προσφέρουμε ή να υποσχόμαστε ή να παρέχουμε οποιοδήποτε χρηματικό ή άλλο όφελος σε Δημόσιο Λειτουργό ή άλλο Δημόσιο φορέα ή/και τρίτο, καθώς και να ζητούμε ή λαμβάνουμε τέτοιο όφελος, με σκοπό την εξασφάλιση και διατήρηση Ιούλιος 2016 (15) / (24)

16 εμπορικής συναλλαγής την εξασφάλιση εμπορικού πλεονεκτήματος ή προνομιακής μεταχείρισης. Η απαγόρευση ισχύει και για όλα τα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό μας. Η διάπραξη του αδικήματος της δωροδοκίας κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, ενδέχεται να επιφέρει αστική και ποινική ευθύνη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και την λύση της σχέσης εργασίας μας με τον Όμιλο. Οφείλουμε να αναφέρουμε στον αρμόδιο Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Τομέα και τον Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου όλα τα περιστατικά ενδεχόμενης δωροδοκίας ή καταστάσεις που θα μπορούσαν να εκθέσουν τον Όμιλο στον κίνδυνο της δωροδοκίας. Πληρωμές διευκόλυνσης Δεν πραγματοποιούμε οποιασδήποτε μορφής πληρωμή διευκόλυνσης, ακόμη και αν αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε εμπορικές καθυστερήσεις, όπως για παράδειγμα πληρωμή μικρού ποσού προκειμένου να διεκπεραιωθεί ταχύτερα αίτηση του Ομίλου σε Δημόσια Αρχή. Εάν μας ζητηθεί η καταβολή πληρωμής διευκόλυνσης, ή υπάρχουν οποιεσδήποτε υποψίες, ανησυχίες ή απορίες σχετικά με πληρωμή, το αναφέρουμε στον άμεσο προϊστάμενό μας. Αν κριθεί απαραίτητο, ο Υπεύθυνος Κανονιστικής Συμμόρφωσης θα πρέπει να ενημερωθεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να αντιμετωπισθεί η κατάσταση αναλόγως της κάθε περίπτωσης. Σχέσεις με Δημόσιους Λειτουργούς και ρυθμιστικούς Οργανισμούς Λαμβάνοντας υπόψη τον διεθνή και διαφοροποιημένο χαρακτήρα του, ο Όμιλός μας υπόκειται σε πολλούς και διαφορετικούς εθνικούς και τοπικούς Νόμους και Κανονισμούς. Οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε με όλες τις νομικές και συμβατικές υποχρεώσεις που επιβάλλονται από κυβερνήσεις και ρυθμιστικούς οργανισμούς στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Όποιος έρχεται σε επαφή με Δημόσιους Λειτουργούς και διαπραγματεύεται συμφωνίες είναι υπεύθυνος για τη γνώση και τη συμμόρφωση με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Οι επαφές και σχέσεις μας με Δημόσιους Λειτουργούς δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τη φήμη και την ακεραιότητα του Ομίλου μας. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε καταστάσεις που μπορεί να θεωρηθούν ως δωροδοκία εκ μέρους του Ομίλου. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ερώτηση: Ο προϊστάμενος υπηρεσίας του Δήμου στον οποίο δραστηριοποιείται εταιρεία του Ομίλου ζητεί την καταβολή χρηματικού ποσού προκειμένου να προωθήσει τα αιτήματα του Ομίλου. Τι να κάνω; Απάντηση: Σύμφωνα με την Πολιτική του Ομίλου δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση τέτοιας πληρωμής. Θα πρέπει να αναφέρετε αμέσως το περιστατικό στον Υπεύθυνο Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Πολιτικές Διεργασίες Λειτουργούμε με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο μέσα στο πλαίσιο του νόμου, επιδιώκοντας την επίτευξη των επιχειρηματικών μας στόχων. Σεβόμαστε την ενεργό συμμετοχή των Ιούλιος 2016 (16) / (24)

17 συναδέλφων μας σε πολιτικές διεργασίες και την ενασχόλησή τους με θέματα δημόσιου συμφέροντος. Ωστόσο, οφείλουμε να ασκούμε οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά στην ενεργό ανάμειξή μας στην πολιτική εκτός του πλαισίου της εργασίας μας και να κάνουμε σαφές ότι οι πολιτικές μας ενέργειες αφορούν προσωπικές πεποιθήσεις και δεν συνδέονται με τον Όμιλο. Ο Όμιλος δεν παίρνει θέσεις υπέρ ή κατά οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος ή οργάνωσης ή εκπροσώπων αυτών. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ερώτηση: Πρόκειται να παρευρεθώ σε ομιλία υποψηφίου κάποιου πολιτικού κόμματος. Τι πρέπει να προσέχω; Απάντηση: Στην περίπτωση αυτή δεν επιτρέπεται να συνδέσετε με τον Όμιλο την προσωπική πολιτική σας δραστηριότητα (π.χ. χρήση ρουχισμού που φέρει το λογότυπο οποιασδήποτε εταιρείας του Ομίλου, αναφορά στο όνομα οποιασδήποτε εταιρείας του Ομίλου, κ.λπ.). Δωρεές σε Κόμματα Δεν παρέχουμε οικονομική ενίσχυση σε πολιτικά κόμματα και οργανώσεις ή εκπροσώπους τους. Δωρεές και χορηγίες σε Οργανισμούς Ως μέρος της δέσμευσής μας στην κοινωνία, μπορεί σαν Όμιλος να υποστηρίξουμε τις τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις ή να προχωρήσουμε σε παροχή χορηγίας, για παράδειγμα, σε αθλητικές, πολιτιστικές ή εκπαιδευτικές εκδηλώσεις ή δράσεις. Οι δωρεές και χορηγίες μπορεί να είναι αμφισβητήσιμες αν θεωρηθούν από άλλους ότι επιδιώκουν την απόκτηση κάποιου αθέμιτου πλεονεκτήματος. Έτσι, οποιαδήποτε δωρεά ή χορηγία πρέπει να είναι διαφανής και να τεκμηριώνεται κατάλληλα. Ως Όμιλος, προσφέρουμε δωρεές ή χορηγίες μόνο σε αναγνωρισμένους οργανισμούς και κατόπιν σχετικής έρευνας και αξιολόγησης, χωρίς να υπάρχει προσδοκία για απόκτηση επιχειρηματικού πλεονεκτήματος σε αντάλλαγμα. Δώρα, Έξοδα Φιλοξενίας και Ψυχαγωγίας Απαγορεύεται να παρέχουμε ή να λαμβάνουμε δώρα που αποσκοπούν, ή δίνουν την εντύπωση ότι αποσκοπούν, στην δημιουργία ή διατήρηση εμπορικού πλεονεκτήματος. Εντελώς ενδεικτικά, δεν επιτρέπεται να αποδεχόμαστε ή να προσφέρουμε: Χρηματικά δώρα ή ισοδύναμα (π.χ. δωροκάρτες, ταξιδιωτικές επιταγές, κ.λπ.), Οποιοδήποτε δώρο κατά τη περίοδο κατάθεσης προσφορών ή διαπραγμάτευσης συμβάσεων με φορείς του Δημοσίου ή άλλες εταιρείες, Ταξίδια (π.χ. πτήσεις σε θέσεις πρώτης κατηγορίας, κρουαζιέρες) ή διαμονή (π.χ. ξενοδοχείο πέντε αστέρων), Ψυχαγωγία που μπορεί να θεωρηθεί πολυτελής ή σημαντική από πλευράς κόστους (π.χ. εισιτήρια σε αποκλειστικές αθλητικές διοργανώσεις), Ιούλιος 2016 (17) / (24)

18 Κοσμήματα, έργα τέχνης και σχετικά αντικείμενα μεγάλης αξίας, Δώρα προσωπικού χαρακτήρα (π.χ. ρούχα, ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα σπιτιού). Δώρα μικρής αξίας στα πλαίσια της συνήθους επιχειρηματικής πρακτικής μπορούν να προσφέρονται ή να λαμβάνονται. Τα δώρα χαμηλής αξίας περιλαμβάνουν ενδεικτικά: Γεύματα σε λογικές τιμές, εφόσον η συχνότητα των γευμάτων με το ίδιο άτομο (-α) δεν είναι επαναλαμβανόμενη, Ψυχαγωγία που συνάδει με τη διεξαγωγή των επαγγελματικών σχέσεων (π.χ. αγώνα γκολφ, τακτικές θέσεις σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα), Αντικείμενα με το εμπορικό σήμα του Ομίλου μας, όπως μπλουζάκια, κούπες, USB, Μικρά αντικείμενα ή είδη που είναι αντιπροσωπευτικά της χώρας του προσωπικού ή του εκάστοτε συνεργάτη (π.χ. τοπικά τρόφιμα, ποτά, μικροαντικείμενα λαογραφικού χαρακτήρα). Εάν έχουμε αμφιβολία για το κατά πόσο επιτρέπεται να αποδεχθούμε ή να προσφέρουμε ένα δώρο, θα πρέπει να συζητηθεί με τον άμεσο προϊστάμενό μας ή/και τον Υπεύθυνο Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Εξαιρέσεις από τις παραπάνω αρχές πρέπει να εγκρίνονται γραπτώς από τον Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ερώτηση: Η προσφορά ενός δώρου σε επαγγελματικό εταίρο για το νέο έτος επιτρέπεται; Απάντηση: Η προσφορά ενός δώρου χαμηλής αξίας επιτρέπεται σε αυτή την περίπτωση καθώς αποτελεί μια κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες της εκάστοτε εταιρείας. 5.3 Απάτη Ορισμός της απάτης Απάτη είναι η πράξη ή παράλειψη προσώπου, το οποίο με σκοπό να αποκομίσει το ίδιο ή τρίτος παράνομο περιουσιακό όφελος, βλάπτει ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών ή την αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων. Η απάτη μπορεί να διαπραχθεί από ένα ή δύο ή περισσότερα άτομα και αφορά είτε εργαζομένους είτε εξωτερικούς συνεργάτες (πελάτες, προμηθευτές, υπεργολάβοι κ.λπ.). Το πρόσωπο που διαπράττει απάτη μπορεί να επιδιώξει άμεσο όφελος ή έμμεσα οφέλη όπως δύναμη, επιρροή, προαγωγή ή πριμοδοτήσεις σε βάρος του Ομίλου, των κερδών του, των υπόλοιπων εργαζομένων, των μετόχων, των προμηθευτών αλλά και των πελατών του. Δεν ανεχόμαστε οποιαδήποτε μορφή απάτης καθώς και πράξεις ή παραλήψεις που θα μπορούσαν να μας εκθέσουν στον κίνδυνο της απάτης. Οφείλουμε να αναφέρουμε στον Υπεύθυνο Κανονιστικής Συμμόρφωσης ή τον Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Τομέα και τον Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου Ιούλιος 2016 (18) / (24)

19 όλα τα περιστατικά ενδεχόμενης απάτης ή καταστάσεις που θα μπορούσαν να εκθέσουν τον Όμιλό μας στον κίνδυνο της απάτης. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ερώτηση: Το προηγούμενη τρίμηνο ο προϊστάμενός μου μου ζήτησε να καταχωρήσω για λογαριασμό του έξοδα, τα οποία δεν σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Ομίλου. Έκανα αυτό που μου ζητήθηκε αλλά πιστεύω ότι η πρακτική του προϊσταμένου μου δεν είναι σωστή. Απάντηση: Η καταχώριση εξόδων που αφορούν προσωπικά έξοδα μπορεί να θεωρηθεί απάτη. Θα πρέπει να αναφέρετε το περιστατικό στον Υπεύθυνο Κανονιστικής Συμμόρφωσης. 6. Χρήση Πληροφοριών και Δεδομένων 6.1 Εμπιστευτικότητα και προστασία δεδομένων Τηρούμε το απόρρητο κάθε εμπιστευτικής πληροφόρησης ως προς την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου. Ως εμπιστευτικές πληροφορίες χαρακτηρίζονται όλες οι μη δημόσιες οικονομικές, τεχνικές ή επιχειρηματικές πληροφορίες όπως είναι ενδεικτικά, οι διοικητικές διεργασίες και διαδικασίες, τα οργανωτικά θέματα, η τεχνογνωσία, τα επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά σχέδια, το κόστος, τα στοιχεία προσφορών για διαγωνισμούς, οι εργαζόμενοι, οι πελάτες και οι προμηθευτές. Παράλληλα, πρέπει να τηρούμε και την εμπιστευτικότητα των προσωπικών δεδομένων όλων των εργαζομένων καθώς και τα στοιχεία και τις πληροφορίες που τρίτοι μας εμπιστεύονται. Η χρήση ή η δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών απαγορεύεται, εκτός εάν υπάρχει σχετική έγκριση ή νομική υποχρέωση. Οι εμπιστευτικές πληροφορίες δημοσιοποιούνται μόνο εάν απαιτείται εκ του νόμου ή εγκρίνεται για λόγους επιχειρηματικούς. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ενημερώνουμε τον Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Τομέα ή τον Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου και το αρμόδιο νομικό τμήμα, προκειμένου να λάβουμε τη σχετική έγκριση για τη δημοσίευση. Κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο εκτός Ομίλου που λαμβάνει τέτοιες πληροφορίες, πρέπει να υπογράφει σύμβαση εμπιστευτικότητας (στις περιπτώσεις που αυτό είναι νομικά δυνατό). Όταν χρησιμοποιούμε πληροφοριακά συστήματα, πρέπει να επιδεικνύουμε ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα εμπιστευτικότητας όσον αφορά την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων ενώ απαγορεύεται η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή χειραγώγηση με χρήση κάθε τεχνικού διαθέσιμου μέσου. 6.2 Αθέμιτη χρήση προνομιακών πληροφοριών Εάν, λόγω της ιδιότητας μας, έχουμε πρόσβαση σε προνομιακές πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν την τιμή των μετοχών ή άλλων χρηματοοικονομικών μέσων οποιασδήποτε εισηγμένης σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά εταιρείας του Ομίλου μας, οφείλουμε να τηρούμε το απόρρητο αυτών των πληροφοριών. Αντιστοίχως, είμαστε υποχρεωμένοι να μην προβαίνουμε σε καμία συναλλαγή ως προς αυτές τις μετοχές, για λογαριασμό μας ή για λογαριασμό τρίτου, εκμεταλλευόμενοι τις προνομιακές πληροφορίες. Γενικά, πρέπει να Ιούλιος 2016 (19) / (24)

20 συμμορφωνόμαστε πλήρως με την ισχύουσα νομοθεσία περί αθέμιτης χρήσης προνομιακών πληροφοριών. 6.3 Κανόνες συναλλαγών μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου Οι συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου μας πραγματοποιούνται επί τη βάσει αντικειμενικών οικονομικών και επιχειρηματικών κριτηρίων, όπως καθορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, υπό συνθήκες διαφάνειας και αμεροληψίας (arm s length transaction) υπαγόμενες, κατά το νόμο, στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και γνωστοποιούνται στους μετόχους, τα αρμόδια όργανα του Ομίλου και στις αρμόδιες αρχές στις περιπτώσεις που το επιβάλλει η εταιρική και χρηματιστηριακή νομοθεσία. 6.4 Περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου Διαχειριζόμαστε τα περιουσιακά στοιχεία και πόρους του Ομίλου με υπευθυνότητα και τα χρησιμοποιούμε με κατάλληλο τρόπο και μόνο για τους προβλεπόμενους επιχειρηματικούς σκοπούς. Στα περιουσιακά στοιχεία συγκαταλέγονται τόσο τα υλικά (εγκαταστάσεις, μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός, υλικό και λογισμικό Η/Υ, έπιπλα κ.λπ.), όσο και τα άϋλα περιουσιακά στοιχεία (εμπορικά μυστικά, ευρεσιτεχνίες, εμπορικά σήματα, πνευματική ιδιοκτησία, πληροφορίες κ.λπ.), αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία τρίτων. Επίσης, λίστες πελάτων, υπεργολάβων ή προμηθευτών, πληροφορίες σε σχέση με συμβάσεις, τεχνικές ή εμπορικές πρακτικές, τεχνικές προσφορές στα πλαίσια διαγωνισμών ή μελέτες και γενικότερα όλα εκείνα τα στοιχεία και οι πληροφορίες στα οποία έχουμε πρόσβαση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας, αποτελούν περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου μας. Η υποχρέωσή μας να προστατεύουμε τα ως άνω άϋλα περιουσιακά στοιχεία παραμένει ακόμη κι όταν αποχωρήσουμε από τον Όμιλο. Δεν ιδιοποιούμαστε τα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου για προσωπικό όφελος και χρήση και δεν τα διαθέτουμε σε τρίτα πρόσωπα εκτός Ομίλου. Τα συστήματα τηλεπικοινωνιών και τα εσωτερικά δίκτυα αποτελούν περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο για την εκτέλεση της εργασίας μας. Η χρήση των συστημάτων αυτών για παράνομους σκοπούς, όπως για μετάδοση μηνυμάτων ρατσιστικού, σεξουαλικού ή παρενοχλητικού περιεχομένου απαγορεύεται. Οφείλουμε να φυλάσσουμε με ασφάλεια τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης και να απέχουμε από οποιαδήποτε παράνομη αναπαραγωγή αντιγράφων του λογισμικού που χρησιμοποιείται από τον Όμιλο καθώς και από την παράνομη χρήση του εν λόγω λογισμικού. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή απωλειών, ζημιών, περιττών εξόδων ή καταχρήσεων επί των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου μας. 6.5 Χρηματοοικονομική και μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση Δεσμευόμαστε για την ακρίβεια των οικονομικών αναφορών καθώς και για την ορθή και ακριβή γνωστοποίηση των οικονομικών στοιχείων όλων των εταιρειών του Ομίλου. Όλες οι οικονομικές συναλλαγές των εταιρειών του Ομίλου μας καταγράφονται και δημοσιεύονται πάντα σε συμφωνία με τα γενικά αποδεκτά λογιστικά πρότυπα και αρχές ενώ τα λογιστικά αρχεία παρουσιάζουν με ορθό, τεκμηριωμένο και όχι παραπλανητικό τρόπο την Ιούλιος 2016 (20) / (24)

21 φύση των συναλλαγών. Παραθέτουμε έγκαιρα, αληθή στοιχεία που χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, συνάφεια, περιεκτικότητα, αντικειμενικότητα και ορθότητα. Επίσης, θεωρούμε ότι η μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση είναι κρίσιμο εργαλείο για τον διάλογο και τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών και δεσμευόμαστε να υποβάλλουμε τακτικές εκθέσεις όσον αφορά στις μη χρηματοοικονομικές επιδόσεις μας, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές, για τη διασφάλιση της διαφάνειας και για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. 7. Υγιής Ανταγωνισμός Δεσμευόμαστε να διασφαλίζουμε ότι όλες οι δραστηριότητές μας διεξάγονται μέσα σε πλαίσια υγιούς και θεμιτού ανταγωνισμού και σε αυστηρή συμμόρφωση με το σύνολο της εφαρμοστέας νομοθεσίας στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε. Όλες οι εταιρείες του Ομίλου μας υποχρεούνται να παραλείπουν πράξεις αθέμιτου ανταγωνισμού και θα πρέπει να υλοποιούν προγράμματα εκπαίδευσης και ελέγχους συμμόρφωσης σε περιοδική βάση. Επιπλέον, οι εταιρείες του Ομίλου μας θα διασφαλίζουν ότι οι ενώσεις προσώπων στις οποίες συμμετέχουν και συστήνονται έστω και προσωρινά π.χ. για την ανάληψη ενός έργου, θα δρουν πάντα σε συμμόρφωση με τους κανόνες περί ανταγωνισμού που εφαρμόζονται στις χώρες που δραστηριοποιούνται. Πρακτικές που συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό εκθέτουν τις εταιρίες του Ομίλου σε σημαντικές οικονομικές κυρώσεις και πλήττουν τη φήμη τους, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και για τον Όμιλό μας συνολικά. Οφείλουμε να απέχουμε από οποιαδήποτε συμπεριφορά η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί ως αθέμιτος ανταγωνισμός σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Η αποδεδειγμένη παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας, μπορεί να επιφέρει αστική και ποινική ευθύνη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία καθώς και λύση της σχέσης εργασίας με τον Όμιλο. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας σχετικά με τη νομιμότητα οποιασδήποτε επικοινωνίας, σύμβασης, εμπορικής πρακτικής ή δραστηριότητας, συμβουλευόμαστε το αρμόδιο νομικό τμήμα της εταιρείας του Ομίλου που εργαζόμαστε. 8. Περιβαλλοντική Πολιτική Επιδιώκουμε πάντοτε να εφαρμόζουμε στις δραστηριότητες και τα έργα μας, τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα σε σχέση με τη διατήρηση και προστασία των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, την κατανάλωση ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ. Επιδίωξή μας είναι η ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις δραστηριότητές μας. Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθούμε την αρχή της πρόληψης στις περιβαλλοντικές προκλήσεις και δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, εφαρμόζοντας διεθνώς αναγνωρισμένα περιβαλλοντικά πρότυπα όπως ISO και EMAS II: ECO Management and Audit Scheme- EK 761/2001. Ιούλιος 2016 (21) / (24)

22 Μέσω της περιβαλλοντικής διαχείρισης έργων και υπηρεσιών, αφενός προστατεύεται το περιβάλλον και αφετέρου προσδιορίζεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας. Δύο αλληλένδετα θέματα που σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και την βιώσιμη ανάπτυξη, ζητήματα που σήμερα αποτελούν παγκοσμίως την σημαντικότερη πρόκληση για τον πλανήτη μας. Δεσμευόμαστε για την πλήρη συμμόρφωση με το σύνολο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας συμπεριλαμβανομένης και της λήψης και διατήρησης όλων των αδειών και εγκρίσεων που απαιτούνται για την επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Η στοχευμένη βελτίωση των περιβαλλοντικών δεικτών και ο επιδιωκόμενος περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CΟ 2) από δραστηριότητες και έργα, υπογραμμίζουν την μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας έναντι της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης ανάπτυξης και της εταιρικής ευθύνης ευρύτερα. Με τις περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις των θυγατρικών μας, τεκμηριώνουμε την περιβαλλοντική διάσταση των έργων μας, καθόσον τα πράσινα έργα κοστίζουν λιγότερο στην συντήρηση, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και νερό, είναι φιλικότερα προς τον άνθρωπο και έχουν υψηλό επίπεδο αποδόσεων στην κατασκευαστική αγορά για τους ιδιοκτήτες τους. Δεσμευόμαστε να λειτουργούμε με απόλυτη υπευθυνότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον και την κοινωνία. Η ορθή περιβαλλοντική διαχείριση των έργων μας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους και κρίνεται απολύτως απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων του Ομίλου μας. 9. Αναφορές παραβίασης του Κώδικα Εφόσον διαπιστώσουμε παραβιάσεις του παρόντος Κώδικα, των εσωτερικών κανονισμών ή διατάξεων οφείλουμε να το αναφέρουμε, με επώνυμη ή ανώνυμη αναφορά. Οφείλουμε επίσης να αναφέρουμε οποιοδήποτε περιστατικό που ενδέχεται να εξελιχθεί σε απειλή εναντίον ανθρώπινης ζωής, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος και των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου. Ενθαρρύνουμε την υποβολή επώνυμων αναφορών καθώς αυτές διερευνώνται πιο εύκολα. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να ζητούμε διευκρινίσεις ή συμβουλές σχετικά με θέματα που άπτονται του Κώδικα Δεοντολογίας καθώς και θέματα ηθικής και κανονιστικής συμμόρφωσης από τις ακόλουθες πηγές: Τον Υπεύθυνο Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Τον Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Τομέα, Τον Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου, Την Επιτροπή Κανονιστικής Συμμόρφωσης. Επιπλέον μπορούμε να αποστέλλουμε ερωτήματα ή να αναφέρουμε περιστατικά στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ιούλιος 2016 (22) / (24)

23 Είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε σοβαρές παρατυπίες, παραλείψεις ή αξιόποινες πράξεις που υπέπεσαν στην αντίληψή μας και αφορούν εργαζόμενους ή εξωτερικούς συνεργάτες του Ομίλου μας. Βασική και απαράβατη αρχή μας είναι η προστασία της ανωνυμίας και η εμπιστευτικότητα των στοιχείων των ατόμων που υποβάλλουν τέτοιες αναφορές, και η προστασία τους έναντι δυσμενούς αντιμετώπισης. Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να διατηρηθεί εμπιστευτική η ταυτότητα του ατόμου και οι πληροφορίες που αυτό έχει υποβάλει, γνωστοποιώντας αυτές μόνο στην περίπτωση που αυτό απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία ή όταν η εν λόγω γνωστοποίηση είναι αναπόφευκτη για τη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας και την λήψη των κατάλληλων μέτρων. Οι αναφορές που υποβάλλονται μπορούν ενδεικτικά να περιλαμβάνουν περιστατικά: Κλοπής, Υπεξαίρεσης, Απάτης, Απειλής, Εκβίασης, Πλαστογραφίας, Πλαστογραφίας μετά χρήσεως, Διαφθοράς, Δωροδοκίας, Κατάχρησης περιουσιακών στοιχείων, Κατάχρησης εξουσίας, Παραπλανητικής παρουσίασης δεδομένων, Παραβίασης απορρήτου, Παραβίασης των πολιτικών του Ομίλου, Παραβίασης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον Όμιλο, Μη ηθικής συμπεριφοράς, Εξύβρισης, Συκοφαντικής δυσφήμισης κ.λπ. Ιούλιος 2016 (23) / (24)

Κώδικας δεοντολογίας ΜΕΛΚΑΤ

Κώδικας δεοντολογίας ΜΕΛΚΑΤ Κώδικας δεοντολογίας ΜΕΛΚΑΤ Περιεχόμενα: 1. Εισαγωγή 2. Οι αξίες μας 3. Οι σχέσεις με τους εργαζόμενους μας 4. Οι σχέσεις με τους πελάτες μας 5. Οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας 6. Παραβίαση του κώδικα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ. Ιανουάριος 2018

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ. Ιανουάριος 2018 ΒΑΚΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. - Ε: Ζησίου 14-16, Αθήνα ΤΚ: 111 45 Τ.: 210 8327008/F.:2114114963, e-mail: info@vakon.gr/s:www.vakon.gr ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Ιανουάριος 2018 Εισαγωγή Ο Κώδικας Δεοντολογίας της

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα

Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Υπηρετούμε και βιώνουμε τις Αξίες: Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα Προς τον σκοπό αυτό, αυτοδεσμευόμαστε σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ...

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ... «ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ» Μάιος 2008 1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A Η Δέσμευση της Διοίκησης......3 Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4 Εταιρικές Αξίες Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ 1 Η Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. (εφεξής η «Εταιρία»), από την ίδρυσή της, πιστεύει ακράδαντα ότι η επιτυχία της είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς κάθε μέλους της. Η Εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA

Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Η SCA δεσμεύεται για τη δημιουργία αξιών για τους υπαλλήλους, τους πελάτες, τους καταναλωτές, τους μετόχους καθώς και για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Ανθρώπινα Δικαιώματα... 3 3. Υγεία και Ασφάλεια... 3 4. Ικανότητες, δεξιότητες και υποχρεώσεις εργαζομένων... 4 5. Αρχές Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ. Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας την 14/07/2017

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ. Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας την 14/07/2017 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας την 14/07/2017 ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 Περιεχόμενα Μήνυμα από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου... 3 1. Εισαγωγή... 4 2. Σκοπός... 4 3.

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ

Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ Πίνακας περιεχομένων Άρθρο 1 Εισαγωγή... 3 Άρθρο 2 Πυλώνες υπεύθυνου εφοδιασμού... 3 2.1 Ανθρώπινα δικαιώματα στην εργασία... 3 2.2 Υγεία και ασφάλεια...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ισχύς του Κώδικα σελ.3 σελ.3 Α) Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών σελ.3 Α.1 Εισαγωγή σελ.3 Α.2 Αρχές και Πρότυπα Συμμόρφωσης σελ.4 Α.3.

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας.

Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας. Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ι. Δέσμευση της Διοίκησης. 1. Αρχές. 2. Βασικοί άξονες. ΙΙ. Αρχές επαγγελματικής συμπεριφοράς. 1. Σύγκρουση συμφερόντων. 2. Προστασία περιουσιακών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ 0 ΛΙΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Περιεχόμενα Σελ. 1 Δήλωση Διοίκησης Σελ. 2 Βασικές Αρχές Λειτουργίας 1. Ανθρώπινα Δικαιώματα 2. Δίκαιες Συνθήκες Εργασίας 3. Σύγκρουση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Εισαγωγή Ο Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας (στο εξής ο «Κώδικας») σχεδιάσ τηκε με στόχο να αποτυπωθούν σε ένα ενιαίο κείμενο οι γενικές αρχές και οι κανόνες που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. Ι. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ... 3 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 1.1 Σκοπός... 3 1.2 Ρυθμιστικό Πλαίσιο... 3 1.3 Πεδίο Εφαρμογής και Υποχρέωση Υποβολής Αναφορών... 3 2. ΓΕΝΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ

Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ Δήλωση Η δέσμευσή μας για το σεβασμό και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών αρχών, όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

VICTUS NETWORKS CODE OF CONDUCT

VICTUS NETWORKS CODE OF CONDUCT 1. Εισαγωγή VICTUS NETWORKS CODE OF CONDUCT Ο Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας (ΚΕΔ) σχεδιάστηκε με στόχο να αποτυπωθούν οι γενικές αρχές και οι κανόνες που πρέπει να διέπουν όλους τους εργαζόμενους

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Χάρτα Οµίλου OTE ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡEΙΩΝ

Κοινωνική Χάρτα Οµίλου OTE ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡEΙΩΝ Κοινωνική Χάρτα Οµίλου OTE ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡEΙΩΝ Λαµβάνοντας υπόψη την υπευθυνότητα, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει µια µεγάλη ευρωπαϊκή επιχείρηση, ο ΟΤΕ:. σέβεται την πολιτιστική, ηθική, κοινωνική, πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ

Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ Η δέσμευσή μας για το σεβασμό και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών αρχών, όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος ΟΤΕ: Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ 1 Εισαγωγή Οι σχέσεις που αναπτύσσουν οι εταιρείες του Ομίλου Quest με τους Προμηθευτές τους βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την εντιμότητα. Αντίστοιχα, αναμένουν από τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας & Επιχειρηματικής Ηθικής Περιεχόμενα

Κώδικας Δεοντολογίας & Επιχειρηματικής Ηθικής Περιεχόμενα Κώδικας Δεοντολογίας & Επιχειρηματικής Ηθικής Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Σκοπός... 2 Πεδίο εφαρμογής... 2 1. Οι Αρχές μας... 3 2. Ακεραιότητα και πρότυπα ηθικής... 4 3. Συμμόρφωση... 5 4. Σύγκρουση συμφερόντων...

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΩ ΙΚΑ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΩ ΙΚΑ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΩ ΙΚΑ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Νοέµβριος 2012 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Προκειµένου να διασφαλιστεί η πλήρης συµµόρφωση µε τις απαιτήσεις του ρυθµιστικού και κανονιστικού πλαισίου καθώς και µε τα διεθνή αναγνωρισµένα

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΒΕΤΕ

Κώδικας Δεοντολογίας και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΒΕΤΕ Κώδικας Δεοντολογίας και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΒΕΤΕ Πρόλογος Με τον Κώδικα Δεοντολογίας και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς, αποτυπώνουμε σε ένα ενιαίο κείμενο το σύνολο των δεσμεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές. Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές. Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές Εισαγωγή ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ AΝHKOYN ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. H ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ,

Διαβάστε περισσότερα

DPG DIGITAL MEDIA ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

DPG DIGITAL MEDIA ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ DPG DIGITAL MEDIA ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 1. ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 1.1 Η DPG DIGITAL MEDIA δεσμεύεται να ασκεί τις δραστηριότητές της σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ)

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ) ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ) 1 ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ 3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ) 2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ JUMBO AEE. (Εγκρίθηκε με απόφαση του Δ.Σ. στην από 1.2.2013 συνεδρίασή του)

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ JUMBO AEE. (Εγκρίθηκε με απόφαση του Δ.Σ. στην από 1.2.2013 συνεδρίασή του) ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ JUMBO AEE (Εγκρίθηκε με απόφαση του Δ.Σ. στην από 1.2.2013 συνεδρίασή του) Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σελίδα Άρθρο 1. Γενικά 3 Άρθρο 2. Συμμόρφωση με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ/ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ/ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η CBRE Group, Inc., συμπεριλαμβανομένων όλων των τμημάτων, επιχειρηματικών μονάδων, συνεργαζόμενων και θυγατρικών εταιρειών αυτής (από κοινού «CBRE») είναι πλήρως δεσμευμένη στην πραγματοποίηση των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Ανθρωπίνων ικαιωµάτων & Κοινωνικών Αρχών Οµίλου ΟΤΕ

Κώδικας Ανθρωπίνων ικαιωµάτων & Κοινωνικών Αρχών Οµίλου ΟΤΕ Κώδικας Ανθρωπίνων ικαιωµάτων & Κοινωνικών Αρχών Οµίλου ΟΤΕ Η δέσµευσή µας για το σεβασµό και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και των κοινωνικών αρχών, όπου δραστηριοποιείται ο Όµιλος ΟΤΕ: Ο Όµιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ SYMMETRICONN. (Εγκρίθηκε με απόφαση του Δ.Σ. στην από )

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ SYMMETRICONN. (Εγκρίθηκε με απόφαση του Δ.Σ. στην από ) ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ SYMMETRICONN (Εγκρίθηκε με απόφαση του Δ.Σ. στην από 01.03.2015) Περιεχόμενα Άρθρο 1- Γενικά... 3 Άρθρο 2- Συμμόρφωση με τους Νόμους... 3 Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας. Δεοντολογίας

Κώδικας. Δεοντολογίας Κώδικας Δεοντολογίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (ΕΕΑΑ) ΑΕ 2016 1 Μήνυμα Διοίκησης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πεδίο Εφαρμογής Βασικές Αρχές και Αντικείμενο του Κώδικα Προσωπική ακεραιότητα Εργασιακά και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΤΌΤΕΡΟΙ, ΚΑΛΎΤΕΡΟΙ, ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΈΣ ΜΑΣ

ΔΥΝΑΤΌΤΕΡΟΙ, ΚΑΛΎΤΕΡΟΙ, ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΈΣ ΜΑΣ Ο ΚΏΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΏΝ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΌΤΕΡΟΙ, ΚΑΛΎΤΕΡΟΙ, ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΈΣ ΜΑΣ Imperial Brands Ο Κώδικας των Προμηθευτών μας (10.04.2018) Ο ΚΏΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΏΝ ΜΑΣ ΟΙ ΑΞΊΕΣ ΜΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 13 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ. Rev 1

Σελίδα 1 από 13 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ. Rev 1 Σελίδα 1 από 13 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Περιεχόμενα Σελίδα 2 από 13 Εισαγωγή... 3 Σκοπός... 3 Πεδίο Εφαρμογής... 4 1. Οι Αρχές μας... 5 2. Ακεραιότητα και Πρότυπα Ηθικής... 6 3. Συμμόρφωση... 7 4. Σύγκρουση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΑΘΗΝΑ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Εισαγωγικό Σημείωμα Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, που ως σκοπό έχει τη «διάδοση των αρχών και της σωστής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΙΔΗΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΙΔΜΑ Α.Ε. Σελίδα 1 από 8 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Η Εταιρεία ΣΙΔΜΑ Α.Ε., λόγω της μακρόχρονης πορείας της και της πολυετούς εμπειρίας της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα ανθεί μόνο σε κοινωνίες όπου υπάρχει προστασία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΙΕΕ («ΚΩΔΙΚΑΣ»)

ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΙΕΕ («ΚΩΔΙΚΑΣ») ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΙΕΕ («ΚΩΔΙΚΑΣ») Εισαγωγή Το ΕΙΕΕ είναι δεσμευμένο με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής για να διεκδικεί και να διατηρεί την εμπιστοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΩΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ LEASEPLAN.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΩΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ LEASEPLAN. ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΩΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ LEASEPLAN WWW.LEASEPLAN.gr οκτωβριοσ 2012 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Πώς δουλεύουμε...03 Οι αξίες μας στην πράξη...04 Γενικές αρχές του Κώδικα...05 Οι πελάτες,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μήνυμα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο... 3 Γιατί η Ηλέκτωρ υιοθετεί ;... 4 Ποιος είναι ο σκοπός της Πολιτικής κατά της Δωροδοκίας ;... 4 Ποιους αφορά η ;... 4 Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ 1 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΡΘΡΟ 1. ΣΚΟΠΟΣ Ο Κώδικας αυτός Δεοντολογίας έχει συνταχθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Ενωσης με την επωνυμία

Διαβάστε περισσότερα

Αυτή είναι μετάφραση ενός εγγράφου από την Αγγλική γλώσσα προς διευκόλυνσή σας μόνο. Το κείμενο του αυθεντικού Αγγλικού κειμένου θα διέπει τα

Αυτή είναι μετάφραση ενός εγγράφου από την Αγγλική γλώσσα προς διευκόλυνσή σας μόνο. Το κείμενο του αυθεντικού Αγγλικού κειμένου θα διέπει τα Αυτή είναι μετάφραση ενός εγγράφου από την Αγγλική γλώσσα προς διευκόλυνσή σας μόνο. Το κείμενο του αυθεντικού Αγγλικού κειμένου θα διέπει τα δικαιώματά σας και τις υποχρεώσεις σας. Το αυθεντικό Αγγλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ UHY ΑΞΩΝ ΟΡΚΩΤΟI ΕΛΕΓΚΤΕΣ AE ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ. The Innovating Partner you need. Ανεξάρτητο μέλος της UHY International

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ UHY ΑΞΩΝ ΟΡΚΩΤΟI ΕΛΕΓΚΤΕΣ AE ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ. The Innovating Partner you need. Ανεξάρτητο μέλος της UHY International ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ UHY ΑΞΩΝ ΟΡΚΩΤΟI ΕΛΕΓΚΤΕΣ AE ΠΑΤΗΣΙΩΝ 75 104 34 ΑΘΗΝΑ The Innovating Partner you need Ανεξάρτητο μέλος της UHY International 2 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΕΝΙΚΑ... 3 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Αξίες και ηθική της Securitas. Securitas AB Εταιρική διοίκηση Αναθεωρήθηκε την 3 η Νοεμβριου 2014

Αξίες και ηθική της Securitas. Securitas AB Εταιρική διοίκηση Αναθεωρήθηκε την 3 η Νοεμβριου 2014 Αξίες και ηθική της Securitas Securitas AB Εταιρική διοίκηση Αναθεωρήθηκε την 3 η Νοεμβριου 2014 Σε ισχύ από την 3 η Νοεμβριου 2014 Πίνακας περιεχομένων Page 2 of 11 1 ΓΕΝΙΚΈΣ ΑΡΧΈΣ 3 2 ΟΙ ΑΞΊΕΣ ΜΑΣ 4

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας Κώδικας Δεοντολογίας Επιστημών Πληροφορικής Εξωτερικοί Συνεργάτες Περιεχόμενα Αρχές Δεοντολογίας... 3 Γενικές αρχές δεοντολογίας... 3 Δεοντολογικές αρχές και Κανόνες Ηθικής στις ΤΠΕ... 3 Καθήκοντα... 5

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας της Διοίκησης. & των Οικονομικών Υπηρεσιών. της Τράπεζας & του Ομίλου

Κώδικας Δεοντολογίας της Διοίκησης. & των Οικονομικών Υπηρεσιών. της Τράπεζας & του Ομίλου Δεοντολογίας της Διοίκησης & των Οικονομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας & του Ομίλου Δεοντολογίας της Διοίκησης & των I. ΣΚΟΠΟΣ Ο παρών Δεοντολογίας της Διοίκησης και των Οικονομικών Υπηρεσιών (εφεξής ) καθορίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΚΏΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΊΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΎ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΣΕ ΘΈΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΣΥΜΦΕΡΌΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΎΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΌΝΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΚΏΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΊΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΎ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΣΕ ΘΈΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΣΥΜΦΕΡΌΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΎΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΌΝΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΚΏΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΊΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΎ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΊΟΥ ΣΕ ΘΈΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΣΥΜΦΕΡΌΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΎΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΌΝΤΩΝ Άρθρο 1 Κατευθυντήριες αρχές Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ. Προμηθευτών και Επιχειρηματικών Εταίρων της ΜΑΝ

ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ. Προμηθευτών και Επιχειρηματικών Εταίρων της ΜΑΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Προμηθευτών και Επιχειρηματικών Εταίρων της ΜΑΝ Έκδοση 2.0 Ισχύει από: 01/01/2015 Επικοινωνία: MAN SE, Compliance Awareness & Prevention, Oskar-Schlemmer-Straße 19-21, 80807 München

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ο Υ Ε Κ Τ Ι Μ Η Τ Η / Κ Ω Δ Ι Κ Α Σ Δ Ε Ο Ν Τ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ Σεμινάριο Εκτιμήσεων Ακίνητης Περιουσίας, ΣΠΜΕ, 2018 Με την Παράγραφο Γ του Ν.4152/2013 (ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Εισαγωγή Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Εταιρίας, μαζί με τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και τις πολιτικές που εφαρμόζονται, προσδιορίζουν το πλαίσιο της επιχειρηματικής λειτουργίας της. O Κώδικας έχει

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι Αξίες μας 2 2. Συμμόρφωση προς τη Νομοθεσία 2 3. Ανθρώπινα Δικαιώματα 2 4. Ανταγωνισμός 2 5. Επιχειρηματική πρακτική 2

1. Οι Αξίες μας 2 2. Συμμόρφωση προς τη Νομοθεσία 2 3. Ανθρώπινα Δικαιώματα 2 4. Ανταγωνισμός 2 5. Επιχειρηματική πρακτική 2 Νοέμβριος 2012 Παράγραφος Αρ. Σελίδας 1. Οι Αξίες μας 2 2. Συμμόρφωση προς τη Νομοθεσία 2 3. Ανθρώπινα Δικαιώματα 2 4. Ανταγωνισμός 2 5. Επιχειρηματική πρακτική 2 (α) Διαφθορά και δωροδοκία 3 (β) Δωρεές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ»

ΘΕΜΑ: «ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 29.04.2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Α.Π. 2548/30.04.2013 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ταχ. Δ/νση: Ζαχάρωφ 3, Ταχ. Κώδικας:115 21, Αθήνα Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο Όμιλος στον οποίο ανήκει η Εταιρία αποτελεί οργανισμό με σημαντική ελληνική και διεθνή παρουσία και μεγάλο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ/ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ/ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η CBRE Group, Inc., συμπεριλαμβανομένων όλων των τμημάτων, επιχειρηματικών μονάδων, συνεργαζόμενων και θυγατρικών εταιρειών αυτής (από κοινού «CBRE») είναι πλήρως δεσμευμένη στην πραγματοποίηση των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΔΕΔΟΜEΝΩΝ ΤΗΣ SGS BE DATA SAFE

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΔΕΔΟΜEΝΩΝ ΤΗΣ SGS BE DATA SAFE ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΔΕΔΟΜEΝΩΝ ΤΗΣ SGS BE DATA SAFE ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 3 Μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου 4 Πεδίο εφαρμογής 5 Πολιτική Απορρήτου Δεδομένων της SGS 2 ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ OFFICER

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήτρια: Κατερίνα Γρυμπογιάννη, Επικεφαλής Επιθεωρήτρια της TUV Rheinland Α.Ε. 1 13/7/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εισηγήτρια: Κατερίνα Γρυμπογιάννη, Επικεφαλής Επιθεωρήτρια της TUV Rheinland Α.Ε. 1 13/7/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας στις υπηρεσίες Υγείας: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. (ISO 9001 ISO 22000 ISO 14001 ISO 27001 ISO 50001 OHSAS 18001) Σχετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Με μια γρήγορη ματιά

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Με μια γρήγορη ματιά ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017 μήνυμα της Διοίκησης Αγαπητοί συνάδελφοι Οι βασικές μας αρχές, οι πεποιθήσεις μας, η εταιρική μας κουλτούρα, η επιχειρησιακή μας ηθική και κατά κύριο λόγο οι

Διαβάστε περισσότερα

Administrative Policy Greek translation from English original

Administrative Policy Greek translation from English original Κώδικας Συμπεριφοράς Όλες οι μονάδες Η ΚΟΝΕ έχει ως αποστολή να βελτιώνει το ρυθμό ροής της αστικής ζωής. Το όραμά μας είναι να παραδίδουμε την καλύτερη εμπειρία People Flow, προσφέροντας ευκολία, αποτελεσματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Α.Ε. ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ (Εγκρίθηκε µε απόφαση του.σ.- ΟΤΕ στην 2751/26-5-2006 συνεδρίασή του) ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟ ΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση για την Επεξεργασία και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Ενημέρωση για την Επεξεργασία και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων Ενημέρωση για την Επεξεργασία και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων Εισαγωγή Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, μέλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχει πρωταρχική σημασία η προστασία των

Διαβάστε περισσότερα

Δ. Μυλωνόπουλος

Δ. Μυλωνόπουλος 5. Κώδικας Δεοντολογίας Λογιστών-Φοροτεχνικών ΥΑ 57088/ΔΙΟΕ-1033/2013 ΦΕΚ 3314/2013 Δρ. Δ. Μυλωνόπουλος Καθηγητής 2014 Σκοπός Ποιότητα / διαφάνεια υπηρεσιών που παρέχονται από Λ-Φ Προστασία Ηθικού και

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP)

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) Ιανουάριος 2012 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Δέσμευση προς την Αγορά 4. Ανθρώπινα Δικαιώματα- Συνθήκες Εργασίας 5. Περιβάλλον 6. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας 3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι σήμερα, εξίσου ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα όλων των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας

Κώδικας Δεοντολογίας Κώδικας Δεοντολογίας To όραμά μας Μια εταιρεία στην οποία θέλουν να εργάζονται οι καλύτεροι. Η κορυφαία εταιρεία διανομής χημικών προϊόντων στον κόσμο, μια εταιρεία που προσφέρει ασυναγώνιστες δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

ISO 26000 ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ISO 26000 ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ISO 26000 ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΜΕΡΟΣ 3-4 ΙΩΑΝΝΗΣ Λ. ΣΟΥΦΛΗΣ Δρ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (isouflis@otenet.gr) ΜΑΙΟΣ 2013 ΔΟΜΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΡΧΕΣ, ΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΟΡΙΣΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΤΑΣΕΙΣ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 1. Η G4S είναι απολύτως αφοσιωμένη στην πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού για την

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων

Κώδικας δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων Κώδικας δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων Άρθρο 1 Κατευθυντήριες αρχές Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους οι βουλευτές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Επιλέξτε την κατηγορία στην οποία θέλετε να ενταχθεί η εταιρεία σας και συμπληρώστε τα αντίστοιχα κριτήρια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ με βάση τον συγκεκριμένο Οδηγό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εταιρικής Συμμόρφωσης με τον Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας της Εταιρείας και το Δίκαιο του Ανταγωνισμού

Πρόγραμμα Εταιρικής Συμμόρφωσης με τον Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας της Εταιρείας και το Δίκαιο του Ανταγωνισμού Πρόγραμμα Εταιρικής Συμμόρφωσης με τον Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας της Εταιρείας και το Δίκαιο του Ημερίδα ΣΕΒ, 30 Μαΐου 2019 Κώδικας Επιχειρηματικής Δεοντολογίας Ευ Επιχειρείν ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Άρθρο 1: Αντικείμενο Δομής Το Γραφείο Κεντρικών Δράσεων Πρακτικής Άσκησης (Γραφείο Π.Α.) αποτελεί μία από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Λεωφόρος Κηφισίας 209 15124 Μαρούσι Τηλ: +30 21061.41.106-115 Fax: +30 21061.40.371 www.copelouzos.gr 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι αξίες

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή 1. Πιθανές ενέργειες:

Αρχή 1. Πιθανές ενέργειες: Η προσδοκία μας Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της ασφαλιστικής βιομηχανίας εντοπίζεται η αντίληψη, η διαχείριση και η ανάληψη κινδύνων. Με γνώμονα την πρόληψη και την μείωση της έκθεσης στον κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Αρχές για Προμηθευτές

Κατευθυντήριες Αρχές για Προμηθευτές Κατευθυντήριες Αρχές για Προμηθευτές Ως επιχειρηματικός οργανισμός που λειτουργεί με γνώμονα τις ηθικές αρχές, η Coca- Cola HBC A.G. και οι θυγατρικές της (συλλογικά στο εξής, η «Coca-Cola Hellenic» ή

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2013

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2013 COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2013 Απρίλιος 2014 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Δέσμευση προς την Αγορά 4. Ανθρώπινα Δικαιώματα 5. Συνθήκες Εργασίας 6. Περιβάλλον 7. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ CONFLICT OF INTEREST POLICY

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ CONFLICT OF INTEREST POLICY ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ CONFLICT OF INTEREST POLICY Το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο (νομοθεσία) που διέπει τις δραστηριότητες της εταιρείας «ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΚΛΕΜΑΝ Δεκέμβριος 2011 Σελίδα 1 από 9 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 Εισαγωγή... 3 Βασικές αρχές λειτουργίας Ομίλου Kleemann... 4 Τήρηση Κώδικα Δεοντολογίας...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ 2011 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ 1 Κώδικας Δεοντολογίας Γραφείου Διασύνδεσης ΤΕΙ Λάρισας Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Κώδικας δεοντολογίας με φοιτητές και αποφοίτους προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ Σελίδα 1 από 5 ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Από κοινού με τον Παγκόσμιο Κώδικα Δεοντολογίας της PepsiCo, η παρούσα πολιτική τονίζει την υποχρέωση της PepsiCo να ενεργεί με ήθος και υπευθυνότητα σε όλες

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας ΤΣΙΜΕΝΤΟ

Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας ΤΣΙΜΕΝΤΟ Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ 04 Συμμόρφωση με την Εμπορική Νομοθεσία και τη Νομοθεσία περί Ανταγωνισμού 05 Συμμόρφωση με τη Νομοθεσία περί διαφθοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Περιεχόμενα Προοίμιο 03 Ι. Η δέσμευση της Διοίκησης απέναντι στους εργαζόμενους 04 ΙΙ. Το όραμα μας 04 ΙΙΙ. Οι εταιρικές αξίες 05 ΙV. Οι ικανότητες και δεξιότητες των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Του σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» Άρθρο 1 Πεδίο Εφαρμογής

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Του σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» Άρθρο 1 Πεδίο Εφαρμογής ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Του σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» Άρθρο 1 Πεδίο Εφαρμογής Στο πλαίσιο της επαγγελματικής δράσης τους, τα μέλη του Σ.Ε.Π.Υ. δεσμεύονται,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. για την προστασία Φυσικών Προσώπων έναντι της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων τους

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. για την προστασία Φυσικών Προσώπων έναντι της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων τους ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ για την προστασία Φυσικών Προσώπων έναντι της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων τους Εισαγωγή Ο κανονισμός 679/2016 της Ε.Ε. θεσπίζει κανόνες που αφορούν την προστασία των φυσικών προσώπων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ (E.F.P.P.A.) ΜΕΤΑ-ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ 1. Προοίμιο Οι ψυχολόγοι αναπτύσσουν ένα έγκυρο και αξιόπιστο σύνολο γνώσεων βασισμένων στην έρευνα και εφαρμόζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΥΠΡΟΥ) ΛΤΔ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΥΠΡΟΥ) ΛΤΔ I. ΣΚΟΠΟΣ Ο παρών Δεοντολογίας της Διοίκησης και των Οικονομικών Υπηρεσιών (εφεξής ) καθορίζει τις βασικές δεοντολογικές υποχρεώσεις και τα πρότυπα συμπεριφοράς των καλυπτόμενων (από τον Κώδικα) προσώπων,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Άρθρο 1:Αντικείμενο Δομής Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟ.Κ.Ε.) αποτελεί μία από τις τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή πληροφοριών του ανταγωνισμού

Συλλογή πληροφοριών του ανταγωνισμού Συλλογή πληροφοριών του ανταγωνισμού Ο Κώδικας Δεοντολογίας της UTC αναγνωρίζει ότι η συγκέντρωση και χρήση των πληροφοριών που σχετίζονται με τους ανταγωνιστές είναι μία αποδεκτή και συνηθισμένη επιχειρηματική

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για την Smith & Nephew Κώδικας Δεοντολογίας και Επιχειρηματικές Αρχές για Τρίτους

Οδηγός για την Smith & Nephew Κώδικας Δεοντολογίας και Επιχειρηματικές Αρχές για Τρίτους Οδηγός για την Smith & Nephew Κώδικας Δεοντολογίας και Επιχειρηματικές Αρχές για Τρίτους Τηλ. 44 (0) 207 401 76461 5 Adam Street Φαξ 44 (0) 207 960 2350 London WC2N 6LA Αγγλία Μήνυμα από τον Διευθύνοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Εισαγωγή Ο παρών Κανονισμός Λειτουργίας Εσωτερικού Ελέγχου θέτει τις ευθύνες, αρμοδιότητες και γραμμές αναφοράς της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου (εφεξής «Εσωτερικός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Charalambides-Christis.μας καθοδηγεί στις καθημερινές μας επιχειρηματικές αλληλεπιδράσεις, αντικατοπτρίζοντας το πρότυπό μας για τη σωστή συμπεριφορά μας

Διαβάστε περισσότερα

ONECALL ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΠΕ.

ONECALL ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΠΕ. Κώδικας Δεοντολογίας για τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας μέσω τηλεφώνων. της εταιρείας. ONECALL ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΠΕ. Ο παρόν Κώδικας θεσπίζεται ως Κώδικας Δεοντολογίας της εταιρείας ONECALL Τηλεπικοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων

ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων ATHOS ASSET MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων Εκδόθηκε: Ιούλιος 2017 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα πολιτική αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η Εταιρεία προκειμένου να εντοπίζει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας εοντολογίας της ιοίκησης. & των Οικονοµικών Υπηρεσιών. της Εθνικής Asset Management Α.Ε..Α.Κ.

Κώδικας εοντολογίας της ιοίκησης. & των Οικονοµικών Υπηρεσιών. της Εθνικής Asset Management Α.Ε..Α.Κ. εοντολογίας της ιοίκησης & των Οικονοµικών Υπηρεσιών της Εθνικής Asset εοντολογίας της I. ΣΚΟΠΟΣ Ο παρών εοντολογίας της ιοίκησης και των Οικονοµικών Υπηρεσιών (εφεξής ) καθορίζει τις βασικές δεοντολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ. Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο την 12/9/2017

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ. Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο την 12/9/2017 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο την 12/9/2017 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 Άρθρο 1 Ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου (εφεξής ο «Κανονισμός») της εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ Επισκόπηση Η United Technologies Corporation, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων της, των επιχειρησιακών της μονάδων και των θυγατρικών της, (συλλογικά, UTC ) δεσμεύεται από τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής και

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτα αυτοδέσμευσης κοινωνικής ευθύνης και λογοδοσίας μη κυβερνητικών οργανώσεων

Χάρτα αυτοδέσμευσης κοινωνικής ευθύνης και λογοδοσίας μη κυβερνητικών οργανώσεων Χάρτα αυτοδέσμευσης κοινωνικής ευθύνης και λογοδοσίας μη κυβερνητικών οργανώσεων Ποιοι είμαστε Οι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις που προσυπογράφουμε τον Καταστατικό Χάρτη Αυτοδέσμευσης Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΙ ΗΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΣΙ ΜΑ Α.Ε. Σελίδα 1 αϖό 8 ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Η Εταιρεία ΣΙ ΜΑ Α.Ε., λόγω της µακρόχρονης ϖορείας της και της ϖολυετούς εµϖειρίας της στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Λαμβανομένων υπόψη του μεγέθους της ΑΕΠΕΥ, καθώς και της φύσεως, της κλίμακας και της πολυπλοκότητας των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων,

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών του Ομίλου TUI Travel PLC. Κατευθυντήριες οδηγίες για τους προμηθευτές (στο εξής

Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών του Ομίλου TUI Travel PLC. Κατευθυντήριες οδηγίες για τους προμηθευτές (στο εξής Η μετάφραση παρέχεται αποκλειστικά για λόγους ευκολίας σε περίπτωση σύγκρουσης, υπερισχύει η αγγλική έκδοση. Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών του Ομίλου TUI Travel PLC Κατευθυντήριες οδηγίες για τους προμηθευτές

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών του Ομίλου TUI Travel PLC

Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών του Ομίλου TUI Travel PLC Η μετάφραση παρέχεται αποκλειστικά για λόγους ευκολίας σε περίπτωση σύγκρουσης, υπερισχύει η αγγλική έκδοση. Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών του Ομίλου TUI Travel PLC Κατευθυντήριες οδηγίες για τους προμηθευτές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΟΥΤΟΓΚΡΙΛΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ/ΠΗ ΕΠΕ

ΑΟΥΤΟΓΚΡΙΛΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ/ΠΗ ΕΠΕ ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΟΥΤΟΓΚΡΙΛΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ/ΠΗ ΕΠΕ Περιεχόµενα Γενικές Αρχές Σχέσεις µε Τρίτους Ανθρώπινο υναµικό Πελάτες Προµηθευτές Εκµισθωτές ηµόσιες Αρχές Μέτοχοι και Οικονοµική Κοινότητα Ανταγωνισµός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ),

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Μαρούσι, 14-05-2018 ΑΡΙΘ. ΑΠ.: 851/37 ΑΠΟΦΑΣΗ Έγκριση της «Δήλωσης περί απορρήτου και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» με την οποία η ΕΕΤΤ, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, θα ενημερώνει τα υποκείμενα

Διαβάστε περισσότερα