ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΘΕΜΑ: ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΘΕΜΑ: ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΑ"

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΘΕΜΑ: ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΔΑΒΙΛΛΑ ΜΑΡΙΑ ΟΝ. ΠΑΤΡΟΣ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ Α.Μ.: ΑΘΗΝΑ 2008

2 ΑΡΘΡΟ Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνιστούν ενώσεις και μη κερδοσκοπικά σωματεία, τηρώντας τους νόμους, που ποτέ όμως δεν μπορούν να εξαρτήσουν την άσκηση του δικαιώματος αυτού από προηγούμενη άδεια. 2. Το σωματείο δεν μπορεί να διαλυθεί για παράβαση του νόμου ή ουσιώδους διάταξης του καταστατικού του, παρά μόνο με δικαστική απόφαση. 3. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, εφαρμόζονται αναλόγως και σε ενώσεις προσώπων που δε συνιστούν σωματεία. 4. Με νόμο μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί στο δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να συνεταιρίζονται. Περιορισμοί του δικαιώματος αυτού μπορούν να επιβληθούν και στους υπαλλήλους οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων. 5. Οι γεωργικοί και αστικοί συνεταιρισμοί κάθε είδους, αυτοδιοικούνται σύμφωνα με τους όρους του νόμου και του καταστατικού τους και προστατεύονται από το Κράτος, που είναι υποχρεωμένο να μεριμνά για την ανάπτυξη τους. 6. Επιτρέπεται η σύσταση με νόμο αναγκαστικών συνεταιρισμών που αποβλέπουν στην εκπλήρωση σκοπών κοινής ωφέλειας ή δημοσίου ενδιαφέροντος ή κοινής εκμετάλλευσης γεωργικών εκτάσεων ή άλλης πλουτοπαραγωγικής πηγής, εφ όσον πάντως εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση αυτών που συμμετέχουν.

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α)ΟΡΟΛΟΓΙΑ Β)ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Γ)Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 2. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΖΕΣΘΑΙ Α)ΝΟΜΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ Β)ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΕΜΒΕΛΕΙΑ Γ)ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ 4Δ)ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ Ε)ΓΕΩΡΓΙΚΟΙ,ΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ 3. ΠΕΡΙΛΗΨΗ 4. SUMMARY 5. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

4 1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α. ΟΡΟΛΟΓΙΑ Τα ελληνικά Συντάγματα, από το Σύνταγμα του 1864 έως και το Σύνταγμα του 1952, ορίζουν το δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας σωματείου με τον απαρεμφατικό τύπο «δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι». Οι λόγοι για τους οποίους προκρίθηκε αυτός ο όρος θα πρέπει να αναζητηθούν στις πολιτικές, παιδευτικές και αισθητικές αξιολογήσεις της εποχής και στην στροφή της άρχουσας κοινωνικής τάξης στα πρότυπα της ελληνικής αρχαιότητας. Ο όρος «εταιρεία» απαντάται στα έργα των Ελλήνων κλασικών με την έννοια της συντροφιάς, του συλλόγου, του συνδέσμου ή της αδελφότητας. Από πολύ νωρίς, ωστόσο, επισημάνθηκε ότι ο όρος «δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι» παραπέμπει στην έννοια «συνεταιρισμός», στην οποία περιλαμβάνονται ενώσεις κερδοσκοπικές και μη 1. Έτσι, ορθά παρατηρήθηκε ότι ο όρος «συνεταιρισμός» έχει αποκτήσει «ειδική τεχνική σημασία και η χρησιμοποίηση του ως γενικού όρου προκαλούσε (και προκαλεί) σύγχυση» 2. Με το Σύνταγμα του 1975, διασπάται η παράδοση και δεν χρησιμοποιείται ο όρος «δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι», αλλά το δικαίωμα ορίζεται περιγραφικά («οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα όπως συνιστούν ενώσεις και σωματεία μη κερδοσκοπικού σκοπού»). Παρά ταύτα, η θεωρία και τα δικαστήρια συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον όρο «δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι» 3. Κατά καιρούς, χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι όροι όπως «ελευθερία ενώσεως», «συσσωμάτωση», «δικαίωμα του συνενούσθαι», οι οποίοι όμως δεν επικράτησαν. Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

5 Κατά τον Ορφανουδάκη, η χρησιμοποίηση του όρου «δικαίωμα ή ελευθερία συνένωσης», φαίνεται να λύνει σημαντικά προβλήματα, αφού αφ ενός αποκλείει την σύγχυση προς το δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας κερδοσκοπικών συνεταιρισμών και αφ ετέρου, ως έννοια γένους, περιλαμβάνει την ελευθερία ή το δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας τόσο σωματείου, όσο και ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η προθεματική προσθήκη του συνδέσμου «συν» στο ουσιαστικό «ένωση», εκτός από έμφαση που προσδίδει στον όρο, αναδεικνύει την διαδικασία ίδρυσης της οργάνωσης, που δεν αποτελεί, όταν συσταθεί, ένα απλό άθροισμα βουλήσεων, αλλά ένα νέο «οργανισμό», με ενιαία βουλητική έκφραση, λειτουργία και δράση. Ο όρος πάντως «ελευθερία της συνένωσης» αντιστοιχεί πληρέστερα στον γαλλικό και ιταλικό όρο liberte d association και liberta di associazione που δηλώνουν ακριβώς την ενέργεια και το αποτέλεσμα της συνένωσης. 1 Βλ. σχετικά Σαράντη Ορφανουδάκη, σελ. 13 «Η ελευθερία της συνένωσης» 2 Βλ. Πρ. Δαγτόγλου, Ατομικά δικαιώματα, τ.β., σελ. 760, Πρ βλ. και την πρώτη, έν έτει 1918, επισήμανση του γεγονότος σε Ν. Ι. Σαρίπολου, Ελληνικόν Συνταγμτατικόν Δίκαιον, εκδ. Γ, σελ Βλ. ενδεικτικά ΠΠρ Θεσ 1344/1975, ΕΦΑΘ 3531/1977, ΣτΕ 3392/1978 (Ολομ.), ΑΠ 928/1974 (Τμ. Α), ΣτΕ 2260/1982 (Ολομ.), ΠΠρ Αθ 4311/1984 Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

6 Β. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ήδη από το Μεσαίωνα είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν δραστηριότητα και να έχουν μεγάλη δύναμη στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης επαγγελματικοί συνεταιρισμοί, γνωστοί με την επωνυμία «συντεχνίες» (corporations), δημιουργώντας ενώσεις προσώπων που προμηνύουν σήμερα το θεσπισμένο δικαίωμα του άρθρου 12 Σ 4. Καθώς όμως οι συντεχνίες αυτές είχαν υπό τον άμεσο έλεγχο τους την οικονομική και επαγγελματική ζωή των ευρωπαϊκών λαών, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση όχι μόνο των απολυταρχικών καθεστώτων, που αποτελούσαν τους καρπωτές του κατεστημένου, αλλά και την αντίδραση των προασπιστών των φιλελεύθερων δικαιωμάτων που ήταν αποκλεισμένοι από προνομιούχες ενώσεις. Ακόμα και η Γαλλική Επανάσταση, όχι μόνο δεν συμπεριέλαβε το δικαίωμα των ατόμων να συνιστούν ενώσεις στην Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά το κατήργησε με τον περιώνυμο νόμο Le Chapelier της 14/7 Ιουνίου Οι αντιλήψεις αυτές επηρέασαν για κάποιο διάστημα και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, εκτός από την Αγγλία που ποτέ δεν κατήργησε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, παρά μόνο το περιόρισε μέχρι το 1824, όπου επετράπησαν για πρώτη φορά οι συνδικαλιστικές ενώσεις. Αφότου όμως το Βέλγιο, με το Σύνταγμα του 1831 (άρθρο 20), κατοχύρωσε την ελευθερία του συνεταιρισμού, η εικόνα άλλαξε, και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, το ένα μετά το άλλο, άρχισαν να αναγνωρίζουν την ελευθερία αυτή και να ρυθμίζουν τα σχετικά με την αύξηση της, με συνταγματικές ή νομοθετικές διατάξεις. Η ελευθερία της ενώσεως άρχισε να αναγνωρίζεται κατά το έτος Σήμερα πάντως, όλα τα συντάγματα κατοχυρώνουν την ελευθερία της ενώσεως. Ακόμη και οι Η.Π.Α. που δεν έχουν καμία ρητή διάταξη που να διακηρύττει την ελευθερία της ενώσεως, την έχουν καθιερώσει από τις αρχές του 19 ου αιώνα. 4 Βλ. σχετικά Κωνσταντίνο Γεωργόπουλο «Επίτομο Συνταγματικό Δίκαιο», σελ Η Γαλλική Επανάσταση κατά την διατύπωση του Σβώλου, «εσάρωσε το παν», «συνέτριψε εκ θεμελίων την ελευθερίαν του συνεταιρισμού», «καθιέρωσε ειδικώς την απαγόρευσιν των πολιτικών σωματείων». Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

7 Γ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Στο ελληνικό πεδίο, τα πρώτα επαναστατικά Συντάγματα, επηρεασμένα από την Γαλλική Επανάσταση, αγνόησαν την ελευθερία ενώσεως, την ίδια δε στάση ακολούθησε και το Σύνταγμα του 1844, μολονότι είχε σαν υπόδειγμα το βέλγικο του Γνωστός είναι και ο Ποινικός Νόμος του 1836 (αρ ) που προέβλεπε ποινές κατά των μυστικών σωματείων. Το «δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι», κατοχυρώθηκε με το άρθρο 11 του Συντάγματος του 1864 (εμπνεόμενο από το άρθρο 92 του Συντάγματος της Δανίας του 1849), μετά από εισήγηση του Ν. Ι. Σαριπόλου. Όριζε ότι «οι Έλληνες έχουσι το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, τηρούντες τους νόμους του Κράτους, οίτινες όμως ουδέποτε δύνανται να υπαγάγωσι το δικαίωμα τούτο εις προηγούμενην της Κυβερνήσεως άδειαν». Το 1911 προστέθηκε και δεύτερη παράγραφος στο άρθρο, σύμφωνα με την οποία επέτρεπετο η διάλυση συνεταιρισμού μόνο με δικαστική απόφαση για παράβαση των διατάξεων των νόμων και το κείμενο αυτό διατηρήθηκε αμετάβλητο στο Σύνταγμα του 1927 (άρθρο 20), ενώ το Σύνταγμα του 1952 (άρθρο 11), πρόσθεσε δύο ακόμη παραγράφους, από τις οποίες η μία αναφερόταν στην δυνατότητα επιβολής με νόμο και των υπαλλήλων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ενώ η άλλη απαγόρευε την ίδια απεργία στους ίδιους υπαλλήλους. 6 Το άρθρο 12 του προηγούμενου πριν την αναθεώρηση του 2001 Συντάγματος, δεν απομακρύνθηκε πολύ από τα προηγούμενα, αλλά τα σχετικά με την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων εντάχθηκαν στο άρθρο 23 που αναφέρεται γενικά στο δικαίωμα της απεργίας, ενώ συγχρόνως προστέθηκαν δύο νέες παράγραφοι στο άρθρο σχετικές με τους γεωργικούς, τους αστικούς και τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, που δεν νομίζω- έπρεπε να είχαν τη θέση τους στο άρθρο 12. Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

8 Η αναθεώρηση του 2001 επέφερε μία φραστική βελτίωση, με την απάλειψη του σολοικισμού του άρθρου 12 του Συντάγματος «ενώσεις και σωματεία μη κερδοσκοπικού σκοπού». Αντί όμως να τον αντικαταστήσει με τον όρο «μη κερδοσκοπικές ενώσεις και σωματεία», δίνοντας την εντύπωση ότι αποκλείει πλέον από το πεδίο ισχύος του άρθρου 12 μόνο κερδοσκοπικά σωματεία, αλλά όχι και κερδοσκοπικές ενώσεις. Μία τέτοια αλλαγή θα ήταν όμως πολύ σημαντική για να γίνει απλώς με τον αδόκιμο τρόπο της διακρίσεως ενώσεων και σωματείων. Πρόκειται προφανώς για εσφαλμένη μεταγλώττιση που υποχωρεί, κατά τούτο, προ του αυθεντικού αρχικού κειμένου και πρέπει να διαβάζεται ως «μη κερδοσκοπικές ενώσεις και σωματεία». Επίσης, με την αναθεώρηση του 2001, καταργήθηκαν οι περιορισμοί της παρ. 4 του άρθρου 12 (και αναρίθμησε τις παραγράφους 5 και 6 σε 4 και 5). Ο νόμος επομένως, δεν μπορεί πλέον να περιορίζει την ελευθερία ενώσεως ειδικά των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων 7. Οι υπάλληλοι αυτοί εξακολουθούν πάντως να υπάγονται στους άλλους περιορισμούς του άρθρου 12, παρ. 1-3 του Συντάγματος και τους περιορισμούς των γενικών νόμων. 6 Τις εγγυήσεις του Συντάγματος του 1911 αξιοποίησε ο κοινός νομοθέτης, θεσπίζοντας λεπτομερειακού χαρακτήρα διατάξεις, όπως αυτές του Ν. 281/1914, που συνιστά σταθμό στην εξέλιξη του θεσμού των συνενώσεων. Συγκεκριμένα, ο νόμος απέκλεισε τη συσσωμάτωση εργοδοτών και εργαζομένων, απαγόρευσε τον εξαναγκασμό των εργαζομένων να συμμετέχουν σε κατευθυνόμενα από τους εργοδότες σωματεία ή να τα αποκηρύσσουν και καθιέρωσε το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης των όρων εργασίας. 7 Ήδη πριν από την κατάργηση της παρ. 4, τα δικαιώματα των υπαλλήλων είχαν προστατευθεί με τον Ν. 2405/19963 και με τον Υπαλληλικό Κώδικα 1996 (Ν. 2683). (Βλ. Κασσιμάτης Μυαριάς, «Ατομικά και Κοινωνικά δικαιώματα», Σπυρόπουλος Λιακόπουλος, σελ. 14) Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

9 2. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΖΕΣΘΑΙ Α. ΝΟΜΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ Το άρθρο 12 του Συντάγματος, κατοχυρώνει την ελευθερία συστάσεως και λειτουργίας μη κερδοσκοπικών ενώσεων υπό ευρεία έννοια, δηλαδή σωματείων αφ ενός και ενώσεων υπό στενή έννοια αφ ετέρου. Το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι είναι «ατομικό» δικαίωμα που μόνο συλλογικά μπορεί να νοηθεί και να ασκηθεί. Είναι δηλαδή δικαίωμα του status negativus, αφού θεμελιώνει αγώγιμη αξίωση αποχής της κρατικής εξουσίας από παρεμβάσεις το πεδίο προστασίας του. Καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη εξουσία κατά τριτενέργεια 8 την ανάμειξη και επέμβαση πέρα από τα όρια που διαγράφουν το Σύνταγμα και οι σύμφωνα με το Σύνταγμα νόμοι. Η ελευθερία ενώσεως αφορά κάθε ένωση προσώπων, αρκεί να μην επιδιώκει κέρδος. Αφορά επομένως κάθε ένωση που επιδιώκει πολιτικούς, επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς, φιλολογικούς, ψυχαγωγικούς, κοινωνικούς, φιλανθρωπικούς, μορφωτικούς, εκπαιδευτικούς ή επαγγελματικούς και γενικά οποιουσδήποτε σκοπούς, εκτός από την επιδίωξη του κέρδους 9. Επομένως, ενώσεις με οποιονδήποτε άλλον σκοπό, συμπεριλαμβανομένου και του πολιτικού, είναι επιτρεπτές. Ενώσεις με πολιτικό σκοπό τείνουν εξ ορισμού στην διαμόρφωση της πολιτικής βουλήσεως, στον επηρεασμό του πολιτικού και πολιτειακού γίγνεσθαι και εν τέλει στην συμμετοχή αμέσως ή εμμέσως στην άσκηση της κρατικής εξουσίας. Το ειδικό δικαίωμα άλλωστε της συστάσεως και λειτουργίας πολιτικών κομμάτων και της συμμετοχής σ αυτά, δεν είναι παρά εκδήλωση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι. Όπως ακριβώς το δικαίωμα ιδρύσεως κ.λ.π. πολιτικών κομμάτων είναι διφνές πολιτικό και ατομικό έτσι και το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι γενικά θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι είναι διφνές, «ατομικό» και πολιτικό, δικαίωμα δηλαδή του status negativus και συγχρόνως και του status activus. Το άρθρο 12 του Συντάγματος, εκτός από την κατοχύρωση του διφνούς δικαιώματος, περιέχει και μία θεσμική εγγύηση ότι «οι άνθρωποι δικαιούνται να δρουν όχι μόνον Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

10 ως άτομα, αλλά και συλλογικά και μάλιστα με συστηματικούς και διαρκείς δεσμούς και ότι, κατ αρχήν,υποκείμενα δικαίου είναι όχι μόνον άτομα αλλά και ενώσεις προσώπων». Στην ευρύτερη έννοια της συνένωσης υπάγεται λοιπόν κάθε συλλογικό μόρφημα, ανεξάρτητα από τη νομική του υπόσταση, στο οποίο συνενώνεται οικιοθελώς για μακρό χρονικό διάστημα και για την επίτευξη ενός η περισσοτέρων κοινών, μη κερδοσκοπικών, σκοπών με πλειάδα φυσικών ή / και νομικών προσώπων που υποβάλλουν εαυτά σε μία οργανωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Με λακωνική διατύπωση, κατοχυρώνεται η ίδια ελευθερία και στο άρθρο 11, παρ. 1 ΕΣΔΑ 10. Το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, με την άσκηση του οποίου πολλαπλασιάζεται η ισχύς του ατόμου για την επίτευξη ποικίλων στόχων, ενισχύει την άσκηση και την αποτελεσματικότητα άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών π.χ. της ελευθερίας της πολιτικής συμμετοχής και γενικώς της εκφράσεως, του συνδικαλισμού, της θρησκείας, της επιστήμης, του δικαιώματος στο περιβάλλον κ.λ.π. Είναι χαρακτηριστική και στο σημείο αυτό η σχετική παρατήρηση του Μάνεση, ο οποίος εύστοχα επισημαίνει ότι με «την οικονομική, ταξική, και τεχνολογική δομή της σύγχρονής κοινωνίας, στην οποία οι άνθρωποι υπάρχουν και ενεργούν, όχι τόσο ως άτομα, όσο συλλογικά ως μέλη ομάδων, η συνταγματική προστασία θα καταντούσε ανεπαρκής και αλυσιτελής, αν περιοριζόταν μόνο στα φυσικά πρόσωπα και δεν περιελάμβανε και τις ομάδες, στις οποίες αυτά είναι οπωσδήποτε ενταγμένα και μέσω των οποίων ιδίως ενεργούν». Αυτό κάνει έκδηλα φανερό για ποιους λόγους φορείς θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν είναι μόνο τα άτομα αλλά μπορεί να είναι και ένας σύλλογος ατόμων, μία κοινωνική ομάδα 11. Έτσι λοιπόν, το δικαίωμα της συνενώσεως αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα της ελευθερίας του ατόμου, της ομάδας και της κοινωνίας εν γένει. Η σημασία του άλλωστε καταφαίνεται και από την επιφυλακτικότητα της κρατικής εξουσίας να το κατοχυρώσει ως συνταγματικό δικαίωμα. Αν ήταν ακίνδυνο και ανώδυνο για τους κρατούντες, θα είχε κατοχυρωθεί νωρίτερα και χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό Π.χ. στην εξουσία του εργοδότη που θα απέτρεπε την ίδρυση εργατικού σωματείου. 9 Βλ. σχετικά Π.Δ. Δαγτόγλου, «Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα», τόμος Β, σελ Βλ. σχετικά για τον όρο αυτό Κ. Χρυσογόνο, «Ατομικά και Κοινωνικά δικαιώματα», σελ Πρ Βλ. Δ. Τσάτσος, «Θεμελιώδη δικαιώματα», σελ Πρ Βλ. Κασσιμάτης Μαυριάς «Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα» Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

11 Β. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΕΜΒΕΛΕΙΑ i) Επιμέρους δικαιώματα που υπάγονται στο προστατευτικό πεδίο του άρθρου 12 του Συντάγματος. Η ελευθερία ενώσεως περιλαμβάνει την ελευθερία συστάσεως, διατηρήσεως και λειτουργίας, καθώς και διαλύσεως μιας ενώσεως ή σωματείου, επιλογής μεταξύ σωματείου ή απλή ενώσεως, καθορισμού και αλλαγής του σκοπού της και εν γένει συντάξεως και τροποποιήσεως του καταστατικού της, εκλογής του προέδρου της, αποφάσεως περί εισδοχής και αποβολής μελών. Επίσης, περιλαμβάνει την ελευθερία προσχωρήσεων ή μη σε μία ένωση, καθώς και αποχωρήσεως από αυτήν. Τέλος, περιλαμβάνει κατ αρχήν και το δικαίωμα αποσιωπήσεως της ιδιότητας μέλους σε μία νόμιμη ένωση: στην ιδιωτική ζωή, δεν μπορεί να απαιτηθεί από κανένα να ανακοινώσει την ιδιότητα του ως μέλους μίας ενώσεως, εφ όσον η ένωση αυτή είναι νόμιμη 13. Ειδικότερα, σε ότι αφορά την ελευθερία συστάσεως ενώσεων και σωματείου κατοχυρώνεται ρητώς στο άρθρο 12, παρ. 1 που απαγορεύει την απαίτηση προηγούμενης άδειας. Είναι αντισυνταγματική επομένως η απαίτηση οποιασδήποτε προηγούμενης, άμεσης ή έμμεσης εγκρίσεως ή συναινέσεως ή η εξάρτηση της συστάσεως ή λειτουργίας της ενώσεως από την διακριτική ευχέρεια κρατικών αρχών. Συγκεκριμένα, μέχρι και το 1952 απαγορευόταν η υπαγωγή του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι μόνον «εις προηγούμενην της κυβερνήσεως άδειαν», ενώ αντίθετα το ισχύον Σύνταγμα απαγορεύει γενικώς την «προηγούμενη άδεια», όχι μόνο διοικητική, αλλά αφού το Σύνταγμα δεν διακρίνει πλέον σχετικά ούτε και δικαστική (ΣτΕ 1072/1948). Όταν λοιπόν, ζητηθεί η αναγνώριση σωματείου, δηλαδή η απονομή νομικής προσωπικότητας σ αυτό, το αρμόδιο δικαστήριο μπορεί να εξετάσει τη συνδρομή των νομίμων όρων (σύστημα των κανονιστικών διατυπώσεων) και όχι την σκοπιμότητα της σύστασης του 14. Δεν μπορεί άρα να ελέγξει αν το σωματείο «είναι κοινωνικά ωφέλιμο ή αν προάγει ή βλάπτει τα συμφέροντα των μελών του ή ανταγωνίζεται άλλο παρόμοιο σωματείο» 15. Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

12 Ως προς το τελευταίο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι γίνεται δεκτό πως από το άρθρο 12, παρ. 1 Συντάγματος, ενάγεται η αρχή της πολλαπλότητας, δηλαδή ότι επιτρέπεται η σύσταση και παράλληλη λειτουργία στον ίδιο ή διαφορετικό τόπο περισσότερων σωματείων, έστω και αν επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό και ανεξάρτητα αν τα μέλη του ενός είναι και μέλη του άλλου. Η ίδια ωστόσο νομολογία δέχεται κάμψη της αρχής αυτής αν η άσκηση του δικαιώματος ίδρυσης δεύτερου σωματείου είναι καταχρηστική και προσκρούει στα άρθρα 25, παρ. 3 Συντάγματος και 281 ΑΚ 16. Το Εφετείο Αθηνών μάλιστα έκρινε ότι η ίδρυση δεύτερου ομοιοεπαγγελματικού σωματείου, αποτελεί καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι, διότι παρεμποδίζει στην εύρυθμη λειτουργία του αρχικού σωματείου. (ΕΑ 3531/77, Νο Β 1977, 69). Μία τέτοια αιτιολογία αντιβαίνει τόσο στο γράμμα, όσο και στο πνεύμα της συνταγματικής απαγορεύσεως της προηγούμενης άδειας και συγχέει χρήση και κατάχρηση του δικαιώματος ενώσεως. Στην πράξη βέβαια, ένας τέτοιος έλεγχος, αναπόφευκτα καταλήγει σε πολλές, αν όχι στις περισσότερες περιπτώσεις, με έλεγχο της σκοπιμότητας ίδρυσης δεύτερου σωματείου και επομένως σε κίνδυνο δικαστικής αυθαιρεσίας. Και πέρα από αυτό όμως, η εφαρμογή του άρθρου 25, παρ. 3 του Συντάγματος σε σχέση με την άσκηση του δικαιώματος συνένωσης είναι εσφαλμένη για λόγους αρχής, αφού το άρθρο 12 του Συντάγματος ούτε συνδέει το τελευταίο με συγκεκριμένους σκοπούς, ούτε αποκλείει άλλους Πρ βλ. Π. Δαγτόγλου, Ατομικά Δικαιώματα, τόμος Β, σελ Πρ βλ. άρθρο 81, παρ. 1 ΑΚ 15 Εφ Πειρ 488/1985, Εφ Λαρ 457/ ΑΠ 289/1981, ΑΠ 1846/1984, Εφ Αθ 2679/ Η 34563/2001 δέχθηκε ότι είναι καταχρηστική η ίδρυση δεύτερου σωματείου όταν υπάρχουν και τα δύο στον ίδιο χώρο εργασίας, επιδιώκουν τους ίδιους σκοπούς, έχουν τους ίδιους εργαζόμενους και στην επωνυμία τους έχουν το ίδιο χαρακτηριστικό γνώρισμα, γιατί προκαλείται σύγχυση και παρακωλύεται η εύρυθμη λειτουργία τους. Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

13 Στην ελευθερία συστάσεως, ανήκει και η ελευθερία επιλογής μεταξύ (αναγνωρισμένου) σωματείου ή απλής ενώσεως, η ελευθερία δηλαδή της αποφάσεως, αν η προς σύσταση ένωση θα έχει ή όχι νομική προσωπικότητα ιδιωτικού δικαίου. Ο νομοθέτης δεν μπορεί κατ αρχήν, ούτε να επιβάλει, ούτε να απαγορεύσει την απόκτηση νομικής προσωπικότητας ιδιωτικού δικαίου σε μία ένωση, ούτε να την εξαρτήσει από την διακριτική ευχέρεια της διοικητικής αρχής ή του δικαστηρίου. Μόνο στις περιπτώσεις που ο νομοθέτης εξουσιοδοτείται από το Σύνταγμα να ρυθμίσει ειδικά ορισμένες ενώσεις, μπορεί να ορίσει και το ζήτημα της νομικής προσωπικότητας (π.χ. φοιτητικοί σύλλογοι, αθλητικές ενώσεις, θρησκευτικές ενώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.τ.λ) Η νομική προσωπικότητα ιδιωτικού δικαίου αποκτάται με την εγγραφή στο βιβλίο των σωματείων 18 και δεν μπορεί να αφαιρεθεί παρά με την διάλυση των σωματείων. Περαιτέρω, αξίζει να αναφερθεί η ελευθερία καθορισμού (και αλλαγής) του σκοπού της ενώσεως, καθώς και η ελευθερία συντάξεως και τροποποιήσεως του καταστατικού 19. Ως προς το σκοπό της ένωσης, το Σύνταγμα μας δεν περιέχει διάταξη που αφορά ειδικώς στους σκοπούς της ενώσεως. Μόνο ότι οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνιστούν μη κερδοσκοπικές ενώσεις και σωματεία τηρώντας τους νόμους. Επομένως, η ελευθερία ενώσεως δεν περιλαμβάνει το δικαίωμα συστάσεως ενώσεων που θέτει ή επιδιώκει στην πράξη σκοπούς αντίθετους προς τους νόμους. Ασυμβίβαστη με το Σύνταγμα είναι και η θέσπιση ή τροποποίηση με κρατική πράξη του καταστατικού μίας ενώσεως (δεν είναι όμως ασυμβίβαστος με την ελευθερία ενώσεως ο δικαστικός έλεγχος της νομιμότητας του καταστατικού) 20. Επιπλέον, η ελευθερία ενώσεως περιλαμβάνει και την ελευθερία λειτουργίας και διοικήσεως, με την έννοια αφ ενός της αναδείξεως της διοικήσεως και αφ ετέρου της επιλογής των αντικειμένων και μέσων της δραστηριότητας της ενώσεως κατά την κρίση της διοικήσεως και των μελών της. Με αυτήν την ελευθερία είναι ασυμβίβαστη οποιαδήποτε κρατική επέμβαση στην λειτουργία της ενώσεως. Δεν είναι όμως ασυμβίβαστη η πρόβλεψη γενικών κανόνων λειτουργίας του σωματείου ή εκλογής της διοικήσεως του στην περίπτωση σιωπής του καταστατικού ή προς προστασία των μελών, αλλά όχι προς άσκηση κυβερνητικής επεμβάσεως ή επιρροής, εν όψει της υπαγωγής της ενώσεως στου νόμους (12, παρ. 1). Η αυτοδιοίκηση δεν αποκλείει βέβαια την άσκηση της κρατικής εποπτείας με την έννοια του κατασταλτικού ελέγχου από την διοίκηση της νομιμότητας της λειτουργίας του σωματείου. Σύμφωνα με τα άρθρα 32 και 33 Ν. Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

14 281/1914 «περί σωματείων», σε περίπτωση ποινικής παράβασης κατά τους περί σωματείων νόμους, σπουδαίας διαχειριστικής ανωμαλίας ή αξιόποινης χρηματικής κατάχρησης, επιτρέπεται η κήρυξη εκπτώτου του διοικητικού συμβουλίου σωματείου με πράξη της εποπτικής αρχής και ο διορισμός προσωρινής διοικητικής επιτροπής. Η νομολογία δέχεται 21 ότι οι διατάξεις αυτές διατηρήθηκαν σε ισχύ και μετά την θέσπιση του Αστικού Κώδικα και ότι δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα, αφού με αυτές καθορίζονται περιοριστικά οι περιπτώσεις επέμβασης της (δημόσιας) διοίκησης στα θέματα της διοίκησης του σωματείου και αντικατάστασης της τελευταίας. Ελευθερία ενώσεως σημαίνει και ελεύθερη απόφαση περί εισδοχής και αποβολής μελών, χωρίς κρατική ανάμιξη. Σύμφωνα με το άρθρο 86 ΑΚ, είσοδος νέων μελών στο σωματείο επιτρέπεται πάντοτε, εκτός αν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά. Ερμηνεύοντας την διάταξη αυτή, η νομολογία δέχεται ότι «ανήκει επομένως στην απόλυτη και ανεξέλεγκτη εξουσία του αρμόδιου οργάνου του σωματείου να δεχθεί ως μέλη του όσους ενδιαφέρονται για τον σκοπό αυτό, έστω και αν οι ενδιαφερόμενοι συγκεντρώνουν στο πρόσωπο τους τις προϋποθέσεις που καθορίζει το καταστατικό για την παραδοχή των νέων μελών. Κατ εξαίρεση θεμελιώνεται υποκειμενικό δικαίωμα των τρίτων (και συνεπώς αντίστοιχη υποχρέωση του σωματείου) να καταστούν μέλη στις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται είτε με διάταξη του νόμου, είτε με τέτοια του καταστατικού ή που το σωματείο de jure ή de facto κατέχει μονοπωλιακή θέση» 22. Από την ελευθερία της ενώσεως, συνάγεται και η ατομική ελευθερία προσχωρήσεως σε μία ορισμένη ένωση ή αποχωρήσεως από αυτήν. Απαγόρευση προσχωρήσεως ή αποχωρήσεως θα αντιστρατευόταν προδήλως την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι. Το κράτος δεν μπορεί να απαγορεύσει ή να συνδέσει με δυσμενείς συνέπειες την προσχώρηση σε μία νόμιμη ένωση. Τα μέλη μπορούν πάντοτε να αποχωρήσουν από την ένωση αν και ο νόμος μπορεί να προβλέψει ορισμένες προθεσμίες για λογιστικούς λόγους (αρ. 87 ΑΚ) 23. Η ελευθερία συνένωσης περιλαμβάνει και την ελευθερία διατηρήσεως ή διαλύσεως της υφιστάμενης συνένωσης. Η κρατική επιβολή υποχρέωσης διατηρήσεως ή η κρατική απαγόρευση διαλύσεως μίας συνένωσης εναντίον της θέλησης των μελών της δεν συμβιβάζεται με το Σύνταγμα. Το ίδιο ισχύει και για την κρατική διάλυση μίας ιδιωτικής συνένωσης. Το Σύνταγμα την επιτρέπει μόνο για παράβαση νόμου ή ουσιώδους διατάξεως του καταστατικού και μόνο με δικαστική απόφαση. Πρέπει δηλαδή, να υπάρχει συστηματική παράβαση του νόμου τέτοιας μορφής και Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

15 βαρύτητας που να δείχνει ότι ο σημερινός πραγματικός σκοπός του σωματείου, ανεξάρτητα από τον αρχικό ή αναφερόμενο στο καταστατικό του, αντιβαίνει συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις» 24. Ακόμη, το μέτρο της διάλυσης πρέπει να είναι κατάλληλο και κυρίως αναγκαίο για να αποτραπεί η προσβολή, ενώ σε ήσσονος σημασίας παραβάσεις μπορούν να επιβληθούν άλλες ηπιότερες, διοικητικές κυρώσεις. Διαδικαστική προϋπόθεση της διάλυσης είναι η ύπαρξη σχετικής δικαστικής απόφασης και τούτο συνεπάγεται ότι είναι ανεπίτρεπτη η διάλυση όχι μόνο με διοικητική πράξη, αλλά και ευθέως με διάταξη νόμου 25. Η ελευθερία που του συνεταιρίζεσθαι καλύπτει και την ελευθερία της μη συστάσεως ενώσεως, της μη προσχωρήσεως και της μη συμμετοχής σε αυτήν. Έκφανση της αρνητικής ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι αποτελεί και η ελευθερία αποχωρήσεως από την ένωση. Σύμφωνα με την Μπρ Αθ 13073/1987, είναι αντισυνταγματική διάταξη ΣΕΕ, που ορίζει ότι θεωρείται αυτόματα μέλος του Σωματείου Σταθμαρχοελεγκτών το προσωπικό που προάγεται στο βαθμό του Σταθμαρχοελεγκτη. Το Πρ Κορ 131/1979, δέχτηκε ότι δεν αντίκειται στο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι διάταξη καταστατικού σωματείου που απέκλειε από την ιδιότητα του μέλους άτομα καταδικασθέντα κ.λ.π. Το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι δεν εμποδίζει την εισαγωγή δικαιολογημένων διακρίσεων βάσει αντικειμενικών, γενικών και απροσώπων κριτηρίων χάριν εξυπηρετήσεως του καλώς εννοούμενου συμφέροντος του σωματείου. Η ΣτΕ 2235/1979 καθώς και η ΣτΕ 2260/82 έκρινε ότι δεν είναι επιτρεπτό να εξαρτηθεί η άσκηση συγκεκριμένης δραστηριότητας επαγγελματικής ή μη από την ένταξη σε ορισμένο σωματείο. 18 Άρθρα 78 και 83 ΑΚ 19 Άρθρα 80, 93, 99, 100 ΑΚ 20 Άρθρα 81 και 82 ΑΚ 21 ΣτΕ 68/1959, ΣτΕ 823/1963, ΕΕργΔ 19363, Εφ Αθ 1572/1990, ΑΠ 66/ ΣτΕ 1867/1978 Τμ. Δ 24 Π. Δαγτόγλου, Ατομικά Δικαιώματα, Β, 1991, ΣτΕ 3392/1978, ΟΛ Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

16 Γ. ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ Φορείς του κατά το άρθρο 12 του Συντάγματος κατοχυρωμένου δικαιώματος είναι μόνο οι Έλληνες πολίτες. Όπως ακριβώς όμως και για το δικαίωμα της συνάθροισης, το άρθρο 11 της Σύμβασης της Ρώμης αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό και στους υπηκόους των Κρατών που την έχουν αποδεχθεί, αφού ορίζει ότι «παν πρόσωπον έχει δικαίωμα και εις ελευθερίαν συνεταιρισμού, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ιδρύσεως μετ άλλων συνδικάτων και προσχωρήσεως εις συνδικάτα επί σκοπώ προασπίσεως των συμφερόντων του». Μ αυτόν τον τρόπο, η συνταγματική διάταξη δεν μπορεί πλέον να προστατεύει μόνο τους Έλληνες πολίτες, αφού η Σύμβαση της Ρώμης έχει, σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ του Συντάγματος, υπερνομοθετική ισχύ. Ιδιαίτεροι περιορισμοί μπορούν να επιβληθούν μόνο ως προς την συμμετοχή αλλοδαπών σε σωματεία που επιδιώκουν καθαρά πολιτικούς σκοπούς, ενόψει του άρθρου 16 ΕΣΔΑ. Πέρα από αυτό όμως, ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να επιβάλει γενική απαγόρευση στους αλλοδαπούς να συμμετέχουν σε σωματεία, ή έστω στη διοίκηση των τελευταίων. Εξ άλλου, και το άρθρο 107 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού κώδικα (Α.Ν. 2783/1941), αφού διατυπώνει την αρχή ότι οι διοικούντες στα σωματεία πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες 27, προβλέπει στη συνέχεια ότι είναι δυνατή η συμμετοχή στη διοίκηση των αλλοδαπών, αν αυτό είναι αναγκαίο εξ αιτίας του σκοπού που επιδιώκει το σωματείο. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα του συνεταιρισμού για όλους τους Έλληνες πολίτες και όχι μόνο για αυτούς που έχουν τα προσόντα του εκλογέως. Η συμμετοχή όμως σε σωματείο ή και σε ένωση χωρίς νομική προσωπικότητα συνιστά δικαιοπραξία (βλ άρθρα 78,79 και 107 ΑΚ), η οποία μάλιστα έχει μακρά διάρκεια και συνεπάγεται ποικίλες και όχι ασήμαντες υποχρεώσεις για τον συμβαλλόμενο. Είναι συνεπώς εύλογο ότι προαπαιτείται η ύπαρξη πλήρους δικαιοπρακτικής ικανότητας, δηλαδή η συμπλήρωση του 18 ου έτους της ηλικίας (αρ. 127 ΑΚ), προκειμένου σε τελική ανάλυση να προστατευθεί ο ανήλικος. Συνεπώς, ο τελευταίος ούτε μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της συνένωσης ο ίδιος, ούτε καν ο φορέας του είναι, αφού η συμμετοχή δι αντιπροσώπου δεν φαίνεται να έχει εδώ οποιοδήποτε νόημα. Εξαιρούνται μόνο βάσει ρητής διατάξεως του ν. 1262/1982 (άρθρο 7, εδ. γ ) οι ανήλικοι που εργάζονται νόμιμα και συνεπώς μπορούν να συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, προκειμένου να προστατεύουν τα εργασιακά τους Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

17 δικαιώματα, εφ όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 136 ΑΚ και του ν. 1837/1989 «Για την προστασία των ανήλικων κατά την απασχόληση», καθώς και οι ανήλικοι φοιτητές (αρ.2) για τον αντίστοιχο λόγο. Περιορισμοί στο δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να συνεταιρίζονται είχαν προβλεφθεί ως δυνατότητα στο Σύνταγμα του Επανελήφθησαν στην παρ. 4 του άρθρου 12 του Η αναθεώρηση του 2001 την κατήργησε. Πάντως, και πριν την τελευταία αναθεώρηση, ειδικοί περιοριστικοί νόμοι για το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των δημοσίων επιχειρήσεων, δεν είχαν θεσπιστεί. Από τη διατύπωση της συνταγματικής διάταξης για το δικαίωμα συνεταιρισμού των Ελλήνων, είχε ανακύψει στο παρελθόν ζήτημα αν η συνταγματική προστασία εκάλυπτε και τα νομικά πρόσωπα ή περιοριζόταν μόνο στα φυσικά. Η άποψη που υποστηριζόταν παλαιότερα ήταν ότι η συνταγματική προστασία περιορίζεται στα φυσικά πρόσωπα και όχι στους «συνεταιρισμούς συνεταιρισμών», στις ομοσπονδίες δηλαδή ενώσεων. Το πρόβλημα αγνοήθηκε κατά την κατάρτιση όλων των ελληνικών Συνταγμάτων. Νομοθετικά όμως από το 1914 (με το άρθρο 43 του Ν. 281/1914 «περί σωματείων») είχε καθιερωθεί η δυνατότητα ένωσης δύο ή περισσοτέρων επαγγελματικών σωματείων ή σωματείων άλλων σκοπών σε σύνδεσμο ή ένωση για την εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων τους, ενώ έμενε άθικτη η διοικητική και οικονομική αυτονομία τους. Η ύπαρξη της διάταξης αυτής αποτελεί επιχείρημα που συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι το Σύνταγμα αναγνωρίζει το δικαίωμα του συνεταιρισμού και στα νομικά πρόσωπα, επειδή και τα τρία συνταγματικά κείμενα που ακολούθησαν τον Ν. 281/1914 (του 1927, του 1952 και του 1975/1986) δεν περιέλαβαν καμία διάταξη που να μεταβάλει σε αντισυνταγματική την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση. Είναι συνεπώς συνταγματικά κατοχυρωμένη η σύσταση π.χ. πανελλαδικής ομοσπονδίας ομοειδών σωματείων, έστω και αν αυτά δεν είναι επαγγελματικά. Φορείς της ελευθερίας ενώσεως είναι από τα νομικά πρόσωπα μόνο εκείνα του ιδιωτικού δικαίου. Αντιθέτως, η συνταγματική κατοχύρωση της ελευθερίας ενώσεως δεν προστατεύει τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αλλά προστατεύει τους ιδιώτες έναντι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Αυτό ισχύει ιδίως για τις δημόσιες ενώσεις (ή δημόσιους συλλόγους), προπάντων τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοικήσεως και τους επαγγελματικούς (π.χ. τους δικηγορικούς ή τους ιατρικούς) Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

18 συλλόγους, τα επιμελητήρια που, ανεξάρτητα από την «ιδιωτική» ή «δημόσια καταγωγή» τους, ασκού όλα, τουλάχιστον εν μέρει, «διοίκηση» υπό τη λειτουργική έννοια του όρου 28. Αποδέκτης της ισχύος του δικαιώματος είναι καταρχήν, η κρατική εξουσία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η επίκληση του σε ότι αφορά ιδίως την αρνητική του όψη και έναντι των ίδιων των συνενώσεων, οι οποίες οφείλουν να μην ασκούν πίεση σε τρίτα πρόσωπα για να καταστούν μέλη τους και να μην παρεμποδίζουν την τυχόν αποχώρηση των ήδη μελών Πολ Πρωτ Θεσ 6297/1993, Πολ Πρω Αθ 1834/1986, ΕΕ Ευρ Δ 1987, Μον Πρωτ Αθ 4300/ Αντίθετη η Πρ Αθ 4311/ Βλ. σχετικά Δαγτόγλου, Ατομικά Δικαιώματα, παρ Η ΣτΕ 2260/82 δέχτηκε ότι οι δημόσιοι σύλλογοι δεν επίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο του άρθρου 12Σ, με το σκεπτικό ότι η υποχρεωτική συμμετοχή των μελών τους σ αυτούς, τους στερεί τον αντιπροσωπευτικό τους χαρακτήρα, ενώ άλλωστε με τα νομικά πρόσωπα αυτά σκοπείται παραλλήλως προς τη διαφύλαξη των μελών τους, η εξυπηρέτηση γενικότερων σκοπών, όπως η προαγωγή της επιστήμης και η οργάνωση του επαγγέλματος. Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

19 Δ. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ Α. Το Σύνταγμα, ορίζοντας στο άρθρο 12, παρ. 1 ότι οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνιστούν ενώσεις και σωματεία μη κερδοσκοπικά, «τηρούντες τους νόμους», θέτει την άσκηση του δικαιώματος υπό την επιφύλαξη του νόμου. Έχει συνεπώς ο νομοθέτης το δικαίωμα να χαράξει όρια σχετικά με τους σκοπούς αυτούς ως αθέμιτους ή παράνομους και, κατά συνέπεια, να γίνεται παράνομη η ένωση προσώπων που αποβλέπει σε τέτοιους σκοπούς. Στον καθορισμό όμως των σκοπών αυτών, ο νομοθέτης δεν μπορεί να προχωρήσει απεριόριστα και να θεσπίσει τόσο ευρείες κατηγορίες αθέμιτων ή παράνομων σκοπών, ώστε να απολήγει στην ανατροπή της ελευθερίας του συνεταιρισμού που κατοχυρώνει το Σύνταγμα. Ό, τι επομένως απαγορεύεται από το νόμο στο άτομο καθ αυτό, δεν επιτρέπεται στην ένωση ατόμων. Οι «νόμοι» κατά την έννοια του άρθρου 12, παρ. 1 και 2, είναι μόνο οι προσωπικά και αντικειμενικά γενικοί νόμοι, εκείνοι δηλαδή που προστατεύουν έννομα αγαθά και ρυθμίζουν τη σύσταση και λειτουργία των ενώσεων και σωματείων, χωρίς να στρέφονται κατά ορισμένου προσώπου ή ομάδας προσώπων, ούτε κατά ορισμένης γνώμης, ιδεολογίας ή κοσμοθεωρίας, και χωρίς να καθιστούν αδύνατη ή να δυσχεραίνουν δυσανάλογα τη σύσταση ή λειτουργία ενώσεως ή σωματείου. Β. Προκειμένου περί σωματείων, η νομιμότητα του σκοπού τους ελέγχεται προληπτικά κατά το ιδρυτικό στάδιο και επομένως μπορεί να μην επιτραπεί η ίδρυση τους, αν ο σκοπός τους είναι παράνομος ή δεν έχουν τηρηθεί οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο Αστικός Κώδικας. Το ίδιο ισχύει και για τις ερανικές επιτροπές. Προκειμένου περί άλλων ενώσεων προληπτικός έλεγχος της νομιμότητας του σκοπού δεν προβλέπεται. Ο έλεγχος συνεπώς δεν μπορεί παρά να είναι κατασταλτικός. Ο Ποινικός κώδικας, πάλι, χαρακτηρίζει ως αθέμιτο το σωματείο που οι σκοποί του αντιβαίνουν σε ποινικές διατάξεις και απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι τριών ετών στα μέλη του (άρθρο 188). Κατά τα λοιπά όμως, ο ειδικότερος καθορισμός των απαγορευμένων σκοπών ανήκει στην αρμοδιότητα του κοινού νομοθέτου, που ενεργεί πάντως μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι σκοποί που απαγορεύονται από το Σύνταγμα. Δεν είναι έτσι δυνατό να ιδρυθεί σωματείο ή ένωση προσώπων που έχει ως σκοπό τον Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

20 προσηλυτισμό σε βάρος ορισμένης ή ορισμένων θρησκειών, επειδή τούτο αντιβαίνει στη σχετική απαγορευτική διάταξη του άρθρου 13. Ιδιομορφία εμφανίζει το θέμα όταν οι συνταγματικές διατάξεις των οποίων ασκείται η αλλαγή ανήκουν στο «σκληρό πυρήνα» του άρθρου 110, παρ. 1 Συντάγματος, όπως κυρίως η μορφή του πολιτεύματος ως «προεδρευομένης» δημοκρατίας. Μία τέτοια αλλαγή δεν μπορεί βέβαια να επιτευχθεί με συνταγματικά μέσα και άρα εξ ορισμού προϋποθέτει επαναστατικές ενέργειες. Η διαπίστωση όμως αυτή δεν αρκεί για να οδηγήσει στην άρνηση αναγνώρισης συλλήβδην των «φιλοβασιλικών σωματείων», όπως φαίνεται να δέχεται η νομολογία του Αρείου Πάγου, με το σκεπτικό ότι «η διάδοσις, εξύψωσις και προβολή πολιτικών ιδεών αναφερομένων εις τα πλεονεκτήματα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας, ουδέν άλλο ενέχει ει μη ανεπίτρεπτου απαρχήν της εκ νέου θέσεως πολιτειακού ζητήματος». Εάν όμως ο σκοπός του σωματείου περιορίζεται σε θεωρητικές συζητήσεις για πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα των διαφόρων πολιτευμάτων, το συμπέρασμα ότι θα επακολουθήσει απόπειρα ανατροπής του υπάρχοντος πολιτεύματος προϋποθέτει ανεπίτρεπτο λογικό άθμα στο δικανικό συλλογισμό. Γ. Το Σύνταγμα προβλέπει ρητώς ότι οι νόμοι «ουδέποτε δύνανται να υπαγάγουν την άσκησιν του δικαιώματος τούτου εις προηγούμενην άδειαν». Επειδή το ισχύον Σύνταγμα δεν αναφέρεται πια, όπως τα προγενέστερα Συντάγματα, «εις προηγούμενην της κυβερνήσεως άδειαν», αλλά σε άδεια εν γένει, απαγορεύει την απαίτηση οποιασδήποτε άδειας, ανεξάρτητα αν αυτή χορηγείται από τις διοικητικές αρχές, με νόμο ή με δικαστική απόφαση. Η απαγόρευση της προηγούμενης άδειας, έχει το νόημα ότι η σύσταση και λειτουργία της ενώσεως δεν μπορεί ποτέ να εξαρτάται από ειδική για τούτο άδεια. Δε σημαίνει αντιθέτως ότι ενέργειες του σωματείου για τις οποίες απαιτείται γενική άδεια (π.χ. άδεια δομήσεως για την ανέγερση κτιρίου του σωματείου) είναι απαλλαγμένες από την προϋπόθεση αυτή δυνάμει του άρθρου 12, παρ. 1. Έτσι, δεν είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις των άρθρων 78 επομ. του Αστικού Κώδικα και η σύμφωνα με αυτές εγγραφή των σωματείων σε ειδικό δημόσιο βιβλίο, επειδή είναι άσχετη με οποιαδήποτε άδεια διοικητικής αρχής και αποτελεί απλών προϋπόθεση για την απόκτηση νομικής προσωπικότητας από το σωματείο. Αφού, το δικαστήριο περιορίζεται σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επεκτείνεται και σε έλεγχο σκοπιμότητας, που σημαίνει ότι «εξετάζει μόνο τη συνδρομή των νομίμων όρων χωρίς να μπορεί να ελέγξει τη σκοπιμότητα της συστάσεως του σωματείου, αν Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

21 δηλαδή είναι κοινωνικά ωφέλιμο ή αν προάγει ή βλάπτει τα συμφέροντα των μελών του κλπ». Η διάκριση πάντως μεταξύ ελέγχου νομιμότητας και ελέγχου σκοπιμότητας είναι δυσχερής. Αντίθετα, αντισυνταγματική θα πρέπει να θεωρηθεί κάθε διάταξη που εξαναγκάζει τα άτομα σε ίδρυση σωματείου ή σε συμμετοχή σε υφιστάμενο, έστω και αν τούτο αποβλέπει στην ενίσχυση του συνδικαλισμού. Δ. Προς εξασφάλιση, όμως, της νόμιμης λειτουργίας των ενώσεων υπό ευρεία έννοια είναι δυνατή η θέσπιση κανόνων που παρέχουν στην δημόσια διοίκηση εξουσία εποπτείας επ αυτών. Μορφές εποπτείας επί των ενώσεων είναι ο έλεγχος των βιβλίων τους, η κήρυξη έκπτωτων μελών των διοικητικών συμβουλίων τους για διαχειριστικές κυρίως παραβάσεις, ο διορισμός προσωρινής διοικήσεως, η υποχρέωση γνωστοποιήσεως ορισμένων αποφάσεων γενικών συνελεύσεων ή διοικητικών συμβουλίων στη διοικητική αρχή κ.λ.π. Για να είναι συνταγματικά ανεκτή η εποπτεία, δεν πρέπει προφανώς να φθάνει μέχρι του σημείου που θα αναιρούσε την αυτοτέλεια τους και το δικαίωμα αναδείξεως της διοικήσεως τους. Η εποπτεία δεν αποτελεί «άδεια», στο μέτρο δε που περιορίζεται σε έλεγχο νομιμότητας, είναι επιτρεπτή. Ε. Όπως παρατηρήθηκε πιο πάνω, μόνο η παράβαση του νόμου από μία ένωση δεν την καθιστά παράνομη ούτε τη θέτει στο σύνολο της εκτός του πεδίου προστασίας του αρ. 12, παρ. 1. Μπορεί μεν να επιβληθούν οι εκάστοτε έννομες κυρώσεις, αλλά δεν μπορεί να διαλυθεί μία ένωση παρά μόνο όταν αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα. Η πρόβλεψη αυτή της διαλύσεως του σωματείου ή της ενώσεως «ένεκα παραβάσεως του νόμου» περιέχεται στο άρθρο 12, παρ. 2 και 3. Το σωματείο δεν μπορεί να διαλυθεί για παράβαση του νόμου ή ουσιώδους διάταξης του καταστατικού του, παρά μόνο με δικαστική απόφαση. Το Σύνταγμα αναφέρεται στην αναγκαστική διάλυση. Διαφορετική είναι η περίπτωση της εκούσιας διάλυσης, που καλύπτεται από την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και δε χρειάζεται δικαστική απόφαση (αρ. 103 και 104 ΑΚ). Στην αναγκαστική διάλυση αναφέρεται και το άρθρο 105 ΑΚ, το οποίο ορίζει τα εξής: «Με απόφαση του Πρωτοδικείου μπορεί να διαλυθεί το σωματείο, αν το ζητήσει η διοίκηση του ή το ένα πέμπτο των μελών του ή τη εποπτεύουσα αρχή: Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

22 1. αν, επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών του ή από άλλα αίτια, είναι αδύνατο να αναδειχθεί διοίκηση ή γενικά να εξακολουθήσει να λειτουργεί το σωματείο σύμφωνα με το καταστατικό 2. αν ο σκοπός του σωματείου εκπληρώθηκε ή αν από τη μακρόχρονη αδράνεια συνάγεται ότι ο σκοπός του έχει εγκαταλειφθεί 3. αν το σωματείο επιδιώκει σκοπό διαφορετικό από εκείνο που καθορίζει το καταστατικό ή αν ο σκοπός ή η λειτουργία του σωματείου έχουν καταστεί παράνομοι ή ανήθικοι ή αντίθετοι προς τη «δημόσια τάξη». Το δικαστήριο πάντως δεν είναι υποχρεωμένο να διατάξει τη διάλυση. Το ότι πρόκειται περί αναγκαστικής διαλύσεως σημαίνει απλώς ότι η διάλυση δεν είναι εκούσια και όχι ότι το δικαστήριο ασκεί «δέσμια αρμοδιότητα». Η περίπτωση 3 του άρθρου 105 ΑΚ ως προς τους παράνομους ή ανήθικους ή αντίθετους προς τη δημόσια τάξη σκοπούς, είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα μόνο εάν ερμηνευθούν στενά, ως προϋπόθέτουσες παράβαση συγκεκριμένης διατάξεως νόμου. Περαιτέρω, η διάλυση για παράβαση του νόμου, για να είναι συνταγματικά ανεκτή, πρέπει να είναι επακόλουθο μίας τέτοιας διαταραχής του δικαίου από παράνομες ενέργειες του σωματείου, που η αποκατάσταση του με μέτρα λιγότερο δραστικά από τη διάλυση να είναι αδύνατη. Μία οποιαδήποτε παράβαση νόμου πρέπει να έχει ως επακόλουθο την επιβολή συγκεκριμένων κυρώσεων, όχι όμως άνευ ετέρου και την έσχατη των ποινών, δηλαδή τη διάλυση. Τούτο προκύπτει από την αρχή της αναλογικότητας. Ο ίδιος νόμος αναφέρει ως λόγους διαλύσεως ουσιώδεις παραβάσεις του καταστατικού. Συνέπεια της διαλύσεως του σωματείου εκούσιας ή αναγκαστικής είναι όχι μόνο η απώλεια της νομικής προσωπικότητας του αλλά και η άρση της ίδιας της υπόστασης του. ΣΤ. Το ισχύον Σύνταγμα, στο άρθρο 12, παρ. 4, προβλέπει ότι μπορεί με νόμο να επιβληθούν περιορισμοί στο δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να συνεταιρίζονται, καθώς και στους υπαλλήλους οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημοσίων επιχειρήσεων. Η διάταξη αυτή είναι ευρύτερη από εκείνη του 1952, αφού επεκτείνει τους περιορισμούς και στους υπαλλήλους των δημόσιων επιχειρήσεων. Ως προς την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων που αναφερόταν το Σύνταγμα του 1952, το ισχύον Σύνταγμα έχει εκτενείς διατάξεις στο άρθρο 23, παρ. 2, για όλα τα κρατικά όργανα. Ειδικότερα, Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

23 αφού απαγορεύει οποιασδήποτε μορφής απεργία στους δικαστικούς λειτουργούς και όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας, αναθέτει στον κοινό νομοθέτη να θεσπίσει περιορισμούς στο δικαίωμα προσφυγής σε απεργία των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και του προσωπικού των κάθε μορφής επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, που η λειτουργία τους έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου. Προσθέτει όμως η διάταξη αυτή ότι οι περιορισμοί δεν μπορούν να απολήγουν στην κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας ή την παρεμπόδιση της νόμιμης άσκησης του. Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

24 Ε. ΓΕΩΡΓΙΚΟΙ, ΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ Η συλλογική οργάνωση και δράση μπορεί να είναι είτε ιδεολογικής, είτε οικονομικής επιδίωξης. Η τελευταία (οικονομική) μπορεί να είναι οικονομική ή μη. Η συλλογική οργάνωση ιδεολογικού σκοπού μπορεί να εκφράζεται, σε επίπεδο ιδιωτικού δικαίου, με τα σωματεία και τις αστικές εταιρείες που δεν επιδιώκουν όμως οικονομικό σκοπό, όπως η αστική εταιρεία της ΑΚ 784. Στους τύπους αυτούς συλλογικής ιδεολογικής οργάνωσης και δράσης αναφέρονται οι διατάξεις των παρ. 1-3 του άρθρου 12 του Συντάγματος. Η οικονομικών επιδιώξεων συλλογική οργάνωση καλύπτεται κατ αρχήν, από το άρ. 5, παρ. 1 που ιδρύει ατομικό δικαίωμα οικονομικής ελευθερίας στην ειδικότερη μορφή της ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας οικονομικής δραστηριότητας, εμπορικής ή μη. Έτσι, όλες οι εμπορικές εταιρείες, προσωπικές και κεφαλαιουχικές, καλύπτονται συνταγματικά από το άρθρο 5, παρ. 1. Οι διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 12 του Συντάγματος αναφέρονται ειδικά στις συνεταιριστικές οργανώσεις που και αυτές έχουν κατά το κοινό δίκαιο εμπορική ιδιότητα, ωστόσο εμφανίζουν, τόσο κατά την ιστορική τους εξέλιξη όσο και τη νομική του τυποποίηση, ιδιοτυπίες έναντι των άλλων εμπορικών εταιρειών. Η ιδιοτυπία συνίσταται στο ότι ο συνεταιρισμός είναι ένωση προσώπων με μεταβλητό (όχι σταθερό) κεφάλαιο και μεταβλητό αριθμό προσώπων (ελεύθερη είσοδος και έξοδος συνεταίρων) με κύριο σκοπό την άμεση προαγωγή της οικονομίας των μελών του. Η βασική διαφορά μεταξύ συνεταιρισμού και άλλων εμπορικών εταιρειών ήταν και παραμένει η εξής: ο συνέταιρος δεν αναμένει, βασικά, κέρδη από την επιχειρηματική δραστηριότητα του συνεταιρισμού, όπως ο μέτοχος κεφαλαιουχικής εταιρείας ή εταίροι προσωπικής εταιρείας, αλλά την βελτίωση της οικονομικής του θέσης με τη σύναψη συναλλαγών με το συνεταιρισμό στη βάση τιμών κόστους ή γενικότερα ευνοϊκών όρων. Το Σύνταγμα στην παρ. 5, αναφέρεται στους κάθε είδους γεωργικούς και αστικούς συνεταιρισμούς* και ορίζει ότι αυτοδιοικούνται σύμφωνα με τους νόμους και τα καταστατικά τους, καθώς και ότι προστατεύονται και εποπτεύονται από το Κράτος που είναι υποχρεωμένο να φροντίζει για την ανάπτυξη τους. Ενώ, στην παρ. 6 επιτρέπει τη σύσταση με νόμο αναγκαστικών συνεταιρισμών που αποβλέπουν στην εκπλήρωση σκοπών κοινής ωφέλειας ή δημοσίου ενδιαφέροντος ή κοινής εκμετάλλευσης γεωργικών εκτάσεων ή άλλης πλουτοπαραγωγικής πηγής, εφ όσον πάντως εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση αυτών που συμμετέχουν. Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

25 Είναι φανερό ότι οι διατάξεις αυτές αναφέρονται σε συνεταιρισμούς ριζικά διάφορους από εκείνους στην προστασία των οποίων αποβλέπει η παρ. 1. Και, όσο και αν είναι χρήσιμες, γεγονός παραμένει ότι έπρεπε να έχουν θέση σε άλλο άρθρο του Συντάγματος και όχι στο σχετικό με την ελευθερία του συνεταιρισμού για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. *Βλ. σχ. Κασσιμάτη Μαυριά, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα Οι γεωργικοί συνεταιρισμού διέπονται από το νόμο 1541/1985 και το νόμο 1257/1982 και οι αστικοί από το νόμο 1667/1986. Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

26 3.ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το δικαίωμα ή ελευθερία της συνένωσης κατοχυρώνεται στο άρθρο 12, παρ. 1-4 του Συντάγματος, περιλαμβάνοντας την ελευθερία τόσο των σωματείων με νομική προσωπικότητα όσο και των χωρίς αυτή απλών ενώσεων. Οι ενώσεις προσώπων προστατεύονται ως θεσμός. Η ίδια ελευθερία κατοχυρώνεται και στο άρθρο 11, παρ. 1 ΕΣΔΑ. Φορείς του δικαιώματος δεν είναι μόνο οι Έλληνες πολίτες, αλλά «αναγνωρίζεται σε κάθε πρόσωπο η ελευθερία του συνεταιρισμού». Το δικαίωμα τίθεται υπό την επιφύλαξη του νόμου, δίχως να υπάρχει εξάρτηση από προηγούμενη άδεια. Πρόσθετη εγγύηση της ελευθερίας του συνεταιρισμού δημιουργεί η διάταξη του άρθρου 12, παρ. 2 του Συντάγματος που μόνο με δικαστική απόφαση επιτρέπει τη διάλυση του σωματείου για παράβαση του νόμου ή ουσιώδους διάταξης του καταστατικού του. Οι διατάξεις αυτές, σύμφωνα με το άρθρο 12, παρ. 3, εκφράζονται ανάλογα και σε ενώσεις προσώπων που δεν αποτελούν σωματείο. Μπορεί με νόμο να επιβληθούν περιορισμοί, σύμφωνα με το άρθρο 12, παρ. 4, στο δικαίωμα δημοσίων υπαλλήλων να συνεταιρίζονται, καθώς και στους υπαλλήλους οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημοσίων επιχειρήσεων. Ειδικές ρυθμίσεις υπάρχουν για τα πολιτικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα αθλητικά σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους. Οι συνεταιρισμού διακρίνονται σε γεωργικούς, αστικούς, αναγκαστικούς. Οι συνεταιρισμοί έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ενώ αντίθετα οι ενώσεις προσώπων έχουν μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Ο νομοθέτης προβλέπει τη σύσταση αναγκαστικών συνεταιρισμών, οι οποίοι έχουν αναγκαστικό χαρακτήρα όσον αφορά την ίδρυση, την είσοδο, τη συμμετοχή και την παραμονή. Η σύσταση είναι δυνατή μόνο με νόμο. Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

27 4. SUMMARY The right of the freedom of amalgamation is entrenched in article 12,paragraph 1-4 of the constitution, including the freedom of both the societies with legal personalities and unions without them. Personal unions are protected as institutions. The same freedom is entrenched in article 11,paragraph 1 of E.S.D.A. Transmitters of this right are not just Greek citizens, but <<the freedom of partnership is acknowledged to every person>>. The right is under the reservation of the law without having the dependence of previous permission. Additional guarantee of the freedom of the partnership is established in the layout of article 12, paragraph 2 of the constitution which can allow a dissolution of the partnership only with a judicial verdict due to an infringement of its deed of partnership. These layouts, according to article 12, paragraph 3 are expressed accordingly to personal unions also which don t consist a union. Restrictions may be imposed by law, according to article 12 paragraph,on the right of public servants, servants of organizations of the local government or the juristic people of the or of public companies to enter a partnership. There are special regulations for political parties, trade unions, athletic clubs and student unions. There are agricultural, civil and coercion partnerships. Partnerships are commercial but, on the contrary, personal unions seek non-profitable purposes. The legislator conjectures the incorporation of coercion partnerships, which have a compulsory character concerning the establishment, entrance, participation and sojourn. The incorporation is only possible by law. Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

28 5. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ Ν., «Η αυτοδιοίκηση των συνεταιρισμών και η ανάδειξη των διοικήσεων τους», ΤοΣ 1998, 295 ΕΛ. 2. ΔΑΓΤΟΓΛΟΥ Π. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 1991 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ 3. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Γ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΤΟΜΟΣ ΙΙΙ 4. Λιακόπουλος Θ., Άρθρο 12, παρ. 5-6, σε Ερμή Σ, 1998, 5 επ 5. ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ Α., «Η ελευθερία του συνεταιρισμού και η αυτοδίκαιη εκ του νόμου απώλεια της νομικής προσωπικότητας σωματείου», ΤοΣ 1979, 76 επ 6. ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ Σ. «Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ», 1996, 96 επομ. 7. ΠΑΡΑΡΑΣ Π., ΣΥΝΤΑΓΜΑ 1975, Corpus I, 1982, ΡΑΙΚΟΣ ΑΘ. Γ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2 ος τόμος, 2 η έκδοση Εκδ. Σακ ΣΒΩΛΟΣ Α. ΒΛΑΧΟΣ Γ., Το Σύνταγμα της Ελλάδος, Β, 1955, ΤΣΑΤΣΟΣ Δ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Γ, 1988, 292 ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡ. ΣΥΝΤΑΓΜ. 1975/1986/2001 ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠ. ΣΥΝΤ. ΔΙΚΑΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΜ. Κ. ΔΗΜ. ΤΣΑΤΣΟΥ 11. ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ Κ.Υ. ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2 η ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ Σακκ ΚΑΣΣΙΜΑΤΗΣ ΜΑΥΡΙΑΣ, «ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ», ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δαβίλλα Μαρία του Αλκιβιάδη Α.Μ.:

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα 24.04.2017 Αικατερίνη Ν. Ηλιάδου Συλλογικές ελευθερίες Δικαιώματα συλλογικής δράσης Ελευθερία ενώσεως «δικαίωμα συνεταιρίζεσθαι» Προσωρινή σύμπραξη ομάδας ανθρώπων: συνάθροιση

Διαβάστε περισσότερα

1ο Κεφάλαιο Το δικαίωµα του συνεταιρίζεσθαι στα πλαίσια του άρθρου 12 του Συντάγµατος

1ο Κεφάλαιο Το δικαίωµα του συνεταιρίζεσθαι στα πλαίσια του άρθρου 12 του Συντάγµατος Πρόλογος Η κατοχύρωση και η προστασία του δικαιώµατος της συνένωσης ή του συνεταιρίζεσθαι στο άρθρο 12 του ελληνικού Συντάγµατος δίνει σάρκα και οστά στο εύστοχο αρχαίο απόφθεγµα «η ισχύς εν τη ενώσει».

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας. Η ερµηνεία του άρθρου 8 παρ. 1 του Συντάγµατος

Θέµα εργασίας. Η ερµηνεία του άρθρου 8 παρ. 1 του Συντάγµατος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5. Τ

Σελίδα 1 από 5. Τ Σελίδα 1 από 5 ΔΕΟ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΙ Α & Α1 & Β ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ 1. Τι είναι κράτος; Κράτος: είναι η διαρκής σε νομικό πρόσωπο οργάνωση λαού

Διαβάστε περισσότερα

Η γενική αρχή του σεβασµού και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας

Η γενική αρχή του σεβασµού και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοφών Κοντιάδης Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ξενοφών Κοντιάδης Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου Ξενοφών Κοντιάδης Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου Ο συνταγματικός θεσμός της συλλογικής αυτονομίας (Εισήγηση στην ημερίδα "Κλαδικές Συλλογικές

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Δικαίωμα συνέρχεσθαι

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Δικαίωμα συνέρχεσθαι Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα 03.04.2017 Αικατερίνη Ν. Ηλιάδου Συλλογικές ελευθερίες Δικαιώματα συλλογικής δράσης Δικαίωμα συνέρχεσθαι Ιδιαίτερη σημασία για τη διάδοση των ιδεών και την κοινωνική διεκδίκηση

Διαβάστε περισσότερα

Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου

Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7 η : Οικονομικήελευθερία Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Στρατιωτικό προσωπικό και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόσφατες Εξελίξεις στην Ελλάδα

Στρατιωτικό προσωπικό και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόσφατες Εξελίξεις στην Ελλάδα Στρατιωτικό προσωπικό και Ανθρώπινα Δικαιώματα Πρόσφατες Εξελίξεις στην Ελλάδα Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εννοιολογικά αδιαίρετα και ορίζουν το κοινωνικό δικαίωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Πράγματι, η

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 2: Κράτος Δικαίου 2

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 2: Κράτος Δικαίου 2 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Κράτος Δικαίου 2 Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Σχολής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 1.ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΓΕΝΙΚΑ Ο σύγχρονος πολιτισμός αναπτύσσεται με κέντρο και σημείο αναφοράς τον Άνθρωπο. Η έννομη τάξη, διεθνής και εγχώρια, υπάρχουν για να υπηρετούν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 Κεφάλαιο πρώτο: ΙΙ. Η διοίκηση, ΙΙΙ. Το διοικητικό δίκαιο (σελ. 16 25) Σκοπός των ως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκοντες: Δημητρόπουλος Ανδρ., Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος VΙΙ Ι. Γενικό Μέρος Α. Βασικές έννοιες... 1 1. Θέματα ορολογίας... 1 1.1. Οι χρησιμοποιούμενοι όροι... 1 1.2. Οι βασικές έννοιες... 2 1.3. «Εγγυήσεις θεσμών» και «εγγυήσεις θεσμικές»...

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006 Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006 Θέμα 2 ον : Η δικαστική λειτουργία αποτελεί μία από τις τρεις θεμελιώδεις λειτουργίες του κράτους.

Διαβάστε περισσότερα

Δικαίωμα στην εκπαίδευση. Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου

Δικαίωμα στην εκπαίδευση. Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 12 η : Δικαίωμα στην εκπαίδευση Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ(α.25παρ.3Σ) Με τον όρο γενικές συνταγµατικές αρχες εννοούµε ένα σύνολο

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ(α.25παρ.3Σ) Με τον όρο γενικές συνταγµατικές αρχες εννοούµε ένα σύνολο εργασία 1η σχεδιαγραµµα 1)εισαγωγή:έννοια γενικών συνταγµατικών αρχών 2)ειδικότερα, η απαγόρευση κατάχρησης δικαιώµατος α)έννοια β)καθιέρωση της αρχής γ)εκταση εφαρµογής και σχέση α.25παρ3σ και 281 ΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Άρθρο 78 Σωµατείο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Άρθρο 78 Σωµατείο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ [ ] Άρθρο 78 Σωµατείο Ένωση προσώπων που επιδιώκει σκοπό µη κερδοσκοπικό αποκτά προσωπικότητα όταν εγγραφεί σε ειδικό δηµόσιο βιβλίο (σωµατείο) που τηρείται στο πρωτοδικείο

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο κατάλογος των δικαιωμάτων αυτών αποτελεί τη βασική κατοχύρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ Κεφάλαιο 2: Ατομικά & Κοινωνικά Δικαιώματα Περιεχόμενα 1. Δικαιώματα & υποχρεώσεις 2. Άσκηση & κατάχρηση δικαιώματος 3. Τα ατομικά δικαιώματα 4. Τα πολιτικά δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντάκτης ομάδας

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντάκτης ομάδας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η προστασία της Συνδικαλιστικής Δράσης... 4 1.1 Γενικά... 4 1.2 Ατομική προστασία εργαζομένων... 4 1.3 Προστασία της ίδιας της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης... 4 1.4 Προστασία της Συνδικαλιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Δημόσια νομικά πρόσωπα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Δημόσια νομικά πρόσωπα ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Δημόσια νομικά πρόσωπα 17/5/2016 Ίδρυση Ιδρύονται με Νομοθετική πράξη Κανονιστική πράξη βάσει νομοθετικής εξουσιοδότησης Σε ορισμένες περιπτώσεις, με βάση το εταιρικό δίκαιο Όχι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: Η Αρχή της φορολογικής ισότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΛΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΓΝΩΜΟΛΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΝΩΜΟΛΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑ Ερωτάται αν αν είναι στα πλαίσια ή όχι του Συντάγματος η εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 139 του Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών με την έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Δίκαιο. Εισαγωγή στο Διοικητικό Δίκαιο 1 ο Μέρος. Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ.

Διοικητικό Δίκαιο. Εισαγωγή στο Διοικητικό Δίκαιο 1 ο Μέρος. Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ. Εισαγωγή στο 1 ο Μέρος Αν. Καθηγήτρια Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Νομική Σχολή Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Δημόσια νομικά πρόσωπα Ιεραρχικός έλεγχος - εποπτεία

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Δημόσια νομικά πρόσωπα Ιεραρχικός έλεγχος - εποπτεία ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Δημόσια νομικά πρόσωπα Ιεραρχικός έλεγχος - εποπτεία 23/5/2016 Δημόσια νομικά πρόσωπα Κοινές αρχές λειτουργίας Αρχή της ουδετερότητας Έννοια: Το δημόσιο νομικό πρόσωπο οφείλει

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 1: Κράτος Δικαίου 1

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 1: Κράτος Δικαίου 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 1: Κράτος Δικαίου 1 Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Σχολής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 9 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 9 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 9 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

KEΦAΛAIO I. Tο σωματείο στη γενική του μορφή. Έννοια - διακρίσεις - σύσταση

KEΦAΛAIO I. Tο σωματείο στη γενική του μορφή. Έννοια - διακρίσεις - σύσταση KEΦAΛAIO I Tο σωματείο στη γενική του μορφή. Έννοια - διακρίσεις - σύσταση Eιδική βιβλιογραφία: A. Kαρακατσάνης, EρμAK, άρθρα. 78-107, Aθ. Kρητικός, ίκαιο σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, Tόμος

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Ο.Σ.Π.Α.»

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Ο.Σ.Π.Α.» Από τη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με την επωνυμία «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Ο.Σ.Π.Α.» τέθηκαν υπόψη μου το εξής περιστατικά: Οκτώ (8) από τα είκοσι ένα (21) μέλη του Δ.Σ., το

Διαβάστε περισσότερα

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/2008 Διάγραμμα του

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 4: Πηγές του Δικαίου

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 4: Πηγές του Δικαίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4: Πηγές του Δικαίου Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Σχολής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας Τ.Ε.Ι. Πειραιά Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Λογιστική και Χρηματοοικονομική Ειδικά θέματα Δικαίου Δρ. Μυλωνόπουλος Δ. Αν. Καθηγητής δίκαιο άδικο ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό. ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα

Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό. ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα Θέμα: Θρησκευτική Ελευθερία Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα αναφορικά με το περιεχόμενο του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας

Διαβάστε περισσότερα

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ)

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) 669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Δικαίωμα για παροχή έννομης προστασίας κατά το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Εννοια και περιεχόμενο. Θέσπιση από τον κοινό νομοθέτη περιορισμών και προϋποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Παυλόπουλος, Δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Παν/μίου Αθηνών Η αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ. 1. Ν. 1667/1986,Αστικοί συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ. 1. Ν. 1667/1986,Αστικοί συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ 1. Ν. 1667/1986,Αστικοί συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις. Αρ. 1 1. Αστικός συνεταιρισμός είναι εκούσια ένωση προσώπων με οικονομικό σκοπό, η οποία, χωρίς να αναπτύσσει δραστηριότητες αγροτικής

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας. Η Θεσµική Προσαρµογή των Συνταγµατικών ικαιωµάτων I (Μον.Πρωτ.Θεσ/νίκης 1080/1995)

Θέµα εργασίας. Η Θεσµική Προσαρµογή των Συνταγµατικών ικαιωµάτων I (Μον.Πρωτ.Θεσ/νίκης 1080/1995) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Στα πλαίσια των συναντήσεων της ομάδας που συνιστά αυτή την βάση δεδομένων πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση για τα κωλύματα εγγραφής ως μέλος στα αθλητικά σωματεία,όπως αυτά έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 11 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 11 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 11 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ: ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ: 2009-2010 ΘΕΜΑ: «Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΥΤΡΟΥ ΛΥΔΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρόλογος 2. Ο Κανονισμός της βουλής 3. Η αρχή της αυτονομίας 4. Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ν.1850 / 1989. Κύρωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονοµίας

Ν.1850 / 1989. Κύρωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονοµίας Ν.1850 / 1989 Κύρωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονοµίας ΑΡΘΡΟ 1 (Πρώτο) Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παράγραφος 1 του Συντάγµατος ο Ευρωπαϊκός Χάρτης της Τοπικής Αυτονοµίας,

Διαβάστε περισσότερα

θέμα: Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ Α. Εισαγωγή -λόγοι δημιουργίας ΑΔΑ -οι ΑΔΑ πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001

θέμα: Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ Α. Εισαγωγή -λόγοι δημιουργίας ΑΔΑ -οι ΑΔΑ πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο διδάσκοντες: Ανδρ. Δημητρόπουλος, καθηγητής, Θ. Αντωνίου, επ. καθηγήτρια εισήγηση: Παναγιώτα

Διαβάστε περισσότερα

"Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου"

Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκων Καθηγητής: κ. Αν. Δημητρόπουλος "Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα του Μαυροβουνίου" Η Βουλή της Δημοκρατίας του

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 1 Πολίτευμα...19 Θεωρία... 19 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ... 19 Το κράτος... 20 Το πολίτευμα... 21 Το συνταγματικό δίκαιο... 21 2. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

-Να καταργεί διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα

-Να καταργεί διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ Είναι ανάγκη για μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα. Χρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 2176/2004 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. Διοικητική πράξη - Ανάκληση - Αρχή του κράτους δικαίου - Αρχή της

Αριθμός 2176/2004 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. Διοικητική πράξη - Ανάκληση - Αρχή του κράτους δικαίου - Αρχή της Αριθμός 2176/2004 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Περίληψη Διοικητική πράξη - Ανάκληση - Αρχή του κράτους δικαίου - Αρχή της νομιμότητας - Αρχή της χρηστής διοίκησης - Αρχή της ασφάλειας του δικαίου

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 528/2002

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 528/2002 ΠολΠρωτΑθ 528/2002 Προστασία καταναλωτή. Προστασία προσωπικών δεδομένων. Τράπεζες. Συλλογική αγωγή. Ενώσεις καταναλωτών. Νομιμοποίηση. (..) Ι. Από τις συνδυασμένες διατάξεις των αρ. 4 παρ. 2, 6, 12 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ. ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η :

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ. ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η : ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η : ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» Όπως αναφέρεται στην από 19 Οκτωβρίου 2010, προς την Βουλή των Ελλήνων, Έκθεση της Ειδικής Μόνιμης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Ι. Επί του ερωτήματος. ΙΙ. Επί των εφαρμοστέων διατάξεων.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Ι. Επί του ερωτήματος. ΙΙ. Επί των εφαρμοστέων διατάξεων. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Ι. Επί του ερωτήματος. Μου ζητήθηκε να γνωμοδοτήσω, εάν είναι δυνατή η συμμετοχή στις Αρχαιρεσίες, για την ανάδειξη Αντιπροσώπων στην Δευτεροβάθμια Οργάνωση (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) Ιδιωτικού Δικαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 93/13/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Απριλίου 1993 σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές

ΟΔΗΓΙΑ 93/13/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Απριλίου 1993 σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές 21.4.93 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 95/29 ΟΔΗΓΙΑ 93/13/ΕΟΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 5ης Απριλίου 1993 σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 3: Ποινικό Δίκαιο των Ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 3: Ποινικό Δίκαιο των Ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Ποινικό Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή της αναλογικότητας. Λίνα Παπαδοπούλου Aν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου

Αρχή της αναλογικότητας. Λίνα Παπαδοπούλου Aν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6 η : Αρχή της αναλογικότητας Λίνα Παπαδοπούλου Aν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας : Γενικές Συνταγµατικές Αρχές «Απαγόρευση κατάχρησης δικαιώµατος» Καµιντζή Ιωάννα Α.Μ:322 Ε Mail:

Θέµα εργασίας : Γενικές Συνταγµατικές Αρχές «Απαγόρευση κατάχρησης δικαιώµατος» Καµιντζή Ιωάννα Α.Μ:322 Ε Mail: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου. Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα «Συνταγµατικό ίκαιο», 2003

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Προλογικό σημείωμα... Αντί προλόγου... ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 1. Έννοια του δικαιώματος της απεργίας... 1 Εννοιολογικά γνωρίσματα... 2 α. Αποχή από την εργασία... 2 β. Συλλογική αποχή... 2 γ. Αγωνιστικός

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογικό Δίκαιο. Συνταγματικά ατομικά δικαιώματα. Α. Τσουρουφλής

Φορολογικό Δίκαιο. Συνταγματικά ατομικά δικαιώματα. Α. Τσουρουφλής Φορολογικό Δίκαιο Συνταγματικά ατομικά δικαιώματα Α. Τσουρουφλής 16/4/2018 Η οικονομική ελευθερία Δεν επιτρέπεται η φορολογία να περιορίζει υπέρμετρα την άσκηση επαγγέλματος Τα τεκμήρια δεν προσκρούουν

Διαβάστε περισσότερα

Δικαστική συμπαράσταση. Ποιοι υποβάλλονται σε δικαστική συμπαράσταση:

Δικαστική συμπαράσταση. Ποιοι υποβάλλονται σε δικαστική συμπαράσταση: Δικαστική συμπαράσταση (Άρθρο 1666) Ποιοι υποβάλλονται σε δικαστική συμπαράσταση: Σε δικαστική συμπαράσταση υποβάλλεται ο ενήλικος όταν λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας. Η Θεσµική Προσαρµογή των Συνταγµατικών ικαιωµάτων ΙΙ (ΣτΕ 438/2001)

Θέµα εργασίας. Η Θεσµική Προσαρµογή των Συνταγµατικών ικαιωµάτων ΙΙ (ΣτΕ 438/2001) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Προλογικό σημείωμα... Εισαγωγικές παρατηρήσεις... 1

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Προλογικό σημείωμα... Εισαγωγικές παρατηρήσεις... 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Προλογικό σημείωμα...... VII Εισαγωγικές παρατηρήσεις............ 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Οι υποχρεώσεις εχεμύθειας και μη ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο (Σύνταγμα Κυπριακής Δημοκρατίας) LAW 102

Συνταγματικό Δίκαιο (Σύνταγμα Κυπριακής Δημοκρατίας) LAW 102 Τίτλος Κωδικός Τύπος μαθήματος Επίπεδο Έτος / Εξάμηνο φοίτησης Συνταγματικό Δίκαιο (Σύνταγμα Κυπριακής Δημοκρατίας) LAW 102 Υποχρεωτικό Προπτυχιακό 1 ο / 1 ο (Χειμερινό) ECTS 6 Διαλέξεις / εβδομάδα Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Administrative eviction act and right to a prior hearing: observations on Naxos Court 27/2012 judgment. Αθανάσιος Παπαθανασόπουλος

Administrative eviction act and right to a prior hearing: observations on Naxos Court 27/2012 judgment. Αθανάσιος Παπαθανασόπουλος Πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής από δασική έκταση και δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης του διοικουμένου: παρατηρήσεις επί της απόφασης 27/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Νάξου Administrative eviction act

Διαβάστε περισσότερα

[όπως ισχύει μετά το ν. 2447/1996] ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΚΤΟ Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Υ Μ Π Α Ρ Α Σ Τ Α Σ Η

[όπως ισχύει μετά το ν. 2447/1996] ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΚΤΟ Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Υ Μ Π Α Ρ Α Σ Τ Α Σ Η Αστικός Κώδικας [όπως ισχύει μετά το ν. 2447/1996] ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΚΤΟ Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Υ Μ Π Α Ρ Α Σ Τ Α Σ Η Άρθρο 1666 - Ποιοί υποβάλλονται σε δικαστική συμπαράσταση "Σε δικαστική συμπαράσταση υποβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος εργασίας: «Η συνδικαλιστική ελευθερία»

Τίτλος εργασίας: «Η συνδικαλιστική ελευθερία» Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών Τμήμα Νομικής Τίτλος εργασίας: «Η συνδικαλιστική ελευθερία» Επιμέλεια: Ζαφειρένια Θεοδωράκη Α. Μ.: 1340200700606

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο. Ενότητα 8: Συντακτική Εξουσία και Αναθεωρητική Λειτουργία

Συνταγματικό Δίκαιο. Ενότητα 8: Συντακτική Εξουσία και Αναθεωρητική Λειτουργία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8: Συντακτική Εξουσία και Αναθεωρητική Λειτουργία Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Σχολής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Δίκαιο είναι το σύνολο των ετερόνομων κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο υποχρεωτικό την κοινωνική συμβίωση των ανθρώπων.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Δίκαιο είναι το σύνολο των ετερόνομων κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο υποχρεωτικό την κοινωνική συμβίωση των ανθρώπων. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ Δίκαιο είναι το σύνολο των ετερόνομων κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο υποχρεωτικό την κοινωνική συμβίωση των ανθρώπων. 1.1.Χαρακτηριστικά του Δικαίου Ετερόνομοι κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

Ο κοινωνικός διάλογος στη Ρουμανία. Άρπαντ Σούμπα Ομοσπονδία των μεταλλουργών «Μετάλ»

Ο κοινωνικός διάλογος στη Ρουμανία. Άρπαντ Σούμπα Ομοσπονδία των μεταλλουργών «Μετάλ» Ο κοινωνικός διάλογος στη Ρουμανία Άρπαντ Σούμπα Ομοσπονδία των μεταλλουργών «Μετάλ» Γενική κατάσταση Για την εξασφάλιση σταθερού περιβάλλοντος και κοινωνικής ειρήνης, ο νόμος ορίζει τους κανόνες για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 93/109/EK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ 93/109/EK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Αριθ. L 329/34 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων 30. 12. 93 ΟΔΗΓΙΑ 93/109/EK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 6ης Δεκεμβρίου 1993 για τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα

Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα Ενότητα 8: Σωματεία και ιδρύματα Δρ. Ανδρονίκη Καταραχιά Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ. Θέµα: Η αρχή της ανθρώπινης αξίας ΒΑΣΙΛΙΚΗ. ΓΡΙΒΑ. ιδάσκων Καθηγητής: Ανδρέας Γ. ηµητρόπουλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ. Θέµα: Η αρχή της ανθρώπινης αξίας ΒΑΣΙΛΙΚΗ. ΓΡΙΒΑ. ιδάσκων Καθηγητής: Ανδρέας Γ. ηµητρόπουλος ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ Θέµα:

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

«ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2004-2005 ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ 1 Ο ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 2 ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ... 5 ΦΥΣΗ ΣΣΕ...

ΜΕΡΟΣ 1 Ο ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 2 ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ... 5 ΦΥΣΗ ΣΣΕ... Πίνακας περιεχομένων ΜΕΡΟΣ 1 Ο ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ... 2 ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ... 5 ΦΥΣΗ ΣΣΕ... 6 ΕΙΔΗ ΣΣΕ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΣΥΝΑΨΗΣ ΤΟΥΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Α. ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

της επαγγελματικής ελευθερίας και της προστασίας του ανταγωνισμού. Διατάξεις πο υ

της επαγγελματικής ελευθερίας και της προστασίας του ανταγωνισμού. Διατάξεις πο υ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Θέμα : Η απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος. Έγκριση των καταστατικών ιατρικών εταψειών από το ΔΙ του ΙΣΑ. Η νέα εγκύκλιος και οι περαιτέρω δυνατότητες. (α)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΣΔΔ & ΕΣΤΑ

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΣΔΔ & ΕΣΤΑ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΣΔΔ & ΕΣΤΑ Ταχ. Δ/νση : Χαλκοκονδύλη 24-26 Ταχ. Κώδικας : 104 32 ΑΘΗΝΑ Δ/νση Αλ/φιας: Ταχ. Θυρίδα 30390, Μητροπόλεως 60, 10033, ΑΘΗΝΑ Τηλ. Προέδρου: 6972 879671 Ε-mail : ds_enap@nspa.gr

Διαβάστε περισσότερα

«Η ελευθερία της έκφρασης».

«Η ελευθερία της έκφρασης». «Η ελευθερία της έκφρασης». Εργασία στο μάθημα της Πολιτικής Παιδείας. Τμήμα Β3 Σχολικό έτος: 2015-2016 Οι μαθητές : Πάλλα Γεωργία, Πιπέρη Ευσταθία, Χουλιαράς Σπύρος Ψωμιάδης Γιάννης, Ψωφάκη Σπυριδούλα.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Δημόσια νομικά πρόσωπα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Δημόσια νομικά πρόσωπα ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Δημόσια νομικά πρόσωπα 16/5/2016 Έννοια Δημόσια νομικά πρόσωπα Νομικά πρόσωπα Περιουσία με δημόσιο χαρακτήρα Προνόμια δημόσιας εξουσίας Δημόσια νομικά πρόσωπα: εφαρμογή καθ ύλην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ,ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ,ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ,ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ «Θεσµική εφαρµογή της θρησκευτικής ελευθερίας στα πλαίσια της θρησκευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά Θέματα «Το νέο καθεστώς της Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τον Ν. 4303/2014»

Εργασιακά Θέματα «Το νέο καθεστώς της Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τον Ν. 4303/2014» Εργασιακά Θέματα «Το νέο καθεστώς της Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τον Ν. 4303/2014» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Το νέο καθεστώς της Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τον Ν. 4303/2014 Συνοπτική παρουσίαση 3 2. Εισαγωγή. 5

Διαβάστε περισσότερα

Εμβάθυνση στο συνταγματικό δίκαιο

Εμβάθυνση στο συνταγματικό δίκαιο Εμβάθυνση στο συνταγματικό δίκαιο Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία Λίνα Παπαδοπούλου Άρθρα 17-18 18 ελλ Σ Ά 17 παρ 1 H ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Kράτους, τα δικαιώματα όμως που απορρέουν από αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ

Ε.Ε. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ Προσωπικά Δεδομένα στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ, LLM www.tassis.com info@tassis.com Προσωπικά Δεδομένα Η αντιμετώπιση των ζητημάτων της ιδιωτικότητας θα πρέπει να γίνεται με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση Διοικητικό Δίκαιο Ι Διοικητικό Δίκαιο: Κομμάτι δικαίου που μας συνοδεύει από τη γέννηση μέχρι το θάνατο μας. Είναι αδύνατον να μην βρεθούμε μέσα σε έννομες σχέσεις διοικητικού δικαίου. Μαθητική σχέση έννομη

Διαβάστε περισσότερα

94/14.04.2014) προστασίας και αξιοποίησης

94/14.04.2014) προστασίας και αξιοποίησης Άρθρο 23 του 94/14.04.2014) ν. 4258/2014 Ακίνητα του Δημοσίου Περιφερειακών Πάρκων προστασίας και αξιοποίησης (ΦΕΚ Α Δημιουργία περιβαλλοντικής 1. Ακίνητα που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Κ.Π.Α. ΤΜΗΜΑ:Ν.Ο.Π.Ε. ΜΑΘΗΜΑ:ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ε.Κ.Π.Α. ΤΜΗΜΑ:Ν.Ο.Π.Ε. ΜΑΘΗΜΑ:ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ε.Κ.Π.Α. ΤΜΗΜΑ:Ν.Ο.Π.Ε. ΜΑΘΗΜΑ:ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α.Μ.:1340200400151 ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΘΗΝΑ, ΜΑΙΟΣ 2006 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1...4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις παραγράφους και στις σελίδες, όπου ενδείκνυται)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις παραγράφους και στις σελίδες, όπου ενδείκνυται) ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις παραγράφους και στις σελίδες, όπου ενδείκνυται) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις Εισαγωγή.... σ. 1 Εννοιολογικός προσδιορισμός της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ... 2 1. Συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου και αορίστου χρόνου... 2 1.1 Σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου... 3

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Σ.Ε.Ε. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠ. ΑΡΙΘ.: 5 Αθήνα, 24 Μαΐου 2013 ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΚ/ ΠΡΟΣ Τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες δύναμης ΓΣΕΕ

Γ.Σ.Ε.Ε. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠ. ΑΡΙΘ.: 5 Αθήνα, 24 Μαΐου 2013 ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΚ/ ΠΡΟΣ Τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες δύναμης ΓΣΕΕ Γ.Σ.Ε.Ε. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠ. ΑΡΙΘ.: 5 Αθήνα, 24 Μαΐου 2013 ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΚ/22-5-2013 ΠΡΟΣ Τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες δύναμης ΓΣΕΕ Θέμα: «Καθολικότητα ισχύος των όρων της ισχύουσας από 14-5-2013

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 1. Εισαγωγή Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Ν. 3985/2011) & Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (αρ. 1 επ. Ν. 3986/2011):

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 6 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 6 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 6 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των προσωπικών εταιρειών Δίκαιο των κεφαλαιουχικών εταιρειών

Δίκαιο των προσωπικών εταιρειών Δίκαιο των κεφαλαιουχικών εταιρειών Το εμπορικό δίκαιο διακρίνεται σε: Δίκαιο των προσωπικών εταιρειών Δίκαιο των κεφαλαιουχικών εταιρειών Προσωπικές εταιρείες: οι εταιρείες στις οποίες λαμβάνεται υπόψη το προσωπικό στοιχείο, τα πρόσωπα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: Σχολιασµός της υπ αριθµ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 27.05.2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0436/2012 του Mark Walker, βρετανικής ιθαγένειας, σχετικά με την παροχή διασυνοριακού νομικού παραστάτη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΣ Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. Οδός Βαλαωρίχου 12, 10671 ΛΟήνα. ΓνωίΛοδόιηση. Α' Εοώτηαα

ΝΙΚΟΣ Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. Οδός Βαλαωρίχου 12, 10671 ΛΟήνα. ΓνωίΛοδόιηση. Α' Εοώτηαα ΝΙΚΟΣ Κ. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Οδός Βαλαωρίχου 12, 10671 ΛΟήνα ΓνωίΛοδόιηση Α' Εοώτηαα Το Σωματείο Εργαζομένων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (εφεξής ΚΑΠΕ) μου ζήτησε

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 3386/2005

Θέμα: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 3386/2005 Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Θέμα: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 3386/2005 Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ανδρέας Τάκης Ειδικοί

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Πρόλογος: Μεθοδολογικές και εννοιολογικές αποσαφηνίσεις Ι. Αντικείμενο της μελέτης, σκοπός και μεθοδολογία ΙΙ. «Δικαιώματα» και «υποχρεώσεις» πολιτειακών οργάνων ΙΙΙ. Η αρμοδιότητα

Διαβάστε περισσότερα