ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ"

Transcript

1 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Τελική μελέτη ( DOT/FAA/AM-02/23) των : Scott M. Goldman Edna R. Fiedler Raymond E. King Απόδοση ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΤΣΑΛΟΣ Civil Aerospace Medical Institute Federal Aviation Administration Oklahoma City, OK εκέμβριος 2002 Army Aviator

2 Περίληψη Μελέτης. Στη μελέτη αυτή, αναλύθηκαν τα τελικά πορίσματα διερευνήσεων του NTSB, για αεροπορικά ατυχήματα που συνέβησαν στη γενική αεροπορία, μεταξύ των ετών , προκειμένου να παρασχεθεί μια περιγραφική ματιά των ατυχημάτων μιας δεκαετίας. Η μελέτη συμπεριέλαβε 1,503 τελικά πορίσματα από τα οποία όλα έδειξαν ότι ένα (1) τουλάχιστον θέμα είχε σχέση με την συντήρηση, είτε ως κύριο αίτιο, είτε ως δευτερεύον παράγοντας, στο ατύχημα. Οι αρχικές αναλύσεις περιγράφουν την συχνότητα του περιστατικού, για κάθε είδος συντήρησης και τύπο αεροσκάφους. Τα ατυχήματα ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με τη συχνότητα του περιστατικού, τον αριθμό των μοιραίων περιστατικών και τον αριθμό των σοβαρών τραυματισμών. Μια άλλη παράμετρος που εξετάστηκε ήταν οι πιθανότητες που παρατηρήθηκαν, για κάθε μεταβλητή με συνέπεια ένα μοιραίο περιστατικό ή έναν τραυματισμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, τα σφάλματα τοποθέτησης ήταν η κύρια αιτία σχετική με την συντήρηση και οι περεταίρω αναλύσεις στράφηκαν σε μια πιο λεπτομερή περιγραφή της. λάθος τοποθέτησης. Η έρευνα επίσης εξέτασε, τον τύπο του σφάλματος τοποθέτησης, τον τύπο του συστήματος του αεροσκάφους που έγινε η τοποθέτηση, εάν έγινε ή όχι επιθεώρηση της τοποθέτησης, τα πιστοποιητικά του μηχανικού που έκανε την τοποθέτηση καθώς επίσης εξετάστηκε και ο λειτουργικός αντίκτυπος. του σφάλματος τοποθέτησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, τα ανάποδα ή αντίστροφα τοποθετημένα ανταλλακτικά και τα λάθος ανταλλακτικά, ήταν τα δύο σφάλματα τοποθέτησης που είναι ικανά να προκαλέσουν θάνατο ή τραυματισμό προσωπικού, στα ατυχήματα της Γενικής Αεροπορίας.

3 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών οι βελτιώσεις στην ασφάλεια πτήσεων έκαναν τις πτήσεις αερογραμμών στις Η.Π.Α, τον ασφαλέστερο τρόπο μετακίνησης. Εντούτοις, η Γενική Αεροπορία (ΓΑ), δεν έχει το ίδιο ρεκόρ ασφαλείας. Από το 1988 έως το 1997 ο μέσος όρος ατυχημάτων για κάθε 100,000 ώρες πτήσης. ήταν 8,172% για την Γενική Αεροπορία και % για τις προγραμματισμένες πτήσεις αερογραμμών (NTSB αναφορά του 2000). Αν και η ΓΑ πέταξε σχεδόν διπλάσιες ώρες από τις αερογραμμές ( για το 2000, και 17,170,000 αντίστοιχα ), ο βαθμός ατυχημάτων της ΓΑ, για κάθε ώρες είναι είκοσι φορές μεγαλύτερος από αυτόν των αερογραμμών (5,96% και 0.285% αντίστοιχα). Για να δώσουμε περισσότερα στοιχεία, για τις διαφορές στην ασφάλεια μεταξύ ΓΑ και αερογραμμών από το 1988 έως το 1997, μπορούμε να δούμε ότι τα ατυχήματα των αερογραμμών οδήγησαν σε θανάτους, ενώ τα ατυχήματα της ΓΑ οδήγησαν σε Πρέπει να παραδεχθούμε ότι κατά τις διερευνήσεις των αεροπορικών ατυχημάτων της ΓΑ, δινόταν μεγαλύτερη προσοχή και έμφαση στην ανάλυση των παραγόντων όπως, του ανθρώπινου παράγοντα, της συμπεριφοράς των χειριστών, των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, της τελικής κρίση των χειριστών και των αλληλεπιδράσεων που υπήρξαν με την εναέρια κυκλοφορία, από ότι δινόταν στο περιβάλλον συντήρησης. Συχνά, η έρευνα ατυχημάτων της ΓΑ τελείωνε με το συμπέρασμα ότι. η αιτία του ατυχήματος είχε σχέση με την συντήρηση. χωρίς να γίνεται περαιτέρω έρευνα σε λεπτομέρειες όπως, ποιος έκανε την συντήρηση, αν η συντήρηση ήταν απαραίτητη και οποιαδήποτε πιθανά ζητήματα ανθρωπίνων παραγόντων, κρυμμένα κάτω από τα σφάλματα συντήρησης. Συνεπώς, δεν υπάρχει μια περιεκτική βάση δεδομένων για τους ανθρώπινους παράγοντες που σχετίζονται με την συντήρηση στην ΓΑ και είναι λίγες οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία, σχετικά με τους ανθρώπινους παράγοντες σε αυτό το θέμα. Ενώ η βιβλιογραφία σχετικά με την συντήρηση της ΓΑ και τους ανθρώπινους παράγοντες είναι μάλλον αναιμική, πρόσφατες μελέτες έχουν βοηθήσει ώστε να προσδιοριστεί η δριμύτητα του ανθρώπινου σφάλματος στην αεροπορική συντήρηση.

4 Λάθη σχετικά με την συντήρηση είναι συνδεδεμένα μέχρι και 15% σε σοβαρά ατυχήματα και 16% σε ατυχήματα του Ναυτικού (Class A mishaps). Παρά το φαινομενικά μικρό ποσοστό, βρέθηκε ότι τα λάθη συντήρησης είναι η δεύτερη κύρια αιτία σε θανατηφόρα ατυχήματα, που ξεπερνιέται, μόνο από τα λάθη των χειριστών. Αυτές οι στατιστικές αν συνδυασθούν, με την σχετική ηλικία του στόλου των αεροσκαφών της ΓΑ καθώς επίσης και με τις προβλέψεις για αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη για μια πληρέστερη κατανόηση της επίδρασης των ανθρωπίνων παραγόντων, στην συντήρηση των αεροσκαφών της ΓΑ. Λόγο του πρόσφατου ενδιαφέροντος για τους ανθρώπινους παράγοντες, έχουν συζητηθεί διάφορα σημαντικά ζητήματα σχετικά με την ανθρώπινη απόδοση στην συντήρηση. Παραδείγματος χάριν, προτείνεται ότι, ξεπερασμένα προγράμματα συντήρησης πρέπει να τροποποιηθούν για να αποτρέψουν περιττή ανθρώπινη επαφή με τα συστήματα των αεροσκαφών. Λόγο των τεχνολογικών προόδων, τα τμήματα των αεροσκαφών έχουν γίνει πιο αξιόπιστα και με αυτήν την έννοια απαιτείται όλο και λιγότερο η διαδικασία του αποσυνδέσετε και επιθεωρήσετε. Αυτές οι μέθοδοι συντήρησης κάνουν κακό παρά καλό. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο άνθρωπος εισάγει την μορφή του ανθρώπινου λάθους, το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με αντάλλαγμα, όπως, μια οριακή αύξηση της ασφάλειας. ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Οι εκθέσεις ατυχημάτων του NTSB ταξινομούν τις δραστηριότητες συντήρησης, όπως παρακάτω: Συντήρηση (maintenance) Συντήρηση των συσκευών του αεροσκάφους (service of aircraft equipment) Επιθεώρηση ( Inspection) Συμμόρφωση με τις οδηγίες πλοϊμότητας (Airworthiness Directives (AD) Ετήσια επιθεώρηση ( Annual inspection) Ρυθμίσεις (Adjustments) Ευθυγράμμιση (Alignment) Εγκατάσταση /τοποθέτηση (Installation) Λίπανση (Lubrication) Τροποποίηση/μετατροπή (Modification) Αντικατάσταση ( Replacement) Σημαντική επισκευή (Major repair) Σημαντική αλλαγή ( Major alteration)

5 Δελτίο /επιστολή συντήρησης (Service bulletin/letter) Αλλαγή στην σχεδίαση του αεροσκάφους (Design change) Επισκευή (overhaul) Σημαντική/Γενική επισκευή (major overhaul) Ανακατασκευή ( rebuilt/remanufacture) Το NTSB κατηγοριοποιεί τα αεροσκάφη κατά τύπο, όπως: Αεροπλάνο Ελικόπτερο Ανεμοπλάνο Αερόστατο Πηδαλιουχούμενο αερόστατο Υπέρ-ελαφρά και Γυροπλάνα. ΛΑΘΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ. Κάθε μια αναφορά από τις 295 που αναφέρεται στην τοποθέτηση αναθεωρήθηκε και ταξινομήθηκε από δυο ερευνητές. Μια χωριστή ταξινόμηση αναπτύχτηκε για κάθε μεταβλητή ενδιαφέροντος και απόκλισης. Η εστίαση αυτής της μελέτης ήταν να αναλυθεί η συχνότητα κάθε λάθους και σε ποιο σύστημα του αεροσκάφους εμφανίζεται, μέσα σε αυτό το δεκαετές δείγμα. Ένα πρόσθετο ενδιαφέρον ήταν ο λειτουργικός αντίκτυπος και αν ο μηχανικός ήταν κατάλληλα πιστοποιημένος/ εξουσιοδοτημένος. Ταξινόμηση του λάθους τοποθέτησης. Η ταξινόμηση λάθους που χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν την ανάλυση αναφέρεται τις παρακάτω κατηγορίες : Λάθος ανταλλακτικό Ανάποδη/ αντίστροφη τοποθέτηση Λάθος προσάρτηση/ προσαρμογή Παράλειψη Λάθος σύνδεση Λάθος ανταλλακτικό. Αναφέρεται σε ένα ανταλλακτικό που δεν είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, ή σύμφωνο με όσα καθορίζονται σε κάποιο service bulletin. Ανάποδη τοποθέτηση σημαίνει ότι, ένα ανταλλακτικό συνδέθηκε σε λάθος σημείο ή ανάποδα.

6 Λάθος προσάρτηση/ προσαρμογή σημαίνει ότι, χρησιμοποιήθηκαν ανταλλακτικά τα οποία η μόνη λειτουργία τους είναι ένωση δύο ή περισσότερων εξαρτημάτων. Παράδειγμα λάθος παξιμάδια, μπουλόνια, ροδέλες, υποστηρίγματα (brackets) και ιμάντες. Παράλειψη σημαίνει ότι, δεν τοποθετήθηκε ένα απαραίτητο εξάρτημα. Λάθος στη σύνδεση/ζημία σημαίνει ότι, διάφορα εξαρτήματα που τοποθετούνται εξυπηρετούν μια λειτουργία πέραν από το να συνδέουν δύο ή περισσότερα μέρη του αεροσκάφους. Παράδειγμα. Εάν μια σωλήνα καύσιμου τσαλακωθεί/στραβώσει (ζημία) κατά την τοποθέτηση, παρότι η γραμμή, ή ο σωλήνας καυσίμου ενώνει την δεξαμενή με την εισαγωγή, η σωλήνωση αυτή έχει και μια επιπλέον λειτουργία που είναι η μεταφορά του καυσίμου μεταξύ δεξαμενής και εισαγωγής. ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ. Η ταξινόμηση των συστημάτων είναι.. Πηδάλια Κινητήρας Σύστημα προσγείωσης Όργανα πτήσεως/ ναυτιλίας Ηλεκτρικό σύστημα Άτρακτος Στροφείο Φτερά (κάθετα και οριζόντια) Σύστημα προειδοποίησης πυρκαγιάς Κλιματιστικό/ καλοριφέρ/ σύστημα πίεσης καμπίνας/ οξυγόνο Αντιπαγωτικά / αποπαγωποιητικά. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Η κάθε αναφορά κωδικοποιήθηκε για να δείξει εάν το προσωπικό που εκτέλεσε την τοποθέτηση στο αεροσκάφος του ατυχήματος ήταν πτυχιούχος/ πιστοποιημένος για την άτρακτο και τον κινητήρα. Δυο κατηγορίες μόνο χρησιμοποιήθηκαν. Πτυχιούχος / πιστοποιημένος Μη πτυχιούχος/ μη πιστοποιημένος

7 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ Σε αυτήν τη κατηγορία ταξινομήθηκαν οι παρακάτω περιπτώσεις βασισμένες στην έκβαση της πτήσης του αεροσκάφους. Εάν δηλαδή το αεροσκάφος.. Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο προορισμού Επέστρεψε στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Έκανε αναγκαστική προσγείωση. ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ. Στις παρακάτω αναλύσεις αναφέρονται, η συχνότητα του κάθε λάθους τοποθέτησης, το σύστημα του αεροσκάφους, και ο λειτουργικός αντίκτυπος. Οι πίνακες που δημιουργήθηκαν για κάθε μια κατηγορία περιλαμβάνουν τις πιθανότητες για κάθε μια κατηγορία που είχε συνέπεια τον θάνατο ή τον τραυματισμό για να συγκριθεί ο κίνδυνος. Μια ανάλυση στατιστικής του τετραγώνου Χ εκτελέστηκε εάν ο τύπος του λάθους, ο τύπος του συστήματος, η παρουσία η όχι πιστοποιημένου μηχανικού και ο λειτουργικός αντίκτυπος ήταν στατιστικά ανεξάρτητες με την παρουσία ενός θανάτου η ενός τραυματισμού.

8 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Στον πινάκα 1 παρατηρούμε την συχνότητα των ατυχημάτων για κάθε τύπο αεροσκάφους. Τα αεροπλάνα ενεπλάκησαν σε περισσότερα ατυχήματα σχετικά με την συντήρηση και σε ποσοστό 85,7%, ενώ τα ελικόπτερα είναι η δεύτερη κατηγορία,με ποσοστό 12.4% Τύπος α/φους Συχνότητα Ποσοστό Αεροπλάνα Ελικόπτερα Ανεμοπλάνα Αερόστατα Γυροπλάνα Πηδαλιουχούμενα αερόστατα Υπέρ-ελαφρά Σύνολο 1, , Πίνακας 1. Συχνότητα και τύπος αεροσκάφους που ενεπλάκησαν σε ατυχήματα σχετικά με συντήρηση από το Στον παρακάτω πινάκα 2, παρατηρούμε ότι τον μεγαλύτερο αριθμό ατυχημάτων τον είχαμε το έτος 1989 με τους περισσότερους θανάτους (84). Το επόμενο έτος με τα περισσότερα ατυχήματα ήταν το 1992, (73) θάνατοι. Έτος Θάνατοι Ατυχήματα Σύνολο Πίνακας 2. Αριθμός θανατηφόρων ατυχημάτων σχετικά με την συντήρηση, ανά έτος.

9 Από τα 1474 ατυχήματα που αναλύθηκαν από το NTSB που είχαν σχέση με την συντήρηση, τα 295 ήταν υπεύθυνα με αίτιο «λάθος τοποθέτηση», το δε ποσοστό τους ανέρχεται σε 20%, όπως φαίνεται παρακάτω στον πινάκα 3. Στον πίνακα αυτόν, σαν μη συντήρηση αναφέρονται τα ατυχήματα τα οποία δεν έχουν την ετικέτα συντήρηση. Μερικά παραδείγματα συμπεριλαμβάνουν, το σύστημα προσγείωσης, κλειδωμένος ουραίος τροχός, εγχειρίδια πτήσεως κ.λπ. Ενέργειες συντήρησης Συχνότητα Ποσοστό Τοποθέτηση Συντήρηση Επιθεώρηση συντήρησης Ετήσια επιθεώρηση Service του αεροσκάφους Ρυθμίσεις Μετατροπές Επισκευές Άλλες ενέργειες Μη συντήρηση Σύνολο 1, Πίνακας 3. Συχνότητα των ενεργειών συντήρησης για όλα τα ατυχήματα της Γενικής Αεροπορίας που έχουν σχέση με την συντήρηση.

10 Ατυχήματα από λάθος τοποθέτηση. Τοποθέτηση Επίπεδο Συχνότητα Ποσοστό Λάθος προσαρµογή Λάθος σύνδεση Παράλειψη Λάθος ανταλλακτικό Ανάποδη τοποθέτηση Σύνολο Τύπος λάθους Τύπος συστήματος Κινητήρας Πηδάλια Σύστηµα προσγείωσης Σύστηµα στροφείου Ηλεκτρικό σύστηµα Φτερά Άτρακτος Όργανα πτήσεως/ναυτιλίας Σύνολο Πιστοποιημένος μηχανικός Λειτουργικός αντίκτυπος Θάνατοι ή τραυματισμοί Ναι Όχι Σύνολο Αναγκαστική προσγείωση Έφτασε στον προορισµό Επιστροφή στο Α/ αναχώρησης Σύνολο Ναι Όχι ΣΥΝΟΛΟ Πίνακας 4. Ατυχήματα από λάθος τοποθέτηση. Συχνότητα και ποσοστό για κάθε τύπο λάθους, σύστημα του αεροσκάφους, επιθεώρηση στην σωστή στιγμή, πιστοποιημένος μηχανικός, αντίκτυπο στην λειτουργία και θνησιμότητα η τραυματισμός.

11 Ατυχήματα τοποθέτησης Ο πίνακας 5 παρουσιάζει τις πιθανότητες του λάθους τοποθέτησης για κάθε σύστηµα του αεροσκάφους µε αποτέλεσµα τον θάνατο ή τον τραυµατισµό. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν 290.(170 θάνατοι και 120 τραυµατισµοί). Αυτές οι περιπτώσεις περιείχαν αρκετές πληροφορίες για να κωδικοποιηθούν τα συστήµατα του αεροσκάφους για αυτό τα υπόλοιπα 5 ατυχήµατα εξαιρέθηκαν από την ανάλυση. Το µεγαλύτερο µερίδιο λαθών έγινε στις τοποθετήσεις του κινητήρα 290:163= 56%. Τα λάθη τοποθέτησης στα φτερά ήταν η δεύτερη πιο συχνή κατηγορία 290:39=13.4% Τοποθέτηση Επίπεδο Θάνατος ή ΝΑΙ ΟΧΙ Τύπος λάθους Λάθος προσάρτηση Λάθος σύνδεση Παράλειψη Λάθος ανταλ/ κτικό Ανάποδη τοποθέτηση ΣΥΝΟΛΟ Τραυµατισµός υπήρξε ; ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ Τύπος Συστήµατος Κινητήρας Πηδάλια Σύστηµα στροφείου Ηλεκτρικό σύστηµα Σύστηµα προσγείωσης Φτερά Όργανα πτησ. /ναυτιλίας Άτρακτος ΣΥΝΟΛΟ Πιστοποιηµένος Μηχανικός Λειτουργικός Αντίκτυπος Ναι Όχι ΣΥΝΟΛΟ Αναγκαστική προσγείωση Έφτασε στον προορισµό. Επέστρεψε για προσγείωση ΣΥΝΟΛΟ Πίνακας 5. Ατυχήματα τοποθέτησης. Διασταυρούμενα στοιχεία και πιθανότητες για θανατηφόρα περιστατικά η τραυματισμό ανάλογα με την μορφή λάθους, τύπο συστήματος, πιστοποιημένος μηχανικός και λειτουργικός αντίκτυπος.

12 ΑΝΑΛΥΣΗ Οι πρόσφατες μελέτες που έχουν αξιολογήσει τα ατυχήματα που έχουν σχέση με την συντήρηση στην Γενική Αεροπορία, στις αερογραμμές και στο ναυτικό δείχνουν ένα ποσοστό ατυχήματος της τάξης του 20 %. Η παρούσα μελέτη βρίσκει ότι, το ποσοστό ατυχήματος στην Γενική Αεροπορία είναι 7.05%. Λόγο της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε για αυτή τη μελέτη, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι, το 7.05% είναι μια συντηρητική εκτίμηση των ατυχημάτων στην Γενική Αεροπορία. Οι διερευνητές του NTSB αναφέρουν την πιθανή αιτία ενός ατυχήματος με έναν κωδικό. Οι αναφορές των ατυχημάτων του NTSB που δεν περιέχουν ένα κωδικό συντήρησης (όπως παραδείγματος χάριν, τον κωδικό σύστημα προσγείωσης), δεν εξετάστηκαν από αυτή τη μελέτη αλλά μπορεί να συμπεριλήφθησαν σαν ατυχήματα σχετικά με την συντήρηση. Κατά συνέπεια υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν περισσότερα ατυχήματα σχετικά με την συντήρηση στην βάση δεδομένων του NTSB που δεν συμπεριλήφθησαν σε αυτή τη μελέτη διότι δεν χαρακτηρίστηκαν με κάποιο κωδικό. Η πλέον συχνή ενέργεια συντήρησης σε αυτό το δείγμα είναι η τοποθέτηση. Οι αναφορές ατυχημάτων, έχουν προσδιορίσει την τοποθέτηση, ως τη κύρια αιτία ή παράγοντα που είναι υπεύθυνος για τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά, περισσότερο από κάθε άλλη δραστηριότητα συντήρησης. Συντήρηση και επιθεώρηση συντήρησης ήταν η δεύτερη και τρίτη αιτία ατυχημάτων αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, αυτές οι τρεις δραστηριότητες, τοποθέτηση, συντήρηση και επιθεώρηση, αποτελούν περισσότερο από το 50% των θανατηφόρων περιστατικών σε αυτό το δείγμα. Δεδομένου ότι η τοποθέτηση είναι η πανταχού παρούσα δραστηριότητα ( οι περισσότερες δραστηριότητες συντήρησης περιγράφονται ως τοποθέτηση), μια αυστηρή μελέτη απαιτείται για την ελλοχεύουσα ( εν δυνάμει) ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι διάφορες κατηγορίες που συνδέονται με τις λανθασμένες συνδέσεις, παραλείψεις και τα λανθασμένα ανταλλακτικά, δείχνουν ότι οι ανθρώπινοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα προβληματισμών. Παραδείγματος χάριν, στις παραλείψεις μπορεί να εμπλέκονται, σφάλματα προσοχής, αποσπάσεις προσοχής, σύνθετες οδηγίες τοποθέτησης ή ελλιπής εκπαίδευση. Για να γίνουν καλύτερα κατανοητοί αυτοί οι ανθρώπινοι παράγοντες, απαιτούνται περισσότερα στοιχεία σχετικά με αυτές τις δραστηριότητες συντήρησης. Οι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να εξετάσουν τους γνωστικούς παράγοντες και αυτούς της συμπεριφοράς που περιλαμβάνονται σε καθημερινή βάση στις διαδικασίες τοποθέτησης. Η επιθεώρηση της συντήρησης είναι τυπικά η τελευταία γραµµή άµυνας στην λειτουργία συντήρησης των αεροσκαφών. Η επιθεώρηση συντήρησης και η

13 ετήσια επιθεώρηση από κοινού, αναφέρονται σε ποσοστό 22% στα ατυχήµατα αεροπλάνων σταθερών πτερύγων. Κατά συνέπεια, είναι εκπληκτικό ότι, τόσο λίγες πληροφορίες συµπεριλαµβάνονται στις εκθέσεις ατυχηµάτων σχετικά µε το ιστορικό επιθεώρησης του κάθε αεροσκάφους. Πράγµατι, το µεγαλύτερο µέρος των εκθέσεων σε αυτό το δείγµα δεν περιείχαν κανένα ιστορικό επιθεώρησης ή συντήρησης. Η αποτελεσµατικότητα των πρακτικών επιθεώρησης είναι δύσκολο να αξιολογηθεί, όταν δεν υπάρχει προγενέστερο ιστορικό συντήρησης. Λόγο της σχετικά υψηλής συχνότητας των ατυχηµάτων, που αναφέρουν την επιθεώρηση ως πιθανή αιτία του ατυχήµατος, προτείνεται όπως, η επιµόρφωση των επιθεωρητών της Γενικής Αεροπορίας καθώς επίσης και οι πρακτικές της επιθεώρησης και η καθοδήγηση µέσω των κανονισµών, πρέπει να επαναξιολογηθούν. Η δραστηριότητα συντήρησης που ταξινοµείται ως συντήρηση είναι δύσκολο να ερµηνευθεί λόγο της διφορούµενης έννοιας. Οι συντάκτες αυτού του κειµένου θεωρούν ότι αυτή η ονοµασία χρησιµοποιείται είτε για να αναφερθούν δραστηριότητες στερεότυπης συντήρησης (όπως π.χ αλλαγή λαδιού), είτε όταν ένα ατύχηµα έχει χαρακτηριστεί ότι έχει σχέση µε την συντήρηση, χωρίς να αναφέρεται η συγκεκριµένη δραστηριότητα. Η ασάφεια αυτής της κατηγορίας συντήρησης είναι κάπως ενοχλητική διότι σε αυτό το δείγµα είναι η δεύτερη συχνότερη δραστηριότητα. Τα αεροσκάφη σταθερών πτερύγων έχουν εµπλακεί στην πλειονότητα των ατυχηµάτων (85.7%) από το Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη διότι τα αεροπλάνα της Γενικής Αεροπορίας το 1996 ήταν το 86% του στόλου της. Εντούτοις, τα ελικόπτερα, τα οποία το 1996 αποτελούσαν το 3% του στόλου, ενεπλάκησαν σε 12.4% ατυχήµατα που είχαν σχέση µε την συντήρηση. Είναι ευρέως γνωστό ότι, τα ελικόπτερα έχουν υψηλές απαιτήσεις συντήρησης και µπορεί να είναι ειδικά επιρρεπή σε ατυχήµατα σχετικά µε την συντήρηση. Εντούτοις, οι δραστηριότητες του τύπου συντήρησης που αναφέρονται σαν αιτιώδεις παράγοντες σε αυτή τη µελέτη, είναι ίδιες µε εκείνες που βρεθήκαν στα αεροσκάφη σταθερών πτερύγων. Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι τα λάθη συντήρησης είναι ανεξάρτητα από το τύπο του αεροσκάφους και ότι οι προσπάθειες να ρυθµιστεί το ανθρώπινο λάθος στην τοποθέτηση και στην συντήρηση θα µπορούσαν να αυξήσουν την ασφάλεια για όλους τους τύπους των αεροσκαφών. Άλλοι τύποι αεροσκαφών της Γενικής Αεροπορίας όπως τα ανεµοπλάνα, γυροπλάνα, αερόστατα και υπέρ-ελαφρά, αποτέλεσαν µια µικρή µερίδα σε αυτό το δείγµα ώστε να µην βγαίνουν συµπεράσµατα. Τα λάθη συντήρησης, όπως η αντίστροφη τοποθέτηση και οι παραλείψεις έχουν αναφερθεί και σε άλλες µελέτες σαν κοινά λάθη στο περιβάλλον συντήρησης. Η παρούσα µελέτη βρήκε ότι η λάθος σύνδεση και η λάθος προσάρτηση/ προσαρµογή ήταν οι συχνότερες κατηγορίες λάθους. Η διάκριση µεταξύ των δύο αυτών λαθών µπορεί να φαίνεται ελαφρώς ασαφής, αλλά οι ελλοχεύουσες ανθρώπινες συµπεριφορές µπορεί να είναι αρκετά διαφορετικές. Οι διαφορές αυτές µπορούν να απαιτήσουν διαφορετικές στρατηγικές για την µελέτη και την επέµβαση.

14 Η τοποθέτηση ανταλλακτικών απαιτείται σε ένα µεγάλο µέρος των συστηµάτων των αεροσκαφών και κάποια συστήµατα είναι πιο κρίσιµα για την ασφάλεια από κάποια άλλα. Στην πραγµατικότητα, η στατιστική του τετραγώνου Χ που χρησιµοποιήθηκε για την εύρεση της σχέσης που υπάρχει µεταξύ του τύπου του συστήµατος και του θανάτου ή τραυµατισµού, απέδειξε ότι υπάρχει εξάρτηση στον τύπο του συστήµατος πάνω στο οποίο έγινε η λάθος τοποθέτηση. Τα λάθη τοποθέτησης στον κινητήρα είναι αυτά που επικρατούν σε όλα τα ατυχήµατα. Αυτό θα µπορούσε να είναι λόγω του κεντρικού ρόλου που παίζει ο κινητήρας, η πολυπλοκότητά του, ή άλλοι παράγοντες όπως η περιορισµένη πρόσβαση σε ορισµένα τµήµατα, έµφυτοι σχεδιασµοί των αεροσκαφών ιδιαίτερα σε µικρά αεροσκάφη. Αν και τα λάθη τοποθέτησης στα πηδάλια και στο ηλεκτρικό σύστηµα εµφανίζονται λιγότερο συχνά, οι πιθανότητες ενός θανατηφόρου περιστατικού ή τραυµατισµού αυξήθηκε. Οι τεχνικοί συντήρησης πρέπει να εκτελέσουν πολλές και διαφορετικές εργασίες συντήρησης σε ένα µεγάλο εύρος τύπων αεροσκαφών για να τα κρατήσουν αξιόπλοα. Γνωρίζοντας ποιες από αυτές τις δραστηριότητες περιέχουν τους µεγαλύτερους κινδύνους, είναι επιτακτικό να αναπτύξουν ένα αποτελεσµατικό πρόγραµµα διαχείρισης και πρόληψης. Ενώ δεν είναι απαραίτητο να υποστηρίξουµε την συνολική υιοθέτηση του Operational Risk Management (ORM), όπως χρησιµοποιείται από τις στρατιωτικές Υπηρεσίες (βλέπε US Force Pamplet της 14 εκεµβρίου του 2002 το οποίο είναι διαθέσιµο στο φαίνεται λογικό να αναπτυχτεί µια καθοδήγηση για να βοηθήσει τους συντηρητές στους έµφυτους κινδύνους της συντήρησης στους διαφόρους τύπους αεροσκαφών της Γενικής Αεροπορίας. Αυτές οι οδηγίες θα µπορούσαν να αναπτυχτούν εµπειρικά λαµβάνοντας τα δεδοµένα από τα ατυχήµατα και τα περιστατικά. Κατά συνέπεια, η δηµιουργία µιας περιεκτικής βάσης δεδοµένων µε λάθη συντήρησης, κρίνεται απαραίτητη. Το 1997 ο ερευνητής Marx (Marx, D.A. (1997). Moving toward 100% error reporting in maintenance. Proceedings of the Eleventh Conference on Human Factors Issues in Aircraft Maintenance and Inspection, Washington, DC. Available: πρότεινε ότι η αεροπορική βιοµηχανία πρέπει να κινηθεί προς τα εµπρός 100% για τα λάθη που αναφέρονται στην συντήρηση. Κατά τον ερευνητή, σχεδόν κάθε µια τεχνική αποτυχία πρέπει να διερευνάται και να καταγράφεται, έτσι ώστε το ποσοστό αποτυχίας κάθε τύπου και η συνιστάµενη της, να µπορεί να αναλυθεί και να παρακολουθηθεί. Εντούτοις, οι ίδιοι διερευνητικοί και αναλυτικοί πόροι δεν εφαρµόζονται στις περιπτώσεις του ανθρώπινου λάθους στα συνεργεία συντήρησης. Ο Marx προτείνει ότι ένα σηµαντικό εµπόδιο στην 100% αναφορά λάθους στην συντήρηση, είναι το σωφρονιστικό / τιµωρητικό περιβάλλον που είναι κυρίαρχο στην βιοµηχανία. Πολλοί τεχνικοί συντήρησης θα δίσταζαν να αναφέρουν δικά τους λάθη φοβούµενοι αντίποινα από την διεύθυνση ή από την κυβέρνηση.

15 Εποµένως, οποιαδήποτε υποβολή έκθεσης για λάθος στην συντήρηση θα απαιτήσει, πιθανώς, κάποιο επίπεδο ασυλίας, στην τιµωρία, για να είναι επιτυχής. Αυτά τα βασικά ζητήµατα πρέπει να ληφθούν υπ όψη για να εκτιµηθούν οι ανθρώπινοι παράγοντες ώστε να αναπτυχτούν και να εφαρµοστούν περιεκτικά προγράµµατα για τις αναφορές των σφαλµάτων στη συντήρηση. Στεφανος Ατσαλος Philadelphia Pa. 17 Μαρτίου 2009.

Η ετήσια επισκόπηση ασφάλειας παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία για την ασφάλεια της αεροπορίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο

Η ετήσια επισκόπηση ασφάλειας παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία για την ασφάλεια της αεροπορίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 13 Σύνοψη των κυριότερων σημείων Η ετήσια επισκόπηση ασφάλειας παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία για την ασφάλεια της αεροπορίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο Τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ. Μεταφραση αποδοση. Από τον Mike Busch. Στεφανος ατσαλος. www.armyaviation.wordpress.com

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ. Μεταφραση αποδοση. Από τον Mike Busch. Στεφανος ατσαλος. www.armyaviation.wordpress.com ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Από τον Mike Busch Μεταφραση αποδοση Στεφανος ατσαλος Army Aviator www.armyaviation.wordpress.com ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΗ ; Κατά την διάρκεια του αιώνα, από τότε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΠΙΛΟΤΗΡΙΟ

ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΠΙΛΟΤΗΡΙΟ Army Aviator ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΠΙΛΟΤΗΡΙΟ Τίτλος Πρωτοτύπου COCKPIT DISCIPLINE του Robert Baron http://www.flightsafety.org/asw/dec07/asw_dec07_p47-48.pdf Απόδοση: Στέφανος Άτσαλος 12 Νοεμβρίου 2009. Πειθαρχία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ;

ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ; ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΜΠΟ ΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ; http://www.hf.faa.gov/docs/508/docs/maint%20-%20language%20suny.pdf DO LANGUAGE BARRIERS RESULT IN AVIATION MAINTENANCE ERRORS?

Διαβάστε περισσότερα

The Dirty Dozen. Τµήµα διάλεξης µε τίτλο HUMAN FACTORS IN MAINTENANCE. του. Jon Byrd. Director of Aviation. Coosa Valley Technical College

The Dirty Dozen. Τµήµα διάλεξης µε τίτλο HUMAN FACTORS IN MAINTENANCE. του. Jon Byrd. Director of Aviation. Coosa Valley Technical College The Dirty Dozen Τµήµα διάλεξης µε τίτλο HUMAN FACTORS IN MAINTENANCE του Jon Byrd Director of Aviation Coosa Valley Technical College Rome, Georgia Απόδοση Στέφανος Άτσαλος Army Aviator www.armyaviation.wordpress.com

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σχέδιο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. /2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ]

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σχέδιο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. /2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ] EL EL EL ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Σχέδιο Βρυξέλλες, C ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. /2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της [ ] για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2042/2003 της Επιτροπής για τη διαρκή αξιοπλοΐα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΔΑΑΠ Αποτελέσματα Safety Culture Survey 2015 (GA) Στο πλαίσιο της συνάντησης με την κοινότητα Γενικής Αεροπορίας

ΕΔΑΑΠ  Αποτελέσματα Safety Culture Survey 2015 (GA) Στο πλαίσιο της συνάντησης με την κοινότητα Γενικής Αεροπορίας ΕΔΑΑΠ Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων www.aaiasb.gr Αποτελέσματα Safety Culture Survey 2015 (GA) Στο πλαίσιο της συνάντησης με την κοινότητα Γενικής Αεροπορίας HELLENIC AAIASB Air Accident

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ HFACS ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΤΗΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΠΓΟΣ (ΥΙ) ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥ

ΤΟ HFACS ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΤΗΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΠΓΟΣ (ΥΙ) ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥ ΤΟ HFACS ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΤΗΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΠΓΟΣ (ΥΙ) ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ JETS 1965-1999 All Accidents Hull Loss/Fatal 25 Aircraft Design 20 Airway System FAA Initiatives

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Μείωση του ορίου ηλικίας των βαρέων φορτηγών θα οδηγήσει σε άμεση και δραστική μείωση του αριθμού ατυχημάτων και νεκρών στην Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Μείωση του ορίου ηλικίας των βαρέων φορτηγών θα οδηγήσει σε άμεση και δραστική μείωση του αριθμού ατυχημάτων και νεκρών στην Ελλάδα Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 7 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποδεικνύει ότι τα βαρέα οχήματα: εμπλέκονται σε ατυχήματα που προκαλούν το % των νεκρών στο σύνολο των τροχαίων ατυχημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σχέδιο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ]

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σχέδιο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Σχέδιο Βρυξέλλες, C ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της [ ] για τη θέσπιση τεχνικών απαιτήσεων και διοικητικών διαδικασιών σχετικών με τις μη εμπορικές αεροπορικές

Διαβάστε περισσότερα

Aircraft Ground Icing

Aircraft Ground Icing Aircraft Ground Icing http://ntsb.gov/alerts/sa_006.pdf Pilots urged to beware of aircraft upper wing Surface ice accumulation before takeoff. (μεταφρασμένο από τον Στέφανο Άτσαλο) Παγοποίηση των αεροσκαφών

Διαβάστε περισσότερα

14.11.2007 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 295/7

14.11.2007 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 295/7 14.11.2007 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 295/7 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1330/2007 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 24ης Σεπτεμβρίου 2007 σχετικά με τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής για τη διάδοση στα ενδιαφερόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 05/2013. Διαδικασίες αποστειρωμένου θαλάμου διακυβέρνησης

Γνώμη αριθ. 05/2013. Διαδικασίες αποστειρωμένου θαλάμου διακυβέρνησης Διεύθυνση Κανονιστικής Δραστηριότητας Διαδικασίες αποστειρωμένου θαλάμου διακυβέρνησης ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΤ/ΕΑΠ: 2012-06 RMT.0416 (OPS.009 ΣΤΟΙΧΕΙΟ Α)) ΚΑΙ RMT.0417 (OPS.009 ΣΤΟΙΧΕΙΟ Β)) 10/06/2013 ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (Ε ΑΑΠ)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (Ε ΑΑΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (Ε ΑΑΠ) ΠΟΡΙΣΜΑ ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ SX-ABW 07 / 2002 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2001 ΠΟΡΙΣΜΑ ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ. Από τον George Tilton. Απόδοση από τον ΣΤΕΦΑΝΟ ΑΤΣΑΛΟ.

ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ. Από τον George Tilton. Απόδοση από τον ΣΤΕΦΑΝΟ ΑΤΣΑΛΟ. ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ Από τον George Tilton https://www.faasafety.gov/files/gslac/library/documents/2008/nov/29705/nuts%20and%20b olts%2007-03.pdf Απόδοση από τον ΣΤΕΦΑΝΟ ΑΤΣΑΛΟ Army Aviator http://armyaviation.wordpress.com

Διαβάστε περισσότερα

Διαθέστε στους: Διευθυντή πωλήσεων Λογιστήριο Διευθυντή συντήρησης Τεχνικό Διευθυντή ανταλλακτικών

Διαθέστε στους: Διευθυντή πωλήσεων Λογιστήριο Διευθυντή συντήρησης Τεχνικό Διευθυντή ανταλλακτικών Δελτίο συντήρησης Αρ. δελτίου 2007-19M Aρ. OEM 2007-09 Διαθέστε στους: Διευθυντή πωλήσεων Λογιστήριο Διευθυντή συντήρησης Τεχνικό Διευθυντή ανταλλακτικών Επίσημη ειδοποίηση ανάκλησης σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΚΟΠΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΑΡΧΕΣ ΑΠΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΕΑΠΕ ΣΤΟΧΟΙ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΑΡΧΕΣ ΑΠΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΕΑΠΕ ΣΤΟΧΟΙ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΟΣ Η διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

σχετικά με κανονισμό (ΕΕ) αριθ. XX/2010 της Επιτροπής για τη θέσπιση κοινών απαιτήσεων και διαδικασιών λειτουργίας για τη χρήση του εναέριου χώρου

σχετικά με κανονισμό (ΕΕ) αριθ. XX/2010 της Επιτροπής για τη θέσπιση κοινών απαιτήσεων και διαδικασιών λειτουργίας για τη χρήση του εναέριου χώρου Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας 18 Οκτωβρίου 2010 ΓΝΩΜΗ ΑΡΙΘ. 05/2010 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ της 18 ης Οκτωβρίου 2010 σχετικά με κανονισμό (ΕΕ) αριθ. XX/2010

Διαβάστε περισσότερα

Οδικό τροχαίο ατύχηµα είναι αιφνίδιο και ζηµιογόνο γεγονός, που προκαλείται από τη λειτουργία του οχήµατος και προξενεί βλάβη σε πρόσωπα ή πράγµατα.

Οδικό τροχαίο ατύχηµα είναι αιφνίδιο και ζηµιογόνο γεγονός, που προκαλείται από τη λειτουργία του οχήµατος και προξενεί βλάβη σε πρόσωπα ή πράγµατα. Το θέµα στο οποίο θα αναφερθούµε σήµερα, είναι τα τροχαία ατυχήµατα, τα αίτια που τα προκαλούν, οι συνέπειες από αυτά και οι προτάσεις της Τροχαίας για τη µείωση των τροχαίων ατυχηµάτων. Πριν µπούµε στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Γενικές διαπιστώσεις. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Η ανάγκη για συνεχή βελτίωση. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Βασικές αρχές-στόχοι

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Γενικές διαπιστώσεις. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Η ανάγκη για συνεχή βελτίωση. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ Βασικές αρχές-στόχοι SEVESO ΙΙΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ REACH, CLP-2015 & Εθνική Συνάντηση Εργασίας (Workshop) Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROTEAS ΑΘΗΝΑ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σχέδιο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ]

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σχέδιο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ] EL EL EL ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Σχέδιο Βρυξέλλες, C ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της [ ] για τον καθορισμό των απαιτήσεων και των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν τις αεροπορικές

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας Διεύθυνση Κανονιστικής Δραστηριότητας. Γνώμη αριθ. 07/2013

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας Διεύθυνση Κανονιστικής Δραστηριότητας. Γνώμη αριθ. 07/2013 Διεύθυνση Κανονιστικής Δραστηριότητας ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΑΠ 2008-20 MDM.003 ΣΤΟΙΧΕΙΟ Α) 22/08/2013 ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ Η παρούσα γνώμη εξετάζει θέματα σχετικά με τη βελτίωση της ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Έννοιες και Ορισμοί

Κεφάλαιο 2: Έννοιες και Ορισμοί ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 Κεφάλαιο 2: Έννοιες και Ορισμοί Η επιτυχία των επιχειρήσεων βασίζεται στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών για: - Ποιοτικά και αξιόπιστα προϊόντα - Ποιοτικές

Διαβάστε περισσότερα

υνατότητες και αδυναµίες ανάλυσης στοιχείων οδικών ατυχηµάτων στην Ελλάδα

υνατότητες και αδυναµίες ανάλυσης στοιχείων οδικών ατυχηµάτων στην Ελλάδα ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ υνατότητες και αδυναµίες ανάλυσης στοιχείων οδικών ατυχηµάτων στην Ελλάδα Γ. Γιαννής Ι. Γκόλιας Ε. Παπαδηµητρίου

Διαβάστε περισσότερα

Τα GIS στην Πρόληψη και ιαχείριση των Φυσικών Καταστροφών

Τα GIS στην Πρόληψη και ιαχείριση των Φυσικών Καταστροφών Ηµερίδα: Πρόληψη - ιαχείριση των Φυσικών Καταστροφών. Ο ρόλος του Αγρονόµου Τοπογράφου Μηχανικού Τα GIS στην Πρόληψη και ιαχείριση των Φυσικών Καταστροφών Γεώργιος Ν.Φώτης Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΘ Kωστής

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ποιότητας Έργων 4 η Διάλεξη. Δηµήτρης Τσέλιος Μεταπτυχιακό πρόγραµµα στη Διαχείριση Έργων και Προγραµµάτων

Διοίκηση Ποιότητας Έργων 4 η Διάλεξη. Δηµήτρης Τσέλιος Μεταπτυχιακό πρόγραµµα στη Διαχείριση Έργων και Προγραµµάτων 1 Διοίκηση Ποιότητας Έργων 4 η Διάλεξη Δηµήτρης Τσέλιος 01-04-2017 Μεταπτυχιακό πρόγραµµα στη Διαχείριση Έργων και Προγραµµάτων 2 Περιεχόµενα της 4 ης Διάλεξης Διοίκηση Ολικής Ποιότητας ΔΟΠ Βασικές Αρχές

Διαβάστε περισσότερα

[Πληκτρολογήστε το όνομα της εταιρείας] ΚΑΛΩΔΙΑ Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ WIRE THE INVISIBLE ENEMY. Windows User Army Aviator

[Πληκτρολογήστε το όνομα της εταιρείας] ΚΑΛΩΔΙΑ Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ WIRE THE INVISIBLE ENEMY. Windows User Army Aviator [Πληκτρολογήστε το όνομα της εταιρείας] ΚΑΛΩΔΙΑ Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ WIRE THE INVISIBLE ENEMY Windows User Army Aviator http://armyaviation.wordpress.com ΚΑΛΩΔΙΑ Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ -2 Army Aviator ΚΑΛΩΔΙΑ Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ.

ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. Από την αρχαιότητα, ο άνθρωπος ονειρεύτηκε να γίνει ο άρχοντας των αιθέρων. Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος, ο Βελλεροφόντης πάνω στο φτερωτό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) αριθ.../.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ]

Πρόταση. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) αριθ.../.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ] Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) αριθ.../.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της [ ] σχετικά µε την τροποποίηση του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 1702/2003 της Επιτροπής, για τον καθορισµό εκτελεστικών κανόνων για την πιστοποίηση αξιοπλοΐας

Διαβάστε περισσότερα

EuropEan aviation safety agency Ευρωπαϊκός Οργανισµός Ασφαλείας της Αεροπορίας. Ετήσια Επισκόπηση. easa.europa.eu

EuropEan aviation safety agency Ευρωπαϊκός Οργανισµός Ασφαλείας της Αεροπορίας. Ετήσια Επισκόπηση. easa.europa.eu EuropEan aviation safety agency Ευρωπαϊκός Οργανισµός Ασφαλείας της Αεροπορίας Ετήσια Επισκόπηση Ασφάλειας 2011 easa.europa.eu 41 EuropEan aviation safety agency Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας της Αεροπορίας

Διαβάστε περισσότερα

Κρίσιμες εργασίες συντήρησης

Κρίσιμες εργασίες συντήρησης Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας Γνώμη αριθ. 06/2013 Κρίσιμες εργασίες συντήρησης ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΤ/ΕΑΠ 2012-04 RMT.0222 (MDM.020) 10/06/2013 Σύνοψη Η παρούσα γνώμη εξετάζει ένα θέμα ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Ευφυή συστήματα υποστήριξης ηλικιωμένων οδηγών: Ανασκόπηση και μελλοντικές κατευθύνσεις

Ευφυή συστήματα υποστήριξης ηλικιωμένων οδηγών: Ανασκόπηση και μελλοντικές κατευθύνσεις Ευφυή Συστήματα Μεταφορών και εξελίξεις στην Ελλάδα Ευφυή συστήματα υποστήριξης ηλικιωμένων οδηγών: Ανασκόπηση και μελλοντικές κατευθύνσεις Γιώργος Γιαννής Καθηγητής ΕΜΠ Υπό την αιγίδα: G. Yannis, E. Vlahogianni,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ ΑΡΙΘ. 04/2006 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

ΓΝΩΜΗ ΑΡΙΘ. 04/2006 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΓΝΩΜΗ ΑΡΙΘ. 04/2006 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ σχετικά µε την τροποποίηση του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 2042/2003 της Επιτροπής για τη διαρκή αξιοπλοΐα του αεροσκάφους και των αεροναυτικών

Διαβάστε περισσότερα

GROUND EVACUATION Ground Evacuation Boeing 737 SKYWEST BEECHCRAFT 1900C KING AIR

GROUND EVACUATION Ground Evacuation Boeing 737 SKYWEST BEECHCRAFT 1900C KING AIR GROUND EVACUATION Ως μέλη της ΠΑ είναι πολλές οι φορές που θα ταξιδέψουμε με C-130 για υπηρεσιακούς ή μη λόγους. Άλλες φορές πάλι θα βρεθούμε στην θέση του επιβάτη σε κάποιο πολιτικό αεροσκάφος. Στα ταξίδια

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σχέδιο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. /2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ]

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σχέδιο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. /2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της [ ] EL EL EL ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Σχέδιο Βρυξέλλες, XXX C ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. /2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της [ ] για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1702/2003 για τον καθορισμό εκτελεστικών

Διαβάστε περισσότερα

Υπόδειξη ασφαλείας ELTENS Σύστημα μέτρησης δύναμης διαδρόμου Σύστημα ρύθμισης δύναμης διαδρόμου

Υπόδειξη ασφαλείας ELTENS Σύστημα μέτρησης δύναμης διαδρόμου Σύστημα ρύθμισης δύναμης διαδρόμου Υπόδειξη ασφαλείας ELTENS Σύστημα μέτρησης δύναμης διαδρόμου Σύστημα ρύθμισης δύναμης διαδρόμου EL 1. Τεκμηρίωση 2 2. Ενδεδειγμένη χρήση 2 3. Ομάδες χρηστών 3 4. Εξήγηση συμβόλων 3 5. Υποδείξεις ασφαλείας

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση της συµπεριφοράς των πεζών ως προς τη διάσχιση οδών σε αστικές περιοχές

Ανάλυση της συµπεριφοράς των πεζών ως προς τη διάσχιση οδών σε αστικές περιοχές Ανάλυση της συµπεριφοράς των πεζών ως προς τη διάσχιση οδών σε αστικές περιοχές Ε.Παπαδηµητρίου Γ.Γιαννής Ι.Γκόλιας ΕΜΠ - Τοµέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδοµής 5ο ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΉΣΙΑ ΕΠΙΣΚΌΠΗΣΗ ΑΣΦΆΛΕΙΑΣ 2010

ΕΤΉΣΙΑ ΕΠΙΣΚΌΠΗΣΗ ΑΣΦΆΛΕΙΑΣ 2010 3 EUROPEAN AVIATION SAFETY AGENCY ΕΥΡΩΠΑΪΚΌΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΌΣ ΑΣΦΑΛΕΊΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΊΑΣ ΕΤΉΣΙΑ ΕΠΙΣΚΌΠΗΣΗ ΑΣΦΆΛΕΙΑΣ 2010 easa.europa.eu 4 EuropEan aviation safety agency Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας της Αεροπορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α. Ειδικές Απαιτήσεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α. Ειδικές Απαιτήσεις Ειδικές Απατήσεις ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Ανάλογα µε το έργο και τις επιπτώσεις του στη λειτουργία υφιστάµενου οδικού δικτύου, οι παράγραφοι που ακολουθούν θα πρέπει, όπου κρίνεται απαραίτητο, να εντάσσονται στην

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτηµα Α ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΟΥ

Παράρτηµα Α ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΟΥ Οδηγίες Παρακολούθησης Εφαρµογής ΠΠE Παράρτηµα Α ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΡΓΟΥ Όλες οι βασικές πληροφορίες που αφορούν ένα έργο πρέπει να καταγράφονται σε ηµερήσια βάση και να τηρούνται σε αρχείο. Για το σκοπό αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας 1 Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm107/

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Κ/Φ ΤΟΛΜΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Κ/Φ ΤΟΛΜΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 19 / 02/ 2017 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Κ/Φ ΤΟΛΜΗ 1. ΣΚΟΠΟΣ: 1.1. Η παρούσα τεχνική περιγραφή καλύπτει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ.

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ. ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η συντήρηση είναι ουσιαστική στην ασφάλεια των αεροπορικών μέσων. Η μη σωστή συντήρηση συμβάλει σε ένα σημαντικό ποσοστό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2013 (OR. en) 17420/13 ADD 1 AVIATION 244

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2013 (OR. en) 17420/13 ADD 1 AVIATION 244 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2013 (OR. en) 17420/13 ADD 1 AVIATION 244 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Θέμα: 29 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

iii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος

iii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος iii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος xi 1 Αντικείμενα των Πιθανοτήτων και της Στατιστικής 1 1.1 Πιθανοτικά Πρότυπα και Αντικείμενο των Πιθανοτήτων, 1 1.2 Αντικείμενο της Στατιστικής, 3 1.3 Ο Ρόλος των Πιθανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ) EΚΘΕΣΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Α/ΦΟΥΣ SX-AMG ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Σ. Πουλιέζος, Ph.D. Διερευνητής

Νίκος Σ. Πουλιέζος, Ph.D. Διερευνητής 1 η ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ - ΓΕΣ/ΓΕΠΣ/ΓΑΠΕ Διερεύνηση Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Πολιτικής Αεροπορίας Νίκος Σ. Πουλιέζος, Ph.D. Διερευνητής ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (Ε ΑΑΠ)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (Ε ΑΑΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (Ε ΑΑΠ) ΠΟΡΙΣΜΑ ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ SX-ABI 10 / 2002 26 MAΪΟΥ 2001 ΠΟΡΙΣΜΑ ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γνώμη αριθ. 05/2007 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Γνώμη αριθ. 05/2007 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Γνώμη αριθ. 05/2007 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ σχετικά με τη δυνατότητα τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1702/2003 αναφορικά με τους εκτελεστικούς κανόνες για την περιβαλλοντική

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ανθρώπινος Παράγοντας στη Συνεργασία Ιπταμένου και Ελεγκτή και η Συμβολή τους στην Ασφάλεια Πτήσεων.

Ο Ανθρώπινος Παράγοντας στη Συνεργασία Ιπταμένου και Ελεγκτή και η Συμβολή τους στην Ασφάλεια Πτήσεων. Ο Ανθρώπινος Παράγοντας στη Συνεργασία Ιπταμένου και Ελεγκτή και η Συμβολή τους στην Ασφάλεια Πτήσεων. Των: Ανθσγού (Ι) Παν. Φωτόπουλου, Ανθσγού (ΕΑ) Ηλ. Παναγόπουλου και Ανθσγού (ΕΑ) Παν. Λέκκα Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας 7 Δεκεμβρίου 2009

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας 7 Δεκεμβρίου 2009 Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας 7 Δεκεμβρίου 2009 ΓΝΩΜΗ ΑΡΙΘ. 03/2009 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ της 7 ης Δεκεμβρίου 2009 για κανονισμό της Επιτροπής για την τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣHΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ (ΕΔΑΑΠ) ΕΚΘΕΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ Α/ΦΟΥΣ SX-AJX ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΧΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝ ΤΗΝ 22 α ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ Δ', Ε' και ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ Δ', Ε' και ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΣΠΑΙΤΕ_ΠΕΣΥΠ_ΤΜΗΜΑ Α'_2016-2017 (Β' ΕΞΑΜΗΝΟ) ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: κ. ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΛΟΥΡΗ ΘΕΜΑ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ Δ', Ε' και ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ (ΒΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΩΡΩΝ ΠΤΗΣΗΣ.) Από τον Jim Trusty. Δημοσιευμένο στο

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ (ΒΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΩΡΩΝ ΠΤΗΣΗΣ.) Από τον Jim Trusty. Δημοσιευμένο στο ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ (ΒΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΩΡΩΝ ΠΤΗΣΗΣ.) Από τον Jim Trusty. Δημοσιευμένο στο http://www.bestaviation.net/art_mistakes_experience_with_high_time_pilots.asp ΔΙΑΣΚΕΥΗ - ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση Γεννήτριας Δήλωση Μεθόδου Ασφαλούς Εργασίας

Χρήση Γεννήτριας Δήλωση Μεθόδου Ασφαλούς Εργασίας Χρήση Γεννήτριας Δήλωση Μεθόδου Ασφαλούς Εργασίας ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΟΝΟΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: ΧΩΡΟΣ: ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Γιώργος Αλεξόπουλος ΕΡΓΟ: ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 0418 892 514 Κατηγορίες Ελέγχου που λήφθηκαν υπόψιν

Διαβάστε περισσότερα

My1000 ΑΕΡΟΣΥΜΠΙΕΣΤΗΣ ΛΑΔΙΟΥ 100L 3HP ΜΟΝΟΜΠΛΟΚ. Owner s manual. Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης

My1000 ΑΕΡΟΣΥΜΠΙΕΣΤΗΣ ΛΑΔΙΟΥ 100L 3HP ΜΟΝΟΜΠΛΟΚ.   Owner s manual. Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης My1000 ΑΕΡΟΣΥΜΠΙΕΣΤΗΣ ΛΑΔΙΟΥ 100L 3HP ΜΟΝΟΜΠΛΟΚ Μετάφραση του πρωτοτύπου των οδηγιών χρήσης Owner s manual Οδηγίες χρήσης για κομπρεσέρ αέρος MY1000 / MY2000 1. Τεχνικά χαρακτηριστικά DIRECT DRIVEN COMPRESSOR

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στην ημερίδα συμμετείχαν εταιρίες του κατασκευαστικού χώρου, της βιομηχανίας, αλλά και του τραπεζικού κλάδου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στην ημερίδα συμμετείχαν εταιρίες του κατασκευαστικού χώρου, της βιομηχανίας, αλλά και του τραπεζικού κλάδου. Αθήνα, 23 Μαΐου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η Εκπαιδευτική Ημερίδα της Εξ.Υ.Π.Π. Biosafety AE με θέμα "Ασφαλείς Εργαζόμενοι σε Υγιείς Επιχειρήσεις" που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Παναγιώτη και

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας Προσάρτημα στη Γνώμη 05/2007 PreRIA 21.040 Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΝ Εργασία αριθ. 21.040 Έγγραφα θορύβου αεροσκαφών 1. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

EASA Ετήσια Επισκόπήσή ασφαλειασ

EASA Ετήσια Επισκόπήσή ασφαλειασ European Aviation Safety Agency Safety Analysis & Research Department Postal address Postfach 10 12 53 50452 Cologne Germany Visiting address Ottoplatz 1 50679 Cologne Germany Tel. +49 221 89990-000 Fax

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΓΝΗΣΙΑ CUMMINS ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ. Μια καλύτερη εγγύηση που ισχύει διαρκώς. Δεν κατασκευάζονται όλα τα εξαρτήματα με τον ίδιο τρόπο.

ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΓΝΗΣΙΑ CUMMINS ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ. Μια καλύτερη εγγύηση που ισχύει διαρκώς. Δεν κατασκευάζονται όλα τα εξαρτήματα με τον ίδιο τρόπο. Δεν κατασκευάζονται όλα τα εξαρτήματα με τον ίδιο τρόπο. Καλύτερα εξαρτήματα. Καλύτερη διαθεσιμότητα. Μια καλύτερη εγγύηση που ισχύει διαρκώς. Συχνά, αυτό που δεν μπορείτε να δείτε κάνει όλη τη διαφορά.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Χρήση των RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) Για την Προστασία Κρίσιµων Υποδοµών και την Επιτήρηση των Συνόρων Σχης ε.α Κούτρας Νικόλαος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός 1 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Χρήσητων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΗΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΗΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Ο ΗΓΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων

Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Σύνοψη κεφαλαίου Σύνδεση θεωρίας και ανάλυσης Επεξεργασία ποιοτικών δεδομένων Δεοντολογία και ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Αξιολογώντας την ποιότητα των ποιοτικών ερευνών Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Κίνδυνος - Ρίσκο Επιχειρησιακό Όφελος ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Αρχές δεκαετίας του 90 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ: Πληθώρα τυποποιημένων διαδικασιών,

Διαβάστε περισσότερα

11o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΤΑΞΗ

11o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΤΑΞΗ 11o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΤΑΞΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Το αεροπλάνο αποτελείται βασικά από 3 μέρη που διαφέρουν στη μορφή και στον προορισμό τους. Αυτά είναι: το κύριο σώμα του αεροπλάνου που λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού 26.3.2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αναφορά περιστατικών στην

Διαβάστε περισσότερα

European aviation safety agency Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας

European aviation safety agency Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας European aviation safety agency Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας Ετήσια επισκόπηση ασφάλειας 8 European aviation safety agency Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας Ετήσια επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας

Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας Επιλογή και Προγραμματισμός Ερευνητικών Έργων - Δεοντολογία Αν. Καθηγητής Δελιάς Παύλος Πού βρίσκω ένα ερευνητικό θέμα; Παραγωγή Ιδεών Έρευνας Ορθολογική Σκέψη Δημιουργική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΑΛΕΛΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΑΛΕΛΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΑΛΕΛΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος «ποιότητα», είναι μια απλή έννοια που εκφράζεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D035051/02 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D035051/02 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Φεβρουαρίου 2015 (OR en) 5886/15 ADD 1 AVIATION 15 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την ολοένα και ταχύτερη ανάπτυξη των τεχνολογιών και των επικοινωνιών και ιδίως τη ραγδαία, τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ Το 19ο αιώνα κατασκευάστηκε το πρώτο αεροπλάνο από το Ρώσο εφευρέτη Α.Φ. Μοζάισκη. Η συσκευή έκανε μικρή πτήση. Αργότερα, στο τέλος του αιώνα, ο Χ. Μαξίμ στην

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αεροπορικής Ασφάλειας. Πρακτικά αποτελέσματα της στρατηγικής της Γενικής Αεροπορίας (ΓΑ) και τα επόμενα βήματα

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αεροπορικής Ασφάλειας. Πρακτικά αποτελέσματα της στρατηγικής της Γενικής Αεροπορίας (ΓΑ) και τα επόμενα βήματα Το Αγγλικό κείμενο θα το βρείτε εδώ The GA roadmap - update 2017.PDF EASA Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αεροπορικής Ασφάλειας Σχέδιο Δράσης: Ενημέρωση 2017 Προχωρώντας Πρακτικά αποτελέσματα της στρατηγικής της

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Αεροπλοΐα- Ανάγκες Αεροσκαφών σε καύσιμα

Τίτλος: Αεροπλοΐα- Ανάγκες Αεροσκαφών σε καύσιμα Τίτλος: Αεροπλοΐα- Ανάγκες Αεροσκαφών σε καύσιμα Θέματα: ποσοστά, μοντελοποίηση, ταχύτητα, απόσταση, χρόνος, μάζα, πυκνότητα Διάρκεια: 90 λεπτά Ηλικία: 13-14 Διαφοροποίηση: Ανώτερο επίπεδο: αντίσταση αέρα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα για την οδική ασφάλεια : τα µέτρα αναλυτικά

Πρόγραµµα για την οδική ασφάλεια : τα µέτρα αναλυτικά MEMO/10/343 Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2010 Πρόγραµµα για την οδική ασφάλεια 2011-2020: τα µέτρα αναλυτικά Η Επιτροπή ενέκρινε σήµερα ένα φιλόδοξο πρόγραµµα για την οδική ασφάλεια που αποσκοπεί στη µείωση κατά

Διαβάστε περισσότερα

για κανονισμό της Επιτροπής XXX/2010 σχετικά με τη θέσπιση εκτελεστικών κανόνων για την αδειοδότηση των χειριστών

για κανονισμό της Επιτροπής XXX/2010 σχετικά με τη θέσπιση εκτελεστικών κανόνων για την αδειοδότηση των χειριστών Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας της Αεροπορίας 26 Αυγούστου 2010 ΓΝΩΜΗ ΑΡΙΘ. 04/2010 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ της 26 ης Αυγούστου 2010 για κανονισμό της Επιτροπής XXX/2010 σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Επιδημιολογία. Ενότητα 1η: Εισαγωγή Ορισμοί, Αιτιολογία των Νοσημάτων. Προσπάθεια λογικής εξήγησης της εμφάνισης νόσου.

Επιδημιολογία. Ενότητα 1η: Εισαγωγή Ορισμοί, Αιτιολογία των Νοσημάτων. Προσπάθεια λογικής εξήγησης της εμφάνισης νόσου. Επιδημιολογία Ενότητα 1η: Εισαγωγή Ορισμοί, Αιτιολογία των Νοσημάτων Ροβίθης Μιχαήλ 2006 1 Ιπποκράτης (400 Π.Χ) Προσπάθεια λογικής εξήγησης της εμφάνισης νόσου. «Η εμφάνιση νόσου δεν οφείλεται σε θεϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Μια αποτίμηση που τα συμπεράσματά της, προστίθενται στην υπάρχουσα εμπειρία και βοηθούν στην οργάνωση και προετοιμασία των επόμενων αντιπυρικών.

Μια αποτίμηση που τα συμπεράσματά της, προστίθενται στην υπάρχουσα εμπειρία και βοηθούν στην οργάνωση και προετοιμασία των επόμενων αντιπυρικών. Κυρίες και Κύριοι Κάθε χρόνο το τέλος του Οκτώβρη, σημαίνει για εμάς τους Πυροσβέστες, ότι άλλη μια αντιπυρική περίοδος έφτασε στο τέλος της και άλλη μια αποτίμηση της ξεκινάει. Μια αποτίμηση που τα συμπεράσματά

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης Συγγραφή ερευνητικής πρότασης 1 o o o o Η ερευνητική πρόταση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της έρευνας. Η διατύπωσή της θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, περιεκτική και βασισμένη στην ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) αριθ.../.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Πρόταση. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) αριθ.../.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) αριθ.../.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της [ ] σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1702/2003 της Επιτροπής, για τον καθορισμό εκτελεστικών κανόνων για την πιστοποίηση αξιοπλοΐας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση Από τη στιγμή που άνθρωπος ανακάλυψε τη σπουδαιότητα της αεροφωτογραφίας, άρχισε να αναζητά τρόπους και μέσα που θα του επέτρεπαν

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλή Συστήματα Μέθοδοι ελέγχου και εξακρίβωσης ορθής λειτουργίας

Ασφαλή Συστήματα Μέθοδοι ελέγχου και εξακρίβωσης ορθής λειτουργίας Λειτουργικά Συστήματα Πραγματικού Χρόνου 2006-07 Ασφαλή Συστήματα Μέθοδοι ελέγχου και εξακρίβωσης ορθής λειτουργίας Μ.Στεφανιδάκης Ενσωματωμένα Συστήματα: Απαιτήσεις Αξιοπιστία (reliability) Χρηστικότητα

Διαβάστε περισσότερα

European aviation safety agency Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας. Ετήσια Επισκόπηση. easa.europa.eu

European aviation safety agency Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας. Ετήσια Επισκόπηση. easa.europa.eu European aviation safety agency Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας Ετήσια Επισκόπηση Ασφάλειας 2009 easa.europa.eu European aviation safety agency Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή και κριτική ανάλυση επιδημιολογικής εργασίας

Συγγραφή και κριτική ανάλυση επιδημιολογικής εργασίας Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών Συγγραφή και κριτική ανάλυση επιδημιολογικής εργασίας Δ. Παρασκευής Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού 25.5.2012 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με τη θέσπιση λειτουργικών περιορισμών σε συνάρτηση με τον προκαλούμενο θόρυβο στους αερολιμένες της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ; Στατιστική είναι η διαδικασία εξαγωγής πληροφορίας από τα δεδομένα. Διαχείριση Πληροφοριών 1.1

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ; Στατιστική είναι η διαδικασία εξαγωγής πληροφορίας από τα δεδομένα. Διαχείριση Πληροφοριών 1.1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ; Στατιστική είναι η διαδικασία εξαγωγής πληροφορίας από τα δεδομένα Διαχείριση Πληροφοριών 1.1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ; Στατιστική είναι η διαδικασία εξαγωγής πληροφορίας από τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, Γεώργιος Κανελλαΐδης, Καθηγητής ΕΜΠ

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, Γεώργιος Κανελλαΐδης, Καθηγητής ΕΜΠ Διημερίδα με θέμα: Οδική Ασφάλεια Ρόδος, 27 & 28 Μαρτίου 2014 Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, 2011-2020 Γεώργιος Κανελλαΐδης, Καθηγητής ΕΜΠ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η εκτίμηση κινδύνου στα κλινικά εργαστήρια

Η εκτίμηση κινδύνου στα κλινικά εργαστήρια Συμπληρωματικές σημειώσεις για το μάθημα Διαπίστευση Βιοϊατρικών Εργαστηρίων Η εκτίμηση κινδύνου στα κλινικά εργαστήρια ΠΕΤΡΟΣ Λ. ΚΑΡΚΑΛΟΥΣΟΣ Βιολόγος Msc, PhD, EurClinChem Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων

Διαβάστε περισσότερα

124(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΝΟΜΟ. Για σκοπούς εφαρμογής της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο

124(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΝΟΜΟ. Για σκοπούς εφαρμογής της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο Αρ. 4349, 27.7.2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΝΟΜΟ Προοίμιο. Επίσημη Εφημερίδα της EE.: L 295, 12.11.2010, σ. 35. Για σκοπούς εφαρμογής της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Λ.Κ.Ε

ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Λ.Κ.Ε ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ Ε.Λ.Κ.Ε 2016 Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Τμήμα Ποιότητας Υπηρεσιών και Προβολής Περιεχόμενα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ... ERROR! BOOKMARK NOT DEFINED.

Διαβάστε περισσότερα

737 Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ Χαλκίδας

737 Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ Χαλκίδας 737 Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ Χαλκίδας 1. Εισαγωγή Η ασφάλεια πτήσεων εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την επιμελημένη και σωστή συντήρηση των διαφόρων τύπων αεροσκαφών. Ο ρόλος λοιπόν των μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3662, 13/12/2002

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3662, 13/12/2002 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3662 της 13ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ I Ο περί Πολιτικής Αεροπορίας Νόμος του 2002 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 8. Οργάνωση Ελεγκτικής ιαδικασίας

Ενότητα 8. Οργάνωση Ελεγκτικής ιαδικασίας Ενότητα 8 Οργάνωση Ελεγκτικής ιαδικασίας Σχέση Εσωτερικού Εξωτερικού Ελέγχου Εσωτερικός Έλεγχος Εξωτερικός Έλεγχος Φύση Σχέσης Εργασιακής Υπάλληλος της οικονοµικής µονάδας Σκοπός Σκοπεύει στην εκτίµηση

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγχος, Αξιοπιστία και Διασφάλιση Ποιότητας Λογισµικού: Εξωτερική Ποιότητα

Ελεγχος, Αξιοπιστία και Διασφάλιση Ποιότητας Λογισµικού: Εξωτερική Ποιότητα Ελεγχος, Αξιοπιστία και Διασφάλιση Ποιότητας Λογισµικού: Εξωτερική Ποιότητα Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τει Δυτικής Ελλάδας Μεσολόγγι Δρ. Α. Στεφανή Διάλεξη 8 Εξωτερική ποιότητα Την ποιότητα των λειτουργιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΙΣΧΥΟΣ 450Kva ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΙΣΧΥΟΣ 450Kva ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 15/01/2014 ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΙΣΧΥΟΣ 450Kva ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ Η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων προκειμένου να συνάψει

Διαβάστε περισσότερα

Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση II

Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση II . Ο Συντελεστής Προσδιορισμού Η γραμμή Παλινδρόμησης στο δείγμα, αποτελεί μία εκτίμηση της γραμμής παλινδρόμησης στον πληθυσμό. Αν και από τη μέθοδο των ελαχίστων τετραγώνων προκύπτουν εκτιμητές που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η/Ζ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 3.998,96 ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΡ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 250 KVA

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η/Ζ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 3.998,96 ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΡ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 250 KVA ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 3.998,96 ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ :63/13 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ :30.6264.11 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η παρούσα Τεχνική έκθεση αφορά στις εργασίες συντήρησης ηλεκτροπαραγωγού

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση τεχνικών χαρακτηριστικών ιδιοκατασκευών στα πλαίσια του Κανονισμού - γενικού πλαίσιου πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών-

Παρουσίαση τεχνικών χαρακτηριστικών ιδιοκατασκευών στα πλαίσια του Κανονισμού - γενικού πλαίσιου πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών- Παρουσίαση τεχνικών χαρακτηριστικών ιδιοκατασκευών στα πλαίσια του Κανονισμού - γενικού πλαίσιου πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών- ΣμηΕΑ. Κριτήρια επιλογής ΣμηΕΑ για τις απαιτήσεις τοπογραφικών

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας A. Montgomery Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας Καρολίνα Δουλουγέρη, ΜSc Υποψ. Διαδάκτωρ Σήμερα Αναζήτηση βιβλιογραφίας Επιλογή μεθοδολογίας Ερευνητικός σχεδιασμός Εγκυρότητα και αξιοπιστία

Διαβάστε περισσότερα