Περιβάλλον Εργασίας Στοιχεία Εντολών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περιβάλλον Εργασίας Στοιχεία Εντολών"

Transcript

1 Κεφάλαιο 1 Περιβάλλον Εργασίας Στοιχεία Εντολών Το Maple, όπως πλέον και κάθε σύγχρονο υπολογιστικό - προγραμματιστικό περιβάλλον, είναι αρκετά φιλικό στο χρήστη και έχει τη δυνατότητα να εκτελείται εκτός από το περιβάλλον γραμμής εντολών (command line mode) και σε γραφικό («παραθυρικό») περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε όλες τις ευκολίες που παρέχει ένα γραφικό περιβάλλον επικοινωνίας, όπως τα μενού των εντολών, οι συντομεύσεις, η εύκολη πρόσβαση στα αρχεία βοήθειας, η δυνατότητα πολλαπλών παραθύρων κ.ά. Στο κεφάλαιο αυτό θα παρουσιάσουμε το περιβάλλον εργασίας του Maple και θα δούμε πώς μπορούμε να συνδυάσουμε και να μορφοποιήσουμε μαθηματικά κείμενα με το κύριο χαρακτηριστικό του Maple, που είναι οι πολύπλοκοι αλγεβρικοί και α- ριθμητικοί υπολογισμοί. Το ακόλουθο υλικό έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας το Maple στην έκδοση 11 σε λειτουργικό Windows XP σε ένα σύστημα PC Mhz με 512 Ram μνήμης.

2 14 Εισαγωγή στο Maple 1.1 Το Πρόγραμμα Το Maple στην έκδοση 11 δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα σε τρεις μορφές. Στη μορφή γραμμής εντολών Command Line Maple και σε δύο μορφές γραφικού περιβάλλοντος εργασίας, το (Standard) Maple 11 και το Classic Worksheet Maple 11. Αν καλέσουμε το Maple σε Command Line Mode η εικόνα που θα έχουμε είναι αυτή που φαίνεται παρακάτω (εικόνα 1). Οι εντολές εδώ δίνονται αποκλειστικά με μορφή χαρακτήρων ASCII και στην ίδια μορφή επιστρέφονται και τα αποτελέσματα. Εικόνα 1. Command Line Mode Στις επόμενες σελίδες θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με το γραφικό περιβάλλον εργασίας. Ωστόσο, όσα θα παρουσιάσουμε ισχύουν και για την έκδοση γραμμής ε- ντολών. Οι δύο μορφές γραφικού περιβάλλοντος δεν διαφέρουν μεταξύ τους σε τίποτα παρά μόνο στο ότι η πιο όμορφα σχεδιασμένη Standard Maple 11 είναι αναπτυγμένη σε Java και έχει περισσότερες απαιτήσεις σε πόρους του συστήματος, ενώ δίνει επιπλέον δυνατότητες σε συντομεύσεις και παλέτες εντολών. Το γραφικό περιβάλλον εργασίας του Maple έχει πολλά κοινά στοιχεία με όλα τα γνωστά προγράμματα, όπως οι επεξεργαστές κειμένου (π.χ. Open Word, MS Word κ.α.), τα υπολογιστικά φύλλα (πχ. Excel). Αποτελείται από τη γνωστή οριζόντια μπάρα εντολών (Menu), από όπου μπορούμε να βρούμε βασικούς αλλά και προχωρημένους χειρισμούς του προγράμματος.

3 Κεφάλαιο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας, Στοιχεία Εντολών 15 Στην παρακάτω εικόνα (Εικόνα 2) παρουσιάζεται το περιβάλλον εργασίας στη μορφή (Standard) Maple 11, όπου στο αριστερό μέρος μπορούμε να δούμε τις παλέτες συντομεύσεων των εντολών οι οποίες δίνονται στη μαθηματική μορφή τους. Το περιβάλλον σε αυτή την έκδοση είναι εξελληνισμένο και σχεδόν κάθε επεξεργασία μπορεί να γίνει με χρήση των μενού και των υπομενού του προγράμματος. Εικόνα 2. Standard Maple 11, η έκδοση υλοποιημένη σε Java. Στην εικόνα 3 παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα υπολογισμού με το Maple, υπολογίζουμε το ολοκλήρωμα cos( dx, χρησιμοποιώντας πρώτα τις παλέτες (Document 2 1 mode) που φαίνονται στο αριστερό μέρος, και στη συνέχεια το ίδιο ολοκλήρωμα, χρησιμοποιώντας την εντολή int (Worksheet mode).

4 16 Εισαγωγή στο Maple Εικόνα 3. Maple- Εισαγωγή Εντολών Στην εικόνα 4 βλέπουμε το «κλασικό» περιβάλλον του Maple (Classic Worksheet Maple), όπου παρουσιάζεται το παράθυρο με τους χειρισμούς κλεισίματος, αλλαγής μεγέθους, ελαχιστοποίησης και μέσα σε αυτό οι εντολές αρχειοθέτησης, επεξεργασίας κ.ά. Επίσης, στην εικόνα 4 είναι ανοικτό ένα φύλλο εργασίας και παρουσιάζεται η πρόσθεση δύο αριθμών. Γραμμή εντολών Stop Restart Menu Γραμμή επόμενης εντολής Γραμμή αποτελέσματος Tool Bars Γραμμή κατάστασης Εικόνα 4. Classic Worksheet Maple 11 Στη συνέχεια του βιβλίου θα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά την εισαγωγή εντολών στο περιβάλλον Maple Classic Worksheet. Όπου, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δυο περιβάλλοντα, θα γίνεται σχετική αναφορά.

5 Κεφάλαιο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας, Στοιχεία Εντολών 17 Στο σημείο αυτό θα παρουσιάσουμε εν συντομία κάποια βασικά μενού και υπομενού του περιβάλλοντος Classic Worksheet Maple. Γραμμή Μενού (Menu Bar) Στη γραμμή μενού υπάρχουν σε υπομενού οι εντολές για τη διαχείριση αρχείων (File), οι εντολές επεξεργασίας (Edit), οι εντολές προβολής (View), οι εντολές εισαγωγής (Insert), οι εντολές διαμόρφωσης (Format), οι εντολές Spreadsheet, οι εντολές Windows και οι εντολές βοήθειας (Help). Στο υπομενού File (Εικόνα 5) μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο φύλλο εργασίας (New), να ανοίξουμε (Open), να αποθηκεύσουμε (Save), να μετατρέψουμε (Export As) ένα φύλλο εργασίας σε απλό κείμενο, ιστοσελίδα ή σε μορφή Latex, να εκτυπώσουμε, να θέσουμε τις ιδιότητες εκτύπωσης, να ορίσουμε τις βασικές λειτουργίες του προγράμματος και, βέβαια, να βγούμε από το πρόγραμμα. Εικόνα 6. Edit Menu Εικόνα 5. File Menu Στο υπομενού Edit (Εικόνα 6) είναι δυνατόν να εκτελέσουμε τις γνωστές λειτουργίες αντιγραφής (Copy Ctrl+C) και επικόλλησης (Paste Ctrl+V), να αναζητήσουμε κείμενο μέσα στο φύλλο εργασίας (Ctrl+F), να ενεργοποιήσουμε τον ορθογράφο (F7), να κάνουμε μετατροπή μονάδων και, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο, να συμπληρώσει το Maple μια εντολή που αρχίσαμε να γράφουμε (Complete Command) (F6) κ.ά.

6 18 Εισαγωγή στο Maple Στο υπομενού View (Εικόνα 6) μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την εργαλειοθήκη, τη γραμμή περιεχομένων και τη γραμμή κατάστασης. Επίσης, μπορούμε να ανοίξουμε τις παλέτες συντομεύσεων, να ορίσουμε το μέγεθος γραμμάτων που θα βλέπουμε κ.ά. Εικόνα 8. Insert Menu Εικόνα 7. View Menu Από το υπομενού Insert (Εικόνα 8) μπορούμε να εισαγάγουμε κείμενο (Ctlr+T), να εισαγάγουμε μαθηματικά σύμβολα (Ctrl +R), να εισαγάγουμε μια εντολή του Maple (Ctrl +M), να εισαγάγουμε μια εντολή του Maple χρησιμοποιώντας τον μαθηματικό συμβολισμό της (Ctrl +G), να δημιουργήσουμε παραγράφους, γραφικές παραστάσεις τομής και υποτομής, καθώς και συνδέσμους με ιστοσελίδες, αλλά και να εισαγάγουμε διακοπή σελίδας κ.ά. Από το μενού Format (Εικόνα 9) μπορούμε να μορφοποιήσουμε το κείμενο και τις εντολές που εισάγουμε, να ορίσουμε παραγράφους και να μετατρέψουμε απλό κείμενο σε εντολή του Maple κ.ά. Εικόνα 9. Format Menu

7 Κεφάλαιο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας, Στοιχεία Εντολών 19 Εργαλειοθήκη (Tool Bar) Στη γραμμή εργαλείων (Εικόνα 10) υπάρχουν συντομεύσεις εντολών, όπως η δημιουργία, το άνοιγμα, η αποθήκευση, η εκτύπωση ενός φύλλου εργασίας, οι βασικές εντολές αντιγραφής και επικόλλησης, οι εντολές δημιουργίας ενοτήτων, οι εντολές μεγέθυνσης, η εντολή επανεκκίνησης του πυρήνα του προγράμματος. Γραμμή κατάστασης (Status Bar) Εικόνα 10. Εργαλειοθήκη Από τη γραμμή κατάστασης (Εικόνα 11) μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για το χρόνο υπολογισμού, τη μνήμη που χρειάζεται το φύλλο εργασίας καθώς και τη συνολική μνήμη που απομένει. Παλέτες Συντομεύσεων Εικόνα 11. Γραμμή Κατάστασης Το Maple και στο περιβάλλον Classic Worksheet διαθέτει κάποιες παλέτες συντομεύσεων εντολών (για να εμφανιστούν οι παλέτες πρέπει να ενεργοποιηθούν από το μενού View ). Αν από αυτές τις παλέτες επιλέξουμε στοιχεία, το Maple εισάγει αυτόματα την αντίστοιχη εντολή με τη μαθηματική της μορφή, χωρίς αυτή να εμφανίζεται στην οθόνη. Για παράδειγμα, εάν από την παλέτα expression επιλέξουμε με το ποντίκι το εικονίδιο τότε μπορούμε να υπολογίσουμε ένα ολοκλήρωμα χωρίς να γνωρίζουμε απαραίτητα την αντίστοιχη εντολή. Οι διαθέσιμες παλέτες είναι: Η παλέτα Expression που περιέχει συντομεύσεις για τις εντολές ορίων ολοκληρωμάτων, δυνάμεων, ριζών και βασικών συναρτήσεων. Η παλέτα Symbols που περιέχει τους ελληνικούς χαρακτήρες καθώς και κάποιες σταθερές και σύμβολα e,,,.

8 20 Εισαγωγή στο Maple Η παλέτα Vector η οποία δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας διανυσμάτων. Η παλέτα Matrix η οποία δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μητρών οποιασδήποτε διάστασης. Παλέτες Συντομεύσεων στο Standard Maple περιβάλλον Στο περιβάλλον Standard Maple διαθέτουμε επιπλέον παλέτες και συντομεύσεις ό- πως αυτές που φαίνονται στην εικόνα 12. Για το ποιες από τις παλέτες θα εμφανίζονται μπορούμε να το ρυθμίσουμε από το μενού προβολή παλέτες (εικόνα 2). Εικόνα 12. Συντομεύσεων στο Standard Maple περιβάλλον

9 Κεφάλαιο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας, Στοιχεία Εντολών Φύλλο Εργασίας (Worksheet) Όπως ήδη έχει γίνει αντιληπτό, για να είμαστε σε θέση να εργαστούμε με το Maple και να εισαγάγουμε εντολές, πρέπει πρώτα να ανοίξουμε ένα φύλλο εργασίας «worksheet». Αυτό γίνεται εύκολα από το μενού File New (Εικόνα 5). Στην εικόνα 13 παρουσιάζεται ένα φύλλο εργασίας και το προτρεπτικό, το οποίο αναμένει από εμάς την εισαγωγή εντολών ή κειμένου. Γραμμή εντολών - κειμένου Προτρεπτικό Εικόνα 13. Φύλλο Εργασίας Υπάρχουν τέσσερις καταστάσεις (Modes) για το προτρεπτικό ενός φύλλου εργασίας στο Classic Worksheet Maple: 1. Η κατάσταση εισαγωγής εντολών [> 1D Maple Input (Ctrl+M) 2. Η κατάσταση εισαγωγής εντολών με εμφάνιση των αντίστοιχων μαθηματικών συμβολισμών τους. [>? 2D Maple Input (Ctrl+G) 3. Η κατάσταση εισαγωγής κειμένου [ (Ctrl+T) 4. Η κατάσταση εισαγωγής μαθηματικών συμβόλων [? (Ctrl+R) Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τις τέσσερις αυτές καταστάσεις εισαγωγής εντολών και κειμένου.

10 22 Εισαγωγή στο Maple Εισαγωγή Εντολών Για να εισαγάγουμε μια εντολή, πρέπει η γραμμή εντολής του συστήματος (system command) να βρίσκεται σε κατάσταση εισαγωγής εντολών, πρέπει δηλαδή το προτρεπτικό να έχει τη μορφή: [> Για να φέρουμε το προτρεπτικό σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να επιλέξουμε από την εργαλειοθήκη (Εικόνα 10) το εικονίδιο ή να πατήσουμε συγχρόνως τα Ctrl+M. Σε κάθε εντολή πρέπει να δηλώνουμε το τέλος της, χρησιμοποιώντας το ελληνικό ερωτηματικό ; Ο υπολογισμός γίνεται απλώς με το πάτημα του [ENTER]. Ας δούμε τώρα ένα απλό παράδειγμα: Όταν ανοίγουμε για πρώτη φορά ένα φύλλο εργασίας, το προτρεπτικό βρίσκεται ήδη στην κατάσταση εισαγωγή εντολής, οπότε μπορούμε να εισαγάγουμε την πρώτη μας εντολή. > 2+3; [ENTER] 5 Αν θέλουμε να εισαγάγουμε περισσότερες εντολές στην ίδια ομάδα υπολογισμών, πατάμε [SHIFT] και [ENTER], ενώ το [ENTER] για τον υπολογισμό το πατάμε στο τέλος. > 2+3; [SHIFT] και [ENTER] 6+7; [ENTER] 5 13 της εργα- Για να διακόψουμε τους υπολογισμούς του Maple, πατάμε το κουμπί λειοθήκης (Εικόνα 10). Παρατήρηση: 1-1 Όταν εργαζόμαστε στη Standard Maple μορφή του προγράμματος, δεν είναι απαραίτητο να δηλώσουμε το τέλος της γραμμής χρησιμοποιώντας το ερωτηματικό.

11 Κεφάλαιο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας, Στοιχεία Εντολών Εισαγωγή Εντολών με Χρήση του Μαθηματικού Συμβολισμού Είναι δυνατόν να εισαγάγουμε μια εντολή με χρήση του «κλασικού» μαθηματικού συμβολισμού της. Για να γίνει αυτό, πρέπει να επιλέξουμε από το μενού Insert- >Standard Maple input ή να πατήσουμε συγχρόνως τα Ctrl+G. Σε αυτή την περίπτωση, το προτρεπτικό έχει την μορφή [>? και οι εντολές δίνονται σε ειδικό χώρο, κάτω από την μπάρα του μενού, ή επιλέγονται από τις παλέτες. Στην εικόνα 14 έχουμε ένα παράδειγμα για την εισαγωγή μιας εντολής και με τους δύο τρόπους (1D Maple Input και 2D Maple Input) Εικόνα 14. Εισαγωγή εντολών - 2D Maple Input Εισαγωγή και Επεξεργασία Κειμένου Σε ένα φύλλο εργασίας είναι δυνατό να εισαγάγουμε κείμενο, το οποίο μπορούμε να το μορφοποιήσουμε (να ορίσουμε τη γραμματοσειρά, να το στοιχίσουμε κ.ά.). Για την εισαγωγή κειμένου πρέπει να επιλέξουμε από την εργαλειοθήκη (Εικόνα 10) το εικονίδιο ή να πατήσουμε συγχρόνως τα πλήκτρα Ctrl+T για να έλθει το προτρεπτικό στην κατάσταση κειμένου, δηλαδή στη μορφή [. Επίσης, είναι δυνατόν να εισαγάγουμε μαθηματικά σύμβολα και εκφράσεις μέσα σε κείμενο, επιλέγοντας από την εργαλειοθήκη το εικονίδιο ή πατώντας συγχρόνως τα Ctrl+R. Στην περίπτωση αυτή, οι μαθηματικοί συμβολισμοί που παρεμβάλλονται

12 24 Εισαγωγή στο Maple στο κείμενο δεν υπολογίζονται. Αν, ωστόσο, θέλουμε να παρεμβάλουμε σε κείμενο μαθηματικούς συμβολισμούς, οι οποίοι και να εκτελούνται πατώντας το [ENTER], τότε τους εισάγουμε πατώντας Ctrl+G. Εικόνα 15. Παράδειγμα Εισαγωγής Κειμένου Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που υπάρχει στο Maple είναι ο ορθογράφος. Σε μεικτά κείμενα, που αποτελούνται από κείμενο και εντολές, μπορούμε να κάνουμε ορθογραφικό έλεγχο στο κείμενο, πατώντας το F7 ή από το μενού Edit-> SpellCheck Για να ορίσουμε ελληνικό ορθογράφο, πρέπει από το Menu->Preferences να ορίσουμε το αρχείο του ελληνικού ορθογράφου. Το Maple δεν συνοδεύεται από αρχείο Ελληνικής ορθογραφίας, αλλά μπορούμε εμείς να ορίζουμε οποιοδήποτε αρχείο έχουμε σε μορφή txt. Εικόνα 16. Ορισμός Αρχείου Ελληνικού Ορθογράφου.

13 Κεφάλαιο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας, Στοιχεία Εντολών Ενότητες Ένα μεικτό φύλλο εργασίας που αποτελείται από κείμενο αλλά και εντολές μπορούμε να το χωρίσουμε σε ενότητες (sections) επιλέγοντας από την εργαλειοθήκη το εικονίδιο ή από το μενού Insert->Section (Εικόνα 8). Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε φύλλα εργασίας, στα οποία μπορούμε να κρύβουμε κάποια κομμάτια από το κείμενο ή τις εντολές (π.χ. τη λύση μιας άσκησης). Το που παρουσιάζεται δείχνει ότι μια υποενότητα είναι ήδη ανοιχτή. Αντίθετα, εάν σε μια υποενότητα δεν παρουσιάζεται, τότε στη θέση του βλέπουμε το σύμβολο. Εικόνα 17. Παράδειγμα Εισαγωγής Ενοτήτων και Υποενοτήτων. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να δουλεύουμε παράλληλα περισσότερα από ένα φύλλα εργασίας, όπως φαίνεται στην εικόνα 18. Εικόνα 18. Πολλά Φύλλα Εργασίας

14 26 Εισαγωγή στο Maple Παρατήρηση: 1-2 Όταν δουλεύουμε στο Standard Maple, οι καταστάσεις για την εισαγωγή εντολών και κειμένου χωρίζονται σε Document mode και Worksheet mode: Στην κατάσταση Document mode εισάγουμε το πρόβλημά μας στη μαθηματική του μορφή χρησιμοποιώντας τις παλέτες χωρίς να εμφανίζεται το προτρεπτικό. Για να ξεκινήσουμε σε Document mode επιλέγουμε από το μενού File το New και στη συνέχεια επιλέγουμε το Document Mode. Στην κατάσταση Worksheet mode όπως ήδη έχουμε αναφέρει μπορούμε να κάνουμε έναν υπολογισμό είτε εισάγοντας την αντίστοιχη εντολή από το πληκτρολόγιο (1D Math Input), είτε δίνοντας το αντίστοιχο μαθηματικό (2D Math Input) συμβολισμό από τις παλέτες. Για να ξεκινήσουμε σε Document mode, επιλέγουμε από το μενού File το New και στη συνέχεια επιλέγουμε το Worksheet mode. > int(cos(,; 1D Math Input > d cos( x 2D Math Input 1.3 Εντολές και Βασικοί Κανόνες Σύνταξης τους Το Maple αποτελείται από χιλιάδες εντολές και συναρτήσεις. Αυτές χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, εκείνες που είναι ενσωματωμένες (built in) στον πυρήνα (Kernel) του προγράμματος και εκείνες που βρίσκονται σε βιβλιοθήκες εντολών (library commands). Οι εντολές που βρίσκονται στον πυρήνα του προγράμματος ενεργοποιούνται από την στιγμή της έναρξης του Maple και είναι διαθέσιμες πάντα. Είναι λίγες σε πλήθος και είναι γραμμένες σε γλώσσα προγραμματισμού C. Αν ζητήσουμε πληροφορίες για μια εντολή του πυρήνα, το Maple δεν θα μας επιστρέψει τίποτα για τον τρόπο υλοποίησής της. Για παράδειγμα, αν ζητήσουμε πληροφορίες για την εντολή evalf (η εντολή αυτή, όπως θα δούμε στη συνέχεια, επιστρέφει την προσεγγιστική τιμή μιας παράστασης). > interface( verboseproc=2 ); > print(evalf); proc () option builtin evalf, remember ; end proc Το Maple απλώς μας αναφέρει ότι η εντολή evalf είναι εντολή του πυρήνα εντολών.

15 Κεφάλαιο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας, Στοιχεία Εντολών 27 Οι εντολές των βιβλιοθηκών ανήκουν είτε στην κύρια βιβλιοθήκη (Main Library), είτε σε πακέτα (packages). Οι εντολές της κύριας βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμες, όπως και οι εντολές του πυρήνα από τη στιγμή που το Maple ξεκινά, αντίθετα οι εντολές των πακέτων είναι διαθέσιμες μόνο μετά από την ενεργοποίηση του πακέτου. Οι εντολές των βιβλιοθηκών είναι γραμμένες στη γλώσσα προγραμματισμού Maple. Αν ζητήσουμε πληροφορίες για την εντολή ln (είναι εντολή της κύριας βιβλιοθήκης εντολών), τότε το Maple μας επιστρέφει το υποπρόγραμμα που την υλοποιεί σε γλώσσα Maple. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν θελήσουμε να επεκτείνουμε μια ήδη υπάρχουσα εντολή, διαβάζοντας τον κώδικά της και κάνοντας τις απαραίτητες μετατροπές. > interface( verboseproc=2 ); > print(ln); proc( x:: algebraic) local res, k, b; option `Copyright (c) 1992 by the University of Waterloo. All rights reserved.`; if nargs 1 then error "expecting 1 argument, got %1"nargs, elif type ( x, ' complex( float )') then return evalf (' ln' ( ) elif x 0 then return NumericEvent (' real_to_complex, ' NumericEvent (' division_by_zero', undefined I )) elif type ( x, ' ' ) then if type ( x, ' neg_infinity' ) then return NumericEvent (' real_to_complex', I ) else res := `if` ( type ( x, ' pos_infinity' ), 0, argument( I ) end if elif type ( x, ' undefined ') then res := NumericTools:-ThrowUndefined( elif type ( x, ' negative' ) then return NumericEvent (' real_to_complex', ln( x ) I ) elif type ( x, ' function' ) and op ( 0, x ) ' exp' and ( op ( 1, ) 0 then res := op ( 1, elif type ( x, ' posint' ) and iperfpow( FAIL then b := iperfpow ( x, '' k ); res := k ln( b) elif type ( x, ' rational' ) and numer( 1 and 0 x then res := ln ( denom( )

16 28 Εισαγωγή στο Maple elif type ( x, ' SymbolicInfinity ') and type ( signum ( 0, x, undefined ), ' numeric' ) then if 0 signum ( 0, x, undefined ) then res := else return NumericEvent (' real_to_complex', I ) end if elif type ( x, ' constant^numeric' ) and signum ( op ( 1, ) 1 then res := op ( 2, x ) ln ( op ( 1, ) elif type ( x, ' `^`' ) and ( signum ( 0, abs ( op ( 2, ) 10, ) -1 or signum ( 0, abs ( op ( 2, ) 1-1, ) -1and coulditbe( op ( 1, 0 ) false or signum ( 0, abs ( op ( 2, ) 20, ) -1and signum ( 0, ( op ( 1, ), 1) 1 or signum ( 0, abs ( op ( 2, ) 2-1, ) -1and signum ( 0, ( op ( 1, ), 0) 1)then res := op ( 2, x ) ln ( op ( 1, ) elif not type ( procname, ' indexed ') then res := ' ln' ( else return ' procname' ( end if ; if type ( res, ' nonreal ') and not hastype ([ args ], ' nonreal' ) then NumericEvent (' real_to_complex', res) else ln( args) := res end if end proc Εικόνα 19. Ο Κώδικας Υλοποίησης (σε εντολές Maple) της συνάρτησης του λογαρίθμου ln Σε όλες τις περιπτώσεις οι εντολές αυτές ακολουθούν κάποιους βασικούς κανόνες συντακτικού, τους εξής: Γίνεται διαχωρισμός κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων. Οι εντολές και οι δεσμευμένες λέξεις γράφονται πάντα με μικρά γράμματα. Αυτός ο κανόνας ωστόσο έχει αρκετές εξαιρέσεις, για παράδειγμα οι σταθερές π και i, όπου οι εντολές είναι Pi και I αντίστοιχα. Επίσης οι εντολές του πακέτου LinearAlgebra ξεκινούν όλες με κεφαλαίο γράμμα βλέπε κεφάλαιο 6.4, και οι εντολές που τυπώνουν το αντίστοιχο μαθηματικό σύμβολο ξεκινούν με κεφάλαιο γράμμα παράδειγμα Int και int βλέπε παράδειγμα 9.2.

17 Κεφάλαιο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας, Στοιχεία Εντολών 29 Δεν επιτρέπεται να ορίσουμε μεταβλητή με το όνομα ήδη δεσμευμένης λέξης (εντολής) (περισσότερα για τον ορισμό μεταβλητών στην παράγραφο 3.2). Οι παράμετροι των εντολών τοποθετούνται σε παρενθέσεις και στην περίπτωση που είναι περισσότερες από μία χωρίζονται με κόμμα. Μια εντολή για να εκτελεστεί πρέπει να ακολουθείται από ελληνικό ερωτηματικό ; ή : αν δεν θέλουμε να δούμε στην οθόνη το αποτέλεσμα της εντολής. εντολή( παράμετρος1, παράμετρος2...); Ας δούμε ένα παράδειγμα εντολής > plot(cos(, x=0..pi,style=point,symbol=circle); Η παραπάνω εντολή κατασκευάζει τη γραφική παράσταση της έκφρασης cos( στο διάστημα [0,π]. Η εντολή είναι γραμμένη με μικρούς χαρακτήρες και οι παράμετροι της εντολής βρίσκονται μέσα σε παρενθέσεις και χωρίζονται με κόμματα. Αν μετά την παραπάνω εντολή πατήσουμε [ENTER] τότε θα έχουμε το αποτέλεσμα: Μηνύματα Λάθους Το Maple από τη στιγμή που θα πατήσουμε το Enter θα προσπαθήσει να εκτελέσει την εντολή που του δώσαμε. Εάν σε αυτή υπάρχει κάποιο λάθος, θα μας επιστρέψει το αντίστοιχο μήνυμα. Έτσι, στην παρακάτω εντολή δεν έχουμε δηλώσει το τέλος γραμμής με το ; και το Maple επιστρέφει μήνυμα λάθους. > plot(cos(,x=0..pi,style=point,symbol=circle) Warning, premature end of input

18 30 Εισαγωγή στο Maple Στην παρακάτω εντολή δεν έχουμε κλείσει σωστά τις παρενθέσεις και έτσι το σύμβολο ; είναι απρόσμενο για το πρόγραμμα. > plot(cos(,x=0..pi,style=point,symbol=circle; Error, `;` unexpected Ωστόσο, αν υπάρχει λάθος στο όνομα μιας εντολής, για παράδειγμα, έχει δοθεί με κεφαλαίους αντί για μικρούς χαρακτήρες, τότε το Maple δεν επιστρέφει κάποιο μήνυμα λάθους, αλλά επαναλαμβάνει την εντολή. > Plot(cos(, x=0..pi,style=point,symbol=circle); 1.4 Βοήθεια Plot ( cos(, x 0.., style point, symbol circle ) Για την ακριβή σύνταξη των εντολών, παραδείγματα, λεπτομέρειες για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται καθώς και νέα στοιχεία για κάθε έκδοση του προγράμματος, μπορούμε να καλέσουμε τη βοήθεια που έχει το Maple από το μενού Help. Εικόνα 20. Βοήθεια Σε οποιοδήποτε σημείο του φύλλου εργασίας μπορούμε να καλέσουμε τη βοήθεια για μία εντολή πληκτρολογώντας?εντολή. Αν εκτελέσουμε αυτήν την εντολή, θα α- νοίξει αυτόματα το παράθυρο της βοήθειας στην αντίστοιχη παράγραφο, όπου περιέχονται λεπτομέρειες για την εντολή. Για παράδειγμα, αν σε ένα φύλλο εργασίας πληκτρολογήσουμε?plot, θα ενεργοποιηθεί η βοήθεια και θα εμφανιστεί η Εικόνα 20. Βοήθεια.

19 Κεφάλαιο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας, Στοιχεία Εντολών 31 Επίσης με την εντολή usage(εντολή); μπορούμε να έχουμε μια σύνοψη των παραμέτρων της εντολής. > usage(plot); Με την εντολή example(εντολή); η βοήθεια για την εντολή μας δίνει παραδείγματα της χρήσης της. > example(plot); Επίσης, μέσα από το μενού Help μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αναζήτηση, ώστε να βρεθούν όλες οι σχετικές σελίδες βοήθειας είτε ανά θέμα (Help-> Topic Search), είτε με βοήθεια κάποιων λέξεων κλειδιών (Help-> Full Text Search) Εικόνα 21. Topic Search

20 32 Εισαγωγή στο Maple 1.5 Συντομεύσεις Πληκτρολόγιου Στον παρακάτω πίνακα παραθέτουμε κάποιες από τις βασικές συντομεύσεις πληκτρολογίου που διαθέτει το Maple. Ctrl + Space Home Cursor End Cursor Ctrl + Home Cursor Ctrl + End Cursor Ctrl + Down Arrow Ctrl + Up Arrow Shift + Enter Alt + Shift + F6 Alt + F Alt + E Alt + V Alt + I Alt + R Alt + T Alt + W Alt + H Alt + F + D Ctrl + N Ctrl + O Συμπληρώνει μια εντολή (στην έκδοση standard Maple μόνο) Μετακινεί τον κέρσορα στην αρχή της γραμμής. Μετακινεί τον κέρσορα στο τέλος της γραμμής. Μετακινεί τον κέρσορα στην αρχή του φύλλου εργασίας. Μετακινεί τον κέρσορα στο τέλος του φύλλου εργασίας. Μετακινεί τον κέρσορα στην αρχή του γκρουπ εντολών. Μετακινεί τον κέρσορα στο τέλος του γκρουπ εντολών Εισάγει μια νέα γραμμή εντολή στο ίδιο γκρουπ εντολών. Εναλλάσσει τα φύλλα εργασίας που έχουμε ανοικτά. Ανοίγει το μενού εντολών File. Ανοίγει το μενού εντολών Edit. Ανοίγει το μενού εντολών View. Ανοίγει το μενού εντολών Insert. Ανοίγει το μενού εντολών Format. Ανοίγει το μενού εντολών Tools. Ανοίγει το μενού εντολών Window. Ανοίγει το μενού εντολών Help. Επισυνάπτει το φύλλο εργασίας σε . Δημιουργεί ένα νέο φύλλο εργασίας. Ανοίγει ένα φύλλο εργασίας.

21 Κεφάλαιο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας, Στοιχεία Εντολών 33 Ctrl + F4 Ctrl + S Ctrl + P Ctrl + Shift + P Alt + F4 Ctrl + Z Ctrl + Y Ctrl + X Ctrl + C Ctrl + V Κλείνει το ενεργό φύλλο εργασίας. Αποθηκεύει ένα φύλλο εργασίας. Τυπώνει ένα φύλλο εργασίας. Page Setup. Κλείνει το Maple. Undo Redo Αποκόβει κείμενο ή εντολές. Αντιγράφει κείμενο ή εντολές. Επικολλεί κείμενο ή εντολές. Πίνακας 1. Συντομεύσεις Πληκτρολογίου Στη συνέχεια του βιβλίου θα παρουσιάζουμε κάθε εντολή συνοπτικά σε έναν πίνακα, όπου πέρα από τη περιγραφή της και τη γενική της σύνταξη θα παρουσιάζεται και η δυνατότητα επιλογή της από τις παλέτες των έτοιμων εκφράσεων και εντολών, όταν αυτή βέβαια είναι διαθέσιμη. Περιγραφή: Γενική Σύνταξη: Expression Palettes

22

4.1 Πράξεις με Πολυωνυμικές Εκφράσεις... 66

4.1 Πράξεις με Πολυωνυμικές Εκφράσεις... 66 Περιεχόμενα Ευρετήριο Πινάκων... 7 Ευρετήριο Εικόνων... 8 Εισαγωγή... 9 Κεφάλαιο 1-Περιβάλλον Εργασίας - Στοιχεία Εντολών... 13 1.1 Το Πρόγραμμα... 14 1.2.1 Εισαγωγή Εντολών... 22 1.2.2 Εισαγωγή Εντολών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ. Η ελληνική διάταξη πλήκτρων είναι η παρακάτω (δεν υπάρχουν άλλες διατάξεις για το ελληνικό αλφάβητο):

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ. Η ελληνική διάταξη πλήκτρων είναι η παρακάτω (δεν υπάρχουν άλλες διατάξεις για το ελληνικό αλφάβητο): ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ Διατάξεις χαρακτήρων Το πληκτρολόγιο περιλαμβάνει όλους τους χαρακτήρες κάποιου αλφάβητου π.χ. του λατινικού, και πολλά σημεία στίξης, διακριτικά σύμβολα, και βοηθητικά πλήκτρα. Ανάλογα με

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομες εισαγωγικές σημειώσεις για την. Matlab

Σύντομες εισαγωγικές σημειώσεις για την. Matlab Σύντομες εισαγωγικές σημειώσεις για την Matlab Δήλωση Μεταβλητών Για να εισάγει κανείς δεδομένα στη Matlab υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ο πιο απλός είναι στη γραμμή εντολών να εισάγουμε αυτό που θέλουμε και

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP... 9 Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Κεφάλαιο 3: Γραμμή εργασιών (taskbar)... 26 Κεφάλαιο 4: Χειρισμός παραθύρων... 44

Διαβάστε περισσότερα

Χρονικές σειρές 1 ο μάθημα: Εισαγωγή στη MATLAB

Χρονικές σειρές 1 ο μάθημα: Εισαγωγή στη MATLAB Χρονικές σειρές 1 ο μάθημα: Εισαγωγή στη MATLAB Εαρινό εξάμηνο 2018-2019 Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ Διδάσκουσα: Αγγελική Παπάνα Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πολυτεχνική σχολή, Α.Π.Θ. & Οικονομικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ. Εισαγωγή στη Python

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ. Εισαγωγή στη Python ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Εισαγωγή στη Python Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Office. Δρ. Νικόλαος Σγούρος

Microsoft Office. Δρ. Νικόλαος Σγούρος Microsoft Office Δρ. Νικόλαος Σγούρος 1 Εφαρμογές Γραφείου Εφαρμογές αυτοματισμού καθημερινών διαδικασιών: Επεξεργασία κειμένου Επεξεργασία Λογιστικών Φύλλων Δημιουργία Παρουσιάσεων Δημιουργίας Βάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ Προσθήκη Κειμένου. 2. Ελληνική Διάταξη Πληκτρολογίου ΣΤΟΧΟΙ:

ΜΑΘΗΜΑ Προσθήκη Κειμένου. 2. Ελληνική Διάταξη Πληκτρολογίου ΣΤΟΧΟΙ: ΜΑΘΗΜΑ 2 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Προσθήκη Κειμένου 2. Ελληνική Διάταξη Πληκτρολογίου 3. Αλλαγή Παρουσίασης Σελίδας 4. Εισαγωγή Συμβόλων/Ειδικών Χαρακτήρων 5. Παρουσίαση Και Απόκρυψη Μη Εκτυπώσιμων Χαρακτήρων 6. Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ Άνοιγμα Της Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου. 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Κειμένου ΣΤΟΧΟΙ:

ΜΑΘΗΜΑ Άνοιγμα Της Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου. 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Κειμένου ΣΤΟΧΟΙ: ΜΑΘΗΜΑ 1 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Άνοιγμα Της Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου (Microsoft Word) 2. Κύρια Οθόνη Της Εφαρμογής Κειμένου 3. Δημιουργία Νέου Εγγράφου 4. Δημιουργία Εγγράφου Βασισμένο Σε Πρότυπο 5. Κλείσιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ : Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Σημειώσεις Εργαστηρίων (2009)

ΕΠΛ : Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Σημειώσεις Εργαστηρίων (2009) Κεφάλαιο 1: Windows ΕΠΛ 001-002: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Σημειώσεις Εργαστηρίων (2009) Τα Windows είναι ένα λειτουργικό περιβάλλον, τo οποίo κάνει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τομέας Υπολογιστικών Τεχνικών & Συστημάτων Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης του Microsoft Visual Studio 2010 Ιωάννης Γεωργουδάκης - Πάρις Μαστοροκώστας Σεπτέμβριος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

1 η Εργαστηριακή Άσκηση MATLAB Εισαγωγή

1 η Εργαστηριακή Άσκηση MATLAB Εισαγωγή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. Εργαστήριο Επεξεργασία Εικόνας & Βίντεο 1 η Εργαστηριακή Άσκηση MATLAB Εισαγωγή Νικόλαος Γιαννακέας Άρτα 2018 1 Εισαγωγή Το Matlab

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Επειδή οι μεταγενέστερες εκδόσεις του Word δεν περιλαμβάνουν στο μενού τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή στο Sage.

1. Εισαγωγή στο Sage. 1. Εισαγωγή στο Sage. 1.1 Το μαθηματικό λογισμικό Sage Το Sage (System for Algebra and Geometry Experimentation) είναι ένα ελεύθερο (δωρεάν) λογισμικό μαθηματικών ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζει αριθμητικούς

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη παράμετρος είναι ένα αλφαριθμητικό μορφοποίησης

Η πρώτη παράμετρος είναι ένα αλφαριθμητικό μορφοποίησης Η συνάρτηση printf() Η συνάρτηση printf() χρησιμοποιείται για την εμφάνιση δεδομένων στο αρχείο εξόδου stdout (standard output stream), το οποίο εξ ορισμού συνδέεται με την οθόνη Η συνάρτηση printf() δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. 1 ο Εργαστήριο

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. 1 ο Εργαστήριο Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα 1 ο Εργαστήριο 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάνθος Κωνσταντίνος, Πέτκος Γεώργιος Γραφείο 214 κτίριο Θ Τηλέφωνα 2310891570, 2310891652 Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Excel 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave Περιεχόμενο εργαστηρίου: - Το περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων Octave - Διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων MATLAB - Απλά

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word...

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word... ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Word 2007... 9 92 Δημιουργία νέου εγγράφου... 20 93 Το σύστημα Βοήθειας του Word... 38 94 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου...

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ003. Ενότητα 3 Εισαγωγή στο Microsoft Word

Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ003. Ενότητα 3 Εισαγωγή στο Microsoft Word Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ003 Ενότητα 3 Εισαγωγή στο Microsoft Word 1 Πως αρχίζουμε το Microsoft Word Για να αρχίσουμε το Word, πρέπει να κάνουμε double click στο εικονίδιο του Word που βρίσκεται στον

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση

Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση Εισαγωγή στη MATLAB ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΚΡΙΒΗΣ ΒΟΗΘΟΙ: ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΣΚΟΡΔΑ ΕΛΕΝΗ E-MAIL: SDIMITRIADIS@CS.UOI.GR, ESKORDA@CS.UOI.GR Τι είναι Matlab Είναι ένα περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του πληκτρολογίου

Χρήση του πληκτρολογίου Χρήση του πληκτρολογίου Τρόπος οργάνωσης των πλήκτρων... 2 Πληκτρολόγηση κειμένου... 3 Χρήση συντομεύσεων πληκτρολογίου... 3 Χρήση των πλήκτρων περιήγησης... 5 Χρήση του αριθμητικού πληκτρολογίου... 5

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διδάσκουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια Ανδριάνα Πρέντζα aprentza@unipi.gr Εργαστηριακός Συνεργάτης: Δρ. Βασιλική Κούφη vassok@unipi.gr 1 Δομημένος προγραμματισμός έναντι αντικειμενοστρεφούς

Διαβάστε περισσότερα

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word.

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟ WORD Περιεχόμενα Εκκίνηση του Microsoft Word... 3 Το παράθυρο του Word... 3 Η Κορδέλα με τις καρτέλες... 4 Κεντρική... 4 Εισαγωγή... 4 Διάταξη Σελίδας... 5 Αναφορές... 5 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. 1 ο Εργαστήριο

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. 1 ο Εργαστήριο Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα 1 ο Εργαστήριο 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάνθος Κωνσταντίνος Γραφείο 214 κτίριο Θ Τηλέφωνο 2310891570 Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο manthosk@uom.gr Ώρες Γραφείου:

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το Excel 2007

Γνωρίστε το Excel 2007 Εισαγωγή τύπων Γνωρίστε το Excel 2007 Πληκτρολογήστε το σύμβολο της ισότητας (=), χρησιμοποιήστε ένα μαθηματικό τελεστή (+,-,*,/) και πατήστε το πλήκτρο ENTER. Πρόσθεση, διαίρεση, πολλαπλασιασμός και αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο MS Word

Εισαγωγή στο MS Word Εισαγωγή στο MS Word Περιεχόμενα Βασικές λειτουργίες Χρήση, μορφοποίηση στυλ Εισαγωγή στοιχείων Αρχική Οθόνη (doc) Μπάρα τίτλου Χάρακας Μπάρα Μενού Μπάρες Εργαλείων Όψη κειμένου Αρχική Οθόνη (docx) Μπάρα

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ001

Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ001 www.epl001lab.weebly.com Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ001 Ενότητα 3 Εισαγωγή στο Microsoft Word Πως αρχίζουμε το Microsoft Word Για να αρχίσουμε το Word, πρέπει να κάνουμε double click στο εικονίδιο του

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία-Πρόνοια» Κ.Ε.Κ. Σωματείου «ΕΡΜΗΣ» Πρόγραμμα Κατάρτισης Εργαζόμενων σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας στις Νέες Τεχνολογίες ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ 001: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής

Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ 001: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ 001: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Λίγα λόγια για το Εργαστήριο Ώρες Εργαστηρίου: Email: katerina.tortouri@outlook.com, ktorto01@cs.ucy.ac.cy Ιστοσελίδα: http://epl001lab.weebly.com/

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή....

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word. Δυνατότητες του Word. Εισαγωγή και επεξεργασία Κειμένου

Microsoft Word. Δυνατότητες του Word. Εισαγωγή και επεξεργασία Κειμένου Microsoft Word Δυνατότητες του Word Εισαγωγή και επεξεργασία Κειμένου Μας προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον για την πληκτρολόγηση κειμένου, καθώς και πολλές δυνατότητες διόρθωσης, την επεξεργασία και

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

SPSS Statistical Package for the Social Sciences

SPSS Statistical Package for the Social Sciences SPSS Statistical Package for the Social Sciences Ξεκινώντας την εφαρμογή Εισαγωγή εδομένων Ορισμός Μεταβλητών Εισαγωγή περίπτωσης και μεταβλητής ιαγραφή περιπτώσεων ή και μεταβλητών ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα για τη γλώσσα C: τον gcc μεταγλωττιστή της C σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή στο ΟΠΣ - ΠΔΕ

1. Εισαγωγή στο ΟΠΣ - ΠΔΕ 1. Εισαγωγή στο ΟΠΣ - ΠΔΕ 1.1 Εισαγωγή 1.1.1 Σύντομη περιγραφή και σκοπός ΟΠΣ Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) αποτελεί ένα σύστημα πληροφόρησης και διαχείρισης, η χρήση του οποίου επιβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Θέματα 1,2 ης εβδομάδας Περιβάλλον εργασίας Word, Μορφοποίηση Γραμματοσειράς, Μορφοποίηση Παραγράφου Εξάσκηση σε βασικά κείμενα Τι είναι το MS-WORD Είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα της γλώσσας C, το Dev-C++, το οποίο είναι εφαρμογή που τρέχει

Διαβάστε περισσότερα

2. Με το εικονίδιο συντόμευσης στην επιφάνεια εργασίας των Windows.

2. Με το εικονίδιο συντόμευσης στην επιφάνεια εργασίας των Windows. 1.1 ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το σχεδιαστικό μας πρόγραμμα ξεκινά με δύο τρόπους: 1. Με την ένδειξη Start στην επιφάνεια εργασίας. Ακολούθως επιλέγουμε την ένδειξη Programs και στην ενότητα του προγράμματος,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Libre Office. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ

Εισαγωγή στο Libre Office. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγή στο Libre Office Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγή στο Libre Ofiice To LibreOffice είναι η ελεύθερη, πολυδύναμη (power-packed), σουΐτα προσωπικής παραγωγικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP) ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α.Π.Θ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP) Κ. Παρασκευόπουλος Αναπλ. Καθηγητής Θεσσαλονίκη 2004 1. Μερικά κλασσικά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 6ο Σουίτα Γραφείου LibreOffice 2 Ύλη Μαθημάτων V Μαθ. 5/6 : Σουίτα Γραφείου LibreOffice LibreOffice Γενικά, Κειμενογράφος - LibreOffice Writer,

Διαβάστε περισσότερα

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Word 2010... 7 Κεφάλαιο 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 13 Κεφάλαιο 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 26 Κεφάλαιο 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 31 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com /

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / 1. Τι είναι το wikidot Το wikidot είναι ένας δικτυακός τόπος στον οποίο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο. Εισαγωγή - Windows

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο. Εισαγωγή - Windows Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο - ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Συναρτήσεις Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2012-2013 Συναρτήσεις Ως τώρα γράφαμε όλα τα προγράμματα μας μέσα στην main..1

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτω. Ο υπολογιστής στην πράξη!

Ανακαλύπτω. Ο υπολογιστής στην πράξη! ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» Κατερίνα Κεράστα 2014 Α Μαθαίνω τον υπολογιστή μου Ανακαλύπτω Ο υπολογιστής στην πράξη! Ο υπολογιστής στην πράξη! Επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Εφαρμογές Python. Κ.Π. Γιαλούρης

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Εφαρμογές Python. Κ.Π. Γιαλούρης Προγραμματισμός Υπολογιστών & Κ.Π. Γιαλούρης Στόχοι του σημερινού μαθήματος Εξοικείωση με τα περιβάλλοντα της Python Κατανόηση βασικών εννοιών & τεχνικών Τύπος δεδομένων Μεταβλητή Εντολή ανάθεση τιμής

Διαβάστε περισσότερα

Πώς εισάγουμε μια νέα έννοια χρησιμοποιώντας το εργαλείο Create

Πώς εισάγουμε μια νέα έννοια χρησιμοποιώντας το εργαλείο Create Inspiration 8 IE Β ήμα προς Βήμα Για μαθητές Έναρξη Προγράμματος Inspiration 1. Κάνουμε κλικ στο κουμπί Start, επιλέγουμε Programs και κάνουμε κλικ στο Inspiration 8 IE. 2. Στην αρχική οθόνη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis - Νέο user interface

Atlantis - Νέο user interface New Desktop 1 Atlantis - Νέο user interface ATLANTIS - ΝΕΟ USER INTERFACE... 2 ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ... 3 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 4 ΜΠΑΡΑ ΧΡΗΣΤΗ (USER TOOLBAR)... 5 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 6 Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Τυπικές χρήσεις της Matlab

Τυπικές χρήσεις της Matlab Matlab Μάθημα 1 Τι είναι η Matlab Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Περιβάλλον ανάπτυξης Διερμηνευμένη γλώσσα Υψηλή επίδοση Ευρύτητα εφαρμογών Ευκολία διατύπωσης Cross platform (Wintel, Unix, Mac) Τυπικές χρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Πώς να δημιουργήσουμε ένα νέο λογαριασμό χρήστη (User Account) στα Windows 7 Αρκετές φορές τυχαίνει να χρησιμοποιούν διάφορα άτομα τον Η/Υ σας. Σε τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word 2007. Information Technology Services and Solutions. Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης

Microsoft Word 2007. Information Technology Services and Solutions. Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft Word 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Οδηγός χρήσης Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι μοναδικές εγγυήσεις για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της HP είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ. Σύντοµος οδηγός χρήσης Συντοµεύσεων του Πληκτρολογίου Για τα Windows και το MS Word

ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ. Σύντοµος οδηγός χρήσης Συντοµεύσεων του Πληκτρολογίου Για τα Windows και το MS Word Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟ ΠΛΟΗΓΙΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ Γ ΚΠΣ / ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ / ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.1.3δ

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία και εκτέλεση προγραμμάτων. Εντολές εισόδου από το πληκτρολόγιο και εξόδου στην οθόνη.

Δημιουργία και εκτέλεση προγραμμάτων. Εντολές εισόδου από το πληκτρολόγιο και εξόδου στην οθόνη. Δημιουργία και εκτέλεση προγραμμάτων. Εντολές εισόδου από το πληκτρολόγιο και εξόδου στην οθόνη. Σε αυτήν την ενότητα θα δημιουργήσετε και θα εκτελέσετε τα πρώτα σας απλά προγράμματα. Επίσης, θα δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel

Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel 11.1. Πολλαπλά φύλλα εργασίας Στο προηγούμενο κεφάλαιο δημιουργήσαμε ένα φύλλο εργασίας με τον προϋπολογισμό δαπανών του προσωπικού που θα συμμετάσχει

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογικός Χάρτης Cmap Tools

Εννοιολογικός Χάρτης Cmap Tools Εννοιολογικός Χάρτης Cmap Tools Angelos Giannoulas http://cmap.ihmc.us/ http://cmap.ihmc.us/download/ Εγκατάσταση του λογισμικού Κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο εγκατάστασης της εφαρμογής Εγκατάσταση του

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαζόμενη Απόδειξη Πληρωμής

Σχεδιαζόμενη Απόδειξη Πληρωμής Σχεδιαζόμενη Απόδειξη Πληρωμής Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Σχεδιαζόμενης Απόδειξης Πληρωμής. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή Java πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα : Αρχικά πρέπει να δημιουργηθεί ένα project το οποίο θα περιέχει όλα τα αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 ENOTHTA 4 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2010... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 27 4 Συμβουλές για

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 06 Δημιουργία Και Χρήση Φόρμουλας

Ενότητα 06 Δημιουργία Και Χρήση Φόρμουλας Ενότητα 06 Δημιουργία Και Χρήση Φόρμουλας Μέχρι τώρα έχουμε δει πως να αθροίζουμε μια σειρά από αριθμούς χρησιμοποιώντας το εργαλείο AutoSum που βρίσκεται στη σειρά εργαλείων. Στην ενότητα αυτή θα δούμε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Maxima

Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Maxima Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Maxima Το Maxima είναι ένα πρόγραμμα για την εκτέλεση μαθηματικών υπολογισμών, συμβολικών μαθηματικών χειρισμών, αριθμητικών υπολογισμών και γραφικών παραστάσεων. Το Maxima λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα της γλώσσας C, το Dev-C++, το οποίο είναι εφαρμογή που τρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο MATLAB. Κολοβού Αθανασία, ΕΔΙΠ,

Εισαγωγή στο MATLAB. Κολοβού Αθανασία, ΕΔΙΠ, Εισαγωγή στο MATLAB Κολοβού Αθανασία, ΕΔΙΠ, akolovou@di.uoa.gr Εγκατάσταση του Matlab Διανέμεται ελεύθερα στα μέλη του ΕΚΠΑ το λογισμικό MATLAB με 75 ταυτόχρονες (concurrent) άδειες χρήσης. Μπορείτε να

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Τοπογραφικό Σχέδιο

Τεχνικό Τοπογραφικό Σχέδιο Τεχνικό Τοπογραφικό Σχέδιο Γ. Καριώτου ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Επανάληψη

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Επανάληψη Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο - ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο Επανάληψη Παναγιώτης Χατζηχριστοδούλου

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε ένα κελί θα πρέπει να περιέχει ένα μόνο στοιχείο δεδομένων, για παράδειγμα το όνομα σε ένα κελί, το επίθετο σε άλλο κελί.

Κάθε ένα κελί θα πρέπει να περιέχει ένα μόνο στοιχείο δεδομένων, για παράδειγμα το όνομα σε ένα κελί, το επίθετο σε άλλο κελί. ΜΑΘΗΜΑ 2 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Εισαγωγή Δεδομένων Σε Κελιά 2. Αλλαγή Προβολής Φύλλου Εργασίας 3. Επιλογή Κελιών 4. Επιλογή Όλου Του Φύλλου Εργασίας 5. Μετακίνηση Στο Φύλλο Εργασίας 6. Επεξεργασία Δεδομένων Σε Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό

Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό Περιεχόμενα Λίγα λόγια για το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Διαδίκτυο Internet... 9 Κεφάλαιο 2: Υπηρεσίες και εφαρμογές του Διαδικτύου... 18 Κεφάλαιο 3: O φυλλομετρητής Internet Explorer... 29 Κεφάλαιο 4:

Διαβάστε περισσότερα

1. ΟΠΣ/ ΚΠΣ ΚΠ : Εισαγωγή

1. ΟΠΣ/ ΚΠΣ ΚΠ : Εισαγωγή 1. ΟΠΣ/ ΚΠΣ ΚΠ : Εισαγωγή 1.1 Εισαγωγή 1.1.1 Σύντομη περιγραφή και σκοπός ΟΠΣ Το Oλοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) αποτελεί ένα σύστημα πληροφόρησης και διαχείρισης, η χρήση του οποίου επιβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Τμήμα Φυσικής - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Εργασία-2: Σύνθεση αναφοράς Σύνθεση Αναφοράς http://eep.physics.auth.gr Τι περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές περί προγραμματισμού και χρήσης Η/Υ Εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 Νικολόπουλος Ν. Χρ

Συμβουλές περί προγραμματισμού και χρήσης Η/Υ Εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 Νικολόπουλος Ν. Χρ Συμβουλές περί προγραμματισμού και χρήσης Η/Υ Εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 Νικολόπουλος Ν. Χρήσιμες συμβουλές PC-Labs@UOA 2018 1 / 12 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Ψηφιακές εικόνες... 9 2 Adobe Photoshop CS2... 15 3 Το σύστημα Βοήθειας του Adobe Photoshop CS2... 23 4 Άνοιγμα αρχείου εικόνας και μετακίνηση... 31 5 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1(Σκοπός αντικείμενο)

Άσκηση 1(Σκοπός αντικείμενο) Άσκηση 1( αντικείμενο) Εισαγωγή στο word το περιβάλλον εργασίας Αντικείμενο Γραμμή τίτλου - μενού εργαλεία εργαλειοσειρές χάρακες γραμμή κατάστασης ράβδοι κύλισης κουμπί κλεισίματος, ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

1. Άνοιγμα Και Κλείσιμο Της Εφαρμογής Φυλλομετρητή Ιστού (Internet Explorer)

1. Άνοιγμα Και Κλείσιμο Της Εφαρμογής Φυλλομετρητή Ιστού (Internet Explorer) ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (INTERNET) ΣΤΟΧΟΙ: 1. Άνοιγμα Και Κλείσιμο Μιας Εφαρμογής Φυλλομετρητή Ιστού (Internet Explorer) 2. Παρουσίαση Μιας Ιστοσελίδας 3. Διακοπή Και Ανανέωση Μιας Ιστοσελίδας (Stop and Refresh) 4.

Διαβάστε περισσότερα

Computing and Information Systems Service. Windows XP

Computing and Information Systems Service. Windows XP Windows XP Όλοι οι υπολογιστές ανοικτής πρόσβασης στο Frederick χρησιµοποιούν Windows (2000 και XP), ένα λειτουργικό σύστηµα µε Γραφικό Περιβάλλον Εργασίας (Graphical User Interface), το οποίο χρησιµοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Python

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Python Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στην Python Β Μέρος Δομή Ελέγχου if-elif-else Επαναληπτική Δομή Ελέγχου while Επαναληπτική Δομή Ελέγχου for Αλληλεπίδραση χρήστη-προγράμματος Συναρτήσεις Η δομή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! XP ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Το Microsoft Word είναι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που σας βοηθά να γράφετε όμορφα κείμενα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε εικόνες, γραφικά ακόμα και ήχους. Aφού γράψετε ένα κείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ. Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού

Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ. Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, Εαρινό εξάμηνο Οι σημειώσεις βασίζονται στα συγγράμματα: A byte of Python (ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Εµφάνιση των γραµµών εργαλείων "Βασική" και "Μορφοποίηση" σε δύο γραµµές Από προεπιλογή, οι γραµµές εργαλείων Βασική και Μορφοποίηση εµφανίζονται µε αγκύρωση (σταθεροποίηση:

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο του πίνακα χαρακτήρων

Εγχειρίδιο του πίνακα χαρακτήρων i Εγχειρίδιο του πίνακα ii Copyright 2004 Sun Microsystems Copyright 2003, 2004 Chee Bin HOH Δίνεται άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση του εγγράφου υπό τους όρους της Ελεύθερης Άδειας Τεκμηρίωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΥΛΙΚΟΥ ΗΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΗ 1 (ΘΕΩΡΙΑ) - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Επεξεργαστής (CPU) : (ταχύτητα, εταιρία, μοντέλο, πυρήνες) Windows XP : (ταχύτητα, εταιρία, μοντέλο) : Πηγαίνουμε Έναρξη / Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Απρίλιος 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αθήνα, Απρίλιος 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, Απρίλιος 2018 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Τμήμα Α

Διαβάστε περισσότερα