Εκτίµηση της αξίας µετοχών - Τεχνικη Ανάλυση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκτίµηση της αξίας µετοχών - Τεχνικη Ανάλυση"

Transcript

1 Εκτίµηση της αξίας µετοχών - Τεχνικη Ανάλυση Περιεχόµενα 1. Βασικές έννοιες 2. Πέονεκτήµατα και µειονεκτήµατα τεχνικής ανάλυσης 3. Τεχνικοί κανόνες 3.1 Τεχνικές τιµών µετοχών και όγκου συναλλαγών 3.2 Κανόνες αντίθετης γνώµης 3.3 Ακολούθησε το έξυπνο χρήµα 3.4 Δείκτες της άποψης της αγοράς

2 Ορισµός Τεχνικής Ανάλυσης Η Τεχνική Ανάλυση (Technical Analysis) είναι η παλαιότερη µέθοδος αποτίµησης και επιλογής µετοχών. Η Τεχνική Ανάλυση είναι η µέθοδος που χρησιµοποιεί ειδικά στοιχεία της αγοράς (market data) για να προβλέψει τις διακυµάνσεις στις τιµές των αξιογράφων. Η τεχνική αυτή µπορεί να εφαρµοστεί είτε σε µεµονωµένα αξιόγραφα, είτε στην αγορά σαν σύνολο.

3 Στοιχεία της αγοράς Τα στοιχεία της αγοράς περιλαµβάνουν τις πληροφορίες οι οποίες παρουσιάζονται καθηµερινά στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης και είναι οι τιµές των µετοχών στο παρόν και στο παρελθόν, οι µεταβολές των τιµών, ο όγκος των συναλλαγών, το ύψος κάποιου χρηµατιστηριακού δείκτη και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αναφέρεται στην αγορά.

4 Σκοπός της τεχνικής ανάλυσης Ο σκοπός της τεχνικής ανάλυσης είναι η βραχυπρόθεσµη πρόβλεψη των µεταβολών των τιµών των µετοχών και όχι το ύψος των ίδιων των τιµών τους.

5 Βασική Υπόθεση Η Τεχνική ανάλυση βασίζεται στην άποψη ότι οι τιµές των µετοχών τείνουν να κινούνται σε τάσεις οι οποίες διαρκούν για ένα αρκετά µεγάλο χρονικό διάστηµα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πληροφόρηση η οποία µεταβάλλει την προσφορά και τη ζήτηση και άρα τις τιµές των µετοχών, δεν φτάνει σε όλους τους επενδυτές συγχρόνως. Οι νέες ειδήσεις φτάνουν σε άλλους επενδυτές νωρίτερα και σε άλλους αργότερα.

6 Βασική Υπόθεση Κατά συνέπεια, οι τιµές των µετοχών προσαρµόζονται σταδιακά από ένα παλαιό επίπεδο ισορροπίας σε ένα καινούργιο επίπεδο και όχι στιγµιαία. Η προσαρµογή αυτή εκδηλώνεται ως µια τάση, η οποία διαρκεί ένα χρονικό διάστηµα εως ότου η τιµή της µετοχής φτάσει στο νέο επίπεδο ισορροπίας. Ο τεχνικός αναλυτής πιστεύει ότι µπορεί να ανακαλύψει τις µεταβολές αυτές στις τάσεις των τιµών των µετοχών µε το να µελετήσει τη δράση της αγοράς διαχρονικά (δηλαδή, µε το να διερευνήσει τα στοιχεία της αγοράς διαχρονικά).

7 Βασική Υπόθεση Πρώτη παραδοχή: Η αγορά προεξοφλεί τα πάντα. Δηλαδή, οτιδήποτε επιδρά στην τιµή µιας µετοχής (οικονοµικοί, λογιστικοί, ψυχολογικοί, πολιτικοί παράγοντες) αυτό περιέχεται και ενσωµατώνεται στην τιµή της µετοχής. Παράδειγµα 1ο : Έστω ότι η µετοχή της τράπεζας εργασίας είναι σήµερα 45. Σ' αυτή την τιµή ενσωµατώνονται και προεξοφλούνται ένα πλήθος δεδοµένων και παραγόντων όπως: Το ύψος των αναµενόµενων κερδών για την τρέχουσα χρήση Τα αναµενόµενα κέρδη για την επόµενη χρήση Ο ρυθµός αύξησης κερδών της τελευταίας 5ετίας Η πορεία των 2-3 σηµαντικότερων τραπεζικών εταιριών Τα τρέχοντα βραχυχρόνια επιτόκια της χρηµαταγοράς Το πολιτικό κλίµα της εποχής, η κυβερνητική σταθερότητα κ.α. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες προσδιορίζουν την τιµή της µετοχής, καθορίζουν το σχήµα της καµπύλης των τιµών και το ύψος των συναλλαγών. Μεταβολή σ' έναν από τους παραπάνω παράγοντες, π.χ. µεταβολή αναµενόµενων κερδών τρέχουσας χρήσης, θα επηρεάσει το σχήµα της καµπύλης τιµών.

8 Βασική Υπόθεση Παράδειγµα 2ο : Έστω ότι σηµειώνονται τρία διαδοχικά limit up στην τιµή της µετοχής µιας κατασκευαστικής εταιρίας και µε µεγάλους όγκους συναλλαγών. Αυτό σηµαίνει ότι η καµπύλη της µετοχής αντέδρασε σε κάποιο γεγονός. Προφανώς, η εταιρία κέρδισε ένα πολύ µεγάλο έργο ή ετοιµάζεται να εκδώσει µία εξαιρετική λογιστική κατάσταση ή οποιοδήποτε άλλο θετικό συµβάν.

9 Βασική Υπόθεση Δεύτερη παραδοχή: Οι τιµές κινούνται µε τάσεις. Ο δεύτερος ακρογωνιαίος λίθος του οικοδοµήµατος της τεχνικής ανάλυσης είναι η παραδοχή ότι οι τιµές κινούνται µε τάσεις. Κύριος στόχος της τεχνικής ανάλυσης είναι να εντοπίσει την τάση. Όπως λέγεται στην Αµερική: "trend is your friend" - "η τάση είναι φίλη σας". Η τάση είναι αυτή που θα δώσει τα κέρδη. Τάση είναι η κατεύθυνση των τιµών, και µπορεί να είναι ανοδική, καθοδική ή πλευρική. Η ανοδική τάση αποτυπώνεται σε µία καµπύλη τιµών µε ανερχόµενους πυθµένες και κορυφές, η καθοδική τάση σε µία καµπύλη τιµών µε κατερχόµενους πυθµένες και κορυφές και η οριζόντια ή πλευρική τάση σε µία σειρά κορυφών και πυθµένων σε οριζόντια διάταξη (σχήµα)

10 Βασική Υπόθεση Σχήµα - Μορφές τάσης

11 Πλεονεκτήµατα της Τεχνικής Ανάλυσης Τα σηµαντικότερα πλεονεκτήµατα είναι τα εξής 1. Οι θεµελιώδεις αναλύτές δεν είναι σε θέση να καταλήξουν σε καλύτερα αποτελέσµατα από τους τεχνικούς αναλυτές. Αυτό θα µπορούσε να συµβεί να συµβεί µόνο εάν ο θεµελιώδης αναλυτής λάβει τις νέες πληροφορίες πριν από τους άλλους αναλυτές και και τις αναλύσει γρήγορα και σωστά. Οι τεχνικοί όµως αναλυτές ισχυρίζονται ότι οι παραπάνω παράγοντες δεν είναι δυνατόν να συντρέχουν µε την ίδια διαχρονική συνέπεια.

12 Πλεονεκτήµατα της Τεχνικής Ανάλυσης 2. Οι οπαδοί της τεχνικής ανάλυσης θεωρούν ότι το µεγαλύτερο τους πλεονέκτηµα είναι ότι δεν στηρίζονται στην στη χρηµατοοικονοµική ανάλυση των λογιστικών καταστάσεων των επιχειρήσεων. 3. Οι τεχνικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι µπορούν να επιλέξουν καλύτερα το χρονικό σηµείο αγοράς ή πώλησης µιας µετοχής (timing).

13 Μειονεκτήµατα της Τεχνικής Ανάλυσης Τα σηµαντικότερα µειονεκτήµατα της τεχνικής ανάλυσης είναι πέντε 1. Η ύπαρξη αποτελεσµατικών αγορών εκµηδενίζει την χρησιµότητα της τεχνικής ανάλυσης. Εάν ισχύει τουλάχιστον η η ασθενής µορφή αποτελεσµατικής αγοράς, δεν µπορεί να προβλέψει κανείς τις µελλοντικές τιµές των µετοχών βασιζόµενος στις τιµές τους στο παρελθόν. 2. Ορισµένοι σχηµατισµοί (patterns) τιµών οι οποίοι δηµιουργήθηκαν στο παρελθόν είναι πιθανόν να µην επαναληφθούν και στο µέλλον. Κατά συνέπεια, µια τεχνική η οποία χρησιµοποιούσε τους σχηµατισµούς αυτούς και εποµένως ήταν αποδοτική στο παρελθόν µπορεί να µην έχει τα ίδια καλά αποτελέσµατα στο µέλλον.

14 Μειονεκτήµατα της Τεχνικής Ανάλυσης 3. Η επιτυχηµένη απόδοση ενός τεχνικού κανόνα είναι πιθανό να οδηγήσει στην υιοθέτηση του και από άλλους επενδυτές και σταδιακά να στην εκµηδένιση της της αξίας της τεχνικής αυτής. Το αποτέλεσµα είναι ότι µια τεχνική η οποία θα απέδιδε στο µέλλον θα παύσει πλέον να αποδίδει.

15 Μειονεκτήµατα της Τεχνικής Ανάλυσης 4. Η τεχνική ανάλυση βασίζεται σε µεγάλο βαθµό σε υποκειµενικές εκτιµήσεις. Δυο τεχνικοί αναλυτές οι οποίοι παρατηρούν το ίδιο διάγραµµα τιµών ειναι πιθανό να καταλήξουν σε εντελώς διαφορετικά συµπεράσµατα και να οδηγηθούν σε διαφορετικές επενδυτικές αποφάσεις. 5. Οι ποσοτικές αξίες των τεχνικών κανόνων οι οποίες υποδεικνύουν την ανάληψη δράσης από τους επενδυτές αλλάζουν συνεχώς.

16 Τεχνικοί Κανόνες Οι τεχνικοί αναλυτές χρησιµοποιούν πολλούς τεχνικούς κανόνες (technical rules) και προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τα σήµατα που παρέχει ο καθένας από αυτούς µε τη βοήθεια των άλλων κανόνων. Το πρόβληµα όµως το οποίο µπορεί να παρουσιαστεί είναι ότι οι κανόνες αυτοί µπορεί να δεχθούν παραπάνω από µια ερµηνείες.

17 Τεχνικοί Κανόνες Οι σηµαντικότεροι τεχνικοί κανόνες µπορούν να ενταχθούν σε µία από τις παρακάτω τέσσερις γενικές κατηγορίες: 1. Τεχνικές τιµών µετοχών και όγκου συναλλαγών 2. Κανόνες αντίθετης γνώµης 3. Κανόνες που ακολουθούν το έξυπνο χρήµα και 4. Δείκτες της άποψης της αγοράς

18 1. Τεχνικές τιµών µετοχών και όγκου συναλλαγών

19 1.1 Η θεωρία του Dow (Dow theory) Σύµφωνα µε τη θεωρία του Dow υπάρχουν τριών ειδών κινήσεις της συνολικής αγοράς: 1. Κύριες κινήσεις (primary movements), οι οποίες είναι τάσεις που διαρκούν χρόνια (π.χ. 1-7 έτη) 2. Δευτερεύσουσες ή ενδιάµεσες κινήσεις (secondary movements), οι οποίες εµφανίζονται κατά τη διάρκεια των κυρίων τάσεων και διαρκούν αρκετές εβδοµάδες ή µήνες (π.χ. 1-3 µήνες). Ονοµάζονται, τεχνικές διορθωτικές κινήσεις (technical corrections), καθώς υποτίθεται ότι εξοµαλύνουν διορθωτικά τις υπερβολικές κινήσεις που έχουν γίνει. 3. Επουσιώδεις κινήσεις (day-to-day or minor movements), εµφανίζονται κατά τη διάρκεια των κύριων και δευτερευουσών τάσεων και διαρκούν από ορισµένες ώρες εώς τρεις εβδοµάδες και δεν έχουν προβλεπτική αξία σύµφωνα µε τη θεωρία.

20 1.1 Η θεωρία του Dow (Dow theory) (συνέχεια) Ο Dow επικέντρωσε την προσοχή του στις κύριες τάσεις, οι οποίες καταλάβαινε ότι συνήθως εξελίσσονται σε τρεις ξεχωριστές φάσεις. Τη φάση της συσσώρευσης, τη φάση της συµµετοχής του κοινού και τη φάση της διανοµής. Κατά τη διάρκεια του σταδίου της "συσσώρευσης" (accumulation), όπου τα επίπεδα των τιµών είναι σχετικά χαµηλά, οι ενηµερωµένοι επενδυτές αγοράζουν ή "συσσωρεύουν" θέσεις. Καθώς όλο και περισσότεροι αγοραστές αρχίζουν να αγοράζουν, οι τιµές αυξάνονται ραγδαία. Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο, το αποκαλούµενο «υπόδειγµα της ανοδικής αγοράς» (bull market model). Αργά ή γρήγορα σηµειώνεται αγοραστικός οργασµός, όπου τα "ρετάλια" (οι µετοχές χαµηλής ποιότητας) µπλέκονται στον ενθουσιασµό µαζί µε τα χρεόγραφα υψηλότερης ποιότητας. Μέχρι εκείνη τη στιγµή είναι πιθανόν η αγορά να σηµειώνει άνοδο επί χρόνια.

21 1.1 Η θεωρία του Dow (Dow theory) (συνέχεια) Ξαφνικά οι τιµές δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα και γενικά, ότι η αγορά είναι υπερτιµηµένη. Όταν στην αρχή οι πιο οξυδερκείς επενδυτές και στη συνέχεια άλλοι, λιγότερο επιτήδειοι, κάτοχοι χρεογράφων αρχίσουν να πωλούν σε όλο και µεγαλύτερες ποσότητες, έχει ξεκινήσει το τρίτο στάδιο, το αποκαλούµενο στάδιο της "καθοδικής αγοράς" (bear market) ή "διάθεσης" (distribution). Οι "αγοραστικοί" "διανέµουν" τα χαρτοφυλάκια τους σε όσους είναι διατεθειµένοι να αγοράσουν.

22 1.1 Η θεωρία του Dow (Dow theory) (συνέχεια) Έτσι, ο όρος ανατιµητική αγορά (bull market), αναφέρεται σε µια ανοδική κύρια τάση, ενώ ο όρος υποτιµητική αγορά (bear market) αναφέρεται σε µια καθοδική κύρια τάση. Μια ανοδική κύρια τάση, συµβαίνει συνήθως όταν διαδοχικές δευτερευουσες ανοδικές κινήσεις διαπερνούν τα προηγούµενα υψηλά επίπεδα, ενώ οι καθοδικές δευτερευουσες κινήσεις οι οποίες ακολουθούν τις ανοδικές παραµενουν επάνω από τα προηγούµενα χαµηλά επίπεδα. Μια καθοδική κύρια µεταβολή συµβαίνει συνήθως όταν διαδοχικές δευτερεύουσες ανοδικές κινήσεις, αποτυγχάνουν να διαπεράσουν τα προηγούµενα υψηλά, ενώ οι ακόλουθες πτωτικές κινήσεις διαπερνούν τα προηγούµενα χαµηλά.

23 1.2 Η θεωρία των κυµάτων Εlliott Ο Elliott έχει σε µεγάλο βαθµό επηρεαστεί από την θεωρία του Dow, που έχει πολλά κοινά µε την θεωρία κυµάτων. Υπάρχουν τρεις σηµαντικοί τοµείς στην θεωρία των κυµάτων - η µορφή, η σχέση και ο χρόνος - µε αυτή τη σειρά σπουδαιότητας. Η µορφή αναφέρεται στα πρότυπα των κυµάτων ή στους σχηµατισµούς που αποτελούν τα πιο γνωστά στοιχεία της θεωρίας. Η ανάλυση της σχέσης είναι χρήσιµη στο να καθορίσει πρότυπα σηµεία και αντικειµενικές τιµές µε το να µετρήσει τις σχέσεις µεταξύ διαφορετικών κυµάτων. Τέλος, οι σχέσεις του χρόνου που ενώ υπάρχουν και µπορούν να χρησιµοποιηθούν για επιβεβαίωση των µορφών και των σχέσεων των κυµάτων, δεν θεωρούνται όµως µερικούς οπαδούς του Elliott αρκετά αξιόπιστες στην πρόβλεψη της αγοράς.

24 1.2 Η θεωρία των κυµάτων Εlliott Η θεωρία των κυµάτων αρχικά εφαρµόστηκε στους µεγάλους δείκτες της αγοράς, ιδιαίτερα στον Dow Jones Industrial Average. Στην πιο βασική φόρµα του, η θεωρία αναφέρει ότι η αγορά ακολουθεί έναν επαναλαµβανόµενο ρυθµό πέντε κυµάτων προώθησης ακολουθούµενο από τρία κύµατα οπισθοχώρησης. Αν µετρήσει κανείς τα κύµατα θα παρατηρήσει ότι ένας ολόκληρος κύκλος περιλαµβάνει οκτώ κύµατα. Σε µια ανοδική κίνηση, το 1 κύµα, το 3 και το 5 ονοµάζονται «κινητήρια» και είναι ανοδικά κύµατα, ενώ τα κύµατα 2 και 4 είναι πτωτικά και ονοµάζονται «διορθωτικά» αφού διορθώνουν την κίνηση των κυµάτων 1 και 3. Μετά την ολοκλήρωση των 5 κυµάτων η ανοδική κίνηση έχει ολοκληρωθεί και ξεκινάει η διορθωτική των 3 κυµάτων που αναγνωρίζονται µε τα γράµµατα a, b, c.

25 1.2 Η θεωρία των κυµάτων Εlliott

26 1.2 Η θεωρία των κυµάτων Εlliott Κάθε κύµα υποδιαιρείται σε κύµατα µικρότερου βαθµού, τα οποία µε την σειρά τους, µπορούν και αυτά να υποδιαιρεθούν σε κύµατα ακόµα πιο µικρού βαθµού. Επίσης ως επακόλουθο, κάθε κύµα είναι κοµµάτι κύµατος ενός µεγαλύτερου βαθµού.

27 1.2.1 Τα νούµερα του Fibonacci ως βάση της αρχής των κυµάτων Ο Elliott θεωρεί ότι η µαθηµατική βάση για την αρχή των κυµάτων του είναι η αλληλουχία αριθµών που ανακαλύφθηκαν από τον Leonardo Fibonacci τον 13ο αιώνα. Αυτή η αλληλουχία αριθµών έχει καταξιωθεί όπως και αυτός που την ανακάλυψε και πλέον όλοι αναφέρονται σε αυτή ως «οι αριθµοί Fibonacci». Η συχνότητα αριθµών είναι η ακόλουθη: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 και συνεχίζει ως το άπειρο. Η αλληλουχία αυτή περιέχει έναν αριθµό από ενδιαφέροντες ιδιότητες: 1. Το άθροισµα δύο οποιονδήποτε αριθµών ισούται µε τον αµέσως επόµενο υψηλότερο αριθµό. 2. Η σχέση του κάθε αριθµού µε τον αµέσως επόµενο υψηλότερο αριθµό προσεγγίζει το 0,618, µετά από τους πρώτους τέσσερις αριθµούς. 3. Η σχέση του κάθε αριθµού µε τον αµέσως προηγούµενο χαµηλότερο αριθµό είναι περίπου 1,618 ή το αντίστροφο του 0, Η σχέση εναλλακτικών αριθµών προσεγγίζουν το 2,618 ή το αντίστροφό του 0,382.

28 1.2 Τα διαγράµµατα τιµών (price charts) Εξέταση σχηµατισµών (patterns), όπου ένας αναλυτής µπορεί να εξετάσει οπτικά ένα διαγραµµα τιµών µιας µετοχής και να το συγκρίνει µε γνωστούς σχηµατισµούς, προβλεποντας έτσι τη µελλοντική κατευθυνση των τιµών της συγκεκριµένης µετοχής. Η εύρεση τάσεων γίνεται µε την χρησιµοποίηση των γραµµών τάσης (trend lines), ευθείων γραµµών η οποία συνδέει τουλάχιστον δυο προεξέχοντα σηµεία ενός διαγράµµατος. Ανοδικές γραµµές τάσης (rising trend lines), δείχνουν κίνηση από κάτω αριστερά προς τα επάνω δεξιά και ενώνουν δύο κατώτατα άκρα (πυθµένες). Καθοδικές γραµµές τάσης (falling trend lines), δείχνουν κίνηση από επάνω αριστερά προς τα κάτω δεξιά και ενώνουν δύο ανώτατα άκρα(κορυφές).

29 1.2 Τα διαγράµµατα τιµών (price charts) Επίπεδο Αντίστασης Εάν οι τιµές µιας µετοχής αρχίσουν µια ανοδική πορεία, και στη συνέχεια αυτή η άνοδος επιβραδυνθεί και τελικά αντιστραφεί, η ανώτερη τιµή που έχει επιτευχθεί θεωρείται σαν ένα επίπεδο αντίστασης (resistance level). Οι τεχνικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι τιµές στο επίπεδο αυτό έχουν φτάσει στο ανώτερο όριο τους. Αν η γραµµή αντίστασης, που είναι η ορίζοντια ευθεία που ορίζεται από το σηµαντικό υψηλό, διασπαστεί από τη γραµµή των τιµών που κινείται ανοδικά τότε υπαρχει ένδειξη αγορών, εάν δεν διασπαστεί τότε υπάρχει ένδειξη πωλήσεων. Εδώ, ο τεχνικός αναλυτής, αναµένει να παρουσιαστεί µια σηµαντική αύξηση στην προσφορά της µετοχής και εποµένως να αντιστραφεί απότοµα η αύξηση των τιµών.

30 1.2 Τα διαγράµµατα τιµών (price charts) Επίπεδο Αντίστασης

31 1.2 Τα διαγράµµατα τιµών (price charts) Επίπεδο Στήριξης Εάν οι τιµές µιας µετοχής αρχίσουν µια καθοδική πορεία, και στη συνέχεια αυτή η κάθοδος επιβραδυνθεί και τελικά αντιστραφεί, η κατώτερη τιµή που έχει επιτευχθεί θεωρείται σαν ένα σηµείο στήριξης (resistance level). Οι τεχνικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι τιµές στο επίπεδο αυτό έχουν φτάσει στο ανώτερο όριο τους. Αν η γραµµή στήριξης, που είναι η ορίζοντια ευθεία που ορίζεται από το σηµαντικό χαµηλό, διασπαστεί από τη γραµµή των τιµών που κινείται καθοδικά τότε υπαρχει ένδειξη πωλήσεων, εάν δεν διασπαστεί τότε υπάρχει ένδειξη αγορών. Εδώ, ο τεχνικός αναλυτής, αναµένει να παρουσιαστεί µια σηµαντική αύξηση στη ζήτηση της µετοχής και εποµένως να αντιστραφεί απότοµα η µείωση των τιµών.

32 1.2 Τα διαγράµµατα τιµών (price charts) Επίπεδο Στήριξης

33 1.2 Τα διαγράµµατα τιµών (price charts) Επίπεδο Στήριξης και Αντίστασης Σε περίπτωση που οι γραµµές Στήριξης ή Αντίστασης παραβιαστούν, οι επενδυτές αρχίζουν να προβληµατίζονται. Για παράδειγµα, όταν η τιµή της µετοχής ξεπερνάει µια γραµµή Αντίστασης, και αυτοί που πουλάνε και αυτοί που αγοράζουν αρχίζουν να αναρωτιούνται για το πόσο δικαιολογηµένη είναι αυτή η εξέλιξη, και πιθανά να αποφασίσουν να πουλήσουν. Αυτό δηµιουργεί ένα φαινόµενο γνωστό ως "οι τύψεις των επενδυτών", το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από το προσωρινό ξεπέρασµα ενός επιπέδου Αντίστασης που ακολουθείται από τη µετέπειτα καθοδική πορεία της µετοχής σε επίπεδα χαµηλότερα του επιπέδου Αντίστασης. Οι µέρες που ακολουθούν µετά το προσωρινό ξεπέρασµα της γραµµής Αντίστασης είναι πολύ κρίσιµες για την παραπέρα πορεία της µετοχής. Δύο πράγµατα θα συµβούν βασικά: ή οι επενδυτές θα συµφωνήσουν ότι αυτό το σπάσιµο της γραµµής Αντίστασης είναι επιφανειακό, οπότε η µετοχή θα γυρίσει σύντοµα σε επίπεδα χαµηλότερα της Αντίστασης, ή θα δεχθούν τις νέες τιµές της µετοχής σαν ρεαλιστικές και η κίνηση της µετοχής σε ψηλότερα επίπεδα θα συνεχιστεί. Όταν µια γραµµή Αντίστασης παραβιαστεί µετατρέπεται σε γραµµή Στήριξης. Παρόµοια όταν µια γραµµή Στήριξης παραβιαστεί µετατρέπεται σε γραµµή Αντίστασης.

34 1.2 Τα διαγράµµατα τιµών (price charts) Επίπεδο Στήριξης και Αντίστασης (1)

35 1.2 Τα διαγράµµατα τιµών (price charts) Επίπεδο Στήριξης και Αντίστασης (2)

36 1.2 Τα διαγράµµατα τιµών (price charts) Επίπεδο Στήριξης και Αντίστασης (3)

37 1.2 Τα διαγράµµατα τιµών (price charts) Επίπεδο Στήριξης και Αντίστασης (4)

38 1.2 Τα διαγράµµατα τιµών (price charts) Επίπεδο Στήριξης και Αντίστασης (5)

39 1.2 Τα διαγράµµατα τιµών (price charts) Επίπεδο Στήριξης και Αντίστασης (6)

40 1.2 Τα διαγράµµατα τιµών (price charts) Επίπεδο Στήριξης και Αντίστασης (7)

41 1.2 Τα διαγράµµατα τιµών Τρόποι ανάλυσης 1. Γραµµικά διαγράµµατα (Line Charts): Απεικονίζει συνήθως την ηµερήσια τιµή κλεισίµατος της µετοχής διαχρονικά. 2. Ραβδογράµµατα (Bar Charts): Κάθε µέρα η τιµή της µετοχής απεικονίζεται µε µία ράβδο (δηλαδή µε µία κάθετη γραµµή) της οποίας το ανώτερο σηµείο αντιστοιχεί στην υψηλότερη τιµή διαπραγµάτευσης της ηµέρας, ενώ το κατώτερο σηµείο αντιστοιχεί στην χαµηλοτερη τιµή διαπραγµάτευσης. 3. Διαγράµµατα βαθµού και σηµαδιού (point-and-figure charts): Tα διαγράµµατα αυτά απεικονίζουν σηµαντικές µεταβολές τιµών, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστηµα κατά το οποίο οι µεταβολές αυτές παρουσιάζονται.

42 1.2 Διάγραµµα τιµών

43 1.2 Γραµµές τάσης Πολύ συχνά η τιµή µιας µετοχής ακολουθεί µια συγκεκριµένη κατεύθυνση µέσα στο chart. Εάν αυτή η κατεύθυνση είναι ανοδική, τότε λέµε πως η τιµή ακολουθεί µια ανοδική τάση. Ενώ εάν η τιµή «κατεβαίνει» τότε λέµε πως η τιµή ακολουθεί καθοδική τάση. Επίσης υπάρχει και τρίτη κατεύθυνση που µπορεί να πάρει µια τάση. Αυτή είναι η πλευρική κατεύθυνση, δηλαδή η οριζόντια κυµατοειδής κίνηση της τιµής. Επίσης η τάση διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες. Αυτές είναι η κύρια, η ενδιάµεση και η βραχυπρόθεσµη τάση. Στην πραγµατικότητα υπάρχει αόριστος αριθµός τάσεων αλληλεπιδρώντας η µία µε την άλλη, από αυτήν της βραχυπρόθεσµης τάσης που καλύπτει λεπτά ή και ώρες έως αυτήν που µπορεί να διαρκεί από πενήντα έως και εκατό χρόνια. Οι περισσότεροι όµως τεχνικοί αναλυτές αποδέχονται ως κατηγορία τα τρία χρόνια.

44 1.2 Γραµµές τάσης Για να διαπιστώσουµε εάν µια µετοχή βρίσκεται σε πορεία τάσης, χρειαζόµαστε σχετικά µακροχρόνια στοιχεία. Επίσης για να παρουσιάσουµε αυτή την τάση µέσα σε ένα chart µιας µετοχής θα πρέπει να σχεδιάσουµε κάποια ευθεία που να υποδεικνύει την ισχύουσα τάση της τιµής. Αυτή η ευθεία ονοµάζεται ευθεία τάσης. Η ευθεία τάσης χρειάζεται επειδή στην πράξη οι τιµές δεν ακολουθούν µια ευθεία γραµµή ακριβώς, αλλά παρουσιάζουν και διακυµάνσεις της µορφής ζιγκ-ζαγκ. Έτσι η τάση θα γίνει προφανής µόνο εάν εµείς επέµβουµε και σχεδιάσουµε πάνω στο chart την ευθεία τάσης.

45 1.2 Γραµµές τάσης

46 1.2 Γραµµές τάσης (συνέχεια)

47 1.2 Γραµµές τάσης (συνέχεια) Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραµµα, µια ανοδική κατεύθυνση ορίζεται από διαδοχικά ψηλότερες τιµές. Για να χαράξουµε µια ανοδική γραµµή κατεύθυνσης, πρέπει να ενώσουµε δύο χαµηλά σηµεία µε τέτοιο τρόπο ώστε κανένα χαµηλό να µη βρίσκεται κάτω από τη γραµµή αυτή. Στο σηµείο Α η ανοδική γραµµή κατεύθυνσης παραβιάστηκε (πιθανό σηµείο αντιστροφής).

48 1.2 Γραµµές τάσης (συνέχεια)

49 1.2 Γραµµές τάσης (συνέχεια) Στο διάγραµµα, µια καθοδική κατεύθυνση ορίζεται από διαδοχικά χαµηλότερες τιµές. Για να χαράξουµε µια καθοδική γραµµή κατεύθυνσης, πρέπει να ενώσουµε δύο ψηλά σηµεία µε τέτοιο τρόπο ώστε κανένα ψηλό σηµείο να µη βρίσκεται πάνω από τη γραµµή αυτή. Στο σηµείο Α η καθοδική γραµµή κατεύθυνσης παραβιάστηκε (πιθανό σηµείο αντιστροφής).

50 1.2 Γραµµές τάσης (συνέχεια)

51 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Στα διαγράµµατα τιµών των µετοχών όλων των ειδών, παρατηρούνται γεωµετρικοί σχηµατισµοί που δηµιουργούνται από τη διακύµανση (αποτύπωση ελπιδών, φόβων, εκτιµήσεων και διαθέσεων) των χρηµατιστηριακών τιµών οι οποίοι τείνουν να επαναλαµβάνονται, και είναι διάφορα γεωµετρικά σχήµατα ή κάποια ιδιαίτερα ακραία χαρακτηριστικά. Σχηµατισµοί ανατροπής ή αντιστροφής (reversal patterns) της υπάρχουσας πορείας των τιµών η µετοχή θα ακολουθήσει αντίθετη πορεία από αυτή που έχει διανύσει µέχρι σήµερα. Σχηµατισµοί συνέχισης (continuation patterns) της υπάρχουσας πορείας των τιµών η µετοχή θα ακολουθήσει την τάση που είχε µέχρι σήµερα.

52 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Reversal patterns

53 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Reversal patterns Κεφάλι και Ωµοι (1)

54 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Reversal patterns Κεφάλι και Ωµοι (2) Ο συγκεκριµένος σχηµατισµός είναι από τους γνωστούς και πιο αξιόπιστους. Είναι µια κατάσταση ανοδικής τάσης όπου σε µια σειρά ανοδικών κορυφών και πυθµένων η αγορά αρχίζει να χάνει την δύναµή της. Κατά την διάρκεια του σχηµατισµού οι δυνάµεις της προσφοράς και ζήτησης βρίσκονται σε σχετική ισορροπία. Με το που ολοκληρωθεί η φάση της διανοµής των µετοχών, τα επίπεδα στήριξης στην οριζόντια βάση του σχηµατισµού διασπώνται πτωτικά και η υποχώρηση των τιµών µόλις έχει ξεκινήσει. Ο σχηµατισµός του όγκου συναλλαγών παίζει σηµαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του «ώµου κεφάλι ώµου». Ως γενικός κανόνας η δεύτερη κορυφή «το κεφάλι» θα πρέπει να σχηµατιστεί µε χαµηλότερο όγκο απ ότι ο αριστερός «ώµος». Αυτό δεν είναι προαπαιτούµενο αλλά είναι µια ισχυρή πιθανότητα και ένα πρόωρο σηµάδι ότι η αγοραστική διάθεση εξασθενεί. Το πιο σηµαντικό σήµα σε σχέση µε τον όγκο συναλλαγών λαµβάνει χώρα κατά την διάρκεια της τρίτης κορυφής «ο δεξιός ώµος». Ο όγκος στο σηµείο αυτό είναι χαρακτηριστικά µικρότερος απ ότι στις άλλες δύο κορυφές.

55 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Reversal patterns Ανάποδο Κεφάλι και Ωµοι (1)

56 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Reversal patterns Ανάποδο Κεφάλι και Ωµοι (2) Ο ώµος κεφάλι ώµος πυθµένα ή ο ανάποδος αυτός σχηµατισµός είναι περίπου ίδιος µε τον σχηµατισµό αυτόν της κορυφής. Μία µικρή διαφορά σε αυτόν του πυθµένα είναι η µεγαλύτερη δύναµη ανοδικής επιστροφής προς τον λαιµό. Η κυριότερη διαφορά είναι η συχνότητα του όγκου συναλλαγών. Ο όγκος στον σχηµατισµό του πυθµένα είναι κατά πολύ σηµαντικότερος ως προς την εξακρίβωση και την ολοκλήρωση του «ώµου κεφάλι ώµου». Στους πυθµένες η αγορά απαιτεί µία πολύ σηµαντική αύξηση της αγοραστική δύναµης που αντικατοπτρίζεται στον µεγαλύτερο όγκο συναλλαγών ώστε να ξεκινήσει µια νέα ανοδική αγορά.

57 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Reversal patterns Κορυφή «Λ»

58 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Reversal patterns Πυθµένας «V»

59 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Reversal patterns Κούπα «U»

60 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Reversal patterns Κούπα και ανάποδη Κούπα

61 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Continuation patterns Τρίγωνα Συµµετρικά

62 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Continuation patterns Τρίγωνα Ορθογώνια

63 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Continuation patterns Τρίγωνα Σύγκριση

64 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Continuation patterns Σφήνες

65 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Continuation patterns Παραλληλόγραµµα (1)

66 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Continuation patterns Παραλληλόγραµµα (2)

67 1.3 Γεωµετρικοί σχηµατισµοί τιµών Continuation patterns Παραλληλόγραµµα (3)

68 1.4 Όγκος συναλλαγών (trading volume) Ο όγκος συναλλαγών είναι ο αριθµός των µετοχών ο οποίος έχει ανταλλαγεί µεταξύ των συναλλασοµένων µέσα σε µία χρονική περίοδο και αντανακλά την άποψη των επενδυτών για την αγορά. Ένα χαµηλό επίπεδο συναλλαγών δηλώνει ότι οι επενδυτές είναι τρέφουν κάποια αβεβαιότητα για τη µελλοντική κατευθυνση της αγοράς, ενώ ένα υψηλό, ότι οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα σίγουροι για τη µελλοντική κατευθυνση της αγοράς. Σε µια bull market οι αυξήσεις τιµών θα πρεπει να συνοδεύονται από µεγάλο όγκο συναλλαγών (µεγάλη επιθυµία για αγορά µετοχών) και οι µειώσεις από µικρό όγκο συναλλαγών (περιορισµένη επιθυµία για πώληση) Σε µια bear market, µειώσεις τιµών θα πρεπει να συνοδεύονται από µεγάλο όγκο συναλλαγών (µεγάλη επιθυµία για πώληση µετοχών) και οι αυξήσεις τιµών από µικρό όγκο συναλλαγών (περιορισµένη επιθυµία για αγορά µετοχών).

69 1.5 Τεχνικοί δείκτες τάσης (trend following indicators) Δείχνουν πότε πραγµατοποιείται η εκκίνηση της τάσης, ποιά είναι η ταχύτητα και η ορµή της, πόσο αναµένεται να διαρκέσει και αν υπάρχει πιθανότητα αναστροφής της τάσης αυτής. Οι τεχνικοί δείκτες τάσης έχουν προβλεπτική ικανότητα µόνο όταν οι τιµές αξιογράφων ακολουθούν µια τάση, ειδάλλως εάν χρησιµοποιηθούν σε περιοχές πλευρικής κίνησης των τιµών των αξιογράφων παράγουν λανθασµένες ενδείξεις και οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσµατα. Σε περιπτώσεις πλευρικής κίνησης των τιµών των αξιογράφων, οι τεχνικοί αναλυτές εφαρµόζουν µια άλλη κατηγορία τεχνικών δεικτών, τους ταλαντωτές.

70 1.5.1 Οι κινητοί µέσοι όροι (moving average) Ο κινητός µέσος όρος είναι είναι µια µέθοδος υπολογισµού της µέσης αξίας της µετοχής ή ενός δείκτη κατά τη διάρκεια µιας χρονικής περιόδου. Ο όρος «κινητός» σηµαίνει ότι ο µέσος όρος µετβάλλεται ή κινείται. Αριθµητικός µέσος όρος, εκθετικός, σταθµικός κτλ. Τρόπος εξοµάλυνσης των διακυµάνσεων των τιµών των µετοχών Buy signal δηµιουργείται όταν οι τιµές της µετοχής αυξάνονται και διαπερνούν τον κινητό τους µέσο όρο και συγχρόνως παρατηρείται µεγάλος όγκος συναλλαγών. Sell signal δηµιουργείται όταν οι τιµές της µετοχής µειώνονται και διαπερνούν τον κινητό τους µέσο όρο και συγχρόνως παρατηρείται µεγάλος όγκος συναλλαγών.

71 1.5.1 Οι κινητοί µέσοι όροι (moving average)

72 1.5.2 Ο κινητός µέσος όρος σύγκλισης / απόκλισης (moving average convergence / divergence MACD) Υπολογίζεται αν αφαιρέσουµε ένα εκθετικό κινητό µέσο όρο 26 ηµερών από ένα εκθετικό κινητό µέσο όρο 12 ηµερών. Ο δείκτης αυτός δηµιουργεί σήµατα αγοράς και πώλησης όταν συγκρίνεται µε ένα εκθετικό κινητό µέσο όρο 9 ηµερών. Buy signal δηµιουργείται όταν ο κινητός µέσος όρος σύγκλισης / απόκλισης διαπερνά από κάτω αριστερά προς τα επάνω δεξιά τον εκθετικό κινητό µέσο όρο 9 ηµερών. Sell signal δηµιουργείται όταν ο κινητός µέσος όρος σύγκλισης / απόκλισης διαπερνά από επάνω αριστερά προς τα κάτω δεξιά τον εκθετικό κινητό µέσο όρο 9 ηµερών.

73 1.5.2 Ο κινητός µέσος όρος σύγκλισης / απόκλισης (moving average convergence / divergence MACD)

74 1.5.2 Ο κινητός µέσος όρος σύγκλισης / απόκλισης (moving average convergence / divergence MACD)

75 1.5.3 Ο ταλαντωτής τιµών (price oscillator) Απεικονίζει την διαφορά µεταξύ δύο διαφορετικής χρονικής διάρκειας κινητών µέσων των τιµών µιας µετοχής (ή κάποιου δείκτη). Ο ταλαντωτής τιµών παρουσιάζεται σε ένα διάγραµµα και κυµαίνεται επάνω ή κάτω από τον οριζόντιο άξονα του µηδενός, ανάλογα µε τη τιµή την οποία λαµβάνει κάθε φορά η διαφορά µεταξύ των τιµών των δύο κινητών µέσων όρων στους οποίους ο ταλαντωτής αναφέρεται. Όταν η διαφορά µεταξύ µικρότερου και µεγαλύτερου κινητού µέσου όρου είναι θετική (αρνητική) τότε ο ταλαντωτής τιµών κινείται επάνω (κάτω) από τον άξονα του µηδενός. Buy signal δίνεται κάθε φορά που ο ταλαντωτής ανέρχεται επάνω από το µηδέν. Sell signal δίνεται κάθε φορά που ο ταλαντωτής πέφτει κάτω από το µηδέν.

76 1.5.3 Ο ταλαντωτής τιµών (price oscillator)

77 1.6 Ταλαντωτές (oscillators) Οι τεχνικοί αναλυτές έχουν εισάγει ειδικούς δείκτες αποτύπωσης της πλευρικής ταλάντωσης των τιµών, ώστε να παράγουν έγκαιρα ανοδικά και καθοδικά σήµατα αγοραπωλησιών µέσα σε ζώνες συναλλαγών. Μετρούν την ορµή των τιµών, δηλαδή την ταχύτητα µε την οποία κινούνται οι τιµές, όχι την τάση.

78 1.6 Ταλαντωτές (oscillators) Βασικοί κανόνες χρήσης: 1. Όταν ένας ταλαντωτής προσεγγίσει το ακραίο υψηλό όριο τιµών του (υπερ-αγορασµένη ζώνη/overbought zone), αναµένεται εξάντληση της ανοδικής ορµής των τιµών και προσέγγιση του ανώτατου ορίου της ζώνης συναλλαγών (Sell signal). 2. Όταν ένας ταλαντωτής προσεγγίσει το ακραίο χαµηλό όριο τιµών του (υπερ-πουληµένη ζώνη/oversold zone), αναµένεται εξάντληση της πτωτικής ορµής των τιµών και προσέγγιση του κατώτατου ορίου της ζώνης συναλλαγών (Buy signal).

79 1.6.1 Η σχετική ισχύς (relative strength) και ο δείκτης σχετικής ισχύος (relative strength index) RSI = /(1+U/D) Όπου U = µέσος όρος των ηµερήσιων θετικών µεταβολών των τιµών κλεισίµατος µιας µετοχής κατά τη διάρκεια n ηµερών D = µέσος όρος των ηµερήσιων αρνητικών µεταβολών των τιµών κλεισίµατος µιας µετοχής κατά τη διάρκεια n ηµερών n = η χρονική περίοδος υπολογισµού του δείκτη σχετικής ισχύος

80 1.6.1 Η σχετική ισχύς (relative strength) και ο δείκτης σχετικής ισχύος (relative strength index) Ο Wilder πρότεινε τη χρησιµοποίηση 14 ηµερών ως τη χρονική περίοδο υπολογισµού του δείκτη (όσο n< τόσο µεγαλύτερη η µεταβλητότητα του δείκτη). Κυµαίνεται µεταξύ Αν η τιµή του δείκτη είναι ίση ή µικρότερη του 30 τότε η µετοχή είναι υπέρ-πουληµένη, δηλαδή η µετοχή είναι υποτιµηµένη και η τιµή της πλησιάζει στο κατώτερο επίπεδό της, οπότε θα πρεπει να αναµένεται µια ανοδική τάση. Αν η τιµή του δείκτη είναι ίση ή µεγαλύτερη του 70 τότε η µετοχή είναι υπέρ-αγορασµένη, δηλαδή η µετοχή είναι υπερτιµηµένη και η τιµή της πλησιάζει στο ανώτερο επίπεδό της, οπότε θα πρεπει να αναµένεται µια καθοδική τάση. Και στις δυο περιπτώσεις δεν δίδεται σήµα αγοράς ή πώλησης, αλλά παρέχεται µια προειδοποίηση ότι η τάση έχει προεκταθεί υπερβολικά και είναι ευπαθής.

81 1.6.1 Η σχετική ισχύς (relative strength) και ο δείκτης σχετικής ισχύος (relative strength index)

82 1.6.1 Η σχετική ισχύς (relative strength) και ο δείκτης σχετικής ισχύος (relative strength index)

83 1.6.2 Ο δείκτης ποσοστιαίας µεταβολής της τιµής (Price rate of change ROC)

84 1.6.2 Ο δείκτης ποσοστιαίας µεταβολής της τιµής (Price rate of change ROC) Επειδή ο δείκτης αυτός κυµαίνεται επάνω και κάτω από το µηδέν, αναφέρεται συχνά και ως ταλαντωτής. Όσο µεγαλύτερος (µικρότερος) ο δείκτης, τόσο περισσότερο υπερ-αγορασµένη (υπερ-πουληµένη) είναι η συγκεκριµένη µετοχή και εποµένως αναµένεται µια επικείµενη αντιστροφή της κατευθυνσης της τιµής της. Οπότε, αν η µετοχή είναι υπερ-πουληµένη (υπεραγορασµένη), αναµένεται µια ανοδική (καθοδική) πορεία.

85 1.6.2 Ο δείκτης ποσοστιαίας µεταβολής της τιµής (Price rate of change ROC)

86 1.6.3 Ο δείκτης φοράς ή ορµής (momentum)

87 1.6.3 Ο δείκτης φοράς ή ορµής (momentum)

88 1.6.2 Ο στοχαστικός ταλαντωτής (stochastic oscillator) %K = (( C L5) / (H5 L5))100 Όπου C = η τιµή κλεισίµατος L5 = η χαµηλότερη τιµή διαπραγµάτευσης των τελευταίων 5 ηµερών H5 = η υψηλότερη τιµή διαπραγµάτευσης των τελευταίων 5 ηµερών Εάν ο ταλαντωτής είναι έστω 40%, η σηµερινή τιµή κλεισίµατος αποτελεί το 40% της κλίµακας τιµών που διαπραγµατεύτηκε η συγκεκριµένη µετοχή στις τελευταίες 5 ηµέρες. Ένας ταλαντωτής ίσος µε 0% (100%) δείχνει ότι η σηµερινή τιµή κλεισίµατος ήταν η χαµηλότερη (υψηλότερη) τιµή στην οποία διαπραγµατευτηκε η µετοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ηµερών.

89 2. Κανόνες αντίθετης γνώµης

90 2.1 Η θεωρία αγοραπωλησίας ρεταλιών (odd lot theory) Το ποσό των τίτλων που αποτελεί αντικείµενο συναλλαγής και είναι µικρότερο της µονάδος διαπραγµατευσης (γίνεται κατά κανόνα ανά 10 τεµάχια ή πολλαπλάσια αυτών) ονοµάζεται ρετάλι (odd lot). Οι µικροί επενδυτές οι οποίοι αγοράζουν και πωλούν ρετάλια υποτίθεται ότι κάνουν λανθασµένες επιλογές σχετικά µε την άνοδο και την πτώση της αγοράς. Οι επενδυτές αυτοί, αγοράζουν (πωλούν) όταν η αγορά βρίσκεται στο υψηλότερο (χαµηλότερο) σηµείο. Η εκµετάλλευση αυτής της λανθασµένης επιλογής από τους τεχνικούς αναλυτές, γίνεται µέσω της χρησιµοποίησης διαφόρων δεικτών όπως ο δείκτης ρεταλιών (odd lot index).

91 2.2 Η άποψη των συµβούλων επενδύσεων (opinions of investment advisory services) Βασίζεται στον υπολογισµό του δείκτη υποτιµητικής γνώµης (bearish sentiment index). Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται ως ο αριθµός των συµβούλων επενδύσεων µε υποτιµητική άποψη ως προς τον συνολικό αριθµό των συµβούλων επενδύσεων µε άποψη. Όταν ο δείκτης προσεγγίζει το 60%, τότε µια γενική υποτιµητική άποψη επικρατείσ στην αγορά. Όταν ο δείκτης προσεγγίζει το 15%, τότε µία ανατιµητική τάση επικρατεί στην αγορά.

92 2.3 Η ρευστότητα των αµοιβαίων κεφαλαίων (mutual fund liquidity) Οπαδοί της αντίθετης γνώµης, παροµοιάζουν τα αµοιβαία κεφάλαια µε τους µικρούς επενδυτές που αγοράζουν ρετάλια. Πιστεύουν, ότι τα αµοιβαία κεφάλαια κάνουν λανθασµένες εκτιµήσεις τουλάχιστον όταν η αγορά βρίσκεται στο υψηλότερο ή στο χαµηλότερο σηµείο της. Κατά συνέπεια, αναµένεται τα αµοιβαία κεφάλαια να έχουν πολλά (λίγα) διαθέσιµα όταν η αγορά βρίσκεται κοντά στο χαµηλότερο (υψηλότερο) σηµείο της. Οπότε, ο υπέρµαχος της αντίθετης γνώµης θα πρέπει να κινηθεί αντίθετα από τις κινήσεις των αµοιβαίων κεφαλαίων.

93 2.4 Ο λόγος δικαίωµα προαίρεσης πώλησης / δικαίωµα προαίρεσης αγοράς (put / call ratio) Όταν ο λόγος αυτός υπερβεί το 0.90, οι οπαδοί της προσέγγισης αυτής υποθέτουν ότι οι συµµετέχοντες στην αγορά δικαωµάτων προαίρεσης γίνονται περισσότερο απαισιόδοξοι, όσων αφορά την πορεία των µετοχών (προβλέπουν πτώση). Για τους θιασώτες της αντίθετης γνώµης, ο αριθµός αυτός αποτελεί ένα Buy signal. Αντίθετα, όταν ο λόγος αυτός πέσει κάτω από το 0.70, οι οπαδοί της προσέγγισης αυτής υποθέτουν ότι οι συµµετέχοντες στην αγορά δικαωµάτων προαίρεσης γίνονται περισσότερο αισιόδοξοι, όσον αφορά την πορεία των µετοχών (προβλέπουν άνοδο). Για τους θιασώτες της αντίθετης γνώµης, ο αριθµός αυτός αποτελεί ένα Sell signal.

94 3. Ακολούθησε το έξυπνο χρήµα

95 3.1 Ο δείκτης εµπιστοσύνης (confidence index) Μετράει την αισιοδοξία ή την απαιδιοδοξία των επενδυτών εξετάζοντας την δραστηριότητα τους στην αγορά οµολόγων. Μετρά την διαφορά στην απόδοση µεταξύ οµολογιών υψηλής ποιότητας και ενός µαγάλου δείγµατος οµολογιών. Όταν οι επενδυτές γίνονται περισσότερο αισιόδοξοι (απαισιόδοξοι) για το µέλλον ο δείκτης εµπιστοσύνης αυξάνεται (µειώνεται).

96 3.2 Οι ανοικτές πωλήσεις µετοχών από ειδικούς διαπραγµατευτές (short sales by specialists) Οι τεχνικοί αναλυτές προσπαθούν να ανακαλύψουν τις κινήσεις των ειδικών διαπραγµατευτών και δρουν ανάλογα. Οι ανοικτές πωλήσεις µετοχών στις ΗΠΑ, αποτελούν συνήθως το 40% των συνολικών ανοικτών πωλήσεων. Οι οπαδοί της τεχνικής αυτής θεωρούν οτι µια µείωση του παραπάνω ποσοστού κάτω από το επίπεδο του 30% αποτελεί ένα ανατιµητικό σήµα, ενώ µία αύξηση πάνω από το επίπεδο του 50%, αποτελεί ένα υποτιµητικό σήµα.

97 3.3 Τα πιστωτικά υπόλοιπα χρηµατιστηριακών λογαριασµών Ορισµένοι τεχνικοί αναλυτές υποθέτουν ότι αυτοί που δανέιζονται από τα χρηµατιστηριακά γραφεία είναι επενδυτές µε ιδιαίτερες γνώσεις. Κατά συνέπεια, µια αύξηση (µείωση) των πιστωτικών υπολοίπων των χρηµατιστηριακών λογαριασµών εκλαµβάνεται από τους θιασώτες της µεθόδου αυτής ως ένα ανατιµητικό (υποτιµητικό) σήµα.

98 4. Δείκτες της άποψης της αγοράς

99 4.1 Το εύρος της αγοράς (breadth of market) Ο τεχνικός αυτός κανόνας, λέγεται και γραµµή ανόδου καθόδου (advance decline line), και µετρά σε µια αθροιστική βάση την καθαρή ηµερήσια διαφορά µεταξύ του αριθµού των µετοχών των οποίων οι τιµές έχουν αυξηθεί και αυτών που έχουν µειωθεί. Συγκρίνεται η γραµµή ανόδου καθόδου (ή εύρος της αγοράς), µε ένα γενικό δείκτη τιµών µετοχών. Εάν οι δύο δείκτες αυξάνονται (µειώνονται), τότε η συνολική αγορά λέγεται ότι είναι τεχνικά ισχυρή (αδύναµη). Εάν η γραµµή ανέρχεται (κατέρχεται) ενώ ο γενικός δείκτης κατέρχεται (ανέρχεται), η κατεύθυνση της κίνησης του τελευταίου θα πρέπει µάλλον να αντιστραφεί.

100 4.2 Ο δείκτης ανοικτών πωλήσεων µετοχών (short interest ratio) Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης ανοικτών πωλήσεων, τόσο οι επενδυτές προβλέπουν πτώση των τιµών των µετοχών. Σύµφωνα µε αντίστροφη όµως ερµηνεία, µία υψηλή τιµή του δείκτη σηµαίνει ανατιµητικές τάσεις στην αγορά.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. H πηγή επιχειρησιακών βιβλίων

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. H πηγή επιχειρησιακών βιβλίων i ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σας παρουσιάζουµε τα περιεχόµενα του βιβλίου, τα οποία καλύπτουν πλήρως τα θέµατα Ανάλυσης Επενδύσεων και ιαχείρισης Χαρτοφυλακίου Πρόλογος Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 1.1 Η επενδυτική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ.

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Η µετοχή µέχρι και το δεύτερο δεκαήµερο του Ιουλίου κινήθηκε ανοδικά δηµιουργώντας νέο υψηλό ( 10,78 ευρώ). Ωστόσο, δεν κατάφερε να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα και

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ.

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Η µετοχή τους τελευταίους τρεις µήνες κινείται ανοδικά παραµένοντας πάνω από τον κινητό µέσο όρο των 30 ηµερών. Κατά τις διορθωτικές κινήσεις όλη αυτή την περίοδο η

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ.

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Η µετοχή κατά τον Ιούνιο συνέχισε να κινείται εντός του ανοδικού καναλιού βρίσκοντας στήριξη κατά τις διορθωτικές κινήσεις στην ανοδική γραµµή τάσης. Από το διάγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ.

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Η µετοχή κατά τον Οκτώβριο συνέχισε την ανοδική της πορεία και µετά από µία µικρή διόρθωση στα µέσα του µήνα βρίσκεται πλέον στα επίπεδα των 13,5 14,0 ευρώ. Κατά τις

Διαβάστε περισσότερα

This document was created by Unregistered Version of Word to PDF Converter

This document was created by Unregistered Version of Word to PDF Converter ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ ΕΤΕ ΔΟ ΘΕΝΤΟ Σ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ DO W-DAX-ΓΕΝΙΚΟ Υ ΔΕΙΚΤΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ DOW Οι συνθήκες για τον αμερικανικό δείκτη DOW αλλάζουν δραματικά. Έπειτα από πολύ καιρό παρατηρούμε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ.

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Η µετοχή στις αρχές Αυγούστου προσπάθησε να κινηθεί ανοδικά και να διασπάσει τον κινητό µέσο όρο των 30 ηµ. εν τα κατάφερε όµως µε αποτέλεσµα να συνεχίσει την πτωτική

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ.

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Η µετοχή κατά το Σεπτέµβριο συνέχισε την ανοδική της πορεία µε αποτέλεσµα στις 19 Σεπτεµβρίου να καταφέρει να ξεπεράσει το επίπεδο αντίστασης των 10,7 ευρώ και να φτάσει

Διαβάστε περισσότερα

Weekly Report 242 ο Τεύχος

Weekly Report 242 ο Τεύχος Snapshot Αγορών Κύριοι Δείκτες Ανάλυση Αγορών [Επεξηγήσεις Πίνακα περισσότερες πληροφορίες στο τέλος του report] *Η μέτρηση για το CBOE VIX γίνεται από το Υψηλό του Μαρτίου 2009 1 S&P500 Που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ.

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Η µετοχή του Σαράντη το προηγούµενο µήνα κινήθηκε έντονα καθοδικά και οδηγήθηκε στη µακροχρόνια γραµµή στήριξής της και το επίπεδο των 6 ευρώ. Είναι πολύ πιθανό να

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ.

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Στις αρχές Μαρτίου, η µετοχή επιχείρησε να διασπάσει ανοδικά το επίπεδο αντίστασης των 12,0 12,5 ευρώ χωρίς όµως επιτυχία µε αποτέλεσµα να κινηθεί πτωτικά µέχρι τα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ.

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Στις αρχές Απριλίου, η µετοχή διέσπασε καθοδικά τον κινητό µέσο όρο 30 ηµ. και κινήθηκε πτωτικά µε αποτέλεσµα να βρεθεί κάτω και από τα 11,0 ευρώ. Από τα µέσα Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ.

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Η µετοχή του Σαράντη τον προηγούµενο µήνα κινήθηκε έντονα καθοδικά, ενώ δεν κατάφερε να βρει στήριξη στη µακροχρόνια γραµµή στήριξής της. Για να ισχύσει οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙ Α 2 ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΕ Α ΣΤΗΡΙΞΗΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙ Α 4 Η ΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙ Α 2 ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΕ Α ΣΤΗΡΙΞΗΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙ Α 4 Η ΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Μέλος του Χ.Α, ελεγχόµενο από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθµός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 760 05/01/2010 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Εισαγωγή Εκτιµούµε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ.

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Η µετοχή Σαράντης στις αρχές Ιουλίου αφού δεν κατάφερε να διασπάσει ανοδικά τον κινητό µέσο όρο των 30 ηµ., κινήθηκε έντονα πτωτικά, µε αποτέλεσµα η τιµή της να µειωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, traders μετοχών, συναλλάγματος και ETFs, διαχειριστές κεφαλαίων καθώς και σε αναλυτές.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, traders μετοχών, συναλλάγματος και ETFs, διαχειριστές κεφαλαίων καθώς και σε αναλυτές. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, traders μετοχών, συναλλάγματος και ETFs, διαχειριστές κεφαλαίων καθώς και σε αναλυτές. Οι εκπαιδευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ.

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Η ανοδική κίνηση της µετοχής που είχε ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου του 2007 διακόπηκε στις 7 Ιανουαρίου όπου η µετοχή άρχισε να κινείται πτωτικά ακολουθώντας το γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος 9 Ευχαριστίες 12 Το βιβλίο αυτό 13 Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το βιβλίο αυτό 19. Λίγα πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε

Πρόλογος 9 Ευχαριστίες 12 Το βιβλίο αυτό 13 Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το βιβλίο αυτό 19. Λίγα πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε Περιεχόμενα Πρόλογος 9 Ευχαριστίες 12 Το βιβλίο αυτό 13 Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το βιβλίο αυτό 19 Μέρος 1 Μέρος 2 Μέρος 3 Λίγα πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε 1 Απαιτούμενο υπόβαθρο

Διαβάστε περισσότερα

Ημερήσια Μεταβολή Παρασκευής

Ημερήσια Μεταβολή Παρασκευής 1 Στόχος του Tradeview είναι να σας ενημερώσει για την πορεία των αγορών και διαφόρων asset classes σε διεθνές επίπεδο ενώ ταυτόχρονα να εκφράσει κάποιες απόψεις και trading ιδέες για τις αγορές κεφαλαίου,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ.

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Η µετοχή Σαράντης τελικά δεν κατάφερε στις αρχές Ιουνίου να προσεγγίσει το επίπεδο αντίστασης των 13,0 ευρώ. Άρχισε να κινείται πτωτικά µε αποτέλεσµα στα τέλη Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (DURATION MODEL)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (DURATION MODEL) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (DURATION MODL) Ορισμός και μέτρηση της διάρκειας H διάρκεια ενός χρηματοοικονομικού προϊόντος είναι ο μέσος σταθμικός χρόνος που απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ.

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Η µετοχή Σαράντης κατά το Μάιο κινήθηκε πλευρικά µεταξύ των 11,0 και 11,5 ευρώ. Ωστόσο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις κινήθηκε έντονα ανοδικά µε ποτέλεσµα να ξεπεράσει

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος)

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) 1. Ποιος είναι ο αριθμητικός μέσος όρος ενός δείγματος ετησίων αποδόσεων μιας μετοχής, της οποίας

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος)

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) 1 γ Ποιος είναι ο αριθμητικός μέσος όρος ενός δείγματος ετησίων αποδόσεων μιας μετοχής, της οποίας

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου. Θεωρία Αποτελεσματικών Αγορών (Επανάληψη) Μεταπτυχιακό στην Οικονομική Επιστήμη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου. Θεωρία Αποτελεσματικών Αγορών (Επανάληψη) Μεταπτυχιακό στην Οικονομική Επιστήμη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου Θεωρία Αποτελεσματικών Αγορών (Επανάληψη) Μεταπτυχιακό στην Οικονομική Επιστήμη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Κατερίνα Κύρτσου Σελίδα-1 Υποθέσεις Δεν υπάρχει κόστος συναλλαγών Δεν

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Εισαγωγή. 1.2 Ορισμός συναλλαγματικής ισοτιμίας

1.1 Εισαγωγή. 1.2 Ορισμός συναλλαγματικής ισοτιμίας Κεφάλαιο 1: Αγορά Συναλλάγματος 1.1 Εισαγωγή Η αγορά συναλλάγματος (foreign exchange market) είναι ο τόπος ανταλλαγής νομισμάτων και στα πλαίσια αυτής συμμετέχουν εμπορικές τράπεζες, ιδιώτες, επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Weekly Report 192 ο Τεύχος

Weekly Report 192 ο Τεύχος Snapshot Αγορών - Κύριοι είκτες Τελευταία Τιµή Κλεισίµατος Ηµερήσια Μεταβολή Παρασκευής Εβδοµαδιαία Μεταβολή Μεταβολή από αρχές του έτους έως σήµερα Μεταβολή από το χαµηλό του Μαρτίου Μεταβολή από το Υψηλότερο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ.

Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Τεχνική Ανάλυση Μετοχής ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Οι ανοδικές προσδοκίες για τη µετοχή, οι οποίες είχαν δηµιουργηθεί στα τέλη Ιανουαρίου µε την ανοδική διάσπαση από τον δείκτη MACD της trigger line του επιβεβαιώθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

1 2,55 1.250 3,19 0,870 2,78 2 2,55 1.562 3,98 0,756 3,01 3 2,55 1.953 4,98 0,658 3,28

1 2,55 1.250 3,19 0,870 2,78 2 2,55 1.562 3,98 0,756 3,01 3 2,55 1.953 4,98 0,658 3,28 Άσκηση 1 Η κατασκευαστική εταιρία Κ εξετάζει την περίπτωση αγοράς μετοχών της εταιρίας «Ε» με πληρωμή σε μετρητά. Κατά τη διάρκεια της χρήσης που μόλις ολοκληρώθηκε, η «Ε» είχε κέρδη ανά μετοχή 4,25 και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ARBITRAGE

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ARBITRAGE ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ARBITRAGE 8.1. Γενικά Εδώ εξετάζουµε τους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιµές των δικαιωµάτων προαίρεσης. Όπως θα δούµε

Διαβάστε περισσότερα

άνης Πέτρος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΟΨΗ... 3 Κεφάλαιο 1: Θεµελιώδης Ανάλυση Η Μέθοδος της Θεµελιώδους Ανάλυσης Ανάλυση της Οικονοµίας...

άνης Πέτρος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΟΨΗ... 3 Κεφάλαιο 1: Θεµελιώδης Ανάλυση Η Μέθοδος της Θεµελιώδους Ανάλυσης Ανάλυση της Οικονοµίας... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΝΟΨΗ... 3 Κεφάλαιο 1: Θεµελιώδης Ανάλυση... 4 1.1 Η Μέθοδος της Θεµελιώδους Ανάλυσης... 4 1.2 Ανάλυση της Οικονοµίας... 5 1.3 Ανάλυση του Κλάδου... 6 1.4 Ανάλυση της Εταιρίας... 6 1.5 ιαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Weekly Report 187 ο Τεύχος

Weekly Report 187 ο Τεύχος Snapshot Αγορών Κύριοι Δείκτες Τελευταία Τιμή Κλεισίματος Ημερήσια Μεταβολή Παρασκευής Εβδομαδιαία Μεταβολή Μεταβολή από αρχές του έτους έως σήμερα Μεταβολή από το Υψηλό του... Μεταβολή από το χαμηλό του

Διαβάστε περισσότερα

Πάνος Παναγιώτου. Χρηματιστηριακή Τεχνική Ανάλυση. 08 Φεβρουαρίου 2014

Πάνος Παναγιώτου. Χρηματιστηριακή Τεχνική Ανάλυση. 08 Φεβρουαρίου 2014 Πάνος Παναγιώτου Χρηματιστηριακή Τεχνική Ανάλυση 08 Φεβρουαρίου 2014 Αποποίηση ευθυνών: Η παρούσα αναφορά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών ή άλλων προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 3 Επομένως τα μερίσματα για τα έτη 2015 και 2016 είναι 0, 08 0,104

ΘΕΜΑ 3 Επομένως τα μερίσματα για τα έτη 2015 και 2016 είναι 0, 08 0,104 ΘΕΜΑ 3 ΙΑ) Η οικονομική αξία της μετοχής BC θα υπολογιστεί από το συνδυασμό των υποδειγμάτων α) D D προεξόφλησης IV για τα πρώτα έτη 05 και 06 και β) σταθερής k k αύξησης μερισμάτων D IV (τυπολόγιο σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή Απόδοση και Κίνδυνος Λίγα λόγια για τους συγγραφείς... 8 Περιεχόμενα Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Εισαγωγή Απόδοση και Κίνδυνος Λίγα λόγια για τους συγγραφείς... 8 Περιεχόμενα Πρόλογος... Περιεχόμενα Λίγα λόγια για τους συγγραφείς... 8 Περιεχόμενα... 11 Πρόλογος... 21 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή... 27 1.1 Η επενδυτική διαδικασία... 28 1.2 Γενικά περί του χρηματοοικονομικού συστήματος... 30 1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Στο παρόν είναι συγκεντρωµένες όλες σχεδόν οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Σ.Δ.Ο.) Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Σ.Δ.Ο.) Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Σ.Δ.Ο.) Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΙΜΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΕΙΚΤΩΝ ΤΑΣΕΩΣ Φοιτήτρια: Συμιακού Ειρήνη Κυριακούλα Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια

1. Ξένα Χρηματιστήρια Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 806 10/01/2010 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Με αισιοδοξία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Μακροοικονομική Θεωρία Διαφορές μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ Εισαγωγή Αν μια τράπεζα θέλει να μειώσει τις διακυμάνσεις των κερδών που προέρχονται από τις μεταβολές των επιτοκίων θα πρέπει να έχει ένα

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες:

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: α Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. β Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρώτη Ενότητα Μέθοδοι Αξιολόγησης Μετοχών

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρώτη Ενότητα Μέθοδοι Αξιολόγησης Μετοχών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σύνοψη σελίδα 4 Πρώτη Ενότητα Μέθοδοι Αξιολόγησης Μετοχών Κεφάλαιο 1: Θεμελιώδης Ανάλυση σελίδα 6 1.1 Αριθμοδείκτες σελίδα 7 1.2 Αριθμοδείκτες Ρευστότητας σελίδα 8 1.3 Αριθμοδείκτες Κυκλοφοριακής

Διαβάστε περισσότερα

Καταναλωτική Εμπιστοσύνη και Εθνικές Εκλογές

Καταναλωτική Εμπιστοσύνη και Εθνικές Εκλογές Καταναλωτική Εμπιστοσύνη και Εθνικές Εκλογές του Γκίκα Α. Χαρδούβελη Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιώς και Οικονομικού Συμβούλου του Ομίλου της EFG-Eurobank Η πορεία του δείκτη καταναλωτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΜΥ και ΑΤΤΙΚΑ: ύο Patterns µε Ενδιαφέρον

ΑΛΜΥ και ΑΤΤΙΚΑ: ύο Patterns µε Ενδιαφέρον Techncal Note http://www.metatradng.gr Volume, Issue 6 Πέµπτη 7 Ιανουαρίου 00 ΑΛΜΥ και ΑΤΤΙΚΑ: ύο Patterns µε Ενδιαφέρον Σε αυτό το σύντοµο Specal Report παρουσιάζουµε ακόµα τίτλους, στους πολλούς που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ όταν καταθέτετε χρήματα σε μια τράπεζα, η τράπεζα δεν τοποθετεί τα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες Μυρτώ - Σμαρώ Γιαλαμά Α.Μ.: 1207 Μ 075 Διεθνής Πολιτική Οικονομία Μάθημα: Γεωπολιτική των Κεφαλαιαγορών Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες 1. Τι είναι η παγκόσμια αγορά συναλλάγματος;

Διαβάστε περισσότερα

Να απαντήσετε τα παρακάτω θέματα σύμφωνα με τις οδηγίες των εκφωνήσεων. Η διάρκεια της εξέτασης είναι 3 (τρεις) ώρες.

Να απαντήσετε τα παρακάτω θέματα σύμφωνα με τις οδηγίες των εκφωνήσεων. Η διάρκεια της εξέτασης είναι 3 (τρεις) ώρες. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΜΠΣ Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής για Στελέχη Μάθημα: Οικονομική για Στελέχη Επιχειρήσεων Εξέταση Δεκεμβρίου 2007 Ονοματεπώνυμο: Να απαντήσετε τα παρακάτω θέματα σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ AD-AS ΑΣΚΗΣΕΙΣ Υποθέστε ότι καταγράφεται ένα κραχ στο χρηματιστήριο. Ξεκινώντας από κατάσταση μακροχρόνιας ισορροπίας μιας οικονομίας: (α) τι θα συμβεί

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας N. Μπούσιος 20 Ιουνίου 2002 info@iraj.gr

Ηλίας N. Μπούσιος 20 Ιουνίου 2002 info@iraj.gr IRAJ MARKET UPDATE Ηλίας N. Μπούσιος 20 Ιουνίου 2002 info@iraj.gr Η χρηματιστηριακή εμπειρία έχει διδάξει ότι η πορεία της αγοράς αντιστρέφεται όταν οι συνθήκες είναι τόσο άσχημες, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία

Διαβάστε περισσότερα

WEEKLY OVERVIEW & CHARTS

WEEKLY OVERVIEW & CHARTS WEEKLY OVERVIEW & CHARTS 23 October 2017 Greek Market WEEKLY Overview Daily position long stop 1940 H εβδομάδα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 2% με την αγορά να επιστρέφει στην βάση του 1960 επίπεδου.

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές).

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1. Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: 1) Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. 2) Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 6 η. Ανάλυση Κινδύνου και Κοινωνικό Προεξοφλητικό Επιτόκιο

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 6 η. Ανάλυση Κινδύνου και Κοινωνικό Προεξοφλητικό Επιτόκιο Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 6 η Ανάλυση Κινδύνου και Κοινωνικό Προεξοφλητικό Επιτόκιο Ζητήματα που θα εξεταστούν: Πως ορίζεται η έννοια της αβεβαιότητας και του κινδύνου. Ποια είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή μετοχών με τα κριτήρια του Warren Buffett.

Επιλογή μετοχών με τα κριτήρια του Warren Buffett. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Επιλογή μετοχών με τα κριτήρια του Warren Buffett. Εφαρμογή μοντέλου ανάμεσα σε πέντε εισηγμένες εταιρίες του ΧΑΑ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ Κεφάλαιο 4 Επιχειρήσεων Ε. Σαρτζετάκης 1 Πλεόνασµα Καταναλωτή! Η καµπύλη ζήτησης δείχνει τις ανώτερες τιµές που ο καταναλωτής είναι πρόθυµος να πληρώσει για διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

O ΕΙΚΤΗΣ PRICE EARNINGS GROWTH (P.E.G.)

O ΕΙΚΤΗΣ PRICE EARNINGS GROWTH (P.E.G.) INVESTMENT RESEARCH & ANALYSIS JOURNAL O ΕΙΚΤΗΣ PRICE EARNINGS GROWTH (P.E.G.) Με την ευγενική χορηγία O δείκτης αποτίµησης που συνδυάζει το λόγο «Τιµή προς Κέρδη ανά Μετοχή» µε τους διαχρονικούς ρυθµούς

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια

1. Ξένα Χρηματιστήρια Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 804 21/12/2010 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Σταθεροποίηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Μάθημα 7 Ζήτηση χρήματος Ζήτηση χρήματος! Όπως είδαμε στο προηγούμενο μάθημα η προσφορά χρήματος επηρεάζεται από την Κεντρική Τράπεζα και ως εκ τούτου είναι εξωγενώς δεδομένη!

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΓΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΓΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΓΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΓΟΡΑΣ Η απόδοση μιας αγοράς εξαρτάται από την απόδοση των επενδυτικών προϊόντων που γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης

Διαβάστε περισσότερα

Intraday chart

Intraday chart ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ÄåõôÝñá, 22 Éïõëßïõ 2002 Intraday chart DAILY GRAH 161.8% 0.0% 23.6% 38.2% 50.0% 61.8% 100.0% 76.4% 76.4% %% 100.0 61.8 ERSLD 50.0% 38.2% 23.6% 161.8% 0.0% 8 15 22 29 8 May ÃÄ, 1 ST L,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 1 3. ΟΜΟΛΟΓΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Ομολογίες σταθερής προσόδου: το επιτόκιο αυτών των χρεογράφων καθορίζονται κατά την έκδοσή τους και παραμένει σταθερό για όλη τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Διπλωματική Εργασία ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες:

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: α Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. β Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Α.Α.Δράκος,Αναπλ.Καθηγητής Χρηµατοδοτικής Διοίκησης Δρ. Β. Γ. Μπαµπαλός, ΠΔ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1

Δρ. Α.Α.Δράκος,Αναπλ.Καθηγητής Χρηµατοδοτικής Διοίκησης Δρ. Β. Γ. Μπαµπαλός, ΠΔ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Δρ. Α.Α.Δράκος,Αναπλ.Καθηγητής Χρηµατοδοτικής Διοίκησης Δρ. Β. Γ. Μπαµπαλός, ΠΔ 407 2016-2017 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 218 Χορηγός: 18 Απριλίου 218 1 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε µήνα από το 1981 Έρευνες Οικονοµικής

Διαβάστε περισσότερα

Global Technical Analysis Institute

Global Technical Analysis Institute 05/05/10 Global Technical Analysis Institute Global Technical Analysis Institute Καθημερινό Δωρεάν Τεχνικό Σχόλιο Greek Finance Forum & Global Technical Analysis Institute* Τα όσα αναγράφονται σε καμία

Διαβάστε περισσότερα

Greek Finance Forum* 15/10/14. Καθημερινή Ανάλυση και Σχόλιο για τις αγορές. GFF Athens - London 15/10/2014

Greek Finance Forum* 15/10/14. Καθημερινή Ανάλυση και Σχόλιο για τις αγορές. GFF Athens - London 15/10/2014 15/10/14 - Greek Finance Forum Καθημερινή Ανάλυση και Σχόλιο για τις αγορές Greek Finance Forum* Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως προτροπή για αγορά, πώληση ή/και διακράτηση

Διαβάστε περισσότερα

Mακροοικονομική Κεφάλαιο 7 Αγορά περιουσιακών στοιχείων, χρήμα και τιμές

Mακροοικονομική Κεφάλαιο 7 Αγορά περιουσιακών στοιχείων, χρήμα και τιμές 7.1 Τι είναι το χρήμα; Mακροοικονομική Κεφάλαιο 7 Αγορά περιουσιακών στοιχείων, χρήμα και τιμές 1) Ένα μειονέκτημα του συστήματος του αντιπραγματισμού είναι ότι Α) δεν υπάρχει εμπόριο. Β) οι άνθρωποι πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Ι. Ενότητα 9: Αποτίμηση κοινών μετοχών. Ιωάννης Ταμπακούδης. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

Χρηματοοικονομική Ι. Ενότητα 9: Αποτίμηση κοινών μετοχών. Ιωάννης Ταμπακούδης. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Χρηματοοικονομική Ι Ενότητα 9: Αποτίμηση κοινών μετοχών Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Διαχείρισης Κινδύνου. Μεταβλητότητα (Volatility)

Ειδικά Θέματα Διαχείρισης Κινδύνου. Μεταβλητότητα (Volatility) Ειδικά Θέματα Διαχείρισης Κινδύνου Μεταβλητότητα (Volatility) Σημασία της μέτρησης της μεταβλητότητας Σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή ένα χρημ/κό ίδρυμα είναι εκτεθειμένο σε έναν μεγάλο αριθμό μεταβλητών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Παρακαλούμε διαβάστε τη Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης στο τέλος του παρόντος εγγράφου. ΤΑΣΗ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ / ΘΕΣΗ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΙΣΟΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια

1. Ξένα Χρηματιστήρια Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 807 17/01/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Ανοδική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Εισαγωγή

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Εισαγωγή 1 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Εισαγωγή Η ανάλυση ευαισθησίας μιάς οικονομικής πρότασης είναι η μελέτη της επιρροής των μεταβολών των τιμών των παραμέτρων της πρότασης στη διαμόρφωση της τελικής απόφασης. Η ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 2 ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 4 Η ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 2 ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 4 Η ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Μέλος του Χ.Α, ελεγχόμενο από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 773 13/04/2010 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Εισαγωγή Εκτιμούμε

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 811 14/02/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Αποτίμηση αξιογράφων σταθερού εισοδήματος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Αποτίμηση αξιογράφων σταθερού εισοδήματος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Αποτίμηση αξιογράφων σταθερού εισοδήματος Στο προηγούμενο κεφάλαιο μάθατε τα βασικά χαρακτηριστικά των αξιο γράφων σταθερού εισοδήματος. Οι έννοιες αυτές είναι απαραίτητες για την αποτίμηση

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 819 11/04/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 8 Νοεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

WEEKLY OVERVIEW & CHARTS

WEEKLY OVERVIEW & CHARTS WEEKLY OVERVIEW & CHARTS 27 Μαΐου 2019 Greek Market WEEKLY Overview Daily position short stop 1929 Για δεύτερη συναπτή εβδομάδα η αγορά τηρεί στάση αναμονής πιθανότατα εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 14 Δεκεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 17 Χορηγός: 22 Ιανουαρίου 18 1 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 810 07/02/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 Χορηγός: 8 Μαΐου 2018 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές Συναλλάγματος (Foreign exchange markets) Συντάκτης :Σιώπη Ευαγγελία

Αγορές Συναλλάγματος (Foreign exchange markets) Συντάκτης :Σιώπη Ευαγγελία Αγορές Συναλλάγματος (Foreign exchange markets) Συντάκτης :Σιώπη Ευαγγελία Αγορά συναλλάγματος Αγορά συναλλάγματος είναι μια παγκόσμια αγορά η οποία περιλαμβάνει όλα τα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Κεφάλαιο 10. Εισαγωγή στην εκτιμητική

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Κεφάλαιο 10. Εισαγωγή στην εκτιμητική ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Εργαστήριο Λήψης Αποφάσεων & Επιχειρησιακού Προγραμματισμού Καθηγητής Ι. Μητρόπουλος ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η Επόµενη Ηµέρα των Ελληνικών Τραπεζικών Μετοχών

Η Επόµενη Ηµέρα των Ελληνικών Τραπεζικών Μετοχών Παρασκευή 31 Μαϊου 2013 Η Επόµενη Ηµέρα των Ελληνικών Τραπεζικών Μετοχών Η πρόσφατη σηµαντική άνοδος και στη συνέχεια έντονη διακύµανση των ελληνικών τραπεζικών µετοχών ενόψει και εν µέσω αυξήσεων του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒ ΟΜΑ ΙΑΙ Α ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝ ΑΛΥΣΗ Τεχνική Ανάλυση: Ν. Κωστόπουλος ιεύθυνση Χρηµατιστηριακών Εργασιών Τοµέας Πωλή

ΕΒ ΟΜΑ ΙΑΙ Α ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝ ΑΛΥΣΗ Τεχνική Ανάλυση: Ν. Κωστόπουλος ιεύθυνση Χρηµατιστηριακών Εργασιών Τοµέας Πωλή 0 6-0 7-2 0 0 7 ΕΒ ΟΜΑ ΙΑΙ Α ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝ ΑΛΥΣΗ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΚΤΗΣ X.A. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΑΛΙΝ ΡΟΜΗΣΗ ΠΕΡΙΞ ΤΩΝ 4.840 ΜΟΝΑ ΩΝ Προβληµατίζει η ύπαρξη του πρόσφατου χάσµατος στις 4.859 µονάδες Το τελευταίο

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Επενδύσεων. Διάλεξη 6 Επιτόκια III

Αξιολόγηση Επενδύσεων. Διάλεξη 6 Επιτόκια III Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 6 Επιτόκια III 1 Περίγραμμα Διάλεξης Πως καθορίζονται τα επιτόκια 2 Η Χρονική Διάρθρωση των Επιτοκίων Οι ομολογίες με τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά διαφορετική διάρκεια μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 219 Χορηγός: 12 Ιουνίου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Κοινότητα Τεχνικών Αναλυτών. Πάνος Παναγιώτου. Χρηματιστηριακή Τεχνική Ανάλυση. 02 Μαρτίου 2014

Ελληνική Κοινότητα Τεχνικών Αναλυτών. Πάνος Παναγιώτου. Χρηματιστηριακή Τεχνική Ανάλυση. 02 Μαρτίου 2014 Ελληνική Κοινότητα Τεχνικών Αναλυτών Πάνος Παναγιώτου Χρηματιστηριακή Τεχνική Ανάλυση 02 Μαρτίου 2014 Αποποίηση ευθυνών: Η παρούσα αναφορά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών

Διαβάστε περισσότερα

SEPTEMBER EUR/USD DAILY CHART

SEPTEMBER EUR/USD DAILY CHART SEPTEMBER 25 2017 EUR/USD DAILY CHART Comment: long stop 11822 To 120 δοκιμάστηκε χωρίς να μπορέσει να κατοχυρωθεί. Μία κατοχύρωση του 12020 και μόνο μπορεί να μας φέρει και πάλι στο υψηλό ή το 12157.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 2008

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 2008 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α Α Για τις προτάσεις από Α.1 µέχρι και Α.5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της καθεµιάς και δίπλα σε κάθε αριθµό τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Oι καταναλωτές και η «παγίδα» του πολιτικού κύκλου του Γκίκα Α. Χαρδούβελη*

Oι καταναλωτές και η «παγίδα» του πολιτικού κύκλου του Γκίκα Α. Χαρδούβελη* ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 Oι καταναλωτές και η «παγίδα» του πολιτικού κύκλου του Γκίκα Α. Χαρδούβελη* H προεκλογική αισιοδοξία και η µετεκλογική απαισιοδοξία των νοικοκυριών Mια καινοτόµος σύγκριση

Διαβάστε περισσότερα

Συναλλαγματικές ισοτιμίες και αγορά συναλλάγματος

Συναλλαγματικές ισοτιμίες και αγορά συναλλάγματος Συναλλαγματικές ισοτιμίες και αγορά συναλλάγματος 1. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι τιμές των αγαθών 2. Περιγραφή της αγοράς συναλλάγματος 3. Η ζήτηση νομισμάτων ως ζήτηση περιουσιακών στοιχείων 4.

Διαβάστε περισσότερα

Στο παράρτηµα θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι δυνατότητες δύο προγραµµάτων Το ένα είναι το Professional Portfolio Manager (-P.P.M-) µε το οποίο µπορεί

Στο παράρτηµα θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι δυνατότητες δύο προγραµµάτων Το ένα είναι το Professional Portfolio Manager (-P.P.M-) µε το οποίο µπορεί ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Στο παράρτηµα θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι δυνατότητες δύο προγραµµάτων Το ένα είναι το Professional Portfolio Manager (-P.P.M-) µε το οποίο µπορεί ο χρήστης να πραγµατοποιήσει τις µεθόδους

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8 Συνεχείς Κατανομές Πιθανοτήτων

Κεφάλαιο 8 Συνεχείς Κατανομές Πιθανοτήτων Κεφάλαιο 8 Συνεχείς Κατανομές Πιθανοτήτων Copyright 2009 Cengage Learning 8.1 Συναρτήσεις Πυκνότητας Πιθανοτήτων Αντίθετα με τη διακριτή τυχαία μεταβλητή που μελετήσαμε στο Κεφάλαιο 7, μια συνεχής τυχαία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Παρακαλούμε διαβάστε τη Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης στο τέλος του παρόντος εγγράφου. ΤΑΣΗ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ / ΘΕΣΗ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΙΣΟΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Παρακαλούμε διαβάστε τη Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης στο τέλος του παρόντος εγγράφου. Σημείωση: Καμία από τις ακόλουθες στρατηγικές δεν αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα