ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας"

Transcript

1 ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας Στα πλαίσια του διακαούς πόθου για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και µε σαφή την επίδραση των µυστικών εταιρειών της Ευρώπης, συναντιούνται το 1814στην Οδησσό τρεις Έλληνες και αποφασίζουν τη σύσταση µιας αυστηρά συνωµοτικής οργάνωσης, η οποία θα προετοίµαζε τον ξεσηκωµό όλων των Ελλήνων. Πρόκειται για τον Νικόλαο Σκουφά, 35 χρόνων, από το Κοµπότι της Άρτας, τον Εµµανουήλ Ξάνθο, 42 χρόνων, από την Πάτµο και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ, 26 χρόνων, από τα Γιάννενα. Και οι τρεις έχουν ήδη γίνει κοινωνοί των επαναστατικών ιδεών και του εταιρισµού. Ο Σκουφάς είχε ιδιαίτερες επαφές µε τον Κωνσταντίνο Ράδο, ο οποίος ήταν µυηµένος στον Καρµποναρισµό. Ο Ξάνθος είχε µυηθεί σε τεκτονική Στοά της Λευκάδας («Εταιρεία των Ελεύθερων Κτιστών», της Αγίας Μαύρας), ενώ ο Τσακάλωφ είχε υπάρξει ιδρυτικό µέλος του Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου.

2 Οι Ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας Νικόλαος Σκουφάς Ο Νικόλαος Σκουφάς γεννήθηκε στο Κοµπότι της Αρτας το Το πραγµατικό του επίθετο ήταν Κουµπάρος αλλά έµεινε γνωστός µε το επαγγελµατικό του παρωνύµιο. Το 1813 µετανάστευσε στη Ρωσία και στις αρχές του επόµενου έτους γνωρίστηκε στην Οδησσό µε τους Εµµανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα της συγκρότησης µιας µυστικής εταιρείας µε σκοπό την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον οθωµανικό ζυγό. Καρπός της ιδέας αυτής ήταν η Φιλική Εταιρεία που συστάθηκε πιθανότατα το φθινόπωρο του Στις 13 εκεµβρίου 1814 ο Σκουφάς µύησε στη Μόσχα όπου είχε εγκατασταθεί το πρώτο µέλος, το Γεώργιο Σέκερη, φοιτητή στο Παρίσι, µέλος της ελληνικής διασποράς. Το γεγονός ότι ένα πρόσωπο µε τέτοια χαρακτηριστικά συντασσόταν µαζί τους ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για τους τρεις Φιλικούς. Στη συνέχεια ο Ν. Σκουφάς µύησε τους Αντώνιο Κοµιζόπουλο, Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο και Νικόλαο Γαλάτη, παρ' όλα αυτά όµως µέχρι το 1816 οι µυηµένοι στη Φιλική Εταιρεία παρέµεναν ελάχιστοι. Το 1817 οι Φιλικοί προσπάθησαν να ανιχνεύσουν κατά πόσο η Πελοπόννησος διέθετε τις δυνατότητες για να αποτελέσει το σηµείο εκκίνησης της Επανάστασης. Ο Σκουφάς µύησε για το σκοπό αυτό τους Μανιάτες οπλαρχηγούς Ηλία Χρυσοσπάθη, Αναγνωσταρά και Παναγιώτη ηµητρακόπουλο οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλάµβαναν δράση. Το 1818 µετά από πρόταση του Ν. Σκουφά η έδρα της Εταιρείας µεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί ο ίδιος επιδόθηκε σε µία προσπάθεια µύησης ευπόρων Ελλήνων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο τσάρος Αλέξανδρος Α είναι µέλη της Ανωτάτης Αρχής. Από τις σηµαντικότερες µυήσεις ήταν αυτή του Παναγιώτη Σέκερη ο οποίος προσέφερε ένα ιδιαίτερα µεγάλο χρηµατικό ποσό για τους σκοπούς της Εταιρείας. Ο Ν. Σκουφάς είχε πλέον πεισθεί ότι η Πελοπόννησος ήταν το σηµείο προς το οποίο έπρεπε να κινηθούν και σχεδίαζε την κάθοδό του εκεί. Η δράση του όµως διακόπηκε απότοµα καθώς ασθένησε και πέθανε στις 31 Ιουλίου 1818.

3 ------Αθανάσιος Τσακάλωφ Ο Αθανάσιος Τσακάλωφ υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα, πιθανόν το 1788, και ήταν γιος του δερµατέµπορου Νικηφόρου Τεκελή και της Βασιλικής, κόρης εύπορης οικογένειας. Πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Μαρουτσαία Σχολή αναγκάστηκε να ακολουθήσει τον πατέρα του στη Ρωσία. Στη συνέχεια, και αφού πρώτα άλλαξε το επώνυµο σε Τσακάλωφ, αναχώρησε για το Παρίσι για να συνεχίσει τις σπουδές του. Εκεί δραστηριοποιήθηκε στους φιλελληνικούς κύκλους και το 1809, µετείχε στην ίδρυση της µυστικής οργάνωσης "Ελληνόγλωσσον Ξενοδοχείον". Το 1813 ο Αθ. Τσακάλωφ, που στο µεταξύ είχε επιστρέψει στη Ρωσία, γνωρίστηκε στην Οδησσό µε τους Νικόλαο Σκουφά και Εµµανουήλ Ξάνθο, µε τους οποίους προχώρησε το Σεπτέµβριο του 1814 στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας. Τον Ιούλιο του 1818, µετά το θάνατο του Ν. Σκουφά, ο Τσακάλωφ επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη αναλαµβάνοντας επιπλέον ευθύνες για την εξάπλωση της Εταιρείας. Λίγο αργότερα ο Αθ. Τσακάλωφ, καθώς είχε εµπλακεί στη δολοφονία του φιλικού Νικολάου Γαλάτη, κατά τη διάρκεια της αποστολής του στην Πελοπόννησο, αναγκάστηκε να καταφύγει στην Πίζα. Εκεί µύησε στη Φιλική Εταιρεία τους Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, Κωστάκη Καρατζά και το µητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Ιγνάτιο. Όταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ανέλαβε την αρχηγία της Εταιρείας ο Τσακάλωφ έσπευσε από την Πίζα να συνδράµει στον Αγώνα καθυστέρησε όµως η έλευσή του στις Παραδουνάβιες Ηγεµονίες καθώς ασθένησε στη Βιέννη. Λίγο αργότερα συνόδευσε τον ηµήτριο Υψηλάντη στην Ελλάδα ως υπασπιστής του, δεν ανέλαβε όµως υψηλές πολιτικές ή στρατιωτικές ευθύνες κατά τη διάρκεια του Αγώνα. Στα 1829 υπηρέτησε ως υπάλληλος του Γενικού Φροντιστηρίου και µετείχε ως πληρεξούσιος της Ηπείρου στη και στην Ε Εθνική Συνέλευση (11 Ιουλίου - 6 Αυγούστου 1829 και 5 εκεµβρίου Μαρτίου 1832 αντιστοίχως). Μετά τη δολοφονία του Ιω. Καποδίστρια το 1832 ο Αθ. Τσακάλωφ αναχώρησε για τη Μόσχα όπου και έζησε µέχρι το θάνατό του το 1851.

4 ------Εµµανουήλ Ξάνθος Ο Εµµανουήλ Ξάνθος γεννήθηκε στην Πάτµο το 1772 και σπούδασε στη φηµισµένη σχολή του νησιού του, την Πατµιάδα. Το 1792 ταξίδεψε στην Τεργέστη όπου εργάστηκε σε εµπορική εταιρεία. Αργότερα, το 1810 εγκαταστάθηκε στην Οδησσό συνεχίζοντας την εργασία του ως γραµµατικός σε εµπορικούς οίκους. Σε ένα ταξίδι του για εµπορικές δουλειές (εµπόριο λαδιού) στην Πρέβεζα, µυήθηκε στον τεκτονισµό, από τον οποίο εµπνεύστηκε την ιδέα της συγκρότησης µιας µυστικής επαναστατικής οργάνωσης. Το Νοέµβριο του 1813 επιστρέφοντας στην Οδησσό συνδέθηκε µε τον Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ, µε τους οποίους συνέστησε, πιθανότατα το φθινόπωρο του 1814, τη Φιλική Εταιρεία. Το εκέµβριο της ίδιας χρονιάς ο Ξάνθος αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη όπου προώθησε το έργο της Φιλικής Εταιρείας και προσπάθησε, µε περιορισµένη τον πρώτο καιρό επιτυχία, να προσελκύσει νέα µέλη. Τον Ιανουάριο 1820 πρότεινε την ανάληψη της αρχηγίας της Εταιρείας αρχικά στον Ι. Καποδίστρια και ακολούθως, όταν εκείνος αρνήθηκε, στον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Παράλληλα καθ' όλη τη διάρκεια του 1820 εργάστηκε στη Ρωσία, τη Μολδαβία, τη Βλαχία και τη Βεσσαραβία για τους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας και την προετοιµασία του Αγώνα. Κατά το ξέσπασµα της επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεµονίες παρέµεινε στο Κισνόβι της Βεσσαραβίας συντονίζοντας τους εθελοντές που επιθυµούσαν να περάσουν τα σύνορα για να ενωθούν µε τους επαναστάτες. Εγκατέλειψε την περιοχή τον Ιούνιο του 1821 και πέρασε µέσω της Κεντρικής Ευρώπης και της Ιταλίας στην Πελοπόννησο όπου εντάχθηκε στον κύκλο των συνεργατών του ηµητρίου Υψηλάντη. Το 1826 ανέλαβε να εκτελέσει παράτολµο σχέδιο, τη φυγάδευση του Αλέξανδρου Υψηλάντη από τις αυστριακές φυλακές, το οποίο όµως µαταιώθηκε µετά την άρνηση του τελευταίου. Ο Εµµ. Ξάνθος επέστρεψε στην Ελλάδα για σύντοµο χρονικό διάστηµα, τελικά όµως εγκαταστάθηκε στο Βουκουρέστι όπου και παρέµεινε επί δέκα περίπου χρόνια αντιµέτωπος µε έντονα οικονοµικά προβλήµατα. Ο Ι. Φιλήµων το 1834 στο έργο του οκίµιον περί της Φιλικής Εταιρείας, επηρεασµένος από τον Αναγνωστόπουλο, κατηγόρησε τον Εµµ. Ξάνθο για κακή διαχείριση των χρηµάτων της Φιλικής Εταιρείας. Ο Ξάνθος υπερασπίστηκε σθεναρά τον εαυτό του µε απολογητικό υπόµνηµα και ανάγκασε τον Φιλήµονα να αποσύρει τις κατηγορίες. Στα 1838 ο Όθων τον τίµησε για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα. Το 1845 εξέδωσε τα Αποµνηµονεύµατά του περί της Φιλικής Εταιρείας. Πέθανε το 1851 στην Αθήνα.

5 Σκοπός της Φιλικής Εταιρείας Σκοπός της Φιλικής Εταιρείας είναι η γενική επανάσταση των Ελλήνων για την «ανέγερσιν και απελευθέρωσιν του Ελληνικού Έθνους και της Πατρίδoς µας», όπως µας πληροφορεί ο ίδιος ο Ξάνθος. Και σηµειώνει στα «Aποµνηµονεύµατά» του:..δια να ενεργήσωσι µόνοι των ό,τι µαταίως από πολλού χρόνου ήλπιζον από την φιλανθρωπίαν των χριστιανών βασιλέων». Η πορεία ανάπτυξης της Φιλικής είναι εντυπωσιακή. Το διάστηµα τα µέλη της αριθµούν περίπου 20. Ως τα µέσα του 1817αναπτύσσεται κυρίως µεταξύ των Ελλήνων της Ρωσίας και της Μολδοβλαχίας, αλλά και πάλι τα µέλη της δεν υπερβαίνουν τα 30. Όµως, από το 1818 σηµειώνονται αθρόες µυήσεις. Κατά το 1820 εξαπλώνεται σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας και τις περισσότερες ελληνικές παροικίες του εξωτερικού. Χιλιάδες υπολογίζονται οι µυηµένοι, µολονότι είναι γνωστά µόνο 1096 ονόµατα. Τους πρώτους µήνες του 1821τα µέλη της αριθµούν δεκάδες χιλιάδες. Η οργάνωση είχε υπερβεί τα ίδια της τα όρια. Στις γραµµές της συσπειρώνονται κυρίως έµποροι και µικροαστοί, αλλά και Φαναριώτες και κοτζαµπάσηδες και κληρικοί, πρόσωπα που θα διαδραµατίσουν αγωνιστικό ρόλο (θετικό ή αρνητικό) στον αγώνα για την ανεξαρτησία, όπως οι οπλαρχηγοί Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Αναγνωσταράς, ο αρχιµανδρίτης Γρηγόριος ικαίος (Παπαφλέσσας), οι ΦαναριώτεςΑλέξανδρος Μαυροκορδάτος και Νέγρης, οι µεγαλοκαραβοκύρηδες Κουντουριώτηδες, οι µεγαλοκoτζαµπάσηδες Ζαΐµης, Λόντος, Νοταράς, ο µητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερµανός κ.ά. Η διάρθρωση της Φιλικής Εταιρείας Η όλη διάρθρωση της Φιλικής Εταιρείας στηρίχθηκε στα οργανωτικά πρότυπα των Καρµπονάρων και των Ελευθεροτεκτόνων. Η ηγετική της οµάδα απεκαλείτο «η Αόρατος Αρχή» και περιβλήθηκε από την πρώτη στιγµή µε τέτοια µυστική αίγλη, ώστε να πιστεύεται ότι συµµετείχαν σε αυτήν πολλές σηµαντικές προσωπικότητες, όχι µόνον Έλληνες µα και ξένοι, όπως ο τσάρος Αλέξανδρος Α της Ρωσίας. Στην πραγµατικότητα, τον πρώτο καιρό ήταν µόνο οι τρεις ιδρυτές της. Κατόπιν, από το 1815 έως το 1818, προστέθηκαν άλλοι πέντε και µετά το θάνατο του Σκουφά προστέθηκαν άλλοι τρεις. Το 1818 η Αόρατη Αρχή µετονοµάστηκε σε «Αρχή των ώδεκα Αποστόλων» και κάθε Απόστολος επωµίστηκε την ευθύνη µιας µεγάλης περιφέρειας. Η όλη δοµή ήταν πυραµιδοειδής και στην κορυφή δέσποζε η «Αόρατος Αρχή». Κανείς δε γνώριζε ούτε είχε δικαίωµα να ρωτήσει ποιοι την αποτελούσαν. Οι εντολές της εκτελούνταν ασυζητητί, ενώ τα µέλη δεν είχαν δικαίωµα να λαµβάνουν αποφάσεις. Η Εταιρεία απεκαλείτο «Ναός» και είχε τέσσερις βαθµίδες µύησης: α) οι αδελφοποιητοί ή βλάµηδες, β) οι συστηµένοι, γ) οι ιερείς[4] και δ) οι ποιµένες. Οι Ιερείς ήταν επιφορτισµένοι µε το έργο της µύησης στους δύο πρώτους βαθµούς. Όταν ο Ιερέας πλησίαζε κάποιον, σιγουρευόταν για τη φιλοπατρία του και τον κατηχούσε πλάγια στους σκοπούς της εταιρείας, οπότε το τελευταίο στάδιο ήταν να ορκιστεί. Τότε τον πήγαινε σε κάποιον κληρικό κάτι καθόλου εύκολο, αν ο ιερέας δεν ήταν ήδη µυηµένος. Πήγαινε και έβρισκε τον ιερέα και του έλεγε ότι ήθελε να ορκίσει κάποιον για προσωπική τους υπόθεση, προκειµένου να διαπιστώσει ότι λέει την αλήθεια. Ο κληρικός φορούσε το πετραχήλι και έπαιρνε το Ευαγγέλιο, οπότε ο κατηχητής έπαιρνε παράµερα τον υποψήφιο και του υπαγόρευε ψιθυριστά τον «µικρό όρκο», τον οποίο έπρεπε να τον επαναλαµβάνει ο κατηχούµενος χαµηλόφωνα τρεις φορές. «Ορκίζοµαι εις το όνοµα της αληθείας και της δικαιοσύνης, ενώπιον του Υπερτάτου Όντος, να φυλάξω, θυσιάζων και την ιδίαν µου ζωήν, υποφέρων και τα πλέον σκληρά βάσανα το µυστήριον, το οποίον θα µου εξηγηθεί και ότι θα αποκριθώ την αλήθειαν εις ό,τι ερωτηθώ». Όταν γινόταν αυτό, τότε ο κατηχητής πλησίαζε τον υποψήφιο στον ιερέα και τον ρωτούσε:

6 «Είναι αληθινά, αδελφέ, αυτά που µου επανέλαβες τρεις φορές;» «Είναι και θα είναι αληθινά και για την ασφάλειά τους ορκίζοµαι στο Ευαγγέλιο», απαντούσε ο υποψήφιος. Την ίδια περίπου ερώτηση, έκανε και ο κληρικός και αφού έπαιρνε καταφατική απάντηση, τον όρκιζε στο Ευαγγέλιο, δίχως να γνωρίζει την ουσία της υπόθεσης». Από εκεί και µετά ο µυούµενος θεωρείτο νεοφώτιστο µέλος της Εταιρείας, ήταν δηλαδή Βλάµης, µε όλα τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις. Ο Φιλικός µε το βαθµό του Ιερέα είχε αµέσως την υποχρέωση να του δείξει όλα τα σηµάδια αναγνώρισης µεταξύ των Βλάµηδων. Τόσο οι Βλάµηδες όσο και οι Συστηµένοι αγνοούσαν τους επαναστατικούς σκοπούς της οργάνωσης. Ήξεραν µόνο πως υπήρχε µια Εταιρεία που πασχίζει για το γενικό καλό ου έθνους, η οποία συµπεριελάµβανε στους κόλπους της και σηµαντικά πρόσωπα. Κάτι τέτοιο διαδιδόταν σκόπιµα, για να τονώνεται το ηθικό των µελών αφενός και αφετέρου για να γίνεται ευκολότερα ο προσηλυτισµός. Ο Όρκος της Φιλικής Εταιρείας

7 «Ορκίζοµαι ενώπιον του αληθινού Θεού, ότι θέλω είµαι επί ζωής µου πιστός εις την Εταιρείαν κατά πάντα. Να φανερώσω το παραµικρόν από τα σηµεία και τους λόγους της, µήτε να σταθώ κατ ουδένα λόγον ή αφορµή του να καταλάβωσι άλλοι ποτέ, ότι γνωρίζω τι περί τούτων, µήτε εις συγγενείς µου, µήτε εις πνευµατικόν ή φίλον µου. Ορκίζοµαι ότι εις το εξής δεν θέλω έµβει εις καµµίαν εταιρείαν, οποία και αν είναι, µήτε εις κανέναν δεσµόν υποχρεωτικόν. Και µάλιστα, οποιονδήποτε δεσµόν αν είχα, και τον πλέον αδιάφορον ως προς την Εταιρείαν, θέλω τον νοµίζει ως ουδέν. Ορκίζοµαι ότι θέλω τρέφει εις την καρδίαν µου αδιάλλακτον µίσος εναντίον των τυράννων της πατρίδος µου, των οπαδών και των οµοφρόνων µε τούτους, θέλω ενεργεί κατά πάντα τρόπον προς βλάβην και αυτόν τον παντελή όλεθρόν των, όταν η περίστασις το συγχωρήσει. Ορκίζοµαι να µη µεταχειριστώ ποτέ βίαν δια να αναγνωρισθώ µε κανένα συνάδελφον, προσέχων εξ εναντίας µε την µεγαλυτέραν επιµέλειαν να µην λανθασθώ κατά τούτο, γενόµενος αίτιος ακολούθου τινός συµβάντος, µε κανένα συνάδελφον. Ορκίζοµαι να συντρέχω, όπου εύρω τινά συνάδελφον, µε όλην την δύναµιν και την κατάστασίν µου. Να προσφέρω εις αυτόν σέβας και υπακοήν, αν είναι µεγαλύτερος εις τον βαθµόν και αν έτυχε πρότερον εχθρός µου, τόσον περισσότερον να τον αγαπώ και να τον συντρέχω, καθ όσον η έχθρα µου ήθελεν είναι µεγαλυτέρα. Ορκίζοµαι ότι καθώς εγώ παρεδέχθην εις Εταιρείαν, να δέχοµαι παροµοίως άλλον αδελφόν, µεταχειριζόµενος πάντα τρόπον και όλην την κανονιζοµένην άργητα, εωσού τον γνωρίσω Έλληνα αληθή, θερµόν υπερασπιστήν της πατρίδος, άνθρωπον ενάρετον και άξιον όχι µόνον να φυλάττη το µυστικόν, αλλά να κατηχήση και άλλον ορθού φρονήµατος. Ορκίζοµαι να µην ωφελώµαι κατ ουδένα τρόπον από τα χρήµατα της Εταιρείας, θεωρών αυτά ως ιερό πράγµα και ενέχυρον ανήκον εις όλον το Έθνος µου. Να προφυλάττωµαι παροµοίως και εις τα λαµβανόµενα εσφραγισµένα γράµµατα. Ορκίζοµαι να µην ερωτώ κανένα των Φιλικών µε περιέργειαν, δια να µάθω οποίος τον εδέχθη εις την Εταιρείαν. Κατά τούτο δε µήτε εγώ να φανερώσω, ή να δώσω αφορµήν εις τούτον να καταλάβη, ποίος µε παρεδέχθη. Να αποκρίνοµαι µάλιστα άγνοιαν, αν γνωρίζω το σηµείον εις το εφοδιαστικόν τινός. Ορκίζοµαι να προσέχω πάντοτε εις την διαγωγήν µου, να είµαι ενάρετος. Να ευλαβώµαι την θρησκείαν µου, χωρίς να καταφρονώ τας ξένας. Να δίδω πάντοτε το καλόν παράδειγµα. Να συµβουλεύω και να συντρέχω τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατον. Να σέβοµαι την διοίκησιν, τα έθιµα, τα κριτήρια και τους διοικητάς του τόπου, εις τον οποίον διατριβώ. Τέλος πάντων ορκίζοµαι εις Σε, ω ιερά πλην τρισάθλια Πατρίς! Ορκίζοµαι εις τας πολυχρονίους βασάνους Σου. Ορκίζοµαι εις τα πικρά δάκρυα τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια µου δάκρυα, χυνόµενα κατά ταύτην την στιγµήν, και εις την µέλλουσαν ελευθερίαν των οµογενών µου ότι αφιερώνοµαι όλως εις Σε. Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισµών µου. Το όνοµά σου ο οδηγός των πράξεών µου, και η ευτυχία Σου η ανταµοιβή των κόπων µου. Η θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήσει επάνω εις την κεφαλήν µου όλους τους κεραυνούς της, το όνοµά µου να είναι εις αποστροφήν, και το υποκείµενόν µου το αντικείµενον της κατάρας και του αναθέµατος των Οµογενών µου, αν ίσως λησµονήσω εις µίαν στιγµήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος µου. Τέλος ο θάνατός µου ας είναι η άφευκτος τιµωρία του αµαρτήµατός µου, δια να µη λησµονώ τηνότητα της Εταιρείας µε την συµµετοχήν µου»

8 Ταυτότητες Φιλικών Για µερικές κοινωνικές οµάδες µε ιδιαίτερη σηµασία για τους Φιλικούς χρησιµοποιήθηκαν επωνυµίες δηλωτικές ίσως και των αισθηµάτων τους (έτσι: οι Πρόκριτοι του Μοριά φέρονται ως Εκδικητικοί, ο Φαναριώτες Οινοπόται, οι Αρχιερείς της Συνόδου δυστυχείς). Για κάποιες έννοιες ειδικής σηµασίας για µια Εταιρία µυστική βρίσκουµε λέξεις συνθηµατικές ή συµβολικές. Έτσι: το Αγκαθι =σήµαινε γι αυτούς εχθρός, το άνθος= φίλος, τα δένδρα = τουφέκια, ο ελέφας =το µεγάλο καράβι, η καµήλα = εµπορικό πλοίο, το κοπάδι = στόλος, ο Κύκλωψ= κατάσκοπος, ο τραγουδιστής = κανόνι

9 τα σύννεφα = µέλη της Εταιρίας. Τέλος, για τις προσωπικές συναντήσεις τους επινόησαν διάφορα συνθηµατικά αναγνώρισης όχι µόνο του προσώπου αλλά -κυρίως- της σχέσης του µε την Εταιρία και του βαθµού ενηµέρωσής του. Λογουχάρη, αν κάποιος µετέφερε µήνυµα (προφορικό συνήθως) σε άλλον: πρώτα του έκανε νεύµα µε το χέρι (φέρνοντας το δάχτυλο στο κάτω χείλος) ότι θέλει να του µιλήσει. Αν εκείνος ήταν ενηµερωµένος ως µέλος της Εταιρίας µυηµένο - ορκισµένο, ανταποκρινόταν µε άλλη συµβολική κίνηση: κινούσε το χέρι του προς το πτερύγιο του αυτιού του, για να δηλώσει έτσι ότι είναι πρόθυµος να ακούσει. Έπειτα για επιβεβαίωση έλεγαν και µερικά συνθηµατικά γράµµατα ο κοµιστής του µηνύµατος και ο αναζητούµενος αποδέκτης: Ο πρώτος έλεγε: λ Ο δεύτερος πρόσθετε: α Ο α ν Ο β τ Ο α ο Ο β ν (Η λέξη που προκύπτει λαντον- δε γνωρίζουµε αν είχε κάποιο ειδικό νόηµα ή ήταν τυχαίο άθροισµα των έξι γραµµάτων). Η δραστηριότητα µύησης των νέων µελών απλωνόταν συστηµατικά και ασταµάτητα. Μέσα στα επόµενα 4-5 χρόνια το µυστικό µεταδόθηκε σε χιλιάδες, σε όλο το γεωγραφικό χώρο το µητροπολιτικό και τον παροικιακό. Το τελετουργικό της ορκωµοσίας έφερνε συγκινήσεις και ενίσχυε την αυτοπεποίθηση πως οι ραγιάδες µπορούν µε τις δυνάµεις τους επιτύχουν το µεγάλο ξεσηκωµό της Λευτεριάς. Η δραστηριότητα µύησης των νέων µελών απλωνόταν συστηµατικά και ασταµάτητα. Μέσα στα επόµενα 4-5 χρόνια το µυστικό µεταδόθηκε σε χιλιάδες, σε όλο το γεωγραφικό χώρο το µητροπολιτικό και τον παροικιακό. Το τελετουργικό της ορκωµοσίας έφερνε συγκινήσεις και ενίσχυε την αυτοπεποίθηση πως οι ραγιάδες µπορούν µε τις δυνάµεις τους επιτύχουν το µεγάλο ξεσηκωµό της Λευτεριάς.

10 ιαδικασία Μύησης: Όρκος, Κρυπτογραφικός Κώδικας. Στους χρόνους που ακολούθησαν διαµόρφωσαν οι Φιλικοί κανόνες οργανωτικής δράσης σύµφωνα µε τους οποίους προβλέπονταν: ιαδικασία µύησης νέων µελών, αφού θα εξακριβωνόταν η αφοσίωσή τους στον ιερό σκοπό της Φιλικής. Βαθµοί ιεραρχίας, όπου τα µέλη θα προωθούνταν ανάλογα µε τη δραστηριότητα και τις ικανότητές τους. Ειδικός Όρκος και τελετουργικό ορκωµοσίας. ο Όρκος Εγκόλπιο κατηχητή Ειδικός κρυπτογραφικός κώδικας για την αλληλογραφία και την αµοιβαία αναγνώριση των µελών µεταξύ τους. Σύµφωνα µε τον κώδικα αυτό: η σφραγίδα της Φιλικής Εταιρείας Χρησιµοποιούσαν τα γνωστά γράµµατα του αλφαβήτου αλλά µε φωνητική αξία διαφορετική (λογουχάρη αντί για τα α, β, γ,.οι Φιλικοί έγραφαν αντίστοιχα : η, ζ, ψ ). Για τα κύρια ονόµατα στελεχών της Εταιρίας είχαν γράµµατα συνθηµατικά (Για τον Αθαν. Τσακάλωφ Α.Β., για το Νικ. Σκουφά Α.Γ., για τον Εµµ. Ξάνθο Α.Ζ., για το Γρηγόριο ικαίο Α.Μ.).

11 Για µερικά ονόµατα ιδιαίτερης αξίας για την Εταιρία χρησιµοποιούσαν οι Φιλικοί ιδιαίτερη προσωνυµία ενδεικτική και της υπόληψης που ένιωθαν γι αυτά. (Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης επονοµαζόταν Καλός ή Ανδρέας Ραδάµανθυς, ο Καποδίστριας Ευεργετικός, ο Παπαφλέσσας Αρµόδιος). ραγατσάνι Είναι πόλη του νοµού Βούλτσεα στη Ρουµανία. Ανήκει στο γεωγραφικό διαµέρισµα της Βλαχίας, στις όχθες του ποταµού Ολτ. Βρίσκεται 150 χλµ δυτικά του Βουκουρεστίου. Κατοικούν περίπου πολίτες. Στο ραγατσάνι στις 7/19 Ιουνίου 1821 δόθηκε µια από τις µεγαλύτερες µάχες της Επανάστασης ανάµεσα στον Τουρκικό στρατό και στον Ελληνικό στρατό του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ο οποίος αποτελούνταν ουσιαστικά από 500 περίπου Έλληνες σπουδαστές, τον γνωστό "Ιερό Λόχο". Η εργασία συγγράφτηκε από του µαθητές της Γ Γυµνασίου Ασπροβάλτας, : Βασίλης Βαλαβανης, Αννα Κυπαρίσση, Αναστασία Ταξίδου

12

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας Το 1814 στην Οδησσό, συναντούνται τρεις Έλληνες και αποφασίζουν τη σύσταση μιας αυστηρά

Διαβάστε περισσότερα

Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας [14 Σεπτεµβρίου 1814]

Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας [14 Σεπτεµβρίου 1814] ράπεζα Ἰδεῶν - Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας [14 Σεπτεµβρίου 1814] of 5 9/2/2015 11:35 µµ Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας [14 Σεπτεµβρίου 1814] Γονική Κατηγορία: Ιστορική Βιβλιοθήκη Κατηγορία: Ελληνική Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρακτήρας και η οργάνωση της Φιλικής Εταιρείας

Ο χαρακτήρας και η οργάνωση της Φιλικής Εταιρείας ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Το Σεπτέµβρη του 1814, δύο Έλληνες εµπορευόµενοι, ο Νικόλαος Σκουφάς από το Καµπότι της Αρτας και ο Εµµανουήλ Ξάνθος από την Πάτµο, µαζί µ' έναν τρίτο, τον Αθανάσιο Τσακάλωφ, που ήταν διανοούµενος,

Διαβάστε περισσότερα

Φιλική Εταιρεία. Τόπος Ίδρυσης Χρόνος Ίδρυσης Ιδρυτικά. Οδησσός. 14 Σεπτεµβρίου 1814. Νικόλαος Σκουφάς Αθανάσιος Τσακάλωφ Εµµανουήλ Ξάνθος

Φιλική Εταιρεία. Τόπος Ίδρυσης Χρόνος Ίδρυσης Ιδρυτικά. Οδησσός. 14 Σεπτεµβρίου 1814. Νικόλαος Σκουφάς Αθανάσιος Τσακάλωφ Εµµανουήλ Ξάνθος Φιλική Εταιρεία Τόπος Ίδρυσης Χρόνος Ίδρυσης Ιδρυτικά µέλη Οδησσός 14 Σεπτεµβρίου 1814 Νικόλαος Σκουφάς Αθανάσιος Τσακάλωφ Εµµανουήλ Ξάνθος Σφραγίδα οργάνου Σφραγίδα της Μυστικής Αρχής Σφραγίδες Ελευθερίας,

Διαβάστε περισσότερα

Φιλική Εταιρεία (Οδησσός, 1814) Φιλικοί : αυτοί που προετοίμασαν ιδεολογικά 1 και οργανωτικά

Φιλική Εταιρεία (Οδησσός, 1814) Φιλικοί : αυτοί που προετοίμασαν ιδεολογικά 1 και οργανωτικά 1 Φιλική Εταιρεία (Οδησσός, 1814) Φιλικοί : αυτοί που προετοίμασαν ιδεολογικά 1 και οργανωτικά το Εικοσιένα Προοίμιο: ιστορικές περιστάσεις για τον Ελληνισμό γύρω στα 1800. Όπως είναι γνωστό, όταν έπεσε

Διαβάστε περισσότερα

Η Φιλική Εταιρεία και η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στις Ηγεμονίες. 7ο Γυμνάσιο Καβάλας Θεοδωράκογλου Χαριτωμένη

Η Φιλική Εταιρεία και η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στις Ηγεμονίες. 7ο Γυμνάσιο Καβάλας Θεοδωράκογλου Χαριτωμένη Η Φιλική Εταιρεία και η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στις Ηγεμονίες Η Φιλική Εταιρεία Ήταν μυστική οργάνωση. Ιδρύθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας, το 1814. Σκοπός της ήταν η ανεξαρτησία των Ελλήνων. Πρωτεργάτες

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Γ Λυκείου Γ.Π. Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσµου

Ιστορία Γ Λυκείου Γ.Π. Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσµου 7ο Γενικό Λύκειο Βόλου Ιστορία Γ Λυκείου Γ.Π. Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσµου Κεφάλαιο Α Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 Ένα µήνυµα για την Ευρώπη Οκτώβριος 2014 Εργασίες οµάδων Γ3 1η Καρµπονάροι

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7:Φιλική Εταιρεία. Ελένη Βασιλείου Γ 1

Ενότητα 7:Φιλική Εταιρεία. Ελένη Βασιλείου Γ 1 Ενότητα 7:Φιλική Εταιρεία Ελένη Βασιλείου Γ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Τι ήταν η Φιλική Εταιρεία και ποιος ήταν ο σκοπός της ίδρυσης της; Πού και πότε ιδρύθηκε; Ποιοι είναι οι ιδρυτές; Ποιος είναι ο ρόλος τους στην

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες

Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Ιστορία Γ Γυμνασίου Eugène Delacroix - La Liberté guidant le Peuple Ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποδίδει τον Όρκο του

Διαβάστε περισσότερα

[Αρχαίο κείμενο: Ου καταισχυνώ τα όπλα, ουδ εγκαταλείψω τον προστάτην ω αν στοίχω, αμυνώ δε και υπέρ ιερών

[Αρχαίο κείμενο: Ου καταισχυνώ τα όπλα, ουδ εγκαταλείψω τον προστάτην ω αν στοίχω, αμυνώ δε και υπέρ ιερών Ελλήνων όρκοι Ο όρκος των Αθηναίων εφήβων Δε θα ντροπιάσω τα όπλα μου, ούτε θα εγκαταλείψω τον συμπολεμιστή μου όπου κι αν ταχθώ να πολεμήσω. Θα υπερασπίζω τα ιερά και τα όσια, και μόνος και με πολλούς,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 4η: Φιλική Εταιρεία Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Φιλήμων Ιωάννης Αγωνιστής του 1821, δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδων. Ιστορικός της Ελληνικής Επανάστασης και της Φιλικής Εταιρείας.

Φιλήμων Ιωάννης Αγωνιστής του 1821, δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδων. Ιστορικός της Ελληνικής Επανάστασης και της Φιλικής Εταιρείας. Φιλήμων Ιωάννης Αγωνιστής του 1821, δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδων. Ιστορικός της Ελληνικής Επανάστασης και της Φιλικής Εταιρείας. Εικόνα εξωφύλλου: Εξώφυλλο από το έργο του Ιωάννου Φιλήμονος, «Δοκίμιον

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Φιλική Εταιρεία1 ήταν μία από τις πολλές επαναστατικές μυστικές

Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Φιλική Εταιρεία1 ήταν μία από τις πολλές επαναστατικές μυστικές Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Ενώπιον του αληθινού Θεού, αυτοθελήτως ορκίζομαι, ότι θέλει είμαι πιστός εις την Εταιρίαν κατά πάντα και δια πάντα. Και δεν θέλει φανερώσω το παραμικρόν από τα σημεία της και τους λόγους

Διαβάστε περισσότερα

Γερµανός - Γεώργιος Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών

Γερµανός - Γεώργιος Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Επώνυµο Όνοµα Τίτλος Υπογραφή Γκόζιας Γερµανός - Γεώργιος Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Υπογραφές αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεων, ΙΕΕΕ, Αθήνα 1983 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος Γέννησης Καταγωγής Θανάτου

Διαβάστε περισσότερα

25η Μαρτίου 1821 Η 25η Μαρτίου αποτελεί διπλή εορτή για τους Έλληνες, μαζί με τον Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εορτάζεται και ο ξεσηκωμός των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Στην πραγματικότητα η επανάσταση είχε

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατίας, Φιλικός, διοικητικό στέλεχος, πολιτικός Ιωάννινα

Επιχειρηµατίας, Φιλικός, διοικητικό στέλεχος, πολιτικός Ιωάννινα Επώνυµο Όνοµα Υπογραφή Σταύρου - Τσιαπαλάµος Γεώργιος Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος Γέννησης Καταγωγής Θανάτου Χρόνος Θανάτου Βιογραφικά

Διαβάστε περισσότερα

Καρατάσος-Καρατάσιος,

Καρατάσος-Καρατάσιος, Επώνυµο Όνοµα Προσωνυµία Υπογραφή Καρατάσος-Καρατάσιος, Δηµήτρης Τσάµης Ιδιότητα Στρατιωτικός Τόπος Γέννησης Διχαλεύρι Νάουσας Χρόνος Γέννησης 1798 Τόπος Καταγωγής Μακεδονία Τόπος Θανάτου Βελιγράδι Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς WWW.KINDYKIDS.GR Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς Το υλικό αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του KindyKids.gr και διανέμεται δωρεάν. Ο Αθανάσιος Διάκος

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Το Ναύπλιο την εποχή της άφιξης του Καποδίστρια (1828) Χρονολόγιο Ερειπωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Επώνυµο Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Όνοµα Υπογραφή Μανώλης Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Σφραγίδες Ελευθερίας, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1983 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Συνέπεσε να έχουμε αρκετές πληροφορίες για τα κατέβασμα τοο Δημητρίου Υψηλάντη άπα το Κισνόβι της Βεσσαραβίας, δπου ζοοσε ή οίκογένειά του, στο

Συνέπεσε να έχουμε αρκετές πληροφορίες για τα κατέβασμα τοο Δημητρίου Υψηλάντη άπα το Κισνόβι της Βεσσαραβίας, δπου ζοοσε ή οίκογένειά του, στο Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Συνέπεσε να έχουμε αρκετές πληροφορίες για τα κατέβασμα τοο Δημητρίου Υψηλάντη άπα το Κισνόβι της Βεσσαραβίας, δπου ζοοσε ή οίκογένειά του, στο Τριέστι, κι

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγω τα συναισθήματα που βιώνω, και αποφασίζω για τον στόχο που θέλω να πετύχω.

Επιλέγω τα συναισθήματα που βιώνω, και αποφασίζω για τον στόχο που θέλω να πετύχω. Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ - Από το Κεφάλαιο 21, II. THE RESPONSIBILITY FOR SIGHT - 1. Έχουμε πει επανειλημμένα το πόσα λίγα σου ζητούνται για να μάθεις αυτά τα μαθήματα. Είναι η ίδια μικρή προθυμία που

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 9 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους

Ενότητα 9 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους Ενότητα 9 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους Ιστορία Γ Γυμνασίου Ivan Aivazovskiy (1846): Ναυμαχία στο Ναβαρίνο στις 2 Οκτωβρίου 1827 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων

Διαβάστε περισσότερα

Κομνηνός Αφεντούλιεφ/Αφεντούλης

Κομνηνός Αφεντούλιεφ/Αφεντούλης Επώνυμο Όνομα Κομνηνός Αφεντούλιεφ/Αφεντούλης Μιχαήλ Υπογραφή Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Αθήνα 1984. Σφραγίδα Σφραγίδα Μιχαήλ Κομνηνού

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:---------

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- 25η Μαρτίου 1821 Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- Στόχοι: Μέσα από διάφορες επικοινωνιακές και διαθεματικές δραστηριότητες τo παιδί:

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορίας και Διοίκησης

Ιστορίας και Διοίκησης 140 210 SPINE: 6.5 FLAPS: 80 ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ της Χρονολόγιο Νεότερης Ελληνικής γεγονότων Ιστορίας της Νεότερης και Διοίκησης Ελληνικής (1821-1974) Ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο εθελοντισμός εκφράζεται με ένα πλήθος τρόπων, ο καθένας από τους οποίους έχει το δικό του κοινωνικό χαρακτήρα και μέθοδο δράσης.

Ο εθελοντισμός εκφράζεται με ένα πλήθος τρόπων, ο καθένας από τους οποίους έχει το δικό του κοινωνικό χαρακτήρα και μέθοδο δράσης. Ο εθελοντισμός εκφράζεται με ένα πλήθος τρόπων, ο καθένας από τους οποίους έχει το δικό του κοινωνικό χαρακτήρα και μέθοδο δράσης. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων είναι η συμμετοχή τους στην υπεράσπιση

Διαβάστε περισσότερα

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία Η Χάρτα ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ Εκείνη την εποχή η περιοχή που καλύπτει τη σημερινή Ελλάδα ήταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Ρήγας σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, έμαθε γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά και

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού)

Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού) 1 Ιουνίου 2019 Ποιος φταίει; (Κυριακή του Τυφλού) Θρησκεία / Ιερός Άμβων Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς «Και τον ρώτησαν οι μαθητές του: Διδάσκαλε, ποιος αμάρτησε, αυτός ή οι γονείς του, για να γεννηθεί τυφλός;»

Διαβάστε περισσότερα

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο : " ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ " του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο :  ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ  του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου Ημερομηνία 13/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://vivliopareas.blogspot.gr/ Μαρία Κλεάνθους Κουζάπα http://vivliopareas.blogspot.gr/2015/07/maria-kleanthous-kouzapa_40.html Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 Κριτικη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής

Κεφάλαιο 8. Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής 1 Κεφάλαιο 8 Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής Ανάµεσα στους δασκάλους του Γένους ξεχωρίζουν για τη δράση τους ο λόγιος επαναστάτης Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής, ένας Έλληνας φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ : Γ. Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:...

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ : Γ. Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΘΕΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ : Γ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 10.06.2014 ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες (07:45-09:45 π.μ.) Βαθμός :... Ολογράφως

Διαβάστε περισσότερα

Επώνυµο Χατζηπέτρος Όνοµα Χριστόδουλος Προσωνυµία Βλάχµπεης - Χατζή Πασάς

Επώνυµο Χατζηπέτρος Όνοµα Χριστόδουλος Προσωνυµία Βλάχµπεης - Χατζή Πασάς Επώνυµο Χατζηπέτρος Όνοµα Χριστόδουλος Προσωνυµία Βλάχµπεης - Χατζή Πασάς Υπογραφή Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Ιδιότητα Πρόκριτος, έµπορος, Φιλικός, στρατιωτικός Τόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΧΑΜΑΛΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΞΗ: Α 6

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΧΑΜΑΛΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΞΗ: Α 6 ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΧΑΜΑΛΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΞΗ: Α 6 Ο Γέρων Παΐσιος ή Όσιος Παΐσιος (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης), ήταν Έλληνας μοναχός που έζησε κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.η φήμη του ως αγίου μεταξύ των

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 17. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ )

Κεφάλαιο 17. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 17 Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ. 138 141) Ο Ιωάννης Καποδίστριας καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κέρκυρας.

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Δημητριάδος: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική

Μητρ. Δημητριάδος: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική 28/12/2018 Μητρ. Δημητριάδος: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού Σκέψεις στην ανατολή του νέου χρόνου Σκέψεις καρδιάς κατέθεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Διδ. Εν. 14

Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Διδ. Εν. 14 Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος Διδ. Εν. 14 Σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα η Εκκλησία μας γιορτάζει την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς Με την Ανάληψη, επισφραγίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ )

Κεφάλαιο 9. Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ενότητα Γ «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 1830) 1 Κεφάλαιο 9 Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ. 106 109) Οι αρχικές επιτυχίες των Ελλήνων επαναστατών θορύβησαν την Υψηλή Πύλη. Την άνοιξη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ Β1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα τέσσερα παιδάκια την Καθαρά Δευτέρα πήγαν να πετάξουν τον χαρταετό τους. Ο ένας χαρταετός πήγε πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις»

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Β. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης 1.Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΊΣΤΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Έχει μια καρδιά πλήρους πίστης

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΊΣΤΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Έχει μια καρδιά πλήρους πίστης Reality of Faith- Greek Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΊΣΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Έχει μια καρδιά πλήρους πίστης ΣΉΜΑ 11: 22-26 Απαντά σε 22 και ο Ιησούς saith το unto τους, ΈΧΕΙ ΠΊΣΤΗ στο ΘΕΌ. 23 Για verily λέω το unto

Διαβάστε περισσότερα

Γαβριήλ Παντιώρας Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε. 5 ης Περ. Ν. Ευβοίας

Γαβριήλ Παντιώρας Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε. 5 ης Περ. Ν. Ευβοίας Γαβριήλ Παντιώρας Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε. 5 ης Περ. Ν. Ευβοίας Ανάπτυξη ιστορικής σκέψης: κατανόηση των γεγονότων του παρελθόντος, κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς στο χώρο και το χρόνο Καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Cleopatra (Κλεοπάτρα) 69 30 π.χ. Αίγυπτος Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.x και βασίλεψε στην

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ )

Κεφάλαιο 12. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 12 Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ. 118 121) Τον Απρίλιο του 1825 ξεκίνησε η δεύτερη πολιορκία του

Διαβάστε περισσότερα

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 5 δημητρησ νανοπουλοσ Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο Μία ζωή, η επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα σε συνεργασία με τον ΜΑ ΚΗ Π Ρ ΟΒΑΤΑ στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 11 12

Διαβάστε περισσότερα

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχάβας - Παπα-θύμιος Βλαχάβας - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA MET

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχάβας - Παπα-θύμιος Βλαχάβας - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA MET Ο Σύλλογος «Παπα - θύμιος» Βλαχάβας ιδρύθηκε το 1985. Μετά το 2001 άρχισε να δραστηριοποιείται δημιουργώντας χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών και πραγματοποιώντας κάθε χρόνο τουλάχιστον τρις μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

Κατωτέρου Κατηχητικού Ιεραποστολικού Έτους Συνάντηση 1: Σαββατοκύριακο 13 και : Η αποστολή των δώδεκα μαθητών

Κατωτέρου Κατηχητικού Ιεραποστολικού Έτους Συνάντηση 1: Σαββατοκύριακο 13 και : Η αποστολή των δώδεκα μαθητών Κατωτέρου Κατηχητικού Ιεραποστολικού Έτους 2012-2013 Συνάντηση 1 Σαββατοκύριακο 13 και 14.10.2012 Η αποστολή των δώδεκα μαθητών στον κόσμο (Ματθ. 10, 1-31) τι σημαίνει αληθινός χριστιανός- ποια είναι η

Διαβάστε περισσότερα

(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ): ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ): ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 2132050 018 // pentelipress@melissia.gr www.penteli.gov.gr //www.stergiou-kapsalis.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/3/2013 ΘΕΜΑ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ 25 Η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες 11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Συλλογή-επιλογή:Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ Κλεοπάτρα 69 30 π.χ. Αίγυπτος -Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.χ. Βασίλεψε στην Αίγυπτο

Διαβάστε περισσότερα

Σχέσεις καθηγητών και μαθητών

Σχέσεις καθηγητών και μαθητών ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2017-18 Σχέσεις καθηγητών και μαθητών Επιμέλεια παρουσίασης: Αθηνά Φωτάκη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δανίκα Ε. Το σχολικό περιβάλλον διαμορφώνεται από τις σχέσεις που αναπτύσσονται

Διαβάστε περισσότερα

Μόνο ένα παράδειγμα από το μάθ. 21 (παράλυτος):

Μόνο ένα παράδειγμα από το μάθ. 21 (παράλυτος): ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ διδ. ενοτ.. 20-2424 1. Ποια στοιχεία του κειμένου "Τι είναι και τι σημαίνουν τα θαύματα του Χριστού" (μάθ.20, Ερμ. 3) συναντήσαμε σε όλες τις διηγήσεις για τα θαύματα αυτού του κεφαλαίου;

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Επανάσταση. Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή.

Η Ελληνική Επανάσταση. Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή. Η Ελληνική Επανάσταση Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή. 29 Μαΐου 1453 Τρίτη 29 Μαΐου 1453. Αποφράδα μέρα για τον Ελληνισμό. Η Κερκόπορτα θα ανοίξει και τα πλήθη των

Διαβάστε περισσότερα

Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια ( ) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του

Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια ( ) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια (1904-1908) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του είχε επεκταθεί σε όλη τη σημερινή Μακεδονία μέχρι και

Διαβάστε περισσότερα

Φιλέλληνες ονοµάζονται οι ξένοι που εµπνεύσθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερµένων Ελλήνων µε διάφορους τρόπους.

Φιλέλληνες ονοµάζονται οι ξένοι που εµπνεύσθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερµένων Ελλήνων µε διάφορους τρόπους. Κεφάλαιο 14 Ο Φιλελληνισµός (σελ. 126 129) Φιλέλληνες ονοµάζονται οι ξένοι που εµπνεύσθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερµένων Ελλήνων µε διάφορους τρόπους. Η προσφορά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 (σελ ) Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου

Κεφάλαιο 5 (σελ ) Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 1830) 1 Κεφάλαιο 5 (σελ. 90 93) Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου Η επανάσταση διαδόθηκε γρήγορα στα νησιά του Αιγαίου. Σπουδαίοι ναυτικοί, όπως ο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη

Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Λόρδος Βύρων στο Μεσολόγγι Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη 1815: Παλινόρθωση 1821-1826: Ελληνική επανάσταση 1823-1827: Ευρωπαϊκή διπλωματία

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 142 Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: 1 διδακτική ώρα Θέµατα: 4 1ο ΣΧΕ ΙΟ Ευνοϊκές συγκυρίες για τον Ελληνισµό κατά τον 18 ο αιώνα Ο Νεοελληνικός ιαφωτισµός

Διαβάστε περισσότερα

1. Η «Λειτουργία των πιστών» αφορά μόνο τους βαπτισμένους χριστιανούς. 4. Στη Θεία Λειτουργία οι πιστοί παρακαλούν τον Θεό να έχουν ειρηνικό θάνατο.

1. Η «Λειτουργία των πιστών» αφορά μόνο τους βαπτισμένους χριστιανούς. 4. Στη Θεία Λειτουργία οι πιστοί παρακαλούν τον Θεό να έχουν ειρηνικό θάνατο. ΜΑΘΗΜΑ 23 ο ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογραφία. Μιχαήλ Βόδας Σούτσος Μεγάλος Διερµηνέας και ηγεµόνας της Μολδαβίας Dupré Louis, 1820

Εικονογραφία. Μιχαήλ Βόδας Σούτσος Μεγάλος Διερµηνέας και ηγεµόνας της Μολδαβίας Dupré Louis, 1820 Φαναριώτες Ονοµασία που δόθηκε στα µέλη της παλαιάς βυζαντινής αριστοκρατίας (µεταξύ εκείνων που δεν διέφυγαν στη Δύση ή δεν εξισλαµίσθηκαν) και σε εµπόρους από τις περιοχές του Πόντου, της Ανατολίας (:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιο πολίτευμα συναντάμε σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη το 17ο και 18ο αιώνα ;

1. Ποιο πολίτευμα συναντάμε σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη το 17ο και 18ο αιώνα ; Ενότητα 1. Η εποχή του Διαφωτισμού 1. Ποιο πολίτευμα συναντάμε σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη το 17ο και 18ο αιώνα ; 2. Τι ήταν ο Διαφωτισμός και ποιες ήταν οι βασικές του θέσεις; 3. Που και πότε εμφανίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007 1 / 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ. Από τις πέντε (5) ερωτήσεις να απαντήσεις στις τρεις (3). Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με τέσσερις (4) μονάδες.

ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ. Από τις πέντε (5) ερωτήσεις να απαντήσεις στις τρεις (3). Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με τέσσερις (4) μονάδες. ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ Μάθημα: Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία Τάξη: Β Γυμνασίου Ενότητα: Οι πρώτοι αιώνες του Βυζαντίου Χρόνος εξέτασης: 45 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Από τις πέντε (5) ερωτήσεις να απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Μάξιμος Γραικός: Μια σταυρωμένη ζωή

Άγιος Μάξιμος Γραικός: Μια σταυρωμένη ζωή 20 Ιανουαρίου 2018 Άγιος Μάξιμος Γραικός: Μια σταυρωμένη ζωή Θρησκεία / Αγιολογία Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος «Διά τους λόγους των χειλέων σου εγώ εφύλαξα οδούς σκληράς» (Ψαλμός ιστ, 4) «Στενή η πύλη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ 1 Πάλης ξεκίνηµα Πάλης ξεκίνηµα νέοι αγώνες οδηγοί της ελπίδας Όχι άλλα δάκρυα κλείσαν οι τάφοι λευτεριάς λίπασµα Λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους τάφους µήνυµα στέλνουν Απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>"ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;"</b>

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;</b> 1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;" 3 00:00:17,967 --> 00:00:20,395 Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα

α. αποτελούνταν από τους Αποστόλους και όσους βαπτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής.

α. αποτελούνταν από τους Αποστόλους και όσους βαπτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής. ΜΑΘΗΜΑ 15 Ο ΣΥΝΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΗ Θ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Γι αυτό και εμείς, ενωμένοι με τους Αγγέλους και τους αγίους, διακηρύττουμε τη δόξα σου αναφωνώντας και λέγοντας (ψάλλοντας):

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Γι αυτό και εμείς, ενωμένοι με τους Αγγέλους και τους αγίους, διακηρύττουμε τη δόξα σου αναφωνώντας και λέγοντας (ψάλλοντας): ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ 99. Παρ ότι η δεύτερη ευχή είναι συγκροτημένη με το προοίμιό της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλα προοίμια, ιδιαίτερα με εκείνα που σε περίληψη περιγράφουν το Μυστήριο της Σωτηρίας,

Διαβάστε περισσότερα

Κοίμησις και Εξόδιος Ακολουθία π. Διογένους Ρουπίνα

Κοίμησις και Εξόδιος Ακολουθία π. Διογένους Ρουπίνα 4 Μαρτίου 2015 Κοίμησις και Εξόδιος Ακολουθία π. Διογένους Ρουπίνα Θρησκεία / Μορφές Κοιμήθηκε ένας αληθινός λευίτης, ο πατήρ Διογένης Ρουπίνας Τελέσθηκε η εξόδιος Ακολουθία την Τρίτη 3 Μαρτίου στις 16:30

Διαβάστε περισσότερα

Ο αγώνας δρόμου του Αρχιεπισκόπου. Τι είπε με τους Κληρικούς. Δείτε το υπόμνημα

Ο αγώνας δρόμου του Αρχιεπισκόπου. Τι είπε με τους Κληρικούς. Δείτε το υπόμνημα 07/12/2018 Ο αγώνας δρόμου του Αρχιεπισκόπου. Τι είπε με τους Κληρικούς. Δείτε το υπόμνημα Αυτοκέφαλες Εκκλησίες / Εκκλησία της Ελλάδος Για τους αγώνες δεκαετιών, για τις αγωνίες και τις πολύωρες συζητήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΛΑΤΡΕΙΑ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που Χρησιμοποιούνται ως 1. αντικείμενο σε ρήματα: λεκτικά: λέω, υπόσχομαι, ισχυρίζομαι, διδάσκω, ομολογώ,

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ Πληροφορίες για τον εκπαιδευτικό: Η Αυτοβιογραφία ιαπολιτισµικών Συναντήσεων, είναι ένα υλικό το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί ευρύτερα από τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

3. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

3. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 3. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 - ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο χαρακτήρας της Ελληνικής Επανάστασης: Η επανάσταση των Ελλήνων το 1821 εξασφάλισε στο έθνος ανεξάρτητη εθνική εστία. Η Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ είναι η γνώμη που αναπτύσσεται με σύνδεσμο συγκεκριμένα γνωρίσματα όπως : εθνικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά κ.ά. προκειμένου να δημιουργεί μια ομάδα ως ανώτερη

Διαβάστε περισσότερα

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..»

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..» Ημερομηνία 11/8/2016 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασόλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%cf%84%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1- %CF%80%CE%B9%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ. Σκηνή 1 η

Η ΚΟΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ. Σκηνή 1 η ΠΡΟΣΩΠΑ Μέγας Βασίλειος Γρηγόριος ο Θεολόγος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Μαυρόπους Ιωάννης Βασιλίτης 1 ος Βασιλίτης 2 ος Βασιλίτης 3 ος Γρηγορίτης 1 ος Γρηγορίτης 2 ος Γρηγορίτης 3 ος Ιωαννίτης 1 ος Ιωαννίτης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής)

Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής) Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής) Χρονολόγιο 1893 Πτώχευση 1897 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1909 (15 Αυγούστου) Κίνημα στο Γουδί 1910 Ο Βενιζέλος

Διαβάστε περισσότερα

Μέτοπον Τ.Τ. 903. Δεσποινίς

Μέτοπον Τ.Τ. 903. Δεσποινίς Μέτοπον Τ.Τ. 903 Δεσποινίς Έλαβα το γράμμα σου και ευχαριστώ πολύ δια την ενθύμισιν σου γνωρίζω Δες/νίς ότι εμείς εδώ περνούμε πολύ καλλά, έχομεν την καλή μας συντροφιά τα λεβεντόπαιδα, έχομε κρύα νερά

Διαβάστε περισσότερα

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος ΤΑΞΗ Δ ΜΑΘΗΜΑ : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Κύριλλος και Μεθόδιος : Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 1. Να αντιληφθούν οι μαθητές ότι μέσα από την ιεραποστολή του Κυρίλλου

Διαβάστε περισσότερα

Το 1766, το Ναυαρχείο προσέλαβε τον Cook για να διοικήσει ένα επιστημονικό ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να παρατηρήσει και

Το 1766, το Ναυαρχείο προσέλαβε τον Cook για να διοικήσει ένα επιστημονικό ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να παρατηρήσει και Το 1766, το Ναυαρχείο προσέλαβε τον Cook για να διοικήσει ένα επιστημονικό ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να παρατηρήσει και να καταγράψει τη διαμετακόμιση της Αφροδίτης κατά μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Παύλος και Φιλήμονας

Παύλος και Φιλήμονας Παύλος και Φιλήμονας Έχετε ποτέ διαβάσει την επιστολή του Παύλου προς τον Φιλήμονα; Είναι η πιο μικρή επιστολή του Παύλου. Μόλις και μετά βίας γεμίζει μια σελίδα Α4! Δεν το πιστεύετε; Ας τι διαβάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με την ηθική δέσμευση. Ο Μικρός Βασιλιάς, Τζέη. Σι. Αϊ. Ελληνική έκδοση

Σχετικά με την ηθική δέσμευση. Ο Μικρός Βασιλιάς, Τζέη. Σι. Αϊ. Ελληνική έκδοση Σχετικά με την ηθική δέσμευση Ο Μικρός Βασιλιάς, Τζέη. Σι. Αϊ. Ελληνική έκδοση www.littlekingjci.com Καθένας από εμάς δεν ομιλεί μόνον την επίσημη γλώσσα της χώρας του, αλλά και μία μητρική, μία πατρική,

Διαβάστε περισσότερα

Ποτέ δεν έλειψαν από το Άγιον Όρος οι έμπειροι πνευματικοί πατέρες

Ποτέ δεν έλειψαν από το Άγιον Όρος οι έμπειροι πνευματικοί πατέρες 1 Ιουνίου 2018 Ποτέ δεν έλειψαν από το Άγιον Όρος οι έμπειροι πνευματικοί πατέρες Άγιον Όρος / Αγιορείτικες Ιχνογραφές Γέροντας Πλακίδας Ντεσέιγ, Καθηγούμενος Ι.Μ. Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου στη Γαλλία

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΕΣ & ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός 1 ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του Λεωνίδα και οι επτακόσιοι Θεσπιείς Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός Επιστημονικός σύμβουλος έκδοσης Ξανθή Προεστάκη Δρ Αρχαιολογίας και Ιστορίας της

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Η αγάπη άργησε μια μέρα. Εργασία της μαθήτριας Ισμήνης-Σωτηρίας Βαλμά

Τίτλος Η αγάπη άργησε μια μέρα. Εργασία της μαθήτριας Ισμήνης-Σωτηρίας Βαλμά Τίτλος Η αγάπη άργησε μια μέρα Εργασία της μαθήτριας Ισμήνης-Σωτηρίας Βαλμά Χώρος: Νεοχώρι Κρήτης Χρόνος: 1925-1930 (περίοδος Β Παγκοσμίου πολέμου) Πρόσωπα Οικογένεια Φτενούδου Πατέρας: Μιχαήλος Μητέρα:

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο NOW24 Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου :25

Ο συγγραφέας Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο NOW24 Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου :25 Ημερομηνία 14/2/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Κυριάκος Κουζούμης http://now24.gr/o-singrafeas-giorgos-papadopoulos-milai-sto-now24/ Ο συγγραφέας Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο NOW24 Κυριακή,

Διαβάστε περισσότερα

Το«Δέντρο της Ελευθερίας» μέσα από τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του

Το«Δέντρο της Ελευθερίας» μέσα από τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του Το«Δέντρο της Ελευθερίας» μέσα από τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του Η Υπερεία κρήνη στις Φέρες, το σημερινό Βελεστίνο στη Μαγνησία, πατρίδα του Ρήγα. Edward DODWELL, 1819,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ )

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ε Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 4 Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ. 190 193) Το 1914 ξέσπασε στην Ευρώπη ο Α' Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Ελλάδα, αφού οδηγήθηκε σε διχασµό

Διαβάστε περισσότερα

«Στη ζωή μας πρέπει να έχουμε ομολογία Χριστού και όχι δειλία»

«Στη ζωή μας πρέπει να έχουμε ομολογία Χριστού και όχι δειλία» 25/06/2019 «Στη ζωή μας πρέπει να έχουμε ομολογία Χριστού και όχι δειλία» Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Φθιώτιδος Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε τη Κυριακή των Αγίων Πάντων 23 Ιουνίου στο Καθολικό της

Διαβάστε περισσότερα