Υπνηλία, ο πιο επικίνδυνος συνοδηγός

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Υπνηλία, ο πιο επικίνδυνος συνοδηγός"

Transcript

1 Υπνηλία, ο πιο επικίνδυνος συνοδηγός ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΟΔΗΓΗΣΗ Μια πρωτοβουλία της GENESIS Pharma

2 Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι «χαµένος χρόνος» από τη ζωή µας, δεν είναι «µικρός θάνατος», όπως πιστεύουν ορισµένοι. Είναι µια απαραίτητη βιολογική λειτουργία του οργανισµού µας, τόσο βασική όσο και η ανάγκη µας για τροφή και νερό. Το σώµα µας και το µυαλό µας χρειάζονται τον ύπνο για να αναζωογονηθούν. Δυστυχώς όµως, ο ύπνος δεν είναι για όλους µας µια εύκολη υπόθεση. Οι διαταραχές του ύπνου τείνουν να γίνουν ένα από τα σηµαντικότερα προβλήµατα του σύγχρονου ανθρώπου, µε πολύπλευρες συνέπειες στην καθηµερινότητά µας. Όταν στερούµαστε τον καλό ύπνο, ο οργανισµός µας δεν µπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις µιας γεµάτης ηµέρας, ούτε και σε καθηµερινές δραστηριότητες, όπως είναι η οδήγηση. Στο δρόµο χρειαζόµαστε διαύγεια και καλά αντανακλαστικά, που ο κακός ύπνος µπορεί να µας στερήσει. Στο έντυπο που κρατάτε, θα βρείτε χρήσιµες πληροφορίες για την υπνηλία, τα συµπτώµατα και τα αίτιά της, πως σχετίζεται µε τα τροχαία ατυχήµατα, αλλά και πως µπορείτε να την αντιµετωπίσετε, ειδικά όταν βρίσκεστε στο δρόµο. Το έντυπο εκδόθηκε από την ελληνική εταιρεία φαρµακευτικής βιοτεχνολογίας, GENESIS Pharma, µε την πολύτιµη βοήθεια της ειδικού σε θέµατα διαταραχών ύπνου, Δρ. Ευφηµίας Βλαχογιάννη, Πνευµονολόγου, Διευθύντριας στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκοµείου «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης. Στόχος της έκδοσης είναι να αναδείξει τη σχέση της ποιότητας του ύπνου µε την οδήγηση και να βοηθήσει στην αποτροπή τροχαίων ατυχηµάτων. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πρόγραµµα ενηµερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων «Καλή Υγεία για Ασφαλή Οδήγηση» της GENESIS Pharma, που πραγµατοποιείται σε συνεργασία µε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

3 H υπνηλία και τα συµπτώµατά της Υπνηλία ονοµάζεται η κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται αυξηµένη τάση για ύπνο, σε χρόνο και σε χώρο που δεν είναι κατάλληλοι. Πειραµατικές µελέτες σε νεαρούς υγιείς ενήλικες έχουν αποδείξει ότι οι επιπτώσεις της υπνηλίας στον οργανισµό και τη συµπεριφορά του ατόµου είναι πολλές. Έπειτα από 16 ώρες χωρίς ύπνο, η θερµοκρασία του σώµατος αρχίζει να πέφτει, αυξάνονται τα επίπεδα της µελατονίνης (ορµόνη του ύπνου) στο αίµα, τα µάτια αρχίζουν να ανοιγοκλείνουν συχνότερα στην προσπάθεια του ατόµου να µείνει ξύπνιο, ενώ καταγράφονται αργές κινήσεις των µατιών και κυµατοµορφές στο ηλεκτροεγκεφαλογράφηµα, χαρακτηριστικές της έλευσης του ύπνου. Παράλληλα, παρατηρούνται προβλήµατα στη διαδικασία επεξεργασίας µιας πληροφορίας ή ενός ερεθίσµατος, µειώνεται η κριτική ικανότητα, η ετοιµότητα και η κινητοποίηση. Αυξάνεται, δηλαδή, ο χρόνος αντίληψης και αντίδρασης, ενώ προκαλείται δυσθυµία και εριστική συµπεριφορά. Στα άτοµα µεγαλύτερης ηλικίας, αντίθετα µε ό,τι πιστεύουµε, η αντοχή στη στέρηση ύπνου µειώνεται σηµαντικά. Η υπνηλία είναι συνήθως αποτέλεσµα ανεπαρκούς ύπνου. Η επάρκεια του ύπνου εξαρτάται από τη διάρκεια, την ποιότητα καθώς και τη χρονική τοποθέτηση του ύπνου µέσα στο 24ωρο. Σε ένα φυσιολογικό κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, η µεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο σηµειώνεται κατά τις ώρες 1.00 έως 6.00 τη νύχτα και από τις έως τις το απόγευµα. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο σύγχρονος άνθρωπος κοιµάται αρκετά λιγότερες ώρες από αυτές που χρειάζεται. Επίσης, ένα σηµαντικό ποσοστό των εργαζοµένων ακολουθεί κυλιόµενα ωράρια εργασίας (βάρδιες), µε αποτέλεσµα το «ρολόι» του οργανισµού να αδυνατεί να προσαρµοστεί στις συνεχείς αλλαγές.

4 Έτσι, επηρεάζονται αρνητικά τόσο η διάρκεια του ύπνου, όσο και αυτός καθαυτός ο κύκλος ύπνου-εγρήγορσης. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι εργαζόµενοι σε βάρδιες παραπονιούνται συχνά για χρόνια κόπωση και αντιµετωπίζουν µεγαλύτερο κίνδυνο εµφάνισης χρόνιων προβληµάτων υγείας (π.χ. κατάθλιψη, στεφανιαία νόσο, γαστρικό έλκος κ.α.), ενώ στη διάρκεια του νυχτερινού ωραρίου τους παρουσιάζουν χαµηλή απόδοση και υψηλή πιθανότητα να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήµατα. Διάφορες µελέτες και στοιχεία σχετικά µε οδικά ή εργατικά ατυχήµατα καταδεικνύουν τη σχέση µεταξύ υπνηλίας και συµβάντων που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

5 Yπνηλία και οδήγηση: µια επικίνδυνη σχέση Η υπνηλία των οδηγών, ως αιτία τροχαίων ατυχηµάτων, συνήθως υποτιµάται, αφού δεν υπάρχουν αντικειµενικές µετρήσεις που µε βεβαιότητα θα µπορούσαν να την ενοχοποιήσουν, όπως συµβαίνει π.χ. µε το αλκοόλ. Έχει όµως αποδειχθεί ότι, η οδήγηση όταν υπάρχουν σηµάδια κόπωσης και υπνηλίας είναι συγκρίσιµη µε την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Δεκαοκτώ ώρες χωρίς ύπνο προκαλούν µείωση της ικανότητας αντίδρασης, παρόµοια µε αυτή που προκαλείται από συγκέντρωση αλκοόλ στο αίµα ίση µε το όριο του 0,05%, το επίπεδο δηλαδή πάνω από το οποίο η οδήγηση ενέχει σοβαρούς κινδύνους και ο οδηγός διώκεται σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία. Στην υπνηλία των οδηγών αποδίδεται µέχρι και το 33% των συνολικών οδικών ατυχηµάτων, πολλά εκ των οποίων είναι θανατηφόρα. Βάσει ερευνών που διεξήγαγε το Εθνικό Ίδρυµα Ύπνου των ΗΠΑ (National Sleep Foundation), υπολογίζεται ότι το 51% των Αµερικανών που αντιστοιχεί σε 100 εκατ. άτοµα έχει οδηγήσει παρά την αίσθηση υπνηλίας. Το 17% - που αντιστοιχεί σε 32 εκατ. άτοµα έχει αποκοιµηθεί ενώ οδηγούσε, ενώ το 1% - 2 εκατ. άτοµα είχε ατύχηµα λόγω κόπωσης και υπνηλίας. Σύµφωνα µε µια µελέτη που πραγµατοποιήθηκε το 2002 στις ΗΠΑ, όσο συχνότερα εµφανίζει κανείς υπνηλία κατά την οδήγηση, τόσο πιθανότερο είναι να προκαλέσει τροχαίο ατύχηµα. Οι οδηγοί, παρότι αντιλαµβάνονται την υπνηλία και την αναφέρουν ως πρόβληµα κατά την οδήγηση, εντούτοις δεν παίρνουν τα απαραίτητα µέτρα. Κατά τη δεκαετία , στη Φινλανδία καταγράφηκαν θανατηφόρα τροχαία δυστυχήµατα που προκλήθηκαν από οδηγούς µη επαγγελµατίες και µη χρήστες ουσιών. Από αυτά, τα 219 (15%) τουλάχιστον οφείλονταν σε υπνηλία.

6 Το πρόβληµα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στους επαγγελµατίες οδηγούς. Το 1993, η υπνηλία και η κόπωση των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων στην Αυστραλία ενοχοποιήθηκαν για το 50% των τροχαίων ατυχηµάτων σε αυτή την κατηγορία οχηµάτων, µε κόστος 5 δισ. δολάρια. Από επανειληµµένες µελέτες έχει αποδειχθεί ότι οι οδηγοί µεγάλων αποστάσεων κοιµούνται σηµαντικά λιγότερο απ όσο απαιτείται ώστε να διατηρούν ικανοποιητικό επίπεδο εγρήγορσης, αν και, βάσει των νόµιµων ωραρίων, τους διατίθεται ο απαραίτητος χρόνος. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι ίδιοι οι οδηγοί δηλώνουν πως κοιµούνται περισσότερες ώρες απ ότι στην πραγµατικότητα συµβαίνει. Το 2002, µετά από 20ετείς παρατηρήσεις και µελέτες, η NASA άρχισε ένα πρόγραµµα εκπαίδευσης των εργαζόµενων στην αεροναυτιλία των ΗΠΑ, µε στόχο την ασφάλεια των αεροµεταφορών. Στο εγχειρίδιο που δηµοσίευσε αναφέρονται πέντε αεροπορικά δυστυχήµατα µε 252 νεκρούς, που αποδόθηκαν µε βεβαιότητα στην κόπωση και υπνηλία των πιλότων. Στις ΗΠΑ έχουν ιδρυθεί, εδώ και 10 χρόνια αρκετές οργανώσεις θυµάτων τροχαίων ατυχηµάτων που οφείλονταν στην υπνηλία των οδηγών, όπως οι: Εάν ένας οδηγός αποκοιµηθεί για 10 δευτερόλεπτα, ενώ τρέχει µε 100 χιλ./ώρα, διανύει 278 µέτρα χωρίς ουσιαστικά να ελέγχει το αυτοκίνητό του. «Θύµατα ανεύθυνων νυσταγµένων οδηγών» (Victims of Irresponsible Drowsy Drivers) «Γονείς εναντίον κουρασµένων οδηγών φορτηγών» (Parents Against Tired Truckers) (www.patt.org)

7 ΟΔΗΓΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ Άνδρες, ηλικίας κυρίως µικρότερης των 25 χρόνων Οδηγοί που δεν αντιλαµβάνονται πλήρως την υπνηλία τους Οδηγοί που εµπιστεύονται αναποτελεσµατικά µέτρα καταπολέµησης της υπνηλίας τους Οδηγοί µε πέντε ή περισσότερα επεισόδια υπνηλίας κατά την οδήγηση τον προηγούµενο χρόνο Οδηγοί µε έλλειψη ύπνου για 20 ή περισσότερες ώρες ή, κατ άλλους, µε ύπνο διάρκειας µικρότερης των 6 ωρών Όσοι απασχολούνται σε νυχτερινή εργασία Οδηγοί που λαµβάνουν φάρµακα, τα οποία έχουν ως παρενέργεια την υπνηλία ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΝΗΛΙΑ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ Εκτροπή ή πρόσκρουση σε ακινητοποιηµένο αντικείµενο Οπισθοµετωπικές ή µετωπικές συγκρούσεις Χωρίς ενδείξεις τροχοπέδησης ή άλλων διορθωτικών χειρισµών Υψηλό ποσοστό σοβαρών τραυµατισµών και θανάτων Μεταξύ 00:00 06:00 και το µεσηµέρι

8 Τι µπορεί να προκαλεί υπνηλία; Εκτός του χρέους ύπνου, υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις που διαταράσσουν τον ύπνο και την ποιότητά του, όπως είναι η περιστασιακή ή χρόνια αϋπνία, το σύνδροµο άπνοιας του ύπνου, το σύνδροµο των περιοδικών κινήσεων των άκρων, η ναρκοληψία κ.α. ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΝΟΙΑΣ, το συχνότερο παθολογικό αίτιο ηµερήσιας υπνηλίας Σύµφωνα µε πολύ επιεικείς υπολογισµούς, το σύνδροµο της άπνοιας εµφανίζεται στο 4% των ανδρών και στο 2% των γυναικών, ηλικίας από χρόνων. Η εµφάνιση του συνδρόµου συνδέεται σε µεγάλο βαθµό µε την παχυσαρκία. Το σύνδροµο της άπνοιας συνδέεται µε πρόωρη αθηροσκλήρωση και αυξηµένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Από µελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς µε σύνδροµο άπνοιας ύπνου διατρέχουν µέχρι 8,1 φορές µεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν ένα τροχαίο ατύχηµα σε σχέση µε το γενικό πληθυσµό. Τα συχνότερα συµπτώµατα άπνοιας: έντονο ροχαλητό, διακοπές της αναπνοής, ανήσυχος ύπνος, αναστάτωση των κλινοσκεπασµάτων, νυχτουρία, ξηροστοµία, αίσθηµα κόπωσης κατά την αφύπνιση, αλλά και καθ όλη τη διάρκεια της ηµέρας, πρωινή κεφαλαλγία και ηµερήσια υπνηλία. Τα τελευταία χρόνια, µε την πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, οι διαταραχές του ύπνου διαγιγνώσκονται και αντιµετωπίζονται. Τις περισσότερες διαταραχές του ύπνου είναι φυσικό να µην τις αντιλαµβανό- µαστε οι ίδιοι. Πολλές φορές θεωρούµε ότι κοιµόµαστε αδιατάραχτα, ενώ για την ηµερήσια υπνηλία µας επικαλούµαστε διάφορα άλλα αίτια. Γι αυτό και είναι απαραίτητο να εµπιστευόµαστε τη µαρτυρία του οικογενειακού µας περιβάλλοντος και να προστρέχουµε για διάγνωση και θεραπεία στα Εργαστήρια Ύπνου που υπάρχουν σε όλα τα µεγάλα νοσοκοµεία της χώρας.

9 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΟΠΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΝΗΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ Οδηγίες του AAA Foundation for Traffic Safety των ΗΠΑ Δεν µπορείς να θυµηθείς τα τελευταία λίγα χιλιόµετρα που οδήγησες 2. Έχεις σκέψεις χωρίς ειρµό 3. Δυσκολεύεσαι να εστιάσεις το βλέµµα σου ή να κρατήσεις τα µάτια σου ανοιχτά 4. Δυσκολεύεσαι να κρατήσεις το κεφάλι σου σε όρθια θέση 5. Αλλάζεις αναίτια λωρίδα κυκλοφορίας 7. Χασµουριέσαι συνεχώς Σου ξεφεύγουν οι σηµάνσεις του δρόµου 8. Διαπιστώνεις ότι επαναφέρεις απότοµα το αυτοκίνητό σου στη λωρίδα κυκλοφορίας σου Τότε µπορεί να παρουσιάζεις κόπωση και υπνηλία! ΠΡΟΣΕΧΕ!!

10 ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΞΥΠΝΙΟΣ ΕΝΩ ΟΔΗΓΕΙΣ; ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΚΑΛΑ: Το καλύτερο που µπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου είναι αρκετός ύπνος κάθε µέρα. Εάν είσαι υποχρεωµένος να κοιµηθείς αργά ή να ξυπνήσεις νωρίς και νιώθεις πως σου λείπει ύπνος, η απογευµατινή «σιέστα» είναι το καλύτερο «φάρµακο». ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΥΠΝΟΥ: Εάν νυστάξεις την ώρα που οδηγείς, σταµάτησε σ ένα ασφαλές µέρος και κοιµήσου λίγο. Δεκαπέντε λεπτά αρκούν, ώστε να µπορέσεις να συνεχίσεις µε ασφάλεια. ΠΙΕΣ ΕΝΑΝ ΚΑΦΕ: Μπορεί να σου προσφέρει µια βραχυπρόθεσµη βοήθεια, όµως συνήθως θέλει 30 λεπτά για να έχει αποτέλεσµα, το οποίο εξαφανίζεται σε λίγες ώρες. ΚΑΝΕ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ: Επιβάλλεται να κάνεις διάλειµµα µετά από δίωρη οδήγηση. Το καλύτερο είναι να παραδίδεις το τιµόνι στο συνοδηγό, εφόσον υπάρχει. ΑΠΟΦΥΓΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ: Εάν έχεις πιει, ΜΗΝ ΟΔΗΓΕΙΣ! Το αλκοόλ, εκτός των γνωστών συνεπειών του, προκαλεί υπνηλία και πολλαπλασιάζει την κόπωση. Μην εµπιστεύεσαι τεχνάσµατα όπως το µάσηµα της τσίχλας, το άνοιγµα του παράθυρου, τη δροσιά του κλιµατιστικού, τη δυνατή µουσική ή ό,τι άλλο µπορείς να σκεφθείς. Δεν µπορούν να σε κρατήσουν σε εγρήγορση για πολύ!

11 ΕΑΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ Κοιµήσου καλά το προηγούµενο βράδυ. Ακολούθησε το βιολογικό σου ρολόι. Οι άνθρωποι συνήθως νυστάζουν το απόγευµα ( ) και τα µεσάνυκτα µέχρι τις 6.00 το πρωί. Προγραµµάτισε να οδηγείς τις ώρες που είσαι σε εγρήγορση. Κάνε διαλείµµατα κάθε δύο ώρες. Πάρε ένα µικρό ύπνο, τεντώσου, περπάτησε, κάνε ασκήσεις πριν ξαναρχίσεις την οδήγηση. Προγραµµάτισε να διανυκτερεύσεις κάπου. Η κουβέντα µε τους συνεπιβάτες σε βοηθά να µείνεις ξύπνιος. Εκείνοι θα σου πουν αν δείχνεις σηµάδια υπνηλίας. Σταµάτησε αµέσως αν νιώσεις οποιοδήποτε σηµάδι υπνηλίας.

12 Αν πιστεύετε πως µπορεί να αντιµετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβληµα διαταραχών ύπνου, απευθυνθείτε στα Εργαστήρια Ύπνου που υπάρχουν σε όλα τα µεγάλα νοσοκοµεία της χώρας. Η θεραπεία των διαταραχών του ύπνου αλλάζει πραγµατικά τη ζωή µας.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ...

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ... ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ... ΓΕΝΙΚΑ Ένα από τα πολύ σοβαρά προβλήµατα που απασχολούν την κοινωνία µας, είναι η µεγάλη εξάπλωση, χρήση και διάδοση των ναρκωτικών. Η φοβερή αυτή µάστιγα δεν είναι προϊόν

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Περιεχόμενα Εισαγωγή 4 Κεφάλαιο 1 Η ζωή με διπολική διαταραχή 7 Κεφάλαιο 2 Έχω διπολική διαταραχή; 11 Κεφάλαιο 3 Αναζητώντας τη διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον - Οδηγός για εργαζομένους - EΔΠΥΧΕ Περιεχόμενα 1. Γιατί η ψυχική υγεία στην εργασία είναι σημαντική για όλους... σελ. 04 2. Τι μπορείτε να κάνετε για

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Σύνδεσµος ΙΨΔ. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Διεθνής Σύνδεσµος ΙΨΔ. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή Διεθνής Σύνδεσµος ΙΨΔ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή Τι είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ); Φανταστείτε ότι το µυαλό σας µένει κολληµένο σε µια συγκεκριµένη σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ. ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ. ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο Η Σαηεντολογία, που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε από τον Λ. Ρον Χάµπαρντ, είναι µια εφαρµοσµένη θρησκευτική φιλοσοφία η οποία προσφέρει έναν ακριβή δρόµο µέσω

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός πρόληψης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στις ψυχιατρικές θεραπευτικές και αποκαταστασιακές δραστηριότητες

Οδηγός πρόληψης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στις ψυχιατρικές θεραπευτικές και αποκαταστασιακές δραστηριότητες BURNOUT Οδηγός πρόληψης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στις ψυχιατρικές θεραπευτικές και αποκαταστασιακές δραστηριότητες (Ε Π Α Ψ Υ) Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Ψ Ν Α) Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Πως δουλεύουν τα γονίδια;

Πως δουλεύουν τα γονίδια; Τι είναι τα γονίδια; Τα γονίδια είναι οι ενεργές υποµονάδες του DNA. Το DNA είναι µια απέραντη βάση δεδοµένων χηµικών πληροφοριών που περιέχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την δηµιουργία όλων των πρωτεϊνών

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός Η ρευµατολογία είναι ο κλάδος (ειδικότητα) της ιατρικής επιστήµης που ασχολείται µε την παθολογία των νοσηµάτων (αρθρίτιδα και ρευµατισµός)

Διαβάστε περισσότερα

GREENPEACE AIRLAB. Η ατµοσφαιρική ρύπανση σε Αθήνα - Πειραιά - Θεσσαλονίκη

GREENPEACE AIRLAB. Η ατµοσφαιρική ρύπανση σε Αθήνα - Πειραιά - Θεσσαλονίκη GREENPEACE AIRLAB Η ατµοσφαιρική ρύπανση σε Αθήνα - Πειραιά - Θεσσαλονίκη Αποτελέσµατα του προγράµµατος µέτρησης της ατµοσφαιρικής ρύπανσης (Ιούνιος-Ιούλιος 1998) ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ - ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το σύνδροµο «Mobbing» στην Εργασία

Το σύνδροµο «Mobbing» στην Εργασία Το σύνδροµο «Mobbing» στην Εργασία Ο όρος mobbing προέρχεται από την αγγλική λέξη mob που σημαίνει επιτίθεµαι, περικυκλώνω, ενοχλώ και εκφράζει σήµερα τη συστηματική ψυχολογική επίθεση και στρατηγική περιθωριοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ζ. ΜΕΚΟΣ ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΙΩΝΑΣ ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΙΩΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το σκάνδαλο που υποσκάπτει τον μητρικό θηλασμό και αυξάνει την παιδική παχυσαρκία: 6 κλινικές περιπτώσεις για τις καμπύλες αύξησης παιδιών.

Το σκάνδαλο που υποσκάπτει τον μητρικό θηλασμό και αυξάνει την παιδική παχυσαρκία: 6 κλινικές περιπτώσεις για τις καμπύλες αύξησης παιδιών. Το σκάνδαλο που υποσκάπτει τον μητρικό θηλασμό και αυξάνει την παιδική παχυσαρκία: 6 κλινικές περιπτώσεις για τις καμπύλες αύξησης παιδιών. Τα μικρά παιδιά στην Ελλάδα μετρώνται με βλαπτικό τρόπο Η τακτική

Διαβάστε περισσότερα

Εθισµός στο διαδίκτυο- Μια νέα µορφή εξάρτησης

Εθισµός στο διαδίκτυο- Μια νέα µορφή εξάρτησης Εθισµός στο διαδίκτυο- Μια νέα µορφή εξάρτησης Άννα Γκότση, Χριστίνα ούραλη, Ραφαέλα Εµµανουηλίδου, Βασιλική Λαµπρακάκη, Βασιλική Μπεκιάρη, Στέλλα Παπά, Στέλιος Σπύρογλου Αντωνία Τσακίρη, Τσίτσος ηµήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Επίμονος πόνος στα παιδιά

Επίμονος πόνος στα παιδιά ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ oλουσ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ NoΣΗΛΕΥΟΥΝ Ή ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΟΝΟ Επίμονος πόνος στα παιδιά Κύρια σημεία για ιατρούς και νοσηλευτές από τις

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια Μαθητές Β Λυκείου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Θεσμική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης Οδήγησης στην

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διατροφή και τις Διατροφικές Διαταραχές 2008-2012

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διατροφή και τις Διατροφικές Διαταραχές 2008-2012 2008-2012 για τη Δημόσια Υγεία Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2008-2012 Αθήνα 2008 Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μονάδα Στρατηγικής και Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτες κοορτών Μελέτες πρόγνωσης. Νίκος Τζανάκης Επίκουρος Καθηγητής

Μελέτες κοορτών Μελέτες πρόγνωσης. Νίκος Τζανάκης Επίκουρος Καθηγητής Εργαστήριο Επιδηµιολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Κρήτης Επίκουρος Καθηγητής Νίκος Τζανάκης Τηλ.: 2810-392224 ή 392433 Φαξ::2810-542650 Email: tzanakis@med.uoc.gr Μελέτες κοορτών Μελέτες πρόγνωσης Νίκος

Διαβάστε περισσότερα

Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία; Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη

Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία; Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη , pas de pas d papiers,sažd em sažde? Se Keine Papiere t? Keine Papi, no G.P?Νο I. Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία;, no G. sanida in sanidad? si Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη

Διαβάστε περισσότερα

Ένα εργαλείο Πρόληψης ατυχημάτων

Ένα εργαλείο Πρόληψης ατυχημάτων Ένα εργαλείο Πρόληψης ατυχημάτων 2η έκδοση - ριζικά ανανεωμένη και συμπληρωμένη Ι.Στ. Παπαδόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Υπεύθυνος του τομέα Πρόληψης Ατυχημάτων του

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία;

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; Ορισμοί και πηγές Τα ηλεκτρικά πεδία δημιουργούνται από διαφορές της τάσης: όσο μεγαλύτερη είναι η τάση, τόσο ισχυρότερο είναι το πεδίο που δημιουργείται.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ 1.1 Εισαγωγή Η Ασφάλεια Εργασίας περιλαµβάνει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που αντιδρούν στη δηµιουργία επικίνδυνων καταστάσεων για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1α Εκπαιδευτική Αξιολόγηση

ΕΝΟΤΗΤΑ 1α Εκπαιδευτική Αξιολόγηση Πρόγραμμα Εξειδίκευσης ΕΝΟΤΗΤΑ 1α Εκπαιδευτική Αξιολόγηση 1.1. Τι είναι η εκπαιδευτική αξιολόγηση και ποια η διαφορά της από τη διάγνωση ύπαρξης µαθησιακών δυσκολιών; Α3 1.2. Τι περιέχει η εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου

Διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου Διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου Απόστολος Μαντίδης Πλοίαρχος (ΥΙ), Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα