Φυσικά τσάγια. για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φυσικά τσάγια. για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους"

Transcript

1 20 Φυσικά τσάγια για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους

2 Η δύναμη των φυσικών συστατικών που περιέχονται στα φυτά, τα βότανα και τα φρούτα είναι ευρέως γνωστή στην ανθρωπότητα. Για αιώνες οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τοπικά φυσικα προϊόντα και με το πέρασμα του χρόνου ανακάλυπταν τις χρήσιμες ιδιότητες τους. Τέτοιες ιδιότητες εκφράζονται σε διάφορες πτυχές της ζωής των ανθρώπων. Αυτό το εγχειρίδιο έχει σχεδιαστεί για όσους είναι περίεργοι να μάθουν περισσότερα για μερικά από τα πιο δημοφιλή και ευρέως χρησιμοποιημένα φυτά. Επειδή συνήθως καταναλώνονται σε μορφή τσάι, έχουμε επιλέξει 20 φυτά και βότανα που σε συνδυασμό μπορούν να επηρεάσουν ευεργετικά την υγεία και να σας τονώσουν.

3 Περιεχόμενο: Φυσική Καρύδα (Cocos Nucifera) Γερμανικό χαμομήλι (Chamomilla Matricaria) Αγριοτριανταφυλλιά (Rosa Canina) Λεβάντα (Lanadula Angustifolia) Πεντάνευρο (Plantago) Νεροκάρδαμο (Nasturtium Officinale) Φλοιός άγριων κερασιών (Prunus serotina) Μέλι (Honey) Κλουβίδα ή Χηνοπόδιο (Chenopodium Album) Γλιστρίδα (Portulaca Oleracea) Πιπερόριζα/Τζίντζερ (Zingiber Officinale) Μάραθος (Foeniculum vulgare) Κόκκινο τριφύλλι (Trifolium pratense) Λεμόνι (Citrus limon x) Μολόχα (Malva) Πικραλίδα (Taraxacum) Ιβίσκος της Ερυθραίας (Hibiscus sabdariffa) Μέντα η πιπερώδης (Mentha Piperita) ενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis) Τσουκνίδα (Urtica Dioica)

4 ΠΡΟΣΟΧΗ! Ενεργά συστατικά Φυσικά προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται σε μορφή τσάι βοτάνων και περιγράφονται σ αυτό το εγχειρίδιο μπορεί να περιέχουν ενεργά συστατικά τα οποία πιθανόν να εκδηλώσουν αρνητικό αντίκτυπο είτε άμεσα, είτε λόγω υπερβολικής κατανάλωσης. Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Πριν τη λήψη οπιουδήποτε συστατικού συνιστάται η προσεχτική μεέτη των ιδιοτήτων του ή/και η γνώμη του γιατρού. Οι συγγραφείς δεν φέρουν ευθύνη και δεν υπόκεινται σε ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση αλλεργίας ή συμπτωμάτων οποιασδήποτε ασθένειας που οφείλεται σε υπερβολική ή ακατάλληλη χρήση των περιγραφόμενων φυσικών προϊόντων. Οι συγγραφείς δεν φέρουν ευθύνη και δεν υπόκεινται σε ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση αλλεργίας ή συμπτωμάτων οποιασδήποτε ασθένειας που οφείλεται σε υπερβολική ή ακατάλληλη χρήση των περιγραφόμενων φυσικών προϊόντων.

5 Το τσάι βοτάνων διαφέρει σημαντικά από το κανονικό τσάι. Κατά την παρασκευή τυποποιημένου τσαγιού, χρησιμοποιούνται φύλλα από ένα συγκεκριμένο φυτό - Camellia Sinensis. Από την άλλη πλευρά, το τσάι με βότανα είναι μια πλούσια ποικιλία φυτικών φύλλων, σπόρων, ριζών και φλοιού. Αυτός ο τύπος τσαγιού είναι δημοφιλής με τα οφέλη για την υγεία και μια θετική επίδραση στο σώμα. Ο σημαντικότερος λόγος για την κατανάλωση αυτών των συστατικών με τη μορφή τσαγιού είναι επειδή παίρνουμε τα οφέλη των βοτάνων σε μια εύπεπτη μορφή. Σε αντίθεση με το κανονικό τσάι, υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά συστατικά σε βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να συνδυαστούν με πολλούς τρόπους. Αυτή η ποικιλία καθιστά πολύ δύσκολη την επιλογή των συγκεκριμένων συστατικών. Αυτό το εγχειρίδιο σας δίνει την ευκαιρία να μάθετε για τα χαρακτηριστικά και την επίδραση 20 προσεκτικά επιλεγμένων βοτάνων. Τα βότανα σε αυτό το βιβλίο επιλέγονται λόγω του υψηλού ιατρικού και θρεπτικού τους περιεχομένου με έντονη εστίαση στα βότανα που μπορεί να έχετε καλλιεργήσει στον κήπο σας ή μπορείτε εύκολα να τα καλλιεργήσετε στο σπίτι.

6 Προετοιμασία του τσαγιού βοτάνων: Όταν προετοιμάζετε κανονικό τσάι πιο καλά να αφήνετε το τσάι στο νερό περίπου 2-3 λεπτά, επειδή το τσάι μπορεί να γίνει πικρό, αν το αφήσετε περισσότερο. Η προετοιμασία τσαγιού βοτάνων είναι διαφορετική από αυτή του κανονικού, επειδή τα περισσότερα συστατικά από βότανα δεν πικρίζουν, γι' αυτόν το λόγο μπορείτε να το αφήσετε στο νερό μέχρι δέκα λεπτά, για να λάβετε τα περισσότερα χρήσιμα εκχυλίσματα. Συνιστάται επίσης να καλύψετε το τσάι ενώ το έχετε στο νερό, για να κρατήσει τον ατμό και έτσι να πάρετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Η προετοιμασία των περισσοτέρων αφεψημάτων βοτάνων γίνεται στους 100 βαθμούς Κελσίου, αλλά για μερικά από αυτά η θερμοκρασία πρέπει να είναι χαμηλότερη, διότι μπορεί να αλλάξει κάποια από τα δραστικά συστατικά που βρίσκονται συχνά στα βότανα. Τα οφέλη του τσαγιού από φρέσκα υλικάt: Με το μοντέρνο και γρήγορο ρυθμό ζωής μας, η ευκολία της κατανάλωσης του αποξηραμένου τσαγιού είναι πολύ δελεαστική. Εάν μπορείτε, όμως, να βρείτε χρόνο για να φτιάξετε τσάι από φρέσκα υλικά, θα σας προσφέρουν επιπλέον οφέλη στην υγεία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποξήρανσης κάποια βότανα χάνουν κάποια ενεργά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα χάσετε το πλήρες όφελος από το βότανο. Επιπλέον, καλλιεργώντας τα βότανα μόνοι σας, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι είναι βιολογικά. Αυτό δεν είναι μόνο προς όφελος του περιβάλλοντος, είναι επίσης μια οικονομικά αποδοτική λύση.

7 Φυσική Καρύδα (Cocos Nucifera) Οι μοναδικές ιδιότητες της καρύδας γίνονται όλο και περισσότερο γνωστές και την κατατάσουν στην πρώτη θέση ανάμεσα στις υπερτροφές. Το δέντρο που δίνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη ζωή έχει αποδεδειγμένη δράση έχει την υψηλότερη περιεκτηκότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων στη φύση, τα οποία επιταχύνουν τον μεταβολισμό και βοηθούν στην παραγωγή ενέργεια. Εξαιρετικός βοηθός στην απορρόφηση των βιταμινών όπως A, D, E και K. Επίσης είναι γνωστή ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, συνιστάται να το προστίθεται στο τσάι, ενώ το λάδι της καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα ως υποκατάστατο της ζάχαρης ή κάποιου λαδιού μαγειρέματος. Χάρη σε αυτό το προϊόν πολλοί υπέρβαροι άνθρωποι κατάφεραν να απαλλαχθούν από τα παραπανίσια κιλά. Η κατανάλωση της καρύδας συνιστάται σε άτομα που υποφέρουν από δυσπεψία και προβλήματα του ήπατος ή της χολή. Όταν προσθέτετε τακτικά καρύδας στη διατροφή σας, τα επίπεδα της χοληστερόλης ομαλοποιούνται, προστατεύοντας τον εαυτό σας από το άγχος και την κούραση. Τις ευεργετικές ιδιότητες της καρύδας τις βρίσκεται στο CocoSlimmer ρόφημα με φυσικά εκχυλίσματα καρύδας και πράσινου καφέ που σας βοηθά να αδυνατίσετε. Καίει γρήγορα το λίπος, ενώ το σώμα σας βρίσκεται σε κορεσμό και η όρεξη έχει κατασταλλεί. Μόνο ένα φλιτζάνι την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι περιέχει 7 γρ. Φυτικών ινών, ενώ είναι πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, ασβεστίου, φωσφόρου,καλίου, νατρίου και μαγγανίου. Παραγγείλετε το CocoSlimmer εδώ!

8 Γερμανικό Χαμομήλι (Chamomilla Matricaria) Το τσάι χαμομηλιού είναι ένα από τα αγαπημένα των νοικοκυριών. Γνωρίζατε ότι σε μερικές περιοχές το χαμομήλι θεωρείται επιβλαβές χόρτο, ενώ σε άλλες το τρώνε; Το φυτό του χαμομηλιού έχει μακριούς μίσχους με αρκετά λευκά αρωματικά άνθη, όπως η μαργαρίτα. Το άρωμα και η γεύση του χαμομηλιού έρχονται συχνά σε σύγκριση με το τραγανό μήλο, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι το όνομά του προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και σημαίνει «μήλο της γης».χαμομήλι χρησιμοποιείται σαν φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου, για την χαλάρωση του στομάχου, καθώς επίσης έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση. Χαμομήλι περιέχει βιταμίνη Α, φολικό οξύ, χολίνη, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φθοριούχο, και πολλά άλλα ενεργά συστατικά. Το γερμανικό χαμομήλι ανθίζει μία φορά το χρόνο και είναι σχετικά εύκολο να το συντηρήσετε στο βοτανόκηπο σας. Συνιστάται να πιέζετε τα άνθη του ώστε τα κυτταρικά τοιχώματα να καταστρέφονται και τα ενεργά συστατικά να απελευθερώνονται. Οι βοτανολόγοι πιστεόυν ότι είναι καλύτερο να παρασκευάζουμε τσάι απο φρέσκα φύλλα χαμομηλιού, γιατί κάποια από τα αιθέρια έλαια μπορεί να χαθούν κατα τη διάρκεια μιας πιθανής αποξήρανσης. To χαμομήλι είναι ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά και μέταλλα φυτά, κατάλληλο για καλλιέργεια στο σπίτι, ενώ χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην ιατρική.

9 Αγριοτριανταφυλλιά (Rosa Canina) H αγριοτριανταφυλλιά είναι ένα εδώδιμο φρούτο του είδους της τριανταφυλλιάς. Παρόλο που μπορείτε να φάτε τους καρπούς από σχεδόν όλα τα είδη τριανταφυλλίας, η αγριοτριανταφυλλιά θεωρείται η πιο νόστιμη λόγω της γλυκιάς της γεύσης και των μεγάλων κόκκινων καρπών της. Η αγριοτριανταφυλλιά καλλιεργείται ως διακοσμητικό φυτό σε κήπους και εντοπίζεται στην Ευρώπη, στη βορειοδυτική Ασία, στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία. Το τσάι αγριοτριανταφυλλιάς είναι ελαφρώς ξινό αφήνοντας μία γλυκιά αίσθηση και μοιάζει με τη γεύση του μύρτιλου. Η αγριοτριανταφυλλιά είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς επίσης σε οργανικές ενώσεις και σε φυτοχημικά. Περιέχει βιταμίνες C, A, E & B και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, θείο, πυρίτιο και ψευδάργυρο. Η αγριοτριανταφυλλιά χρησιμοποιείται στην ιατρική για τη μείωση της χοληστερόλης, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στους διαβητικούς, για την ομαλοποίηση των λειτουργιών του στομάχου και του ουροποιητικού συστήματος, αλλά και για τις διαταραχές των νεφρών και για την αύξηση της ροής του αίματος στο σώμα. Η αγριοτριανταφυλλία αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό μέσο για την περιποίηση του δέρματος. Επιπλέον, έχει πολλές εφαρμογές στη μαγειρική. Χρησιμοποιείται συχνά σε σούπες, ζελέ ακόμα και στην παρασκευή του κρασιού. Είναι εύκολο να ετοιμάσετε στο σπίτι λοσιόν προσώπου που προστατεύει το δέρμα σας από τη διαδικασία της γήρανσης. Χρειάζεστε μόνο έλαιο τζοτζόμπα, βιταμίνη Ε και φρέσκα ισχία αγριοτριανταφυλλιάς. Βράστε τα συστατικά και αποθηκεύστε σ ένα μικρό δοχείο. Η αγριοτριανταφυλλιά περιέχει μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών. Επίσης, χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική και καλλιεργείται εύκολα.

10 Λεβάντα (Lanadula Angustifolia) Η λεβάντα είναι η αγαπημένη των κηπουρών, είναι ένα φυτό μεσαίου μεγέθους με όμορφα άνθη τυλιγμένα σε στεφάνια. Η λεβάντα είναι γνωστή για την ομορφιά της και το γλυκό λουλουδάτο άρωμα της και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία από την αρχαιότητα. Η λεβάντα έχει γεύση ελαφριά και γλυκιά και εκλεπτυσμένο λουλουδάτο άρωμα. Περιέχει περισσότερες απο εκατό γνωστές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Οι πιο αξιοσημείωτες φυτοχημικές ενώσεις (φυσικές χημικές ουσίες των φυτών) είναι το Λιμονένιο (αποτοξίνωση του ήπατος). Η λεβάντα χρησιμοποιείται σε αντικαταθληπτικά, αντισηπιτικά και παυσίπονα σκευάσματα, αλλά και για την επούλωση πληγών. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορα κλίματα και εντοπίζεται στην Ευρώπη, τη Β. Αγρική και σε περιοχές της Ινδίας/Ασίας και τη Μεσόγειο. Καλλιεργείται σχετικά εύκολα σε καλώς αποστραγγισμένο, αμμώδες, αλκαλικό έδαφος και χρειάζεται πολύ ηλιακό φως. Η λεβάντα είναι εξαιρετική για την ανακούφιση του άγχους και της πίεσης πριν τον ύπνο. Για να κοιμηθείτε, ετοιμάστε ένα ζεστό τσάι, βάζοντας τα μπουμπούκια στο ζεστό νερό και τρίβοντας τα άνθη με τα δάχτυλα σας. Στη συνέχεια τρίψτε τους κροτάφους σας. Η λεβάντα καλλιεργείται πολύ εύκολα, χρησιμοποείται ευρέως στην ιατρική και είναι ένα βότανο, όπως και τα άλλα της τάξεως του, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Μάθετε περισσότερα για τη λεβάντα εδώ

11 Πεντάνευρο (Plant) Το πεντάνευρο είναι μία υπερτροφή και θεωρείται αιωνόβιο αγριόχορτο. Βρίσκεται σχεδόν παντού στη Β. Αμερική, την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και μπορεί να εγκλιματιστεί και σε άλλα μέρη του πλανήτη, ενώ εντοπίζεται πολύ συχνά στους κήπους. Τα φύλλα του έχουν γυαλιστερό σκούρο πράσινο χρώμα και το μέγεθος του εξαρτάται από την κατάσταση του χώματος και του ηλιακού φωτός που δέχεται. Το πεντάνευρο ανήκει στην πιο ευρέως διαδεδομένη θεραπευτική παράδοση παγκοσμίως. Όταν προετοιμάζετε τσάι με αυτό το φυτό το χρώμα του είναι ανοιχτό πράσινο, ενώ όταν είναι αποξηραμένο το χρώμα του τσαγιού εμφανίζεται καφέ. Η γεύση του είναι απαλή και ευχάριστη. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους οι γεύση του είναι δυσάρεστη. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως το πεντάνευρο χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του αίματος. Συχνά συνταγογραφείται για την προστασία του ήπατος απο επιβλαβής συνέπειες που σχετίζονται με εξωγενείς τοξίνες στο σώμα. Είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στη μείωση του οιδήματος που έχει προκληθεί απο νεφρικές παθήσεις και χρησιμοποείται στη θεραπεία των πετρών στα νεφρά καθώς διασπά το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το πεντάνευρο μεταφέρθηκα αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νέα Ζηλανδια απο ευρωπαίους αποίκους που εκτιμούσαν ιδιαιτέρως τις θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του. Γι αυτό το λόγο οι γηγενείς Αμερικάνοι του απέδωσαν το όνομα η πατημασιά του λευκού άντρα. Το πεντάνευρο είναι πολύ δημοφιλές στην ιατρική, εύκολο στην καλλιέργεια και με πολλά ευεργετικά αποτελέσματα, χάρη της πλούσιας φύσης του.

12 Νεροκάρδαμο (Nasturtium Officinale) Το νεροκάρδαμο είναι ένα πολυετές φυτό που ευδοκιμεί φυσικά σε καθαρό και κρύο νερό το οποίο έχει δύο με έξι ίντσες βάθος. Συνήθως καλλιεργείται για τα φύλλα του που έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και το σχήμα τους θυμίζει φτερό. Το νεροκάρδαμο προέρχεται από την Ευρώπη, αλλά πλέον μπορεί να βρεθεί και σε άλλες ηπείρους. Είναι χρήσιμο γιατί διεγείρει τα πεπτικά υγρά με το πικάντικο και ζεστό άρωμά του. Η μυρωδία των φύλλων μαζί με την υπέροχη γεύση του αναφέρονται στο γενόσημο όνομά του Nasturtium που προέρχεται από τις λατινικές λέξεις "nasi tortium" που σημαίνουν η μύτη που τινάζεται. Οι βοτανολόγοι συνδέουν την σπουδαιότητα του φυτού με την πλούσια θρεπτική αξία του και τη χημική του ανάλυση. Αυτό υποδεικνύει ότι το νεροκάρδαμο περιέχει σημαντική ποσότητα ζωτικών μετάλλων και βιταμινών. Συμπεριλαμβάνει βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, άζωτο και θείο. Πίνοντας το χυμό από νεροκάρδαμο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγούμε από τα υπερβολικά υγρά που συσσωρεύονται στους ιστούς του σώματος, γεγονός που εκδηλώνεται σε περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδα ή συμφόρηση από βλέννα στους πνεύμονες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση της λειτουργικής ικανότητας του ήπατος, καθώς και στη φροντίδα του καθαρισμού του αίματος. Το νεροκάρδαμο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αρκετά συχνά χρησιμοποιείται στην ιατρική, αλλά είναι δύσκολο στην καλλιέργεια.

13 Φλοιός άγριων κερασιών (Prunus Serotina) Ο φλοιός των άγριων κερασιών έχει ωοειδές σχήμα και τα φύλλα του είναι ελαφρώς οδοντωτά, χαρακτηριστικό της οικογένειας του τριαντάφυλλου. Η αγριοκέρασα στιγματίζει τη μνήμη των ανθρώπων με τα εντυπωσιακά χρώματά της και με τους εξαιρετικά νόστιμους καρπού της. Ωστόσο, όλες οι θεραπευτικές ιδιότητες των άγριων κερασιών συγκεντρώνονται στο φλοιό τους. Χρησιμοποιούνται ως ιαματική και αναγεννητική θεραπεία στην παραδοσιακή ιατρική πολλών πολιτισμών ανά τον κόσμο. Ο φλοιός των άγριων κερασιών διχοτομείται προσεκτικά σχηματίζοντας ακανόνιστες γραμμές στην κόψη. Όταν κόψετε ένα κομμάτι από αυτό, το άρωμα που αναδύεται έχει θαυμάσια ευωδία παρόμοια μ αυτή του φρούτου της αμυγδαλιάς. Η γεύση τους είναι ακόμα πιο γοητευτική και ελαφρώς γλυκιά. Το δέντρο της αγριοκερασιάς φυτρώνει σε περιοχές της Β. Αμερικής, αλλά έχει μεταφερθεί και εγκλιματιστεί στην Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία. εν είναι ασυνήθιστο το φυτό να καλλιερργείται στο σπίτι. Μπορείτε να φτιάξετε τσάι βοτάνων με το φλοιό των άγριων κερασιών, ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και εκτιμάται ιδιαιτέρως απο διάφορες ινδιάνικες φυλές. Τρίβουν ή σπάνε το φλοιό των αγριοκέρασων για να ανακουφίσουν τον πόνο των αρρώστων, ενώ είναι αρκετά αποτελεσματικός στην πρόληψη της διάρροιας και της δυσφορίας των πνευμόνων. Οι αρχαίοι Κινέζοι βοτονολόγοι εφάρμοσαν αυτόν το φλοιό επιτυχώς στη θεραπεία του βήχα. Εκτός από την εναλλακτική και παραδοσιακή ιατρική, βρίσκει εφαρμογή και στην δυτική ιατρική. Είναι σημαντικό οι οπαδοί των αφεψημάτων από βότανα να μην το παρακάνουν με την ποσότητα που καταναλώνουν, καθώς ο φλοιός των αγριοκέρασων περιέχει υδροκυάνιο. Επίσης, είναι δύσκολος στην πέψη, όταν βρίσκεται σε ακατέγργαστη μορφή. Τα αγριοκέρασα καλλιεργούνται εύκολα στο σπίτι, έχουν ευρεία εφαρμογή στην ιατρική και είναι εξαιρετικά πλούσια σε ευεργετικά ιχνοστοιχεία.

14 Μέλι (Honey) Αχ, το μέλι...! Οι περισσότεροι άνθρωποι το αγαπούν για τη μοναδική και χρήσιμη γλυκάδα του. Η δύναμη του, όμως, κρύβεται στην ποιότητα του ως υπερτροφή. Μπορεί να δράσει σα μία γρήγορη πηγή ενέργειας, διότι ο οργανισμός το απορροφά σχεδόν άμεσα. είτε Περισσότερα Τα χημικά συστατικά του μελιού περιέχουν δύο τύπους απλών σακχάρων που ονομάζονται λεβουλόζη και δεξτρόζη. Η συγκέντρωσή τους ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του φυσικού προϊόντος, αλλά η διαφορά μπορεί να είναι σοβαρή, αν μεταφέρεται από τη μία κυψέλη στην άλλη. Ένας ακόμα καθοριστικός παράγοντες είναι η πηγή του νέκταρος από την οποία συλλέγουν οι μέλισσες. Το ακατέργαστο μέλι περιέχει περισσότερα από 80 διαφορετικά συστατικά σημαντικά για μια σωστή και υγιεινή διατροφή. Για να συμπληρώσει τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη υπάρχει μια σύνθεση βιταμινών A, B, C, D και K. Επίσης, ενδιαφέρον είναι ότι περιέχει ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως θείο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, χλώριο, ιώδιο, κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο και χαλκό. Συχνά χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό μέσο για τα αποστήματα, αλλά και σε μορφή διαλύματος για γαργάρα με σκοπό την ανακούφιση του πονόλαιμου. εν μπορεί να παγώσει σε σπιτικά ψυγεία και καταψύξεις. Η θερμοκρασία κατά την οποία φτάνει σ αυτη την στερεή κατάσταση ρευστότητας ειναι -45 C. Ακόμα κι αν φαίνεται παγωμένο, μπορεί να κινηθεί πολύ αργά. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το μέλι είναι πιο βαρύ από το νερό σε υγρή μορφή. Περιέχει μόνο 18% από αυτό, κάτι που το κάνει άτρωτο στην ψύξει. Το μέλι χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική και έιναι εξαιρετικά πλούσιο σε ευεργετικά συστατικά ζωτικής σημασίας.

15 Κλουβίδα ή Χηνοπόδιο (Chenopodium Album) Η κλουβίδα ή το χηνοπόδιο, όπως ονομάζεται διαφορετικά, είναι ένα είδος βοτάνου με κολλώδη φύλλα κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Θεωρείται, επίσης, κηπευτικό φυτό. Μεταφέρθηκε στην Αμερική απο τους ευρωπαίους αποίκους και τώρα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία λιγότερο γνωστή πληροφορία είναι ότι η γεύση είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτη του σπανακιού και περιέχει περισσότερο σίδηρο από το ωμό σπανάκι και το λάχανο. Το συγκεκριμένο φυτό περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης Β1 και ασβεστίου από το ωμό λάχανο και περισσότερη βιταμίνη Β2 από το ωμό σπανάκι και το λάχανο. Επίσης περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνη C, και μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης Α. Ο ευκολότερος τρόπος για να αναγνωρίσετε την κλουβίδα είναι η λευκή λεβάντινη σκόνη που εντοπίζεται στα νεοσύστατα μπουμπούκια ή ακριβώς κάτω από τα φύλλα. Είναι κατάλληλη για άμεση κατανάλωση ή σε μορφή αφεψήματος. Είναι εξαιρετικό υποκατάστατο του σπανακιού σε σχεδόν κάθε συνταγη. Απορροφά εύκολα τα νιτρικά άλατα, έτσι δε συνιστάται η καταναλωσή της, αν έχει συλλεχθεί από μολυσμένο χώμα. Υπερβολικά πλούσια σε ευεργετικά συστατικά, καλλιεργείται εύκολα στο σπίτι, αλλά δεν έχει πολλές εφαργογές στην ιατρική

16 Γλιστρίδα (Portulaca Oleracea) AΤο βότανο αυτό ευδοκιμεί μία φορά το χρόνο και ανήκει στην οικογένεια Portulacaceae. Η γλιστρίδα διακρίνεται από τα μεγάλα και σαρκώδη στελέχη που έχουν μια διακριτική ροζ απόχρωση. Τα φύλλα της είναι πανομοιότυπα σε σχήμα μεταξύ τους. Φυτρώνει είτε σε στοίβες είτε σε τούφες και έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα. Στο τέλος του καλοκαιριού δίνουν άνθη, μονά ή σε ομάδες δύο ή τριών, που έχουν βαθή κίτρινο χρώμα. Ανθοφορεί μόνο για μια μικρή χρονική περίοδο. Γλιστρίδα προέρχεται από την πλούσια ποικιλία των φυτών που μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα. Πιστεύεται ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την απώλεια βάρους, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, καταπραϋνει τις λοιμώξεις του δέρματος, μειώνει τη χοληστερόλη, ενώ έχει κι άλλες πολλές χρήσεις. Η γεύση της είναι ελαφρώς ξινή και πικρή και θυμίζει βασιλικό που έχει αναμιχθεί με δυόσμο. Μπορεί να καταναλωθεί στην ακατέργαστη μορφή της, αλλά το καλύτερο είναι να μαγειρεύεται ή να τοποθετείται σε άλμη για κάποιο χρονικό διάστημα. Η φρέσκια μορφή του είναι πλούσια σε βιταμίνες A, B και C όπως και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και ανόργανα άλατα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και κάλιο. Η γλιστρίδα είναι εξειρετικά χρήσιμη και εφαρμόζεται ευρέως στην ιατρική. Είναι επίσης κατάλληλη για καλλιέργεια στο σπίτι.

17 Πιπερόριζα/Τζίντζερ (Zingiber Officinale) Η πιπερόριζα είναι περισσότερο από δημοφιλής παγκοσμίως, καθώς καλλιεργείται πιο διαδεδομένα από οποιοδήποτε άλλα μπαχαρικό. Υπάρχουν περισσότερες από 50 ποικιλίες μόνο στην Ινδία. Είναι ένα πολυετές φυτό με σκούρα πράσινα φύλλα που αναπτύσσονται εως και 2-3 πόδια από το έδαφος. Το χώμα που είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια της πιπερόριζας βρίσκεται σε υγρά και ζεστά κλίματα. Για να φυτρώσει σωστά χρειάζεται πολύ ηλιακό φως και το χρώμα χρειάζεται να είναι ορθώς προσαρμοσμένο με χρήσιμα και ωφέλιμα συστατικά. Η γεύση του βοτάνου είναι έντονη και καυτερη με μια μικρή αίσθηση γλυκύτητας. Μια μικρή προσθήκη στο τσάι σας κάνει τη γεύση του πιο απαλή. Μέντα, μέλι και λίγο λεμόνι μπορούν να προσθεθούν στο αφέψημα σας για να εμπλουτίσουν το άρωμα και να αυξήσουν τις ευεργετικές ιδιότητες του. Συνιστάται να φυλλάσετε σ ένα ερμητικά κλειστό δοχείο, μακριά από το ηλιακό φως και σε θερμοκρασία δωματίου. Η ρίζα του φυτού έχει υψηλή θρεπτική αξία χαρή στην υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνη C, μαγνήσιο και μέταλλα. Γνωστή για την αντισηπτική της δράση, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως καταπραϋντική θεραπεία για τη ναυτία, για τα πεπτικά προβλήματα και για τους πόνους των αρθρώσεων. Είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί στο σπίτι. Ωστόσο είναι πολύ πλούσια σε χρήσιμα και ωφέλιμα συστατικά με αμέτρητες εφαρμογές στην ιατρική.

18 Μάραθος (Foeniculum vulgare) Οι σπόροι του μάραθου, αντιπροσωπευτικοί της Μεσογείου, περιέχουν μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών. Αναπτύσσεται δυναμικά, όπως το ζιζάνιο ή η ρόκα, και σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Το χόρτο αυτό είναι μαγειρικού τύπου, καθώς εμπλουτίζει και αναζωογονεί τη γεύση των φαγητών που προστίθεται. Στο παρελθόν χρησιμοποιούταν ευρέως κατά την αρωματική θεραπεία της δυσπεψίας. Θυμίζει αρκετά τη γλυκόριζα. Οι σπόροι του μάραθου είναι οβάλ, σχηματίζοντας διακριτικά αυλάκια, με κιτρινοπράσινο χρώμα. Το ιδανικό χώμα για την καλλιέργεια του μάραθου είναι βαθύ, καλώς αποστραγγιζόμενο και χωρίς όξινη σύνθεση. Είναι κοινό συστατικό σε πολλές ευρωπαϊκές θεραπείες του βήχα, καθώς διασπά το συσσωρευμένο φλέμα και το απομακρύνει από το σώμα. Είναι κατάλληλος για την αντιμετώπιση του πόνου και ειναι γνωστό ότι έχει καταπραΰντικές ικανότητες. Οι μητέρες μπορούν για διαλύσουν λίγο μάραθο στο νερό για να ανακουφίσουν τα μωρά τους απο τους επίπονους και ενοχλητικούς κολικούς. Ο μάραθος περιέχει χρήσιμα λιπαρά οξέα και φλαβονοειδή. Σε ανθρώπους που πάσχουν από συχνά οιδήματα στομάχου, συνιστάται η λήψη βοτάνων με τέτοιου είδους σπόρους. Παρακινούν την απορρόφηση των ενζύμων από τα αναλώσιμα φαγητά και στη συνέχεια τη σωστή απορρόφηση τους από το σώμα. Αυτό συμβαίνει λόγω των αιθέριων ελαίων που υπάρχουν στο φυτό και μπορούν να διευκολύνουν τη λειτουργία του στομάχου και του εντέρου. Ο μάραθος και οι σπόροι του έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό. Είναι μέρος πολλών θεραπευτικών μέσων, καθώς είναι κορεσμένα με χρήσιμα ένζυμα. Ο μάραθος μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί στο σπίτι.

19 Κόκκινο τριφύλλι (Trifolium pratense) Το κόκκινο τριφύλλι προέρχεται από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και ορισμένες περιοχές της Ασίας. Επίσης καλλιεργείται στην Αμερική και την Αυστραλία ως αγροτική και περιστροφική καλλιέργεια. Σκοπός είναι η αύξηση της γονιμότητας του εδάφους και ο έλεγχος των επιπέδων διάβρωσης. Τα στελέχη του έχουν τρία κλαδιά και το χρώμα των ανθών είναι σκούρο ροζ, ακόμα και μωβ. Το κόκκινο τριφύλλι περιέχει χημικές ενώσεις και συστατικά που μοιάζουν με τα οιστρογονα και τα φύλλα του είναι πρωταρχικώς υπεύθυνα για τη θετική επίδραση στη γονιμότητα των γυναικών. Πολλοί απολαμβάνουν την ελαφρώς γλυκιά γεύση του, ενώ το άρωμα του προσελκύει τις μέλισσες. Η γεύση του είναι γλυκιά, αλλά καυτερή και προέρχεται από τα φύλλα και τα άνθη. Όμως, μόνο τα άνθη του χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς. Το φυτό αυτό περιέχει γλυκοσίδες, κυανογόνους, φλαβονοειδή, σαλικυλικά, κουμαρίνες και ανόργανα οξέα. Χάρη στην έντονη αποχρεμπτική του δράση, το κόκκινο τριφύλλι χρησιμοποείται ως θεραπευτικό μέσο στη βρογχική λοίμωξη και το άσθμα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι πρώτοι χριστιανοί θεώρησαν το κόκκινο τρυφύλλι σύμβολο της Αγίας Τριάδας και την εποχή του Μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε ως μέσο ενάντια στο κακό μάτι και την κακοτυχία. Επί του παρόντος, λόγω της μετάλλαξης των ειδών το φυτό έχει αποκτήσει τέσσερα φύλλα και το βλέπουμε σα σύμβολο καλής τύχης. Μη ξεχάσετε να ψάξετε αυτήν την παραλλαγή όταν συλλέγετε φύλλα για το αφέψημα βοτάνων που επιθυμείτε να ετοιμάσετε. Το κόκκινο τριφύλλι είναι ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά και μέταλλα φυτά, κατάλληλο για καλλιέργεια στο σπίτι, όπως επίσης για εφαρμογή στην ιατρική.

20 Λεμόνι (Citrus x limon) Το τυπικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί το λεμόνι είναι οι τροπικές περιοχές της Ασίας, αλλά χάρη στις μοντέρνες τεχνικές, καλλιεργείται ήδη σ όλα τα μέρη του κόσμου. Εξαπλώνεται σε καλώς αποστραγγιζόμενο έδαφος με άμεση έκθεση στο ηλιακό φως. Τα φρούτα του δέντρου είναι ξινά στη γεύση γιατί είναι εξαιρετικά πλούσια σε κιτρικό οξύ. Ωστόσο, το άρωμά του είναι γλυκό. Είναι γνωστό ότι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και καθαρίζει επιτυχώς τον οργανισμό από τις συσσωρευμένες τοξίνες. Τα λεμόνια μπορούν να εξισορροπήσουν το ph στο στομάχι. Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, καθώς το φρούτο είναι όξινο, αλλά έχει αλκαλική επίδραση στον οργανισμό. Έτσι, εναρμονίζονται οι εσωτερικές διεργασίες του οργανισμού. Όντας πλούσια σε βιταμίνη C, και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά κάλιο και βιταμίνη Β1. Έχει την ικανότητα να ανακουφίζει το λαιμό και να διασπά το φλέμα. Στο ξεκίνημα ενός κρυολογήματος είναι χρήσιμο να πίνουμε ένα ζεστό τσάι με λεμόνι, καθώς ενδυναμώνει τους προστατευτικούς μηχανισμούς του σώματος και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα ενδιαφέρον ιστορικό γεγονός για το λεμόνι είναι ότι το έφερε στην Ευρώπη ο Χριστόφορος Κολόμβος μετά το δεύτερο ταξίδι του στα Κανάρια Νησιά. Είναι εύκολο να καλλιεργηθεί στο σπίτι, έχει μέτρια περιεκτηκότητα σε θρεπτικά συστατικά και μέταλλα και μεγάλη γκάμα ιατρικών εφαρμογών. είτε τα Top 10 προϊόντα αδυνατίσματος

21 Μολόχα (Malva) Η μολόχα είναι ένα ετήσιο ή διετές αρωματικό φυτό, συχνά χνουδωτό. Η κοινή μολόχα φυτρώνει φυσικά στην Ασία και την Ευρώπη, ενώ έχει εγκλιματιστεί στην Αυστραλία, στη Βόρεια και στη Νότια Αμερική, βρίσκεται στη φύση, αλλά και ως οικιακό φυτό. Ανθίζει μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου και τα πολύ όμορφα άνθη της έχουν χρώμα ροζ-μωβ, ενώ τα πέταλα έχουν πλάτος περίπου 5 εκατοστών, και μπορεί να φυτρώσει σε διαβρωμένο έδαφος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μολόχα σαν καρύκευμα στη σούπα σας, ταιριάζει με το σπανάκι και δεν έχει την πικρή γεύση που συνιθίζεται στα χόρτα. Τα φύλλα της δεν έχουν άρωμα και είναι πολύ λεπτά. Ο φλοιός της μολόχας είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην ανακούφιση του πόνου των μικρών παιδιών, όταν αλλάζουν δόντια. Μία από τις πιο πολύτιμες ιδιότητες του βοτάνου είναι η ικανότητά του να καταπραΰνει τους βλενογόννους. Είναι επίσης χρήσιμο για το αναπνευστικό, αναπαραγωγικό, πεπτικό και απεκκριτικό σύστημα. Συχνά χρησιμοποιείται ως φάρμακο για τον πονόλαιμο και βήχα. Η μολόχα απορροφά τα νιτρικά άλατα του εδάφους, γι αυτό να είστε προσεχτικοί κατά την κατανάλωση. Χρησιμοποιείτε ευρέως για θεραπευτικούς σκοπούς και είναι σχετικά πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί στο σπίτι. Μάθετε περισσότερα

22 Πικραλίδα (Taraxacum) Η πικραλίδα αποτελείται από τη ρίζα, τα φύλλα και τα λουλούδια της και όλα τα μέρη της μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα. Καλλιεργείται ευρέως στη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά είναι γενικά άγρια στον υπόλοιπο κόσμο. Συνιστάται να φυτεύεται την άνο ιξη, ενώ εξαπλώνεται εύκολα μέσω των σπόρων της. Έχει γήινη, ελαφρώς πικρή γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς. Τα φυτικά έλαια που προέρχονται από τα φύλλα της πικραλίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διουρητικά, αλλά και για την αποτοξίνωση. Αντίθετα με τα άλλα άλλα διουρητικά, η πικραλίδα είναι πλούσια σε κάλιο. Χρησιμοποιείται πολύ για την αντιμετώπιση αιματολογικών προβλημάτων και αποβάλει τα περιττά υγρά του οργανισμού. Τα φύλλα της περιέχουν γλυκοζίδια, καροτενοειδή, άλατα καλίου, σιδήρο και βιταμίνες A, B, C και D. Mια ακόμα κοινή ονομασία για την πικραλίδα είναι το γαλλικό όνομα Dandelion που προέρχεται από το dent de lion και σημαίνει το δόντι του λιονταριού μιας και τα φύλλα της έχουν οδοντωτές άκρες. Σχτίζεται με τον Ήλιο, το Φεγγάρι και τα Αστέρια το κίτρινο χρώμα της συμβολίζει τον Ήλιο, το γκρι χνούδι το Φεγγάρι και οι λαμπεροί σπόροι τα Αστέρια. Η ποκραλίδα περιέχει ιχνοστοιχεία και έχει γνωστές θεραπευτικές ικανότητες. Είναι εύκολο να καλλιεργηθεί. ιαβάστε περισσότερα: Σούπερ τρόφιμα για την απώλεια λίπους Καρύδα 5 εύκολοι τρόποι για αδυνάτισμα Detox Πρόγραμμα

23 Ιβίσκος της Ερυθραίας (Hibiscus Sabdariffa) Αυτό το είδος ιβίσκου προέρχεται από τη υτική Αφρική και έχει όμορφα ροζ λουλούδια. Η μαζική καλλιέργειά του στην Ινδονησία τη δεκαετία του 20 τον 20ο αιώνα σύμφωνα με ένα πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναζητούσε τρόπους βοήθειας των παραγωγών ζάχαρης να αποκτήσουν αρκετή κλωστή για τα τσουβάλια αποθήκευσης. Ο ιβίσκος της Ερυθραίας ευδοκιμει είτε μία φορά το χρόνο είτε ολόχρονα και αναπτύσσεται από ένα μέχρι δύο μέτρα. Έχει ξινή και αναζωογονιτική γεύση και χρησιμοποιείται για την προετοιμασία φαγητών και ροφημάτων. Ο λόγος είναι η συγκέντρωση οργανικών συστατικών στα άνθη του ιβίσκου.τα κόκκινα λουλούδια του εξάγονται στις Η.Π.Α και την Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία όπου χρησιμοποιείται στις χρωστικές φαγητών. Έχει διουρητική και καθαρτική δράση, αντιυπερτασικές ιδιότητες και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά ειδικά βιταμίνη C. Φυτρώνει σε γόνιμο και υγρό έδαφος και είναι εύκολο να καλλιεργηθεί είτε από το στέλεχος είτε από τους σπόρους. Μπορείτε να το φυτέψετε στον κήπο σας, ακόμα και σε μια γλάστρα στο σπίτι σας. Απαιτούνται τουλάχιστον 6 ώρες έκθεσης στον ήλιο ημερησίως ώστε να αναπτυχθεί εντελώς. Ο ιβίσκος της Ερυθραίας είναι σχετικά πλούσια σε ιχνοστοιχεία και έχει καλές θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά είναι ιδιότροπος στην καλλιέργεια.

24 Μέντα η πιπερώδης (Mentha Piperita) Η μέντα η πιπερώδης έχει μια μακρά ιστορία της καλλιέργειας και ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα και για ατρικούς σκοπούς πριν από το 1500 π.χ. Μέχρι το 1696 δεν είχε ταξινομηθεί σε υποείδος. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο. Υπάρχουν περίπου είκοσι πέντε είδη μέντας. Η Mentha Piperita είναι ένα υβρίδιο της Mentha spicata και της Mentha aquatica. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, γιατί ενισχύει τη γεύση και εισάγεται σε ένα πλήθος προϊόντων που πρόκειται να καταναλωθούν ως τσίχλα. Τα στελέχη της είναι λεία, τετράγωνα και σκούρα με διακριτικό κόκκινο χρώμα. Τα φύλλα της είναι επίσης λεία, σκούρα πράσινα με μια κόκκινη χροιά. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων. Αν πάσχετε από οίδημα ή κολικό, αυτή είναι η απάντηση. Η μέντα είναι βασικό ενεργό συστατικό της Mentha Piperita. Είναι ένα τελείως οργανικό συστατικό κι έχει δροσιστική επίδραση και μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα. Επίσης, είναι ελαφρή ηρεμιστικό και αναλγιτικός παράγοντας. Πλούσια σε ιχνοστοιχεία, με υψηλές θεραπευτικές ιδιότητες και εύκολα καλλιεργήσιμη στο σπίτι. Για περισσότερες πληροφορίες Κάντε κλικ εδώ

25 Δενδρολίβανο (Rosmarinus Officinalis) Το δενδρολίβανο είναι ένα αρωματικό, ξυλώδες και αειθαλές βότανο. Πρόκειται για ένα ετήσιο φυτόμε βελονοειδή φύλλα και ροζ,μπλε ή λευκά λουλούδια. Προέρχεται από τη Μεσόγειο και είναι μέλος της οικογένειας Lamiaceae. Σε πολλούς αρέσει το άρωμα ροδιού που αναδίδει και η έντονη, ελεφρώς καυτερη γεύση του, όταν προστίθεται σε μια μεγάλη γκάμα φαγητών. Σήμερα καλλιεργείται σ όλο τον κόσμο. Τα φύλλα του δενδρολίβανου περιέχει φλαβονοειδή που ενδυναμώνουν τα τριχοειδή αγγεία και τη διαπερατότητα τους. Το φυτό έχει πράσινο-κίτρινο χρώμα και χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία. Προστατεύει από την άσχημη αναπνοή, ενώ είναι ένα βότανο που μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα του ιλίγγου και της επιληψίας. Το δενδρολίβανο έχει αντισηπτικές ιδιότητες, καθώς είναι αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό. Οι ιδιότητες αυτές βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν έχετε πυρετό, το δενδρολίβανο σας κάνει να ιδρώσετε κι έτσι να πέφτει η θερμοκρασία του σώματος. Μπορείτε εύκολα να φυτέψετε το δενδρολίβανο στο σπίτι και να το χρησιμοποιήσετε με όλους τους πιθανούς τρόπους. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και έχει καταπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες.

26 Τσουκνίδα (Urtica Dioica) Η τσουκνίδα είναι ένα ποώδες φυτό που ανθοφορεί κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία και στις δυτικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής. Ο βλαστός είναι σκληρός και τα φύλλα της πολύ σκούρα πράσινα. Όταν ανθίζει, παράγει χρώματα που μόλις διακρίνονται. Παγκοσμίως εφαρμόζεται στην αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων και στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Οι βοτανοθεραπείες που περιέχουν τσουκνίδα χρησιμοποιούνται για την αφαίμαξη, για τη μείωση της αιμορραγίας, ως διουρητικό και ως τονωτικό για την γενική βελτίωση της υγείας. Η τσουκνίδα περιέχει καροτίνη, βιταμίνες Α και C, και έχει ισχυρές διουρητικές ιδιότητες. Είναι ένα βρώσιμο φυτό με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Μερικά είδη είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πυρίτιο, σίδηρο και κάλιο. H γεύση της είναι έντονη και χαρακτηριστική. Κυρίως χρησιμοποιείται για τις καθαρτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, αλλά έχει και πολλές ακόμα εφαρμογές. Η τσουκνίδα αποτελείται από ίνες οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες στην υφασματοβιομηχανία. Είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί στο σπίτι, αλλά είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και έχει υψηλές θεραπευτικές ιδιότητες.

27 LΣτην ιστοσελίδα omorphy-ynea.com μπορείτε να βρείτε βιολογικά προϊόντα τα οποία περιέχουν ειδικά επιλεγμένα βότανα, φυτά και φυσικά συστατικά. Καθένα από αυτά έχει διαφορετικά αποτελέσματα και ιδιότητες που βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας. Το εγχειρίδιο αυτό περιέχει χρήσιμες και συνοπτικές πληροφορίες και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ζουν οικολογικά.

ΦΥΤΌ:: Γλυστρίδα Είναι ένα φυτό με πολλές βιταμίνες, θεωρείται μια πολύ καλή πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και βιταμίνης C, D, E και σιδήρου.

ΦΥΤΌ:: Γλυστρίδα Είναι ένα φυτό με πολλές βιταμίνες, θεωρείται μια πολύ καλή πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και βιταμίνης C, D, E και σιδήρου. Τα βότανα της φύσης ΦΥΤΌ:: Πικραλίδα ή Αγριοράδικο ή Ταραξάκο Είναι αγριόχορτο πλούσιο σε κάλιο καθώς επίσης και ένα αποτελεσματικό τονωτικό του συκωτιού και του πεπτικού συστήματος. ΦΥΤΌ:: Βήχιο ή Χαμολεύκη

Διαβάστε περισσότερα

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. Μπορεί να μην έχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως άλλα λαχανικά,

Διαβάστε περισσότερα

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Μπάρα Chia Μπανάνα Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Οι σπόροι Chia περιέχουν τα ωφέλιμα για την υγεία Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Χάρη στις φυτικές

Διαβάστε περισσότερα

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!!

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! 12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο αλκαλικό είναι το PH τόσο περισσότερη είναι η ενέργεια, η ζωτικότητα και τα οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

Σημ.: Προσθέσθε άνηθο στο φαγητό σας αφού τελειώσει το μαγείρεμα γιατί ο βρασμός το καταστρέφει

Σημ.: Προσθέσθε άνηθο στο φαγητό σας αφού τελειώσει το μαγείρεμα γιατί ο βρασμός το καταστρέφει There are no translations available. ΑΝΗΘΟΣ 50ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ - Καλή πηγή ανόργανων συστατικών, όπως ασβεστίου, μαγγανίου, σιδήρου, μαγνησίου. Ο άνηθος εμποδίζει ή γενικότερα ρυθμίζει τη βακτηριακή ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια, κάσιους, κτλ προτιμώνται

Διαβάστε περισσότερα

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Η φραουλιά Η φράουλα ένα φυτό της άνοιξης. Είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που

Διαβάστε περισσότερα

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr!

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! «Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΟΥΣΑΜΙ Το σουσάμι αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο, που περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη,

Διαβάστε περισσότερα

RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ Τα φύλλα έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.το φυτό έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές

Διαβάστε περισσότερα

«Άγρια Χόρτα στον κήπο».

«Άγρια Χόρτα στον κήπο». «Άγρια Χόρτα στον κήπο». Βαγγέλης Φίλης & Γιώργος Καρράς Γεωπόνοι Ιωάννινα, 16 Απριλίου 2018 Τί είναι τα άγρια χόρτα «Χόρτα», είναι η γενική ονομασία για τα πράσινα φυλλώδη φυτά, χρησιμοποιείται στη μαγειρική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ.

Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Η λωρίδα αυτή της θάλασσας είναι διαφορετική απ' όλες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 ΜΠΑΝΑΝΑ 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 Ιστορία της μπανάνας Το όνομα της μπανάνας προέρχεται από την αραβική λέξη banan που σημαίνει δάκτυλο. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικό κλίμα, ενώ η συλλογή της γίνεται ενώ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ»

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΙΠΤΥΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ MS PUBLISHER ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ» Λεβάντα Η λεβάντα είναι αειθαλές

Διαβάστε περισσότερα

beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916

beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916 beautiful www.more-beautiful.gr - info@more-beautiful.gr Τηλ. 697 885 6916 1. Πράσινο Τσάι Περιγραφή: Με την αντιοξειδωτική του δράση και της μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκερίδιων στο αίμα, το

Διαβάστε περισσότερα

Μερικά από τα άγρια χόρτα

Μερικά από τα άγρια χόρτα Τα χόρτα είναι πραγματικά μία από τις πολυτιμότερες τροφές της Ελληνικής Παραδοσιακής Διατροφής. Τα χόρτα ή λάχανα, όπως ονομάζονται σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά,

Διαβάστε περισσότερα

[H ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ] ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΥΣΩΝ ΟΙ ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ

[H ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ] ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΥΣΩΝ ΟΙ ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ 2017 ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Οι Αλχημιστές [H ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ] ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΥΣΩΝ ΟΙ ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ Πράσινο χρώμα Σπανάκι, μπρόκολο, αβοκάντο, αρακάς, φασολάκια, πιπεριές,

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, τα φρούτα, τα θαλασσινά, ο ταραμάς, τα τουρσί ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΤΕΒΙΑ» Μάθημα: Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Πρόσθετων & Γλυκαντικών Υλών. Επιβλέπων καθηγητής: Πρόδρομος Σκενδερίδης

«ΣΤΕΒΙΑ» Μάθημα: Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Πρόσθετων & Γλυκαντικών Υλών. Επιβλέπων καθηγητής: Πρόδρομος Σκενδερίδης ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ «ΣΤΕΒΙΑ» Μάθημα: Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Πρόσθετων & Γλυκαντικών Υλών Επιβλέπων καθηγητής: Πρόδρομος Σκενδερίδης Καραμπέτσα Ελένη Μακρυγιάννη Μαρία-Ραφαηλία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ SUPERPREMIUM ΠΛΗΡΗΣ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ SUPERPREMIUM ΠΛΗΡΗΣ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ SUPERPREMIUM ΠΛΗΡΗΣ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ Ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθώς και η ανάγκη κυρίως των παιδιών να συναναστρέφονται με κάποιο ζωάκι έχει οδηγήσει στην αυξητική

Διαβάστε περισσότερα

«Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών

«Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών «Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών Ανακατεύοντας υλικά φτιάχνουμε λικέρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα και Αρχαιότητα

Βότανα και Αρχαιότητα Θεραπευτικά Βότανα Γενικά για τα Βότανα «Βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά και αφορά τα φυτά των οποίων, οι ρίζες, τα άνθη χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία, χάρη στο άρωμά τους ή με κάποιον άλλο τρόπο» Τους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 a. Υδατάνθρακες : i. μονοσακχαρίτες (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη κ.α.) ii. iii. δισακχαρίτες ( π.χ. λακτόζη (γάλα),

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Το φρέσκο σύκο καταναλώνεται κυρίως στις Μεσογειακές και Ανατολικές χώρες προς το τέλος του καλοκαιριού. Είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο,

Διαβάστε περισσότερα

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό 1ο Δημοτικό σχολείο Παλλήνης Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ τάξης Το φυτολόγιό μας Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του φουντουκιού:

Η ιστορία του φουντουκιού: ΤΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ : Η ιστορία του φουντουκιού: Σύμφωνα με ιστορικά ευρήματα, τα φουντούκια πρωτοεμφανίστηκαν στις περιοχές της Σουηδίας, Δανίας και Γερμανίας κατά τη Μεσολιθική και Νεολιθική εποχή. Η καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού Οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν ιδανική περίοδο για την υιοθέτηση της αποκαλούμενης «μεσογειακής διατροφής». Η μεσογειακή διατροφή, η οποία πήρε το όνομά της από τον τρόπο διατροφής των λαών της Μεσογείου,

Διαβάστε περισσότερα

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Γιαουρτιού. Ανάλογα με την παρασκευή του διακρίνεται σε: Κανονικό : Παράγεται με όλα του τα συστατικά

Είδη Γιαουρτιού. Ανάλογα με την παρασκευή του διακρίνεται σε: Κανονικό : Παράγεται με όλα του τα συστατικά ΓΕΝΙΚΑ Το γιαούρτι προέρχεται από το αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, το οποίο βράζεται και αργότερα, όταν η θερμοκρασία του κατέβει στους 40 50 ο C προστίθεται η μαγιά και αφήνεται να πήξει. Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας!

Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας! Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας! της Αθηνάς Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική ιαιτολόγος- ιατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αµύγδαλα, καρύδια,

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσικές» συμβουλές για εύκολο & υγιεινό αδυνάτισμα

«Φυσικές» συμβουλές για εύκολο & υγιεινό αδυνάτισμα Νερό Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας που κάνουμε για απώλεια βάρους, να πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα. Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό γιατί συμμετέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α.

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Το μπόλντο ανήκει στην οικογένεια των Monimiaceae. Eίναι αυτοφυές της περιοχής των Άνδεων της Χιλής και του Περού, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ALOE VERA

ΣΕΙΡΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ALOE VERA Ρύπανση του περιβάλλοντος, δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες, κακή διατροφή αποτελούν μόνο κάποιους από τους παράγοντες που αποδυναμώνουν τις λειτουργίες προστασίας και αναδόμησης της επιδερμίδας. Το δέρμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ Υδατάνθρακες Λίπη Πρωτεΐνες Νερό Ανόργανα συστατικά Βιταμίνες Υπευθ. Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ,ΣΤΗ,ΣΥΓΧΡΟΝΗ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΜΑΣ,, Θεσσαλονίκη!20.3.2013!!! Αναστασία!Δ.!Κόκκαλη! Κλινικός!Διαιτολόγος!!Διατροφολόγος!

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ,ΣΤΗ,ΣΥΓΧΡΟΝΗ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΜΑΣ,, Θεσσαλονίκη!20.3.2013!!! Αναστασία!Δ.!Κόκκαλη! Κλινικός!Διαιτολόγος!!Διατροφολόγος! Φαρμακευτικός,Σύλλογος,Θεσσαλονίκης, ΔΙΑ,ΒΙΟΥ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ,ΣΤΗ,ΣΥΓΧΡΟΝΗ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΜΑΣ,, Θεσσαλονίκη20.3.2013 ΑναστασίαΔ.Κόκκαλη ΚλινικόςΔιαιτολόγος Διατροφολόγος ΥπεύθυνηΤομέαΔιαιτολογίαςΙΕΚΞΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr!

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! «Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! Γνωρίζεις ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ Μάρτιος 2014 Αγαπητοί φίλοι, όσο κι αν φαίνεται ότι πέρασε ο χειμώνας, ο μήνας που ξεκινάει είναι ορισμένες φορές αρκετά επικίνδυνος. Η αλλαγή του καιρού αλλά και οι έντονες εναλλαγές της Θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Η φράουλα είναι ένα από τα πιο γευστικά και θρεπτικά φρούτα της άνοιξης. Σαν φυτό, η φράουλα είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά Ο οργανισμός ενός καπνιστή δέχεται συνεχώς τη βλαπτική δράση του τσιγάρου, είναι φυσικό, λοιπόν, να έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό ενός μη καπνιστή. Υπάρχουν τροφές που μειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Η σημασία των φρούτων και των λαχανικών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Η σημασία των φρούτων και των λαχανικών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 4 ο Η σημασία των φρούτων

Διαβάστε περισσότερα

Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε καρδιαγγειακές ασθένειες, σε διαβήτη, σε οδοντικά προβλήματα, σε δυσλειτουργία στύσης, δερματικά προβλήματα από

Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε καρδιαγγειακές ασθένειες, σε διαβήτη, σε οδοντικά προβλήματα, σε δυσλειτουργία στύσης, δερματικά προβλήματα από ΡΟΔΙ Το ρόδι ονομάζεται από πολλούς κόκκινος χρυσός, αφού μία πληθώρα ερευνητικών εργασιών αποδεικνύουν την υψηλή διατροφική του αξία. Το ρόδι είναι ένα φρούτο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πρόσφατες

Διαβάστε περισσότερα

Η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και, ως τροφή, δεν είναι

Η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και, ως τροφή, δεν είναι Σπιρουλίνα Η σπιρουλίνα (Spirulina) είναι γένος (βρώσιμων) κυανοβακτηρίων. Γνωστότερα είδη είναι η Spirulina maxima (απαντά κυρίως σε Αφρική και Ευρώπη) και η Spirulina platensis (απαντά κυρίως στην Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Τα προϊόντα της σειράς Hello Honey έχουν περάσει τις απαιτούμενες δοκιμές;

Τα προϊόντα της σειράς Hello Honey έχουν περάσει τις απαιτούμενες δοκιμές; Σειρά Hello Honey ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ Τι είναι η σειρά Hello Honey; Η σειρά Hello Honey αποτελείται από υψηλής ποιότητας καλλυντικά που έχουν δημιουργηθεί για την περιποίηση της επιδερμίδας.

Διαβάστε περισσότερα

Καθαρίζει από τις τοξίνες και αναζωογονεί τον οργανισμό. Ενδυναμώνει με ολοκληρωμένο τρόπο

Καθαρίζει από τις τοξίνες και αναζωογονεί τον οργανισμό. Ενδυναμώνει με ολοκληρωμένο τρόπο ELIXIR ΥΓΙΟΥΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ Καθαρίζει από τις τοξίνες και αναζωογονεί τον οργανισμό Ενδυναμώνει με ολοκληρωμένο τρόπο Περιέχει αλόη βέρα, χυμό νόνι, MSM (οργανικό θείο), τα μούρα goji και τζίντζερ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει πως η τροφή μπορεί να γίνει και φάρμακο. Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπευτικές πρακτικές ως φαρμακευτικά είδη αλλά και ως φορείς της θεϊκής ευλογίας. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Για να εκπέμπετε θετική ενέργεια όλη την ημέρα! NEO!

Για να εκπέμπετε θετική ενέργεια όλη την ημέρα! NEO! Για να εκπέμπετε θετική ενέργεια όλη την ημέρα! EUPHORIA Green tea Πράσινο τσάι Gunpowder Φύλλα τσαγιού με verbena, λεμονόχορτο, λεμονόφλουδα, πέταλα ηλιοτρόπιου και γεύση λεμονιού Μία αυθεντική σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη ή η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλης που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης

Διαβάστε περισσότερα

Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει φρέσκος ο καφές αφού ανοιχτεί;

Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει φρέσκος ο καφές αφού ανοιχτεί; ΚΑΦΕΣ AURILE Γενικές Πληροφορίες Πώς καβουρδίζεται ο καφές Aurile; Ο καφές Aurile καβουρδίζεται για περίπου 20 λεπτά στους 210 C (ο τρόπος αυτός είναι γνωστός ως American Roast). Κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος,

Διαβάστε περισσότερα

16 Τροφές που δεν χρειάζεται να είναι βιολογικές

16 Τροφές που δεν χρειάζεται να είναι βιολογικές 16 Τροφές που δεν χρειάζεται να είναι βιολογικές 16 Τροφές που δεν χρειάζεται πάντα να είναι βιολογικές Τα βιολογικά τρόφιμα είναι καλύτερα για την υγεία σας και το περιβάλλον αλλά είναι ακριβά. Τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, υγρό χρυσάφι κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, ΜSc Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά -Βότανα

Αρωματικά φυτά -Βότανα Αρωματικά φυτά -Βότανα Στις μέρες μας έχουν χαθεί οι γνώσεις για τα φυτά - βότανα που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές στην μαγειρική Αρκετά φυτά βότανα εκτός από τη κουζίνα δίνουν ρεσιτάλ και στην ιατρική.

Διαβάστε περισσότερα

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr!

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! «Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! Όλοι γνωρίζουν την παροιμία»ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Πλέον έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Κ. Ελένη Κοκκίνου Σχολικό Έτος: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές πληροφορίες στην επισήμανση και διαφήμιση των τροφίμων Νομοθετική προσέγγιση

Διατροφικές πληροφορίες στην επισήμανση και διαφήμιση των τροφίμων Νομοθετική προσέγγιση ΕΦΕΤ/Δνση Αξιολόγησης - Εγκρίσεων Διατροφικές πληροφορίες στην επισήμανση και διαφήμιση των τροφίμων Νομοθετική προσέγγιση Δρ.Αγγελική Καρπούζα Προϊσταμένη Δ/νσης Αξιολόγησης-Εγκρίσεων Κανονισμός (ΕΕ)

Διαβάστε περισσότερα

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 07 June 2017 1. Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων 2. Βασίστε τη δίαιτά σας σε άφθονα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες 3. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα με τα ακόρεστα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Ασπασία Καρατζά Μαρία Μπεκιάρη Σαράντος Ανδριώτης Γιάννης Γιαννάκας Στρατής Βαμβουρέλλης

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Ασπασία Καρατζά Μαρία Μπεκιάρη Σαράντος Ανδριώτης Γιάννης Γιαννάκας Στρατής Βαμβουρέλλης ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Ασπασία Καρατζά Μαρία Μπεκιάρη Σαράντος Ανδριώτης Γιάννης Γιαννάκας Στρατής Βαμβουρέλλης H Μαστίχα Χίου είναι η φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό & τα κλαδιά του σχίνου. Η έκκριση

Διαβάστε περισσότερα

Γαρίφαλο (ή γαρύφαλλο), για τον πονόδοντο, την κακοσμία, τη δυσπεψία, την υπέρταση και κατά του καρκίνου

Γαρίφαλο (ή γαρύφαλλο), για τον πονόδοντο, την κακοσμία, τη δυσπεψία, την υπέρταση και κατά του καρκίνου Γαρίφαλο (ή γαρύφαλλο), για τον πονόδοντο, την κακοσμία, τη δυσπεψία, την υπέρταση και κατά του καρκίνου της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Το γαρύφαλλο ή γαρίφαλο είναι αναπόσπαστο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΑΧΕΩΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΑΧΕΩΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΑΧΕΩΣ ΕΝΤΕΡΟΥ Αδυνάτισμα Το υπερβολικό βάρος αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας και αισθητικής στις περισσότερες δυτικές χώρες, χωρίς η χώρα μας να αποτελεί εξαίρεση. Με

Διαβάστε περισσότερα

Διάρροια του ταξιδιώτη σε ξένες χώρες? Ομοιοπαθητική!!

Διάρροια του ταξιδιώτη σε ξένες χώρες? Ομοιοπαθητική!! Διάρροια του ταξιδιώτη σε ξένες χώρες? Ομοιοπαθητική!! Διάρροια του ταξιδιώτη Η διάρροια του ταξιδιώτη είναι η τυπική διάρροια που σχετίζεται με το πόσιμο νερό σε ξένες περιοχές. Χαρακτηρίζεται από άφθονες

Διαβάστε περισσότερα

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής e-catalogue 2012 Βιταμίνες Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία Αμινοξέα & Πρωτεΐνες Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα Πεπτικά/Προβιοτικά Βοηθήματα Βιταμίνες Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για

Διαβάστε περισσότερα

Για τον άνθρωπο, η φύση υπήρξε πάντα η πλουσιότερη δεξαμενή και ο μεγαλύτερος προμηθευτής εκπληκτικών θεραπευτικών ουσιών. Γι αυτό, δεν αποτελεί

Για τον άνθρωπο, η φύση υπήρξε πάντα η πλουσιότερη δεξαμενή και ο μεγαλύτερος προμηθευτής εκπληκτικών θεραπευτικών ουσιών. Γι αυτό, δεν αποτελεί Για τον άνθρωπο, η φύση υπήρξε πάντα η πλουσιότερη δεξαμενή και ο μεγαλύτερος προμηθευτής εκπληκτικών θεραπευτικών ουσιών. Γι αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, κατά την αναζήτησή τους για νέα,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ µε 10 φυσικούς λιποδιαλύτες!

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ µε 10 φυσικούς λιποδιαλύτες! Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ µε 10 φυσικούς λιποδιαλύτες! Φαίνεστε & Αισθάνεστε Υπέροχα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: GMP, ISO, 2000:9001 CERTIFIED Αρ.γνωστ.ΕΟΦ: 450102152014 Οφέλη & Πλεονεκτήµατα του Lipo10 TM : ü Βοηθάει

Διαβάστε περισσότερα

ENERGIA C ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Γαλάκτωμα 200/500ml Λοσιόν 200/500ml Κρέμα 50/250ml Μάσκα 50/250ml Ορός 30ml

ENERGIA C ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Γαλάκτωμα 200/500ml Λοσιόν 200/500ml Κρέμα 50/250ml Μάσκα 50/250ml Ορός 30ml ENERGIA C Τελευταίες επιστημονικές έδειξαν ότι πολλά οφέλη σε κοσμητικό επίπεδο μπορεί να έχει το δέρμα από την βιταμίνη C. Εκτός της εξαιρετικής αντιοξειδωτικής δράσης ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος,

Διαβάστε περισσότερα

Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια.

Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια. Το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι ένα φυτό που ξεκίνησε το μακρύ του «ταξίδι» από την Κίνα και έρχεται να κατακτήσει τα ελληνικά χωράφια. Το φυτό Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) είναι γνωστό εδώ και αιώνες

Διαβάστε περισσότερα

John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά

John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά ΕΙΚΟΝΑ ΟΝΟΜΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ JOHN NOA LTD John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά ΔΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ KAI ΤΟΝΩΣΗ. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ. ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ & ΜΕΙΩΝΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ

ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ ΒΟΤΑΝΑ ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΒΟΤΑΝΑ Χρυσόχορτο Είναι μικρό φυτό ποώδες με ύψος 20 εκ. χωρίς βλαστό και άνθη. Ζει πολλά χρόνια. Έχει φύλλα σε σχηματισμό ροδέλας και σχήμα λόγχης,ε χρώμα ξανθό.το φυτό αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Naturalite contact: 210 2510354 694 5075869 www.naturalite.gr sales@naturalite.gr

Naturalite contact: 210 2510354 694 5075869 www.naturalite.gr sales@naturalite.gr Μαστίχα Πλούσια ενυδατικό για όλη την οικογένεια. Αποκαθιστά τις δοµές κολλαγόνου την ελαστικότητα του δέρµατος. 250 7,50 Κατράµι Ιδανικό για την ξηροδερµία, τα λιπαρά µαλλιά, την πιτυρίδα, την τριχόπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Τα κάστανα αποτελούν εποχιακό καρπό του φθινοπώρου και του χειμώνα αφού συλλέγονται από τα μέσα Οκτώβρη έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Κατά τη φύλαξη

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για την προστασία της επιδερμίδας

Συμβουλές για την προστασία της επιδερμίδας Αντηλιακά Η εφαρμογή αντηλιακών κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων σε εξωτερικό χώρο είναι απαραίτητη. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε τη σωστή ποσότητα αντηλιακού και να το ανανεώνουμε σε

Διαβάστε περισσότερα

Η μελισσοκομεία KόRYS

Η μελισσοκομεία KόRYS Η μελισσοκομεία KόRYS Η μελισσοκομεία KόRYS βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χελμού, στην κοιλάδα του Αροάνιου ποταμού, κοντά στο χωριό Πλανητέρο. Εκεί βρίσκεται και το συσκευαστήριο μας, με κωδικό 13SM4,

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Εύα Μακρή, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. MSc

Γράφει: Εύα Μακρή, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. MSc Γράφει: Εύα Μακρή, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. MSc Τα μήλα είναι ένα από τα πιο ευρέως καλλιεργούμενα φρούτα που καταναλώνει ο άνθρωπος. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, η συγκέντρωση των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι εμπλουτισμένος με βιταμίνες τις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΥΤΡΑ KAI ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΥΤΡΑ KAI ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΥΤΡΑ KAI ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΥΤΡΑ Τα ΦΥΤΡΑ είναι μια «ζωντανή τροφή». Αντιπροσωπεύουν το θαύμα της γέννησης! Μονοπάτι που οδηγεί στη διατήρηση της νεότητας! Τα φύτρα είναι η πιο

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι σήµερα γνωρίζατε ότι η κατανάλωση ψωµιού είναι µία απολαυστική και θρεπτική συνήθεια. Από σήµερα η αγαπηµένη σας αυτή καθηµερινή συνήθεια µπορεί να παρέχει στον οργανισµό ακόµη περισσότερα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η μεσογειακή διατροφή όπως έχει γίνει σήμερα γνωστό από πολλά άρθρα και δημοσιεύματα αποτελεί την βάση μιας υγιεινής διατροφής. Το πρότυπο αυτό διατροφής συναντάται

Διαβάστε περισσότερα

Bev Maya B.Sc. (Hon), D. Phyt., MNIMH, AHG Ιατρός - Βοτανολόγος

Bev Maya B.Sc. (Hon), D. Phyt., MNIMH, AHG Ιατρός - Βοτανολόγος Στρατηγική Αποτοξίνωσης για Βέλτιστη Υγεία Bev Maya B.Sc. (Hon), D. Phyt., MNIMH, AHG Ιατρός - Βοτανολόγος Η Παρουσίαση Συνοπτικά Η Παρουσίαση συνοπτικά: Ποια είναι τα συμπτώματα; Τι προκαλεί την ασθένεια;

Διαβάστε περισσότερα

Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο

Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο 1 Γλυκογόνο: επαρκεί για μια ημέρα για ανάγκες εγκεφάλου -> Πρωτεΐνη: για

Διαβάστε περισσότερα

Γκότζι Μπέρι (Goji Berry): Ιστορία

Γκότζι Μπέρι (Goji Berry): Ιστορία : Ιστορία Τα Ιμαλάια εκτός από τις ομορφιές των επιβλητικών ορεινών όγκων του Θιβέτ παράγουν πολύ σημαντικά φρούτα για την υγεία του ανθρώπου. Ένα από αυτά είναι το φρούτο το οποίο σε μετάφραση λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Γλωσσάρι για το Μάθημα της Διατροφικής Ιατρικής Λιπαρά οξέα: περιέχουν μακριές αλυσίδες μορίων που αποτελούν σχεδόν όλο το σύμπλεγμα λιπιδίων τόσο για τα ζωικά όσο και για τα φυτικά λίπη. Αν αποκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΔΑΚΙΝΟ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ-ΦΡΟΥΤΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ-ΦΡΟΥΤΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ Αγαπάω Ροδάκινο ΡΟΔΑΚΙΝΟ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ-ΦΡΟΥΤΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ Τα ροδάκινα είναι από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά trademark του ελληνικού καλοκαιριού! Μικροί χνουδωτοί ήλιοι που προμηθεύουν με θρεπτικά συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφική αξία των οσπρίων

Διατροφική αξία των οσπρίων Διατροφική αξία των οσπρίων Όσπρια ονομάζονται οι αποξηραμένοι καρποί μιας ολόκληρης κατηγορίας φυτών, που ανήκουν στην οικογένεια leguminosae, η οποία παίρνει το όνομά της από το χαρακτηριστικό λοβό που

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΡΑΜΒΟΕΙΔΩΝ - ΣΤΑΥΡΑΝΘΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Η καλλιέργεια του αμπελιού στην στην αρχαιότητα Δίαιτα στην Αρχαία Ελλάδα Το Μεσογειακή πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΑΡΑΝΙΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ ΜΠΕΚΟΓΙΑΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ευεργετική δράση των βοτάνων και των φυτών στον κόσμο των καλλυντικών και της αρωματοποιίας

Διαβάστε περισσότερα

TIENS Antialipid Tea. Harmony, responsibility, prosperity

TIENS Antialipid Tea. Harmony, responsibility, prosperity TIENS Antialipid Tea Harmony, responsibility, prosperity Τσάι Το τσάι πίνετε εδώ και χιλιετίες. Είναι το πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο, μετά το νερό. Το λατινικό όνομα για το τσάι είναι Camelia sinensis.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ALOE VERA

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ALOE VERA Η FM GROUP δημιουργεί για εσάς μια μοναδική σειρά καλλυντικών υψηλής ποιότητας με βασικό συστατικό την Aloe Vera από βιολογικές καλλιέργειες, με την εγγύηση ποιότητας του Οργανισμού Ecocert και των πιστοποιητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ... Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΤΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ... Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια ΤΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ... Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Φόρτα είναι η γενική ονομασία για τα πράσινα φυλλώδη φυτά. Ο όρος "χόρτα" χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική για να περιγράψει

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Αρωματικά Φυτά Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Η προσθήκη του κατάλληλου βοτάνου μπορεί να κάνει πιο γευστικό και πιο ελκυστικό κάποιο φαγητό. Η γεύση, όμως, είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης και υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΑ BODY SIGN. Φυσικός αφρός για το σώμα. Φυσικό peeling σώματος με ζάχαρη. Φυσικό βούτυρο σώματος body sign. Φυσικό σαπούνι σώματος

ΣΕΙΡΑ BODY SIGN. Φυσικός αφρός για το σώμα. Φυσικό peeling σώματος με ζάχαρη. Φυσικό βούτυρο σώματος body sign. Φυσικό σαπούνι σώματος ΣΕΙΡΑ BODY SIGN Φυσικός αφρός για το σώμα ΣΕΙΡΑ BODY SIGN Φυσικό peeling σώματος με ζάχαρη Φυσικό βούτυρο σώματος body sign Φυσικό σαπούνι σώματος Φυσικός αφρός για το σώμα ΣΕΙΡΑ BODY SIGN Περιέχει βούτυρο

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την E-GEOPONOI.GR Πέμπτη, 07 Αύγουστος 2008 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 14:34

Συντάχθηκε απο τον/την E-GEOPONOI.GR Πέμπτη, 07 Αύγουστος 2008 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 14:34 Φυσικά λιπάσματα Τα κύρια θρεπτικά συστατικά των φυτών Τρεις είναι οι θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τα φυτά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα στοιχεία. Είναι το άζωτο(n), ο φώσφορος(p) και

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφή των εφήβων

Η διατροφή των εφήβων ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΑΜΑΣ Σχολικό έτος 2014-15 Ερευνητική εργασία Η διατροφή των εφήβων Α τάξη Α Τρίμηνο Συμμετέχοντες Μαθητές: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΜΙΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΕΤΚΟΒ ΜΑΡΙΑΝ, ΠΡΑΣΑΤΖΗ ΕΛΕΝΗ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στοίχημα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα ήθελαν αυτές οι πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Στοίχημα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα ήθελαν αυτές οι πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Μέλι με κανέλα Cinnamon and Honey Κανέλα και μέλι Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι πάντα το μέλι.

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις:

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Το σώμα μας περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου. Συγκεκριμένα, το ασβέστο είναι υπεύθυνο για το 1,5-2% του σωματικού μας βάρους. Είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ. Ημικρανίες. Ημικρανία Πονοκέφαλος Στατιστικά Οι Ημικρανίες είναι. Ημικρανία-Πονοκέφαλος: Συμπτώματα Ορισμένοι άνθρωποι

ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ. Ημικρανίες. Ημικρανία Πονοκέφαλος Στατιστικά Οι Ημικρανίες είναι. Ημικρανία-Πονοκέφαλος: Συμπτώματα Ορισμένοι άνθρωποι Ημικρανίες ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ Στο απώτερο μέλλον, εκτιμάται ότι οι ημικρανίες θα είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη ασθένεια στη γη. Στο συγκεκριμένο άρθρο παρατίθενται διάφοροι τρόποι γρήγορης ανακούφισης της ημικρανίας

Διαβάστε περισσότερα

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά)

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά) 1. Ποιον θεωρείτε καλύτερο τρόπο, ώστε ένας αθλητής μειώσει το βάρος του; Να κάνει πιο έντονη προπόνηση Να κάνει περισσότερα μικρά γεύματα 2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα