ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΤΟΧΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΛΕΠΤΟΤΟΙΧΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΜΕΛΕΙΣ ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΘΕΡΜΗΣ ΕΛΑΣΕΩΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΤΟΧΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΛΕΠΤΟΤΟΙΧΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΜΕΛΕΙΣ ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΘΕΡΜΗΣ ΕΛΑΣΕΩΣ"

Transcript

1 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΤΟΧΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΛΕΠΤΟΤΟΙΧΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΠΟΛΥΜΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΜΕΛΕΙΣ ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΘΕΡΜΗΣ ΕΛΑΣΕΩΣ Αναστάσιος Σ. Δερβέναγας a, Δημήτριος Θ. Παχούμης b, Χρήστος Ε. Σοφίας b, Παρθένα-Μαρία Κ. Κοσμίδου c, Χρίστος Ν. Κάλφας d a MSc. Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ. b Δρ MSc. Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ. c Υποψ. Διδ., MSc. Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ. d Καθηγητής Δ.Π.Θ. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Δ.Π.Θ. Ξάνθη, Ελλάδα mslgroup@civil.duth.gr 1. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εργασία διερευνάται ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από τις λεπτότοιχες και τις πολυμελείς διατομές, από άποψη βάρους και δυσκαμψίας κατά τον ασθενή άξονα, αντίστοιχα. Προς τούτο, δημιουργήθηκαν ειδικά προγράμματα σε φύλλα excel για το σχεδιασμό σύνθετων υποστυλωμάτων με πέλματα και ράβδους πλήρωσης από διατομές ψυχρής ελάσεως, με βάση τις διατάξεις του EC3. Παράλληλα, διαστασιολογήθηκαν σύνθετα υποστυλώματα, μέσω προγράμματος excel, και μονομελή στοιχεία με τη χρήση του λογισμικού Robot Structural Analysis, όλα από διατομές θερμής ελάσεως. Τα αποτελέσματα της σύγκρισης των αντοχών όλων των ανωτέρω στοιχείων, έναντι συνδυασμένης διαξονικής κάμψης και θλίψης, παρουσιάζονται αναλυτικά. Η σύγκριση αφορά το απαιτούμενο βάρος του κάθε στοιχείου που προκύπτει από τις απαιτήσεις του σχεδιασμού. Επιπλέον παρουσιάζεται και συγκριτική μελέτη κόστους μεταξύ δύο σύνθετων υποστυλωμάτων, ενός με λεπτότοιχα μέλη και ενός με στοιχεία θερμής ελάσεως. 2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι ανάγκες για κατακόρυφα δομικά στοιχεία με χαμηλό βάρος, χαμηλό κόστος και υψηλές αντοχές ως προς τους δύο άξονες είναι αυξημένες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Στην παρούσα εργασία σύνθετα υποστυλώματα από πολυμελείς διατομές ψυχρής διαμόρφωσης ελέγχονται στην Οριακή Κατάσταση Αστοχίας (ΟΚΑ). Σκοπός του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων των διατομών ψυχρής διαμόρφωσης και των αντίστοιχων πολυμελών υποστυλωμάτων. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι το χαμηλό ίδιο βάρος των λεπτότοιχων διατομών (ψυχρής διαμόρφωσης) και η αυξημένη δυσκαμψία και ως προς τους δύο άξονες των σύνθετων υποστυλωμάτων από πολυμελείς διατομές. Για το σχεδιασμό των σύνθετων λεπτότοιχων στοιχείων, δημιουργήθηκαν ειδικά προγράμματα σε φύλλα excel, με βάση τις διατάξεις του EC3. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

2 των διατομών ψυχρής ελάσεως και των πολυμελών στοιχείων ελήφθησαν υπόψη κατά τη σύνταξη των προγραμμάτων. Όσον αφορά στις λεπτότοιχες διατομές: 1. εξαιτίας του μικρού πάχους τους και των μεγάλων διαστάσεων των επιμέρους στοιχείων των διατομών, καθίστανται επιρρεπείς σε τοπικούς λυγισμούς και κατατάσσονται κατά κανόνα στην κλάση 4. Θα πρέπει επομένως, να υπολογιστούν τα ενεργά γεωμετρικά και αδρανειακά χαρακτηριστικά τους. 2. Το μικρό πάχος σε συνδυασμό με τη μονοσυμμετρικότητα των υπό εξέταση διατομών, τις καθιστά ευαίσθητες σε στρεπτικές καταπονήσεις και σε λυγισμούς με στρεπτικές ι- διομορφές (καμπτικοστρεπτικός, στρεπτικός λυγισμός). Σχετικά με τα στοιχεία πολυμελούς διατομής: 1. λόγω της υψηλής τιμής του λόγου ύψος διατομής/ύψος στοιχείου (h/l), πρέπει να συνυπολογιστούν και οι διατμητικές παραμορφώσεις. Τα στοιχεία αυτά είναι στοιχεία Timoshenko και αυτό υπεισέρχεται στη μείωση του κρίσιμου φορτίου λυγισμού: 1 Ncr NE (1) 1 1 NE SV όπου N E, το κρίσιμο φορτίο Euler, και S V η διατμητική δυσκαμψία του στοιχείου. 2. Εξαιτίας κατασκευαστικών κυρίως ατελειών κατά τον ασθενή άξονα z, στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να προστεθούν και εντατικά μεγέθη λόγω φαινομένων 2ας τάξεως. Για να εξακριβωθεί αν τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν καλή συμπεριφορά, γίνεται σύγκριση με πολυμελή και μονομελή υποστυλώματα διατομών θερμής ελάσεως. 3. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ Τα υπό εξέταση υποστυλώματα αποτελούν στοιχεία μονώροφου δομικού συστήματος ύ- ψους 8 m. Το στατικό τους σύστημα είναι αμφιαρθρωτό και καθ ύψος δεν υπάρχει καμία δέσμευση ούτε πλευρική αντιστήριξη. Στα πολυμελή στοιχεία είτε θερμής είτε ψυχρής ε- λάσεως, τα φατνώματά τους έχουν απόσταση 80 cm. Για κάθε τύπο διατομής πέλματος εξετάζονται δύο τρόποι σύνδεσής τους, με ράβδους δικτύωσης (δικτυωτά υποστυλώματα) και με λεπίδες σύνδεσης (πλαισιωτά υποστυλώματα). Επιπρόσθετα, η αξονική απόσταση μεταξύ των πελμάτων είναι σε όλες τις περιπτώσεις h = 50 cm. Στο σχ. 1 εικονίζεται η διαμόρφωση των σύνθετων υποστυλωμάτων που εξετάζονται, ενώ στο σχ. 2 η αξονική απόσταση των πελμάτων. Τα στοιχεία καταπονούνται από θλιπτικό αξονικό φορτίο N Εd = 850 kn και εγκάρσιο διανεμημένο και ως προς τις δύο διευθύνσεις q Edy = q Edz = 5 kn/m. Επομένως και για τις δύο διευθύνσεις προκύπτουν ροπές Μ Ed = 40 knm και τέμνουσες V Ed = 20 kn. Σημειώνεται ότι το βασικότερο κριτήριο για τη θεώρηση μίας διατομής ως κατάλληλης ή μη, είναι το βάρος του στοιχείου που τελικά προκύπτει από τους υπολογισμούς. Επιπλέον, εξετάζεται και το ύψος της διατομής, αν δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερο από την αξονική απόσταση των πελμάτων καθώς και αν τα πλάτη των πελμάτων των διατομών είναι τόσο μεγάλα ώστε να περιορίζεται η προσβασιμότητα για την πραγματοποίηση των συνδέσεων. Στον υπολογισμό του βάρους των σύνθετων στοιχείων, προσμετρώνται τα βάρη των πελμάτων των ράβδων πλήρωσης και των κομβοελασμάτων, εφόσον υπάρχουν.

3 Σχ.1: Όψη τυπικών φατνωμάτων δικτυωτών (αριστερά) και πλαισιωτών (δεξιά) σύνθετων υποστυλωμάτων. Σχ.2: Αξονική απόσταση πελμάτων διατομής σύνθετου υποστυλώματος. Διατομή με πέλματα σειράς IPE Διατομή με πέλματα σειράς UPN Διατομή σειράς HEB Διατομή σειράς HEA Διατομή σειράς SHS Διατομή σειράς CHS Διατομή σειράς RHS Πίν.1: Εξεταζόμενες πολυμελείς και μονομελείς διατομές θερμής ελάσεως.

4 4. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΘΕΡΜΗΣ ΕΛΑΣΕΩΣ Για το σχεδιασμό των πολυμελών και μονομελών στοιχείων από διατομές θερμής ελάσεως, ακολουθούνται οι διατάξεις του μέρους 1.1 του EC 3. Στον πιν.1 εικονίζονται οι εξεταζόμενες πολυμελείς και μονομελείς διατομές. O σχεδιασμός των σύνθετων υποστυλωμάτων θερμής ελάσεως πραγματοποιήθηκε σε υ- πάρχοντα προγράμματα excel, ενώ των μονομελών στοιχείων στο λογισμικό Robot Structural Analysis. Για τα υποστυλώματα με διατομή τύπου Η και σειράς RHS, ο κρισιμότερος έλεγχος ήταν ο συνδυασμός καμπτικού λυγισμού και ως προς τους δύο άξονες, με διαξονική κάμψη υπό πλάγιοστρεπτικό λυγισμό, που δίνεται από τις παρακάτω σχέσεις όπως ορίζονται από τον EC3: bed Nch, c, Ed Mchy, Ed Mchy, Ed Mchz, Ed Mchz, Ed y kyy kyz 1 max (2) fyb yncrd LTMyRd MzRd bed Nch, c, Ed Mchy, Ed Mchy, Ed Mchz, Ed Mchz, Ed z kzy kzz 1 max (3) fyb zncrd LTMyRd MzRd Για τα υποστυλώματα πολυμελούς διατομής και κοιλοδοκών SHS και CHS, στα οποία η δυσκαμψία εκτός επιπέδου είναι ίση ή και μεγαλύτερη (όπως στην περίπτωση των πολυμελών), ο κρισιμότερος έλεγχος ήταν ο συνδυασμός καμπτικού λυγισμού και ως προς τους δύο άξονες, με διαξονική κάμψη υπό πλάγιοστρεπτικό λυγισμό: bed Nch, c, Ed Mchy, Ed Mchy, Ed Mchz, Ed Mchz, Ed y kyy kyz 1 max (4) fyb yncrd MyRd MzRd bed Nch, c, Ed Mchy, Ed Mchy, Ed Mchz, Ed Mchz, Ed z kzy kzz 1 max (5) fyb zncrd MyRd MzRd Στο σχήμα 3 εικονίζονται τα προσομοιώματα των μονομελών στοιχείων από διατομές τύπου Η και κιβωτιοειδείς, ο σχεδιασμός των οποίων πραγματοποιήθηκε με το λογισμικό Robot Structural Analysis. Σχ.3: Προσομοιώματα μονομελών στοιχείων στο λογισμικό Robot.

5 Τα αποτελέσματα του σχεδιασμού των σύνθετων στοιχείων είναι τα ακόλουθα: 1. IPE 270, με γωνιακά L 50 x 50 x 5, για τις ράβδους δικτύωσης και λεπίδες διατομής ύψους 150 mm και πάχους 15 mm, για τις λεπίδες σύνδεσης. 2. UPN 260, με γωνιακά L 50 x 50 x 5, για τις ράβδους διτκύωσης και λεπίδες διατομής ύψους 150 mm και πάχους 15 mm, για τις λεπίδες σύνδεσης. Στον πιν.2 παρατίθενται οι διατομές και τα βάρη των στοιχείων θερμής ελάσεως, πολυμελών και μονομελών, που προκύπτουν από τη διαστασιολόγηση. Όπως προκύπτει το ελαφρύτερο σύνθετο υποστύλωμα είναι το δικτυωτό με πέλματα IPE. Ακόμη διαπιστώνεται ότι όλα τα πολυμελή στοιχεία είναι βαρύτερα από όλες τις κοίλες διατομές. Το υποστύλωμα διατομής SHS είναι ελαφρύτερο όλων. Μάλιστα, το δικτυωτό υποστύλωμα τύπου ΙΡΕ που είναι το ελαφρύτερο πολυμελές, αποδεικνύεται κατά περίπου 40% βαρύτερο σε σχέση με αυτό διατομής SHS. Επαληθεύεται επομένως, ότι οι πολυμελείς διατομές υπερτερούν έναντι των πλατύπελμων διατομών αλλά υστερούν έναντι των κιβωτιοειδών [8]. Διατομή Εμβαδό διατομής (cm 2 ) Συνολικό βάρος (kg) HEA ΗΕΒ RHS 300 x 200 x CHS x SHS 260 x Διατομή πέλματος Εμβαδό διατομής πέλματος (cm 2 ) Συνολικό βάρος (kg) IPE Δικτυωτό Πλαισιωτό Δικτυωτό UPN 260 Πλαισιωτό Πίν.2: Διατομές και βάρη μονομελών και πολυμελών στοιχείων θερμής ελάσεως. 5. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΨΥΧΡΗΣ ΕΛΑΣΕΩΣ Κατά το σχεδιασμό σύνθετων δικτυωτών και πλαισιωτών υποστυλωμάτων, για τις διατομές των πελμάτων χρησιμοποιήθηκαν πέντε διαφορετικοί τύποι που έχουν ως βάση τη διατομή C. Οι ράβδοι δικτύωσης σχεδιάστηκαν με διατομή λεπτότοιχων γωνιακών και οι λεπίδες σύνδεσης με ορθογωνική διατομή, μεγίστου πάχους μέχρι και 8 mm. Στο σχήμα 4 απεικονίζονται οι διατομές των ράβδων πλήρωσης καθώς και μία εκ των διατομών του πέλματος με τους συμβολισμούς των διαστάσεών της. Σχ.4: Διατομές ράβδων πλήρωσης και πέλματος διατομής τύπου 5.

6 Στον πίν. 3 παρατίθενται οι σύνθετες υπό εξέταση διατομές ψυχρής διαμόρφωσης. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο σχεδιασμός των λεπτότοιχων σύνθετων στοιχείων πραγματοποιήθηκε σε πρόγραμμα excel που καταστρώθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό. Για το σχεδιασμό των ράβδων δικτύωσης κρισιμότερος έλεγχος ήταν ο έλεγχος έναντι στρεπτικού λυγισμού και για τις λεπίδες σύνδεσης έναντι πλαγιοστρεπτικού λυγισμού. Για τα πέλματα του στοιχείου, ο δυσμενέστερος έλεγχο ήταν ο συνδυασμός διαξονικής κάμψης χωρίς πλάγιοστρεπτικό λυγισμό, υπό καμπτικοστρεπτικό λυγισμό κατά το μέρος 1.3 του EC 3 : ch, c, Ed chy, Ed chy, Ed chz, Ed chz, Ed N M M M M 1 min NcRd MyRd MzRd (6) Διατομή με πέλματα τύπου C με απλές ενισχύσεις στα πέλματα (Διατομή τύπου 1) Διατομή με πέλματα τύπου 2C (Διατομή τύπου 2) Διατομή με πέλματα τύπου C, με νεύρωση στο μέσον του κορμού (Διατομή τύπου 3) Διατομή με πέλματα τύπου C, με διπλές α- κραίες ενισχύσεις(διατομή τύπου 4) Διατομή με πέλματα τύπου C, με διπλές ακραίες ενισχύσεις και νεύρωση στο μέσον του κορμού (Διατομή τύπου 5) Πίν.3: Εξεταζόμενες πολυμελείς διατομές ψυχρής ελάσεως. Σχ.5: Λεπίδες ενίσχυσης κατά μήκος του πέλματος του σύνθετου υποστυλώματος. Στην περίπτωση των λεπτότοιχων στοιχείων, εξετάστηκαν δύο περιπτώσεις: στην μεν πρώτη τα πέλματα ήταν ελεύθερα ενώ στη δεύτερη τοποθετήθηκαν λεπίδες ενίσχυσης συγκολλημένες στα άκρα τους ανά 1 m. Η διαμόρφωση αυτή απεικονίζεται στο σχήμα 5. Από τον πίν. 4 προκύπτει ότι μικρότερο εμβαδό διατομής πέλματος χωρίς λεπίδες ενίσχυσης, cm 2, έχει η διατομή τύπου 5 με δικτυωτό υποστύλωμα. Το εμβαδό αυτό είναι μεγαλύτερο από εκείνο των πελμάτων των πολυμελών θερμής ελάσεως. Άρα η ύπαρξη καμπτικοστρεπτικού λυγισμού υποβάλλει το στοιχείο σε στρεπτικές καταπονήσεις και α- παιτούνται υψηλές τιμές εμβαδού διατομής. Συγκρίνοντας τις τιμές του εμβαδού διατομής πέλματος με λεπίδες ενίσχυσης με εκείνες χωρίς και με τις τιμές των εμβαδών του πιν. 2, διαπιστώνεται ότι με την τοποθέτηση λεπί-

7 δων ενίσχυσης, η αντοχή των λεπτότοιχων σύνθετων υποστυλωμάτων βελτιώνεται σημαντικά. Αφενός τα εμβαδά των πελμάτων είναι μικρότερα σε σχέση με εκείνα των στοιχείων χωρίς λεπίδες ενίσχυσης, αφετέρου στα δικτυωτά σύνθετα στοιχεία τύπου 3 και 5 προκύπτει βάρος μικρότερο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα λεπτότοιχα. Πέραν τούτου, τα στοιχεία με τις παραπάνω διατομές είναι ελαφρύτερα από όλα τα πολυμελή θερμής ελάσεως, από τα μονομελή τύπου Η και από το στοιχείο κοιλοδοκού RHS. Σε σχέση με την κυκλική και την τετράγωνη κοιλοδοκό είναι βαρύτερες κατά 4.5 και 24%, αντίστοιχα. Παρουσιάζουν επομένως μικρότερη διαφορά βάρους σε σχέση με τα εν θερμώ ελατά πολυμελή. Διατομή Σύνθετου Λεπτότοιχου Τύπου 1 Τύπου 2 Τύπου 3 Τύπου 4 Τύπου 5 Εμβαδό διατομής πέλματος χωρίς λεπίδες ενίσχυσης (cm 2 ) Εμβαδό διατομής πέλματος με λεπίδες ενίσχυσης (cm 2 ) Συνολικό βάρος στοιχείων με λεπίδες ενίσχυσης (kg) Δικτυωτό Πλαισιωτό Δικτυωτό Πλαισιωτό Δικτυωτό Πλαισιωτό Δικτυωτό Πλαισιωτό Δικτυωτό Πλαισιωτό Πίν.4: Εμβαδά διατομών πελμάτων και συνολικά βάρη σύνθετων λεπτότοιχων στοιχείων με λεπίδες ενίσχυσης. Στο σχήμα 6 απεικονίζονται οι διαστάσεις των πολυμελών λεπτότοιχων διατομών δικτυωτών στοιχείων, όπως υπολογίσθηκαν από το πρόγραμμα excel. Η διατομή τύπου 1 έχει ύ- ψος αρκετά μεγαλύτερο από την απομάκρυνση των πελμάτων και τα πλάτη των διατομών των πελμάτων είναι τέτοια ώστε να μην υπάρχει προσβασιμότητα για συνδέσεις. Η τελευταία διαπίστωση ισχύει και για τη διατομή τύπου 4. Οι διατομές που ικανοποιούν το βέλτιστο συνδυασμό βάρους, με ύψος διατομής και πλάτος διατομής πελμάτων, είναι οι διατομές τύπου 3 και 5. Μάλιστα το υποστύλωμα διατομής τύπου 5 είναι και το ελαφρύτερο. Επομένως, συμπεραίνεται ότι τα σύνθετα υποστυλώματα από λεπτότοιχα στοιχεία, είναι δυνατό να συγκριθούν με εκείνα από πολυμελείς και μονομελείς διατομές θερμής έλασης. Σχ.6: Διαστάσεις λεπτότοιχων διατομών δικτυωτών σύνθετων υποστυλωμάτων.

8 6. ΑΝΤΟΧΗ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΘΕΡΜΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΡΗΣ ΕΛΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΡΑΙΟΤΕΡΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ Για να επιτευχθεί περισσότερη εξοικονόμηση υλικού πραγματοποιείται περαιτέρω διερεύνηση. Έτσι σε όλα τα πολυμελή αραιώνονται τα φατνώματα από τα 80 στα 100 cm. Με τον τρόπο αυτό στην περίπτωση των δικτυωτών στοιχείων, ελαττώνονται τόσο οι ράβδοι δικτύωσης όσο και τα κομβοελάσματα. Στον πίν. 5 παρατίθενται τα βάρη όλων των σύνθετων υποστυλωμάτων από διατομές θερμής και ψυχρής ελάσεως με φατνώματα 80 και 100 cm και τα ποσοστά διαφοράς βάρους. Διατομή 2 ΙΡΕ UPN 260 Λεπτότοιχη τύπου 1 Τύπου 2 Τύπου 3 Τύπου 4 Τύπου 5 Μορφή στοιχείου Βαρος για a = 80 cm Βάρος για a = 100 cm Ποσοστό (%) διαφοράς βάρους Δικτυωτό Πλαισιωτό Δικτυωτό Πλαισιωτό Δικτυωτό Πλαισιωτό Δικτυωτό Πλαισιωτό Δικτυωτό Πλαισιωτό Δικτυωτό Πλαισιωτό Δικτυωτό Πλαισιωτό Πίν.5: Συνολικά βάρη σύνθετων υποστυλωμάτων με φατνώματα μήκους 80 cm και 100 cm. Όπως προκύπτει στα περισσότερα στοιχεία, η αραίωση των φατνωμάτων μειώνει ακόμα περισσότερο το βάρος. Αυτό ισχύει και για τις λεπτότοιχες διατομές τύπου 5 και 3, οι ο- ποίες παρουσιάζουν τη μέγιστη αντοχή έναντι των υπολοίπων πολυμελών θερμής και ψυχρής έλασης. Η περαιτέρω μείωση του βάρους στην πολυμελή λεπτότοιχη τύπου 5, συνεπάγεται την ε- λαφρά μείωση της διαφοράς βάρους με τα υποστυλώματα από κυκλική και τετράγωνη κοιλοδοκό. Έτσι το δικτυωτό υποστύλωμα με διατομή τύπου 5 με αραιότερα φατνώματα, είναι βαρύτερο κατά 3,6% από τη CHS και 23,7% από τη SHS. Στον πιν. 6 παρατίθενται οι διαφορές βάρους του στοιχείου με διατομή τύπου 5 σε σχέση με τις εν θερμώ ελατές διατομές.

9 ΔΙ- ΚΤΥ- ΩΤΟ UPN 260 IPE 270 ΔΙΚΤΥ ΠΛΑΙ- ΚΤΥ- ΣΙΩΤΟ ΩΤΟ ΠΛΑΙ- ΣΙΩΤΟ HEA HEB RHS CHS SHS *Το πρόσημο (-) στα ποσοστά δηλώνει ότι το λεπτότοιχο στοιχείο είναι ελαφρύτερο του εν θερμώ ελατού, ενώ το (+)βαρύτερο Πίν.6: Σύγκριση βάρους υποστυλώματος διατομής τύπου 5 με τις υπόλοιπες διατομές θερμής ελάσεως. Σχ.7: Βάρη υποστυλωμάτων με όλες τις υπό εξέταση διατομές. Στο ιστόγραμμα του σχήματος 7 παρουσιάζονται τα βάρη που αντιστοιχούν στις υπό εξέταση διατομές. Από το διάγραμμα προκύπτει ότι οι πλατύπελμες διατομές καθίστανται απαγορευτικές για υψηλές τιμές φορτίων καθώς το βάρος τους προσεγγίζει τον 1 tn. Περίπου το ίδιο ισχύει και για τα πολυμελή με διατομή λεπτότοιχη τύπου 1. Από τα λεπτότοιχα στοιχεία, τα δικτυωτά με διατομές τύπου 3 και 5 αποδεικνύονται ελαφρύτερα από όλα τα υπόλοιπα υπό εξέταση μονομελή και πολυμελή, εκτός από εκείνα με διατομές CHS και SHS.

10 7. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΚΤΥΩΤΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΛΕΠΤΟΤΟΙΧΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΗΣ ΕΛΑΣΕΩΣ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ, ΜΕ ΔΙΑΤΟΜΗ ΤΥΠΟΥ 5 ΚΑΙ 2 ΙΡΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ Μετά τη σύγκριση των διατομών υποστυλωμάτων από άποψη βάρους, γίνεται εκτίμηση του κόστους σύνθετου δικτυωτού υποστυλώματος από λεπτότοιχα στοιχεία με διατομή τύπου 5 και δικτυωτού από διατομές θερμής ελάσεως με πέλματα ΙΡΕ 270. Οι τιμές ανά κιλό είναι αυτές που επικρατούν στην αγορά την τρέχουσα περίοδο. Έτσι στον πιν.7, παρατίθενται τα κόστη ανά kg, τα τεμάχια των επιμέρους στοιχείων και η συνολική τιμή. Υπολογίζοντας το τελικό κόστος κάθε στοιχείου αποδεικνύεται ότι η διαφορά είναι πολύ μικρή, με το λεπτότοιχο να είναι περίπου κατά 2 φθηνότερο. Το υποστύλωμα με στοιχεία ψυχρής διαμόρφωσης βέβαια έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα του μικρότερου βάρους. Αυτό το καθιστά πιο εύχρηστο στη μεταφορά και τοποθέτησή του στο εργοτάξιο. Η τελική επιλογή ανάμεσα στα δύο στοιχεία για μία κατασκευή όμως, εξαρτάται και από τη χρήση του έργου αλλά και από τη φύση των φορτίων. Για παράδειγμα, σε κτίριο με δοκούς κυλίσεως γερανογέφυρας θα επιλεγεί το πολυμελές θερμής ελάσεως. Στοιχεία Κόστος Όγκος τεμαχίου ( / kg) (m 3 ) Τεμάχια Συνολικό κόστος ( ) Τύπου ΙΡΕ Λεπτότοιχο γωνιακό L 50 x Κομβοέλασμα 5 mm Κομβοέλασμα 4 mm Λεπίδες ενίσχυσης Κόστος λεπτότοιχου : Κόστος εν θερμώ ελατού : Πίν.7: Υπολογισμός κόστους υποστυλώματος πολυμελούς λεπτότοιχου και θερμής ελάσεως. 8. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Από τα εξαγόμενα των υπολογισμών, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα σχετικά με τις πολυμελείς διατομές ψυχρής διαμόρφωσης: 1. Τα δικτυωτά σύνθετα υποστυλώματα παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή σε σχέση με τα πλαισιωτά. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί τα πέλματα των τελευταίων, καλούνται να παραλάβουν πρόσθετη ένταση λόγω κάμψης κατά τον ασθενή άξονα. Γι αυτό και α- ποδίδουν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με τα αντίστοιχα δικτυωτά. 2. Τα πολυμελή λεπτότοιχα υποστυλώματα είναι ικανά να συγκριθούν με πολυμελή και μονομελή θερμής ελάσεως, στην παραλαβή φορτίων κυρίως στατικής και σεισμικής φύσεως. Το χαμηλό πάχος των στοιχείων ψυχρής διαμόρφωσης και μειωμένη ολκιμό-

11 τητά τους, καθιστούν τα στοιχεία αυτά απαγορευτικά για παραλαβή επαναλαμβανόμενων δυναμικών φορτίσεων. 3. Όσο περισσότερες και πιο δύσκαμπτες ενισχύσεις υπάρχουν στη διατομή, τόσο περισσότερα ενεργά τμήματα και κατ επέκταση μεγαλύτερη αντοχή θα έχει αυτή. Το παραπάνω αποδεικνύεται από το ότι τα στοιχεία με λεπτότοιχες διατομές τύπου 3 και 5, οι οποίες έχουν και τις περισσότερες νευρώσεις, είναι από τα στοιχεία με τις υψηλότερες αντοχές. 4. Λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα στα στοιχεία ψυχρής ελάσεως, η επιρροή των στρεπτικών φαινομένων μπορεί να μετριασθεί ή και να εξαλειφθεί. Η άποψη αυτή επαληθεύεται συγκρίνοντας την εμφανώς υψηλότερη αντοχή των στοιχείων με λεπίδες ενίσχυσης καθ ύψος, σε σχέση με τα αντίστοιχα χωρίς λεπίδες. 5. Διαμορφώνοντας κατάλληλα ένα σύνθετο υποστύλωμα από στοιχεία ψυχρής ελάσεως, μπορεί να προσεγγίσει σε αντοχή την κοιλοδοκό. Αυτό ισχύει γιατί συγκρίνοντας το σύνθετο δικτυωτό υποστύλωμα με διατομή 2 ΙΡΕ με ένα διατομής τύπου 5, το πρώτο προκύπτει κατά 40% βαρύτερο από το στοιχείο από τετράγωνη κοιλοδοκό ενώ στο δεύτερο η διαφορά μειώνεται στα 23,7 %. 6. Εκτός από το βάρος κάθε στοιχείου, για το συνολικό κόστος θα πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν συνδυασμός ποικίλων παραγόντων. Έτσι η κοιλοδοκός είναι μεν το ελαφρύτερο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, αλλά η διαμόρφωση σύνδεσης παραλαβής ροπής καθίσταται δυσχερής. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να αυξήσει το κόστος του συγκεκριμένου στοιχείου. 9. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ [1] Dubina D., Ungureanu V., Landolfo R.: Design of cold formed steel structures, ECCS European Convention of Constructional Steelwork, [2] ECCS Technical committee 7: Cold formed steel: Worked examples according to EN , European Convention of Constructional Steelwork, [3] EN 1993 Eurocode 3 - Design of steel structures: Part 1.3: General rules Supplementary rules for cold formed members and sheeting:. [4] Timoshenko & Gere: Theory of elastic stability, Mc Graw Hill International Book Company, [5] Βάγιας Ι., Dubina D.: Σιδηρές κατασκευές από λεπτότοιχες διατομές ψυχρής διαμόρφωσης, εκδόσεις Κλειδάριθμος, Αθήνα, [6] Γαλούσης Ε., Νικηφοριάδης Α.: Υπολογισμός δομικών στοιχείων από χάλυβα, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Δ.Π.Θ., Ξάνθη [7] Κάλφας Χ.: Κατασκευές από χάλυβα Διαστασιολόγηση δομικών στοιχείων από χάλυβα, σύμφωνα με τους ευρωκώδικες, εκδόσεις icon, Ξάνθη, [8] Κάλφας Χ.: Κατασκευές από χάλυβα Διαστασιολόγηση δομικών στοιχείων από χάλυβα, σύμφωνα με τους ευρωκώδικες Παραδείγματα εφαρμογών, εκδόσεις icon, Ξάνθη, 2012.

12 COMPARISON OF STRENGTH BETWEEN BUILT - UP COLUMNS WITH THIN GAUGE SECTIONS AND SINGLE BUILT UP COLUMNS WITH HOT ROLLED SECTIONS Anastasios S. Dervenagas a, Dimitrios T. Pachoumis b, Christos E. Sofias b, Parthena- Maria K. Kosmidou c, Christos Ν. Kalfas d a MSc. Civil Engineer DUTH b Dr. MSc. Civil Engineer DUTH c Phd. Cand., MSc. Civil Engineer d Professor DUTH Steel Structures Laboratory DUTH Xanthi, Greece mslgroup@civil.duth.gr SUMMARY This paper examines the combination of the advantages of light gauge sections, (low weight) and built up columns (high strength along the weak axis). Programs in excel have been devised in order to design these members. Five different section types for the flange are chosen. In all of them, the section type C is the basic characteristic. In every built - up type, both laced and battened columns are examined. The cold formed sections, due to their small thickness, belong to class 4 and for this reason, their effective inertial and geometrical characteristics must be computed. They also are sensitive in flexural torsional buckling. Furthermore, the built up columns are characterized as Timoshenko members because the shear strains must not be neglected. All these characteristics are taken into account by the software. They have been tested built up columns with free flanges and flanges which are strengthened by batten plates at their lips. In order to check the strength of built up members with light gauge sections, they are compared with single and built up columns of hot rolled profiles. For every case the member s height is 8 m and its edges are pinned. The magnitude of compression axial load is 850 kn, the bending moment 40 knm and the shear force 20 kn in both directions. The most important criterion for the suitability of the section, is the column s weight, which must be as lower as possible. The elements with built up hot rolled sections have been designed in excel and the columns with a single section in Robot Structural Analysis software. The results show that the laced built up columns with light gauge sections with batten plates on the flanges and flange section type C with double stiffened lips and a stiffener in the middle of the web, are lighter than all of the other built up columns and the single members with hot rolled sections, except of the elements with CHS and SHS profile.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΤΟΧΩΝ ΤΕΓΙΔΩΝ ΨΥΧΡΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΘΕΡΜΗΣ ΕΛΑΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΗΚΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΤΟΧΩΝ ΤΕΓΙΔΩΝ ΨΥΧΡΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΘΕΡΜΗΣ ΕΛΑΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΗΚΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΤΟΧΩΝ ΤΕΓΙΔΩΝ ΨΥΧΡΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΘΕΡΜΗΣ ΕΛΑΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΗΚΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ Αναστάσιος Σ. Δερβέναγας a, Δημήτριος Θ. Παχούμης b, Χρήστος Ε. Σοφίας b, Χρίστος Ν. Κάλφας c a MSc.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ ΥΠΟ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΚΑΜΨΗ

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ ΥΠΟ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΚΑΜΨΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ ΥΠΟ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΚΑΜΨΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες μεταλλικών διατομών με κριτήριο τον τρόπο παραγωγής

Κατηγορίες μεταλλικών διατομών με κριτήριο τον τρόπο παραγωγής Μεταλλικές διατομές Κατηγορίες μεταλλικών διατομών με κριτήριο τον τρόπο παραγωγής Ελατές διατομές (εν θερμώ) Διατομές ψυχρής έλασης Συγκολλητές διατομές Μεταλλικές διατομές Παράγονται σε χαλυβουργίες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΤΥΠΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΔΙΑΤΟΜΩΝ Παναγιώτης Ι. Κόκκαλης, Διπλ. Π.Μ., ΜSc ΑSAναστασιάδης & Συνεργάτες 1. Εισαγωγή Η στρέψη ως φαινόμενο καταπόνησης συνδυάζεται, κυρίως,

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 1: Αντισεισμικός σχεδιασμός στεγάστρου με συνδέσμους δυσκαμψίας με εκκεντρότητα Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ ΔΟΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΟΧΛΙΩΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΑΠΟΜΕΙΩΜΕΝΑ ΠΕΛ- ΜΑΤΑ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ ΔΟΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΟΧΛΙΩΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΑΠΟΜΕΙΩΜΕΝΑ ΠΕΛ- ΜΑΤΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ ΔΟΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΟΧΛΙΩΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΑΠΟΜΕΙΩΜΕΝΑ ΠΕΛ- ΜΑΤΑ Κωνσταντίνος Ν. Κονδυλίδης a, Χρήστος Ε. Σοφίας b, Δημήτριος Θ. Παχούμης b, Χρίστος Ν.

Διαβάστε περισσότερα

ίνεται ποιότητα χάλυβα S355. Επιλογή καμπύλης λυγισμού Καμπύλη λυγισμού S 235 S 275 S 460 S 355 S 420 Λυγισμός περί τον άξονα y y a a a b t f 40 mm

ίνεται ποιότητα χάλυβα S355. Επιλογή καμπύλης λυγισμού Καμπύλη λυγισμού S 235 S 275 S 460 S 355 S 420 Λυγισμός περί τον άξονα y y a a a b t f 40 mm ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας ομοστατικής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Μάθημα : Σιδηρές Κατασκευές Ι ιδάσκοντες :Χ. Γαντές.Βαμβάτσικος Π. Θανόπουλος Νοέμβριος 04 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

προς τον προσδιορισμό εντατικών μεγεθών, τα οποία μπορούν να υπολογιστούν με πολλά εμπορικά λογισμικά.

προς τον προσδιορισμό εντατικών μεγεθών, τα οποία μπορούν να υπολογιστούν με πολλά εμπορικά λογισμικά. ΜΕΤΑΛΛΟΝ [ ΑΝΤΟΧΗ ΑΜΦΙΑΡΘΡΩΤΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΤΟΞΩΝ ΚΟΙΛΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ ΥΠΟ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΚ3 Χάρης Ι. Γαντές Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής & Χριστόφορος

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες Χαλύβδινων Διατομών (Ευρωκώδικας 3, EN :2005)

Πίνακες Χαλύβδινων Διατομών (Ευρωκώδικας 3, EN :2005) RUET sotware Πίνακες Χαλύβδινων Διατομών (Ευρωκώδικας 3, E1993-1-1:005) Πίνακες με όλες τις πρότυπες χαλύβδινες διατομές, διαστάσεις και ιδιότητες, κατάταξη, αντοχές, αντοχή σε καμπτικό και στρεπτοκαμπτικό

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 3: Δικτύωμα πεζογέφυρας (θλιβόμενο άνω πέλμα) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 3: Δικτύωμα πεζογέφυρας (θλιβόμενο άνω πέλμα) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Σιδηρές Κατασκευές Ι Άσκηση 3: Δικτύωμα πεζογέφυρας (θλιβόμενο άνω πέλμα) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ECTS ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. (Α) Λίστα με τα στοιχεία των μαθημάτων στα ελληνικά

ECTS ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. (Α) Λίστα με τα στοιχεία των μαθημάτων στα ελληνικά ECTS ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (Α) Λίστα με τα στοιχεία των μαθημάτων στα ελληνικά Γενικές πληροφορίες μαθήματος: Τίτλος Μεταλλικές Κωδικός CE09-S07 μαθήματος:

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές πληροφορίες μαθήματος: Τίτλος CE07_S04 Πιστωτικές. Φόρτος εργασίας μονάδες:

Γενικές πληροφορίες μαθήματος: Τίτλος CE07_S04 Πιστωτικές. Φόρτος εργασίας μονάδες: Γενικές πληροφορίες μαθήματος: Τίτλος Μεταλλικές Κωδικός CE07_S04 μαθήματος: Κατασκευές ΙI μαθήματος: Πιστωτικές Φόρτος εργασίας μονάδες: 5 150 (ώρες): Επίπεδο μαθήματος: Προπτυχιακό Μεταπτυχιακό Τύπος

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 4: Θλιβόμενο υποστύλωμα. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 4: Θλιβόμενο υποστύλωμα. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Σιδηρές Κατασκευές Ι Άσκηση 4: Θλιβόμενο υποστύλωμα Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2013.099

Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2013.099 http://www.sofistik.gr/ Μεταλλικές και Σύμμικτες Κατασκευές Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2013.099 Aξιότιμοι συνάδελφοι, Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του προγράμματος διαστασιολόγησης κόμβων μεταλλικών

Διαβάστε περισσότερα

NFATEC L13 Columns (27/09/2004)

NFATEC L13 Columns (27/09/2004) NFATEC L13 Columns (27/09/2004) {LASTEDIT}Roger 27/09/2004{/LASTEDIT} {LECTURE} {LTITLE}Στύλοι{/LTITLE} {AUTHOR}John Ermopoulos{/AUTHOR} {EMAIL}jermop@central.ntua.gr{/EMAIL} {OVERVIEW} Κατασκευαστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΑΙΝΟΜΈΝΟΥ ΚΟΝΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΑΙΝΟΜΈΝΟΥ ΚΟΝΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ Αντιμετώπιση Φαινομένου Κοντών Υποστυλωμάτων με Ενίσχυση των Παρακειμένων Φατνωμάτων ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΑΙΝΟΜΈΝΟΥ ΚΟΝΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΩΝ ΦΑΤΝΩΜΑΤΩΝ ΛΥΚΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Περίληψη Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Thin Gauge Sections. Λεπτότοιχες Διατομές

Thin Gauge Sections. Λεπτότοιχες Διατομές Thin Gauge Sections Λεπτότοιχες Διατομές. Περιεχόμενα Λεπτότοιχες Διατομές ΔΙΑΤΟΜΕΣ CV 3 ΔΙΑΤΟΜΕΣ ZV 5 ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΣV 8 TΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 9 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΡΓΩΝ 10 Λεπτότοιχες Διατομές Διατομές CV ΓΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑ 26504 Ομάδα εκτέλεσης έργου: Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΣΥΜΜΙΚΤΗΣ ΔΟΚΟΥ ΣΕ ΣΥΜΜΙΚΤΟ Ή ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΣΥΜΜΙΚΤΗΣ ΔΟΚΟΥ ΣΕ ΣΥΜΜΙΚΤΟ Ή ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΣΥΜΜΙΚΤΗΣ ΔΟΚΟΥ ΣΕ ΣΥΜΜΙΚΤΟ Ή ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Καλλιόπη Δ. Στεφανάκη a, Χρίστος Ν. Κάλφας b, Δημήτριος Θ. Παχούμης c, Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Μόρφωση χωρικών κατασκευών από χάλυβα

Μόρφωση χωρικών κατασκευών από χάλυβα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Χάρης Ι. Γαντές Επίκουρος Καθηγητής Μόρφωση χωρικών κατασκευών από χάλυβα Επιστημονική Ημερίδα στα Πλαίσια της 4ης Διεθνούς Ειδικής Έκθεσης για τις Κατασκευές Αθήνα, 16 Μαίου

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανικός χώρος διαστάσεων σε κάτοψη 24mx48m, περιβάλλεται από υποστυλώματα πλευράς 0.5m

Βιομηχανικός χώρος διαστάσεων σε κάτοψη 24mx48m, περιβάλλεται από υποστυλώματα πλευράς 0.5m Βιομηχανικός χώρος διαστάσεων σε κάτοψη 24mx48m, περιβάλλεται από υποστυλώματα πλευράς 0.5m μέσα στο επίπεδο του πλαισίου, 0.4m κάθετα σ αυτό. Τα γωνιακά υποστυλώματα είναι διατομής 0.4x0.4m. Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος ΒΑ ΑΛΟΥΚΑΣ 1, Κρίστης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 2. Λέξεις κλειδιά: Ευρωκώδικας 2, CYS159, όγκος σκυροδέµατος, βάρος χάλυβα

Γιώργος ΒΑ ΑΛΟΥΚΑΣ 1, Κρίστης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 2. Λέξεις κλειδιά: Ευρωκώδικας 2, CYS159, όγκος σκυροδέµατος, βάρος χάλυβα Συγκριτική µελέτη τυπικών κτιρίων οπλισµένου σκυροδέµατος µε το Ευρωκώδικα 2 και τον CYS 159 Comparative Study of typical reinforced concrete structures according το EC2 and CYS 159 Γιώργος ΒΑ ΑΛΟΥΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ *

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * 1 η σειρά ΑΣΚΗΣΗ 1 Ζητείται ο έλεγχος σε κάμψη μιάς δοκού ορθογωνικής διατομής 250/600 (δηλ. Πλάτους 250 mm και ύψους 600 mm) για εντατικά μεγέθη: Md = 100 KNm Nd = 12 KN Προσδιορίστε

Διαβάστε περισσότερα

6 ΣΙΔΗΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΟΜΟΣ ΙΙ

6 ΣΙΔΗΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΟΜΟΣ ΙΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...7 Παράδειγμα Αμφιέρειστη τεγίδα ψυχρής ελάσεως δεσμευμένη από την επικάλυψη, υπό ανεμοπίεση...9 Παράδειγμα Αμφιέρειστη τεγίδα ψυχρής ελάσεως δεσμευμένη από την επικάλυψη υπό αναρρόφηση

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 1: Πλευρικός λυγισμός δοκού γέφυρας Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Εγχειρίδιο σχεδιασμού σύμμικτων πλακών σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 3 (ΕΝ 1993.01.03:2006) και τον Ευρωκώδικα 4 (EN 1994.01.04:

Διαβάστε περισσότερα

Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (ΘΕΩΡΙΑ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)

Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (ΘΕΩΡΙΑ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) ΚΩΔΙΚΟΣ: Ε.202-2 ΕΝΤΥΠΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΤΥΠΟ: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΤΗΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ Ε.202-2: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (ΘΕΩΡΙΑ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) A ΜΕΡΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΛΕΠΙΔΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΟΡΜΟΥ ΣΕ ΚΟΧΛΙΩΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΡΟΠΗΣ ΔΟΚΟΥ-ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΟΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΛΕΠΙΔΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΟΡΜΟΥ ΣΕ ΚΟΧΛΙΩΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΡΟΠΗΣ ΔΟΚΟΥ-ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΛΕΠΙΔΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΟΡΜΟΥ ΣΕ ΚΟΧΛΙΩΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΡΟΠΗΣ ΔΟΚΟΥ-ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΟΣ Βάγια Δ. Αλέξη a, Χρίστος Ν. Κάλφας b, Δημήτριος Θ. Παχούμης c, Χρήστος Ε. Σοφίας d a MSc Πολιτικός Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΔΙΓΕΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Περίληψη Σκοπός της εργασίας είναι η περιγραφή της συμπεριφοράς διαφόρων διατάξεων δικτυωτών συνδέσμων σε πλευρικά επιβαλλόμενα φορτία. Στο

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 14 Αντισεισμικός σχεδιασμός στεγάστρου με συνδέσμους δυσκαμψίας με εκκεντρότητα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 14 Αντισεισμικός σχεδιασμός στεγάστρου με συνδέσμους δυσκαμψίας με εκκεντρότητα ιδηρές ατασκευές Άσκηση ντισεισμικός σχεδιασμός στεγάστρου με συνδέσμους δυσκαμψίας με εκκεντρότητα χολή Πολιτικών ηχανικών ργαστήριο εταλλικών ατασκευών Άδεια Χρήσης ο παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ... 5 3. ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ... 6 4. ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ... 9 5. ΦΟΡΤΙΑ... 9 6. ΑΝΑΛΥΣΗ... 11 7. ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ... 11 8. ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ...

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα μελών υπό αξονική θλίψη

Παραδείγματα μελών υπό αξονική θλίψη Παραδείγματα μελών υπό αξονική θλίψη Παραδείγματα μελών υπό αξονική θλίψη Η έννοια του λυγισμού Λυγισμός είναι η ξαφνική, μεγάλη αύξηση των παραμορφώσεων ενός φορέα για μικρή αύξηση των επιβαλλόμενων φορτίων.

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 10: Έλεγχος διακοπτόμενης συγκόλλησης Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΕΛΩΝ ΑΠΟ ΓΩΝΙΑΚΑ ΨΥΧΡΗΣ ΕΛΑΣΗΣ ΜΕ ΚΟΧΛΙΩΣΗ ΣΤΟ ΕΝΑ ΣΚΕΛΟΣ ΤΟΥΣ

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΕΛΩΝ ΑΠΟ ΓΩΝΙΑΚΑ ΨΥΧΡΗΣ ΕΛΑΣΗΣ ΜΕ ΚΟΧΛΙΩΣΗ ΣΤΟ ΕΝΑ ΣΚΕΛΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΕΛΩΝ ΑΠΟ ΓΩΝΙΑΚΑ ΨΥΧΡΗΣ ΕΛΑΣΗΣ ΜΕ ΚΟΧΛΙΩΣΗ ΣΤΟ ΕΝΑ ΣΚΕΛΟΣ ΤΟΥΣ Ιωάννης Γ. Ραυτογιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ιπλωµατική Εργασία «ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙ ΡΑΣΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΓΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΔΙΑΤΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΙΔΕΑΤΩΝ ΑΜΙΓΩΣ ΧΑΛΥΒΔΙΝΩΝ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΔΙΑΤΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΙΔΕΑΤΩΝ ΑΜΙΓΩΣ ΧΑΛΥΒΔΙΝΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ ΔΙΑΤΟΜΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΙΔΕΑΤΩΝ ΑΜΙΓΩΣ ΧΑΛΥΒΔΙΝΩΝ Άννα Α. Μαρινοπούλου a, Χρίστος Ν. Κάλφας b, Ευάγγελος Γ. Γαλούσης c, Δημήτριος Θ. Παχούμης a a Υποψ. Διδ.,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΟΜΟΣΤΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» ΤΟΜΕΑΣ ΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Μεταπτυχιακή εργασία «Α Ν Α Λ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΟΙΛΟ ΟΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ Ι ΕΑΤΩΝ ΑΜΙΓΩΣ ΧΑΛΥΒ ΙΝΩΝ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΟΙΛΟ ΟΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ Ι ΕΑΤΩΝ ΑΜΙΓΩΣ ΧΑΛΥΒ ΙΝΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΟΙΛΟ ΟΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ Ι ΕΑΤΩΝ ΑΜΙΓΩΣ ΧΑΛΥΒ ΙΝΩΝ Άννα Α. Μαρινοπούλου a, Χρίστος Ν. Κάλφας b, ηµήτριος Θ. Παχούµης a a ρ. Πολιτικός Μηχανικός b Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ. Ενότητα Ζ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ. 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών. 1.2 Περιοχή Εφαρμογής. προκύπτει:

ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ. Ενότητα Ζ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ. 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών. 1.2 Περιοχή Εφαρμογής. προκύπτει: Ενότητα Ζ ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών Δοκιδωτές πλάκες, γνωστές και ως πλάκες με νευρώσεις, (σε αντιδιαστολή με τις συνήθεις πλάκες οι οποίες δηλώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 6: Διαστασιολόγηση τεγίδας στεγάστρου. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 6: Διαστασιολόγηση τεγίδας στεγάστρου. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Σιδηρές Κατασκευές Ι Άσκηση 6: Διαστασιολόγηση τεγίδας στεγάστρου Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΙΣΣΟΣ, Δ.ΔΥΜΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 19 Ο χλμ. Ν.Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΛ. : 2693072111, FAX : 293071954 www.steelhouse.gr

ΑΛΙΣΣΟΣ, Δ.ΔΥΜΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 19 Ο χλμ. Ν.Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΛ. : 2693072111, FAX : 293071954 www.steelhouse.gr ΑΛΙΣΣΟΣ, Δ.ΔΥΜΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 19 Ο χλμ. Ν.Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΛ. : 2693072111, FAX : 293071954 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η βαριά μεταλλική κατασκευή βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος έχει αποκτήσει οικειότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602)

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) 5 η Διάλεξη Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc. Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας - Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τα δομικά συστήματα στις σύμμικτες κτιριακές κατασκευές, αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 7: Δικτύωμα πεζογέφυρας (εφελκυσμός, κάμψη και διάτμηση κάτω πέλματος) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 7: Δικτύωμα πεζογέφυρας (εφελκυσμός, κάμψη και διάτμηση κάτω πέλματος) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σιδηρές Κατασκευές Ι Άσκηση 7: Δικτύωμα πεζογέφυρας (εφελκυσμός, κάμψη και διάτμηση κάτω πέλματος) Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Χ. ΖΕΡΗΣ Απρίλιος

Χ. ΖΕΡΗΣ Απρίλιος Χ. ΖΕΡΗΣ Απρίλιος 2016 1 Κατά την παραλαβή φορτίων στα υποστυλώματα υπάρχουν πρόσθετες παραμορφώσεις: Μονολιθικότητα Κατασκευαστικές εκκεντρότητες (ανοχές) Στατικές ροπές λόγω κατακορύφων Ηθελημένα έκκεντρα

Διαβάστε περισσότερα

Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2010.354

Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2010.354 http://www.sofistik.gr/ Μεταλλικές και Σύμμικτες Κατασκευές Νέα έκδοση προγράμματος STeel CONnections 2010.354 Aξιότιμοι συνάδελφοι, Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του προγράμματος διαστασιολόγησης κόμβων μεταλλικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Μεταπτυχιακή Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602)

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) 3 η Διάλεξη Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc. Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας - Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις προηγούμενων εξετάσεων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ασκήσεις προηγούμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΑΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΔΙΚΤΥΩΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ.

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΑΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΔΙΚΤΥΩΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ. ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΔΙΚΤΥΩΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ. ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΑΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΔΙΚΤΥΩΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ. ΚΟΛΕΤΣΗ ΑΓΑΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΛΑΚΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΛΑΚΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Μελέτη βελτίωσης της συμπεριφοράς κτιρίου σε ενδεχόμενο σχηματισμό μαλακού ορόφου μέσω ελαστικής ανάλυσης ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΛΑΚΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΟΝΩΡΟΦΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΣΥΝΘΕΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΟΝΩΡΟΦΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΣΥΝΘΕΤΑ ΜΕΛΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΟΝΩΡΟΦΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΣΥΝΘΕΤΑ ΜΕΛΗ Κωνσταντίνος Ε. Καλοχαιρέτης Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα, Ελλάδα e-mail: kalkostis@hotmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός συνδέσεως διαγωνίου. Σύνδεση διαγωνίου Δ (1) με τη δοκό Δ1.1 (1) και το στύλο Κ 1 (1)

Υπολογισμός συνδέσεως διαγωνίου. Σύνδεση διαγωνίου Δ (1) με τη δοκό Δ1.1 (1) και το στύλο Κ 1 (1) Υπολογισμός συνδέσεως διαγωνίου Σύνδεση διαγωνίου Δ 100.1 (1) με τη δοκό Δ1.1 (1) και το στύλο Κ 1 (1) Έργο Υπολογισμός συνδέσεως διαγωνίου COPYRIGHT 1999-2013 LH ΛΟΓΙΣΜΙΚΉ Fespa 10 5.6.0.14 - Connection1_MTC.tss

Διαβάστε περισσότερα

Σέρρες Βαθμολογία: ΖΗΤΗΜΑ 1 ο (μονάδες 4.0)

Σέρρες Βαθμολογία: ΖΗΤΗΜΑ 1 ο (μονάδες 4.0) Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι (Εργαστήριο) Διδάσκοντες: Λιαλιαμπής Ι., Μελισσανίδης Σ., Παναγόπουλος Γ. A Σέρρες 18-1-2008 Ονοματεπώνυμο: Εξάμηνο Βαθμολογία:

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 8: Στύλος πινακίδας σήμανσης υπό στρέψη. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 8: Στύλος πινακίδας σήμανσης υπό στρέψη. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Σιδηρές Κατασκευές Ι Άσκηση 8: Στύλος πινακίδας σήμανσης υπό στρέψη Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Αρχές σχεδιασμού ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Συμπεριφορά και αντοχή διατομών... 81

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Αρχές σχεδιασμού ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Συμπεριφορά και αντοχή διατομών... 81 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή... 11 1.1 Γενικά...11 1.2 Χαλύβδινες διατομές ψυχρής έλασης...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Αρχές σχεδιασμού... 45 2.1 Οριακές καταστάσεις και έλεγχοι μη υπέρβασής τους...45 2.2 Προσδιορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Σέρρες 20-1-2006. Βαθμολογία:

Σέρρες 20-1-2006. Βαθμολογία: Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι (Εργαστήριο) Διδάσκοντες: Λιαλιαμπής Ι., Μελισσανίδης Σ., Παναγόπουλος Γ. A Σέρρες 20-1-2006 Ονοματεπώνυμο: Εξάμηνο Βαθμολογία:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 2. ΣΤΑΤΙΚΗ Να χαραχθούν τα διαγράμματα [Ν], [Q], [M] στη δοκό του σχήματος: Να χαραχθούν τα διαγράμματα [Ν], [Q], [M] στον φορέα του σχήματος: Ασκήσεις υπολογισμού τάσεων Άσκηση 1 η (Αξονικός εφελκυσμός

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί?

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί? Τι είναι σεισμός? Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα Πού γίνονται σεισμοί? h

Διαβάστε περισσότερα

NFATEC L12 Unrestrained beams (11/05/2004) {LASTEDIT}Roger 11/05/04{/LASTEDIT} {LECTURE} {LTITLE}Unrestrained Beams{/LTITLE} {AUTHOR}Roger{/AUTHOR}

NFATEC L12 Unrestrained beams (11/05/2004) {LASTEDIT}Roger 11/05/04{/LASTEDIT} {LECTURE} {LTITLE}Unrestrained Beams{/LTITLE} {AUTHOR}Roger{/AUTHOR} NFATEC L12 Unrestrained beams (11/05/2004) {LASTEDIT}Roger 11/05/04{/LASTEDIT} {LECTURE} {LTITLE}Unrestrained Beams{/LTITLE} {AUTHOR}Roger{/AUTHOR} {EMAIL}r.j.plank@sheffield.ac.uk{/EMAIL} {OVERVIEW} οκοί

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 9: Δοκός κύλισης γερανογέφυρας υπό στρέψη. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Σιδηρές Κατασκευές Ι. Άσκηση 9: Δοκός κύλισης γερανογέφυρας υπό στρέψη. Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Σιδηρές Κατασκευές Ι Άσκηση 9: Δοκός κύλισης γερανογέφυρας υπό στρέψη Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) 371 AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) ΑΣΚΗΣΗ 1 Το µηκυνσιόµετρο στο σηµείο Α της δοκού του σχήµατος καταγράφει θλιπτική παραµόρφωση ίση µε 0.05. Πόση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602)

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) 1 η Διάλεξη Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc. Σκοπός και Στόχος του μαθήματος Στόχος του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισµός κοχλιωτών και συγκολλητών συνδέσεων µεταλλικών κατασκευών

Υπολογισµός κοχλιωτών και συγκολλητών συνδέσεων µεταλλικών κατασκευών Υπολογισµός κοχλιωτών και συγκολλητών συνδέσεων µεταλλικών κατασκευών SOFiSTiK Hellas A.E. Γ Σεπτεµβρίου 56, 104 33 Αθήνα Τηλ: 210-8220607, 210-8251632 Fax: 210-8251632 info@sofistik.gr http://www.sofistik.gr

Διαβάστε περισσότερα

Στατική Ανάλυση Ναυπηγικών Κατασκευών

Στατική Ανάλυση Ναυπηγικών Κατασκευών Στατική Ανάλυση Ναυπηγικών Κατασκευών Ενότητα 2: Ελαστικός λυγισμός πρισματικών φορέων Αλέξανδρος Θεοδουλίδης Η χρήση κολονών (υποστυλωμάτων) είναι πολύ διαδεδομένη στα πλοία καθ όσον χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή... 17

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή... 17 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή... 17 1.1 Αντικείμενο... 17 1. Δομικά στοιχεία με σύμμικτη δράση... 17 1.3 Κτίρια από σύμμικτη κατασκευή... 19 1.4 Περιορισμοί... 19 Βάσεις σχεδιασμού... 1.1 Δομικά υλικά... 1.1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Επίλυση γραμμικών φορέων ΟΣ σύμφωνα με τους EC & EC8 ΑΣΚΗΣΗ 4 (3/3/017) ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Να υπολογιστεί σε κάµψη η µονοπροέχουσα δοκός του σχήµατος για συνδυασµό φόρτισης 135G15Q Η δοκός ανήκει σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ

ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΛΥΓΙΣΜΟΣ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ Λυγισμός - Ευστάθεια Κρίσιμο φορτίο λυγισμού Δρ. Σ. Π. Φιλόπουλος Εισαγωγή Μέχρι στιγμής στην ανάλυση των κατασκευών επικεντρώσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχ μενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27

Περιεχ μενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 Περιεχ μενα Πρόλογος... 9 Πρόλογος 3 ης έκδοσης... 11 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή... 13 1.1 Γενικά Ιστορική αναδρομή... 13 1.2 Aρχές λειτουργίας ορισμοί... 20 Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 2.1 Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση:

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: S d R d Η εν λόγω ανίσωση εφαρμόζεται και ελέγχεται σε κάθε εντατικό μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΚΑΟΡΟΦΟΥ ΣΥΜΜΙΚΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Δ.Π.Θ Ξάνθη, Ελλάς e-mail : mslgroup@civil.duth.

ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΚΑΟΡΟΦΟΥ ΣΥΜΜΙΚΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Δ.Π.Θ Ξάνθη, Ελλάς e-mail : mslgroup@civil.duth. ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΚΑΟΡΟΦΟΥ ΣΥΜΜΙΚΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Καλλιόπη Δ. Στεφανάκη a, Χρίστος Ν. Κάλφας b, Δημήτριος Θ. Παχούμης c, Άννα Α. Μαρινοπούλου c a Υποψ. Διδ., MSc Πολιτικός Μηχανικός b Αναπλ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Ανοχές κατασκευαστικών ατελειών. με τη βιομηχανική κατεργασία

Ανοχές κατασκευαστικών ατελειών. με τη βιομηχανική κατεργασία Ανοχές κατασκευαστικών ατελειών κατά τη βιομηχανική κατεργασία Ανακύπτει συχνά το ερώτημα κατά την παραλαβή στα έργα δομικών στοιχείων από χάλυβα αλλά και κατά τους ποιοτικούς ελέγχους που γίνονται στην

Διαβάστε περισσότερα

(M+V+T) F = x. F = y. F + = y

(M+V+T) F = x. F = y. F + = y ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας οµικών Κατασκευών Εργαστήριο Ωπλισµένου Σκυροδέµατος και Αντισεισµικών Κατασκευών ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ελικοειδείς ρωγµές Καθαρή στρέψη ( τυχαία διατοµή ) 2F 2F + = F F 2 Gϑ τ = τ = 2 x 2 y zy zx x y

Ελικοειδείς ρωγµές Καθαρή στρέψη ( τυχαία διατοµή ) 2F 2F + = F F 2 Gϑ τ = τ = 2 x 2 y zy zx x y ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας οµικών Κατασκευών Εργαστήριο Ωπλισµένου Σκυροδέµατος Σχεδιασµός φορέων από ΗΜΕΡΙ Α από σκυρόδεµα µε βάση τον Ευρωκώδικα

Διαβάστε περισσότερα

4.5 Αµφιέρειστες πλάκες

4.5 Αµφιέρειστες πλάκες Τόµος B 4.5 Αµφιέρειστες πλάκες Οι αµφιέρειστες πλάκες στηρίζονται σε δύο απέναντι παρυφές, όπως η s1 στην εικόνα της 4.1. Αν µία αµφιέρειστη πλάκα στηρίζεται επιπρόσθετα σε µία ή δύο ακόµη παρυφές και

Διαβάστε περισσότερα

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών

7. Στρέψη. Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών. 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 7. Στρέψη Κώστας Γαλιώτης, καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών 7. Στρέψη/ Μηχανική Υλικών 2015 1 Εισαγωγή Σε προηγούμενα κεφάλαια μελετήσαμε πώς να υπολογίζουμε τις ροπές και τις τάσεις σε δομικά μέλη τα

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ

Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Άσκηση 5: Κοχλίωση κοντού προβόλου γερανογέφυρας Δρ. Χάρης Γαντές, Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια. ΟΚΑ από Ευστάθεια 29/5/2013

ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια. ΟΚΑ από Ευστάθεια 29/5/2013 ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια παρουσιάζεται σε κατασκευές οι οποίες περιλαμβάνουν δομικά στοιχεία μεγάλης λυγηρότητας με σημαντικές θλιπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Νοέμβριος 2008. Άσκηση 5 Δίνεται αμφίπακτη δοκός μήκους L=6,00m με διατομή IPE270 από χάλυβα S235.

Νοέμβριος 2008. Άσκηση 5 Δίνεται αμφίπακτη δοκός μήκους L=6,00m με διατομή IPE270 από χάλυβα S235. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Δομοστατικής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Μάθημα : Σιδηρές Κατασκευές Ι Διδάσκοντες : Ι Βάγιας Γ. Ιωαννίδης Χ. Γαντές Φ. Καρυδάκης Α. Αβραάμ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα : Σιδηρές Κατασκευές Ι Διδάσκοντες : Ι Βάγιας Γ. Ιωαννίδης Χ. Γαντές Φ. Καρυδάκης Α. Αβραάμ Ι. Μαλλής Ξ. Λιγνός I. Βασιλοπούλου Α.

Μάθημα : Σιδηρές Κατασκευές Ι Διδάσκοντες : Ι Βάγιας Γ. Ιωαννίδης Χ. Γαντές Φ. Καρυδάκης Α. Αβραάμ Ι. Μαλλής Ξ. Λιγνός I. Βασιλοπούλου Α. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Δομοστατικής Εραστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Μάθημα : Σιδηρές Κατασκευές Ι Διδάσκοντες : Ι Βάιας Γ. Ιωαννίδης Χ. Γαντές Φ. Καρυδάκης Α. Αβραάμ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΟΧΛΙΩΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΔΟΚΟΥ- ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΜΕΙΩΜΕΝΑ ΠΕΛΜΑΤΑ ΔΟΚΟΥ (RBS) ΥΠΟ ΚΥΚΛΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΟΧΛΙΩΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΔΟΚΟΥ- ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΜΕΙΩΜΕΝΑ ΠΕΛΜΑΤΑ ΔΟΚΟΥ (RBS) ΥΠΟ ΚΥΚΛΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΟΧΛΙΩΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΔΟΚΟΥ- ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΠΟΜΕΙΩΜΕΝΑ ΠΕΛΜΑΤΑ ΔΟΚΟΥ (RBS) ΥΠΟ ΚΥΚΛΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ Χρήστος Ε. Σοφίας a, Ευάγγελος Γ. Γαλούσης b, Χρίστος Ν. Κάλφας c, Δημήτριος Θ. Παχούμης

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική ανάλυση μονώροφου πλαισίου

Δυναμική ανάλυση μονώροφου πλαισίου Κεφάλαιο 1 Δυναμική ανάλυση μονώροφου πλαισίου 1.1 Γεωμετρία φορέα - Δεδομένα Χρησιμοποιείται ο φορέας του Παραδείγματος 3 από το βιβλίο Προσομοίωση κατασκευών σε προγράμματα Η/Υ (Κίρτας & Παναγόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Άσκηση 2 ΣΙΔΗΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΙI ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ 2

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Άσκηση 2 ΣΙΔΗΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΙI ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ 2 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Δομοστατικής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Μάθημα : Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Διδάσκοντες : Ι Βάγιας Γ. Ιωαννίδης Χ. Γαντές Φ. Καρυδάκης Α. Αβραάμ

Διαβάστε περισσότερα

Ευστάθεια μελών μεταλλικών κατασκευών

Ευστάθεια μελών μεταλλικών κατασκευών Ευστάθεια μελών μεταλλικών κατασκευών Χάρης Ι. Γαντές Αναπληρωτής Καθηγητής Χαλύβδινες και Σύμμικτες Κατασκευές Επιστημονικό Σεμινάριο Μυτιλήνη 9-10 Οκτωβρίου 009 Περιεχόμενα παρουσίασης Εισαγωγή Μορφές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΥ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΟΣ (EN & EN1998-1)

ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΥ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΟΣ (EN & EN1998-1) ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΥ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΟΣ (EN 1993-1-1 & EN1998-1) Επιλογή Διατομής υλικά: fy (N/mm 2 ) E (N/mm 2 ) G (N/mm 2 ) γ Μο = 1,00 2 Χάλυβας 1 235 210000 80769 γ Μ1 = 1,00 γ Μ2 = 1,25 13 ύψος στύλου

Διαβάστε περισσότερα

Δομική Σχεδίαση Πλοίου Ελαστικός λυγισμός πρισματικών φορέων

Δομική Σχεδίαση Πλοίου Ελαστικός λυγισμός πρισματικών φορέων ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Δομική Σχεδίαση Πλοίου Ελαστικός λυγισμός πρισματικών φορέων Α. Θεοδουλίδης Η χρήση κολονών (υποστυλωμάτων) είναι πολύ διαδεδομένη

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι Ασκήσεις Διδάσκων: Παναγόπουλος Γεώργιος Ονοματεπώνυμο:

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι Ασκήσεις Διδάσκων: Παναγόπουλος Γεώργιος Ονοματεπώνυμο: Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι Ασκήσεις Διδάσκων: Παναγόπουλος Γεώργιος Α Σέρρες 6-6-009 Ονοματεπώνυμο: Εξάμηνο Βαθμολογία: ΖΗΤΗΜΑ 1 ο Δίνεται ο ξυλότυπος

Διαβάστε περισσότερα

Ανοξείδωτοι Χάλυβες - Μέρος 1.4 του Ευρωκώδικα 3 Ιωάννη Ραυτογιάννη Γιώργου Ιωαννίδη

Ανοξείδωτοι Χάλυβες - Μέρος 1.4 του Ευρωκώδικα 3 Ιωάννη Ραυτογιάννη Γιώργου Ιωαννίδη Ανοξείδωτοι Χάλυβες - Μέρος 1.4 του Ευρωκώδικα 3 Ιωάννη Ραυτογιάννη Γιώργου Ιωαννίδη 1. Εισαγωγή Οι ανοξείδωτοι χάλυβες ως υλικό κατασκευής φερόντων στοιχείων στα δομικά έργα παρουσιάζει διαφορές ως προ

Διαβάστε περισσότερα

NFATEC L11 Restrained beams (25/02/2004) {LASTEDIT}Roger 25/02/04{/LASTEDIT} {LECTURE} {LTITLE} Πλευρικά εξασφαλισµένες δοκοί {/LTITLE}

NFATEC L11 Restrained beams (25/02/2004) {LASTEDIT}Roger 25/02/04{/LASTEDIT} {LECTURE} {LTITLE} Πλευρικά εξασφαλισµένες δοκοί {/LTITLE} NFATEC L11 Restrained beams (25/02/2004) {LASTEDIT}Roger 25/02/04{/LASTEDIT} {LECTURE} {LTITLE} Πλευρικά εξασφαλισµένες δοκοί {/LTITLE} {AUTHOR}Roger{/AUTHOR} {EMAIL}r.j.plank@sheffield.ac.uk{/EMAIL} {PREREQUISITES}

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Μηχανών. Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά

Στοιχεία Μηχανών. Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά Στοιχεία Μηχανών Εαρινό εξάμηνο 2017 Διδάσκουσα: Σωτηρία Δ. Χουλιαρά Ύλη μαθήματος -ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΥΛΙΚΩΝ -ΑΞΟΝΕΣ -ΚΟΧΛΙΕΣ -ΙΜΑΝΤΕΣ -ΟΔΟΝΤΩΤΟΙ ΤΡΟΧΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: 25% πρόοδος 15% θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΧΑΛΥΒΑΣ. Θερμής ελάσεως (ΕΝ10025) : 1. S225 (fy=235n/mm 2 fu=360n/mm 2 ) 2. S275 (fy=270n/mm2 fu=430n/mm2) 3. S355 (fy=355n/mm2 fu=510n/mm2)

ΥΛΙΚΑ ΧΑΛΥΒΑΣ. Θερμής ελάσεως (ΕΝ10025) : 1. S225 (fy=235n/mm 2 fu=360n/mm 2 ) 2. S275 (fy=270n/mm2 fu=430n/mm2) 3. S355 (fy=355n/mm2 fu=510n/mm2) ΥΛΙΚΑ ΧΑΛΥΒΑΣ Ψυχρής ελάσεως (ΕΝ10147) : 1. FeE 220G (fy=220n/mm 2 fu=300n/mm 2 ) 2. FeE 250G (fy=250n/mm2 fu=330n/mm2) 3. FeE 280G (fy=280n/mm2 fu=360n/mm2) Θερμής ελάσεως (ΕΝ10025) : 1. S225 (fy=235n/mm

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΤΕΛΩΝ ΜΕΛΩΝ TIMOSHENKO ΥΠΟ ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ ΜΕ ΡΑΒ ΟΥΣ ΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΤΕΛΩΝ ΜΕΛΩΝ TIMOSHENKO ΥΠΟ ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ ΜΕ ΡΑΒ ΟΥΣ ΙΚΤΥΩΣΗΣ ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΤΕΛΩΝ ΜΕΛΩΝ TIOSHENKO ΥΠΟ ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ ΜΕ ΡΑΒ ΟΥΣ ΙΚΤΥΩΣΗΣ Χάρης Ι. Γαντές Αναπληρωτής Καθηγητής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα, Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ιερεύνηση αξιοπιστίας EC3 για τον έλεγχο αστοχίας µεταλλικών πλαισίων ιπλωµατική Εργασία: Καλογήρου

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστική διερεύνηση της επιρροής του δείκτη συμπεριφοράς (q factor) στις απαιτήσεις χάλυβα σε πολυώροφα πλαισιακά κτίρια Ο/Σ σύμφωνα με τον EC8

Υπολογιστική διερεύνηση της επιρροής του δείκτη συμπεριφοράς (q factor) στις απαιτήσεις χάλυβα σε πολυώροφα πλαισιακά κτίρια Ο/Σ σύμφωνα με τον EC8 Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Ερευνών Σκυροδέματος () ΤΕΕ / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας Υπολογιστική διερεύνηση της επιρροής του δείκτη συμπεριφοράς (q factor) στις απαιτήσεις χάλυβα σε πολυώροφα πλαισιακά

Διαβάστε περισσότερα

Σύγκριση μεθόδων 1 και 2 κατά τον EC 3 αναφορικά με τον λυγισμό μελών

Σύγκριση μεθόδων 1 και 2 κατά τον EC 3 αναφορικά με τον λυγισμό μελών Σύγκριση μεθόδων 1 και κατά τον EC 3 αναφορικά με τον λυγισμό μελών ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γιάχος Ζαχαρίας Επιβλέπων Καθηγητής: Ιωάννης Βάγιας Αθήνα Ιούλιος 01 ΕΜΚ ΔΕ 01/14 ` 3 Πίνακας περιεχομένων ΠΕΡΙΛΗΨΗ...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΟΚΟΥ ΙΡΕ 180 ΣΕ ΔΟΚΟ ΗΕΑ 260

ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΟΚΟΥ ΙΡΕ 180 ΣΕ ΔΟΚΟ ΗΕΑ 260 ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΟΚΟΥ ΙΡΕ 180 ΣΕ ΔΟΚΟ ΗΕΑ 60 Έργο Υπολογισμός συνδέσεων τέμνουσας COPYRIGHT 1999-013 LH ΛΟΓΙΣΜΙΚΉ Fespa 10 5.6.0.14 - Connection1_MTC.tss - Σελίδα /8 1. Παραδοχές μελέτης Οι συνδέσεις ροπής δοκού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Δομοστατικής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Δομοστατικής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Δομοστατικής Εραστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Μάθημα : Σιδηρές Κατασκευές ΙΙ Διδάσκοντες : Ι. Βάιας Γ. Ιωαννίδης Χ. Γαντές Φ. Καρυδάκης Α. Αβραάμ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 2. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών,

Διαβάστε περισσότερα

Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικών Κτιρίων

Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικών Κτιρίων Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικών Κτιρίων 1. Γενικά Τα κριτήρια σχεδιασμού κτιρίων σε σεισμικές περιοχές είναι η προσφορά επαρκούς δυσκαμψίας, αντοχής και πλαστιμότητας. Η δυσκαμψία απαιτείται για την

Διαβάστε περισσότερα