ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΔΙΚΟΤΥΛΗΔΟΝΑ (ΠΛΑΤΥΦΥΛΛΑ) ΖΙΖΑΝΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΔΙΚΟΤΥΛΗΔΟΝΑ (ΠΛΑΤΥΦΥΛΛΑ) ΖΙΖΑΝΙΑ"

Transcript

1 ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΔΙΚΟΤΥΛΗΔΟΝΑ (ΠΛΑΤΥΦΥΛΛΑ) ΖΙΖΑΝΙΑ

2 44 Χειμερινά δικοτυλήδονα (πλατύφυλλα) ζιζάνια Aγριόβικος Επιστημονικό όνομα Οικογένεια Αγγλικό όνομα Τοπωνυμίες Κωδικός Vicia villosa Roth. Fabaceae Hairy vetch, Winter vetch, Fodder vetch, Woollypod vetch Τριχωτός βίκος, Καβαλαριά, Μακλάς VICVI Καταγωγή Απαντάται ως ιθαγενές είδος στην περιοχή της Μεσογείου. Βιολογικός κύκλος Ο αγριόβικος είναι ετήσιο ή διετές, χειμερινό φυτό. Αναπαράγεται με σπόρους και φυτρώνει από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Οι σπόροι του διασπείρονται κυρίως με τη συμβολή των πτηνών. Βοτανική περιγραφή Είναι δικοτυλήδονο φυτό με έρπουσα έκφυση και μήκος βλαστού μέχρι τα 60 cm. Σπορόφυτο Το νεαρό σπορόφυτο δεν εμφανίζει κοτυληδόνες (υπόγειος τρόπος φυτρώματος). Βλαστός και φύλλα Ο βλαστός είναι σταχτο-πράσινος, πολυπλευρικός με έρπουσα έκφυση και τρίχες στην επιφάνειά του. Το μήκος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 60 cm. Τα φύλλα είναι σταχτο-πράσινα, απλά σύνθετα, έμμισχα και εναλλασσόμενα. Αποτελούνται από 5-10 ζευγάρια λογχοειδών φυλλαρίων και καταλήγουν σε διακλαδισμένη (συνήθως πολυσχιδή) έλικα. Τα φυλλάρια δεν έχουν ευδιάκριτα νεύρα, ενώ έχουν τραχιά υφή και πυκνές τρίχες σε όλη την επιφάνεια. Ταξιανθία, άνθος και καρπός Τα άνθη είναι πορφυρά έως μοβ (< 1 cm), ζυγόμορφα και βρίσκονται σε βοτρυοειδείς ταξιανθίες, κάθε μία από τις οποίες έχει άνθη. Τα άνθη κάθε ταξιανθίας ανοίγουν σταδιακά από τη βάση προς την κορυφή και σχηματίζουν οξεία γωνία με το ανθικό στέλεχος. Ο ποδίσκος είναι κοντός και δεν έχει τρίχες. Ανθοφορεί από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Ο καρπός είναι επίπεδος και λείος (20-40 mm x 6-12 mm). Ο σπόρος είναι γκριζο-πράσινος ή καστανός και σφαιρικός έως πεπλατυσμένος (3-4 mm) με κοντή ουλή. Παράγει περίπου 250 σπόρους ανά φυτό.

3 Aγριόβικος 45 Ρίζα Η ρίζα του είναι ρηχή και πασσαλώδης. Σχηματίζει δευτερεύουσες διακλαδώσεις. Οικολογικές απαιτήσεις Απαντάται κυρίως στη νότια Ευρώπη, στα σιτηρά και σε ακαλλιέργητες εκτάσεις. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε εδάφη ή κλιματικές συνθήκες, αλλά δεν προτιμά τα πολύ όξινα ή πολύ αλκαλικά εδάφη. Επιδράσεις σε οικοσυστήματα Σε ορισμένες περιοχές αποτελεί ξενιστή επιβλαβών για τα καλλιεργούμενα φυτά εντόμων και παθογόνων μικροοργανισμών. Ιδιότητες και πιθανές χρήσεις Σε ορισμένες περιπτώσεις συγκαλλιεργείται με σιτηρά ή χρησιμοποιείται ως φυτό δημιουργίας περιθωρίων στους αγρούς και χλωράς λίπανσης. Ομοιότητες με άλλα είδη Διακρίνεται δύσκολα από τα είδη Vicia cracca και Vicia sativa (βίκος). Μορφολογικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στη διάκριση από άλλα είδη Ο κάλυκας του Vicia villosa προεξέχει και είναι σαν ασκός στη βάση, ενώ ο κάλυκας του V. cracca είναι στρογγυλεμένος και δεν προεξέχει στη βάση του. Επιπλέον, το V. cracca έχει υπόγειους βλαστούς, οι οποίοι δίνουν νέα φυτά, ενώ ο λοβός που σχηματίζει είναι μικρότερου μεγέθους από εκείνον του V. villosa. Το είδος V. sativa έχει μεγαλύτερα φύλλα, άνθη (2-3 cm) και λοβούς (>2 cm) από το V. villosa, αλλά δεν έχει τρίχες. Επιπλέον, το χρώμα των φύλλων είναι ανοιχτό πράσινο και οι έλικές του είναι τρισχιδείς.

4 46 Χειμερινά δικοτυλήδονα (πλατύφυλλα) ζιζάνια Άγριο δαυκί Επιστημονικό όνομα Pastinaca sativa L. Οικογένεια Apiaceae Συνώνυμα Pastinaca sativa var. pratensis Pers. Αγγλικό όνομα Wild parsnip, Parsnip Τοπωνυμίες Παστινάκα, Παστινάκη Κωδικός PASSA Καταγωγή Απαντάται ως ιθαγενές είδος στην Ευρώπη και την Ασία. Βιολογικός κύκλος Το άγριο δαυκί είναι διετές (σπάνια συμπεριφέρεται ως ετήσιο), χειμερινό φυτό, το οποίο αναπτύσσεται σε μορφή ρόδακα κατά το πρώτο έτος και σχηματίζει ανθικό στέλεχος την άνοιξη του δεύτερου έτους. Αναπαράγεται με σπόρους και φυτρώνει από το τέλος του χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Οι σπόροι του διασπείρονται με τη βοήθεια του ανέμου, αλλά και μέσω της προσκόλλησής τους στο τρίχωμα των ζώων. Βοτανική περιγραφή Είναι δικοτυλήδονο φυτό όρθιας έκφυσης και φθάνει μέχρι το ύψος των 150 cm. Σπορόφυτο Το σπορόφυτο έχει πράσινες, λογχοειδείς (8-10 mm), έμμισχες κοτυληδόνες, οι οποίες δεν έχουν τρίχες και δεν κοκκινίζουν στην κάτω επιφάνεια. Η υποκοτύλη είναι πράσινη, χωρίς τρίχες. Τα πρώτα φύλλα έχουν 3 λοβούς που διαιρούνται. Βλαστός και φύλλα Ο βλαστός είναι πράσινος, ραβδωτός, κοίλος με όρθια έκφυση. Έχει άκαμπτες τρίχες στην επιφάνειά του και το ύψος του κυμαίνεται από 30 έως 150 cm. Τα φύλλα του σχηματίζουν ρόδακα και είναι πράσινα, πτεροσχιδή (απλά ή διπλά). Τα τμήματα των φύλλων είναι ωοειδή, οδοντωτά. Επιπλέον, έχουν λεία υφή δίχως ευδιάκριτα νεύρα ή τρίχες. Σε μεγαλύτερο στάδιο τα φύλλα γίνονται εναλλασσόμενα. Με το τρίψιμο αναδύει έντονη οσμή. Ταξιανθία, άνθος και καρπός Τα άνθη είναι κίτρινα (3-3,5 mm) με 5 πέταλα, 5 στήμονες και 1 ύπερο. Σχηματίζουν σκιάδιο

5 Aγριο δαυκί 47 (10-20 cm), το οποίο περιλαμβάνει έως 25 ποδίσκους, στους οποίους σχηματίζονται δευτερογενή σκιάδια με ακτίνες. Οι ταξιανθίες δεν περιβάλλονται από βράκτια φύλλα. Το ανθικό στέλεχος είναι κοίλο με ραβδώσεις και καλύπτεται από τρίχες. Ανθοφορεί από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο. Οι καρποί είναι ωοειδή-επίπεδα σχιζοκάρπια (6 mm) κίτρινου χρώματος. Ρίζα Η ρίζα του είναι βαθιά, χονδρή, σαρκώδης και πασσαλώδης. Οικολογικές απαιτήσεις Προτιμά τα θερμά, ξηρά και πηλώδη εδάφη. Επιδράσεις σε οικοσυστήματα Σπάνια απαντάται σε καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών. Εντούτοις, απαντάται συχνά σε λειμώνες, σε οπωροφόρα και στα περιθώρια των επαρχιακών οδών. Ιδιότητες και πιθανές χρήσεις Η ρίζα ορισμένων υποειδών είναι εδώδιμη και καταναλώνεται ωμή ή μαγειρεμένη. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες αποτελεί καλλιεργούμενο είδος. Περιέχει αντι-οξειδωτικά, όπως οι ουσίες falcarinol, falcarindiol, panaxydiol και methyl-falcarindiol, οι οποίες πιθανώς έχουν αντικαρκινικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-μυκητιακές ιδιότητες. Εντούτοις, τα φύλλα και οι βλαστοί θεωρούνται τοξικά, διότι περιέχουν φουρανοκουμαρίνη, μια φωτοευαίσθητη χημική ουσία που προκαλεί μια κατάσταση γνωστή ως φυτοφωτοδερματίτιδα (τύπος χημικού εγκαύματος). Ομοιότητες με άλλα είδη Το άγριο δαυκί διακρίνεται δύσκολα από τα είδη Daucus carota (αγριοκαρότο), Conium maculatum (κώνειο), Achillea millefolium (αχίλλεια) και Carum carvi. Μορφολογικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στη διάκριση από άλλα είδη Το άγριο δαυκί έχει λογχοειδείς κοτυληδόνες, ενώ το A. millefolium έχει ωοειδείς κοτυληδόνες. Το C. maculatum έχει πορφυρά στίγματα στο βλαστό, χαρακτηριστικό που δεν υπάρχει στο άγριο δαυκί. Ο βλαστός του D. carota καλύπτεται από τρίχες, ενώ του P. sativa όχι. Επιπλέον, τα D. carota και C. carvi έχουν λευκά σκιάδια, ενώ το άγριο δαυκί σχηματίζει κίτρινα σκιάδια.

6 48 Χειμερινά δικοτυλήδονα (πλατύφυλλα) ζιζάνια Aγριοκαρότο Επιστημονικό όνομα Daucus carota L. Οικογένεια Apiaceae Συνώνυμα Daucus gingidium L., Daucus communis Rouy & Camus. Αγγλικό όνομα Wild carrot, Queen Anne s Lace, Bird s nest, Carotte sauvage, Carotte commune, Dauce carotte Τοπωνυμίες Ασταφυλίνος, Βουτσί, Δαυκί, Σταφυλινάκος, Καργιανός Κωδικός DAUCA Καταγωγή Απαντάται ως ιθαγενές είδος στη βορειοανατολική Ευρώπη. Βιολογικός κύκλος Το αγριοκαρότο είναι διετές (σπάνια συμπεριφέρεται ως ετήσιο), χειμερινό φυτό, το οποίο αναπτύσσεται σε μορφή ρόδακα κατά το πρώτο έτος και σχηματίζει ανθικό στέλεχος την άνοιξη του δεύτερου έτους. Αναπαράγεται με σπόρους και φυτρώνει από το τέλος του χειμώνα έως τις αρχές της άνοιξης. Οι σπόροι του διασπείρονται με τη βοήθεια του ανέμου, αλλά και μέσω της προσκόλλησής τους στο τρίχωμα των ζώων. Βοτανική περιγραφή Είναι δικοτυλήδονο φυτό όρθιας έκφυσης και φθάνει μέχρι το ύψος των 150 cm. Σπορόφυτο Το σπορόφυτο έχει πράσινες, λογχοειδείς (8-9 mm), έμμισχες κοτυληδόνες, οι οποίες δεν έχουν τρίχες και δεν κοκκινίζουν στην κάτω επιφάνεια. Η υποκοτύλη είναι πορφυρή, χωρίς τρίχες. Τα πρώτα φύλλα έχουν 3 λοβούς που διαιρούνται. Βλαστός και φύλλα Ο βλαστός είναι πράσινος, κυλινδρικός, κοίλος με όρθια έκφυση. Έχει άκαμπτες τρίχες στην επιφάνειά του και το ύψος του κυμαίνεται από 30 έως 150 cm. Τα φύλλα του σχηματίζουν ρόδακα, έχουν μήκος 5-40 cm και είναι πράσινα, πτεροσχιδή (συνήθως μέχρι 20 τμήματα), έλοβα και βαθιά σχισμένα. Επιπλέον, έχουν λεία υφή δίχως ευδιάκριτα νεύρα ή τρίχες. Ακόμη, τα φύλλα είναι εναλλασσόμενα με τα κατώτερα έμμισχα και τα ανώτερα άμισχα, σε λευκούς, μεμβρανώδεις κολεούς. Με το τρίψιμο αναδύει έντονη οσμή καρότου.

7 Aγριοκαρότο 49 Ταξιανθία, άνθος και καρπός Τα άνθη είναι λευκά και σχηματίζουν σκιάδιο, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 1000 άνθη. Οι ταξιανθίες περιβάλλονται από πράσινα, ευκρινώς διαιρεμένα και σχήματος δακτύλου βράκτια φύλλα που σχηματίζουν 3-5 βραχίονες. Το ανθικό στέλεχος καλύπτεται από πυκνές τρίχες. Ανθοφορεί από το Μάιο έως τον Ιούλιο. Παράγει από έως σπόρους ανά φυτό και οι σπόροι είναι ωοειδείς-επιμήκεις (3-4 mm), ραβδωτοί και φέρουν αγκάθια. Ρίζα Η ρίζα του είναι βαθιά και πασσαλώδης. Οικολογικές απαιτήσεις Προτιμά τα θερμά, ξηρά και πηλώδη εδάφη. Επιδράσεις σε οικοσυστήματα Σπάνια απαντάται σε καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών. Εντούτοις, απαντάται συχνά σε λειμώνες, σε οπωροφόρα και στα περιθώρια των επαρχιακών οδών. Ιδιότητες και πιθανές χρήσεις Το αγριοκαρότο έχει μαλακτικές και διουρητικές ιδιότητες. Τρίμματα της ρίζας, ως πάστα, χρησιμοποιούνται στα εγκαύματα. Εντούτοις, η κατανάλωσή του σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο δέρμα, εξαιτίας της ουσίας falcarinol που περιέχεται στα φύλλα του. Ομοιότητες με άλλα είδη Το αγριοκαρότο διακρίνεται δύσκολα από τα είδη Conium maculatum (κώνειο), Achillea millefolium (αχίλλεια) και Carum carvi. Μορφολογικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στη διάκριση από άλλα είδη Το αγριοκαρότο έχει λογχοειδείς κοτυληδόνες, ενώ το A. millefolium έχει ωοειδείς κοτυληδόνες. Επιπλέον, το αγριοκαρότο έχει τρίχες στο βλαστό, ενώ το C. macullatum δεν έχει. Αντίθετα, το C. maculatum έχει πορφυρά στίγματα στο βλαστό. Το C. carvi έχει μικρότερα σκιάδια από το αγριοκαρότο και τα σκιάδια αυτά είναι χωρισμένα μεταξύ τους.

8 50 Χειμερινά δικοτυλήδονα (πλατύφυλλα) ζιζάνια Aγριομαργαρίτα Επιστημονικό όνομα Glebionis segetum (L.) Fourr. Οικογένεια Asteraceae Συνώνυμα Chrysanthemum segetum L. Αγγλικό όνομα Corndaisy, Corn marigold Τοπωνυμίες Αγριομαντυλίδα, Κουκουβάγια, Τσιτσιμπόλα, Μάης Κωδικός CHYSE Καταγωγή Απαντάται ως ιθαγενές είδος της ανατολικής Μεσογείου και δυτικής Ασίας. Βιολογικός κύκλος Η αγριομαργαρίτα είναι ετήσιο, χειμερινό φυτό. Αναπαράγεται με σπόρους και φυτρώνει στο τέλος του χειμώνα και την άνοιξη. Η διασπορά των σπόρων γίνεται κυρίως με τον άνεμο. Βοτανική περιγραφή Είναι δικοτυλήδονο φυτό με όρθια έκφυση και φθάνει μέχρι το ύψος των 80 cm. Σπορόφυτο Το νεαρό σπορόφυτο έχει πράσινες, ωοειδείς έως ροπαλοειδείς και άμισχες κοτυληδόνες (έως 8 mm). Οι κοτυληδόνες δεν έχουν τρίχες και δεν κοκκινίζουν στην κάτω επιφάνεια. Η υποκοτύλη είναι πράσινη και δεν έχει τρίχες. Βλαστός και φύλλα Ο βλαστός είναι πράσινος και πολυπλευρικός με όρθια έκφυση. Δεν έχει τρίχες στην επιφάνειά του και το ύψος του κυμαίνεται από 20 έως 80 cm. Τα φύλλα είναι πράσινα, απλά, λογχοειδή και πτεροσχιδή, λοβωτά και οδοντωτά. Επιπλέον, είναι σαρκώδη, δεν έχουν ευδιάκριτα νεύρα ή τρίχες, αλλά έχουν λεία υφή. Σε νεαρό στάδιο τα φύλλα σχηματίζουν ρόδακα, ενώ αργότερα τα φύλλα είναι εναλλασσόμενα με τα κατώτερα έμμισχα και τα ανώτερα άμισχα. Ακόμη, οι λοβοί των φύλλων καταλήγουν σε αγκάθι. Οι μίσχοι των κατώτερων φύλλων έχουν μικρά δόντια.

9 Aγριομαργαρίτα 51 Ταξιανθία, άνθος και καρπός Τα άνθη βρίσκονται σε κεφαλές (διαμέτρου mm) και έχουν κίτρινα σωληνοειδή επιδίσκια και κίτρινα γλωσσοειδή περιφερειακά ανθίδια. Ανθοφορεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Ο καρπός είναι αχαίνιο, δίχως πάππο. Οι σπόροι της αγριομαργαρίτας είναι κίτρινοι έως καστανοί, ραβδωτοί και διαφόρων σχημάτων. Παράγει έως σπόρους ανά φυτό. Ρίζα Η ρίζα είναι πασσαλώδης και έντονα διακλαδισμένη. Οικολογικές απαιτήσεις Η αγριομαργαρίτα προτιμά κυρίως τα αμμώδη και πηλώδη, όξινα και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία εδάφη. Απαντάται κυρίως σε υγρές περιοχές και είναι φυτό δείκτης των όξινων εδαφών. Επιδράσεις σε οικοσυστήματα Απαντάται ως ζιζάνιο στα χειμερινά σιτηρά, την πατάτα και τα αμπέλια. Ιδιότητες και πιθανές χρήσεις Βιότυποι που περιέχουν κουμαρίνη παρεμποδίζουν την πήξη του αίματος, εάν καταναλωθούν. Ομοιότητες με άλλα είδη Διακρίνεται δύσκολα από τα είδη του γένους Anthemis και Cota (ανθεμίδες). Μορφολογικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στη διάκριση από άλλα είδη Τα Anthemis έχουν κοντές τρίχες στα φύλλα, ενώ η αγριομαργαρίτα δεν έχει. Τα επίχειλα άνθη της αγριομαργαρίτας είναι κίτρινα, ενώ των περισσότερων Anthemis είναι λευκά. Γενικά, τα φύλλα της είναι πλατύτερα από εκείνα των Anthemis και δεν καταλήγουν σε αγκαθάκι όπως τα φύλλα των ανθεμίδων.

10 52 Χειμερινά δικοτυλήδονα (πλατύφυλλα) ζιζάνια Aγριομάρουλο Επιστημονικό όνομα Lactuca serriola L. Οικογένεια Asteraceae Συνώνυμα Lactuca scariola L. Αγγλικό όνομα Prickly lettuce, Wild lettuce, Laitue scariole, Lattich wilder, China lettuce Τοπωνυμίες Κόλλα Κωδικός LACSE Καταγωγή Απαντάται ως ιθαγενές είδος σε Ευρώπη και Ασία. Βιολογικός κύκλος Το αγριομάρουλο είναι ετήσιο ή διετές, χειμερινό φυτό. Αναπαράγεται με σπόρους και φυτρώνει την άνοιξη (σπάνια το φθινόπωρο). Τα φυτά που φυτρώνουν το φθινόπωρο, διαχειμάζουν με τη μορφή της ροζέτας. Η διασπορά των σπόρων γίνεται με τη βοήθεια του ανέμου. Βοτανική περιγραφή Είναι δικοτυλήδονο φυτό με όρθια έκφυση και φθάνει μέχρι το ύψος των 150 cm. Σπορόφυτο Το νεαρό σπορόφυτο έχει πράσινες, ωοειδείς και έμμισχες κοτυληδόνες. Αυτές έχουν τρίχες και δεν κοκκινίζουν στην κάτω επιφάνεια. Η υποκοτύλη είναι πράσινη και δεν έχει τρίχες. Βλαστός και φύλλα Ο βλαστός είναι ωχρο-πράσινος, κυλινδρικός με όρθια έκφυση. Έχει τρίχες και αγκάθια στην επιφάνειά του και το ύψος του κυμαίνεται από 30 έως 150 cm. Επιπλέον, ο βλαστός περιέχει γαλακτώδες υγρό. Τα φύλλα του ρόδακα είναι πράσινα, λογχοειδή, λεία, με ελαφρώς οδοντωτή περιφέρεια, δίχως τρίχες. Τα φύλλα του στελέχους είναι πράσινα, επιμήκη έως λογχοειδή, με κυματοειδή και ακανθωτή περιφέρεια. Ακόμη, έχουν ευδιάκριτο κεντρικό νεύρο με μικρά αγκάθια στην κάτω πλευρά, τραχιά υφή με έντονα τα νεύρα, τρίχες σε όλη την επιφάνεια και είναι λοβωτά. Οι λοβοί του ελάσματος κυρτώνονται προς τα πίσω, ενώ οι λοβοί της βάσης του φύλλου είναι τριγωνικοί και περιβάλλουν το βλαστό. Τα κατώτερα φύλλα είναι έμμισχα, ενώ τα ανώτερα άμισχα και εναλλασσόμενα.

11 Aγριομάρουλο 53 Ταξιανθία, άνθος και καρπός Τα άνθη βρίσκονται σε κίτρινα κεφάλια τα οποία σχηματίζουν επάκρια, κωνική ή βοτρυοειδή ταξιανθία. Κάθε κεφάλιο περιέχει 7-15 ανθίδια, τα οποία έχουν κοντό ποδίσκο. Τα επιχείλια άνθη καταλήγουν σε 5 δόντια. Τα κεφάλια περιβάλλονται από κυανά-πράσινα βράκτια. Ανθοφορεί από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Ο καρπός είναι αχαίνιο και ο σπόρος είναι γκριζωπός ή καστανός, ελλειπτικός (μήκους 3-4 mm), με δύο σειρές από απλές τρίχες και πέντε νεύρα σε κάθε πλευρά. Ρίζα Σχηματίζει βαθιά, πασσαλώδη ρίζα. Οικολογικές απαιτήσεις Προτιμά τα ξηρά, από όξινα έως αλκαλικά, αλλά πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία εδάφη θερμών περιοχών. Συνήθως απαντάται σε αμμώδη ή πηλώδη εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο. Εκδηλώνει υψηλή αντοχή στην ξηρασία. Επιδράσεις σε οικοσυστήματα Απαντάται ως ζιζάνιο σε οπωροκηπευτικά και σιτηρά. Ιδιαίτερα στη συγκομιδή των σιτηρών, το γαλακτώδες υγρό του βλαστού αυξάνει την υγρασία των σπόρων των σιτηρών. Αποτελεί ξενιστή επιβλαβών εχθρών (κυρίως θριπών) και ιών. Νεαρά φυτά που θα καταναλωθούν νωπά, μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος στα ζώα. Ιδιότητες και πιθανές χρήσεις Χρησιμοποιείται, σε συνδυασμό με άλλα είδη, για την παρασκευή σαλατών. Επιπλέον, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, του βήχα και των μυικών πόνων. Ομοιότητες με άλλα είδη Το αγριομάρουλο διακρίνεται δύσκολα από τα είδη Taraxacum officinale (αγριοράδικο), Sonchus arvensis (ζωχός πολυετής) και Sonchus oleraceus (ζωχός ετήσιος), ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στο στάδιο του ρόδακα. Μορφολογικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στη διάκριση από άλλα είδη Τα φύλλα αυτού του ζιζανίου ακολουθούν την κίνηση του ηλίου. Επιπλέον, έχουν αγκάθια στο βλαστό, στην κάτω επιφάνεια του κεντρικού νεύρου και στην περιφέρεια του ελάσματος, χαρακτηριστικά που δεν έχουν τα Taraxacum και Sonchus.

12 54 Χειμερινά δικοτυλήδονα (πλατύφυλλα) ζιζάνια Aγριομπίζελο Επιστημονικό όνομα Vicia narbonensis L. Οικογένεια Fabaceae Αγγλικό όνομα Purple broad vetch, Narbon vetch Κωδικός VICNA Καταγωγή Απαντάται ως ιθαγενές είδος στη Μεσόγειο. Βιολογικός κύκλος Το αγριομπίζελο είναι ετήσιο, χειμερινό φυτό. Αναπαράγεται με σπόρους και φυτρώνει το φθινόπωρο και στις αρχές της άνοιξης. Αυτό-διασπείρεται σε μικρές αποστάσεις, αλλά έχει εισαχθεί σε πολλές χώρες ως καλλιεργούμενο είδος. Βοτανική περιγραφή Είναι δικοτυλήδονο φυτό με όρθια έκφυση και φθάνει μέχρι το ύψος των 60 cm. Σπορόφυτο Το νεαρό σπορόφυτο δεν εμφανίζει κοτυληδόνες (υπόγειος τρόπος φυτρώματος). Βλαστός και φύλλα Ο βλαστός είναι πράσινος, τετραπλευρικός με όρθια ή πλάγια έκφυση. Δεν έχει τρίχες ή αγκάθια στην επιφάνειά του και το ύψος του κυμαίνεται από 30 έως 60 cm. Επιπλέον, ο βλαστός είναι κοίλος. Τα φύλλα είναι σύνθετα, με 1 ζεύγος φυλλαρίων τα κάτω και 1 έως 3 ζεύγη φυλλαρίων τα ανώτερα φύλλα. Τα φυλλάρια είναι πράσινα, ελλειψοειδή έως ωοειδή (2-5 cm), λεία, με ελαφρώς οδοντωτή περιφέρεια, δίχως τρίχες. Η βάση του μίσχου περιβάλλεται από οδοντωτά παράφυλλα, ενώ τα ανώτερα φύλλα σχηματίζουν πολυσχιδείς έλικες. Τα φύλλα είναι έμμισχα και εναλλασσόμενα.

13 Aγριομπίζελο 55 Ταξιανθία, άνθος και καρπός Τα άνθη είναι μεγάλα (15-30 mm), ιώδη έως ερυθρά και μασχαλιαία. Ανθοφορεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Ο καρπός είναι μαυριδερός χέδρωπας (30-60 mm) με 4-7 σπόρους. Ο σπόρος είναι καστανός έως μαύρος, σφαιρικός ή πεπλατυσμένος (μήκους 8-10 mm), με βελούδινη επιφάνεια. Ρίζα Σχηματίζει πασσαλώδη ρίζα. Οικολογικές απαιτήσεις Συνήθως απαντάται σε αμμώδη ή πηλώδη εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο. Επιδράσεις σε οικοσυστήματα Απαντάται ως ζιζάνιο σε χειμερινά σιτηρά, ψυχανθή, δένδρα και αρωματικά φυτά. Ιδιότητες και πιθανές χρήσεις Μπορεί να καταναλωθεί από τα ζώα. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και χρησιμοποιείται ως φυτό χλωρής λίπανσης. Συμβιώνει με αζωτοδεσμευτικά βακτήρια. Ομοιότητες με άλλα είδη Το αγριομπίζελο παρουσιάζει ομοιότητες με τα καλλιεργούμενα είδη Pisum sativum (μπιζέλι) και Vicia faba (κουκιά). Μορφολογικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στη διάκριση από άλλα είδη Τα φύλλα του αγριομπίζελου είναι μικρότερα από εκείνα του V. faba. Το P. sativum έχει πολύ μεγάλα και αδιαίρετα παράφυλλα και λεία φύλλα, ενώ το αγριομπίζελο έχει οδοντωτά παράφυλλα και τραχιά φύλλα.

14 56 Χειμερινά δικοτυλήδονα (πλατύφυλλα) ζιζάνια Aγριοπανσές, τρίχρωμος Επιστημονικό όνομα Viola tricolor L. Οικογένεια Violaceae Αγγλικό όνομα Pancy violet, Johnny-jump-up, Heartsease, Love-in-idleness, Wild pansy Τοπωνυμίες Αγριομενεξές, Πολύχρωμος αγριοπανσές Κωδικός VIOTR Καταγωγή Απαντάται ως ιθαγενές είδος στην Ευρώπη. Βιολογικός κύκλος Ο τρίχρωμος αγριοπανσές είναι ετήσιο, χειμερινό και εαρινό φυτό. Αναπαράγεται με σπόρους και φυτρώνει όλο το χρόνο. Βοτανική περιγραφή Είναι δικοτυλήδονο φυτό, όρθιας έκφυσης και ύψους μέχρι 60 cm. Σπορόφυτο Οι κοτυληδόνες είναι ωοειδείς (περίπου 5 mm) έως στρογγυλές, έμμισχες, χωρίς τρίχες, πράσινου χρώματος, δεν κοκκινίζουν στην κάτω επιφάνεια και έχουν εγκοπή στην πλευρά απέναντι του μίσχου. Η υποκοτύλη είναι πράσινου χρώματος, χωρίς τρίχες. Βλαστός και φύλλα Ο βλαστός έχει όρθια έκπτυξη, σχήμα τετραπλευρικό, χρώμα πράσινο, χωρίς τρίχες στην επιφάνειά του και ύψος cm. Τα φύλλα είναι ωοειδή έως επιμήκη, έμμισχα και έχουν οδοντωτή περιφέρεια. Υπάρχουν τρία φύλλα ανά γόνατο, ενώ κάθε φύλλο έχει λογχοειδή βράκτια. Ειδικότερα, τα κατώτερα φύλλα είναι ωοειδή έως λογχοειδή, τα ανώτερα ωοειδή έως σπαθοειδή, οδοντωτά, πράσινου χρώματος, με ευδιάκριτα νεύρα και τρίχες στην βάση. Προσέτι, τα φύλλα είναι έμμισχα, αντίθετα και εναλλασσόμενα.

15 Aγριοπανσές, τρίχρωμος 57 Ταξιανθία, άνθος και καρπός Τα άνθη είναι μονήρη και μασχαλιαία, με πέντε πέταλα κίτρινου-ιώδους-λευκού χρώματος. Ειδικότερα, τα πέταλα είναι κίτρινα-λευκά και έχουν κίτρινο χρώμα στη βάση (κέντρο του άνθους). Τα άνθη έχουν σχήμα πεταλούδας και βρίσκονται μεμονωμένα σε μοβ-πράσινους, μακριούς ποδίσκους που εκφύονται ανάμεσα από τα 3 φύλλα κάθε γόνατου. Ο ποδίσκος είναι μακρύς. Ανθοφορεί όλο το χρόνο. Ο σπόρος είναι πορφυρός-καστανός έως κίτρινος, ωοειδής, οξύληκτος (σχήμα αχλαδιού) με λεία επιφάνεια. Παράγει σπόρους ανά φυτό. Ο καρπός είναι μονόχωρη, ωοειδής κάψα, η οποία διαρρηγνύεται σε τρεις βαλβίδες. Ρίζα Δημιουργεί πασσαλώδη, αβαθή ρίζα. Οικολογικές απαιτήσεις Απαντάται σε υγρές περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες. Αναπτύσσεται κυρίως σε αμμώδη, όξινα έως ουδέτερα και ελαφρά εδάφη. Επιδράσεις σε οικοσυστήματα Εμφανίζεται ως όψιμο ζιζάνιο, κυρίως σε καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών. Ιδιότητες και πιθανές χρήσεις Ο τρίχρωμος αγριοπανσές έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις παθήσεων του δέρματος, άσθματος, εκζεμάτων και επιληψίας. Περιέχει ουσίες όπως οι: cyclotides, aglycones, apigenin, chrysoeriol, isorhamnetin, kaempferol, luteolin, quercetin και rutin. Ομοιότητες με άλλα είδη Παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα με το είδος Viola arvensis. Μορφολογικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στη διάκριση από άλλα είδη Ο τρίχρωμος αγριοπανσές έχει τρίχρωμα (κίτρινο, λευκό και μοβ) άνθη, ενώ το V. arvensis έχει κίτρινα άνθη. Επιπλέον, είναι φυτό μεγαλύτερης ανάπτυξης από ό,τι το V. arvensis.

16 58 Χειμερινά δικοτυλήδονα (πλατύφυλλα) ζιζάνια Aγριοράδικο Επιστημονικό όνομα Οικογένεια Συνώνυμα Αγγλικό όνομα Τοπωνυμίες Κώδικας Taraxacum officinale F.H. Wigg. Asteraceae Taraxacum kok-saghyz auct. non Rodin, T. vulgare Lam., T. palustre var. vulgare (Lam.) Fernald Dandelion, Common dandelion, Pissenlit officinal, Blowball, Faceclock, Lion s tooth, Yellow gown, Priest s crown, Pee-a-bed, Wet-abed, Dentde-lion, Dent-de-lion commun, Florion d or Πικραλίδα, Λάμπα, Πικραφάκι, Μαρουλιά, Ανδέλιο, Αγριομάρουλο TAROF Καταγωγή Είναι ιθαγενές είδος της Ευρώπης και της Ασίας. Βιολογικός κύκλος Το αγριοράδικο είναι πολυετές, χειμερινό και εαρινό φυτό. Αναπαράγεται κυρίως με σπόρους και λιγότερο αγενώς (ρίζες με κεφαλές). Φυτρώνει την άνοιξη. Οι σπόροι του διαθέτουν πάππο και διασπείρονται με τον άνεμο. Βοτανική περιγραφή Είναι δικοτυλήδονο φυτό με όρθια έκφυση και φθάνει μέχρι το ύψος των 30 cm. Σπορόφυτο Οι κοτυληδόνες είναι πράσινες, ωοειδείς και έμμισχες. Δεν έχουν τρίχες και δεν κοκκινίζουν στην κάτω επιφάνεια. Η υποκοτύλη είναι πράσινη και δεν έχει τρίχες. Βλαστός και φύλλα Ο βλαστός είναι πράσινος, κυλινδρικός και περιέχει γαλακτώδες υγρό. Συνήθως δεν ξεπερνά τα 2,5 cm (λόγω των μικρών μεσογονατίων) και δεν έχει τρίχες στην επιφάνειά του. Το τελικό ύψος του φυτού μαζί με το ανθικό στέλεχος κυμαίνεται από 3 έως 30 cm. Τα φύλλα είναι πράσινα, έμμισχα και βρίσκονται σε διάταξη ρόδακα. Είναι λογχοειδή, οδοντωτά και λοβωτά (οι λοβοί είναι οξύληκτοι και έχουν κλίση προς το μίσχο). Επιπλέον, έχουν ευδιάκριτα νεύρα, λεία υφή και τρίχες στην κάτω επιφάνεια. Ταξιανθία, άνθος και καρπός Τα άνθη είναι κίτρινα και βρίσκονται σε κεφάλια (2-6 cm διάμετρο). Κάθε κεφάλιο περιέχει έως 250 ερμαφρόδιτα γλωσσοειδή ανθίδια. Κάθε ανθίδιο έχει 5 στήμονες. Ο ρόδακας δίνει ένα έως πολυάριθμα ανθικά στελέχη (ποδίσκους). Ο ποδίσκος είναι μακρύς και έχει τρίχες. Ανθοφορεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο. Μπορεί να δώσει σπόρους με απομιξία. Ο καρπός είναι αχαίνιο. Κάθε φυτό αγριοράδικου μπορεί να παράγει από 200 έως σπόρους. Οι σπόροι είναι καστανοί έως μαύροι, με μήκος από 2,5 έως 3,5 mm και έχουν πάππο.

17 Aγριοράδικο 59 Ρίζα Η ρίζα είναι πασσαλώδης (2-3 cm διάμετρο και 1-2 m βάθος), διακλαδιζόμενη και έχει τη δυνατότητα να δίνει νέα φυτά, διότι καταλήγει σε κεφαλή που περιλαμβάνει μέχρι 22 οφθαλμούς. Οικολογικές απαιτήσεις Το αγριοράδικο προτιμά τα υγρά, βαθιά, πηλώδη και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία εδάφη. Εντούτοις, εκδηλώνει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία. Επιδράσεις σε οικοσυστήματα Αποτελεί σημαντικό ζιζάνιο των χλοοταπήτων και των οπωροκηπευτικών (ειδικότερα εκεί όπου εφαρμόζεται η μειωμένη κατεργασία εδάφους). Απαντάται επιπλέον σε ακαλλιέργητες εκτάσεις και στα περιθώρια των οδών. Αποτελεί ξενιστή επιβλαβών εντόμων και παθογόνων μικροοργανισμών. Ιδιότητες και πιθανές χρήσεις Χρησιμοποιείται, σε συνδυασμό με άλλα είδη, στην παρασκευή σαλατών (περιέχει λινολενικό οξύ και λεκιθίνη). Είναι κατάλληλο για βόσκηση. Επιπλέον, έχει φαρμακευτικές (τονωτικές, στομαχικές, διουρητικές, αντισκορβουτικές, καθαρτικές του αίματος) ιδιότητες. Διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής και τονώνει τις λειτουργίες του ήπατος. Προσέτι, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Κυρίως το αφέψημα των ριζών του δρα κατά της δυσκοιλιότητας, της ακμής, της ψωρίασης και των εκζεμάτων. Ομοιότητες με άλλα είδη Το αγριοράδικο διακρίνεται δύσκολα από τα είδη Crepis zacintha (πικραλίδα ραβδωτή), Helminthotheca echioides (χοιροβότανο) και Sonchus spp (ζωχοί). Μορφολογικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στη διάκριση από άλλα είδη Στο στάδιο του ρόδακα, το αγριοράδικο διακρίνεται από τα οξύλικτα και μεγάλα δόντια που έχει στην περιφέρεια του φύλλου, τα οποία έχουν κλίση προς το μίσχο (σαν αγκίστρι). Στο στάδιο της ανθοφορίας, το αγριοράδικο έχει ένα κεφάλιο ανά ανθικό στέλεχος και μη διακλαδισμένο στέλεχος, ενώ τα C. zacintha και H. echioides έχουν πολλά κεφάλια, διότι έχουν διακλαδισμένο ανθικό στέλεχος. Επιπλέον, τα Sonchum, σε αντίθεση με το αγριοράδικο, δημιουργούν μεγάλου μήκους βλαστό που έχει φύλλα.

18 60 Χειμερινά δικοτυλήδονα (πλατύφυλλα) ζιζάνια Άγριο σινάπι Επιστημονικό όνομα Sinapis arvensis L. Οικογένεια Brassicaceae Συνώνυμα Brassica arvensis (L.) Rabenh., Brassica kaber (DC.) L.C. Wheeler Αγγλικό όνομα Wild mustard, Charlock, Charlock mustard, Corn mustard, Cornmustard, Field mustard, Field, Kale, Crunch-weed, Mustard, Kedlock Τοπωνυμίες Λαψάνα, Βρούβα Κωδικός SINAR Καταγωγή Απαντάται ως ιθαγενές είδος στη Μεσόγειο. Βιολογικός κύκλος Το άγριο σινάπι είναι ετήσιο, χειμερινό φυτό. Αναπαράγεται με σπόρους και φυτρώνει από το φθινόπωρο μέχρι το τέλος της άνοιξης. Οι σπόροι του διασπείρονται με τα πτηνά και με ενεργή αυτοδιασπορά. Βοτανική περιγραφή Είναι δικοτυλήδονο φυτό με όρθια έκφυση και το ύψος του φθάνει μέχρι τα 100 cm. Σπορόφυτο Το νεαρό φυτό έχει πράσινες, καρδιόσχημες (η εγκοπή από την πλευρά την αντίθετη του μίσχου) και έμμισχες κοτυληδόνες, οι οποίες δεν έχουν τρίχες και δεν κοκκινίζουν στην κάτω επιφάνεια. Η υποκοτύλη είναι πράσινη και δεν έχει τρίχες. Βλαστός και φύλλα Ο βλαστός είναι πράσινος, κυλινδρικός (με ραβδώσεις) και με όρθια έκφυση. Έχει τρίχες στην επιφάνειά του και το ύψος του κυμαίνεται από 30 έως 100 cm. Τα φύλλα είναι πράσινα, ωοειδή, οδοντωτά και λοβωτά. Έχουν ευδιάκριτα νεύρα, τραχιά υφή και τρίχες σε όλη την επιφάνεια. Τα κατώτερα φύλλα είναι έμμισχα, λοβωτά, σε διάταξη ρόδακα, ενώ τα ανώτερα φύλλα είναι άμισχα, αδιαίρετα και εναλλασσόμενα. Ταξιανθία, άνθος και καρπός Τα άνθη είναι κίτρινα σε βοτρυοειδείς ταξιανθίες. Αποτελούνται από 4 πέταλα, 4 σέπαλα, 6 στήμονες (4 με μακρύ νήμα και 2 με κοντό) και ωοθήκη με 1 απλό καρπόφυλλο. Ο ποδίσκος είναι κοντός (3-5 mm) και δεν έχει τρίχες. Ανθοφορεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Ο καρπός είναι κέρας με αρκετούς σπόρους, καθώς επίσης και ράμφος με σπόρο. Έχει μήκος 3-4 cm, 3-7

19 Άγριο σινάπι 61 νεύρα και συνήθως δεν έχει τρίχες. Ο σπόρος είναι καστανός και σφαιρικός (1-1,3 mm). Παράγει από έως σπόρους ανά φυτό. Ρίζα Διαθέτει πασσαλώδη ρίζα με πολλές διακλαδώσεις. Προσλαμβάνει πολύ αποτελεσματικά το εδαφικό άζωτο, εξαιτίας του εκτεταμένου ριζικού συστήματος. Οικολογικές απαιτήσεις Το άγριο σινάπι προτιμά τα καλώς αεριζόμενα, υγρά, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, ασβέστιο και οργανική ουσία εδάφη. Αποτελεί φυτό δείκτη των οργανικών εδαφών, αλλά και των μη όξινων εδαφών. Επιδράσεις σε οικοσυστήματα Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ζιζάνια των χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών. Επιπλέον, απαντάται σε λειμώνες και στα περιθώρια των οδών. Είναι ξενιστής επιβλαβών εντόμων και παθογόνων μικροοργανισμών. Ιδιότητες και πιθανές χρήσεις Είναι αλληλοπαθητικό φυτό, διότι περιέχει glucosinolates (κυρίως 4-hydroxybenzyl isothiocyanate). Οι σπόροι του είναι τοξικοί για τα ζώα (εκτός των πτηνών). Εντούτοις, τα άνθη του αποτελούν πηγή νέκταρος και γύρης για τις μέλισσες. Ομοιότητες με άλλα είδη Το άγριο σινάπι παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με τα είδη Brassica napus, Sinapis alba (σινάπι), Raphanus raphanistrum (ραφανίδα) και Rapistrum rugosum (ραπίστρο). Μορφολογικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στη διάκριση από άλλα είδη Το B. napus έχει μεγαλύτερες κοτυληδόνες από ό,τι το άγριο σινάπι και δεν έχει τρίχες στο βλαστό και τα φύλλα. Το R. raphanistrum έχει περισσότερο διαιρεμένα τα κατώτερα φύλλα, από ό,τι το άγριο σινάπι και έχει σκουρόχρωμα νεύρα στα πέταλα, τα οποία είναι λευκά έως υποκίτρινα. Το άγριο σινάπι έχει σπόρο στο ράμφος του καρπού, ενώ τα υπόλοιπα είδη δεν έχουν. Μάλιστα, το R. rugosum έχει μόνο ένα σπόρο στον καρπό, ο οποίος είναι κεράτιο. Προσέτι, το S. alba έχει τρίχες στο ράμφος του καρπού, ενώ το άγριο σινάπι δεν έχει. Η περιπλοκάδα έχει καρδιόσχημες κοτυληδόνες, οι οποίες έχουν έντονα εμφανή τα νεύρα και βαθύτερη εγκοπή.

20 62 Χειμερινά δικοτυλήδονα (πλατύφυλλα) ζιζάνια Άδωνις Επιστημονικό όνομα Adonis aestivalis L. Οικογένεια Ranunculaceae Αγγλικό όνομα Summer pheasant s eye, Summer adonis Τοπωνυμίες Αγριοπαπαρούνα Κωδικός ADOAE Καταγωγή Είναι ιθαγενές είδος της Ευρώπης. Βιολογικός κύκλος Ο άδωνις είναι ετήσιο, χειμερινό φυτό. Αναπαράγεται με σπόρους και φυτρώνει στο τέλος του χειμώνα. Διαθέτει μικρή ικανότητα διασποράς. Βοτανική περιγραφή Είναι δικοτυλήδονο φυτό, όρθιας έκφυσης και ύψους μέχρι 40 cm. Σπορόφυτο Οι κοτυληδόνες είναι επιμήκεις, λογχοειδείς (έως 17 mm), έμμισχες, κυρτές, χωρίς τρίχες, πράσινου χρώματος και δεν κοκκινίζουν στην κάτω επιφάνεια. Η υποκοτύλη είναι πράσινου χρώματος, χωρίς τρίχες. Βλαστός και φύλλα Ο βλαστός έχει όρθια έκπτυξη, σχήμα πολυπλευρικό, χρώμα πράσινο, με ελάχιστες τρίχες στην βάση του και ύψος cm. Τα φύλλα αρχικά είναι τριμερή, ενώ αργότερα γίνονται πενταμερή, δις-πτεροσχιδή και έχουν μακρύ μίσχο. Στην τελική μορφή τους τα φύλλα είναι πολυσχιδή, λοβοτά, με φυλλίδια επιμήκη, πράσινου χρώματος, με λεία υφή, χωρίς τρίχες στην επιφάνεια. Φύλλα έμμισχα και αντίθετα. Ταξιανθία, άνθος και καρπός Τα άνθη βρίσκονται σε κυλινδρικό, σταχυώδες συγκάρπιο, κόκκινου ή σπανιότερα κίτρινου χρώματος. Το άνθος (1,5-3,5 cm) αποτελείται από χαλαρή στεφάνη (καστανά έως μπεζ σέπαλα δίχως τρίχες, 6-8 κόκκινα πέταλα) και περίπου 30 στήμονες. Ο ποδίσκος είναι μακρύς. Ο καρπός

21 Άδωνις 63 είναι πολύ πυκνό αχαίνιο. Τα καρπίδια έχουν πράσινα ράμφη (3-6 mm) με κλίση προς τα πλάγια. Ανθοφορεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Οι σπόροι του άδωνη είναι ανοιχτόχρωμοι, πολυπλευρικοί και οξύληκτοι. Ρίζα Έχει πασσαλώδη ρίζα. Οικολογικές απαιτήσεις Προτιμά εδάφη υγρά, βαθειά και ασβεστούχα. Αποτελεί φυτό δείκτη ασβεστούχων εδαφών. Απαντάται σε θερμές περιοχές. Επιδράσεις σε οικοσυστήματα Αποτελεί ζιζάνιο των χειμερινών σιτηρών. Ιδιότητες και πιθανές χρήσεις Περιέχει αδωνηδίνη, strophanthidin και cardiac glycosides, ουσίες τοξικές για τα ζώα, κυρίως για τα άλογα. Ομοιότητες με άλλα είδη Διακρίνεται δύσκολα από το είδος Adonis annua, αλλά και από τα είδη Matricaria chamomilla (χαμομήλι), Anthemis arvensis (ανθεμίδα) και Papaver hybridus (τραχιά παπαρούνα). Μορφολογικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στη διάκριση από άλλα είδη Τα αχαίνια του άδωνη έχουν μεγαλύτερου μήκους ράμφη, τα οποία έχουν κλίση προς τα πλάγια. Ο άδωνις έχει μεγαλύτερες κοτυληδόνες από το M. chamomilla, το οποίο έχει βελονοειδή τμήματα φύλλων. Το είδος A. arvensis έχει στρογγυλές κοτυληδόνες και απλά πτεροσχιδή φύλλα, ενώ τα φύλλα του άδωνη είναι διπλά πτεροσχιδή και οι κοτυληδόνες λογχοειδείς. Η τραχιά παπαρούνα έχει τρίχες στα φύλλα και άνθη με 4 πέταλα, ενώ ο άδωνις δεν έχει τρίχες και έχει 6-8 πέταλα στα άνθη.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 1. Μπιφόρα (Bifora radians, Apiaceae)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 1. Μπιφόρα (Bifora radians, Apiaceae) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 1 Μπιφόρα (Bifora radians, Apiaceae) Η µπιφόρα είναι ετήσιο, χειµερινό, δικοτυλήδονο φυτό µε όρθιας έκφυση και φθάνει µέχρι το ύψος των 40 cm. Αναπαράγεται µε σπόρους και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8. Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8. Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8 Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae) Το χαµοµήλι είναι ετήσιο, χειµερινό, δικοτυλήδονο φυτό µε όρθια έκφυση και φθάνει µέχρι το ύψος των 60 cm. Αναπαράγεται µε σπόρους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ Ζ Ι Ν 30 Ζιζάνια - αναγνώριση & αντιμετώπιση Βλήτο άσπρο Amaranthus albus L. Amaranthaceae AMAAL Tumble pigweed Το άσπρο βλήτο είναι ετήσιο, εαρινό, δικοτυλήδονο φυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ. ωδεκάνθι (Lamium amplexicaule, Lamiaceae)

ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ. ωδεκάνθι (Lamium amplexicaule, Lamiaceae) 14 ωδεκάνθι (Lamium amplexicaule, Lamiaceae) Το δωδεκάνθι είναι ετήσιο, χειµερινό, δικοτυλήδονο φυτό µε όρθια έκφυση και φθάνει µέχρι το ύψος των 30 cm. Αναπαράγεται µε σπόρους και φυτρώνει από το φθινόπωρο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 23. Κοινή πόα (Poa annua, Poaceae)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 23. Κοινή πόα (Poa annua, Poaceae) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 23 Κοινή πόα (Poa annua, Poaceae) Η κοινή πόα είναι ετήσιο, φθινοπωρινό ή εαρινό, µονοκοτυλήδονο φυτό µε όρθια έκφυση και µε µήκος καλαµιού µέχρι 30 cm. Αναπαράγεται µε

Διαβάστε περισσότερα

Coronilla scorpioides Lathyrus cicera Lotus corniculatus Medicago minima Melilotus indicus Onobrychis aequindentata Securigera cretica Trifolium

Coronilla scorpioides Lathyrus cicera Lotus corniculatus Medicago minima Melilotus indicus Onobrychis aequindentata Securigera cretica Trifolium Coronilla scorpioides Lathyrus cicera Lotus corniculatus Medicago minima Melilotus indicus Onobrychis aequindentata Securigera cretica Trifolium angustifolium Trifolium campestre Trifolium repens Vicia

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου - Ελασσόνας

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου - Ελασσόνας ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ - ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Νοέμβριος 2014 Δρ Θεόδωρος Β. Κουτσός Αναγνώριση φυτών. Στοιχεία της Ελληνικής Χλωρίδας Η Ελλάδα διακρίνεται από μεγάλη ποικιλία κλιματικών τύπων,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 8 ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑΣ

Εργαστήριο 8 ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΑΥΡΑΝΘΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Εργαστήριο 8 ΣΤΑΥΡΑΝΘΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ 1. ΛΑΧΑΝΟ 2. ΛΑΧΑΝΟ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 3. ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ 4. ΜΠΡΟΚΟΛΟ 5. ΡΑΠΑΝΙ 6. ΓΟΓΓΥΛΙ 7. ΡΕΒΑ 8. ΡΟΚΑ 9. ΑΓΡΙΑ ΡΟΚΑ ΛΑΧΑΝΟ Βοτανική ταξινόμηση: Brassica oleracea

Διαβάστε περισσότερα

5. MΠIZΕΛΙ 5.1. Γενικά

5. MΠIZΕΛΙ 5.1. Γενικά 5. MΠIZΕΛΙ 5.1. Γενικά Με το όνομα μπιζέλι είναι γνωστά διάφορα είδη, τα οποία ανήκουν στο γένος Pisum. Ως κέντρα καταγωγής τους θεωρούνται το Αφγανιστάν και η περιοχή της Αιθιοπίας. Αργότερα μεταφέρθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία αναγνώρισης φυτών της χλωρίδας του Ολύμπου

Στοιχεία αναγνώρισης φυτών της χλωρίδας του Ολύμπου ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ 24 & 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 Δρ. Κουτσός Θεόδωρος Στοιχεία αναγνώρισης φυτών της χλωρίδας του Ολύμπου Ο Όλυμπος είναι το μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδος και Βαλκανίων, σχεδόν κυκλικού

Διαβάστε περισσότερα

Οικογένεια: SALICACEAE

Οικογένεια: SALICACEAE Οικογένεια: SALICACEAE Αριθμός γενών: 57 (4), (Στην Ελλάδα 2). Αριθμός ειδών: περίπου 650.( 350). Γεωγραφική εξάπλωση: Η οικογένεια είναι κοινή σε ολόκληρο τη Β Εύκρατη ζώνη, ενώ λίγα είδη εμφανίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Οικογένεια APIACEAE ή UMBELLIFERAE: Σκιαδανθή.

Οικογένεια APIACEAE ή UMBELLIFERAE: Σκιαδανθή. Τάξη Apiales Οικογένεια APIACEAE ή UMBELLIFERAE: Σκιαδανθή. Αριθμός γενών: περίπου 300 (στην Ευρώπη 111, στην Ελλάδα 70). Αριθμός ειδών: από 2500 έως 3000 (ανάλογα με την συστηματική άποψη, περίπου 210

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9: ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗ

Κεφάλαιο 9: ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗ Κεφάλαιο 9: ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗ Σύνοψη, προαπαιτούµενη γνώση για την ελαιοκράµβη Η ελαιοκράµβη ανήκει στα φυτά µεγάλης καλλιέργειας που παράγουν ελαιούχους σπόρους και κατατάσσεται στις αποκλειστικώς ελαιοδοτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΖΙΖΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΚΟΥ ΓΙΑ ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ: ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΖΙΖΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΚΟΥ ΓΙΑ ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ: ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΖΙΖΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΚΟΥ ΓΙΑ ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ: ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΒΗΣ: ρ ΓΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

Η καλλιέργεια του μαρουλιού

Η καλλιέργεια του μαρουλιού Η καλλιέργεια του μαρουλιού Βοτανικό όνομα: Lactuca sativa L. Οικογένεια: Asteraceae Αριθμός χρωματοσωμάτων: 2n = 18 Καταγωγή φυτού Πρόγονος του καλλιεργούμενου μαρουλιού είναι το αγριομάρουλο (Lactuca

Διαβάστε περισσότερα

ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών

ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών τετράνυχοι Tetranychus urticae (κοινός τετράνυχος) Panonychys citri (κόκκινος τετράνυχος) οικ.: Tetranychidae κοινός τετράνυχος μορφολογία ακμαίο σχήμα ωοειδές μέγεθος 0,5

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΙ ΙΟ ΑΚΤΙΝΙ ΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Καταγωγή: Κίνα. Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Actinidiaceae Actinidia chinensis var. hispida τύπου hispida L.

ΑΚΤΙΝΙ ΙΟ ΑΚΤΙΝΙ ΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Καταγωγή: Κίνα. Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Actinidiaceae Actinidia chinensis var. hispida τύπου hispida L. Καταγωγή: Κίνα ΑΚΤΙΝΙ ΙΟ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Actinidiaceae Actinidia chinensis var. hispida τύπου hispida L. Καρπός πλούσιος σε βιταµίνη C ΒοτανικοίΧαρακτήρες ίοικο Φυλλοβόλο, αναρριχώµενο, πολυετές

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη Asterales. Οικογένεια: ASTERACEAE (COMPOSITAE) Αριθμός γενών: περίπου 1500 (1.528). Αριθμός ειδών: περίπου (22.750).

Τάξη Asterales. Οικογένεια: ASTERACEAE (COMPOSITAE) Αριθμός γενών: περίπου 1500 (1.528). Αριθμός ειδών: περίπου (22.750). Τάξη Asterales Οικογένεια: ASTERACEAE (COMPOSITAE) Αριθμός γενών: περίπου 1500 (1.528). Αριθμός ειδών: περίπου 23.000 (22.750). Γεωγραφική εξάπλωση: H οικογένεια έχει παγκόσμια εξάπλωση, ενώ απουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Γιγαρτόκαρπα Μηλιά (Malus pumilla)

Γιγαρτόκαρπα Μηλιά (Malus pumilla) Σκοπός της άσκησης Τρόπος καρποφορίας οπωροφόρων δένδρων κύρια καρποφόρα όργανα των οπωροφόρων δέντρων σε ποια ηλικίας βλαστούς βρίσκονται τα καρποφόρα όργανα µακροσκοπική διάκριση βλαστοφόρων από ανθοφόρους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ Άσκηση 1 η Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρποφόρων δένδρων-διάκριση αειθαλών Εισαγωγή Τα καρποφόρα δέδρα διακρίνονται σε δύο μεγάλες ομάδες, στα αειθαλή και τα φυλλοβόλα. Τα αειθαλή

Διαβάστε περισσότερα

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Η φραουλιά Η φράουλα ένα φυτό της άνοιξης. Είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014-15 Α. Λιόπα-Τσακαλίδη Γ. Ζερβουδάκης ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Αναπαραγωγή (reproduction) ζιζανίων Εγγενής αναπαραγωγή (sexual

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝΤΡΑ. Το πλάτος τους είναι από εκ. με 5-7 λοβούς και κόλπους που φτάνουν μέχρι τη μέση του φύλλου.

ΔΕΝΤΡΑ. Το πλάτος τους είναι από εκ. με 5-7 λοβούς και κόλπους που φτάνουν μέχρι τη μέση του φύλλου. ΠΛΑΤΑΝΟΣ (Platanus orientalis L.) ΔΕΝΤΡΑ Πηγή: www.artainfo.gr Το πλάτος τους είναι από 10-20 εκ. με 5-7 λοβούς και κόλπους που φτάνουν μέχρι τη μέση του φύλλου. Από τον Μάρτιο-Μάιο. Το ύψος κυμαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Ασθένειες της Κερασιάς

Ασθένειες της Κερασιάς Ασθένειες της Κερασιάς ΚΟΡΥΝΕΟ Stigmina carpophila ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΝΕΟΥ Συνθήκες αναπτύξεως: Ο υγρός και βροχερός καιρός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη της ασθένειας. Οι μολύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11: ΡΕΤΣΙΝΟΛΑΔΙΑ

Κεφάλαιο 11: ΡΕΤΣΙΝΟΛΑΔΙΑ Κεφάλαιο 11: ΡΕΤΣΙΝΟΛΑΔΙΑ Σύνοψη, προαπαιτούµενη γνώση για τη ρετσινολαδιά Η ρετσινολαδιά ανήκει στις ελαιούχες και ενεργειακές καλλιέργειες. Τα βοτανικά χαρακτηριστικά του φυτού και ο βιολογικός του κύκλος

Διαβάστε περισσότερα

Οικογένεια: PLATANACEAE

Οικογένεια: PLATANACEAE Οικογένεια: PLATANACEAE Αριθμός γενών: περίπου 1, (Στην Ελλάδα 1). Αριθμός ειδών: περίπου 7, (Στην Ευρώπη 2). Γεωγραφική εξάπλωση: Ο μεγαλύτερος αριθμός των αντιπροσώπων της οικογένειας (8 από τους 10)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ... Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΤΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ... Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια ΤΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ... Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Φόρτα είναι η γενική ονομασία για τα πράσινα φυλλώδη φυτά. Ο όρος "χόρτα" χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική για να περιγράψει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΖΙΖΑΝΙΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014-15 Α. Λιόπα-Τσακαλίδη Γ. Ζερβουδάκης ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Συστηματική βοτανική των Λαχανικών Ταξινόμηση με βάση την διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και περιγραφή πέντε νέων ποικιλιών βυσσινιάς

Αξιολόγηση και περιγραφή πέντε νέων ποικιλιών βυσσινιάς Αξιολόγηση και περιγραφή πέντε νέων ποικιλιών βυσσινιάς Ιωάννης Α. Χατζηχαρίσης και Κωνσταντίνος Α. Καζαντζής ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας Παρουσιάζονται 5 ποικιλίες βυσσινιάς, οι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10: ΣΟΥΣΑΜΙ

Κεφάλαιο 10: ΣΟΥΣΑΜΙ Κεφάλαιο 10: ΣΟΥΣΑΜΙ Σύνοψη, προαπαιτούµενη γνώση για το σουσάµι Το σουσάµι ανήκει στα φυτά µεγάλης καλλιέργειας που παράγουν ελαιούχους σπόρους και κατατάσσεται στις αποκλειστικώς ελαιοδοτικές καλλιέργειες.

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργούμενες ποικιλίες βάμβακος στην περιοχή Κουφαλίων Ν. Θεσσαλονίκης, ποιοτικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά

Καλλιεργούμενες ποικιλίες βάμβακος στην περιοχή Κουφαλίων Ν. Θεσσαλονίκης, ποιοτικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά Καλλιεργούμενες ποικιλίες βάμβακος στην περιοχή Κουφαλίων Ν. Θεσσαλονίκης, ποιοτικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά Σπουδάστρια: ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ ΖΑΦΕΙΡΩ Υπεύθυνος: ΠΑΛΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Η καλλιέργεια του απαντάται

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο. το εξειδικευμένο κύριο φωτοσυνθετικό όργανο

Φύλλο. το εξειδικευμένο κύριο φωτοσυνθετικό όργανο Φύλλο το εξειδικευμένο κύριο φωτοσυνθετικό όργανο Το φύλλο Δομή Λειτουργία ελασματοειδείς κατασκευές, των οποίων η διάταξη και οποθέτηση στο χώρο Αποδοτικότερη αξιοποίηση φωτεινής ακτινοβολίας και CO 2

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο. το εξειδικευμένο κύριο φωτοσυνθετικό όργανο

Φύλλο. το εξειδικευμένο κύριο φωτοσυνθετικό όργανο Φύλλο το εξειδικευμένο κύριο φωτοσυνθετικό όργανο Το φύλλο Δομή Λειτουργία ελασματοειδείς κατασκευές, των οποίων η διάταξη και οποθέτηση στο χώρο Αποδοτικότερη αξιοποίηση φωτεινής ακτινοβολίας και CO 2

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΙΖΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΙΚΑ - ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, Βιολόγος, Υποψήφια διδάκτωρ. Πανεπιστηµίου Αθηνών

ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΙΚΑ - ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, Βιολόγος, Υποψήφια διδάκτωρ. Πανεπιστηµίου Αθηνών Μορφολογικά γνωρίσµατα χρησιµοποιούµενα στην ταξινόµηση των φυτών. Ταξινοµική αξία των διαφόρων µορφολογικών χαρακτήρων: ρίζα, βλαστός, φύλλα, άνθος, ταξιανθίες, καρποί. ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΙΚΑ - ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, Βιολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: ΕΑΡΙΝΑ ΖΙΖΑΝΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: ΕΑΡΙΝΑ ΖΙΖΑΝΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14: ΕΑΡΙΝΑ ΖΙΖΑΝΙΑ Σύνοψη, προαπαιτούµενη γνώση για τα εαρινά ζιζάνια Τα εαρινά ζιζάνια αναπτύσσονται ταχύτατα στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, αποτελούν σηµαντικό πρόβληµα σε αυτές και η έγκαιρη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΣΣΙΝΙΑ ΒΥΣΣΙΝΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρού µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία

ΒΥΣΣΙΝΙΑ ΒΥΣΣΙΝΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρού µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία Καταγωγή: Κασπία ΒΥΣΣΙΝΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus cerasus P2 Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρού µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη Φύλλα Απλά, κατ εναλλαγή, ελλειψοειδή και διπλά διπλά

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες»

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες» ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής «Κρανιά: Μία νέα καλλιέργεια µε πολύτιµες ιδιότητες» Λαµία, 16Μαϊου 2012 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ. Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ. Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών Καταγωγή του φυτού Η πιπεριά κατάγεται από την κεντρική Αμερική. Αρχικά η πιπεριά χρησιμοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μίτωση... 41 Μείωση... 44 ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΥΤΟΚΙΝΗΣΗ)... 48

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μίτωση... 41 Μείωση... 44 ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΥΤΟΚΙΝΗΣΗ)... 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ... 17 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ... 19 ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ... 22 Μικροσωληνίσκοι... 23 Μικρονηµάτια ακτίνης... 28 ΠΥΡΗΝΑΣ... 31 Πυρηνικός φάκελλος... 33 Πυρηνόπλασµα... 35 Χρωµατίνη...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΠΟΦΟΡIΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ

ΚΑΡΠΟΦΟΡIΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ 1 ΚΑΡΠΟΦΟΡIΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ Στάδια καρποφορίας, σχηματισμός ανθικών καταβολών & καρποφόρα όργανα Αθανάσιος Μολασιώτης Επίκουρος καθηγητής Εργαστήριο Δενδροκομίας ΑΠΘ (Τηλ.: 2310 991693; E-mail:amolasio@agro.auth.gr)

Διαβάστε περισσότερα

Οικογένεια LAMIACEAE (ή LABIATAE): Χειλανθή

Οικογένεια LAMIACEAE (ή LABIATAE): Χειλανθή Τάξη Lamiales Οικογένεια LAMIACEAE (ή LABIATAE): Χειλανθή Αριθμός γενών: περίπου 251 (στην Ευρώπη 41, στην Μεσογειακή περιοχή 45, στην Ελλάδα 34) Αριθμός ειδών: περίπου 6700 ( στην Ευρώπη 452, στην Ελλάδα.197).

Διαβάστε περισσότερα

Η Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ αβεε σας ενημερώνει. Έντομα εδάφους καλαμποκιού

Η Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ αβεε σας ενημερώνει. Έντομα εδάφους καλαμποκιού Η Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ αβεε σας ενημερώνει Έντομα εδάφους καλαμποκιού t ΓΝΩΡΙΖΩ t t t Αγρότιδες η Καραφατμέ η Κοφτοσκούληκα (Agotis spp) Τα τέλεια έντομα είναι νυκτόβια λεπιδόπτερα που ανήκουν σε διάφορα είδη

Διαβάστε περισσότερα

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 3. Περονόσποροι

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 3. Περονόσποροι ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 3. κλάση: Oomycetes θαλλός: κοινοκύτταρο μυκήλιο με πλούσια διακλάδωση κυτταρικά τοιχώματα με κυτταρίνη αντί για χιτίνη σαπρόφυτα παράσιτα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση:

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: ΚΑΣΤΑΝΙΑ Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: Οικ.: Faqgaceae Castanea mollissima (κινέζικη Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. crenata (Ιαπωνική Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. sativa (Ευρωπαϊκή Καστανιά)

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΑΠΑΝΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΑΠΑΝΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΡΑΠΑΝΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΙΖΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ Α ΣΙΤΗΡΑ (Χειμερινά, Εαρινά)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ Α ΣΙΤΗΡΑ (Χειμερινά, Εαρινά) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΣΙΤΗΡΑ (Χειμερινά, Εαρινά) 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 23 1.1. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ... 23 1.1.1. Γενικά - Εξάπλωση... 23 1.1.2. Πλεονεκτήματα των σιτηρών... 25 1.2. ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγική Ανθοκομία. Ορτανσία. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγική Ανθοκομία. Ορτανσία. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου TEI Πελοποννήσου Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία Θέμα Παραγωγική Ανθοκομία Ποικιλίες Καλλιέργεια Απαιτήσεις Ορτανσία Προβλήματα Ασθένειες Εχθροί Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΡΑΜΒΟΕΙΔΩΝ - ΣΤΑΥΡΑΝΘΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΚΑ ΦΥΤΑ

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΚΑ ΦΥΤΑ Βόσκηση είναι η αποκοπή τμημάτων ή ολόκληρων φυτών από τα ζώα, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών τους σε τροφή. Με τον όρο ένταση νοείται ο βαθμός ή η ποσότητα της

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση λαχανικών

Αναγνώριση λαχανικών Αναγνώριση λαχανικών Βοτανική ταξινόμηση των λαχανικών Φυτικό βασίλειο Αγγειόσπέρμα Δικότυλα Μονοκότυλα Κλάση Δικότυλα Οικογένεια Solanaceae (Σολανώδη) Τομάτα (Solanum lycopersicum L.) Πιπεριά (Capsicum

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγική Ανθοκομία. Γυψοφίλη. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγική Ανθοκομία. Γυψοφίλη. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου TEI Πελοποννήσου Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία Θέμα Παραγωγική Ανθοκομία Ποικιλίες Καλλιέργεια Απαιτήσεις Γυψοφίλη Προβλήματα Ασθένειες Εχθροί Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

Φθινοπωρινά ζιζάνια 7 ΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ. Φθινοπωρινά είδη ζιζανίων

Φθινοπωρινά ζιζάνια 7 ΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ. Φθινοπωρινά είδη ζιζανίων Φθινοπωρινά ζιζάνια 7 ΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ Φθινοπωρινά είδη ζιζανίων Θεωρητικό µέρος άσκησης Τα µορφολογικά χαρακτηριστικά που χρησιµοποιούνται για τον προσδιορισµό των µονοκοτυλήδονων και ειδικότερα των αγρωστωδών

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική Γεωργία. Χλωρά Λίπανση Φυτά. Θεωρία Βιολογική Γεωργία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου 12 / 10 / 2015

Βιολογική Γεωργία. Χλωρά Λίπανση Φυτά. Θεωρία Βιολογική Γεωργία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου 12 / 10 / 2015 Βιολογική Γεωργία Χλωρά Λίπανση Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. 12 / 10 / 2015 ** Σημειώσεις από το Βιβλίο του Ιωάννη Πολυμεράκη Χλωρή λίπανση Η καλλιέργεια οποιουδήποτε φυτικού είδους

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΑΔΙΚΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΑΔΙΚΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΡΑΔΙΚΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΦΥΛΛΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Γενική περιγραφή: Ετήσιο C3 ύψους ως 100 εκ. Φύλλα επίπεδα, σχετικά πλατειά. Η ταξιανθία είναι χαλαρή φόβη.

Γενική περιγραφή: Ετήσιο C3 ύψους ως 100 εκ. Φύλλα επίπεδα, σχετικά πλατειά. Η ταξιανθία είναι χαλαρή φόβη. Γενική περιγραφή: Ετήσιο C3 ύψους ως 100 εκ. Φύλλα επίπεδα, σχετικά πλατειά. Η ταξιανθία είναι χαλαρή φόβη. Σταχύδια 2-2,5εκ. Που φέρουν 2-3 ανθύλλια. Χιτώνας τριχωτός στο κάτω μισό του με κορυφή βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του ΧΩΡΟΥ και του ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του ΧΩΡΟΥ και του ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Παρ/μα Δράμας Τμήμα: Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Εργαστήριο Μορφολογίας και Φυσιολογίας Φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του ΧΩΡΟΥ και του ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Μέρος της βιβλιοθήκης Άποψη του

Διαβάστε περισσότερα

Πολυετή ποώδη. Εισαγωγή. Βεγόνια (Begonia x tuberhybrida) mollis) Άκανθα (Acanthus. Δελφίνιο (Delphinium hybrid) Λευκόφυλλο (Centaurea.

Πολυετή ποώδη. Εισαγωγή. Βεγόνια (Begonia x tuberhybrida) mollis) Άκανθα (Acanthus. Δελφίνιο (Delphinium hybrid) Λευκόφυλλο (Centaurea. Εισαγωγή Πολυετή ποώδη Εργαστήριο Ανθοκομίας-Κηποτεχνίας Καλλωπιστικά Φυτά Εξωτερικών Χώρων Δρ Αναστάσιος Δάρρας Μικρά θαμνώδη φυτά Τρυφεροί ποώδεις βλαστοί Κατακόρυφη ανάπτυξη Μικρό ύψος Πολλαπλασιάζονται:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: ΚΕΧΡΙ Σύνοψη, προαπαιτούµενη γνώση για το κεχρί 4.1 Ταξινόµηση

Κεφάλαιο 4: ΚΕΧΡΙ Σύνοψη, προαπαιτούµενη γνώση για το κεχρί 4.1 Ταξινόµηση Κεφάλαιο 4: ΚΕΧΡΙ Σύνοψη, προαπαιτούµενη γνώση για το κεχρί Το κεχρί ανήκει στα σιτηρά των θερµών κλιµάτων. Τα βοτανικά χαρακτηριστικά του φυτού και ο βιολογικός του κύκλος σχετίζονται άµεσα µε την προσαρµοστικότητά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2013-2014 Μελετώντας την ανάπτυξη διαφορετικών φυτών καθώς και την αντοχή τους χωρίς νερό Ποια φυτά θα μελετήσουμε; Στο πείραμα αυτό θα μελετήσουμε: Τις φακές Το καλαμπόκι Τη φασολιά

Διαβάστε περισσότερα

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών κλάση: Deuteromycetes θαλλός: πολυκύτταρο μυκήλιο σαπρόφυτα παράσιτα αναπαραγωγή: κυρίως αγενώς (ατελής μορφή) τέλεια μορφή: Ασκομύκητες (κυρίως), Βασιδιομύκητες τάξη: Moniliales

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ. Δημήτρης Σάββας ΓεωπονικόΠανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ. Δημήτρης Σάββας ΓεωπονικόΠανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ Δημήτρης Σάββας ΓεωπονικόΠανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών Καταγωγή του φυτού Η πιπεριά κατάγεται από την κεντρική Αμερική. Αρχικά η πιπεριά χρησιμοποιήθηκε για

Διαβάστε περισσότερα

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών κλάση: Oomycetes θαλλός: κοινοκύτταρο μυκήλιο με πλούσια διακλάδωση κυτταρικά τοιχώματα με κυτταρίνη αντί για χιτίνη σαπρόφυτα παράσιτα περιβάλλον: υψηλή υγρασία αγενής αναπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) Άθροισμα Σπερματόφυτα. Φύλλα Άνθη - Καρποί. Δρ.

Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) Άθροισμα Σπερματόφυτα. Φύλλα Άνθη - Καρποί. Δρ. Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) 2018-2019 Άθροισμα Σπερματόφυτα Φύλλα Άνθη - Καρποί Δρ. Γεωργία Τοουλάκου Φύλλα Φυλλοβόλα φυτά Ρίχνουν τα φύλλα στο τέλος της βλαστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μεγάλου µεγέθους, βλάστηση ορθόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία

ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μεγάλου µεγέθους, βλάστηση ορθόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία Καταγωγή: Κασπία ΚΕΡΑΣΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus avium Prunus mahaleb(µαχαλέπιος κερασιά) Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μεγάλου µεγέθους, βλάστηση ορθόκλαδη Φύλλα Απλά, κατ εναλλαγή,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΡΔΕΥΣΗ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΑ Ξελάκκωμα (λεκάνη βάθους 10 cm) Σκάψιμο (σε βάθος 15-20 cm μετά το κλάδεμα) Σκάλισμα (σε βάθος 5-8 cm μετά την καρπόδεση) ΜΕ ΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ Δίυνα

Διαβάστε περισσότερα

Μερικά από τα άγρια χόρτα

Μερικά από τα άγρια χόρτα Τα χόρτα είναι πραγματικά μία από τις πολυτιμότερες τροφές της Ελληνικής Παραδοσιακής Διατροφής. Τα χόρτα ή λάχανα, όπως ονομάζονται σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΙΑ. Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής

ΣΥΚΙΑ. Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΣΥΚΙΑ Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ Τάξη των Αγγειόσπερμων Δικότυλων φυτών. Οικογένεια Moraceae, γένος Ficus, είδος Carica.

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΚΛΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΑΘΗΝΑ 2012 1 ΚΛΕΙΔΕΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΓΓΕΙΟΣΠΕΡΜΩΝ ΚΛΕΙΔΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8: ΗΛΙΑΝΘΟΣ

Κεφάλαιο 8: ΗΛΙΑΝΘΟΣ Κεφάλαιο 8: ΗΛΙΑΝΘΟΣ Σύνοψη, προαπαιτούµενη γνώση για τον ηλίανθο Ο ηλίανθος ανήκει στα φυτά µεγάλης καλλιέργειας που παράγουν ελαιούχους σπόρους και κατατάσσεται στα αποκλειστικώς ελαιοδοτικά φυτά µε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μίτωση... 39 Μείωση... 42 ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΥΤΟΚΙΝΗΣΗ)... 46

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μίτωση... 39 Μείωση... 42 ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ (ΚΥΤΟΚΙΝΗΣΗ)... 46 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΥΤΤΑΡΟ... 15 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ... 17 ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ... 20 Μικροσωληνίσκοι... 21 Μικρονημάτια ακτίνης... 26 ΠΥΡΗΝΑΣ... 29 Πυρηνικός φάκελλος... 31 Πυρηνόπλασμα... 33 Χρωματίνη...

Διαβάστε περισσότερα

[ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση

[ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση Agroeco [ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση Γενικά Για τη λήψη αντιπροσωπευτικού δείγματος είναι απαραίτητο να τηρούνται τα εξής: Συλλέγουμε πλήρως ανεπτυγμένα φύλλα από κύριους

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογικό περιβάλλον της ελιάς Γεωγραφικό πλάτος

Οικολογικό περιβάλλον της ελιάς Γεωγραφικό πλάτος Οικολογικό περιβάλλον της ελιάς Κλίμα Γεωγραφικό πλάτος μεταξύ 30 ο και 45 ο, τροπικές περιοχές (ισημερινός) αναπτύσσεται αλλά δεν καρποφορεί λόγω έλλειψης ψύχους για διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών ή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12: ΠΑΤΑΤΑ Σύνοψη, προαπαιτούµενη γνώση για την πατάτα 12.1 Ταξινόµηση Χρήσεις

Κεφάλαιο 12: ΠΑΤΑΤΑ Σύνοψη, προαπαιτούµενη γνώση για την πατάτα 12.1 Ταξινόµηση Χρήσεις Κεφάλαιο 12: ΠΑΤΑΤΑ Σύνοψη, προαπαιτούµενη γνώση για την πατάτα Η πατάτα ανήκει στα φυτά µεγάλης καλλιέργειας και αποτελεί σηµαντική καλλιέργεια για τη χώρα µας. Τα βοτανικά χαρακτηριστικά του φυτού και

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΑΣΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΑΣΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΡΑΣΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΟΛΒΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων

Ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων Οι περισσότερες στρατηγικές αντιμετώπισης των ζιζανίων έχουν σαν μέσω τους την χρήση ζιζανιοκτόνων καθώς και την κατεργασία του εδάφους ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες της παραγωγής λόγω των ζιζανίων.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6: ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ

Κεφάλαιο 6: ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ Κεφάλαιο 6: ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ Σύνοψη, προαπαιτούµενη γνώση για τα ζαχαρότευτλα Τα ζαχαρότευτλα ανήκουν στα βιοµηχανικά φυτά. Έχουν µεγάλη οικονοµική σηµασία παγκοσµίως και µαζί µε το ζαχαροκάλαµο αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Εκμετάλλευση ανθοφοριών του χειμώνα

Εκμετάλλευση ανθοφοριών του χειμώνα Εκμετάλλευση ανθοφοριών του χειμώνα Αγράμπελη ή κληματίδα η κιρρώδης (Clematis cirrhosa ) Η κληματίδα η κιρρώδης είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που ανθίζει το Χειμώνα. Αναρριχάται μόνο σε πουρνάρια παρέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ. Η πιο σημαντική κατηγορία φυτών για την ανθρωπότητα

ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ. Η πιο σημαντική κατηγορία φυτών για την ανθρωπότητα ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ Η πιο σημαντική κατηγορία φυτών για την ανθρωπότητα Ταξινόμηση Κατηγορία Ονομα Χαρακτηριστικά Βασίλειο Plantae Οργανισμοί με σταθερό κυτταρικό τοίχωμα, χλωροφύλλη κλπ Άθροισμα Spermatophyta Σπερματόφυτα

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια ανάπτυξης σιτηρών

Στάδια ανάπτυξης σιτηρών Στάδια ανάπτυξης σιτηρών Ξεστάχυασμα Ωρίμανση Επιμ στελέχους Σπορά φύτρ Αδέλφωμα Αγριοβρώμη Φάλαρη Ήρα Σιτάρι Κριθάρι Σίκαλη ΣΠΟΡΟΣ ΣΙΤΗΡΩΝ Ο σπόρος των σιτηρών είναι καρύοψη (καρπός ξηρός, μονόσπερμος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό. Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν.

Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό. Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν. Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν. βλαστορύκτης της ροδακινιάς) σε ροδάκινα και νεκταρίνια για εξαγωγή στη Ρωσία Για φυτοϋγειονομικούς

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) Ζιζανιολογία. Δρ. Γεωργία Τοουλάκου

Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) Ζιζανιολογία. Δρ. Γεωργία Τοουλάκου Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής / Ζιζανιολογίας 2 ο Εξάμηνο (Εαρινό) 2018-2019 Ζιζανιολογία Δρ. Γεωργία Τοουλάκου Ζιζάνιο Με τον όρο ζιζάνιο θεωρείται κάθε ανεπιθύμητο φυτό που αναπτύσσεται σε μια καλλιεργούμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (IΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρό έως µεγάλο µέγεθος. Καταγωγή: Ασία

ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρό έως µεγάλο µέγεθος. Καταγωγή: Ασία Καταγωγή: Ασία ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus amygdalus (Prunus communis, Amygdalus communis). Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρό έως µεγάλο µέγεθος Φύλλα Απλά, κατ εναλλαγή, οδοντωτά,

Διαβάστε περισσότερα

AΠΟΦΑΣΗ Ο ANΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

AΠΟΦΑΣΗ Ο ANΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 06.05.205 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, Αριθ. πρωτ: 2076/36405 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΛΩΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΛΩΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΧΛΩΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΟΛΒΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Δευτερογενείς βλαστοί

Δευτερογενείς βλαστοί Δευτερογενείς βλαστοί Ως τέτοιοι ονομάζονται οι βλαστοί που έχουν περάσει το στάδιο της πρωτογενούς ανάπτυξης και έχει αρχίσει η διαδικασία της κατά πάχος αύξησης με την ενεργοποίηση των πλευρικών δευτερογενών

Διαβάστε περισσότερα

Καρύοψη είναι ο καρπός των μονοκοτυλήδονων ειδών. Χαρακτηρίζεται από τη σύμφυση του

Καρύοψη είναι ο καρπός των μονοκοτυλήδονων ειδών. Χαρακτηρίζεται από τη σύμφυση του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΤΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΞΙΑΝΘΙΕΣ κ ΣΠΟΡΟΙ ΣΙΤΗΡΩΝ 1. Μορφολογία του καρπού των

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφοκάλυψησε αγροοικοσυστήµατα

Εδαφοκάλυψησε αγροοικοσυστήµατα Εδαφοκάλυψησε αγροοικοσυστήµατα ρ. E. Καµπουράκης Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας (.Ε) Τηλ. 281 0 245851, Fax. 281 0 245873, ekab@nagref-her.gr Τι είναι η εδαφοκάλυψη Εδαφοκαλυψη είναι η µέθοδος κάλυψης

Διαβάστε περισσότερα

Λουλούδια- Επικονίαση-Καρποί-Σπόροι

Λουλούδια- Επικονίαση-Καρποί-Σπόροι Λουλούδια- Επικονίαση-Καρποί-Σπόροι 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Χατζηνικολάκη Ελένη Βοτανικό τμήμα Εκπαιδευτικό τμήμα ΜΦΙΚ Η ενότητα «Φύση είναι το σπίτι μας» του βιβλίου της ΜτΠ αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρμογή του BROADWAY 85WG προσφέρει στον παραγωγό: Ευρύ φάσμα δράσης σε αγρωστώδη και πλατύφυλλα ζιζάνια. Εξαιρετική αποτελεσματικότητα

Η εφαρμογή του BROADWAY 85WG προσφέρει στον παραγωγό: Ευρύ φάσμα δράσης σε αγρωστώδη και πλατύφυλλα ζιζάνια. Εξαιρετική αποτελεσματικότητα Το BROADWAY 85WG είναι ένα εκλεκτικό ζιζανιοκτόνο για μεταφυτρωτική εφαρμογή σε μαλακό και σκληρό σιτάρι. Λόγω της αποτελεσματικής του δράσης ταυτόχρονα σε μια σειρά σημαντικών αγρωστωδών και πλατύφυλλων

Διαβάστε περισσότερα

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 5. Rhizoctonia spp. Sclerotium spp. Sclerotinia spp.

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 5. Rhizoctonia spp. Sclerotium spp. Sclerotinia spp. ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 5. Rhizoctonia spp. Sclerotium spp. Sclerotinia spp. Rhizoctonia spp. R. solani τέλεια μορφή Βασιδιομύκητας Thanatephorus cucumeris ασθένεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΚΛΑΔΙΣΚΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ Χειμώνας / Ανοιξη Άνθηση Ανάπτυξη καρπών ΦΟΥΖΙΚΟΚΚΟ ΜΟΝΙΛΙΑ ΠΤΩΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΜΑΤΙΩΝ ΡΟΔΙΝΗ ΚΟΡΥΦΗ ΑΝΘΗΣΗ-ΠΤΩΣΗ ΠΕΤΑΛΩΝ ΠΤΩΣΗ ΚΑΛΥΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το άνθος Λειτουργίες α. παράγονται οι αρσενικοί και θηλυκοί γαμέτες β. συμβαίνει η γονιμοποίηση γ. πραγματοποιείται η ανάπτυξη του εμβρύου

Το άνθος Λειτουργίες α. παράγονται οι αρσενικοί και θηλυκοί γαμέτες β. συμβαίνει η γονιμοποίηση γ. πραγματοποιείται η ανάπτυξη του εμβρύου Άνθος Αναπαραγωγή Το άνθος Λειτουργίες 1. Όργανο εγγενούς παραγωγής των ανώτερων φυτών α. παράγονται οι αρσενικοί και θηλυκοί γαμέτες β. συμβαίνει η γονιμοποίηση γ. πραγματοποιείται η ανάπτυξη του εμβρύου

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίανθος Helianthus annuus Asteraceae ΧΡΗΣΕΙΣ

Ηλίανθος Helianthus annuus Asteraceae ΧΡΗΣΕΙΣ Ηλίανθος Helianthus annuus Asteraceae ΧΡΗΣΕΙΣ Περιεκτικότητα σε λάδι 45% Ακόρεστα λιπαρά οξέα 85-90% (λινολεϊκό, ελαϊκό) Κορεσμένα 10-15% (παλμιτικό, στεατικό) Φλοιός 25-30% Έμβρυο 70-75% Υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

Σιτηρά (Χειμερινά, Εαρινά)

Σιτηρά (Χειμερινά, Εαρινά) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 15 1.1. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ... 15 1.1.1. Γενικά - Εξάπλωση... 15 1.1.2. Πλεονεκτήματα των σιτηρών... 17 1.2. ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Διαβάστε περισσότερα