1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα"

Transcript

1 ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ Η μεθοδική διδασκαλία του handball στο Δημοτικό σχολείο, περιλαμβάνει 3 διδακτικά στάδια. Σε κάθε διδακτικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές μονάδες (μαθήματα). Κάθε διδακτική μονάδα περιλαμβάνει μια σειρά ασκήσεων που στόχος τους είναι η γνωριμία των μαθητών με ένα διασκεδαστικό και όμορφο παιχνίδι αλλά και η μεθοδική εκμάθηση των βασικών χαρακτηριστικών και τεχνικών του αθλήματος.

2 1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα Όλοι οι μαθητές έχουν μπάλες εκτός 2 ή 3- και κάνουν ντρίπλα μέσα από τα 9 μέτρα ανάμεσα στους άλλους, προσπαθούν να βλέπουν ο ένας τον άλλον στα μάτια και αυτοί που δεν έχουν μπάλα- και όταν 2 συναντιόνται κάνουν χειραψία με το ελεύθερο χέρι. Με σήμα του δάσκαλου, όλοι σταματάνε τη ντρίπλα, κάνουν 3 βήματα και αφήνουν τις μπάλες κάτω, κάνουν μια στροφή γύρω από τον εαυτό τους και παίρνουν μια νέα μπάλα όχι αυτή που είχαν πριν-. Αυτοί που δεν καταφέρνουν να έχουν μια μπάλα, τρέχουν και ακουμπούν την κεντρική γραμμή και ξαναγυρνάνε στο παιχνίδι. Οι άλλοι εν τω μεταξύ έχουν αρχίσει να τριπλάρουν. Εξοικείωση με την μπάλα, τη ντρίπλα, τον οπτικό έλεγχο και τα 3 βήματα.

3 1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 2η - Διάρκεια 5 : Πέτρα Ψαλίδι - Χαρτί Α Β Οι μαθητές στέκονται ανά 2 εκατέρωθεν της κεντρικής γραμμής και έχουν μια μπάλα στο έδαφος πίσω τους. Τα ζευγάρια παίζουν το πέτρα ψαλίδι χαρτί. Ο νικητής παίρνει αμέσως την μπάλα του και τριπλάροντας τρέχει στην τελική γραμμή του. Ο ηττημένος παίρνει την δική του μπάλα και κυνηγά να πιάσει τον νικητή, πριν αυτός περάσει την γραμμή του. Το παιχνίδι παίζεται με στόχο π.χ. στις 3 νίκες. Εξοικείωση με την μπάλα, τη ντρίπλα, και την γραμμή των 6 μέτρων. Όταν κάνεις ντρίπλα μην κοιτάς την μπάλα, αλλά τη γραμμή τερματισμού.

4 1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 3η - Διάρκεια 10 : Σουτ σε στόχους Γ Α Οι μαθητές σε 4 ομάδες με μπάλες, κάνουν βασικό σουτ και σημαδεύουν διαφορετικούς στόχους, οι οποίοι βαθμολογούνται ανάλογα το μέγεθος τους. Σουτάρει ο 1ος παίκτης από την μια ομάδα και μετά ο 1ος της άλλης κ.ο.κ. Οι ομάδες φωνάζουν το άθροισμα των πόντων τους. Με την λήξη του χρόνου, συγκρίνονται οι βαθμοί και η ομάδα με το μεγαλύτερο νούμερο κερδίζει. Εξοικείωση με τη βασική ρίψη, την στόχευση και την επίτευξη αποτελέσματος γκολ. Δ Β Όταν κατεβάζεις το χέρι στη ρίψη, το μπράτσο σου να χαϊδεύει το αυτί σου. Μετά τη ρίψη το χέρι στο κατέβασμα να χτυπάει το πόδι και να φεύγει πίσω. Σημάδεψε τον στόχο με το αντίθετο πόδι και χέρι και πρόσεχε να μην πατάς την γραμμή

5 1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 4η - Διάρκεια 10 : Αμερικάνικο Handball Η κάθε ομάδα προσπαθεί να ακουμπήσει την μπάλα έξω από την τελική γραμμή στην περιοχή της άλλης παίρνοντας 1 πόντο και μέσα στο τέρμα 2 πόντους. Οι παίκτες τρέχουν όσο θέλουν με την μπάλα, αλλά αν τους ακουμπήσει αντίπαλος πρέπει να την δώσουν μέσα σε 3 βήματα. Κίνηση στον κενό χώρο, δέσμευση αμυντικού, εξοικείωση με τα 3 βήματα και την επίτευξη αποτελέσματος γκολ. Δώσε την μπάλα αφού σε ακουμπήσει αντίπαλος και κινήσου στον ελεύθερο χώρο να την ξαναπάρεις.

6 1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 5η - Διάρκεια 10 : Παιχνίδι - Παρουσίαση Ο δάσκαλος εξηγεί το παιχνίδι και τους βασικούς κανονισμούς. Χωρίζει 2 ομάδες που παίζουν handball σε όλο το γήπεδο. Σε κάθε παράβαση ο δάσκαλος σφυρίζει σταματά το παιχνίδι και εξηγεί τον κανονισμό. Έχουμε σχετική ανοχή στους κανονισμούς, σφυρίζουμε μόνο τις πολύ βασικές παραβάσεις, αυτές που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του παιχνιδιού και φροντίζουμε να παίξουν όλα τα παιδιά. Γνωριμία με το handball, εξοικείωση με τους βασικούς κανονισμούς και τον χαρακτήρα του παιχνιδιού. Επιμένουμε στο πως γίνεται η σέντρα και η εκτέλεση των ελεύθερων ρίψεων, να μην γίνονται πάρα πολλά βήματα, ή πολλαπλές τρίπλες, να μην επιτρέπονται τα χτυπήματα αντιπάλου και τα πόδια και να μην παραβιάζεται πολύ η γραμμή των 6 μέτρων.

7 1ο ΣΤΑΔΙΟ 2η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άρπαξε τη μπάλα 4 παίκτες στέκονται (ή κάθονται) σε τετράγωνο κάνοντας πάσες ο ένας στον άλλον. 2 παίκτες στην μέση προσπαθούν να πάρουν την μπάλα. Εξοικείωση με την πάσα, την αποφυγή αντίπαλου, την προσπάθεια ανάκτησης της μπάλας.

8 1ο ΣΤΑΔΙΟ 2η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 2η - Διάρκεια 5 : Σημάδεψε τη μπάλα Β 2 ομάδες παραταγμένες σε 2 γραμμές, σε ίση απόσταση από το κέντρο όπου έχουμε 1 medicine ball με μπάλες ισότοπα μοιρασμένες. Οι μαθητές σουτάρουν σημαδεύοντας την medicine και προσπαθούν να την σπρώξουν πέρα από την γραμμή της αντίπαλης ομάδας. Οι μαθητές δεν μπορούν να περάσουν την γραμμή τους. Οι ομάδες βάζουν 1 παίκτη τους να μαζεύει και να επιστρέφει τις μπάλες στους συμπαίκτες τους. Εξοικείωση με τη βασική ρίψη, την στόχευση και την αποφυγή πατήματος γραμμής. Όταν κατεβάζεις το χέρι στη ρίψη, το μπράτσο σου χαϊδεύει το αυτί σου. Σημάδεψε τον στόχο με το αντίθετο πόδι και χέρι και πρόσεχε να μην πατάς την γραμμή. Α

9 1ο ΣΤΑΔΙΟ 2η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 3η - Διάρκεια 10 : Τρίπλα και βασικό σουτ Οι μαθητές σε 2 ομάδες με μπάλες, κάνουν τρίπλα και βασικό σουτ στο τέρμα. 1 μαθητής τερματοφύλακας σε κάθε τέρμα, ο οποίος αλλάζει μετά από 5 6 σουτ. Οι πρώτοι παίκτες από τις ομάδες εκτελούν και αφού τελειώσουν ξεκινούν οι δεύτεροι κ.ο.κ. Όποιος σουτάρει, μαζεύει την μπάλα του και πάει στο τέλος της ομάδας του. Εξοικείωση με τη βασική ρίψη και την επιδίωξη γκολ. Β Α Κάνε 3 βήματα, σταμάτα στη θέση ρίψης, διόρθωσε τη θέση των μελών σώματος και σούταρε. Έχε το χέρι ρίψης ψηλά και σημάδευε το τέρμα με το αντίθετο πόδι και χέρι.

10 1ο ΣΤΑΔΙΟ 2η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 4η - Διάρκεια 10 : Σημάδεψε τους κώνους 2 ομάδες. Στο μισό το γήπεδο τοποθετούνται κώνοι ελεύθερα. Γκολ σημειώνεται αν κάποιος παίκτης πετύχει με σουτ ένα κώνο. Οι αντίπαλοι σηκώνουν τον κώνο και το παιχνίδι συνεχίζεται. Αν οι αντίπαλοι πάρουν την μπάλα πάνε αυτοί για γκολ στους κώνους, με τον ίδιο τρόπο. Απαγορεύεται η τρίπλα. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι μια ομάδα να κάνει γκολ. Κίνηση στον κενό χώρο, εξοικείωση με τα 3 βήματα, την συνεργασία με συμπαίκτες αλλά και την επιδίωξη ανάκτησης της μπάλας. Όταν πασάρεις να έχεις το χέρι ψηλά. Όταν δώσεις την μπάλα κινήσου σε ένα άλλο ελεύθερο χώρο, να μπορείς να την ξαναπάρεις. Όταν δεν έχεις μπάλα, προσπάθησε να την πάρεις.

11 1ο ΣΤΑΔΙΟ 2η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 5η - Διάρκεια 10 : Οι πόρτες 2 ομάδες. Στο μισό το γήπεδο τοποθετούνται κώνοι ανά 2 φτιάχνοντας πόρτες. Γκολ σημειώνεται αν κάποιος παίκτης περάσει την μπάλα σκαστά, μέσα από μια πόρτα και να την πιάσει ένας συμπαίκτης του. Αν κάποιος αντίπαλος ακουμπήσει την μπάλα πριν ή μετά την αναπήδηση στη πόρτα και πριν να την πιάσει ο παίκτης της πρώτης ομάδας, δεν μετράει γκολ, αλλά μόνο διατηρείται η κατοχή της μπάλας. Αν οι αντίπαλοι πάρουν την μπάλα πάνε αυτοί για γκολ στις πόρτες, με τον ίδιο τρόπο. Απαγορεύεται η τρίπλα. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι μια ομάδα να κάνει 10 γκολ. Κίνηση στον κενό χώρο, εξοικείωση με τα 3 βήματα, την συνεργασία με συμπαίκτες, την επίτευξη αποτελέσματος γκολ, αλλά και την επιδίωξη ανάκτησης της μπάλας. Όταν πασάρεις να έχεις το χέρι ψηλά. Όταν δώσεις την μπάλα κινήσου σε ένα άλλο ελεύθερο χώρο, να μπορείς να την ξαναπάρεις. Όταν δεν έχεις μπάλα, προσπάθησε να την πάρεις, αλλά δεν μπορείς να χτυπάς ή να αγκαλιάζεις τους επιθετικούς.

12 1ο ΣΤΑΔΙΟ Στο τέλος της διδασκαλίας αυτού του Σταδίου (1ου) θα πρέπει ο μαθητής να πει: Αυτό το καινούργιο παιχνίδι (το handball) μου αρέσει και φαίνεται πολύ ενδιαφέρων Κατάλαβα πως παίζεται και μου φαίνεται αρκετά εύκολο.. Διασκεδάζω στο μάθημα και έμαθα να κάνω σουτ στο handball αααααααα..και να βάζω γκολ.. Καταλαβαίνω ότι οι συμπαίκτες μου με βοηθούν και τους βοηθάω και εγώ για να παίζουμε

13 2ο ΣΤΑΔΙΟ 3η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Προστάτεψε την πόλη σου Τετράδες 4:4 σε 2 ομόκεντρους κύκλους. Οι επιθετικοί προσπαθούν να παίξουν την μπάλα όσο πιο πολύ μπορούν, μέχρι να βρουν κενό στην διάταξη και να χτυπήσουν την βαριά μπάλα στο κέντρο. Εξοικείωση με τη βασική ρίψη, την στόχευση, την αποφυγή του αμυντικού, την έννοια του μπλοκ και την παράβαση γραμμής. Να δίνεις πάσα όσο πιο γρήγορα μπορείς. Να μην πατάς την γραμμή που έχεις μπροστά σου.

14 2ο ΣΤΑΔΙΟ 3η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 2η - Διάρκεια 5 : Σουτ με άλμα Οι μαθητές σε ομάδες ανάλογα με το πόσες μπάλες έχουμε έχουν μπάλες, στέκονται ημικυκλικά σε σχέση με το τέρμα, κάνουν τρίπλα και σουτ με άλμα σε αυτό. Αφού ο δάσκαλος δείξει το σουτ με άλμα, με το σήμα του οι μαθητές εκτελούν ταυτόχρονα. Όταν σουτάρουν, μαζεύουν την μπάλα τους, την δίνουν στους αντίστοιχους μαθητές της δεύτερης ομάδας και πάνε πίσω τους κοκ. Εξοικείωση με τη ρίψη με άλμα. Το γόνατο του ποδιού αιώρησης να σηκώνεται ταυτόχρονα με το άνοιγμα του χεριού ρίψης. Δείχνε το τέρμα με το αντίθετο χέρι, όταν βρίσκεται στον αέρα.

15 2ο ΣΤΑΔΙΟ 3η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 3η - Διάρκεια 10 : Τρίπλα και σουτ με άλμα 3 Οι μαθητές σε 2 ομάδες με μπάλες στέκονται ημικυκλικά σε σχέση με το τέρμα και αριθμούνται. Ο δάσκαλος φωνάζει ένα νούμερο και οι μαθητές που έχουν αυτό τον αριθμό, μαζεύουν μια μπάλα από το έδαφος, κάνουν τρίπλα και σουτ με άλμα στο τέρμα. Όταν σουτάρουν, τοποθετούν την μπάλα τους στην αρχική θέση και πάνε ξανά στις θέσεις τους κοκ Εξοικείωση με τη ρίψη με άλμα Το γόνατο του ποδιού αιώρησης να σηκώνεται ταυτόχρονα με το άνοιγμα του χεριού ρίψης. Δείχνε το τέρμα με το αντίθετο χέρι, όταν βρίσκεται στον αέρα.

16 2ο ΣΤΑΔΙΟ 3η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 4η - Διάρκεια 10 : Σβήσε την φωτιά Α Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες με ίσο αριθμό παιδιών. Κάθε ομάδα πρέπει να μεταφέρει όλες τις μπάλες από το σημείο Α στο Β όσο πιο γρήγορα μπορεί, μεταβιβάζοντας την μπάλα από παίκτη σε παίκτη. Εξοικείωση με την πάσα και την ομαδική συνεργασία για την μεταφορά της μπάλας. Όταν πασάρεις να έχεις το χέρι ψηλά και να προσπαθείς να δώσεις την μπάλα στον συμπαίκτη κοντά στο πρόσωπό του. Β

17 2ο ΣΤΑΔΙΟ 3η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 5η - Διάρκεια 10 : Γκολ στα φανελάκια Οι μαθητές χωρίζονται σε 2 ομάδες. Η κάθε ομάδα σημειώνει γκολ αν ακουμπήσει την μπάλα σε ένα φανελάκι στην περιοχή της άλλης. Ακολουθούνται όλοι οι κανονισμοί αλλά δεν επιτρέπεται η τρίπλα. Κίνηση στο κενό χώρο, εξοικείωση με τα 3 βήματα, τη συνεργασία με συμπαίκτες, την επίτευξη αποτελέσματος γκολ αλλά και την επιδίωξη ανάκτησης της μπάλας. Όταν πασάρεις να έχεις το χέρι ψηλά. Όταν δώσεις την μπάλα κινήσου σε ένα άλλο ελεύθερο χώρο, να μπορείς να την ξαναπάρεις. Όταν δεν έχεις την μπάλα προσπάθησε να την πάρεις αλλά δεν μπορείς να χτυπάς ή να αγκαλιάζεις τους επιθετικούς.

18 2ο ΣΤΑΔΙΟ 4η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Φύλακες του κάστρου Ένας φύλακας πηγαίνοντας μόνο με παράλληλα βήματα, προσπαθεί να ακουμπήσει τους κατακτητές πριν περάσουν από τη γραμμή οι οποίοι πρέπει να βάλουν την μπάλα τους στο κάστρο -. Όταν περάσουν ή πιαστούν όλοι οι παίκτες, τότε αλλάζει ο φύλακας. Εξοικείωση με την έννοια της φύλαξης χώρου ευθύνης, την αμυντική μετακίνηση, την κατάλυση της αμυντικής ισορροπίας και το ξεπέρασμα αμυντικού. Σαν φύλακας να είσαι όσο πιο χαμηλά μπορείς και να μην σταυρώσεις τα πόδια όταν κινείσαι. Σαν κατακτητής να προσπαθείς να ξεγελάσεις με διάφορες κινήσεις και αλλαγές ρυθμού τον φύλακα.

19 2ο ΣΤΑΔΙΟ 4η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 2η - Διάρκεια 5 : Πάσα,υποδοχή και σουτ με άλμα Οι μαθητές σε 2 ομάδες με μπάλες, κάνουν πάσα, τρέχουν, ξαναδέχονται την μπάλα και κάνουν σουτ με άλμα στο τέρμα. Ένας μαθητής τερματοφύλακας σε κάθε τέρμα και ένας σε κάθε περιοχή που κάνουν πάσες, οι οποίοι αλλάζουν μετά από 5 6 σουτ. Οι πρώτοι παίκτες από τις ομάδες εκτελούν και αφού τελειώσουν ξεκινούν οι δεύτεροι κοκ. Όποιος σουτάρει, μαζεύει την μπάλα του και πάει στο τέλος της ομάδας του. Εξοικείωση με την υποδοχή με κίνηση και την ρίψη με άλμα. Το γόνατο του ποδιού αιώρησης να σηκώνεται ταυτόχρονα με το άνοιγμα του χεριού ρίψης. Δείχνε το τέρμα με το αντίθετο χέρι, όταν βρίσκεται στον αέρα.

20 2ο ΣΤΑΔΙΟ 4η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 3η - Διάρκεια 10 : 10 πάσες 2 ομάδες στο μισό γήπεδο. Οι παίκτες της ομάδας που έχουν την μπάλα, κάνουν πάσες ο ένας στον άλλον φωνάζοντας όλοι μαζί τον εκάστοτε αριθμό πάσας -, χρησιμοποιώντας όλους τους κανόνες του handball, αλλά χωρίς τρίπλα. Οι αντίπαλοι προσπαθούν να πάρουν την μπάλα και να κάνουν αυτοί πάσες. Η ομάδα που συμπληρώνει 10 πάσες κερδίζει. Κίνηση στο κενό χώρο, εξοικείωση με τα 3 βήματα, τη συνεργασία με συμπαίκτες, την επίτευξη αποτελέσματος γκολ αλλά και την επιδίωξη ανάκτησης της μπάλας. Όταν πασάρεις να έχεις το χέρι ψηλά. Όταν δώσεις την μπάλα κινήσου σε ένα άλλο ελεύθερο χώρο, να μπορείς να την ξαναπάρεις. Όταν δεν έχεις την μπάλα προσπάθησε να την πάρεις αλλά δεν μπορείς να χτυπάς ή να αγκαλιάζεις τους επιθετικούς.

21 2ο ΣΤΑΔΙΟ 4η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 4η - Διάρκεια 10 : Ο γύρος του κόσμου Συναγωνισμός σουτ. Τοποθετούνται κώνοι σε κάθε θέση π.χ. εξτρέμ, ίντερ κ.λ.π. Οι παίκτες ξεκινάνε από το δεξί ή το αριστερό εξτρέμ και σουτάρουν στο τέρμα με την σειρά. Αν ένας παίκτης σκοράρει, πάει στην επόμενη θέση και όταν έρθει η σειρά του, σουτάρει από αυτήν κ.ο.κ. Νικητής αναδεικνύεται όποιος τελειώσει όλες τις θέσεις πρώτος. Εξοικείωση με τις θέσεις παιχνιδιού της επίθεσης Όταν σουτάρεις το χέρι να ανεβαίνει ψηλά και να βάζεις όλη σου τη δύναμη.

22 2ο ΣΤΑΔΙΟ 4η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 5η - Διάρκεια 10 : Γκολ στις καρέκλες 4 ομάδες παίζουν handball ανά δύο διαγώνια και εναλλάξ. Μια ομάδα σημειώνει γκολ όταν βάλει την μπάλα πάνω στην καρέκλα της άλλης. Απαγορεύεται η τρίπλα. Παίζουν πρώτα οι 2 ομάδες και με το σφύριγμα του καθηγητή αφήνουν την μπάλα κάτω και πάνε αμέσως στην καρέκλα τους, ενώ άλλες 2 ομάδες τρέχουν να πάρουν την μπάλα και να παίξουν αυτές. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ Πάσα μόνο με άλμα, με το αδύνατο χέρι, μόνο σκαστή κ.ο.κ. Κίνηση στο κενό χώρο, εξοικείωση με τα 3 βήματα, τη συνεργασία με συμπαίκτες, την επίτευξη αποτελέσματος γκολ αλλά και την επιδίωξη ανάκτησης της μπάλας. Όταν πασάρεις να έχεις το χέρι ψηλά. Όταν δώσεις την μπάλα κινήσου σε ένα άλλο ελεύθερο χώρο, να μπορείς να την ξαναπάρεις. Όταν δεν έχεις την μπάλα προσπάθησε να την πάρεις αλλά δεν μπορείς να χτυπάς ή να αγκαλιάζεις τους επιθετικούς.

23 2ο ΣΤΑΔΙΟ καλά Στο τέλος της διδασκαλίας αυτού του Σταδίου (2ου) θα πρέπει ο μαθητής να πει: Κινούμαι στο χώρο και ψάχνω τον τρόπο να πάω την μπάλα προς το αντίπαλο τέρμα Έμαθα κι άλλο σουτ στο handball Χαίρομαι να σουτάρω και να σκοράρω Μπορώ να κάνω τρίπλα ή πάσα και να σουτάρω από το έδαφος ή με άλμα Αν τηρώ αυτά που λέει ο δάσκαλός μου, μπορώ να παίξω πιο

24 3ο ΣΤΑΔΙΟ 5η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Μετέφερε τις μπάλες Β Α Οι μαθητές σε τριάδες, κάθε τριάδα έχει 2 στεφάνια όπου στο 1 υπάρχουν 3 μπάλες. Οι τριάδες παίζουν ανά 2 και προσπαθούν να μεταφέρουν τις μπάλες από το 1 στεφάνι στο άλλο. Οι μαθητές της Α ομάδες μεταφέρουν την μπάλα τρέχοντας, ενώ οι της Β με πάσες. Όταν τοποθετηθεί μια μπάλα στο δεύτερο στεφάνι, τότε μόνο μπορεί να μεταφερθεί η επόμενη κ.ο.κ. Προφανώς θα νικήσει η ομάδα Β αλλά οι μαθητές δεν το ξέρουν αυτό. Συνειδητοποίηση ότι η μπάλα μεταφέρεται πιο γρήγορα με πάσες παρά αν την κουβαλάει ένας παίκτης.

25 3ο ΣΤΑΔΙΟ 5η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 2η - Διάρκεια 5 : Τρίπλα, αποφυγή αντιπάλου και σουτ με άλμα Οι μαθητές σε 2 ομάδες με μπάλες, τριπλάρουν, αποφεύγουν τον ακίνητο αμυντικό και κάνουν σουτ με άλμα στο τέρμα. Ένας μαθητής τερματοφύλακας σε κάθε τέρμα και ένας αμυντικός σε κάθε περιοχή όλοι αλλάζουν μετά από 5 6 σουτ -. Οι πρώτοι παίκτες από τις ομάδες εκτελούν και αφού τελειώσουν ξεκινούν οι δεύτεροι κ.ο.κ. Όποιος σουτάρει, μαζεύει την μπάλα του και πάει στο τέλος της ομάδας του. Εξοικείωση με την αντιμετώπιση και το ξεπέρασμα αμυντικού. Πήγαινε με τρίπλα προς τον αμυντικό και όταν φτάσεις κοντά του πιάσε την μπάλα και ξεπέρασέ τον από όποια μεριά θέλεις.

26 3ο ΣΤΑΔΙΟ 5η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 3η - Διάρκεια 10 : Πέρνα την λεωφόρο Οι μαθητές σε μια γραμμή με μπάλες, κάνουν τρίπλα, ξεπερνάνε τους αμυντικούς μέσα στις πόρτες (άνοιγμα 3 4 μ.) που σχηματίζονται από 4 κώνους και σουτάρουν με άλμα στο τέρμα. Ένας τερματοφύλακας και δύο αμυντικοί όλοι αλλάζουν μετά από 6 8 σουτ -. Ο πρώτος αμυντικός στην μπροστινή πόρτα περπατάει αργά από τον ένα κώνο στον άλλον, ενώ ο δεύτερος περπατάει με ανοικτό βήμα από κώνο σε κώνο στην πίσω πόρτα. Ξεπέρασμα αμυντικού, προσαρμογή στην ταχύτητά του και εισαγωγή στην έννοια της δυνατής αδύνατης πλευράς. Παρατήρησε τους αμυντικούς, την πορεία και την ταχύτητα τους και επέλεξε το που και πώς θα κινηθείς για να τους περάσεις και να σουτάρεις.

27 3ο ΣΤΑΔΙΟ 5η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 4η - Διάρκεια 10 : Αυγά στο καλάθι Οι μαθητές χωρισμένοι ανάλογα τον αριθμό σε δυάδες, τριάδες, τετράδες 2:2, 3:3, 4:4. Κάθε ομάδα προσπαθεί να τοποθετήσει την μπάλα μέσα στα στεφάνια στην περιοχή της άλλης, χωρίς η άλλη ομάδα να ακουμπήσει τον παίκτη με την μπάλα. Κίνηση στον κενό χώρο, εξοικείωση με την πάσα, τα 3 βήματα, τη συνεργασία με συμπαίκτες και την επίτευξη αποτελέσματος γκολ. Όταν δώσεις την μπάλα κινήσου σε ένα άλλο ελεύθερο χώρο, να μπορείς να την ξαναπάρεις. Όταν χάσεις την μπάλα γύρνα πίσω στην άμυνα και προσπάθησε να την ξαναπάρεις.

28 3ο ΣΤΑΔΙΟ 5η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 5η - Διάρκεια 10 : Παιχνίδι κανονικό Δύο ομάδες που παίζουν handball σε όλο το γήπεδο. Σε κάθε παράβαση ο δάσκαλος σφυρίζει, σταματά το παιχνίδι και εξηγεί τον κανονισμό. Έχουμε σχετική ανοχή στους κανονισμούς, σφυρίζουμε μόνο τις πολύ βασικές παραβάσεις, αυτές που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του παιχνιδιού και φροντίζουμε να παίξουν όλα τα παιδιά. Εξοικείωση με τον χαρακτήρα, την κανονική μορφή και τους βασικούς κανονισμούς του handball. Επιμένουμε στους κανονισμούς: της σέντρας, των ελεύθερων ρίψεων, των 3 βημάτων, της τρίπλας, των γραμμών 6 μέτρων και 9 μέτρων και του πέναλτι.

29 3ο ΣΤΑΔΙΟ 6η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Ο δάσκαλος στο τέλος της προηγούμενης προπονητικής μονάδας έχει ανακοινώσει ότι σε αυτήν την προπονητική μονάδα θα πραγματοποιηθεί εσωτερικό τουρνουά, έχει χωρίσει σε ομάδες το τμήμα, έχει βάλει έναν αρχηγό και έδωσε την υπευθυνότητα στις ομάδες να βγάλουν όνομα στην ομάδα τους. Ανάλογα τον αριθμό των μαθητών καθορίζει τον αριθμό των παικτών των ομάδων. Προτιμάται η 5μελής μορφή των ομάδων (4 παικτών + 1 τερματοφύλακας). Π.χ. σε τμήμα 30 μαθητών αν χωρίσουμε 6 ομάδες των 5 παικτών, με σύστημα 1 προς όλους σε 1 γύρο, έχουμε 15 αγώνες x 2 ο καθένας = σύνολο 30 από τα της προπονητικής μονάδας. Σε τμήμα 28 μαθητών αν χωρίσουμε 4 ομάδες των 7 παικτών με το ίδιο σύστημα, σε 2 γύρους έχουμε να κάνουμε 12 αγώνες x 3 ο καθένας = σύνολο 36 της προπονητικής μονάδας. Το να διαλέξουν τα παιδιά το όνομα της ομάδας τους τα γεμίζει ενθουσιασμό και προσμονή για το μάθημα, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτό το τουρνουά. Πρέπει να έχουμε καθορίσει έτσι τις ομάδες, ώστε να είναι όσο γίνεται ισοδύναμες. Μπορούμε να θέσουμε κάποιους ειδικούς κανονισμούς, έτσι ώστε να συμμετέχουν όλα τα παιδιά στους αγώνες (να εκτελούν τις ελεύθερες ρίψεις, τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωτοβουλίες ή μετά κάθε γκολ να αλλάζει ο τερματοφύλακας κ.ο.κ.). Έτσι, δεν θα υπάρχουν δυσαρεστημένα παιδιά ή δεν θα μονοπωλούν κάποια κάποιους ρόλους. Όταν τελειώνει ένα παιχνίδι, να βγαίνουν από το γήπεδο οι ομάδες που έπαιξαν και να μπαίνουν οι ομάδες που θα παίξουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί στο τέλος δεν θα μας φτάσει ο χρόνος του μαθήματος.

30 Στο τέλος της διδασκαλίας αυτού του Σταδίου (3ου) θα πρέπει ο μαθητής να πει: Το handball είναι υπέροχο Κάνω γρήγορα σουτ και όταν είμαι τερματοφύλακας αποκρούω την μπάλα Η μπάλα ταξιδεύει πιο γρήγορα αν κάνω πάσα παρά αν κάνω τρίπλα Εκμεταλλεύομαι τον ελεύθερο χώρο Μπορώ να ξεπεράσω τον αντίπαλο που βρίσκεται μπροστά μου Ο εξοπλισμός και το γήπεδο με βοηθούν να μάθω, άρα πρέπει να τα προσέχω και να τα διατηρώ σε καλή κατάσταση

31 Αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε δημόσια όλους εκείνους οι οποίοι διαχρονικά πρωτοστάτησαν και συνέβαλαν με την παρουσία και το έργο τους στη δημιουργία του παρόντος συγγραφικού έργου και πληροφοριακού υλικού. Ευχαριστούμε τους κύριους: Κοτζαμανίδη Χρήστο, Ζάκα Θανάση, Σκούφα Δημήτρη, Καρά Δημήτρη, Μπάγιο Γιάννη, Κορορό Παναγιώτη. Σύνδεσμος Προπονητών Χειροσφαίρισης Ελλάδος

Ι ΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΙΑ. 1ο ΣΤΑ ΙΟ

Ι ΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΙΑ. 1ο ΣΤΑ ΙΟ ΕΑΠ - ΟΧΕ Ι ΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΙΑ Η µεθοδική διδασκαλία του mini handball στο δηµοτικό σχολείο, περιλαµβάνει 3 διδακτικά προπονητικά στάδια Σε κάθε διδακτικό προπονητικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές προπονητικές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών!

Περιεχόμενα. Το ζέσταμα τερματοφύλακα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! ] 2 Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! Το ζέσταμα του τερματοφύλακα ξεκινά ως αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 7/9/2017 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ Α -Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ειρισμός μπάλας. Κάθε παιδί μέσα στο γήπεδο με μια αερόμπαλα περπατάει, πετάει τη μπάλα ψηλά με ένα ή δύο χέρια και την

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ελένη Τεχλικίδου, Εκπαιδευτικός Φ.Α., Δ/ντρια ΕΕΕΕΚ Κιλκίς Αθανασία Κεραμίδα, Εκπαιδευτικός Φ.Α. Μεταφορά, Ρολάρισµα, Ρίψη Μεταβίβαση. Πετώντας τη

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball MINI HANDBALL Έχετε µπροστά σας ένα καινούριο παιχνίδι. Οι κανονισµοί είναι οι ίδιοι µε το χάντµπωλ, αλλά είναι προσαρµοσµένοι

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και εκπαίδευση. Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα. Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο

Άσκηση και εκπαίδευση. Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα. Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο www.handball.org.gr ΕΑΠ//Ο.Χ.Ε Άσκηση και εκπαίδευση Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο ένα γενικό μοντέλο που βασίζεται στην επαφή και εξάσκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 χρ. Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Αθανάσιος, Ζαπαρτίδης Ηλίας ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 ΧΡ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Παίκτης λιγότερο Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Ενέργειες της άμυνας εξαρτώνται από: Παίκτες που διαθέτει η ομάδα που επιτίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

Editorial 3. Dietmar Molthahn. 1 Ασκήσεις προθέρμανσης με αμυντικές κινήσεις Εξάσκηση ατομικών αμυντικών ικανοτήτων χωρίς σουτ 6-9

Editorial 3. Dietmar Molthahn. 1 Ασκήσεις προθέρμανσης με αμυντικές κινήσεις Εξάσκηση ατομικών αμυντικών ικανοτήτων χωρίς σουτ 6-9 Editorial 3 Η προπόνηση άμυνας ως κεντρικός στόχος της προπόνησης Αυτό το εγχειρίδιο θα σας βοηθήσει να σχεδιάζεται την προπόνηση σας, όταν ο κεντρικός στόχος της είναι η εξάσκηση της αμυντικής συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος του Γιάννη Σχοιναράκη* ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ατομική τακτική Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος Μονομαχία στην πλάτη του

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΘΕΜΑΤΑ 1. Η Διδασκαλία της Χειροσφαίρισης στο σχολείο. Εισηγητής: Θόδωρος Τογανίδης Σύμβουλος Επιμόρφωσης Ανάπτυξης. 2. Η Διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα

ΟΡΙΣΜΟΣ. Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα ΟΡΙΣΜΟΣ Ατομική επιθετική τακτική είναι η επιθετική συμπεριφορά ενός παίκτη στις διάφορες αγωνιστικές φάσεις του αγώνα Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο ατομική επιθετική τακτική εννοούμε τις προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Καρακεχαγιάς Θ., Επιστημονική Επιμέλεια: Ζαπαρτίδης Η.

Μετάφραση: Καρακεχαγιάς Θ., Επιστημονική Επιμέλεια: Ζαπαρτίδης Η. -` Μετάφραση: Καρακεχαγιάς Θ., Επιστημονική Επιμέλεια: Ζαπαρτίδης Η. 2 Editorial Συστηματική εξάσκηση των τεχνικών δεξιοτήτων Οι τεχνικές δεξιότητες είναι ένα εργαλείο των παικτών που τους βοηθά να δώσουν

Διαβάστε περισσότερα

για νεοεισερχόμενους Αθλητές

για νεοεισερχόμενους Αθλητές ΟΔΗΓΟ για νεοεισερχόμενους Αθλητές αλλά & τους Γονείς των περί της ΤΔΑΣΟΥΑΙΡΙΗ WaterPolo Σμήμα Ανδρών Υδατοσφαίρισης Α.. Π.Α.Ο.Κ. Επικοινωνία : http://waterpolopaokjouniors.wordpress.com E-mail : waterpolo.paok@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 12-16 ΕΤΩΝ JF CILLARD Για την ΕΑΠ/ΟΧΕ Μετάφραση και Επιμέλεια: Aθανάσιος Καρακεχαγιάς, Ηλίας Ζαπαρτίδης 1 ΘΕΜΑ N 1 : μεταφορά της

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της. χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο

Εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της. χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο Εισαγωγή Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο ένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού και όχι ένα προπονητικό πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου Τραπουλόχαρτα Υλικά: μπάλες τένις, ρακέτες, μία ή δυο τράπουλες Στόχος: συγχρονισμός ματιού-χεριού χεριού, εξοικείωση με την ρακέτα, έλεγχος της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ HANDBALL ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΤΟ HANDBALL ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟ HANDBALL ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Περίληψη Γενικά Παιγνιώδεις/αγωνιστικές καταστάσεις Παιχνίδια παρακίνησης/ενίσχυσης Αξιολόγηση S. Obholtz Un cycle clé en main pour le cycle 3 Μετάφραση και Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΧΩΡΟΥ. Του Klaus Feldman (Handball Training, 1/12) ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΛΥΨΗ

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΧΩΡΟΥ. Του Klaus Feldman (Handball Training, 1/12) ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΛΥΨΗ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΧΩΡΟΥ Μετάφραση: Θανάσης Καρακεχαγιάς Του Klaus Feldman (Handball Training, 1/12) Επιμέλεια: Ηλίας Ζαπαρτίδης ΜΑΝ ΤΟΥ ΜΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΛΥΨΗ Στερεά,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Μάθημα επιλογής-παραολυμπιακα ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Σοφία Μπάτσιου Οκτώβριος 2013 ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Άθλημα στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής άνδρες και γυναίκες με κινητικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 Η σχέση 4ν4 αποτελεί την μικρότερη δυνατή σχέση παιχνιδιού που περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία του «μεγάλου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΕΛΑΓΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η καλαθοσφαίριση είναι ένα άθλημα αρκετά διαδεδομένο και αγαπητό από τα παιδιά του Δημοτικού και όχι μόνο. Είναι άθλημα σύνθετο και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A Γιατί η προθέρμανση είναι σημαντική Μια πολύ καλή προθέρμανση

Διαβάστε περισσότερα

Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα

Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΠΙΘΕΣΗ: ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2 Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα Κινήσεις του επιθετικού: Δημιουργία χώρου στον άξονα...73 Τακτική ανάλυση: Ο επιθετικός δημιουργεί χώρο στον άξονα...75 Προπονητική

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια Ονομασία Παιχνιδιού: Το άλογο και ο αμαξάς Υλικά: Σχοινάκια Τάξεις: Α - Δ Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν. Στα μισά δίνουμε από ένα σχοινάκι και τα ονομάζουμε αμαξάδες. Τα υπόλοιπα παιδιά που δεν έχουν σχοινάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ

ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ Προθέρµανση. Βήµα 1 ο : Εγώ και η Μπάλα 1. Μέρα και νύχτα ύο οµάδες στέκονται αντιµέτωπες εκατέρωθεν µιας γραµµής.

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θα αξιολογηθείτε δίκαια όλοι στην ίδια άσκηση: το σκαρφάλωμα στο δένδρο Ο όρος διαφοροποίηση περιλαμβάνει κάθε οργανωτική και διδακτική προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας..

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ...έπειτα Ισορροπία στις μύτες... Συντονισμός χεριών και ποδιών στο τρέξιμο Σταμάτημα και ισορροπία με λυγισμένα γόνατα και πόδια χωριστά Κεφάλι ψηλά και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 5. Κινήσεις με μπάλα: Πάσα Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Παραλλαγή: αλλαγή κατεύθυνσης μετά από πάσα στον προπονητή. Σειρά εικόνων 12

Παραλλαγή: αλλαγή κατεύθυνσης μετά από πάσα στον προπονητή. Σειρά εικόνων 12 Β μέρος Σειρά εικόνων 12 Παραλλαγή: αλλαγή κατεύθυνσης μετά από πάσα στον προπονητή Με τον αμυντικό στην πλάτη του, ο επιθετικός (άσπρος) αποφασίζει μετά την υποδοχή της σκαστής πάσας για μια διείσδυση

Διαβάστε περισσότερα

Νίκη ή ήττα. το επίπεδο ικανότητας συνεργασίας παίζει αποφασιστικό ρόλο

Νίκη ή ήττα. το επίπεδο ικανότητας συνεργασίας παίζει αποφασιστικό ρόλο 2 Νίκη ή ήττα το επίπεδο ικανότητας συνεργασίας παίζει αποφασιστικό ρόλο Η χρησιμοποίηση των βασικών παιχνιδιών / τακτική τμήματος βοηθά στην εξάσκηση των γενικών αρχών της συνεργασίας στην άμυνα και στην

Διαβάστε περισσότερα

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α.

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Α - Β ΤΑΞΗ Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ 96 151 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Τακτική κατάσταση 11: αντιμετώπιση του πρέσινγκ της αντίπαλης ομάδας κατά το πρώτο στάδιο της επίθεσης χρησιμοποιώντας δύο παίκτες στην άμυνα Περιγραφή: Ένα από τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Το σύγχρονο ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται από: τη συνεχόμενη αύξηση του ρυθμού του παιχνιδιού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας 03-Σεπ-10: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2012, προκριματικά Λιχτενστάιν 0-4 Ισπανία (1ο γκολ):

Διαβάστε περισσότερα

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ 2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Ένας πολύ σημαντικός και ουσιαστικός στόχος της προπόνησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον αγώνα. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση εξασκούνται στην προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Ζακόκ. Πεπέκης Κωνσταντίνος

Ζακόκ. Πεπέκης Κωνσταντίνος Ζακόκ Ένα παιχνίδι που έπαιζε η γιαγιά µου όταν ήταν µικρή είναι το ζακόκ. Το ζακόκ είναι παρόµοιο µε το κυνηγητό που παίζουµε τώρα. Για να ξεκινήσει το παιχνίδι τα παιδιά πρέπει να χωριστούν σε 2 οµάδες.

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες -

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια Σο Ποδόσφαιρο στο Δημοτικό διδάσκεται στην. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - (ομαδικά, ατομικά, παραδοσιακά)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ.

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ. ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ www.e-daskalos.gr 1.Σκυταλοδροµία απλή 2.Σκυταλοδροµία 3 ων παικτών, πιασµένοι αγκαζέ, ο µεσαίος ανάποδα. 3.Αγώνας δρόµου µε τα τέσσερα προς τα πίσω. 4.Αγώνας δρόµου κουτσό. 5.Αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες o Emojito! είναι ένα παιχνίδι παρέας, για 2 έως 14 άτομα, όπου οι παίκτες προσπαθούν να εκφράσουν συναισθήματα που απεικονίζονται σε κάρτες, είτε χρησιμοποιώντας το πρόσωπό τους, είτε ήχους ή και τα 2.

Διαβάστε περισσότερα

Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύμφωνα με το Α.Π.Σ. της Φυσικής Αγωγής Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύμφωνα με το Α.Π.Σ. της Φυσικής Αγωγής Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Το πλαίσιο διδασκαλίας της Χειροσφαίρισης σύμφωνα με το Α.Π.Σ. της Φυσικής Αγωγής Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Γ & Δ τάξη δημοτικού (μύηση - 3 ώρες) Ε & Στ τάξη δημοτικού (8 ώρες) Β τάξη γυμνασίου (10 ώρες) Γ τάξη γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους.

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους. Πρόγραμμα προπόνησης, συντήρησης και εξάσκησης, καθώς και διατροφής, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, κοινοποίησε στην σελίδα της στο ίντερνετ, η σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Σκυταλοδρομίες Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του 2 ου Π.Ε.Κ. Αθηνών στις 19.3.2009

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΠΕΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ μήμα Beach Volley BEAH VOLLEY AMP ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΟ ΙI - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_TechnicalForamp_LEVEL II.doc Page 1 of 13 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ για AMP

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο

Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής. Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Παιχνίδια για Κατανόηση Παιχνίδια εισβολής Εφαρμογή στο Ποδόσφαιρο Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο ποδόσφαιρο παραδοσιακή προσέγγιση προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ Α/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (πέρα από το «πρέπει» του αναλυτικού προγράμματος)

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ Α/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (πέρα από το «πρέπει» του αναλυτικού προγράμματος) Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ Α/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (πέρα από το «πρέπει» του αναλυτικού προγράμματος) Χριστοδουλίδης Τριαντάφυλλος, εκπαιδευτικός Φ.Α., PhD. Προπονητής Χειροσφαίρισης Γιατί Χειροσφαίριση;

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑ H ΕΙΔΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με απλά υλικά

Ενότητα: Παιχνίδια με απλά υλικά Ονομασία Παιχνιδιού: ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΝΑ ΣΕ ΚΡΑΤΩ Υλικά:1)Μαντήλια.2)πλαστικά ποτήρια,3)πλαστικά μπουκάλια, ή πιατάκια,4)καπάκια. Τάξεις: Α,Β,Γ,Δ,Ε,ΣΤ, Οι μαθητές σχηματίζουν ζευγαράκια και χωρίζονται σε 2 ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 1 Μορφές παιχνιδιού...

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 1 Μορφές παιχνιδιού... Περιεχόμενα Πρόλογος... 13 1 Μορφές παιχνιδιού... 15 1.1 Παιχνίδι με πάσες... 1.1.1 5 εναντίον 3 (σε μικρές εστίες)... 1.1.2 4 εναντίον 4 συν 4 (σε μικρές εστίες)... 1.1.3 4 εναντίον 4 (σε εστίες πάσας)...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ Εικ. 10: Πάσα-λόμπα σε «πλέγμα» 5 παικτών με αλλαγές θέσεων. Βλέπε εικ. 10. Βλέπε εικ. 10, όπου οι παίκτες στους κύκλους αλλάζουν θέσεις με τους απέναντί τους, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την όταν έχουν πλέον ήδη ωριμάσει, και αυτό το χρονικό διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA COACHING PROGRAMME UEFA B DIPLOMA Ποια η διαφορά ειδικής και γενικής τακτικής ; Γενική Τακτική Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Βημα 2. Μετακίνηση Εμβόλου (Μπρος-Πίσω) και Πλάγιος Βηματισμός: Ατομικές Επιθετικές Κινήσεις... 43

Βημα 2. Μετακίνηση Εμβόλου (Μπρος-Πίσω) και Πλάγιος Βηματισμός: Ατομικές Επιθετικές Κινήσεις... 43 ΠΕΡΙEΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγικό μέρος Πρόλογος... 11 Πρόλογος της Αμερικάνικης Έκδοσης... 12 Κλιμάκωση των Βημάτων για Επιτυχία... 14 Το Παιχνίδι της Χειροσφαίρισης (HANDBALL)... 16 Γήπεδο και εξοπλισμός... 19

Διαβάστε περισσότερα

FINA Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo

FINA Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo FINA 2018 Εγκεκριμένοι κανόνες Water Polo κανονισμών - 1 Rule WP 20 Απλά φάουλ (κόρνερ) WP 20.15 Ο χρονομέτρης που καταγράφει τον χρόνο κατοχής της μπάλας θα επαναφέρει το χρονόμετρο στα 30 : c) Όταν η

Διαβάστε περισσότερα

2019, Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου Uefa A. 2019,

2019,   Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου Uefa A. 2019, 2019, www.ptokpasidis.gr Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου Uefa A 2019, www.ptokpasidis.gr Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου Uefa A 2019, www.ptokpasidis.gr ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ του ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ.Β. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το άνοιγμα είναι ένα επιθετικό χτύπημα στην επιτραπέζια αντισφαίριση και χρησιμοποιείται από όλων των ειδών τους παίκτες.είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2 16-17 Αγαπητοί Καθηγητές Φυσικής Αγωγής Κρήτης, Στα πλαίσια της ανάπτυξης του τένις σε όλη την Ελλάδα η Ελληνική Φίλαθλη

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΠ. ΟΧΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΑΡΑΚΕΧΑΓΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΠΑΡΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ. ΕΑΠ / ΟΧΕ. Καρακεχαγιάς Α., Ζαπαρτίδης Η. Το man to man 8-10 ετών

ΕΑΠ. ΟΧΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΑΡΑΚΕΧΑΓΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΠΑΡΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ. ΕΑΠ / ΟΧΕ. Καρακεχαγιάς Α., Ζαπαρτίδης Η. Το man to man 8-10 ετών ΕΑΠ. ΟΧΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΑΡΑΚΕΧΑΓΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΠΑΡΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΑΠ / ΟΧΕ. Καρακεχαγιάς Α., Ζαπαρτίδης Η. Το man to man 8-10 ετών Αμυνόμαστε προωθημένα! Οι κατευθυντήριες γραμμές ταυ προπονητικού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε Κανονισμοί Παιδιάς Αναπτυξιακών Ηλικιών 2016-17 Αλλάζει η μορφή του παιχνιδιού! Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ΟΧΕ (ΚΕΔ/ΟΧΕ) Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Οκτ - Νοε 16 1 Θέματα Εισαγωγή Οι ρόλοι στις αναπτυξιακές

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ Mini Handball (1) Τι είναι το mini handball ; Πρωταρχικός στόχος Προβάλλονται: το παιγνίδι και η αποκόμιση θετικών στοιχείων από αυτό Mini Handball (2) Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Επίθεση εναντίον αντιπάλου που αμύνεται στη χαμηλή ζώνη άμυνας...23

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Επίθεση εναντίον αντιπάλου που αμύνεται στη χαμηλή ζώνη άμυνας...23 Περιεχόμενα Η πορεία της Εθνικής Ισπανίας το 2008 & το 2012...12 ΤΕΛΙΚΉ ΦΆΣΗ UEFA EURO 2008...14 ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2010...16 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2010...17 ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2012...19 ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ EURO

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήματα χρησιμοποιείται ως μέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην χειροσφαίριση για μαθητές ηλικίας 5 έως 11 ετών

Εισαγωγή στην χειροσφαίριση για μαθητές ηλικίας 5 έως 11 ετών Εισαγωγή στην χειροσφαίριση για μαθητές ηλικίας 5 έως 11 ετών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Χειροσφαίριση - ιασκέδαση, πάθος και υγεία........4 Η βασική έκδοση για τη χειροσφαίριση στο σχολείο.........6 Η ανάπτυξη των παιδιών.....11

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ Η επίθεση είναι συνυφασμένη στο βόλεϊ με το καρφί Η επίθεση είναι ένας γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 24 (Σε ισχύ από ) 1. Συνέχεια των 24 μετά από διακοπή του αγώνα.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 24 (Σε ισχύ από ) 1. Συνέχεια των 24 μετά από διακοπή του αγώνα. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Α. Βασικές αρχές ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 24 (Σε ισχύ από 01.10.2014) Για χάρη ευκολίας θεωρούμε ότι η ομάδα Α είχε αρχικά την κατοχή. 1. Συνέχεια των 24 μετά από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι όλες οι συντονισμένες επιθετικές και αμυντικές ενέργειες ολόκληρης της ομάδας με στόχο την νίκη Στο παιχνίδι υπάρχει μια συνεχή εναλλαγή της επιθετικής και αμυντικής συμπεριφοράς και αντίστροφα

Διαβάστε περισσότερα

Αφού έχετε μπει στη σελίδα pamestoixima.gr, πατάτε πάνω αριστερά, την επιλογή

Αφού έχετε μπει στη σελίδα pamestoixima.gr, πατάτε πάνω αριστερά, την επιλογή 1. ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ Διαδικασία Αφού έχετε μπει στη σελίδα pamestoixima.gr, πατάτε πάνω αριστερά, την επιλογή "ΣΤΟΙΧΗΜΑ" και μπορείτε να δείτε τις ενότητες που περιγράφονται παρακάτω. Στην αριστερή μπάρα επιλογών

Διαβάστε περισσότερα

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA Α LICENCE

HFF Coach Educators COACHING PROGRAMME UEFA Α LICENCE ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: 1. Tι εννοούμε με τον όρο Πίεση και τι με τον όρο Pressing; Ποιος είναι ο βασικός στόχος της πίεσης και του Pressing; Ποιοι είναι οι λόγοι για την εφαρμογή του Pressing; 2. Τι εννοούμε με τον

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI) 90 Ο πλάγιος επιθετικός κατεβαίνει χαμηλά και είναι υπό στενό μαρκάρισμα, κάτι που δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα