ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Ιστορική εξέλιξη των σκαφών. Υδροδυναμική των Σκαφών Κάνοε Καγιάκ Ήρεμων Νερών του Χρήστου Ντάγιου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Ιστορική εξέλιξη των σκαφών. Υδροδυναμική των Σκαφών Κάνοε Καγιάκ Ήρεμων Νερών του Χρήστου Ντάγιου"

Transcript

1 Υδροδυναμική των Σκαφών Κάνοε Καγιάκ Ήρεμων Νερών του Χρήστου Ντάγιου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ιστορική εξέλιξη των σκαφών

2 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όπως κάθε άθλημα, έτσι και το άθλημα του κανώ έχει τη δική του ιστορία και προέλευση. Η γνώση της προέλευσης του αθλήματος για τον προπονητή, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την διαπαιδαγώγηση των αθλητών του και για την παραπέρα πρόοδο και συμβολή του προπονητή στην ανάπτυξη του αθλήματος. Όπως είναι γνωστό, χωρίς παρελθόν δεν μπορεί να υπάρξει παρόν, αλλά και μέλλον. Έτσι, ο άνθρωπος, που θέλει να λέγεται γνώστης αυτού του αντικειμένου, που ονομάζεται κάνοε καγιάκ, θα πρέπει να γνωρίζει τις ρίζες του αθλήματος, τα βασικά στάδια εξέλιξης του αθλήματος μέσα στο χρόνο και τα γεγονότα εκείνα που υπήρξαν σημαντικοί σταθμοί στην εξέλιξη του αθλήματος. Επίσης, η γνώση του παρελθόντος θα βοηθήσει στην κατανόηση του ρυθμού ανάπτυξης αυτού του αθλήματος σε σχέση με τα άλλα αθλήματα, αλλά και στη συλλογή σημαντικής γνώσης, η οποία θα συντελέσει στην αποφυγή των λαθών, που είχαν γίνει στο παρελθόν και στην πιο γρήγορη εξέλιξη στο παρόν. Η ήδη έτοιμη γνώση αποτελεί ένα σημαντικό προβάδισμα για την εξέλιξη του αθλήματος και του εξοπλισμού του. Επίσης, μόνο με τη γνώση του παρελθόντος μπορούν να υπάρξουν καινοτομίες και επαναστατικές ιδέες στην εξέλιξη των σκαφών και των κουπιών. Έτσι, μπορούμε να πούμε πως για να μπορέσει κάποιος να συμβάλει στην εξέλιξη του κάνοε καγιάκ και να μείνει το όνομά του στην ιστορία του αθλήματος, θα πρέπει να γνωρίζει και να έχει αφομοιώσει την μέχρι τότε ιστορία του αθλήματος. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Η ιστορική εξέλιξη των σκαφών μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις με κριτήριο το σκοπό και το λόγο για τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα σκάφη του κάνοε καγιάκ. Έτσι, σύμφωνα με τη χρήση του κανώ στο πέρασμα του χρόνου έχουμε τις ακόλουθες φάσεις:

3 1. Η χρησιμοποίηση του κανώ για βιοποριστικούς λόγους (6000π.χ. 18ος αιώνας). 2. Η χρησιμοποίηση του κανώ για τουριστικούς και ψυχαγωγικούς λόγους (18ος 19ος αιώνας). 3. Η χρησιμοποίηση του κανώ για την επίτευξη αθλητικών επιδόσεων και διακρίσεων (19ος Σήμερα). Οι τρεις παραπάνω φάσεις δεν είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη, αλλά η κάθε μια περιέχει κάποια στοιχεία από την άλλη. Έτσι, στην πρώτη χρονική περίοδο υπάρχουν φαινόμενα τουρισμού και ψυχαγωγίας με τα σκάφη του κανώ, ιδιαίτερα προς το τέλος της περιόδου. Στην δεύτερη χρονική περίοδο υπάρχουν και φαινόμενα συναγωνισμού και αθλητικών αγώνων, όπως επίσης και η χρησιμοποίηση του κανώ για βιοποριστικές ανάγκες. Τέλος, στην τρίτη χρονική περίοδο, η οποία φτάνει ως τις μέρες μας, το κανώ το συναντάμε κυρίως στην αγωνιστική του μορφή, χωρίς όμως να λείπει ο ψυχαγωγικός και τουριστικός χαρακτήρας του. Η κάθε χρονική φάση της εξέλιξης του κανώ και του εξοπλισμού του περιέχει στοιχεία και από τις άλλες φάσεις. Και στις τρεις φάσεις συνυπάρχουν και οι τρεις μορφές χρησιμοποίησης του κανώ. Όμως η κάθε μια διαφέρει από την άλλη, επειδή η μία μορφή χρησιμοποίησης υπερτερεί έναντι των άλλων δύο μορφών. Έτσι από το 6000π.χ, από όπου έχουμε ευρήματα, μέχρι και τον 17ο αιώνα μ.χ. το καγιάκ και το κανό χρησίμευε κυρίως για βιοποριστικούς λόγους. Από τον 17ο αιώνα έως και τα τέλη του 18ου αιώνα χρησίμευε κυρίως σαν τουριστικό μέσο και μέσο ψυχαγωγίας. Από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας το κανώ έχει κυρίως την αγωνιστική μορφή, με την οποία το συναντάμε σήμερα.

4 Η ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΤΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ ΤΟΥ ΝΤΑΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ 1.2 ΤΑ ΚΑΓΙΑΚ ΓΙΑ ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ (6000πχ 18ος αιώνας) Η ανακάλυψη και η εξέλιξη των σκαφών για το νερό, κυρίως των μικρών σκαφών, ανάγεται στην αναμέτρηση του ανθρώπου με το περιβάλλον του στην αρχαία κοινωνία. Το κανώ χρησίμευε κυρίως ως εργαλείο για την ικανοποίηση των ζωτικών του αναγκών (φαγητό, ένδυση), ιδιαιτέρως για το κυνήγι, αλλά και για πολεμικές εκστρατείες. Σε δύσβατες και με πολύ νερό περιοχές, το κανώ ήταν ένα σχετικά γρήγορο μέσο μεταφοράς και πληροφόρησης (Εικόνα 1.1).

5 Εικόνα 1.1: Κάνοε καγιάκ, ένα άθλημα με μεγάλη ιστορία Στην ιστορία του ανθρώπου υπήρξαν πολλά είδη σκαφών. Επέβαινε και επιβαίνει σε πιρόγες, σχεδίες (από ξύλο, καλάμι ή φλοιό δέντρου), σε σκάφη καλάθια και κυκλικά σκάφη (Εικόνα 1.2). Όλα αυτά τα είδη σκαφών είναι μεγάλες ομάδες σκαφών, οι οποίες όμως έχουν πολλές παραλλαγές. Αυτά τα σκάφη έχουν και στο σχήμα πολλές ομοιότητες με τα προγενέστερα σχήματα του κανώ και με τα σημερινά αθλητικά σκάφη, αλλά δεν είναι αποφασιστικοί πρόγονοι των συνηθισμένων κανώ σήμερα. Τη μεγάλη ομοιότητα την διαπιστώνουμε σε αρκετά σχήματα από μονόδεντρα, καγιάκ Εσκιμώων και των κανώ από φλοιό σημύδας των αμερικανών ιθαγενών.

6 Εικόνα 1.2: Διάφοροι τύποι σκαφών Αυτά τα σκάφη θαλάσσης, που προωθούνταν από κωπηλάτες, χρησιμοποιούνταν χιλιάδες χρόνια πριν για ψάρεμα, κυνήγι, ταξίδια και μεταφορές. Τα κανό, που ορίζονται σαν ανοιχτά σκάφη, τα οποία προωθούνται από κουπί με μονή κουτάλα, εμφανίστηκαν σε πολλές πρόσφατες Αιγυπτιακές απεικονίσεις σε συνδυασμό με σκάφη κωπηλασίας. Η πιο πρόσφατη αρχαιολογική απόδειξη ήρθε στο φως στον τύμβο του Σουμεριανού βασιλιά του Ur, στην Ασιατική Ήπειρο, στην άκρη του ποταμού Ευφράτη. Απεικονίζεται ένα μικρό ασημένιο κανό και ένα κουπί, που υπολογίζεται ότι είναι χρόνων, τα οποία δόθηκαν στον νεκρό βασιλιά για το ταξίδι του κατά μήκος του ποταμού του κάτω κόσμου. Επίσης, σε σχέδια Αρχαίων Αιγυπτίων εμφανίζονται σκάφη, που κινούνται από κωπηλάτες. Οι Αιγύπτιοι, κατά την περίοδο των πυραμίδων, ταξίδευαν στα νερά του Νείλου επιβιβαζόμενοι σε στενά σκάφη, τα οποία φτιάχνονταν με τσαμπιά από βούρλα, που ήταν δεμένα με σχοινιά και με δερμάτινες λουρίδες (Εικόνα 1.3).

7 Εικόνα 1.3: Σκάφη στην Αίγυπτο, την Καραϊβική και στη λίμνη του Titicaca Στη Χερσόνησo του Yucatan (Κεντρική Αμερική), στην Chicken Itza, υπάρχει άλλη μία ένδειξη της εμφάνισης του κανώ στα 1150 π.χ. σε τοιχογραφία, και στα ερείπια του Tikal, στην καρδιά της Γουατεμάλας, υπάρχουν σκελετοί του 700 π.χ. με εγχαράξεις, οι οποίες αναπαριστούν κανό. Έτσι τα πρώτα σκάφη, που θεωρούνται μακρινοί απόγονοι του κάνοε καγιάκ, ήταν σκάφη, τα οποία δεν είχαν κατάστρωμα και προωθούνταν από κουπιά λόγχες, κουπιά με μία κουτάλα και κουπιά με δύο κουτάλες. Επίσης, η θέση του κωπηλάτη ήταν καθιστή και το κύτος αυτών των σκαφών ποικίλλει ανάλογα με την ύλη, που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του. Τα περισσότερα από αυτά τα σκάφη είχαν πολύ καλή ευστάθεια και το κύτος τους ήταν αρκετά πιο φαρδύ από τα αγωνιστικά κανώ. Επίσης, ήταν σκάφη βαριά και πιο κοντά σε μήκος από τα σημερινά έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτα. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά των σκαφών ήταν απαραίτητα για το σκοπό, που τα χρησιμοποιούσαν, ο οποίος ήταν το κυνήγι, τα ταξίδια, οι μεταφορές, το ψάρεμα και οι πολεμικές επιχειρήσεις. Η σταθερότητα και η ευελιξία ήταν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά, που ήταν απαραίτητα για τους ιθαγενείς για να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες διαβίωσης τους Το μονόδεντρο Από τις αρχικές μορφές των κανώ, το μονόδεντρο ήταν το πιο διαδεδομένο. Μπορεί να αποδεχτεί κανείς, ότι το μονόδεντρο γενικά προηγείται στη χρήση από τα σκάφη από φλοιό δέντρου και από αυτά από δέρμα. Παραδόσεις μας δείχνουν ότι τα μονόδεντρα υπήρχαν στα 6.000π.χ.. Εκτός από τον τάφο του Σουμεριανού Βασιλιά, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προθέσεις των τάφων από την Αίγυπτο, που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό

8 Μουσείο στο Βερολίνο. Μας δείχνουν σε εκτέλεση μικρογραφίας μία εκ του φυσικού αναπαράσταση ενός «καναδικού για δέκα», οκτώ κωπηλάτες και έναν πηδαλιούχο και τον κύριο του τάφου κάτω από το κουβούκλιο (Εικόνα 1.4). Εικόνα 1.4: «Κωπηλατικό σκάφος» (Αίγυπτος) από τον τάφο ενός Αγύπτιου ιερέα, που έζησε γύρω στα 200 π.χ. (Μεσαία Αυτοκρατορία) Κρατικό Μουσείο, Βερολίνο. Το μονόδεντρο δεν είναι απ ευθείας απόγονος των σημερινών αγωνιστικών σκαφών. Τα καγιάκ, τα καναδικά και τα συναρμολογούμενα κανώ είναι απόγονοι των σκαφών από δέρμα, που είχαν οι Εσκιμώοι καθώς και των σκαφών από φλοιούς δέντρων, που είχαν οι Ινδιάνοι της Βορείου Αμερικής. Το μονόδεντρο είναι η αρχική μορφή του σκάφους γενικά. Το μονόδεντρο κατασκευαζόταν και κατασκευάζεται ακόμη και σήμερα περιστασιακά σε όλο τον κόσμο, όπου το επιτρέπει η ανάπτυξη των δέντρων. Όσο περισσότερη και πλουσιότερη είναι η δασική έκταση ενός τόπου, τόσο καλύτερες και ευνοϊκότερες είναι οι συνθήκες για την κατασκευή πολλών και μεγάλων μονόδεντρων Χρήση του μονόδεντρου

9 Όσο διαδεδομένο είναι το μονόδεντρο, άλλο τόσο πολύπλευρη είναι και η χρήση του. Στις ακτές χρησιμοποιούνταν στην επικοινωνία με τα κοντινά νησιά, αλλά και στο παράκτιο ψάρεμα. Το μονόδεντρο, το συναντάμε επίσης και στο εσωτερικό της χώρας, στο κυνήγι του άγριου υποπόταμου. Ο SUDER (1930) αναφέρεται επίσης και σε Ινδιάνους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, ζούσαν σε μονόδεντρα, που είχαν εστίες φωτιάς από πυλό. Επίσης, στις ακτές της Καραϊβικής, όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε στην Αμερικάνικη Ήπειρο, οι Ινδιάνοι πλησίασαν στα τρία αποικιακά πλοία του Κολόμβου με βάρκες, οι οποίες ήταν φτιαγμένες από ένα ενιαίο κομμάτι, δηλαδή με μονόδεντρα. Ήταν μεγάλοι κορμοί δέντρου, οι οποίοι ήταν βαθουλωμένοι με φωτιά, και οι άκρες τους ήταν αιχμηρές για καλύτερο σχίσιμο των νερών. Τα μονόδεντρα χρησίμευαν επίσης σε πολλά κράτη σαν συγκοινωνιακά πλοία (πλοία γραμμής), όπως και σαν κρατικά πλοία για να μεταφέρουν τους ηγεμόνες τους. Σε νερά με ισχυρά ρεύματα το μονόδεντρο χρησίμευε σαν πορθμείο (Ferry Boat) Κατασκευή, τρόπος κατασκευής και μετακίνηση των μονόδεντρων Όπως μαρτυρά και το όνομά του, το μονόδεντρο κατασκευάζεται από έναν και μόνο κορμό δέντρου. Οι γενικές διαστάσεις του εξαρτώνται από το δασικό πλούτο. Έτσι στα βάθη των παρθένων δασών βρίσκουμε σημαντικά μεγαλύτερα σκάφη. Εδώ κατασκευάζονται σκάφη χωρητικότητας μέχρι και 60 ατόμων. Τα επονομαζόμενα πολεμικά κανώ έβρισκαν ιδιαίτερη ανταπόκριση στους ιθαγενείς ηγεμόνες, τόσο που δεν προλάβαινε κανείς να τα επεξεργαστεί όσο χρειαζόταν. Όταν υπήρχε η δυνατότητα, τα δέντρα που χρησίμευαν για την κατασκευή των κανώ, κόβονταν κοντά στο νερό, για να αποφευχθούν οι μακρινοί δρόμοι μεταφοράς (Εικόνα 1.5).

10 Eικόνα 1.5: Με φωτιά ή καυτές πέτρες καίγονται τα μονόδεντρα, σκάβονται και αντιστοίχως αργότερα μετά την εισβολή των ξένων κατακτητών στις άγριες περιοχές κόβονταν με τσεκούρια. Ο κατά μήκος σκαμμένος κορμός μπορούσε τώρα να κρατηθεί σε σχήμα «U» με τη βοήθεια ορθοστατών. Έτσι το σχήμα που έδιναν στο κύτος αυτών των σκαφών ήταν το σχήμα «U». Ο λόγος για τον οποίο έδιναν το σχήμα αυτό στο κύτος ήταν επειδή τα σκάφη αυτά χρησίμευαν κυρίως για μεταφορές μέσω θαλάσσης, ψάρεμα, κυνήγι κ.τ.λ. Οι ιθαγενείς ήθελαν σκάφη, τα οποία να είναι κυρίως σταθερά και εύκολα στην ισορροπία. Έτσι, πρώτα έδιναν έμφαση στην πλευστότητα του σκάφους χωρίς όμως να αμελούν την ομαλή κίνηση του σκάφους μέσα στο νερό. Τα σκάφη με σχήμα «U» πληρούσαν τις παραπάνω προϋποθέσεις και γι αυτό οι ιθαγενείς έφτιαχναν σκάφη με αυτό το σχήμα κύτους. Μ αυτόν τον τρόπο δεν κατασκευάζονταν μόνο πρωτόγονα θαλάσσια οχήματα, που απλώς πληρούσαν τις πρωταρχικές απαιτήσεις, αλλά κατασκευάζονταν επίσης γρήγορα και καλλίγραμμα σχήματα. Ο SUDER αναφέρει, ότι οι Άραβες για την κατασκευή των μονόδεντρων χρησιμοποιούσαν ξύλο τύπου «Τίκ», το οποίο εισήγαγαν από τις Ινδίες και διαπίστωσαν ότι:

11 «το μονόδεντρο είναι κατάλληλο για βαθιά νερά χωρίς εμπόδια, εφόσον υπάρχουν κατάλληλα δέντρα διαθέσιμα. Τα σκάφη από φλοιό δέντρου αντίθετα είναι πιο κατάλληλα για ήρεμα νερά». Με τα μονόδεντρα έκαναν επίσης και ιστιοπλοΐα. Κυρίως οι Πολυνήσιοι είχαν μια επιδεξιότητα σ αυτό. Προσάρμοζαν μια δοκό, για να προφυλάξουν το σκάφος από το μπατάρισμα. Δεν χρειάζονταν να γυρίσουν, αλλά περιέστρεφαν το ιστίο, όταν ήθελαν να πάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σχεδία 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ. Ονοματεπώνυμο: Μαρία Βλαχοδιονυσοπούλου.

Σχεδία 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ. Ονοματεπώνυμο: Μαρία Βλαχοδιονυσοπούλου. 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Σχεδία Ονοματεπώνυμο: Μαρία Βλαχοδιονυσοπούλου Τμήμα: Α1 Καθηγητης: Σιάφης Β. Νικαία, Μάιος 2018. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορική αναδρομή!!!

Ιστορική αναδρομή!!! Ιστορική αναδρομή!!! Προϊστορικά χρόνια τροφοσυλλέκτης αρχικά για να βρίσκει την τροφή του να φτιάχνει τα καταφύγιά του σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία του ανθρώπου μυϊκή ενέργεια αργότερα φτιάχνει

Διαβάστε περισσότερα

Έντονή η Ελληνική παρουσία στην Αμερική, χιλιάδες χρόνια πριν τον Κολόμβο

Έντονή η Ελληνική παρουσία στην Αμερική, χιλιάδες χρόνια πριν τον Κολόμβο Έντονή η Ελληνική παρουσία στην Αμερική, χιλιάδες χρόνια πριν τον Κολόμβο 10 Μαΐου, 2010 VatopaidiFriend H Aμερική σύμφωνα πάντα με την επίσημη άποψη ανακαλύφθηκε το 1492 από τον Χ. Κολόμβο, φαίνεται όμως

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΑΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

AΡΧΑΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ AΡΧΑΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ Ινδιάνικοι Μύθοι Η τέχνη της συμβίωσης Ο αετός και το γεράκι (ινδιάνικος μύθος) Ινδιάνικοι Μύθοι ΟΙ ΔΥΟ ΛΥΚΟΙ Η ιστορία με τους δύο λύκους. Μια παλιά ινδιάνικη διδακτική ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Οι πολικές περιοχές, όπως βλέπεις και στον παραπάνω παγκόσμιο χάρτη, βρίσκονται βορειότερα από το Βόρειο Πολικό Κύκλο και νοτιότερα από το Νότιο Πολικό Κύκλο. Συγκεκριμένα ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί μετακινούμαστε;

Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Διδακτική πρόταση 1: Συνοπτικό πλαίσιο μετακίνησης και εγκατάστασης Ερωτήματα-κλειδιά Γιατί και πώς μετακινούμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πού μένουμε από τα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς περνάμε τη μέρα μας;

Πώς περνάμε τη μέρα μας; Πώς περνάμε τη μέρα μας; Διδακτική πρόταση 2: Συνοπτικό πλαίσιο καθημερινής ζωής Ερώτημα-κλειδί Πώς περνούμε τη μέρα μας από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στο προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

Μύλους με κατακόρυφη κίνηση Μύλους με οριζόντια κίνηση Και τα δυο

Μύλους με κατακόρυφη κίνηση Μύλους με οριζόντια κίνηση Και τα δυο 2 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΤΑΞΗ: Α' PROJECT: ΜΕ ΤΗΝ ΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ... ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Πλάκας Ηλίας, Γιώτα Ευαγγελία ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Σε τι μετατρέπουν οι ανεμογεννήτριες την

Διαβάστε περισσότερα

Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503

Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503 Ονοματεπώνυμο: Βάσκο Ντά Γκάμα Χρονολογία γέννησης:3 Σεπτεμβρίου 1449 Χρονολογία θανάτου:3 Ιανουαρίου 1524 Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503 Ανακαλύψεις: Ανακάλυψε

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσήρθατε στο «Βιβλιομουσείο», ένα μουσείο πάντα ανοιχτό που χωράει στη βιβλιοθήκη σας

Καλωσήρθατε στο «Βιβλιομουσείο», ένα μουσείο πάντα ανοιχτό που χωράει στη βιβλιοθήκη σας Καλωσήρθατε στο «Βιβλιομουσείο», ένα μουσείο πάντα ανοιχτό που χωράει στη βιβλιοθήκη σας ΜΑΪΟΥ 20, 2019 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ «ΒΙΒΛΙΟΜΟΥΣΕΙΟ», ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΥ ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ ΑΝΑΨΥΧΗΣ Λίγα λόγια για αρχή Αρχικά το Κάνοε το χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι της Β. Αμερικής για τη μετακίνηση στις λίμνες και τα ποτάμια από όπου προκύπτει και η ονομασία Καναδικό Κάνοε και

Διαβάστε περισσότερα

2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ. Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης

2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ. Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης 2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: 2016-2017 Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης Ομαδική Εργασία: Λιοδάκη Χριστίνα και Λιοδάκης Ζαχαρίας. 1.Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. Οι αρχαιολόγοι

Διαβάστε περισσότερα

Aφιέρωμα Ολυμπιακοί αγώνες 2008 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ. 14 Kωπηλατικά νέα

Aφιέρωμα Ολυμπιακοί αγώνες 2008 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ. 14 Kωπηλατικά νέα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 14 Kωπηλατικά νέα Με σύμμαχο την παράδοση Το οκτώ στην Κίνα θεωρείται ο τυχερός αριθμός. Γι αυτό άλλο οι διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου επέλεξαν να κάνουν την έναρξη των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ 2 ΩΣ 4 ΠΑΙΚΤΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ 2 ΩΣ 4 ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ΓΙΑ 2 ΩΣ 4 ΠΑΙΚΤΕΣ Credits 2012 Σχεδιαστές: Παραγωγή: Εικονογράφηση: Jose Pascual Εκτύπωση: Priority Soluciones Graficas - Eduardo

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΟΙΑ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ.

ΠΛΟΙΑ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. ΠΛΟΙΑ Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. ΠΛΟΙΑ Το πλοίο (αρχαία ελληνική: η ναυς) είναι μια ειδική κατασκευή (ναυπήγημα), σχεδιασμένη για να κινείται με ασφάλεια στο νερό, για μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Οι βαθμοί δυσκολίας των ποταμών 1 αρχάριοι

Οι βαθμοί δυσκολίας των ποταμών 1 αρχάριοι ΤΟ RAFTING Φορέστε σωσίβιο και κράνος, πάρτε τα κουπιά και φυσικά την παρέα σας και φύγαμε για rafting στα εντυπωσιακά ποτάμια της Ελλάδας, σε τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και άγριας βλάστησης, με καταρράκτες,

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλειάδη Γεώργιο Κυριακή, 20 Μάιος :06 - Τελευταία Ενημέρωση Δευτέρα, 21 Μάιος :08

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλειάδη Γεώργιο Κυριακή, 20 Μάιος :06 - Τελευταία Ενημέρωση Δευτέρα, 21 Μάιος :08 Ο Καναδάς είναι κράτος που καταλαμβάνει το βόρειο άκρο της Βόρειας Αμερικής. Στα ανατολικά βρέχεται από τον Ατλαντικό, στα νότια συνορεύει με τις ΗΠΑ, στα δυτικάβρέχεται από τον Ειρηνικό και συνορεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΜΑ : ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΜΑ : ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΜΑ : ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ ΟΝΟΜΑ : ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΜΗΜΑ.... : Γ3 ΥΠΕΥΘ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ.. : BΡΟΝΤΗ ΚΡΗΝΗ ΓΕΝΙΚΑ Το φαινόμενο αυτό είναι από τα ωραιότερα που πρόσφερε η Φύση σε ποικιλία

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει πως η τροφή μπορεί να γίνει και φάρμακο. Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπευτικές πρακτικές ως φαρμακευτικά είδη αλλά και ως φορείς της θεϊκής ευλογίας. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Η Στήλη των Μαθηματικών Από τον Κώστα Δόρτσιο, Σχ. Σύμβουλο Μαθηματικών

Η Στήλη των Μαθηματικών Από τον Κώστα Δόρτσιο, Σχ. Σύμβουλο Μαθηματικών Η Στήλη των Μαθηματικών. Τετάρτη 15 Μαρτίου 2006 1/5 Η Στήλη των Μαθηματικών Από τον Κώστα Δόρτσιο, Σχ. Σύμβουλο Μαθηματικών Ν:6 ο Οι απαρχές των Μαθηματικών Τα μαθηματικά είναι η επιστήμη εκείνη η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Το καράβι της Κερύνειας

Το καράβι της Κερύνειας Το καράβι της Κερύνειας Το αρχαίο Καράβι της Κερύνειας Το 300π.Χ. το αρχαίο εμπορικό πλοίο ξεκινούσε από τη Σάμο απ όπου φόρτωσε κρασί. Αφού πέρασε από τα νησιά Κω και Ρόδο και πήρε αμφορείς ταξίδευε προς

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Α. Μυλόπουλος Πρόεδρος Αττικό Μετρό Α.Ε.

Γιάννης Α. Μυλόπουλος Πρόεδρος Αττικό Μετρό Α.Ε. Γιάννης Α. Μυλόπουλος Πρόεδρος Αττικό Μετρό Α.Ε. Σήμερα αναζητείται ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα, απαλλαγμένο από τις παθογένεις του παρελθόντος. Ένα νέο πρότυπο που, ακολουθώντας τις αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιομουσείο. Κείμενο JO NELSON Εικονογράφηση RICHARD WILKINSON ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

Βιβλιομουσείο. Κείμενο JO NELSON Εικονογράφηση RICHARD WILKINSON ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Βιβλιομουσείο Κείμενο JO NELSON Εικονογράφηση RICHARD WILKINSON ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Βιβλιομουσείο Στη Νάταλι και τον Οτο R.W. Στον αδελφό Τζο J.N. ΒΙΒΛΙΟΜΟΥΣΕΙΟ Tίτλος πρωτοτύπου: Historium Mετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» Εικόνα 1.Διαδρομή προς το Καστέλλι Το Καστέλλι (Τοπική Κοινότητα Καστελλίου Φουρνής) βρίσκεται στην Ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

«Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση

«Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση «Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος 6 ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας Ελασσόνα, 7 Νοεμβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

Το φράγμα του Ασουάν. Γιάννος Παπαϊωάννου Μαρία Παταρασβίλη Αλεξάνδρα Αδαμίδου Μαργαρίτα Χαραλάμπους Νοέμβριος 2013

Το φράγμα του Ασουάν. Γιάννος Παπαϊωάννου Μαρία Παταρασβίλη Αλεξάνδρα Αδαμίδου Μαργαρίτα Χαραλάμπους Νοέμβριος 2013 Το φράγμα του Ασουάν Γιάννος Παπαϊωάννου Μαρία Παταρασβίλη Αλεξάνδρα Αδαμίδου Μαργαρίτα Χαραλάμπους Νοέμβριος 2013 Πώς σκέφτηκαν οι Αιγύπτιοι να δημιουργήσουν το φράγμα του Ασουάν; Για πολλούς αιώνες οι

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή.

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. - Ο σημαντικότερος οικισμός ήταν η... - Κατά τη 2 η και 3 η χιλιετία

Διαβάστε περισσότερα

Στάδια Ε.Ε. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος. . Ενδιαφέρον θέμα

Στάδια Ε.Ε. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος. . Ενδιαφέρον θέμα Στάδια Ε.Ε. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος. Ενδιαφέρον θέμα. Μας δίνετε η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους Ολυμπιακούς αγώνες και την παιδεία μέσα από αυτούς.. Επίσης μπορούμε να γνωρίζουμε και να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑ, Α1 ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, Α1 2015-2016 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΟΡΤΣΕΡΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΠΟΥ ΈΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας Τί είναι ένα Οικοσύστημα; Ένα οικοσύστημα είναι μια αυτο-συντηρούμενη και αυτορυθμιζόμενη κοινότητα ζώντων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τίτλος της έρευνας Ποιο υλικό είναι καλύτερο για την κατασκευή ενός καραβιού, ώστε αυτό να ταξιδεύει πιο γρήγορα στο νερό Μαθητές: Νίκος Χιωτέλλης -

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΦΑΡΜΑ

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΦΑΡΜΑ Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΦΑΡΜΑ Από Ειρήνη Πετράκη (δασκάλα / σύμβουλο ΣΧ.Τ.) ΦΑΡΜΑ ομές ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΜΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1 Ο 40λεπτο Τα ζώα της φάρμας ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ Ζώα της φάρμας ή αλλιώς ήμερα ζώα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύψεις (15 ος 16 ος αι.) «Ήρθαμε αναζητώντας Χριστιανούς και μπαχαρικά»

Ανακαλύψεις (15 ος 16 ος αι.) «Ήρθαμε αναζητώντας Χριστιανούς και μπαχαρικά» Ανακαλύψεις (15 ος 16 ος αι.) «Ήρθαμε αναζητώντας Χριστιανούς και μπαχαρικά» Τα αίτια και κίνητρα των ανακαλύψεων Η αναζήτηση νέων εμπορικών δρόμων προς την Ανατολή Επιθυμία για τα αγαθά της Ανατολής (μεταξωτά

Διαβάστε περισσότερα

Στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας:

Στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας: «ΘΑΛΗΣ: Ενίσχυση της Διεπιστημονικής ή και Διιδρυματικής έρευνας και καινοτομίας με δυνατότητα προσέλκυσης ερευνητών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό μέσω της διενέργειας βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα: Μομφές Μέλη: Δανιήλ Σταμάτης Γιαλούρη Άννα Βατίδης Ευθύμης Φαλαγγά Γεωργία

Ομάδα: Μομφές Μέλη: Δανιήλ Σταμάτης Γιαλούρη Άννα Βατίδης Ευθύμης Φαλαγγά Γεωργία Ομάδα: Μομφές Μέλη: Δανιήλ Σταμάτης Γιαλούρη Άννα Βατίδης Ευθύμης Φαλαγγά Γεωργία ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ H γενική τάση των κατοίκων της Αιγύπτου στις επιστήμες χαρακτηριζόταν από την προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1600-1100 π. Χ., κυρίως στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2035(INI) της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2035(INI) της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού 2016/2035(INI) 8.7.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού προς την Επιτροπή Αλιείας σχετικά με τον ρόλο του αλιευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Το φυλλάδιο αυτό είναι του/της... που επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας στις... Το φυλλάδιο που κρατάς στα χέρια σου

Διαβάστε περισσότερα

«Πειραιάς το λιμάνι των τριήρων»

«Πειραιάς το λιμάνι των τριήρων» 25 Μαΐου 2015 «Πειραιάς το λιμάνι των τριήρων» Πολιτισμός / Εκθέσεις / Πολιτισμός Στους εορτασμούς της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015»,συμμετέχει το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, με την πραγματοποίηση περιοδικής

Διαβάστε περισσότερα

Αγωνίσματα που ταξίδεψαν στο χρόνο

Αγωνίσματα που ταξίδεψαν στο χρόνο ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΙΛΛΑΣ στην αρχαία Ελλάδα 3 Αγωνίσματα που ταξίδεψαν στο χρόνο Πολλά αγωνίσματα της αρχαιότητας άντεξαν στο πέρασμα των αιώνων συνεχίζοντας να υπάρχουν μέχρι σήμερα θυμίζοντας τους μακρινούς

Διαβάστε περισσότερα

Πότε εντάχθηκε το άθλημα της Ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς αγώνες; Που διεξάγονται τα αγωνίσματα της Ιστιοπλοΐας; Παρίσι Σε ανοιχτή θάλασσα.

Πότε εντάχθηκε το άθλημα της Ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς αγώνες; Που διεξάγονται τα αγωνίσματα της Ιστιοπλοΐας; Παρίσι Σε ανοιχτή θάλασσα. Πότε εντάχθηκε το άθλημα της Ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς αγώνες; Που διεξάγονται τα αγωνίσματα της Ιστιοπλοΐας; Παρίσι 1900. Σε ανοιχτή θάλασσα. Τι πρέπει να γνωρίζει καλά ένας ιστιοπλόος για την περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Α. Οργάνωση και Διοίκηση Αθλητικών Διοργανώσεων Το πιο περίπλοκο διοικητικό έργο Πληθώρα οργανισμών και φορέων εμπλέκονται σ όλα τα στάδια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Δημήτρης Πλάντζος ΣΑ88: Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Το σεμινάριο βοηθά τους φοιτητές να εμπεδώσουν

Διαβάστε περισσότερα

Δημογραφικοί δείκτες: Ελλάδα-Ευρώπη-Κόσμος

Δημογραφικοί δείκτες: Ελλάδα-Ευρώπη-Κόσμος 1. Περιγραφή Δημογραφικοί δείκτες: Ελλάδα-Ευρώπη-Κόσμος Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Β Γυμνασίου Δημογραφικοί δείκτες: Γεωγραφία, Εξέλιξη Πληθυσμού αριθμός γεννήσεων ανά έτος Μαθηματικά Στον «Πλοηγό» του

Διαβάστε περισσότερα

ÍÈ Â ÔÓÙ ÌÂ ÙËÓ «Î Ú ÙË Ìapple»

ÍÈ Â ÔÓÙ ÌÂ ÙËÓ «Î Ú ÙË Ìapple» EΠΑΡΧΙΑΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΦΟΥ ÍÈ Â ÔÓÙ ÌÂ ÙËÓ «Î Ú ÙË Ìapple» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα φύλλα εργασίας προέρχεται εξολοκλήρου από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Διαβάζουμε: Οι Κυκλάδες οφείλουν το όνομά τους στη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ. Ευαγγελινίδη ήµητρα ΤΜΗΜΑ Α1. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Ξενιτέλλης ηµοσθένης

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ. Ευαγγελινίδη ήµητρα ΤΜΗΜΑ Α1. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Ξενιτέλλης ηµοσθένης ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Ευαγγελινίδη ήµητρα ΤΜΗΜΑ Α1 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Ξενιτέλλης ηµοσθένης ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Οι µεταφορές εξυπηρετούν τον άνθρωπο έτσι ώστε να µπορούν να τον µεταφέρουν από έναν τόπο σε έναν άλλον. Οι επιβάτες για

Διαβάστε περισσότερα

Επειδή ο μεσημβρινός τέμνει ξανά τον παράλληλο σε αντιδιαμετρικό του σημείο θα θεωρούμε μεσημβρινό το ημικύκλιο και όχι ολόκληρο τον κύκλο.

Επειδή ο μεσημβρινός τέμνει ξανά τον παράλληλο σε αντιδιαμετρικό του σημείο θα θεωρούμε μεσημβρινό το ημικύκλιο και όχι ολόκληρο τον κύκλο. ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ Η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης δεν διαφέρει στα βασικά από την ιστιοπλοΐα τριγώνου η οποία γίνεται με μικρά σκάφη καi σε προκαθορισμένο στίβο. Όταν όμως αφήνουμε την ακτή και ανοιγόμαστε στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ Α

Ο ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ Α Ο ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ 41 ο Γυμνάσιο Αθήνας Σχ. Έτος: 2016-2017 Α Τάξη-Τμήμα Α2 Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας Όνομα: Κάρλος Βιγιασής Καθηγητής: Δημήτριος Ξύγγης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αιολική Ενέργεια.2 Χρήσεις Αιολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος

ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Δημήτρης Πλάντζος ΙΑ119: Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Το μάθημα προφέρει μια συστηματική και

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα;

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στα

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Ε.Π.Α.Λ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

1 ο Ε.Π.Α.Λ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 1 ο Ε.Π.Α.Λ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013-14 ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ «Οικονομική ανάπτυξη μέσω του Εναλλακτικού Τουρισμού» Β ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Β ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Αλετρά Πηνελόπη Πατίλη Βασιλική

Διαβάστε περισσότερα

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ:

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΠΟΥ ΡΩΤΕΙΤΑΙ: -ΦΥΛΟ: ΑΡΣΕΝΙΚΟq, ΘΗΛΥΚΟ q -

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα 1: Οι έννοιες και θέση 1. Τι ονομάζεται σχετική θέση ενός τόπου; Να δοθεί ένα παράδειγμα. Πότε ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ. Κοκκίνη Σαββίνα Κούρου Ελένη Μακαντάση Βαρβάρα Ντούλα Διονυσία Παστρικού Σταματία

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ. Κοκκίνη Σαββίνα Κούρου Ελένη Μακαντάση Βαρβάρα Ντούλα Διονυσία Παστρικού Σταματία ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ Κατά τη διάρκεια του δευτέρου τετραμήνου, παρακολουθήσαμε το πρότζεκτ με τίτλο «Τα ταξίδια του χτες και του σήμερα». Υπεύθυνη και συντονίστρια του προγράμματος είναι η κα. Σαπουλίδου. Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

Μυκηναϊκός οπλισμός. Μέρη που βρέθηκαν Μυκηναϊκά όπλα εκτός Ελλάδος. Μυκηναϊκός Κόσμος

Μυκηναϊκός οπλισμός. Μέρη που βρέθηκαν Μυκηναϊκά όπλα εκτός Ελλάδος. Μυκηναϊκός Κόσμος Μυκηναϊκός οπλισμός Μέρη που βρέθηκαν Μυκηναϊκά όπλα εκτός Ελλάδος. Μυκηναϊκός Κόσμος ΤΟΞΟ Το τόξο είναι ένα από τα αρχαιότερα γνωστά όπλα του πολέμου και εξαιτίας του εύρους του, ήταν και το πιο βολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΕΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΛΛΗ ΕΦΗ ΓΕΩΡΒΑΣΙΛΗ ΤΖΟΥΛΙΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΕΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΛΛΗ ΕΦΗ ΓΕΩΡΒΑΣΙΛΗ ΤΖΟΥΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΕΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΛΛΗ ΕΦΗ ΓΕΩΡΒΑΣΙΛΗ ΤΖΟΥΛΙΑ Από την Αρχαία Ελλάδα στο Σήμερα 900 π.χ: η πρώτη γραπτή μαρτυρία 6 ος 5 ος αι.: σημαντική εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ )

2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ ) 2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ. 20-23) 2.1. Η Χώρα. Νείλος : Πηγές από Αιθιοπία και δέλτα. Δυτικά : Η Λιβυκή έρημος. Ανατολικά : Η έρημος του Σινά έως Ερυθρά Θάλασσα. Λάσπη Ευφορία. Άνω Αίγυπτος-Κάτω Αίγυπτος. 2.2.

Διαβάστε περισσότερα

Από τότε που υπήρχαν άνθρωποι, υπήρχαν και τα όπλα. Τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι κυνηγούσαν και στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από τα θηρία

Από τότε που υπήρχαν άνθρωποι, υπήρχαν και τα όπλα. Τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι κυνηγούσαν και στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από τα θηρία Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ Από τότε που υπήρχαν άνθρωποι, υπήρχαν και τα όπλα. Τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι κυνηγούσαν και στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από τα θηρία χρησιμοποιούσαν τα όπλα. Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

«H ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ»

«H ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ» «H ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ» Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ Οι χρησιμότητες της θάλασσας είναι πολλές όπως πολλές είναι κι οι ωφέλειες που η θάλασσα παρέχει στον άνθρωπο. Ο ι

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικό κύκλωµα. Βασική θεωρία

Ηλεκτρικό κύκλωµα. Βασική θεωρία 8 Ηλεκτρικό κύκλωµα Ηλεκτρικό κύκλωµα Βασική θεωρία Ηλεκτρικό κύκλωμα ονομάζεται κάθε διάταξη που αποτελείται από κλειστούς αγώγιμους «δρόμους», μέσω των οποίων μπορεί να διέλθει ηλεκτρικό ρεύμα. Κλειστό

Διαβάστε περισσότερα

Η Γεωμετρία στην Υπηρεσία της Τέχνης και της Τεχνικής: μια ιστορική αναδρομή. Δρ. Κυριακή Τσιλίκα

Η Γεωμετρία στην Υπηρεσία της Τέχνης και της Τεχνικής: μια ιστορική αναδρομή. Δρ. Κυριακή Τσιλίκα Η Γεωμετρία στην Υπηρεσία της Τέχνης και της Τεχνικής: μια ιστορική αναδρομή Δρ. Κυριακή Τσιλίκα Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Η απαρχή της Γεωμετρίας Οι Βαβυλώνιοι, για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Μάθημα: Τεχνολογία Υλικών. Όνομα: Νικόλαος Καρναμπατίδης ΑΕΜ:438

ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Μάθημα: Τεχνολογία Υλικών. Όνομα: Νικόλαος Καρναμπατίδης ΑΕΜ:438 ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μάθημα: Τεχνολογία Υλικών Όνομα: Νικόλαος Καρναμπατίδης ΑΕΜ:438 Εξάμηνο: 8 ο (εικ.1) Νίκη της ΣαμοθράκηςParis, Musée du Louvre Φθορά:

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. 1 Περιεχόμενα: Εισαγωγή σελ.3 Ιστορική αναδρομή σελ.4 Περιγραφή του χώρου σελ.5-7 Βιβλιογραφία σελ.8 Παράρτημα σελ.9-10 2 Εισαγωγή. Στο κέντρο της Λεμεσού υπάρχει το Κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό έτος: 2008-09

Σχολικό έτος: 2008-09 Σχολικό έτος: 2008-09 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι νέοι των πόλεων εγκαταλείπουν τον αθλητισμό και ασχολούνται όλο και περισσότερο με άλλες δραστηριότητες λιγότερο εποικοδομητικές. Το τένις

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφία Μαθαίνω την Ελλάδα

Γεωγραφία Μαθαίνω την Ελλάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Κωστής Κουτσόπουλος Μαρία Σωτηράκου Μαρία Ταστσόγλου Γεωγραφία Μαθαίνω την Ελλάδα Ε Δημοτικού ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Dehler 46. Ό ποιος ενδιαφέρεται για ένα ιστιοφόρο σκάφος στα. 46 πόδια ικανό να διασχίζει με άνεση θάλασσες και

Dehler 46. Ό ποιος ενδιαφέρεται για ένα ιστιοφόρο σκάφος στα. 46 πόδια ικανό να διασχίζει με άνεση θάλασσες και Dehler 46 ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΒΕΝΕτΣΑΝΟ Ό ποιος ενδιαφέρεται για ένα ιστιοφόρο σκάφος στα 46 πόδια ικανό να διασχίζει με άνεση θάλασσες και ωκεανούς χαρίζοντας με πρωτοποριακό τρόπο τις ανέσεις μιας κρουαζιέρας

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Μαθηματικά της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Μαθηματικά της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Το νέο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 1. Το ηφαίστειο Mount Merapi Η Ινδονησία κατέχει την αδιαμφισβήτητα ηγετική θέση στον κόσμο σε ενεργά ηφαίστεια και σεισμούς. Το Mount Merapi βρίσκεται στο κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ. ήταν ο κάθε ένας από αυτούς και σε ποιον από αυτούς σχηματίστηκε η Ελλάδα;

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ. ήταν ο κάθε ένας από αυτούς και σε ποιον από αυτούς σχηματίστηκε η Ελλάδα; ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ 1 ο (Μονάδες 3,3) 1. Ποια είναι η διοικητική ιεραρχία των πόλεων στην Ελλάδα; Πως λέγεται ο διοικητής του κάθε διοικητικού τομέα; 2. Ποιους γεωλογικούς αιώνες περιλαμβάνει η γεωλογική

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Τζαμπίρας, Καθηγητής ΕΜΠ

Γ. Τζαμπίρας, Καθηγητής ΕΜΠ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9, 157 73 ΖΩΓΡΑΦΟΥ, Τ.Θ.: 64070, 15710 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛ.: 210 772 1060, FAX:

Διαβάστε περισσότερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης εκτυλίσσονται στην περιοχή που. Η Μέση Ανατολή στην αρχαιότητα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης εκτυλίσσονται στην περιοχή που. Η Μέση Ανατολή στην αρχαιότητα Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ Τα σημαντικότερα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης εκτυλίσσονται στην περιοχή που ονομάζεται ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Η Μέση Ανατολή στην αρχαιότητα Ποια σύγχρονα κράτη αποτελούν την περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί μετακινούμαστε;

Πώς και γιατί μετακινούμαστε; 139 Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Διδακτική πρόταση 1: Γιατί μετακινούνταν οι άνθρωποι της Νεολιθικής Εποχής; Πώς μετακινούνταν; Πού έκτιζαν τα χωριά τους; Ερωτήματα-κλειδιά Γιατί μετακινούνταν οι άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Η διώρυγα του Σουέζ είναι η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου, συνολικού μήκους 168 χλμ., ενώ προσθέτοντας τα σημεία αγκυροβολίων και το μήκος της

Η διώρυγα του Σουέζ είναι η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου, συνολικού μήκους 168 χλμ., ενώ προσθέτοντας τα σημεία αγκυροβολίων και το μήκος της Η διώρυγα του Σουέζ είναι η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου, συνολικού μήκους 168 χλμ., ενώ προσθέτοντας τα σημεία αγκυροβολίων και το μήκος της ενδιάμεσης λίμνης, το συνολικό της μήκος φθάνει τα 190 χλμ.

Διαβάστε περισσότερα

101 water riddles 101 γρίφοι για το νερό

101 water riddles 101 γρίφοι για το νερό www.comeniuswatertour.eu 101 water riddles 101 γρίφοι για το νερό PRIMARY SCHOOL OF KALLIMASIA-CHIOS Tel.+030 22710 51207 Fax +30 22710 51207 GREECE 1) Βρες, οριζόντια και κάθετα,7 λέξεις σχετικές με το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ SONAR. Βασίλης Χριστοφόρου Θοδωρής Αλεξάς Αργύρης Νοτάρογλου

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ SONAR. Βασίλης Χριστοφόρου Θοδωρής Αλεξάς Αργύρης Νοτάρογλου ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ SONAR Βασίλης Χριστοφόρου Θοδωρής Αλεξάς Αργύρης Νοτάρογλου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Παρουσίαση Αθλητών Παραολυμπιακή κατηγορία Sonar Το σκάφος Sonar Τεχνικά Χαρακτηριστικά Sonar Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΧΟΜΠΙ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΧΟΜΠΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΧΟΜΠΙ Ομάδα: Κωστόπουλος Δημήτρης Θωμάς Γιώργος Κάρδαμα Αναστασία Σιαπέρα Ηρώ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Νεκταρία Λουκοπούλου Περιεχόμενα: - Εισαγωγή - Ποδηλασία

Διαβάστε περισσότερα

Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού. Γιώργος Πρίμπας

Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού. Γιώργος Πρίμπας Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού Γιώργος Πρίμπας Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού. Φεύγοντας απ το λιμάνι του Περάματος για το λιμάνι των Παλουκιών της Σαλαμίνας, στο δεξί μας μέρος, βλέπουμε το νησί του Αγίου Γεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ alco THE PULSE OF SOCIETY ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΤΥΠΟΣ: ΔΕΙΓΜΑ: ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: ΧΡΟΝΟΣ: ALCO Ε.Ο.Τ. ΠΟΣΟΤΙΚΗ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ) 1.500

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 20/05/2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού ΜΑΖΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 19ος αιώνας: Κλειδί: Ανάπτυξη σιδηροδρόμου, Ατμόπλοιο Οργανωμένος τουρισμός Αύξηση μεσαίας τάξης και εισοδημάτων Συρρίκνωση αγροτικού τομέα Μετακίνηση πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΛΛΑΓΈΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΊΑ ΧΡΌΝΙΑ ΜΈΧΡΙ ΣΉΜΕΡΑ

ΣΥΝΑΛΛΑΓΈΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΊΑ ΧΡΌΝΙΑ ΜΈΧΡΙ ΣΉΜΕΡΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΈΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΊΑ ΧΡΌΝΙΑ ΜΈΧΡΙ ΣΉΜΕΡΑ Αρχαία 2016-2017 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ? Η ιστορία των χρημάτων δείχνει ότι είναι ένα μέσο ανταλλαγής για το εμπόριο. Μπορούν να αποτελέσουν μέσο ανταλλαγής γιατί

Διαβάστε περισσότερα

8 ο ΛΥΚΕΙΟΠΑΤΡΩΝ Όνοµαοµάδας : AVEC Ονόµαταµελών : ΑνδρικοπούλουΚωνσταντίνα, ΑβραµοπούλουΝικολέτα, ΜίντζαΕρµιόνη, Παπακωστοπούλου Βασιλική Όνοµα

8 ο ΛΥΚΕΙΟΠΑΤΡΩΝ Όνοµαοµάδας : AVEC Ονόµαταµελών : ΑνδρικοπούλουΚωνσταντίνα, ΑβραµοπούλουΝικολέτα, ΜίντζαΕρµιόνη, Παπακωστοπούλου Βασιλική Όνοµα 8 ο ΛΥΚΕΙΟΠΑΤΡΩΝ Όνοµαοµάδας : AVEC Ονόµαταµελών : ΑνδρικοπούλουΚωνσταντίνα, ΑβραµοπούλουΝικολέτα, ΜίντζαΕρµιόνη, Παπακωστοπούλου Βασιλική Όνοµα υπεύθυνου τµήµατος : Γλαρού Άννα ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγλυφα σε βράχους και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως οικισμοί που χρονολογούνται από το π.χ., υπάρχουν στα παραδοσιακά εδάφη των Σάμι.

Ανάγλυφα σε βράχους και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως οικισμοί που χρονολογούνται από το π.χ., υπάρχουν στα παραδοσιακά εδάφη των Σάμι. Οι Σάμι είναι αυτόχθονες πληθυσμοί, που κατοικούν στη βόρεια Ευρώπη-σε τμήματα της Σουηδίας, στη Νορβηγία, στη Φινλανδία και στη χερσόνησο Kola της Ρωσίας. Είναι οι μοναδικοί αυτόχθονες πληθυσμοί της βόρειας

Διαβάστε περισσότερα

Αναδάσωση. Εισαγωγή. Το δάσος. Η φωτιά. Αναδάσωση: φυσική ή τεχνητή;

Αναδάσωση. Εισαγωγή. Το δάσος. Η φωτιά. Αναδάσωση: φυσική ή τεχνητή; Αναδάσωση. Αναδάσωση: φυσική ή τεχνητή; Εισαγωγή Το δάσος Τα δάση δεν αποτελούν απλώς ένα σύνολο δένδρων και θάµνων, αλλά πλούσια οικοσυστήµατα µε πολλά είδη φυτών και ζώων, που αλληλοσυνδέονται µε πολύπλοκες

Διαβάστε περισσότερα

Ολυμπιακοί αγώνες ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ Α2

Ολυμπιακοί αγώνες ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ Α2 Ολυμπιακοί αγώνες ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ Α2 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Η ΑΡΧΗ Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτοι οι θεοί αγωνίστηκαν στην Ολυμπία! Επίσης κάποιες πηγές αναφέρουν αρκετούς ήρωες ως ιδρυτές των αγώνων. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Κατηγορία Α (7 ΠΕΡΙΟΔΟΙ). α. Μπορείτε να τρέξετε αρκετά γρήγορα ώστε να αποκτήσετε την ίδια ορμή με ένα αυτοκίνητο που κινείται με ταχύτητα μέτρου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ-----ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ-----ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ-----ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ-----ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΚΑΦΟΣ Η μορφή των ιστιοφόρων σκαφών όπως εξελίχθηκε από τα αρχαία ξύλινα εμπορικά και πολεμικά πλοία έως τα σύγχρονα αγωνιστικά επηρεάζονταν από τους ίδιους παράγοντες. Είναι συνάρτηση της χρήσης τους,

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό Ένθετο. 2. Ποια σώματα ονομάζονται ηλεκτρισμένα και τι είναι η ηλέκτριση;

Εισαγωγικό Ένθετο. 2. Ποια σώματα ονομάζονται ηλεκτρισμένα και τι είναι η ηλέκτριση; Εισαγωγικό Ένθετο 1. Πως προήλθε η ονομασία ηλεκτρισμός; Τον 6 ο αιώνα π.χ. οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν ότι το ήλεκτρο (κεχριμπάρι), όταν τριβόταν με ένα κομμάτι ύφασμα, αποκτούσε μια παράξενη ιδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ

Εργασία ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ Εργασία ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τα μεσογειακά συστήματα (πεύκα, έλατα, θάμνους εύφλεκτους). Τα ορεινά δάση συχνά καίγονται γιατί έχουμε μεγάλη ξηρασία, συσσώρευση ξηρών και πεσμένων φύλων.

Διαβάστε περισσότερα