Πλήρης οδηγός δημιουργίας ενός Ανοικτού Ακαδημαϊκού Μαθήματος. Μονάδα Υλοποίησης Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων ΕΜΠ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πλήρης οδηγός δημιουργίας ενός Ανοικτού Ακαδημαϊκού Μαθήματος. Μονάδα Υλοποίησης Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων ΕΜΠ"

Transcript

1 Πλήρης οδηγός δημιουργίας ενός Ανοικτού Ακαδημαϊκού Μαθήματος AO Μονάδα Υλοποίησης Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων ΕΜΠ

2 Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργου των Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων από την Μονάδα Υλοποίησης του ΕΜΠ. Για υλικό που υπόκειται σε άδεια χρήσης άλλου τύπου, αυτή πρέπει να αναφέρεται ρητώς.

3 Τα βήματα της ολοκλήρωσης ενός ΑΑΜ 3 Η διαδικασία της Δημιουργίας ενός ΑΑΜ διακρίνεται σε 6 βήματα και ολοκληρώνεται με συνεργασία του διδάσκοντα και της ΜΥ-ΑΟC. 1. Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class. 2. Οργάνωση των μεταδεδομένων εντός του Open e-class. 3. Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού. 4. Οργάνωση του Μαθήματος εντός της ιδρυματικής πλατφόρμας. 5. Αναλυτική αναφορά για την κατάσταση του Μαθήματος εκ μέρους της MY-AOC. 6. Τελικός έλεγχος Πληροφοριών και Υλικού.

4 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class 4 MY-AOC Για να εγγραφείτε στην Ιδρυματική Πλατφόρμα του Open e-class, διαβάστε τις οδηγίες που ακολουθούν. Το αρχείο είναι επίσης διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο: article/eggrafi-kai-syndesi-didaskonta-stin-idrymatiki-platfor- ma ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ Εφόσον εγγραφείτε, η ΜΥ-ΑΟC θα προχωρήσει στη συνέχεια στη δημιουργία της βασικής δομής του μαθήματος καθώς και στη συλλογή των ήδη διαθέσιμων διαδικτυακά πληροφοριών, εντός του open e-class και στην αντιστοίχισή του με τον διδάσκοντα. Το url της πλατφόρμας είναι:

5 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class 5 ΕΓΓΡΑΦΗ ΧΡΗΣΤΗ Στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας, επιλέξτε από το αριστερό μενού Βασικές Επιλογές: Εγγραφή Χρήστη. Εικόνα 1: Αρχική σελίδα της Ιδρυματικής πλατφόρμας

6 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class 6 ΑΙΤΗΣΗ ΝΕΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ-ΕΛΕΓΧΟΣ Εικόνα 2: Σελίδα εγγραφής χρήστη Εικόνα 3: Σελίδα ελέγχου στοιχείων χρήστη Α. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΩ SHIBOLETH Από την σελίδα αυτήν επιλέξτε: Αίτηση Νέου Λογαριασμού με Πιστοποίηση μέσω Shibboleth B. ΕΛΕΓΧΟΣ Με την επιλογή αυτή γίνεται ανακατεύθυνση στη σελίδα του Ελέγχου Στοιχείων.

7 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class 7 ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ Εικόνα 4: Σελίδα Υπηρεσίας κεντρικής ταυτοποίησης του ΕΜΠ Εμφανίζεται η σελίδα της Υπηρεσίας Κεντρικής Ταυτοποίησης όπου γίνεται εισαγωγή των στοιχείων των διδασκόντων και στη συνέχεια επιστρέφετε στην Ιδρυματική Πλατφόρμα.

8 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class 8 ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ Μετά την Είσοδο, θα πρέπει να συμπληρώσετε τη φόρμα με τα κατάλληλα στοιχεία και να επιλέξετε: Εγγραφή. Εικόνα 5: Σελίδα αίτησης εγγραφή εκπαιδευτή

9 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class 9 ΟΘΟΝΗ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΧΡΗΣΤΗ (εικ. 6) Η καταγραφή των στοιχείων σας έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς. Στον υπολογιστή σας θα δείτε την παραπάνω ενημερωτική εικόνα σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειες που πρόκειται να γίνουν.

10 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class 10 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ ΣΤΟ Open e-class 1/3 Στην κεντρική σελίδα του e-class, στο δεξί μενού, επιλέξτε: Πιστοποίηση μέσω Shibboleth. Εικόνα 7: Αρχική σελίδα της Ιδρυματικής πλατφόρμας

11 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του Open e-class 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ ΣΤΟ Open e-class 2/3 Εισάγετε τα στοιχεία σας στην Υπηρεσία Κεντρικής Ταυτοποίησης του ΕΜΠ. Εικόνα 8: Σελίδα Υπηρεσίας κεντρικής ταυτοποίησης του ΕΜΠ

12 Βήμα 1 ο : Εγγραφή στην Ιδρυματική πλατφόρμα του open e-class 12 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ ΣΤΟ Open e-class 3/3 Μετά το επιτυχες Log-in, εμφανίζεται η οθόνη υποστηριζόμενων μαθημάτων του διδάσκοντα. Εικόνα 9: Χαρτοφυλάκιο χρήστη

13 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 13 MY-AOC: A. Συλλογή των Πληροφοριών του Μαθήματος από τις υπάρχουσες πληροφοριακές δομές του Ιδρύματος και εισαγωγή τους στα αντίστοιχα πεδία του Οpen e-class. B. Αποστολή προς τους διδάσκοντες στο οποίο θα διευκρινίζoνται: α) Ποια επιπλέον μεταδεδομένα χρειάζεται να εισαχθούν και, β) Ο τρόπος οργάνωσης του Μαθήματος κατά Θεματικές Ενότητες. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Γ. Συμπλήρωση Πληροφοριών και Θεματικών Ενοτήτων: Οι διδάσκοντες καλούνται να επιμεληθούν τα Πληροφοριακά πεδία των Μαθημάτων τους καθώς και να προβούν στη δημιουργία Θεματικών Ενοτήτων, βάσει του προαναφερθέντος mail. Σημ.: Αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την οργάνωση ενός Μαθήματος εντός του Open e-class θα βρείτε στο 4 ο βήμα.

14 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 14 Γ. Συμπλήρωση Πληροφοριών και Θεματικών Ενοτήτων 1/2 Τα ΑΑΜ καταχωρούνται στην Ιδρυματική πλατφόρμα σύμφωνα με μια συγκεκριμένη δομή, ομοιόμορφη σε πανελλαδική κλίμακα, έτσι ώστε να δίνονται στους χρήστες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες αλλά και να είναι εφικτή η αναζήτηση υλικού τόσο σε επίπεδο Ιδρύματος, όσο και πανελλαδικά. Αναλυτικότερα στοιχεία μπορείτε να δείτε εδώ.

15 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 15 Τα πληροφοριακά πεδία Μαθήματος όπως αυτά παρουσιάζονται στην Ιδρυματική Πλατφόρμα (Πληροφορίες Μαθήματος): Περιεχόμενο μαθήματος (Syllabus) Αντικειμενικοί στόχοι Προτεινόμενα Συγγράματα Συνιστώμενη Βιβλιογραφία - ΚΑΛΛΙΠΟΣ/ΕΥΔΟΞΟΣ/ΗΛ.ΠΗΓΕΣ Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι Μέθοδοι αξιολόγησης / βαθμολόγησης Προαπαιτήσεις Τα πληροφοριακά πεδία που δεν αναφέρονται στο παρόν κείμενο και παρουσιάζονται στον δικτυακό τόπο της ΜΥ AOC πρόκειται να ζητηθούν από τους διδάσκοντες στο μέλλον.

16 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 16 Γ. Συμπλήρωση Πληροφοριών και Θεματικών Ενοτήτων 2/2 Για την δημιουργία των Θεματικών Ενοτήτων ο διδάσκων θα πρέπει να αποφασίσει την ροή με την οποία θα παρουσιάσει το μαθημά του. Ακολουθώντας αυτή τη ροή (π.χ. θεματικά, ημερολογιακά κλπ) θα πρέπει να κατανείμει το υλικό του, τις πληροφορίες του και τα σχετικά τους αρχεία. Αναλυτικότερα στοιχεία μπορείτε να δείτε εδώ.

17 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 17 Το υλικό του κάθε Μαθήματος πρέπει να είναι κατανεμημένο κατά Θεματικές Ενότητες σύμφωνα με τον τρόπο που κρίνει ο διδάσκων. Κάθε Θεματική Ενότητα πρέπει να διαθέτει σε πληροφοριακό επίπεδο: Περιγραφή, Λέξεις Κλειδιά

18 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 18 Οργάνωση Μαθημάτων σε Ιδρύματα του εξωτερικού 1/5 Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά παραδείγματα οργάνωσης Μαθημάτων κατά Θεματικές Ενότητες σε Ιδρύματα του εξωτερικού. Όπως φαίνεται κι από τα παραδείγματα, η οργάνωση από μάθημα σε μάθημα διαφέρει αναλόγως των επιλογών του εκάστοτε διδάσκοντα.

19 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 19 Οργάνωση Μαθημάτων σε Ιδρύματα του εξωτερικού 2/5 Εικόνα 1: Optics, MIT. Link. Optics, MIT: Κάθε διάλεξη ταυτίζεται με μια Θεματική Ενότητα και συνοδεύται από τα αντίστοιχα κεφάλαια ή μέρη κεφαλαίων των διδακτικών συγγραμμάτων

20 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 20 Οργάνωση Μαθημάτων σε Ιδρύματα του εξωτερικού 3/5 Εικόνα 4: Evolution and Society, MIT. Link. Evolution and Society, MIT: Κάθε διάλεξη ταυτίζεται με μια Θεματική Ενότητα και συνοδεύται από τα αντίστοιχα κεφάλαια ή μέρη κεφαλαίων του διδακτικού συγγράμματος καθώς και άλλες βιβλιογραφικές αναφορές διασυνδεδεμένες.

21 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 21 Οργάνωση Μαθημάτων σε Ιδρύματα του εξωτερικού 4/5 Computer Algorithms in Systems Engineering, MIT: Κάθε Θεματική Ενότητα αποτελείται από έναν αριθμό διαλέξεων και είναι αντιστοιχισμένη με ασκήσεις. Εικόνα 2: Computer Algorithms in Systems Engineering, MIT. Link.

22 Βήμα 2 ο : Οργάνωση των Πληροφοριών και των Θεματικών Ενοτήτων 22 Οργάνωση Μαθημάτων σε Ιδρύματα του εξωτερικού 5/5 Process Dynamics and Controls, Michigan: Κάθε Θεματική Ενότητα περιλαμβάνει 2-8 διαλέξεις. Εικόνα 3: Process Dynamics and Controls, Michigan Link.

23 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 23 Σ' αυτό το στάδιο γίνονται οι απαραίτητες προσθήκες κι αλλαγές, έτσι ώστε το Υλικό να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές των ΑΑΜ. Αυτές συνίστανται στα εξής: Α. Κατοχύρωση δικαιωμάτων των διδασκόντων: Επιλογή άδειας Creative Commons, Β. Μορφοποίηση Υλικού & τήρηση κανόνων δημοσιότητας, Γ. Δημιουργία αναφορών σε τρίτους εντός των διαφανειών.

24 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 24 Α. Επιλογή άδειας Creative Commons Όσον αφορά στο πρώτο ζήτημα, αυτό δηλαδή της κατοχύρωσης των διδασκόντων, η απάντηση είναι ότι τα πνευματικά δικαιώματα των διδασκόντων στο ΕΜΠ (και εν γένει σε όσα ιδρύματα λαμβάνουν μέρος σε αυτό το έργο), κατοχυρώνονται με τη χρήση των αδειών Creative Commons. Οι άδειες αυτές διακρίνονται σε έξι τύπους και περιγράφονται αναλυτικά στην κάτωθι σελίδα:

25 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 25 Η ΜY-AOC προτείνει τις εξής δύο: Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή (BY-NC-SA). Η άδεια αυτή, επιτρέπει την δημιουργία παράγωγων έργων με την επεξεργασία σε οποιοδήποτε βαθμό του πρωτότυπου έργου. Η επιλογή αυτή βοηθά στην ανταλλαγή και βελτίωση του εκπαιδευτικόυ υλικού μέσα στα πλαίσια της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αναφορά - Μη-Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγο Έργο (BY-NC-ND). Η άδεια αυτή, δεν επιτρέπει την δημιουργία παράγωγων έργων, επιτρέπει όμως την αναπαραγωγή όλου, ή μέρους των πρωτότυπων έργων «λέξη προς λέξη» μέσα σε άλλα έργα.

26 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 26 Ερωτήματα σε σχέση με τις Άδειες Χρήσης 1/3 1. Πότε ένα έργο θεωρείται παράγωγο; Παράγωγο έργο, είναι ό,τι δημιουργείται από οποιαδήποτε επεξεργασία του πρωτότυπου πέρα από την παράθεση. Στην παρακάτω σελίδα μπορείτε να δείτε πως προκύπτει ένα παράγωγο έργο από μία φωτογραφία και την συνεπακόλουθη αναφορά:

27 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 27 Ερωτήματα σε σχέση με τις Άδειες Χρήσης 2/3 2. Με ποιόν τρόπο γίνεται χρήση υλικού το οποίο δεν υπόκειται σε Creative Commons άδειες, ή στην ίδια creative commons άδεια; Ακόμη, με ποιόν τρόπο γίνεται χρήση υλικού για το οποίο έχετε πάρει προσωπικά άδεια; Όσον αφορά στο θέμα της χρήσης υλικού που δεν υπόκειται στην ίδια άδεια, η απάντηση γενικά είναι ότι, ΝΑΙ, μπορεί να χρησιμοποιήθει υλικό το οποίο δεν έχει αδειοδοτηθεί με creative commons, ή δεν έχει αδειοδοτηθεί με την συγκεκριμένη creative commons άδεια, αρκεί να δηλωθεί ρητά όπου αυτό χρησιμοποιείται. Γι' αυτόν το λόγο, για να μπορούν δηλαδή οι δημιουργοί του Πολυχνείου να χρησιμοποιούν υλικό τρίτων νομότυπα, στην δεύτερη διαφάνεια κάθε παρουσίασης, υπάρχει το εξής λεκτικό:

28 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 28 Ερωτήματα σε σχέση με τις Άδειες Χρήσης 3/3 «Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως π.χ. εικόνες, που υπόκειται σε άδεια χρήσης άλλου τύπου, αυτή αναφέρεται ρητώς.» Σε περίπτωση που έχετε λάβει αδειοδότηση προσωπικά θα πρέπει: Είτε να επικοινωνήσετε με τον παραχωρητή του υλικού, ωστέ να ενημερωθείτε σχετικά με το εάν οφείλετε να αναπαρέγετε ένα συγκεκριμένο λεκτικό για τη δημιουργία αναφοράς σε αυτό. Να δημιουργήσετε κατάλληλη αναφορά με βάση την δημιουργία αναφορών που προτείνονται από την My AOC.

29 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 29 Πηγές Υλικού με άδειες Creative Commons Πηγές εικόνων: CC Αναζήτηση εικόνων στον ιστότοπο της Creative Commons Αναζήτηση εικόνων στο flickr.com Δωρεάν Εικόνες Εικόνες από το wikimedia.org Αναζήτηση εικόνων στο flickr.com με κριτήρια Δωρεάν Εικόνες Αναζήτηση εικόνων στο google με κριτήρια τις άδειες χρήσης Πηγές υλικού διαφόρων ειδών: Creative Commons Wiki Internet Archive Wikimedia.org Google advanced search με κριτήρια Freebase μια μηχανή αναζήτησης που δίνει τη δυνατότητα να βρεθεί υλικό

30 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 30 Β. Μορφοποίηση Υλικού & τήρηση των κανόνων δημοσιότητας 1/2 Με σκοπό τη βέλτιστη εμφάνιση των διαφανειών αλλά και και με τη βοήθεια προς τους δημιουργούς, η MY-AOC έχει συντάξει ορισμένες οδηγίες μορφοποίησης. Σχετικά με τις οδηγίες αυτές, μπορείτε να ενημερωθείτε από την κάτωθι σελίδα: Για την διευκόλυνση σας, βάσει αυτών των προδιαγραφών, η MY-AOC έχει δημιουργήσει ένα template αρχείο powerpoint (βρίσκεται εδώ) το οποίο σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε σαν υπόβαθρο. Οι οδηγίες χρήσης του προτύπου βρίσκονται εδώ.

31 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 31 Β. Μορφοποίηση Υλικού & τήρηση των κανόνων δημοσιότητας 2/2 Στην περίπτωση που θα προχωρήσετε με την προσωπική σας μορφοποίηση, υπάρχει η ρητή υπόχρεωση τήρησης των κανόνων αδειοδότησης και δημοσιότητας που επιβάλλονται από το έργο. Οι οδηγίες Αδειοδότησης και Δημοσιότητας αναλύονται διεξοδικά στην κάτωθι σελίδα: Κάθε αρχείο διαφανειών το οποίο αναρτάται στην πλατφόρμα του e-class, θα πρέπει να αναφέρεται στο έργο (στην πρώτη σελίδα), στην άδεια χρήσης του (πρώτη και δεύτερη σελίδα) και τέλος, να αναγράφει το, σχετικό με τη χρηματοδότηση του έργου, κείμενο (στην τελευταία σελίδα / οπισθώφυλλο).

32 Βήμα 3 ο : Αναδιαμόρφωση του Εκπαιδευτικού Υλικού 32 Γ. Δημιουργία αναφορών σε τρίτους Η δημιουργία αναφορών σε υλικό τρίτων λοιπόν γίνεται κυρίως με την χρήση τεσσάρων στοιχείων, Δημιουργός, (π.χ.open.michigan) Πηγή, (π.χ. Άδεια Χρήσης, (π.χ. Creative Commons Attribution 3.0) Σύνδεσμος προς την Άδεια Χρήσης αν υπάρχει., (π.χ. licenses/by/3.0/) Αναλυτικά οι τρόποι δημιουργίας αναφορών που προτείνονται από την ΜY-AOC βρίσκονται στην παρακάτω σελίδα:

33 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 33 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Τελική επεξεργασία και οργάνωση του μαθήματος μέσα στην Ιδρυματική Πλατφόρμα, ένταξη ή/και έλεγχος Πληροφοριών, ανάρτηση του Υλικού και καταμερισμός του σε Θεματικές Ενότητες. Στις επόμενες σελίδες υπάρχει ένας πλήρης οδηγός στον οποίο παρουσιάζεται ο τρόπος ένταξης όλων των απαραίτητων στοιχείων εντός του open e-class.

34 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 34 Η πλήρης οργάνωση ενός μαθήματος μέσα στην Ιδρυματική Πλατφόρμα γίνεται μέσω των εξής εργαλείων, στοιχείων μενού, ή/και πεδίων πληροφοριών: Περιγραφή Μαθήματος, Λέξεις Κλειδιά, Πληροφορίες Μαθήματος Θεματικές Ενότητες Έγγραφα.

35 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 35 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1/3 Επιλέξτε το εικονίδιο ώστε να συντάξετε την περιγραφή. Εικόνα 1: Πεδίο αναγραφής της περιγραφής του Μαθήματος

36 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 36 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2/3 Συντάξτε την περιγραφή και επιλέξτε την Υποβολή Εικόνα 2: Πεδίο εισαγωγής περιγραφής μαθήματος

37 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 37 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3/3 Εικόνα 3: Πεδίο αναγραφής της περιγραφής Το Μάθημα διαθέτει πλέον Περιγραφή

38 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 38 Λέξεις Κλειδιά 1/3 Επιλέξτε τη Διαχείριση Μαθήματος από το αριστερό μενού Εικόνα 4: Αριστερό μενού Ιδρυματικής Πλατφόρμας Εικονα 5: Ζουμ στο στοιχείο Διαχείριση Μαθήματος

39 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 39 Λέξεις Κλειδιά 2/3 Εισαγωγή των λέξεων κλειδιών στο αντίστοιχο πεδίο και επιλογή της Άδειας χρήσης Creative Commons Εικόνα 6: Οθόνη Ταυτότητας Μαθήματος και Άδειας Διάθεσης

40 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 40 Λέξεις Κλειδιά 3/3 Εικόνα 7: To Μάθημα διαθετει πλέον, Λέξεις Κλειδιά και Άδεια χρήσης

41 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 41 Πληροφορίες Μαθήματος 1/4 Επιλέξτε τις Πληροφορίες Μαθήματος από το αριστερό μενού Εικόνα 8: Αριστερό μενού Εικόνα 9: Ζουμ στο στοιχείο

42 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 42 Πληροφορίες Μαθήματος 2/4 Επιλέξτε το εικονίδιο ώστε να συντάξετε το αντίστοιχο πληροφοριακό πεδίο Εικόνα 10: Σελίδα «Πληροφορίες Μαθήματος» Εικόνα 11: Ζουμ στο στοιχείο

43 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 43 Πληροφορίες Μαθήματος 3/4 Εικόνα 12: Πεδίο εισαγωγής του Περιεχομένου Μαθήματος Εισάγετε το κείμενο και επιλέξτε Προσθήκη ώστε να εισαχθούν τα στοιχεία της πρώτης κατηγορίας, Περιεχόμενο Μαθήματος της σελίδας Πληροφορίες Μαθήματος

44 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 44 Πληροφορίες Μαθήματος 4/4 Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρις ότου συμπληρωθούν όλες οι Πληροφορίες Μαθήματος Εικόνα 13: Το Μάθημα διαθέτει πλέον Περιεχόμενο (Syllabus) το οποίο είναι ορατό στη σελίδα Πληροφορίες Μαθήματος

45 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 45 Έγγραφα 1/4 Επιλέξτε τα Έγγραφα από το αριστερό μενού ώστε να εισάγετε καινούρια έγγραφα Εικόνα 14: Πρώτη Σελίδα Μαθήματος Εικόνα 15: Ζουμ στο στοιχείο Έγγραφα

46 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 46 Έγγραφα 2/4 Επιλέξτε: Ανέβασμα αρχείου στον εξυπηρετητή Εικόνα 16: Σελίδα εγγράφων Εικόνα 17: Ζουμ στο στοιχείο Ανέβασμα αρχείου στον εξυπηρετη

47 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 47 Έγγραφα 3/4 Επιλέξτε την Επιλογή αρχείου, συμπληρώστε τα κενά πεδία και τέλος επιλέξτε Ανέβασμα. Τα πεδία με τα πράσινα βελάκια είναι προαιρετικά. Εικόνα 18: Ανέβασμα Αρχείου στον Εξυπηρετητή

48 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 48 Έγγραφα 4/4 Εικόνα 19: Επιτυχημένο ανέβασμα αρχείου με επιλογή άδειας

49 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 49 Θεματικές Ενότητες 1/8 Για να προσθέσετε μια Θεματική Ενότητα, επιλέξτε: Θεματικές Ενότητες Μαθήματος Εικόνα 20: Προσθήκη Θεματικής Ενότητας, Πρώτη Σελίδα Μαθήματος

50 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 50 Θεματικές Ενότητες 2/8 Εισάγετε τον τίτλο, την περιγραφή και τέλος, επιλέξτε την Υποβολή. Εικόνα 21: Προσθήκη Θεματικής Ενότητας

51 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 51 Θεματικές Ενότητες 3/8 Για να προσθέσετε κι άλλες Θεματικές Ενότητες, επαναλαμβάνετε την προηγούμενη διαδικασία Εικόνα 22: Η Θεματική Ενότητα έχει προστεθεί

52 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 52 Θεματικές Ενότητες 4/8 Επιλέξτε τη ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Εικόνα 23: Πρώτη σελίδα Μαθήματος

53 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 53 Θεματικές Ενότητες 5/8 Εικόνα 24: Η εικόνα πρώτης Θεματικής Eνότητας μετά τη δημιουργία της

54 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 54 Θεματικές Ενότητες 6/8 Προσθήκη Εγγράφου από τη λίστα Προσθήκη, στη Θεματική Ενότητα Εικόνα 25: Σελίδα Θεματικής Ενότητας

55 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 55 Θεματικές Ενότητες 7/8 Εικόνα 26: Προσθήκη Εγγράφου στη Θεματική Ενότητα Εικόνα 27: Ζουμ στο στοιχείο Προσθήκη επιλεγμένων Για να προσθέσετε έγγραφα εντός μιας Θεματικής Ενότητας, επιλέξτε το κουτί Επιλογή και πατήστε την Προσθήκη επιλεγμένων.

56 Βήμα 4 ο : Οργάνωση του Μαθήματος εντός της Ιδρυματικής πλατφόρμας 56 Θεματικές Ενότητες 8/8 Επαναλάβετε εως ότου να ολοκληρώσετε την τοποθέτηση των εγγράφων Εικόνα 28: Επιτυχής προσθήκη εγγράφου στην Θεματική Ενότητα

57 Βήμα 5 ο : Αναλυτική αναφορά της κατάστασης του Μαθήματος 57 MY-AOC Δημιουργία αναλυτικής αναφοράς σχετικά με το βαθμό ανταπόκρισης του Μαθηματός στις τεθείσες προδιαγραφές στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για ενδεχόμενες προσαρμογές έτσι ώστε το Μάθημα να πληροί τις απαιτήσεις της κατηγορίας Α-. Στόχος είναι η επίτευξη της πλήρους κατανόησης των απαιτήσεων του προγράμματος, από τους διδάσκοντες, καθώς και μία σχετική άνεση στη χρήση της Ιδρυματικής Πλατφόρμας του Open e-class.

58 Βήμα 6 ο : Τελικός έλεγχος των Πληροφοριών και του Υλικού 58 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ Τελικός έλεγχος και επεξεργασία του Μαθήματος όπως αυτό παρουσιάζεται εντός του Open e-class. Επεξεργασία πληροφοριών του Μαθήματος, στο υποσύστημα Μεταδεδομένα Μαθήματος) MY-AOC Πλέον το Μάθημα μπορεί να πιστοποιηθεί από τη Μονάδα Υλοποίησης και να γίνει εμφανές για το κοινό και τους φοιτητές.

59 Σε περίπτωση που προκύψει κάποια αλλαγή ή προσθήκη στη διαδικασία, θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως ωστέ να μπορέσετε να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές. 59

60 Χρηματοδότηση Το παρόν υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Οδηγίες Οργάνωσης Μαθήματος στην Ιδρυματική πλατφόρμα του open e class. Σύνταξη: MY-AOC

Οδηγίες Οργάνωσης Μαθήματος στην Ιδρυματική πλατφόρμα του open e class. Σύνταξη: MY-AOC Οδηγίες Οργάνωσης Μαθήματος στην Ιδρυματική πλατφόρμα του open e class Σύνταξη: MY-AOC Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Οργάνωση Μαθήματος 3 Η πλήρης οργάνωση ενός

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του Έργου: Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΕΜΠ. Μονάδα Υλοποίησης Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων ΕΜΠ

Παρουσίαση του Έργου: Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΕΜΠ. Μονάδα Υλοποίησης Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων ΕΜΠ Παρουσίαση του Έργου: Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΕΜΠ Μονάδα Υλοποίησης Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων ΕΜΠ AO Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons και δημιουργήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη Ανάπτυξη Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων

Οδηγίες για τη Ανάπτυξη Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων Οδηγίες για τη Ανάπτυξη Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων Δράση «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» Σύνδεσμος: http://opencourses.uoa.gr / Περιεχόμενα ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ... 2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΡΗΣΤΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Άδεια χρήσης Το παρόν υλικό στηρίζεται στην παρουσίαση «Προδιαγραφές Ανοικτών Μαθημάτων v.1» Δρ. Παντελής Μπαλαούρας, καθ. Λάζαρος Μεράκος (Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη Ανάπτυξη Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων

Οδηγίες για τη Ανάπτυξη Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων Οδηγίες για τη Ανάπτυξη Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων Δράση «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» Σύνδεσμος: http://opencourses.uoa.gr / Περιεχόμενα ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ... 2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΡΗΣΤΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

11/4/2014 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Πλατφόρµα Ασύγχρονησ Τηλεκπαίδευσησ eclass s ηµιο ι υρ υ γ ρ ία ί Μ αθήµατο τ σ 1

11/4/2014 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Πλατφόρµα Ασύγχρονησ Τηλεκπαίδευσησ eclass s ηµιο ι υρ υ γ ρ ία ί Μ αθήµατο τ σ 1 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass ηµιουργία Μαθήµατος 1 Η ηµιουργία Μαθήµατος είναι η πιο σηµαντική ενέργεια του χρήστη Εκπαιδευτή στην πλατφόρµα. Ειδικότερα, για να δηµιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων

Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων Ενότητα 4: Opencourses.gr eclass delos Υποστήριξη & υποδομές Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων

Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων Ανοικτό Ψηφιακό Μάθημα για την κατάρτιση του προσωπικού υποστήριξης ανάπτυξης ψηφιακών μαθημάτων Ενότητα 5: Δημιουργία Μαθήματος & Εργαλεία Διαχείρισης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Μαθήματος στο eclass. Γεωργιάδου Όλγα

Οργάνωση Μαθήματος στο eclass. Γεωργιάδου Όλγα Οργάνωση Μαθήματος στο eclass Γεωργιάδου Όλγα olgeorg@upatras.gr Δημιουργία Μαθήματος Τίτλος, Σχολή-Τμήμα, Εκπαιδευτές, Τύπος, Γλώσσα Περιγραφή μαθήματος: Αναλυτική και κατατοπιστική, προτείνεται να χρησιμοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

στα ελληνικά ΑΕΙ Δρ. Παντελής Μπαλαούρας Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet

στα ελληνικά ΑΕΙ Δρ. Παντελής Μπαλαούρας Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet στα ελληνικά ΑΕΙ Δρ. Παντελής Μπαλαούρας Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet Αναφορά Οριζόντια Υποστήριξη στα Ζητήματα Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας Δρ. Παντελής Μπαλαούρας Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet 2 Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον Απογραφικού Δελτίου Μαθήματος Πληροφοριακού Συστήματος ΜΟΔΙΠ

Περιβάλλον Απογραφικού Δελτίου Μαθήματος Πληροφοριακού Συστήματος ΜΟΔΙΠ Περιβάλλον Απογραφικού Δελτίου Μαθήματος Πληροφοριακού Συστήματος ΜΟΔΙΠ Για την πρόσβασή σας στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΜΟΔΙΠ (http://modipserver.kom.duth.gr) απαιτείται η συμπλήρωση των στοιχείων του

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 2 3 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο. Όλα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Ανοικτού Ακαδημαϊκού Μαθήματος Ενότητα 1: Παρουσίαση Ανοικτού Ακαδημαϊκού Μαθήματος

Ανάπτυξη Ανοικτού Ακαδημαϊκού Μαθήματος Ενότητα 1: Παρουσίαση Ανοικτού Ακαδημαϊκού Μαθήματος Ανάπτυξη Ανοικτού Ακαδημαϊκού Μαθήματος Ενότητα 1: Παρουσίαση Ανοικτού Ακαδημαϊκού Μαθήματος Κεντρική Ομάδα Διαχείρισης Έργου «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» Σκοποί ενότητας Η παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνο Διάθεσης Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων (ΑΨΜ)

Σύμφωνο Διάθεσης Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων (ΑΨΜ) Σύμφωνο Διάθεσης Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων (ΑΨΜ) Το παρόν Σύμφωνο Διάθεσης ΑΨΜ συνάπτεται μεταξύ του έργου «ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 1» (εφεξής Έργο) και του ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

EPALE CY. Οδηγός Ανάρτησης Περιεχομένου

EPALE CY. Οδηγός Ανάρτησης Περιεχομένου EPALE CY Οδηγός Ανάρτησης Περιεχομένου Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης EPALE Κύπρου Ιούλιος, 2017 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη Εκπαιδευόμενου. Πλατφόρμα ΠΡΟΧΩΡΩ elearning

Εγχειρίδιο Χρήστη Εκπαιδευόμενου. Πλατφόρμα ΠΡΟΧΩΡΩ elearning Εγχειρίδιο Χρήστη Εκπαιδευόμενου Πλατφόρμα ΠΡΟΧΩΡΩ elearning http://etraining-pdxg.enl.uoa.gr/ Πρόγραμμα Διδακτικής Ξένων Γλωσσών «ΠΡΟΧΩΡΩ» Σεπτέμβριος 2018 Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΠΡΟΧΩΡΩ elearning Η

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ Εγγραφή Χρήστη Επιλέγετε από το μενού αριστερά «Εγγραφή» Αίτηση Νέου Λογαριασμού και συμπληρώνετε τα στοιχεία σας στην επόμενη σελίδα. Στο πεδίο κατηγορία επιλέγετε μία από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΝΤΕΟΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΔΗΛΟΣ delos.uoa.gr. Εγχειρίδιο Χρήσης Μελών ΔΕΠ

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΝΤΕΟΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΔΗΛΟΣ delos.uoa.gr. Εγχειρίδιο Χρήσης Μελών ΔΕΠ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΝΤΕΟΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΔΗΛΟΣ delos.uoa.gr Εγχειρίδιο Χρήσης Μελών ΔΕΠ Αναζήτηση Δημόσιου Περιεχομένου Η διεύθυνση ιστού της νεάς πλατφόρμας διαχείρισης βιντεοδιαλέξεων Δήλος είναι: http://delos.uoa.gr

Διαβάστε περισσότερα

, α/α: 1. Εξόδου» Παιδείας» αποθετήριοο

, α/α: 1. Εξόδου» Παιδείας» αποθετήριοο ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «ΑΝΟΙΚΤΑΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»», ΚΩΔΙΚΟΣ MIS: 3746644 ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ»,, α/α:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΧΜΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ntua ACADEMIC OPEN COURSES ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ II Β. ΤΣΟΥΡΑΣ Επίκουρος Καθηγητής Άδεια

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 1: Εισαγωγικό Μάθημα

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 1: Εισαγωγικό Μάθημα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 1: Εισαγωγικό Μάθημα Ανδρέας Βέγλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

«Εύδοξος» Δήλωση Συγγραμμάτων

«Εύδοξος» Δήλωση Συγγραμμάτων «Εύδοξος» Δήλωση Συγγραμμάτων Το πρόγραμμα «Εύδοξος» αφορά στη διανομή Συγγραμμάτων των Τεχνολογικών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Επικράτειας. Στόχος του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) της Δράσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εύδοξος - Δήλωση Συγγραμμάτων

Εύδοξος - Δήλωση Συγγραμμάτων Εύδοξος - Δήλωση Συγγραμμάτων Το πρόγραμμα «Εύδοξος» αφορά στη διανομή Συγγραμμάτων των Τεχνολογικών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Επικράτειας. Στόχος του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) της Δράσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ 2013 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιήγηση στις δυνατότητες του λογισμικού και στον τρόπο χρήσης του ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Καταχώρησης Τεκμηρίου

Οδηγίες Καταχώρησης Τεκμηρίου Οδηγίες Καταχώρησης Τεκμηρίου Αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ξεκινήσετε μια νέα υποβολή δείτε το κεφάλαιο 3.2 των Οδηγιών Χρήσης. Στο παρόν εγχειρίδιο περιγράφονται τα βήματα που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 Μ.Ο.Δ..ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε. 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εγγραφή στο σύστημα...3 2.

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Κεντρική Μακεδονίας Πύλη Διδακτικού Υλικού. Οδηγίες κατάθεσης διδακτικού υλικού στην Πύλη Διδακτικού Υλικού "Μελετητήριο"

Τ.Ε.Ι. Κεντρική Μακεδονίας Πύλη Διδακτικού Υλικού. Οδηγίες κατάθεσης διδακτικού υλικού στην Πύλη Διδακτικού Υλικού Μελετητήριο Τ.Ε.Ι. Κεντρική Μακεδονίας Πύλη Διδακτικού Υλικού Οδηγίες κατάθεσης διδακτικού υλικού στην Πύλη Διδακτικού Υλικού "Μελετητήριο" Κατάθεση διδακτικού υλικού στο "Μελετητήριο" 1. Είσοδος στο σύστημα 1. Ανοίγουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΡΓΟ: ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΡΓΟ: ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Θέμα: Κανόνες επιλογής Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων προς βράβευση Η Ιδρυματική επιτροπή του έργου Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της μετάφρασης

Ιστορία της μετάφρασης ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6: Μεταφραστές και πρωτότυπα. Ελένη Κασάπη ΤΜΗΜΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Ενεργοποίησης Λογαριασμού Φοιτητή

Οδηγίες Ενεργοποίησης Λογαριασμού Φοιτητή Οδηγίες Ενεργοποίησης Λογαριασμού Φοιτητή Μηχανοργάνωση Γραμματειών ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στόχος του συγκεκριμένου εγγράφου είναι να περιγράψει τον τρόπο ενεργοποίησης των λογαριασμών των προπτυχιακών φοιτητών στις

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστημάτων

Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστημάτων Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστημάτων Ενότητα 2: Κρυπτογραφία με το Symantec Encryption Desktop (Μέρος 2) Νικολάου Σπύρος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου "Σύζευξις" -1-

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου Σύζευξις -1- -1- 1 Διαχείριση Χρηστών...3 1.1 Υπηρεσίες...5 1.1.1 Δημιουργία νέου χρήστη...6 1.1.2 Αναζήτηση χρήστη...7 1.1.2 Επεξεργασία στοιχείων χρήστη...8 1.1.3 Δημιουργία /Επεξεργασία mailbox plan...10 1.1.4 Ενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Ενότητα 12: Λογισμός Κόστους (2)

Λογιστική Κόστους Ενότητα 12: Λογισμός Κόστους (2) Λογιστική Κόστους Ενότητα 12: Λογισμός Κόστους (2) Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

«Εύδοξος» - Δήλωση Συγγραμμάτων

«Εύδοξος» - Δήλωση Συγγραμμάτων «Εύδοξος» - Δήλωση Συγγραμμάτων Το πρόγραμμα «Εύδοξος» αφορά στη διανομή Συγγραμμάτων των Τεχνολογικών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Επικράτειας. Στόχος του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) της Δράσης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΕΙΑ για τη χρήση του ιδρυματικού αποθετηρίου ΥΠΑΤΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΒΟΗΘΕΙΑ για τη χρήση του ιδρυματικού αποθετηρίου ΥΠΑΤΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ για τη χρήση του ιδρυματικού αποθετηρίου ΥΠΑΤΙΑ Το Ιδρυματικό Αποθετήριο του ΤΕΙ Αθήνας συλλέγει, τεκμηριώνει, αποθηκεύει και διατηρεί ψηφιακό περιεχόμενο έρευνας και εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Εύδοξος Δήλωση Συγγραμμάτων

Εύδοξος Δήλωση Συγγραμμάτων Εύδοξος Δήλωση Συγγραμμάτων Το πρόγραμμα «Εύδοξος» αφορά στη διανομή Συγγραμμάτων των Τεχνολογικών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Επικράτειας. Στόχος του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) της Δράσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Ενεργοποίησης Λογαριασμού Φοιτητή ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οδηγίες Ενεργοποίησης Λογαριασμού Φοιτητή ΠΕΡΙΛΗΨΗ Οδηγίες Ενεργοποίησης Λογαριασμού Φοιτητή ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στόχος του συγκεκριμένου εγγράφου είναι να περιγράψει τον τρόπο ενεργοποίησης του λογαριασμού των φοιτητών για πρόσβαση στις ακαδημαϊκές υπηρεσίες του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΙΙI. Επιλογή άδειας Creative Commons Δρ. Χρήστος Βοζίκης Υπεύθυνος ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κατάρτισης του διδακτικού και τεχνικού προσωπικού του

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Κατάθεσης Άρθρου σε Περιοδικό στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης

Οδηγός Κατάθεσης Άρθρου σε Περιοδικό στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης Οδηγός Κατάθεσης Άρθρου σε Περιοδικό στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης Χανιά Σεπτέμβριος 2016 Καλώς ήλθατε στην κεντρική σελίδα της πλατφόρμας του Ιδρυματικού Αποθετηρίου (ΙΑ) του Πολυτεχνείου

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Ενότητα 8: Κοστολογική διάρθρωση Κύρια / Βοηθητικά Κέντρα Κόστους.

Λογιστική Κόστους Ενότητα 8: Κοστολογική διάρθρωση Κύρια / Βοηθητικά Κέντρα Κόστους. Λογιστική Κόστους Ενότητα 8: Κοστολογική διάρθρωση Κύρια / Βοηθητικά Κέντρα Κόστους. Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Ιδρυματικό Αποθετήριο ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.

Ιδρυματικό Αποθετήριο ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Ιδρυματικό Αποθετήριο ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Οδηγίες κατάθεσης εργασίας στο σύστημα διαχείρισης αποθετηρίου DSpace 2 Κατάθεση εργασίας στο σύστημα Ιδρυματικού Αποθετηρίου 1. Είσοδος στο σύστημα 1. Ανοίγουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενότητα 7: ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανολογικό Σχέδιο Ι

Μηχανολογικό Σχέδιο Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα # 2: Όψεις Όνομα Καθηγητή: Παρασκευοπούλου Ροδούλα Α.Π.Θ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» ocw-project.uoa.gr «Σύντομη περιγραφή - γενικά στοιχεία» Δρ. Μαριάνθη Πετράκη Εθνικό και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΩΝΗ Οδηγίες κατάθεσης τεκμηρίων στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς. ELiDOC Systems & Services

ΔΙΩΝΗ Οδηγίες κατάθεσης τεκμηρίων στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς. ELiDOC Systems & Services ΔΙΩΝΗ Οδηγίες κατάθεσης τεκμηρίων στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς ELiDOC Systems & Services Περιεχόμενα 1. Είσοδος στο σύστημα... 2 2. Εισαγωγή τεκμηρίου στο σύστημα... 5 3. Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΝΤΕΟΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΔΗΛΟΣ delos.uoa.gr. Εγχειρίδιο Χρήσης Μελών ΔΕΠ

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΝΤΕΟΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΔΗΛΟΣ delos.uoa.gr. Εγχειρίδιο Χρήσης Μελών ΔΕΠ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΙΝΤΕΟΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΔΗΛΟΣ delos.uoa.gr Εγχειρίδιο Χρήσης Μελών ΔΕΠ Είσοδος Χρηστών 1 1. Για τη σύνδεση σας στη νέα πλατφόρμα διαχείρισης βιντεοδιάλεξεων του ΕΚΠΑ, επισκεφθείτε τη διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

AstraΖeneca. Εγχειρίδιο Χρήσης Β2Β Site

AstraΖeneca. Εγχειρίδιο Χρήσης Β2Β Site AstraΖeneca Εγχειρίδιο Χρήσης Β2Β Site Ταυτότητα Έκδοση κειμένου 1.0.0 Έκδοση λογισμικού 1.0.254006 Τελ. ενημέρωση Μάιος 2015 Copyright Copyright 2011 Entersoft A.E. Με την επιφύλαξη όλων των νόμιμων δικαιωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός πρόσβασης σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Οδηγός πρόσβασης σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες Οδηγός πρόσβασης σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες Πάτρα Σεπτέμβριος 2017 ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Περιεχόμενα Ηλεκτρονική Υπηρεσία Δημιουργίας Ακαδημαϊκού Λογαριασμού (Uregister)... 3 Τι είναι το Uregister... 3 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Μ.Ο.Δ..ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε. 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εγγραφή στο σύστημα...3

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική. Εργαστηριακή Ενότητα 3 η : Επεξεργασία Κελιών Γραμμών & Στηλών. Ι. Ψαρομήλιγκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Πληροφορική. Εργαστηριακή Ενότητα 3 η : Επεξεργασία Κελιών Γραμμών & Στηλών. Ι. Ψαρομήλιγκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Πληροφορική Εργαστηριακή Ενότητα 3 η : Επεξεργασία Κελιών Γραμμών & Στηλών Ι. Ψαρομήλιγκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 5 η Άσκηση Συγχώνευση & απαρίθμηση Διδάσκων Χρήστος Ζαρολιάγκης Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Email: zaro@ceid.upatras.gr Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ (PL 0114)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ (PL 0114) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ (PL 0114) Δομή και Περιεχόμενο Μαθήματος Καθηγήτρια Μάρω Βλαχοπούλου Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Γραφείων Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Γραφείο Πρακτικής,

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Τεχνολογία σε Ακαδημαϊκό Περιβάλλον

Ψηφιακή Τεχνολογία σε Ακαδημαϊκό Περιβάλλον ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ψηφιακή Τεχνολογία σε Ακαδημαϊκό Περιβάλλον 8 η Ενότητα: Τα στάδια δημιουργίας ενός γραφήματος Θεόδωρος Βαβούρας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης Πληροφοριακού Συστήματος Δ.Α.ΣΤΑ. για Φορείς απασχόλησης φοιτητών στα πλαίσια της Πρακτικής Ά- σκησης

Οδηγίες Χρήσης Πληροφοριακού Συστήματος Δ.Α.ΣΤΑ. για Φορείς απασχόλησης φοιτητών στα πλαίσια της Πρακτικής Ά- σκησης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Οδηγίες Χρήσης Πληροφοριακού Συστήματος Δ.Α.ΣΤΑ. για Φορείς απασχόλησης φοιτητών στα πλαίσια της Πρακτικής Ά- σκησης (χρηματοδοτούμενης

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα

Λειτουργικά Συστήματα Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Λειτουργικά Συστήματα Ενότητα 0: Εισαγωγικό Μάθημα Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών http://arch.icte.uowm.gr/mdasyg

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα στο ΠΑΜΑΚ

Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα στο ΠΑΜΑΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ανοικτά Ψηφιακά Ημερίδα Ενημέρωσης: 20 Σεπτεμβρίου 2013 Επιστημονικά Υπεύθυνος Έργου: Καθηγητής Μάνος Ρουμελιώτης Η Δράση Η δράση "Ανοικτά Ψηφιακά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας "

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Μαθηματικά Ι. Ενότητα 15: Ολοκληρώματα Με Ρητές Και Τριγωνομετρικές Συναρτήσεις Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής

Γενικά Μαθηματικά Ι. Ενότητα 15: Ολοκληρώματα Με Ρητές Και Τριγωνομετρικές Συναρτήσεις Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Ολοκληρώματα Με Ρητές Και Τριγωνομετρικές Συναρτήσεις Λουκάς Βλάχος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενότητα 11: Θεωρία Οργάνωσης & Διοίκησης Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Ενότητα 10η: Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας και Διαρκής Ιερά Σύνοδος Κυριάκος Κυριαζόπουλος Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ.

Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Ενότητα 10η: Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας και Διαρκής Ιερά Σύνοδος Κυριάκος Κυριαζόπουλος Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 10η: Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας και Διαρκής Ιερά Σύνοδος Κυριάκος Κυριαζόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 14: Διδακτικές Προσεγγίσεις για τον Προγραμματισμό Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 4 1.1 Περιβάλλον Moodle...4 1.2 Χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού...4 1.3 Δημιουργία νέου μαθήματος...4 1.3.1

Διαβάστε περισσότερα

Φωτόδεντρο Κύπρου - Οδηγός χρήσης

Φωτόδεντρο Κύπρου - Οδηγός χρήσης Φωτόδεντρο Κύπρου - Οδηγός χρήσης Το «Φωτόδεντρο Κύπρου» αποτελεί το Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Υλικού Χρηστών για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Κύπρου. Στον χώρο αυτό εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 Μ.Ο.Δ..ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε. 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εγγραφή στο σύστημα...3 2.

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Πολλαπλή Παλινδρόμηση. Στατιστικός έλεγχος γραμμικού συνδυασμού συντελεστών. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης

Οικονομετρία. Πολλαπλή Παλινδρόμηση. Στατιστικός έλεγχος γραμμικού συνδυασμού συντελεστών. Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Οικονομετρία Πολλαπλή Παλινδρόμηση Στατιστικός έλεγχος γραμμικού συνδυασμού συντελεστών Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι Γνώση και κατανόηση της

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 5 η Άσκηση - Συγχώνευση Διδάσκων Χρήστος Ζαρολιάγκης Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Email: zaro@ceid.upatras.gr Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Open eclass Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Open eclass Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Open eclass Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Περιγραφή Πλατφόρμας Η πλατφόρμα Open eclass είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και αποτελεί την πρόταση του Πανελλήνιου Ακαδημαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Ιδρυματικό Αποθετήριο ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Γραφείων Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Γραφείο Πρακτικής,

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομετρία. Εξειδίκευση του υποδείγματος. Μορφή της συνάρτησης: Πολυωνυμική, αντίστροφη και αλληλεπίδραση μεταβλητών

Οικονομετρία. Εξειδίκευση του υποδείγματος. Μορφή της συνάρτησης: Πολυωνυμική, αντίστροφη και αλληλεπίδραση μεταβλητών Οικονομετρία Εξειδίκευση του υποδείγματος Μορφή της συνάρτησης: Πολυωνυμική, αντίστροφη και αλληλεπίδραση μεταβλητών Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Λαζαρίδης Παναγιώτης Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ενότητα 13: Αξιολόγηση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Λογισμικού ΙΑ

Εγχειρίδιο Χρήσης Λογισμικού ΙΑ Εγχειρίδιο Χρήσης Λογισμικού ΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ Ομάδα Διαχείρισης Ιδρυματικών Αποθετηρίων Σ.Ε.Α.Β ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Περιεχόμενα Περίληψη...

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Μαθηματικών Ι Ενδεικτικές οδηγίες για τη δραστηριότητα

Διδακτική Μαθηματικών Ι Ενδεικτικές οδηγίες για τη δραστηριότητα Διδακτική Μαθηματικών Ι Ενδεικτικές οδηγίες για τη δραστηριότητα Γιώργος Ψυχάρης Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικό Διδακτική Μαθηματικών Ι: Ενδεικτικές οδηγίες για τη δραστηριότητα (εργασία) (To

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014-2015. Διαδικασία Κατάρτησης Επιχειρηματικού Σχεδίου

ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014-2015. Διαδικασία Κατάρτησης Επιχειρηματικού Σχεδίου ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014-2015 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚO ΜΕΡΟΣ B Eπιχειρηματικό Σχέδιο και Σχεδίαση 1 ης Σελίδας Σκοπός: σκοπός του Β εργαστηριακού

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητή κυρία/αγαπητέ κύριε, Στόχος του συγκεκριμένου εγγράφου είναι να σας ενημερώσει σχετικά με τη λειτουργία του νέου Συστήματος Κεντρικής

Αγαπητή κυρία/αγαπητέ κύριε, Στόχος του συγκεκριμένου εγγράφου είναι να σας ενημερώσει σχετικά με τη λειτουργία του νέου Συστήματος Κεντρικής Αγαπητή κυρία/αγαπητέ κύριε, Στόχος του συγκεκριμένου εγγράφου είναι να σας ενημερώσει σχετικά με τη λειτουργία του νέου Συστήματος Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης (ΑΤΛΑΣ), το οποίο τίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να δημιουργήσετε ένα Wiki

Πώς να δημιουργήσετε ένα Wiki Νίκη Καλιακούδα Σουλτάνα Κάργα Δέσποινα Παπαδάκη Ειρήνη Χρήστου Αυτό το έργο διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές 20/2/2017 1/6 Πραγματοποιήστε είσοδο στην πλατφόρμα https://elearning.auth.gr

Διαβάστε περισσότερα

Οδοποιία IΙ. Ενότητα 14: Υπόδειγμα σύνταξης τευχών θέματος Οδοποιίας. Γεώργιος Μίντσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οδοποιία IΙ. Ενότητα 14: Υπόδειγμα σύνταξης τευχών θέματος Οδοποιίας. Γεώργιος Μίντσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Οδοποιία IΙ Ενότητα 14: Υπόδειγμα σύνταξης τευχών θέματος Οδοποιίας Γεώργιος Μίντσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ιδρυματικό Αποθετήριο ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ιδρυματικό Αποθετήριο ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Ιδρυματικό Αποθετήριο ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Οδηγίες κατάθεσης εργασίας στο σύστημα διαχείρισης αποθετηρίου DSpace 2 Κατάθεση εργασίας στο σύστημαdspace 1. Είσοδος στο σύστημα 1. Ανοίγουμε ένα γνωστό φυλλομετρητή

Διαβάστε περισσότερα

Αποκωδικοποίηση. Εισαγωγή στη διδακτική των γλωσσών. Γεώργιος Υψηλάντης, αναπληρωτής καθηγητής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αποκωδικοποίηση. Εισαγωγή στη διδακτική των γλωσσών. Γεώργιος Υψηλάντης, αναπληρωτής καθηγητής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη διδακτική των γλωσσών Αποκωδικοποίηση Γεώργιος Υψηλάντης, αναπληρωτής καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Ενότητα 1: Εισαγωγή στις Βάσεις δεδομένων. Πασχαλίδης Δημοσθένης Τμήμα Ιερατικών σπουδών

Βάσεις Δεδομένων. Ενότητα 1: Εισαγωγή στις Βάσεις δεδομένων. Πασχαλίδης Δημοσθένης Τμήμα Ιερατικών σπουδών Βάσεις Δεδομένων Ενότητα 1: Εισαγωγή στις Βάσεις δεδομένων Πασχαλίδης Δημοσθένης Τμήμα Ιερατικών σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ. Υπεύθυνη μαθήματος Αναστασία Στρατηγέα Αναπλ. Καθηγ. Ε.Μ.Π.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ. Υπεύθυνη μαθήματος Αναστασία Στρατηγέα Αναπλ. Καθηγ. Ε.Μ.Π. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Υπεύθυνη μαθήματος Αναστασία Στρατηγέα Αναπλ. Καθηγ.

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Ενότητα 11: Λογισμός Κόστους

Λογιστική Κόστους Ενότητα 11: Λογισμός Κόστους Λογιστική Κόστους Ενότητα 11: Λογισμός Κόστους Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα Α: Γραμμικά Συστήματα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα Α: Γραμμικά Συστήματα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Ενότητα Α: Γραμμικά Συστήματα Όνομα Καθηγητή: Ραγκούση Μαρία Τμήμα: Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα Η εμπειρία του ΠΑΜΑΚ

Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα Η εμπειρία του ΠΑΜΑΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα Η εμπειρία του ΠΑΜΑΚ Επιστημονικά Υπεύθυνος Έργου: Καθηγητής Μάνος Ρουμελιώτης ΑΕΑΘ, 18 Μαρτίου 2014 Στοιχεία της Δράσης Προϋπολογισμός: 367,000 Περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Εξωτερικής Εμπορικής Δραστηριότητας

Διοίκηση Εξωτερικής Εμπορικής Δραστηριότητας Διοίκηση Εξωτερικής Εμπορικής Δραστηριότητας Ενότητα 8: Αξιολόγηση και επιλογή αγορών στόχων από ελληνική εταιρία στον κλάδο παραγωγής και εμπορίας έτοιμου γυναικείου Καθ. Αλεξανδρίδης Αναστάσιος Δρ. Αντωνιάδης

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 10: Η Συγγραφή της ερευνητικής έκθεσης (2/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή & Ευχρηστία Ενότητα 5: H Διαδικασία της Σχεδίασης της Αλληλεπίδρασης Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Τεχνολογία σε Ακαδημαϊκό Περιβάλλον

Ψηφιακή Τεχνολογία σε Ακαδημαϊκό Περιβάλλον ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ψηφιακή Τεχνολογία σε Ακαδημαϊκό Περιβάλλον 10 η Ενότητα: Επεξεργασία Παρουσιάσεων με το Power Point Θεόδωρος Βαβούρας Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Διοίκηση Πωλήσεων Ενότητα 1: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Οργάνωση και Διοίκηση Πωλήσεων Ενότητα 1: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Οργάνωση και Διοίκηση Πωλήσεων Ενότητα 1: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Αθανασιάδης Αναστάσιος Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Στέλλα Λάμπουρα

TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Στέλλα Λάμπουρα TEC410 Ανάπτυξη Δικτυακών Τόπων (Δ εξάμηνο) Διδάσκων: Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος Επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου: Στέλλα Λάμπουρα Εαρινό εξάμηνο 2014-2015 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη Χρήση του Εκπαιδευτικού Κοινωνικού δικτύου

Οδηγίες για τη Χρήση του Εκπαιδευτικού Κοινωνικού δικτύου Οδηγίες για τη Χρήση του Εκπαιδευτικού Κοινωνικού δικτύου Χαρπαντίδου Ζαχαρούλα Επιμορφώτρια Β επιπέδου ΠΕ 19-20 Υπεύθυνη ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δράμας 2014 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά στοιχεία για το Edmodo.. 3 2.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Ενεργοποίησης Λογαριασμού Φοιτητή

Οδηγίες Ενεργοποίησης Λογαριασμού Φοιτητή Οδηγίες Ενεργοποίησης Λογαριασμού Φοιτητή Μηχανοργάνωση Γραμματειών ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στόχος του συγκεκριμένου εγγράφου είναι να περιγράψει τον τρόπο ενεργοποίησης των λογαριασμών των προπτυχιακών φοιτητών στις

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαγραμμάτων περίπτωσης χρήσης (1ο Μέρος)

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαγραμμάτων περίπτωσης χρήσης (1ο Μέρος) Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαγραμμάτων περίπτωσης χρήσης (1ο Μέρος) 1 Περιεχόμενα 1 η Άσκηση Λειτουργίες του βιβλίου διευθύνσεων σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου... 4 2 η Άσκηση Λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή

Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μαθησιακές δραστηριότητες με υπολογιστή Προτάσεις μαθησιακών δραστηριοτήτων Διδάσκων: Καθηγητής Αναστάσιος Α. Μικρόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Χώρος και Διαδικασίες Αγωγής

Χώρος και Διαδικασίες Αγωγής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 1: Οργάνωση του μαθήματος βάσης Δημήτριος Γερμανός Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ενότητα 08: Σχεδιασμός και Οργάνωση ενός Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ι Πολυξένη

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Ενότητα 11: Λογισμός Κόστους (1)

Λογιστική Κόστους Ενότητα 11: Λογισμός Κόστους (1) Λογιστική Κόστους Ενότητα 11: Λογισμός Κόστους (1) Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

στα ελληνικά ΑΕΙ «Ανοικτή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση: Δράσεις προώθησης στα ελληνικά Α.Ε.Ι.» Λάζαρος Μεράκος Τμήμα Πληροφορικής &

στα ελληνικά ΑΕΙ «Ανοικτή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση: Δράσεις προώθησης στα ελληνικά Α.Ε.Ι.» Λάζαρος Μεράκος Τμήμα Πληροφορικής & στα ελληνικά ΑΕΙ «Ανοικτή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση: Δράσεις προώθησης στα ελληνικά Α.Ε.Ι.» Λάζαρος Μεράκος Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Αθηνών Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUnet Ανοικτά

Διαβάστε περισσότερα