ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 10: Χρηματοδότηση του Κράτους Mέσω Ελλείμματος Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται στην άδεια χρήσης Creative Commons και ειδικότερα Αναφορά Μη εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγο Έργο 3.0 Ελλάδα (Attribution Non Commercial Non-derivatives 3.0 Greece) CC BY-NC-ND 3.0 GR [ή επιλογή ενός άλλου από τους έξι συνδυασμούς] [και αντικατάσταση λογότυπου άδειας όπου αυτό έχει μπει (σελ. 1, σελ. 2 και τελευταία)] Εξαιρείται από την ως άνω άδεια υλικό που περιλαμβάνεται στις διαφάνειες του μαθήματος, και υπόκειται σε άλλου τύπου άδεια χρήσης. Η άδεια χρήσης στην οποία υπόκειται το υλικό αυτό αναφέρεται ρητώς.

3 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

4 Περίγραμμα Ενότητας Το Μέγεθος του Χρέους - Βασικοί Ορισμοί - Επίδραση του Πληθωρισμού - Τρέχουσες και Επενδυτικές Δαπάνες - Υλικά Περιουσιακά Στοιχεία - Άδηλες Υποχρεώσεις

5 Περίγραμμα Ενότητας Το Βάρος του Δημόσιου Χρέους - Η Άποψη του Lerner - Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών - Το Νεοκλασικό Υπόδειγμα - Το Ρικαρντιανό Υπόδειγμα

6 Περίγραμμα Ενότητας Φορολογία ή Δανεισμός; - Η Αρχή της Ανταποδοτικότητας - Ισότητα Μεταξύ Διαφορετικών Γενεών - Θέματα Αποτελεσματικότητας - Μακροοικονομικές Διαστάσεις - Ηθικές και Πολιτικές Διαστάσεις

7 Βασικοί Ορισμοί Έλλειμμα: η υπέρβαση των δαπανών έναντι των εσόδων σε μια χρονική περίοδο. Πλεόνασμα: η υπέρβαση των εσόδων έναντι των δαπανών σε μια χρονική περίοδο. Ισοζύγιο: η διαφορά εσόδων-δαπανών σε μια χρονική περίοδο.

8 Βασικοί Ορισμοί Κρατικός προϋπολογισμός: ο προϋπολογισμός των Υπουργείων και της κεντρικής διοίκησης γενικότερα. Προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης: περιλαμβάνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τους προϋπολογισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.).

9 Βασικοί Ορισμοί Ειδικοί λογαριασμοί εκτός προϋπολογισμού: ειδικοί λογαριασμοί του κράτους, των οποίων τα έσοδα και οι δαπάνες δεν εμφανίζονται στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης. Χρέος: το συνολικό ποσό που χρωστά το κράτος σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή το άθροισμα όλων των συσσωρευμένων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού των προηγουμένων ετών.

10 Βασικοί Ορισμοί Για να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα αυτών των ορισμών θα καταφύγουμε στους πίνακες 19.1 και Στον πίνακα 19.1, γίνεται η διάκριση μεταξύ του: τακτικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνει τα τρέχοντα έσοδα και τις τρέχουσες δαπάνες του προϋπολογισμού) προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (περιλαμβάνει δαπάνες για επενδύσεις).

11 Τακτικός Προϋπολογισμός (Τ.Π.) Πίνακας 19.1 Κρατικός Προϋπολογισμός (σε εκατ. ευρώ) Πραγμ/σεις Εκτιμήσεις Προβλέψεις 1. Καθαρά έσοδα ΤΠ (α+β-γ) α. Τακτικά έσοδα γ. Επιστροφές φόρων Δαπάνες Τ..Π. (α+β+γ) α. Τόκοι β. Πρωτογενείς δαπάνες Έλλειμμα Τ..Π. (1-2) Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) 4. Έσοδα (α+β) α. Εισροές από Ευρωπαϊκή Ένωση β. Ίδια έσοδα Δαπάνες Έλλειμμα Π.Δ.Ε. (4-5) Έλλειμμα Κεντρικής Κυβέρνησης (3+6) Έλλειμμα Κ.Κ. ως % του Α.Ε.Π. -3,8-4,1-3,4 Α.Ε.Π Πηγή: Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2008.

12 Βασικοί Ορισμοί Ο πίνακας 19.2 μας δείχνει το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, τόσο σε απόλυτα μεγέθη, όσο και ως ποσοστό του Α.Ε.Π..

13 Πίνακας 19.2 Ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης (σε εκατ. ευρώ) Πραγμ/σεις Εκτιμήσεις Προβλέψεις α. Έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης β. Αποτελέσματα Ο.Τ.Α., Ο.Κ.Α. και λοιπών Ν.Π.Δ.Δ γ. Χρηματοδότηση στην κοινωνική ασφάλιση και Ο.Τ.Α δ. Εξοπλιστικά προγράμματα ε. Εθνικολογιστικές προσαρμογές στ. Ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης (α+β+γ+δ+ε) (% του Α.Ε.Π.) -2,5-2,7-1,6 Πηγή: Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2008.

14 Βασικοί Ορισμοί Όπως βλέπουμε, στο έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης προστίθενται οι δαπάνες για: χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ αφαιρούνται: - τα πλεονάσματα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (Ο.Κ.Α.) και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ.. - το κονδύλι «Εθνικολογιστικές προσαρμογές», το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από μικρότερα κονδύλια που αφορούν στατιστικές διαφορές.

15 Βασικοί Ορισμοί Μια γενική εικόνα, το πως εξελίχθηκε το δημοσιονομικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, τα τελευταία 15 χρόνια, μας δίνει το ακόλουθο διάγραμμα: απεικονίζει το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, τόσο ως ποσοστό του Α.Ε.Π., όσο και σε απόλυτα ποσά σε δισ. ευρώ.

16 Έλλειμα σε εκατ. ευρώ Έλλειμμα ως % Α.Ε.Π. Διάγραμμα Ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης Δισ. Ευρώ % ΑΕΠ

17 Βασικοί Ορισμοί Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλο δημόσιο χρέος. Μια πρώτη εικόνα για τη διαχρονική εξέλιξη του δημοσίου χρέους μας δίνει το διάγραμμα που ακολουθεί:

18 % Α.Ε.Π. Διάγραμμα 20.2 Χρέος Γενικής Κυβέρνησης (% Α.Ε.Π.)

19 Βασικοί Ορισμοί Η ταχεία άνοδος του χρέους τη δεκαετία του 80 και 90 είχε ως συνέπεια την άνοδο των δαπανών εξυπηρέτησής του. Όπως φαίνεται από τον πίνακα 19.3, ο κρατικός προϋπολογισμός πλήρωνε, στην περίοδο , κατά μέσο όρο, τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους που έφθαναν το 11,5% του Α.Ε.Π. ετησίως.

20 Πίνακας 19.3 Δημόσιο Χρέος και Τόκοι Εξυπηρέτησης του (%ΑΕΠ) Χρέος 101, ,8 98, ,3 94,5 Τόκοι 11,5 7,9 4,8 5,0 4,4 4,1 4,1 Πηγή: Eurostat

21 Βασικοί Ορισμοί Μια απλή εικόνα της σύνθεσης του δημοσίου χρέους δίνεται στον ακόλουθο πίνακα:

22 Πίνακας 19.4 Σύνθεση του Χρέους Γενικής Κυβέρνησης (2007) Α. Χρέος σε ευρώ (ως % του Α.Ε.Π.) 103,2% 1. Έντοκα γραμμάτια Ομόλογα ελληνικού δημοσίου (δημοπρασίες και λοιπές εκδόσεις) Κοινοπρακτικά και λοιπά ομολογιακά δάνεια σε ευρώ Οφειλές Δημοσίου προς Τράπεζα Ελλάδος σε ευρώ Προσαρμογές ESA* (τιτλοποιήσεις, μετατρέψιμα) 950 Β. Χρέος σε νομίσματα εκτός ζώνης ευρώ (ως % του Α.Ε.Π.) 0,8% Γ. Σύνολο χρέους κεντρικής κυβέρνησης (Α+Β) (ως % του Α.Ε.Π.) 104,0% Δ. Χρέος ΝΠΔΔ, κέρματα κ.λπ. 801 Ε. Χρέος κεντρικής κυβέρνησης κατά ESA* (Γ+Δ) ΣΤ. Χρέος Ο.Τ.Α., O.K.A Ζ. Ενδοκυβερνητικό χρέος(-) Η. Χρέος γενικής κυβέρνησης (Ε+ΣΤ+Ζ) (ως % του Α.Ε.Π.) 93,4% ΑΕΠ *ESA: Ευρωπαϊκό σύστημα λογαριασμών Πηγή: Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2008.

23 Βασικοί Ορισμοί Από τα στοιχεία του πίνακα είναι φανερό ότι: το 99,2% του χρέους είναι σε ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι με τη μορφή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ένα πολύ μικρότερο μέρος του χρέους είναι με τη μορφή κοινοπρακτικών δανείων, ένα ακόμη πολύ μικρότερο μέρος του χρέους είναι με τη μορφή οφειλών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

24 Βασικοί Ορισμοί Στο ποσό του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης πρέπει να προστεθούν: - το ποσό που έχει εκδώσει το κράτος σε κέρματα, - κάποια άλλα μικρά ποσά. Το νέο σύνολο είναι το στοιχείο Ε του πίνακα, το οποίο αναφέρεται ως χρέος της κεντρικής κυβέρνησης κατά ESA. Για να βρούμε το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να προσθέσουμε το χρέος των Ο.Τ.Α. και Ο.Κ.Α..

25 Βασικοί Ορισμοί Από αυτό το νέο ποσό θα αφαιρέσουμε το ποσό του χρέους που κατέχουν άλλοι φορείς του Δημοσίου (συνήθως με τη μορφή ομολόγων). Με απλά λόγια, πρέπει να αφαιρέσουμε το ποσό που το κράτος χρωστά στον ίδιο τον εαυτό του. Μετά από αυτήν την προσαρμογή, βρίσκουμε το χρέος της γενικής κυβέρνησης (το στοιχείο Η, στον πίνακα 19.4).

26 Επίδραση του Πληθωρισμού Όταν κάνουμε τους συνήθεις υπολογισμούς για το έλλειμμα, ως βασική πηγή εσόδων θεωρούνται τα κρατικά έσοδα. Ωστόσο, όταν το κράτος είναι οφειλέτης και αλλάζει το επίπεδο τιμών, οι μεταβολές στην πραγματική αξία του χρέους μπορεί να είναι σημαντική πηγή εσόδων.

27 Επίδραση του Πληθωρισμού Τα επίσημα στοιχεία για το έλλειμμα δεν αντικατοπτρίζουν αυτό το γεγονός. Αυτό έχει ως συνέπεια την υπερεκτίμηση του μεγέθους του πραγματικού ελλείμματος.

28 Τρέχουσες και Επενδυτικές Δαπάνες Ο ελληνικός προϋπολογισμός κάνει τη διάκριση μεταξύ τρεχουσών και επενδυτικών δαπανών. Παρά το διαχωρισμό αυτό, το κράτος δεν ακολουθεί τη λογιστική απεικόνιση που ακολουθεί ο ιδιωτικός τομέας. Η τήρηση των δαπανών για επενδύσεις, με τρόπο παρόμοιο με αυτό των ιδιωτικών επιχειρήσεων, θα μας έδινε μια ακριβέστερη εικόνα της οικονομικής κατάστασης του κράτους.

29 Τρέχουσες και Επενδυτικές Δαπάνες Γιατί όμως θα συνέβαινε αυτό; Η αγορά ενός διαρκούς αγαθού δεν αντιπροσωπεύει κατά κανόνα «απώλεια». Αντιπροσωπεύει απλώς την ανταλλαγή ενός περιουσιακού στοιχείου (του χρήματος) με κάποιο άλλο (το διαρκές αγαθό ). Συνεπώς, η απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου δεν συμβάλλει στο έλλειμμα.

30 Τρέχουσες και Επενδυτικές Δαπάνες Φυσικά, το κεφαλαιουχικό αγαθό, με τη χρήση του, φθείρεται(απόσβεση), και τότε έχουμε πράγματι μια απώλεια. Έτσι, οι συνήθεις λογιστικές διαδικασίες, που ακολουθούνται από τις επιχειρήσεις, απαιτούν να περιλαμβάνεται στις τρέχουσες δαπάνες μόνον η ετήσια απόσβεση των διαρκών περιουσιακών στοιχείων και όχι ολόκληρη η τιμή αγοράς.

31 Τρέχουσες και Επενδυτικές Δαπάνες Οι υποστηρικτές της άποψης της τήρησης χωριστών κεφαλαιακών λογαριασμών επισημαίνουν ότι: χωρίς ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να οδηγηθούμε σε υιοθέτηση προγραμμάτων που είναι αναποτελεσματικά, ο δανεισμός δεν είναι κατ ανάγκην κάτι κακό.

32 Τρέχουσες και Επενδυτικές Δαπάνες Γι αυτό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, έχει θεσμοθετήσει ειδικούς κανόνες σε ότι αφορά μερικά στοιχεία του κεφαλαίου που κατέχουν τα κράτη.

33 Έτσι: Τρέχουσες και Επενδυτικές Δαπάνες οι δαπάνες για δημόσια έργα (όπως δρόμοι, λιμάνια) εγγράφονται στον προϋπολογισμό ως δαπάνες και επηρεάζουν το έλλειμμα, άλλες δαπάνες, που αφορούν την αγορά περιουσιακών στοιχείων εταιρειών (π.χ. μετοχές), οι οποίες λειτουργούν με κριτήρια της αγοράς, δεν εγγράφονται κανονικά όπως οι άλλες και δεν επηρεάζουν το έλλειμμα.

34 Τρέχουσες και Επενδυτικές Δαπάνες Η υιοθέτηση ενός διαφορετικού συστήματος τήρησης των κεφαλαιακών λογαριασμών αντιμετωπίζει πολλά πρακτικά προβλήματα. Πολλές φορές, είναι δύσκολο για το κράτος να ξεχωρίσει τις τρέχουσες από τις επενδυτικές δαπάνες.

35 Τρέχουσες και Επενδυτικές Δαπάνες Π.χ. τα προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης είναι τρέχουσα δαπάνη, ή μήπως μια επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο που θα έχει μελλοντική απόδοση;

36 Υλικά Περιουσιακά Στοιχεία Για να υπολογιστεί η συνολική οικονομική θέση ενός φορέα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις του. Το ελληνικό δημόσιο έχει : στην κατοχή του μεγάλο αριθμό υλικών περιουσιακών στοιχείων (π.χ. κτίρια, οικόπεδα, αποθέματα χρυσού, δάση κ.α.), οικονομικές υποχρεώσεις (π.χ. δεσμεύσεις για χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης).

37 Υλικά Περιουσιακά Στοιχεία Αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη όταν συζητείται η οικονομική κατάσταση του δημοσίου. Γι αυτό και μερικοί υποστηρίζουν ότι η παράλειψη των υλικών περιουσιακών στοιχείων δημιουργεί παραπλανητική εικόνα για την οικονομική θέση του κράτους.

38 Άδηλες Υποχρεώσεις Ένα ομόλογο είναι απλά μια υπόσχεση για την καταβολή κάποιων χρημάτων στο μέλλον. Η παρούσα αξία των πληρωμών αυτών είναι το ποσό με το οποίο το ομόλογο συμβάλλει στο χρέος. Τα ομόλογα, όμως, δεν είναι η μόνη μέθοδος που χρησιμοποιείται από το κράτος για να υποσχεθεί πληρωμές στο μέλλον. Το ίδιο μπορεί να κάνει το κράτος και με νόμο.

39 Άδηλες Υποχρεώσεις Το πιο σημαντικό παράδειγμα είναι η κοινωνική ασφάλιση: υπόσχεται να καταβάλει χρήματα σε μελλοντικούς συνταξιούχους, τα οποία πρέπει να χρηματοδοτηθούν με μελλοντικά φορολογικά έσοδα.

40 Άδηλες Υποχρεώσεις Το ακριβές ποσό των άδηλων υποχρεώσεων είναι δύσκολο να υπολογισθεί. Ορισμένες εκτιμήσεις το προσδιορίζουν γύρω στο 22% του Α.Ε.Π. το 2050, από το 12% του Α.Ε.Π. που είναι σήμερα.

41 Το Βάρος του Δημόσιου Χρέους Η γενικότερη αντίληψη που επικρατεί είναι ότι: - το μεγάλο δημόσιο χρέος δεν είναι κάτι καλό και γι αυτό επιβάλλεται η μείωση του. Γιατί όμως πρέπει να ενδιαφερόμαστε για το δημόσιο χρέος και για το αν αυτό αυξάνεται ή μειώνεται;

42 Το Βάρος του Δημόσιου Χρέους Η απάντηση στο ερώτημα αυτό επιβάλλει τη λεπτομερειακή διερεύνηση του κόστους που έχει η χρηματοδότηση του χρέους και το ποιος τελικά υφίσταται το βάρος του. Οι μελλοντικές γενιές, είτε θα πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος, είτε να το αναχρηματοδοτήσουν.

43 Το Βάρος του Δημόσιου Χρέους Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μεταβίβαση από τους μελλοντικούς φορολογούμενους στους κατόχους ομολόγων: - ακόμα κι αν γίνει αναχρηματοδότηση του χρέους, πρέπει να καταβληθούν τόκοι στους νέους κατόχους των ομολόγων Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές γενιές πρέπει να επωμιστούν το βάρος του χρέους;

44 Το Βάρος του Δημόσιου Χρέους Η θεωρία της επίπτωσης των φόρων μας λέει να εξετάζουμε με περίσκεψη τέτοιου είδους συλλογισμούς. Το γεγονός και μόνο ότι το νομικό βάρος το επωμίζονται οι μελλοντικές γενιές δεν σημαίνει ότι επωμίζονται και κάποιο πραγματικό βάρος. Γενικά, η απάντηση στο ερώτημα εξαρτάται από τις υποθέσεις που γίνονται για την οικονομική συμπεριφορά.

45 Η Άποψη του Lerner Περίπτωση 1- Εσωτερικό χρέος Ας υποθέσουμε ότι το κράτος δανείζεται από τους πολίτες του. Σύμφωνα με τον Lerner: ο εσωτερικός δανεισμός δεν προκαλεί κανένα βάρος στη μελλοντική γενιά.

46 Η Άποψη του Lerner Τα μέλη της μελλοντικής γενιάς απλά το χρωστούν το ένα στο άλλο. Όταν αποπληρώνεται το δάνειο, τότε έχουμε μια μεταβίβαση εισοδήματος από μια ομάδα πολιτών (αυτούς που δεν έχουν τα ομόλογα) σε κάποια άλλη (αυτούς που έχουν ομόλογα). Ωστόσο, η μελλοντική γενιά, ως σύνολο, δεν είναι σε χειρότερη μοίρα με την έννοια ότι το επίπεδο κατανάλωσής της παραμένει το ίδιο.

47 Η Άποψη του Lerner Περίπτωση 2- Εξωτερικό χρέος Ας υποθέσουμε ότι μια χώρα δανείζεται από το εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει τις τρέχουσες δαπάνες της.

48 Η Άποψη του Lerner Σύμφωνα με τον Lerner: 1. Αν τα χρήματα που δανειζόμαστε από το εξωτερικό τα χρησιμοποιούμε για να χρηματοδοτήσουμε την τρέχουσα κατανάλωση, τότε η μελλοντική γενιά σίγουρα επωμίζεται ένα βάρος. Το επίπεδο κατανάλωσής της μελλοντικής γενιάς μειώνεται κατά ένα ποσό, ίσο με το δάνειο συν τους δεδουλευμένους τόκους που πρέπει να δοθούν στους ξένους δανειστές.

49 Η Άποψη του Lerner 2. Αν, όμως, το δάνειο χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων (συσσώρευση κεφαλαίου), τότε το αποτέλεσμα εξαρτάται από την παραγωγικότητα των επενδύσεων:

50 Η Άποψη του Lerner i. Αν η οριακή απόδοση της επένδυσης είναι μεγαλύτερη από το οριακό κόστος των κεφαλαίων που εξασφαλίσαμε από το εξωτερικό, τότε βελτιώνεται η θέση της μελλοντικής γενιάς. ii. Στο βαθμό όπου, η απόδοση του επενδυτικού προγράμματος είναι μικρότερη από το οριακό κόστος, η μελλοντική γενιά είναι σε δυσμενέστερη θέση.

51 Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών Στο υπόδειγμα του Lerner, η γενιά απαρτίζεται από όλα τα άτομα που ζουν σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Ένας πιο λογικός τρόπος να ορίσουμε τη γενιά είναι να υποθέσουμε ότι η γενιά αποτελείτο από όλα τα άτομα που γεννήθηκαν την ίδια περίπου εποχή. Με βάση αυτόν τον ορισμό, σε κάθε χρονική στιγμή συνυπάρχουν πολλές γενεές.

52 Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών Το υπόδειγμα επάλληλων γενεών λαμβάνει υπόψη ότι διάφορες γενιές μπορεί να συνυπάρχουν ταυτόχρονα. Η ανάλυση ενός απλού υποδείγματος επάλληλων γενεών δείχνει πως μπορεί το βάρος του χρέους να μεταφερθεί από τη μια γενιά στην άλλη.

53 Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών Ας υποθέσουμε ότι ο πληθυσμός αποτελείται από ίσο αριθμό: νέων, μεσήλικων, και ηλικιωμένων ατόμων. Κάθε γενιά διαρκεί 20 χρόνια και κάθε άτομο έχει σταθερό εισόδημα ετησίως σε όλη τη διάρκεια της 20ετίας.

54 Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών Υποθέτουμε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει ιδιωτική αποταμίευση. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί για πάντα. Τα επίπεδα εισοδήματος 3 αντιπροσωπευτικών ατόμων, για την περίοδο 2009 έως 2029, απεικονίζονται στη σειρά 1 του πίνακα 19.5.

55 Πίνακας 19.5 Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών Περίοδος Νέος Μεσήλικας Ηλικιωμένος (1)Εισόδημα (2) Κρατικός δανεισμός (3) Κρατικά παρεχόμενη κατανάλωση Έτος 2029 Νέος Μεσήλικας Ηλικιωμένος (4) Το κράτος αυξάνει τους φόρους Για να αποπληρώσει το χρέος (5) Το κράτος αποπληρώνει το χρέος Αυτό το υπόδειγμα επάλληλων γενεών δείχνει το πως ο κρατικός δανεισμός μπορεί να μεταφέρει εισόδημα από τη νέα γενιά σε μεγαλύτερη γενιά.

56 Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει να δανειστεί , για να χρηματοδοτήσει τη δημόσια κατανάλωση. Το δάνειο πρέπει να αποπληρωθεί το Μόνον οι νέοι και οι μεσήλικες είναι διατεθειμένοι να δανείσουν το κράτος. Οι ηλικιωμένοι είναι απρόθυμοι, επειδή μάλλον δεν θα ζουν μετά από 20 χρόνια, για να εισπράξουν την αποπληρωμή των χρημάτων που δάνεισαν.

57 Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών Ας υποθέσουμε ότι τα μισά χρήματα του δανείου προέρχονται από τους νέους και τα άλλα μισά από τους μεσήλικες. Έτσι, η κατανάλωση κάθε ατόμου θα μειωθεί κατά στην περίοδο Αυτό καταγράφεται στη σειρά 2 του πίνακα.

58 Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών Επίσης, υποθέτουμε ότι με τα χρήματα του δανείου, η κυβέρνηση παρέχει ένα ίσο ποσό κατανάλωσης σε όλους. Κάθε άτομο παίρνει Αυτό απεικονίζεται στη γραμμή 3 του πίνακα.

59 Στο έτος 2029: Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών Η γενιά των ηλικιωμένων του 2009 έχει αποχωρήσει από τη σκηνή. Η γενιά των άλλοτε μεσήλικων είναι τώρα ηλικιωμένοι, και οι άλλοτε νέοι είναι τώρα μεσήλικες. Έχει εμφανιστεί μια νέα γενιά νέων.

60 Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών Το 2029, το κράτος πρέπει να αντλήσει για να αποπληρώσει το χρέος της. Αυτό το επιτυγχάνει με την επιβολή ενός φόρου σε κάθε άτομο (γραμμή 4, στον πίνακα). Η κυβέρνηση, με τα φορολογικά έσοδα, μπορεί να αποπληρώσει τους δανειστές της, που τώρα είναι οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι (γραμμή 5, στον πίνακα).

61 Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών Από τον πίνακα 19.5, μπορούμε να συνάγουμε τα εξής αποτελέσματα: 1. Η γενιά που την αποτελούσαν τα ηλικιωμένα άτομα, στο διάστημα , έχει μια δια βίου κατανάλωση ίση με υψηλότερη από ότι θα ήταν κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

62 Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών 2. Εκείνοι που στο διάστημα ήταν νέοι και μεσήλικες δεν βρίσκονται σε καλύτερη ή χειρότερη θέση από άποψη της δια βίου κατανάλωσης.

63 Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών 3. Η γενιά των νέων το 2029 έχει μια δια βίου ροή κατανάλωσης που είναι κατά μικρότερη από ότι θα ήταν αν δεν υπήρχε το χρέος και οι επακόλουθες δημοσιονομικές πολιτικές.

64 Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών 3. Η γενιά των νέων το 2029 έχει μια δια βίου ροή κατανάλωσης που είναι κατά μικρότερη από ότι θα ήταν αν δεν υπήρχε το χρέος και οι επακόλουθες δημοσιονομικές πολιτικές.

65 Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών Εκείνο που έχει συμβεί στην πραγματικότητα είναι: τα έχουν μεταβιβαστεί από τους νέους του 2029 στους ηλικιωμένους του 2009.

66 Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών Το υπόδειγμα του παραπάνω πίνακα προτείνει ένα φυσικό πλαίσιο για σύγκριση από γενιά σε γενιά, του βάρους (και του οφέλους) που συνεπάγονται οι δημοσιονομικές πολιτικές της κυβέρνησης. Το πλαίσιο αυτό ονομάζεται λογιστική των γενεών.

67 Ένα Υπόδειγμα Επάλληλων Γενεών Ορισμός λογιστικής των γενεών: Η μέθοδος μέτρησης της κατάστασης της δημοσιονομικής πολιτικής που λαμβάνει υπόψη την παρούσα αξία όλων των φόρων και όλων των ωφελειών που λαμβάνουν όλα τα μέλη της κάθε γενεάς.

68 Το Νεοκλασικό Υπόδειγμα Η υπόθεση ότι ο κρατικός δανεισμός μειώνει τις ιδιωτικές επενδύσεις παίζει ρόλο-κλειδί στη νεοκλασική ανάλυση. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται συχνά ως υπόθεση εκτόπισης: όταν ο δημόσιος τομέας αντλεί πόρους από το απόθεμα πόρων που είναι διαθέσιμοι για επενδύσεις, τότε η ιδιωτική επένδυση εκτοπίζεται.

69 Το Νεοκλασικό Υπόδειγμα Η εκτόπιση προκαλείται από μεταβολές στο επιτόκιο. Όταν το κράτος αυξάνει τη ζήτηση του για πιστώσεις, το επιτόκιο (που είναι η τιμή της πίστωσης) αυξάνεται. Αν, όμως, αυξηθεί το επιτόκιο, η ιδιωτική επένδυση γίνεται πιο ακριβή, και έχουμε λιγότερες επενδύσεις.

70 Το Νεοκλασικό Υπόδειγμα Όταν το κεφάλαιο κινείται διεθνώς, η αύξηση στο επιτόκιο, που προκαλείται από το χρέος, έχει ως συνέπεια την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Για μια μικρή οικονομία, όπως η Ελλάδα, που ανήκει σε νομισματική ένωση, η αύξηση του δανεισμού δεν φαίνεται πιθανό να προκαλέσει αύξηση επιτοκίων, και άρα δεν δημιουργεί πρόβλημα εκτόπισης.

71 Το Νεοκλασικό Υπόδειγμα Για το θέμα αυτό, έχουν γίνει πολλές εμπειρικές μελέτες, οι οποίες όμως δεν καταλήγουν σε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα. Παρά την ασάφεια αυτή, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι: τα μεγάλα ελλείμματα προκαλούν μείωση του αποθέματος κεφαλαίου. Ωστόσο, το ακριβές μέγεθος αυτής της μείωσης δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια.

72 Το Ρικαρντιανό Υπόδειγμα Ο Barro (1974) διατύπωσε την άποψη ότι: Όταν το κράτος δανείζεται, τα μέλη της γενιάς των ηλικιωμένων συνειδητοποιούν ότι η θέση των κληρονόμων τους θα επιδεινωθεί. Ας υποθέσουμε, ακόμη, ότι οι ηλικιωμένοι ενδιαφέρονται για την ευημερία των απογόνων τους και επομένως δεν θέλουν να μειωθεί το επίπεδο κατανάλωσης των απογόνων τους.

73 Το Ρικαρντιανό Υπόδειγμα Τι μπορούν να κάνουν για αυτό οι ηλικιωμένοι; Μια δυνατότητα είναι να αυξήσουν απλώς το ποσό που θα κληροδοτήσουν κατά ένα ποσό αρκετό για να πληρωθούν οι επιπλέον φόροι που πρέπει να καταβληθούν στο μέλλον. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην αλλάξει πραγματικά τίποτα.

74 Το Ρικαρντιανό Υπόδειγμα Η κάθε γενιά καταναλώνει ακριβώς την ίδια ποσότητα που είχε και πριν τον κρατικό δανεισμό. Σε σχέση με το υπόδειγμα του πίνακα 19.5, η γενιά των ηλικιωμένων του 2009 αποταμιεύει για να τα δώσει στους νέους του 2029.

75 Το Ρικαρντιανό Υπόδειγμα Επομένως, στην πραγματικότητα, οι ιδιώτες ακυρώνουν τις επιπτώσεις που έχει η δανειακή πολιτική του κράτους, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση με φόρους και με χρέος να είναι ουσιαστικά ισοδύναμες.

76 Το Ρικαρντιανό Υπόδειγμα Η άποψη αυτή αναφέρεται συχνά ως το ρικαρντιανό υπόδειγμα. Η υπόθεση ότι, δεν έχει σημασία η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, έχει γίνει αντικείμενο πολλών αντιπαραθέσεων.

77 Το Ρικαρντιανό Υπόδειγμα Μερικοί απορρίπτουν την ιδέα, επειδή βασίζεται σε απίστευτες παραδοχές. Δεν είναι εύκολο να βρει κανείς πληροφορίες για τις επιπτώσεις των σημερινών ελλειμμάτων στα μελλοντικά φορολογικά βάρη. Οι άνθρωποι δεν βλέπουν τόσο μακριά, όσο υποθέτει το υπόδειγμα.

78 Το Ρικαρντιανό Υπόδειγμα Επίσης, πολλές οικονομετρικές μελέτες έχουν αναλύσει τη σχέση μεταξύ δημοσιονομικού ελλείμματος και αποταμίευσης. Τα ευρήματα ήταν ανάμικτα. Γενικά, το ρικαρντιανό υπόδειγμα έχει και οπαδούς, αλλά και επικριτές μεταξύ των οικονομολόγων.

79 Φορολογία ή Δανεισμός Συχνά, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με έκτακτα γεγονότα (π.χ. πλημμύρες, σεισμοί). Επίσης, σημαντικά στρώματα του πληθυσμού μπορεί να βρεθούν κάτω από σημαντικές οικονομικές πιέσεις (π.χ. απότομη αύξηση της τιμής των καυσίμων και των τροφίμων). Τότε, το κράτος πρέπει να παρέμβει και να ενισχύσει τα άτομα που υποφέρουν, αυξάνοντας τις κρατικές δαπάνες.

80 Φορολογία ή Δανεισμός Για μια χώρα, που ανήκει στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (Ο.Ν.Ε.), όπως η Ελλάδα, δεν υπάρχει απόλυτη ελευθερία στην αύξηση των κρατικών δαπανών. Με βάση το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, καμιά χώρα δεν μπορεί να έχει έλλειμμα πάνω από το 3% του Α.Ε.Π..

81 Φορολογία ή Δανεισμός Αυτό σημαίνει ότι, αν το έλλειμμα που έχει η χώρα είναι κοντά στο 3%, τότε η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τη φορολογία, για να αυξήσει τις δαπάνες της. Αν, πάλι, η χώρα έχει πλεόνασμα ή έλλειμμα που είναι αρκετά κάτω από το 3%, τότε μπορεί να αυξήσει το έλλειμμα και επομένως και το δημόσιο χρέος.

82 Φορολογία ή Δανεισμός Αν, τώρα, μια χώρα δεν υπόκειται στον περιορισμό του 3%, ποια μέθοδο χρηματοδότησης πρέπει να επιλέξει, τη φορολογία ή το χρέος;

83 Η Αρχή της Ανταποδοτικότητας Αυτή η δεοντολογική αρχή αναφέρει ότι: όσοι ωφελούνται από ένα συγκεκριμένο κρατικό πρόγραμμα δαπανών, αυτοί πρέπει να πληρώσουν γι αυτό. Άρα, στο βαθμό που το πρόγραμμα αυτό δημιουργεί οφέλη για τις μελλοντικές γενιές, είναι πρέπον να μετακυλήσουμε το βάρος προς τις μελλοντικές γενιές με τη χρηματοδότηση μέσω δανεισμού.

84 Ισότητα Μεταξύ Διαφορετικών Γενεών Αν αναμένεται ότι οι μελλοντικές γενιές θα είναι πιο πλούσιες από τη σημερινή (π.χ. λόγω της τεχνολογικής προόδου), τότε με βάση την αρχή περί ισότητας, είναι δίκαιο να επωμιστούν το βάρος. Φυσικά, αν οι μελλοντικές γενιές αναμένεται να είναι φτωχότερες από τη δική μας (π.χ. λόγω της αύξησης των τιμών σε κάποιους φυσικούς πόρους), τότε η λογική αυτή θα οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα.

85 Θέματα Αποτελεσματικότητας Από άποψη αποτελεσματικότητας, το ερώτημα είναι: η χρηματοδότηση του ελλείμματος με δανεισμό ή φορολογία προκαλεί μεγαλύτερο υπερβάλλον βάρος; Το σημείο-κλειδί για την ανάλυση αυτού του ερωτήματος είναι να αντιληφθούμε ότι κάθε αύξηση στις κυβερνητικές δαπάνες πρέπει τελικά να χρηματοδοτηθεί μέσα από την αύξηση της φορολογίας.

86 Θέματα Αποτελεσματικότητας Η επιλογή για τη χρηματοδότηση μέσω δανεισμού ή μέσω φορολογίας είναι απλώς μια επιλογή της χρονικής στιγμής που θα επιβληθούν οι φόροι. Με τη χρηματοδότηση μέσω φορολογίας, γίνεται μια μεγάλη πληρωμή κατά τη στιγμή που γίνεται η δαπάνη. Με τη χρηματοδότηση μέσω δανεισμού, γίνονται πολλές μικρές πληρωμές διαχρονικά για τη χρηματοδότηση των τόκων εξυπηρέτησης του δανείου.

87 Θέματα Αποτελεσματικότητας Οι παρούσες αξίες των φορολογικών εσόδων πρέπει να είναι ίσες και στις 2 περιπτώσεις. Αν συμβαίνει αυτό, υπάρχει λόγος που πρέπει να προτιμάται η μία ή η άλλη μέθοδος από άποψη αποτελεσματικότητας;

88 Θέματα Αποτελεσματικότητας Ας υποθέσουμε, για λόγους απλότητας, ότι όλα τα έσοδα που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του χρέους προέρχονται από τη φορολογία εισοδήματος από την εργασία.

89 Θέματα Αποτελεσματικότητας Τότε το υπερβάλλον βάρος του φόρου είναι: ½ εwlt 2 όπου w το προ-φόρου ωρομίσθιο, L οι ώρες εργασίας, ε η αντισταθμισμένη ελαστικότητα των ωρών εργασίας σε σχέση με το ωρομίσθιο και t ο επί της αξίας φορολογικός συντελεστής.

90 Θέματα Αποτελεσματικότητας Επειδή το υπερβάλλον βάρος αυξάνεται κατά το τετράγωνο του φορολογικού συντελεστή, δύο μικροί φόροι δεν είναι ισοδύναμοι με ένα μεγάλο φόρο. Οι δύο μικροί φόροι είναι προτιμότεροι. Το θέμα αυτό απεικονίζεται στο ακόλουθο διάγραμμα, το οποίο δείχνει την τετραγωνική σχέση ανάμεσα στο υπερβάλλον βάρος και το φορολογικό συντελεστή.

91 Θέματα Αποτελεσματικότητας Υπερβάλλον βάρος χ 2 χ 1 t 2t Φορολογικός συντελεστής

92 Θέματα Αποτελεσματικότητας Από άποψη αποτελεσματικότητας, είναι καλύτερα να φορολογηθεί δύο φορές με συντελεστή t 1, παρά μία φορά με συντελεστή t 2. Το συμπέρασμα είναι ότι, από άποψη αποτελεσματικότητας, η χρηματοδότηση με δανεισμό είναι προτιμότερη από τη χρηματοδότηση μέσω φορολογίας. Μια σειρά μικρών αυξήσεων των φόρων δημιουργεί ένα μικρότερο υπερβάλλον βάρος από ότι μια μεγάλη αύξηση των φόρων.

93 Θέματα Αποτελεσματικότητας Ωστόσο, η παραπάνω άποψη αγνοεί μιαν άλλη διάσταση. Στο βαθμό που η αύξηση του χρέους μειώνει το απόθεμα κεφαλαίου, τότε δημιουργείται ένα πρόσθετο υπερβάλλον βάρος.

94 Θέματα Αποτελεσματικότητας Επομένως, ενώ η χρηματοδότηση με δανεισμό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από την άποψη των επιλογών για την προσφορά εργασίας, θα είναι λιγότερο αποτελεσματική από την άποψη των αποφάσεων για την κατανομή του κεφαλαίου.

95 Θέματα Αποτελεσματικότητας Εκ των προτέρων, δεν είναι σαφές ποιο αποτέλεσμα είναι πιο σημαντικό, και επομένως δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι πιο αποτελεσματική η χρηματοδότηση με δανεισμό ή με φορολογία.

96 Μακροοικονομικές Διαστάσεις Μέχρι τώρα κάναμε τη συνήθη υπόθεση ότι όλοι οι πόροι απασχολούνται πλήρως. Πώς μπορεί όμως να κάνει κανείς την επιλογή μεταξύ χρηματοδότησης μέσω φορολογίας και μέσω ελλείμματος βραχυχρόνια, όταν είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ανεργία;

97 Μακροοικονομικές Διαστάσεις Στο τυπικό Κεϋνσιανό μακροοικονομικό υπόδειγμα, η επιλογή εξαρτάται από το επίπεδο της ανεργίας.

98 Μακροοικονομικές Διαστάσεις Όταν η ανεργία είναι χαμηλή, οι επιπλέον κρατικές δαπάνες μπορεί να οδηγήσουν σε πληθωρισμό, και άρα ίσως χρειάζεται να αφαιρεθεί ένα μέρος της καταναλωτικής δαπάνης από τον ιδιωτικό τομέα (δηλαδή, να αυξηθούν οι φόροι).

99 Μακροοικονομικές Διαστάσεις Όταν η ανεργία είναι υψηλή, η ύπαρξη ελλείμματος είναι ένας λογικός τρόπος τόνωσης της ζήτησης. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται λειτουργική χρηματοδότηση.

100 Μακροοικονομικές Διαστάσεις Λειτουργική χρηματοδότηση: Η χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής για να διατηρηθεί η συνολική ζήτηση, στο επιθυμητό επίπεδο, ανεξάρτητα από την επίπτωση που έχει στο έλλειμμα.

101 Ηθικές και Πολιτικές Διαστάσεις Υπάρχουν, ακόμη, 2 επιχειρήματα εναντίον των δαπανών που χρηματοδοτούνται με έλλειμμα: ηθικό επιχείρημα, πολιτικό επιχείρημα.

102 Ηθικές και Πολιτικές Διαστάσεις Ηθικό επιχείρημα: - Η δημιουργία ελλειμμάτων και επομένως και του χρέους είναι κάτι ανήθικο. Αυτή η άποψη στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στην αναπόδεικτη θετική παραδοχή ότι το βάρος του χρέους μετακυλίεται στις μελλοντικές γενεές.

103 Ηθικές και Πολιτικές Διαστάσεις Δεν είναι σαφές, γιατί αυτή η άποψη είναι ανώτερη, για παράδειγμα, από την αρχή της ανταποδοτικότητας, η οποία υποδηλώνει ότι μερικές φορές ο δανεισμός είναι κάτι το ηθικό.

104 Ηθικές και Πολιτικές Διαστάσεις Πολιτικό επιχείρημα: Η πειθαρχία που επιβάλλει ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο προσεκτική στάθμιση των ωφελειών και του κόστους, αποτρέποντας έτσι το δημόσιο τομέα να αναπτυχθεί πέρα από το άριστο μέγεθός του.

105 Ηθικές και Πολιτικές Διαστάσεις Αυτό το επιχείρημα στηρίζεται στην άποψη ότι, η πολιτική διαδικασία τείνει να υποεκτιμά το κόστος των δημοσίων δαπανών και να υπερεκτιμά τα οφέλη.

106 Τέλος Ενότητας 10 Χρηματοδότηση του Κράτους Mέσω Ελλείμματος

Διάλεξη 19. Χρηματοδότηση του κράτους μέσω ελλείμματος

Διάλεξη 19. Χρηματοδότηση του κράτους μέσω ελλείμματος Διάλεξη 19 Χρηματοδότηση του κράτους μέσω ελλείμματος 1 Βασικοί ορισμοί Έλλειμμα: Η υπέρβαση των δαπανών έναντι των εσόδων σε μια χρονική περίοδο. Πλεόνασμα: Η υπέρβαση των εσόδων έναντι των δαπανών σε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ Ενότητα 6: Δημόσιο Χρέος και Ελλείμματα του Κρατικού Προϋπολογισμού Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ Ενότητα 3: Συναθροιστική Ζήτηση- Εφαρμόζοντας το Υπόδειγμα IS-LM Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15. Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους

Κεφάλαιο 15. Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους Κεφάλαιο 15 Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους Ο κρατικός προϋπολογισµός: εδοµένα και αριθµοί Συνολικές δηµόσιες δαπάνες: τρειςκατηγορίεςδηµοσίων δαπανών ηµόσιες δαπάνες (G) Μεταβιβαστικές πληρωµές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ Ενότητα 1: Οικονομικοί Κύκλοι Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 2: Εργαλεία Θετικής Ανάλυσης Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ Ενότητα 5: Σταθεροποιητική Πολιτική Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Δημόσια Οικονομική Κουτεντάκης Φραγκίσκος - Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ Ενότητα 7: Η Ανοικτή Οικονομία Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Θεωρία Ι

Μακροοικονομική Θεωρία Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μακροοικονομική Θεωρία Ι Διάλεξη 8: Προσφορά Χρήματος Διδάσκων: Γιαννέλλης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Θεωρία Ι

Μακροοικονομική Θεωρία Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μακροοικονομική Θεωρία Ι Διάλεξη 2: Εισόδημα και Δαπάνη Διδάσκων: Γιαννέλλης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ Oι συναλλαγές μιας χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τόσο των εμπορικών όσο και των χρηματοοικονομικών ροών, καταγράφονται στο ισοζύγιο διεθνών πληρωμών. Oι συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 3: Εργαλεία Κανονιστικής Ανάλυσης Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Θεωρία Ι

Μακροοικονομική Θεωρία Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μακροοικονομική Θεωρία Ι Διάλεξη 1: Εισαγωγή Διδάσκων: Γιαννέλλης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Κεφάλαιο 4 Κατανάλωση, αποταμίευση και επένδυση. 4.1 Κατανάλωση και αποταμίευση

Μακροοικονομική Κεφάλαιο 4 Κατανάλωση, αποταμίευση και επένδυση. 4.1 Κατανάλωση και αποταμίευση Μακροοικονομική Κεφάλαιο 4 Κατανάλωση, αποταμίευση και επένδυση 4.1 Κατανάλωση και αποταμίευση 1) Χωρίς πληθωρισμό και με ονομαστικό επιτόκιο (i).03, κάποιος μπορεί να ανταλλάξει μια μονάδα σημερινής κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής - Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής είναι ο δίαυλος μέσω του οποίου οι μεταβολές

Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής - Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής είναι ο δίαυλος μέσω του οποίου οι μεταβολές Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής - Ο Μηχανισμός Μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής είναι ο δίαυλος μέσω του οποίου οι μεταβολές στον χρηματοπιστωτικό τομέα (στην αγορά χρήματος) επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 4: Δημόσια Αγαθά Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

51. Στο σημείο Α του παρακάτω διαγράμματος IS-LM υπάρχει: r LM Α IS α. ισορροπία στις αγορές αγαθών και χρήματος. β. ισορροπία στην αγορά αγαθών και υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά χρήματος. γ. ισορροπία

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Θεωρία Ι

Μακροοικονομική Θεωρία Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μακροοικονομική Θεωρία Ι Διάλεξη 3: Το Υπόδειγμα IS-LM (Μέρος Α) Διδάσκων: Γιαννέλλης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Θεωρία Ι

Μακροοικονομική Θεωρία Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μακροοικονομική Θεωρία Ι Διάλεξη 6: Συνολική Ζήτηση και Συνολική Προσφορά (Μέρος Β) Διδάσκων: Γιαννέλλης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Χωρίζεται σε δύο μεγάλες περιοχές: -ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ -ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Η συμπεριφορά της οικονομικής μονάδας (καταναλωτής, νοικοκυριό, επιχείρηση, αγορά). Εξετάζει θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Θεωρία Ι

Μακροοικονομική Θεωρία Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μακροοικονομική Θεωρία Ι Διάλεξη 4: Το Υπόδειγμα IS-LM (Μέρος Β) Διδάσκων: Γιαννέλλης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #4: ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΓΟΡΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #4: ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΓΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #4: ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΓΟΡΩΝ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης έχουν ληφθεί

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων

Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων Ενότητα 2: Πίνακας Ταμειακών Ροών Δ. Δαμίγος Μ. Μενεγάκη Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Διαχρονικές Επιπτώσεις της Δημοσιονομικής Πολιτικής. Δημόσιες Δαπάνες, Δημόσιο Χρέος και Φορολογικοί Συντελεστές

Διαχρονικές Επιπτώσεις της Δημοσιονομικής Πολιτικής. Δημόσιες Δαπάνες, Δημόσιο Χρέος και Φορολογικοί Συντελεστές Διαχρονικές Επιπτώσεις της Δημοσιονομικής Πολιτικής Δημόσιες Δαπάνες, Δημόσιο Χρέος και Φορολογικοί Συντελεστές Ο Εισοδηματικός Περιορισμός της Κυβέρνησης Ο εισοδηματικός περιορισμός της κυβέρνησης ορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #5: ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #5: ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #5: ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ 1. Οι επενδύσεις σε μια κλειστή οικονομία χρηματοδοτούνται από: α. το σύνολο των αποταμιεύσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. β. μόνο τις ιδιωτικές αποταμιεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 13, Ισοζύγιο Πληρωμών και οι Εθνικοί Λογαριασμοί

Κεφ. 13, Ισοζύγιο Πληρωμών και οι Εθνικοί Λογαριασμοί , Κεφ. 13, Ισοζύγιο Πληρωμών και οι Εθνικοί Λογαριασμοί Το Ισοζύγιο Πληρωμών: θέματα 1. Το ισοζύγιο πληρωμών και οι επί μέρους λογαριασμοί. 2. Το ελληνικό ισοζύγιο πληρωμών. 3. Η λογιστική του ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Θεωρία Ι

Μακροοικονομική Θεωρία Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μακροοικονομική Θεωρία Ι Διάλεξη 5: Συνολική Ζήτηση και Συνολική Προσφορά (Μέρος Α) Διδάσκων: Γιαννέλλης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #9: Η μέτρηση του κόστους ζωής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #9: Η μέτρηση του κόστους ζωής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #9: Η μέτρηση του κόστους ζωής Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης

Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης Στην Ελλάδα η μη ρεαλιστική πρόβλεψη του ταμειακού ελλείμματος κατά το έτος 2009, εξαιτίας της υπερεκτίμησης των εσόδων και της αύξησης των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Δημοσιονομική πολιτική Η επέμβαση του κράτους γίνεται με τη μεταβολή

Διαβάστε περισσότερα

Η Διαχρονική Προσέγγιση στο Ισοζύγιο Πληρωμών

Η Διαχρονική Προσέγγιση στο Ισοζύγιο Πληρωμών Η Διαχρονική Προσέγγιση στο Ισοζύγιο Πληρωμών Καθ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 Η Διαχρονική Προσέγγιση Η διαχρονική προσέγγιση έχει ως σημείο εκκίνησης τις τεχνολογικές και αγοραίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Οι δαπάνες απλώς σημαίνουν τη δαπάνη χρημάτων πρωταρχικά για περισσότερη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 7: Φορολογία και Διανομή Εισοδήματος Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών B1. Ποια από τις παρακάτω πολιτικές θα αυξήσει το επιτόκιο ισορροπίας και θα μειώσει το εισόδημα ισορροπίας; A. Η Κεντρική τράπεζα πωλεί κρατικά ομόλογα, μέσω πράξεων ανοικτής

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων

Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων Ενότητα #4: Χρηματοοικονομικοί Αριθμοδείκτες (Αριθμοδείκτες Βιωσιμότητας) Πέτρος Καλαντώνης Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Ενότητα 4: Προσδιορισμός του εθνικού εισοδήματος H περίπτωση της κλειστής ή ανοικτής οικονομίας με κυβέρνηση

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Ενότητα 4: Προσδιορισμός του εθνικού εισοδήματος H περίπτωση της κλειστής ή ανοικτής οικονομίας με κυβέρνηση Ενότητα 4: Προσδιορισμός του εθνικού εισοδήματος H περίπτωση της κλειστής ή ανοικτής οικονομίας με κυβέρνηση Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ενότητα #9: Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ενότητα #9: Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #9: Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία

Κεφάλαιο 5. Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία Κεφάλαιο 5 Αποταμίευση και επένδυση σε μια ανοικτή οικονομία Περίγραμμα κεφαλαίου Ισοζύγιο Πληρωμών Ισορροπία της αγοράς αγαθών σε μια ανοικτή οικονομία Αποταμίευση και επένδυση σε μια μικρή ανοικτή οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ενότητα 6: Συναθροισμένη Προσφορά & Ζήτηση και μακροοικονομική ισορροπία Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Μακροοικονομική Θεωρία Υπόδειγμα IS/LM Στο υπόδειγμα IS/LM εξετάζονται

Διαβάστε περισσότερα

26. Υποθέστε ότι μια οικονομία περιγράφεται από τις ακόλουθες συναρτήσεις κατανάλωσης, επενδύσεων, φορολογίας και δημοσίων δαπανών αντίστοιχα: C = 2000 +0,8d, I = 500 14r, T = 0,1, και G = 300. Επιπρόσθετα,

Διαβάστε περισσότερα

Αποταμιεύσεις και Επενδύσεις

Αποταμιεύσεις και Επενδύσεις Αποταμιεύσεις και Επενδύσεις Είτε αποταμιεύουν τα νοικοκυριά είτε όχι, δεν πρόκειται να επενδύσει κανένας στην Ελλάδα όσο η ζήτηση είναι χαμηλή γεγονός που σημαίνει ότι, η ελληνική τραγωδία θα συνεχίζεται

Διαβάστε περισσότερα

1. ΑΝΟΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ

1. ΑΝΟΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ 1. ΑΝΟΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ Το διάγραμμα κυκλικής ροής της οικονομίας (κεφ. 3, σελ. 100 Mankiw) Εισόδημα Υ Ιδιωτική αποταμίευση S Αγορά συντελεστών Αγορά χρήματος Πληρωμές συντελεστών

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο έλλειµµα (1997)

Ετήσιο έλλειµµα (1997) Τι είναι το ηµόσιο Χρέος και το ετήσιο έλλειµµα του προϋπολογισµού; Όταν µια κυβέρνηση δαπανά περισσότερο από τα φορολογικά της έσοδα, τότε δανείζεται από τον ιδιωτικό τοµέα προκειµένου χρηµατοδοτήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #7: Μονοπώλιο (II)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #7: Μονοπώλιο (II) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #7: Μονοπώλιο (II) Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης έχουν ληφθεί

Διαβάστε περισσότερα

Η Διαχρονική Προσέγγιση στο Ισοζύγιο Πληρωμών. Διεθνής Οικονομική Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης

Η Διαχρονική Προσέγγιση στο Ισοζύγιο Πληρωμών. Διεθνής Οικονομική Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Η Διαχρονική Προσέγγιση στο Ισοζύγιο Πληρωμών Διεθνής Οικονομική Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης 1 Η Διαχρονική Προσέγγιση Η διαχρονική προσέγγιση έχει ως σημείο εκκίνησης τις τεχνολογικές και αγοραίες δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ενότητα #8: Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ενότητα #8: Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #8: Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ενότητα 1: Εισαγωγή: Το αντικείμενο της Μακροοικονομικής Η έννοια και του ΑΕΠ Ονομαστικό και πραγματικό ΑΕΠ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ενότητα 1: Εισαγωγή: Το αντικείμενο της Μακροοικονομικής Η έννοια και του ΑΕΠ Ονομαστικό και πραγματικό ΑΕΠ Ενότητα 1: Εισαγωγή: Το αντικείμενο της Μακροοικονομικής Η έννοια και του ΑΕΠ Ονομαστικό και πραγματικό ΑΕΠ Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Μακροοικονομική. Ενότητα :Δημοσιονομική πολιτική. Καραμάνης Κωνσταντίνος

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Μακροοικονομική. Ενότητα :Δημοσιονομική πολιτική. Καραμάνης Κωνσταντίνος Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική των,δημοσιονομική Επιχειρήσεων, πολιτική, Ενότητα : Βέλτιστη ΤΜΗΜΑ Κεφαλαιακή ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Δομή, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 06: Επενδύσεις Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ O Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε στην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ενότητα 3: Προσδιορισμός του εθνικού εισοδήματος H περίπτωση της κλειστής οικονομίας δίχως κυβέρνηση

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ενότητα 3: Προσδιορισμός του εθνικού εισοδήματος H περίπτωση της κλειστής οικονομίας δίχως κυβέρνηση Ενότητα 3: Προσδιορισμός του εθνικού εισοδήματος H περίπτωση της κλειστής οικονομίας δίχως κυβέρνηση Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #3: Το κόστος παραγωγής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #3: Το κόστος παραγωγής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #3: Το κόστος παραγωγής Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική. Διάλεξη 4 Η Καμπύλη IS

Μακροοικονομική. Διάλεξη 4 Η Καμπύλη IS Μακροοικονομική Διάλεξη 4 Η Καμπύλη IS 1 Η Νεοκλασική Σύνθεση Σε αυτή την διάλεξη θα αναπτύξουμε το πρώτο μέρος του IS-LM υποδείγματος To IS-LM υπόδειγμα προσπαθεί να εξηγήσει πως λειτουργεί η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Το ισοζύγιο πληρωμών Το ισοζύγιο πληρωμών (Balance of Payments) μιας

Διαβάστε περισσότερα

Εάν το ποσοστό υποχρεωτικών καταθέσεων είναι 25% και υπάρξει μια αρχική κατάθεση όψεως 2.000 σε μια εμπορική Τράπεζα, τότε η μέγιστη ρευστότητα που μπορεί να δημιουργηθεί από αυτή την κατάθεση είναι: Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ενότητα #5: Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ. Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ενότητα #5: Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ. Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #5: Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων

Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων Αξιολόγηση Επενδυτικών Σχεδίων Ενότητα 5: Ειδικά ζητήματα Δ. Δαμίγος Μ. Μενεγάκη Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜAΚΡΟ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜAΚΡΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΚΡΟ 1. Όταν η συνάρτηση κατανάλωσης είναι ευθεία γραµµή και υπάρχει αυτόνοµη κατανάλωση, τότε η οριακή ροπή προς κατανάλωση είναι: α. πάντοτε σταθερή, όπως και η µέση ροπή προς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων Υποθέσεις υπολογισμού Στάδια υπολογισμού Πηγές χρηματοδότησης (κεφαλαίου)

ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων Υποθέσεις υπολογισμού Στάδια υπολογισμού Πηγές χρηματοδότησης (κεφαλαίου) ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου Ορισμός: είναι το κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων που έχουν όλοι οι επενδυτές της εταιρείας (μέτοχοι και δανειστές) Κόστος ευκαιρίας: είναι η απόδοση της καλύτερης εναλλακτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ. 1. Σύνθεση του δημόσιου χρέους

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ. 1. Σύνθεση του δημόσιου χρέους ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ Οι παράγοντες που εγγυώνται την περαιτέρω ταχεία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι δύο: από τη μία πλευρά η επιτυχία της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 7: Εισαγωγή στην Μακροοικονομική Θεωρία

Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 7: Εισαγωγή στην Μακροοικονομική Θεωρία Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 7: Καθηγητής: Κώστας Τσεκούρας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σκοποί ενότητας Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται και αναλύονται

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική. Ενότητα 2: Η μέτρηση των Βασικών Μακροοικονομικών Αγαθών. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Μακροοικονομική. Ενότητα 2: Η μέτρηση των Βασικών Μακροοικονομικών Αγαθών. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Μακροοικονομική Ενότητα 2: Η μέτρηση των Βασικών Μακροοικονομικών Αγαθών Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Θεωρία Ι

Μακροοικονομική Θεωρία Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μακροοικονομική Θεωρία Ι Διάλεξη 7: Ζήτηση Χρήματος Διδάσκων: Γιαννέλλης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια Οικονοµική Βασίλης Ράπανος, Γεωργία Καπλάνογλου µόνο Τµήµα Ι.

ηµόσια Οικονοµική Βασίλης Ράπανος, Γεωργία Καπλάνογλου µόνο Τµήµα Ι. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδηµαϊκό έτος 2013-2014 Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Εξεταστική περίοδος Απριλίου Εξέταση στο µάθηµα: ηµόσια Οικονοµική ιδασκαλία: Βασίλης Ράπανος, Γεωργία Καπλάνογλου Η εξέταση αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης

Ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης Ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης Φραγκίσκος Κουτεντάκης Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Γενικά Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την κατανομή του δημόσιου χρήματος και αποτελεί το βασικότερο

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 8: Αγορές κεφαλαίου και γης Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 8: Αγορές κεφαλαίου και γης Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Μικροοικονομική Ι Ενότητα # 8: Αγορές κεφαλαίου και γης Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) - Καθαρό Εθνικό Προϊόν

1.1 Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) - Καθαρό Εθνικό Προϊόν ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : ΑΡΓΥΡΏ ΜΟΥΔΑΤΣΟΥ 1. ΕΘΝΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 1.0 Γενικά Αντικείµενο της Μακροοικονοµικής είναι ο καθορισµός (υπολογισµός) των συνολικών µεγεθών της οικονοµίας, πχ. της συνολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Ενότητα 9: Πληθωρισμός. Γεώργιος Μιχαλόπουλος Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Ενότητα 9: Πληθωρισμός. Γεώργιος Μιχαλόπουλος Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής Ενότητα 9: Πληθωρισμός Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 9: Αποτελεσματική και Δίκαιη Φορολογία Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης

Ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης Ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης Φραγκίσκος Κουτεντάκης Παρουσίαση στο Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ 25 Οκτωβρίου 2018 Γενικά Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την κατανομή του δημόσιου χρήματος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15. Οι δημόσιες δαπάνες και η χρηματοδότησή τους

Κεφάλαιο 15. Οι δημόσιες δαπάνες και η χρηματοδότησή τους Κεφάλαιο 15 Οι δημόσιες δαπάνες και η χρηματοδότησή τους Περίγραμμα κεφαλαίου Ο κρατικός προϋπολογισμός: Δεδομένα και αριθμοί Δημόσιες δαπάνες, φόροι και μακροοικονομία Δημόσια ελλείμματα και χρέος Ελλείμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ενότητα 7 : Συνολική Προσφορά - Συνολική Ζήτηση και η μακροοικονομική ισορροπία

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ενότητα 7 : Συνολική Προσφορά - Συνολική Ζήτηση και η μακροοικονομική ισορροπία Ενότητα 7 : Συνολική Προσφορά - Συνολική Ζήτηση και η μακροοικονομική ισορροπία Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Πρόλογος Ευχαριστίες Βιογραφικά συγγραφέων ΜΕΡΟΣ 1 Εισαγωγή 1 Η οικονομική επιστήμη και η οικονομία 1.1 Πώς αντιμετωπίζουν οι οικονομολόγοι τις επιλογές 1.2 Τα οικονομικά ζητήματα 1.3 Σπανιότητα και ανταγωνιστική

Διαβάστε περισσότερα

16 Το δημόσιο χρέος Ο εισοδηματικός περιορισμός του κράτους

16 Το δημόσιο χρέος Ο εισοδηματικός περιορισμός του κράτους 16 Το δημόσιο χρέος Σκοπός Σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι να εξετάσει το δημόσιο χρέος, το βάρος του για την οικονομία, τη χρηματοδότησή του, και την εξέλιξή του. Επίσης, εξετάζει τη διαφορά μεταξύ διαρθρωτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Ι Ενότητα: Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης Γιαννέλλης Νικόλαος Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Ερώτηση 1: Όταν οι μεταβολές της ποσότητας του χρήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: ευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ 8 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών Δανάη Διακουλάκη, Καθηγήτρια ΕΜΠ diak@chemeng.ntua.gr Άγγελος Τσακανίκας, Επ. καθηγητής ΕΜΠ atsaka@central.ntua.gr ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ Β ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ Β ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ Β ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Κεφάλαιο 1 Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Επιτόκιο: είναι η αμοιβή του κεφαλαίου για κάθε μονάδα χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

Το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας

Το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας Γυμνάσιο Λ.Τ. Λειψών Α Λυκείου Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου Θέμα: Το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας Ερευνητική Ομάδα: Γιώργος Τζανακάκης Κωνσταντίνος Σπύρου Πόπη Κούρου Σάββας Κουτούζος Τριανταφυλλιά Παπαδέλια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Ενότητα #10: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Ενότητα #10: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Ενότητα #10: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και

Διαβάστε περισσότερα

www.onlineclassroom.gr ΜΕΡΟΣ Β Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών

www.onlineclassroom.gr ΜΕΡΟΣ Β Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών ΜΕΡΟΣ Β Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Β.1 Διαπράττουμε το σφάλμα της σύνθεσης όταν θεωρούμε ότι: α. αυτό που ισχύει για ένα άτομο ισχύει μερικές φορές και για το σύνολο β. αυτό που ισχύει για ένα άτομο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΡΟΣ Ι ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟ ΟΥΛΑΚΗΣ ΙΑΛΕΞΗ #1 ΑΚΑ. ΕΤΟΣ 2015-16 Εισροή παραγωγής (& εισαγωγών) L K Επιχειρήσεις Y Αγορά αγαθών εισαγωγές ΚΟΣΜΟΣ Ιδιοκτήτες Εργαζόμενοι Κυβέρνηση Νοικοκυριά

Διαβάστε περισσότερα

5. Η αρχή της δημοσιότητας του προϋπολογισμού εξυπηρετεί: α) στην ενημέρωση β) στη διαφάνεια γ) στον εκδημοκρατισμό δ) σε όλα τα παραπάνω

5. Η αρχή της δημοσιότητας του προϋπολογισμού εξυπηρετεί: α) στην ενημέρωση β) στη διαφάνεια γ) στον εκδημοκρατισμό δ) σε όλα τα παραπάνω 1. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει: α) τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα μιας δημόσιας δαπάνης β) μόνο τη σκοπιμότητα μιας δημόσιας δαπάνης γ) μόνο τη νομιμότητα μιας δημόσιας δαπάνης δ) κανένα από τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 8: Πληθωρισμός

Ενότητα 8: Πληθωρισμός Ενότητα 8: Πληθωρισμός Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Ενότητα 6: Ζήτηση χρήματος Αγορά Χρήματος. Γεώργιος Μιχαλόπουλος Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Ενότητα 6: Ζήτηση χρήματος Αγορά Χρήματος. Γεώργιος Μιχαλόπουλος Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής Ενότητα 6: Ζήτηση χρήματος Αγορά Χρήματος Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ενότητα 4: Η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη. Γεώργιος Μιχαλόπουλος Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ενότητα 4: Η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη. Γεώργιος Μιχαλόπουλος Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής Ενότητα 4: Η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Μελέτη του ΔΝΤ για 17 χώρες του ΟΑΣΑ επισημαίνει ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ΑΕΠ μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και

Διαβάστε περισσότερα

13 Το απλό κλασικό υπόδειγμα

13 Το απλό κλασικό υπόδειγμα 13 Το απλό κλασικό υπόδειγμα Σκοπός Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να συνδυάσει τα δύο προηγούμενα κεάλαια και να δώσει μια συνολική εικόνα του απλού μακροοικονομικού υποδείγματος. Θα εξετάσει, επίσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Χειμώνας-Άνοιξη Μάθημα: Δημόσια Οικονομική Διδασκαλία: Γεωργία Καπλάνογλου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Χειμώνας-Άνοιξη Μάθημα: Δημόσια Οικονομική Διδασκαλία: Γεωργία Καπλάνογλου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Χειμώνας-Άνοιξη Μάθημα: Δημόσια Οικονομική Διδασκαλία: Γεωργία Καπλάνογλου Συμπληρωματικές Ασκήσεις (Διαλέξεις 10-13) Ερώτηση 1.

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Αικατερίνη Γριμάνη Αρχές Οικονομικής ΙΙ

Δρ. Αικατερίνη Γριμάνη Αρχές Οικονομικής ΙΙ Δρ. Αικατερίνη Γριμάνη Αρχές Οικονομικής ΙΙ Μέτρηση οικονομικής επιτυχίας Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ): μετρά συγχρόνως (α) το συνολικό εισόδημα που έχει αποκτηθεί από την παραγωγή του μέσα στην οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Τίτλος Μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Δρ. ΑΘΙΑΝΟΣ Καθηγητής ΣΕΡΡΕΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2015

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Μαθηματικά

Οικονομικά Μαθηματικά Οικονομικά Μαθηματικά Ενότητα 1: Κεφαλαιοποίηση Σαριαννίδης Νικόλαος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Η επιλογή της κατάλληλης εκτιμητικής μεθόδου ακινήτων αποτελεί μία «λεπτή» διαδικασία που εξαρτάται κυρίως από τη φύση και τις προοπτικές του κάθε ακινήτου.

Διαβάστε περισσότερα

Ισοζύγιο Πληρωμών και Εισόδημα

Ισοζύγιο Πληρωμών και Εισόδημα Κεφάλαιο 3 Ισοζύγιο Πληρωμών και Εισόδημα 3.1 Σύνοψη Στο τρίτο κεφάλαιο του συγγράμματος περιγράφεται αναλυτικά το ισοζύγιο πληρωμών, καθώς και τα επί μέρους ισοζύγια στα οποία διακρίνεται. Στη συνέχεια

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ενότητα 3: Αγορά Χρήματος και επιτόκια. Γεώργιος Μιχαλόπουλος Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ενότητα 3: Αγορά Χρήματος και επιτόκια. Γεώργιος Μιχαλόπουλος Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής Ενότητα 3: Αγορά Χρήματος και επιτόκια Τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα 05

Πολιτική Οικονομία Ενότητα 05 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 05: Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα