ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ"

Transcript

1 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ In vitro μελέτη της διεργασίας χώνευσης γαλακτωμάτων ελαίου σε νερό που περιέχουν ζελατίνη. In vitro study of the digestion of gelatin contetining oil-inwater emulsions. ΚΑΝΔΑΡΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2015

2 In vitro μελέτη της διεργασίας χώνευσης γαλακτωμάτων ελαίου σε νερό που περιέχουν ζελατίνη. Κανδαράκη Γεωργία Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Θεσσαλονίκη ΤΘ 141 Υποβολή Πτυχιακής διατριβής που αποτελεί μέρος των απαιτήσεων για την απονομή του Πτυχίου του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εισηγητής: Ριτζούλης Χρήστος Εξεταστική επιτροπή: Καπνιστή Μαρία Γεωργιάδης Νικόλαος

3 Ευχαριστίες Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εισηγητή μου κ. Ριτζούλη Χρήστο για την καθοδήγηση και τις πολύτιμες συμβουλές του για την ολοκλήρωση της πτυχιακής μου εργασίας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια του, τον κ.φιλοθέου Ανδρέα.

4 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εργασία εξετάστηκε η επίδραση των συνθηκών που επικρατούν σε ένα in vitro ανθρώπινο πεπτικό σύστημα στη σταθερότητα ενός γαλακτώματος ελαιολάδου-σε-νερό το οποίο είναι γαλακτωματοποιημένο με Tween 20 σε ph 7. Κύριος σκοπός της μελέτης ήταν η μελέτη πτυχών της διεργασία χώνευσης του γαλακτώματος σε συνθήκες που προσομοιώνουν το στοματο-γαστρικό περιβάλλον όσον αφορά την κολλοειδή κατάσταση των. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε ένα μοντέλο που προσομοιώνει τη διαδρομή που ακολουθεί ένα γαλάκτωμα μετά την είσοδο του στο στόμα και την κατάποση του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μετάβαση του γαλακτώματος από το στόμα στο στομάχι οδηγεί στην ισχυρή κροκίδωση του γαλακτώματος λόγω της μεταβολής του ph αλλά και της υψηλής ιοντικής ισχύος που επικρατεί στο γαστρικό περιβάλλον. Η χρωματογραφία μοριακού αποκλεισμού φαίνεται ότι μπορεί να χρησιμεύσει για τη μελέτη της πέψης μοντέλων τροφών.

5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑ 1. Εισαγωγή Βιβλιογραφική ανασκόπηση Γαλακτώματα Tween Φυσικοχημικές αλλαγές των γαλακτωμάτων κατά την έκθεση τους στις στοματικές και γαστρικές συνθήκες Στοματικές συνθήκες Γαστρικές συνθήκες Αποσταθεροποίηση των γαλακτωμάτων στο στομάχι Σκοπός της εργασίας Πειραματικό Μέρος Υλικά και μέθοδοι Υλικά Όργανα Μέθοδοι Παρασκευή γαλακτώματος Παρασκευή γαστρικού μοντέλου Αποτελέσματα- Συζήτηση Απλή προσομοίωση του γαστρεντερικού μοντέλου Χρωματογραφία αποκλεισμού μεγέθους (SEC) Συμπεράσματα Βιβλιογραφία. 22

6 1 1. Εισαγωγή Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τη μοντελοποίηση της γαστρεντερικής οδού του ανθρώπου. Τα περισσότερα εργαστηριακά μοντέλα περιλαμβάνουν ένα περιορισμένο αριθμό παραμέτρων και αφορούν συγκεκριμένες εφαρμογές. Ωστόσο, για να προσομοιωθεί η σύνθεση των φυσιολογικών και φυσικοχημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν εντός του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος, είναι σημαντικό να εκτεθεί ένα γεύμα σε όλα τα στάδια της πέψης δηλαδή στον χρόνο διέλευσης, στο pη, και στις ενζυματικές συνθήκες. Τα γαστρεντερικά μοντέλα που περιγράφηκαν μέχρι τώρα παραμένουν απλοποιημένα σε σύγκριση με την ίn νίνο κατάσταση. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες που σχετίζονται με την επίδραση διαφόρων συνθηκών που εφαρμόζονται κατά την επεξεργασία των γαλακτωμάτων (π.χ. θερμοκρασία, υψηλή πίεση κ.α.) στις ιδιότητες τους (π.χ. τις ρεολογικές τους ιδιότητες, την κατανομή μεγέθους των σταγονιδίων, τη σταθερότητα των φάσεων κ.α.) (Sarkar et al., 2009a). Πρόσφατα όμως αποδείχτηκε ότι υπάρχει περιορισμένη κατανόηση ως προς τις αλληλεπιδράσεις των γαλακτωμάτων σε φυσιολογικές συνθήκες in vivo (Sarkar et al., 2010). Γενικότερα, όταν καταναλώνεται ένα τρόφιμο εκτίθεται σε ένα μεγάλο εύρος φυσικών (π.χ. ανάδευση και θερμοκρασία) και βιοχημικών (π.χ. αραίωση, ph, ένζυμα, χολικά άλατα κτλ) συνθηκών καθώς διέρχεται από το στόμα στο στομάχι και από εκεί στο έντερο (Sarkar et al., 2009 (b). Σε μία προσπάθεια να γίνουν κατανοητές οι φυσικοχημικές αλλαγές που συμβαίνουν στα τρόφιμα κατά την κατανάλωση τους, έχουν σχεδιαστεί λιγότερο ακριβές και χρονοβόρες in vitro μεθοδολογίες προκειμένου να προσομοιώσουν τις συνθήκες που επικρατούν στα διάφορα στάδια της γαστρεντερικής οδού. Αυτά τα συστήματα προσφέρουν καλύτερη κατανόηση για το πώς τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας και η μικροδομή των κολλοειδών συστημάτων επηρεάζουν την πέψη και τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών (Sarkar et al., 2010). Η παρούσα μελέτη, εκτός του ενδιαφέροντος της προσομοίωσης του ανθρώπινου γαστρεντερικού συστήματος σε ένα εργαστηριακό μοντέλο αφορά και την μελέτη της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από αυτό κατά την πέψη τους. Η τροφή που χρησιμοποιήθηκε ήταν ζελατίνη ψαριού.

7 2 Αυτό είναι και το κύριο αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας, στην οποία εξετάζονται οι φυσικοχημικές μεταβολές που μπορεί να υποστεί ένα γαλάκτωμα σταθεροποιημένο με Tween 20 κατά την έκθεση του σε προσομοιωμένες γαστρικές συνθήκες.

8 3 2. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2.1 Γαλακτώματα Ένα γαλάκτωμα αποτελείται από δυο μη αναμίξιμα υγρά (συνήθως λάδι και νερό) με ένα από τα υγρά να διασπείρεται στο άλλο υπό τη μορφή μικρών σφαιρικών σταγονιδίων. Στα περισσότερα τρόφιμα, οι διάμετροι των σταγονιδίων βρίσκονται συνήθως μεταξύ 0,1-100μm (Dickinson and Stainsby, 1982; Dickinson, 1992; Friberg and Larrson, 1997). Τα γαλακτώματα μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με τη σχετική κατανομή του λαδιού και της υδατικής φάσης στο χώρο. Ένα σύστημα που αποτελείται από σταγονίδια ελαίου τα οποία διασπείρονται σε μια υδατική φάση ονομάζεται γαλάκτωμα ελαίου σε νερό (O/W), όπως γάλα κρέμα, σάλτσες, μαγιονέζα, ποτά και σούπες. Ένα σύστημα που αποτελείται από σταγονίδια νερού, τα οποία είναι διεσπαρμένα σε μια ελαιώδη φάση ονομάζεται γαλάκτωμα νερό σε λάδι (W/O), όπως μαργαρίνη και βούτυρο. Η ουσία που αποτελεί τα σταγονίδια του γαλακτώματος αναφέρεται ως διασπορά, ασυνεχής ή εσωτερική φάση, ενώ η ουσία που αποτελεί το περιβάλλον υγρό ονομάζεται συνεχής ή εξωτερική φάση. Εκτός από τα συμβατικά γαλακτώματα λαδιού σε νερό ή νερού σε λάδι που περιγράφονται παραπάνω είναι επίσης δυνατόν να παρασκευαστούν διάφοροι τύποι πολλαπλών γαλακτωμάτων όπως λάδι-σε νερό σε λάδι (O/W/O) ή νερό σε λάδι σε νερό (W/O/W) (Garti, 1997; Garti and Bisperink, 1998; Garti and Benichou, 2004). Για παράδειγμα, ένα γαλάκτωμα W/O/W αποτελείται από σταγονίδια νερού διεσπαρμένα εντός μεγαλύτερων σταγονιδίων λαδιού, τα οποία είναι διεσπαρμένα σε μια συνεχή υδατική φάση (Evison et al., 1995; Benichou et al., 2002a). Τέτοιου είδους γαλακτώματα βρίσκουν αυξανόμενη χρήση στη βιομηχανία τροφίμων λόγω των πλεονεκτημάτων τους έναντι των συμβατικών γαλακτωμάτων (Gartiand Benichou, 2004). Η διαδικασία μετατροπής δυο ξεχωριστών μη αναμίξιμων υγρών σε ένα γαλάκτωμα ή μείωσης του μεγέθους των σταγονιδίων σε ένα προϋπάρχον, είναι γνωστή ως ομογενοποίηση. Στη βιομηχανία τροφίμων η μέθοδος αυτή συνήθως διεξάγεται χρησιμοποιώντας συσκευές γνωστές ως ομογενοποιητές. Οι γαλακτωματοποιητές είναι επιφανειακός δραστικά μόρια που απορροφούνται στην επιφάνεια των προσφάτως σχηματισμένων σταγονιδίων κατά τη διάρκεια της ομογενοποίησης σχηματίζοντας μια προστατευτική μεμβράνη που εμποδίζει τη συσσωμάτωση των σταγονιδίων. Οι περισσότεροι γαλακτωματοποιητές είναι αμφίφιλα μόρια, δηλαδή, έχουν πολικές και μη πολικές περιοχές στο ίδιο μόριο. Οι πιο γνωστοί γαλακτωματοποιητές που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων είναι μικρού μοριακού βάρους μορίου τασιενεργά, φωσφολιπίδια, πρωτεΐνες και πολυσακχαρίτες.

9 Tween 20 Το Tween 20 είναι ένα παράγωγο πολυοξυαιθυλενίου μονολαβρικής σορβιτάνης και διακρίνεται από αλλά πολυσορβικά από το μήκος της αλυσίδας πολυοξυαιθυλενίου και τον εστέρα του λιπαρού οξέος. Επίσης, είναι ένα μη ιονικό επιφανειοδραστικό πολυσορβικό το οποίο είναι σταθερό και σχετική μη τοξικό και αυτό επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του ως γαλακτωματοποιητή σε επιστημονικές και φαρμακολογικές εφαρμογές. Στα τρόφιμα χρησιμοποιείται ως παράγοντας διαβροχής σε αρωματισμένες σταγόνες που χορηγούνται από το στόμα βοηθώντας την αίσθηση εξάπλωσης των άλλων συστατικών όπως αλκοόλη και άρωμα μέντας. Όσο αφορά στην παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκε μια επαρκής ποσότητα Tween 20 για να εκτοπίσει το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης από την επιφάνεια του σταγονιδίου του γαλακτώματος, πράγμα το οποίο οδηγεί σε σχηματισμό κρέμας και ισχυρή μη νευτώνεια ρεολογική συμπεριφορά Φυσικοχημικές αλλαγές των γαλακτωμάτων κατά την έκθεση τους στις στοματικές και γαστρικές συνθήκες Στοματικές συνθήκες Η κατανόηση της επεξεργασίας στην οποία υποβάλλονται τα γαλακτώματα μέσα στην στοματική κοιλότητα έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την καλύτερη μεταχείριση των φυσικών και οργανοληπτικών ιδιοτήτων των κολλοειδών συστημάτων τροφίμων, όπως είναι η σταθερότητα των γαλακτωμάτων, η κρέμωση και η απελευθέρωση του αρώματος (Sarkar et al., 2009 (a); Singh & Sarkar., 2011). Κατά την κατανάλωση ενός γαλακτώματος το χρονικό διάστημα παραμονής του στο στόμα είναι πολύ μικρό, ωστόσο προλαβαίνει να γίνει ανάμιξη του γαλακτώματος με το σάλιο και τον αέρα, ψύξη ή θέρμανση του(37 0 C) και μεταβολή του ph (6-7) και της ιοντικής ισχύος (Hur et al., 2009; Sarkar et al., 2009 (a); Sarkar et al., 2010; Singh et al., 2009; Singh & Sarkar., 2011; Vingerhoeds et al., 2005). Επίσης, σε αυτό το χρονικό διάστημα τα γαλακτώματα έρχονται σε επαφή με διάφορα ενζυμα που προέρχονται από το σάλιο(αμυλάσες), πολυμερή όπως η μυξίνη, πρωτεΐνες της βλεννογόνου και άλατα διαφορετικής ιοντικής ισχύος, με αποτέλεσμα τα προφίλ ροής τους να γίνονται πολύπλοκα (Sarkar et al., 2009 (a); Sarkar et al., 2010; Singh et al., 2009; Singh & Sarkar., 2011). Η συμπεριφορά των γαλακτωμάτων που έχουν σταθεροποιηθεί με πρωτεΐνες μελετήθηκε με την ανάμιξη ανθρώπινου ή προσομοιωμένου σιέλου με γαλακτώματα σταθεροποιημένα με

10 5 πρωτεΐνες ή τασιενεργές ουσίες. Οι υπάρχουσες μελέτες, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όταν ένα γαλάκτωμα αναμιχθεί με το σάλιο διασπάται με κροκίδωση η οποία επηρεάζεται από το φορτίο των σταγονιδίων και την παρουσία αλάτων και βιοπολυμερών του σιέλου (Singh & Sarkar., 2011; Vingerhoeds et al., 2005; Sarkar et al., 2009 (a); Silletti et al., 2007 (a); Silletti et al., 2007(b)). Η κροκίδωση των γαλακτωμάτων οφείλεται κυρίως στην μυξίνη του σιέλου. Η μυξίνη φαίνεται να είναι ύψιστης σημασίας λόγω του αρνητικού φορτίου της σε ουδέτερο περιβάλλον (Sarkar et al., 2009 (a)). Κατά την ανάμιξη σιέλου που εκκρίνεται από την παρωτίδα, στο οποίο περιέχεται ελάχιστη μυξίνη, με γαλακτώματα παρατηρήθηκε κροκίδωση γεφύρωσης, πράγμα το οποίο καταδεικνύει ότι η κροκίδωση των γαλακτωμάτων πιθανώς οφείλεται και σε άλλα συστατικά του σιέλου, όπως στα άλατα του σιέλου ή σε πρωτεΐνες πλούσιες σε προλίνη, τα οποία με την παρουσία τους ενισχύουν την κροκίδωση (Vingerhoeds et al., 2005; Singh & Sarkar., 2011; Singh., 2011). Στην κροκιδωση των γαλακτωμάτων στη στοματική κοιλότητα σημαντική θεωρείται η συμβολή των δυνάμεων εκκένωσης, δυνάμεων van der Walls και οι ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του διεπιφανειακού στρώματος των σταγονιδίων και των πρωτεϊνών του σιέλου (Singh & Sarkar., 2011; Silletti et al., 2007). Η σταθερότητα των γαλακτωμάτων κατά την ανάμιξη τους με το σάλιο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φορτίο που φέρουν τα σταγονίδια του γαλακτώματος. Τα γαλακτώματα που έχουν υψηλή τιμή αρνητικού φορτίου δεν παρουσιάζουν κροκίδωση επειδή οι ηλεκτροστατικές απώσεις παρεμποδίζουν τα σταγονίδια να πλησιάσουν μεταξύ τους. Γαλακτώματα με ελαφρώς αρνητικό ή ουδέτερο φορτίο υπόκεινται σε αντιστρεπτή οσμωτική κροκίδωση, λόγω της παρουσίας της μυξίνης και της συγκέντρωσης στην οποία βρίσκεται στο σύστημα ή συμπλόκων που σχηματίζονται στο σάλιο. Τέλος, στα θετικά φορτισμένα γαλακτώματα συμβαίνει κροκίδωση γεφύρωσης, μέσω της ηλεκτροστατικής έλξης μεταξύ των πρωτεϊνών του σιέλου και των φορτισμένων σταγονιδίων του γαλακτώματος (Silletti et al., 2007 (b); Singh., 2011). Έτσι, η κροκίδωση των γαλακτωμάτων στο στόμα θα μπορούσε να επηρεάσει την υφή, τις ρεολογικές και τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες (Vingerhoeds et al., 2005). Παρακάτω, στα σχήματα 1 και 2, παρουσιάζονται οι μεταβολές που υφίσταται ένα κατιονικό και ένα ιονικό γαλάκτωμα όταν βρίσκονται υπό στοματικές συνθήκες.

11 6 Σχήμα 1. Σχηματική αναπαράσταση των μεταβολών που υφίσταται ένα κατιονικό γαλάκτωμα, που είναι σταθεροποιημένο με β-λακτογλοβουλίνη, το οποίο εκτίθεται σε στοματικό περιβάλλον απουσία και παρουσία μυξίνης σε διάφορες συγκεντρώσεις (Sarkar et al., 2009a). Σχήμα 2. Σχηματική αναπαράσταση των μεταβολών που υφίσταται ένα ανιονικό γαλάκτωμα, που είναι σταθεροποιημένο με λακτοφερίνη, το οποίο εκτίθεται σε στοματικό

12 περιβάλλον απουσία και παρουσία μυξίνης σε διάφορες συγκεντρώσεις (Sarkar et al., 2009a). 7 Μετά από μερικά δευτερόλεπτα παραμονής στο στόμα, ακολουθεί η κατάποση του γαλακτώματος. Η κατάποση περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του γαλακτώματος στην κίνηση της γλώσσας, του φάρυγγα, του οισοφάγου και του στομάχου (Singh et al., 2009) Γαστρικές συνθήκες Κατά την διέλευση ενός τροφίμου από το στομάχι, αυτό παραμένει εκεί από κάποια λεπτά μέχρι κάποιες ώρες. Ο χρόνος αυτός εξαρτάται από τη φύση του τροφίμου (χημική σύνθεση, μέγεθος, σχήμα, μικροδομή, ph, ιοντική ισχύ, ρεολογικές ιδιότητες κτλ) (Sarkar et al., 2009 (b)). Στο στομάχι τα λιπίδια που βρίσκονται στο βλωμό εκτίθενται σε ισχυρά όξινο περιβάλλον (ph 1-3), υπόκεινται σε υδρόλυση από τα ένζυμα (πεψίνη και γαστρική λιπάση) και καταληγουν να έχουν πολύπλοκη ροή λόγω των διαφορετικών δομών και της περισταλτικής κίνησης του στομάχου, με αποτέλεσμα να αλλάζει η χημική και η δομική τους οργάνωση (Hur et al., 2009; Sarkar et al., 2009b; Sarkar et al., 2010; Singh et al., 2009; Singh & Sarkar., 2011). Στο στομάχι, είναι πιθανή η ύπαρξη τασιενεργών ουσιών που προέρχονται από τα εκκρινόμενα γαστρικά υγρά (μυξίνη, ένζυμα) ή από άλλα τρόφιμα που δεν πέπτοναι πλήρως (πρωτεΐνες, φωσφολιπίδια, ένζυμα) τα οποία βρίσκονται σε ανταγωνισμό και αποτελούν πιθανούς αντικαταστάτες των επιφανειοδραστικών ουσιών της επιφάνειας των λιπαρών σταγονιδίων, προκαλώντας αλλαγές στη σύνθεση και τις ιδιότητες της επιφάνειας τους (Hur et al.,2009; Singh et al.,2009). Η παρουσία τασιενεργών ουσιών επιβεβαιώνεται με τη μέτρηση της επιφανειακής τάσης των υγρών που εκκρίνονται από το ανθρώπινο στομάχι, η οποία βρέθηκε σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη του καθαρού νερού (Singh et al., 2009). Τα γαλακτώματα που έχουν σταθεροποιηθεί με πρωτεΐνες θα παρουσιάσουν μεγάλες αλλαγές στο στομάχι εξαιτίας της πιθανής δράσης της πεψίνης στο προσροφημένο στρώμα, την επίδραση του χαμηλού ph και της ιοντικής ισχύος στο φορτίο των σταγονιδίων και την αλληλεπίδραση της μυξίνης με την πρωτεΐνη στη διεπιφάνεια. Ο σημαντικότερος παράγοντας για τον καθορισμό της σταθερότητας των γαλακτωμάτων που είναι σταθεροποιημένα με

13 8 πρωτεΐνες κατά την έκθεση τους στο γαστρικό περιβάλλον είναι ίσως η υδρόλυση του διεπιφανειακού στρώματος από την πεψίνη (Singh., 2011). Γαλακτώματα σταθεροποιημένα με β-λακτογλοβουλίνη και λακτοφερίνη όταν εκτίθενται σε προσομοιωμένες γαστρικές συνθήκες και παρουσία πεψίνης, υφίστανται κροκίδωση και σε κάποιο βαθμό συγχώνευση. Η αποσταθεροποίηση οφείλεται στην υδρόλυση του προσροφημένου στρώματος από την πεψίνη, που οδηγεί στην απώλεια του θετικού φορτίου της επιφάνειας των σταγονιδίων και τη μείωση του πάχους του στρώματος (Sarkar et al., 2009b; Sarkar et al., 2010). Έτσι, τα πεπτίδια που παραμένουν στη διεπιφάνεια μετά την πρωτεόλυση δεν μπορούν πλέον να παρέχουν επαρκείς ηλεκτροστατικές απώσεις και/ή στερεοχημική σταθερότητα (Sarkar et al., 2010). Επίσης, αναφέρεται ότι η υψηλή συγκέντρωση των αλάτων κάνει εντονότερη την κροκίδωση που υφίστανται τα γαλακτώματα (Sarkar et al., 2009b). Σχήμα 3. Σχηματικό διάγραμμα της αλληλεπίδρασης του σταθεροποιημένου γαλακτώματος με β-λακτογλοβουλίνη με το προσομοιωμένο γαστρικό διάλυμα (SGF), παρουσία και απουσία πεψίνης. Οι μακριές ελικοειδείς δομές αντιπροσωπεύουν τη β-lg, ενώ οι μικρότερες τα πεπτίδια που σχηματίστηκαν αργότερα (Sarkar et al., 2009b). Εκτός από την πεψίνη, και άλλες επιφανειοδραστικές ουσίες επηρεάζουν την υδρόλυση των πρωτεϊνών και τις φυσικοχημικές ιδιότητες των γαλακτωμάτων κατά την πέψη. Επιπλέον, έχει αναφερθεί πως οι πρωτεΐνες που προσροφώνται στη διεπιφάνεια

14 9 αντικαθίστανται από τη φωσφατιδυλοχολίνη κατά τη διάρκεια της γαστρικής πέψης και ότι τα σύμπλοκα πρωτεΐνες φωσφατιδυλοχολίνης που σχηματίζονται στο διάλυμα προκαλούν μεταβολές στην ευαισθησία της β-λακτογλοβουλίνης και της β-καζεΐνης στην υδρόλυση (Nik et al., 2011). Στο στομάχι, η δράση της γαστρικής λιπάσης επιφέρει αλλαγές στο εσωτερικό των σταγονιδίων όπως επίσης στο διεπιφανειακό στρώμα στο οποίο προσροφάται (Singh et al., 2009). Έτσι, η χημική διάσπαση των λιπιδίων (τριγλυκερίδια) αρχίζει από το στομάχι, όπου τα γαλακτοποιημένα λίπη υδρολύονται μερικώς από τη γαστρική λιπάση, η οποία συνεισφέρει κατά 10-30% επί της συνολικής υδρόλυσης των πεπτόμενων τριγλυκεριδίων ενός ενήλικα (Hur et al., 2009; Sarkar et al., 2010; Singh., 2011). Η δράση της λιπάσης έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή επιφανειοδραστικών λιπαρών οξέων και μονογλυκεριδίων από το υδρόφοβο κέντρο των λιπιδίων. Κάποια από αυτά τα συστατικά είναι ικανά να ανταγωνιστούν και να αντικαταστήσουν, μερικώς ή πλήρως, τον αρχικό γαλακτωματοποιητή που βρίσκεται στην διεπιφάνεια των σταγονιδίων μεταβάλλοντας έτσι το μέγεθος των σταγονιδίων και κατ επέκταση τη σταθερότητα του γαλακτώματος (Sarkar et al., 2010; Singh., 2011). Ο ρυθμός και η έκταση της γαστρικής λιπόλυσης εξαρτάται από την περιοχή της επιφάνειας των τριγλυκεριδίων που διατίθεται για λιπόλυση, η οποία καθορίζεται κυρίως από την περιεκτικότητα σε λίπος, και το μέγεθος των σταγονιδίων. Ο τύπος του γαλακτωματοποιητή ίσως να εχει μεγάλη σημασία, καθώς μπορεί να προστατεύει την επιφάνεια των τριγλυκεριδίων από την ενζυμική λιπόλυση. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι τα ελεύθερα λιπαρά οξέα που σχηματίζουν το προσροφημένο στρώμα, μπορούν να παρεμποδίσουν τη γαστρική λιπόλυση καθώς εμφανίζονται πρωτονιωμένα στο χαμηλό ph του στομάχου (Van Aken et al., 2011) Αποσταθεροποίηση των γαλακτωμάτων στο στομάχι Λόγω της μείωσης του ph στο στομάχι και της δράσης της γαστρικής λιπάσης και της πεψίνης, οι φυσικές ιδιότητες ενός γαλακτώματος μπορεί να μεταβληθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πέψης. Για παράδειγμα, τα γαλακτώματα που υφίστανται αποσταθεροποίηση σε όξινο περιβάλλον παρουσιάζουν διαχωρισμό φάσεων στο στομάχι, με αποτέλεσμα ένα ασθενές ενεργειακά υδατικό στρώμα που απομακρύνεται γρήγορα από το στομάχι, μειώνοντας τη διόγκωση του και την έναρξη της αίσθησης κορεσμού κατά τη διάρκεια του γεύματος.

15 10 Κατά τη μελέτη της συμπεριφοράς γαλακτωμάτων τα οποία σταθεροποιήθηκαν με διάφορες τασιενεργές ουσίες (Tween 80, πρωτεΐνες ορού γάλακτος και πρωτεΐνες ορού γάλακτος μαζί με καζεϊνικά άλατα) σε ένα περίπλοκο γαστρικό περιβάλλον παρατηρήθηκε η κροκίδωση τους, η οποία μπορεί να επιφέρει το διαχωρισμό ενός υψηλού ενεργειακά στρώματος πλούσιο σε λιπίδια και πρωτεΐνες, το οποίο είτε κρεμοποιείται, είτε καθιζάνει. Εξηγείται, ότι in vivo, η κρέμωση ενός τέτοιου στρώματος είναι γνωστό ότι καθυστερεί τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα της πληρότητας κατά τη διάρκεια του γεύματος. 3. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι : Η μελέτη της συμπεριφοράς ενός γαλακτώματος λάδι-σε-νερό το οποίο σταθεροποιήθηκε με Tween 20 σε ph 7 κατά την έκθεση του σε στοματικές και γαστρικές συνθήκες. Η μελέτη της λήψης προκαταρκτικών αποτελεσμάτων σχετικά με την ικανότητα της χρωματογραφίας αποκλεισμού μεγέθους να ενεργεί ως ανιχνευτής σε ένα εργαστηριακό μοντέλο πέψης. 4. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Υλικά Υπερκάθαρο νερό παράγεται από την ELGA Purelab Flex apparatus (Veolia Water Technologies, High Wycombe, United Kingdom). Υδροχλωρικό οξύ (37% AR grade) και υδροξείδιο του νατριού αγοράσθηκαν από την Carlo Erba (Rodano, Italy). Tris (υδροξιλίου αμινομεθάνιο) ( Trizma ) αγοράσθηκε από την Merck (Darmstadt, Germany), αζίδιο του νατρίου (99%) αγοράσθηκε από την Riedel-de-Haën (Seelze,Germany). Το χλωριούχο νάτριο το φωσφορικό μονονάτριο, το θειοκυανιούχο κάλιο, το χλωριούχο ασβέστιο, η ουρία (urea), το χλωριούχο αμμώνιο και η γλυκόζη (D glucose) αγοράσθηκαν από την Merck (Darmstadt, Germany). Όξινο θεϊκό νάτριο αγοράσθηκε από την Sigma Aldrich (Schnelldorf, Germany). Το γλυκουρονικό οξύ αγοράσθηκε από την Alfa Aesar (Karlsruhe,Germany). Το χλωριούχο

16 μαγνήσιο αγοράσθηκε από την Fluka (Buchs,Switzerland). Το ταυροχολικό οξύ αγοράσθηκε από την Sigma Aldrich (Buchs, Switzerland) Όργανα Mastersizer 2000, Malvern Instruments Ltd, Worcestershire UK Ομογενοποιητής υπερήχων, Hielscher UP-100H, Germany Φυγόκεντρος TA-XT αναλυτής υφής προσομοίωση της μάσησης Al Microsystems,Godalming,UK Stomacher προσομοίωση του ανθρώπινου στομάχου Stomacher 400, Seward, Worthing, UK Sec- χρωματογραφία αποκλεισμού μεγέθους 4.2. Μέθοδοι Παρασκευή γαλακτώματος Παρασκευάστηκε υδατικό ρυθμιστικό διάλυμα με Tris (τρις-υδροξυμέθυλοαμινομεθάνιο) σε συγκέντρωση 3 g/l και 0,025% w/w ΝαΝ 3, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως αντιμικροβιακός παράγοντας. Η ρύθμιση του διαλύματος σε ph 7 έγινε στη συνέχεια, με προσθήκη κατάλληλης ποσότητας διαλύματος HCl 0,1Ν ή διαλύματος NaOH 1N. Έπειτα 60 ml από το παραπάνω δείγμα μεταφέρθηκαν σε ποτήρι ζέσεως και προστέθηκαν 2 g ζελατίνης. Το οποίο τοποθετήθηκε σε υδατόλουτρο στους 40 0 C μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Στη συνέχεια, ποσότητα ελαιολάδου προστέθηκε στο δείγμα έτσι ώστε το κλάσμα όγκου του ελαιολάδου στο μίγμα να είναι φ=0,4 και το μίγμα αναδεύτηκε για λίγο σε μαγνητικό αναδευτήρα. Επίσης προστέθηκαν 2,0g Tween 20. Η παρασκευή του γαλακτώματος ολοκληρώθηκε με την ομογενοποίηση του μίγματος για 3 min σε ομογενοποιητή υπερήχων Παρασκευή γαστρικού μοντέλου Για τη παρασκευή του στοματικού υγρού (SMF), του στομαχικού υγρού (SGF) και το υγρό του λεπτού εντέρου, δηλαδή του δωδεκαδάκτυλου (SDF) χρησιμοποιούνται τα χημικά αντιδραστήρια που βρίσκονται στον πίνακα 1 (Hur et al., 2009, Rousi et al., 2014).

17 Πίνακας 1. Σύνθεση του στοματικού υγρού, του στομαχικού υγρού, το υγρό του λεπτού εντέρου ( δηλαδή του δωδεκαδάκτυλου) (Hur et al., 2009, Rousi et al., 2014). 12 στοματικό υγρό (SMF) στομαχικό υγρό (SGF) Υγρό του Δωδεκαδάκτυλου (SDF) 10 ml KCl 89,6g/l 15,7ml NaCl 175,3g/l 40 ml NaCl 175,3 g/l 10ml KSCN 20,0g/l 3,0 ml NaH 2 PO4 88,8g/l 40 ml NaHCO3 84,7 g/l 10ml NaH 2 PO4 88,8g/l 9,2 ml KCl 89,6g/l 10 ml KH 2 PO 4 8 g/l 10ml NaSO 4 57,0g/l 18,0 ml CaC l2 *2H 2 O 22,2g/l 6,3 ml KCl 89,6 g/l 1,7ml NaCl 175,3g/l 10,0 ml NH 4 Cl 30,6g/l 10 ml MgC l2 5 g/l 20ml NaHCO 3 84,7g/l 3,4 ml Urea 25,0g/l 180 μl HCl 37% 8ml Urea 25,0g/l 10,0 ml Jose 65,0 g/l 4 ml urea 25 g/l 10,0 ml Galactonic Acid 2,0g/l 9 ml CaCl2*2H2O 22.2 g/l Οι τιμές ph του στόματος, του στομάχου και των υγρών του λεπτού παρουσιάζουν διακυμάνσεις, σε αυτή την περίπτωση έχουν επιλεχθεί αντιπροσωπευτικές τιμές. Το ph του ανθρώπινου στομάχου μπορεί να κυμανθεί μεταξύ ενός εύρους τιμών (1-3) και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η διατομική διακύμανση ή αν βρίσκεται σε κατάσταση πείνας ο οργανισμός (Lindahl et al.,1997, Gardner et al.,2006). Στην παρούσα εργασία, η τιμή του pη στο στομάχι είναι 3 (SGF). Πείραμα 1 ο : Προσδιορισμός της κατανομής του μεγέθους των σταγονιδίων στο Mastersizer. Σε 5 g γαλακτώματος προστίθενται 20ml διαλύματος SMF, και συμπιέζεται τόσο ώστε η παραμόρφωση του να είναι στο 90% με ρυθμό 1Hz για είκοσι φορές. Για αυτή την διαδικασία χρησιμοποιήθηκε ένας ΤΑ-XT αναλυτής υφής (Al Microsystems,Godalming,UK) (Σχήμα 6). Στη συνέχεια η «μασημένη» τροφή μεταφέρεται αμέσως σε μια πλαστική σακούλα μαζί με 50

18 13 ml SGF, και υποβάλλεται σε κατεργασία συμπίεσης στο stomacher (Stomacher 400, Seward, Worthing, UK) για 30 λεπτά. Έπειτα, ακολούθησε η φυγοκέντρηση του μίγματος για 25min στις 4000 x g και ο διαχωρισμός της κρέμας από το υποκείμενο υγρό. στη συνέχεια ο ορός μεταφέρεται σε ένα ποτήρι, όπου προστέθηκαν 20ml SDF, και αφήνεται υπό ήπια ανάδευση για 20 λεπτά σε σταθερή θερμοκρασία. Αμέσως μετά την παρασκευή του γαλακτώματος, την έκθεση του στις προσομοιωμένες στοματικές (ανάμιξη με το SMF) και γαστρικές συνθήκες (σε ph 3 και μετά την ανάμιξη με το SGF) προσδιορίστηκε η κατανομή του μεγέθους των σταγονιδίων στο Mastersizer. Πείραμα 2 ο : Xρωματογραφία αποκλεισμού μεγέθους (SEC) Σε 5 g γαλακτώματος προστίθενται 20ml διαλύματος SMF, και συμπιέζεται τόσο ώστε η παραμόρφωση του να είναι στο 90% με ρυθμό 1Hz για είκοσι φορές. Για αυτή την διαδικασία χρησιμοποιήθηκε ένας ΤΑ-XT αναλυτής υφής (Al Microsystems,Godalming,UK) (Σχήμα 6). Στη συνέχεια η «μασημένη» τροφή μεταφέρεται αμέσως σε μια πλαστική σακούλα μαζί με 50 ml SGF, και υποβάλλεται σε κατεργασία συμπίεσης στο stomacher (Stomacher 400, Seward, Worthing, UK) για 30 λεπτά. Το προκύπτον μίγμα στη συνέχεια μεταφέρεται σε ένα ποτήρι, όπου προστέθηκαν 20ml SDF, και αφήνεται υπό ήπια ανάδευση για 20 λεπτά σε σταθερή θερμοκρασία. Από τα τρία στάδια ελήφθησαν δείγματα (1 0 Texture Analyzer για το στόμα, 2 0 Stomacher για το στομάχι και 3 0 ποτήρι ζέσεως για το λεπτό έντερο). Τα δείγματα αμέσως διηθήθηκαν χρησιμοποιώντας φίλτρο σύριγγας με πόρο 1 μm, και εγχύθηκαν εντός της χρωματογραφίας αποκλεισμού μεγέθους (SEC).

19 P(d) Αποτελέσματα Συζήτηση Για τη διεργασία της χώνευσης του γαλακτώματος το πείραμα στηρίχθηκε στην προσομοίωση των ρευστών σύμφωνα με τον πίνακα 1. Ωστόσο ένα πραγματικό γαστρεντερικό σύστημα περιλαμβάνει πολύ περισσότερα στοιχεία. Στην παρούσα εργασία έχει γίνει μια απλή προσέγγιση του γαστρικού μοντέλου. Μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση που να περιέχει περισσότερα συστατικά του γαστρεντερικού συστήματος, είναι να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον, αλλά αφού οι σχετικές συνεισφορές των συστατικών του παρόντος συστήματος γίνουν κατανοητές ως προς την αρχή τους. 5.1 Απλή προσομοίωση του γαστρεντερικού μοντέλου d(microns) Σχήμα 4: Κατανομή μεγέθους των σταγονιδίων του γαλακτώματος που είναι σταθεροποιημένο με Tween 20 σε ph 7

20 P(d) 15 Στο Σχήμα 4 παρατηρούμε ότι το μέγεθος των λιποσφαιρίων είναι ικανοποιητικό, που σημαίνει ότι η ποσότητα του Tween 20 ήταν αρκετή ώστε να δημιουργήσει ένα καλό γαλάκτωμα d(microns) Σχήμα 5: Κατανομή μεγέθους των σταγονιδίων του γαλακτώματος που είναι σταθεροποιημένο με Tween 20 παρουσία προσομοιωμένου στοματικού διαλύματος (SMF) σε ph 3. Στο Σχήμα 5 μπορούμε να παρατηρήσουμε μια ξεκάθαρη αύξηση της διαμέτρου των λιποσφαιριδίων. Φαίνεται ότι η παρουσία των αλάτων του SMF επιφέρει την μερική κατάρρευση του γαλακτώματος.

21 16 Σχήμα 6 : Διάγραμμα τάσης - χρόνου για την διαδικασία της τεχνητής μάσησης Χρωματογραφία αποκλεισμού μεγέθους (SEC) Τα δείγματα εκλούσθηκαν με υπερκάθαρο νερό που περιέχει 0.1% αζίδιο του νατρίου σε ρυθμό ροής 0,8 ml min-1. Το σύστημα SEC αποτελείται από (i) ένα SpectraSystem SCM 1000: απαερωτής (Thermo Separation Products, San Jose, CA) (ii) ένα SpectraSystem P2000: αντλία χρωματογραφίας (Thermo Separation Products, San Jose, CA) (iii) από μια στήλη με 2 μm πορώδες (Idex, Oak Harbor, Ουάσιγκτον), μια προστήλη GPC/SEC PL-Aquagel-OH mm (8μm) (Varian Inc, Palo Alto, CA), (iv) δύο παράλληλες στήλες GPC/SEC PL- Αquagel-OH 300 7,5 mm (Varian Inc, Palo Alto, CA), όλες οι στήλες περιβάλλονται από ένα φούρνο στήλης Model 605 (Scientific Systems Incorporated, State College,PA) με θερμοστάτη στους 30 C (ν) ένα UV ανιχνευτή ρυθμισμένο στα 280 nm και (vi) ένα BI-MwA πολυγωνικό ανιχνευτή σκέδασης φωτός με λέιζερ (Brookhaven Instruments Corporation, Brookhaven, Holtsville, ΝΥ). Τα αποτελέσματα καταγράφηκαν χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πακέτο λογισμικού το ParSEC (Brookhaven Instruments Corporation, Brookhaven, Holtsville, NY).

22 Σχήμα 7: Χρωματογραφία αποκλεισμού μεγέθους (SEC- RI /SLS) για το γαλάκτωμα που λαμβάνεται μετά το στάδιο της μάσησης (SMF). 17 Στο Σχήμα 7 απεικονίζονται τα αποτελέσματα της χρωματογραφίας αποκλεισμού μεγέθους (SEC), τα οποία συλλέγονται μετά το στάδιο της μάσησης (SFM). Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι (i) στη SEC τα μεγαλύτερα μόρια εκλούονται πρώτα (ii) ο όγκος έκλουσης του διαλύτη μπορεί να μεταφραστεί απευθείας σε χρόνο, δεδομένου ότι αυτό γίνεται με σταθερή ροή. Στο πρώτο στάδιο (SMF, "στόμα"), παρατηρείται ότι στα 14 ml εκλούεται ένας πληθυσμός από μεγάλα πολυμερή και ακολουθεί μια σειρά μικρότερων μοριακών πληθυσμών από τα 16 ml έως τα 19 ml. Για να εκτιμηθεί το μέγεθος των πληθυσμών που εκλούονται πρέπει να γίνει σύγκριση μεταξύ των κορυφών των όγκων έκλουσης, των πρότυπων καμπύλων της δεξτράνης με αυτές του πειράματος (Gaborieau et al, 2011). Στην περίπτωση αυτή, οι χρόνοι έκλουσης στα 14 ml αντιστοιχούν στον χρόνο έκλουσης της γραμμικής δεξτράνης MW > 1,6 MDa. (Επιπρόσθετα παρατηρείται μια μικρή απορρόφηση στα 280 nm για τα κατώτερα τμήματα της κορυφής των 15 ml.) Ο ανιχνευτής UV που λειτουργεί στα 280 nm χρησιμοποιείται για την ανίχνευση των πρωτεϊνών, λόγω του γεγονότος ότι η τυροσσίνη, η τρυπτοφάνη, και σε μικρότερο βαθμό η φαινυλαλανίνη καθώς και οι δισουλφιδικοί δεσμοί προσροφούν σε αυτό το μήκος κύματος (Aitken et al., 2009). Τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι η κορυφή στα 14 ml οφείλεται στην ζελατίνη. Η ανυπαρξία κορυφής στο UV δηλώνει ότι η ζελατίνη δεν περιέχει αρωματικά αμινοξέα.

23 18 Σχήμα 8: Χρωματογραφία αποκλεισμού μεγέθους (SEC- RI/SLS) για το γαλάκτωμα που λαμβάνεται μετά το στάδιο της επεξεργασίας στο «στομάχι» (SGF). Στο Σχήμα 8 φαίνεται το χρωματογράφημα αποκλεισμού μεγέθους του ίδιου δείγματος μετά τη μεταφορά του από το «στόμα» στο «στομάχι» (SGF). Μεταξύ των χρωματογραφικών προφίλ παρουσιάζονται διαφορές. Οι τιμές απορρόφησης στον ανιχνευτή σκεδασμού (SLS) στο 14 ο ml, όπως και από το 16 0 ml έως το 19 0 ml μειώνονται δραστικά, καθώς η ζελατίνη έχει διασπαστεί από την επίδραση του στοματικού και στομαχικού υγρού προς στις δομικές της μονάδες. Στον ανιχνευτή RI, το σήμα του system peak φαίνεται ενισχυμένο, καθώς οι δομικές μονάδες της υδρολυμένης ζελατίνης εκλούονται σε αυτό. Σχήμα 9: Χρωματογραφία αποκλεισμού μεγέθους (SEC-RI/SLS) για το γαλάκτωμα που λαμβάνεται μετά το στάδιο της επεξεργασίας στο λεπτό έντερο (SDF). Το Σχήμα 9 δείχνει τα δεδομένα μετά τη μεταφορά του γαλακτώματος από το «στόμα» στο «στομάχι» και στη συνέχεια στο υγρό του λεπτού έντερου. Μετά από 30 λεπτά ελήφθη το χρωματογράφημα, στο οποίο παρατηρείται η περαιτέρω μείωση της έντασης του σήματος του

24 19 ανιχνευτή SLS στο 14 0 ml και 16 0 ml έως το 19 0 ml αντίστοιχα με παράλληλη αύξηση της έντασης του σήματος του ανιχνευτή RI στο 20 0 ml (system peak).

25 6. Συμπεράσματα 20 Η εργασία αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση της σύζευξης ενός εργαστηριακού συστήματος πέψης, στην οποία χρησιμοποιείται η χρωματογραφία αποκλεισμού μεγέθους (SEC) ως ανιχνευτής για τη μελέτη της μεταφοράς μακρομοριακών οντοτήτων από μοντέλα ημιστερεών τροφών στο υδατικό περιβάλλον της γαστρεντερικής οδού. Υπό αυτή την ιδιότητα η SEC φαίνεται να είναι ένας αποτελεσματικός ανιχνευτής για τον εν λόγω σκοπό. Στην παρούσα μελέτη παρατηρήθηκε ότι το γαλάκτωμα της ζελατίνης παρουσιάζει κροκίδωση μετά την εισαγωγή του στο στόμα και την επακόλουθη διασπορά του στο προσομοιωμένο στοματικό διάλυμα. Η χρωματογραφία αποκλεισμού μεγέθους που χρησιμοποιήθηκε για την in vitro μελέτη της πέψης του γαλακτώματος δίνει θετικά αποτελέσματα σχετικά με την επιλογή της και μπορεί να προταθεί ως μία υποσχόμενη μέθοδος παρακολούθησης της πέψης σε επίπεδο μοντέλου. Σε αρκετές μελέτες έχουν χρησιμοποιηθεί τα εργαστηριακά μοντέλα πέψης για την εκτίμηση αλλαγών στην δομή, στην βιοδιαθεσιμότητα και στην πεπτικότητα των τροφών δείχνοντας ότι είναι χρήσιμα τόσο για την ανάλυση των τροφών όσο και των φαρμάκων. Ωστόσο εντοπίζονται αρκετές διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των in vivo και των in vitro μοντέλων. Ένα άλλο εργαστηριακό μοντέλο πέψης που παρουσίασε αξιόλογα αποτελέσματα ήταν αυτό της πέψης των πρωτεϊνών του γάλακτος για την χρήση σε βρεφικές τροφές. Στη μελέτη αυτή αποδείχτηκε ότι οι πρωτεΐνες δρουν ως βιοδραστικές ουσίες και έχουν ενεργό ρόλο στο λεπτό έντερο. Επίσης αναφέρεται πως μερικές από τις πρωτεΐνες δρουν ως πιθανές βιολογικές δραστικές ουσίες σε επίπεδο πεπτιδίων μετά την πέψη χρησιμοποιώντας πρωτεάσες. Λόγω της περιορισμένης μελέτης σχετικά με την σταθερότητα των πρωτεϊνών του γάλακτος το εργαστηριακό μοντέλο πέψης συμβαλλει στην κατανόηση της χρήσης των πρωτεϊνών. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι παρεχει μια εικόνα σχετικά με τον μηχανισμό δράσης της πρωτεΐνης, δηλαδή αν δρα εξ ολοκλήρου η ίδια ή μέσω των πεπτιδίων της. Επιπλέον δείχνει το βέλτιστο ph που γίνεται η υδρόλυση των πρωτεϊνών σε ποσοστό και δίνει πληροφορίες για το χρονικό διάστημα της πέψης των πρωτεϊνών. Τέλος η εργασία των Chatterto et al, δείχνει ότι τα αποτελέσματα του εργαστηριακού μοντέλου πέψης είναι όμοια με αυτά της in vivo πέψης.

26 21 Από τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι παρά το γεγονός πως το μοντέλο πέψης δίνει τις απαραίτητες απαντήσεις σχετικά με την κίνηση των μακρομορίων, υπάρχει η ανάγκη για περισσότερη έρευνα στην συσχέτιση των in vitro με τα in vivo μοντέλα πέψης.

27 22 7. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Bansil R. and Turner B.S. (2006). Mucin structure, aggregation, physiological functions and biomedical applications. Current Opinion in Colloid & Interface Science, 11, Chatterton D.E.W., Rasmussen J.T., Heegaard C.W., Sorensen E.S.,Petersen T.E. (2004). In vitro digestion of novel milk protein ingredients for use in infant formulas: Research on biological functions. Trends in Food Science & Technology Gaborieau M., & Castignolles P. (2011) Size-exclusion chromatography (SEC) of branched polymers and polysaccharides. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 399, Hur S. J., Decler E. A. and McClement D. J. (2009). Influence of initial emulsifier type on microstructural changes occurring in emulsified lipids during in vitro digestion. Food Chemistry, 114, Maleki A., Lafitte G, Kjoniksen A.L., Thuresson K. and Nystrom B. (2008). Effect of ph on the association behavior in aqueous solutions of pig gastric mucin. Carbohydrate Research, 343, Nik A. Μ., Wright A. J. and Corredig M. (2011). Impact of interfacial composition on emulsion digestion and rate of lipid hydrolysis using different in vitro digestion models. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 83, Rousi Z, Ritzoulis C, Karayannakidis P.D (2014) Emulsion Flocculation

28 and Stability in a Simple in Vitro Gastrointestinal Model. Food Digestion, in press, DOI: /s (2014) 23 Sarkar A., Goh K.K.T. and Singh H. (2009a). Colloidal stability and interactions of milk-protein-stabilized emulsions in an artificial saliva. Food Hydrocolloids, 23, Sarkar A., Goh K.K.T., Singh R.P. and Singh H. (2009b). Behaviour of an oil-inwater emulsion stabilized by b-lactoglobulin in an in vitro gastric model, Food Hydrocolloids, 23, Sarkar A., Goh K.K.T. and Singh H. (2010). Properties of oil-in-water emulsions stabilized by b-lactoglobulin in simulated gastric fluid as influenced by ionic strength and presence of mucin. Food Hydrocolloids, 24, Singh H. and Sarkar A. (2011). Behaviour of protein-stabilised emulsions under various physiological conditions. Advances in Colloid and Interface Science, 165, Singh H., Ye A and Horne D. (2009). Structuring food emulsions in the gastrointestinal tract to modify lipid digestion. Progress in Lipid Research, 48, Silletti E., Vingerhoeds M.H., Norde W and van Aken G.A. (2007a). Complex formation in mixtures of lysozyme-stabilized emulsions and human saliva. Journal of Colloid and Interface Science, 313, Silletti E., Vingerhoeds M.H., Norde W and van Aken G.A. (2007b). The role of electrostatics in saliva-induced emulsion flocculation. Food Hydrocolloids, 21, Van Aken G.A., Bomhof E., Zoet F.D., Verbeek M. and Oosterveld A. (2011).

29 24 Differences in in vitro gastric behavior between homogenized milk and emulsions stabilised by Tween 80, whey protein, or whey protein and caseinate. Food Hydrocolloids, 25, Vingerhoeds M.H., Blijdenstein T.B.J., Zoet F.D. and van Aken G.A. (2005). Emulsion flocculation induced by saliva and mucin. Food Hydrocolloids, 19,

Σταθερότητα και κροκίδωση γαλακτωμάτων σε ένα απλό μοντέλο του πεπτικού συστήματος

Σταθερότητα και κροκίδωση γαλακτωμάτων σε ένα απλό μοντέλο του πεπτικού συστήματος ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Σταθερότητα και κροκίδωση γαλακτωμάτων σε ένα απλό μοντέλο του πεπτικού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

In vitro μελέτη μερικών πτυχών της χώνευσης του άρτου

In vitro μελέτη μερικών πτυχών της χώνευσης του άρτου Μεταπτυχιακή Εργασία Θέμα : In vitro μελέτη μερικών πτυχών της χώνευσης του άρτου Επιμέλεια Μαργέλου Ιωάννα Εισηγητής Ριτζούλης Χρήστος Θεσσαλονίκη 2014 i Περίληψη Η χρωματογραφία αποκλεισμού μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Μήτσου, Γ. Ταβαντζής, Α. Ξενάκης, Β. Παπαδημητρίου

Ε. Μήτσου, Γ. Ταβαντζής, Α. Ξενάκης, Β. Παπαδημητρίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΙΜΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΝΟΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «Σύνθεση βιοσυμβατών νανοδιασπορών και χρήση τους ως αντικαταστάτες της υδατικής/λιπαρής φάσης μακρογαλακτωμάτων»

Διαβάστε περισσότερα

Αιωρήματα & Γαλακτώματα

Αιωρήματα & Γαλακτώματα Αιωρήματα & Γαλακτώματα Εαρινό εξάμηνο Ακ. Έτους 2015-16 Μάθημα 9ο 5 May 2017 Αιωρήματα Γαλακτώματα 1 Στρατηγική δοσολογίας (Για άλατα μετάλλων τα οποία υδρολύονται ) Περιοχές δραστικότητας: Περιοχή 1:

Διαβάστε περισσότερα

Κροκίδωση Συσσωμάτωση Χημική κατακρήμνιση Πηγή: Μαρία Λοϊζίδου, ΕΜΠ, Αθήνα 2006

Κροκίδωση Συσσωμάτωση Χημική κατακρήμνιση Πηγή: Μαρία Λοϊζίδου, ΕΜΠ, Αθήνα 2006 Κροκίδωση Συσσωμάτωση Χημική κατακρήμνιση Πηγή: Μαρία Λοϊζίδου, ΕΜΠ, Αθήνα 2006 Η χημική κατακρήμνιση βασίζεται στη λειτουργία της συσσωμάτωσης και κροκίδωσης των κολλοειδών σωματιδίων που υπάρχουν αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

3. Το σχεδιάγραμμα παρουσιάζει τομή ανθρώπινου πεπτικού συστήματος.

3. Το σχεδιάγραμμα παρουσιάζει τομή ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. ΠΕΠΤΙΚΟ 1. Α. Να γράψετε τα είδη των δοντιών Α, Β, Γ, Δ και τα μέρη του δοντιού Ε Μ. Β. Πόσα δόντια έχει ένα παιδί 3 χρόνων; Γ. Ποιοι αδένες αφήνουν το έκκριμά τους στη στοματική κοιλότητα και ποιο το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ. Η εργαστηριακή αυτή άσκηση πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΦΕ Ιωαννίνων

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ. Η εργαστηριακή αυτή άσκηση πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΦΕ Ιωαννίνων ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ Η εργαστηριακή αυτή άσκηση πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΦΕ Ιωαννίνων 1/3/2013 και 6/3/2013 Μάντζιου Μαρία χημικός ΣΤΟΧΟΙ Στο τέλος του πειράματος αυτού θα πρέπει να μπορείς:

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται με του όρους χρήσης Creative Commons (CC) Αναφορά Δημιουργού Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα.

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται με του όρους χρήσης Creative Commons (CC) Αναφορά Δημιουργού Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα. 2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται με του όρους χρήσης Creative Commons (CC) Αναφορά Δημιουργού Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, διαγράμματα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΟΚΙΔΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΥΞΙΝΗΣ: ΡΕΟΛΟΓΙΑ & ΜΙΚΡΟΔΟΜΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΞΕΝΤΕ ΕΛΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Χημεία. Νίκος Ξεκουκουλωτάκης Επίκουρος Καθηγητής

Γενική Χημεία. Νίκος Ξεκουκουλωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Γενική Χημεία Νίκος Ξεκουκουλωτάκης Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνείο Κρήτης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Γραφείο Κ2.125, τηλ.: 28210-37772 e-mail:nikosxek@gmail.com Περιεχόμενα Διαλύματα Γραμμομοριακή

Διαβάστε περισσότερα

Με την κλίμακα ph μετράμε το πόσο όξινο ή βασικό είναι ένα διάλυμα.

Με την κλίμακα ph μετράμε το πόσο όξινο ή βασικό είναι ένα διάλυμα. Ουδέτερα Οξέα Με την κλίμακα ph μετράμε το πόσο όξινο ή βασικό είναι ένα διάλυμα. Βάσεις Για να δείτε περίπου πως μετριέται η ποσότητα οξέος ή βάσης στα διαλύματα, σε σχέση με το ph, δείτε αυτό τον πινάκα!!!

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ. ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΡΑ Τμήμα Βιοχημείας κ Βιοτεχνολογίας

ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ. ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΡΑ Τμήμα Βιοχημείας κ Βιοτεχνολογίας ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΡΑ Τμήμα Βιοχημείας κ Βιοτεχνολογίας ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΡΑ 1 ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Αντλία Στήλη Υγρό Έκλουσης Συλλέκτης κλασμάτων ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ) Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Το πεπτικό σύστημα στον άνθρωπο αποτελείται από: Τον Πεπτικό ή γαστρεντερικό σωλήνα στον οποίο υπάρχουν : Η στοματική κοιλότητα Ο φάρυγγας Ο οισοφάγος Το στομάχι Το λεπτό έντερο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Μαρία Σ. Τσεβδού, Πέτρος Σ. Ταούκης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ «...γιαούρτι (πλήρες ή, κατά περίπτωση, ημιαποβουτυρωμένο)...(όνομα ζώου) χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Εικόνα 1. Πείραµα κροκίδωσης

Γενικά. Εικόνα 1. Πείραµα κροκίδωσης ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Αχαρνών 364 & Γλαράκι 10Β, Αθήνα, 11145 Τηλ: 211 1820 163-4-5 Φαξ: 211 1820 166 e-mail: enerchem@enerchem.gr web site: www.enerchem.gr ΚΡΟΚΙΔΩΣΗ ΣΥΣΣΩΜΑΤΩΣΗ ΧΗΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ. 6 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Γαλακτωματοποιητές Παρασκευή Γαλακτώματος.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ. 6 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Γαλακτωματοποιητές Παρασκευή Γαλακτώματος. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ 6 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Γαλακτωματοποιητές Παρασκευή Γαλακτώματος Εισηγητής: Πρόδρομος Σκενδερίδης Γαλακτώματα Γαλάκτωμα ονομάζεται ένα κολλοειδές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Προσρόφηση Ασβεστίου σε Λιποσφαιρίδια Γαλακτωμάτων Καλυμμένα με Καζεϊνκό Νάτριο

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Προσρόφηση Ασβεστίου σε Λιποσφαιρίδια Γαλακτωμάτων Καλυμμένα με Καζεϊνκό Νάτριο ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Προσρόφηση Ασβεστίου σε Λιποσφαιρίδια Γαλακτωμάτων Καλυμμένα με Καζεϊνκό Νάτριο Λέλης Αντώνιος Α.Μ 2543 2010 Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΤΕΙ), Σχολή ΣΤΕΤΡΟ-Δ, Τμήμα Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή

Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1 Θρεπτικές ύλες Τι καλούµε θρεπτικές ύλες; Ποιες είναι; Τρόφιµα Τι καλούµε τρόφιµο; Χηµεία Τροφίµων Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή Προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν τρόφιµο; 2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ (άσκηση 7 του εργαστηριακού οδηγού) Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Απομόνωση Καζεΐνης ΆΣΚΗΣΗ 6 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Απομόνωση Καζεΐνης ΆΣΚΗΣΗ 6 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Απομόνωση Καζεΐνης ΆΣΚΗΣΗ 6 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Θεωρητικό μέρος ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΚΑΖΕΪΝΗ Πρωτεΐνες Είναι μεγάλα σύνθετα βιομόρια. Έχουν μοριακό βάρος από 10.000 μέχρι πάνω από 1 εκατομμύριο.

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου.

Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου. Σύντομη περιγραφή του πειράματος Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος Στο τέλος αυτού του πειράματος θα πρέπει ο μαθητής: Να περιγράφει τον τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Βλέννα, υδαρές υγρό. ή τοιχωματικό ή οξυπαραγωγικό = HCl + ενδογενή παράγοντα. βλέννα. ή ζυμογόνο ή πεπτικό = πεψινογόνο

Βλέννα, υδαρές υγρό. ή τοιχωματικό ή οξυπαραγωγικό = HCl + ενδογενή παράγοντα. βλέννα. ή ζυμογόνο ή πεπτικό = πεψινογόνο Στόμαχος Δομή βλεννογόνου στομάχου - Γαστρικοί αδένες Βλέννα, υδαρές υγρό ή τοιχωματικό ή οξυπαραγωγικό = HCl + ενδογενή παράγοντα βλέννα ή ζυμογόνο ή πεπτικό = πεψινογόνο Κύτταρα G = γαστρίνη Διάσπαρτα

Διαβάστε περισσότερα

Προκριματικός διαγωνισμός για την EUSO 2019

Προκριματικός διαγωνισμός για την EUSO 2019 Προκριματικός διαγωνισμός για την EUSO 2019 Εξέταση στην Βιολογία Ε.Κ.Φ.Ε. Χανίων, 8 Δεκ. 2018 Δράση Ενζύμων Παρατήρηση νωπού παρασκευάσματος επιθηλιακών κυττάρων Στοιχεία μαθητικής Ομάδας: Όνομα Επώνυμο

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 7: Ιδιότητες του Γάλακτος (1/2), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου

Γαλακτοκομία. Ενότητα 7: Ιδιότητες του Γάλακτος (1/2), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Γαλακτοκομία Ενότητα 7: Ιδιότητες του Γάλακτος (1/2), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής Μοάτσου Γκόλφω, Eπ. Καθηγήτρια Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Στη φύση επικρατεί η βασική αρχή: Τα όμοια διαλύονται σε όμοια Πολικές ενώσεις σε πολικούς διαλύτες (π.χ. Αιθανόλη (πολική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Τεχνολογία παρασκευής παγωτών

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Τεχνολογία παρασκευής παγωτών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Τεχνολογία παρασκευής παγωτών Γενικά Πολύπλοκο προϊόν με πολλούς ορισμούς και ταξινομήσεις από χώρα σε χώρα Ελληνική νομοθεσία: Παγωτά ορίζονται τα προϊόντα που

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21 / 09 /2014

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21 / 09 /2014 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21 / 09 /2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MAIOY 2018 ΒΑΘ.:... / 25 ΟΛΟΓΡ.:... ΥΠΟΓΡ.:... ΤΑΞΗ: B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 29/05/18 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΑ (ΦΥΣΙΚΗ - ΧΗΜΕΙΑ/ΒΙΟΛΟΓΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα

πρωτεΐνες πολυμερείς ουσίες δομούν λειτουργούν λευκώματα 1.Απλές πρωτεΐνες 2.Σύνθετες πρωτεΐνες πρωτεΐδια μη πρωτεϊνικό μεταλλοπρωτεΐνες

πρωτεΐνες πολυμερείς ουσίες δομούν λειτουργούν λευκώματα 1.Απλές πρωτεΐνες 2.Σύνθετες πρωτεΐνες πρωτεΐδια μη πρωτεϊνικό μεταλλοπρωτεΐνες ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ Οι πρωτεΐνες είναι πολυμερείς ουσίες με κυρίαρχο και πρωταρχικό ρόλο στη ζωή. Πρωτεΐνες είναι οι ουσίες που κυρίως δομούν και λειτουργούν τους οργανισμούς. Λέγονται και λευκώματα λόγω του λευκού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πηκτίνες ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Πηκτίνες Γενικά Πολυσακχαρίτης ο οποίος βρίσκεται σε διάφορες συγκεντρώσεις στα κυτταρικά τοιχώματα των ανώτερων φυτικών ιστών μαζί με την κυτταρίνη. Η πηκτίνη

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Β Λυκείου θέματα

Βιολογία Β Λυκείου θέματα Ι. Οι υδατάνθρακες διακρίνονται σε μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. α) Να αναφέρετε από δύο παραδείγματα μονοσακχαριτών, δισακχαριτών και πολυσακχαριτών. (6μ) β) Σε ένα κύτταρο συναντώνται

Διαβάστε περισσότερα

Αιωρήματα & Γαλακτώματα

Αιωρήματα & Γαλακτώματα Αιωρήματα & Γαλακτώματα Εαρινό εξάμηνο Ακ. Έτους 2014-15 Μάθημα 2ο 25 February 2015 Αιωρήματα Γαλακτώματα 1 Παρασκευή αιωρημάτων Οι μέθοδοι παρασκευής αιωρημάτων κατατάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Xημεία β γυμνασίου. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

Xημεία β γυμνασίου. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Xημεία β γυμνασίου Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Ένα υγρό βρέθηκε με τη βοήθεια του ζυγού ότι έχει μάζα 22g και με τη βοήθεια ογκομετρικού κυλίνδρου ότι έχει όγκο 20 ml. Η πυκνότητά του είναι: α. 1,1

Διαβάστε περισσότερα

=... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΙΟΥ «ΙΩΝΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΑΣΗ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017/2018 ΒΑΘΜΟΣ: 25 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΥΠΟΓΡ.:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

=... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΙΟΥ «ΙΩΝΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΑΣΗ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017/2018 ΒΑΘΜΟΣ: 25 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΥΠΟΓΡ.:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΙΟΥ «ΙΩΝΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΑΣΗ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017/2018 ΒΑΘΜΟΣ: 25 = 20 =... ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΥΠΟΓΡ.:... ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 29/05/2018 ΜΑΘΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΕΝΔΟΓΕΝΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΕ W/O

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-14 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΑΞΗ :Γ ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ ΒΑΘΜΟΣ:.. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 04/06/14 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ (Βιολογία Χημεία) Αριθμός σελίδων γραπτού:7

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 4η. Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής

Άσκηση 4η. Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής Άσκηση 4η Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής 2 Θεωρητικό μέρος Αναλυτική Χημεία ονομάζεται ο κλάδος της Χημείας που αναπτύσσει και εφαρμόζει μεθόδους, όργανα και στρατηγικές για να δώσει πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3η. Μέθοδοι Διαχωρισμού. Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας

Άσκηση 3η. Μέθοδοι Διαχωρισμού. Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας Άσκηση 3η Μέθοδοι Διαχωρισμού 1 2 Θεωρητικό μέρος Χρήση των μεταβολών των φάσεων στην ανάλυση Οι ουσίες λειώνουν και βράζουν σε ορισμένες θερμοκρασίες, αλλάζοντας έτσι μορφή από στερεή σε υγρή ή από υγρή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Για καθεμιά από τις ακόλουθες ομάδες, τοποθετήστε τα άτομα και / ή τα ιόντα κατά σειρά ελαττούμενου μεγέθους (από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) (α) Cu, Cu +, Cu

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α. Θα πρέπει να γνωρίζετε με το τέλος του μαθήματος 1 Α ΜΕΡΟΣ (1 Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΩΡΑ) Δραστηριότητα 1. Εισαγωγικές Ερωτήσεις _Έννοιες Που υπάρχουν ένζυμα; Γράψτε δυο τρεις περιπτώσεις ΒΗΜΑ 1. Παρατηρήστε τις

Διαβάστε περισσότερα

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 12 η : Υδατική ισορροπία Οξέα & βάσεις. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 12 η : Υδατική ισορροπία Οξέα & βάσεις. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 12 η : Υδατική ισορροπία Οξέα & βάσεις Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Οι Έννοιες Οξύ Βάση: Η Θεωρία Brønsted - Lowry 2 Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ: Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Βαθμός:.. Ολογράφως: Υπογραφή:... ΧΡΟΝΟΣ: 45 λεπτά ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ:. ΑΡ.. ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πεπτικό σύστημα Περιγραφή

Πεπτικό σύστημα Περιγραφή Πεπτικό Σύστημα Πεπτικό σύστημα Περιγραφή Το γαστρεντερικό σύστημα (ΓΕΣ) αποτελείται από τα κοίλα όργανα που εκτείνονται από το στόμα έως τον πρωκτό και τους επικουρικούς αδένες που ευθύνονται για την

Διαβάστε περισσότερα

β. [Η 3 Ο + ] > 10-7 Μ γ. [ΟΗ _ ] < [Η 3 Ο + ]

β. [Η 3 Ο + ] > 10-7 Μ γ. [ΟΗ _ ] < [Η 3 Ο + ] ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ 1ο Στις προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Τροφίμων. Ενότητα 9: Υδατική ισορροπία Οξέα και βάσεις Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ακαδημαϊκό Έτος

Ανάλυση Τροφίμων. Ενότητα 9: Υδατική ισορροπία Οξέα και βάσεις Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ακαδημαϊκό Έτος Ανάλυση Τροφίμων Ενότητα 9: Υδατική ισορροπία Οξέα και βάσεις Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 Δημήτρης Π. Μακρής PhD DIC Αναπληρωτής Καθηγητής Οι Έννοιες Οξύ Βάση:

Διαβάστε περισσότερα

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i..

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i.. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «XHMIKH ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Όταν αναφερόμαστε στον όρο «Χημική Σύσταση του Κυττάρου», τί νομίζετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26 04 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 1.1 Στον επόμενο πίνακα δίνονται τα σημεία τήξης και τα

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1 η ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ

ENOTHTA 1 η ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ ENOTHTA 1 η ΟΞΕΑ ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ 1. Να συμπληρώσετε την επόμενη πρόταση με μία από τις επιλογές i, ii, iii που προτείνονται. Η λεμονάδα είναι όξινη γιατί περιέχει : i. γαλακτικό οξύ, ii. Κιτρικό οξύ, iii.

Διαβάστε περισσότερα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα

Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Διαλύματα - Περιεκτικότητες διαλυμάτων Γενικά για διαλύματα Μάθημα 6 6.1. SOS: Τι ονομάζεται διάλυμα, Διάλυμα είναι ένα ομογενές μίγμα δύο ή περισσοτέρων καθαρών ουσιών. Παράδειγμα: Ο ατμοσφαιρικός αέρας

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ 1

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ 1 Θεωρητικό Μέρος ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ 1 Ορισμένα ζεύγη οξέων και των συζυγών τους βάσεων (καθώς και βάσεων και των συζυγών τους οξέων) έχουν την ιδιότητα να διατηρούν το ph των διαλυμάτων τους σταθερό όταν

Διαβάστε περισσότερα

Όξινη μορφή Ουδέτερη μορφή αλκαλική μορφή ή zwitterion

Όξινη μορφή Ουδέτερη μορφή αλκαλική μορφή ή zwitterion 11 Απομόνωση της καζεΐνης από το γάλα και ιδιότητές της Στόχος της άσκησης: Κατανόηση της χημικής σύστασης των πρωτεϊνών. Η εξοικείωση με τις ηλεκτρικές ιδιότητες των πρωτεϊνών και την επίδραση οξέων και

Διαβάστε περισσότερα

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά.

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Στον πεπτικό σωλήνα πραγματοποιείται ο τεμαχισμός της τροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. 1.2 Όξινο είναι το υδατικό διάλυμα του α. ΝaCl. β. ΝΗ 4 Cl. γ. CH 3 COONa. δ. KOH. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΑΞΗ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΘΕΜΑ 1 ο. 1.2 Όξινο είναι το υδατικό διάλυμα του α. ΝaCl. β. ΝΗ 4 Cl. γ. CH 3 COONa. δ. KOH. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΑΞΗ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΘΕΜΑ 1 ο ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ): ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΑΖΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΙΙ

ΑΣΚΗΣΗ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΑΖΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΙΙ ΑΣΚΗΣΗ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΑΖΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΙΙ Τίτλος Εργαστηριακής Άσκησης: Προσδιορισμός Σχετικής Μοριακής Μάζας (Μ r ) Πρωτεΐνης με την Xρησιμοποίηση Φασματομετρίας Μάζας Ηλεκτροψεκασμού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΥΓΡΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ Ελένη Παντελή, Υποψήφια Διδάκτορας Γεωργία Παππά, Δρ. Χημικός Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων)

ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων) ΧΗΜΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ I (Ar, Mr, mol, N A, V m, νόμοι αερίων) 1. Να εξηγήσετε ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές. i. H σχετική ατομική μάζα μετριέται σε γραμμάρια. ii. H σχετική ατομική μάζα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Κωνσταντίνα Τζιά Καθηγήτρια ΕΜΠ Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ Νέα προϊόντα - Ελαιόλαδο Αντικατάσταση άλλων λιπαρών σε προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ: B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ: ΑΡ. Να προσέξετε την εμφάνιση του γραπτού σας και να γράψετε με μελάνι μπλε ή μαύρο.

ΤΑΞΗ: B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ: ΑΡ. Να προσέξετε την εμφάνιση του γραπτού σας και να γράψετε με μελάνι μπλε ή μαύρο. Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΒΑΘΜΟΣ:.... /100 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ:... ΥΠΟΓΡ:... ΤΑΞΗ: B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01.06.2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΑ (ΒΙΟΛΟΓΙΑ)

Διαβάστε περισσότερα

«Η επιτραπέζια ελιά ως λειτουργικό προϊόν- Μια νέα προσέγγιση»

«Η επιτραπέζια ελιά ως λειτουργικό προϊόν- Μια νέα προσέγγιση» «Η επιτραπέζια ελιά ως λειτουργικό προϊόν- Μια νέα προσέγγιση» Ευστάθιος Ζ. Πανάγου - Σταµατούλα Μπονάτσου Τµήµα Επιστήµης Τροφίµων & Διατροφής του Ανθρώπου Τι είναι τα λειτουργικά τρόφιµα; «Λειτουργικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΘ.:... / 25 ΟΛΟΓΡ.:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΥΠΟΓΡ.:...

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΘ.:... / 25 ΟΛΟΓΡ.:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΥΠΟΓΡ.:... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2018-2019 ΒΑΘ.:... / 25 ΟΛΟΓΡ.:... ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΥΠΟΓΡ.:... ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/05/2019 ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΑ (

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Τροφίμων. Ενότητα 10: Εφαρμογές υδατική ισορροπίας Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ακαδημαϊκό Έτος

Ανάλυση Τροφίμων. Ενότητα 10: Εφαρμογές υδατική ισορροπίας Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ακαδημαϊκό Έτος Ανάλυση Τροφίμων Ενότητα 10: Εφαρμογές υδατική ισορροπίας Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 Δημήτρης Π. Μακρής PhD DIC Αναπληρωτής Καθηγητής Αντιδράσεις Εξουδετέρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 4 η : Ιοντικοί Δεσμοί Χημεία Κύριων Ομάδων. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 4 η : Ιοντικοί Δεσμοί Χημεία Κύριων Ομάδων. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 4 η : Ιοντικοί Δεσμοί Χημεία Κύριων Ομάδων Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Δόμηση Ηλεκτρονίων στα Ιόντα 2 Για τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ - ΥΓΡΗ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ - ΥΓΡΗ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ - ΥΓΡΗ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ Γενικά Η χρωµατογραφία είναι µια από τις σηµαντικότερες τεχνικές διαχωρισµού και µέθοδος ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης, που βρίσκει εφαρµογές

Διαβάστε περισσότερα

Κροκίδωση - Συσσωµάτωση

Κροκίδωση - Συσσωµάτωση ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Αχαρνών 364 & Γλαράκι 10Β, Αθήνα, 11145 Τηλ: 211 1820 163-4-5 Φαξ: 211 1820 166 e-mail: enerchem@enerchem.gr web site: www.enerchem.gr Κροκίδωση - Συσσωµάτωση Πηγή:

Διαβάστε περισσότερα

Αιωρήματα & Γαλακτώματα

Αιωρήματα & Γαλακτώματα Αιωρήματα & Γαλακτώματα Εαρινό εξάμηνο Ακ. Έτους 2014-15 Μάθημα 3ο 1 March 2015 Αιωρήματα Γαλακτώματα 1 Σχηματισμός Λυοφιλικών Κολλοειδών Φάση Αιώρημα Διάλυμα Αύξηση επιφάνειας (δεν ευνοείται) Αύξηση του

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Γιαουρτιού. Ανάλογα με την παρασκευή του διακρίνεται σε: Κανονικό : Παράγεται με όλα του τα συστατικά

Είδη Γιαουρτιού. Ανάλογα με την παρασκευή του διακρίνεται σε: Κανονικό : Παράγεται με όλα του τα συστατικά ΓΕΝΙΚΑ Το γιαούρτι προέρχεται από το αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, το οποίο βράζεται και αργότερα, όταν η θερμοκρασία του κατέβει στους 40 50 ο C προστίθεται η μαγιά και αφήνεται να πήξει. Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ

ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία Μετρήσεων ΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Αν. Καθ. Δρ Μαρία Α. Γούλα ΤΜΗΜΑ: Μηχανικών Περιβάλλοντος & Μηχανικών Αντιρρύπανσης 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις

Επαναληπτικές Ασκήσεις Επαναληπτικές Ασκήσεις Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Χημεία 1.1 Στον επόμενο πίνακα δίνονται τα σημεία τήξης και τα σημεία ζέσης διαφόρων υλικών. Υλικό Σημείο Tήξης ( ο C) Σημείο Zέσης ( ο C) Α 0 100 Β 62 760

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα 2 Αν αντίθετα, στο δοχείο εισαχθούν 20 mol ΗΙ στους 440 ºC, τότε το ΗΙ διασπάται σύμφωνα με τη χημική εξίσωση: 2ΗΙ(g) H 2 (g) + I 2 (g)

Πείραμα 2 Αν αντίθετα, στο δοχείο εισαχθούν 20 mol ΗΙ στους 440 ºC, τότε το ΗΙ διασπάται σύμφωνα με τη χημική εξίσωση: 2ΗΙ(g) H 2 (g) + I 2 (g) Α. Θεωρητικό μέρος Άσκηση 5 η Μελέτη Χημικής Ισορροπίας Αρχή Le Chatelier Μονόδρομες αμφίδρομες αντιδράσεις Πολλές χημικές αντιδράσεις οδηγούνται, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, σε κατάσταση ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na

ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. + SO 4 Βάσεις είναι οι ενώσεις που όταν διαλύονται σε νερό δίνουν ανιόντα υδροξειδίου (ΟΗ - ). NaOH Na ΧΗΜΕΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ Αλλάζουν το χρώμα των δεικτών. Αντιδρούν με μέταλλα και παράγουν αέριο υδρογόνο (δες απλή αντικατάσταση) Αντιδρούν με ανθρακικά άλατα και παράγουν αέριο CO2. Έχουν όξινη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ

ΜΙΚΡΟΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΙΚΡΟΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα Χημεία Α Λυκείου

Τράπεζα Χημεία Α Λυκείου Τράπεζα Χημεία Α Λυκείου 1 ο Κεφάλαιο Όλα τα θέματα του 1 ου Κεφαλαίου από τη Τράπεζα Θεμάτων 25 ερωτήσεις Σωστού Λάθους 30 ερωτήσεις ανάπτυξης Επιμέλεια: Γιάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ανίχνευση λιπών, αμύλου, πρωτεϊνών και σακχάρων σε τρόφιμα

Ανίχνευση λιπών, αμύλου, πρωτεϊνών και σακχάρων σε τρόφιμα Ανίχνευση λιπών, αμύλου, πρωτεϊνών και σακχάρων σε τρόφιμα Η τροφή μας περιέχει θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες (σάκχαρα), λίπη, άμυλο, βιταμίνες, ορισμένα άλατα μετάλλων και νερό. Ο οργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ζήτηµα 1ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ. Στοιχείο O C H N Ca P K S Na Mg περιεκτικότητα % ,5 1 0,35 0,25 0,15 0,05

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ. Στοιχείο O C H N Ca P K S Na Mg περιεκτικότητα % ,5 1 0,35 0,25 0,15 0,05 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Βιοχημεία: είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των οργανικών ενώσεων που συναντώνται στον οργανισμό, καθώς και με τον μεταβολισμό τους. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ 108 στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

EXPRESSION SYSTEMS. 1. Bacteria E.coli B. subtilis S. lividans. 2. Yeasts S. cerevisiae Pichia pastoris. 3. Fungi Trichoderma Aspergillus

EXPRESSION SYSTEMS. 1. Bacteria E.coli B. subtilis S. lividans. 2. Yeasts S. cerevisiae Pichia pastoris. 3. Fungi Trichoderma Aspergillus EXPRESSION SYSTEMS 1. Bacteria E.coli B. subtilis S. lividans 2. Yeasts S. cerevisiae Pichia pastoris 3. Fungi Trichoderma Aspergillus 4. Insect cells ΙΑΡΡΗΞΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ Οι τεχνικές διάρρηξης κυττάρων διακρίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 3: Κύρια Συστατικά του Γάλακτος - Άλατα (3/3), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου

Γαλακτοκομία. Ενότητα 3: Κύρια Συστατικά του Γάλακτος - Άλατα (3/3), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Γαλακτοκομία Ενότητα 3: Κύρια Συστατικά του Γάλακτος - Άλατα (3/3), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής Μοάτσου Γκόλφω, Eπ. Καθηγήτρια Μαθησιακοί

Διαβάστε περισσότερα

1η Διάλεξη ΚΟΛΛΟΕΙΔΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΟ ΕΔΑΦΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΙΟΝΤΩΝ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

1η Διάλεξη ΚΟΛΛΟΕΙΔΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΟ ΕΔΑΦΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΙΟΝΤΩΝ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1η Διάλεξη ΚΟΛΛΟΕΙΔΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΟ ΕΔΑΦΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΙΟΝΤΩΝ Τροφοδότηση του εδαφικού διαλύματος Απορρόφηση Ρίζας Οργανική ουσία Ανταλλαγή κατιόντων Εδαφικό διάλυμα Μικροοργανισμοί εδάφους Προσρόφηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ STEM: ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ STEM: ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ STEM: ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ Ελένη Κάτανα & Κατερίνα Σάλτα STEM Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία Εκπαίδευση STEM Science (Φυσικές Επιστήμες) Technology

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ Θέμα Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΜΟΝΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 Ζήτηµα 1ο Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευαστικό διαχωρισμό πολλών ουσιών με κατανομή μεταξύ των δύο διαλυτών.

Παρασκευαστικό διαχωρισμό πολλών ουσιών με κατανομή μεταξύ των δύο διαλυτών. 1. ΕΚΧΥΛΙΣΗ Η εκχύλιση είναι μία από τις πιο συνηθισμένες τεχνικές διαχωρισμού και βασίζεται στην ισορροπία κατανομής μιας ουσίας μεταξύ δύο φάσεων, που αναμιγνύονται ελάχιστα μεταξύ τους. Η ευρύτητα στη

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΘΕΜΑ 1o 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο καθαρό νερό β. σε οποιοδήποτε υδατικό διάλυµα γ. µόνο σε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01 03 2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Θεοδοσία Τσαβλίδου, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 1.1 Τι ονομάζουμε χημική αντίδραση; Πότε μια χημική αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.1.2017 C(2017) 403 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 251/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης

Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης Χαρακτηριστικά υγρών αποβλήτων Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Εργαστήριο Διαχείρισης και Τεχνολογίας Υγρών Αποβλήτων Τα υγρά απόβλητα μπορεί να προέλθουν από : Ανθρώπινα απόβλητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ

ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ Σκοπός Εργαστηριακής Άσκησης Η εξοικείωση με τις τεχνικές τιτλοδότησης και η κατανόηση των ογκομετρικών μεθόδων ανάλυσης. Θεωρητικό Μέρος Πάρα πολύ συχνά προκύπτει η ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3η. Μέθοδοι Διαχωρισμού. Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας

Άσκηση 3η. Μέθοδοι Διαχωρισμού. Τμήμα ΔΕΑΠΤ - Εργαστήριο Γενικής Χημείας Άσκηση 3η Μέθοδοι Διαχωρισμού 1 2 Θεωρητικό μέρος Χρήση των μεταβολών των φάσεων στην ανάλυση Οι ουσίες λειώνουν και βράζουν σε ορισμένες θερμοκρασίες, αλλάζοντας έτσι μορφή από στερεή σε υγρή ή από υγρή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. 1.4 Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τις παρακάτω χημικές εξισώσεις, σωστά συμπληρωμένες:

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. 1.4 Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τις παρακάτω χημικές εξισώσεις, σωστά συμπληρωμένες: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

6. Δεν έχουμε επίδραση κοινού ιόντος σε μία από τις παρακάτω προσθήκες: Α. ΝαF σε υδατικό διάλυμα HF Β. ΚCl σε υδατικό διάλυμα HCl

6. Δεν έχουμε επίδραση κοινού ιόντος σε μία από τις παρακάτω προσθήκες: Α. ΝαF σε υδατικό διάλυμα HF Β. ΚCl σε υδατικό διάλυμα HCl 1. Αν στο υδατικό διάλυμα του ασθενούς οξέος CH 3 COOH, διαλύσουμε το ισχυρό οξύ HCl: A. η [CH 3 COO - ] αυξάνεται, ενώ η [Η 3 Ο + ] μειώνεται B. η [CH 3 COO - ] και η [Η 3 Ο + ] αυξάνονται Γ. η [Η 3 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Οι βάσεις 65. Εκπαιδευτικός Οργανισμός δ. τσιάρας & σια ε.ε.

Οι βάσεις 65. Εκπαιδευτικός Οργανισμός δ. τσιάρας & σια ε.ε. Οι βάσεις 65 1. Στον παρακάτω πίνακα δίνονται διάφορα διαλύματα ή γαλακτώματα και οι αντίστοιχες τιμές ph. Να τα διατάξετε από το περισσότερο όξινο προς το πλέον βασικό. Διάλυμα / γαλάκτωμα ph 1. διάλυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΣΕ ΝΕΡΟ ΓΕΝΙΚΑ Με το πείραμα αυτό μπορούμε να προσδιορίσουμε δύο βασικές παραμέτρους που χαρακτηρίζουν ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΑ (ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ/ΒΙΟΛΟΓΙΑ)

ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΑ (ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ/ΒΙΟΛΟΓΙΑ) ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016/2017 ΒΑΘΜΟΣ: /25 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΤΑΞΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΑ (ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ/ΒΙΟΛΟΓΙΑ) ΟΛΟΓΡ.:. ΥΠΟΓΡ. :. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:26/5/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Ασκήσεις επί χάρτου (Πολλές από τις ασκήσεις ήταν θέματα σε παλιά διαγωνίσματα...)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Ασκήσεις επί χάρτου (Πολλές από τις ασκήσεις ήταν θέματα σε παλιά διαγωνίσματα...) Καλογεράκης ΤΧΒΔ 1/5 ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Ασκήσεις επί χάρτου (Πολλές από τις ασκήσεις ήταν θέματα σε παλιά διαγωνίσματα...) Πρόβλημα Νο.1:. Πολύπλοκες ενζυματικές αντιδράσεις Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΒΗΜΑ 1: ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΒΗΜΑ 1: ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA-RNA) ΑΠΟ ΤΗ ΦΡΑΟΥΛΑ Ρ ΣΠΥΡΙ ΩΝ ΚΑΒΒΑ ΙΑΣ 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 2009-10 A) ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ Σκοπός του πειράµατος είναι η αποµόνωση των νουκλεϊκών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α. Εισαγωγικές έννοιες ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Μπορούμε να διακρίνουμε δύο περιβάλλοντα ΥΔΡΟΦΙΛΟ υδατικό κυτταρόπλασμα ΥΔΡΟΦΟΒΟ λιπιδικο-μεμβρανικό Δηλαδή τα μόρια χαρακτηρίζονται έτσι λόγω της υδρόφοβης φύσης

Διαβάστε περισσότερα