Κλασσική κοινωνιολογία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κλασσική κοινωνιολογία"

Transcript

1 Κλασσική κοινωνιολογία Καθηγητής Σωτήρης Χτούρης Χειμερινό εξάμηνο

2 Αύγουστος Κόντ (2) Ο νόμος των τριών σταδίων, σύμφωνα με τον Κόντ υποστηρίζει ότι κάθε τομέας γνώσης διέρχεται από τρείς περιόδους 1.Θεολογικό στάδιο 2.Μεταφυσικό 3. Θεωρητικό

3 (3) Η εκπαίδευση και η μόρφωση του κάθε ατόμου πρέπει να περάσει και αυτή από τα τρία στάδια όπως και η ανθρώπινη κοινωνία Η θετική κοινωνική ανάπτυξη και οργάνωση εξαρτάται από την επιστημονική, δηλαδή την κοινωνιολογική γνώση των κοινωνικών φαινομένων Σχόλιο: Η κοινωνιολογία για τον Κόντ είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής και των κοινωνικών σχέσεων

4 ΕΡΩΤΗΜΑ Ισχύει ο νόμος των τριών σταδίων Ή υπάρχει στην κοινωνική μεταβολή μία ανάμιξη και ένας υβριδισμός των τριών σταδίων ;

5 Η Κοινωνική Φυσική Είναι η επιστήμη που συμπληρώνει τις άλλες επιστήμες (ουράνια μηχανική, φυσική, μηχανική, φυσική των φυτών και των ζώων) και μελετάει τα κοινωνικά φαινόμενα. Ο Κόντ άλλαξε τα όνομα αυτής της επιστήμης απρόθυμα σε Κοινωνιολογία διότι ένας Βέλγος επιστήμονας είχε (σφετεριστεί!!) τον τίτλο της Κοινωνικής Φυσικής. (Κετελέ)

6 Η μέθοδος της επιστήμης της Κοινωνιολογίας Υπαγωγή των εννοιών στα κοινωνικά γεγονότα Τα κοινωνικά φαινόμενα υπάγονται σε γενικούς νόμους Η κοινωνία είναι ένας οργανισμός που αποτελείται από μέρη και λειτουργίες

7 Θετική γνώση Χρήση των φυσικών αισθήσεων που καθοδηγείται από τη θεωρία. Χωρίς να περιοριζόμαστε στην ενδοσκόπηση που συμβαίνει στο νου των παρατηρούμενων Η Φρενολογία ( μια λάθος ψευτοεπιστήμη και άποψη που στήριξε και ο Κόντ σα μέθοδο. Ακόμα και τα μεγάλα πνεύματα σφαλούν )

8 Η ιστορική Μέθοδος Αναζήτηση των γενικών νόμων μεταβολής των ανθρώπινων αντιλήψεων. Η ιστορική μέθοδος το Κοντ δεν αναζητεί αιτιώδεις σχέσεις. Οι κοινωνικοί τύποι όρια προς τα οποία προσεγγίζει η κοινωνική πραγματικότητα χωρίς να τα φτάνει ποτέ Μία μέθοδος που 50 χρόνια μετά ανέδειξε ο Μαξ Βέμπερ.

9 Τα μέρη της κοινωνιολογίας του Κόντ Στατική και Δυναμική κοινωνιολογία Η στατική αφορά τη μελέτη των συνθηκών ύπαρξης της κοινωνίας, ενώ η δυναμική αναφέρεται στη σπουδή της κίνηση και των νόμων που διέπουν τη διαδοχή των επί μέρους σταδίων.

10 Δομή και Κοινωνική Μεταβολή Η βασική διαίρεση της Κοινωνιολογίας του Κοντ, έχει περάσει στο σήμερα μέσα από τις έννοιες Κοινωνική Δομή και Κοινωνική Μεταβολή η οποίες όμως περιέχουν και πολλές άλλες ερμηνείες. : Όπως Ταξική δομή, Θεσμική Οργάνωση, Θεσμοποίηση, Κοινωνικά Στρώματα. Ατομική επιλογή, Ταξικός Αγώνας, Συλλογική συμπεριφορά.

11 Κοινωνική Δομή- προϋπόθεση για να υπάρχει η Γενική Συναίνεση (consensus universalis) η Γενική Συναίνεση (consensus universalis) αποτελεί το θεμέλιο της Αλληλεγγύης και τη βάση του καταμερισμού των κοινωνικών έργων (εργασίας)

12 Στατική: Κοινωνική Δομή Κατά τον Κόντ υπάρχουν τρία επίπεδα στην Κοινωνία Το άτομο Η οικογένεια Οι κοινωνικοί σχηματισμοί

13 Τι μελετάει στη Κοινωνία Την οικογένεια και όχι το άτομο διότι το σύστημα αναφοράς του πίστευε ότι έπρεπε να αποτελείται από ομοιογενή στοιχεία Το άτομο το μελετάει μέσα από τη διαδικασία σύγκλισης (48) των αναρίθμητων ανθρώπων και μία αυτόματη ροπή που δεν χρειάζεται απαραίτητα τη συμβουλή των άλλων!!

14 Οικογένεια < > Κοινωνικοί Σχηματισμοί Η οικογένεια κατά το Κοντ έχει ένα ιδιαίτερο βαθμό ενότητας, έναν ηθικό χαρακτήρα που τη διαφοροποιεί από τις άλλες κοινωνικές μονάδες. Στην οικογενειακή ζωή δεν κυριαρχεί η σκέψη αλλά το συναίσθημα της συμπάθειας. Με τον συντονισμό περισσότερων οικογενειών δημιουργούνται οι κοινωνικοί σχηματισμοί, όπως οι κοινωνικές τάξεις και πόλεις που στηρίζονται στη συνειδητή κοινωνική συνεργασία.

15 Ιστορική εμπειρία του Κοντ: η Γαλλική Επανάσταση Όλοι οι κοινωνιολόγοι αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στην ιστορική εποχή που ζουν και στα σημαντικότερα γεγονότα και τις κοινωνικές μεταβολές που συντελούνται σε αυτές. Για τον Κόντ το κύριο ιστορικό Γεγονός ήταν η Γαλλική Επανάσταση και η βίαιη κατάργηση της Βασιλείας στη Γαλλία, αλλά και των ενδιάμεσων θεσμών της σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

16 Η πολιτική τάξη Η πολιτική τάξη είναι τεχνητή και αποτελεί μία τροποποίηση της φυσικής τάξεως, παράλληλα ο Κοντ δέχεται ότι καμία κοινωνία δεν μπορεί να ζήσει χωρίς πολιτική εξουσία (ζώον πολίτικον του Αριστοτέλη)

17 Δυναμική Εξέλιξη και μεταβολή Η κοινωνική δυναμική χαρακτηρίζεται από τον Κοντ ως ιστορία χωρίς ονόματα προσώπων και λαών. Επιζητεί να ανακαλύψει την αφηρημένη τάξη σύμφωνα με την οποία ολοκληρώνονται οι μεταβολές του ανθρώπινου πολιτισμού. Η κοινωνική αλληλεγγύη πρέπει να διατηρείται στη διάρκεια αυτής της μεταβολής για να μη έχουμε τη διάλυση του κοινωνικού συστήματος.

18 Οι παράγοντες της προόδου Η ηθική πρόοδος Η πρόοδος στον έλεγχο των δυνάμεων της φύσης Η πνευματική ανάπτυξη Ο εντονότερος καταμερισμός των κοινωνικών έργων Η πυκνότητα του πληθυσμού που οδηγεί στον καταμερισμό.

19 Άσκηση ο/η Μικρός/η ΚΟΝΤ: Σκεφτόμαστε μαζί με τους κλασσικούς κοινωνιολόγους Ερώτημα 1: Πως θα περιέγραφες την Κοινωνική δομή με δικά στου κριτήρια και έννοιες μετά την ανάγνωση του Κόντ Ερώτημα 2: Ποιες είναι οι δυνάμεις που οδηγούν σήμερα στην πρόοδο και την κοινωνική μεταβολή Ερώτημα 3: Στηρίζεται η συνοχή της οικογένειας σήμερα στη συμπάθεια και αν όχι μόνο στη συμπάθεια που αλλού;

20 Υποδομή ασκήσεων Ένας φάκελος που δέχεται διάτρητα φύλα Η κάθε εργασία θα τοποθετείται κατά χρονολογική σειρά στο φάκελο και θα περιέχει 1. Το όνομα του φοιτητή/τριας 2. Το θέμα 3. Την ημερομηνία. Ορισμένες εργασίες θα παρουσιάζονται στην ώρα των εργασιών και της σεμιναριακής συζήτησης του Μαθήματος.

21 Χέρμπερτ Σπένσερ (58) Βασική θεωρία του Σπένσερ είναι η θεωρία της εξέλιξης Ο Σπένσερ προσπαθεί μία συναρμογή όλων των επιστημών θέλοντας να περιγράψει μία μεταβολή από το ομοιόμορφο στο Πολύμορφο. (63) Η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των σχέσεων συνυπάρξεως

22 Δομή - Λειτουργία Στην σύγκριση των κοινωνιών πρέπει να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά του μεγέθους της δομής και της λειτουργίας (67) που συνδέονται με την κάθε κατηγορία κοινωνικών φαινομένων. Το υλικό της έρευνας του Σπένσερ προήλθε κυρίως από την εθνολογία, βασιζόμενος στη υπόθεση ότι ο πρωτόγονος άνθρωπος βρίσκεται σε καθυστερημένα στάδια ανάπτυξης.

23 Εξέλιξη ως μέθοδος κατανόησης της κονωνίας Ο Σπένσερ δεν έδωσε ποτέ ένα τυπικό ορισμό της κοινωνιολογίας. Είχε μια παράδοξη ερμηνεία ότι η κοινωνία αποτελεί ένα υπερ-οργανικό σύνολο που συναρθρώνεται από άλλα οργανικά σύνολο. Η εξέλιξη γι αυτόν ήταν ο υπέρτατος νόμος κάθε κοινωνικού γίγνεσθαι και το παρόν θα μπορούσε να εξηγηθεί μόνοα συμπερασματικά από το παρελθόν (66)

24 Οργανική αναλογία (68) Παράλληλα προς την εξελικτική θεωρία του ο Σπένσερ παρουσίασε μία θεωρία που αποτελεί βλέπει την Κοινωνία ανάλογα προς ένα βιολογικό οργανισμό. Σε μία αναθεώρηση της Κοινωνικής Στατικής έβλεπε ότι η παραλληλία της εξέλιξης των βιολογικών οργανισμών και της εξέλιξης της κοινωνίας ήταν ένα βήμα για μία γενική θεωρία της εξέλιξης.

25 Παράλληλη μεταβολή Δομής Λειτουργιάς (69) Η δομή και οι λειτουργίες μίας κοινωνίας μπορεί να μεταβάλλονται παράλληλα, έτσι ώστε ή αλλαγή της μίας να είναι προϋπόθεση για την αλλαγή της άλλης (Σχόλιο: η ιδέα της διαλεκτικής σχέση υπάρχει σε πολλές κοινωνιολογικές αναλύσεις πέρα από τον Μαρξισμό και στην Κοινωνιολογία του Γκιούρβιτς που θα συναντήσουμε στα επόμενα μαθήματα)

26 Στάδια της εξέλιξης (72-73) Η μεταβολή από τις απλές κοινωνίες στις σύνθετες κοινωνίες. Με τη συναρμόγή τους -> Διπλά σύνθετες κοινωνίες με την συναρμογή τους -> Τριπλά σύνθετες Κοινωνίες. [παράδειγμα: Οικογένειες -> οικογένειες ενωμένες σε φύλα -> έθνη ]

27 Η δεύτερη γραμμή ανάλυση της εξέλιξης Στρατιωτική κοινωνία με αναγκαστική συνεργασία Βιομηχανικός τύπος κοινωνίας με εκούσια συνεργασία

28 Η κατάληξη της εξέλιξης Για τον Σπένσερ η ολοκλήρωση της εξέλιξης είναι ένα είδος φιλελεύθερης κοινωνίας στην οποία το άτομο απελευθερώνεται από τον κρατικό έλεγχο Ο Σπένσερ απέρριπτε σε αυτή την εξέλιξη την κυριαρχία ενός μοναδικού σημαντικού παράγοντα όπως κεφάλαιο, ηθική, αγορά κ.α. (Κοινωνιολογικός Μονισμός)

29 Η Συμβολή του Σπένσερ Η θεωρίες του Σπένσερ δεν έμειναν αυτούσιες στη σύγχρονη κοινωνιολογία, είτε ως τμήματα είτε ως υποσύνολα. Σε πολλά σημεία οι ιδέες του φάνηκαν να επηρεάζονται άκριτα από γενικά φυσικά μοντέλα ή ένα οργανικό βιολογισμό Ο Σπένσερ επηρέασε όμως μια σημαντική σχολή της κοινωνιολογίας τον Λειτουργισμό στον οποίο επικρατεί η άποψη ότι τα μέρη επιτελούν λειτουργίες που είναι θεμελιώδεις για τη διατήρηση του Όλου

30 Κοινωνικός Δαρβινισμός και άλλες μορφές του εξελικτισμού Μπέητζχολτ.: Πάλη μεταξύ των Ομάδων. Συνοχή Γκουμπλόβιτς: Κυριαρχία Ομάδας, Κράτος Ράτσενχόφερ: Urkraft Συμφέρον Νοβικωφ:. Στάδια, Φυσιολογικό, οικονομικό, πολιτικός αγώνας, πνευματική κυριαρχία Λόρια: Οικονομικός εξελικτισμός Κοστ: Δημογραφικός Εξελικτισμός Κιντ : Θρησκευτικός Εξελικτισμός.

31 Άσκηση : Ο νέος/νέα Σπένσερ Ποιες είναι οι απλές μορφές της σύγχρονης κοινωνίας Πως οι άπλες μορφές κοινωνίας βλέπετε να συνθέτουν τις σύνθετες κοινωνίες. Υπάρχει σήμερα κοινωνική εξέλιξη και ποιοι είναι οι παράγοντες την επηρεάζουν

32 Καρλ Μαρξ Το κεφάλαιο και η Πάλη των τάξεων H ιστορία βρίσκεται στη φύση και τα φυσικά αντικείμενα Η προσαρμογή του ανθρώπου στη φύση οδηγεί στην οργάνωση των δραστηριοτήτων του και στη συγκρότηση της κοινωνικής σχέσης (105)

33 Ο οικονομικός παράγοντας το κύριο στοιχείο της δομής Οι ηθικές πεποιθήσεις, οι αξίες, οι θεωρίες, οι νόμοι πρέπει να εξετάζονται σαν έκφραση της οικονομικής θέσης των ανθρώπων και των συμφερόντων που απορρέουν από αυτή και όχι το αντίθετο δηλαδή με βάση τη δικιά τους λογική ή σαν παράγοντες που συνδιαμορφώνουν τον πλούτο της κοινωνία και τη διανομή του.

34 Τα στάδια στην ιστορία της κοινωνιας Πρωτόγονος κομμουνισμός Το αρχαίο στάδιο της δουλοκτητικής κοινωνίας Το Στάδιο της Φεουδαρχίας και δουλοπαροικίας Το Στάδιο του Καπιταλισμού

35 Ο τρόπος παραγωγής Σε κάθε στάδιο υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος οργάνωσης της παραγωγής. Συστατικό στοιχείο των τρόπων παραγωγής είναι η διαφοροποίηση ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους. Χαρακτηριστικό στοιχείο του κάθε τρόπου παραγωγής είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται.

36 Η μετάβαση Η μετάβαση ανάμεσα στα στάδια είναι το αποτέλεσμα των κοινωνικών αντιθέσεων των διαφορετικών συμφερόντων Η μετάβαση από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό είναι αποτέλεσμα της αντίθεσης ανάμεσα στους φεουδάρχες κα τη νέα Αστική Τάξη. Η μετάβαση από τον Καπιταλισμό στο Σοσιαλισμό θα είναι το αποτέλεσμα της αντίθεσης ανάμεσα στο Προλεταριάτο και την Αστική Τάξη

37 Διαλεκτική διαδικασία(106) Η διαδοχή των σταδίων αντιπροσώπευε για τον Μαρξ μία διαλεκτική διαδικασία Σε κάθε φάση το σύστημα περιέχει αρχικά μία κατάφαση. Δηλαδή μία θετική συναρμογή των μερών που το συγκροτούν. π.χ. Κεφάλαιο και Εργασία. Με την εξέλιξη των παραγωγικών μέσων εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου μία αντίθεση δηλαδή ανάμεσα στις ανερχόμενες δυνάμεις και το προηγούμενο καθεστώς. π.χ. Αστοί ενάντια στους φεουδάρχες.

38 Η νέα μορφή παραγωγής Η νέο -ανερχόμενη κοινωνική τάξη επιβάλλεται και μαζί της εισάγεται συνολικά μία νέα μορφή παραγωγής. Η βιομηχανικός καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής εισάγεται μετά την επιβολή της αστικής τάξης.

39 Τελεολογία Ο Μαρξ πίστευε ότι η ιστορική εξέλιξη μέσα από τη διαλεκτική θα οδηγούσε σε ένα Τέλος δηλαδή μία ολοκλήρωση στην οποία η επικράτηση του προλεταριάτου θα οδηγούσε στο τελικό της στάδιο δηλαδή την αταξική Κοινωνία στην οποία δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση, καταπίεση και η αλλοτρίωση του ανθρώπου.

40 Θεωρία των τάξεων Ο Μαρξ δεν διατυπώνει μία θεωρία για τις κοινωνικές τάξεις. Το έργο του σταματάει ακριβώς στο ερώτημα. < Τι αποτελεί μία κοινωνική τάξη> Η θεωρία της υπεραξίας είναι στο κέντρο της ταξικής ανάλυσης του Μάρξ Η εκμετάλλευση στον καπιταλισμό δεν είναι μία απλή συγκέντρωση πλούτου για τον Μαρξ, όπως διατυπώνεται συχνά από τον χυδαίο μαρξισμό

41 Τι είναι η υπαραξία Υπεραξία είναι το τμήμα της εργασίας που παίρνει ο κεφαλαιοκράτης από τη συνολική εργασία που εισρέει στο εμπόρευμα που παράγει. Υπεραξία είναι το τμήμα της αξίας των εμπορευμάτων (προϊόντα) που ανακυκλώνει ο καπιταλιστής και το εισάγει ξανά στην παραγωγή ως βελτιωμένο μέσο παραγωγής.

42 Οι κοινωνικές ανισότητες για τον Μαρξ είναι οι ίδιες μία δομή Η δομή της καπιταλιστικής κοινωνίας στηρίζεται στην ανισότητα που παράγει ο προσπορισμός της υπεραξίας από τον καπιταλιστή και το συναρτώμενο καταμερισμό της εργασίας μέσα στην παραγωγή. Η εργατική τάξη αποτελεί ένα κύριο δομικό στοιχείο του καπιταλισμού.

43 Αντιθέσεις και συγκρούσεις στο ταξικό πλαίσιο Συγκρούσεις μεταξύ των κεφαλαιοκρατών του χρήματος και αυτών της βιομηχανίας Μεγάλες επιχειρήσεις που κυριαρχούν στην αγορά και μικρές επιχειρήσεις χωρίς ή λίγους εργαζόμενους Διαφοροποίηση ανάμεσα στο εργαζόμενο και το άνεργο προλεταριάτο ( Η εφεδρική στρατιά του καπιταλισμού)

44 Η συνεισφορά του Μαρξ στη Κοινωνιολογία της Γνώσης Σημαντική είναι η συνεισφορά στην ανάλυση της Ιδεολογίας ως παράγοντα της κοινωνικής συγκρότησης Επίσης ο Μάρξ έπαιξε σημαντικό ρόλο στη κοινωνική και ψυχολογική ανάλυση της έννοιας της αλλοτρίωσης και της αποξένωσης την οποία ακολούθησαν ο Μαρκούζε, ο Έριχ Φρομ κ.α.

45 Οικονομική Θεωρία Ο Μαρξ αποτελεί ένα βασικό πυλώνα αναφοράς για την οικονομική θεωρία. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχουν Μαρξιστές, και Αντί Μαρξιστές οικονομολόγοι διότι όλοι οι θεωρητικοί τείνουν να συγκλίνουν ή να διαφοροποιούνται από τον Μαρξ, όμως σε κανένα δεν είναι θεωρητικά αδιάφορος

46 Ο νέος Μαρξ Ποιες είναι οι αντιθέσεις που βιώνουμε στην Ελληνική Κοινωνία σήμερα. Πως κατανοώ τον εαυτό μου. Ποια είναι η ταξική μου θέση Τι θέση έχουν οι διανοούμενοι στην ταξική κοινωνία που γνωρίζω. Πως θα του χαρακτήριζες.

47 Max Weber Ως 1. Ιστορικός Κοινωνιολόγος 2. Θεωρητικός της Κοινωνικής Δομής 3. Θεωρητικός της Μεθοδολογίας των Κοινωνικών Επιστημών 4. Κοινωνιολόγος των Θεσμών 5. Μικρο κοινωνιολόγος της ατομικής πράξης Κοινωνικό Πράττειν

48 Κατανοητική Κοινωνιλογία Το πράττειν (πράξη) και η κοινωνιολογική του κατανόηση Η υποκειμενική διάσταση στην κατανόηση της δράσης. Η συμπεριφορά που στερείται υποκειμενικού νοήματος δεν παρουσιάζει κοινωνιολογικό ενδιαφέρον Ο προσανατολισμός προς τους άλλους της συμπεριφοράς διαφοροποιεί την κοινωνιολογία από την ψυχολογία.

49 Η δύο τρόποι της κατανόησης Άμεση παρατήρηση, κατανόηση του υποκειμενικού νοήματος της δράσης του άλλου. Κατανόηση των κινήτρων. Μπορούμε να καταλάβουμε την προπαρασκευή της δράσης και των κινήτρων που την κινητοποίησαν. Αν η δράση δεν είναι λογική να καταλάβουμε το συναισθηματικό πλαίσιο που την εξηγεί.

50 Οικονομία και Κοινωνία (345 aron) Μορφές Κυριαρχίας (Domination-Herrschaft) 1. Έλλογη Κυριαρχία 2.Παραδοσιακή 3. Χαρισματική Μίγμα των τριών τύπων

51 Tύποι Δράσης Έλλογη δράση ως προς τον σκοπό Ορθολογική Δράση ως προς την αξία Παραδοσιακή Δράση Συγκινησιακή δράση (θυμική)

52 Μορφές Νομιμοποίησης (352) Παραδοσιακή μορφή νομιμοποίησης Θυμική νομιμοποίηση Η έλλογη νομιμοποίηση Θετική αντιμετώπιση της νόμιμης τάξης

53 Αποστασιοποίηση Όπως πάντα, κάθε φορά που ο Μαξ Βέμπερ προσέγγιζε επιστημονικά ένα θέμα, το παρουσίαζε σε μια συγκριτική και εξελικτική-ιστορική προοπτική. Ήδη με τη μέθοδο αυτής της προσέγγισης δημιουργούσε μιαν αποστασιοποίηση από τα καυτά πολιτικά ερωτήματα της καθημερινότητας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν τα περιλάμβανε στην οπτική των ενδιαφερόντων του. Για την ακρίβεια, αυτό που συνέβαινε ήταν ακριβώς το αντίθετο: Η ομιλία «Πολιτική ως Επάγγελμα», την οποία δημοσίευσε αργότερα ως βιβλίο, παρόμοια όπως έκανε και με την «Επιστήμη ως Επάγγελμα», αποτελεί μια θεωρητική προσέγγιση στην οποία διατυπώνονται συγχρόνως εμπειρικές διαπιστώσεις.

54 θεωρητικός αναστοχασμός ως προς το ρόλο της πολιτικής/βιογραφικά Παράλληλα με τον, όσον αφορά τις αξίες, την έγκυρη τάξη πραγμάτων και (σε στενή σχέση με αυτό) τον αντίστοιχο τρόπο ζωής, η ομιλία περιέχει - εκτός άλλων - και τις πρακτικές διαπιστώσεις ενός homo Politikus, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στα πολιτικά δρώμενα: η συμμετοχή αυτή πραγματωνόταν, είτε με την ιδιότητά του ως ελεύθερου συνεργάτη της εφημερίδας Frankfurter Zeitung, είτε ως εκλογικού υποψηφίου του Γερμανικού Δημοκρατικού Κόμματος, είτε ακόμη ως συμβούλου πάνω σε συνταγματικά πολιτικά ερωτήματα (MWG I/16: 49-90), ή τέλος με την ιδιότητα του ως μέλους της ονομαζόμενης τετραμερούς επιτροπής, η οποία όφειλε να συμπαραστέκεται στην γερμανική αντιπροσωπεία κατά τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ειρήνης στις Βερσαλλίες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο θέμα της λεγόμενης ενοχής για τον πόλεμο (MWG, I/16: ).

55 οι πιο ικανοί και υπεύθυνοι πολιτικοί και όχι οι κυνικοί δημαγωγοί Με ποιο τρόπο μπορεί να επιλεγούν οι πιο ικανοί και υπεύθυνοι πολιτικοί και όχι οι κυνικοί δημαγωγοί; Μπορεί η πολιτική να αποτελεί επάγγελμα; Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην πνίγεται η πολιτική από τα εγωιστικά και ιδιοτελή κίνητρα του επαγγέλματος; Πώς αυτονομείται η τάξη των πολιτικών από την κοινωνία και μετατρέπεται σε αυτόνομη κάστα-ελίτ; Ισχύουν οι ίδιες ηθικές αρχές για θέματα που ανήκουν στην ιδιωτική και τη δημόσια σφαίρα; Μπορούμε να ορίσουμε κατ αρχήν και εκ των προτέρων, πότε ο καλός σκοπός μπορεί να νομιμοποιεί τη χρήση ακόμη και αθέμιτων μέσων στην πολιτική; Ισχύουν στην εποχή μας οι πολιτικές αρχές και αρετές που αναδεικνύει ο Βέμπερ;

56 βασικά στοιχεία μιας πολιτικής θεωρίας Το ενδιαφέρον του Βεμπερ είχε επικεντρωθεί σε ευρύτερους συσχετισμούς. Από τη σκοπιά αυτή ανέπτυξε τα βασικά στοιχεία μιας πολιτικής θεωρίας, γ την οποία ανέφερε αναδρομικά ο Immanuel Birnbaum, «ένα ντοκουμέντο στην εξέλιξη της δημοκρατικής σκέψης σε κάθε κριτική στιγμή της γερμανικής ιστορίας» (Birnbaum,1985: 21). Επιπλέον, ο Βέμπερ θέτει προβληματισμούς ως προς το θέμα της πολιτικής ηγεσίας: ποιόν τύπο πολιτικής ηγεσίας προϋποθέτει, άραγε, μια μαζική δημοκρατία;

57 Ο Βέμπερ είχε ασχοληθεί με τα εξής σημεία: «Κυβέρνηση (Ηγεσία) 1. Ορθολογική 2. Παραδοσιακή. 3. Χάρισμα. Το πρόβλημα ηγεσίας. Κοινωνική Επιλογή: Ο Βέμπερ είχε ήδη προ μακρού ασχοληθεί με τα ερωτήματα, τι είναι ένας πολιτικός ηγέτης (και όχι απλώς ένας δημαγωγός που εξαπατά), και τι νομιμοποιεί κάποιον στο να αναμειχθεί στην πολιτική ιστορία της χώρας του και να επωμισθεί ευθύνες προς το σκοπό αυτό. Ήδη πριν εκφωνήσει την ομιλία του, «Επιστήμη ως Επάγγελμα», είχαν γίνει στον πύργο Lauenstein στην περιοχή Thüringen Πολιτισμικά Συνέδρια, όπως ονομάζονταν χαρακτηριστικά. Είχαν πραγματοποιηθεί ομιλίες για θέματα όπως, «Νόημα και αποστολή της εποχής μας» και «Το πρόβλημα ηγεσίας στο κράτος και στην Κουλτούρα». Αν ακολουθήσουμε μια σημείωση του Ferdinand Tönnies από την 29η Σεπτεμβρίου 1917, ο Βέμπερ είχε ασχοληθεί στο πλαίσιο του δεύτερου θέματος με τα εξής σημεία: «Κυβέρνηση (Ηγεσία) 1. Ορθολογική 2. Παραδοσιακή. 3. Χάρισμα.

58 οι πολιτικές ελίτ Όπως διαπιστώνει ο Βέμπερ, οι πολιτικές ελίτ του Αυτοκρατορικού Reich φαίνεται ότι, τουλάχιστον από τις αρχές του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, είχαν δράσει χωρίς αίσθηση ευθύνης. Υπαίτιοι γι αυτή την ανευθυνότητα ήσαν σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος της δημιουργίας του Reich, ο συνταγματικός χάρτης του που βασιζόταν σε ερασιτεχνικούς συμβιβασμούς και οι τεχνικές κυριαρχίας που χρησιμοποιούνταν από τον Μπίσμαρκ. O Μπίσμαρκ έκανε κατά το διάστημα της διακυβέρνησής του ό,τι ήταν εφικτό για να παρεμποδίσει την άνοδο «εσωτερικά αυτοδύναμων προσωπικοτήτων και ολοκληρωμένων χαρακτήρων» (WGA I/15: 449).

59 Το ένστικτο της δύναμης Το ένστικτο της δύναμης ανήκει κατά τον Βέμπερ στα «κανονικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός πολιτικού, ο οποίος θέλει να είναι ηγέτης». Ο Μπίσμαρκ διακατεχόταν, αναμφίβολα, από αυτό το ένστιχτο, πράγμα που πιστοποιείται στον τρόπο που κατάφερε με τη βοήθεια τριών πολέμων να μεταμορφώσει το (μικρό) γερμανικό εθνικό κράτος. Παρά την αρνητική αποτίμηση της πολιτικής κληρονομιάς του, ο Βέμπερ είναι όμως έτοιμος να αξιολογήσει, επιπλέον, τον Μπίσμαρκ ως πολιτική μεγαλοφυΐα.

60 χαρισματική κυριαρχία Ο Hans-Ulrich Wehler αναφέρει στη μεγάλη Γερμανική Κοινωνική Ιστορία του, ότι «ο Μπίσμαρκ αποτελεί την πρώτη ενσάρκωση της Χαρισματικής κυριαρχίας στη Γερμανία» (Wehler, 1995: 202). Η διαπίστωση αυτή έχει διατυπωθεί σε απόλυτη συμφωνία με το νόημα που δίνει στην έννοια ο Μαξ Βέμπερ. Επιπλέον, είναι απόλυτα λογικό, το να χρησιμοποιήσουμε την κατηγορία του χαρίσματος (από την κοινωνιολογία της κυριαρχίας του Μαξ Βέμπερ) για την κατανόηση και την εξήγηση της ανόδου, του θριάμβου και της πτώσης του Μπίσμαρκ. Με τον τρόπο αυτό, το κενό ηγεσίας μετά τον Μπίσμαρκ γίνεται ακόμη πιο εμφανές.

61 Τα κέντρα δύναμης Αν ακολουθήσουμε την ανάλυση του Hans-Ulrich Wehler, το Kaiserreich είχε κάτω από την χαρισματική κυριαρχία του Μπίσμαρκ τέσσερα κέντρα δύναμης, τα οποία ενεργοποιούνταν υπό τη δική του καθοδήγηση: τα κέντρα αυτά ήσαν, εκτός από τον ίδιο τον Μπίσμαρκ, η μοναρχία, η γραφειοκρατία και το κοινοβούλιο του Reich (Wehler, 1995: ). Όμως, το κοινοβούλιο έμεινε το πιο αδύνατο μέλος κατά την ανοικοδόμηση του κράτους. Γι αυτό ήταν από στρατηγική σκοπιά σωστό να αναβαθμιστεί το κοινοβούλιο του Reich, όχι μόνο πραγματικά, αλλά, επιπλέον, συνταγματικά.

62 κοινοβούλιο Στη θέληση του Βέμπερ να δημιουργήσει ένα «κοινοβούλιο που εργαζόταν αποτελεσματικά» αντιστοιχούσε επίσης η απαίτηση για τη δημιουργία ικανών και αποτελεσματικών κομμάτων. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και αυτό είχε ήδη γίνει από τον Μπίσμαρκ, πολύ πιο δύσκολο. Φυσικά, στο αυτοκρατορικό Reich δεν υπήρχε ακόμη σκέψη για ένα κράτος στο οποίο τα κόμματα έχουν μια καίρια και ιθύνουσα θέση. Τα κόμματα ήσαν, συχνά ακόμη, χαλαρές ενώσεις, εκλογικά σωματεία τα οποία καθοδηγούνταν από προύχοντες, στο πλαίσιο παράλληλης απασχόλησης. Βέβαια, οι πρακτικές και το ύφος (στυλ) κυριαρχίας του Μπίσμαρκ είχαν ως επακόλουθο - χωρίς πρόθεση ή χωρίς να το θέλει ο ίδιος την ενδυνάμωση δυο κομμάτων στην εσωτερική τους εξέλιξη: αυτά ήσαν, το Κέντρο - μέσω της πολιτισμικής σύγκρουσης

63 κόμματα με κοσμοθεώρηση- κόμματα με κοσμοθεώρηση O Βέμπερ τα ονομάζει κόμματα με κοσμοθεώρηση [και αντίστοιχες αρχές], και τα αντιπαραθέτει, με ιδεοτυπικό τρόπο, προς τα θεσιθηρικά κόμματα. Στην πραγματικότητα κυριαρχούσε μια σύνθεση και από τους δυο αυτούς τύπους. Επιπλέον, θα ήταν δυνατόν τα κόμματα αυτά να έχουν είτε ένα μάλλον νομοκατεστημένο ή ένα μάλλον ταξικό χαρακτήρα. Κυρίως όμως, για να μπορέσουν να αποκτήσουν αγωνιστική δύναμη και πειθώ, θα έπρεπε να ακολουθήσουν τη διαδικασία της γραφειοκρατικοποίησης τους. Διαφορετικά απ ό,τι συνέβαινε στα κόμματα των προυχόντων, τα δυο αυτά κόμματα ήσαν όλο και περισσότερο αναγκασμένα να εξυπηρετούνται από «κομματικούς υπαλλήλους», οι οποίοι αντιμετώπιζαν την εργασία τους ως κύριο επάγγελμα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να αναπτυχθούν κομματικές καριέρες, κάτι που κάτω από ορισμένες συνθήκες θα ήταν δυνατόν να δημιουργεί εμπόδια για την άνοδο γνήσιων πολιτικών ηγετών. Από την άποψη αυτή βλέπει ο Βέμπερ τον τύπο του θεσιθηρικού κόμματος σε πλεονεκτική θέση έναντι του κόμματος με κοσμοθεώρηση και αρχές Για τη σημασία του όρου βλ. σελ.

64 η πραγματική κυριαρχία ο Βέμπερ έβλεπε τα ορατά σημάδια της καθολικής γραφειοκρατικοποίησης σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Ακόμη και στο σύγχρονο κράτος ισχύει ότι «, η οποία δεν φαίνεται στις κοινοβουλευτικές ομιλίες, ούτε στις καταγγελίες μοναρχών, αλλά στις πρακτικές της διοίκησης στη ζωή της καθημερινότητας, βρίσκεται υποχρεωτικά και αναπόφευκτα στα χέρια της δημοσιοϋπαλληλίας (MWG I/15: 450). Μάλιστα και ο σοσιαλισμός, σύμφωνα με τον Βέμπερ, δεν θα εξουδετερώσει τη γραφειοκρατία, αλλά θα την προωθήσει περαιτέρω. Σύμφωνα με την πρόγνωσή του, η δικτατορία του προλεταριάτου θα αποδειχθεί, σύντομα ή μακροπρόθεσμα, ως η δικτατορία των (κομματικών) υπαλλήλων. Γι αυτό, η πολιτική ηγεσία στο σύγχρονο κράτος έχει ακριβώς την αποστολή, όχι να παρασύρεται, αλλά να κολυμπά ενάντια σ αυτό το ρεύμα.

Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1

Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1 Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γέννηση της κοινωνιολογίας Εφαρμογή της κοινωνιολογικής φαντασίας Θεμελιωτές της κοινωνιολογίας (Κοντ, Μαρξ, Ντυρκέμ, Βέμπερ) Κοινωνιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γέννηση της κοινωνιολογίας Εφαρμογή της «κοινωνιολογικής φαντασίας» Θεμελιωτές της κοινωνιολογίας Η κοινωνιολογία σήμερα Χρησιμότητα της κοινωνιολογίας Η κοινωνιολογία γεννιέται

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 6: Η κουλτούρα στην κοινωνιολογική θεωρία Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Γιώργος Οικονομάκης geconom@central.ntua.gr Μάνια Μαρκάκη maniam@central.ntua.gr Συνεργασία: Φίλιππος Μπούρας Κομβικό-συστατικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ β. φιλιας, μ. κουρουκλη γ. ρουσσης, κ. κασιματη λ. μουσουρου, α. παπαριζος ε. χατζηκωνσταντη μ. πετρονωτη, γ. βαρσος φ. τσαλικογλου-κωστοπουλου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. 1.Στόχοι της εργασίας. 2. Λέξεις-κλειδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. 1.Στόχοι της εργασίας. 2. Λέξεις-κλειδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42 2 Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2012-2013 ΘΕΜΑ: «Να συγκρίνετε τις απόψεις του Βέμπερ με αυτές του Μάρξ σχετικά με την ηθική της

Διαβάστε περισσότερα

1)Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε διάκριση των κοινωνικών επιστημών από τη φιλοσοφία. Σ Λ

1)Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε διάκριση των κοινωνικών επιστημών από τη φιλοσοφία. Σ Λ 1.2.1 1)α)Σε ποιους, ας τους πούμε κλάδους, διαιρούσε ο Αριστοτέλης τη Φιλοσοφία (6 μονάδες); β)ποιο ήταν το περιεχόμενο κάθε κλάδου από αυτούς; β)ποιος από αυτούς ασχολούνταν, έστω και έμμεσα, με την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία. Εισαγωγή του συγγραφέα... 21

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία. Εισαγωγή του συγγραφέα... 21 Βιομηχανική Κοινωνιολογία και Βιομηχανικές Σχέσεις 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία Πρόλογος Καθηγητή Βασίλη Φίλια... 17 Εισαγωγή του συγγραφέα... 21 1. Η

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Η εξάπλωση του σχολείου - Η γένεση του κοινωνικού ανθρώπου.

Θέμα: Η εξάπλωση του σχολείου - Η γένεση του κοινωνικού ανθρώπου. Θέμα: Η εξάπλωση του σχολείου - Η γένεση του κοινωνικού ανθρώπου. Επιβλέπων Καθηγητής: Ε. Μαυρικάκης Ομάδα Έ Χαριτάκη Χαρά Ξενάκη Μαρία Παπαδημητράκη Αρετή Πετράκη Κατερίνα Πιτσικάκη Σοφία Ο ρόλος και

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Συγκρουσιακές Θεωρήσεις Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 5ο (σελ. 128 136) Οι θέσεις του Althusser Οι θέσεις του Gramsci 2 Karl Marx (1818-1883)

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: ΚΟΙΝ107 Κλασική Κοινωνιολογική Θεωρία. Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής

Μάθημα: ΚΟΙΝ107 Κλασική Κοινωνιολογική Θεωρία. Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής Σε τι αναφέρεται το μάθημα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθημα: ΚΟΙΝ107 Κλασική Κοινωνιολογική Θεωρία Σωτήρης Χτούρης,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.4 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 4.4 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 1/12 Σοσιαλισμός

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νάκου Αλεξάνδρα Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Ο όρος ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ δημιουργεί μία αίσθηση ασάφειας αφού επιδέχεται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει συνεχής διάλογος και προβληματισμός ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Βεμπεριανές απόψεις για την Εκπαίδευση Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 12ο (σελ. 274 282) 2 Max Weber (1864 1920) Βεμπεριανές απόψεις για

Διαβάστε περισσότερα

Η Κοινωνική ιάρθρωση: ιαστρωµάτωση, Κινητικότητα, Μετάταξη

Η Κοινωνική ιάρθρωση: ιαστρωµάτωση, Κινητικότητα, Μετάταξη ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΑΤΟ Η Κοινωνική ιάρθρωση: ιαστρωµάτωση, Κινητικότητα, Μετάταξη 1. Κοινωνική ιάρθρωση, διαστρωµάτωση, ταξική σύνθεση Ερώτηση ανάπτυξης Nα προσδιορίσετε τους λόγους για τους οποίους οι συγγραφείς

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Διαχείριση του Αγροτικού Χώρου» Ενότητα 2: Αγροτική Κοινότητα και Αγροτικός Μετασχηματισμός (1/2) 2ΔΩ Διδάσκων:

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Βήματα του Εστερναχ»

«Τα Βήματα του Εστερναχ» «Τα Βήματα του Εστερναχ» Τοποθέτηση του ΔΗΜ.ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στη παρουσίαση του βιβλίου ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ-Λάρισα 16/1/2009 Κυρίες και κύριοι. Σε κάθε βιβλίο, μελέτη,διήγημα η ποίημα ο συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της (2) Συντάχθηκε απο τον/την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος :57

Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της (2) Συντάχθηκε απο τον/την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος :57 Για την πληρέστερη κατανόηση της μεθοδολογίας, με την οποία γίνεται από το μαρξισμό ο διαχωρισμός της αστικής κοινωνίας στο σύνολό της σε τάξεις, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε τον κλασικό ορισμό που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Ενότητα 8: Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.1 Η πολιτική 4.1 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1/21 Η λέξη πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2.4 Το σοσιαλιστικό σύστημα ή η σχεδιασμένη οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Emile Durkheim Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 2ο (σελ. 52-66) Βασικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Emile Durkheim

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Emile Durkheim Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Emile Durkheim Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 2ο (σελ. 52-66) Βασικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 2: Κοινωνιολογία - πολιτισμός - κουλτούρα. Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (μάθημα επιλογής) Α τάξη Γενικού Λυκείου Α) Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΣ) Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος επιλογής «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός πολιτισμός»,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κεφάλαιο 1 ο 1.1 ΆΝΘΡΩΠΟΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΝ 1/6 Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του πολιτικό,

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο Γ2. Χρήση γλώσσας (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά. Ερώτημα 1 (5 μονάδες)

Επίπεδο Γ2. Χρήση γλώσσας (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά. Ερώτημα 1 (5 μονάδες) Γ2 (20 μονάδες) Διάρκεια: 30 λεπτά Ερώτημα 1 (5 μονάδες) Ο φίλος σας έγραψε μία μελέτη σχετικά με τρόπους βελτίωσης της αναγνωστικής ικανότητας των μαθητών. Επειδή, όμως, είναι ξένος, κάνει ακόμη λάθη,

Διαβάστε περισσότερα

125 Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου

125 Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου 125 Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Ιστορία και εξέλιξη του Τμήματος Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας αποτελεί οργανική εξέλιξη του πρώτου στην ιστορία Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στη

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Φιλοσοφίας Β Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων: 2 ο κεφάλαιο «Κατανοώντας τα πράγματα»

Αρχές Φιλοσοφίας Β Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων: 2 ο κεφάλαιο «Κατανοώντας τα πράγματα» Αρχές Φιλοσοφίας Β Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων: 2 ο κεφάλαιο «Κατανοώντας τα πράγματα» Α] Ασκήσεις κλειστού τύπου (Σωστό Λάθος) Για τον Πλάτωνα οι καθολικές έννοιες, τα «καθόλου», δεν είναι πράγματα ξεχωριστά

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 3: Η εθνολογική θεώρηση Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150 Παιδαγωγικό Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Απεικόνιση των γεγονότων στην Haymarket Square Σικάγο - Μάιος 1886 Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η οικολογική ηθική ως μέρος της απελευθερωτικής ηθικής και το ζήτημα της θεμελίωσης. Η συμβολή ορισμένων Ελλήνων: Καστοριάδης, Τερζάκης, Φωτόπουλος.

Η οικολογική ηθική ως μέρος της απελευθερωτικής ηθικής και το ζήτημα της θεμελίωσης. Η συμβολή ορισμένων Ελλήνων: Καστοριάδης, Τερζάκης, Φωτόπουλος. Η οικολογική ηθική ως μέρος της απελευθερωτικής ηθικής και το ζήτημα της θεμελίωσης. Η συμβολή ορισμένων Ελλήνων: Καστοριάδης, Τερζάκης, Φωτόπουλος. Γ. Μπλιώνης Κύκλος συζητήσεων για την Περιβαλλοντική

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

Καρλ Πολάνυι. Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη

Καρλ Πολάνυι. Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη Καρλ Πολάνυι Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη Καρλ Πολάνυι (1886-1964) Καρλ Πολάνυι Ούγγρος διανοητής νομάδας εβραϊκής καταγωγής με έντονη πνευματική και πολιτική δράση, θεμελιωτής του κλάδου της

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1 α. σχολικό βιβλίο, σελ. 46. Φεντερασιόν: ήταν μεγάλη πολυεθνική εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτες σοσιαλιστές από την ανοικτή σε νέες ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 3: Η αγροτική κοινότητα 2/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος εδώ είναι να παρουσιαστεί το

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Χριστίνα Παπασολομώντος Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Μέλος Ομάδας Συντονισμού για Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Συγκριτικό Δίκαιο

Εισαγωγή στο Συγκριτικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στο Συγκριτικό Δίκαιο Μάθημα 3 ο :Συγκριτική μέθοδος Αν. Καθηγήτρια: Χριστίνα Δεληγιάννη-Δημητράκου Νομική Σχολή Foto: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:land_shallow_topo_2048.jpg

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 2. Έρευνα και θεωρία 2-1

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 2. Έρευνα και θεωρία 2-1 Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα Earl Babbie Κεφάλαιο 2 Έρευνα και θεωρία 2-1 Σύνοψη κεφαλαίου Μερικά παραδείγματα της κοινωνικής επιστήμης Επιστροφή σε δύο συστήματα λογικής Παραγωγική συγκρότηση θεωρίας

Διαβάστε περισσότερα

Φορείς των νέων ιδεών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Φορείς των νέων ιδεών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Δ. ΑΝΑΝΕΩΣΗ- ΔΙΧΑΣΜΟΣ (1909-1922) 1. Το κόμμα των φιλελευθέρων 1. Πριν τις εκλογές της 8ης Αυγούστου 1910 κανένα ΜΕΓΑΛΟ κόμμα δεν υποστήριζε τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν το 1909/1910 Φορείς των νέων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. 2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ (Ι) ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ; Στο μάθημα «Κοινωνική Θεωρία της Γνώσης (I)» (όπως και στο (ΙΙ) που ακολουθεί) παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σελ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... VII XV ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Ο επιστημολογικός τόπος και το αντικείμενο της πολιτειολογίας: Κράτος, Πολιτεία και Πολίτευμα... 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 2.

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια της κοινωνικής αλλαγής στη θεωρία του Tajfel. Ο Tajfel θεωρούσε ότι η κοινωνική ταυτότητα είναι αιτιακός παράγοντας κοινωνικής αλλαγής.

Η έννοια της κοινωνικής αλλαγής στη θεωρία του Tajfel. Ο Tajfel θεωρούσε ότι η κοινωνική ταυτότητα είναι αιτιακός παράγοντας κοινωνικής αλλαγής. Η έννοια της κοινωνικής αλλαγής στη θεωρία του Tajfel. Ο Tajfel θεωρούσε ότι η κοινωνική ταυτότητα είναι αιτιακός παράγοντας κοινωνικής αλλαγής. Τρεις κατηγορίες κοινωνικών καταστάσεων είναι για τον Tajfel

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές θεωρήσεις για την εκπαίδευση και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού

Εναλλακτικές θεωρήσεις για την εκπαίδευση και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού Εναλλακτικές θεωρήσεις για την εκπαίδευση και το επάγγελμα του εκπαιδευτικού Η εκπαίδευση ως θεσμός κοινωνικοπολιτισμικής μεταβίβασης δομολειτουργισμός και ως θεσμός κοινωνικού μετασχηματισμού κριτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804)

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΙΟΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ 1 ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804) (Η σύντομη περίληψη που ακολουθεί και η επιλογή των αποσπασμάτων από την πραγματεία του Καντ για την ανθρώπινη γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος

Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος Τρίτη (Κοµµουνιστική) ιεθνής εύτερο Συνέδριο 1920 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ Κοµµουνιστική Αποχική Φράξια του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος 1. Ο κοινοβουλευτισµός είναι η µορφή πολιτικής εκπροσώπησης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ : ανέπτυξε τη θεωρία περί «άνισης ανταλλαγής». Η θεωρία του αποτελεί μέρος μιας πιο λεπτομερούς ερμηνείας της μεταπολεμικής

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Λ Λ

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μου.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μου. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΟΡΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Βρυξέλλες 4/12/2013) Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαιρετίζω την συνάντηση αυτή που γίνεται ενόψει της ανάληψης της

Διαβάστε περισσότερα

Έριχ Φρομ Η τέχνη της αγάπης

Έριχ Φρομ Η τέχνη της αγάπης http://hallofpeople.com/gr/bio/erix-fromm.php Έριχ Φρομ Η τέχνη της αγάπης (αποσπάσματα) Είναι η αγάπη τέχνη; Αν είναι, χρειάζεται γνώση και προσπάθεια. Ή μήπως η αγάπη είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα που

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 1: Θεωρητική συγκρότηση της Αγροτικής Κοινωνιολογίας 1/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Ενότητα 4: Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150 Παιδαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 1: Θεωρητική συγκρότηση της Αγροτικής Κοινωνιολογίας 1/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK SECOND YOUTH SUMMIT THE FUTURE WORKPLACE: THE NEW JOBS THE NEW SKILLS The youth takes over ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 1 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

Η διατύπωση του ερωτήματος κρίνεται ως ασαφής και μάλλον ασύμβατη με το

Η διατύπωση του ερωτήματος κρίνεται ως ασαφής και μάλλον ασύμβατη με το ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ: ΚΑΡΑΡΓΥΡΗ ΓΙΟΥΛΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τάσεις, χαρακτηριστικά, προοπτικές και υποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 5 ο Συνέδριο EduPolicies Αθήνα, Σεπτέμβριος 2014

Τάσεις, χαρακτηριστικά, προοπτικές και υποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 5 ο Συνέδριο EduPolicies Αθήνα, Σεπτέμβριος 2014 Τάσεις, χαρακτηριστικά, προοπτικές και υποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 5 ο Συνέδριο EduPolicies Αθήνα, Σεπτέμβριος 2014 Η διεθνής βιβλιογραφία διαπιστώνει την αντιπαράθεση μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ, Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ, Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Γενικός σκοπός του μαθήματος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ, Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι η αξιοποίηση της κοινωνιολογικής σκέψης και των κοινωνιολογικών εργαλείων για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ 3.5 Κοινωνική διαστρωμάτωση και κοινωνική κινητικότητα. ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΣΥΓΚΛΙΣΕΙς ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙς

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΣΥΓΚΛΙΣΕΙς ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙς ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΣΥΓΚΛΙΣΕΙς ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙς International Conference Facilitating the Acquisition and Recognition of Key Competences ΑΡΧΙΚΗ ΙΔΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Προβληματισμός αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικός µετασχηµατισµός:...

Κοινωνικός µετασχηµατισµός:... ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓ ΟΟ Κοινωνικός Μετασχηµατισµός 1. Ο κοινωνικός µετασχηµατισµός 1.1. Γενικά Ερωτήσεις σύντοµης απάντησης Να προσδιορίσετε µε συντοµία το περιεχόµενο των παρακάτω όρων. Κοινωνικός σχηµατισµός:......

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο πλαισίων... 23 Εισαγωγή του επιμελητή... 25 Πρόλογος... 31 Ευχαριστίες... 39

Ευρετήριο πλαισίων... 23 Εισαγωγή του επιμελητή... 25 Πρόλογος... 31 Ευχαριστίες... 39 περιεχόμενα Ευρετήριο πλαισίων............................................... 23 Εισαγωγή του επιμελητή............................................ 25 Πρόλογος.......................................................

Διαβάστε περισσότερα

ζωή για τη δική της ευδαιμονία. Μας κληροδοτεί για το μέλλον προοπτικές χειρότερες από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

ζωή για τη δική της ευδαιμονία. Μας κληροδοτεί για το μέλλον προοπτικές χειρότερες από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Φίλες και Φίλοι, Από το 2007, όταν έθεσα για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την ηγεσία της προοδευτικής παράταξης, χάσαμε πολλά. Μία ολόκληρη δεκαετία. Γύρω μας, ο κόσμος αλλάζει. Δυστυχώς,τώρα που ξαναγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διδάσκουσα: Μαρία Δασκολιά Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Φ.Π.Ψ. Εαρινό εξάμηνο 2018-2019 ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΛΕΞΕΙΣ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΛΕΞΕΙΣ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΛΕΞΕΙΣ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1. Λέξεις και νόημα Η γλώσσα αποτελείται από λέξεις. Η λέξη είναι το μικρότερο τμήμα της γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

II29 Θεωρία της Ιστορίας

II29 Θεωρία της Ιστορίας II29 Θεωρία της Ιστορίας Ενότητα 7- Πρόσθετο Υλικό: Πολυπλοκότητα Αντώνης Λιάκος Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Εισαγωγή 1 H γοητεία της δουλειάς του ιστορικού είναι ότι έχει να αντιμετωπίσει

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία και Διοικηση. Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας

Ηγεσία και Διοικηση. Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας Ηγεσία και Διοικηση Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας 1. Η έννοια της αποτελεσματικής ηγεσίας Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως η έννοια της ηγεσίας δεν είναι ταυτόσημη με τις έννοιες της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΜΠΕΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΠΡΙΑΜΗ ΒΑΓΙΑ, Β4 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΤΑΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 17 Περιεχόμενα ΠΕΡΙΛΗΨΗ... 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΑΙΚ 2013-2014 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΜΑΥΡΙΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ «Ο ΕΝΣΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ-ΕΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ» ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΜΕΚΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαφωτισμός και Επανάσταση. 3 ο μάθημα

Διαφωτισμός και Επανάσταση. 3 ο μάθημα Διαφωτισμός και Επανάσταση 3 ο μάθημα 24.10.2018 Διαφωτισμός Τι πρεσβεύουν οι Διαφωτιστές; 1. τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, 2. αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δράσης (στους πολιτικοκοινωνικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α ΚΕΙΜΕΝΟ 1) Διαβάζοντας το κείμενο, αντιλαμβανόμαστε ότι το φαινόμενο του ρατσισμού, έχει αρκετές συνέπειες και για εκείνον που το υποστηρίζει και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2

ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2 ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 2 Η ιστορία της φιλοσοφίας από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία αναζήτησης μιας απάντησης στο ερώτημα, «τι είναι γνώση;» Οι Δυτικοί φιλόσοφοι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 3.4. ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Σε μια κοινωνία που η ζωή της οργανώνεται μέσω θεσμών, η Ψυχολογία έρχεται να δώσει λύσεις σε προβλήματα που δεν λύνονται από τους θεσμούς, και ν αναλύσει τις

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Επαγγελματικές Προοπτικές Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση Καθηγητής Ιορδάνης Ψημμένος, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Καθηγητής Βασίλειος Χατζόπουλος, Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Αξίες και τιμές παραγωγής. Η σχέση μεταξύ του 1ου και του 3ου τόμου του «Κεφαλαίου» Γιώργος Σταμάτης

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση Αξίες και τιμές παραγωγής. Η σχέση μεταξύ του 1ου και του 3ου τόμου του «Κεφαλαίου» Γιώργος Σταμάτης Άξιες και τιμές παραγωγής: Η σχέση μεταξύ του 1ου και του 3ου τόμου του «Κεφαλαίου» του Γιώργου Σταμάτη 1. Εισαγωγή Σκοπός μας δεν είναι να δείξουμε απλώς, ότι μεταξύ του 1ου και του 3ου τόμου του «Κεφαλαίου»

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων

Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων Ενότητα 11: Κριτικός Στοχασμός και Ενδυνάμωση Γιώργος Κ. Ζαρίφης Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Παιδαγωγική

Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Εισαγωγή στην Παιδαγωγική ΤΜΗΜΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Χειμερινό εξάμηνο 2016-2017 Διδάσκουσα: Μαρία Δασκολιά Επίκουρη καθηγήτρια Τμήμα Φ.Π.Ψ. Θεματική του μαθήματος Έννοια και εξέλιξη της Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 3ο (σελ. 67-79) 2 Talcott

Διαβάστε περισσότερα

2.2. Η έννοια της Διοίκησης

2.2. Η έννοια της Διοίκησης 2.2. Η έννοια της Διοίκησης 1) Εισαγωγή (ιστορία, ορισμός, παραδείγματα) Η ανάγκη της διοίκησης εμφανίστηκε από τότε που οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να σχηματίσουν ομάδες και ήταν απαραίτητη για τον συντονισμό

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Πολιτικού Λόγου

Ανάλυση Πολιτικού Λόγου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9η: Ο λόγος της Πολιτικής Οικολογίας 2 Γιάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων : Επίκουρος Καθηγητής Στάθης Παπασταθόπουλος. Τμήμα: Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

Διδάσκων : Επίκουρος Καθηγητής Στάθης Παπασταθόπουλος. Τμήμα: Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Τίτλος Μαθήματος: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Ι Ενότητα: Η ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ L. S. Vygotsky Διδάσκων : Επίκουρος Καθηγητής Στάθης Παπασταθόπουλος Τμήμα: Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 Α. Η ένταξη του ατόμου στην Κοινωνία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2 1.1 Η κοινωνικοποίηση του ατόμου 1/8 Αξίες Προσδοκίες Αντιλήψεις Κουλτούρα κοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ κ. ΦΟΥΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ &ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ

ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ κ. ΦΟΥΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ &ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ κ. ΦΟΥΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ &ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η ιδέα Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο διαφοροποιείται από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή. Είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κουσερή Γεωργία

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κουσερή Γεωργία ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Κουσερή Γεωργία Φιλόλογος Δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΑΙΟΣ 2017 Περιεχόμενα της παρουσίασης Το ιστορικό ερώτημα Το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ) Να σημειώσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Η ύπαρξη των παραγόντων «υγιεινής» ή «διατήρησης» (κατά τον Herzberg) δημιουργεί ευχαρίστηση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα

Τεχνικές συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα Το κείμενο αυτό είναι ένα απόσπασμα από το Κεφάλαιο 16: Ποιοτικές ερμηνευτικές μέθοδοι έρευνας στη φυσική αγωγή (σελ.341-364) του βιβλίου «Για μία καλύτερη φυσική αγωγή» (Παπαιωάννου, Α., Θεοδωράκης Ι.,

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Λειτουργίες της εργασίας και αντιλήψεις περί εργασίας

1.3 Λειτουργίες της εργασίας και αντιλήψεις περί εργασίας 1.3 Λειτουργίες της εργασίας και αντιλήψεις περί εργασίας Η εργασία επιτελεί τέσσερεις βασικές λειτουργίες στις σύγχρονες κοινωνίες: την παραγωγή του πλούτου της κοινωνίας την αναπαραγωγή των ατόμων την

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία Αυτο-κατηγοριοποίησης (ΘΑΚ) Από Χαντζή, Α. (υπό δηµοσίευση)

Η Θεωρία Αυτο-κατηγοριοποίησης (ΘΑΚ) Από Χαντζή, Α. (υπό δηµοσίευση) 18 Η Θεωρία Αυτο-κατηγοριοποίησης (ΘΑΚ) Από Χαντζή, Α. (υπό δηµοσίευση) Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο John Turner και οι συνεργάτες του (Turner, 1985, Turner et al. 1987), θεωρητικοί και ερευνητές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A') ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΓΕΛ - Β ΕΣΠΕΡΙΝΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΓΕΛ - Β ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΓΕΛ - Β ΕΣΠΕΡΙΝΑ Το βιβλίο για το μάθημα «Πολιτική Παιδεία» (Οικονομία - Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία) αποτελεί σύνθεση μερών τριών ήδη υπαρχόντων βιβλίων (Αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση Φύλλο Εργασίας 1. Αφού συμβουλευτείτε τη σελίδα 44 του βιβλίου σας καθώς και το χάρτη που παρατίθεται, να συμπληρώσετε την πιο

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧΟΛΗ Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ω Ν Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν Τ Ο Μ Ε Α Σ Π Ο Λ Ε Ο Δ Ο Μ Ι Α Σ Κ Α Ι Χ Ω Ρ Ο Τ Α Ξ Ι Α Σ Πατησίων 42, 10682 Αθήνα τηλ. 30(1) 772 3818

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο λόγος που ο Αριστοτέλης μελέτησε την έννοια της αρετής στα Ηθικά Νικομάχεια είναι γιατί αυτή αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την ευδαιμονία του ατόμου αλλά και ολόκληρης

Διαβάστε περισσότερα

Περί της Ταξινόμησης των Ειδών

Περί της Ταξινόμησης των Ειδών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής 541 24 Θεσσαλονίκη Καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου Tel.: +30 2310998051, Ιστοσελίδα: http://users.auth.gr/theodoru Περί της Ταξινόμησης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Τμήμα Τίτλος Απόφοιτου: Αντικείμενο του τμήματος: Κατευθύνσεις (εφόσον υπάρχουν) Διάρκεια Σπουδών: Προφίλ υποψήφιου μαθητή Κοινωνιολογίας

Διαβάστε περισσότερα