Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Σκελετοί

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Σκελετοί"

Transcript

1 Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Σκελετοί

2 Το ταξίδι της μάθησης Σκελετοί Δημοτικό Σχολείο Clodagh Glaisyer-Sidibe Fairlawn

3 Σκελετοί Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό εστίασε στο να αποκτήσουν τα παιδιά κίνητρο και περιέργεια και να έχουν ευκαιρίες να παίρνουν αποφάσεις για το σχεδιασμό ερευνών. Ήθελα να μείνω στην άκρη, να παρατηρώ και να ενθαρρύνω τον αναστοχασμό και το συλλογισμό των παιδιών. Σκεπτικό Τα παιδιά είχαν ήδη αναπτύξει δεξιότητες συνεργασίας και ανεξάρτητης μάθησης, με προσωπικό κίνητρο και γενικά υπευθυνότητα. Ήθελα να στηριχθώ σε αυτά ενισχύοντας το κίνητρο των παιδιών να λειτουργούν επιστημονικά και να χρησιμοποιούν επιστημονικές δεξιότητες, να τα κινώ την περιέργειά τους με ενεργό τρόπο ως προς τις επιστημονικές έρευνες, και για το κομμάτι του στησίματος και της υλοποίησης. Με ενδιέφερε να αφήσω στα παιδιά περιθώριο για αυτενέργεια. Ήθελα τα παιδιά να οδηγούν την κατεύθυνση της μάθησης και να αισθάνονται ότι συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Επιπτώσεις στο σχεδιασμό και τη διδασκαλία μου Επιδίωξα να ενισχύσω τοκίνητρο και το συναίσθημα αξιοποιώντας τις ιδέες και τις ερωτήσεις των παιδιών (και για το τι είναι επιστήμονας και για τους σκελετούς) και να τα ενθαρρύνω προς την επίλυση προβλημάτων και αυτενέργεια προσφέροντάς τους διάφορες ευκαιρίες να αναπτύξουν τις ερωτήσεις και τις ιδέες τους με ενεργό έρευνα και να καταγράψουν και να αναστοχαστούν τη μάθησή τους με διάφορους τρόπους. Η ομαδική εργασία ήταν επίσης σημαντικός παράγοντας στο σχεδιασμό μου. Επιδίωξα να αξιοποιήσω τις δεξιότητες συνεργασίας των παιδιών για να ενισχύσω την ανταλλαγή ιδεών - τον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων και τον αναστοχασμό για την ενίσχυση της γνώσης τους και της κατανόησής τους. Ηλικία: 7-8 Μαθησιακές δραστηριότητες: Συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, ανάπτυξη συσχετισμών Δημιουργικές προδιαθέσεις: Κίνητρο και περιέργεια. Συνέργειες: Κίνητρο και συναίσθημα, αναστοχασμός και συλλογισμός, αξιολόγηση για τη μάθηση Εννοιολογικό πλαίσιο: Ομαδική εργασία Υπόβαθρο Σχολικό περιβάλλον: Κεντρικό σχολείο πόλης, μαθητές από διάφορα υπόβαθρα, συμπεριλαμβανομένων μαθητών από οικογένειες επαγγελματιών. Σχολική πολιτική για τις φυσικές επιστήμες: Το πρόγραμμα σπουδών βρίσκεται σε διαδικασία ενημέρωσης ώστε να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στις φυσικές επιστήμες. Σύνδεση με το πρόγραμμα σπουδών: Αναγνωρίζουν ότι οι άνθρωποι και ορισμένα ζώα έχουν σκελετό και μύες για να στηρίζονται, να προστατεύονται και να κινούνται. Θέτουν σχετικά ερωτήματα και χρησιμοποιούν διαφορετικά είδη επιστημονικών τρόπων έρευνας για να τα απαντήσουν. Συλλέγουν, καταγράφουν, ταξινομούν και παρουσιάζουν δεδομένα με διάφορους τρόπους για να μπορέσουν να απαντήσουν τα ερωτήματα.

4 Επισκόπηση της ακολουθίας δραστηριοτήτων Έλαβαν χώρα ένα πρωινό και τρία απογεύματα Σημεία αφετηρίας - Οι πρώτες δύο δραστηριότητες σχεδιάστηκαν για να συγκεντρώσουν τις ιδέες των παιδιών Τι είναι επιστήμονας; Τα παιδιά μοιράστηκαν τις απόψεις τους για το τι κάνουν και πώς δουλεύουν οι επιστήμονες. Υπήρχε λοιπόν ένα σημείο αναφοράς κατά τις έρευνές μας για τους σκελετούς. Τι ξέρουμε ήδη για το σκελετό; Οι δραστηριότητες περιελάμβαναν σχεδιασμό οστών πάνω σε ένα διάγραμμα του σώματος και δημιουργία σκελετού με κοπίλιες και χαρτόνι. Η δραστηριότητα βοήθησε να εντοπιστούν ζητήματα και τομείς για περαιτέρω έρευνα. Το ταξίδι της μάθησης Τα παιδιά συνεργάστηκαν σε διάφορα είδη έρευνας, χρησιμοποιώντας πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές. Αρχικές έρευνες: Μπορούν τα παιδιά να καταγράψουν και να συλλέξουν δεδομένα για τις έρευνές μας γύρω από τους σκελετούς; Τα παιδιά παρατήρησαν ο ένας το σώμα του άλλου για να δουν τι μπορούσαν να βρουν από πρώτο χέρι. Κράτησαν σημειώσεις με τις ιδέες που ανέπτυξαν, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ήθελαν να ανακαλύψουν στη συνέχεια. Κύκλος δραστηριοτήτων. Τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες, πραγματοποιώντας αυτές τις διαφορετικές δραστηριότητες εναλλάξ. 1. Παρατήρηση οστών. Δόθηκαν στα παιδιά παραδείγματα οστών από διάφορα μέρη του σώματος. Τα παιδιά εξέτασαν προσεκτικά τα χαρακτηριστικά τους και εντόπισαν στοιχεία για το πώς θα μπορούσαν να συνδέονται. 2. Έρευνα με ipad. Τα παιδιά έκαναν έρευνα για ερωτήματα που δεν μπορούσαν να απαντήσουν από πρώτο χέρι. 3. Κατασκευή δισδιάστατου μοντέλου του σκελετού- τα παιδιά συνεργάστηκαν για να φτιάξουν ένα δισδιάστατο μοντέλο του σκελετού χρησιμοποιώντας συγκριτικά το σώμα του συμμαθητή τους για να τοποθετήσουν τα μέρη σωστά και να ονομάσουν όσα περισσότερα οστά γινόταν με αυτοκόλλητα χαρτάκια. 4. Ονομασία αρθρώσεων στα σώματά τους. Τα παιδιά κόλλησαν σε ζευγάρια αυτοκόλλητα χαρτάκια ο ένας στο σώμα του άλλου με όσο το δυνατόν περισσότερα ονόματα αρθρώσεων θυμόντουσαν, ανατρέχοντας σε αφίσες της τάξης για βοήθεια. 5. Κατασκευή καμηλοπάρδαλης από πλαστελίνη παρουσίαση του ρόλου του σκελετού στην παροχή στήριξης 6. Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πέφτουμε; ενθάρρυνση του αναστοχασμού για το ρόλο του σκελετού στην παροχή στήριξης. Αναθεώρηση της μάθησης σε όλο το έργο τα παιδιά αναθεώρησαν τη μάθησή τους σε όλο το έργο φτιάχνοντας την αφίσα ενός σκελετού, δημιουργώντας ένα γλωσσάρι με ορολογία και καταγράφοντας τις σκέψεις τους στα βιβλία τους.

5 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Σημεία αφετηρίας 1 Διέθεταν δηλαδή πολλές δεξιότητες, αλλά δεν είχαν σκεφτεί το γιατί μπορεί κανείς να ερευνά τις ερωτήσεις ως σημεία αφετηρίας Δραστηριότητα: Τι πιστεύουν τα παιδιά για τους επιστήμονες; Τα παιδιά κατέγραψαν σε πίνακες μαρκαδόρου σε ζευγάρια τις ιδέες και τους ορισμούς που γεννήθηκαν αυθόρμητα στο νου τους. Μοιραστήκαμε αυτές τις ιδέες και τους ορισμούς και έπειτα τα παιδιά με τα ζευγάρια τους διάλεξαν τις δικές τους λέξεις για να γράψουν στον τοίχο μάθησης. Μοιραστήκαμε τις ιδέες και τους ορισμούς και τα συζητήσαμε όλοι ως τάξη. Ερωτήσεις δασκάλου/ας: Τι κάνουν οι επιστήμονες; Τι θα κάναμε αν δουλεύαμε όπως οι επιστήμονες; Ποιες είναι οι λέξεις-κλειδιά; Σκεπτικό: Σκοπός αυτής της δραστηριότητας ήταν να δούμε τις ιδέες τους για το τι είναι επιστήμονας και μέρος της επιστημονικής κοινότητας. Πολλά παιδιά ήταν ήδη συνειδητοποιημέ να ως προς τους επιστήμονες στον κόσμο. Παρόλα αυτά, τα παιδιά δεν θεώρησαν τους εαυτούς τους επιστήμονες. Θεώρησαν ότι οι επιστήμονες ήταν περισσότερο ενήλικες επαγγελματίες. Επιπτώσεις - ήταν σημαντικό να δοθούν στα παιδιά οι ευκαιρίες να διατυπώσουν τις δικές τους ερωτήσεις και να διασαφηνιστούν οι διαδικασίες διερεύνησης.

6 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης: Σημεία αφετηρίας 2 Δραστηριότητες: Τι ξέρετε ήδη για το σκελετό; Μπορείτε να σχεδιάσετε οστά σε ένα σχεδιάγραμμα του σώματος; Μπορούν τα παιδιά να φτιάξουν ένα σκελετό με κοπίλιες και χαρτόνι; Μπορούν να γράψουν μερικές προτάσεις συζητώντας πώς «δουλεύει» ο σκελετός και πώς κινείται; Τι άλλες ερωτήσεις έχετε; Σκεπτικό: Ήταν μια ευκαιρία να μοιραστούμε τις γνώσεις μας, να εντοπίσουμε τα κενά μας και να διατυπώσουμε ερωτήσεις. Μας έδωσε το σημείο αφετηρίας για το σχεδιασμό διερευνήσεων ώστε να μάθουμε περισσότερα. Τα σχεδιαγράμματα γενικά δεν έδειχναν το σκελετό ως μια ολοκληρωμένη δομή συνδεδεμένη με τη σπονδυλική στήλη, αλλά κυρίως μεμονωμένα γνωστά οστά. Πολύ περιορισμένη γνώση των αρθρώσεων και υπερεστίαση στα όργανα. Λίγη προσοχή στο κρανίο, το σαγόνι, προσκόλληση στη σπονδυλική στήλη. Τα παιδιά δεν ανέτρεξαν στο δικό τους σώμα στη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων - σαν να είχαν μπροστά τους ένα καρτούν- αλλά προσπάθησαν να θυμηθούν αντί να ελέγξουν. Παρατήρησα ότι τα παιδιά αντιμετώπισαν αυτές τις ανοιχτές δραστηριότητες ως πρόκληση και δεν ήταν σίγουρα για τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έπρεπε να τα κάνω να δοκιμάσουν. Τα παιδιά χρειάστηκαν να ανατρέξουν στα δικά τους σώματα ως σημεία αφετηρίας για τη διερεύνηση.

7 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης 3: Αρχικές έρευνες Δραστηριότητα: Μπορούν τα παιδιά να συλλέξουν και να καταγράψουν δεδομένα για τις έρευνές μας γύρω από τους σκελετούς; Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν κενά στο σκελετό μας και συζητήσαμε στην τάξη πώς θα μπορούσαν να ερευνούν οι επιστήμονες. Τα παιδιά. παρατήρησαν και εξέτασαν σε ζεύγη ο ένας το σώμα του άλλου για να δουν τι θα μπορούσαν να μάθουν για τους σκελετούς ώστε να καλύψουν τα κενά. Τους ζήτησα να καταγράψουν τα ευρήματά τους σε έναν πίνακα μαρκαδόρου Τα περισσότερα παιδιά πρότειναν αρχικά βιβλία και ipad. Ερωτήσεις δασκάλας: Τι λείπει στους σκελετούς μας; Τι ξέρουμε; Η τάξη μας ως επιστημονική κοινότητα χρειάζεται τώρα να βρει κάποια πεδία έρευνας. Αν επρόκειτο να σκεφτείτε και να συμπεριφερθείτε σαν επιστήμονες τι θα κάνατε μετά; Δεν τα συμβούλεψα για το πώς να καταγράψουν τα ευρήματά τους. Η καταγραφή πήρε διάφορες μορφές από επί τόπου καταγραφή σε εξαιρετικά συστηματική καταγραφή. Τα παιδιά συνεργάστηκαν και έκαναν παρατηρήσεις και μεταξύ τους. Σκεπτικό: Ήταν μια ευκαιρία να παρατηρήσω το κίνητρο και την περιέργεια των παιδιών και τις επιστημονικές τους δεξιότητες, συγκεκριμένα τις δεξιότητες διατύπωσης ερωτήσεων και καταγραφής δεδομένων. Τα παιδιά άρχισαν να διατυπώνουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας Ήταν πραγματική αποκάλυψη για τα παιδιά το ότι είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους για να κάνουν σωστή διερεύνηση! Οι ερωτήσεις αυτές οδήγησαν σε μια συζήτηση για τις διαδικασίες καταγραφής δεδομένων - γιατί καταγράφουμε, ο ρόλος του σχεδιασμού, πώς καταγράφουμε.

8 Καταγραφή δραστηριοτήτων σχετικών με τα οστά Δραστηριότητα: Τα παιδιά μοιράστηκαν αυτά που είχαν καταγράψει στους πίνακές τους. Μερικά είχαν κάνει πολύ λεπτομερή καταγραφή, ενώ άλλα δεν είχαν καταγράψει τίποτα. Έτσι, ξεκίνησε μια συζήτηση για το σκοπό ολόκληρης της δραστηριότητας και για το ποια θα ήταν η επιστημονική προσέγγιση. Μερικά παιδιά είχαν χρησιμοποιήσει πίνακα με μετρήσεις που προσαρμόσαμε για να φτιάξουμε ένα πινακάκι στον μεγάλο πίνακα μαρκαδόρου όλης της τάξης. Το εκτυπώσαμε για να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όλοι. Σκεπτικό: Η δραστηριότητα αυτή είχε ως στόχο να στηρίξει τα παιδιά στην αναγνώριση του ρόλου και της σημασίας της καταγραφής κατά την απάντηση των δικών τους ερωτήσεων. Τόνισε το ρόλο μου στην υποστήριξη των διαδικασιών ανεξάρτητης διερεύνησης εκ μέρους των παιδιών και στην επανεστίαση στους σκοπούς των ερευνών και στο τι μαθαίνουν από όλα αυτά. Τα παιδιά ήταν σε θέση να βρουν υπότιτλους και είχαν ιδέες για περαιτέρω έρευνα. Με έκανε να συνειδητοποιήσω τη μετάδοση της εμπειρίας και της προσέγγισης στην τάξη και την ανάγκη ανταλλαγής αυτών. Έτσι ξεκίνησε μια συζήτηση του τι μπορούμε να κάνουμε στην τάξη για να διερευνήσουμε περαιτέρω τις ερωτήσεις μας.

9 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης 4: Κύκλος δραστηριοτήτων Δραστηριότητα 1:Παρατήρηση οστών Τα παιδιά εξέτασαν σε ζευγάρια οστά ακολουθώντας σχετικές οδηγίες. Διάλεξε ένα οστό. Σχεδίασε και ονόμασέ το. Σημείωσε όσες περισσότερες λειτουργίες του μπορείς. Δραστηριότητα 2: Έρευνα με ipad Τα παιδιά απάντησαν ανεξάρτητα τις δικές τους ερωτήσεις. Η εστίαση ήταν στις πληροφορίες που δεν βρίσκει κανείς άμεσα με την πρώτη στην τάξη ή σε βιβλία. Τα παιδιά χάρηκαν πραγματικά το παιχνίδι με τα οστά, αλλά δυσκολεύτηκαν στη διατύπωση επιστημονικών ερωτήσεων και υποθέσεων. Τα παιδιά πράγματι. εξερεύνησαν τα οστά και συζήτησαν πολύ ειδικά για το σαγόνι σε κρανίο πραγματικού μεγέθους. Παρόλα αυτά, έγινε μικρή καταγραφή. Σκεπτικό: Οι δραστηριότητες αυτές σχεδιάστηκαν για να γίνει περαιτέρω εξερεύνηση της συνδεδεμένης δομής του σκελετού και των τρόπων με τους οποίους τα οστά εξυπηρετούν το σκοπό τους. Οι δραστηριότητες με το ipad έδωσαν στα παιδιά ευκαιρίες να δουν βίντεο με σώματα σε κίνηση να ερευνήσουν τις ιδιότητες των οστών και να ξεκινήσουν να εξερευνούν τους μύες. Χρειάστηκε ενήλικη στήριξη και ερωτήσεις για να ενθαρρυνθεί η συζήτηση για τη δομή και για την αιτία πίσω από τα διαφορετικά σχήματα των οστών σε διαφορετικά μέρη του σώματος. Πόσα οστά έχει το σώμα μας; Γιατί έχουμε κρανίο; Τα παιδιά είχαν κίνητρο όταν είχαν μια εστιασμένη ερώτηση.. Από τι αποτελούν ται τα οστά; Επιπτώσεις αυτό τόνισε τη σημασία των ερωτήσεων (από ενήλικες και παιδιά) στην εστίαση της διερεύνησης

10 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης 4: Κύκλος δραστηριοτήτων (συνέχεια) Δραστηριότητα 3: Τα παιδιά έβαλαν τα μέρη του σκελετού σε ένα τραπέζι συγκρίνοντας με το σώμα του συμμαθητή τους και το μοντέλο του σκελετού όταν κολλούσαν. Ονόμασαν όσα περισσότερα οστά μπορούσαν με αυτοκόλλητα χαρτάκια. Δραστηριότητα 4: Τα παιδιά κόλλησαν σε ζευγάρια αυτοκόλλητα χαρτάκια ο ένας στο σώμα του άλλου με όσο το δυνατόν περισσότερα ονόματα αρθρώσεων και μυών θυμόντουσαν. Μπορούσαν να ανατρέξουν σε αφίσες της τάξης όταν κολλούσαν. Τα παιδιά εξακολουθούσαν να κάνουν λίγες συνδέσεις με το μοντέλο του σκελετού και το σώμα τους στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας Μερικά παιδιά έβαλαν τα οστά λάθος, με αποτέλεσμα η άρθρωση του αγκώνα να γίνει γοφός για παράδειγμα, παρόλο που ήταν κάτι που το γνώριζαν. Σκεπτικό: Αυτές οι επιπλέον δραστηριότητες σχεδιάστηκαν για να ενωθούν οι εμπειρίες ώστε να θεωρηθεί ο σκελετός μια συνδεδεμένη δομή και να χρησιμοποιηθεί επιστημονική ορολογία. Τα παιδιά χρειάζονταν ακόμα ενθάρρυνση για να ανατρέξουν στις πρωτογενείς πηγές και τα στοιχεία σε σχέση με το να στηριχθούν στις προηγούμενες γνώσεις τους/στη μνήμη τους. Τα παιδιά χάρηκαν πραγματικά αυτή τη δραστηριότητα τη βρήκαν πιο διασκεδαστική από την ονομασία του διαγράμματος και διατήρησαν επαφή με το σώμα τους. Επιπτώσεις τα παιδιά χρειάζονται στήριξη στη σύνδεση των ιδεών τους με πρακτικές εμπειρίες

11 Αναπτύσσοντας το ταξίδι της μάθησης 4: Κύκλος δραστηριοτήτων Δραστηριότητα 5. Φτιάξτε σε ζευγάρια μια καμηλοπάρδαλη από πλαστελίνη ή καθαριστικά πίπας σε τρία λεπτά. Κάντε σύγκριση και αντιπαραβολή στα αποτελέσματά σας. Τι ήταν πιο αποτελεσματικό και γιατί; Σκεπτικό: Αυτές οι επιπλέον δραστηριότητες σχεδιάστηκαν για να εστιάσουν τα παιδιά στον ευρύτερο ρόλο του σκελετού στη στήριξη, την προστασία και την κίνηση. Δραστηριότητα 6. Ερευνήστε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πέφτουμε. Ποια μέρη χτυπούν πρώτα στο έδαφος και με ποια σειρά. Πώς μας προστατεύει ο σκελετός μας; Η ίδια η δραστηριότητα ήταν διασκεδαστική, αλλά χρειαζόταν ενήλικη στήριξη και ερωτήσεις για να εστιάσουν τα παιδιά σε ζητήματα στήριξης. Τα παιδιά παρατήρησαν ότι το κεντρικό μέρος του σώματος συχνά προστατευόταν. Από αυτές τις δραστηριότητες προέκυψαν σημεία αφετηρίας για περαιτέρω συζητήσεις στην τάξη. Θα ήταν καλύτερο να υπήρχε μια ξεχωριστή φάση δραστηριοτήτων παρακολούθησης με περισσότερη καθοδήγηση από το/τη δάσκαλο/α. Για τον αναστοχασμό υπήρχαν υπερβολικά πολλές δραστηριότητες σε μία ενότητα.

12 Αναθεώρηση της μάθησης σε όλο το έργο Γλωσσάρι ονομάτων και λεξιλογίου οστών για τον τοίχο μάθησης Τα παιδιά σκέφτηκαν σε ζευγάρια όλα τα ονόματα οστών και άλλο λεξιλόγιο που πίστευαν ότι μπορούσε να μπει στον τοίχο μάθησής μας. Το επόμενο βήμα ήταν να το ονομάσουμε αυτό «γλωσσάρι» και να εστιάσουμε περισσότερο στο γιατί είναι σημαντικό και απαραίτητο. Στόχος του έργου ήταν να αναπτύξει την περιέργεια και το κίνητρο και να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά να παίρνουν αποφάσεις για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα. Αυτό έγινε με τις συνεχείς ευκαιρίες που είχαν τα παιδιά να αναστοχαστούν τη μάθησή τους με συζήτηση στην τάξη και με ανταλλαγή ιδεών, για παράδειγμα: Αρχικές δραστηριότητες ανταλλαγής σκέψεων για το σκελετό και την επιστημονική διερεύνηση Ανταλλαγή στοιχείων καταγραφής από τις έρευνές τους (άγγιγμα του σώματος) Διαφορετικές αντιλήψεις για τις δραστηριότητες (δραστηριότητα πτώσης) Τι είχαν μάθει από τον κύκλο των δραστηριοτήτων Πώς αισθάνθηκαν με αυτό τον τρόπο μάθησης Αναφορικά με τις ιδέες για την επιστημονική διερεύνηση, άφησαν την τυφλή επανάληψη και αναγνώρισαν: την ανάγκη να κάνουν παρατηρήσεις και μετά να τις καταγράφουν και να τις συζητούν σε διάφορες καταστάσεις και με διάφορους τρόπους και τη σημασία της αξιολόγησης ιδεών και διαδικασιών.

13 Πρόοδος των παιδιών Η Lakaysha ήταν πολύ ενεργή και περίεργη. Χαιρόταν πραγματικά τις πρακτικές δραστηριότητες και την ιδέα της ανακάλυψης. Απέκτησε αυτοπεποίθηση γράφοντας για τον εαυτό της ότι είναι «χαρούμενη» και «δυνατή» στην τελική της αξιολόγηση. Άρχισε να κάνει συσχετισμούς ανάμεσα στις πρακτικές της εμπειρίες και τις ιδέες που ανέπτυσσε «όταν βλέπεις το συμμαθητή σου να τρέχει στο διάδρομο, μπορείς να καταλάβεις ποια οστά κουνιούνται». Είχε λίγες αρχικές ιδέες και εμπειρίες «Νομίζω ότι ο σκελετός υπάρχει γιατί μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ψυχής και των φυτών». «Τα οστά είναι τα πιο σημαντικά πράγματα». Οι τελικές της ιδέες, μεταξύ άλλων: «Το κρανίο προστατεύει τον εγκέφαλο». «Η σπονδυλική στήλη έχει πολλά οστά». «Η λεκάνη βοηθά να στέκεσαι όρθιος». Μερικές από τις αρχικές ιδέες του Rafa: «Νομίζω ότι ο σκελετός υπάρχει κυρίως για να σε βοηθά να σκέφτεσαι και να χωνεύεις το φαγητό και το νερό και να έχεις τη δύναμη να κινείσαι και να μιλάς». Η ζωγραφιά του έδειχνε όργανα πιο πολύ παρά οστά. Το μοντέλο του δεν είχε αρθρώσεις. Πρότεινε ερωτήσεις προς διερεύνηση, για παράδειγμα, «Είναι η γλώσσα σου άρθρωση, το στόμα σου, είναι η μύτη σου άρθρωση;». Αρχικά δυσκολεύτηκε να πάρει ρίσκο, να αναστοχαστεί τη μάθηση και να κάνει συσχετισμούς με την εμπειρία διαχείρισης οστών στα μοντέλα και τις ζωγραφιές του. Τα τελικά του σχόλια σχετίζονταν με τις πρακτικές του εμπειρίες, για παράδειγμα: «Ξέρω ότι σχεδόν μπορείς να γυρίσεις ένα γοφό 360 μοίρες». «Ξέρω ότι τα πλευρά προστατεύουν τα όργανα». (διάκριση σκελετού και οργάνων) Μερικές αρχικές ιδέες της Sophia: Η σπονδυλική στήλη κάνει την πλάτη μας ίσια. Αν δεν είχαμε καθόλου οστά, θα ήμασταν μαλακοί σαν μαξιλάρια. Ξέρω ότι το κρανίο μάς βοηθά να βλέπουμε και να μυρίζουμε και ότι αν δεν είχαμε κρανίο δεν θα ζούσαμε. Ήταν περίεργη να μάθει «πώς είναι η σπονδυλική στήλη». Οι αναστοχασμοί της για τη μάθηση συσχετίστηκαν με τις πρακτικές της εμπειρίες: «Νομίζω ότι το κρανίο προστατεύει τον εγκέφαλο επειδή το κρανίο είναι πάρα πολύ σκληρό και κοίταξα μέσα στο κρανίο και είχε τον εγκέφαλο μέσα». «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε τα οστά γιατί όταν έκανα την καμηλοπάρδαλη από πλαστελίνη δεν μπορούσε να σταθεί γιατί δεν είχε καθόλου οστά». Τώρα ξέρω ότι το κρανίο προστατεύει τον εγκέφαλο. Τώρα ξέρω ότι τα πλευρά προστατεύουν τα όργανα.

14 Αναστοχασμοί: Πρόοδος των παιδιών Τα παιδιά είχαν έντονο κίνητρο. Το ένιωσαν σαν μια ομαδική προσπάθεια μιας επιστημονικής κοινότητας το να μοιραζόμαστε τα δυνατά μας σημεία και τη γνώση μας. Είδαν με ποιους τρόπους ενσωματώθηκαν οι ιδέες τους στα μαθήματα. Η πρακτική φύση των δραστηριοτήτων βοήθησε τα παιδιά να συσχετίσουν μεμονωμένα πραγματολογικά στοιχεία που γνώριζαν από πριν με τα διάφορα είδη δικών τους διερευνήσεων. Και πάλι όμως χρειάζονταν παρότρυνση. Άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι το νόημα των ερευνών είναι ηαπάντηση ερωτήσεων, ότι η διατύπωση παρατηρήσεων είναι επιστημονικός τρόπος εργασίας. Η εμπειρία τόνισε την ανάγκη να κατανοήσουν τα παιδιά τους τρόπους καταγραφής στην επιστήμη και τους σκοπούς τους. Συχνά τους δίνουμε να χρησιμοποιήσουν πλαίσια χωρίς να έχουν σαφή ιδέα του πώς αυτά μπορούν να στηρίξουν τις διερευνητικές τους διαδικασίες και τη μάθηση. Τα παιδιά χάρηκαν πραγματικά τα πρακτικά στοιχεία και το γεγονός ότι μπορούσαν να επιλέξουν και να αποφασίσουν για τους πόρους, τους ρόλους και τις προσεγγίσεις. Δεν περίμενα ότι οι καλύτεροι μαθητές θα δυσκολεύονταν που δεν είχαν να ανταποκριθούν σε κάποια κρυφή προσδοκία και στη σύνδεση της άμεσης πρακτικής εμπειρίας με τη γνώση που αποκτήθηκε από δευτερογενείς πηγές. Για παράδειγμα, ήξεραν για τους γοφούς και τις αρθρώσεις του αγκώνα στη θεωρία, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τη σύνδεση με τις αρθρώσεις στο σώμα τους. Αυτό όμως θα βελτιωθεί με τον καιρό. Επιπτώσεις για μελλοντική μάθηση Τα παιδιά απέκτησαν επιπλέον εμπειρία από την ανάπτυξη ερευνών από τις δικές τους ιδέες και ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων της καταγραφής και της χρήσης αποδεικτικών στοιχείων στον αναστοχασμό και το συλλογισμό.

15 Αναστοχασμοί: Ο ρόλος μου Η εμπειρία αυτή ήταν επίσης ακόμα πιο ανοιχτή για μένα. Έπρεπε να είμαι δημιουργική στον τρόπο σκέψης μου για τη ροή, τη δομή και τις δραστηριότητες βάσει των ενεργειών των παιδιών. Σκέφτομαι πλέον περισσότερο το ρόλο μου ως βοηθού όχι να τα βομβαρδίζω απλά τα παιδιά με πληροφορίες, αλλά να τα αφήνω να επιλέγουν. Εστίασα πολύ περισσότερο στην άτυπη παρατήρηση της μαθησιακής συμπεριφοράς των παιδιών παρά στην τυπική αξιολόγηση. Οι διαδικασίες καταγραφής που εισήχθησαν έδωσαν στα παιδιά χρήσιμα εργαλεία για να αναστοχαστούν τη μάθησή τους και σε μένα έδωσαν περισσότερα στοιχεία για την πρόοδό τους. Είναι σημαντικό να το αξιοποιήσουμε αυτό στο μέλλον. Παρόλο που τα παιδιά ήταν επιμελή, ενθουσιώδη και συγκεντρωμένα, και πάλι χρειαζόταν να επανέλθω στους σκοπούς των δραστηριοτήτων χρησιμοποιώντας ερωτήσεις για να δώσω έμφαση στις δεξιότητες που περιλαμβάνει η επιστημονική έρευνα και στο αντικείμενο της έρευνας. Περιβάλλον τάξης: Η ανάπτυξη δεξιοτήτων ομαδικής εργασίας ήταν σημαντικό προαπαιτούμενο για την επιτυχία αυτών των δραστηριοτήτων. Παρόλο που χρειαζόταν μεγαλύτερη προσοχή για την επιστημονική διερεύνηση, η τάξη είχε μάθει να δουλεύει ανεξάρτητα σε ομάδες και γνώριζε τι προσδοκίες υπήρχαν μέσα στην τάξη. Επιπτώσεις Πρέπει να ενθαρρύνω τα παιδιά να αναστοχάζονται όχι μόνο τι έμαθαν αλλά και πώς το έμαθαν, σε σχέση με τις ιδέες τους για το τι είναι επιστήμονας.

16 Ερωτήσεις αναστοχασμού για τον/την αναγνώστη/τρια Με ποιους τρόπους μαθαίνεις τις ιδέες και τις ερωτήσεις των παιδιών; Τι ευκαιρίες δίνεις για διάφορα είδη διερεύνησης; Πώς βοηθάς τα παιδιά να συσχετίσουν διαφορετικές εμπειρίες;

17 CREATIVITY IN EARLY YEARS SCIENCE EDUCATION ( ) CREATIVITY IN EARLY YEARS SCIENCE EDUCATION Consortium This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License. To view a copy of this license, visit

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φτιάχνουμε ψωμί τώρα αμέσως!

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φτιάχνουμε ψωμί τώρα αμέσως! Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φτιάχνουμε ψωμί τώρα αμέσως! Νερό, αλάτι, αλεύρι σιταριού φτιάχνουμε ψωμί τώρα αμέσως! Το Νηπιαγωγείο «Ciupercuta» βρίσκεται στο Βουκουρέστι σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φυτά

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φυτά Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Φυτά Το ταξίδι της μάθησης Φυτά Κικιλία Τσουκαλά kitsouka@uth.gr 20ό Νηπιαγωγείο/ Παιδικός Σταθμός Καρδίτσας, Θεσσαλία, Ελλάδα Φυτά Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βλάστηση και Ανάπτυξη

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βλάστηση και Ανάπτυξη Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βλάστηση και Ανάπτυξη Νηπιαγωγείο «SPIRIDUSII» Βουκουρέστι, Ρουμανία ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Πώς μεγαλώνουν τα φυτά από τους σπόρους; «SPIRIDUȘII» Νηπιαγωγείο στο Βουκουρέστι

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βάρκες που επιπλέουν

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βάρκες που επιπλέουν Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Βάρκες που επιπλέουν Το ταξίδι της μάθησης Βάρκες που επιπλέουν Βάρκες που επιπλέουν Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό εστιάζει στα παρακάτω που αφορούν τα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Καθ οδόν!

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Καθ οδόν! Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Καθ οδόν! Το ταξίδι της μάθησης Καθ οδόν Emma Barkley Δημοτικό Σχολείο Rusper, Βρετανία Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό εστίασε στην ενθάρρυνση της αυτενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Αδιάβροχα υλικά

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Αδιάβροχα υλικά Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Αδιάβροχα υλικά Το ταξίδι της μάθησης Αδιάβροχα υλικά Kelly Demeyere Vrije basisschool De Regenboog Zingem Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό εστίασε στο να

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ο κύκλος ζωής του βατράχου

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ο κύκλος ζωής του βατράχου Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ο κύκλος ζωής του βατράχου Το ταξίδι της μάθησης Ο κύκλος ζωής του βατράχου Bryony Scudamore Δημοτικό Σχολείο Hill Mead Διαμορφώνοντας το πλαίσιο Εστίαση Το έργο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ένα φύσημα αέρα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ένα φύσημα αέρα Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Ένα φύσημα αέρα Ταξίδι Μάθησης Ένα φύσημα αέρα An Cordeels Sint-Bavobasisschool Υπόβαθρο Αστικό περιβάλλον Μαθητική στολή Μίγμα κοινωνικών και εθνικών υποβάθρων Πολλά

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu Τι έχουμε μάθει για την προώθηση της Δημιουργικότητας μέσα από τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά στην Ελληνική Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία; Ευρήματα για την εκπαίδευση στην Ελλάδα από το

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 Παιδαγωγικές προσεγγίσεις και διδακτικές πρακτικές - η σχέση τους με τις θεωρίες μάθησης Παρατηρώντας τη μαθησιακή διαδικασία Τι είδους δραστηριότητες παρατηρήσατε

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 6: Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτημα-κλειδί Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που σκέφτονταν οι άνθρωποι της

Ερώτημα-κλειδί Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που σκέφτονταν οι άνθρωποι της Τι σκεφτόμαστε; Διδακτική πρόταση 5: Τι να σκέφτονταν οι άνθρωποι της Ερώτημα-κλειδί Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που σκέφτονταν οι άνθρωποι της Πρόοδος από το προηγούμενο μάθημα Τα παιδιά μεταφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Τι είδους δραστηριότητα είναι ο γραμματισμός; Πότε, πώς και γιατί εμπλέκονται οι άνθρωποι σε δραστηριότητες εγγραμματισμού; Σε ποιες περιστάσεις και με ποιο σκοπό; Καθημερινές

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Μπάλες οξυγόνου

Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Μπάλες οξυγόνου Εκπαιδευτικό Υλικό Ταξίδι Μάθησης Μπάλες οξυγόνου Το ταξίδι της μάθησης Μπάλες οξυγόνου Heather Shann Σχολείο Annan The Froebel, Βρετανία Εξερευνώντας υλικά και τις αλλαγές αυτών: Μπάλες οξυγόνου Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 7: Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 7: Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 7: Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να προβληματιστούν

Διαβάστε περισσότερα

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Διαβάστε προσεκτικά την λίστα που ακολουθεί. Ποιες από τις δραστηριότητες που αναφέρονται θεωρείτε ότι θα συνέβαλαν περισσότερο στην προώθηση του γραμματισμού των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ \Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π.

ΕΣΠΑ \Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή» στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3, -Οριζόντια Πράξη», με κωδικό MIS 295379. Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Γενικές πληροφορίες σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης H αξιολόγηση είναι κυρίως διαμορφωτική και στοχεύει να περιγράψει την πρόοδο που κάνουν οι μαθητές, και στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Σχεδιασμός... αντιμετωπίζει ενιαία το πλαίσιο σπουδών (Προδημοτική, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), είναι συνέχεια υπό διαμόρφωση και αλλαγή, για να αντιμετωπίζει την εξέλιξη,

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Επίλυση προβλήματος Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Θεωρίες διδασκαλίας μάθησης στη διδακτική των Φ.Ε. Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ)

Διαβάστε περισσότερα

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος

Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι συζητήσεις Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Ι.Ε.Π. (2017). Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Περιγραφική Αξιολόγηση στο Δημοτικό http://iep.edu.gr/images/iep/epistimoniki_ypiresia/epist_monades/a_kyklos/evaluation/2017/2a_perigrafiki_d

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 Όνομα Εκπαιδευτικού: Νικολάου Χριστιάνα Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τίμης Τάξη: Α Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του σχολείου: Οι καταναλωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα 11 «Το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος» στην προσχολική ηλικία

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα 11 «Το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος» στην προσχολική ηλικία ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Μάθημα 11 «Το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος» στην προσχολική ηλικία Τα θέματά μας σήμερα Θα δούμε πώς αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά το εσωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος

Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος Η προβληματική κατάσταση Χρήστος Πανούτσος Η Τζούλι και η μαμά της έχουν βγει για να αγοράσουν ένα τζιν για το σχολείο. Παρατηρούν έναν πάγκο με την εξής ταμπέλα πάνω: 40% έκπτωση των τιμών στις ετικέτες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΑ Ε & Στ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Φυσικές Επιστήμες Θεματικό εύρος το οποίο δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του σχολικού μαθήματος. Έμφαση στην ποιότητα, στη συστηματική

Διαβάστε περισσότερα

των σχολικών μαθηματικών

των σχολικών μαθηματικών Μια σύγχρονη διδακτική θεώρηση των σχολικών μαθηματικών «Οι περισσότερες σημαντικές έννοιες και διαδικασίες των μαθηματικών διδάσκονται καλύτερα μέσω της επίλυσης προβλημάτων (ΕΠ)» Παραδοσιακή προσέγγιση:

Διαβάστε περισσότερα

Ημερολόγιο αναστοχασμού (Reflective Journal)

Ημερολόγιο αναστοχασμού (Reflective Journal) Ημερολόγιο αναστοχασμού (Reflective Journal) Ορισμός Ημερολόγιο αναστοχασμού (Reflective Journal) είναι ένα σταδιακά αναπτυσσόμενο κείμενο στον οποίο καταγράφονται παρατηρήσεις και αντιδράσεις σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT)

ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1 ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (PROJECT) 1. Επιλογή θέματος. 2. Καταιγισμός ιδεών - διαθεματικές διασυνδέσεις. 3. Έρευνα πηγών - αναδιαμόρφωση ιδεών. 4. Καθοδηγητικά ερωτήματα. 5. Οργάνωση μαθησιακών

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτημα-κλειδί Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που σκέφτονταν οι άνθρωποι της

Ερώτημα-κλειδί Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που σκέφτονταν οι άνθρωποι της Τι σκεφτόμαστε; Διδακτική πρόταση 5: Τι να σκέφτονταν οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής Εποχής; Ερώτημα-κλειδί Ποια είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που σκέφτονταν οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής Εποχής; Πρόοδος

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Παρακινώντας τους άλλους Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης

Σκοπός και στόχοι της δράσης Το πλαίσιο εφαρμογής Δραστηριότητες της δράσης Τη σχολική χρονιά 2016-2017 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο 101 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, σε δύο τμήματα της Β τάξης, μια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Παίζουμε, διερευνούμε, δοκιμάζουμε ιδέες» χρηματοδοτούμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LOGO ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 1. Τοποθέτησε μια χελώνα στην επιφάνεια εργασίας. 2. Με ποια εντολή γράφει η χελώνα μας;.. 3. Γράψε την εντολή για να πάει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων. ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ)!"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.!"σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Στη διερεύνησή μας μετρήθηκε ο χρόνος που χρειάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 2011 ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Τα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Μάθημα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σχολείο & Τμήμα: Ημερομηνία: Ι. Μαθησιακή Εξέλιξη των Μαθητών/Ενισχυτική Διδασκαλία (ΕΔ) α/α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ Σχολιασμός και αιτιολόγηση της επίδοσης στο

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 1590 1765 η Μέθοδος Project σε σχολές Αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη 1765 1880 συνήθης µέθοδος διδασκαλίας - διάδοσή της στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια»

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ανακύκλωση: «Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Κρύστα Ρακαλλίδου Π.Ε. 60 rakallidou@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (Ε.Χαραλάμπους)

ΕΝΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (Ε.Χαραλάμπους) ΕΝΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (Ε.Χαραλάμπους) Όνομα Παιδιού: Ναταλία Ασιήκαλη ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ: Πως οι παράγοντες υλικό, μήκος και πάχος υλικού επηρεάζουν την αντίσταση και κατ επέκταση την ένταση του ρεύματος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΗΣ Αλεξάνδρα Κούκιου

ΜΑΘΗΣΗΣ Αλεξάνδρα Κούκιου Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΉ ΜΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Αλεξάνδρα Κούκιου ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΊΟΥ ΣΕ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΉΣ Στο σχολικό βιβλίο της Β τάξης γυμνασίου υπάρχει η διπλανή άσκηση. Στόχος της άσκησης είναι να εφαρμόζουν

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία

Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Η σημασία των ερωτήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία Σχολιάστε Τα παιδιά κάθονται στην παρεούλα Νηπ: Αυτό που κρατάω τι είναι; (έχει στο χέρι της ένα κλαδί ελιάς) Παιδιά: -Ελιά! Νηπ.: -Τι είπαμε για την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την 1 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Οι ικανοί αναγνώστες χρησιμοποιούν πολλές στρατηγικές (συνδυάζουν την παλαιότερη γνώση τους, σημειώνουν λεπτομέρειες, παρακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να συζητήσουν και να

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετωπίζω προκλήσεις

Αντιμετωπίζω προκλήσεις Αντιμετωπίζω προκλήσεις ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Πιέσεις και επιρροές 45-60 λεπτά Δραστηριότητα έναρξης / Δραστηριότητα 1 Όλα τα παιδιά κινούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ/ΣΕΝΑΡΙΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ/ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ/ΣΕΝΑΡΙΩΝ Αναμορφωμένο απόσπασμα από το «Μάθηση μέσω Σχεδιασμού & τα Προγράμματα Σπουδών του Νέου Ελληνικού Σχολείου: ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: Θεωρία & Πράξη» (Kalantzis,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος

Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος και Συνεργατική οργάνωση του μαθήματος ΗΜελέτη Περιβάλλοντος Είναι κατ εξοχήν διαθεματικό αντικείμενο, διότι αποτελεί ενιαίο και ενοποιημένο τομέα μάθησης, στον οποίο συνυφαίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Διαγώνισµα 01.04. Διάλογος Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η τυπική διαδικασία καθηµερινής επικοινωνίας εκπαιδευτικού - µαθητή στην τάξη και στο σχολείο δεν αφήνει πολλά περιθώρια

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Γιατί χρειάζεται να κάνουµε τόσο ειδική διαφοροποίηση; Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσµα του αυτισµού έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης για τον κόσµο,

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις και Βασικές Έννοιες των Φυσικών Επιστηµών. Εισαγωγή

Βάσεις και Βασικές Έννοιες των Φυσικών Επιστηµών. Εισαγωγή Βάσεις και Βασικές Έννοιες των Φυσικών Επιστηµών Εισαγωγή Δοµή Μαθήµατος Εισαγωγή Τι είναι Φ.Ε. ερωτήµατα για τον κόσµο (ιδεοθύελλα) Εµπειρίες µε Φ.Ε. Ζωγράφισε ένα επιστήµονα Γιατί είναι σηµαντική η διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Το μάθημα της Βιολογίας διδάσκεται: Στην Α τάξη 2 διδακτικές περιόδους την εβδομάδα. Στην Β τάξη 1 διδακτική περίοδο την εβδομάδα

Το μάθημα της Βιολογίας διδάσκεται: Στην Α τάξη 2 διδακτικές περιόδους την εβδομάδα. Στην Β τάξη 1 διδακτική περίοδο την εβδομάδα Το μάθημα της Βιολογίας διδάσκεται: Στην Α τάξη 2 διδακτικές περιόδους την εβδομάδα Στην Β τάξη 1 διδακτική περίοδο την εβδομάδα Στην Γ τάξη 2 διδακτικές περιόδους την εβδομάδα Το βιβλίο δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ Πληροφορίες για τον εκπαιδευτικό: Η Αυτοβιογραφία ιαπολιτισµικών Συναντήσεων, είναι ένα υλικό το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί ευρύτερα από τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη

ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ Δρ Ζωή Καραμπατζάκη Τι μας προσφέρουν οι θεωρίες μάθησης; Οι θεωρίες μάθησης προσφέρουν τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσονται, εξελίσσονται και βελτιώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας;

Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Για τους γονείς και όχι μόνο από το Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας; Ακουστικός, οπτικός ή μήπως σφαιρικός; Ανακαλύψτε ποιος είναι ο μαθησιακός τύπος του παιδιού σας, δηλαδή με ποιο τρόπο μαθαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Ο διάλογος και οι ομαδικές δραστηριότητες στην τάξη (5538)

Κείμενο Ο διάλογος και οι ομαδικές δραστηριότητες στην τάξη (5538) Κείμενο Ο διάλογος και οι ομαδικές δραστηριότητες στην τάξη (5538) Η τυπική διαδικασία καθημερινής επικοινωνίας εκπαιδευτικού-μαθητή στην τάξη και στο σχολείο δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον μαθητή να

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Clements & Sarama, 2009; Sarama & Clements, 2009 Χωρική αντίληψη και σκέψη Προσανατολισμός στο χώρο Οπτικοποίηση (visualization) Νοερή εικονική αναπαράσταση Νοερή

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video. σχολείο.

Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video. σχολείο. Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης Ψηφιακά μέσα - Εκμάθηση μέσα από video μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Όλοι οι μαθητές (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας 17 και 18 Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή ιστοριών και παραμυθιών βρήκαν από αρκετά έως πολύ τον τρόπο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν.

Μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή ιστοριών και παραμυθιών βρήκαν από αρκετά έως πολύ τον τρόπο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΤ3 Στο ΣΤ3 αξιολογήθηκαν 20 μαθητές Αυτό που τους άρεσε περισσότερο σ? αυτή την ομάδα ήταν η σχέση που απέκτησαν με τα άλλα παιδιά, η συνεργασία μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

Προάσπιση και αλλαγή

Προάσπιση και αλλαγή Προάσπιση και αλλαγή Οι συμμετέχοντες θα μάθουν για την έννοια της προάσπισης εντοπίζοντας ένα πρόβλημα που επηρεάζει την κοινότητά τους και σκεπτόμενοι δύο αλλαγές που θα ήθελαν να δουν να πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ Χαλκίδα, 2019 "Σταματήστε να σκέφτεστε τον Ρονάλντο και τον Μέσσι και προσπαθήστε να κάνετε το απλό",

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 6: Η προσέγγιση των σχολείων του Reggio Emilia

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 6: Η προσέγγιση των σχολείων του Reggio Emilia Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 6: Η προσέγγιση των σχολείων του Reggio Emilia Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να γνωρίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς;

Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς; Ζωγραφιά: Β. Χατζηβαρσάνης 2014, ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς; 95 Οδηγίες για τις δραστηριότητες της Γ φάσης Έχοντας συζητήσει για την κατάσταση της γειτονιάς μας

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου

Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου Μαθησιακά πλαίσια στο νηπιαγωγείο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Νηπιαγωγείου http://repository.edulll.gr/edulll/handle/10795/1947 Η μάθηση είναι συνεχής Τα παιδιά μαθαίνουν με διάφορους τρόπους, σε διάφορα πλαίσια.

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ. Γνωστικό αντικείμενο. Ταυτότητα. Α Λυκείου. Επίπεδο. Στόχος. Σχεδιασμός. Διδασκαλία. Πηγές και πόροι

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ. Γνωστικό αντικείμενο. Ταυτότητα. Α Λυκείου. Επίπεδο. Στόχος. Σχεδιασμός. Διδασκαλία. Πηγές και πόροι ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ Γνωστικό αντικείμενο Επίπεδο ΦΥΣΙΚΗ Α Λυκείου Ταυτότητα Στόχος Περιγραφή Προτεινόμενο ή υλοποιημένο Λογισμικό Λέξεις κλειδιά Δημιουργοί α) Γνώσεις για τον κόσμο: Οι δυνάμεις εμφανίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 1ης ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 1ης ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Αναστοχασμός ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 1ης ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Μπακέττα Βασιλική ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: Πλακοστρώσεις (2) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: 05/05/2015 Ζητήματα μάθησης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS

Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ PRO SKILLS «Το παιχνίδι είναι γνώση, συναίσθημα και δράση» Η «Εργαλειοθήκη» Pro Skills δημιουργήθηκε και προσφέρεται, προκειμένου να προωθήσει την μεθοδολογία του Pro Skills, με βάση

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικές προδιαθέσεις

Δημιουργικές προδιαθέσεις Εισαγωγή στο υλικό του Επιμορφωτικού Προγράμματος Το παρόν έγγραφο παρέχει μια εισαγωγή στο επιμορφωτικό υλικό του προγράμματος, συγκεκριμένα περιέχει: Το πλαίσιο πίσω από το υλικό Τον ορισμό της δημιουργικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 10 η ( ) Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 10 η ( ) Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 10 η (2018 19) Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/dsh208 Διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 1 ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Γίνε και εσύ ένας συγγραφέας! Γράψε τη δική σου μικρή ιστορία. Εκτύπωσέ την και δώσ την στους φίλους σου για να

Διαβάστε περισσότερα

Το εργαλείο γνώσης της μανθάνουσας ΜΚΟ

Το εργαλείο γνώσης της μανθάνουσας ΜΚΟ Το εργαλείο γνώσης της μανθάνουσας ΜΚΟ Το ερωτηματολόγιο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την οργάνωση, σε ένα τμήμα σε μια συγκεκριμένη δράση ή ομάδα εργασίας. Είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί σε πιο

Διαβάστε περισσότερα

της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος

της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος Περιεχομένα Ενότητες δραστηριοτήτων Μικρή ιστορία για τη δημιουργικότητα Ποιος θέλει

Διαβάστε περισσότερα

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία Πουλιτσίδου Νιόβη- Χριστίνα Τζιρτζιγάνης Βασίλειος Φωκάς Δημήτριος Στόχος έρευνας Να διερευνηθούν οι παράγοντες, που επηρεάζουν την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικές προσεγγίσεις στην Πληροφορική. Η εποικοδομιστική προσέγγιση για τη γνώση. ως ενεργητική και όχι παθητική διαδικασία

Διδακτικές προσεγγίσεις στην Πληροφορική. Η εποικοδομιστική προσέγγιση για τη γνώση. ως ενεργητική και όχι παθητική διαδικασία Διδακτικές προσεγγίσεις στην Πληροφορική Η εποικοδομιστική προσέγγιση για τη γνώση ως ενεργητική και όχι παθητική διαδικασία ως κατασκευή και όχι ως μετάδοση ως αποτέλεσμα εμπειρίας και όχι ως μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης

Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης Τι είναι το PeLe; Το PeLe είναι ένα διαδικτυακό περιβάλλον που ενθαρρύνει την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ομότιμης συνεργατικής μάθησης και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού. Έργα: Ταξινόμηση. Εισαγωγή

Οδηγός Εκπαιδευτικού. Έργα: Ταξινόμηση. Εισαγωγή Έργα: Ταξινόμηση Εισαγωγή Σε αυτήν την ενότητα οι συμμετέχοντες θα πρέπει να σκεφτούν διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ταξινομηθούν έργα διαφορετικού πλαισίου. Πιο συγκεκριμένα, θα τους δοθούν

Διαβάστε περισσότερα

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να μιλούν? Προσπαθώντας να επικοινωνήσουν Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να γράφουν? Μαθαίνoυν να γράφουν γράφοντας Η γραφή λύνει προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία

Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Πώς οι αντιλήψεις για την ανάπτυξη επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Σκεφτείτε Ποιες είναι οι παραδοχές μας σχετικά με τη μάθηση και την ανάπτυξη στην παιδική ηλικία; Πώς πιστεύετε ότι διευκολύνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ. Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ

ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ. Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ Οι αποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί γνωρίζουν: - Τους μαθητές - Το γνωστικό αντικείμενο - Τις θεωρίες μάθησης - Αποτελεσματικές πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Παρακινώντας τους άλλους

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Παρακινώντας τους άλλους 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Παρακινώντας τους άλλους Παρακινώντας τους άλλους Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Ένα σημαντικό κομμάτι του να είναι κάποιος ηγέτης είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα

Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μάθηση σε νέα τεχνολογικά περιβάλλοντα Ενότητα 1: Mεταγνώση Βασιλική Μητροπούλου-Μούρκα Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΜΑΖΙ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ», ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΕ 70 ΜΕΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΠΕ 70 12 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ \ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ. Οι παρακάτω δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα