1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΗ PIC16F877

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΗ PIC16F877"

Transcript

1 1 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΗ PIC16F877 Σκοπός του Εργαστηρίου: Εισαγωγή στη βασική αρχιτεκτονική και στο σύνολο εντολών των µικροελεγκτών PIC. Άσκηση στο περιβάλλον προγραµµατισµού και εξοικείωση µε τη µεταφορά δεδοµένων µεταξύ καταχωρητών. 1.1 Θεωρητική Εισαγωγή Οι PIC είναι ολοκληρωµένα κυκλώµατα που ανήκουν στην κατηγορία των µικροελεγκτών. Πήραν το όνοµα τους από τα αρχικά των λέξεων Peripheral Interface Controller (Ελεγκτής Περιφερειακής ιεπαφής). Περικλείουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την κατασκευή ενός ψηφιακού προγραµµατιζόµενου συστήµατος: κεντρική µονάδα επεξεργασίας, θύρες εισόδου-εξόδου για επικοινωνία µε περιφεριακά συστήµατα και µνήµη. Ορισµένοι µικροελεγκτές διαθέτουν επίσης µετατροπείς A/D και D/A, καθώς και τυπικά κανάλια επικοινωνίας, όπως UART ή I 2 C. Έτσι, µπορούν να παίξουν τον ρόλο της κεντρικής µονάδας ελέγχου ενός συστήµατος. Εξωτερικά µοιάζουν µε απλά ψηφιακά ολοκληρωµένα, όµως µέσα τους κρύβουν ένα µικρό υπολογιστή ιαφορές µικροελεγκτή - µικροεπεξεργαστή Ο µικροελεγκτής είναι ένα µικρό αυτόνοµο υπολογιστικό σύστηµα, προγραµµατισµένο να εκτελεί µια συγκεκριµένη λογική ακολουθία εντολών, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στην προγραµµατιζόµενη µόνιµη µνήµη του. Κάθε φορά που επανεκινείται ο µικροελεγκτής εκτελείται η ίδια λογική. Θα δέχεται τα δεδοµένα, θα τα επεξεργάζεται και µε βάση τα αποτελέσµατα της επεξεργασίας, θα ελέγχει το περιβάλλον του. Πρόκειται, δηλαδή για σύστηµα ειδικού σκοπού, αφιερωµένο στον έλεγχο και την εξυπηρέτηση ενός συγκεκριµένου αυτοµατισµού. Αντίθετα, ένας µικροεπεξεργαστής µετά την εκκίνηση του δεν είναι από µόνος του σε θέση να εκτελέσει µια λογική ακολουθία. Αν και µπορεί να συνδεθεί µε µνήµες RAM και ROM, αυτές αποτελούν ξεχωριστές µονάδες, που συνήθως δεν ολοκληρώνονται µέσα στον ίδιο τον µικροεπεξεργαστή. Οι µικρελεγκτές αναφέρονται συχνά ως υπολογιστές σε προγραµµατιζόµενο τσιπ (Computer on a programmable chip) Χαρακτηριστικά του µικροελεγκτή PIC16F877 Ο PIC16F877 είναι ένας ισχυρός και εύκολος στον προγραµµατισµό µικροελεγκτής τεχνολογίας CMOS της εταιρίας Microchip. Με τον όρο CMOS εννοούµε την τεχνολογία που στηρίζεται σε συµπληρωµατικά τρανζίστορ MOSFET. Είναι τεχνολογία χαµηλής ισχύος και υψηλής ταχύτητας. Ο PIC16F877 βασίζεται στην αρχιτεκτονική RISC και περικλείεται σε ένα κεραµικό κέλυφος µε 40 ακροδέκτες. Είναι συµβατός µε προγενέστερους µικροελεγκτές της ίδιας οικογένειας.

2 2 Σχήµα 1.1: Η οικογένεια τον µικροελεγκτών PIC 16fXXX Ο µικροελεγκτής PIC16F877 διαθέτει µνήµη δεδοµένων EEPROM των 256 bytes. Επίσης, διαθέτει ενσωµατωµένο χρονιστή επιτήρησης (watch-dog timer) και µία σύγχρονη σειριακή θύρα. Μπορεί να παράγει έξοδο παλµοσειράς µε διαµορφούµενο εύρος (PWM). Αυτή µπορεί να χρησιµοποιηθεί για τον έλεγχο διαφόρων βιοµηχανικών εφαρµογών (π.χ βαλβίδες ή σερβοκινητήρες). Έχει τρεις θύρες εισόδου/εξόδου (θύρες B, C, D) των οχτώ (8) δυαδικών ψηφίων (bits) και άλλες δύο, Α και Ε, των έξι (RA0-RA5) και τριών ακροδεκτών (RE0-RE2) αντίστοιχα. Αυτές µπορούν να χρησιµοποιηθούν ή σαν απλές ψηφιακές θύρες, ή σαν θύρες επικοινωνίας των υπόλοιπων περιφερειακών υποσυστηµάτων που υπάρχουν ενσωµατωµένα στο τσιπ. Για παράδειγµα, κάποιοι ακροδέκτες της θύρας Α µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως αναλογικές είσοδοι του µετατροπέα αναλογικού σήµατος σε ψηφιακό (A/D). Ορισµένοι ακροδέκτες της θύρας C αποτελούν επίσης ακροδέκτες για τη σειριακή επικοινωνία (UART). Ακόµη, ο µικροελεγκτής διαθέτει τρεις (3) µετρητές χρόνου, που του δίνουν µεγάλες δυνατότητες σε εφαρµογές, όπου οι πολλαπλές µετρήσεις χρόνου είναι απαραίτητες. Οι µετρητές χρόνου µπορούν να λειτουργήσουν ως χρονιστές (timers) ή ως απαριθµητές παλµών (counters). Οι δύο έχουν εύρος απαρίθµησης 8 bits [TMR0,2], και o ένας έχει εύρος 16 bits [TMR1]. Ο µικροελεγκτής αυτός είναι κατάλληλος για την παραγωγή παλµών ελεγχόµενης διάρκειας. Επίσης, διαθέτει έναν µετατροπέα Αναλογικού σήµατος σε Ψηφιακό (Analog to Digital converter), µε οκτώ αναλογικά κανάλια εισόδου και µε ανάλυση 10-bits. Μια ακόµη δυνατότητα του µικροελεγκτή, είναι η σειριακή επικοινωνία. Μάλιστα, διαθέτει δύο περιφερειακά, ένα για ασύγχρονη ή σύγχρονη επικοινωνία του τύπου USART (Universal Synchronous Asynchronous Receiver Transmitter), και ένα για σύγχρονη µόνο επικοινωνία, το οποίο ονοµάζεται SSP (Synchronous Serial Port)- Σύγχρονη Σειριακή θύρα. Ο παρακάτω πίνακας 1.1 συνοψίζει τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

3 3 Χαρακτηριστικό PIC16F877 Μέγιστη συχνότητα λειτουργίας (MHz) 20 Μνήµη προγράµµατος Flash (14-bit λέξεις) 8K Μνήµη δεδοµένων (bytes) 368 EEPROM Μνήµη δεδοµένων(bytes) 256 RA0-5 (6 ακροδέκτες) Πόρτες Εισόδου/Εξόδου RB0-7 (8 ακροδέκτες) RC0-7 (8 ακροδέκτες) RD0-7 (8 ακροδέκτες) RE0-2 (3 ακροδέκτες) Χρονιστές 3 Σειριακή επικοινωνία USART Παράλληλη επικοινωνία PSP (Parallel Slave Port) 10-bit Αναλογική/Ψηφιακή µετατροπή 8 κανάλια Σύνολο εντολών 35 Ακροδέκτες 40 Πίνακας 1.1: Χαρακτηριστικά του µικροελεγκτή PIC16F877 Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν το κύκλωµα αυτό ιδανικό για υψηλού επιπέδου εφαρµογές σε βιοµηχανικές συσκευές και καταναλωτικές εφαρµογές. Τέτοιες χρήσεις είναι σε συστήµατα ελέγχου, συστήµατα συλλογής δεδοµένων, συναγερµούς, αναγνώστες καρτών (card readers) και πολλά άλλα Παρουσίαση του µικροελεγκτή PIC16F877 Ο µικροελεγκτής PIC16F877 έχει συνολικά 40 pins (είκοσι σε κάθε µεριά του). Το διάγραµµα ακροδεκτών του PIC16F877 φαίνεται στο σχήµα 1.2. Σχήµα 1.2 Ο µικροελεγκτής PIC16F877 και οι ακροδέκτες του

4 οµή του PIC Η δοµή του PIC µπορεί να χωριστεί σε δυο µέρη, τον πυρήνα (core) και τις περιφερειακές µονάδες του (peripheral units). Ο πυρήνας του µικροελεγκτή αποτελείται από τα στοιχεία εκείνα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του. Οι περιφερειακές µονάδες είναι ενσωµατωµένες στο µικροελεγκτή και είναι αυτές που τον κάνουν να διαφέρει από έναν µικροεπεξεργαστή. Στον πυρήνα του PIC16F877 ανήκουν οι εξής µονάδες: Κεντρική µονάδα επεξεργασίας Μνήµη Λειτουργίες διακοπών Στις περιφερειακές µονάδες ανήκουν: Οι θύρες εισόδου/εξόδου γενικής χρήσης (Α,Β,C,D,E) Οι µετρητές χρόνου (τρεις µονάδες) Η µονάδα διαµόρφωσης εύρους παλµών (PWM) Οι δίαυλοι επικοινωνίας (UART, I2C) Ο µετατροπέας αναλογικού σήµατος σε ψηφιακό Κεντρική µονάδα επεξεργασίας (CPU) Στη µνήµη του PIC υπάρχει πλήρης διαχωρισµός µεταξύ της µνήµης εντολών και µνήµης προγράµµατος. Η κεντρική µονάδα επεξεργασίας, η γνωστή και ως CPU (Central processing unit), εκτελεί τις εντολές του προγράµµατος που έχουµε αποθηκεύσει αφού τις καλέσει από τη µνήµη προγράµµατος. Από τη µνήµη αυτή οι εντολές προσκοµίζονται µε τη σειρά, αποκωδικοποιούνται και εκτελούνται. Εδώ, πρέπει να σηµειώσουµε ότι ο PIC αναγνωρίζει τριάντα πέντε (35) εντολές προγραµµατισµού, στις οποίες θα αναφερθούµε αναλυτικότερα παρακάτω.

5 5 Σχήµα 1.3 Βασική δοµή του PIC Η κεντρική µονάδα επεξεργασίας µπορεί να θεωρηθεί και ως µια Αριθµητική και Λογική Μονάδα (Arithmetic Logic Unit), η οποία εκτελεί αριθµητικές πράξεις (πρόσθεση και η αφαίρεση) καθώς και λογικές πράξεις (ΑΝD, OR, XOR, κτλ). Η ALU δέχεται και επιστρέφει δεδοµένα από και προς τους διάφορους καταχωρητές. Επίσης, ένας αριθµός καταχωρητών ειδικής χρήσης είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και τη λειτουργία της. Η µονάδα επεξεργάζεται δεδοµένα µήκους οκτώ δυαδικών ψηφίων (8-bits). Για την εύρεση της επόµενης εντολής που πρέπει να προσκοµισθεί για να εκτελεσθεί, η κεντρική µονάδα επεξεργασίας χρησιµοποιεί τον µετρητή προγράµµατος (program counter). Κάθε φορά που ο µικροεπεξεργαστής φέρνει µια εντολή από την µνήµη, το περιεχόµενο του µετρητή προγράµµατος αυξάνεται κατά ένα. Έτσι λοιπόν ο καταχωρητής αυτός περιέχει πάντα την διεύθυνση της επόµενης προς εκτέλεση εντολής. Ο µετρητής προγράµµατος του PIC έχει µήκος 13 bits. Άρα, µπορούν να αναπαρασταθούν 2 13 αριθµοί, δηλαδή από 0 έως Αυτοί οι αριθµοί αντιπροσωπεύουν τις αντίστοιχες διευθύνσεις στη µνήµη προγράµµατος. Συνεπώς ένας PIC αυτής της κατηγορίας, µπορεί να έχει µέχρι 8 KB µνήµης προγράµµατος.

6 6 Στο σχήµα 1.3 παρουσιάζεται η κεντρική µονάδα επεξεργασίας µαζί µε τα στοιχεία του PIC που συνδέονται άµεσα µε αυτήν Ο καταχωρητής w. Σηµαντικό κοµµάτι του πυρήνα του PIC είναι ο καταχωρητής w ή αλλιώς ο καταχωρητής εργασίας. Ο καταχωρητής αυτός µπορεί να θεωρηθεί ως καταχωρητής προσωρινής αποθήκευσης. Κάθε αριθµητική πράξη που επιτελείται στο PIC, χρησιµοποιεί τον καταχωρητή w. Παραδείγµατος χάρη αν θέλουµε να προσθέσουµε τα περιεχόµενα δύο καταχωρητών, πρέπει να µεταφέρουµε το περιεχόµενο του πρώτου καταχωρητή στον w και στη συνέχεια να το προσθέσουµε µε το περιεχόµενο του δεύτερου καταχωρητή. Οι ελεγκτές PIC διαθέτουν αρκετά ισχυρή αρχιτεκτονική από την άποψη ότι το αποτέλεσµα µιας αριθµητικής πράξης µπορεί να αποθηκευτεί ή στον καταχωρητή "w", ή στον καταχωρητή προέλευσης των δεδοµένων. Αποθηκεύοντας το αποτέλεσµα στον καταχωρητή προέλευσης εξαλείφεται ουσιαστικά η ανάγκη χρήσης πρόσθετων εντολών για την αποθήκευση αυτή Ο καταχωρητής STATUS Ο καταχωρητής STATUS (Καταχωρητής Κατάστασης) αποτελεί τον βασικό καταχωρητή που χρησιµοποιείται για τον έλεγχο της εκτέλεσης του προγράµµατος. Ο καταχωρητής αυτός χωρίζεται σε τρία τµήµατα. Το πρώτο τµήµα περιέχει τις σηµαίες (Flags) ή bits κατάστασης της εκτέλεσης (τις "Ζ", "dc" και "C"). Τα τρία αυτά bits απεικονίζουν τη κατάσταση της εκτέλεσης του προγράµµατος. Το bit "Ζ", ή η σηµαία του µηδενός (Zero Flag), τίθεται σε λογικό "1" όταν το αποτέλεσµα κάποιας πράξης γίνει ίσο µε το µηδέν (add, sub, clear, πράξεις λογικής επεξεργασίας). Η σηµαία κρατουµένου (Carry Flag) "C", τίθεται σε λογικό "1" όταν το αποτέλεσµα κάποιας πράξης γίνει µεγαλύτερο από 255 (0x0FF), και χρησιµοποιείται για να δηλώσει ότι πρέπει να ενηµερωθούν και τα υψηλότερης τάξης bytes που είναι σχετικά µε το αποτέλεσµα. Η σηµαία δεκαδικού κρατουµένου (Digit Carry Flag) "dc", τίθεται σε λογικό "1" όταν τα τέσσερα λιγότερο σηµαντικά bits (nibble) του αποτελέσµατος µιας αριθµητικής πράξης, δώσουν αριθµό µεγαλύτερο από 15. Αυτά τα bits, που αντιπροσωπεύουν οι σηµαίες κατάστασης, µπορούν να διαβαστούν και να εγγραφούν, καθώς και να ενηµερώνεται η κατάστασή τους, ανάλογα µε την εκτέλεση της κάθε εντολής. Τα δύο bits, «RP0» και «RP1» (b5, b6) χρησιµοποιούνται αποκλειστικά για τη προσπέλαση των υψηλότερων σελίδων της µνήµης. Είναι δυνατή τόσο η ανάγνωση όσο και η εγγραφή σε αυτά.

7 RP1 RP0 - - Z DC C Πίνακας 1.3: Ο καταχωρητής STATUS και τα bits που τον αποτελούν Μνήµη Στη σχεδίαση µικροεπεξεργαστών και µικροελεγκτών έχουν επικρατήσει δύο αρχιτεκτονικές. Στην πρώτη χρησιµοποιείται µία µνήµη τόσο για την αποθήκευση του προγράµµατος όσο και για την αποθήκευση των δεδοµένων (αρχιτεκτονική Von- Neumann). Στη δεύτερη χρησιµοποιούνται δύο ξεχωριστές µνήµες. Η µία χρησιµοποιείται για την αποθήκευση του προγράµµατος και λέγεται µνήµη προγράµµατος ενώ η άλλη για την αποθήκευση των δεδοµένων και λέγεται µνήµη δεδοµένων (αρχιτεκτονική Harvard). Ο µικροελεγκτής PIC ακολουθεί την αρχιτεκτονική Harvard. Στην αρχιτεκτονική αυτή εντολές και δεδοµένα κινούνται σε ξεχωριστούς διαδρόµους (διαύλους), µε αποτέλεσµα αυτό να µπορεί να γίνει όχι µόνον µε πολύ µεγαλύτερη ταχύτητα αλλά ακόµη και την ίδια χρονική στιγµή. Αντίθετα, στην πρώτη αρχιτεκτονική, εντολές και δεδοµένα µοιράζονται τον ίδιο διάδροµο, µε αποτέλεσµα να ελαττώνεται η ταχύτητα µεταφοράς τους. Επιπλέον, το πλεονέκτηµα της δεύτερης αρχιτεκτονικής να χρησιµοποιεί ξεχωριστούς χώρους µνήµης για την αποθήκευση των δεδοµένων και του προγράµµατος, δίνει τη δυνατότητα χρησιµοποίησης µνηµών µε διαφορετικό µήκος λέξης. Έτσι, στην περίπτωση του PIC, η µνήµη προγράµµατος έχει µήκος λέξης δεκατεσσάρων (14) δυαδικών ψηφίων (bits), οπότε όλες οι εντολές κωδικοποιούνται σε µία λέξη. Η µνήµη δεδοµένων αποτελείται από ένα σύνολο καταχωρητών µε εύρος 8 bits. Το µέγεθος της µνήµης προγράµµατος κυµαίνεται από 2 ως 8 KBytes και συνήθως είναι τύπου Flash EEPROM. Η συγκεκριµένη τεχνολογία επιτρέπει όχι µόνον την εγγραφή αλλά και το σβήσιµο της µνήµης να γίνεται µε τη βοήθεια κατάλληλων ηλεκτρικών σηµάτων. Αυτό σηµαίνει ότι ο προγραµµατισµός του µικροελεγκτή γίνεται εύκολα ακόµη κι όταν αυτός βρίσκεται συνδεδεµένος στο κύκλωµα της εκάστοτε εφαρµογής. Το µέγεθος της µνήµης δεδοµένων αποτελείται από τέσσερα τµήµατα, µε µέγεθος 128 Bytes το καθένα, δηλαδή 512 Bytes συνολικά. Το κάθε τµήµα αποτελείται τόσο από καταχωρητές γενικού όσο και ειδικού σκοπού. Μερικοί από τους καταχωρητές ειδικού σκοπού χρησιµοποιούνται για τον έλεγχο του πυρήνα του PIC ενώ άλλοι για τον έλεγχο των περιφερειακών του.

8 8 Πίνακας 1.4: Χάρτης µνήµης µικροελεγκτή PIC16F877 Οι καταχωρητές είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της αρχιτεκτονικής ενός µικροελεγκτή. Η ευκολία και οι δυνατότητες προγραµµατισµού του µικροελεγκτή έχουν άµεση σχέση µε το πλήθος, το είδος και τις δυνατότητες των καταχωρητών του. Κάθε εντολή ενός προγράµµατος χρησιµοποιεί έναν τουλάχιστον καταχωρητή. Υπάρχουν δύο οµάδες καταχωρητών. Η πρώτη οµάδα, που βρίσκεται στις χαµηλότερες διευθύνσεις, περιέχει καταχωρητές ειδικών λειτουργιών (special function registers), όπως αυτών του ελέγχου των περιφερειακών που βρίσκονται ενσωµατωµένα στον µικροελεγκτή. Η δεύτερη οµάδα περιέχει καταχωρητές γενικής χρήσης και

9 9 αναφέρεται ως αρχείο καταχωρητών γενικού σκοπού (general purpose register file 368 προσπελάσιµοι καταχωρητές). Κατά την εκκίνηση, ο µικροελεγκτής βλέπει εξ ορισµού την σελίδα µνήµης µηδέν. Εάν χρειαστεί να προσπελάσουµε τους καταχωρητές που βρίσκονται στη σελίδα µνήµης 1 θα πρέπει να το ορίσουµε µε την ακόλουθη εντολή: bsf STATUS RP0 η οποία θέτει σε λογικό 1 το bit RP0 του καταχωρητή STATUS. Για να προσπελάσουµε έπειτα τους καταχωρητές της σελίδας µνήµης µηδέν, χρησιµοποιούµε την εντολή bcf STATUS RP0 Αναλυτική αναφορά στις εντολές θα γίνει σε επόµενη παράγραφο Εντολές Οι µικροελεγκτές PIC ακολουθούν την αρχιτεκτονική RISC και έχουν συνολικά 35 εντολές µήκους µιας λέξης 14 bits. Έτσι σε αντίθεση µε τους µικροελεγκτές αρχιτεκτονικής CISC, ο PIC εκτελεί την κάθε εντολή σε ένα κύκλο µηχανής, µε αποτέλεσµα τη σηµαντική βελτίωση της ταχύτητας επεξεργασίας. Στο σηµείο αυτό ας τονίσουµε ότι µοναδική εξαίρεση αποτελούν οι εντολές διακλάδωσης, οι οποίες εκτελούνται σε δύο κύκλους µηχανής Οι εντολές της γλώσσας Assembly του PIC Ο πίνακας 1.4 παραθέτει τις 35 εντολές που αποτελούν τη γλώσσα Assembly των µιρκοελεγκτών PIC. Κάθε εντολή αποτελείται από το µνηµονικό µέρος του κωδικού εντολής (opcode) και το όρισµα (καταχωρητή f ή σταθερό αριθµό k) πάνω στον οποίο ενεργεί η εντολή. Το σύµβολο d στις εντολές του πίνακα 1.4 σηµαίνει destination (προορισµός) και είναι 0 αν ο προορισµός του αποτελέσµατος είναι ο καταχωρητής εργασίας w, ενώ είναι 1 αν ο προορισµός του αποτελέσµατος είναι ο ίδιος ο καταχωρητής f. Στην τελευταία στήλη φαίνονται οι σηµαίες που επηρεάζονται κατά την εκτέλεση των εντολών. Οι εντολές των ελεγκτών PIC µπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες. 1. Αριθµητικές εντολές 2. Εντολές διακλάδωσης 3. Εντολές ελέγχου bit

10 10 Η πρώτη κατηγορία αποτελείται από τις «αριθµητικές» εντολές, που περιλαµβάνουν τη πράξη της πρόσθεσης και της αφαίρεσης ανάµεσα στα περιεχόµενα καταχωρητών. Επίσης, περιλαµβάνουν πράξεις αύξησης ή µείωσης των τιµών τους και πράξεις σε επίπεδο bit. Στην επόµενη κατηγορία εντολών, ανήκουν οι εντολές «διακλάδωσης». Αυτές, αποτελούνται από τις εντολές άλµατος (goto), κλήσης υπορουτίνας (call) και τις εντολές επιστροφής (return) από κάποια υπορουτίνα, καθώς επίσης και οι εντολές διακλάδωσης υπό όρους. Στην επόµενη κατηγορία ανήκουν οι εντολές «ελέγχου του µικροεπεξεργαστή». Οι εντολές αυτές επηρεάζουν τη λειτουργία του επεξεργαστή και των περιφερειακών κυκλωµάτων. Η κατηγορία αυτή αποτελείται από τις εντολές «ελέγχου των ψηφίων των καταχωρητών» (τοποθέτηση ή µηδενισµός bit). Με τις εντολές αυτές ελέγχουµε άµεσα κάθε ένα ξεχωριστό bit των καταχωρητών. Η πιο προφανής χρήση των εντολών αυτών είναι ο άµεσος έλεγχος επιµέρους κυκλωµάτων και ακροδεκτών του µικροελεγκτή. Μνηµονικό Τελεστής Λειτουργία Σηµαία - Flag Αριθµητικές εντολές χειρισµού ψηφιολέξεων - Byte oriented file register operations ADDWF f, d Πρόσθεσε το W και το f C, DC, Z ANDWF f, d Κάνε την λογική πράξη AND ανάµεσα στο W και το f CLRF f Μηδένισε το f Z CLRW - Μηδένισε το W Z COMF f, d Φτιάξε το συµπλήρωµα του f και αποθήκευσέ το στο d DECF f, d Μείωσε την τιµή του f Z DECFSZ f, d Μείωσε την τιµή του f, παρέκαµψε την επόµενη εντολή αν ο f γίνει 0 INCF f, d Αύξησε την τιµή του f Z INCFSZ IORWF f, d f, d Αύξησε την τιµή του f, παρέκαµψε την επόµενη εντολή αν ο f γίνει 0 Κάνε την λογική πράξη IOR ανάµεσα στο W και το f MOVF f, d Μετέφερε το περιεχόµενο του f Z MOVWF f Μετέφερε το περιεχόµενο του W στο f Z Z Z

11 11 NOP - RLF RRF f, d f, d Εντολή δίχως λειτουργία (απλή χρονική καθυστέρηση ενός κύκλου µηχανής) Μετέφερε προς τα αριστερά το περιεχόµενο του f µέσο του ψηφίου Carry Μετέφερε προς τα δεξιά το περιεχόµενο του f µέσο του ψηφίου Carry SUBWF f, d Αφαίρεσε το W από το f C, DC, Z SWAPF XORWF f, d f, d Αντιµετάθεσε τα δύο µισά της ψηφιολέξης (byte) στο f Λογική πράξη XOR ανάµεσα στο W και το f C C Z Εντολές χειρισµού ψηφίων - Bit oriented file register operations BCF f, b Μηδένισε το ψηφίο b του καταχωρητή f BSF f, b Κάνε λογικό 1 το ψηφίο b του καταχωρητή f BTFSC BTFSS f, b f, b Εξέτασε το ψηφίο b του καταχωρητή f, παρέκαµψε την επόµενη εντολή αν είναι 0 Εξέτασε το ψηφίο b του καταχωρητή f, παρέκαµψε την επόµενη εντολή αν είναι 1 Εντολές πράξεων µε σταθερούς αριθµούς και Εντολές διακλάδωσης ADDLW k Πρόσθεσε τον σταθερό αριθµό k µε το W C, DC, Z ANDLW k Κάνε την λογική πράξη AND ανάµεσα στο k και το W Z CALL k Κάλεσε την υπορουτίνα στη διεύθυνση k CLRWDT - Μηδένισε τον επιτηρητή Watchdog Timer GOTO k Πήγαινε και εκτέλεσε την εντολή που υπάρχει στην διεύθυνση k IORLW k Κάνε την λογική πράξη IOR ανάµεσα στο k και το W Z MOVLW k Μετέφερε το περιεχόµενο του k στο W RETFIE - RETLW k Επέστρεψε στην διεύθυνση που ήσουν πριν συµβεί η διακοπή (interrupt) Επέστρεψε από υπορουτίνα και φόρτωσε τον σταθερό αριθµό k στο W

12 12 RETURN - Επέστρεψε από υπορουτίνα SLEEP - SUBLW k XORLW k Ενεργοποίησε την λειτουργία χαµηλής κατανάλωσης (Sleep - κατανάλωση 2µA) Αφαίρεσε το περιεχόµενο του W από το σταθερό αριθµό k Κάνε την λογική πράξη XOR ανάµεσα στο k και το W C, DC, Z Z Πίνακας 1.4: Οι εντολές του µικροελεγκτή PIC f είναι ο καταχωρητής στον οποίο ενεργεί η εντολή, ενώ το d (0 ή 1) δηλώνει τον προορισµό του αποτελέσµατος (w ή f). Στην τελευταία στήλη του πίνακα βρίσκονται οι σηµαίες που επηρεάζονται από την εντολή. Οι PIC υποστηρίζουν τρία είδη διευθυνσιοδότησης: την άµεση, την έµµεση και την απευθείας. Με την απευθείας διευθυνσιοδότηση, µεταφέρουµε τα δεδοµένα από ένα καταχωρητή σε µια θέση µνήµης. Με την άµεση διευθυνσιοδότηση µεταφέρουµε αριθµητικά δεδοµένα (literals) στον καταχωρητή εργασίας W. Τέλος, στην έµµεση διευθυνσιοδότηση, προσπελαύνουµε έναν καταχωρητή µέσω ενός βοηθητικού, ο οποίος περιέχει την διεύθυνση του καταχωρητή που θέλουµε να εγγράψουµε ή να διαβάσουµε Υπορουτίνες Ένα δοµηµένο πρόγραµµα χρησιµοποιεί υπορουτίνες, εφόσον υπάρχει οµάδα εντολών που επαναλαµβάνεται συχνά. Η έννοια της υπορουτίνας στην γλώσσα assembly είναι ίδια µε αυτή των γλωσσών υψηλού επιπέδου. Το όνοµα της υπορουτίνας δηλώνεται µε µία ετικέτα στην πρώτη γραµµή της ρουτίνας. Κάθε υπορουτίνα τελειώνει µε την εντολή return, µε την οποία επιστρέφει στο κυρίως πρόγραµµα από την οποία καλείται. CALL ΟΝΟΜΑ Ή ΙΕΥΘΥΝΣΗ: Η εντολή αυτή εκτελεί ως επόµενη εντολή την πρώτη εντολή της υπορουτίνας η οποία βρίσκεται στη θέση που δείχνουν το όνοµα ή η διεύθυνση και ο Program Counter (PC) φορτώνεται µε την διεύθυνση της υπορουτίνας. Σε σχέση µε την εντολή GOTO, η παρούσα εντολή κάνει µια επιπλέον ενέργεια. Αποθηκεύει τη διεύθυνση της αµέσως επόµενης εντολής, την PC+1, σε µια ειδική µνήµη που λέγεται σωρός. Έτσι, όταν ο PIC τελειώσει την εκτέλεση της υπορουτίνας, θα µπορέσει να επιστρέψει µετά την CALL στην επόµενη εντολή. Aυτή η εντολή εκτελείται σε δύο κύκλους εντολής. RETURN: Μετά την εκτέλεση της, µια υπορουτίνα πρέπει να επιστρέψει στην επόµενη εντολή της CALL και να συνεχίσει οµαλά την εκτέλεση του κυρίως προγράµµατος. Στην προηγούµενη εντολή είδαµε ότι για να γίνει αυτό, χρειάζεται η διεύθυνση να έχει αποθηκευτεί στον σωρό, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ανάκτηση της, µε την κατάλληλη εντο

13 Εργαστηριακό Μέρος Εισαγωγή στον εξοµοιωτή MPLAB Η εργαστηριακή άσκηση που ακολουθεί έχει σκοπό να εξοικειώσει τους σπουδαστές µε τις βασικές εντολές προγραµµατισµού των µικροελεγκτών PIC και µε το περιβάλλον συµβολοµετάφρασης και προσοµοίωσης του κώδικα σε γλώσσα Assembly. Θα χρησιµοποιήσουµε το περιβάλλον MPLAB, που αποτελεί ελεύθερο λογισµικό της εταιρίας Microchip. Μπορείτε να καταφορτώσετε το λογισµικό MPLAB v.8 (legacy) από το site της εταιρίας Microchip ( Βήµα 1 o : ηµιουργία Σχεδίου Εργασίας Ξεκινείστε το λογισµικό MPLAB, ρυθµίζουµε τις λεπτοµέρειες του παραθύρου έργου επιλέγοντας από το µενού PROJECT είτε την επιλογή NEW είτε την επιλογή PROJECT WIZARD. Στην δεύτερη περίπτωση θα εµφανιστεί ένα παράθυρο όπως αυτό στην εικόνα 1.1 Εικόνα 1.1: Το παράθυρο έναρξης project στο MPLAB Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξουµε τον τύπο του µικροελεγκτή που θα χρησιµοποιήσουµε όπως φαίνεται στην εικόνα 1.2

14 14 Εικόνα 1.2: Το παράθυρο επιλογής µικροελεγκτή Με το επόµενο βήµα, καθορίζουµε την γλώσσα προγραµµατισµού που θα χρησιµοποιήσουµε που στην περίπτωσή µας είναι η Συµβολική γλώσσα Assembly για τους µικροελεγκτές PIC και για το λόγο αυτό επιλέγουµε να φορτωθεί ο συµβολοµεταφραστής MPASMWIN.EXE µε καθορισµένη διαδροµή αναζήτησης που οδηγεί στο φάκελο που έχει εγκατασταθεί το λογισµικό MPLAB. Εικόνα 1.3: Το παράθυρο επιλογής της γλώσσας προγραµµατισµού Τέλος, δίνουµε όνοµα στο έργο που θα δηµιουργήσουµε καθώς και τον φάκελο στο οποίο το έργο θα αποθηκευτεί σύµφωνα µε το παράθυρο της εικόνας 1.4. Στον παραπάνω φάκελο αυτό, θα αποθηκεύουµε και όλα τα αρχεία µε τους κώδικες assembly που θα δηµιουργήσουµε στην συνέχεια. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται µε την διαδοχική επιλογή των πλήκτρων NEXT και FINISH οπότε εµφανίζεται ένα παράθυρο µε την περίληψη όλων των ρυθµίσεων που δώσαµε έως τώρα.

15 15 Εικόνα 1.4: Το παράθυρο απόδοσης ονόµατος στο έργο. Εικόνα 1.5: Το παράθυρο περίληψης των ρυθµίσεων του έργου

16 16 Εικόνα 1.6: Το παράθυρο του συντάκτη (editor) για την συγγραφή κώδικα Βήµα 2 ο ηµιουργία.asm Αρχείου Μετά την ολοκλήρωση της δηµιουργίας του έργου, εµφανίζεται ένα παράθυρο όµοιο µε εκείνο της εικόνας 1.6. Για να γράψουµε τον κώδικα assembly πρέπει να δηµιουργήσουµε ένα αρχείο µε την βοήθεια του συντάκτη (editor) του MPLAB. Αυτό γίνεται από το µενού FILE και την επιλογή ΝΕW, οπότε ανοίγει ένα λευκό παράθυρο του συντάκτη στο οποίο γράφουµε τις εντολές του κώδικα assembly που µας ενδιαφέρει. Εικόνα 1.7: Το παράθυρο έργου (project)

17 17 Στο ίδιο µενού διακρίνουµε τις γνωστές επιλογές των WINDOWS για την δηµιουργία νέου αρχείου (NEW), για την φόρτωση ήδη αποθηκευµένου αρχείου (OPEN) και για την αποθήκευση αρχείου (SAVE). Επίσης στο ίδιο µενού προβλέπεται και η δηµιουργία, φόρτωση και αποθήκευση σε αρχείο του χώρου εργασίας που έχουµε δηµιουργήσει (Workspace, αρχεία µε προέκταση.mcw) που θα περιλαµβάνει όλες τις πληροφορίες τόσο για το έργο (project µε προέκταση.mcp)) όσο και για τα αρχεία assembly (µε προέκταση.asm) που συνδέονται µε το έργο. Επιλέγουµε File-New. Στον Editor που ανοίγει πληκτρολογούµε το αρχείο σε γλώσσα Assembly που περιγράφει την εφαρµογή µας. Το παρακάτω πρόγραµµα µεταφέρει τιµές στον καταχωρητή εργασίας και σε θέσεις µνήµης και εκτελεί απλές αριθµητικές πράξεις. #include "p16f877.inc" ;Initialization Org 0 ;Start from program memory address 0 movlw b' ' ;Load in w decimal value '10' movwf 22h ;Trasfer w value to memory 22h movlw b' ;Load in w decimal '5' movwf 23h ;Trasfer w value to memory 23h ;main movf 22h,w addwf 23h,w movwf 24h end ;Transfer content of memory 22h to w ;Add w with memory 23h ;Transfer result to memory 24h Μετά την συγγραφή του κώδικα και έχοντας επιλεγµένο το παράθυρο του συντάκτη (η γραµµή τίτλου του παραθύρου να είναι έντονη) από την επιλογή Αποθήκευση (Save) αποθηκεύουµε το αρχείο του κώδικα assembly µε την προέκταση.asm. στον ίδιο φάκελο που έχει αποθηκευτεί και το αρχείο έργου (project). To επόµενο βήµα είναι να ενηµερώσουµε το αρχείο έργου µε τα αρχεία κώδικα που θα περιλαµβάνει. Αυτό γίνεται κάνοντας διαδοχικά δεξί κλίκ πάνω στην επιλογή Source Files του παραθύρου project και στην συνέχεια επιλέγοντας την επιλογή Αdd Files. Στο παράθυρο που εµφανίζεται επιλέγουµε το ήδη αποθηκευµένο αρχείο κώδικα (.asm) που έχουµε από πριν δηµιουργήσει σύµφωνα µε το παραπάνω βήµα. Βήµα 3 ο ηµιουργία δεκαεξαδικού αρχείου (.hex) Επιλέξτε Project-Build all. Θα προκύψουν πιθανά λάθη. Όταν διορθωθούν τα λάθη θα δηµιουργηθεί το τελικό αρχείο προγραµµατισµού. Βήµα 4 ο. Προσοµοίωση Από την επιλογή View, ανοίξτε τα παράθυρα File Registers και Special Function Registers, όπως φαίνεται στην παρακάτω οθόνη.

18 18 Εικόνα 1.8 Παράθυρα για την προσοµοίωση του κώδικα Το παράθυρο File Registers εµφανίζει τα περιεχόµενα της µνήµης RAM του µικροελεγκτή. Το επιλέγουµε πατώντας το πλήκτρο RAM στη γραµµή εργαλείων. Το παράθυρο SFR εµφανίζει τις τιµές των βασικών καταχωρητών ειδικού σκοπού. Κάθε φορά που αλλάζει τιµή ένας καταχωρητής ειδικού σκοπού το περιεχόµενό του εµφανίζεται µε κόκκινο. Επιλέξτε Debugger-Select tool-mplab SIM. Στη συνέχεια επιλέγοντας Debugger-Step into, η εκτέλεση του κώδικα προσοµοιώνεται εντολή προς εντολή. Το ίδιο αποτέλεσµα,

19 19 πετυχαίνουµε µε τα εργαλεία προσοµοίωσης. Κάθε φορά µπορούµε να µεταβούµε στην εκτέλεση της επόµενης εντολής πατώντας το εικονίδιο Παρατηρείστε πως αλλάζουν τιµές οι καταχωρητές και οι θέσεις µνήµης.

Αρχιτεκτονική και προγραμματισμός του μικροελεγκτή PIC 16F877

Αρχιτεκτονική και προγραμματισμός του μικροελεγκτή PIC 16F877 Αρχιτεκτονική και προγραμματισμός του μικροελεγκτή PIC 16F877 Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Ηλεκτρολογία (Ε.Ε.) Δημιουργός: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΕΙΣΟ ΟΥ/ΕΞΟ ΟΥ ΤΟΥ PIC16F877-ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΕΙΣΟ ΟΥ/ΕΞΟ ΟΥ ΤΟΥ PIC16F877-ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ 1 2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΕΙΣΟ ΟΥ/ΕΞΟ ΟΥ ΤΟΥ PIC16F877-ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ Σκοπός της άσκησης: εξοικείωση µε τις θύρες εισόδου/εξόδου ενός µικροελεγκτή 2. Θεωρητικό Μέρος 2.1.1 Θύρες εισόδου / εξόδου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ HARDWARE ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ HARDWARE ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ HARDWARE ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Γενικό διάγραμμα υπολογιστικού συστήματος Γενικό διάγραμμα υπολογιστικού συστήματος - Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας ονομάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές μικροελεγκτών

Εφαρμογές μικροελεγκτών Μικροελεγκτές Έναν ορισμό που θα μπορούσαμε να δώσουμε για τους μικροελεγκτές είναι ο εξής: Μικροελεγκτής είναι ένα προγραμματιζόμενο ολοκληρωμένο κύκλωμα το οποίο διαθέτει επεξεργαστή, μνήμη, διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

Μικροεπεξεργαστές - Μικροελεγκτές Ψηφιακά Συστήματα

Μικροεπεξεργαστές - Μικροελεγκτές Ψηφιακά Συστήματα Μικροεπεξεργαστές - Μικροελεγκτές Ψηφιακά Συστήματα 1. Ποια είναι η σχέση της έννοιας του μικροεπεξεργαστή με αυτή του μικροελεγκτή; Α. Ο μικροεπεξεργαστής εμπεριέχει τουλάχιστο έναν μικροελεγκτή. Β. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Εντολές PIC16F rrf <όνομα καταχωρητή>,a a=f ή a=w H εντολή πραγματοποιεί ολίσθηση προς τα δεξιά του καταχωρητή που ακολουθεί μέσω κρατουμένου

Εντολές PIC16F rrf <όνομα καταχωρητή>,a a=f ή a=w H εντολή πραγματοποιεί ολίσθηση προς τα δεξιά του καταχωρητή που ακολουθεί μέσω κρατουμένου Εντολές PIC16F887 20. rrf ,a a=f ή a=w H εντολή πραγματοποιεί ολίσθηση προς τα δεξιά του καταχωρητή που ακολουθεί μέσω κρατουμένου (Carry) και αν a=f αποθηκεύει το αποτέλεσμα στον καταχωρητή

Διαβάστε περισσότερα

Εντολές PIC16F887. Reg1=b'00110011' b'00000010'

Εντολές PIC16F887. Reg1=b'00110011' b'00000010' Εντολή αφαίρεσης: Η αφαίρεση στο μικροελεγκτή γίνεται με τη βοήθεια του συμπληρώματος ως προς 2 του αφαιρέτη και αναγάγεται σε πρόσθεση. 8. sublw H εντολή αφαιρεί τα περιεχόμενα του W

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Αρχιτεκτονική Ηλεκτρονικού Τμήματος (hardware) των Υπολογιστικών Συστημάτων ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Κεφάλαιο 3 Αρχιτεκτονική Ηλεκτρονικού Τμήματος (hardware) των Υπολογιστικών Συστημάτων ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κεφάλαιο 3 Αρχιτεκτονική Ηλεκτρονικού Τμήματος (hardware) των Υπολογιστικών Συστημάτων ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Τι εννοούμε με τον όρο υπολογιστικό σύστημα και τι με τον όρο μικροϋπολογιστικό σύστημα; Υπολογιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Καταχωρητής STATUS. IRP: Bit επιλογής περιοχής μνήμης (Bank) για την έμμεση διευθυνσιοδότηση 1= Bank2, Bank3 0= Bank0, Bank1

Καταχωρητής STATUS. IRP: Bit επιλογής περιοχής μνήμης (Bank) για την έμμεση διευθυνσιοδότηση 1= Bank2, Bank3 0= Bank0, Bank1 Καταχωρητής STATUS bit 7 IRP: Bit επιλογής περιοχής μνήμης (Bank) για την έμμεση διευθυνσιοδότηση 1= Bank2, Bank3 0= Bank0, Bank1 bit 6-5 RP1:RP0: Bit επιλογής περιοχής μνήμης (Bank) για την άμεση διευθυνσιοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 3 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΜΕ. Εισαγωγή

Εργαστήριο 3 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΜΕ. Εισαγωγή Εισαγωγή Εργαστήριο 3 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΜΕ Σκοπός του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουµε την εσωτερική δοµή και αρχιτεκτονική της κεντρικής µονάδας επεξεργασίας, να κατανοήσουµε τον τρόπο µε τον οποίο λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Μάθημα 4: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας 4.1 Γενικά Ο υπολογιστής επεξεργάζεται δεδομένα ακολουθώντας βήμα βήμα, τις εντολές ενός προγράμματος. Το τμήμα του υπολογιστή, που εκτελεί τις εντολές και συντονίζει

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 12. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 55. Ερώτηση 1 η : Ένα υπολογιστικό σύστηµα αποτελείται από:

Σελίδα 1 από 12. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 55. Ερώτηση 1 η : Ένα υπολογιστικό σύστηµα αποτελείται από: Σελίδα 1 από 12 Απαντήσεις στο φυλλάδιο 55 Ερώτηση 1 η : Ένα υπολογιστικό σύστηµα αποτελείται από: (α) Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας. (β) Κύρια Μνήµη. (γ) Μονάδες εισόδου. (δ) Μονάδες εξόδου. (ε) Βοηθητική

Διαβάστε περισσότερα

(Ιούνιος 2001 ΤΕΕ Ηµερήσιο) Σε κάθε µία από τις παρακάτω περιπτώσεις, να

(Ιούνιος 2001 ΤΕΕ Ηµερήσιο) Σε κάθε µία από τις παρακάτω περιπτώσεις, να Κεεφάάλλααι ιοο:: 3Β ο Τίττλλοοςς Κεεφααλλααί ίοουυ: : Αρχιτεκτονική Ηλ/κου Τµήµατος των Υπολ. Συστηµάτων (Ιούνιος 2001 ΤΕΕ Ηµερήσιο) Σε κάθε µία από τις παρακάτω περιπτώσεις, να αναφέρετε τις τιµές των

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανοτρονική. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο,

Μηχανοτρονική. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο, 2016-2017 ΜΙΚΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ Μικροϋπολογιστής Υπολογιστής που χρησιμοποιείται για την είσοδο, επεξεργασία και έξοδο πληροφοριών. Είδη μικροϋπολογιστών:

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3.2: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Μάθημα 3.2: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Κεφάλαιο 3 ο Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3.: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να σχεδιάζεις την εσωτερική δομή της ΚΜΕ και να εξηγείς τη λειτουργία των επιμέρους

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Προγραμματισμού Πραγματικού Χρόνου

Αρχές Προγραμματισμού Πραγματικού Χρόνου ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Αρχές Προγραμματισμού Πραγματικού Χρόνου Εφαρμογές σε μικρά ενσωματωμένα συστήματα (Σημειώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Χειρισµός εδοµένων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Χειρισµός εδοµένων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Χειρισµός εδοµένων 2.1 Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2.1 Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2.2 Γλώσσα Μηχανής 2.3 Εκτέλεση προγράµµατος 2.4 Αριθµητικές και λογικές εντολές 2.5 Επικοινωνία µε άλλες συσκευές

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Αναπαράσταση δεδοµένων. Αναπαράσταση πληροφορίας. υαδικοί αριθµοί. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07

Ενότητα 4. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Αναπαράσταση δεδοµένων. Αναπαράσταση πληροφορίας. υαδικοί αριθµοί. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 Ενότητα 4 Εισαγωγή στην Πληροφορική Κεφάλαιο 4Α: Αναπαράσταση πληροφορίας Κεφάλαιο 4Β: Επεξεργαστές που χρησιµοποιούνται σε PCs Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή

Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή 1 Είναι το «μυαλό» του υπολογιστή μας. Αυτός κάνει όλους τους υπολογισμούς και τις πράξεις. Έχει δική του ενσωματωμένη μνήμη, τη λεγόμενη κρυφή μνήμη(cache). Η cache είναι πολύ σημαντική, πολύ γρήγορη,

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα μιας ΚΜΕ. «Φέτα» ημιαγωγών (wafer) από τη διαδικασία παραγωγής ΚΜΕ

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα μιας ΚΜΕ. «Φέτα» ημιαγωγών (wafer) από τη διαδικασία παραγωγής ΚΜΕ Το ολοκληρωμένο κύκλωμα μιας ΚΜΕ Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (Central Processing Unit -CPU) ή απλούστερα επεξεργαστής αποτελεί το μέρος του υλικού που εκτελεί τις εντολές ενός προγράμματος υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Γενική οργάνωση υπολογιστή «ΑΒΑΚΑ»

Γενική οργάνωση υπολογιστή «ΑΒΑΚΑ» Περιεχόμενα Γενική οργάνωση υπολογιστή «ΑΒΑΚΑ»... 2 Καταχωρητές... 3 Αριθμητική-λογική μονάδα... 3 Μονάδα μνήμης... 4 Μονάδα Εισόδου - Εξόδου... 5 Μονάδα ελέγχου... 5 Ρεπερτόριο Εντολών «ΑΒΑΚΑ»... 6 Φάση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 11. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για:

Σελίδα 1 από 11. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για: Σελίδα 1 από 11 Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για: την επικοινωνία, µε τα υπόλοιπα ολοκληρωµένα κυκλώµατα του υπολογιστικού συστήµατος. την παροχή τροφοδοσίας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Το υπολογιστικό σύστημα Η εξέλιξη του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε χάρη στην ικανότητά στον χειρισμό εργαλείων.

Κεφάλαιο Το υπολογιστικό σύστημα Η εξέλιξη του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε χάρη στην ικανότητά στον χειρισμό εργαλείων. Α Γενικού Λυκείου Κεφάλαιο 1 1.1 Το υπολογιστικό σύστημα Η εξέλιξη του ανθρώπου πραγματοποιήθηκε χάρη στην ικανότητά στον χειρισμό εργαλείων. Ιδιαίτερη θέση έχουν οι Υπολογιστικές συσκευές. Μηχανισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 Μάθημα : Μικροϋπολογιστές Τεχνολογία Τ.Σ. Ι, Θεωρητικής κατεύθυνσης Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ» ή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΉ PIC16F877 ΤΗΣ MICROCHIP TECHNOLOGY INC

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ» ή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΉ PIC16F877 ΤΗΣ MICROCHIP TECHNOLOGY INC ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ» ή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΉ PIC16F877 ΤΗΣ MICROCHIP TECHNOLOGY INC ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ MICROCONTROLLERS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Τμήματα Υπολογιστή) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ:ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Κάθε ηλεκτρονικός υπολογιστής αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Γ ΕΠΑΛ 14 / 04 / 2019

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Γ ΕΠΑΛ 14 / 04 / 2019 Γ ΕΠΑΛ 14 / 04 / 2019 ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι λανθασμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ. Ασκήσεις 1-2 Εισαγωγή

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ. Ασκήσεις 1-2 Εισαγωγή Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Εφαρµογές Προγραµµατιζόµενων Λογικών Ελεγκτών-Εργαστήριο Εργαστηριακός Συνεργάτης: Βέλλος Κων/νος Ασκήσεις 1-2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία από την αρχιτεκτονική των μικροϋπολογιστών

Στοιχεία από την αρχιτεκτονική των μικροϋπολογιστών Στοιχεία από την αρχιτεκτονική των μικροϋπολογιστών Η επεξεργασία των δεδομένων ακολουθεί μια στερεότυπη διαδρομή: τα δεδομένα εισάγονται στο υπολογιστικό σύστημα, υφίστανται μια ορισμένη επεξεργασία και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους μικροελεγκτές PIC

Εισαγωγή στους μικροελεγκτές PIC ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΟΣ Εισαγωγή στους μικροελεγκτές PIC Σημειώσεις για το μάθημα Ενσωματωμένα Συστήματα ΣΕΡΡΕΣ 2015 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία αρχιτεκτονικής μικροεπεξεργαστή

Στοιχεία αρχιτεκτονικής μικροεπεξεργαστή Στοιχεία αρχιτεκτονικής μικροεπεξεργαστή Αριθμός bit δίαυλου δεδομένων (Data Bus) Αριθμός bit δίαυλου διευθύνσεων (Address Bus) Μέγιστη συχνότητα λειτουργίας (Clock Frequency) Τύποι εντολών Αριθμητική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή στην Πληροφορική 1 Γενικές πληροφορίες Εισαγωγή στην Πληροφορική ιδασκαλία: Παναγιώτης Χατζηδούκας Email:

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις θεωρίας MY. Μέρος Α. Υλικό.

Ερωτήσεις θεωρίας MY. Μέρος Α. Υλικό. Ερωτήσεις θεωρίας MY Μέρος Α. Υλικό. 1. Η μνήμη ROM είναι συνδυαστικό ή ακολουθιακό κύκλωμα; 2. α) Να σχεδιαστεί μία μνήμη ROM που να δίνει στις εξόδους της το πλήθος των ημερών του μήνα, ο αριθμός του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Αρχιτεκτονική Η/Υ ΗΜΟΣ ΜΠΟΛΑΝΑΚΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Αρχιτεκτονική Η/Υ ΗΜΟΣ ΜΠΟΛΑΝΑΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Θέµατα ❸Συστήµατα Η/Υ (αναφορά) ❸Γλώσσα υπολογιστών ❸Γλώσσες προγραµµατισµού (low-high level) ❸Low level VS high level programming ❸Βασικά µέρη Η/Υ ❸Μικροϋπολογιστές (µc µp) ❸Αρχιτεκτονική µικροελεγκτών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 1 1.1.1 Σήματα ψηφιακών συστημάτων 1 1.1.2 Παράλληλη και σειριακή μεταφορά πληροφορίας 2 1.1.3 Λογική τριών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 1 1.1.1 Αναλογικά σήματα 1 1.1.2 Οι αντιστάσεις 3 1.1.3 Οι πυκνωτές 7 1.1.4 Τα πηνία 11 1.1.5 Οι δίοδοι 13 1.1.6

Διαβάστε περισσότερα

8.1 Θεωρητική εισαγωγή

8.1 Θεωρητική εισαγωγή ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 8 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΤΕΣ Σκοπός: Η µελέτη της λειτουργίας των καταχωρητών. Θα υλοποιηθεί ένας απλός στατικός καταχωρητής 4-bit µε Flip-Flop τύπου D και θα µελετηθεί

Διαβάστε περισσότερα

5.1 Θεωρητική εισαγωγή

5.1 Θεωρητική εισαγωγή ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 5 ΚΩ ΙΚΟΠΟΙΗΣΗ BCD Σκοπός: Η κατανόηση της µετατροπής ενός τύπου δυαδικής πληροφορίας σε άλλον (κωδικοποίηση/αποκωδικοποίηση) µε τη µελέτη της κωδικοποίησης BCD

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Μικροεπεξεργαστών

Συστήματα Μικροεπεξεργαστών Εργαστήριο 1 ο Εισαγωγή στον AVR Περίγραμμα Εργαστηριακής Άσκησης Εισαγωγή... 2 Κατηγορίες μικροελεγκτών AVR... 2 Εξοικείωση με το περιβάλλον AVR Studio 4... 3 Βήμα 1ο: Δημιουργία νέου έργου (project)...

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 Τεχνολογία Ι Θεωρητικής Κατεύθυνσης Τεχνικών Σχολών Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση επεξεργαστή (1 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Οργάνωση επεξεργαστή (1 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Οργάνωση επεξεργαστή (1 ο μέρος) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Κώδικας μηχανής (E) Ο επεξεργαστής μπορεί να εκτελέσει το αρχιτεκτονικό σύνολο εντολών (instruction set architecture) Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 201 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Υπολογιστής Συνοπτικό λεξικό Οξφόρδης -> «ηλεκτρονική υπολογιστική μηχανή»

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory RAM) και η μνήμη ανάγνωσης-μόνο (Read-Only Memory ROM).

Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory RAM) και η μνήμη ανάγνωσης-μόνο (Read-Only Memory ROM). Μνήμες Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ψηφιακών συστημάτων σε σχέση με τα αναλογικά, είναι η ευκολία αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων πληροφοριών, είτε προσωρινά είτε μόνιμα Οι πληροφορίες αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ενότητα 2: Καταχωρητές, HelloWorld σε 8086, emu8086 emulator Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. I Βασικές Γνώσεις 1

Περιεχόµενα. I Βασικές Γνώσεις 1 Περιεχόµενα I Βασικές Γνώσεις 1 1 Μοντελοποίηση Προγραµµάτων 3 1.1 Ψευδογλώσσα....................... 6 1.2 Διαγράµµατα Ροής..................... 6 1.3 Παραδείγµατα σε Ψευδογλώσσα και Διαγράµµατα Ροής.

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής

Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Αυτόματη ηλεκτρονική μηχανή που δέχεται, φυλάσσει, επαναφέρει, επεξεργάζεται και παρουσιάζει πληροφορίες σύμφωνα με προκαθορισμένες εντολές. Δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) Τμήματα ΚΜΕ (CPU) Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (Ι)

Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) Τμήματα ΚΜΕ (CPU) Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (Ι) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2015-16 Οργάνωση Υπολογιστών (Ι) (η κεντρική μονάδα επεξεργασίας) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Υπολογιστών (Ι)

Οργάνωση Υπολογιστών (Ι) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Οργάνωση Υπολογιστών (Ι) (η κεντρική μονάδα επεξεργασίας) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή

Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή 1.5.1 Ανάλυση των μερών ενός υπολογιστή Μονάδα συστήματος Είναι το κουτί του υπολογιστή το οποίο φαίνεται αρκετά συμπαγές, αλλά στην πραγματικότητα αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Μικροεπεξεργαστές. Σημειώσεις Μαθήματος Υπεύθυνος: Δρ Άρης Παπακώστας,

Μικροεπεξεργαστές. Σημειώσεις Μαθήματος Υπεύθυνος: Δρ Άρης Παπακώστας, Μικροεπεξεργαστές Σημειώσεις Μαθήματος 2013-14 Υπεύθυνος: Δρ Άρης Παπακώστας, Η γλώσσα assembly είναι μια γλώσσα προγραμματισμού χαμηλού επιπέδου για συγκεκριμένους υπολογιστές ή άλλη προγραμματιζόμενη

Διαβάστε περισσότερα

SIMATIC MANAGER SIMATIC MANAGER

SIMATIC MANAGER SIMATIC MANAGER 1 Προγραμματισμός του PLC. 1. Γενικά Μια προσεκτική ματιά σε μια εγκατάσταση που θέλουμε να αυτοματοποιήσουμε, μας δείχνει ότι αυτή αποτελείται από επιμέρους τμήματα τα οποία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ» ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

«ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ» ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ «ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ» ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ 8085 ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 8085 CPU ΟΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΤΕΣ ΤΟΥ 8085 Ο ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΤΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΟΙ «ΣΗΜΑΙΕΣ» FLAGS Η ΜΟΝΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ)

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) Συσκευές αποθήκευσης Ένας υπολογιστής προκειµένου να αποθηκεύσει δεδοµένα χρησιµοποιεί δύο τρόπους αποθήκευσης: Την Κύρια Μνήµη Τις συσκευές µόνιµης αποθήκευσης (δευτερεύουσα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική υπολογιστών

Αρχιτεκτονική υπολογιστών 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρχιτεκτονική υπολογιστών Ενότητα 3 : Μια άποψη του κορυφαίου επιπέδου λειτουργίας και διασύνδεσης του υπολογιστή Καρβούνης Ευάγγελος Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική υπολογιστών

Αρχιτεκτονική υπολογιστών 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρχιτεκτονική υπολογιστών Ενότητα 9 : Ομάδες Εντολών: Ιδιότητες και Λειτουργίες Ευάγγελος Καρβούνης Παρασκευή, 15/01/2016 Τι είναι ομάδα εντολών;

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μάθημα 8. 1 Στέργιος Παλαμάς

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μάθημα 8. 1 Στέργιος Παλαμάς ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Τμήμα Λογιστικής Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Μάθημα 8 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας και Μνήμη 1 Αρχιτεκτονική του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Μονάδες Εισόδου Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

; Γιατί είναι ταχύτερη η λήψη και αποκωδικοποίηση των εντολών σταθερού μήκους;

; Γιατί είναι ταχύτερη η λήψη και αποκωδικοποίηση των εντολών σταθερού μήκους; Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2015-16 Αρχιτεκτονικές Συνόλου Εντολών (ΙΙ) (Δομή Εντολών και Παραδείγματα) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογές Πληροφορικής Υπολογιστών. Κεφάλαιο 3 Το υλικό του υπολογιστή

Εφαρµογές Πληροφορικής Υπολογιστών. Κεφάλαιο 3 Το υλικό του υπολογιστή Κεφάλαιο 3 Το υλικό του υπολογιστή Εισαγωγή Τµήµατα του Η/Υ καιοργάνωση Μονάδα Κεντρικής Μνήµης Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (CPU) Μονάδα Εισόδου Εξόδου ίαυλοι Επικοινωνίας Εναλλακτικές αρχιτεκτονικές

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

Εργαστήριο ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΗΣ Εισαγωγή Εργαστήριο ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΗΣ Σκοπός του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουµε τους τρόπους προσπέλασης της µνήµης (µέθοδοι διευθυνσιοδότησης) σε ένα υπολογιστικό σύστηµα. Η Μνήµη 1 Ψηφιακή Λογική 4

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΜΝΗΜΕΣ. (c) Αμπατζόγλου Γιάννης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, καθηγητής ΠΕ17

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΜΝΗΜΕΣ. (c) Αμπατζόγλου Γιάννης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός, καθηγητής ΠΕ17 ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο ΜΝΗΜΕΣ Μνήμες (Memory) - Είναι ημιαγώγιμα κυκλώματα που μπορούν να αποθηκεύσουν ένα σύνολο από δυαδικά ψηφία (bit). - Μια μνήμη αποθηκεύει λέξεις (σειρές από bit). - Σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

1. Οργάνωση της CPU 2. Εκτέλεση εντολών 3. Παραλληλία στο επίπεδο των εντολών 4. Γραμμές διοχέτευσης 5. Παραλληλία στο επίπεδο των επεξεργαστών

1. Οργάνωση της CPU 2. Εκτέλεση εντολών 3. Παραλληλία στο επίπεδο των εντολών 4. Γραμμές διοχέτευσης 5. Παραλληλία στο επίπεδο των επεξεργαστών ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ι Γ. Τσιατούχας 2 ο Κεφάλαιο ιάρθρωση 1. Οργάνωση της 2. εντολών 3. Παραλληλία στο επίπεδο των εντολών 4. Γραμμές διοχέτευσης 5. Παραλληλία στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής) ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α Γενικού Λυκείου (Μάθημα Επιλογής) Σύγχρονα Υπολογιστικά Συστήματα τους υπερυπολογιστές (supercomputers) που χρησιμοποιούν ερευνητικά εργαστήρια τα μεγάλα συστήματα (mainframes)

Διαβάστε περισσότερα

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Τι ονομάζουμε υλικό και τι λογισμικό ενός υπολογιστικού συστήματος; 2. Τι είναι α) η μητρική πλακέτα ( motherboard), β) η κεντρική μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική υπολογιστών

Αρχιτεκτονική υπολογιστών 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρχιτεκτονική υπολογιστών Ενότητα 11-12 : Δομή και Λειτουργία της CPU Ευάγγελος Καρβούνης Παρασκευή, 22/01/2016 2 Οργάνωση της CPU Η CPU πρέπει:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Σύνδεση Μικροεπεξεργαστών και Μικροελεγκτών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Κεφάλαιο 4 Σύνδεση Μικροεπεξεργαστών και Μικροελεγκτών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κεφάλαιο 4 Σύνδεση Μικροεπεξεργαστών και Μικροελεγκτών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Παρακάτω δίνονται μερικοί από τους ακροδέκτες που συναντάμε στην πλειοψηφία των μικροεπεξεργαστών. Φτιάξτε έναν πίνακα που να

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών 1 Οργάνωση υπολογιστών ΚΜΕ Κύρια Μνήμη Υποσύστημα εισόδου/εξόδου 2 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) R1 R2 ΑΛΜ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Δομής και Λειτουργίας Μικροϋπολογιστών. Βοήθημα εκτέλεσης εργαστηριακής άσκησης 3: Εντολές λογικών πράξεων και εντολές κλήσης ρουτινών

Εργαστήριο Δομής και Λειτουργίας Μικροϋπολογιστών. Βοήθημα εκτέλεσης εργαστηριακής άσκησης 3: Εντολές λογικών πράξεων και εντολές κλήσης ρουτινών Εργαστήριο Δομής και Λειτουργίας Μικροϋπολογιστών Βοήθημα εκτέλεσης εργαστηριακής άσκησης 3: Εντολές λογικών πράξεων και εντολές κλήσης ρουτινών Άσκηση 1 (σύνοψη της εκφώνησης) [Εκτέλεση λογικών πράξεων]

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοι- νωνία Σ Σειριακή Επικοινωνία

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοι- νωνία Σ Σειριακή Επικοινωνία Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοινωνία. Σειριακή Επικοινωνία USB Σύνδεση / Πρωτόκολλο Σκοπός Εντολή επιλογής (if) Εντολή Επανάληψης (while) Πίνακες 1 Μέρος Α : Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 Μάθημα : Μικροϋπολογιστές Τεχνολογία Τ.Σ. Ι, Θεωρητικής κατεύθυνσης Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 2. (2,5 µονάδες) Θεωρήστε τρεις κρυφές µνήµες των 512 πλαισίων µε 8 λέξεις ανά πλαίσιο και οργανώσεις αντίστοιχα:

ΘΕΜΑ 2. (2,5 µονάδες) Θεωρήστε τρεις κρυφές µνήµες των 512 πλαισίων µε 8 λέξεις ανά πλαίσιο και οργανώσεις αντίστοιχα: ΑΡΧΙΤΕΤΟΝΙΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ 2 Σεπτεµβρίου 2006 ΘΕΜΑ 1. (2 µονάδες) Θεωρούµε δύο υπολογιστές Υ1 και Υ2 που έχουν υλοποιηθεί µε τους επεξεργαστές Ε 1 και Ε 2 αντίστοιχα που έχουν την ίδια αρχιτεκτονική σε επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας το hardware του αναπτυξιακού

Μαθαίνοντας το hardware του αναπτυξιακού 1. ΑΣΚΗΣΗ 1 Μαθαίνοντας το hardware του αναπτυξιακού Προϋποθέσεις Το εργαστήριο αυτό προϋποθέτει το διάβασμα και χρήση των εξής: Αρχείο mcbstr9.chm HTML, που δίδεται με τα υπόλοιπα αρχεία του εργαστηρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Συνόλου Εντολών

Αρχιτεκτονικές Συνόλου Εντολών Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2016-17 Αρχιτεκτονικές Συνόλου Εντολών (Instruction Set Architectures - ISA) http://mixstef.github.io/courses/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης Ο

Διαβάστε περισσότερα

*Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους.

*Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους. Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους. *Τα φυσικά μέρη που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε ονομάζονται συνολικά υλικό (hardware). * * υπερυπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικη υπολογιστων

Αρχιτεκτονικη υπολογιστων ΤΕΙ Κρήτης Τμ. Μηχανικών Πληροφορικής Αρχιτεκτονικη υπολογιστων Τζαγκαράκης Χαράλαμπος hatzagarak@cs.teicrete.gr Εισαγωγη: ο επεξεργαστης και η γλωσσα του Eπεξεργαστής: MIPS Microprocessor Without Interlocked

Διαβάστε περισσότερα

MIPS Interactive Learning Environment. MILE Simulator. Version 1.0. User's Manual

MIPS Interactive Learning Environment. MILE Simulator. Version 1.0. User's Manual MILE Simulator Version 1.0 User's Manual Νοέμβριος, 2011 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή στον προσομοιωτή...2 1.1 Εγκατάσταση...2 1.2 Βοήθεια Διευκρινήσεις...2 2. Ξεκινώντας με τον προσομοιωτή...3 2.1 Το memory

Διαβάστε περισσότερα

WDT και Power Up timer

WDT και Power Up timer Ο ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΗΣ PIC O μικροελεγκτής PIC κατασκευάζεται από την εταιρεία Microchip. Περιλαμβάνει τις τρεις βασικές κατηγορίες ως προς το εύρος του δίαυλου δεδομένων (Data Bus): 8 bit (σειρές PIC10, PIC12,

Διαβάστε περισσότερα

6 η Θεµατική Ενότητα : Σχεδίαση Συστηµάτων σε Επίπεδο Καταχωρητή

6 η Θεµατική Ενότητα : Σχεδίαση Συστηµάτων σε Επίπεδο Καταχωρητή 6 η Θεµατική Ενότητα : Σχεδίαση Συστηµάτων σε Επίπεδο Καταχωρητή Εισαγωγή Η σχεδίαση ενός ψηφιακού συστήµατος ως ακολουθιακή µηχανή είναι εξαιρετικά δύσκολη Τµηµατοποίηση σε υποσυστήµατα µε δοµικές µονάδες:

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 3.1 Περιφερειακές μονάδες και τμήμα επεξεργασίας Στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε συνέχεια σε επαφή με υπολογιστές. Ο υπολογιστής είναι μια συσκευή που επεξεργάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 121 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2001 ΕΠΛ 121 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης του Άβακα

Εγχειρίδιο χρήσης του Άβακα Εγχειρίδιο χρήσης του Άβακα Με το παρόν λογισμικό γίνεται προσομοίωση των λειτουργικών δυνατοτήτων του εκπαιδευτικού υπολογιστή που έχει την ονομασία Άβακας. Η εικόνα του Άβακα εμφανίζεται σε παράθυρο

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωµατωµένα Υπολογιστικά Συστήµατα (Embedded Computer Systems)

Ενσωµατωµένα Υπολογιστικά Συστήµατα (Embedded Computer Systems) Ενσωµατωµένα Υπολογιστικά Συστήµατα (Embedded Computer Systems) Μαθηµα 2 ηµήτρης Λιούπης 1 Intel SA-1110 µc StrongARM core. System-on-Chip. Εξέλιξη των SA-110 και SA-1100. 2 ARM cores ARM: IP (intellectual

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ10 Κεφάλαιο 2. ΠΛΗ10 Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: 2 2.1: Bασική Δομή του Υπολογιστή

ΠΛΗ10 Κεφάλαιο 2. ΠΛΗ10 Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: 2 2.1: Bασική Δομή του Υπολογιστή Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: 2 2.1: Bασική Δομή του Υπολογιστή Στόχοι Μαθήματος: Να γνωρίσετε τις βασικές λειτουργίες ενός Η/Υ. Να γνωρίσετε τις έννοιες δεδομένα, πληροφορία, επεξεργασία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Η/Υ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Η/Υ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Η/Υ 4 ο Εξάμηνο Μαδεμλής Ιωάννης ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Οι λογικές πράξεις που υποστηρίζει η Assembly του 8088 είναι : Πράξη AND Πράξη OR Πράξη NOT Πράξη XOR Με τις λογικές πράξεις μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Επεξεργαστών Ψ.Ε.Σ

Αρχιτεκτονική Επεξεργαστών Ψ.Ε.Σ ΕΣ 08 Επεξεργαστές Ψηφιακών Σηµάτων Αρχιτεκτονική Επεξεργαστών Ψ.Ε.Σ Βιβλιογραφία Ενότητας Kehtarnavaz [2005]: Chapter 3 Kuo [2005]: Chapters 1 & 4-5 Lapsley [2002]: Chapter 4 Hayes [2000]: Κεφάλαιo 8

Διαβάστε περισσότερα

Το υλικό του υπολογιστή

Το υλικό του υπολογιστή Το υλικό του υπολογιστή Ερωτήσεις 1. Τι αντιλαμβάνεστε με τον όρο υλικό; Το υλικό(hardware) αποτελείται από το σύνολο των ηλεκτρονικών τμημάτων που συνθέτουν το υπολογιστικό σύστημα, δηλαδή από τα ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Η συχνότητα f των παλµών 0 και 1 στην έξοδο Q n είναι. f Qn = 1/(T cl x 2 n+1 )

Η συχνότητα f των παλµών 0 και 1 στην έξοδο Q n είναι. f Qn = 1/(T cl x 2 n+1 ) ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 9 ΥΑ ΙΚΟΙ ΑΠΑΡΙΘΜΗΤΕΣ Σκοπός: Η µελέτη της λειτουργίας των απαριθµητών. Υλοποίηση ασύγχρονου απαριθµητή 4-bit µε χρήση JK Flip-Flop. Κατανόηση της αλλαγής του υπολοίπου

Διαβάστε περισσότερα

Υλικό Υπολογιστών (Hardware) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και Πληροφορική

Υλικό Υπολογιστών (Hardware) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και Πληροφορική Υλικό Υπολογιστών (Hardware) ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και Πληροφορική Κύρια μέρη υπολογιστή Υπάρχουν διάφορα είδη υπολογιστών προσωπικοί (επιτραπέζιοι, φορητοί,...), ενσωματωμένοι, εξυπηρετητές (servers)

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Άριστος Πασιάς 1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Άριστος Πασιάς Σεπτέμβριος 2017 2 Στόχοι: Στο τέλος αυτού του μαθήματος ο μαθητή πρέπει: Να μπορεί να αναφέρει τα κύρια χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Βασική δοµή και Λειτουργία Υπολογιστή

Βασική δοµή και Λειτουργία Υπολογιστή Βασική δοµή και Λειτουργία Υπολογιστή Η τεχνολογία των Η/Υ έχει βασιστεί στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισµού. Οπως ο άνθρωπος πέρνει εξωτερικά ερεθίσµατα από το περιβάλλον τα επεξεργάζεται και αντιδρά

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωµατωµένα Συστήµατα

Ενσωµατωµένα Συστήµατα Ενσωµατωµένα Συστήµατα για εφαρµογές πραγµατικού χρόνου Μικροελεγκτής Arduino Ιωάννης Καλόµοιρος Αναπληρωτής Καθηγητής Τµήµα Μηχανικών Πληροφορικής Μάθηµα 7ο Τι είναι το Arduino... Ένα open-hardware σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Chapter 2. Εντολές : Η γλώσσα του υπολογιστή. (συνέχεια) Η διασύνδεση Υλικού και λογισμικού David A. Patterson και John L.

Chapter 2. Εντολές : Η γλώσσα του υπολογιστή. (συνέχεια) Η διασύνδεση Υλικού και λογισμικού David A. Patterson και John L. Η διασύνδεση Υλικού και λογισμικού David A. Patterson και John L. Hennessy Chapter 2 Εντολές : Η γλώσσα του υπολογιστή (συνέχεια) Διαφάνειες διδασκαλίας από το πρωτότυπο αγγλικό βιβλίο (4 η έκδοση), μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο:

του και από αυτόν επιλέγουµε το φάκελο εµφανίζεται ένα παράθυρο παρόµοιο µε το ακόλουθο: διαχείριση αρχείων Οι περισσότερες εφαρµογές των Windows είναι προγραµµατισµένες, από τον κατασκευαστή τους, να προτείνουν ως περιοχή αποθήκευσης των εργασιών το φάκελο «Τα έγγραφά µου», που δηµιουργείται

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Γενικά Στοιχεία Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 1. Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής είναι μια συσκευή, μεγάλη ή μικρή, που επεξεργάζεται δεδομένα και εκτελεί την εργασία του σύμφωνα με τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Συνόλου Εντολών (ΙΙ)

Αρχιτεκτονικές Συνόλου Εντολών (ΙΙ) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2016-17 Αρχιτεκτονικές Συνόλου Εντολών (ΙΙ) (Δομή Εντολών και Παραδείγματα) http://mixstef.github.io/courses/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7. 91 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 9. 92 Μονάδες µέτρησης χωρητικότητας... 31. 94 Συσκευές εισόδου...

Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7. 91 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 9. 92 Μονάδες µέτρησης χωρητικότητας... 31. 94 Συσκευές εισόδου... Περιεχόµενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 9 92 Μονάδες µέτρησης χωρητικότητας... 31 93 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή... 37 94 Συσκευές εισόδου...

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Μικροεπεξεργαστών MIPS-32. Αρχείο καταχωρητών και Χάρτης Μνήµης

Αρχιτεκτονική Μικροεπεξεργαστών MIPS-32. Αρχείο καταχωρητών και Χάρτης Μνήµης ΗΜΥ 213 Εργαστήριο Οργάνωσης Υπολογιστών και Μικροεπεξεργαστών Εισαγωγή στους Μικροεπεξεργαστές MIPS-32 ( ιάλεξη 1) ιδάσκων: Γιώργος Ζάγγουλος Email: zaggoulos.george@ucy.ac.cy Περίληψη Αρχιτεκτονική Μικροεπεξεργαστών

Διαβάστε περισσότερα